| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Jak se osamostatnit

 Celkem 15 názorů.
 Marketa Hoskova, bezdetna studentka 
  • 

Muj pribeh; Diky za pomoc 

(25.8.2001 16:38:17)
Je mi 21 a pokousim se osamostatnit od rodicu. V devatenacti jsem odesla na koleje. Nemohla jsem doma vydrzet ani chvili, ani jsem poradne nevedela proc. Rikala jsem, ze se citim hrozne sama a ze se chci naucit zit mezi vrstevniky. Po pul roce jsem se z koleji vratila domu. Ikdyz jsem mela kamarady, citila jsem se tam stejne ohrozena a osamela jako doma. Nasla jsem si odbornou pomoc, snazim se vice rozumet vztahum doma i sobe a ted zkousim druhou sanci. Osamostatnit se dobrovolne.

Precteni clanku mi pomohlo, protoze vidim, ze podobne pocity jako ja maji i jini lide. Ted se mi budou mozna lepe prekonavat tezkosti.
 Danča 
  • 

Re: Muj pribeh; Diky za pomoc 

(17.3.2004 16:25:35)
Jak tak koukám, vítě o životě hovno. Všechno stojí moc peněz, a když nedostáváte od rodičů, ne to velice ale velice těžké. Vím o čem hovořím. Já to štěstí neměla, tak si musím vynasnažit sama. Počítám tak ještě 10 let, a dopracuji se tam, kam chci. Co je deset let? Jak dlouho trvá deset let? Jak dlouho pak může trvat věčnost? ahoj Danča
 Iva D., bezdětná, 20 let 
  • 

Osamostatnit se není jen věcí touhy 

(7.2.2003 11:02:43)
Dobrý den, zdravím všechny čtenářky i čtenáře.Ve Vašem článku stojí: dokončit školu a osamostatnit se, ale to není jen věcí toho, jestli je mi doma dobře nebo ne. Já bych se odstěhovala hned, ale kam? Pocházím ze tří dětí, rodiče mi nedají do života ani korunu a po půl roce v pracovním procesu s čistou mzdou 6 - 7 tisíc korun nevidím možnost jiného bydlení než u rodičů. Hypotéka od banky nepřipadá v úvahu, pak bych musela mít 2x, ne-li víckrát vyšší příjem. Pokud bych šla bydlet do podnájmu, shoří moje celá výplata pouze na úhradu nájemného. Jistě, mohu jít bydlet s kamarádkou, ale kdo mi zaručí, že kamarádka bude skutečně tak spolehlivá a vždy, včas uhradí svůj díl, nebude mi krást jídlo, cigarety a kosmetiku? Jsme přece takové kamarádky. A s partnerem jít bydlet nechci - on se do toho žádný zajištěný mužský taky nebude dvakrát hrnout a kvartýrovat mě k němu. Takže, babo raď. Pokud by snad někoho z Vás napadlo pro mě rozumné a proveditelné řešení, tak mi prosím napište.

Těším se na Vaše názory a rady, čtenářka Iva.
 Hanka, svobodna, bez deti 
  • 

Re: Osamostatnit se není jen věcí touhy 

(7.2.2003 13:46:00)
To je i muj nazor a problem. Bude mi 24 let a zanedlouho se vratim ze zahranici (kde jsem byla 2 roky jako au-pair). Vzhledem k vysoke nezamestnanosti nepredpokladam, ze bych hned po navratu nasla pro sebe vhodne zamestnani, a nejspis vubec nehrozi, ze by bylo dobre placene, takze me ceka pravdepodobne pracovni urad a podpora v nezamestnanosti... Od rodicu muzu cekat podporu vseho druhu, jen bohuzel ne financni, takze jedine, co si mohu dovolit je bydleni u rodicu. Jak uz bylo zmineno, moznosti je najit si byt s kamaradkou (tedy az v okamziku,kdy zamestnani najdu), ovsem me kamaradky se daji rozdelit na dve skupiny: jedna je na tom uplne stejne jako ja sama, a ty druhe se nastehovaly do bytu sveho pritele. Me osobne predstava "pristehovani se" k partnerovi, ktery ma uz sve hotove "teritorium" nelaka, mam totiz predstavu postupneho "budovani" noveho domova (at uz sama nebo spolecne s nekym). Tak muzu touzit ja i rodice (tedy ne ze by se me chteli mermomoci zbavit, mame uzasny vztah, ale take chapou, ze to neni to prave orechove), ale vysledek se bohuzel asi hned tak nedostavi...!
 Andry 


Re: Osamostatnit se není jen věcí touhy 

(7.2.2003 19:25:59)
Ahoj Ivo,
ja byla v podobne situaci. Jenze jsem se ridila babiccinym prislovim - neni zisku bez rizika. Takze ano, cela moje vyplata padla prvni roky na podnajem - i kdyz mi vsichni "vysvetlovali" jak je to hloupe, ze nic neusetrim, ze kdybych zustala u nasich tak mam aspon zaklad atd. Ale to je otazka priorit. A mam za sebou nekolik let bydleni s kamaradkama a "kamaradkama" protoze to je taky to riziko, a nikdo ti nezaruci ze ti nebude krast kosmetiku, jidlo atd. To si musis srovnat sama se sebou s kym kamaradis a co od koho muzes cekat. Nikdo ti neda zaruky, ale o tom to je, postavit se k tomu a pocitat i s moznou ztratou iluzi, kamaradek, penez... Ale zase za to ziskas zkusenosti, mozna nove kamaradky, duveru v sebe sama, ze se umis poprat i s takovyma vecma. Jednoduchy to neni ale o tom to je. Jo a dost mne prekvapuje obecne zehrani na malou nebo zadnou pomoc od rodicu.... TO men fakt nenapadlo, ze kdyz se chci osamostatnit, tak za penize rodicu.. Ja z toho zbytecku vyplaty nasim penizky jeste davam...... Hodne stesti a odvahy. Tatjana
 Sosan 
  • 

Re: Re: Osamostatnit se není jen věcí touhy 

(7.2.2003 20:42:57)
Nojo, ale ono právě kde nic neni, ani smrt nebere. Pokud místo toho, abyste těch 5 let post-studentského života před svatbou, ještě žila s rodiči a našetřila si přes stavební spoření na to, aby pak úspory + úvěr + peníze od rodičů vám umožnili koupit si alespoň malý byteček, tak prostě v těch podnájmech strávíte celý život až do důchodu!
 Iva D., bezdětná, 20 let 
  • 

Re: Re: Re: Osamostatnit se není jen věcí touhy 

(10.2.2003 11:13:10)
Dobrý den, milí čtenáři a čtenářky!Nemůžu nereagovat na příspěvek od Sosana (y).Pět let doma a ještě spořit?Tak to budu pěkně tence s... Spořit by šlo, kdyby mě doma tolik nepumpovali, nemůžu tam totiž bydlet zadarmo. Navíc to tam skutečně není žádný med - 2 + 1, pět lidí.Po zaplacení nájemného doma mi toho totiž moc nezbyde - z něčeho musím jíst,za něco si platit lítačku,v něčem chodit oblékaná...Neřekla bych, že si tak strašně dopřávám a rozhazuju.

Mohla bych si dávat na stranu tak 1.000 Kč/měsíčně. 1 rok = 12 měsíců... 12.000,- Kč ročně. Krát 5 - 60.000,- za 5 let. S úvěrem 120.000,-. Penízky od rodičů - 0 Kč. Koupím za pět let byteček za Kč 120.000,- při faktu, že ceny nemovitostí se neustále zvyšují? Ono, kde nic není ani smrt nebere.

Je to jistě řešení, když budu takhle spořit třeba 20 let, tak to půjde... Dá se o tom uvažovat, děkuji.

Ale mě taky strašně nakrknul ten článek, kde bylo na konci: osamostatnit se - a to nejpozději po ukončení školy a nalezení zaměstnání. Takže by se měl autor toho článku trochu chytit za nos, myslím. Protože tak to můžou udělat skutečně (ne)samostatní jedinci - za penízky od rodičů.

Přeji všem krásný den a těším se na Vaše další příspěvky.

Iva D.

 Zuzava* 


Re: Re: Re: Re: Osamostatnit se není jen věcí touhy 

(10.2.2003 11:30:12)
Ivo D., tak nějak musím zase já reagovat na tvůj článek.

Jediné, co tě omlouvá, je tvoje mládí a nezkušenost, ale jak dlouho?

Vtip spočívá v tom, že celý život budeš muset platit nějaké peníze za bydlení, něco jíst, v něčem chodit atd., tedy důvody, pro které "nemůžeš" spořit nikdy nepominou, a vždycky bude spousta věcí, co bys ráda měla a za co by se penízky daly lehce utratit. A bude hůř, a to i když si platově polepšíš.

Když píšeš, že tě doma dřou na penězích, předpokládám, že od tebe chtějí tak maximálně dva tisíce měsíčně. To budeš platit kdekoli, dokonce i když si byt koupíš, platíš spotřebované energie, vodu, daně a taky se dávají peníze pro případ oprav, tedy ne nájemné, ale je vlastně jedno, jak se tomu říká.

Tím nechci říct, že to máš jednoduché, ale když přitvrdíš a budeš platit měsíčně 1500, tak po pěti letech už budeš mít určitou sumičku, od které se odrazíš. Budeš si muset vzít úvěr nebo stavební spoření, a dál pak platit dluhy, to je pravda. Jenže nikdy už nebudeš mít takovou možnost si peníze pokud možno bezbolestně ušetřit, jako když bydlíš doma, a na tvůj příjem jsi jen sama (tedy neživíš děti).

Tohle nepíšu abych tě kritizovala nebo vystrašila pro život. Jen, že v tvé situaci je lepší než fňukání jak jsi na tom špatně vytěžit z toho co se dá, a ono se opravdu dá, to mi věř. Hodně štěstí.

 Iva D., bezdětná, 20 let 
  • 

Hanko, já nekňourám, prostě mě naštval ten článek 

(10.2.2003 11:52:18)
Ahoj, milá Hanko!Děkuji za Tvůj příspěvek. Nepřipadá mi, že bych nějak extra fňukala a nevylučuji možnost spoření - to mě k napsání prvního příspěvku nepřimělo.

Mě jenom vyloženě naštval autor toho článku - osamostatnit se nejpozději po dokončení školy a nalezení zaměstnání. Myšlení toho autora mi totiž připadá - no, jaksi zcestné.

A navíc - nejenom, že doma to není žádný med (2 + 1 = 5 lidí), to že mě pumpujou (víc než 2.000,- Kč/měsíc), ale oni mě dost často vyhazují. Už před maturitou jsem byla na ulici. A jejich vyhazovací tendence sílí, i když jsem nejmladší a oba starší sourozenci (nejstaršímu bude 30) jsou nejhodnější, nejlepší a jim nikdo pořád neříká: můžeš táhnout, pomůžem Ti sbalit apod... Jenže to už je asi zase jiný problém, takhle se chovají už od malička. Holt nejsem favorit, co se dá dělat.

Souhlasím s Tvým příspěvkem, když budu šetřit a nemusí to být moc, navíc jsem půlroku po škole a tak za 2 roky snad i ty peníze budou lepší, do 30 můžu bydlet ve svém (jestli mě do té doby nevyhodí).

Měj se krásně a budu se těšit na další příspěvky od Tebe i od ostatních čtenářů.

Iva D.
 Konstanta & 3 raraši 


Re: Hanko, já nekňourám, prostě mě naštval ten článek 

(10.2.2003 12:51:45)
Mila Ivo,
v tom pripade bych na Tvem miste skutecne "tahla". Platis-li tak jako tak vic nez cca 2000Kc/mesic, tak si muzes platit ubytovnu nebo byt s prateli a budes mit navic klid. Nevim sice kde bydlis, v mensim meste to muze byt problem, ale na druhou stranu, co Ti brani sehnat si praci ve vetsim meste a prestehovat se tam?
Konst.
 Aneka_ 


Re: Re: Hanko, já nekňourám, prostě mě naštval ten článek 

(10.2.2003 12:59:38)
Ivo, nečetla jsem všechny příspěvky,respektive jsem četla jen ten tvůj a Konstanty a musím souhlasit s Konstantou. Vyděláváš-li sama na sebe, není problém odejít. Vím, že bydlení není zrovna růžové v dnešní době, ale existují ubytovny, hromadné byty s kamarády nebo zaměstnání, kde je ubytování k dispozici. Vím, že se mi dobře hovoří, když mám kde bydlet atd., když jsem měla doma perfektní zázemí.Ale faktem zůstává, že pokud se něco někomu nelíbí, je nutné tu situaci vyřešit a netesknit. Slova jsou fajn, ale nic neřeší. Jistě se lidem uleví, když si popovídají, nicméně pomoci si musí každý jen sám. A myslím, že osamostatnění se ve dvaceti letech není nic tragického. Navíc si zachováš své já a osobní hrdost.
 radka 
  • 

Re: Re: Osamostatnit se není jen věcí touhy 

(18.3.2004 16:14:15)
Nezlob se,ale jestlize cela Tvoje vyplata padla na najem, tak za co sis kupovala jidlo? A nejnutnejsi drogerii a hygienicke potreby, bez kterych se neobejdes?
 Hanka, svobodna, bez deti 
  • 

Re: Osmaostatnit se neni jen veci touhy 

(7.2.2003 13:47:38)
To je i muj nazor a problem. Bude mi 24 let a zanedlouho se vratim ze zahranici (kde jsem byla 2 roky jako au-pair). Vzhledem k vysoke nezamestnanosti nepredpokladam, ze bych hned po navratu nasla pro sebe vhodne zamestnani, a nejspis vubec nehrozi, ze by bylo dobre placene, takze me ceka pravdepodobne pracovni urad a podpora v nezamestnanosti... Od rodicu muzu cekat podporu vseho druhu, jen bohuzel ne financni, takze jedine, co si mohu dovolit je bydleni u rodicu. Jak uz bylo zmineno, moznosti je najit si byt s kamaradkou (tedy az v okamziku,kdy zamestnani najdu), ovsem me kamaradky se daji rozdelit na dve skupiny: jedna je na tom uplne stejne jako ja sama, a ty druhe se nastehovaly do bytu sveho pritele. Me osobne predstava "pristehovani se" k partnerovi, ktery ma uz sve hotove "teritorium" nelaka, mam totiz predstavu postupneho "budovani" noveho domova (at uz sama nebo spolecne s nekym). Tak muzu touzit ja i rodice (tedy ne ze by se me chteli mermomoci zbavit, mame uzasny vztah, ale take chapou, ze to neni to prave orechove), ale vysledek se bohuzel asi hned tak nedostavi...!
 schtoggie 


Ale!! 

(30.3.2009 17:45:58)
Ve většině bodů souhlasím, jenže ne každý má odvahu na to tzv. radikální řešení. Nebo prostě neví co dělat...každopádně si myslím že především z ekonomického hlediska je dobré to s rodiči vydržet alespoň do maturity, nebo ukončení jiného typu školy...potom má člověk přeci jen větší možnosti...
 Jana 
  • 

bydlení 

(29.8.2014 13:53:33)
Taky jsem se jako mladá těšila, až se konečně osamostatním, ale při škole to prostě nešlo. :( Navíc ty ceny bytů... www.hyperreality.cz

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.