| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Chystáme se saunovat

 Celkem 2 názorů.
 klokanrobin 


Moje osobní zkušenosti se saunou ... 

(4.3.2002 23:04:21)
Saunu jsem si na vlastní kůži poprvé vyzkoušel v 6 letech v rámci několika týdenního ozdravného pobytu pro děti a mládež; během tohoto pobytu jsem absolvoval 5 saun. Na tyto pobyty jsem pak jezdil asi tak jedenkrát za jeden až dva roky až do mých 16 let. Takže si určitě dokážete sami spočítat kolikrát jsem byl v sauně :-) Od té doby už uplynul nějaký čas, ale stále se nedá říct, že bych na saunování zapoměl, občas když mám čas, tak saunu navštívím a sauna je fakt skvělá věc, protože člověk v ní zapomene na starosti a když vyjde ven cítí se jako znovuzrozený, no prostě je fajn, ale je potřeba znát svou hranici délky setrvání v sauně a včas saunu opustit a ochladit se :-))).
 Jirka 
  • 

Sauny ve Finsku 

(14.4.2002 21:19:16)
Nejprve musim rict, ze clanek je velmi zajimavy, vytkul bych mu jen nektera doporuceni, u kterych autor neuvadi i duvod. Pusobi to velmi zvlastne, jako autorovo magicke zaklinani (coz asi zrejme neni pravda).

Ale kvuli tomu sem nepisu. Protoze momentalne ve Finsku ziju, tak jsem se samozrejme zajimal i o sauny a saunovani. Vetsinou mi Finove, co jsem potkal, rikali jen jedno zakladni pravidlo: "Saunuj se, jak je Ti to prijemne. To je to nejdulezitejsi." Tohle se celkem snadno rozpozna u dospelych a starsich deti (mohou to rict), ale u malych deti je to dle meho nazoru dost obtizne. To je duvod, proc bych se male deti bal do sauny vzit. Nicmene, pokud to nekdo dokaze, pak neni moc duvodu do sauny s ditetem nejit. Je to asi jako s plavanim.

Jinak existuje mnoho "skol" saunovani. Dokonce jsem slysel i nazor, ze sprchovat se pred saunou by se nemelo, nebo ze se v saune nema pit. Osobne bych nelpel ani na jednom :-).

Byl jsem jak v saunach chladnejsich (okolo 80 stupnu), ale i saune se 140 stupni. To byl obzvlast velmi zajimavy zazitek, protoze pak jsem se schlazoval v zamrzlem jezere. Skakani do snehu a plavani v nem je take bezva. Bohuzel jsem jeste nebyl v kourove saune (cerna sauna bez komina), ale tam se take chystam.

Ptal jsem se i mistni lekarky, jaka jsou omezeni pro saunovani. Podle ni by se clovek nemel radsi saunovat, kdyz ma horecku. Osobne jsem zkusil jit do sauny (80 stupnu), kdyz jsem mel zvysenou teplotu asi 37.5 stupne - zrejme nabeh na nejakou chripku (byl jsem v saune sam, sirit timto zpusobem chripku by asi nebylo nejrozumnejsi). Bylo docela prijemne potit se v saune nahy a ne v posteli pod prikryvkou. Pak jsem si jeden den polezel s 38 stupni v posteli, ale dalsi den jsem byl uz v poradku. Tenhle postup bych ale nikomu nedoporucoval, snad jen, pokud chce nekdo se sebou experimentovat tak jako ja. Otazkou take zustava, zda to nebyla nahoda.

Caste saunovani skodi hlavne kvuli tomu, ze vas to brzo prestane bavit. Na saunu byste se meli tesit.

Pro dospele je asi zajimave i tema sauna a alkohol. Finove jsou docela slusni alkoholici, takze nekdy piji i v saune. Poradaji ruzne sauna-party, kde slavi a saunuji se. Stridave nebo najednou. Kazdy dle libosti. Ucinek alkoholu se v saune o hodne zvysuje.

Kazdopadne obecne muzu saunovani jen doporucit. Saunujte se radi a jak chcete! Hlavne to musi byt zabava.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.