| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Co je to ideální výchova - díl druhý

 Celkem 3 názorů.
 Sosan 
  • 

Z vlastní zkušenosti 

(6.6.2002 13:13:17)
Co se týká toho zvyšování hlasu, záleží hodně na tom, co dítěti přikazujeme. Bude rozdíl, jestli mu budu říkat - "je oběd, běž si sednout ke stolu" nebo "nech toho brášku", když ze žárlivosti bije mladšího sourozence, (který je ještě kojenec a tudíž si určitě nezačal). V tom druhém případě si myslím, musí být neuposlechnutí toho okřiknutí ihned potrestáno a jediný přijatelný trest pro takový přestupek (po té, co jej odnesu kousek dál, aby v tom nemohlo pokračovat) je jedna přes zadek. Takže obecná zásada, nezvyšovat hlas, není myslím univerzálně použitelná.
Jistěže ve výchově nemají zákazy a hubování moc převyšovat chválu, ale čtu teď knihu "7 nehorších rodičovských omylů". Píše se tam mimo jiné o dětech, kteří při nastoupení do školy nejsou schopny vykonat samostatně jakoukoliv práci aniž by nad nimi někdo pořád nestál a za každou sebemenší prkotinu je nechválil - toto jako důsledek pozitivní výchovy praktikované v Americe někdy poněkud přehnaně. Opakem disfunkce je zase disfunkce.
Co se týká ochoty malého dítěte k vykonávání nějaké činnosti - mám zkušenost, že hodně záleží na prvním kontaktu dítěte s touto činností. Typicky to např. platí pro uklízení hraček v dětském pokoji. Pokud tato činnost nabude punc něčeho potupného, co musí dítě pod hrozbou trestu nuceně vykonávat, je to chyba. Bude to dělat nerado a s odporem a neobejde se to bez soustavných dohadů. Prakticky cokoliv, co ale já dělám, chce dělat dítě se mnou. Podá-li se mu ten úklid hraček jako něco, co nejprve děláme společně a s čím mi smí pomáhat, je pak časem hrdé na to, že to zvládlo samo a není nutné ho k tomu nějak extra nutit.
Také zajímavý jev u tříletého dítěte je určitá zpožděná reakce. Dítě nejprve na jakýkoliv požadavek odpoví automaticky "Ne". Pak se teprve zamyslí a během následující půl minuty obvykle požadavek vykoná. V té první půlminutě je jaksi zablokované a požadavek nevykoná ani pod sebevětším nátlakem. Člověk se prostě musí udržet a hned ho neseřvat.
A ještě bych dodal, že ve výchově je i několik dalších velmi důležitých zásad, které by neměly upadat do ústraní, ale nejsou v článku zmíněny - když už to má být o ideální výchově. Například to, že rodiče musejí spolupracovat a koordinovaně zakazovat a povolovat totéž bez ohledu na to, komu si dítě řekne o dovolení. Také by se neměly nechat příliš unášet svou momentální náladou a totéž jednou přehlížet a podruhé trestat. Ale o to by bylo ještě na dlouho...
Takže dík za podnětný článek a diskutujte taky někdo, je tady nějak mrtvo.
 Amy 


Re: Z vlastní zkušenosti 

(10.6.2002 23:25:36)
Ten článek se mi zdá docela podnětný, některé věci nám doma jdou celkem přirozeně, hlavně to chválení, takže náš tříletý Honzík nás občas dokonce spontánně chválí taky (mámo, ty jsi šikovná holčička!), ale připadá mi hodně zajímavá ta zásada nemluvit, ale rovnou jednat. Nejsem si moc jista, jestli je správné bez výstrahy najednou nepřidělit dort po večeři tomu, kdo nedojedl (u nás není nechání zbytků na talíři trestné), protože mi to bez té výstrahy nepřipadá moc fér. Ale je mi sympatické použít tuto metodu v mnoha jiných situacích, například neuklidil sis dnes hračky, tak některé od tebe na čas odejdou. Řekla bych, že tahle metoda nemluvit ale prostě jednat bude zřejmě posilovat přirozenou autoritu, ha už se těším, jak to hned zítra vyzkouším na našem zbojníkovi!
 Martina, Honzík 2,5 roku 
  • 

Každý sám sebou 

(8.6.2002 21:51:29)
Myslím, že je moc zajímavé si cokoliv přečíst a pak se to snažit respektovat, ale z vlastní zkušenosti vím, že člověk hrozně špatně potlačuje své způsoby, které se naučil někdy v minulosti a především svůj temperament. Náš Honzík vždy přesně vyčenichá a rozezná, co žádám jen proto, že myslím, že je to výchovné, od toho co požaduji,protože to považuji za důležité podle své přirozenosti. Na to první kašle (to se jinak prostě říct nedá) hned a to druhé plní celkem bez problémů.
A přitom některé vyčtené rady bych tak ráda vštípila :)
Takže přeju všem úspěch!!!

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.