| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Sám doma

 Celkem 67 názorů.
 andrea, dítě 2 roky 
  • 

strašné lidi vzpamatujte se.dítě někdy umře a vy pak zjistíte,že jste byli hodně času jinde.a už je pozdě. 

(17.5.2002 9:18:23)
Opravdu nechápu příspěvky. Jak může někdo nechat doma tříleté dítě hodinu samotné, to je tak nezodpovědné že ani nemůžu rozumět proč tací rodičové měli tedy děti.Děti přece máme, protože je chceme mít a tudíž chceme být s nimi.A cokoliv at je to hypotéka,nebo náročná práce není sebemenší důvod proč je takto opouštět.Také chodím do práce a máme s manželem co dělat abychom to všechno stíhali,střídáme se ve vyzvedávání dcery z jeslí a pak se kolikrát ještě musíme vystřídat doma,když chce jeden z nás někam jít.ale máme dítě, máme ho rádi a máme ho proto že jsme ho chtěli mít a tudíž chceme být s ním.
Rozhodně nesouhlasím že 12 a 9leté dítě je spokojeno s televizí a jakousi hifi soupravou.Možná je spokojeno, protože jim rodičové tu spokojenost s timto vybavenim poskytly. STRAŠNÉ.lidi vzpamatujte se.
 katka 1 rok syn 
  • 

Re: strašné lidi vzpamatujte se.dítě někdy umře a vy pak zjistíte,že jste byli hodně času jinde.a už je pozdě. 

(17.5.2002 10:11:21)
souhlasim s Tebou.Nechapu jak nekdo muze nechat dite bez dozotu takovou dobu.
Ja mam strach jit jenom 3 patra do sklepa kdyz maly spi,aby se nahodou neprobudil. Nedonedu si predstavit ho nechat samotneho delsi dobu.
 Katka 
  • 

Re: Re: strašné lidi vzpamatujte se.dítě někdy umře a vy pak zjistíte,že jste byli hodně času jinde.a už je pozdě. 

(17.5.2002 10:23:51)
Clanek jsem cetla dvakrat,nemohla jsem tomu uverit.
Copak opravdu existuje nekdo, kdo necha sve male dite samotne,
i nekolik hodin? A navic v noci?

 Davida 


Děti samy doma 

(20.5.2002 13:48:40)
Souhlasím s předešlými příspěvky! Připadá mi, že to není ze života, ale vymyšlené modelové situace!
Možná by 12-leté i 9-leté dítě zvládlo dojít do kroužku a jiné, ale omlouvat to dobrou značkovou HI-FI věží a PC??? Strašné!
 petra 
  • 

Je to divna doba 

(18.8.2005 19:48:38)
ja osobne si nedovedu představit,že bych nechala své dítě doma samotné.Jsem nervózní,když jdu s odpadky a 3 letá Natálka je 2 minuty sama doma.Vždy má zaplou pohádku,ale co když....zena,ktera ma prestizni pracovni misto dnes resi,jestli je optimalni mit ve 30 letech ditě,jestli už nadešel čas.
jestliže tedy čas nastal,nejlépe po roce se opět vrací do své oblíbené práce.Pochopila bych to,pokud manžel je nezaměstnaný,nebo má velice nízký příjem.
Nechat se kvůli práci ochudit o nejkrásnější roky svého dítěte.
člověk se nad tím pozastaví až když se něco stane. Práce bude vždy,najdete ji teď nebo později,ale dítě dokožete ztratit velice rychle
 PajaMM 


Re: Je to divna doba 

(19.8.2005 14:30:03)
Ahoj!!!

Ty nechavas svou malou samotnou doma,kdyz jdes vynest odpadky?

Ja si to nedovolila a nedovolim, mam strach, ze se ji neco muze stat. Ne, ze by si neco udelala, ale spis, ze se mi zlomi klic a nebudu se k ni moc dostat nebo tak neco. Bydlime totiz v panelaku ve 4.patre.

Vlastne nevim, kde bydlis ty....kdyz jsme jeste bydlely u mamky, taky jsem vynasela odpadky bez male, ale tam to bylo o to jednodussi, ze je tam spousta oken, kterymi bychse tam v propade potreby dostala, kdyby to neslo dvermi:-)))))

Pekny den! Jinak s tvym nazorem plne souhlasim!!!!
 Blažena+mimi 6 m 
  • 

Re: Re: Je to divna doba 

(14.5.2007 18:40:16)
Vy jste se snad zbláznili !!! Kdy necháte děti samotné ? Až jim bude 20 ?
 Milly36 


Re: Re: Re: Je to divna doba 

(14.5.2007 20:11:35)
A kdy nechas Ty samotne Tve mimi? Predpokladam, ze uz ted, v 6 mesicich.
 PajaMM 


Re: Re: Re: Je to divna doba 

(14.5.2007 20:54:33)
Samotnou svou dceru necham doma, az to uznam za vhodne. Sama nevim kdy. Ale rozhodne ne driv, nez zacne chodit do skoly....Ale ty si to delej, jak chces :-)
 Badulka 


Jste některá taky normální ??? 

(14.5.2007 18:56:52)
Nekojím (neměla jsem mléko),Nevyvařuju lahvičky (po té co jsem zjistila že moje mimčo ocumlá cokoli co se naskytne jsem přestala "bacilky " řešit). Malá od 5m baští lepek (přesnídávka s piškotem mi ověřila nealergičnost),baští všechnu zeleninu,ovoce,kravské mléko ve formné jogurtu,tvarohu a smetany (v přesnídávce) od narození jí po přebalení utírám vlh. ubrousky (cca30,- 70 ks ) Nikdy neměla opruzeniny. Nikdy nebyla nemocná. V těhu jsem kouřila,máme v bytě psy a kočky. Malá nebyla zatím nemocná. TAK JESTLI TO OBČAS NEHROTÍTE ????
 Milly36 


Re: Jste některá taky normální ??? 

(14.5.2007 20:17:57)
Promin, ale prijdes mi trochu mimo misu, resi se tu, kdy se maji deti nechavat doma samotne a na jak dlouho, a ne hygienicke problemy... Jestli Ti to ale pomuze, dudliky jsem nevyvarovala, lahve taky, jen jsem je dukladne umyla. Prikrmovala jsem dle rady lekarky, tehdy jeste lidi nebyli tak alergicti na vsechno jako jsou ted;-), meli jsme psa a kocku. Jedine, v cem je mezi nami rozdil - nikdy jsem nekoruila, tim padem ani v tehu ne. A to je jedine, v cem s Tebou souhlasit nebudu. To bych svemu diteti proste neudelala. Ale tim Te nesoudim, jen vyjadruji svuj nazor. Je mi to, uprimne, fuk.

 PajaMM 


Re: Re: Jste některá taky normální ??? 

(14.5.2007 20:57:39)
Milly,
ohledne toho koureni - naprosto se s tvym nazorem ztotoznuji :-) A vlastne i v tom ostatnim, cos psala ...
 Nanyna 


Re: Jste některá taky normální ??? 

(17.1.2008 13:52:12)
Tak vy jste můj človíček. U nás doma je to podobné. V těhu jsem tedy nekouřila, resp. jakmile jsem zjistila, že jsem těhotná, tak jsem přestala....moje děti jedli taky hned téměř všechno, od 4 měsíců piškoty, přesnídávky, jogurty, potom začaly jíst mléčné řezy, krupicovou kaši ( instantní z lékarny nechtěli - ani se nedivím - je to jen navoněné, divné konzistence.. blééé) Lahve jsem nikdy nevyvařovala, pravda dceru jsem kojila rok, syna 20 měsíců......žádné přehnaná hygiena, desinfekce bytu, či něco podobného, máme doma křečka, ptáčka, kočku, u našich je taky plno zvěře a děti nejsou a nebyly nemocné......nechápu tu dnešní dobu, vše se hrozně řeší, přehání, je to až trapné. Samozřejmě chápu, když má dítě na něco alergii apod... ale normální zdravé dítě???? Jsem už unavená z toho když jen poslouchám nebo čtu co některé mámy vyvádějí - nočník od půl roku, žádné sladkosti, jídelníček předpisový podle "chytrých" knížek?? Nevím jak vy, ale já když jsem byla malá, tak jsme jedli a dělali úplně jiné věci a přesně tak i vychodávám své děti. Dneska každej lítá s každým prdem po doktorech, doktoři jsou taky jak namrzlí, pokud dítě na 18-ti měsících neskládá věty, tak vás pošlou k psychologovi - vlastní zkušenost....co se to děje???
 Ivcaso 


Re: Jste některá taky normální ??? 

(5.4.2010 21:59:31)
Přesně tak. Nekojím od 2 měsíců (stále řval hlady) Po nasazení sunaru přišlo hned ovoce, kvůli zácpy. Teď už má 16 měsíců a od už nevím jak dlouho jí vše co ostatní. I když se ho snažím hlídat věřím tomu, že ujídá i kočce granule. Přišla na to řeč i u lékaře, na to mi řekl že to není hrůza když se to stane občas. Ke kočce se tulí pořád. Prý je to dobře když je odmala zvyklý na zvíře. Nikdy jsem ho nenechávala samotného doma a nikdy jsem nedovolila kočce do pokojíku kde spí. Pracuji jako finanční poradce (musím protože jeho tatínek je blb který jen nadělal 9 dětí a neplatí ani na jedno, bohužel jsem to zjistila až jsem byla těhotná) Do práce chodí semnou, někdy je to složitější, ale mám asi štěstí na chápavé klienty. A taky pracuji doma vedu daňovou evidenci, ale když je vzhůru nepracuji věnuji se jemu. Protože tento čas strašně rychle uteče a z roztomilých broučků jsou za chvíli puboši. Vím už 2 dospělé děti mám.
Vím, že je to moc těžké zabezpečit rodinu (jsem na to sama a navíc splácím dluh) ale nechápu jak někdo může nechat dítě doma samotné. Stačí chvilinka a něco se semele. Naproti v baráčku před 5 lety se udusil při požáru 11- letý kluk byl na vozíčku a nedokázal se dostat ven. Sousedi byli v práci a máma si jen skočila do obchodu pro smetanu do omáčky. Taky byla pryč asi 15 minut. Manžel od ní odešel a ona, troska, která ztratila během 15 minut úplně vše. Kvůli vadné elektřině a smetany. STOJÍ TO ZA TO?
 jolana 
  • 

Re: Jste některá taky normální ??? 

(18.9.2008 13:01:44)
ve 20 jí odoperují žlučník, ve 30 bude mít cukrovku a otravy plísněmi se projevují taky pomnoha letech. Každý extrém je špatný.
 imago a Markýtka 


Re: Jste některá taky normální ??? 

(29.4.2009 18:06:10)
Možná to občas někdo vyhrotí, ale podle mě Ty trochu hazarduješ se zdravím svého dítěte. Nejde přece o to, aby nemělo opruzeniny a když se jí hned neprojeví alergie, tak je to v pohodě. Jde o to, že do těla, které teprve roste zasazuješ návyky a zatěžuješ zbytečně orgány (třeba kouřením, lepkem)a to se může projevit za 10 min, ale i za 20 let, myslím, že Ti dcera pak nepoděkuje. Z čeho myslíš Ty, že vznikají rakoviny, astmaty, alergie, poruchy imunity a další výdobytky civilizace?
 Danny 
  • 

Sám doma 

(27.11.2007 13:58:18)
Já si to nedovolím. Odpadky se přece dají vynést, když jdeme s malou ven. Nemusím tam letět právě teď.
 Danny 
  • 

Sám doma 

(27.11.2007 13:58:19)
Já si to nedovolím. Odpadky se přece dají vynést, když jdeme s malou ven. Nemusím tam letět právě teď.
 Danny 
  • 

Re: Je to divna doba 

(17.1.2008 13:27:34)
Jsem ráda, že mohu být s dítětem a nemusím ho dávat, hned v pěti měsících do jeslí jako to bylo obvyklé za komunistů. Ženy to tehdy řešily tím, že brzy po prvním dítěti otěhotněly, aby nemusely to starší dítě dávat tak brzo do jeslí.Takže se rodily děti i třeba patnáct měsíců po sobě.
 Danny 
  • 

Re: Je to divna doba 

(17.1.2008 13:28:47)
Omlouvám se,ale článek se objevil až po několikátém kliknutí. Pak několikrát.
 Danny 
  • 

Re: Je to divna doba 

(17.1.2008 13:28:51)
Omlouvám se,ale článek se objevil až po několikátém kliknutí. Pak několikrát.
 Danny 
  • 

Re: Je to divna doba 

(17.1.2008 13:27:38)
Jsem ráda, že mohu být s dítětem a nemusím ho dávat, hned v pěti měsících do jeslí jako to bylo obvyklé za komunistů. Ženy to tehdy řešily tím, že brzy po prvním dítěti otěhotněly, aby nemusely to starší dítě dávat tak brzo do jeslí.Takže se rodily děti i třeba patnáct měsíců po sobě.
 Danny 
  • 

Re: Je to divna doba 

(17.1.2008 13:27:42)
Jsem ráda, že mohu být s dítětem a nemusím ho dávat, hned v pěti měsících do jeslí jako to bylo obvyklé za komunistů. Ženy to tehdy řešily tím, že brzy po prvním dítěti otěhotněly, aby nemusely to starší dítě dávat tak brzo do jeslí.Takže se rodily děti i třeba patnáct měsíců po sobě.
 Danny 
  • 

Re: Je to divna doba 

(17.1.2008 13:27:42)
Jsem ráda, že mohu být s dítětem a nemusím ho dávat, hned v pěti měsících do jeslí jako to bylo obvyklé za komunistů. Ženy to tehdy řešily tím, že brzy po prvním dítěti otěhotněly, aby nemusely to starší dítě dávat tak brzo do jeslí.Takže se rodily děti i třeba patnáct měsíců po sobě.
 Jana + 2 
  • 

Re: Děti samy doma 

(17.11.2008 19:50:57)
Na mě to působí taky jako modelové situace, i když znám maminku, která nechala spát půlroční dítě doma a šla si posedět do hospody (není to žádná alkoholička, stará se o něj řádně, jen si chtěla vyrazit - tím to ovšem neomlouvám, já bych se to v životě neodvážila). Jedni rodiče u nás taky nechali své 7 měsíční dítě doma a šli tancovat, jednou. Dítě se udusilo zvratky...
Je to těžké, znám hodně maminek, které sprintují do školky pro starší dítě s chůvičkou v ruce, když jim malé doma zrovna spí a asi bych to také udělala, kdyby bylo potřeba. Já jsem už 2x pustila svým dětem (4,5 a 2,5) pohádku a doběhla jsem do obchodu (celkem 10 min.), protože děty byly nemocné, manžel na služební cestě a nikdo na hlídání.Od té doby mě už několikrát prosily, abych je zas nechala doma a šla nakoupit. Braly to jako dobrodružství a líbilo se jim to. Když to ale není nutné, neudělám to.
 martinka 
  • 

Re: strašné lidi vzpamatujte se.dítě někdy umře a vy pak zjistíte,že jste byli hodně času jinde.a už je pozdě. 

(19.8.2007 11:18:29)
Muzu tedy rici,ze ziram:(((( Mam trileta dvojcata,kluky,pekni lupeni:))) a pri predstave,ze je necham pouze 5 minut samotne,mi nejen nahani hruzu co si navzajem provedou,ale i ze by si mohli ublizit, spadnout,protoze jsou pekne zivi a chvilku neposedi,Je pravda,ze mi hodne pomaha babicka s manzelem,ktery chodi do prace na smeny,ale i presto kdyz chodim,kazdy den na 8 hodin do zamestnani obcas musi hlidat sousedka,kterou maji kluci radi a urcite bych to po ni zdarma nechtela,protoze kluci daji zabrat a pro ni je to nejen narocne,ale ani ja nechci vyuzivat toho,ze se kamaradime a kdyz se ji penize hodi proc ji je nedat,a take vydelam si na to a porad me to vyjde levneji nez od hlidaci agentury,proc to neresit takto? a myslite si,ze kdyz se Vam dite spali a bude mit nasledky do konce zivota,ze Vam to setreni za hlidani stalo za to? Tyto urazy jsou otazkou vterin,ne hodin.Tak se opravdu zamyslete,zadna sebevynosnejsi nebo lepsi prace Vám zdrave a spokojene dite nenahradi.
 Vladan 
  • 

Re: strašné lidi vzpamatujte se.dítě někdy umře a vy pak zjistíte,že jste byli hodně času jinde.a už je pozdě. 

(9.8.2002 11:41:36)
Re:
Nevím, jak čtenářky, ale já se přiznám, že jsem byl doma sám od deseti let po dobu zhruba čtyř hodin. V tu dobu jsem musel zatopit, uklidit dům a umýt nádobí a pak jsem se mohl dívat na televizi.
A když to vezmu zpětně - nebylo to tak hrozné. Nenudil jsem se - rodiče mi předem nachystali program, kterého jsem se držel. Podle toho, jestli jsem všechny úkoly plnil a nebo ne jsem měl čas od času volno.
S rodiči jsem pak trávil celý večer, protože po příchodu domů se mohli věnovat mě - doma bylo uklizeno a zatopeno.
Aby bylo jasno - nejsem nějaký šedesátiletý děda - je mi dvaadvacet. A i když je pravda, že mi občas nebylo moc veselo, tak jsem se alespoň částečně naučil samostatnosti.
S pozdravem

Vladan
 janík 
  • 

Re: Re: strašné lidi vzpamatujte se.dítě někdy umře a vy pak zjistíte,že jste byli hodně času jinde.a už je pozdě. 

(25.8.2004 11:40:15)
jo souhlasím. já jsem taky byla často doma sama. rodiče pracovaly od nevidim do nevidim. asi od 8 let jsem si každý ráno namazala chleba a pak utíkala do školy, žádný následky to na mě nezanechalo.
 Majda 
  • 

Re: strašné lidi vzpamatujte se.dítě někdy umře a vy pak zjistíte,že jste byli hodně času jinde.a už je pozdě. 

(11.10.2006 20:51:34)
Jsem sama s devítiletou dcerkou a máme psa. Nevím, co znamená aby mi dítě nespalo a nebylo v pohodě, proto jsem ani nikdy nemohla poradit kamarádkám, co s tím dělat, teprve u nich jsem si uvědomila, jaký mám doma poklad. Jednou navečer, když byl dcerce rok a kousek jsem musela nad plán ven se psem - hned před dům na louku a když jsem v chůvičce zaslechla, že se budí (jsem doma za minutku) a stačila doběhnout domů - nikdy nezapomenu ta zděšená očka, že maminka nebyla doma. Nedovedu si tedy představit, jak může být doma samo dítě ve třech letech hodinu a přečkat ten čas bez úhony - řekla bych, že tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu.....teď je dceři skoro devět a být sama doma (dva dny v měsíci hodinu a půl odpoledne)když musím být déle v práci jsme nejdřív spolu nacvičily a je to v pohodě. Nejsem přívržencem mobilních telefonů, u dětí obzvlášť, ale v tomhle případě chvála jim. Nahlásí se, když přijde z družiny, vyvenčí psa a pustí si pohádku, nebo když mě jen potřebuje slyšet.
 Simča, 1 dcera 
  • 

pozdě bycha honit 

(15.1.2007 7:40:09)
Ahoj,
svou dceru doma samotnou nenechávám. Když jí byl měsíc, manžel se vyboural asi 100m od domu, volal, ať přinesu lopatu (loňská zima byla na sníh a led velmi bohatá). Dceruška spala, bylo 5 hodin ráno. Všechno se ve mě sevřelo úzkostí, když jsem musela volit mezi tím, jestli půjdu vyprošťovat manžela (taky mu mohlo něco být, do telefonu byl zmatený), nebo budu s dceruškou doma. Vyřešila jsem to tak, že jsem hodila lopatu před dveře, zavolala mu, že jestli je OK, že ji má nachystanou a nehnula jsem se z domu (doufajíc, že někdo pojede kolem a pomůže mu - jel, pomohl). Nevím, jak bych reagovala, kdyby se nemohl dostat z auta, nebo byl zraněný. Dát malou do kočárku a jet tam s ní? To by mi ji na té silničce mohl někdo srazit. Nechat ji doma a doufat, že se nic nestane? Co když se stane. Nechat manžela umřít pár metrů od domu? Strašné! Doufám, že to nikdy řešit nebudu.
Moje mám často vzpomíná na situaci, kdy byla má setra (asi pětiletá), nemocná a máma s ní byla doma. Ten den byla hrozná zima a vítr, setra měla vysoké horečky. Máma musela do obchodu pro chleba a rohlíky (možná si to ještě pamatujete, za totáče, kdo si nevyzvedl objednané pečivo do 9, našel už je prázdné regály). Nakonec se rozhodla sestru nechat doma, protože k obchodu je to asi kilometr a když pojede na kole, bude brzy zpět. Pustila jí v televizi pohádku, napustila do lavoru vodu a dala jí do ní hračky, všechny dveře pečlivě zavřela, zabavila ji a vyrazila. Když se vracela zpátky už z dálky viděla, jak setra s velikým pláčem, v pyžamku, jednou botou obutou, druhou botou v ruce jde po silnici sněhem mamce naproti. Nikdy víc jsme už sami doma nezůstali, neprobudili se do prázdného domu a přesto to z mámy nevyprchalo a často to znovu vypráví a dosud se s tím nevyrovnala.
 Milly36 


Re: pozdě bycha honit 

(14.5.2007 20:22:46)
Simco - volila jsi spravne. A pro pripad, kdyby jsi musela volit zase - dospelak si s problemem poradi sam - je na to pripraven fyzicky, rozumove, citove... Male dite ne. Ve srovnani s nami dospelaky je tu teprve chvilku (na svete) a vsechno si teprve bude budovat a to chvilku potrva - k tomu se musi dzrat a urychlit to nejde.
 veronika 2 děti 4 a 7 
  • 

Re: strašné lidi vzpamatujte se.dítě někdy umře a vy pak zjistíte,že jste byli hodně času jinde.a už je pozdě. 

(14.11.2008 18:44:24)
píšu ohledně příspěvku že by neměly být děti samy doma,jak tam psala paní že by neměla nechávat děti sama doma.´je to těžký ale někdy člověk musí nechat děti samy doma.moje dcera bývá též sama doma někdy 4 hodiny a zvládá to dobře,paní asi neví o čem mluví asi nemá děti nebo má hodně peněz na hhlídání někoho ale kdo tu možnost nemá a musí děti nechat samé doma nedá se nic dělat,ale zase ten rodič ví že ty děti to zvládnou.
 Petra 
  • 

Re: strašné lidi vzpamatujte se.dítě někdy umře a vy pak zjistíte,že jste byli hodně času jinde.a už je pozdě. 

(16.11.2008 23:55:55)
Naprostý souhlas!!!!!! Mám dvouletou dceru a nikdy by mě nenapadlo ji nechat doma samotnou. Ty příspěvky tady snad ani nemůžou být pravda - tříleté dítě nechat hodinu samotné doma???? To může udělat jenom blázen nebo někdo, komu je totálně fuk, co s dítětem bude....
 Etraska 
  • 

nechápu 

(26.8.2009 17:15:10)
Proč by proboha nemohl být někdo komu je 12 sám doma??? To snad neni možný. Mě když bylo 9 tak jsem vždycky byla doma až do večera a byla jsem fakt ráda, že mám alespon chvilku klid. I když mě byly 3 roky, tak mě nechali třeba hodinu doma a byla jsem štastná. Zato když mě pak dali do mateřský školky, tak to byl horor, však víme. Vždycky jsem si řikala, proč mě proboha nemužou nechat samotnou doma, mohal bych si dělat co bych chtěla, když by byli rodiče v práci. Nikdy by mě nenapadlo udělat nějakou blbost.
 Petule+Philip 25mesicu 


zasnu..... 

(17.5.2002 10:46:25)
.....a tise doufam, ze uvedene situace byly pouze umele vykonstruovane jen pro priklad mozneho chovani. Takove rodiny snad neexistuji.
Ovsem k prikladu 12 a 9 leteho ditete, no dobre, predpokladejme, ze hifi, pocitac a televize jsou ponekud nadsazene, ale musim rict, ze ja sama jsem chodila do druziny do ctvrte tridy, tj. do deseti let. Pak od pate tridy jsem chodila po obede domu. Maminka prichazela az kolem pate, tj. 3 hodiny doma sama. Nemuzu rict, ze by me to nejak psychycky poznamenalo, proste jinak to neslo a basta. A to jsem jeste byla natolik hodne ditko, ze jsem skutecne drepela doma, delala ukoly, cetla si, nebo ano, prominte, divala se na televizi a zrejme i hrala. Netrajdala jsem po ulicich bez vedomi moji mamy, kdyz jsem mela spicha s kamaradkou, tak jsem mame vzdycky zavolala, s kym kam a na jak dlouho jdu a byla jsem doma vzdycky pred tim, nez se maminka vratila, pripadne jsme se potkavaly pred domem.
Ale je fakt, ze jsem byla od vzdycky ditko dost samostatny, se vsema to asi udelat nejde.
Petule
 Míša, Junior *97, Beruška*2006 


Re: zasnu..... 

(17.5.2002 12:53:28)
Ahoj Peťule,
mám z dětství stejnou zkušenost - do třetí třídy fungovala družina, od čtvrté (tedy od necelých deseti) jsem šla po obědě sama domů a čekala do půl páté, než dorazí máma. Většinou jsem si četla, nebo šla s ostatními spolužáky (vesměs na tom byli stejně) ven, nebo si pozvala kamarádku domů a hrály jsme si, nebo šla zas k nějaké jiné kamarádce na návštěvu. Jinak to nešlo, rodina potřebovala (a většinou dodnes potřebuje) dva platy. Přežili jsme to všichni ve zdraví, takže mě taky moc nedojímá, že jsou sourozenci 9 a 12 let odpoledne bez rodičů. Špatná mi přijde ta argumentace počítačem, videem apod. (ale taky věřím, že jen vymyšlená). Dá se vymyslet lepší program i bez účasti rodičů (všelijakých kroužků jsou mraky, někdy i přímo ve školách).
 Hanka 
  • 

Re: Re: zasnu..... 

(18.5.2002 16:27:19)
Ono to není úplně snadné. Na některých sídlištích člověk nemůže souhlasit s tím, aby byly děti samy jen tak hodiny venku (dětské gangy), kroužky mohou vyžadovat třeba poměrně riskantní dojíždění... navíc každé dítě není stejné, 2 kroužky za týden mohou být dobré, ale každé odpoledne může některé děti docela přetěžovat... ovšem televizi, počítač či hifi jako dlouhodobý odpolední plán taky nic moc:((
 iva, deti 8 a 10 let 
  • 

Ono se to rekne... 

(17.5.2002 11:21:36)
S doporucenimi psychologa souhlasim. Zivot je vsak slozitejsi. Tez jsem nechavala dceru spat, kdyz jsem chodila pro syna do skolky a rovnez tak nyni se me deti musi o sebe postarat, nez odpoledne dojdu z prace. Jsme z mensiho mesta, ktere je preci jenom pratelstejsi k detem nez kupr. Praha. Takze nazor: mimina a batolata a predskolni deti hlidat, s temi vetsimi individualne. 10 lete deti by uz asi "nekoho za zadkem" mit nemusely. rodice by vsak mely vedet, kde, s kym a jak svuj "samostatny" cas travi. A taky mame ty telefony, nekteri i mobilni...
 Radana,2 kluci 
  • 

děti samy doma-někde běžné 

(17.5.2002 11:24:30)
S mým mladším synem se kamarádí osmiletý chlapec,který je celá odpoledne sám doma,do družiny nechodí a taky je tím pádem stále naložený u nás.Jedenáctileté děti jsou samy doma běžně,to vidím u kamarádů mého staršího syna.Je to děsné,ale zcela běžné,že mladší školáci tráví svá odpoledne bez dozoru.Co je daleko horší,setkávám se zcela běžně s tím,že jsou doma děti nemocné-tj.celý den a ještě oslabené nemocí.Předškoláka tak maminka nejspíš nenechá,ale školáci i pod 10 let věku jsou doma při nemoci úplně "normálně".
Pravda je ,že kamarádka zaplatí za 1 den hlídání dítěte 1000 kč(100 za hodinu),takže když není babička...
Zaměstnané ženy se ovšem často bojí jít na paragraf,nebo chtějí dokázat zaměstnavateli,že se bez něj vlastně obejdou..Problém osamělých dětí postihuje spoustu lidí,nicméně nechat doma samotného kojence nebo batole mi přijde přeci jen dost šílené.
 Kiki 
  • 

Paragraf 

(7.2.2006 13:24:04)
Ano, některé matky nechtějí zůstávat doma na paragraf, a mají k tomu pádný důvod; v mém bývalém zaměstnání pracovala také samoživitelka dvou dcer (6 a 8 let), manžela stíhali pro neplacení alimentů, takže to byla samoživitelka absolutní. Když zůstala doma podruhé v roce, vzkázal jí šéf, že pokud se to bude opakovat, budou s ní muset rozvázat pracovní poměr. Takže pak taky nechávala doma děti samotné a jen je kontrolovala telefonem. Čímž chci říct, že ne vždycky je to volba nebo nedbalost matky (rodičů)!!
 Jája, Tomášek (20 měsíců) 
  • 

Kariéristy odsuzuji,samoživitelku bych snad pochopila (ale jen dočasně) 

(17.5.2002 11:45:40)
Dovedu pochopit matku starající se sama o dvě děti a přivydělávající si večerním uklízením.Ale domnívám, se,že finanční problémy nelze řešit každonoční nepřítomností doma.Myslím si,že hlídání je pro tak malé děti velmi důležité a nutné.Dovedla bych pochopit,že by jednou za čas noční hlídání nevyšlo.(Já osobně bych to ale nikdy neriskla.)Co ale nedovedu pochopit, to je kariérismus ( příklad Ivany a Jana a Dany a Martina),kterému uvedení rodiče obětovali své děti.Aby byl 3-letý chlapeček doma odpoledne hodinu sám považuji za strašnou nezodpovědnost - takoví lidé by snad skutečně neměli mít děti!Asi jim je líto dát ze svých peněz (a z té kariéry určitě nemají almužnu)nějakých pár desítek korun hlídající chůvě.No,co říci k rodičům,kteří svou přítomnost nahrazují dětem nejmodernějšími počítači,televizí a hifi - stereo soupravami(viz Ivana a Jan)? No comment.Jája
 delia 


Priklady 

(17.5.2002 11:47:19)
Já si také myslím, že text byl jenom vymyšlen, aby mohly být uvedeny různé příklady. Jinak si totiž nedovedu vysvětliv příspěvek, který jakoby píše Ivana a Jan. Píší tam, že měli velké finanční problémy, takže musí být hodně času v práci. Jak je tedy možné, že lidé s tak velkými finančními problémy, které musí řešit dlouhodobýtm pobytem v práci za cenu toho, že jejich děti jsou samy doma, mají doma dětem k dispozici nejmodernější počítač, televizi a hifi-soupravu. Buď je ten příspěvek nedomyšlem anebo tím chce autor říct, že když někdo nemá třeba na to, aby měl doma saunu, považuje to za velké finanční problémy, které musí řešit jak výše uvedeno. Jinak mi to tedy není jasné.
Hezký den přeje
Deli
 Blanka, syn 


Bohužel,nic výjimečného... 

(17.5.2002 12:31:44)
Máme známé,kteří mají tři děti (nyní 11,10 a 7 let). Ti už dobře 4-5 let nechávají děti občas přes noc samotné.Hrůza.Neumím si to představit.Ta nejstarší má už zkoušenosti chůvy-vše obstará,uvaří,vyzvedne tu nejmladší ze školky,ale dospělá máma to přeci není a nemůže být! Ta nejmladší holčička bývala mimochodem doma sama přes celý den-když jsem tam několikrít dopoledne volala,vždycky mi řekla,že maminka hned přijde (rozmezí asi 3 hodin!)a odpoledne mi zase říkala,že maminka už zase odešla a sourozenci doma ještě nejsou.Nejhorší je,že se považují za vzor a nedovedou pochopit,že svoje dítě doma nechceme samotné nechat a když nemáme hlídání,že na společnou akci prostě nepřijdeme, nebo jde jen jeden z nás.Umím si totiž živě představit,jak by mi asi bylo, kdybych takhle malá byla doma v noci sama. Uvedené příklady mi připadají skoro hodné pro sociálku...-nechat tříleté dítě doma samotné - běs!!!
 Lucka Němečková, 13 let 
  • 

Já ráda pomůžu... 

(17.5.2002 16:14:13)
Já opravdu nechápu lidi, které za úplně samozřejmé pokládají, že jejich dítě je samo doma. Já jsem bývala sama doma od páté třídy, občas jsem i chodila s kámoškama ven, ale nikdy jsem se nenechala svést ke kouření nebo drogám (což je velice pravděpodobné,mnozí z mé třídy neodolali). Ve svém okolí mám mnoho lidí s malými i většími dětmi, a od nich jsem v životě neslyšela, že by nechali dítě samotný. Proto mě ani nikdy nenapadlo, že by něco takového mohlo vůbec být. Mám ráda děti a nechci riskovat nebezpečí ŽÁDNÉHO z nich, proto ráda a ZADARMO pohlídám, vyzvednu ze školky, školy, jeslí a počkám s nimi na rodiče. Berte to z té lepší stránky. Děti budou mít společnost a postupem času se jistě osamostatní.Mám hodně zkušeností s rozdílnými dětmi a jejich věkem (2-měsíční sestra, 8-měsíční sestřenice,roční kamarád). Lucie. 0723/179 792
 Monika Gráfová, 14měs. Nikolka 
  • 

Re: Já ráda pomůžu... 

(16.5.2005 21:31:28)
Jsem 22letá mamina na mateřské dovolené. Mám zkušenosti s hlídáním dětí, jsem i zaregistrovaná v agentuře Paní na hlídání. Pokud máte maminky zájem o hlídání Vašich dětí, kontaktujte mě na mail:monikagrafova@tiscali.cz nebo 731102133, ráda Vám sdělím podrobnější informace. S pozdravem Monika Gráfová.
 Petra Zapletalová, 20 let 
  • 

Hlídání 

(20.7.2007 21:09:51)
Ahoj, jsem studentka VŠ pedagogického směru a pokud byste měli někdo zájem pohlídat Vaše dítě a pokud bydlíte v okolí Mohelnicka, ráda Vám zdarma a nezištně pomůžu.S hlídáním dětí mám zkušenosti, již od narození hlídám dnes 5letého chlapečka a 6 letou holčičku.Občas hlídám i 2letého synovce a několikaměsíční dceru kamrádky.Kdybyste potřebovali napište.Zatím ahoj.Petra 732/939 719
 Miška, 3 děti 


Někoho soudit je lehké... 

(18.5.2002 14:27:58)
Tak vidím, že článek rozpoutal pěkný nesouhlas, ale nevidím tady nějaké řešení, jak byste to vy, nesouhlasící, řešili. Možná řešení máte - peníze na chůvu nebo nechodit do práce.
Zaráží mě to, když někdo nechá doma samotné tříleté dítě. Ale desetileté nebo dokonce dvanáctileté? Jak to mají rodiče dělat, když pracují do večera. Mají mu obstarat chůvu?
Zřejmě tady budu za tu horší, protože jsem strašně moc ráda, že jsem vůbec sehnala práci, jenže moje pracovní doba je do 17 hodin. Školka je otevřená do 16,30 hodin. Nemám jiné řešení, než aby se starší děti střídali a chodili pro sestřičku do školky a samozřejmě s ní byli doma do té doby, než přijdu z práce. Nebo myslíte, že bych si měla najít na každý den chůvu a platit na ni celou výplatu, co vydělám? Samozřejmě, že vím, že se může něco stát... ale snažím se dětem věřit a hlavně jim opakovat, co mají dělat a co nesmí.
Vím, že např. v USA je nechávání dětí doma samotných trestné. Až budou u nás fungovat školky a družiny např. do 17,30, potom určitě bude méně dětí doma samotných.
Ne všichni si mohou dovolit být s dítětem doma do deseti let, čekat na něho odpoledne, až přijde ze školy. Ne všichni si mohou vybírat práci tak, aby jim vyhovovala pracovní doba. Jak víte, tak u soukromníků není většinou možné si pracovní dobu zkracovat - buď vás vezmou, nebo vezmou raději někoho jiného, kdo jim jejich určenou dobu pracovat bude. Je mnoho věcí, co by se mělo změnit, aby např. nebyli doma děti samotné.
 judy 
  • 

Re: Někoho soudit je lehké... 

(18.5.2002 17:45:07)
asi tak od druhe tridy jsem byvavala po skole doma sama a cekala na mamku az prijde okolo pul ctvrte z prace. odpoledne jsem si vetsinou cetla, nekdy sla s kamaradkami (jejichz rodice byli doma) ven. snad diky tem volnym odpolednim jsem precetla obrovska kvanta knizek uz na prvnim stupni skoly. rozhodne to "byti sama doma" necitim jako ujmu, prave naopak. je to takovy dobry pocit vedet, ze mi mama s tatou uz tenkrat verili. duvera ve vlastni deti je moc a moc dulezita - pro deti je obrovskym prispevkem po zbytek zivota.
porad myslim na maminku meho taty. tata se narodil na zacatku minuleho stoleti. babicka s dedeckem meli statek, o ktery se starali takrka sami. babicka vstavala nekdy okolo ctvrte hodiny ranni, sla obstrat dobytek (zatimco deti spaly), pote deti nakrmila a sla na pole nebo kamkoli jinam. deti byly vetsinu casu doma samy. myslim, ze to takto muselo fungovat ve vicero rodinach, deti samy doma byly normalni. a z meho pohledu jim to (alespon memu tatovi) nijak neublizilo.
nicmene jsem stejna jako vetsina z vas a moje devitimesicni dcera nikdy nezustala ani chvilickuku sama. jen vim, ze je i druha strana mince, ktera nemusi byt nutne jen spatna.
 Jana Marie, kluci 15 a 7 
  • 

Možná jsme příliš úzkostliví 

(20.5.2002 22:26:37)
Já si myslím, že dnešní doba je trošku divná. Samozřejmě nesouhlasím s tím, aby doma zůstávaly malé děti, ale mám pocit, že je dnes trochu jiný názor na to, co je to malé dítě. Pamatuji si DODNES, že jsem byla jednou nemocná, když mi bylo asi 5 let a mamka potřebovala jít na poštu. Řekla jsem jí, že budu hodná a strašně jsem se těšila, že budu doma sama a cítila jsem se jako velká. Bylo to sice asi jen půl hodiny, ale pro mě to byl skvělý pocit, že už nejsem žádné mimino.
V dřívější době byly děti opravdu hodně samy (nebo spíše spolu, kdy starší dávaly pozor na mladší) a můj názor na to je, že se děti učí samostatnosti a zodpovědnosti, užijí si také spoustu legrace. U nás byla družina do třetí třídy, takže potom už jsem byla doma sama, ale jednak jsem chodila na spoustu kroužků a jednak jsem prostě chodila ven, třeba s kamarádkou na plavání nebo s jinýma dětma nebo taky úplně sama. Našla jsem tak vztah k přírodě a rozhodně si nemyslím, že když mají děti volno samy pro sebe, musí nutně zvlčit a dát se na drogy nabo nevímco. Naopak, jistý pocit svobody je podle mého důležitý pro správný vývoj dětí.
Když byly mé děti malé, byla jsem samoživitelka. A to úplná, protože moje maminka byla těžce nemocná a nemohla mi vypomoci žádným způsobem, spíš ještě potřebovala pomoc moji - později byla upoutána na lůžko a zcela odkázána na pomoc svých 4 dětí (kromě nejmladšího dospělých). Takže nebyly finance ani hlídání, tím méně peníze na hlídání. Do tří let toho mladšího jsem byla na mateřské, takže nebylo co řešit, ale potom již musel starší vyzvednout malého ze školky, postarat se o něj. Můžu říct, že to dělal s velkou péčí a láskou, a že dnes, kdy je mu PATNÁCT! let, si hraje s dětmi, které k nám přijdou na návštěvu, když ho o to požádají a sám chce mít tři až čtyři děti (jako jediný ze třídy).
I toho mladšího se snažím trošku "pouštět", i když mám strach, protože jsem přece jen víc úzkostlivá než když jsem byla mladší, ale vidím, jak mu to prospívá. Za jsem třeba tím, že jsem řekla, že jdu na nákup a pak jsem chodila celá nervózní chvíli kolem domu. Teď už je trochu samostatnější, takže ho na chalupě pustím i na procházku a on se vrací šťastný a pak mě vodí na místa, kde byl a říká: "tady jsem našel kámen, tady jsem si lehl a poslouchal ptáčky, odtud jsem ti přinesl tu kytičku, na smeťáku jsem našel telefon."
Nezlobte se na mě, milé maminky, ale já vidím, že ho to vnitřně rozvíjí a prospívá mu to. Naopak v citované Americe mají v současné době problém, že své děti všude vozí, i na kroužky, a momentálně nevědí, jak to udělat se středoškoláky, protože mnoho těchto "dětí" se bojí třeba jen dojít do místní knihovny, která je přes ulici.
 Henri Ani/Toni/Šíša/Miki 


Re: Někoho soudit je lehké... 

(18.5.2002 19:51:11)
Já jsem taky bývala sama doma hodně brzo. Dokonce když mi bylo 10 jsem se starala o svého o 5 let mladšího synovce a 7 let starší neteř. Přišla jsem ze školy, v půl čtvrtý pro malého do školky, pro malou do jeslí a byla jsem s nima až do půl šestý, než se vrátili ségra a máma z práce a řeknu vám, lepší skolu života by jste těžko hledali. Nijak mi to neuškodilo, právě naopak. Samozřejmě netrvalo to celou základku, děti odrostli, začali chodit do školy a měla jsem čas i na kroužky. Ale já jsem byla stejně furt zalezená v knihách.
 Lucka 
  • 

Je to normální... 

(19.5.2002 14:32:02)
Nedokážu si představit, že by ještě v mých 13 letech měl být někdo pořád za zadkem.V mym věku je myslim, naprosto normální, že rodiče chodí do práce oba a chůvu žádnou nemám.
Ale s tim, aby malý dítě bylo samo doma nesouhlasim.
 sabina, 2 deti 
  • 

prilis mnoho vasni... 

(20.5.2002 22:19:47)
kdyz byly moje deti male, pochopitelne pro mne bylo neprijatelne nechat je samotne. Ale uzkost popisovana v mnoha prispevcich spojenou s napr. vynesenim kose a co vse za tu dobu by se mohlo stat...mi prijde trochu neprimerena. Kos pocka a dite tu a tam usne. Mela jsem stesti na potomky - spolehlive space, takze jsem stihla nakup, postu, kos a jine vsedni pochuzky za zlomek casu, co by to trvalo s detmi, coz bylo v nasich lokalnich pomerech tak pul hodiny. Panbicek nas mel asi rad, zadna katastrofa se neprihodila. Naopak - vetsina bouli a urazu se udala v dobe, kdy jsem byla "u toho". Zakon schvalnosti. Myslim si o sobe, ze nejsem nezodpovedny a zavrzenihodny druh, sazim na prevenci a pribytku s malymi detmi nepestuji difenbachie a prachochytna prekazitka, jez je mozne si shodit na hlavu...
Rovnez tak, kdyz byly deti uz vetsi a pro nachlazeni nebylo vhodne hnat je do mrazu za ucelem nakupu, byly chvilku doma samy jako ta "kuzlatka detatka", co nesmi nikomu otevirat, hrat si se sirkami atd. Odnesly to drobnosti - jako role vymotaneho toaletaku. Pry nam napadla snih...
Dnes jsou deti skolniho veku, neni problem s jejich samoobsluznosti. Nez s tatou prijdeme z prace, coz neni hned tak, neb dojizdime mimo rodnou visku, podelaji nejake domaci prace jim ulozene, napisi ukoly, trochu protoci ucet za telefon s babickou. nekdy se povede, ze prekvapej hotovou veceri a totalnim bincem po naletu kamaradu. Asi bych je nepotesila, kdybych nasalila vice ci mene vlidnou hlidaci pani. Mozna by vse bylo pod kontrolou a jako ze skatulky.
Mimochodem, v mnoha rodinach nastaly problemy pote, co rodice prisly o zamestnani a deti tak pozbyly toho casu, co mely po skole jenom pro sebe. Nikterak nezpochybnuji hlavni myslenku clanku, ze je lepe na deti dozirat, ale nekdy nastane ten zlom, kdy je dite zpusobile doziraT TAK TROCHU samo na sebe. Testovala jsem to, kdyz jsem nenapadne nakukovala, co delaji, kdyz vedi, ze jsem zcela zaujata varenim, pranim ci ctenim, takze jsme dobre vedela, ze neni-li zachrana na dohled, me deti se chovaji velmi rozumne. Pocitam do budoucna i s tim, ze budou rychle zahlazovat stopy po mejdanu s kamarady a narychlo vyhanet cigaretovy dym, kdyz se rodic necekane vrati driv nez jindy. Proto toleruju pobyt kamaradu u nas doma i menevice napadne provozni problemy pohybu vice deti, protoze bych rada, aby se u nas doma zilo, slavilo a mluvilo o vecech, zatimco jinde si budou hyckat svuj sterilni poradek a kobercove trasne ucesane neomylne stejnym smerem...Razim zasadu, ze deti maji mit svuj prostor i svuj cas, kam proste nikdo nesmi...
 sabina, 2 deti 
  • 

prilis mnoho vasni... 

(20.5.2002 22:19:50)
kdyz byly moje deti male, pochopitelne pro mne bylo neprijatelne nechat je samotne. Ale uzkost popisovana v mnoha prispevcich spojenou s napr. vynesenim kose a co vse za tu dobu by se mohlo stat...mi prijde trochu neprimerena. Kos pocka a dite tu a tam usne. Mela jsem stesti na potomky - spolehlive space, takze jsem stihla nakup, postu, kos a jine vsedni pochuzky za zlomek casu, co by to trvalo s detmi, coz bylo v nasich lokalnich pomerech tak pul hodiny. Panbicek nas mel asi rad, zadna katastrofa se neprihodila. Naopak - vetsina bouli a urazu se udala v dobe, kdy jsem byla "u toho". Zakon schvalnosti. Myslim si o sobe, ze nejsem nezodpovedny a zavrzenihodny druh, sazim na prevenci a pribytku s malymi detmi nepestuji difenbachie a prachochytna prekazitka, jez je mozne si shodit na hlavu...
Rovnez tak, kdyz byly deti uz vetsi a pro nachlazeni nebylo vhodne hnat je do mrazu za ucelem nakupu, byly chvilku doma samy jako ta "kuzlatka detatka", co nesmi nikomu otevirat, hrat si se sirkami atd. Odnesly to drobnosti - jako role vymotaneho toaletaku. Pry nam napadla snih...
Dnes jsou deti skolniho veku, neni problem s jejich samoobsluznosti. Nez s tatou prijdeme z prace, coz neni hned tak, neb dojizdime mimo rodnou visku, podelaji nejake domaci prace jim ulozene, napisi ukoly, trochu protoci ucet za telefon s babickou. nekdy se povede, ze prekvapej hotovou veceri a totalnim bincem po naletu kamaradu. Asi bych je nepotesila, kdybych nasalila vice ci mene vlidnou hlidaci pani. Mozna by vse bylo pod kontrolou a jako ze skatulky.
Mimochodem, v mnoha rodinach nastaly problemy pote, co rodice prisly o zamestnani a deti tak pozbyly toho casu, co mely po skole jenom pro sebe. Nikterak nezpochybnuji hlavni myslenku clanku, ze je lepe na deti dozirat, ale nekdy nastane ten zlom, kdy je dite zpusobile doziraT TAK TROCHU samo na sebe. Testovala jsem to, kdyz jsem nenapadne nakukovala, co delaji, kdyz vedi, ze jsem zcela zaujata varenim, pranim ci ctenim, takze jsme dobre vedela, ze neni-li zachrana na dohled, me deti se chovaji velmi rozumne. Pocitam do budoucna i s tim, ze budou rychle zahlazovat stopy po mejdanu s kamarady a narychlo vyhanet cigaretovy dym, kdyz se rodic necekane vrati driv nez jindy. Proto toleruju pobyt kamaradu u nas doma i menevice napadne provozni problemy pohybu vice deti, protoze bych rada, aby se u nas doma zilo, slavilo a mluvilo o vecech, zatimco jinde si budou hyckat svuj sterilni poradek a kobercove trasne ucesane neomylne stejnym smerem...Razim zasadu, ze deti maji mit svuj prostor i svuj cas, kam proste nikdo nesmi...
  Linda, dcera 9 let 
  • 

Závisí to snad i na dítěti, ne? 

(21.5.2002 9:21:12)

Souhlasím s tím, že ponechat malé dítě doma bez dozoru je přinejmenším zahrávání s osudem, ale u větších dětí je to úplně jinak. Dcerka je velmi samostatná a od malička vedená k pomáhání. Takže chodí nakupovat do blízké prodejny, chodí se psem na procházky, jezdí po okolí na kole, bruslích. Musí se samozřejmě kontrolně hlásit buď mobilem nebo na mne zazvoní, ale ona je šťastná, že může být venku sama a že je odpovědná sama za sebe aspoň chvilu. Doma bývá také občas sama odpoledne po škole a strašně se na to těší, protože byt je potom celý její. Ale chtěla jsem říci, že v současné době jsme mnohem úzkostlivější než byli třeba naše rodiče. Před očima se nám míhají nejhorší představy o úchylácích, ketří čekají jen na to , aby zprznili naše zlatíčka, případně krvavé končetiny následkem pádu z prolejzaček. A to nás nutí dětičky hlídat, omezovat a chránit bez ohledu na věk. Byla jsem taky taková, až mi dětská psycholožka řekla, že jsem v podstatě hysterická, přecitlivělá matka, která nechce nechat své dítě vyrůst a nechat mu kousek odpovědnosti za sebe samo. Faktem ovšem je , že každé dítě je jiné, něktré samotu snáší lehko - je to pro něj svátek a jiné dítě je tak fixované na přítomnost dospělých, že samota ho úplně ochromí. Dlouho mi trvalo, než jsem omezila vyhlížení z okna kuchyně na jednou za čtvrt hodiny. Přiznávám, že předtím jsem u toho okna stála pořád a sledovala každé dceřino hnutí.
Myslím, že my jsme měli mnohem větší svobodu a odpovědnost. Já jsme se starala o mladší sestru, když naši nebyli doma, vyzvedávala jsem ji pravidelně z družiny a od 11 let jsem doma vařila a to podotýkám, že mne to bavilo, nikoliv, že bych musela a rodičůprostý byt bylo to nejlepší na celém dni. Ze mne i ze sestry vyrostly smaostané ženy, obě jsme si od 18 let vydělávaly a k tomu studovaly a rozhodně se necítíme nijak deprivovaně. Přirozená úzkost o dítě je úplně normální, ale nic se nemá přehánět. Dítě je osobnost s vlastním rozumem, které má právo na svobodný růst a k tomu patří občas i nějaká ta chvíle samoty.
 Lucka 21 
  • 

Nabízím hlídání pro vaše dětičky! 

(17.11.2004 13:29:12)
Jsem studentka samoživitelka a proto hledám dlouhodobou brigádu.
Nabízím hlídání vašich děťátek v odpoledních hodinách (příp. večer po domluvě). Mám čas denně od cca 13.00 hod. Jsem registrována v agentuřepro babysitter,kde jsem prošla psychologickými testy a školením, ale bohužel tam pro mne nemají vhodnou práci co se týká mých časových možností.
Zkušenosti s dětmi mám. jsem z Prahy 5, ale mohu k vám dojet (v přiměřených vzdálenostech). Odměna dohodou!
Pokud máte zájem vědět o mně více, zavolejte mi prosím, nebo pošlete sms s vaší e-mailovou adresou a já vám na ní zašlu svůj životopis s kontakty.
Tel.: 605 526 452 Těší se na vás Lucka!
 petr maly jeden syn 
  • 

pozor 

(10.2.2005 22:04:19)
muj syn byl doma sam jen 10 minut a zapalil se. Nastesti jsem prave prisel domu a zachranil ho. Dnes je slepy na jedno oko a nemuze chodit. Radim nenechavejte deti doma samotne ani minutu.
 Daniela,tři děti, 8 měsíců, 4 a 12 let 
  • 

děti doma 

(7.2.2006 15:44:40)
Nemyslím si, že jsme s mužem krkavčí a nezodpovědní, ale děti doma necháváme ráno od 5 hodin do půl osmé. Nejstarší dvanáctiletá dcera si jde v půl páté ráno lehnout k osmiměsíční, spolu se pak probudí cca v sedm a o chvilku na to přijíždí táta,aby starší mohly do školy a školky a on je doma s miminkem, než přijdu v deset dopoledne já. Pak jde do své práce opět on a já už jsem poté celý den s dětmi doma. Dcera vše zvládá, dokáže přebalit a nakrmit mimčo, a na druhou stranu si pak odpoledne už jen hraje a chodí do kroužků, nebo se učí a podniká s námi výlet apod. Nikterak jí to psychicky neubližuje.Nezatracuji takové rodiče.
 Daniela,tři děti, 8 měsíců, 4 a 12 let 
  • 

děti doma 

(7.2.2006 15:45:07)
Nemyslím si, že jsme s mužem krkavčí a nezodpovědní, ale děti doma necháváme ráno od 5 hodin do půl osmé. Nejstarší dvanáctiletá dcera si jde v půl páté ráno lehnout k osmiměsíční, spolu se pak probudí cca v sedm a o chvilku na to přijíždí táta,aby starší mohly do školy a školky a on je doma s miminkem, než přijdu v deset dopoledne já. Pak jde do své práce opět on a já už jsem poté celý den s dětmi doma. Dcera vše zvládá, dokáže přebalit a nakrmit mimčo, a na druhou stranu si pak odpoledne už jen hraje a chodí do kroužků, nebo se učí a podniká s námi výlet apod. Nikterak jí to psychicky neubližuje.Nezatracuji takové rodiče.
 lydie Adamkovicová, 2 malé deti3 a4 roky 
  • 

snaha pochopit... 

(27.5.2006 20:31:47)
Jsem svobodná matka se dvěma malými dětmi a nejednou jsem musela řešit situace, kdy nechat děti samotné doma.Naštěstí jsem vždy našla někoho, kdo mi je pohlídal. A musím říci, že skoro vždy za finan.částku.Ale rozhodně bych neriskovala pravidelně a kvůli práci.Peníze jsou důležité, ale nejsou vše. Stastný a zdravý život nám nic nenahradí a i v jedné hodině, kdy dítě necháváme samotné (nezávisle na věku), se může cokoliv přihodit.Pokuste se přehodnotit vaši situaci a jestli vám to riziko za to stojí. Hodně štěstí. Lýdie
 AdaD 


neuveritelne 

(19.6.2006 18:39:45)
Nedovedu si predstavit nechat svou 3 a pul letou dcerku samu doma byt jen 10 minut. Moje matka byla samozivitelka, ale nikdy me nenechavala doma samotnou ani na hodinu az do takovych 11, 12 let, vzdycky me hlidala babicka a to jsem byla velice tiche a snadno se zabavici dite. Moje dcera je pravy opak a neustale ma nejake "napady". Doufam - v zajmu deti - ze ti rodice v clanku popsani jsou pouze extremni pripady ...
 Radussska 


potřebujete hlídání pro vaše drobečky 

(13.2.2007 15:09:57)
Dobrý den , chtěla bych touto formou nabídnout hlídání . Jsem studentka zdravotnické školy , a mám velice ráda děti . Mám s nimi zkušenosti i praxi a to i stěmi nejmenšími . Potřebujete hlídání o prázdninách , výkendech , dopoledne....?? prosím ozvěte se na můj e-mail duska.to@seznam.cz prosím jen nový jičín a okolí děkuji Vám
 Veronika Tunová,1 dítě 1a3/4 roku 
  • 

Nechtěná samota 

(24.9.2007 22:03:41)
Já bych nejspíš umřela strachy, i kdybych měla jen vynést odpadky, když zrovna dcera spinká. Nerozumím lidem, kteří nechají malé dítě doma samotné třeba i jen půl hodiny a divím se, že to není trestné. Moje dcera se v noci necítí sama dobře. Když se probudí, volá mě a už si i zvykla pro mě dojít vedle do pokoje, kde trávím čas většinou u počítače. Potřebuje cítit bezpečí, lásku, zájem. Potřebuje vědět, že tu jsem pro ni, kdykoli mě potřebuje. I kdybych měla jíst jen suchý chleba, vždycky bude moje holčička a její spokojenost na předním místě. Vyhraje si výborně s kaštany, suchými listy, kůrou a venku jí to baví víc než doma. Takže k čemu spousty drahých jedovatých hraček. A jestli je pro někoho důležitější vydělat si na komfort a drahé zahraniční dovolené, ať jde s prominutím do pr... Však ve stáří pozná, co mu chybí.
 10.5Libik12 


Re: Nechtěná samota 

(24.9.2007 22:08:28)
No zajímavý a jak daleko máš k popelnicím?
Jsem matka, co by nejradši do práce nechodila, ale určitě bych neumřela strachy cestou ke kontejneru.:)
 natalka11 


Re: Nechtěná samota 

(20.11.2008 12:24:21)
jsem z české lípy kdyby jste potřebovali pohlídám děti terca22@email.cz~b~
 Dasa 
  • 

ach, to hlídání 

(27.11.2007 13:23:37)
V současné době jsem narazila na problém s hlídáním dítěte. Proti některým "hrdinům" jsem možná přehnaně úzkostlivá, ale i 9letého syna jsem zatím nechala doma samotného jen chvíli, například když marodil a šla jsem nakoupit. A to mám s hlídáním docela problém, jedni prarodiče už bohužel nejsou a druzí jsou 50 km daleko, takže pomohou, ale využivám je skutečně jen v krajním případě.
Už jsem s těžkým srdcem zkusila i hlídací agenturu, paní z agentury Amálka v Praze mi v telefonickém rozhovoru slíbila hlídání s tím, že ještě upřesní podrobnosti. Potom se ani neobtěžovala zavolat, že hlídání není možné, zřejmě nikoho nesehnala... Takový přístup absolutně naboural mou i tak ne moc velkou důvěru v podobné služby. A na co hlídání potřebuji? Hlavně v případech doléčování nemocí, kdy dítě již je v podstatě v pořádku, ale ještě nesmí do školy. Na začátek nemoci si beru paragraf, ale taková angína znamená skoro 14 dní, a to by mě asi v práci rádi neměli. Bohužel na mě práce nepočká, její část musí převzít někdo z kolegů...
A k některým příspěvkům o tom, že bych nechala doma předškolní dítě hodinu by mě nenapadlo vůbec přemýšlet...
 zooh 


Hlídání s láskou 

(3.2.2008 16:28:06)
Dobrý den,
jsem 19-letá /v dubnu 20/ studentka střední školy výpočetní techniky v Praze-Prosek. Bydlím kousek od Prahy ale v praze trávím veškerý svůj čas a z domova jsem v ni za 10 minut. Mám přítele který má malého 2 a půl ročního bratříčka, se kterým jsem od jeho narození a často se o něj starám. Navíc tento ďáblík je opravdu hyperaktivní a navíc dost vzteklý takže mám praxi jak řemen. Takže přebalování, krmení, koupání, oblekání, chození na procházky, uspávání, hraní si,... pro mne není žádný problém. Děti mám moc ráda a dokážu se o ně postarat. Navíc moc ráda a poměrně dobře vařím, takže určitě není problém dítěti uvařit oběd nebo večeři. Pokud byste chtěli vidět moji fotku stačí najet na www.lide.cz/zooh
Bohužel nemohu hlídat dopoledne protože chodím do školy ale odpoledne a večer není problém. Nejlepší by bylo hlídání v Praze kam se mohu dopravit sama mhd a nebo v okolý Prahy kam jezdí autobusy.
Absolvovala jsem ve škole kurz první pomoci s výbornými výsledky.
Před několika lety jsem pořádala letní tábory pro mladčí děti (celkem 3 tábory - každý jeden rok). A to s velkým úspěchem.
Přes 10 let studuji angličtinu a 2 roky němčinu (takže nějaké ty základy výuky zvládnu). A letos se chystám maturovat takže jsem schopná i starším dětem pomoci s úkoly do školy.

Tak kdybyste měli zájem ozvěte se. Já budu moc ráda.
Můj e-mail: zooh@seznam.cz
Telefon: 723434178 (prosim pište jen sms - protože ve škole nemohu zvedat telefony a je to pro mne příjemnější komunikace).
A nebo je tu i moje ICQ: 206634346

Hezký den
 pikeska 


To se to radi 

(20.1.2009 23:22:23)
Jsem mama dvou deti 13 a 2,5 a po pravde nemam na ne cas.Mame spoustu poplatku,drahej podnajem a tak mi nezbylo nic jinzho nez jit do prace.Oni ty rady ze nesmi bejt deti doma sami jsou hezky,ale kdyz neni jine reseni tak se neda nic delat. Holce je 13 a o maliho se stara rok a pul.Kdyz manzel nahodou skonci vcas,tak je snima doma on,jinak jsou doma sami a zvladaji to skvele.Dnesni doba je kruta a nevypocitava.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.