| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Život není pohádka

 Celkem 18 názorů.
 Sosan 
  • 

Kde to není nutné jinak, tak raději tvrdou pravdu 

(7.1.2003 9:39:19)
S tou stříkačkou je to asi to samé jako jak vysvětlit dítěti, proč se nešťourat v zásuvce. Dítě je kolikrát tak rozjívené, že je nutné vysvětlit natvrdo, že je tam proud, který by ho zabil, což znamená, že by bylo mrtvé a už by dál nežilo.
 Martina, Honzík 3 roky 
  • 

Re: Kde to není nutné jinak, tak raději tvrdou pravdu 

(7.1.2003 15:49:13)
Jsem pro všemi hlasy! Pokud mohu hlasovat vícekrát...
Jen úsměv navíc - když jsem vysvětlovala Honzíkovi, "že by ho to zabilo", tak se zaradoval, protože by ležel s prababičkou v hrobečku (nepoznal ji, tak by se asi rád setkal).
Ony děti asi berou smrt jinak než my dospělí. A já nemám to srdce ho strašit víc než je nutné a asi ani nevím, co bych mu řekla, co je na té smrti tak hrozného, tak aby to byl schopen pochopit, tak mu radši než "že by ho to zabilo" říkám, "že by ho to hodně bolelo" a to chápe bez následných komentářů.
On má rodič dost nevděčnou úlohu - vysvětlit, když umře někdo milovaný, že už je mu dobře a že už ho nic nebolí a zároveň varovat dítě, když páchá nebezpečnosti, "že by ho to zabilo".
Někdy se s tím dost peru.
 Sosan 
  • 

Re: Re: Kde to není nutné jinak, tak raději tvrdou pravdu 

(7.1.2003 17:40:41)
To je právě ono, že dítě nechápe pojem smrt. Mám pocit, že já sám jsem pochopil svojí smrtelnoust tak někdy v šesti letech. Vzpomínám si dokonce na dobu (už nevím, kolik mi bylo), kdy jsem se ze zvědavosti chtěl šťourat v zásuvce, aby mě ten proud praštil. Jen ze zvědavosti, chtěl jsem prostě vědět, jaké to je. Rozhodně bych dítěti neříkal, že po smrti "mu bude dobře". Vždyť nikdo přesně nevíme, jak to po smrti vypadá ani to, jestli vůbec něco je. Proč to teda dětem malovat na růžovo? A to prosím bez ohledu na vaši víru.
 Martina,Honzík 3 roky 
  • 

Re: Re: Re: Kde to není nutné jinak, tak raději tvrdou pravdu 

(7.1.2003 17:59:46)
To je pravda - proč mu to malovat narůžovo.
Jenže to je moje povaha - neustále zodpovídat synovy dotazy, uspokojovat jeho zvědavost a hlavně ho směřovat ke "klidnému" chápání života včetně smrti. Mě se prostě příčí brát smrt jako něco děsivého, jsem nevěřící, ale vždycky pro přirozenost - a smrt je přece přirozená.
 Jiřule a 3 skřítkové 


Re: Kde to není nutné jinak, tak raději tvrdou pravdu 

(11.1.2003 10:06:24)
Myslím,že vysvětlovat stříkačky na ulici budu pravdivě.Před barákem se mi uhnízdil můj zaměstnavatel a to DROP IN a ikdyž v něm pracuju,nejsem ani trochu nadšená,že máme pobočku před barákem,kde máme hřiště.Už ted vím,jak to tam bude vypadat v létě.No jo,ale když závisláci existujou,tak svému dítěti budu muset tvrdě říct jak to s tímhle svinstvem chodí.Má se o tom mluvit od 3 let.Samozřejmě přiměřeně věku.Myslím,že je lepší,když budou děti od mala informované,než když jim pak nějaký bezva kámoš bude chtít dát vědět jinak.
 tangerine2 


dítě a pravda 

(7.1.2003 15:18:21)
Říkám synovi,jsou mu 4 roky,vždycky pravdu,pozná to,když si něco vymyslím.Rodiče musí všechno objasnit,vysvětlit,dnešním dětem je předkládána realita příliš brzy a "natvrdo",stačí si pustit některé dětské pořady na Nově anebo přečíst některé knížky.Dokonce i nevinný Krteček,v knížce Krtek a orel,mého syna dost vykolejil,protože na orla střílí dvakrát myslivec a nakonec ho postřelí,orel leží na zemi v krvi a veze ho do nemocnice sanitka.Syn se mne ptal asi 14 dní,"proč ten myslivec orla zastřelil?" a nedokázal to pochopit.Opakovala jsem donekonečna,byl to hloupý myslivec,nemá se střílet na ptáky atd.
V televizi sledujeme jen ČT 1,knížky kupujeme hodně,speciálně Krtečka,má spoustu dílů,snad se v nich už nedočkám podobných "překvapení".
 Miška, 3 děti 


Týjo.... 

(7.1.2003 17:57:32)
Teda já mám o své dítě takový strach a najednou tady čtu článek o tom, jak se učitelka dohaduje s holčičkou, aby odhodila stříkačku.... Málem mě kleplo. Já bych okamžitě svému dítěti stříkačku vzala a vysvětlila, proč ji nemá brát. Pravdivě. Ale co udělala učitelka? Přemýšlela, možná půl hodiny, co má holčičce říct a mezi řečí jí přemlouvala, aby stříkačku odhodila. Poslechla alespoň ta holčička?
Schválně to píšu takhle, protože takhle to na mě působilo. Proč přemýšlet o tom, jestli říct dětem pravdu o věcech, před kterými je musíme varovat? A to pravdivě...
 KACI 


Re: Týjo.... 

(7.1.2003 18:19:04)
Misko,
na me tedy ten clanek pusobil naprosto jinak, ta vymena nazoru se zrejme odehrala behem nekolika sekund - otazka Anicky, odpoved pani ucitelky, otazka Anicky, odpoved pani ucitelky, akce.
Vrhnout se na dite a neco mu okamzite vyrvat z ruky neni vzdy to nejlepsi reseni, to by ses s nim priste taky mohla zacit honit. Ale o tom ten clanek stejte nebyl.

Jinak Evo, ani nevite, jak moc me ten clanek potesil. Vas pristup k detem je uzasny, jen je skoda, ze v nekterych rodinach je vychova prave na pani ucitelkach.

 Miška, 3 děti 


Re: Re: Týjo.... 

(7.1.2003 19:34:36)
KACI, to je pravda, ale injekční stříkačka je pro děti největším nebezpečím. Nebo k nim aspoň patří. TAkže dítě by v dnešní době mělo být poučené již z domu a k takovým sbíráním stříkaček by vůbec nikdy nemělo u dětí dojít.
 Miška, 3 děti 


Re: Re: Re: Týjo.... 

(7.1.2003 19:36:31)
Ještě musím dodat to, že když dítě můžeme naučit od ranného věku tomu, aby nesbíralo střepiny od lahví, proč ho někdo nemůže naučit tomu, aby nesbíralo tak nebezpečné věci, jako lahve, stříkačky atp.
Mimochodem na stránkách mám článek, jak se zachovat, když se dítě píchne o stříkačku - první pomoc.
 segra 
  • 

Re: Re: Re: Re: Týjo.... 

(8.1.2003 11:16:42)
na kterych strankach?
 Miška, 3 děti 


Re: Re: Re: Re: Re: Týjo.... 

(8.1.2003 17:59:39)
http://www.miska.cz/leceni1.htm#Jak
 Mia 
  • 

Re: Re: Re: Re: Týjo.... 

(8.1.2003 20:53:57)
Já bych taky řekla, že to je úplně základní věc - na střepy, stříkačky a psí hovínka se venku nesahá. Paní učitelka nemá moc důvěry v rodiče a okatě to dává najevo - otec jednoho dítěte zná jenom flašku, otec druhého jenom porňáky a synek dokonce ví, které číslo mu chybí, ještě že nezačla rozebírat maminky.
 KACI 


Re: Re: Re: Re: Re: Týjo.... 

(9.1.2003 11:09:52)
Mila Mio,
asi tezko si ty veci vymyslela. S duverou k rodicum to nema moc spolecneho, ona totiz resi tvrdou realitu. A jestli tyhle zakladni veci deti nevedi z domova, tak co jineho ma delat. Jeji pristup je velmi dobry. Znam spoustu ucitelek, ktery by se vubec neobtezovaly vysvetlit veci detem pravdive a jeste premyslet o tom, aby jim to nezmotalo hlavicku a navic aby to vysvetleni davalo smysl. Vetsinou se vymena deti a ucitelek pohybuje na urovni "proc?" - "Proto!"
Eva rika pravdu, ale citlive.

 Terreza 


S drogami se potkáte kdekoliv :-((( 

(8.1.2003 13:08:15)
Možná jsem perfekcionista, ale takhle ta Čapkova pohádka není !!! Jsou to zmotané 2 pohádky dohromady – v jedné si pejsek poraní tlapku při hře a kočička mu jí doma ošetřuje a ve druhé pohádce najdou pejsek s kočičkou po dešti v trávě pohozenou panenku a pro tu potom hledají hračky, co děti poztrácely.

Jinak že drogy jsou svinstvo a jejich průvorní nemoci ještě větší, neví snad jen feťáci! Nikdy člověk netuší, kde se s nimi jeho dítě potká! (tedy s drogami a nemocemi...no a s feťáky vlastně taky)...
Pracovala jsem jako zahradník v pražských Riegrových sadech a tak jsem se se stříkačkami pod lavičkou i na dětském pískovišti setkala několikrát. Pískoviště je tam sice oplocené a na noc se zamyká, ale nic naplat, stejně tam byly. Jestli někdo přelezl plot a byl tak v nerušeném zátiší, anebo stříkačku přes plot přehodil, nevím. Než se ráno pískoviště otevřelo pro veřejnost, muselo se prohlédnout. Instiktivně se tak chovám dodnes-nahlížím pod lavičky, zkoumám písek a trnu…
 Lily 
  • 

Re: S drogami se potkáte kdekoliv :-((( 

(8.1.2003 20:39:18)
Teresso, taky jsme Rígrákoví.
Často chodíme kolem hřiště i v noci a celé léto bývá plné dospělých dovádějících lidí. Na stříkačky jsem tam ale nikdy nenarazila.
 Terreza 


Re: Re: S drogami se potkáte kdekoliv :-((( 

(9.1.2003 0:25:11)
Ahoj Lili!
Já tam pracovala v roce 1994 a od té doby jsem tam byla jen párkrát, ve dne a bez dětí, takže nemohu posoudit, jak to tam vypadá teď... Snad už si na odhazování toho svinstva našli nějaký lepší koutek...
Bydlíme na Praze 6 u Obory Hvězda, takže své "průzkumy terénu" odbývám tady :-)), ale kromě polovyjedených platíček tablet jsem už na dětských hřištích nic podobného neviděla. Klidně to mohlo vypadnout nějaké mamině z kabelky...
 Mikulášova babička 


Inspirace 

(8.1.2003 21:02:49)
Kajou Marikem. Pani ucitelka- posledni uslechtily skaut. Deti- nevinne plody sidlistni chatry.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.