| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku O radosti z dětí

 Celkem 97 názorů.
 bubak2 


Sláva malým "bohům" 

(26.2.2002 10:10:15)
Milá Terezo,
tvůj článek se mi moc líbil.Přivítala bych taky nějakou fotku ze SAE,jelikož nevím jak to tam vypadá a jak vše podřizují svým malým "bohům".
Měj se hezky
 Jana Z. 


Vice o Saudi, prosim.. 

(26.2.2002 11:05:10)
Vitala bych vice info o "Saudi"..
Mam podobne zkusenosti k pristupu k detem z Izraele...Momentalne jsme v Nemecku, i tady se vice pamatuje na deti. Ruzne parky, zidlicky v restauracich pro deti, detske koutky v obchodacich ci posilovnach.. Nicmene i v Praze se uz snazi, problemem zustavaji urady ve starych budovach, ktere zatim nemodernizovali. Ale ve vetsine budov jsem se setkala s chotnymi "security", kteri mi bud pomohli do schodu, ci mi otevreli tocici dvere v bance, kam chodim....Jinak bych nemela sanci s kocarem jit dovnitr...apod.Takze snad se blyska na lepsi casy i u nas..
 Jana Z. 


Velice se omlouvam, ne Saudi, ale SAEmiraty... 

(26.2.2002 11:18:36)
Omlouvam se, mela jsem zkrat..Nejedna se prece o Saudskou Arabi, ale Spojene arabske emiraty...to je hned vedle..
Hezky den,
jana
 Romy 
  • 

Ráj 

(26.2.2002 13:31:24)
Nelétají tam snad i pečení holubi přímo do h..y? Tak se mi to vyprávění zdá neskutečné. Musí to být nádhera.
 Martina 
  • 

Mám dvojčata a okolí je plné bariér. 

(26.2.2002 14:27:14)
Musím říct, že je mi smutno, když jsem si tento článek přečetla. Vím, že v jiných zemích to opravdu jde jít s dětma např. do restaurace, na úřady, do čistého parku, do obchodů...a že všichni to budou brát jako zcela normální věc, že máte dítě a berete ho sebou kamkoliv. Proč ne!!
Já mám dvojčata, rok a půl staré holčičky a dost často si připadám jako postižený vozíčkář, který beznadějně stojí před úzkými dveřmi, před pár schody, které sám nezvládne. Já s kočárkem pro dvojčata neprojdu ani dveřmi na sociálním úřadě, když si jdu vyřídi přídavky na děti!!
Kromě nezdravým jídlem oplývajícího McDonalda do žádné jiné restaurace vpodsatě nemůžete. Nemají tam dětské sedačky, jsou nepříjemní, když děti kňourají, když drobí atd.
Myslím, že tahle společnost by měla mít o hodně víc úcty k dětem, jejich maminkám a k rodičovství a mateřství vůbec. Vždyť podle naší sociální politiky mi občas připadá, že být rodičem a být na mateřské "dovolené" je za trest!
 Dasa_ 


Re: Mám dvojčata a okolí je plné bariér. 

(26.2.2002 21:28:51)
Mám zhruba rovnako starého syna a s návševou reštaurácie nemáme problém. Zrovna v sobotu sme boli na oslave narodenín svokry. Uznávam síce, že tam nemali detskú stoličku, ale ako poznám malého, vydržal by v nej sedieť asi tak 3 minúty. Kľudne chodil po celej miestnosti, dostal zopár drobností, osobne mu kuchár doniesol z kuchyne prázdnu misku aj s vareškou (momentálne najobľúbenejšia hračka). Keď sme mu nechceli dovoliť vyhadzovať kamienky z kvetináčov, tak nás šéf upozornil, že ho máme nechať, veď to sa potom poupratuje.
Občas chodievame v nedeľu poobede do inej reštaurácie na kávu. Tam majú aj detský kútik, detské stoličky, detské menu (napr. krupica), hračky. To, že sme v priebehu pol hodiny narobili viacej smetí ako partia 10 dospelých tiež nikomu neprekážalo, dokonca sme pri odchode dostali lízanku a drobnú hračku. A takto sa lúčia so všetkými deťmi, overili sme to na väčšej skupinke :)).
Len tak na okraj, bývame v bežnom okresnom meste. Reštaurácie si vyberáme skôr drahšie a snažíme sa tam ísť vtedy, keď je tam minimum iných hostí. Samozrejme, že to nie je ideálne a do dokonalosti tomu mnohé chýba. Chcem tým len povedať, že takéto podniky treba vedieť hľadať :)))
Našťastie, po úradoch som s malým chodiť nemusela. Nakoľko takéto "návštevy" neznášam, touto úlohou je u nás poverený manžel :)))
Parky sú na tom už slabšie. Zopár ich tu je aj s preliezkami a pieskoviskami, ale nakoľko sú voľne prístupné, nemala by som odvahu nechať tam dieťa sa hrať.
 Slavka, dcera 23 mesicu 
  • 

Proc to neni normalni i jinde? 

(26.2.2002 22:54:10)
Velmi me mrzi, ze nemohu nic jineho nez napsat: i takove velke mesto jako Praha stale jen zaostava. Pominu-li stavebni bariery, kterych jsem si, zejmena s hlubokym kocarkem, vychutnala dost a dost. Stalo se mi take, ze mi prodavacka odmitla podrzet dvere pri vjezdu do obchodu se slovy, ze dvere drzi samy. To ovsem ja z chodniku opravdu dopredu neodhadnu.A to si myslim, ze jsem ta slusna maminka, ktera se usmiva a o vsechno dvakrat pozada. Vzdy, kdyz jsem nekam musela s kocarkem, dvakrat jsem si to rozmyslela.Na vystavu jsem se s kocarkem (potazmo s ditetem) neodvazila doted. Vrcholem je navsteva knihovny. Hodne je to bohuzel i v lidech.Byt v Praze maminka bez babicek a dostatku penez na au-pair je opravdu predevsim o doprosovani se o veci, ktere by v civilizovane zemi (ktera ma uz tak malou porodnost) mely byt samozrejmosti.
 lydushe + 3 háďata 


Takhle je to hezký... 

(27.2.2002 8:22:59)
Ahoj!
Článek je fakt moc pěkně napsaný a určitě je to tak. V Emirátech jsem nebyla, ale cestovala jsem hodně po arabských zemích, takže vše co se tu píše je pravda. Ale ona existuje taky druhá strana mince. Většinou jsou všude úzké vysoké chodníky, na nich je ještě vyložené zboží nebo tam sedí chlapíci na židličkách, tak to si opravdu neumím představit, že tam by někdo manipuloval s kočárem. Nehledě na to, že nikde nejsou žádné "nájezdy" nebo něco na ten způsob a rozdíl mezi chodníkem a silnicí je třeba půl metru! Většinou se po chodnících moc chodit nedá ani bez kočáru. Všude se člověk prodírá davem lidí, které samozřejmě nakukují, dívají se, hladí a žvatlají na miminko. A s miminko v kočárku jsem potkala na východě asi 3x, jinak všichni mimina nosí v náručí! A s čím jsem se já obvykle setkala, tak se muži pochlubí rádi svými ratolestmi, hrdě je ukážou, ale pak je pošlou za mámou do kuchyně nebo alespoň pro čaj nebo cigarety a dál už je děti nezajímají.
Samozřejmě, že existují parky pro děti, restaurace pro matky s dětmi. To je prostě jejich životní styl. Až bude náš životní styl vzít koš s jídlem a udělat si piknik byť jen na malém kousku travnaté plochy v podstatě kdekoliv (taky třeba u dálnice na nájezdu, je tam pár stromků a hezká tráva...), tak taky začnou vznikat parky, kde se budou honit děti, budou tam pro ně pískoviště. U nás se to zatím dělá tak, že si každý odjede na chatu, tam se zavře na zahrádečku a opečovává ten kousíček půdy, večer si udělá táborák a je rád, že sousedi tenhle víkend nepřijeli. A přes týden na nějaké jiné aktivity není moc čas...
Je pravda, že s kočárkem na úřadech a v obchodech je to někdy problém, ale myslím, že už se to lepší ne?
Mě to čeká od srpna v Praze a docela se toho hrozím, jak to stádo lidí mě nepomůže do autobusu nebo v metru, že neuhnou a budou mě válcovat. To už je zase o tom, jak jsou lidé ohleduplní...
 Kamila (2 synové 7 let, 21 měs.) 
  • 

O Arabech 

(27.2.2002 8:47:24)
ono je to mentalitou, o Arabech se říká leccos nepěkného, ale jejich vztah k dětem je neuvěřitelně krásný. Můj kamarád (Palestinec) říkal, že u nich se neřeší, jestli je dost peněz na to, aby rodina měla dítě, protože "s dítětem přijdou i peníze" . Tedy ne nějaké sociální dávky, ale zkrátka, že ty peníze na děti se vždycky někde najdou. A když jsem seděla s pěti arabskými maminkami a kolem nás lítalo asi 10 jejich dětí nejrůznějšího věku, ony si nerušeně povídaly a zdvořile uhnuly, když některé z dětí vyskočilo na pohovku. Nikdo je nenapomínal, vždyť jsou to přece DĚTI! Jejich rodiny se nerozpadají, ale rozrůstají, děti jsou dosmrti vděční svým rodičům a ctí je. Je to prostě úplně jiný svět.
 Madla 
  • 

rozrustaji se aby uplne zaplavili Zemi! 

(1.3.2002 21:10:40)
Mame par arabskych kamaradu ale...neni kamarad jako kamarad...
Pri diskuzich o 11.9. neexistuje Arab, ktery by to Americanum nepral, takovy neni ani jeden, a ze uz za hranicemi ziji peknych par desitek let nepovazuji se za Americany nebo Kanadany, jejichz narodni prislusnost s radosti prijali!
Arabove jsou barbari!!!!!
 Míla 
  • 

Re: rozrustaji se aby uplne zaplavili Zemi! 

(2.3.2002 15:54:49)
Nechápu, o čem to píšeš, že kdo komu přeje nebo nepřeje. Pro američany a kanaďany je bohužel charakteristické , myslet si o někom, že jsou barbaři. Asi tím chtějí přetlouct nevědomý pocit viny z toho, jak k území, které považují za své, vlastně přišli. I když barbarství vůči indiánům není zdaleka jedinou záležitostí, ke které se moc nehlásí....
 Tana, 2 deti 
  • 

Re: Re: rozrustaji se aby uplne zaplavili Zemi! 

(3.3.2002 6:13:43)
Milo,

oprav si svoje vedomosti z historie. V dobe kdy se na uzemi dnesni Kanady utlacovali indiani a eskymaci, bylo uzemi soucasti Velke Britanie a obyvatele temer vylucne Britove a Francouzi. Stejne tak na uzemi dnesnich USA utlacovali indiany temer vylucne nedavni vystehovalci z Evropy (Britove, Spanele, Holandane apod.). Ha?
 Míla 
  • 

Re: Re: Re: rozrustaji se aby uplne zaplavili Zemi! 

(3.3.2002 14:54:35)
Takže ty myslíš, že se tam Američané v míru přistěhovali až když to tam Britové a Francouzi porubali?
Nechci tě chytat za slovo, ale křesťanského rasismu mám plné zuby.
 Tana, 2 deti 
  • 

Re: Re: Re: Re: rozrustaji se aby uplne zaplavili Zemi! 

(4.3.2002 6:09:37)
Vidim Milo, ze ti to musim vysvetlit polopaticky. V te dobe zadni kanadane nebo americane v dnesnim slova smyslu neexistovali. V kanade (tehdy britske) zili pristehovalci z Britanie a Francie, v USA (britske, spanelske, francouzske a pozdeji samostatne) zili taktez cerstvi pristehovalci z Evropy. Takze to co se delo s indiany byla politika privezena z evropy spolu s lidmi. Uz to chapes?
 Míla 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: rozrustaji se aby uplne zaplavili Zemi! 

(13.3.2002 23:52:14)
Chápu, fakt jo, je s váma zábava.
 Monika,4 deti 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: rozrustaji se aby uplne zaplavili Zemi! 

(12.4.2002 23:03:34)
Nedá mi to a musím odpovědět na některé poznámky. Zřejmě jste nikdy neslyšeli o organizaci Červený pulměsíc. Což je obdoba Červeného kříže. V Arabském světě prakticky neexistují dětské domovy a domovy duchodcu.Pokud vám vadí,že se muslimové rozmnožují,nic vám nebrání v tom,dělat to také.
 petluše 


Re: Re: Re: rozrustaji se aby uplne zaplavili Zemi! 

(4.3.2002 14:04:36)
Mila Tano,

a kdopak myslis ze Americane jsou. Jestli oni nejsou z Evropy tak odkud? Jo, ja zapomela z Ameriky, oni asi prijeli do USA z Ameriky! Doted jsem si myslela ze "bílí" Americané jsou potomci Evropanů, ale asi ne.
 Madla & 3 trpaslici 


Odkud ti Americane doopravdy jsou? 

(4.3.2002 15:09:45)
Mila vdana Netko, myslim, ze jsi uplne mimo, nevim jestli neumis cesky a nebo neumis cist Tanin prispevek.
S pozdravem Madla
 sally 


Re: Re: rozrustaji se aby uplne zaplavili Zemi! 

(3.3.2002 18:10:24)
Hm.. mílo, kolik kanaďanů a američanů znáš? A jak dlouho jsi v některém z těchto států žila, že jsi tak chytrá?
 Míla 
  • 

Re: Re: Re: rozrustaji se aby uplne zaplavili Zemi! 

(3.3.2002 20:55:28)
Přibližně desetkrát víc než Arabů. Pokud máš pro souhlas s Madlinými výroky o barbarství kritérium alespoň deset let souvisle ve Státech podmínku nesplňuji.
 Madla & 3 trpaslici 


Odpoved Mile: probud se devce 

(4.3.2002 2:08:27)
Mila Milo,
mluvila jsem o 11. zari 2001, teroristicky utok muslimu na USA. (4000 lidi kvuli tomu uz neni)
No ono to s tim ceskym uzemim bylo, tedy mnohem drive, nejak podobne, Praotec Cech vylez na Rip a rozhodl se postavit tabor prave tam, nikdo proti tomu tenkrat asi moc neprotestoval, a i kdyby zadne zaznamy o protestech se nedochovali. ;-)
I ja byla ten cesky Honza, ktery jde do sveta a vlastne nevi co ocekavat, mysli si o vsech, ze jsou hodni a mili a vzdycky hleda chyby jen u sebe - CHYBA CESI - CHYBA, PROSIM, PROBUDTE SE!!!
My myslim, muzeme se povazovat za krestansky narod, i kdyz vericich je CR opravdu hrstka. kolik arabu zada o ceske obcanstvi a kolik cechu zada o arabske? Kdykoli chce arab navstivit cechy je vitan, zkus se jet podivat treba do Iranu, myslis ze jsi vitana, lepe se zeptat, mas vubec zajem? Co bys tam vubec videla, ze? Praha je preci mnohem krasnejsi, ano, islamske narody nejsou schopny "TVORIT" (tedy krome potomku, respektive receno synu) oni jsou schopni jen "borit". Kdo sponzoruje Cerveny kriz, ktery pomaha lidem na vsech kontinetech i tem, kteri o to vlastne nezadaji, ale ano, krestani. Uz jsi nekdy videla humanitarni pomoc od muslimu? A to je jen par prikladu...premyslej o tech ostatnich.

P.S. rada bych slysela ty dalsi zalezitosti, ke kterym se Kanada a US nehlasi...dekuji.
 Tana, 2 deti 
  • 

Re: Odpoved Mile: probud se devce 

(4.3.2002 6:25:33)
My kdyz jsme pred lety v americe zacinali bydeli jsme v byte vedle arabu a nad araby zrovna kdyz meli ramadam. Manzel tenkrat tvrde pracoval a chtel se v noci vyspat. Jenze se soumrakem to zacalo kolem nas teprve zit. Jejich male deti vyskaly a dupaly po chodbe az do ranich hodin (napomenout je nebylo mozne, jsou to prece deti! - viz prispevek Terezy z Arabskych emiratu) a z bytu se ozyvaly zvuky oslav a muslimske hudby. V pet rano vse zakoncili hlasitym nabozenskym zpevem. Manzel mel tenkrat pekne kruhy pod ocima a nevim kolik toho v praci udelal. Trvalo to cely ramadam, coz je jeden nebo dva mesice. Zili zasadne v noci a ve dne spali. Hlavne ale s nasimi arabskymi sousedy nebyla rec. Byli jsme pro ne bezverci a ke kompromisu nebyli ochotni. Povazovali svuj zpusob zivota za ten jediny spravny.
 Madla & 3 trpaslici 


Jediny spravny zpusob zivota 

(4.3.2002 15:07:01)
Povazoval jsem se vzdy za velmi toleratni, ale od te doby, co neziji v CR jsem nejak otupela a uz nejsem unesena z takovych tech prvnich dojmu, a rozhodne si nemyslim, ze jina kultura lepsi kultura.
Zijeme v Montrealu, to je mozna to nejrozmanitejsi mesto, co do poctu narodnosti, nevim, presne proc, snad ty dva jazyky.
Nasi pratele jsou muslimove, zide, "orthodox" (jak se jim rika cesky? omlouvam se za cestinu)
Byla jsem tak trochu unesena z toho jak to funguje, je to jen v toleranci rikala jsem si....ale tim co se stalo mi nejak otevreli oci a myslim, ze vsichni by jsme meli byt opartni, snazim se chapat, ze muslimove jsou o nejakych 600 let pozadu, snazim se nezapominat, ze i krestanstvi melo ve svych zacatcich ne zrovna chvalihodne ciny. Jen si myslim, ze kdyby jsme se tedy nechali a vsichni by jsme se stali muslimy proste by jsme nebyli tam kde ted jsme. Vidim Tano, ze si tak nejak rozumime, takze tu neni zadne velke misto na diskuzi, trochu mne desi reakce ostatnich - jsou vazne uplne mimo, nevim, jestli ctou mezi radky neco co tam neni nebo opravdu neumi cist.
P.S. arabska hudba je opravdu nesnesitelna.
 Tana, 2 deti 
  • 

Re: rozrustaji se aby uplne zaplavili Zemi! 

(3.3.2002 3:26:54)
Ja mam tez s araby sve zkusenosti. Predvsim se mi nechce verit ze by si Terezu (pisatelku prispevku z Arabskych emiratu) dospeli muslimsti muzi dovolili oslovit jakozto vdanou zenu (!) na ulici, nebo se s ni dokonce fotit. To je naprosto proti uceni islamu. Ale to jen tak na okraj. Muslimove berou sve nabozenstvi velmi vazne a to mit co nejvice deti maji narizeno v Koranu. Takze neni nad cim premyslet, behem sveho zivota plodi jednoho potomka za druhym a vubec nehledi na to, jestli jejich budoucnost mohou financne zajistit. Vypada to, jako by nekomu v pozadi toho vseho slo o to, aby nakonec zaplavili a ovladli Zemi. Zatim to tak bohuzel vypada. Zatimco porodnost v zapadni (krestanske) civilizaci klesa, pocet muslimu uspesne roste a uz je asi pres jednu miliardu. To se nasi potomci maji na co tesit!
 Madla 
  • 

Re: Re: rozrustaji se aby uplne zaplavili Zemi! 

(3.3.2002 5:21:29)
Jen jen skoda, ze my, krestani, to svoje nabozenstvi nemuzeme brat alespon z poloviny tak vazne. Dekuji za odpoved.
 Tana, 2 deti 
  • 

Re: Re: Re: rozrustaji se aby uplne zaplavili Zemi! 

(3.3.2002 6:07:48)
To se Madlo mylis. I krestanstvi melo v historii doby kdy se bralo velmi vazne a vzdycky to pak dopadlo ostudou - viz krizacke valky, inkvizici a paleni carodejnic, nebo v soucasne dobe teroristy v Severnim Irsku. Nastesti v moderni dobe doslo temer ve vsech zapadnich zemich k odluce cirkve od statu. Naproti tomu Islam je daleko mladsi nabozenstvi a prochazi vyse zminenou fazi prave ted. Bohuzel pro nas.
 Zuzana 32tt 
  • 

Re: Re: rozrustaji se aby uplne zaplavili Zemi! 

(11.1.2004 12:06:59)
Mila Tana,citam tie prispevky,ale na tvoj musim zareagovat aspon kratko.Ja zijem v Bahraine,co je velmi blizko pri Emiratoch a v moslimskej rodine a uplne s tebou suhlasim.Neviem,ci mas osobnu skusenost,ale to co pises je povecsine pravda.Nam slovenkam a ceskam len vlasy na hlave stoja,co tu dookola vidime.Ano ked mas prachy,mas na to ist do hotela a nechat sa obsluhovat a popijat kavicku,alebo do nejakeho klubu,ale bezny zivot deti sa tu opiera na nude,jedlu a spanku.A vecsinou sa jedna o dievcata,pretoze chlapci su drzi a mozu vsetko!A su to presne ludia velmi malo citlivi k inym a velmi citlivi na seba.Narobia deti a vsetko je insaalah,cokolvek sa stane.Ale poznam aj uzkostlive,az privelmi arabky,ale je ich len nepatrne nmozstvo.Je toho strasne velaco by sa dalo napisat,ale urcite chcem povedat,ze ludia,ktori nemaju osobnu skusenost nech velmi nevystrkuju rozky,lebo nevedia ako to chodi.Deti si tu nevazia,neviem ako v Emiratoch,ale tiez sa mi to zda pritiahnute za vlasy,pokial sa nejedna o nejake kluby,tam to je urcite ine,v kluboch je pre europanov a inych fajn,arabi tam maju obmedzeny pristup a na ulici sa ti tiez nemoze prihovarat kde kto.Tak neviem a pozdravujem pisatelku hlavneho clanku.Mozno sa jej to aj snivalo.Majte sa vsetky fajn.
 Marcela, 2 děti 
  • 

Madle, Tani, Mile,... 

(15.3.2002 10:48:56)
Holky,
nechcete toho nechat. Zaráží mne, kam až je možné dovést diskuzi na téma "O radosti z dětí". Radujte se ze svých dětí a naučte je toleranci ke všem národům, náboženstvím, kulturám... Ne každý Arab je muslim a ne každý muslim je Arab. V podstatě se muslimové dělí ještě na šíity a sunnity. Z toho vyplývá i větší či menší tolerance např. vůči ženám. Proto Tereza vůbec nelže o tom, jak ji na ulici oslovují muži. Ono to oslovení navíc není typu, s jakým se setkáváme u nás doma, tj. spíše vulgární mlaskání, ale opravdu uctivé požádání o fotografii s vašim dítětem. A nefotí se s vámi, ale s vašim dítětem. Nelíbí se mi, jak hovoříte o některém národu jako o barbarech. Každý národ má svou historii a ani my, křesťané, nejdeme celou dobu s čistým štítem. Každé náboženství má své stinné stránky, hlavně když jde o extrémy či fanatismus. Ty se vyskytují jak u křesťanů, tak i u muslimů či jiných náboženství. No a pokud jde o kulturu, tak i já se obejdu bez některých typů hudeb, vadí mi i plno jiných věcí u Arabů, ale to nesouvisí s daným tématem. Ale o tom nechci mluvit ani já a myslím si, že takovou diskuzi nechtěla ani Tereza. Jde spíše o to, jak nám maminkám usnadnit mateřskou dovolenou, která žádnou dovolenou není, byť jsou to krásné okamžiky. Ono vychovat dobře dítě je těžké a takový úsměv od jiné maminky na ulici či výměna pozdravu mezi nima, byť se vůbec neznají, dovede zlepšit náladu. Bydlím nyní také v Abu Dhabi a je opravdu úplně běžné, že se maminky na ulici dávají do řeči. Když jsem v Čechách, tak mi na pozdrav často ani neodpoví sousedé v domě, ba naopak mi neopomenout říci, že můj syn si večer dovolil plakat. Dalším typickým příkladem, je návštěva obchodu s hračkami. Tady v Abu Dhabi je normální, že si děti v obchodě s hračkami hrají (někde k tomu mají určený i speciální koutek), kdežto loni v létě jsem u nás do hračkářství vešla s dvouletým synem, který si tam začal hrát s větším autem a prodavačka okamžitě rozčíleným hlasem volala: "Chlapečku, to není na hraní". No tak teda nevím, na co to teda je. Nevadí mi, že si nemohl hrát, ale primitivní způsob prodavačky, kterým se mu v tom pokusila zabránit. Vše se dá totiž říci různě. Taky si nedovedu představit, co by se stalo, kdybych si u nás v parku roztáhla deku a ztrávila tam celé dopoledne s dětmi poletujícími po trávníku. A udělat si na něm gril?! No to by na mě asi poslali policajty.
Takže bořme raději zavedené špatné způsoby u nás, zakládejme kluby maminek, kde se budeme scházet a děti si při tom budou hrát. Klub neznamená, jak jsem si i já kdysi myslela, posezení unuděných maminek, ale vymyslet plno aktivit pro děti. Protože kdo si hraje, tak fakt nezlobí, nebo alespoň méně.
Tak přeji všem maminkám, aby prožily nádhernou mateřskou a aby nám za chvíli záviděly i maminky v Abu Dhabi.
Marcela
 Tana, 2 deti 
  • 

Re: Madle, Tani, Mile,... 

(15.3.2002 23:45:16)
Marcelo,

jestli si myslis, ze slusnost, usmevy a pohoda je neco co je videt jen v Abu Dhabi, a ty jsi z toho strasne prekvapena, tak to jenom dokazuje jak malo jsi po svete zazila. Jestli sis nevsimla, tak na clanek odpovedely jen Madla a Tana - obe zijici v severni americe. To ze si deti hraji s hrackami v hrackarstvi a lide jsou na sebe slusni je tam normalni. Muj manzel nekdy v hrackarstvi zertuje kdyz nase deti si zacnou hrat s nejakou hrackou a prohlasi: "Tak pani, a ted si to musite koupit!" To ale jenom tak naokraj. Probud se Marcelo, to ze se v Abu Dhabi k sobe lidi chovaji slusne je ve svete (krome cech) normalni.
 Miška, 3 děti 


Re: Re: Madle, Tani, Mile,... 

(16.3.2002 7:08:54)
Tano, ohradila bych se proti tomu, jak jste zaujaté proti Čechám. Vím, že tohle není na všech místech ani obchodech, ale je opravdu čím dál víc těch, kde jsou dětské koutky na hraní a kde prodavačky jen nenadávají. Možná, že v Praze je to jiné a spíš se snaží v menších městech, nevím. Ale u nás ve městě si nemůžu stěžovat ani na prodavačky, ani na to, že by si mrně nemohlo hrát v obchodě. Pokud prodávající nechce, aby si děti hrály s hračkami, které jsou na prodej /což může být pochopitelné/, tak udělá v obchodě hrací koutek. Samozřejmě, že existují i nepříjemné obchody a prodavačky, ale mám možnost výběru, tak tam příště nejdu. A pokud chodím opravdu tam, kde jsem vítaná i s dítěmem, tam chodím ráda. Nemyslím, že v cizině je každý obchod obdařen takovými prodavači a takovými vymoženostmi, jako to píšete. Určitě lze narazit i na nepříjemné lidi. Jen se takovým lidem a obchodům vyhýbáte, jako např. já. Takže já můžu mluvit také jen o dobrých zkušenostech.
 Miška, 3 děti 


Re: Re: Re: Madle, Tani, Mile,... 

(16.3.2002 7:11:51)
A např. ještě k tomu sezení na trávníku - uprostřed našeho města je obrovský městský park, kde opravdu lidé sedí, když je teplo na trávnících, opalují se tam, hrají si tam s dětmi. Nikdo je nehodí, ani jim nenadává.:-) Je samozřejmé, že u nás nejsou takové obrovské plochy trávníků, jako v Americe, my na to musíme zřídit park.
 sally 


Re: Re: Re: Re: Madle, Tani, Mile,... 

(16.3.2002 18:09:48)
Miško - v americe na ten trávník taky musí být park - protože kde není park, je to soukromý pozemek a tam nesmíš.
Ale co mě třeba moc mrzelo v Praze - u Kavčáků je obrovský park (nemyslím přímo Kavčí hory), v kterém navíc funguje kavárna Na půl cesty, kde si člověk může sednout a dát kafíčko, vínko, sodovku, kus pizzy - prostě ideální místo poklábosit s ostatníma maminama, mezitím, co se děti koulí po trávníku, kdyby.... Kdyby se po tom trávníku neproháněli psi a nebylo nasráno s intenzitou že si tam není kam ani rozložit deku. Kromě toho tam lítaj obrovský hafani (proč si někdo do paneláku pořizuje bobtaila, vlčáka nebo afgánského chrta mi je fakt záhadou), který porážejí batolata hlava nehlava. Vzhledem k tomu, že nedaleko jsou ještě vlastní kavčáky, zavřžela bych tenhle park pro čokly (nic proti pejskům, tohle je spíš proti bezohledným majitelům) a nechala ho maminkám a dětičkám....
Nevím jak jinde v Americe, ale tady jsou celé velké parky psům uzavřené, nebo smějí psi jen na vodítku. Takže se dá po hřebeni Skyline jet klidně na kole, bez toho, že by měl člověk psí hovna na zádech. A děti můžou v parku piknikovat bez toho, že by po hodině vypadaly jako když proběhli hnojištěm...
Ale to není amerikou, to je jenom a jenom lidma...
 Miška, 3 děti 


Pejskaři, to je jiná kapitola.... 

(16.3.2002 18:14:03)
Sally, tohle je jiná kapitola... u nás v parku je také psům vstup povolen jen na vodítku a když vidím, jak je sem chodí lidé venčit... Se psi je to opravdu docela hrozné, protože např. u nás na sídlišti v panelových domech má psa každá druhá domácnost. A někteří v té malé králíkárně docela velkého psa. A já chodím s mrnětem na procházku a nemůžu ji pustit na trávník, protože.... hrůza. A přitom jsou tady pískoviště, kam by psi vůbec neměli. Ale tohle je opravdu na lidech, jak se chovají k okolí. My musíme být k pejskařům schovívaví, protože přece máme rádi zvířata, ale oni k těm ostatním?
 Alex 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Madle, Tani, Mile,... 

(17.3.2002 13:59:55)
V Česku se pojímá demokracie tak, že voličů se psy je víc /a patrně se i považují za důležitější/, než matek s dětma. Čoklaři jsou schopni i na rozumné návrhy na kompromisní řešení vyhrožovat, že pes na vodítku, popř. s náhubkem se stane agresivním a tak pak vlastně bojechtivé matky zaviní, že jejich úžasný, klidný mírumilovný pejsánek stane nevrlým a nebezpečným. Chudáčkové malí pejsci...a co moje dítě, které je při pobytu venku každou půlminutu očucháno, olíznuto a občas i poraženo psem, který je třeba i dvakrát větší?
V místě, kam jezdíme na rekreaci se psi prohání lesem, majitelé ušetří za žrádlo. Když nás dost hnusně v lese pes napadl a my si stěžovali, ze všech kompetentních míst jsme dostali stejnou odpověď: každý na vesnici má psa a každý starosta chce být od těcho lidí volen. Jednou tam pes u rybníka malému dítěti ukousl obličej, takže pak asi dva týdny museli psi chodit na vodítku.
 Julie a Annabelle, 3. mesice 
  • 

Z Kalifornie 

(17.3.2002 17:52:03)
Ahoj jsem "cerstva maminka" s 3. mesicni holcickou. Pokud zijes v San Franciscu, tak se nam urcite ozvi:-) na julia_smithova@hotmail.com
 Tana, 2 deti 
  • 

Re: Z Kalifornie 

(17.3.2002 22:15:13)

Moc me mrzi Julie, ledaze bys za nami priletela na Havaj.
 Jana 
  • 

Nejde o personál 

(17.3.2002 23:55:02)
promiňte, možná že sem nepatřím, ale nedá mi to , abych nereagovala na vaše připomínky k personálu některých obchodů.Já vlastním restauraci v příhraniční oblasti se SRN, je ve stylu selské jizby nádherně a velmi draze vybavena a protože naši klientelu tvoří rodiny s dětmi, snažili jsme se o to aby se u nás cítili dobře, takže je u nás naprostou samozřejmností, že dostanete ke stolu dětskou židličku, proti skuzové prostírání, bryndáček, nerozbitnou skleničku,sterilizovaný!! příbor.Na WC je k dispozici přebalovací stůl se vším co k tomu patří i s plenkami. Pro větší děti je tady koutek s hračkami a videopohádky.Každé malé dítě od nás odchází s malým dárečkem - byť lízátko.Snažím se pro ně dělat maximum, aby se u nás nenudili, když se třeba v létě "zasekne" kuchyň. JENŽE!! Německé maminky svou výchovu pojímají velmi volně a v tom je ten problém.Děti běhají po place,lezou kam nemají /až do kuchyně/,v létě házejí písek / ten je pro ně na hraní/ jiným hostům do talířů. A já pak nedělám nic jiného, než ze chodím od stolu ke stolu a omlouvám se za děti a co na to jejich mámy? NIC!!Naposledy minulý týden jsem jedné mamince velmi slušně naznačila, že je sice hezké, když si svého synáčka natáčí na kameru, ale on přitom nemusí mlátit traktorem do naší televize.Ona se nadechla a velmi hlasitě mi vynadala do českých sviní s tím, že už k nám nikdy nepříjde i kdyby měla prý chcípnout hlady.Já jí zase řekla, že hlady chcípat nemusí , protože na nádraží prodávají výborné párky v rohlíku.Vím, že jsem to neměla říkat, ale znáte to, tak dlouho se chodí se džbánem....Proto se občas nedívím našim prodavačkám, že jsou takové, ale měly by si uvědomit, že profesionalita je na prvním místě a to, žě se doma pohádá s mužem nesmí přenášet do práce, jenže né každá to dovede a podle toho pak poznáte profíka.
 Katerina W. 


Re: Nejde o personál 

(18.3.2002 11:08:40)
Dobre jsi ji to rekla, krave jedne! Mne by takove chovani dozralo. Musis mit asi nervy ze zeleza, kdyz k vam chodi takove rodinky s detmi. Skoda, ze jste tak daleko, zasli bysme k vam na obed a ukazali, jak se chovat, he he.
No, mozna, az budeme na vylete v Nemecku, tak k vam zamirime. U ktereho mesta to je?
Katie
 Julie, Annabelle 3. mesice 
  • 

Re: Re: Z Kalifornie 

(18.3.2002 4:07:40)
Mila Tano,

Je to je ale legrace. Nase Annabellka byla prave na Hawaii pocata a to presne pred rokem - koncem brezna:-) nedaleko Honolulu.
 Katka 
  • 

Re: Ahoj maminky v nemecku,Ahoj Evo 

(18.3.2002 8:38:20)
chci pozdravit vsechny maminky v nemecku.Ahoj Evo to je skode ze bydlis az u Ulmu to je dost daleko od Lipska ale kdyby jsi si chtela psat tak muzes na adresu katkajaber@hotmail.com.Hledam kontakt s nekym v Lipsku a zatim nikoho nemuzu najit nevim kde bych se mohla zeptat, ale myslim ze nejsem jedina ceska zijici v Lipsku ,nahodou nemas nejakou kamaradku v Lipsku? Diky a mejte se hezky Katka z Lipska
 renata 
  • 

Re: Re: Ahoj maminky v nemecku,Ahoj Evo 

(5.4.2002 11:13:37)
ahoj katko,ziji take v Nemecku,ale v Hessensku,zda budes mit chut ci naladu,tak napis.renata
 Blůma, Filípek (1 rok) 
  • 

Re: Re: Re: Ahoj, maminky v Německu! 

(6.4.2002 22:36:43)
Zdravím všechny české maminy v Německu. Žiju tady už pátým rokem. Čtyři roky jsem pracovala v Sasku a nyní jsem už rok na mateřské. S manželem (Němec) jsme se přestěhovali na venkov nedaleko Bonnu. V Sasku jsem měla plno českých kamarádů a kamarádek. Po přestěhování jsem se zatím s nikým z Čechů neseznámila. Bydlí taky někdo v blízkosti Bonnu, Kolína, apod. ?
 Oskarka,Oskárek 7m,Petra 15let 


Re: Re: Re: Re: Ahoj, maminky v Německu! 

(10.4.2002 20:44:28)
Moje sestra bydlí v Kolíně. Jmenuje se Erika, a má syna Filípka, 4 roky.Nemá bohužel přístup na internet,tak píšu její telefon, napíšu to jak volám z Česka 0049221874454.
 katka 
  • 

Re: Re: Re: Ahoj maminky v nemecku,Ahoj Renato 

(10.4.2002 9:35:41)
Ahoj Renato ja ziji s manzelem v Lipsku a kde konkretne ty v jakym meste ? Nevim jestli mohu tykat ,ale me je zatim 24 let tak me prosim tykejte. rada bych s vami dopisovala o ruznych zajimavostech v Nemecku ,ale i o novinkach v Cechach. Zatim Cau Katka Tesim se na odpoved Diky
 Dana, syn Jan (13 měsíců) 
  • 

Re: Re: Re: Ahoj maminky v nemecku, pro RENATU 

(30.4.2002 12:34:45)
Ahoj Renato,

píšeš, že jsi v Hesensku, my také, bydlíme ve Frankfurtu. Takže zřejmě nejsme moc daleko od sebe. Máš-li chuť, ozvi se mi na email sonnenuntergang@seznam.cz.

Ahoj Dana
 jana faltejskova,1rocni syn 
  • 

Re: Re: Ahoj maminky v nemecku,Ahoj Evo 

(17.10.2006 16:13:53)
ahoj,omlouvam se za nevyzadanou odpoved ale ja zase hledam maminku v Deggendorfu,nevite nekdo o nekom? hezky den vsem maminam!!! jana
 Klara H., 14,5m. dvojcata 
  • 

Abu Dhabi 

(25.5.2002 14:41:24)
Ahoj,
jmenuji se KLara, mam 14,5m. dvojcata-chlapce a momentalne ziji v Abu Dhabi (prijezd duben t.r.)
Jsem v klubu maminek A.D. a slysela jsem, ze zde ziji tri maminky z CR (pi. Sarka, pi. Tereza a pi. Marcela), rada bych se s Vami seznamila, mohly byste me prosim kontaktovat a sesly bychom se treba nekdy na kafe?
Tel. 02-97126768706 nebo email:
hickman@emirates.net.ae

Dekuji Klara
 Víťa 
  • 

Re: Abu Dhabi - je tam ještě nějaká rodinka ? 

(22.3.2004 21:11:50)
Je tam ještě někdo? Nejspíš se pracovně vypravím i se svou rodinou do této končiny a rád bych věděl jestli tam ještě někdo je. Prosím dejte vědět. Potřebujeme pár rad. Děkuji. V. zaoralv@email.cz
 Anička,dvě děti 
  • 

Re: Re: Abu Dhabi - je tam ještě nějaká rodinka ? 

(19.11.2004 14:48:23)
Ahoj.Odpovídám na Váš e-mail.Ja jsem byla v Abu-Dhabi a hrozně mně to tam táhne.Žila jsem tam dva měsíce.No už tam bohužel nejsem no oslovilo mně to.Kdyby jste něco zajímavé něco mněli budu ráda když se mi ozvete.Je to tam moc hezky a ráda bych tam pracovala.Mám také rodinu s dvoma dětmi.Mám jednou známu v Abu Dhabi.Ona je z Polska a je managerkou v jednom hotelu.Ja jsem ze Slovenska ale bydlíme a pracujeme při Praze.
 Romana Jarosova 
  • 

Re: Abu Dhabi - je tam ještě nějaká rodinka ? 

(24.3.2008 21:02:37)
ahoj,cetla jsem tvuj clanek.Snazim se najit praci v Abu Dhabi,mam tam pritele,je jihoafrican a pracuje jako skipper na jachte,chtela bych si ale najit neco sama pokud mozno:-)umim dobre anglicky.6 let jsem pracovala jako recpcni v hotelu v Praze a rada bych u tehle prace zustala,ale jako start mi postaci cokoli:-)nemas nejaky tip?uvitam jakekoli info.na netu nabidek moc neni.
diky a promin pokud obtezuju.
hezky den,
Romana
 Anička,dvě děti 
  • 

Re: Re: Abu Dhabi - je tam ještě nějaká rodinka ? 

(19.11.2004 14:49:43)
Ahoj.Odpovídám na Váš e-mail.Ja jsem byla v Abu-Dhabi a hrozně mně to tam táhne.Žila jsem tam dva měsíce.No už tam bohužel nejsem no oslovilo mně to.Kdyby jste něco zajímavé něco mněli budu ráda když se mi ozvete.Je to tam moc hezky a ráda bych tam pracovala.Mám také rodinu s dvoma dětmi.Mám jednou známu v Abu Dhabi.Ona je z Polska a je managerkou v jednom hotelu.Ja jsem ze Slovenska ale bydlíme a pracujeme při Praze.
 Zuzana 32tt 
  • 

Re: Madle, Tani, Mile,... 

(11.1.2004 12:25:31)
Marcela vy ste tam v tych Emiratoch asi nejak vedla.Emiraty su velmi bohata krajina,ktora si moze dovolit mat hrackarstva na takom principe akom ich maju,v cechach by napoak kazdu pokazenu hracku musela zaplatit predavacka,ak to neurobis ty,keby ju tvoje dieta pokazilo ako v Emiratoch.Vseobecne je u nas problam s obycajnymi vecami ako su servitky,ci ine drobnosti v restauraciach,nemas ich na stole krabicu,tak co sa cudujes v hrackarni.Este mi vysvetli ake prirodne krasy ma Abu Dhaby,ze si tam cela rodinka moze vyrazit na vikend?Nemaju ziadne okrem mora a tak si sadnu kde im pride,casto to je v parku,kde su verejne WC,aby mohli ist ak treba,nie?Aj tak sa mozme na veci pozerat.A asi nebyvas v bytovke spolu s arabmi,ze?To by si videla tych neprespanych noci a nielen pocas ramadanu,chcela by som vidiet kolko mamiciek by si ty sama zdravila rano a nepripomenula,ze ten Hasan,Husaj,alebo Fatima v noci do 03h vrieskali a to uz niesu deti!Takze treba davat pozor co sa pise a trochu aj uvazovat.Vsetko dobre.Pa
 Frantisek 
  • 

Madle, Mile, Tane a Terezce 

(19.3.2002 2:31:55)
Terezko,
je to vážně skvělé, že prožíváš svoji radost býti matkou právě na tak skvělém místě, kde se právě nachazíš a za takových okolnostech, které ve svém článku popisuješ. Musí to být určtě skvělěj pocit. Přeji ti i do budoucna hodně překrásných chvil a méně nepříjemných zažitků v Čechách...
Jak Jana Z. tvrdi není to jen Abu-Dhabi, kde se k dětem chovají hezky. Ale takových míst, kde je dětem umožněno bezstarostnější dětsví je především v Evropě ještě málo. Možná, že článek Terezky by mohl být podnětem k několika občanskám aktivitám v Čechách. Je to hezké si představit společnost, kde jsou děti neoficiálním božstvem, než např. přítěží...Více zajímavějších kometářů k pocitům býti rodičem nemohu napsat, protože děti zatím ještě nemám.


Madlo a Tano,
důvod, proč svůj příspěvek píšu, jsou vaše následující kometáře Madly z 1.3.2002 21:10:40 "rozrustaji se aby uplne zaplavili Zemi!" a komentář Tany z 3.3.2002 3:26:54...
Zaujalo mě, jak se z interkulturní diskuze o výchově dětí ve světě, stala diskuze o světových interkulturních vztazích...
Z pracovních důvodů jsem tzv. "frequent NewYork flyer". V New Yorku mám hodně přátel. Kdykoliv do New Yorku přijedu, tak se tam cítím být vítán. Žil jsem několik let v Izraeli a muslimský svět jsem také poznal podrobněji, než kdokoliv v Evropě nebo v USA. To co se stalo 11.září je určitě velká tragédie. Samozřejmně, že osobně odsuzuji jakýkoliv teroristický útok, ať už je proveden kýmkoliv a kdekoliv.


Bohužel se mi osobně přící napsat o jakékoliv demografické skupině lidí, že "se jen rozmnožují, aby zaplavili svět". K tomuto tvrzení je milá Madlo potřeba opravdu velká dávka ignorace, určitého "extremismu" a pak už jen lidské blbosti. A tak Madlo mi řekni upřímně, už jsi někdy vůbec uvažovala nad tím, proč se zrovna muslimové žijící v USA za Američany nepovažují? Proč se na vás dívají jak na na "nevěřící", jak píše v jednom svém příspěkvu Tana?

Co když americká společnost vnímá, porovnává a ignoruje muslimy stejným primitivním způsobem, přesně tak, jak popisovala Tana v jednom svém příspěkvu svůj zážitek z oslavy ramadanu? Stejně jako v naší společnosti nepatří 90% celé muslimské průměrné populace k intelektuálním spolkům. Průměrná muslimská rodina, která nepatří k univezitní elitě a slaví svůj ramadán v Americe, má právo vnímat svět stejně primitivně jako vy dvě Skoro-Američanky Madlo a Tano. Tak co vlastně Madlo a Tano od průměrné muslimské populace očekáváte? Intelektuální eseje o jednotlivých kapitolách Koránu? Vaši muslimští sousedi kroutí zase hlavou nad váma, když vy 24.prosince zapalujete svíčky na vašem stromečku a zpíváte "Holy night, silent night..." Ale v podstě máš Tano pravdu, z hlediska sousedských vztahů muslimský ramadán obnáší o 29 dní více hluku a rámusu, než jednodení křesťanské vánoce...

A pak mi Tano ještě prosím prozraď, jak se má podle tvého takový muslim stát pravým Američanem v zemi, ve které se většina populace domnívá stejně jako ty ve svém příspěvku z 3.3.2002 3:26:54, že celý západní svět je křesťanský? Jak se mají stát Američany z celého srdce v zemi, kde je jim každý den předžvýkáváno, že jedině anglo-saská křesťanská populace je ta jedině pravá „americká cesta“ za americkým snem? A co ty Tano? Už jsi se stala 100% Američankou? Přestala jsi tedy vařit doma knedlíky a sekanou, ale úspěšně jsi začala aplikovat vaření spare-ribs, muffins a bacon with eggs?

Ta jednoduchá představa, že USA jsou ti hodní a zbytek nekřesťanského světa jsou ti zlí, se nedá jednoduše vybarvit barvama jako je bílá a černá. I když je v USA oficiálně demokracie, tak je si třeba připomenout, že v USA ještě legálně a úspěšně aguje Ku-Klux-Clan, Society for White Power a dokonce i American Nazi Party. Členové Society for White Power v USA jsou dokonce kdykoliv ochotní bránit zájmy křesťanské a jenom bílé polulace se zbraní v ruce. Stejně tak je ochotno několik muslimů v arabském světě bránit islám se zbraní v ruce. Tak co je horší? Ozbrojený boj za bílý rasismus nebo islámský jihad?

To se stalo 11.září v New Yorku nebyl útok proti křesťanskému světu z celého arabského světa. Byl to útok muslimské extremistické menšiny, která je proti komukoliv, kdo vede odlišný život od jejich extremního výkladu koránu, takže i proti muslimům žijící spokojený a sekulerní život v Americe. Ve World Trade Center bylo i hodně splupracovníků Saudských investičních firem takže i muslimové.

Tak samozřejmně, že většina Američanů není tak extremistických jako členové spolků popsaných v minulém odstavci. Stejně tak asi většina muslimské populace asi mezi extremisty patřit nebude. CNN se snaží získat kvóty diváků. Takže to co vidíme každý den v televizi v reportážích o agresivním islámu asi k všednímu dnu průmerné muslimské rodiny, žijící navíc v Americe asi patřit nebude. Nějak se mi příčí představa, že by každý muslim v Americe balil svým dětem do školní brašny samopal Kalashnikov místo svačiny.

Slavit ramadan není část "jihadu", stejně jako oslava vánoc asi nebude částí křižácké války. A plno shiitských muslimů, kteří žijí už v druhé nebo třetí generaci v USA utíkalo kdysi z Iránu v době islámské revoluce před režimem pana Chomeiniho za stejně dramatických podmínek jako utíkalo kdysi plno emigrantů z bývalého socialistického bloku. Takže prožili i ten agresivní islám na vlastní kůži.

Dokonce vám Tano a Madlo můžu prozradit, že po 11.září se plno muslimských obcí ve Francii a Německu od toho teroristického útoku distancovalo. A nejem to. Spolu s křesťanskýmy spolky pořádají večírky porozumnění, vzájemného poznání a vzájemné tolerance. Mešity bývají přes den otevřeny. Jak křesťané mají možnost poznat islám, tak muslimští taťkové posílali své děcka do křesťanských kostelů, aby poznaly jak křesťané slaví vánoce. Tato otevřenost není v muslimském světě pravidlem a určitě tito mírnější muslimové jsou menšinou. Ale existují i tak a CNN o nich dosud žádnou reportáž nazveřejnila.

Tano v jiném příspěvku docela primitivně nabádáš Mílu, aby si prý opravila své vědomosti o historii USA, co se týče masakru na indiánech. Navrhuji, abychom si tedy vědomosti osvěžili všichni společně. Jako základ si může klidně zvolit jakýkoliv history kurs jakékoliv amrické colledge. Takže např.:

http://campus.northpark.edu/history/webchron/USA/USA.html

Tam se dočteme následující zajímavosti.

1776: The Declaration of Independence. Neboli deklarace nezávislosti a tím i založení USA.

1823: The Monroe dotcrine. Pan Monroe prosadil velké omezení immigrantů z Evropy. Známý Immigration Office začal fungovat právě v tomto roce. Takže nejpozději po tomto roce a ještě před érou divokého západu vyvražďovali Indiány výhradně američtí občané.

1830s: The Second Great Awakening. Druhé velké probuzení. Oficiální dotkrína americké vlády pro dobytí nových koloníí na Americkém kontinentě a zakládání dalších států amerických, i když nebezpečí francouzských a britských kolonialstů bylo už dávno pryč.

1831-1838: The Trail of Tears. Tisíce indiánů bylo násilně a pod ozbrojeným „dohledem“ kavalérie americké armády doslova deportováno z jižních států do Oklahomy a to určitě ne za dnešních nám známých humanitárních podmínek.

1876: Battle of Little Bighorn. No comment.


Bohužel Mílo máš poněkud zkreslenou domněnku, že se Američané nezabývají svým barbarstím. Stačí se mrknout na různé eseje právě na

http://campus.northpark.edu/history/

Jestli Tano a Madlo máte problémy si ztotožnit různá barbarství, o kterých mluví Míla, tak stačí jen nahlednout do učebnic dějin USA, i do těch pravých amerických. Samozřejmě, že dějiny USA nejsou jen jedno veliké barbarství. Ale jen pro zajímavost jen několik dat:

Když už jsme byli u masakrů na Indiánech, tak si můžeme připomenout i následující okolnosti. Např., že Thomas Jefferson, který napsal základy americké ústavy ve Declaration of Independence, kde se zaručoval, že každá osoba si je rovna, osobně vlastnil několik otroků afrického původu.

Obchod s otroky byl oficielně v USA ukončen asi 100 let po deklaraci nezávislosti. 1882 se čínským přistěhovalcům odepírala občanská práva. Takže Chinese Exclusion Act vytvořil jakýsi apartheid.

Tento apartheid fungoval i do konce sedmdesátých let na američanech afro-původu.

Založení Ku-klux-Clanu z 1868 si nemusíme přípomínat, jako že i Američani afro-původu nesměli ještě v letech 1880 až 1890 volit.

Ještě v padesátých letech minulého století nesměli Američané afro-původu studovat na univerzitě v Alabamě.

1956 byla Montgomery zatčena policijí černoška za to, že si v autobuse sedla na místo pro bílé.

Ještě v šedesátých letech Martin Luther oprávněně protestoval, za to, že Američani Afro-původu bojují ve Vietnamu za práva, která jim jsou v doma v USA systematicky odepřena.

Od 1940 do 1970 mohl být kterýkoliv občan USA odsouzen k několika letům vězení za takzvané „komunistické pikle“. Nejvíc to postihlo umělce. Nejprominentnější obět byl i sám Charlie Chaplin, který propagoval během druhé světové války nejen otevření druhé fronty proti Německu ale i finanční pomoc Rusku. Byl z USA deportován a svůj život dožil spokojeně ve Švýcarsku. Woody Allen si dělal z těchto praktik americké vlády legraci ve svém filmu „Black List“.

1977 byl v San Francisku zastřelen Harvey Milk, první oficielně známí gayský politk nějakým křesťanským fanatikem. Při soudu se dva muslimští členové poroty „jury“ vyslovili pro odsouzení vraha, zatímco zbytek křesťanské a bílé poroty toho fanatika od rosudku osvobodilo. Asi byla pro ně skutečnost, že je někdo homosexuál mnohem horší, než vražda na lidské bytosti.

Pak máme i několik amerických barbarství v mezinárodní plitice USA. Svrhnutí atomových zbraní na Hiroshimu a Nagasaki. Skutečnost, že v Nagasaki se nalézal zajatecký tábor v Japosnku žijících cizinců a mezi nima asi 100000 Američanů, kteří při výbuchu zahynuli, se na amerických školách asi moc neučí.

Válka v Korei a ve Vietnamu. Jasně musel se podporovat boj proti komunismu. Ale musely se při tom podporovat i různé diktátorské režimy např. I v jižní Americe, které potlačovaly lidská práva ještě mnohem drastičtěji, než se stávalo v socialistickém bloku?

Samozřejmě, že muslimský svět nenávidí USA od dob války Iran proti Irák. V době, ještě než Sadaam Hussein přepadl Kuwait válčil proti Iránu. A USA dodávala zbraně na obě strany. Jak se říká, že když si děti hrají doma, tak nezlobí v mezinárodní politice.

Nejlépe je to vidět v docela novém americkém filmu „Black Hawk down“ „Černý jestřáb sestřelen“, který dokonale dokumentuje blbost USA na půdě mezinárodní politiky.

O barbarství na sektoru financí USA v mezinárodním trhu nemusíme asi nic říkat. Např. nesmyslné rozvojové pomoci státům třetího světa, znemožnění přístupu produktů ze zemi třetího světa na americký trh (např. Počítače vyráběné v Brazílii), až po bojkot západo-evropských produktů na americkém trhu pomocí přemrštěných celních poplatků USA před nedávnem.

Např. v Abu Dhabi nabízí vláda UAE obchodní existenci pro firmy ze světa na dalších dvacet let a to prosím ještě bez jakýchkoliv daňových poplatků. Víza dají hned. A nedělají s tím takové opletačky jako na konzulátě USA.

Tano, když tedy v USA žiješ, tak si aspoň prosím přečti knížku od Hugh Brogan „The Penguin history of the United States of America“. Tuto knihu si musí přečíst každý 13letý Američan ve škole. Snad ještě, než obdržíš americké občansví, by jsi se měla dějinama své vlastně už nynější vlasti seznámit. A nebo se raději nevzdělávej a žij si „svůj americký“ život plný povrchnosti, shoppingu a baseballu.
Hodně štěstí

Frantisek
 Tana. 2 deti 
  • 

Re: Frantiskovi od Tani 

(19.3.2002 4:07:45)
Frantisku,

pri cteni tveho prispevku jsem si uvedomila jak jsem rada ze mohu zit v americe mezi normalnimi lidmi a ne v cechach s takovymi jako ty. Neni divu, kdyz pises ze ti delali "opletacky" na americkem konzulate s vizem. Takovi jako ty totiz do ameriky nepatri. Je mi te take uprimne lito, v americe jsi tak casto, ale vubec nic se ti tam nelibi. Takovy pobyt musi byt uplne utrpeni. Jenze na rozdil od tebe, ktery znas cizinu (at uz muslimsky svet nebo ameriku) jenom ze svych "sluzebnich" pobytu, ja tady ziji amerika je "moje" zeme a to je velky rozdil. Tebe poslou hned sem hned zase jinam, aniz bys pochopil jak se v te zemi skutecne zije, krome toho co jsi nabifloval z knih a ted se nas snazis ohromit svymi znalostmi. Za par let te zase odvolaji, a poslou nekam jinam, jenze ja tady zustanu bydlet a to te strasne stve. Ale co jineho jako statni urednik cekas? A vedi o tobe v praci ze utracis tolik casu soukrome na internetu misto abys pracoval?
 Alex 
  • 

Re: Re: Frantiskovi od Tani 

(19.3.2002 21:03:50)
Aha, takže ty chceš rozhodovat, kdo do Ameriky patří a kdo né?? A byla jsi v Rusku?
 Frantisek 
  • 

Re: Re: Re: Frantiskovi od Tani 

(19.3.2002 21:24:15)
Alex... Tana vis zkratka vsechno :o)
 Jitka 
  • 

Pro všechny na této stránce 

(19.3.2002 22:51:59)
Ale no ták,lidičky co je to s vámi?!?!Podívejte se všichni nahoru,je tam napsáno DISKUZE! né hon na čarodějnice!!Holky napsaly svůj názor na určité téma a Franta taky napsal svůj názor, ale to přeci neznamená,že když se vám ten jeho názor nelíbí, že se všichni začnete navzájem urážet.Všichni tady používáte slovo demokracie, ale tady jste právě předvedli,že pojem tohoto slova vám poněkud "utekl".Každý člověk má přeci PRÁVO svobodně a beztrestně vyjádřit svůj názor i když s ním většina nesouhlasí,ale musí jeho právo RESPEKTOVAT!! Aneb - ty, kdož jsi bez viny,hoď první kamenem.
 Jana Z. 


Re.. Pro všechny na této stránce 

(20.3.2002 11:43:55)
Sorry, ale mam ten pocit, ze nekolika pritomnym damam unika smysl slova "diskuse"... je krajne neprijemne misto normalni diskuse cist, jak se napadate a misto diskuse o predlozenych faktech a nazorech zachazite do osobnich urazek..

 Alex 
  • 

Re: Re.. Pro všechny na této stránce 

(20.3.2002 17:37:48)
Taky mám dojem, že se paní kádrovačka může vzteknout, když není všechno tak jednoduše černobílé, jako to vidí ona. S tím psychopatem se fakt předvedla.
 Frantisek 
  • 

Re: Re: Re.. Pro všechny na této stránce 

(20.3.2002 18:29:59)
Dik....
 Jitka 
  • 

Re: Re: Re: Re.. Pro všechny na této stránce 

(21.3.2002 14:40:13)
Františku neděkuj,nemáš totiž za co.Já s tvým příspěvkem moc nesouhlasím, ale RESPEKTUJI tvůj názor.Srovnávat svět arabský a západoevropský nelze.Totiž, co je pro nás naprosto normální je pro ně naprosto nepřijatelné.Oba světy mají odlišnou kulturu,náboženství,písmo,mentalitu, oba tyto světy jsou jeho vlastním způsobem krásné i odporné.Tak mě napadá?! - co je lepší, jablko nebo kiwi? :-)) Obojí totiž může být sladké i kyselé./ mimochodem já kiwi nesnáším, ale to neznamená, že ho svým dětem nekoupím, ba naopak /. P.S.Tomáši, máš pravdu, tohle jsou maminkovské stránky, tak prosím vypadni odsud, protože si taky chlap, nebo nechej ostatní na pokoji.
 bubak2 


Re: Re: Re: Re: Re.. Pro všechny na této stránce 

(22.3.2002 7:01:17)
Jitko,ale Tomáš přece nic špatného nenapsal,tak proč by měl odsud vypadnout?I když tyto stránky jsou víceméně ženské,to neznamená,že muži se nemůžou připojit.Třeba i takoví jako František.Když respektuješ Františka,respektuj i Tomáše.
 Jitka 
  • 

Pro Tomáše 

(22.3.2002 7:48:22)
a tím i pro Zuzku,omlouvám se - za slovem vypadni mělo být :-)) Pak by ten můj příspěvěček byl chápán jako lehounká ironie, nikoliv jako urážka. PROMIŇTE !
 Frantisek 
  • 

Re: Re: Frantiskovi od Tani 

(19.3.2002 21:22:34)
Jesus woman!!!

Thanks for millions for your compliments on my average knowledge on American history everybody has in US. Well, actually it was supposed to be you, who should’ve read the books on American history before arguing with Mila on massacres on Indians.

Tana your fantasy is excellent, enormous and absolutely gorgeous. In my general essay on Moslems and the American history you’ve succeeded to identify some personal details. You are persuaded that they are all mine. Well I did not really know that I am an inhibited holder of a Czech passport, living in the Czech Republic, going regularly to New York on business purpose.

Tana are you sure that I really have problems with the US. Immigration? What happens if I really do not have to stand in the line for aliens when arriving US?

You’ve even given me a new occupation I still did not know about. Everybody listen!!! Tana says that I am a governmental employee. The hell what government I am actually working for? Do I really have to pay taxes? Tana can you still tell me a little bit more about that? PLEASE!!!

Tana you are really talented to create new personal profiles and identities. When I’ll start to work for the N.S.A. one day, I promise that I will definitely contact you for assistance.

Tana let me throw out some more compliments. You say that somebody like me has nothing to do in US. Well if it is really like that, then you have to deport all teachers of American history out of the country. For sure the Immigration Office will appreciate your help to pre-select immigrants, visitors or tourists, who share the same opinion with me.
Everybody in US knows, that what you do, is a great service for the nation. Who knows, maybe one day the US government will decorate you with the “medal of honor”. This means that you will candidate for the Oscar award automatically.

Tana you should not really be worried about mine mental state caused by the place and situation I live in, in the moment. You should not even be worried about me spending too much time on the internet on somebody else’s costs. My financial situation is pretty fine. I can really afford the internet flat rate by my own.
Tana nothing is that bad as it appears on the first view. The New York Yankees are still my favorite baseball club. I’ve really enjoyed eating hot-dogs and donuts, drinking beer and throwing popcorns around me during their last game in New York. Even my doctor said he should have put me on diet.

Tana it’s good to know that America is “your” country. I am sure that you have already a tattoo of the American flag on your forehead.

Hey ho, let me give a bow to the all mighty goddess ever seen on the American continent. They call her Tana.

Frantisek
 Tana, 2 deti 
  • 

Re: Re: Re: Frantiskovi od Tani 

(19.3.2002 23:29:53)
Ja myslim ze po poslednim prispevku od Frantiska uz je kazdemu jasne ze je to psychopat, jehoz vymysly nikdo neposloucha a tak mu chudakovi nezbyva nic jineho nez kazat lidem na internetu. A jenom takova poznamka pro Frantiska: Je soucasti slusnosti na internetu kdyz je prispevek psan v jednom jazyce, odpovidat na nej ve stejnem jazyce (navic kdyz ten jeho anglicky vyplod ma tolik chyb)
 sally 


Re: Re: Re: Re: Frantiskovi od Tani 

(20.3.2002 2:55:17)
Táňo,
vůbec se s ním netrap... s některými lidmi to prostě nemá cenu.... :-)))
 Julie, Annabelle 3. mesice 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Frantiskovi od Tani 

(20.3.2002 18:01:42)
Ahoj

Vhledem k tomu, ze mam 3. mesicni mimi tak nemam tolik "casu" cist vsechny prizpevky Frantiska. Muzete mi prosim kratkou formou priblizit "oc tady kraci"??? Z toho co jsem pochopila (doufam ze ne spatne), tak tady Frantisek "idealizuje" arabsky svet. Ja sama jsem mela vaznou znamost s muslimem a tak mozna vim trochu lepe, jak to maji zeny v jejich spolecnosti tezke a to muj "byvaly" byl VS trvale zijici v Evrope. Intenzivne jsem procestovala Egypt, Turecko a rozhodne mi postaveni zdejsich zen a zejmena divek nepripadalo "idealni".

Momentalne jiz 5 let trvale ziji v USA a jsem tady velmi spokojena. Mistni lide jsou neuveritelne mili a pratelsti. Samozrejme jsou "veci" jez mi tady vadi, ale to mi pripada naprosto normalni... a nezatezuji se tim.
 Anna ( David 2 roky, Daniel 6 mesicu) 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Frantiskovi od Tani 

(21.3.2002 15:13:34)
Ahoj Julie,
jak se mas? Preju ti vse nejlepsi k narozeni Annabellky!! Pred casem, kdyz jsme byly obe tehotne, jsme si psaly, ale pak jsme se nejak ztratily...Mezitim se nam narodil Daniel a prestehovali jsme se z USA do Panamy. Ozvi se, jestli chces. Anna
 Kaylah 
  • 

Re: Re: Re: Frantiskovi od Tani 

(25.4.2005 13:29:08)
Frantiskovi:
Thanx man 4 ur mess. yr cool man!
We need more like u!
Frantisek ma absolutni pravdu ve vsem co rek, ja nevim, proc ho vsichni napadaj za to, ze je tak dobre informovanej a narozdil od nekterejch ma mozek...ale je to fakt, sama se divim, kam se tahle diskuze o detech zhoupla.Kdyz se nekde obevi slovo arab, tak o narazky o barbarstvi neni nikdy nouze. Dovolim si pripomenout: 11/9 utok na WTC, vsimnul jste si nekdo, ze tam nezemrel ani jeden Zid? Divny ne? Mam pro vas conclusion:americka vlada o utoku vedela, a dokonce financuje Bin Ladena. Stejne tak jako vrazda Haririho v Libanonu. Taky Amerika. Chtej konecne zautocit na Syrii, coz se jim nepovedlo po valce v Iraku. Tou dobou jsem zila v Syrii. Syrie je jedina zeme, kam Amerika nema pravo vztoupit. Jak zacala valka v Iraku, Amerika obzalovala Syrii z drzeni irackych biologickych zbrani. V decembru roku 2003 se bombardovala vojenska zakladna 3 km od Damasku . To samozrejme nikdo nevi, nikdy se to nedostalo ven. Amerika zautoci na Iran a ve stejnou dobu se Izrael "postara" o Syrii...tak a celej Stredni Vychod je Americkej a proc? Amerika nechce platit naftu. Jim nestaci kontrakty se Stred Vych. kde by meli naftu cenove vyhodnou, ne Amerika na rozdil od okolniho sveta nebude za nic platit...proc by taky meli, vzdyt je svet JEJICH!!!! Tak kdo je barbar?
To o detech v arabskych zemich je pravda a PS arabska hudba je uzasna!!!
Zdravim a sorry jestli jsem nekoho urazila
 Hanka,3 deti 


Skolka 

(25.4.2005 13:40:50)
Ahoj,

jeste vloni jsem platila za skolku pevnych 57E mesicne a potom za obedy a svaciny, pokud chodil cely mesic, delalo to asi taky tak 57E.
Robik ve skole obedy nema. Rudik je v jine skole, ma obedy,tydne platime asi 12E a chodi do 14 - 14,30 hodin do druziny, ta je zadara. Druzina je super, kazda trida ma svou vlastni "ucitelku", ta s nima dela i ukoly a maji spoustu programu. Nemusel by tam chodit, ale navrhli nam to, aby se rychleji rozmluvil nemecky. Jinak, ve tride je 15 deti, coz je take super. Skoda, ze jsme o te skole nevedeli rok pred tim, chodil by tam i Robik. Oni by ho vzali i nyni, ale Robik nechce ze "sve" skoly uz odejit.
Ale na tu skolku se jeste podrobne zeptame.
 Tomas 
  • 

Re: Madle, Mile, Tane a Terezce 

(19.3.2002 4:14:21)
Hele, Frantisku,

ty se koukam nedovedes vyrovnat s tim, ze te poslali se zahrabat do Abu Dhabi v Arabii a ne do New Yorku. Tak prosim te tolik nezavid!
 Frantisek 
  • 

Re: Re: Madle, Mile, Tane a Terezce 

(19.3.2002 19:48:25)
Hele Tomáši,

že by mě někdo někdy poslal do Abu Dhabi, jsem se ve svém článku vůbec nezmiňoval. Jen jsem ke konci napsal, že UAE poskytují momentálně příznivější podmínky "to start a business" než úřady USA.
Čti příště prosím trošku pozorněji. Ale strach mít nemusíš. Jsem sám ze sebou spokojený, ať už jsem v New Yorku nebo v Tel-Avivu. Takže vážně nemám zapotřebí komukoliv cokoliv závidět...
Jinak v Abu Dhabi žije hodně Američanů. Třeba se přijedeš někdy na ně podívat...
 Tomas 
  • 

Re: Re: Re: Frantovi 

(20.3.2002 5:36:47)
Hele Frantisku,

ty mudrci, nech ty zensky tady uz napokoji.
 Tana, 2 deti 
  • 

Jak maji muslimove radi sve deti - pro Frantiska 

(19.3.2002 6:28:15)
V Saudske Arabii uhorelo 15 devcatek ve skole, kdyz je "nabozenska policie" nepustila z horici skoly ven protoze nemely predpisove zahalene obliceje. Detaily si muzete precist na:
http://www.cnn.com/2002/WORLD/meast/03/18/saudi.fire.ap/index.html

To jsem zvedava, jak to Frantisek vysvetli.

 Frantisek 
  • 

Re: Jak maji muslimove radi sve deti - pro Frantiska 

(19.3.2002 19:57:05)
a?... K tomu se dá jedině dodat, že je mě těch uhořelých dětí moc líto.

Ve svém předchozím příspěvku určitě neglorifikuji muslimský svět. Jen jsem chtěl ukázat, že muslimský svět je vůči nám stejně ignorantní jako náš svět k němu. Že muslimský svět má své extremisty, jako je má náš svět. Že muslimský svět má i svojí umírněnou menšinu, stejně tak jako jí má i svět náš. Takže nemusíme vůbec nad muslimským světem kroutit hlavou. Je totiž plný chyb, zla a dobra jako je ten náš svět, který určitě není jen stoprocentně křesťanský.

 bubak2 


Františkovi 

(19.3.2002 6:49:16)
Ježiš Františku,ty si se ale vykecal.Ty si asi dlouho s nikym nemluvil,viď?
 Frantisek 
  • 

Re: Františkovi 

(19.3.2002 19:41:54)
Ježíší, Zuzanko, tvá analýza mé osobnosti je přímo okouzlující. Jestliže pracuješ jako psycholožka, tak většina tvých pacientů řeší své problémy určitě sebevraždou...
 bubak2 


Re: Re: Františkovi 

(20.3.2002 6:47:29)
Ale né Františku,jseš vedle jak ta bedle.Jako psycholožka nepracuju,s tim oborem nemám nic společného a ani po něm nepokukuji.Představa,že by mi tam přišel člověk ukecaný stejně jako ty a než by se vykecal...brrr :-)Ale kde pracuji to ti stejně neřeknu.
 RaNo 


Jenom zírám.... 

(27.2.2002 15:36:47)
Takhlto mělo být všude a jako samozřejmost - když pominu focení dětiček s kolmjdoucími... Asi bych po návratu do Prahy byla v šoku. Děti zatím nemám - stále se snažíme, už 5 rok, ale když vidím, jaký je někdy pro maminky v Čechách dostat kočárek do autobusu, kdy mladí (a nejen mladí a nejen muži) muži jen nepřítomně zírají na druhou stranu a dělají, že vlastně v autobuse nejsou..... Není to tam u Vás ráj?
:-)))
Hodně štěstí a radosti z miminka.
Radka
 edima 


Jee 

(27.2.2002 20:09:46)
No to je ale bomba, asi se tam prestehuju.
Marcela
 Ali 
  • 

o radosti z dětí 

(27.2.2002 22:35:18)
...tak toto je přesně článek, který mě hodně potěšil. Poslední dobou na mě začalo doléhat, že čím jsou mé děti starší, tím víc mám dojem, že je pořád musím omlouvat a cítit se pořád větším vetřelcem ve spořádaném životě mých spořádaných spoluobčanů.
Naše sousedka např. kontroluje, kolik návštěv mým dětem chodí, neodpovídá jim na pozdravy a několikrát jim i nadávala, když šly po chodbě s kamarádkou. Když jiní sousedé - superbohatí dělali rekonstrukci a 5 měsíců v bytě nechali pracovat se sbíječkama a nosit suť a materiál celým barákem, to kupodivu nikomu nevadilo.
Tak jak píšeš, že se u vás chovají k dětem se tady (alespoň na Praze 2)začínají lidé chovat k pejskům. Parky jsou zde v otřesném stavu, ůředníci háží pod stůl žádosti maminek o vytvoření podmínek pro hry dětí. Prý nemají peníze. Místa, kde se dalo nejlépe jezdit na kolečkáčích a koloběžkách ale nechali vydláždit za cca 1200 kč na metr čtvereční právě proto, aby tam lidé měli klid (od dětí).
Je mi líto, že na tvůj krásný článek všichni odpovídáme stesky, ale podmínky pro děti jsou tady opravdu rok od roku horší. Totiž možná ani ty podmínky nejsou horší, ale pořád víc se zde rodiče cítí jako provozovatelé náročného exotického hobby nebo rovnou mimozemšťané a to žádné nájezdy na obrubníkách nezmění.
Těším se na tvé další články A.

 Jana 
  • 

Re: o radosti z dětí 

(11.3.2002 13:04:14)
Ahoj Ali tvuj clanek mi mùluvi z duse,ze cim jsou deti starsi tim vic je musim omlouvat.Muj syn je hyperaktivni takze to podle toho u nas vypada.Sousedi se s nama nebavi,v baraku jsou sami stari lide(bez deti).Dokonce sousedka pod nama si byla stezovat stridave na policii a domavni spravu.Ale to ze nekdo ma navstevu nebo prestavuje byt a je rachot po celem dome to uz je asi neco jineho,protoze dospeli rachod asi delat muzou.Vedle domu je obchod,deti majitelu si cely den v lete "hraji" venku aze to je slyset hodne daleko to je v poradku,samozrejme,maji bohate rodice.Opravdu jsem znechucena jak se stari ci bezdetni(a mnohdy i jini) chovaji k detem.
 Kačka (Markétka 5,5 roku) 


Terezko, napiš častěji! 

(28.2.2002 10:31:19)
Jéje, to je nádhera, když člověk vidí, že to opravdu jde!!!
S kočárkem a schody už sice nezápolím, ale moc dobře si na ty doby vzpomínám. I dneska vidím na každém kroku, jak to má maminka s dítkem/dítky těžké.
Když byly Markétce asi tři měsíce, vykřesala jsem se z "nejhoršího", měly jsme už jakýs takýs denní režim a já jsem se chtěla podívat v Praze v Anežském klášteře na výstavu Mistra Teodorika. Přišli jsme tam s mojí maminkou a bratrem, já s kočárkem a pán s páskou na rukávu mě ihned upozornil na to, že s kočárkem na výstavu jít nesmím a že mi šatnářka dítě pohlídá (!!!). Nevím, jak kdo, ale já jsem tři měsíce po porodu nebyla schopna ani nucena nechat miminko hlídat někomu jinému než členu rodiny. Samozřejmě jsem odmítla a hrdě odkráčela :-(
Nakonec jsme napsali Národní galerii dopis, že to považujeme za diskriminaci, když si nemůže maminka s malým dítětem prohlídnout výstavu jen proto, že má s sebou kočárek. A světe div se: výstava byla prodloužena a když jsme to zkoušeli podruhé (aniž jsme od NG dostali odpověď), kustod kolem nás skákal a na děťátko se culil :-)))
Zjistila jsem díky tomu, že někdy je "líná huba holý neštěstí", ale znám důvěrně i ten pocit, že neochota okolí člověka spíš zamrzí a rozlítostní, než motivuje k rázným činům.
Terezo, napiš brzo něco dalšího, ať se zase potěšíme!!! K.
 Míša, Junior *97, Beruška*2006 


Re: Terezko, napiš častěji! 

(28.2.2002 18:22:26)
Kačko,
Ty jsi vážně spřízněná duše :-)) My na tom Teodorikovi byli taky, jenže Junior byl o kousek větší (10 měsíční). Rovněž nás nepustili dovnitř s kočárkem a na moji otázku, jestli by dovnitř pustili člověka na vozíčku odpověděli, že samozřejmě, to je přece něco jiného. Mě to sice až tak jiné nepřišlo (ani invalida ani miminko sami chodit nemůžou), ale tu výstavu jsem móóóc chtěla vidět. Navíc s sebou měla silného muže, takže jsme dítko vyndali, šatnářku nechali hlídat jen prázdný kočárek a na obrázky vyrazili pěkně ve třech. Při odchodu jsem jim napsala nelichotivou poznámku do návštěvní knihy a zdá se, že spojené úsilí nás dvou přineslo ovoce :-))
 Eva Plášková 


Ach jo! 

(1.3.2002 20:10:32)
Terezko, nelze Vám než závidět...
 Jana a Toník 
  • 

žijete v ráji? 

(3.3.2002 12:05:59)
Ahoj všichni.Právě jsem dočetla článek.Asi žijete na jiné planetě.My bydlíme v malé vesnici.Spojení s městem skoro žádné.Když přesto musíme třeba k lékaři,tak autobusem.Zrovna nedávno se mi stalo,že nás maminek s kočárky jelo 5.Řidič vzal jen tři.Zbývající musely čekat na další spoj 3.hodiny.A to doprošování kdo pomuže kočár naložit!Když jdu s 13.měsíčním synem do obchodu,prodavačky hlídaj jestli něco třeba neshodí.Jednou nechtěně se opřel o cenovku a strhnul ji.Reakce nenechala na sebe dlouho čekat:to si nemužete to dítě pohlídat?"A to je jen zlomek všedních dnu.Proto vám trochu závidím.
 Alice Kubickova, dcera Tereza temer 3 roky 
  • 

uplne to citim stejne. V Japonsku taky velmi miluji deti... 

(12.3.2002 6:16:05)
Ahoj Terezo,
trochu pozdeji jsem si precetla Tvuj clanek, ale mam pocit, ze mi pises z duse, protoze my tc. zijeme s manzelem v Jokohame, a taky taky velmi miluji deti sve a hrooooozne obdivuji deti cizincu ,obvzlaste ty modrooke a blondate: -)))))) mej se pekne a zase neco napis ahoj Alice Kubickova
 Klara Mrkusova, 2 synove ( 5 a 3 roky) 
  • 

Re: uplne to citim stejne. V Japonsku taky velmi miluji deti... 

(15.3.2002 2:42:49)
Milá Alice. Zdravim do Yokohamy z japonské Toyamy a potvrzuji, že děti tady taky velice veřejně obdivují tím svým hlasitým "KAWAII". Hlavně ty modrooké, světlovasé. Musím přiznat, že jsme z toho byli ze začátku v rozpacích a našemu staršímu synovi to po prvních několika měsících začalo výrazně vadit. Dnes už jsme po roce a půl zvyklí. A taky tím jak naši kluci rostou naopak míra nadšení japonských slečen pomalu klesá. Jak dlouho žijete v Yokohamě? Chceš-li, napiš víc.
 Gábina -tři sluníčka 
  • 

trochu závidím 

(12.3.2002 21:23:56)
Bohužel nemám ty skušenosti jako vy,ale snad moje vnoučata mít budou.Bydlíme v okresním městě a snad každý den se setkávám s útrpnými pohledy a nesmyslnými poznámkami kolemjdoucích o tom,že bych měla s kočárkem jezdit po silnici,vždyť se "ONI" se pak nemohou na chodníku vybavovat.Řidiči pak máchají rukama,co dělám s kočárkem na kraji silnice.Nehledě na to,že kolemjdoucí nejsou schopni,se ani uhnout.To já bych se měla s kočárem uhybat.Někdy bych chtěla umět létat.Určitě bych letěle za Vámi. Ahoj a hodně radosti v životě.
Gábina
 Frantisek 
  • 

Madle, Mile, Tane a Terezce 

(19.3.2002 2:16:46)
Terezko,
je to vážně skvělé, že prožíváš svoji radost býti matkou právě na tak skvělém místě, kde se právě nachazíš a za takových okolnostech, které ve svém článku popisuješ. Musí to být určtě skvělěj pocit. Přeji ti i do budoucna hodně překrásných chvil a méně nepříjemných zažitků v Čechách...

Jak Jana Z. tvrdi není to jen Abu-Dhabi, kde se k dětem chovají hezky. Ale takových míst, kde je dětem umožněno bezstarostnější dětsví je především v Evropě ještě málo. Možná, že článek Terezky by mohl být podnětem k několika občanskám aktivitám v Čechách. Je to hezké si představit společnost, kde jsou děti neoficiálním božstvem, než např. přítěží...Více zajímavějších kometářů k pocitům býti rodičem nemohu napsat, protože děti zatím ještě nemám.


Madlo a Tano,
důvod, proč svůj příspěvek píšu, jsou vaše následující kometáře Madly z 1.3.2002 21:10:40 "rozrustaji se aby uplne zaplavili Zemi!" a komentář Tany z 3.3.2002 3:26:54...
Zaujalo mě, jak se z interkulturní diskuze o výchově dětí ve světě, stala diskuze o světových interkulturních vztazích...

Z pracovních důvodů jsem tzv. "frequent New York flyer". V New Yorku mám hodně přátel. Kdykoliv do New Yorku přijedu, tak se tam cítím být vítán. Žil jsem několik let v Izraeli a muslimský svět jsem také poznal podrobněji, než kdokoliv v Evropě nebo v USA. To co se stalo 11.září je určitě velká tragédie. Samozřejmně, že osobně odsuzuji jakýkoliv teroristický útok, ať už je proveden kýmkoliv a kdekoliv.

Bohužel se mi osobně přící napsat o jakékoliv demografické skupině lidí, že "se jen rozmnožují, aby zaplavili svět". K tomuto tvrzení je milá Madlo potřeba opravdu velká dávka ignorace, určitého "extremismu" a pak už jen lidské blbosti. A tak Madlo mi řekni upřímně, už jsi někdy vůbec uvažovala nad tím, proč se zrovna muslimové žijící v USA za Američany nepovažují? Proč se na vás dívají jak na na "nevěřící", jak píše v jednom svém příspěkvu Tana?

Co když americká společnost vnímá, porovnává a ignoruje muslimy stejným primitivním způsobem, přesně tak, jak popisovala Tana v jednom svém příspěkvu svůj zážitek z oslavy ramadanu? Stejně jako v naší společnosti nepatří 90% celé muslimské průměrné populace k intelektuálním spolkům. Průměrná muslimská rodina, která nepatří k univezitní elitě a slaví svůj ramadán v Americe, má právo vnímat svět stejně primitivně jako vy dvě Skoro-Američanky Madlo a Tano. Tak co vlastně Madlo a Tano od průměrné muslimské populace očekáváte? Intelektuální eseje o jednotlivých kapitolách Koránu? Vaši muslimští sousedi kroutí zase hlavou nad váma, když vy 24.prosince zapalujete svíčky na vašem stromečku a zpíváte "Holy night, silent night..." Ale v podstě máš Tano pravdu, z hlediska sousedských vztahů muslimský ramadán obnáší o 29 dní více hluku a rámusu, než jednodení křesťanské vánoce...

A pak mi Tano ještě prosím prozraď, jak se má podle tvého takový muslim stát pravým Američanem v zemi, ve které se většina populace domnívá stejně jako ty ve svém příspěvku z 3.3.2002 3:26:54, že celý západní svět je křesťanský? Jak se mají stát Američany z celého srdce v zemi, kde je jim každý den předžvýkáváno, že jedině anglo-saská křesťanská populace je ta jedině pravá „americká cesta“ za americkým snem? A co ty Tano? Už jsi se stala 100% Američankou? Přestala jsi tedy vařit doma knedlíky a sekanou, ale úspěšně jsi začala aplikovat vaření spare-ribs, muffins a bacon with eggs?

Ta jednoduchá představa, že USA jsou ti hodní a zbytek nekřesťanského světa jsou ti zlí, se nedá jednoduše vybarvit barvama jako je bílá a černá. I když je v USA oficiálně demokracie, tak je si třeba připomenout, že v USA ještě legálně a úspěšně aguje Ku-Klux-Clan, Society for White Power a dokonce i American Nazi Party. Členové Society for White Power v USA jsou dokonce kdykoliv ochotní bránit zájmy křesťanské a jenom bílé polulace se zbraní v ruce. Stejně tak je ochotno několik muslimů v arabském světě bránit islám se zbraní v ruce. Tak co je horší? Ozbrojený boj za bílý rasismus nebo islámský jihad?

To se stalo 11.září v New Yorku nebyl útok jen proti křesťanskému světu od celého arabského světa. Byl to útok muslimské extremistické menšiny, která je proti komukoliv, kdo vede odlišný život od jejich extremního výkladu koránu, takže i proti muslimům žijící spokojený a sekulerní život v Americe. Ve World Trade Center bylo i hodně splupracovníků Saudských investičních firem takže i muslimové.

Tak samozřejmně, že většina Američanů není tak extremistických jako členové spolků popsaných v minulém odstavci. Stejně tak asi většina muslimské populace asi mezi extremisty patřit nebude. CNN se snaží získat kvóty diváků. Takže to co vidíme každý den v televizi v reportážích o agresivním islámu asi k všednímu dnu průmerné muslimské rodiny, žijící navíc v Americe asi patřit nebude. Nějak se mi příčí představa, že by každý muslim v Americe balil svým dětem do školní brašny samopal Kalashnikov místo svačiny.

Slavit ramadan není část "jihadu", stejně jako oslava vánoc asi nebude částí křižácké války. A plno shiitských muslimů, kteří žijí už v druhé nebo třetí generaci v USA utíkalo kdysi z Iránu v době islámské revoluce před režimem pana Chomeiniho za stejně dramatických podmínek jako utíkalo kdysi plno emigrantů z bývalého socialistického bloku. Takže prožili i ten agresivní islám na vlastní kůži.

Dokonce vám Tano a Madlo můžu prozradit, že po 11.září se plno muslimských obcí ve Francii a Německu od toho teroristického útoku distancovalo. A nejem to. Spolu s křesťanskýmy spolky pořádají večírky porozumnění, vzájemného poznání a vzájemné tolerance. Mešity bývají přes den otevřeny. Jak křesťané mají možnost poznat islám, tak muslimští taťkové posílali své děcka do křesťanských kostelů, aby poznaly jak křesťané slaví vánoce. Tato otevřenost není v muslimském světě pravidlem a určitě tito mírnější muslimové jsou menšinou. Ale existují i tak a CNN o nich dosud žádnou reportáž nazveřejnila.

Tano v jiném příspěvku docela primitivně nabádáš Mílu, aby si prý opravila své vědomosti o historii USA, co se týče masakru na indiánech. Navrhuji, abychom si tedy vědomosti osvěžili všichni společně. Jako základ si může klidně zvolit jakýkoliv history kurs jakékoliv amrické colledge. Takže např.: http://campus.northpark.edu/history/webchron/USA/USA.html
Tam se dočteme následující zajímavosti.

1776: The Declaration of Independence. Neboli deklarace nezávislosti a tím i založení USA.

1823: The Monroe dotcrine. Pan Monroe prosadil velké omezení immigrantů z Evropy. Známý Immigration Office začal fungovat právě v tomto roce. Takže nejpozději po tomto roce a ještě před érou divokého západu vyvražďovali Indiány výhradně američtí občané.

1830s: The Second Great Awakening. Druhé velké probuzení. Oficiální dotkrína americké vlády pro dobytí nových koloníí na Americkém kontinentě a zakládání dalších států amerických, i když nebezpečí francouzských a britských kolonialstů bylo už dávno pryč.

1831-1838: The Trail of Tears. Tisíce indiánů bylo násilně a pod ozbrojeným „dohledem“ kavalérie americké armády doslova deportováno z jižních států do Oklahomy a to určitě ne za dnešních nám známých humanitárních podmínek.

1876: Battle of Little Bighorn. No comment.

Bohužel Mílo máš poněkud zkreslenou domněnku, že se Američané nezabývají svým barbarstím. Stačí se mrknout na různé eseje právě na http://campus.northpark.edu/history/

Jestli Tano a Madlo máte problémy si ztotožnit různá barbarství, o kterých mluví Míla, tak stačí jen nahlednout do učebnic dějin USA, i do těch pravých amerických. Samozřejmě, že dějiny USA nejsou jen jedno veliké barbarství. Ale jen pro zajímavost jen několik dat:

Když už jsme byli u masakrů na Indiánech, tak si můžeme připomenout i následující okolnosti. Např., že Thomas Jefferson, který napsal základy americké ústavy ve Declaration of Independence, kde se zaručoval, že každá osoba si je rovna, osobně vlastnil několik otroků afrického původu.

Obchod s otroky byl oficielně v USA ukončen asi 100 let po deklaraci nezávislosti.

1882 se čínským přistěhovalcům odepírala občanská práva. Takže Chinese Exclusion Act vytvořil jakýsi apartheid.

Tento apartheid fungoval i do konce sedmdesátých let na američanech afro-původu.

Založení Ku-klux-Clanu z 1868 si nemusíme přípomínat, jako že i Američani afro-původu nesměli ještě v letech 1880 až 1890 volit.

Ještě v padesátých letech minulého století nesměli Američané afro-původu studovat na univerzitě v Alabamě.

1956 byla Montgomery zatčena policijí černoška za to, že si v autobuse sedla na místo pro bílé.

Ještě v šedesátých letech Martin Luther oprávněně protestoval, za to, že Američani Afro-původu bojují ve Vietnamu za práva, která jim jsou v doma v USA systematicky odepřena.


Od 1940 do 1970 mohl být kterýkoliv občan USA odsouzen k několika letům vězení za takzvané „komunistické pikle“. Nejvíc to postihlo umělce. Nejprominentnější obět byl i sám Charlie Chaplin, který propagoval během druhé světové války nejen otevření druhé fronty proti Německu ale i finanční pomoc Rusku. Byl z USA deportován a svůj život dožil spokojeně ve Švýcarsku. Woody Allen si dělal z těchto praktik americké vlády legraci ve svém filmu „Black List“.

1977 byl v San Francisku zastřelen Harvey Milk, první oficielně známí gayský politik nějakým křesťanským fanatikem. Při soudu se dva muslimští členové poroty „jury“ vyslovili pro odsouzení vraha, zatímco zbytek křesťanské a bílé poroty toho fanatika od rosudku osvobodilo. Asi byla pro ně skutečnost, že je někdo homosexuál mnohem horší, než vražda na lidské bytosti.


Pak máme i několik amerických barbarství v mezinárodní plitice USA. Svrhnutí atomových zbraní na Hiroshimu a Nagasaki. Skutečnost, že v Nagasaki se nalézal zajatecký tábor v Japosnku žijících cizinců a mezi nima asi 100000 Američanů, kteří při výbuchu zahynuli, se na amerických školách asi moc neučí.

Válka v Korei a ve Vietnamu. Jasně musel se podporovat boj proti komunismu. Ale musely se při tom podporovat i různé diktátorské režimy např. I v jižní Americe, které potlačovaly lidská práva ještě mnohem drastičtěji, než se stávalo v socialistickém bloku?

Samozřejmě, že muslimský svět nenávidí USA od dob války Iran proti Irák. V době, ještě než Sadaam Hussein přepadl Kuwait válčil proti Iránu. A USA dodávala zbraně na obě strany. Jak se říká, že když si děti hrají doma, tak nezlobí v mezinárodní politice.

Nejlépe je to vidět v docela novém americkém filmu „Black Hawk down“ „Černý jestřáb sestřelen“, který dokonale dokumentuje blbost USA na půdě mezinárodní politiky.


O barbarství na sektoru financí USA v mezinárodním trhu nemusíme asi nic říkat. Např. nesmyslné rozvojové pomoci státům třetího světa, znemožnění přístupu produktů ze zemi třetího světa na americký trh (např. Počítače vyráběné v Brazílii), až po bojkot západo-evropských produktů na americkém trhu pomocí přemrštěných celních poplatků USA před nedávnem.

Např. v Abu Dhabi nabízí vláda UAE obchodní existenci pro firmy ze světa na dalších dvacet let a to prosím ještě bez jakýchkoliv daňových poplatků. Víza dají hned. A nedělají s tím takové opletačky jako na konzulátě USA.

Tano, když tedy v USA žiješ, tak si aspoň prosím přečti knížku od Hugh Brogan „The Penguin history of the United States of America“. Tuto knihu si musí přečíst každý 13letý Američan ve škole. Snad ještě, než obdržíš americké občansví, by jsi se měla dějinama své vlastně už nynější vlasti seznámit. A nebo se raději nevzdělávej a žij si „svůj americký“ život plný povrchnosti, shoppingu a baseballu.
Hodně štěstí.

Frantisek
 Míša (dcera 10) 
  • 

radost z dětí? 

(25.7.2002 16:23:39)
Tak jsem si přečetla krásný článek o tom, že někde existuje "malý ráj pro maminky" a uvědomila si, že i tady se to mění k lepšímu, ale že se musíme ještě hodně věcí učit od jiných národů. Pak jsem si přečetla názory na tento článek a je mi z nich smutno. Čekala jsem reakce "u nás se to už taky zlepšuje". A místo toho... radši nemluvit. Myslím, že kdyby podobné postřehy napsala maminka, žijící např. ve Francii, byly by reakce naprosto jiné.

Mám několik přátel z arabských zemí. Jsou velmi milí, vlídní a pohostinní. Z jejich chování k dětem se stále ještě ledacos učím. Je úplně jiné, ne lepší nebo horší, ale jiné. Arabové sami jsou jiní, v něčem lepší, něco je pro nás nepřijatelné. A stejným způsobem vnímají oni nás. Ten článek je o tom lepším, o tom, z čeho my bychom si mohly vzít příklad. Proč hned útočit, že to a tamto je u nich horší?

Za ty roky jsem se je trochu naučila chápat a mít je ráda i s tím, co se mě jako Evropance tak úplně nezdá. (Koneckonců, oni mě také vřele vítají, ikdyž mám na sobě, pro ně zcela nepřijatelnou, minisukni.) Máme ale velký spor. Oni naši zem považují za rasistickou. Více rasistickou než třeba Německo, kde nyní bydlí. Mě to mrzí a neustále se je snažím přesvědčit o opaku. Ale po přečtení některých vašich reakcí... Asi jim budu muset dát za pravdu.

A ještě jedno bych chtěla dodat. Neexistují jen křesťané a muslimové. Na světě je více rozličných kultur a všechny se musí naučit vzájemně se respektovat. Nemusíme chápat, ale můžeme respektovat. A je na nás, abychom to naučily své děti, protože pokud to neuděláme, bude ten náš svět stále horší.

A ještě mi nedá, abych nepíchla do některých zde píšících "Američanek". Jak už někdo řekl přede mnou (tuším Erazim Kohák) podle mého názoru právě americká mezinárodní politika svou arogantností způsobila, že svět je tam, kde dnes je. A to si myslím při vší lítosti, kterou cítím ke všem obětem různých teroristických skupin ve všech částech Země.

Ale doufám, že jsem vás tu moc neotrávila svým mentorováním :-). Toto jsou stránky maminek a já se na ně chodím juknout jako maminka. A tak jsem doufala, že se dočtu a podělím o radost z dětí a přišlo mi líto, že to tak není... a to už su zase na počátku mého příspěvku :-)))

Čauky. Míša
 Babůnka, 3 kluci 


Jak v ráji 

(25.7.2002 17:12:59)
Ale nedovedu si představit jedno. Že bych své malé miminko dávala chovat cizím dětem a lidem přímo do náruče. Nebo aby si je jen pohladili. Přece jenom , čistota je čistota a zdraví mého dítěte mi je přednější, než obdiv od několika desítek lidí.
 *Aida* 


Re: Jak v ráji 

(25.7.2002 17:22:54)
Ted jsem se zasmala Pani Babunova. Vite, pracovala jsem 6 let jako nanny a za tu dobu jsem se starala o hodne deti. Kdyz se nas maly narodil, tak se vsechny tyhle deti i s rodici prisly podivat na moje mimco. Takze za prvni mesic zivota si ho pochovalo kolem 30 deti a jiste ne mene dospelych. Brala jsem to normalne a manzel taky. No on je koneckoncu Arab :o)). (Ty deti jsou Anglicani a taky jim to prislo normalni).
 Babůnka, 3 kluci 


Re: Re: Jak v ráji 

(25.7.2002 17:41:26)
V cizině to možná normální je, ale tady určitě ne. Když za mnou přijde na návštěvu nějaký známý, a má zájem si podrndat děťátko, proč ne? Ale spíš mám na mysli třeba to, kdybych byla někde venku v parku kde je pískoviště a představím si jak ty děti si hrají v tom písku a pak ohmatávají to moje mimčo, tak to by ses asi bála i ty. Anebo tam máte tak čisté prostředí, že se toho třeba bát ani nemusíte. Moji děti jsou taky zvídaví a sotva vyjdu ven tak se hned koukají, kde by si sebrali kdejaký klacíček, pak si šahnou na tamto, pak zas nato a ruce jsou za chvíli špinavé. Myslím, že ani jiným maminám by se nelíbilo, kdyby si moji kluci chtěli po chvíli hladit jejich čistá miminka.
 *Aida* 


Re: Re: Re: Jak v ráji 

(25.7.2002 18:15:08)
Tak je pravda, ze kdyz jeden trilety kloucek nabizel memu tenkrat nekolikatydennimu synovi svoje olizane lizatko, tak jsem moc nadsena nebyla :o). My bydlime v Londyne a je tu tak spinavo, ze byste se asi divila. Tedy krome tech velmi bohatych ctvrti, ale tam my se chodime jen tak koukat. Kdyz jsem poprve prijizdela do Londyna autobusem, musel byt zrovna den kdy se vyvazeji popelnice. Tedy popelnice se tu moc nevedou, spis takove ty cerne pytle, ktere se skladuji pred barakem. Ulice byly zaplavene cernymi pytly. Byla jsem z toho v soku. Dalsi sok jsem mela z mistnich nemocnic. Stravila jsem tam po porodu 4 dny a za celou dobu na pokoji nikdo nevytrel, neumyl umyvadlo (nakonec jsem si to udelala sama), proste hnus. Ale abych moc nedrbala, kamosky co bydli mimo Londyn rikaly, ze u nich je to lepsi.
 Babůnka, 3 kluci 


Re: Re: Re: Re: Jak v ráji 

(25.7.2002 18:34:46)
Tak to můžu být ráda, že bydlím, tam kde bydlím. Sice musím věčně koukat, abych do něčeho nešlápla, okřikovat děti, aby neběhali moc po trávníku, nebo aspoň koukaly kam šlapou. Ale s tou nemocnicí, co jsi tam byla, to je teda opravdu děs. No, kam my se nedostaneme od "radosti z dětí".
 Petra, 2 dcerky 
  • 

Gratuluji, kazdy nema to stesti tam bydlet 

(13.2.2006 18:50:29)
Mila Terezo,

uplne Vam to verim,i kdyz jsme v Abu Dhabi pouze pristali na ceste do Karachi, kde maji k detem stejne hezky pristup. O jarnich prazdninach se chystame do Dubaje, moc se tesim. Mejte se hezky a nenechte se otravit lidmi, kteri maji jednu spatnou zkusenost a hazeji vsechny ostatni do jednoho pytle.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.