| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku O Faustovi v každém z nás

 Celkem 11 názorů.
 sally 


Kdo je ještě Faust a kdo už ne? 

(25.10.2002 20:52:50)
Ahoj Věro,
nemyslím, že by se Američani schválně usazovali na "nebezpečných" místech z nějaké zpupnosti nebo vyzývavosti. Spíš proto, že dotyčné oblasti jsou zajímavé právě díky svému geografickému rozložení. Tornáda chodí v pásu, který nás všechny zásobuje obilím. Kdyby se lidé tam odsud odstěhovali, umřeme hlady.
Kalifornie je zase tektonicky aktivní - ale také tu bylo zlato. San Francisco je zase naprosto geniální přístav.
Sama bydlím "přes kopec" od San Andreaského zlomu. Za posledních dvacet let zemřelo při zemětřesení v San Franciscu řádově třicet lidí (mám na mysli to velké zemětřesení v osmdesátých letech). Zemětřesení je daň za to, že žiju v místě s nádhernou přírodou - romantické pobřeží Pacifiku, tajemná jezera, majestátní redwoodové a sekvojové lesy, divoké řeky, mlčenlivé nádherné pouště, studené vysoké hory, funkční sopky, vzrušující divočina bez cest, lidí a pomoci - to všechno mám "za domem". Že žiju v místě, které se díky příhodnosti Golden Gate a díky nerostnému bohatství stalo velkou průmyslovou křižovatkou. A to všechno je výsledkem a následkem právě oné tektonické činnosti.

Upřímně řečeno - za mnohem většího Fausta se považuji proto, že každý den sedám do auta a jedu šedesátimílovou trasu domov - práce - domov. Přesto to já, i mnozí jiní (a nejen v Americe) dělají denně. Myslím, že za těch cca dvacet let zemřelo ve stejné oblasti mnohem více lidí na silnicích, než při zemětřesení....

Nakonec i to zemětřesení je k něčemu dobré - kolik lidí v "bezpečných" oblastech má doma zásobu jídla a vody, vozí v autě krátkovlnou vysílačku, má připravenou hotovost a doklady k evakuaci, má s blízkými domluvené místo srazu pokud domov nebude fungovat, má domluvený kontakt s někým mimo oblast, abychom si mohli nechávat zprávy, pro případ, že se nesejdeme a nedovoláme na normální linky...?

PS - Jo a s pojištěním - na zemětřesení nám dům nikdo nepojistí, ale jak praví kolega (bydlící přímo na San Andreaském zlomu) - ten plyn v domě je strašná potvora - a proti požáru pojištěný jsme :-)))
 Mikulášova babička 


Dotaz 

(26.10.2002 17:18:13)
Je to asi trochu od veci, ale nemuzu poznat, co je na tom obrazku na zacatku? Je to torzo poprsi z mumie?
 Vera S. Clarisska, USA 
  • 

Re; Odpoved 

(28.10.2002 5:33:10)
Obrazek je oko hurikanu. Da se jich najit vic na soecialnich strankach o hurikanech na www.CNN. com. Vera S.
 Mikulášova babička 


Re: Re; Odpoved 

(28.10.2002 12:34:25)
Dekuju. Uz pri svym veku blbe vidim--
 Simča, dcery *1988 a 1997 


Pozdrav 

(26.10.2002 19:02:19)
Jsem ráda, že Vaše odmlčení bylo způsobeno zlomenou rukou (tedy ne, že bych vám ji přála) a že se opět vracíte. Mám ráda vaše příspěvky, protože mi trochu přibližují život tam "za velkou louží", který je v mnohém tak odlišný od našeho. Ale většinou dojdu k poznání, že lidé jsou vesměs všude stejní.....
Mimochodem manžel je taky veterinář a často si "svoje zvířátka" diagnostikuje a léčí lépe, než mnohý humánní odborník. Ti jsou mnohdy moc zakoukaní do svojí vědy a neberou v potaz celý organismus, individuální odchylky a tak.
Přeji, aby ruka už nezlobila a abyste se i s dětmi měli co nejpěkněji
Simča
 Eva, dva dospivajici synové 
  • 

MAS PRAVDU, MILA MOJA! 

(31.10.2002 13:13:51)
Protoze mame krasny prislovi Jak se do lesa vola, tak se z neho ozyva a protoze se ozyvame spatne, napada zpatky na nasi hlavu... A z toho, co vsechno "pada" nam musi byt jasne, jak nedospele se chovame... :-)
 Lucie, dcera Tinka 
  • 

sádrový kojot 

(4.11.2002 11:15:18)
Dobrý den Věro,
velice zajímavý článek. Je velice ošklivé se smát neštěstí jiného, ale musím se přiznat, že při spojení sádrový kojot jsem se neudržela.
 Vera S. Clarisska 6, USA 
  • 

Re: sádrový kojot 

(9.11.2002 2:04:00)
Mas pravdu Lucko, clovek nema mit v zahradce sadrove ani kojoty. Co by ovsem pro deti neudelal... Ale zasmala by ses jeste vic, kdybys videla nase sousedy kalifornany, kdyz jsem na otazku, co se mi stalo, odpovidala:"Zakopla jsem o kojota"!..Nez jsem stacila rict: "Sadroveho", probehla jejich tvaremi cela skala pocitu a strachu z blizke divociny... Ti zivi tam totiz velmi casto vyji hned za plotem , maji na svedomi asi nasi kocicku Lisu, a novinami casto probehne varovani a rady, co delat, kdyz narazite na smecku...
A take z otazek v nemocnici jako: "Muzete nam vysvetlit, jak se vam to stalo?" (Mela jsem natluceny i nos, koleno a byla rada, ze kaktusy mam kousek dal, spadla jsem mezi rajcata) ..."Potrebujeme to vedet podrobne!", bylo jasne, ze chteji vyloucit, zda mi to "nekdo" (manzel), ktery mne privezl, nahodou neudelal. Delala jsem si z neho potom legraci ( kdyz jsem se vzpamatovala ze soku) jeste velmi dlouho...A on temel cim dal vic a byl cim dal vic podezrely...A co historek o nestestich jsem vyslechla. Nektere i Japonsky...I ja uz se tomu smeju a jsem rada za vsechny ty zajimave zkusenosti kolem. Vera S.
 Lucie, dcera Tinka 
  • 

Re: Re: sádrový kojot 

(11.11.2002 13:40:27)
Milá Věro, to už je asi lepší ten sádrový na zahrádce ... Vím, děti podobné věci milují, hrady, trpajzlíky i se Sněhurkou, muchomůrkou a kolouchem :o)) Taky pokud něco takového objevíme na dovolené, tak to chodíme obdivovat :o)). Myslela jsem si, že kojoti jsou plaší a drží se stranou lidských obydlí, ale jako divoká zvířata všude (viz. medvědi v Beskydech lovící v popelnicích a pustošící stáda ovcí) si zvykají na soužití s člověkem a "výhody" civilizace. Pak to asi není nic příjemného narazit na smečku "malých" vlků ... Právě o Kalifornii a divé zvěři jsem vždy spíše narazila na problémy s pumami, prý si občas zpestří jídelníček člověkem, popř. se o to snaží ....
 Vera S. Clarisska 6, USA 
  • 

Re: Re: Re: sádrový kojot 

(11.11.2002 19:00:48)
Jedna takova puma nedavno lezela na mytine pred nasim sidlistem. Jako obycejna cica si se zvednutou nohou lizala vsechna sva privatni mista, jak rikaji opisem Americane. Vsichni nasi sousedi si ji prohlizeli bud spoza plotu nebo z aut. Rysu tu mame v okoli nekolik, oposumy atd. A my nebydlime na zadne vesnici. Carlsbad ma dnes kolem 70.000 obyvatel!!! Bereme jim porad vic jejich uzemi...Stavime a stavime a oni uz opravdu nemaji kam jit. A pak je jeste nekteri"milovnici zvirat" krmi. To je potom velmi nebezpecne. Jak to s pumou dopadlo ani nevim. Obvykle se zavola na policii ci ochranare, ti ji uspi a odvezou jinam, ale ony se casto vrati, maji obrovsky radius ve ktrem se pohybuji. Mne je lito, jak tu divocinu likvidujeme. Ale i ja jsem novy "pristehovalec" a bydlim v novem dome, kde jeste nedavno nebylo nic nez par kaktusu a kvetinova pole. Vera S.
 sally 


Re: Re: Re: sádrový kojot 

(12.11.2002 1:08:37)
Lucie,
hihi.... problémy s pumama... jediný problém o kterém vím je, že naši kamarádi co bydlí v horách nemůžou mít malá plemena psů. Puma žeroucí děti je spíš takový folklór, přestože nepochybuji, že hladová zoufalá kočka zkusí ulovit i malého člověka (= dítě).

Tady nejsou vyplašená nervní zvířata jako v Evropě, nevědí, že by se měla člověka bát. Často nechají člověka přijít relativně blízko (jeleni, losi, bizoni) a pokud se člověk nechová jako totální idiot (třeba že by se pokoušel pochovat to roztomilé medvídě), tak ho nechají na pokoji. Kromě výše jmenovaných jsme už párkrát narazili na medvěda - jednou na medvědici s medvíďaty - a fungovalo to skvěle - každej jsme si šli svou cestou....

Jediný problém občas vznikne v turistických oblastech (Yosemity), kde se každoročně najde nějaký blbeček, co začne roztomilá zvířátka krmit a pak se diví, když mu (v lepším případě, v horším to odnese někdo jiný) roztomilá zvířátka zplundrujou auto.

Takže - neviděla bych to s tou dravou zvěří tak dramaticky - když lidi nechají na pokoji zvířata, kašlou i zvířata na lidi.... :-))

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.