| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Reforma zdravotníctva po slovensky

 Celkem 121 názorů.
 Káně 


reforma 

(3.12.2002 10:23:04)
je to desne, kdyby to bylo nekde na Ukrajine nebo jeste dale - treba v Mongolsku, tak nereknu. Ale vyjmout z hrazenych ukonu v dobe moderni mediciny a hlavne kdy kazdy paty par ma problemy s pocetim a populace starne mi prijde fakt jako v "absurdistanu"!
 Palo Mokran, Holandsko 
  • 

Reforma zdravotnictva 

(3.12.2002 14:39:57)
Vas "boj" je sice sympaticky, ale obavam sa, ze nech p. Zajac navrhne skrty kdekolvek, najdu sa podobni "bojovnici" vsade. Vsetci by len natahovali ruky a ziadali peniaze. A pritom je zrejme, ze slovenske zdravotnictvo ma vydavky podstatne vyssie ako prijmy a neustale sa zadlzuje. Tak isto je zrejme, ze ked je stat chudobny (a to Slovensko je), tak nemoze hradit zo spolocneho vsetky vykony. Preto mnohe veci, ktore nie su zdravie ohrozujuce, nateraz zo standardnej bezplatnej starostlivosti vypadavaju. A myslim, ze je jasne, ze umele pocatie patri presne medzi take pripady. Ked sa zdravotnictvo (a vobec cela ekonomika) pozviecha, bude mozne bojovat za to, aby sa mnohe vykony vratili do standardneho balika. Okrem toho, nikde nie je napisane, ze osobitne pripoisteni ludia taketo vykony nebudu mat hradene. Teraz ziadne pripoistenie neexistuje, ale podla Zajacovej koncepcie ma vzniknut, takze potom sa otvori priestor aj pre tych, co budu chciet taketo nadstandardne sluzby.

Neda sa mi este nezastavit pri formulacii "lebo toto je boj nás vsetkých proti svojvôli ministerstva a situácia je skutocne velmi vázna". To si naozaj myslite, ze s takymto pristupom sa ide na rokovanie? Chciet po niekom peniaze a zaroven mu nadavat?
 JanaSk 


Re: Reforma zdravotnictva 

(3.12.2002 15:59:43)
Ja chápem všetky tie reči okolo toho, ale nechápem, prečo sa reprodukčná medicína ocitla v balíku s plastickou chirurgiou, špotovým lekárstvom, psychologickými službami a pod. Aj teraz sú hradené len 2 až 3 pokusy aj to len čiastočne a formulácia až 3 pokusy v praxi znamená, že 3. pokus schvaľuje jediný lekár v republike. Ja si stále myslím, že je to vyradené nezmyselne a moja formulácia nie je urážačská (podľa mňa, ale v tomto prípade som predpojatá, že? :-)) ) Prečo v návrhu nevypadli napr. protialkoholické liečenia a liečenia narkomanov? V súčasnosti sa alkoholikom a narkomanom preplácajú všetky liečenia, stačí ak prejavia záujem. Vysvetite mi toto. A vysvetlite mi ešte prečo minister nezačína bojom s farmaceutickými firmami, pripadne tunelmi nemocníc? Ide cestou ľahšieho odporu? To, že páry túžiace po dieťati zaplatia a nebudú sa moc ukazovať, lebo to taja? Prečo mám vždy všetko pochopiť iba ja? Ja viem, a som s tým zmierená, že ak sa mi to 2x nepodarí platím kým na to mám alebo kým sa mi to nepodarí. Celá reprodukčná medicína nie je len o IVF, sú tam zahrnuté mnohé jednoduchšie metódy a lieky, iba niekoľko párov prejde až na koniec cesty k IVF. Nerozumiem, prečo by som mala čakať na vybudovanie niečoho (pripoistenia), čo može trvať roky, medzitým sa preruší rozbehnutá spolupráca reprodukčných centier, čo podľa mňa bola jednou z mála častí zdravotníctva, ktorá ako tak fungovala.
Možno žijete v Holandsku dlhší čas a strácate kontakt so Slovenskom, ale v súčasnosti je situácia taká, že ja musím chápať všetkých, ja mám znášať všetky reštrikčné opatrenia a pritom ministerstvá, parlament, a vláda nerobia reštrikčné opatrenia u seba. Prečo? Aké výhody si škrtli poslanci? Prečo si ministri stále kupujú nové autá? Tomuto nerozumiem. Nechcem už byť len tá, čo všetko chápe a prikyvuje, preto tento článok.
Všetko dobré.
JanaSK
 loonette 
  • 

Re: Re: Reforma zdravotnictva 

(3.12.2002 20:07:38)
osobne si myslim, ze places na zlom hrobe. zrejme ta potesia prispevky typu- na tom slovensku je to naozaj hrozne!!! a v podobnom duchu. existuje viacero slovenskych stranok, kde by si na svoj problem mohla rozputat produktivnu debatu, cize nechapem.
 JanaSk 


Re: Re: Re: Reforma zdravotnictva 

(4.12.2002 8:51:32)
Nemyslím si, že plačem na nesprávnom hrobe. Napíš mi nejaký slovenský server, kde by bola taká "hustá premávka". Ja som to písala aj do slovenských servrov a ver mi, písala som to na všetky o ktorých viem, kde bola diskusia aj do diskusie aj redakcii, a hádaj koľko reakcií z produktívnych debát mám. 2. Osobne viem, že tento server pravidelne číta veľmi veľa Slovákov, tak preto som to sem napísala a je to jediné miesto, kde sa niekto ozval. A ozvali sa aj Slováci. Nie je to divné?
 Jana2 
  • 

Re: Re: Re: Re: Reforma zdravotnictva 

(4.12.2002 15:58:45)
Ahoj Jani,
skusila si uz server www.babetko.sk? Myslim, ze ho cita ovela viac Slovakov ako rodinu... Tiez tam spontanne vznikla iniciativa napisat list ministrovi Zajacovi, ale ta je skor o porodoch.
Na druhej strane vsak uplne suhlasim s Palom, Slovaci su stale zvyknuti, na nadstandard a povazuju ho za standard. Bola by si prekvapena, ze napr. holandsky doktor ti nic nepredpise, pokial nemas teplotu viac ako 38,5C (mozes ostat doma a zavolat do prace, ze si chora a necitis sa dobre). Na Slovensku, pokial viem, ta doktor posle s 37C rovno do postele a s antibiotikami ...
Takze, ak mas pocit, ze by sa touto temou mal minister Zajac zaoberat, resp. tvoje navrhy zobrat do uvahy, kludne napis na MZ SR. Ak chces vyvolat diskusiu, skus tak urobit na slovenskych serveroch (budes prekvapena, kolko ludi ich cita).
Vela zdaru!
Jana

ps: este jedna poznamka, dost sa ma dotklo, co si napisala Palovi, pretoze aj ja zijem za hranicami SR (zhodou okolnosti tiez v NL) a viem aky maju kontakt so Slovenskom ludia, co ziju v zahranici. A ako velmi sa ich dotykaju slovenske problemy, ako chcu pomoct svojimi skusenostami zo zahranicia, aby sa na SLovensku pohli veci k lepsiemu. Mozem za seba zodpovedne vyhlasit, ze mam k Slovensku ovela lepsi vztah, nez ked som tam zila. Tiez dostalo nadhladu, ktory by som doma nikdy neziskala.
 Palo Mokran, Holandsko 
  • 

Re: Re: Reforma zdravotnictva 

(4.12.2002 13:02:31)
Mila JanaSK
Dakujem za odpoved a pokusim sa reagovat na tvoje tvrdenia.
Tvrdis: "moja formulácia nie je urážačská" a v clanku na adresu planovanej Zajacovej reformy pises "blbost je nákazlivá a nepozná hranice". Myslim ze si odporujes.
"Prečo v návrhu ....?" Bohuzial ja nie som autorom reformy, tak ti nic nevysvetlim. Jedno si ale stale myslim. Reprodukcnu medicinu povazujem za nadstandard. Ja viem ze je dolezita. Ja viem v akej tazkej situacii su pary co nevedia pocat. Ale dolezitych je milion inych veci a tiez si ich musi platit kazdy sam. Aspon v sucasnej hospodarskej situacii.
"A vysvetlite mi ešte prečo minister nezačína bojom s farmaceutickými firmami". Ty si bud reformu zdravotnictva necitala pozorne, alebo si prave pouzila demagogiu. Ved boj s farmaceutickymi firmami prave Zajac povazuje za klucovy a najtazsi. "Ide cestou ľahšieho odporu?" O com hovoris prosim ta? Ved reforma je komplexna - boj s farmaceutickymi firmami, tunelmi nemocnic aj vyskrtnutie nadstandardu je sucastou toho celeho balika zvaneho reforma. Dokonca aj to pripoistenie je sucastou balika. Cize ak sa reprodukcna medicina dostane do nadstandardneho balika a zaroven bude moznost sa pripoistit, nevidim ziaden problem.
"Možno žijete v Holandsku dlhší čas a strácate kontakt so Slovenskom". Zijem tu 4 roky a o tri roky sa vraciam na Slovensko. Kontakt zo Sk mam naozaj velmi dobry. Na com mi najviac zalezi je, aby slovenske zdravotnictvo konecne zacalo poriadne fungovat, aby sa neplytvalo na hluposti, aby bolo co najefektivnejsie. Vela nadeji vkladam do sucasnej reformy a dufam ze ju velki lobisti (napr. farmaceuticke firmy) aj velke mnozstvo malych lobistov (ako ty) neznicia.
"Aké výhody si škrtli poslanci?" Demagogia najhrubsieho zrna. Co ma spolocne roky pripravovana Zajacova reforma s tym, co robia poslanci? Zajac nemoze prikazovat poslancom, moze ale robit reformu.
Ja Ti drzim palce, aby si uspela v tom zmysle, ze sa reprodukcna medicina bude nadalej povazovat za dolezitu a stane sa sucastou balika sluzieb hradenych z pripoistenia a hned, ako bude stat bohaty, aby sa vratila naspat do standardneho balika.
Palo
 JanaSk 


Re: Re: Re: Reforma zdravotnictva 

(5.12.2002 8:53:16)
Keďže sleduješ situáciu na Slovensku (ako tvrdíš), tak musíš vedieť, ako sa tá dlho pripravovaná reforma začína. Osobne som si zisťovala, situáciu v poisťovniach a tam nemajú žadne informácie o pripoistení. V reprodukčnom centre musia sledovať noviny a televíziu, lebo komunikácia s ministerstvom zdravotnícta sa podobá na špionážnu vojnu. Všetky informácie boli utajované. Súhlasila by som s tebou (že som demagóg) keby bola pripravená situácia v pripoistení. Lenže sám vieš, že keď sa má niečo zmeniť, tak treba spoluprácu VŠETKÝCH strán. Teda MZ, poisťovne a lekári. A ak sa povie stop v jeden deň, na druhý by malo byť spustené pripoistenie. Prípadne pripoistenie už rozbehnúť dopredu a potom povedať stop. Ja som nikde netvrdila, že sa bránim pripoisteniu, ja iba chcem, aby už teraz bolo jasné ako. A to nikto nedokáže povedať, vrátane ministra (na stránkach www.reformazdravotnictva.sk). Preto som si dovolila sem napísať svoj názor. A neobviňuj ma, že kôli mne a mne podobným sa reforma zrúti. Ja len chcem vedieť ako to bude. Teba to nezaujíma? Už vieš ako bude fungovať pripoistenie? A ešte k tej demagógii najťažšieho zrna - štát je naväčší neplatič zdravotnám poisťovniam, ten istý štát prehajdáka (použila by som tvrdšie slovo) na ministerstvách, v štátnych podnikoch, v parlamente strašné kvantum peňazí, ktoré mali ísť do zdravotníctva. To ti nevadí? Mne ano. Každý deň vyjde na povrch nejaká kauza - tunelárska, nevýhodná zmluva, nevýhodný nákup a pod. Tam sú tie peniaze. Ty to nevidíš? My nevidíme aké čachre sa robia na MZ pri kategorizácii liekov, pri schvaľovaní licencií a to budú tlaky, nie ten môj.

Tak ti želám aby si sa na Slovensko vrátil, keď už bude reforma rozbehnutá, ale teraz je to úplne neprehľadné. Ja si stále myslím, že mám právo vedieť, čo bude po prijatí zákona a nemyslím si, že som preto "nepriateľ reformy".
 Palo Mokran, Holandsko 
  • 

Re: Re: Re: Re: Reforma zdravotnictva 

(5.12.2002 11:03:40)
Mila JanaSk,
Z tvojej reakcie mam pocit, ze ty vlastne nevies presne, co chces, resp. co si chcela povodnym clankom povedat. V povodnom clanku nadavas na "blbost" a "svojvolu" tvorcov reformy a ides "bojovat" proti skrtom, ktore si vycitala v koncepcii www.reformazdravotnictva.sk. Z tvojho posledneho prispevku sa naopak dozvedam, ze chces byt iba informovana. Aka to zmena? Co teda vlastne chces?

Napisem ti, ako to s tou reformou chapem ja. Zajac a kolektiv ju pripravuju uz niekolko rokov. Stranka www.reformazdravotnictva.sk bola na internete este pred volbami, ked Zajac ani len netusil, ze bude ministrom. Cele je to zatial iba koncept. A ty chces, aby o tom boli informovane poistovne, nemocnice...? Mozno by si chcela aby prisiel Zajac aj za tebou osobne a vsetko ti vysvetlil? Alebo chces na internete uz teraz paragrafovane verzie zakonov? Ak by si pozorne sledovala tlac, tak by si vedela, ze reforma sa spusti az od cca januara 2004. Cely buduci rok sa budu predkladat, diskutovat a schvalovat jednotlive zakony reformy, vychadzajuc z navrhnutej koncepcie. Podla mna nejde o ziadne utajovanie. Ja som v Holandsku a mam pocit, ze o tej reforme viem viac ako ty.

"štát je naväčší neplatič...To ti nevadí? Mne ano...Tam sú tie peniaze. Ty to nevidíš?".
Takze: mne to vadi a aj to vidim. Ale ty naozaj chces, aby Zajac ratal s tym, ze peniaze ziska z vycistenia celeho tohto augiasovho chlievu? To by bol teda zly manazer. On nie je naivny. On robi reformu zdravotnictva a nie reformu celej Slovenskej republiky. A musi vychadzat z toho, aky je sucasny stav. Ak by sa stal zazrak a jeho ostatni kolegovia vo vlade by za 4 roky dokazali zreformovat celu republiku tak, ze by sa nestracali peniaze v statnych podnikoch, ze by si poslanci nerozdelovali peniaze na blbosti, atd, tak v tom pripade sa stane, ze na zdravotnictvo sa dostane viac penazi, ako sa planovalo. Potom sa da uvazovat o tom, ze sa aj reprodukcna medicina dostane naspat.

"nemyslím si, že som preto nepriateľ reformy".
Myslim si, ze tvoj povodny clanok vyznel uplne ako clanok nepriatela reformy. A myslim si, ze aj ked si velmi maly lobista a naozaj je strasne vela velkych, tak aj tisice takych lobistov ako ty, s natiahnutymi rukami o peniaze a emotivnymi argumentami mozu reformu pochovat.
 Svetlana. 


uplne od veci - pre pala 

(5.12.2002 11:35:15)
ahoj, ty ma nepoznas, tvoja zena azda trochu. len som chcela podotknut, ze uz by som rada videla nieco nove na vasich strankych. No ja viem ... tri male deticky, to je narocne!
 Palo Mokran, Holandsko 
  • 

Re: uplne od veci - pre pala 

(5.12.2002 11:49:29)
Svetlana
Obavam sa, ze na web strankach vobec nestihame pracovat. Ked pojde buduci rok najstarsia do skoly, mladsi do skolky bude hadam viacej casu. Ozvi sa mojej polovicke pripadne na e-mail (ak ho nevies, najdes ho na nasich strankach)
Palo
 Lukáš 


Pro Pala - co neví, o čem píše. 

(8.12.2002 23:39:56)
Myslím, že si vůbec nedovedete představit jak vážným narušením zdraví neplodnost je.
Nepřál bych Vám, abyste se musel potýkat s tímto problémem, ale možná by Vám došlo, jaku hroznou hloupost jste sem napsal.
L.
 Palo Mokran, Holandsko 
  • 

Re: Pro Pala - co neví, o čem píše. - podla mna viem 

(9.12.2002 9:06:20)
Mohol by si mi napisat co konkretne som hlupe napisal? Ja netvrdim, ze neplodnost nie je choroba. Ale nie je to choroba priamo ohrozujuca zdravie. Je to vazny problem. A takych roznych problemov je spusta, tisice. Ani ja tebe ziaden z nich nezelam. Ale to cele neznamena, ze reprodukcna medicina patri do zakladneho povinneho poistovacieho balika statu, ktoremu zdravotnictvo kolabuje kvoli nedostatku financii. Ak mas argument preco tam patri (a nie napriklad do niektoreho z dobrovolnych pripoistovacich balikov), tak ho povedz namiesto tychto emocionalnych argumentov.
 Pavlína 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Reforma zdravotnictva 

(5.12.2002 14:52:58)
Milý Palo,
no po přečtení tvých komentářů mi to nedá a na tohle skutečně musím reagovat. Je mi v podstatě jedno, že žiješ mimo zemi, které se tento problém týká, vždyť jak sám píšeš, chceš se tam jednou vrátit. Možná si už ale začni šetřit, aby se ti po návratu nestalo, že budeš nemocný nebo (neuvádíš věk, takže střílím od boku) budeš mít stejný problém jako tihle lidé - nebudeš moct mít děti. Pak by ti možná taky zbyly jen oči pro pláč a nebo spousta dluhů. Zastáváš se reformy ministra Zajíce, souhlasíš s tím, že největší dlužník je stát a taky že nejvíc peněz utopí právě stát, vláda, poslanci,... Píšeš, že Zajíc nepočítá s tím, že vyčistí tenhle Augiášův chlév, že to by byl špatný manažer a byl naivní. Já si myslím, že je ještě horší. Protože všichni pracující lidé odvádějí státu daně a platí si sociální a zdravotní pojištění. Copak má stát právo tyhle jejich peníze zpronevěřit a ještě po nich chtít, aby si v případě, že potřebují lékařskou pomoc za ni zaplatili znovu? To je podle mě nehoráznost té nejvyšší kategorie. Podle tebe máme povinnost platit léčbu alkoholiků, narkomanů a nemáme právo požadovat lékařskou pomoc, na kterou celý život platíme peníze? a v případě léčby neplodnosti a umělého oplodnění jde přece o lékařskou pomoc. Tito lidé se přece nepodíleli vlastní vinou na tom, že nemohou běžným způsobem mít dítě. Celá vyspělá Západní Evropa bojuje se snižující se natalitou, všeobecně je známo, že naše země stárnou a chybí jim nově narození občánkové, kteří jednou budou muset vydělávat i na naše stáří.
Vždyť ty tady nepřímo zastáváš tvrzení, že dítě může mít jen ten, kdo na něho má!
Chápu, proč paní Jana napsala svůj článek a proč hodlá za tohle téma tolik bojovat.
Bohužel je smutné, že v našich vyspělích zemích se musí na každé bezpráví a přinejmenším sobecké rozhodnutí, reagovat přes media a veřejně, aby si někdo uvědomil, že šlápnul vedle.
A tvé tvrzení, že až na tom bude stát finančně lépe, tak se třeba tahle jak ty říkáš nadstandartní péče, vrátí mezi běžně hrazené úkony! Tomu snad sám nevěříš? Tak naivní snad nejsi. Jednou zrušeno, najdou se lidé, kteří díky touze po dítě obětují nemalé finanční částky, tak proč se vracet ke starému a plně hradit? A kdy na tom stát bude líp? Jak se pozná, že už je na tom stát líp a může si dovolit tuhle péči hradit? To už asi Zajíc do té své reformy zapoměl dát...
A co ti lidé, kteří nebudou mít finanční prostředky? Nebude jim pak třeba už taky padesát?
 Jana2 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Reforma zdravotnictva 

(5.12.2002 15:32:07)
Neviem preco mam pocit, ze sa tu bije na poplach, ako keby isiel minister nechat umierat ludi pri vchode do nemocnic, len preto, ze nemaju peniaze. Mam pocit, ze minister nechce zo zakladnej starostlivosti vynat zakladnu zdravotnicku starostlivost. Alebo mate pocit, ze umriete, ked vam poistovna nepreplati tie 2-3 pokusy?
 Elsa 40, Tom 10 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Reforma zdravotnictva 

(5.12.2002 15:46:16)
Ne Jano, určitě neumřeme, když nám pojišťovna neproplatí 2-3 pokusy IVF. Dokonce si je spousta z nás samy zaplatí, i když se zadlužíme na hodně dlouho. Není to otázka života a smrti, máte pravdu, je spousta horších věcí na světě, proti kterým je neplodnost prkotina. Ale nás se neplodnost týká, proto se snažíme aspoň něco málo vybojovat. Až se nás bude týkat (nedejbože) leukémie nebo cukrovka, nebo něco jiného, budeme bojovat za tuto věc.
E.
 Pavlína 
  • 

Jde o systém 

(5.12.2002 15:56:36)
Milá Jano2,

jistěže ministr nechce zrušit veškerou zdravotní péčí a nebudeme imírat před nemocnicí, protože na ni nemáme peníze. Tohle tady nikdo netvrdí a připadne mi nemístné, takhle zlehčovat problém zhruba 20% populace.
Ale když chcete přehnaný názor, tak proč ne? Dnes vyškrtnete asistovanou reprodukci, důvod: nadstandart, chceš dítě, co na tom, že to nejde přirozenou cestou, tak si našetři a pak možná přijď.
Zítra se najde zase nějaká ta "nadstandartní" péče a zase se vyškrtne, vždyť si na ni můžeme našetřit - co takhle endoprotéza 80-ti leté babičce? Nepřipadá vám to jako nadstandart? Na co jestě potřebuje chodit, když už je jí 80? Jo že si měla našetřit? Uhozený co? Ale proč ne, co když tohle napadne zítra nějakýho ministra zdravotnictví?
Přesto si ale myslím, že JaněSK nešlo o to vyhrocovat nějaké debaty, ale hlavně upozornit na problém, udělat všechno možné proto, aby si pan ministr uvědomil, že děti nejsou nadstandart a že ani ministr nemá právo rozhodovat o tom, zda někdo přivede na svět dítě nebo nepřivede jen proto, že bohužel nevydělá dost peněz, aby si mohl dovolit asistovanou reprodukci.
 Monika 
  • 

Re: Jde o systém 

(5.12.2002 16:06:20)
Pavlíno s tou endoprotézou je to dobrý příklad. Bohužel se obávám, že ta věková hranice tam je nebo minimálně ještě nedávno byla. Navíc chceš-li lepší endoprotézu nemůžeš si ve státní nemocnici legálně připlatit na rozdíl mezi standartem a tou, která by ti vydržela podstatně déle. No a mimochodem také se leckde na tu operaci hezky dlouho čeká.

A jsme zase u toho - čí utrpení je větší - staré bezmocné ženy, která je prakticky upoutána na lůžko, při každém kroku trpí nesnesitelnou bolestí a její jedinou šancí je čekání na operaci mnohdy i přes dva roky nebo mladých zdravých manželů, kteří mají možnost si na (přitom naprostá většina pacientek otěhotní právě do těch 3 cyklů, které jsou u nás placeny) 4. a další pokus IVF vydělat?
 Zuzana27 


Re: Re: Jde o systém 

(5.12.2002 17:33:52)
Moniko,
teď si ale nerozumíme:

"mladých zdravých manželů, kteří mají možnost si na (přitom naprostá většina pacientek otěhotní právě do těch 3 cyklů, které jsou u nás placeny) 4. a další pokus IVF vydělat"

Tohle není o těch čtvrtých a dalších pokusech. Tohle je o prvním a druhém a třetím pokuse - na Slovensko nebude prostě žádný pokus hrazený.

V tom, že nemůže být hrazeno více než x pokusů jsme zajedno. To by jich taky někdo mohl vyzkoušet padesát. To je jasné, že je hranice a ta je v Čechách co se počtu pokusů týká stanovena tak, že mě ani neanpadne o tom přemýšlet jestli je to málo nebo hodně.

Z*
 Monika 
  • 

Re: Re: Re: Jde o systém 

(5.12.2002 17:54:03)
Zuzano,

také si myslím, že my v Čechách můžeme být navýsost spokojené, na Slovensku jsou na tom ekonomicky hůře a tak si pokusy budou muset zaplatit všechny. Ono se na Slovensku opravdu umírá i na choroby, které v Čechách umíme vyléčit. A v Čechách zase na ty, na které by se při dobré pojistce neumíralo např. v USA.

Dovedeno do konce je lepší, aby nebylo jedno dítě počato než, aby jedno dítě zemřelo v bolestech jenom proto, že nejsou peníze na jeho operaci.

Na dítě ze zkumavky si lze vydělat, zde nejde tolik o čas jako v případě nezbytné operace dítěte, tady je prostor pro obstarání peněz mnohem menší.

 Zuzana27 


Re: Re: Re: Re: Jde o systém 

(5.12.2002 18:06:04)
Tak bych zase mohla argumentovat, že dovedeno do konce je lepší, aby jeden feťák nebyl vyléčen, než aby dítě umíralo na bolest.
Samozřejmě priorita číslo jedna je léčit choroby. Pak je ale pro mě podstatnější přispět na reprodukci (to není jen IVF) než na léčbu alkoholika či feťáka. Nebo mu přispět, ale jen jednou. Proč několikrát?
Z*
P.S. Připadá mi, že se točíme pořád do kolečka. Shodné názory mít asi nebudeme. Souhlasím s tebou v tom, že by bylo vhodné zavést připojištění. I do Čech. Jenže k tomu není vůle. Tedy zatím.
 loonette 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Jde o systém 

(5.12.2002 18:15:41)
slovensko nebude setrit len na asistovanej reprodukcii, ale zdravotny system sa uplne zmeni od zakladov- platba za lieky, platba za stravu v nemocnici,za postel, za recept na lieky,...plakat tu nad tym by mohol kazdy. polopate povedane - myslim si, ze IVF bolo vynate zo zakladneho balika preto, lebo bezdetne pary su asi v najlepsiej ekonomickej situacii a je teda realna sanca, ze si lekarske ukony budu moct kupit.
 Pavlína 
  • 

Jde o systém - pro loonette 

(6.12.2002 8:56:00)
naprosto souhlasím, že je potřeba udělat reformu celého zdravotnictví, ale nevím, zda je správná volba začít pacientem (platba za léky, platba za lůžko,...). Možná by měl pan ministr napřed začít u organizace zdravotnictví, systému zásobování nemocnic, hospodaření nemocnic, počtu a výkonnosti úředníků v nemocnicích a omezení pacienta by mělo být až na posledním místě (nějak si nedokážu představit, že rodina se dvěma dětmi, kde rodiče pracují pouze za minimální mzdu bude schopna platit jestě speciální připojištění).
A naprosto nemohu souhlasit s tvým zakončením článku: " IVF byly ze základního pojištění vyňaty, protože bezdětné páry jsou v nejlepší ekonomické situaci a je tedy reálná šance, že si lékařské úkony budou moct koupit." Snad si pan ministr nemyslí, že neplodnost se týká jen bohatých lidí?
 Palo Mokran, Holandsko 
  • 

Re: Jde o systém  

(6.12.2002 9:32:58)
Pavlinko,
Tak tu uz hovoris (prosim, neuraz sa) uplne bludy. Tvoja veta "Možná by měl pan ministr napřed začít..." svedci o tom, ze ty vobec nevies, o com je ta reforma. Tato reforma je velmi komplexna a meni cely terajsi korupcny a neprehladny system. Ak sa o to tak zaujimas, mas moznost na www.reformazdravotnictva.sk.
"Snad si pan ministr nemyslí, že neplodnost se týká jen bohatých lidí?" Dalsi blud - kto kedy nieco take o Zajacovi povedal. Typicka zla ludska vlastnost, strkat inym do ust veci, ktore oni ani len nenaznacili. Zajac len tvrdi, ze zakladny povinny poistovaci balik je urceny na liecbu zdravie ohrozujucich stavov a na prevenciu. Pri vsetkej empatii neplodnost zdravie neohrozuje. Preto patri do balika pripoistoivacieho. A nehovor mi, ze ak par nema na to, aby sa pripoistil par stovkami mesacne, tak ma na to, aby sa staral o babo.
 Pavlína 
  • 

Pro Pala 

(6.12.2002 11:52:56)
Milý Palo,
při přečtení tvýc komentářů jsem samozřejmě se spoustou věcí souhlasila. Myslím, že článek JanySK splnil svůj účel už v tom, že lidé, kteří možná nikdy o tomhle problému nepřemýšleli, protože se jich netýkal (možná jen zatím), dostali možnost o něm veřejně zauvažovat. Samozřejmě, že ti, kterých se to týká, reagují hodně citově a chtějí bránit právě ten svůj ožehavý problém. Více mě ale spíš zaráží některé přehnaně negativní odpovědi lidí, kterých se tento problém netýká a považují ho za nepodstatný.
Chápu i to, že stát prostě peníze navíc nemá, že funguje jen s tím, co mu mi občané zaplatíme. A chápu i rozdíl mezi daněmi, sociálním pojištěním a zdravotním pojištěním. Zas tak špatně na tom můj mozek není.
Co se týče reformy zdravotnictví podle pana Zajíce, neřekla jsem, že je celá špatná, vždyť tahle diskuse není o celém obsahu reformy, ale právě o jednom ožehavém bodě, který se týká čtenářek těchto stránek. Napsala jsem, že by možná měl pan ministr začít u organizace nemocnic, zásobování a pod. Ano tím by podle mě měl v první fázi začít. Skutečně si nemyslím, že ty největší peníze utíkají zdravotnictví kvůli asistované reprodukci.
Napadáš mě, že pokud odsuzuji reformu pana ministra, měla bych si ji napřed přečíst. Neodsuzuji jeho reformu, ale nesouhlasím s bodem, o kterém tu hovoříme. Ale přiměl jsi mě k tomu, že si tuhle reformu (a má 145 stran) skutečně hodlám přečíst od začátku až do konce.
A co se týče toho balíčku nepovinných služeb: obsahuje spoustu bodů, které mi připadnou velice rozumné a pokud vím, tak i v České republice již patří k pojišťovnami nehrazeným úkonům.
Ale našla jsem tam i body, se kterými prostě souhlasit ze svého pohledu nemůžu:
1. urychlení plánovaných operací nebo honorář pacientem vybranému operatérovi. Podle mého názoru to protěžuje zase ekonomicky silnou vrstvu obyvatelstva, v případě plánovaných operací je přece pacient jak pacient, nemocnice dá samozřejmě přednost platícímu pacientovi a neplatícího odsune na žebříčku opět dozadu. A honorář lékaři, kterého si vybere pacient? To je tu pacient od toho, aby posuzoval kvalitu operatéra? Copak pacient bez peněz v kapse nemá právo na stejného operatéra jako ten, který je má? A co na to říká Hyppokratova přísaha, kterou všichni lékaři skládají?
2.antikoncepce a interupce. Ani v České republice již toto není hrazeno pojišťovnou, ale já osobně ani s tímto bodem nesouhlasím. Myslím si, že antikoncepce není až tak drahou záležitostí jako je například výchova nechtěných dětí v dětských domovech. A věřím tomu, že v případě plně hrazené antikoncepce ze zdravotního pojištění by se snížil i počet interupcí. A možná by i přispěl ke snížení počtu zmiňovaných IVF, vždyť žena po tomto zákroku skutečně může mít trvalé následky, díky kterým pak nemůže přirozeně otěhotnět.
3. zmiňované fertiliční zákroky včetně mužů. Myslím, že k tomuto bodu už jsem napsala proč nesouhlasím. Podle mě stát musí stát o každé dítě, které může přijít na svět (ať už je jedno nebo tisíc), je to prostě budoucnost nás všech. A co se týče peněz které neplodné páry vynaloží do úhrady IVF, jedná se o částku zhruba 60.000 za pokus, myslím, že tyhle peníze můžou být využity právě na zabezpečení, výchovu a šťastné dětství dítěte narozeného po IVF.
a ještě jednou na závěr: neříkám, že celá reforma ministra Zajíce je špatná, ale jsou v ní body, které já osobně rozhodně považuji za špatné.
 Palo Mokran, Holandsko 
  • 

Re: Pro Pala 

(6.12.2002 12:30:13)
Pavlino,

Dakujem za odpoved, myslim ze sa teraz v mnohom zhodneme. Je mozne diskutovat o vsetkych detailoch, ktore si naznacila. Ale to niekedy inokedy.

Len mala poznamka k tomu "Možná by měl pan ministr napřed začít u...". Ved on tam aj zacina. A u mnohych dalsich veci. Ide o najradikalnejsiu zmenu v zdravotnictve za poslednych 50 rokov (kedze od 1989 sa zatial ziadna skutocna reforma neudiala).
Este mam jednu vseobecnu poznamku k "Neodsuzuji jeho reformu, ale nesouhlasím s bodem...". Mas na ten nesuhlas plne pravo. Asi pred mesiacom som cital rozhovor s p. Zajacom, o reforme. Za najtazsie, co vidi pred sebou povazoval prave to, ze tato reforma sa dotkne vsetkych a preto bude napadana zo vsetkych stran. A naozaj, za posledny mesiac som cital desiatky vyjadreni typu "suhlasim s reformou, ale ..." a vzdy sa to ale tykalo konkretneho detailu, ktory sa dotykal daneho cloveka - ci to uz bol zubar, sestricka, chirurg, lekarnik, vodic sanitky alebo v tomto pripade par s poruchou plodnosti. A vzdy to bolo o tom, ze v danom bode by sa mali peniaze presunut (pridat? ) na ten jeho problem. Hlavna zasada priebehu reformy ma byt ta, aby pocas jej realizacie neutrpelo zdravie pacienta. Ak utrpi penazenka, je to neprijemne, ale urcite lepsie.

Myslim ze na problem reprodukcnej mediciny v zakladnom (povinnom) poistovacom baliku sa tu uz povedalo vsetko, co sa dalo, takze dakujem za diskusiu a mozno zase niekedy v inej diskusii dovidenia.
 Jana2 
  • 

Re: Jde o systém 

(5.12.2002 16:22:09)
citujem jeden z predchadzajucich prispevkov:
"Možná si už ale začni šetřit, aby se ti po návratu nestalo, že budeš nemocný nebo (neuvádíš věk, takže střílím od boku) budeš mít stejný problém jako tihle lidé - nebudeš moct mít děti. Pak by ti možná taky zbyly jen oči pro pláč a nebo spousta dluhů."
Takze takto sa tu obhajuje ponechanie asistovanej reprodukcie v zakladnom baliku zdravotneho poistenia...

Zaujimave, ze sa ani trosku so zastancov asistovanej reprodukcie v zakladnom baliku zdravotneho poistenia (okrem iniciatorky diskusie) nikto nezamysla nad systemom pripoistenia a co to pre vas moze znamenat... Lutujem, ale mam pocit, ze argumentujete len a len svojimi pocitmi, a pri vsetkej ematii im velmi rozumiet nemozem.

Je krasne, ze tak velmi chcete mat deticky a ze im uz teraz preukazujete tolku lasku, na druhej strane mam pocit, ze vacsina diskutujucich zaujala obranny postoj a rozumne argumenty nepocuva. Preto sa pytam: PRECO NIE DOPLNKOVE POISTENIE??? Preco nebojujete za to, aby ste si mohli zostavit zdravotne poistenie na mieru, tj presne na vas problem??? Preco sa tomu tak branite? Vopred dik za odpovede!
 Pavlína 
  • 

Re: Re: Jde o systém 

(5.12.2002 17:03:23)
Nejsem odpůrcem doplňkového zdravotního pojištění. Ráda si budu šetřit na lepší umělé zuby, na lépe vybavený pokoj v nemocnici pokud budu muset být hospitalizována, na kontaktní čočky, když nebudu chtít nosit brýle, ale tady je řeč o asistované reprodukci - právu 2 lidí mít dítě a myslím, že děti nejsou věc a nelze s nimi kupčit a měřit penězi, kdo ano a kdo ne.
 Monika 
  • 

Re: Re: Re: Jde o systém 

(5.12.2002 17:11:54)
Pavlíno,
ale dnešní zdravotnictví je opravdu většinou hlavně o penězích. A tady se nemluví o tom jestli někdo smí nebo nesmí mít děti. Tady se mluví o tom, jestli mu dát ze společného balíku značně vysokou částku. A ta částka pak naprosto logicky bude někde jinde chybět. A většina lidí to bude opravdu brát tak - oni chtějí dítě, já chci lepší lék nebo třeba endoprotézu. Každého prostě nejvíc "pálí" právě to jeho.


 Pavlína 
  • 

Re: Re: Re: Re: Jde o systém 

(5.12.2002 17:25:49)
Moniko,
ve své odpovědi správně říkáš, že někdo jiný řekne já chci lepší lék nebo lepší endoprotézu. Ano pokud chceš něco lepšího, pak je to nadstandart a má smysl na něj připlácet a šetřit na tento případ formou speciálního zdravotního připojištění. Ale dítě z umělého oplodnění není lepší než dítě splozené "běžným" způsobem, takže to nepovažuji za nadstandart, lidé kteří asistovanou reprodukci potřebují nemají na výběr jinou možnost a není možné zneužít jejich touhy po dítěti.
 loonette 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Jde o systém 

(5.12.2002 17:44:02)
pavlina, ale problem v reforme zdravotnictva nieje ten, ze "ja chcem LEPSI liek", ale "ja chcem vobec NEJAKY liek". ale situacia v slovenskom zdravotnictve je taka, ze proste niesu peniaze na liecbu ako taku, zacat liecit niekoho. bezne sa umiera na take choroby, ktore sa v bohatsich statoch daju vyliecit - napriklad infarkt. alebo sa zacne liecba , dajme tomu cytostatikami, ktora sa musi opakovat, aby bola ucinna, pacient dostane prvu davku a koniec, na viac niesu peniaze. o tom je reforma zdravotnictva na slovensku. aby boli penaize na zakladne veci ako je zachrana ludskeho zivota. ak chces LEPSI liek, budes si ho MOCT priplatit, s tym sa predsa v reforme tiez pocita. ak chces IVF, mozes si ho zaplatit, ak chces nove zuby, mozes si ich zaplatit. k chces, aby tvoj otec prezil prvy infakrt v dajme tomu 45 rokoch, nemusis si ho zaplatit, bude plne hradeny, ak chces, aby tvoje dieta mohlo mat odoperovanu oblicku, lebo je nefunkcna, alebo dajme tomu iba jej obstrukciu, nebudes si ju musiet zaplatit, bude plne hradena.
kazdy z nas lutuje pary, co nemaju deti, a nemozu mat, ale predstav si naprikad situaciu, ze IVF je hradene a niekomu sa narodi nedajboze dieta s poruchou oblicky, ktore MUSI ist opakovane na operaciu. toto by uz hradene nebolo, lebo neboli by peniaze. a zase by zacinal kolotoc lobovania na rodina.cz? a pouzivali by sa argumenty ako teraz?
 Monika 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Jde o systém 

(5.12.2002 17:44:41)
Jestli mají jinou možnost? Ano, je opravdu řada případů, kdy žena po několika neúspěšných pokusech IVF sama náhodou spontáně otěhotní. Mojí známé se druhé dítě narodilo naprosto přirozeně k obrovskému úžasu lékařů, první bylo po IVF. Navíc IVF se kolikrát dělá i jaksi zbytečně - pro IVF centra je to prostě dobrý kšeft - dokud pojišťovny platí, tak se toho prostě mnohdy využívá.
 Zuzana27 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jde o systém 

(5.12.2002 18:00:27)
Moniko,

takhle se přeci nezneužívá jen IVF. Bohužel se zneužívá spousta i jiných lékařských výkonů. Jistě, každá z nás by uvítala raději zázrak, než kolotoč injekcí, vyšetření ultrazvukem, narkózu, čekání zda se vajíčka oplodní či ne, čekání zda se budou vyvíjet či ne, čekání po embryotransferu, zda začne krvácení, či ne. A to že se někdy podaří i přirozeně, pak je to skvělé, stát ušetří a spokojení budou všichni, no ne?

Já bych pochopila, že když chce Slovensko šetřit, tak spřísní režim pro povolení IVF - např. pomocí revizních lékařů - byla na interupci, brala ještě před rokem antikoncepci,.... Těmto lidem je možné tuto léčbu nehradit, nebo dle stavu peněženky státu hradit jen částečně.

Jo, je fakt, že někdo kdo už děti má, a nečekal na ně pět, deset let, tohle nepochopí. Dokonce i holky, co už děti pomocí IUI nebo IVF mají, už si nepamatují, jaké to bylo těžké. Myslím si, že to je dobře, člověk si má pamatovat jen to dobré. Jinak by se zbláznil. Doufám tedy, že si z této debaty budu pamatovat jen vaše logické argumety a dám si pozor, abych včas potencionálnímu dítku vysvětlila, jak bylo počato, aby to někdy někdo nepoužil proti němu. Doufám jen, že Vy byste nebyly ty, které by někdy dítku počatému pomocí IVF řekly, že díky němu někdo umřel na rakovinu, leukémii,...??? Věřím že ne, ale....i takové(í) jsou. Proto je důležité o tomto rozvíjet debaty. Protože to je problém pro hodně lidí a ne nepodstatný.

Z*

Zuzana
 Monika 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jde o systém 

(5.12.2002 18:22:31)
Zuzano,
tentokrát mně mluvíš naprosto z duše. Ano, tohle by mohlo být velmi dobré řešení - brát IVF pouze jako léčbu stavů, ke kterým žena sama zdárně nepřispěla. (zrovna tak bych tvrdě zpřísnila léčbu drogově závislých a hezky by si ji museli odpracovat nebo zaplatit) K tvým kritériím (s nimiž naprosto souhlasím) bych ještě přidala horní hranici věku omezenou na 32 let.
 Lálinka, 2děti (04/03 a 10/04) 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jde o systém 

(6.12.2002 10:25:34)
Milá Moniko a všichni ostatní,
je mi hrozně smutno z této diskuze a z některých příspěvků zvlášť. Ač bych momentálně měla být v naprostém psychickém klidu, protože právě dokončuji 5.měsíc těhotenství.
Jsem jedna z těch, kterým se podařilo hned na první pokus IVF otěhotnět. Absolvovali jsme různá vyšetření. Nenašla se žádná příčina naší neplodnosti, takže nespadáme ani do jedné skupiny výše uvedených problémových skupin (špatný spermiogram, vaječníky, vejcovody ...) a přesto jsme 4 roky marně doufali. Pro páry, kterým se podaří otěhotnět během pár měsíců, to nepřijde asi tak strašné. Ale nevíte co beznaděje, smutku a depresí to oběma přinese. Ano nic nás fyzicky nebolelo, tudíž nešlo o nic akutního, o něco, co by se navenek nějak přímo projevovalo, ale ta bolest v srdci při představě, že !!!!NIKDY!!!! třeba nebudeme moci mít děti je hrozná. Ani nejhoršímu nepříteli bych to nepřála. A jediné, co nás drželo nad vodou, bylo vědomí, že máme před sebou možnost umělého oplodnění. Jako poslední šance. Ale nemít nic, protože nespadáme do uvedených „škatulek“, nevím, nevím... A jak vidíte, v našem případě IVF bylo na místě a můžu se tak těšit na vysněné miminko.
A teď bych jen chtěla zareagovat ještě na Vaši poznámku o věku. Jak jste přišla na těch 32 let? Mně je právě těch 32. A nevím proč by právě tento věk měl být hranicí. S manželem jsme se začali snažit v mých 28 letech - 1/2 roku po svatbě, kdy jsme oba cítili, že jsme na miminko připraveni. Byli jsme naivní a věřili, že to nebude žádný problém, nebyl taky důvod - žádné gynek. problémy, žádný potrat, no a ono ejhle. Samozřejmě jsme se neubránili myšlenkám, že kdyby jsme začali dřív, mohlo to být třeba jinak. Ale to jsou ta zpropadená KDYBY. Do budoucnosti zkrátka nevidíme a tenkrát nám to připadalo oběma včas. A co Vám budu povídat, tahle věková hranice je strašně nízká a myslím, že k ní není ani žádný rozumný důvod.
Proč tu nikdo z odpůrců placených IVF nevysvětlí, proč léčit narkomany a alkoholiky?
 Ivule+Hony 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jde o systém 

(6.12.2002 7:02:12)
Milá Moniko,
nemyslíš, že je to případ od případu?
Jak si dovoluješ tvrdit, že někdo má i jinou možnost? Znáš nás, kteří se léčíme?
Myslíš si, že spermiogram se "zázrakem" spraví na přijatelnou normu, nebo že problém mnoha žen - srůsty a cysty taky "zázrakem" zmizí a vaječníky a vejcovody narostou nové??
Podle jednoho případu nemůžeš soudit.. Moc o tom nevíš, ale kážeš..
 Jana2 
  • 

Re: Re: Re: Jde o systém 

(6.12.2002 14:17:22)
Ked raz tvoje dieta bude mat ocnu vadu, budes bojovat za to, aby tie kontaktne sosvky, alebo operacia oci boli v zakladnom baliku???
Doplnkove poistenie nie je o tom, ci budu v nemocnicnych izbach na stenach obrazy...
 Lucia 
  • 

názor 

(31.12.2002 12:56:47)
Všetci sa určite zhodneme, že reforma zdravotníctva prísť musí (konečne). To, že minister Zajac zahrnul do šetrenia aj liečbu neplodnosti, pokladám za správne. Ešte než ma začnete odsudzovať chcem povedať, že my sami máme problém otehotnieť, mám skoro 31 rokov a za sebou dva spontánne potraty. Napriek tomu si myslím, že nikto z nás nemá "nárok na dieťa" a že je nespravodlivé keď niekto má a iný nie. Právo na dieťa neexistuje, mať dieťa je obrovský DAR a zodpovednosť a ak sa nám ho raz podarí mať budeme veľmi šťastní. Táto reforma ukáže ľuďom, že sú aj iné cesty - adopcia, pestúnska starostlivosť a pod. a kto dieťa naozaj chce, vezme si hoci pôžičku a bude ju splácať, odíde do zahraničia a zarobí si, predá alebo si nekúpi nové auto... Veľké nádeje vkladám aj do prevencie a informovanosti, ja sama som sa počas liečby dozvedela množstvo informácií o zápalových procesoch u žien, cystách, zrastoch, imunite a dnes už viem, že mnoho žien si nedáva pozor napr. na nachladnutie a veľa gynekológov (ako aj tí "moji") lieči ani nevie čo (mňa 5 rokov liečili nesprávne až kým som u štvrtého lekára nenašla pomoc). Veľa párov žije nezodpovedne, striedajú partnerov, podceňujú zápaly, absolvujú potraty lebo nie sú pripravení prijať dieťa... ale je mnoho aj takých, ktorí jednoducho majú smolu. Takže si myslím, že keď niekto dieťa naozaj chce a problém sú len peniaze tak si poradí. Reforma je tu na to, aby nám zdravotníctvo neskolabovalo úplne ako napr. v Rusku a zachránili sme čo sa ešte dá. Korupciu a tunelovanie neodstránime cez noc a neurobí to jeden minister, ide o to reformu prijať a nájsť riešenie ako si pomôcť so svojimi súkromnými problémami.
 Palo Mokran, Holandsko 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Reforma zdravotnictva 

(6.12.2002 9:24:03)
Pavlino,
Pokusim sa ti odpovedat ako najlepsie viem.
V prvom rade by som chcel zdoraznit, ze by som bol velmi rad, keby reprodukcna medicina mohla byt pre bezdetne pary zadarmo. Podobne ako stomatologia, ci vsetky ostatne vykony, ktore sice neochranuju zdravie ale pomahaju v mnohych inych zdravotnych tazkostiach.

Teraz k tvojej reakcii: Obavam sa, ze miesas strasne vela veci dokopy a nevies ich rozdelit. Socialne poistenie je socialne, poistenie. Zdravotne poistenie je zdravotne poistenie. Dane su dane. Slovenska republika je stat, v ktorom sa nic z tychto prostiredkov nepouziva efektivne. Zajac sa snazi, aby sa peniaze, vyzbierane v povinnom zdravotnom poisteni (podciarkujem slovo povinnom) vyuzivali efektivne. Ich vyzbierane mnozstvo je limitovane a zvysit sa da iba zvysenim povinnych odvodov, co je hlupost, odvody su uz aj teraz privysoke. Takze ak ma system fungovat bez zadlzovania sa, musia sa tie peniaze nejak rozdelit. O tom (okrem ineho) je reforma zdravotnictva. Z tohto zakladneho (povinneho) balika sa bude hradit liecba stavov ohrozujucich zdravie a prevencia. Neplodnost zdravie neohrozuje. Sucastou reformy je aj moznost pripoistenia. Pricom kazda poistovna si moze definovat este mnoho dalsich stupnov pripoistenia, ak budu jej zakaznici ochotni si priplatit. A ze taky system naozaj funguje vidno napriklad tu v Holandsku. Kazda poistovna ma iny pripoistovaci balik a niekolko urovni poistenia. Zajacova reforma ma za ciel dosiahnut velmi podobny stav a ja mu v tom drzim palce. Dufam ze vydrzi vsetky tlaky od tych, co nastavuju ruky a pytaju peniaze zo zakladneho (povinneho) balika, lebo ten ich problem je najdolezitejsi. A ignoruju moznost, ze by si priplatili, ak chcu nieco viac.

K tvojim argumentom: "Možná si už ale začni šetřit, aby se ti po návratu nestalo, že budeš nemocný" - prave preto chcem, aby ta reforma bola zrealizovana a ja som nemusel setrit na liecenie chorob, ale iba na liecenie stavov, ktore sice su neprijemne, ale neumiera sa na ne.
"Copak má stát právo tyhle jejich peníze zpronevěřit" Nema. A co? Kvoli tomu ma Zajac zrusit reformu zdravotnictva? Chyba mi tu akakolvek logika. Zajac nie je carodejnik. On robi reformu zdravotnictva a moze narabat iba s tymi prostriedkami, ktore ma.
"Vždyť ty tady nepřímo zastáváš tvrzení, že dítě může mít jen ten, kdo na něho má!" Ja tvrdim, ze ak ma niekto tento problem, bude sa moct pripoistit alebo si to moze platit sam. Bude mat slobodnu volbu. Nehladiac na to, ze sa uvazuje aj o moznych prispevkoch z ineho ako zdravotneho balika na tento konkretny problem - napriklad socialneho.
"...třeba se vrátí mezi běžně hrazené úkony...Tak naivní snad nejsi." Ale som. Aj v Holandsku sa zakladny balik meni kazdy rok, raz sa nieco uberie, raz sa prida, podla toho na co su zrovna peniaze. A poistovne promtne reaguju a vyskrtnute veci presuvaju do nadstandardneho balika. Ak sa nieco vyskrtne zo zakladneho standardu, nikdy to neznamena, ze to bude naveky plne hradene pacientom.
"Jak se pozná, že už je na tom stát líp a může si dovolit tuhle péči hradit? To už asi Zajíc do té své reformy zapoměl dát...". Prepac, ale toto je demagogia. Co tam mal podla teba dat? Skus si tu reformu precitat a navrhi nieco rozumne okrem tohto vyplakavania sa.
"ministr nemá právo rozhodovat o tom, zda někdo přivede na svět dítě" - ved o tom on ani nerozhoduje. To je na kazdom pare. Ale ked sa to normalne neda, neznamena to, ze sa mu na to maju poskladat vsetci v zakladnom baliku urcenom na liecbu zdravie ohrozujucich stavov.
"Celá vyspělá Západní Evropa bojuje se snižující se natalitou". Ano, ale ked som tu dal dotaz, kolko deti sa vdaka reprodukcnej medicine narodi na Sk, tak som sa dopracoval k odpovedi, ze to budu pravdepodobne radovo stovky. To urcite znizujucu natalitu nevytrhne, preto tento argument neberiem.

Zaverom: Bol by som rad, keby slovenske zdravotnictvo bolo na tom aspon tak, ako ceske, kde je objem prostriedkov na pacienta podstatne vyssi a je mozne hradit aj cast reprodukcnej mediciny. Vies ty ale vobec, v akom stave je slovenske zdravotnictvo?
 Tori 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Reforma zdravotnictva 

(8.12.2002 23:20:09)
Já se do toho nechci moc míchat, ale nevadí reprodukční medicína na Slovensku spíš z náboženských důvodů? Nechystá se u vás dík reformám také boom ilegálních potratů po vzoru Polska?
 Palo Mokran, Holandsko 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Reforma zdravotnictva 

(9.12.2002 8:58:45)
Pochybujem, autori reformy su z liberalnej strany, pochybujem, ze by mali taketo bocne umysly
 zuzi, nemecko 
  • 

pre Pala 

(5.12.2002 15:33:32)
Palo, mozno Ti uslo, ze Jana je osobne zainteresovana na probleme. Nemaj jej to za zle. Nemyslim, ze bojuje proti reforme, bojuje proti bodu, ktory sa jej tyka. Aj ja mam vyhrady k istym veciam,zvlast ked vidim, ako to funguje tu v Nemecku. Tiez sa vratim na Slovensko o 3 roky a dufam, ze tam este nejake zdravotnictvo bude.
 Melinda 


Re: Re: Re: Re: Re: Reforma zdravotnictva 

(6.12.2002 22:39:50)
No, já jdu asi s křížkem po funuse, ale docela mi to nedá.

Pro opozici je 300 dětí ročně málo.. Hmmm.. No, a co tedy neoperovat srdeční vady u dětí, neléčit astma, poruchy zraku a já nevím co vše ještě.Samozdřejmě mluvím o dětech...Ročně se neprovede 300 IVF, 500 operací, 450 dětí se ududsí - joj, to ale klesnou náklady..
Že to není to samé? Proč ne??? Pro mě byla asist. reprodukce jediný způsob, jak mít dítě.. Není to jako nečistit si zuby, a potom chtít, aby mi stát zaplatil tu nejlepší protézu. Je to nemoc, a v mnoha případech zaviněná špatnou péčí - od (placené) antikoncepce počínaje , a prasklým slepým střevem konče...
Kde mám vydělat na úhradu pokusů, pokud vydělám prům. plat, šetřím na byt, nedej bože, abych si jela uklidnit nervy na zaslouženou dovolenou ( která nemusí být zrovna u moře..)A to nemluvím o spotřebě peněz na samotné miminko!!!!

Počítejte se mnou - 2 pokusy 120 000,-, základní výbava pro miminko, levnější 30 000,-, (pleny , postýlka, kočárek, fusak,lahvičky, dudánky,oblečení,balená voda,vitamíny pro koj. matky, mléko a téměř všechny léky pro děti jsou s min. 30%spoluúčastí atd atd..) Ne všichni máme solventnější rodiče...

Jani, všem vám držím palce. Braňte se!!! Bára.
 loonette 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Reforma zdravotnictva 

(7.12.2002 2:07:38)
no to vies, ze my ostatni sme mali vybavicku pre miminko zadarmo od statu, alebo od jeziska, alebo od koho vlastne, kdezto teba stala az 30 tisic. nemiesaj jablka s hruskami.
 Melinda 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Reforma zdravotnictva 

(7.12.2002 20:33:57)


Milá drahá, ale to jsem přece neřekla!!!!

Jenže po tobě nikdo nechce 60 000,- za to, že mimi vůbec smíš počnout! A to bez "záruky" , že opravdu počneš!Ty platíš "jen" tu výbavičku!
Nemíchám jablka s hruškama, ale to za chvíli budeme platit za vše, a to nejen na Slovensku, víš!
 Monika 
  • 

Nesouhlasím 

(3.12.2002 21:25:32)
Janka,
osobně se domnívám, že opravdu nemůžeš srovnávat péči o alkoholiky s požadováním peněz na IVF apod. Alkoholici a narkomané ohrožují celou společnost, bezdětné páry nikoliv. Pokud bys to brala ad absurdum mohla bys nakonec chtít zrušit věznice apod.
Problémem reprodukční medicíny je bohužel i to, že většina žen propásne dobu, kdy by otěhotněla bez problémů (20-24) a o miminku začnou uvažovat až v době, která z biologického hlediska není nejvhodnější. Navíc do té doby velmi často užívají hormonální antikoncepci a o dětech nechtějí ani slyšet, musí si přece nejprve vybudovat kariéru procestovat svět. A pak po třicítce, státe, plať! Slovensko opravdu nepatří k zemím, které by si to mohly dovolit!
Navíc nikdo nikomu nic nezakazuje - pouze je na člověku zda si pojede např. na dovolenou nebo podstoupí IVF cyklus. Je to otázkou priorit!!!
 JanaSk 


Re: Nesouhlasím 

(4.12.2002 9:10:45)
Monika, ty si nepochopila, že nejde len o mňa? Ja už budem mať svoj diel vyčerpaný, tak by mi to malo byť už jedno, ale nie je. Ide aj o mladé kočky, ktoré aj by chceli, aj majú podľa teba najvhodnejší vek ale nejde to. A hádaj koľko z nich si to bude môcť dovoliť, mladé rodiny aj keď nepôjdu na dovolenku, budú šetriť a keď si našetria, vek už nebude 24, ale viac. U nás je to aj tak len 2x a dosť, ostatné si hradíme v plnej výške sami. V ČR je to 4 úplné cykly a jeden čiastočný. Ja som si vedomá toho, že si to zaplatím a môžeš hádať, či som bola posledné 3 roky na dovolenke a hádaj na čo si šetrím... Ja svoje priority mám ujasnené. Ale zober si situáciu, že teraz musíme všetci na Slovensku znášať všetky možné reštrikčné opatrenia. No jasné sme chudobný štát. Ale každý mesiac sa "stráca" zo štátnych podnikov a inštitúcií také kvantum peňazí, že je mi z toho zle. A ešte okrem toho nie každý stretne toho pravého chlapa v 24. Ak sa ti to podarilo, teš sa z toho, iné to šťastie nemali.
 Monika 
  • 

Re: Re: Nesouhlasím 

(4.12.2002 11:13:58)
Milá Janka,

moderní metody asistované reprodukce jsou a budou vždy jakýmsi nadstandartem a je dle mého plně logické, že se za ně bude platit minimálně do té doby, než se slovenská ekonomika zvedne.

Vy pláčete, že nemůžete mít děti, můžete, nikdo vám nebrání si vše zaplatit a dle mého by bylo jenom logické to málo peněz, které slovenské zdravotnictví má, věnovat třeba na transplantační programy, málokdo asi ví, kolik dětí zemře jenom proto, že nejsou peníze. A to nejsou nějaké hypotetické děti ale děti, které mají jméno, umí se smát a kterým jejich rodiče opravdu nemohou pomoci a denně se musí dívat jak pomalu umírají.

Na druhé straně je u vás však takový rasismus, že vaše slovenské děti romského původu se musí "vyvážet" k adopci do ciziny.

 Zuzana27 


Velmi omezeny pohled na celou vec 

(4.12.2002 11:51:45)
Moniko,
uplne absurdni mi prijde tve tvrzeni, ze o alkoholiky a fetaky se musime starat, protoze ohrozuji nasi spolecnost a o reprodukci nikoliv, protoze nikoho neohrozuje.
Nevim, co mas za vzdelani, ale nedostatek deti ohrozuje nase spolecnost opravdu velmi moc, protoze jak jiste vis, i na Slovensku stale pribyva duchodcu a ubyva lidi, kteri na na vydelavaji. Navic si nemyslim, ze zrovna fetaci a alkoholici by vydelavali na nase duchody. Ja chapu, ze ohrozeni spolecnosti je zavazny problem, apk tedy nemusime platit ohromne castky za leceni fetaku, ale muzeme pouzit levnejsi, avsak "drsnejsi metody". V mnoha statech se pozivaji metody jako - naproste fyzicke vycerpani v odvykovem tabore, bez jakychkoli podpurnych leku (urcite staty AE) - zde je uspesnost okolo 80 %. Dale se u chudsich statu (kam ty ostatne Slovensko radis) pouziva zavirani do jakychsi samotek na tri mesice (uspesnost okolo 60 %).

Asi ti jeste nedosla jedna vec. Je spousta zen, ktere si klidne mohou vzpomenout v - dle tveho nazoru - idealnim veku. Ale treba nemaji pruchodne vejcovody - co s tim??? A navic co se tyka teto pece jako usetreni, protoze Slovensko nema penize -jiste je vhodnejsi, kdyz se o me v duchodu budou starat me deti, nez stat, ze?

Nevim, kolik mas deti a kdy sis je poridila. Nebo jestli nemas zadne deti, ale rozhodne bych ti neprala, abys takoveto problemy musela resit.

Zuzana 27 let (abys mi tu neplakala, ze jsem stara, tak o mimi uz se snazime pres 2 roky)
 Ajka1 


Re: Re: Re: Nesouhlasím 

(4.12.2002 12:37:28)
Ahoj Moniko, mám ktvému příspěvku jednu poznámku, ty asi nemáš žádný problémy s početím, protože by si nemohla napsat takový nesmysly. Nepřeju ti nic zlýho, ale prosím tě nemůžeš mluvit o věce, kterým nerozumíš, nikdo z nás si nevybral to, že mu musejí doktoři pomoct a můžu ti říct, že není nic příjemného když tuhle skutečnost zjistíš, nepřála bych ti, aby si se dostala do situace, ve které je opravdu hodně z nás, tohle není okrajový problém, problémy s početím má 20% párů a dost jich je na straně mužů a to potom musí být IVF ICSI a tam se doplácí i 12 000,- a to nepočítám doplatek na léky a když by pojišťovna nehradila nic, tak by to znamenalo něco kolem 60 000,- a to se mi nezdá zrovna málo. Já nevím, já jsem státní zaměstnanec a kdyby jsme žili jenom z manželova platu, tak mi bude trvat 5 měsíců než si na to našetřím a to bych ukládala celou výplatu, takže nevím, proč by mi stát neměl pomoci, když už 11 let platím zdravotní pojištění!!!!!!!!
 Monika 
  • 

Re: Re: Re: Re: Nesouhlasím 

(4.12.2002 13:07:17)
Jseš 11 pojištěná, kolik pak peněz jsi asi za tu dobu zaplatila na zdravotní pojištění? Zkus si to někdy spočítat. Na kolik pak cyklů by tato částka stačila? Asi budeš pořádně překvapená!

Poruchy plodnosti mužů jsou kapitola sama pro sebe - ano, umíme pomoci i mužům, kteří spermie prakticky nemají, umíme vpravit jednu vybranou spermii do vajíčka - ale co, když řada těchto poruch bude (je)dědičná? Poděkují se jednou takto vzniklí synové svým otcům? (Jiná kapitola jsou ženy s neprůchodnými vejcovody např. po operaci či zánětech - tam je IVF plně namístě.)

P.S. Moje sestra má devítiletou holčičku po IVF, vše si plně platila. Měla neprůchodný jeden vejcovod, druhý i s vaječníkem měla odstraněný. Vše se podařilo na první pokus. Spermiogram manžela byl výborný a sestra neměla žádný jiný zdravotní problém.


 Ajka1 


Re: Re: Re: Re: Re: Nesouhlasím 

(4.12.2002 13:13:46)
No, já bych to asi uzavřela s tím, že doufej, že to nebudeš potřebovat, pak by si se asi na tenhle problém dívala jinak.
PS: tvoje sestra měla kliku, že měla dost peněz a že se jí to povedlo hned napoprvý. Každý prostě to štěstí nemá!
 Kony, 28 


Re: Re: Re: Re: Re: Nesouhlasím 

(5.12.2002 11:16:29)
Teda Moniko,
žasnu nad tvým postojem. Tvoje sestra má opravdu kliku, ale uvědom si, že většina na tom tak není. Já mám například problémy jen díky tomu, že moje milá paní doktorka zanedbala péči. Smůla? A většina párů s těmito problémy na tom není finančně tak dobře, aby si mohly dovolit všechno platit. Není to jako si koupit alcylpirin v lékárně.
Přeji ti, aby ty osobně jsi nikdy nezažívala to, co my. Vážně není o co stát. Je spousta argumentů, které tu holky uvedly a já s nimi plně souhlasím. Už je tu nebudu opakovat.
Nesouhlasím s tvým názorem a je mi tě docela líto.
Katka
 Monika 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nesouhlasím 

(5.12.2002 11:27:08)
Kačko,

moje sestra neměla kliku (všechny problémy měla stejně jako ty následkem zpackané péče lékařů). Ale jsem si naprosto jistá, že pokud by řešila ona nebo já podobnou otázku (obě už děti máme) - opravdu by nás nenapadlo chtít to mít placené přes pojišťovnu.

Vím, nedělám si iluze o plýtvání penězi ve zdravotnictví, ale můžu mít alespoň dobrý pocit z toho, že já do společné kasy dávám mnohem více než z ní beru. Netvrdím, že současný stav je ideální, osobně doufám, že se jednou dočkáme komerčního zdravotního pojištění.

 Hvezdicka** 


Monice a ostatním 

(5.12.2002 11:48:33)
Moniko a proč ne? Proč si myslíš, že nemáš právo mít dítě a pokud si platíš pojištění a máš zdravotní problémy neměla by Ti na to pojišťovna přispět? Nechápu Tvůj důvod si vše platit sama, když 3x za život Ti jen základní IVF hradí pojišťovna. I tak většina žen doplácí kolem 15.000 za jeden pokus.
Asi máš dost peněz, ale možná by jsi uvažovala jinak, kdyby jsi byla opravdu v té situaci.

Je to stejné jako by jsi řekla, potřebuji transpaltovat ledvinu / dá se žít i s jednou /, ale je to můj problém, chci si to zaplatit sama. Proč si pak platíš zdr.pojištění? V důchodovém věku taky nebudeš potřebovat fin. pomoc od státu?

Za co tu vlastně bojuješ? Sama dítě máš, jak alespoň píšeš, tak proč nechápeš ženy, které to štěstí neměly a také nemají 60.000 na jeden pokus, který nemusí vyjít. Přece to není o penězích, ale je to v každé z nás mít dítě. Dítě , které je vysněné a bude milované a které určitě neskončí v dětském domově nebo nebude nějak jinak týrané / když se vrátím k těm feťákům apod./
Stát hlásá, že potřebuje mladé lidi, ale taky by tomu měl vyjít více vstříc.

Pokud si byla na stránkách Gestu a viděla ceník, podívej se i na statistiku úspěšnosti.Pak to vynásob počtem center, těch je jen v Praze kolem deseti a vyjde Ti zhruba roční úspěšnost. Věř mi, že číslo 300 narozených dětí je hodně naivní.
 Monika 
  • 

Re: Monice a ostatním 

(5.12.2002 12:16:55)
Iveto,

já ale odhadla počet dětí narozených na Slovensku na 300 ročně. V Čechách to bude tak kolem 2 000 ročně nebo se pletu? Ale stále mně nikdo nenapsal kolik se narodí dětí ročně na Slovensku? Opravdu se těším, až mně někdo seriozně vyvrátí moje odhady!

Monča


P.S. Osobně proti IVF absolutně nic nemám, jenom se mně nelíbil styl příspěvku z hlavní strany.
 Pípa+Kačka04+Tomáš 29.3.2008 


Re: Nesouhlasím 

(4.12.2002 10:00:49)
Moniko,
každý máme nárok na svůj názor a já bych si s dovolení dovolila nesouhlasit s tvým. Alkoholici a narkomani jsou určitě více nebezpeční pro společnost, ale kolik z těch "vyléčených" zůstane po léčbě na správné koleji? Velké procento z nich se po nějakém čase vrátí zpět k drogám či alkoholu a peníze za léčbu vylétnou komínem. Také se domnívám, že součástí jejich léčby může být i nějaká činnost vedoucí k výdělku peněz a tím pokrytí (alespoň částečné) nákladů na léčbu. Jenomže pracovat se jim nejspíš chtít nebude. Myslím si, že osvěta v této záležitosti je dnes taková, že každý kdo bere do ruky drogu zná rizika s tím spojená.
K otázce věku vhodného pro dítě. Je věc každé z nás v kolika letech se rozhodne pro dítě. Nedovedu si představit, že bych si ve věku který uvádíš jako nejvhodnější pořídila dítě. Při studiu VŠ je to dosti nereálné a po skončení studia mi připadalo nezodpovědné přivést na svět dítě bez jakéhokoliv zabezpečení. Nemyslím si, že jsem kariéristka, ale nechtěla bych své dítě připravit o pěkné dětství jenom proto, že budu každou korunu třikrát obracet a přemýšlet zda ji investovat do jídla, oblečení nebo třeba bydlení. My se snažíme o dítě od 26 let, což si nemyslím že je pozdě a i kdybychom začali později je to naše věc. Na druhou stranu bychom zase nacpali více peněz do zdravotního pojištění.
Všechno souvisí se vším - politici brečí, že národ stárne a až bude současná generace v důchodovém věku nebude kdo by na ten důchod vydělal. Zcela logicky by mělo být hlavní snahou státu zvýšit porodnost a tím počet budoucích platičů daní. A jednou z možností jak tomu pomoci, je právě pomoc bezdětným párům při léčbě neplodnosti.IVF je drahá pro běžného občana, ale "levná" pro stát. Stačila by důslednější kontrola činnosti zdravotních pojišťoven a vykazovaných úkonů.
V každém případě si myslím že je dobře, že se Janka a sdružení snaží na tyto problémy veřejně upozornit, protože lidé, kteří problémy s otěhotněním nemají většinou ani netuší co léčba obnáší.
 Káně 


Re: Moniko nesouhlasím 

(5.12.2002 10:04:41)
tvoje argumentace o drogove zavislych a alkoholicich mi prijde zcestna. Sama mam kamaradku, jeji pritel je zavisly na drogach a za tu dobu co ji znam, travil minimalne 5x po dobu mesice a vic po lecebnach. Zadarmo. Ted pro zmenu nepracuje. Pochybuju, ze tito lide nasi starnouci populaci vytrhnou. Svoji zavislost si zpusobuji sami, proc by si tedy sami nemeli platit za svoje detoxikace a odvykaci kury? Lidi, kteri nemuzou mit dite si za svoji situaci mohou? Nemohou...a kazdy nema to stesti a tolik penez aby si reprodukcni program zaplatil ze sveho. Ja sama jsem nastesti v 16. tydnu tehotenstvi a je mi 29. Presto, ze s manzelem oba mame slusne vydelky tak predstava toho, ze ja si budu svuj reprodukcni proces platit a nejaky (s prominutim) fetak se zadarmo bude valet v lecebne na statni utraty - tak z toho jde na me vztek!
 AlenaH 


Moniko, naprosto souhlasím a máte moji plnou podporu 

(9.12.2002 15:24:01)
Moniko, kamenují vás tu a hrají na city. Dítě však není věc, je to životní dar, štěstí, ale ne něco, nač má každý automaticky nárok, když si vzpomene. A jak ho dosáhne, taky není jedno.

Sama mám adoptované dítě, další, druhé, v brzké době přibude. Jsem ta, která je neplodná. Ale která by nevyžadovala, aby na proces IVF přispívali ostatní ze zdrav. pojištění, které lze opravdu uplatnit užitečněji.

Kromě toho - můžu po někom chtít, aby přispíval na něco, s čím třeba nesouhlasí (redukce embryí u vícečetných těhotenství, mražení nadbytečný embryí, už samo oplodnění "ve skle" s manipulacemi, které často hraničí s mezemi, které bychom nikdy v zájmu svých dětí nechtěli překročit, kdybychom je znali)? Nejde vůbec o náboženství, politiku nebo cokoliv jiného. Jde o lidský přístup k lidem. LIDEM, ne majetku. A to platí pro děti mnohonásobně.
Alča.
 Svetlana. 


pre Alenu 

(9.12.2002 16:11:04)
Mila Alena,
som velmi rada, ze existuje aspon jeden clovek s tvojim nazorom. Uplne s tebou suhlasim, ale nedovolila by som si to vyslovit (hlavne asi preto, ze take problemy nemam, alebo zatial som nemala), to by asi ludia s preblemami plodnosti ukamenovali mna. Aj ked ani takyto "mlciaci postoj" isto nei je spravny.
Sama poznam blizkeho cloveka, ktory bojuje o dieta stoj co stoj, chapem to, a ked s tym nesuhlasim. O to viac si vazim ludi, ktori sa na vec vedia pozriet tvojimi ocami a radsej si dietatko adoptuju. Vela stastia a zdravia teba a vsetkym tvojim detickam !
 Tori 
  • 

Re: pre Alenu 

(9.12.2002 18:15:41)
Aleno a Svetlano také s vámi úplně souhlasím. Můj postoj není dán náboženstvím, ani odmítáním manipulací s embrii, ale spíš lítostí nad nešťastnými dětmi celého světa. Takové miliony dětí umírají na podvýživu, nedostatek pitné vody, nedostatek péče, vždyť víte. Cítila bych se směšně, kdybych chtěla podstupovat bolestivé a úmorné procedury jenom abych vrhla do světa právě náš genetický materiál. Lásku můžu dát dítěti, které zachráním stejně jako tomu, které porodím, i když je to úplně něco jiného.
 Elsa 40, Tom 10 


Re: Re: pre Alenu 

(10.12.2002 8:52:18)
Tori,
asi si neuvědomuješ, že české kojeňáky a děcáky nejsou přecpané chudáky dětmi, kteří čekají na něčí lásku. Pokud požádáš o adopci, budeš čekat několik let na dítě, podle regionu, v průměru je to asi 4-5 let. Takže nic není tak jednoduché, jak se zdá.
A Aleno, pokud máte adopotované dítě a pokud jste absolvovali předadopční přípravu, určitě vám psychologové říkali, že je nezbytně nutné být přesvědčen na 200% o správnosti toho, co dělám a musím přijmout dítě úplně za své. A to spousta párů (zatím) nedovede, možná k tomu časem taky dojdou, ale nikdo je nesmí přemlouvat k něčemu, o čem nejsou stoprocentně přesvědčeni.
A jen pro vaši informaci, já taky čekám na to, až si budu moct adoptovat dítě, všechny nezbytné formality už máme vyřízené a teď jen čekáme, až nám zavolají. A to je možná ještě horší než IVF, protože při IVF se aspoň něco děje, ale takhle jen čekáte a nevíte, jestli to bude za půl roku nebo za 3.
E.
 Elsa 40, Tom 10 


Re: Re: Re: pre Alenu 

(10.12.2002 8:56:48)
Tori,
ještě jednou jsem si přečetla tvůj příspěvek o tom, jak miliony dětí ve světě umírají na podvýživu a je potřeba je zachránit. Jak to mám udělat? Mám se sebrat a jet do Somálska nebo Afgánistánu a takového podvyživeného chudáčka si odvést do ČR nebo třeba koupit od jeho rodičů? Že ty jsi o tom viděla nějaký pěkný film a máš pocit, že to není žádný problém? Je mi líto všech dětí na celém světě, týraných a zneužívaných a hladových, ale to přece není důvod, abych neměla dítě svoje!!
E.
 Tori 
  • 

Re: Re: Re: pre Alenu 

(10.12.2002 11:03:41)
Elso a Kačko, podle mě záleží na tom, do jaké péče dítě chcete. Já bych asi byla ochotná pečovat i o dítě, které není právně volné a nikdy nebude moje, ale to je moje věc a nikomu to nevnucuji.
Moje sestřenice se pět let snažila a nevyšlo to kvůli tomu, že začla moc pozdě (před tím léta bojovala s vírou, která jí to zakazovala). Bylo mi jí fakt líto, protože jí bylo strašně špatně a vlastně celou dobu němyslela na nic jiného, připadalo mi to jako posedlost. Ve stejné době její známí požádali o adopci a dostali úplně kouzelného kojence s asijskými rysy, viděla jsem je jenom jednou, ale fakt jsou všichni spokojeni. Moc vám přeju, ať vám všechno vyjde a nezlobte se na mě, že nechápu, proč člověk snažení o vlastní dítě zasvětí kus svého života, je to můj názor.
 Tori 
  • 

Re: Re: Re: Re: pro Elsu a Kačku 

(10.12.2002 11:09:13)
Filmy ani moc nesleduji ale zajímavé informace jsou na www.humanisti.cz
 Magdina 


Re: Re: Re: pro Tori 

(10.12.2002 13:43:59)
Tori, já osobně (nebo teda já a manžel) máme zažádáno o adopci, ale přesto mám před sebou ještě nějaké nevyčřerpané pokusy na umělé otěhotnění a přejeme si i naše dítě. Jsme proto sobci? V dětských domovech je spousta dětí, které nejsou právně volné a tudíž tam zřejmě zůstanou až do svých 18 let. Minulý týden jsme byli ohledně adopce na psychotestech a bylo nám řečeno, že některé dětské domovy poskytují těm dětem tolik aktivit, že děti které už jsou větší a můžou jít do pěstounské péče se rozhodnou, že z domova nechtějí. Byl nám dán za příklad DD v Olomouci, kde děti chodí do spousty kroužků, plavání, byli na Tenerife, jezdí lyžovat na hory... Samozřejmě že hmotné statky nejsou všechno, ale ty děti tam vyrůstají od mala a zatím netuší, že jsou ochuzené o něco víc než prima dovolené apod. Říkala, že už měli několik případů kdy se ty děti rozhodli, že chtějí zpátky do domova k ostatním. A když si k těmto dětem, které by mohly jít do rodiny, ale nechtějí připočteš ty, kterým jednou za půl roku "rodiče" pošlou pohled, tak potom máš pravdu, že jsou DD přeplněné. Myslím si, že je úplně normální, když chce člověk vlastní dítě . Neznamená to, že adoptované dítě budu mít ráda míň než bych měla svoje - budu ho milovat a doufám, že hlavně po citové stránce ho obohatím do dalšího života, ale přesto bych ráda zažila ten pocit, nosit dítě v bříšku, cítit jeho pohyby, i porod (i když vím, že to není nic moc), kojení ...Doufám, že se mi poštěstí a budu to jednou moci prožívat a zároveň se nevzdávám toho, že i pak bychom mohli ještě nějaké dítě adoptovat.
 Tori 
  • 

Re: Re: Re: Re: pro Tori 

(10.12.2002 14:11:02)
Magdino a proč byste měli být sobci???
 AlenaH 


Re: Re: Re: Re: pro Tori 

(10.12.2002 20:32:18)
To je opravdu absurdní jak někdo, kdo chce děti v DD vidět šťastné, je prostě šťastné vidí... Magdino, opravdu si to myslíš nebo je to jen póza, kterou si ospravedlňuješ to, co otevřeně napsala Tori.

Víš, nejde o osobní útoky, já vím, jak neplodnost bolí a nikdy bych si nemyslela, že mne v tom někdo zvenku může zranit (a zároveň mi někdo zvenku opravdu pomoci rozhovorem, dopisem - ale to je na jiné psaní). Prostě jde jen o to, kam až je člověk schopen zajít... ano, a to ve své sobeckosti - CHCI DÍTĚ a udělám pro to cokoliv, nebo aspoň to, co je možné (a téměř bezplatné - to jen abych se vrátila k tématu otevřenému článkem JanySK).

Ála
 Kony, 28 


Pro Tori 

(10.12.2002 9:19:10)
Tori, tvůj náhled na věc je opravdu jiný. Většina žen to cítí tak, že nejrásnější co ji může v životě potkat je mít děťátko s tím koho miluješ. Ten smutek, když se ti to nedaří je obrovský a popsat ani nejde. Je od tebe šlechetné, když chceš zachraňovat trpějící děti a já ti přeju hodně štěstí, ale sama za sebe píšu, že já si přeju vlastní dítě, které bych ráda měla s člověkem kterého miluju. A nechci to dítě jen proto, že chci světu dát náš genetický potenciál.
Samosebou, je spousta dětí, které potřebují lásku a hodné rodiče a já sama jsem pro adopce jsem. Držím palce všem, kdo se do toho pustí a mají můj obdiv.
Možná někoho naštvu, ale ráda bych měla svého drobka. Což mi přijde celkem přirozené. Jsem moc ráda, že žijeme v době, kdy medicína je tak pokročilá a pomoc pro nás existuje.
K.
p.s. Tori, nevím, proč bych měla být o svoje mimčo ošizená jen proto, že mi jedna úžasná paní doktorka zanedbala zánět.
 Evča, kluci 90+96 


Souhlasím s Tebou, Jani 

(3.12.2002 21:43:02)
Ahoj Jani,

myslím si, že je dobře, žes sem na Rodinu.cz napsala ten článek. Souhlasím s Tebou prakticky ve všem, ačkoliv jsem problémy s oplodněním nikdy neměla (jsem spíš ten typ, který otěhotní, když vidí pánské trenýrky, takže já mám spíš opačné problémy :-))

Souhlasím s Tebou proto, že děti jsou potřeba zvlášť ve státě, který stárne -stejně jako my tady v Česku. Je tedy v zájmu státu, aby podporoval ty lidi, kteří chtějí mít děti, a to nejen pomocí hrazení umělého oplodnění ze zdravotního pojištění, ale taky cenově dostupným bydlením atd.

A souhlasím s Tebou i v tom, že Vaše i naše zdravotnictví léčí následky nezodpovědného chování kuřáků, narkomanů, léčí i řidiče, kteří se rozbijí na silnici kvůli nedodržování předpisů - a nikdo po nich peníze za léčení nechce. Přitom by se dalo říct obdobně, jak už tady někdo psal, že všichni tihle lidé přece dopředu věděli, co mají či nemají dělat, ale rozhodli se žít po svém nezdravě a teď my všichni máme platit následky jejich chyb.

Pokud tedy ze svého zdravotního pojištění (ne)dobrovolně přispívám na léčbu těch nezodpovědných, tak tím spíš cítím jako správné dát část toho zdr.poj. na léčbu neplodnosti.

Souhlasím s těmi, kteří Ti tu píší, že hádkami se nic nevyřeší a že by nebylo dobré volit na tom setkání konfrontační tón. Zkuste to setkání a jednání promyslet i psychologicky = co by zapůsobilo na VÁS, kdybyste Vy byla ten ministr zdravotnictví s napjatým rozpočtem, čím byste se asi dala přesvědčit.

Držím palce a napište sem, jak se to všechno vyvíjí.
 Denisa (28) 
  • 

Súhlas 

(4.12.2002 9:52:59)
Ahoj všetkým,
naprosto súhlasím s Jankou. A vy, čo jej snahu kritizujete, ste určite takúto situáciu nikdy nezažili. Kto to nezažije na vlastnej koži, nepochopí.
Tak sa skúste trochu vžiť do našich pocitov a potom súďte.

Monika, nie je pravda, čo píšeš, že nám boli prednejšie kariéra, cestovanie a pod. Ja sa snažím o dieťa od svojich 22 rokov, na dovolenke pri mori sme odvtedy neboli ani raz. Píšeš, že je to otázka priorít. Ako vidíš, u mňa to bolo vždy na prvom mieste a výsledok? Zatiaľ sa nedostavil, tak nezostáva iné, iba skúšať ďalšie a ďalšie pokusy IVF.
 Ajka1 


Re: Súhlas 

(4.12.2002 10:49:00)
Ahoj všichni, chci Janičku podpořit v tom co dělá, protože to bude mít těžký. Chtěla bych reagovat na příspěvek Moniky, že ženy by měly otěhotnět mezi 20. a 24. rokem. Já si nemyslím, že by to bylo tak, já osobně jsem toho pravého potkala až ve třiceti a nevím proč bych měla mít do tý doby dítě jenom abych dostála nějakému doporučení. Jo a žádná z nás, které máme nějaké problémy jsme si je nezpůsobil sami, jako třeba alkoholici a narkomani, a nemůžeme za to, že je máme a rozhodně bysme se bez nich rádi obešli, ale bohužel to nejde a tak je řešíme, ale bohužel nejsme milionáři, abychom si mohli všechno platit, už tkhle to stojí dost peněz. Já jsem třeba chtěla jít na svoje třetí IVF a bohužel musím jít až na jaře, protože na to nemám a to mi většinu platí pojišťovna, nedokážu si představit, že když to nevyjde, tak si budu muset všechno zaplatit sama, na to prostě nevyděláme a tak se budu muset smířit s tím, že vlastní dítě mít nebudu.
Chtěla bych hrozně podpořit Janičku a držím jí palečky, aby její boj byl úspěšný a všem pochybovačům, vy nevíte jaký to je, když miminko hrozně chcete a ono prostě nepřichází a jinak než bez doktorů nejde!!!! Já bych vám přála to zažít, potom byste nemohli říkat to, co říkáte!
 Janička 


Naprosto souhlasím!!! 

(4.12.2002 11:15:51)
Jani, ráda bych tě podpořila ve tvém(a vlastně "našem" boji!
Monika by si měla uvědomit, že i neplodné páry svým způsobem "ohrožují" stát, vždyť když jen zhruba spočítám, kolik by budoucí narozený občan zaplatil na daních, je to podstatně víc, než kolik stojí jeho "umělé početí".Při vcelku nízké sazbě 1500 korun měsíčně zaplatí státu za 40let práce 720.000 korun! Takže by stát teoreticky mohl investovat cca 200 tisíc na jeho "výrobu", ne?
A co se týká dovolených u moře za částku 60tisíc a více, to si může opravdu dovolit jen málo lidí...A věř mi, že klidně budu jíst suchý chleba a chodit v děravých botách, jen abych našetřila těch 15tisíc, které budu potřebovat jako doplatek k "hrazenému" IVF!
Takže Jani, držím palce tobě i nám ostatním "umělkám" a nenechme si otrávit život lidmi, kteří mají jiné priority a názory na naší "kosmetickou vadu" :o))
 K 


Re: Naprosto souhlasím!!! 

(4.12.2002 11:38:49)
Ráda bych taky podpořila holčiny ze Slovenska v "boji" o alespoň částečně hrazené IVF. Moniko, to co píšeš přesně odráží vědomí lidí, kteří se nikdy nedostali do situace, kdy by jim doktor řekl, že u nich neexistuje naprosto žádná šance na to, že někdy budou mít normálně dítě. Že jim zbývá jenom pomoc od doktorů. Věř mi, já takovou situaci zažila a bylo to již v 19 letech, kdy mi začali problémy a já byla postavena před hotovou věc. Dítě normální cestou mít nikdy nebudu. Teď je mi 29 let, mám za sebou 3 neúspěšné IVF, na dovolené jsem nebyla už léta. Zdá se mi, že můj život se skládá jenom z věčného šetření na léky a léčbu. A věř mi, já si to rozhodně nezavinila. Doktoři nechápou proč se to stalo, ale prostě je to tak. Nelíbí se mi, když lidi, kteří o tomto problému neví vůbec nic, řeknou že je to vlastně jakýsi "nadstandart" mít dítě. Zamyslete se, opravdu byste si vybraly raději život bez dítěte? Moniko, píšeš, že my vlastně šanci mít dítě máme, i když si to musíme zaplatit. Opravdu si myslíš, že všechny páry, které nemohou mít normální cestou děti si mohou dovolit zaplatit najednou částku pohybující se okolo 60 tisíc korun ? Já jsem už tuto částku za doplatky na 3 hrazené pokusy zaplatila, nelituji toho, ale při představě, že bych musela tuto částku platit za každé IVF. No nevím. Možná se vám všem zdá, že párů, které nemůžou mít děti normální cestou je málo, ale nemylte se. Je jich spousta, ale ještě stále se bohužel bojí o svých problémech otevřeně mluvit, protože se najde ještě hodně "rádoby odborníků", kteří děti ze zkumavky odsoudí. Proč ta veřejnost radši neodsoudí narkomany a alkoholici. Ti si alespoň za své problémy můžou sami. Ale ti jsou víc vidět a proto možná stát raději zaplatí léčbu jim než aby přispěl na budoucnost státu.
 loonette 
  • 

Re: Re: Naprosto souhlasím!!! 

(4.12.2002 15:21:19)
tak, ako vy, co nemozte mat dieta prirodzenou cestou obvinujete nas ostatnych z neznalosti problemu, tak moze obvinit vas napriklad matka dietata, ktre ma leukemiu a nedostava sa mu na lieky, ze peniaze, ktore vy precerpate na IVF by mohli ist na lieky pre jej dieta a na lieky pre dalsie deti... je to argumentacia zalozena na emociach, nie na faktoch. ja s vami sucitim velmi, viem, ako je to snazit sa o dieta, ale marne (kamaratka). tak ci tak si ale myslim, ze peniaze , ktore sa na IVF usetria, pojdu na zachranu uz narodenych zivotov a to je nezanedbatelny fakt.
 Zuzana27 


Re: Re: Re: Naprosto souhlasím!!! 

(4.12.2002 15:43:50)
Hm Loonete, asi jsem sobec, ale raději, než abych zachraňovala již narozené feťáky a alkoholiky, budu raději, když mi stát alespoň trošku přispěje na pouhopouhé tři pokusy IVF na které mám za život nárok.
Jistě, měli by být určité priority. Rozhodně je teba mít peníze na léčbu dětí nemocných leukémií, atd.... Ale nevím, jestli je tak nutné mít peníze na léčbu feťáků a jiných.
Nikdo z vás se nepozastavuje nad tím, že lidé dostávají enfoprotézy, vrtají se jim zuby.... i bez endoprotézy se dá žít. Otázkou se kvalita takového života.
Já netvrdím, že na IVF bys neměla čekat. O.K. ať existuje registr a každým rokem se z něj odpočítá tolik a tolik párů, kterým stát přispěje (nikoliv zaplatí vše, tak to nefunguje ani teď). Ten kdo na to bude mít si to zaplatí a na řadu přijde dříve. Ale přeci i ty, které nemají horentní příjmy a slušně platí daně mají právo alespoň zkusit mít mimi?

Kolik zaplatíš na daních za 11 let života. Nevím, já pracuju pouhých 9 let, takže jsem si dala tu práci a spočítala to za sebe: Zdravotní pojištění já - 121.000,- CZK, já (coby zaměstnavatel) 243.000,- CZK. To mi připadá docela dost na to, aby mi stát přispěl nějakými 30 tisíci na pokus o to mít miminko. Mateřskou a péči v těhotenství budu mít nadále stejnou jako kdokoli jiný, proto si nemyslím, že je fér tam započítávat i jiné porod, atd.

Co to znamená sestra si při IVF platila komplet vše? A proč? Nebyla pojištěná? U nás totiž nemáš šanci si první pokus platit. Prostě dostaneš peníze od pojištovny, nikdo se tě na nic neptá.

Zuzana
 Monika 
  • 

Re: pro Zuzanu 

(4.12.2002 18:05:16)
Ahoj Zuzko,

to s tím pojištěním vypadá reálně ale už jsi zapomněla napsat, jaká částka by se objevila za tu dobu naúčtována od pojišťovny, abys pak nakonec nezjistila, že stát byl v tvém případě ztrátový.

Za druhé píšeš něco o tom, že chceš, aby ti stát přispěl 30 000 Kč, není realita taková, že ti přispívá mnohem vyšší částkou - 3 plně hrazené pokusy + jeden náhradní?

Za třetí - moje sestra nechtěla, aby o jejích problémech někdo věděl, došla si do soukromého centra (byla v té době služebně s manželem v Německu) a vše si zaplatila. Říkala, kdybych měla vážnou nemoc byla bych moc ráda, kdyby se o mě stát postaral ale tohle je můj problém a já si ho sama vyřeším.

Za čtvrté - feťáky a alkoholiky se argumentuje velmi dobře - dětmi umírajícími jen proto, že nejsou peníze ... tady už argumenty docházejí.

Závěrem: jistě by bylo ideální, aby na vše byly peníze, ale za stavu veřejných financí to půjde jen těžko.
 Zuzana27 


Re: Re: pro Zuzanu 

(5.12.2002 9:49:46)
Moniko a Loonete,
děkuji za odpověď, která, jak mi připadá, poněkud závání citovým vyděračstvím.

Stejně tak, jako vy mi argumentujete neplodnou kamarádkou či sestrou, bych vám já mohla říci, že vím, co je to cistická fibroza, má ji chlapaeček mé nejlepší kamarádky. Není to žádná legrace a to to přeci jen vidím jen z povzdálí, takže si narozdíl od vás netroufnu říci, že vím, jaké to je.

Od zdravotní pojišťovny dostáváš hrazeny pouze léky a zdravotní prohlídky, nic jiného. Kupodivu jsem celkem uvědomělý pacient a nechávám si dělat výpisy, kolik že mi který lékař naúčtoval. Takže vím, že v mínusu rozhodně nejsem, stejně tak jako manžel (ta částka byla samozřejmě jen za mě, další peníze - velmi obdobné - zaplatil manžel).

Víte, mě se poněkud nelíbí ještě jedna věc. Já tady žiju. Já jsem (v mém případě) za české státní peníze vystudovala, já jsem využívala českou státní zdravotní péči. Proto se teď tím, že tady v Čechách pracuji a platím zde daně, zdravotní pojištění a sociální pojištění, že zde podnikám a platím DPH, daň z příjmu právnických osob, snažím Českému rozpočtu vrátit to, že mi umožnil vystudovat,....

Vy jste do zahraničí odešli(y) abyste vydělávali(y) pro jiný stát, než pro ten, který vám dal vzdělání a zdravotní péči. Potom mi připadá, že některé to dítko s nevyléčenou rakovinou,... je spíše vaše záležitost, než moje. Já alespoň do toho rozpočtu přispívám.

Zuzana

P.S. Tímto tuto debatu končím, kdo nechce pochopit stejně nepochopí. Jdu raději utrácet čas za vydělávání peněz, aby stát na konci roku zase ode mě dostal slušné penízky do kasičky. ČESKÝ STÁT!!!
 Hvezdicka** 


Re: Re: Re: pro Zuzanu 

(5.12.2002 10:08:07)
Bravo Zuzko !!!! :))))

Opravdu si myslím, že všechno zlé se vrací a vy všechny co sice nemáte problémy mít dítě si uvědomte, že Vaše děti taky budou chtít mít jednou děti. Každým rokem počet párů. které mají nějaké problémy víc a víc stoupá.

Vy si vážně myslíte, že to co stát ušetří na hrazení IVF cyklů, tak investuje právě do nemocných leukémií a podobných případů ? I mě připadá zarážející, že stát který běduje nad tím, že klesá porodnost a věkový průměr lidí se zvyšuje, nedokáže více podpořit asistovanou reprodukci. Není to v tom, že by ty páry něco zanedbaly ve dvaceti letech, spousta z nich se léčí i od osmnácti let.

Nedovolila bych si odsuzovat léčbu lidí s leukémií, pokud sama ji nebudu mít, nedovolila bych si tvrdit, že člověka nebolí zlomená noha, pokud já ji měla vždycky zdravou. Nedovolím si mluvit do věcí, které jsem nikdy nezažila a proto jim nerozumím.

Nepřeji nikomu nic zlého, ale vám všem, kteří si dovolíte kritizovat něco o čem nic nevíte, ze srdce přeji, aby jste to alespoň na chvilku sami poznali.
 Monika 
  • 

Re: Re: Re: pro Zuzanu i o cenách 

(5.12.2002 11:16:37)
Jenom by mě zajímalo, jak jsi přišla na to, že já tady nežiji. Žiji, platím daně i pojištění, a to řádově víc než je běžný průměr. Totéž je případ i mé sestry.

Mimochodem mrkla jsem se na ceník gestu a ty ceny jsou více než přijatelné, je to přece na miminko.

Domnívám se, že v Čechách jsme v proplácení výkonů v souvislosti s léčbou neplodnosti více než vstřícní. Dále si myslím, že pokud by tato kauza byla na veřejnosti více známá - hlasy proti placení všemu u libovolného počtu pokusů by silně převažovaly. A nakonec by výsledkem byla restrikce současného stavu.

Ahoj

Monča

 Zuzana27 


Monice - jistě velmi dobré počtářce 

(5.12.2002 12:12:37)
Já jsem netvrdila, že tady nežiješ, jistě sis všimla, že tam bylo naschvál měkké i - bylo to pro všechny kritizovatele ze zahraničí. Tvá sestra si byla jistě velmi dobře vědoma, že před deseti lety se jí odpovídající péče dostane pouze v zahraničí, že?
Ceny jsou za stávající úrovně přijatelné pouze pro určitou skupinu obyvatelstva. Víš, že před pokusem se skládá záloha 15.000 CZK? Na případné ICSI, AH a jiné. Ano, pro mě je to přijatelné, ale pro ostatní? Navíc, my nekritizujeme současnou situaci v ČR, ale v SR.

Dále mi věř, že se neplatí libovolný počet pokusů, ale tři pokusy s embryotransferem, v případě, že k embryotransferu nedojde, uhradí ti částečně ještě čtvrtý. Toť vše. Ahoj

Jo a počet miminek za 18 měsíců (leden98-červen99) pouze v Iscare činí 855. Vynásob si to počtem center v Čr a nestačíš se divit. Jo, abych ti ušetřila práci, tak počet nově narozených dětí ročně je cca 88.000. Takže toto centrum je cca 0,64% podílníkem na úspěchu. Center je v Čechách okolo 20 (včetně nemocnic, kde se stále IVF provádí). Netroufám si říci, že počet miminek díky IVF je ode všech stejně, ale pohybujeme se značně nad tvým směšným počtem 300. (Hrubý odhad 6-10% je myslím celkem reálné číslo.)
Zuzana

P.S. Když už chceš uvádět nějaké číslo, podívej se nejdříve prosím na statistiky, abys bala alespoň občas v obraze. Ušetříš tím čas sobě (a nebudeš za hlouou) i nám ostatním.
 Monika 
  • 

Re: pro Zuzanu  

(5.12.2002 12:23:34)
Zuzko,

čti prosím pozorně, co kdo píše. Napsala jsem 300 dětí ročně na Slovensku.
Tak proč mně argumentuješ Čechami?

V Čechách to dle mého bude mezi 2000 - 3000 tisíci dětí. (Dle mého ISCARE v Čechách bude mít těch miminek nejvíc, ostatní zejména regionální centra budou daleko za ním.)


Ale snad už někdo konečně dodá přesná čísla.

P.S. Proč hned slova typu hloupá, bláznivá apod....
 Zuzana27 


Monice 

(5.12.2002 12:38:01)
Moniko,
také čti prosím pozorně, neříkala jsem nic o tom, že jsi hloupá, ale že si máš nejdříve svá tvrzení ověřit, abys nebyla za hloupou. To je trošku rozdíl, tedy alespoň pro mě.

Už jsme se hodně odchylily od původního tématu. Jistě, je pro mě snažší získat údaje z českých statistik a ty propočítat. Jestli však v Čechách vychází takovýto docela slušný procetní průměr, nemyslím si, že na Slovensku by byl (nebo respektive měl být) o tolik horší.

Víš, velmi nerada bych se dožila toho, že budeme mít také reformu zdravotnicví ještě před možností připojištění. Já bych si celkem ochotně platila připojištění i v okamžiku, kdy bych věděla, že ona reforma (která by samozřejmě nezahrnovala jen reprodukci) bude třeba za rok, za dva. Jen bych nerada, aby začala platit restriktivní reforma před možností připojištění. Nemyslím si, že do společné pokladny přispívám zrovna málo. Stejně tak se snažím neargumentovat tím, kolik přispívám na různá konta.... Kupodivu ani nejsem typ, co by všechno chtěl mít ze zdravotní pojišťovny. Jsem silně krátkozraká, měla bych nárok na kontaktní čočky zdrama, přesto toho nevyužívám. Kupuju si je už 10 let. To jen na okraj. Jen bych nerada, aby se tak (pro někoho automatická věc) jako mít děti stála právem jen těch vyvolených. Nevím proč, ale připadá mi nespravedlivé, že by na to někdo neměl. Možná to není populární názor, ale v tomto případě bych byla ráda za jakousi rovnost. Ono nemít mimi, když po něm moc toužíš je něco jiného (z mého pohledu) než muset nosit brýle, protože nemám na kontaktní čočky.

Zuzana
 Ajka1 


Re: Monice 

(5.12.2002 12:43:58)
Zuzi, souhlasím s tebou, jen tak mimochodem, taky jsem krátkozraká a taky nevyužívám toho, že by mi měla někdo zaplatit čočky, když je budu chtít, tak si je zaplatím sama a nebudu to chtít po pojišťovně i když bych je potřebovala i kvůli povolání atd., ale to sem asi nepatří.
 Monika 
  • 

Re: Závěr 

(5.12.2002 12:59:07)
Ahoj Zuzko a ostatní budoucí maminky,

vy opravdu netušíte, co jsem svými příspěvky sledovala?

Jana ze Slovenska uveřejnila na hlavní stránku silně emotivní příspěvek - obecně se dá říci, že takovéto emotivní příspěvky moc nezmohou snad jsou na místě pokud se jedná o pomoc jednotlivci. Ukážeš zoufalou maminku Nikolky Drdové - národ zaslzí - udělá se sbírka a Nikolka je odoperována (zatímco ostatní děti zatím umírají), matka tří dětí je odsouzena do vězení za zabití při dopravní nehodě - prezident jí udělí milost. To jsou všechno případy, kde lze emocí a lidského soucitu velmi dobře využít.

Tady však mělo jít o systémové opatření zahrnující celou skupinu lidí - a jistě ne všichni, kterých se to týká by byli schopni dojmout lidi k slzám - a tady musí přijít ke slovu racionální argumenty, statistiky, ekonomické rozbory a jenom pouze na pozadí musí být ony příběhy žen pokud možno plakajících nad prázdnou kolébkou před televizní kamerou. A tak pokud Jana vyrazí do boje musí být připravena na negativní reakce a že budou podstatně horší než na této diskuzi.

P.S. Držím Vám všem palce, ať už se brzy dočkáte vytoužených miminek.


 Zuzana27 


Závěr "CO JSEM SVÝM PŘÍSPĚVKEM SLEDOVALA" 

(5.12.2002 13:13:35)
Víš Moniko, já zásadně svými příspěvky nic nesleduju. Nemám ambice tady někoho dohnat někam. Jen píšu k věcem na které mám názor, co si o tom myslím. Upřímně řečeno nesnáším konstatování:

CO JSEM SVÝM PŘÍSPĚVKEM SLEDOVALA

Objevilo se to zde již několikrát (nejen v této diskusi) a vždycky mě to přijde nablblé (to tvrzení, ne ty). Sleduj si i nadále svými příspěvky co chceš, debata nás dvou mi přišla celkem na úrovni, tímto konstatováním ses u mě shodila.

Jinak, kdyby ses chtěla dozvědět něco konkrétních informací na sweb//katrinkatrin.sk se docela dosti racionálních popisků (kupodivu to tvořila Janka sama) co to je umělé oplodnění, co okolo toho existuje a k čemu je to dobré. Tento příspěvek byl o tom, aby o tom lidé popřemýšleli. O tom, že to není okrajový problém lidí, kteří spolu málo často spí, o tom, že to nevyřeší vtipné řeči kamarádů - tak já ti píchnu. O tom, že lékařská péče je v tomto oboru prostě nutná. A bohužel velmi drahá.

Stejně tak jako tě zasáhnou rodiče, kterým se v den narození miminka po povodních zhroutil domeček (a šupky všichni posílají penízky). Stejně tak tě zasáhne, když přijdeš do centra a vidíš tam fotky několik let dozadu maminek a jejich miminek, zažiješ tam paní, vcházející ustaraně do sesterny a ven u úsměvem od ucha k uchu, že ani nemusí mluvit a nejen manželovi, ale celé čekárně je jasné, že ty dvě čárky tam byly. Zažiješ tam paní, která po oznámení druhé čárky odpovídá - já nemám kredit, já nemám kredit. Pak teprve začne reagovat "racionálně" a s pláčem vychází ven - jak to řeknem ostatním - manžel jí odpoví - a co - a ona mám tam ty dvě čárky, ty vytoužený dvě čárky. Jo přesně tohle je ten kýč, po kterém budou u televize brečet všechny babičky, půlka maminek a nás ostatních. A zároveň je to každodenní realitav centrech asistované reprodukce, zvláštní, že??? Bohužel tam taky zažiješ opačné případy, paní, která nechce jít ani dovnitř, odchází se slzami a slovy- tak tohle byl poslední pokus, teď nevím, co budu dělat. Je to smutné i veselé. Je to o emocích. Jsem ráda, že je prožívám a je mi úplně jedno, jestli se o to zaslouží IVF, nebo milování s manželem. Samozřejmě bych se ráda dočkala těch pozitivních emocí. Doufám, že i na mě přijdou. Možná. Pokud budu patřit k té skupince, které to vyjde. Teď tomu však věřím. Bohužel mi asi nic jiného nezbývá.


Zuzana

 Ajka1 


Re: Monice - jistě velmi dobré počtářce 

(5.12.2002 12:25:25)
Ahoj, já to nevydržím!!!! To je hrůůza!!!
Moniko, tobě se možná zdá málo platit za jeden nehrazený pokus 60 000,- jseš na tom asi tak dobře, aby sis to mohla dovolit, ale uvědom si, že většina lidí má dost starostí s tím, aby si ušetřila na doplatek na pokus hrazený, ono ani
15 000,- není zrovna málo a když si k tomu připočítám léky, tak je to docela dost, asi mám smůlu, že nemám tak lukrativní povolání a že pracuji ve školství, baví mě to, nestěžuju si, jenom si prostě nemůžu dovolit hradit celé IVF sama a myslím si, že takovýhle lidí je víc. A ještě jednu poznámku, tyhle děti, které se narodily po IVF a jiných metodách umělého oplodnění jsou rozhodně chtěné a to moc a podle toho se jim rodiče věnují, ne jako jiní, kteří se o své děti nestarají a klidně je odloží do dětského domova! Nikdo netvrdí, že by měla pojišťovna platit víc jak 3 cykly, ale na Slovensku to chtějí zrušit úplně a to je podle mě blbost!!!!
 Jana2 
  • 

Re: Monice - jistě velmi dobré počtářce 

(5.12.2002 15:38:47)
Zuzana, neverila by si, ze tym, co su v zahranici niekdey ovela viac zalezi na ich domovine, ako tym, co su doma... Myslim to uplne vazne, viem, ako sa na Slovensku veselo po krcmach nadava na vsetkych a na vsetko a na druhej strane viem, ako par ludi zo zahranicia sa snazi pomoct svojej krajine ukazovanim prikladov zo zahranicia a roznymi iniciativami.
Mimochodom, vela ludi odislo do zahranicia za studiom, vela odislo si zarobit, aby doma, vo svojej krajine ich potom mohli investovat a dat svojim detom co budu potrebovat.
Myslim, ze by si mala byt ovela opatrnejsia vo svojich vyrokoch, lebo minimalne mna sa velmi osobne dotykaju. Dik.
J.
 loonette 
  • 

Re: Re: Monice - jistě velmi dobré počtářce 

(5.12.2002 15:44:11)
jana2, pripajam sa.
 Kony, 28 


Re: Re: Re: pro Zuzanu 

(5.12.2002 12:24:16)
Zuzko - super!!!!
Napsala jsi to báječně.
K.
 loonette 
  • 

Re: Re: Re: pro Zuzanu 

(5.12.2002 14:13:31)
zuzana, ja som v zahranici iba docasu, nepracujem tu, neodvadzam dane a nedostavam matersku.to, ze som na cas odisla, neznamena, ze sa nestaram, co je na slovensku a co na slovensku bude. naopak, mam moznost porovnavat a prekvapuje ma, ako slovensky (nebudem pisat o ceskych) pacient stale caka, ze stat za neho utiahne vsetko -zdravotnictvo, skolu, atd. atd. tu CA napriklad sa za vsetko plati,okrem zakladnych ukonov. predpokladas preto, ze tu ludia neplatia dane? ???

co sa tyka temy, precitala som si vsetky novopribudnute prispevky a konstatujem, ze vy, ktore babo mat nemozte, sa zhodnete, ze je to od slovenskeho ministra zdravotnictva spinavost, pretoze na jednej strane stat place, ze populacia starne a na druhej strane by mal moznost ako zvysit poodnost a nevyuziva ju. je este x ciest, ako sa da zvysit porodnost a to je predovsetkym socialna politika statu voci mladym rodinam. preco sa nezamyslate aj nad touto moznostou? ako ty obvinujes mna z citoveho vydierania, ja ti na to odpoviem, ze pozeras na vsetko len svojimi ocami.
 Zuzana27 


Re: Re: Re: Re: pro Zuzanu 

(5.12.2002 14:28:15)
Loonete, jsem v Čechách, doufám že natrvalo, odvádím tu daně, protože zde pracuju. Samozřejmě je možné, aby stát platil jen základní úkony, potom ale asi neplatí léčbu alkoholikům a feťákům, že?? Tady se jedná právě o to, že slovenský stát na straně jedné platí péči, kterou my považujeme za nadstandardní (alkoholiky) na druhé straně něco, co většina vyspělých států považuje za standardní, neplatí.

Když ti děti mít nemůžu, tak je mi dalších x cest ke zvýšení porodnosti na nic. Chápeš to???

Jo a nakonec, jistě, že se na všecko dívám svýma očima, já totiž jiné nemám, víš? A netvářím se, že chápu problémy celého světa, prostě mám tento problém a nějak se na něj dívám. Alespoň mám ty svoje oči otevřené.

Zuzana
 loonette 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: pro Zuzanu 

(5.12.2002 15:01:39)
dobre zuzana, koncim debatu, lebo nema daleko od osobneho napadania a na to nemam zaludok. napriek tomu ti prajem cim prv malicke babatko a aj dalsim matkam-snazilkam. L.
 Zuzana27 


konec debaty 

(5.12.2002 15:24:38)
Loonette,
más pravdu. Velmi mě mrzí, že zrovna ty, která jsi tady s námi prožívala své těhotenství (a my s tebou) už si nevidíš dál, než na špičku vlastního nosu.
Zuzana
 Monika 
  • 

Re: konec debaty 

(5.12.2002 15:38:29)
Zuzko,

tak konečně máme číslo přímo od autorky článku. Jana SK píše: "Presný údaj viem len jeden, cyklov IVF bolo v ČR minulý rok okoloo 4000 a na SK 400, z toho iba časť hradili poisťovne ostné samoplatcovia, úspešnosť 25%, neviem presne koľko detí sa z toho "podarilo"."

Takže byl můj odhad scestný?

Už chápeš jak moc je to na Slovensku dětí? Pokud bychom vyšly z počtu 400 cyklů, úspěšnost 25 % máme 100 dětí. Já hádala 3 x více.
 klara 
  • 

zvysenie populacie inak 

(9.12.2002 13:49:49)
Presne tak, pre zvysenie populacie je dolezitejsia socialna politika statu ako preplacanie umeleho oplodnenia.

Napr. ja dieta mat (dufam) mozem, jedno uz mam, s druhym cakam az vyriesime bytovu situaciu.
Prosim si od statu nenavratnu pozicku na kupu bytu a slubujem, ze ihned sa budem snazit o dieta. Pravdepodobnost uspechu je vyssia ako u IVF.

Pre tych, co budu namietat k "nenavratnosti" pozicky: zdravotne poistenie si platim a 3*60 tisic na dieta nedostanem.

 Kony, 28 


Re: Re: Re: Naprosto souhlasím!!! 

(5.12.2002 12:11:09)
No to by se dalo říci, že se může šetřit na léčbě drogově závislích, aby se ušetřilo na záchranu těchto jak píšeš už narozených dětí!!! Z jakého důvodu právě šetřit na asistované reprodukci?!
Párům na Slovensku moc držím palce v jejich boji a mají mou plnou podporu.
Jana je moc statečná holka, nedělá to jen pro sebe, ale pro ostatní a to by si měli někteří lidé uvědomit.
Pravidelně přispívám na všechny akce proti rakovině, leukémii, na Unicef aatd. Je mi líto nemocných dětí, ale není prostě argument, že se má šetřit právě na ivf.
Kdo bude dělat na váš důchod? Populace stárne, pokud vím.
K.
 Monika 
  • 

Re: Naprosto souhlasím!!! 

(4.12.2002 13:30:41)
Janičko,

je mně to moc líto ale tvá argumentace má jednu velkou vadu na kráse. To dítě bude např. něco stát na zdravotní péči, stát bude financovat jeho vzdělání, takže ty náklady budou podstatně vyšší. Takže opravdu se na to nelze takhle dívat.

I v této mini diskuzi vyjadřují souhlas ty, ženy, kterých se problematika bazprostředně dotýká. Ostatní jsou zdrženliví a upozorňují na nutnost komplexní reformy zdravotního pojištění. Navíc otázka připojištění by měla podobné případy vyřešit.

Ze svého okolí znám i ženu, která byla 3 x na interupci a pak po třicítce absolvovala 4 IVF cykly a nakonec porodila dvojčata. Nedonošená, vyžadující zvýšenou péči. Snad budou v pořádku.





 Jana2 
  • 

otazky pre JanuSK ale mozno aj pre inych 

(4.12.2002 16:14:53)
Ahoj Jani,
uvazovala si o adopcii?
Ja osobne este deti nemam, ale tuto temu sme uz so snubencom prebrali, ak sa nam nepodari pcat vlastne, tak si dietatko adoptujeme. Mam na umele oplodnenie svoj nazor, ale to sem nepatri...
Tiez sa ta chcem spytat, co by si robila, keby vysledkom tvojho aj lekarskeho snazenia by bolo viac embryi(napr.5) kolko by si si nechala a co by si spravila s ostatnymi?
Dik za odpoved.
Jana
 Zuzana27 


Re: otazky pre JanuSK ale mozno aj pre inych 

(4.12.2002 16:24:21)
Ahojky,

-----Janě2
ptáš se na velmi osobní otázky, ale ráda ti odpovím.
Mám představu, že po odsátí vajíček si nechám jen část a zbytek věnuji holčinám, které nemají produkci vlastních vajíček.
Zbytek si nechám oplodnit. Ráda bych měla tři děti, pokud však i přesto embrya zbydou, opětně je "odkážu" k darování.
Adopce je skvělá věc, prakticky však velmi složitá. Na miminko celkem dlouho čekáš (dva až čtyři roky) což jistě není zrovna příjemné. Navíc ti to, že miminko dostaneš neřeknou zrovna moc dopředu (max. týden) což je poněkud nepříjemné v práci. Jistě, rizikové těhotenství je to samé. Ale alespoň bych měla čas se připravit (myslím duševně) na to, že budu maminkou.

----ostatním
Máte však pravdu v jedné věci, je to věc emociální. Prostě nereagujeme jen a jen argumenty, ale hodně citem. To však ukazuje i na druhou stranu věci - vy, přesto že jste to zažily u sestry, kamarádky SKUTEČNĚ nevíte (a ani nemůžete vědět) o čem to doopravdy je.

Zuzana
 Loonette, 2 deti, Kanada 
  • 

Re: otazky pre JanuSK ale mozno aj pre inych 

(4.12.2002 17:59:33)
janaSk, na ktorych serveroch si skusala? uz tu bolo spomenute babetko.sk, pridavam mamatata.sk a na samotnom babatku je kvantum odkazov na stranky na ktorych by tato debata posluzila aj na nieco ine ako iba na teoreticke uvazovanie, ci je tato reforma spravna, alebo nie...

zuzana, nikde nieje napisane, ze peniaze, ktore zdravotnictvo usetri na IVF, poputuju na liecenie narkomanov a alkacov. co ak prave tieto peniaze zachrania zivot dietatu s leukemiou, vrodenou srdcovou vadou, cystickou fibrozou, atd.atd.? to len tak pre ilustraciu. jasne, ze si neviem predstavit naozaj, ake to je nemoct pocat dieta. ale vies si ty naozaj predstavit pocity matky, ktorej dieta umiera, ci uz na nejaku chorobu, alebo preto, ze slkzlo na zlu cestu a dalo sa na drogy? nehovorim, co je horsie.ale nic nieje len ciernobiele, ako sa tu v tejto debate uvadza. len chcem vam, ktori tu argumentuje citovymi argumentami pripomenut, ze su aj ine situacie, kedy je rodic (nielen potecialny) zufaly.
 JanaSk 


Re: Re: otazky pre JanuSK ale mozno aj pre inych 

(5.12.2002 9:16:31)
Na mamatata.sk to už je, počet príspevkov až jeden (včera) na babetko som to dala až včera, ale aj tak si myslím, že tam je väčšina báb už s mimčom, a neboj, skúšala som veľa slovenských serverov a hlavne ministrove stránky.
 JanaSk 


Re: otazky pre JanuSK ale mozno aj pre inych 

(5.12.2002 9:10:41)
Čo sa týka adopcie, tak je pekné, že si sa tak rozhodla, a želám ti veľa nervov pri vybavovaní. Vieš je to vecou každého ako sa rohodne a ja ešte rozhodnutá nie som. Idealistické reči sú síce pekné, ale keď príde na lámanie chleba tak potom môžeš povedať, či to myslíš naozaj. Poznám pár, ktorý bol tiež milujúci, plný rečí, že oni by to teda nerobili a adoptovali a potom dieťa vrátili, proste to psychicky neutiahli.

Ale aj pri tých vajíčkach je to zložité, lebo aby si prišla k tomu, že máš 5 použitelných embrií, tak je to málo. Mne sa ešte nepodarilo mať niečo navyše. Ale keby k niečomu takému prišlo, a ja by som ich už nepotrebovala a mala by som nejakú zásobu, som rozhodnutá to darovať, lebo viem, že veľa žien nemá vlastné vajíčka a čakajú na darované. A Zuzka má pravdu, kto to neprežil, tak neuverí aký je to nápor na psychiku, ako sa rok po roku každý mesiac trápiš, ale navonok si milá optimistická, milujúca partnerka a len tvoj partner vie, jemu sa vyplačeš, on ťa podrží. A je veľa takých čo to nevydržia a od ženy odídu. Takže dúfam, že budeš mať to šťaste a tieto problémy sa ti vyhnú.
 Jana2 
  • 

Re: Re: otazky pre JanuSK ale mozno aj pre inych 

(5.12.2002 10:09:50)
Pises o pare, ktory psychicky neutiahol adoptovane dieta... rozumiem to spravne? Tak potom chvalabohu, ze nemali vlastne, ked by to neutiahli, ved aj to vlastne by asi strcili do decaku, nie? Moc tomu nerozumiem...
 Svetlana. 


adoptovane deti 

(5.12.2002 10:25:42)
Jana, nemam adoptovane dieta, ale myslim, ze tvoja argumentacia je dost zavadzajuca. Podla mna je velmi velky rozdiel vychovavat adoptovane dieta a svoje dieta.
Skus si napr. precitat Postižené dítě? Děkuji, raději ne! . Nechcem tym povedat, ze vsetky deti z detskych domovom su rovno postihnute, ale myslim, ze rozhodne nejake postihnutie na dusicke tam bude. Zvlast, ked uz je dieta starsie.
 Jana2 
  • 

Re: adoptovane deti 

(5.12.2002 16:08:08)
Clanok som citala a aj on bol impulzom k tomu, aby som skor preferovala adopciu pred umelym oplodnenim.
Ved predsa ziadna zena nema zaruku, ze sa jej narodi zdrave dieta. Ani ta, co ho pocne prirodzene, ani ta, co ho pocne s pomocou mediciny, ani ta, co si ho adoptuje, ba dokonca ani ta, co porodi zdrave dieta nema istotu, ze bude zdrave po cely zivot (osobne poznam takyto pripad). Ja sa toho nebojim, ani sa nechcem bat.
Chcela som poukazat aj na ine moznosti, chcela som ukazat, ze situacia mozno nie je az taka bezvychodiskova, chcela som prezentovat aj iny nazor.
Ale z niektorych reakcii mam pocit, ze toto nie je o tom, ze co ma byt v zakladnom baliku poistenia a co uz nie, ako skor o tom, ze "ja si za to nemozem, a preco by som nemohla mat (biologicky) vlastne dieta, ked ho maju aj druhi". Lutujem, ak som niektore diskutujuce zle pochopila...
 Elsa 40, Tom 10 


Můj názor 

(4.12.2002 23:09:02)
Dovolte mi malou poznámku. Jak už tady někdo napsal, nic není černé nebo bílé a my "postižené" (= neplodné) reagujeme emotivně. Naprosto souhlasím. Ale absolutně nechápu jednu věc. Nevím jak vláda slovenská, ale vláda česká si samozřejmě neustále stěžuje na klesající porodnost a pravdivě argumentuje tím, že na naši generaci, až bude v důchodu, asi už nebude mít kdo vydělávat. Takže se snaží různými prostředky porodnost zvýšit. V praxi to vypadá tak, že zvýší porodné a mateřskou. To je jistě chvályhodné, ale zatím se ukazuje, že na toto zvýšení zareagovala pouze romská populace, a ta (a klidně mě teď obviňte z rasismu) nás svou pracovitostí těžko vytrhne. Dokonce se objevily úvahy, jakože každý novorozenec dostane od státu 50.000 Kč (naštěstí neprošlo). Připadá mi to, jako by si páni poslanci absolutně neuvědomovali tu početnou skupinu lidí, která by děti strašně moc chtěla, má na to se o ně postarat, jenže prostě nemůže. Proč se s náma nepočítá? Proč při všech těch diskusích o klesající porodnosti se nikdo nikdy nezmíní o 20% neplodných párů?
Elsa
 Palo Mokran, Holandsko 
  • 

Re: Můj názor 

(5.12.2002 11:12:50)
Mozem sa ta spytat jednu vec? Nikdy som sa hlbsie nezaujimal o reprodukcnu medicinu, takze neviem, kolko deti rocne sa vdaka nej zhruba narodi. Nevies to nahodou ty alebo niekto z diskutujucich? Celkom by ma to zaujimalo, aby som si vedel urobit obrazok o tom, ako to vytrhne nasu starnucu spolocnost a nakolko je tento argument v diskusii opravneny. (Netvrdim ze nie je, lebo neviem a preto sa pytam)
 Monika 
  • 

Re: Re: počet dětí po IVF na Slovensku 

(5.12.2002 11:21:28)
Osobně bych tipla na Slovensku to bude relativně zanedbatelný počet tak kolem 300. Jsem zvědavá o kolik jsem se spletla. Doufám, že nám děvčata dodají přesné údaje.
 JanaSk 


záver 

(5.12.2002 14:15:26)
Ďakujem za diskusiu, všetky číselné údaje a iné údaje sa určite dozviete z tlače po spomínanej tlačovej besede.
 Dana s Kubíčkem 
  • 

Re: záver 

(5.12.2002 14:18:13)
Jani,
držíme ti palce. Mohla bys prosím napsat, kolik těch miminek se ročně na Slovensku narodí?
 JanaSk 


Re: Re: záver 

(5.12.2002 14:40:32)
Dík Dani, presný údaj viem len jeden, cyklov IVF bolo v ČR minulý rok okoloo 4000 a na SK 400, z toho iba časť hradili poisťovne ostné samoplatcovia, úspešnosť 25%, neviem presne koľko detí sa z toho "podarilo". Ale už končím s diskusiou, ďakujem za názory.
 Monika 
  • 

Re: Re: Re: záver pro Janu SK 

(5.12.2002 15:56:53)
Janka,

konečně jsi napsala alespoň nějaká čísla, které tady Palo chtěl. Takže těch mých 300 miminek bylo spíše silně nadhodnoceno. Jak se teď díváš na příspěvek jedné z Vašich přívrženkyň z diskuze o IVF?

Nezlob se na mě, ale pokud chcete vyhrát musíte se pustit do boje úplně jinými prostředky a k tomu naprosto základnímu patří dokonalá informovanost.

Bohužel pokud se tato problematika týká na Slovensku tak malého počtu lidí, moc nadějně to nevidím. Pokud vyrazíte do boje, musíte mít připraveny pádné argumenty, srovnání se světem, ekonomickou náročnost...
Prosím nepočítej, že uspěješ pokud vsadíš jenom na soucit. Musíš reagovat chladnokrevně, racionálně přesvědčovat argumenty. (ovšem ta mediální kampaň tomu rozhodně uškodit nemůže)

Ale stejně ti držím palce, abys už brzy držela v náručí své miminko.

Monča


Míša z diskuze o IVF píše:
Koukaly jste teď na tu diskuzi k Janinýmu článku? Ta bláznivá Monika si myslí, že se narodí max 300 dětí po IVF. Teď nevím, to myslí ročně? Ale když si vemete kolik je center a kolik se tam léčí lidí, tak je to hodně naivní představa
 JanaSk 


Re: Re: Re: Re: záver pro Janu SK 

(5.12.2002 16:20:11)
Ja nehovorím, že viem všetky čísla. Tie vedia v OZ a majú ich presne vyčíslené ( abudeš veľmi prekvapená, písala som sem len údaj, korý som si zapamätala). Preto som napísala, že údaje z tlače, po oznámenej tlačovke. Ty si myslíš, že všetky máme ovládať naspamäť všetky ekonomické údaje? Všetky máme tiahnuť do boja s emóciam? No až také blbé nie sme... Ja som si dovolila upozorniť na tlačovku. Účel to splnilo. ďakujem.
 KACI 


Re: Re: Re: Re: Re: záver pro Janu SK 

(5.12.2002 16:26:36)
Jano, proc se proboha tak cilis? Chtela jsi upozornit na problem - podle me ti Monika svoji reakci vlastne velmi dobre poslouzila, protoze ti:
a) ukazala jiny pohled uhlu na vec a argumentace, se kterymi se do budoucna pravdepodobne budete pri reseni tohoto problemu setkavat,
b) navic ti jeste poradila reseni.
Veskera jeji argumentace byla pozitivni a velmi na urovni, coz se bohuzel o vsech diskutujicih rict neda.
 KACI 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: záver pro Janu SK 

(5.12.2002 16:27:46)
Snad je jasne, ze to bylo pro Janu SK.
 loonette 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: záver pro Janu SK 

(5.12.2002 16:28:23)
janask,ak si chcela len upozornit na tlacovku, tak sa vraciam k svojej uplne prvej pripomienke, mala si to urobit na slovenskych strankach, z ktorych by sa mohol k tebe aj nikto pridat a nie na strankach ceskych, kde sa akurat mohla rozputat takato emocionalna debata. slovaci, ktori sa ti ozvali su vacsinou slovaci zijuci v zahranici.
 Monika 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: záver pro Janu SK 

(5.12.2002 17:21:13)
Janka,

ano, opravdu si myslím, že je potřeba odhodit emoce (nikdo přece o vás nepoužívá termín blbé - ten jsi zde použila jako reakci na konkrétní dotaz v souvislosti, jak vy samy z diskuze o IVF jste hůře informovány než my - laická veřejnost) doučit se pár čísel a ani ty údaje o ekonomických souvislostech nebudou jistě k zahození.

P.S. A opravdu nechápu, pokud jsi chtěla pouze informovat a nechtěla jsi slyšet názory jiné než souhlasné, proč jsi to psala na český server.
 Palo Mokran, Holandsko 
  • 

Re: záver 

(9.12.2002 15:17:32)
Takze tu je citat z TASR pre vsetkych, co sa o to zaujimaju:

Bratislava 9. decembra (TASR) - Financovaním najvyššej formy liečby neplodnosti metódou asistovanej reprodukcie zaoberalo sa na dnešnej tlačovej besede v Bratislave OZ Bocian.
Podľa viacerých indícií pripravovaná novela Zákona č. 277/1994 Z. z. o zdravotnej starostlivosti mení filozofiu úhrad zdravotnej starostlivosti v tom zmysle, že mnoho výkonov nebude hradených z tzv. sociálneho balíka, t. j. zo základného povinného zdravotného poistenia, ale na základe zmluvného pripoistenia. "Zdravotné výkony pri umelom oplodnení sa tak ocitli v skupine výkonov zmluvného pripoistenia," povedala dnes pred novinármi v Bratislave predsedníčka OZ Bocian Denisa Priadková.
Hoci OZ Bocian súhlasí s reformou zdravotníctva, nerozumie, prečo sa umelé oplodnenie ocitlo medzi týmito výkonmi. "Súhlasíme s príplatkami, ale v rozumnej miere," uviedla predsedníčka OZ Bocian.
Podľa Denisy Priadkovej najväčším problémom je, že ľudia nevnímajú neplodnosť ako chorobu a mnoho ľudí má voči umelému oplodneniu predsudky. "Mnohí považujú umelé oplodnenie za luxus," dodala.
Na Slovensku existujú štyri centrá, ktoré sa asistovanou reprodukciou zaoberajú. Ročne sa v dôsledku umelého oplodnenia narodí vyše 450 detí, čo je podľa MUDr. Miroslava Hermana z košického centra žalostne málo. "Evidujeme 500 čakateliek, pretože Všeobecná zdravotná poisťovňa pre ne nenašla peniaze na úhradu liečby," povedal MUDr. Jozef Valky.
© TASR 2002

Ako vidno, ani pri sucasnom preplacani zo zakladneho balika nie je zaruka, ze sa peniaze na umele oplodnenie najdu.
Moj zaver: Lepsie preplacanie z pripoistenia a iste, ako pri sucasnom kolabujucom systeme a neiste.
 Palo Mokran, Holandsko 
  • 

Diskusia s autorom reformy 

(9.12.2002 10:31:00)
Pre vsetkych, ktori sa zaujimaju o reformu zdravotnictva hlbsie a zaujimaju ich aj nazory samotneho ministra Zajaca na reprodukcnu medicinu, mozu sa zapojit do diskusii na http://www.reformazdravotnictva.sk/

Pre zaujimavost vyberam prispevok k tejto teme (odpoved pre pacientku, tipujem JanuSk):
Neplodnost ako choroba /v tych pripadoch kde nie je zname ochorenie partnera, napriklad azopsermia/ je otazna, ak sa nedari dvom zdravym jedincom mat potomka. Zdravotne poistenie bude finacovat poruchy smermatogenezy, nepriechonsti vajcovododov atd.
 Lida a 2holky 


Jak je to jinde? 

(9.12.2002 12:24:58)
Diskusi jsem sice neprocetla celou, ale jenom pro informaci bych vam chtela napsat, jak je to jinde na svete.


Takze, podle mych informacich, ve vetsine statu (vyspelych EU, USA) IVF statem proplaceno neni. Existuji vyjimky, jako napriklad v UK, kde IVF muze byt proplaceno "obvodnim uradem" neboli mstskou radnici, pokud na to ta radnice ma vytvorene fondy. (Proplaci zhruba 30% radnic), takze zeny se k vuli tomu i stehuji. Navic se kazdy pripad rozhoduje zvlast, a pocet pokusu zase zalezi jenom na te radnici. Takze v UK, pokud bydlite na "blbem" miste, tak mate smulu, at jste chudi nebo bohati. A i kdyz bydlite na "dobrem" miste, tak take nemate vyhrano. Nelodnost se tady proste nebere "jako nemoc", bohuzel. Takze se nedivim, ze v ne zrovna bohatem state se na to take takto zacinaji koukat.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.