| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Ve světě počítačových her

 Celkem 3 názorů.
 Sosan 
  • 

3-leté dítě u počítače 

(1.7.2002 18:37:23)
Rád bych se s Vámi podělil o zkušenosti s používáním počítače velmi malými dětmi. Tradiční rodič či lékař se patrně zhorzí nad představou, že tříleté dítě tráví denně cca 2 hodiny hraním si s počítačem, což je v naší rodině normálním jevem. Protože však existuje celá řada počítačových her a naučných programů (především v angličtině - česká nabídka je zatím dost ubohá), naši zahraniční přispěvovatelé by s tím mohli mít nějaké zkušenosti.

My rodiče pracujeme oba v oblasti IT, tudíž bylo pro nás přirozené pořídit si domů počítač a používat ho jako universální domácí spotřebič. Slouží téměř na všechno - počínaje elektronickou poštou a internetem, rodinnou administrativou, plánováním peněz s interent-bankingem, přes hraní her až po sledování televize. Mimo počítač jsme dlouho nepotřebovali jiný prostředek z oblasti zábavní elektroniky, dodnes nemáme televizi (PC s připojeným VHS videem ji dokonale nahradí), CD přehrávač - vždyť v počítači je CD mechanika a zvuková karta zvládá prostorový zvuk a v mp3 se dá skladovat hudba mnohem lépe. Kdyby existovala nějaká přačková karta do PC, jistě bychom v počítači i prali prádlo :-)

Abychom se z toho nezbláznili velmi dobře zajišťoval jakýsi samoregulační mechanismus spočívající v tom, že počítač mohl dělat vždy jen jednu činnost. Pokud chtěl někdo např. napsat dopis, musel se druhý přestat dívat na televizi. Chtěl-li se se někdo dívat na televizi, musel druhý přestat hrát počítačovou hru. Toto fungovalo velmi dobře do doby, než náš počítač začala okupovat naše dcerka. Zpočátku, když zápasila cca ve 2 letech se základním ovládáním Windows, bylo to celkem neškodné a roztomilé. Dnes, ve třech letech, však již počítač ovládá celkem bravurně a tvrdě si prosazuje svoje právo na čas strávený u počítače. Má tam několik svých her, nenásilných a nestresujících, různé puzzle skládačky, dámu, reversi, omalovánky, jednoduché adventury a dětské encyklopedie. Ale je pravda, že kdybychom ji od počítače neodháněli, dokázala by tam strávit tolik času, že by z toho jistě zcvokla a přišla o oči. Je potřeba stanovit nějaké hranice. Ale kde jsou ty správné hranice? Kolik času smí strávit takhle malé dítě před počítačem, aby si neublížilo? A je horší interaktivní hraní si s počítačem nebo např. sledování videa s krtečkem? Poraďte.
 Majka, 3,5 ročný syn 
  • 

Re: 3-leté dítě u počítače 

(8.10.2002 15:52:16)
Veľmi ma "potešilo", že ešte aj niekto iný má podobné, skoro navlas rovnaké problémy. Dosť dlho som hľadala podobný príspevok, takže ak môžem zareagovať, rada by som sa vyrozprávala aj ja. Takisto obaja pracujeme v oblasti informačných technológii, čiže u nás doma je normálne, že počítač beží takmer nepretržite. Vlastníme ich dokonca dva, pretože ja často pracujem aj doma, takže jeden používame skoro výlučne na prácu, hoci sme sa nedávno museli trošku tejto filozofie vzdať, samozrejme ako inak, kvôli nášmu synovi. Matúško začal počítač okupovať asi v dvoch rokoch a jeho začiatky neboli na počudovanie vôbec ťažké. Keď som videla tie malé prstíky, ako mu behajú po klávesnici, priznám sa, "spadla mi sánka" od úžasu. Neskôr som pochopila, že na tom asi nie je nič čudné, pretože dieťa je v neustálom kontakte s počítačom, a on iba pozoruje dospelých v jeho okolí. Jeho najobľúbenejšia hra bola a stále je Crock. Priznám sa, ja už tu malú zelené potvoru nemôžem ani cítiť, pretože nás to nútil hrať všetkých až do času, kým to nezvládal bravúrnejšie ako my dvaja dokopy. Spočiatku som sa bála, že si môže vypestovať nejakú závislosť, a v takom útlom veku, no uznajte, príšerné čo i len pomyslieť. Najprv dokázal tráviť pri počítači doslova dlhé hodiny, ale časom sa to trošku zredukovalo. Dostával iné podnety na hry, hlavne tie hry vonku s deťmi a podobne. Teraz sú obdobia, keď presedí pri počítači pomerne dlhý čas, ale všimla som si, že ho už zďaleka neuspokojuje jediná hra. To stačilo v dvoch rokoch. Teraz tie hry neustále strieda, a Krtko (ako*.dvix) je preň absolútny hrdina, hlavne rozprávka, kde záhradník pozerá reklamu :"zničit krtka". No a v poslednej dobe jeho najväčšou zábavou je menenie pozadia (desktop), prehadzuje si obrázky a cielene sťahuje ikonky zo Start menu na pozadie. Jednoduchšie sa dostane k svojmu favoritovi, no nie? Ale trošku sme mu to sťažili hneď na začiatku jeho vzťahu k počítaču, naša základná doska umožňuje zapínanie počítača cez heslo, takže cez "power" má smolu. Problém je, že už začína odkukávať heslo. Už s istotou naťuká prvé tri písmenka z piatich. Ak to pôjde takto ďalej, budeme musieť meniť heslo každé dva týždne. No a tu vidím, že sa aj ten jeho záujem vyvíja, uvidíme, či v tom bude pokračovať, alebo sa to časom stratí. Zatiaľ to ale tak rozhodne nevyzerá.
 Lenka (2 děti) 


Re: Re: 3-leté dítě u počítače 

(8.10.2002 20:01:13)
Také jsem si připadala divně, když náš v té době 2 letý syn začal stále častěji dorážet na počítač a už mu nestačila ta stará klávesnice, co měl na hraní. I my jsme oba s manželem zaměstnaní u počítačových firem a bez PC si už dneska neumím představit svět. To samozřejmě zanechalo na Honzíkovi následky a stále chtěl také "pracovat". My jsme zvolili strategii, že než aby nám likvidoval to, co jsme horko těžko vytvořili, ať si dělá své. Nejsem zastánce počítačových her a tak jsme mu postupně pořídili celou sbírku vhodných CD-ROMů, vhodných pro jeho věk. Učí se a hraje si zároveň. Nelitujeme. Dnes brouzdá po stránkách lega, bezpečně ovládá své programy. Jediné, že se snažíme dohlížet na to, jak dlouhou dobu u PC prosedí a aby to pak náležitě kompenzoval pohybem venku. Nemáme s tím sebemenší problém. Mladší dcerce je 15 měsíců a já už teď na ni vidím, s jakým zájmem pokukuje po Honzíkových "obrázkách", jak bravurně hýbe myškou a do klávesnice buší co to dá. Asi se musíme smířit s tím, že jsou to prostě děti počítačového věku. Přesto ale potřebují lásku, péči a také kamarády, hry a pohyb.
Lenka

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.