| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Hlavně ať je to miminko zdravé...

 Celkem 34 názorů.
 Paní Columbová 


Na 1. apríla se dělají žerty veselé, tenhle není 

(10.4.2002 10:46:11)
Pokud něco nedochází Kateřině, tak mně taky ne. Nejsem genetik a nevím, jakou šanci přivést na svět slyšící dítě by měla neslyšící maminka, ale cíleně hledat postiženého dárce jen pro ukojení nějakých svých pseudoromantických představ mi přijde podobné, jako zdravému miminku od jeho zdraví odpomoci. Chápu, že děti s poškozením jsou stejně milované, možná neméně šťastné a třeba mají i život bohatší než děti naprosto zdravé, ale modlitba všech matek: “ať je to co je to, jen ať je zdravé!“ mi nepřipadá jako prázdná fráze. V naší rodině porodila žena nechodící po obrně dvě zcela zdravé děti a vždy jsem ji slyšela jen děkovat osudu, že na rozdíl od ní její děti žádné omezení nemají, nikoliv zkoumat, jestli si dovedou představit, jaké to je být postižený. Zajímalo by mě, co to vlastně chtěla ona matka svým dětem ukázat, z čeho se tedy raduje, když ne ze zdravých dětí, které se nemusí potýkat s žádným handicapem!

Myslím, že by na to měly být paragrafy. To si ovšem myslím i o případu maminky, která když byla hospitalizovaná u Apolináře na rizikovém těhotenství s dvojčaty, chodila pravidelně ven kouřit. Bohužel nebyla a není jediná.
 Jana, 28 let 
  • 

Znate nekoho sluchove postizeneho? 

(10.4.2002 11:12:19)
Zkuste si odpovedet na otazku, zda-li se pratelite, ci zda znate nekoho neslysiciho?
To, ze existuje komunita neslysicich nelze poprit, proto si obe zeny preji takto postizene dite, se kterym budou moci sdilet spolecnou kulturu.
 Jarka, dvě dcery 


Re: Znate nekoho sluchove postizeneho? 

(10.4.2002 12:24:02)
Já ano. Můj tatínek má neslyšící sestru, ta si vzala samozřejmě neslyšícího muže a mají spolu 3 neslyšící děti. Bohužel, jedna ta holčička je navíc postižená a tělesně, odkázaná na vozík. Ta druhá moje sestřenice byla od malička velice chytrá, výborně se učila, dokázala perfektně odezíraze rtů a poměrně dobře mluvila. Ne tak už teta se strejdou. Jim jsem ani při nejlepší vůli nerozuměla. Pamatuju si, že k nám jezdili pravidelně na návštěvy vždy na celý víkend a že to bylo hodně náročné. Oni si pořád chtěli povídat, když jsme mluvili třeba mezi sebou, museli jsme si dávat pozor, abysme byli natočeni tak, aby oni viděli, co říkáme, jinak se cítili uraženě. Takže teba stačilo, že mi maminka řekla, ať jdu podlít maso do trouby, nebyla "správně" natočená a teta okamžitě nasazovala dotčený výraz, takže jsme jí museli tuhle pitominku řict a ona potom spokojene zamručela. Sestřenice byla v pohodě, hráli jsme takové ty hry - země, město, řeka, zvíře...vždycky na jedno písmeno a ona nás pokaždý přehrála. Zkrátka jí to pálilo. Vzala si též neslyšícího muže a mají dvě děti, které obě slyší! Jsou šťastní jako blechy. Jejich děti umějí znakovou řeč, takže se s nimi bez problémů domluví, ale pořádně mluvit se naučili až ve školce. Dneska to funguje tak, že různá jednání na úřadech, u doktora atd. absolvují vždycky s rodiči a dělají tlumočníky. Ptala jsem se setřenice, jestli jí to třeba nevadí, jak se s tím vypořádala a tak. A ona mi řekla, že je strašně ráda, že má zdravé děti, že nebudou zažívat to, co ona, která nemohla díky handicapu pořádně vystudovat, ačkoli hlavu na to měla, byla odkázána jenom na úzký okruh přátel, nerozuměla filmům v televizi a v kině, nemohla poslouchat rádio...zkrátka je moc ráda, že má zdravé děti, které jim vlastně obohacují život.
 Vera S. , Clarisska skoro 6, USA 
  • 

Re:Za hranici ticha 

(13.4.2002 20:26:59)
Vsichni vime, ze je velmi tezke pochopit zivotni zkusenosti, ktere jsme nezazili na vlastni kuzi, at uz jde o ty osobni ci spolecenskou zkusenost. Nekdy ale muze takovou zkusenost zprostredkovat umelecke dilo. Mne otevrel oci a srdce pro svet neslysicich vynikajici nemecky film Za hranicemi ticha. (Jenseits der Stille. Byl natocen koncem 90 let je ovencen mnoha vavriny byl navrzen i na Oskara, ale nebyl to zadny kasovy trhak a tak nevim zda nekdy sel v Cechach). Je to pribeh jako ten Janin. Neslysici rodice maji dceru, ktera slysi, a nejen ze slysi je neuveritelne hudebne nadana. Take preklada rodicum a ucitelum, ale tak jak se ji chce. Vyroky upravuje ve svuj prospech. Je to film o dospivani, zrani a tom, jak rodice a deti mluvi jinou reci. Tady doslova. Je tam napriklad scena, kdy neslysici tatinek krici na svou dceru:"Zavri to radio, kdyz se mnou mluvis!" A ona mu znakovou reci odpovida:"Vzdyt ho neslysis, tak co Ti to vadi!" Otec v bezmoci srazi radio ze stolu....
Take jsem z filmu pochopila, ze jde skutecne o REC a ne jen jakesi "psani si" jinymi pismeny. Oni spolu mohou komunikovat jako my tady v cizine mezi lidmi a nikdo jim nerozumi. Mohou si delat vtipky o lidech, kteri sedi vedle nich. Mohou sproste nadavat a nikdo to nevi. Jana to hezky popsala. Lide si casto mysli, ze mluvite o nich, i kdyz to tak neni atd. Hrdinka filmu, i kdyz "nanavidi" postizeni svych rodicu a neslysici svet, je jim pritahovana. Kdyz se ji narodi mala sestricka snazi se co nejrychleji zjistit, zda slysi a ma pak v ni spojence...
Je to film o ruznosti a cestach pochopeni.
Take se za hranici meho pochopeni chtit planovane dite,ktere bude stejne jako ja ( a splni vsechny sny, ktere jsem si nesplnila ja).
To dosud nemel nikdo, ani ti pozehnani "normalni". Ale jakmile zacnete uvazovat o eugenice, o tom, ze to a to by se dalo vylepsit a to vyradit z "chovu", prat si od sveho darce spermatu modre ci cerne oci, urcite IQ a nadani v rodine ( to neni budoucnost, takove sparmabanky v Americe existuji darsi s nizkym IQ si neskrtnou), maji i ty maminky z Katcina pribehu "pravo" stanovit sva kriteria...Je to stejne moudre a eticke jako kterekoliv jine "tvoreni k obrazu svemu". Ale o tom uz bylo posano dost stranek. Vera S.
 Jana Z. 


Re: Re:Za hranici ticha 

(13.4.2002 21:29:26)
Film, o kterem mluvite(pisete)jsem v Cechach videla v "telce", snad dokonce 2x. Je to skvely film..

 Lucie, dcera Tinka 
  • 

Re: Znate nekoho sluchove postizeneho? 

(10.4.2002 15:55:47)
Milá Jano,
já mám neslyšící sestru, která si vzala neslyšícího kluka. Moje sestra je na tom poměrně dobře, sice nic neslyší, ale vystudovala vysokou školu, čtení a sledování filmů s titulky jí nedělá potíže. Můj švagr je na tom o poznání hůře: ač dosti inteligentní, má komunikační bariéry, také ho trápí pocit osamělosti. Moji sestru totiž vždy rodiče vedli k tom, že pokud se s ní někdo nebaví, tak je to jeho problém a ji jeho hloupost nemusí trápit. Musím uznat, že návštěvy u nich jsou velice vyčerpávající, jak už napsala Jarka, člověk musí dávat pozor, aby oba viděli na vaši pusu a mohli odezírat, mému švagrovi je dobré všechno ještě jednou jednodušeji vysvětlit. Díky přátelům mé sestry se teď vlastně necítí až tak izolovaný: mají hodně slyšících přátel. Asi holt záleží případ od případu. A samozřejmě si oba přejí zdravé, slyšící miminko (a taky vzhledem k původu vady u obou ho snad budou mít).

A ještě k tomuto tématu: já sama přenáším dosti vzácnou genetickou odchylku, na tuto nemoc mi zemřelo moje první miminko - chlapeček, potom jsem měla Tinku, ale i tam není vše v pořádku, je tzv. manifestní přenašečkou, která občas má projevy té nemoci (měla jsem ji po konzultacích s genetiky) a mohu vám říci, že jsem z toho velice nešťastná. Pouze člověk, který není úplně v pořádku, může být rád, že předá svému děťátku vadný gen ...
 Miška, 3 děti 


Nikdo to předem nemůže vědět... 

(10.4.2002 11:22:56)
Já docela chápu, proč maminky chtěly dítě, které neslyší - stejné, jako ony. Ale nechápu to, jak mohly předpokládat, že dítě opravdu slyšet nebude. Vždyť dítě sluchově postižené se může narodit i zdravým rodičům a naopak těm nemocným dítě zdravé...
 Sosan 
  • 

Re: Nikdo to předem nemůže vědět... 

(10.4.2002 12:53:17)
No a to nešlo adoptovat sluchově postižené dítě? To museli na svět přivést záměrně dalšího mrzáka? Pro ně teda pochopení nemám.
 Jana, 28 let 
  • 

Re: Nikdo to předem nemůže vědět... 

(10.4.2002 15:03:05)
Ahoj,
nektere sluchove vady jsou dedicne. Take ze zaveru genetickych vysetreni pred planovanym pocetim vyplyne kolikaprocentni pravdepodobnost pripadne na zdraveho potomka a kolik na postizeneho. Jestlize se potkaji postizeni partneri, treba v tomto pripade postizeni na hlavu (ja souhlasim s tim, ze planovat poceti neslysiciho, je nefer vuci nemu, kvuli opravdu obtiznemu handicapu), neni vylouceno, ze budou mit zdraveho potomka a naopak zdravi partneri budou mit neslysici dite. Nikdy neni nic stopro, vzdy je to sazka do loterie, alespon co se tyce dedicnosti sluchove vady.
 Jana 


Ať neslyší... 

(10.4.2002 11:35:41)
Chápu dvě hluché ženy s jedním také hluchým dítětem, že si přejí, aby jejich další dítě bylo také hluché. JIstě se obávaly, jak by v prostředí plném neslyšících vychovaly dítě slyšící. Nepochybuju o tom, že neslyšící žijí také plnohodnotný život, mají svou kulturu, svou zábavu, své záliby.
Přijde mi velmi sobecké dát dítěti schválně handicap do života, dát mu ho s plným vědomím toho, co na dítě hážu na celý život. Vím, že nikdo z nás nemůže dopředu vědět, jaký úraz ho potká, jaký problém bude jeho dítě mít, ale chtít, aby mé dítě bylo handicapované, je zvrácenost.

Dotaženo ad absurdum by vozíčkáři mohli chtít mít děti bez nohou....

Z jistého úhlu pohledu ty ženy chápu, ale nesouhlasím s tím.
 Vladan, doživotně bezdětný 
  • 

Neslyšící dítě? Proč? 

(10.4.2002 13:49:27)
Připojuji se k názoru, že by rodiče, ať už jakkoliv postižení, neměli přenášet svůj handicap na dítě. Pokud se něco podobného stane omylem, je to něco jiného. Ale schválně vybírat dárce spermatu, který je stejně postižený jako ony k vůli...ani se mi to nechce vyslovit.
Neslyšící rozhodně vedou plnohodnotný život. Znaková řeč je krásná, jejich svět je plný světel, barev, tvarů...ale ne zvuků. Měl jsem jednou potíže vysvětlit synovi své přítelkyně, který je od narození neslyšící, že jablko "mluví". Tedy že vydává zvuk, když se do něj kousne.
To je jen malý příklad toho, s čím se bude muset neslyšící dítě v životě potýkat. Nikdy nepozná kouzlo rozhlasu, nebude znát hudbu (maximálně ji může cítit) a bude ohroženější v dopravním ruchu města.
Opravdu máme právo rodit schválně děti s handicapem?
Jsem vášnivý kynolog a nabízí se tu srovnání - kdo jste četli nějaké publikace o psech, ve standartu je všude napsáno - Ta a ta vada vyřazuje z chovu a nesmí se dále použit k rozmnožování.
Kecáme do množení všemu živému, co běhá po světě. Není na čase, aby do toho někdo začal kecat i u lidí?

Možná je to špatný názor, ale tenhle příspěvek mě fakt dost rozhořčil.

 Lucie, dcera Tinka 
  • 

Re: Neslyšící dítě? Proč? 

(10.4.2002 16:14:44)
Vladane,
musím napsat, že mi Váš příspěvek trochu hýbl žlučí. Asi proto, že jsem ta potrefená -- ta co by se měla vyřadit z chovu. Několikrát jsem na tento názor ve svém okolí narazila, zejména proto, že jsem svou genetickou odchylku přenesla navzdory přísně geneticky hlídanému těhotenství. Jak si představujete tu selekci? Mají mě a moji dceru vykastrovat? Máme to mít napsáno v občance? Nebo máme mít označené oblečení?

Víte, že každý člověk má ve svém těle asi 10 vadných genů, které může předat svému potomstvu?
 If & 3♥ 


Re: Neslyšící dítě? Proč? 

(10.4.2002 16:50:56)
Ahoj všichni a speciálně ty Vladane!
Jak bylo trefně poznamenáno hýbl jsi mi žlučí stejně jako Lucce. Jak si představuješ vyřazení z chovu to teda nechápu. Proč máme trpět my co máme určitý handicap ještě poznámkami takových "doživotně bezdětných" jako jsi ty? Nám stačí vlastní starosti. Já mám například velmi silnou vrozenou skoliózu páteře a nevidím na jedno oko (chybí mi kus duhovky). Necítím to jako přílišný problém, prostě jsem si zvykla. Ale že by mým vrocným přáním bylo mít dítě stejně "postižené" to teda není, zároveň si ovšem taky nepřeju být vyřazena z chovu, jak si nám doporučil. Přeju si porodit zdravé a šťastné miminko a budu se hodně modlit, i když jsem nevěřící, aby zdraví stoprocentně zdědilo po tátovi!
Ten článek původní mě dosti zarazil. Jak si může normální byť čtyřprocentní ženská přát mít postižené dítě kvůli své sobeckosti?!!! Tomu teda nerozumím a přidje mi to přinejmenším barbarské a zvrhlé.
Všem maminkám a těhulkám přeju zdravé děti!
 paja 
  • 

Re: Neslyšící dítě? Proč? 

(10.4.2002 18:57:47)
Sama mam genetickou vadu, podstoupila jsem nekolik operaci a ziji celkem v pohode. Pri prvnim tehotenstvi se ale tato vada u plodu projevila v obrovske mire a ani operace by nazajistily sobestacnost ditete. Navic jsem v prvnim trimestru prodelala infekci, ktera muze zpusobit smyslove postizeni. Nakonec jsme se rozhodli pro ukonceni. Uz jsem zde o tom psala, vse se zkomplikovalo a castecne i vinou lekare jsem malem zemrela. Nasledovala dalsi operace a temer rocni zdravotni problemy s rozhazenou imunitou. Trapily me vycitky svedomi, prestoze pitva diagnozu potvrdila. Nedavno byl ale v televizi dokument o genetice, kde se prave mluvilo o rodicich, kteri privadeji na svet postizene deti, prestoze o jejich postizeni vedi. Zaznel tam otresny nazor, ze by pak meli jejich lecbu platit. Podle meho nazoru zadna diagnoza nema 100% pravdepodobnost postizeni deti a je pravem zeny doufat v ta procenta pro zdrave miminko. Pokud to nevyjde, nikdo ji nemuze nutit podstoupit takovy zakrok. Navic vinou chyby porodnika se rodi bohuzel stale spousta postizenych deti, stejne jako v dusledku infekce v tehotenstvi, atd. Proste zdrave dite nema jiste nikdo. V tom dokumentu dokonce byly zmineny americke zeny, u nichz geneticky prenatalni rozbor potvrdil cca 80% pravdepodobnost, ze jejich dcery jednou onemocni rakovinou prsu v dusledku geneticke zateze. A tyto zeny sly na preruseni. Bohuzel to neni sci-fi. A jeste ma osobni zkusenost - po tom vsem jsme se rozhodli pro darcovstvi vajicka od zdrave zeny a umele oplodneni. Tim bychom ziskali zdrave dite, ktere by nebylo ani prenasecem. V soukromem senatoriu vsak i pres prispevek pojistovny chteli cca 50 000,- Kc, ve statnim jsme nakonec platili 20 000,- ale na vajicko jsme cekali cca 10 mesicu v poradniku. Pokus bohuzel nevysel,a nez jsme dosli opet na radu tak jsem spontane otehotnela. Testy dopadly vyborne ( i kdyz tentokrat bych uz na preruseni nesla) a me se ma behem mesice narodit miminko. Drzte mi prosim palce. Jinak ty neslysici zeny povazuji za obrovske sobce. Paja
 xyxyx 


Re: Re: Neslyšící dítě? Proč? 

(10.4.2002 19:13:34)
Pripada mi vuci tomu diteti trochu sobecke aby bylo hluche.Moje sestrenice je neslysici jeji manzel taky a maji dve deti ktere slysi,a jak jsou radi!
 If & 3♥ 


Re: Re: Neslyšící dítě? Proč?-Pro Páju 

(10.4.2002 19:20:41)
Tfuj, tfuj, tfuj! Držím ti všechny palce co mám a dej vědět jak to dopadlo!!! Ifča
 Lucie, dcera Tinka 
  • 

Vzkaz pro Paju 

(10.4.2002 21:13:27)
Ahoj Pájo,
moc ti držím palce, at mate krasne a zdrave miminko (je to nadherny pocit drzet v naruci ten maly teploucky a mekkoucky uzlicek, ja bych Tinku i s její diagnozou nevyměnila ani za celý svět.).
Lucie
 Ivana, dcera 
  • 

Re: Re: Neslyšící dítě? Proč? 

(11.4.2002 11:33:34)
Ahoj Pajo, palce Ti drzim strasne moc, budu se za Vas modlit. Zivot je nekdy strasne slozity, plny zakrut a kotrmelcu, ale uvidis, vsechno dobre dopadne... :-} I.
 xyxyx 


Re: Re: Neslyšící dítě? Proč? 

(11.4.2002 15:22:22)
Pajo,drzim ti vsech dvacet prstu at to dobre dopadne!Nezapomen potom napsat.Kde budes rodit?
 Pavla 


přání 

(11.4.2002 15:51:28)
přeju opravdu od srdce, aby bylo miminko zdravé a krásné a prospívalo ku zdraví a porod byl v pohodě. Když to takhle čtu, co vše se může stát, jsem nesmírně šťastná, že naše miminko je zdravé. slyší, vidí, chodí, vyluzuje zvuky, tak snad bude i mluvit. Jenom aby takové byly všechny děti.

Pavla
 Petule+Philip 25mesicu 


Re: Re: Neslyšící dítě? Proč? 

(11.4.2002 21:56:56)
Pajo, pripojuji se k ostatnim holcinam a preju ti ohromnou horu stesticka!!!!! Tfuj tfuj tfuj, tuk tuk tuk - moc na tebe budu myslet a modlit se za tvoje miminko!!!! Nenapsala bys presny termin? Kazdopadne, az se pak dostanes k PC, tak napis - ze vsechno dopadlo SKVELE!!!! :-)))
Petule
 Alena, dva kluci 
  • 

Re: Re: Neslyšící dítě? Proč? 

(11.4.2002 22:45:24)
Pajo, jsi velice statecna zena a my vsichni Ti tu drzime pesti pro stesti!!
Alena
 Petra 
  • 

Pro Páju 

(12.4.2002 9:40:23)
Ahoj Pájo,

přeji Ti to nejkrásnější a nejzdravější miminko. Já mám podobnou zkušenost. Můj manžel je latentní přenašeč nejběžnější genetické poruchy bílé rasy s menšími zdravotními problémy. To jsem věděla už když jsem si ho brala. Po svatbě jsem otěhotněla dvakrát ale pokaždé to skončilo samovolným potratem, jednou v 15. a jednou v 12 týdnu. Oba plody byly plně pozitivní, takže to příroda asi zařídila dobře. Nyní jsem v 25. týdnu po umělém oplodnění. Meli jsme sedm embrií ale jen dvě zdravá a nakonec se ujalo jedno. Jsem šťastná že to takhle dopadlo, ale kdyby to nedopadlo asi bysme dítě adoptovali. Rozhodli jsme se že nebudeme zkoušet přírodu které dítě bude zdravé a které ne. Délka života u této nemoci při jejím průběhu je 15-22 let a to bych asi nepřežila, modlit se aby se našel dárce plic, radovat se z cizí smrti pro život mého dítěte. A to by byla možná transplantace pouze při dobrém průběhu. No, nebo bych byla jak manželova prababička, která ( v té době nebyla dostupná plná antikoncepce) mezi lety 1906-1918 porodila 9 dětí ale zdravé byly jen 2. Ostatní zemřeli do 5 let.
Takže Ti chci dolít optimismus do žil, jde to !!

Ahoj a držím palce

Petra
 Paja, 39.tyden 
  • 

DEKUJI 

(16.4.2002 19:14:20)
Dekuji vsem tady na rodine, za krasne povzbudive dopisy. Tyden jsme meli pocitac mimo provoz, proto se ozyvam az ted. Termin mam 28.4. 2002, a urcite dam vedet, az si konecne privezeme nase miminko domu. Vsem drzim palce, aby se i oni dockali zdraveho miminka. Pavla
 If & 3♥ 


Re: DEKUJI 

(16.4.2002 20:18:18)
Ahoj Pájo!
Píšu si to do diáře, abych nezapomněla držet palce:-) Zkus rodit už 26.4 to má narozky můj přítel Honza:-)
Tfuj tfuj tfuj a dej vědět jak to dopadlo!
Ivča
 Jája, 1,5 roční Tomášek 
  • 

Pro Páju a Péťu - holky,držím vám pěsti!!!!!!!! 

(17.4.2002 20:54:15)
Milá Pájo a Péťo,moc a moc vám oběma držím pěsti pro štěstí,ať vám to se zdravým miminkem vyjde.Ono to určitě vyjde!!! Ono to už totiž musí vyjít!!!! Určitě to dobře dopadne pro vás - zodpovědné těhulky,které se již od počátku snažíte dát dětem do vínku to nejlepší ze sebe.Co se týče mého názoru na neslyšící ženu (matku?) hledající neslyšícího dárce spermií tak ji, stejně jako vy,nazývám nezodpovědným sobcem nebo spíš pomstychtivou revanšistkou.Takto se totiž může chovat jen člověk,který nechce dát dítěti do vínku to nejlepší(tedy,pokud to nazveme biologicky-tak genetickou výbavu).Už jen nad myšlenkou záměrného "vytváření postižení"(ať je jakéhokoliv druhu),které má dotyčná žena v úmyslu,mi přebíhá mráz po zádech.Mám za to,že se ta žena nedokázala vyrovnat se svým handicapem (možná je tu velký dluh psychoterapeutů a možná i lékařů,kteří jí dobře a vhodně nevysvětlili danou problematiku)a mstí se svým dětem za to,že jí příroda nedopřála: když já ne,tak ony taky ne!Neobstojí argument,že žije a bude žít a vychovávat své děti v neslyšící komunitě-přece její svět není izolovaný od jiných komunit a jiných lidí!Nelze se před ostatním světem uzavřít!Říká se,že "kdo dal život dítěti,stává se jeho dlužníkem".To bude velký a nezaplatitelný dluh!A co pak dotyčná matka řekne svému postiženému dítěti,až se jí jednou zeptá:"Mami,proč neslyším?"? ... "- Protože jsem si to přála a udělala pro to maximum" - !?!.A proto přeji všem nenarozeným dětem, ať příroda nevyslyší bláznivá a možná i zrůdná přání rodičů a opravuje a opravuje a opravuje....Zdraví všem,Jája
 Morrígan_Bójská 


Re: Pro Páju a Péťu - holky,držím vám pěsti!!!!!!!! 

(21.4.2007 19:49:04)
Jája, zkus trochu vžít do postoje Neslyšících!
 Sarah, 3 děti 


Nic ti neuniklo! 

(10.4.2002 14:40:21)
Ahoj Katko,
nemyslím si, že by ti něco uniklo, já to vidím úplně stejně. Rozhodnutí chtít porodit hluché dítě mi připadá maximálně sobecké - chtějí mít někoho, kdo je stejný jako ony, ne to nejlepší pro to děťátko samotné! Můžou si ho vzít třeba z dětského domova, ale proč přivádět na svět záměrně postižené dítě? Co to je za blbost!
Martina
 Jana, 28 let 
  • 

Re: Nic ti neuniklo! 

(10.4.2002 15:16:50)
Ahoj, jednou jsem se dostala do news-konference, ktera se jmenovala deaf. Byly zde prispevky vetsinou z USA. Byla jsem moc prekvapena, jak moc jsou nekteri neslysici ze Spojenych statu hrdi na to, ze jsou neslysici a ze jsou uz dejme tomu ze tretiho kolena neslysici rodiny. Maji spoustu mestecek plne neslysicich lidi, kteri zde spolu travi spolecny zivot, maji zde skoly a take univerzity! pro neslysici ve znakovem jazyce atd. Ja bych videla prani obou zen jako prani mit dite, ktere bude mit stejnou "barvu kuze". V CR takove zazemi neslysici nemaji, take urcite si vsichni z nich preji mit zdrave slysici miminko.
 Lucie, dcera Tinka 
  • 

Re: Re: Nic ti neuniklo! 

(10.4.2002 16:07:14)
Milá Jano,
tento jev se nazývá přeznačkování. Znamená to, že je člověk na svoji odlišnost hrdý. Je to vcelku pozitivní jev u lidí s odlišným způsobem života, protože takto lidé nemají mindrák ze svého handicapu. Dám ti příklad: dítě, které např. drží přísnou dietu a nesmí jíst určité skupiny potravin, netouží po jídle, které mají jeho vrstevníci, ale je pyšné na to, že má odlišnou stravu (a díky tomu dodržuje předepsanou dietu).
No ale jako se vším se to nesmí přehánět ...
 Jirka, sam jeste dite :-) 
  • 

Neuveritelna sobeckost 

(14.4.2002 16:53:58)
To snad ani nema cenu komentovat. Jenom malinky dukaz toho, ze lidstvo degeneruje a jde to s nim z kopce. Zlaty Darwin.
 Tomáš Klapka 
  • 

Svet Neslysicich se hodne lisi od naseho 

(17.5.2004 11:40:14)
Znam mnoho Neslysicich. Naprosto chapu jejich prani mit Neslysici dite. Ztrata sluchu je jedina vada, ktera vytvari kulturni mensinu. Maji vlastni jazyk a se slysicim okolim se domluvi s obtizemi.

Predstavte si, ze jste od narozeni neslysici rodic a cekate dite. Nevite, zda bude zdrave a nebo nebude slyset. Budete se bat, ze kdyz bude slysici, tak ze si s nim nebudete rozumet, budete mit strach, ze ho nebudete moci spravne vychovat. Zato, kdyz se vam narodi Neslysici, pak budete vedet co a jak.

Prelingvalne neslysici (ti, co ztratili sluch pred tim, nez se naucili mluvit) jsou na svou hluchotu zvykli; nevadi jim. Je to jakoby tu existovala skupina lidi, ktera se umi mezi sebou dorozumivat telepatii. Citili byste se vuci nim postizeni? Zeptejte se Neslysicich, zda by si prali radsi slyset, nez neslyset. Mozna budete prekvapeni.

Driv, nez zacnete kritizovat jednani jinych, musite se do nich vzit; musite je poznat; musite si prozit to, co oni. Pak o nich muzete rict, ze jsou zvraceni, ale nebude se vam chtit, protoze zjistite, ze se chovaji naprosto normalne vzhledem k okolnostem, ve kterych jsou.

Pristup k Neslysicim v CR se posledni dobou hodne meni. Starsi Neslysici, kteri byli vychovavani oralni metodou a bylo jim zakazovano pouzivat znakovy jazyk, zatim ve spolecnosti prevladaji, ale pomalu si Neslysici zacinaji vic zajimat o svuj vlastni jazyk a ziskavaji tu spravnou hrdost, ktera jim dodava sebevedomi, podobne jako napriklad v USA.

Pokud chcete vedet vic informaci, tak se zkuste podivat na stranky http://www.neslysici.cz/ - tyhle treba vytvareji sami Neslysici.
Dalsi stranky s informacemi muzete nalezt na http://www.pevnost.com/ - Neslysici, kteri studuji a zaroven uci svuj vlastni jazyk, http://www.cktzj.com/ - sdruzeni tlumocniku, http://www.ruce.cz/ - stranky, ktere se snazi shromazdovat informace o Neslysicich a o znakovem jazyku.

Na konec bych jeste dodal, ze nemuzete soudit vsechny Neslysici podle jednoho, ktereho zrovna nahodou znate, nebo jste o nem zrovna slyseli. Najdete mezi nimi ruzne typy lidi, jako je tomu v kazde spolecnosti.
 peter 
  • 

Psycho 

(14.2.2005 14:05:25)
tym zenam dat zvieracie kazajky a zavriet do ustavu. To dieta im bude iste vdacne ze je hluche ako poleno. A urcite sa z toho bude cely zivot radovat.
 Morrígan_Bójská 


Re: Psycho 

(13.9.2008 11:06:00)
Seš debil:-©

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.