| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku O kojení jako nadlidském činu

 Celkem 196 názorů.
 Petra, dvě děti 
  • 

Absolutně s článkem nesouhlasím 

(21.2.2002 11:01:05)
Článek se mi zdá vulgární a urážející roli ženy jakožto matky. O dítěti je pojednáváno jako o věci.

Přístup zdravotníků obecně je často neosobní a ponižující důstojnost, tak co bychom čekali od porodnic, že to tam bude jinak? Já myslím, že je pro budoucnost dítěte (a o tu zde jde)lépe být ponižována v porodnici, kde propagují kojení než v porodnici, kde propagují Nutrilon! Porodnic, kde propagují kojení zatím jen naoko( a prakticky to vypadá tak, že děti jsou oddělovány od matek a když jeden den nepřiberou, tak je jim dávám každé tři hodiny z lahve Nutrilon) je pořád ještě dost. Ženy jsou v porodnicích ponižovány, protože si nechaly vzít svůj porod, svoje kojení a nechaly udělat z porodu a kojení nemoc.

Autorka článku by raději před štěstím dítěte upřednostnila pětidenní pocit důstojnosti( odmítla by ze sebe udělat kojící zvířátko)a svoji pohodlnost. Jo jo, je to těžká námaha prát trička a těžká finanční újma kupovat prsní vložky. Paní Magdo, já chápu, že některé ženy nechtějí kojit, takové ženy mají právo na rovinu kojení odmítnout. Myslím, že personál by s nimi udělal dohodu: "maminko, prosím, kojte alespoň teď v porodnici kvůli obranným látkám v mléce, až budete doma, tak nekojte, když nechcete". To vám připadá ponižující, když personál chce, aby vaše dítě bylo zdravé?!
 Petra, dvě děti 
  • 

Co to znamená být ženou? 

(21.2.2002 11:34:00)
Být ženou znamená být oddanou manželkou a matkou. Být ženou znamená být opatlaná dětskými ručičkami, být ženou znamená být potečkovaná mateřským mlékem, být ženou znamená dávat lásku a štěstí a zdraví dětem. Každá jsme jiná. Být ženou pro někoho znamená být důstojnou upravenou osobou.
Důstojná upravená žena sice není zvířatko na mléko, ale emancipační stroj......
 Helena 


Re: Miluji své děti, ale nechci aby mě mateřství zničilo 

(21.2.2002 13:30:57)
Magdo,

mluvíš mi z duše, konečně trochu jiný příspěvek, než všechny ty idylky (viz rozsáhlá diskuse o porodech doma).
Mám 2 děti (3 a 8 měs) a kojení mě bavilo (na rozdíl od některých kamarádek, které musely přestat kojit, protože trpěly úzkostí a nevolností během kojení). Ale rozhodla jsem se po 6 měs. skončit, protože jsem už byla vyhublá na kost, nemohla jsem sportovat (když sport, tak nebylo mléko) a nikam jít a vůbec jsem byla vyčerpaná.
Prvních 6 měsíců je pro mimčo stran mateřského mléka nedůležitější, osobně si myslím, že matky které za každou cenu kojí do 2 let, se zbytečně vyčerpávají a dítě už z toho stějně moc nemá.
A příspěvky typu, že být ženou znamená pouze rodit, kojit, chovat, uspávat, prát a žehlit vůbec nebudu komentovat.
A proto, ještě jednou souhlasím s MAgdou, matky, které z nějakého důvodu nekojí nebo přestanou dřív nejsou méněcené a neznamená, že milují méně své děti.
Zrovna tak, jako nesouhlasit bezhlavě s porodem doma (opětodkaz na diskusi k článku o porodech doma) neznamená, že nejsem opravdová a přirozená matka a že moje dítě bude frustrované ze stresu z porodnice.

Bikerka
 Jana Z. 


Re: Re: Miluji své děti, ale nechci aby mě mateřství zničilo 

(21.2.2002 14:18:34)
neni co dodat..Bikerka rekla vse. Mate pravdu holky :-)))Clanek od Magdy je rozumny, neni zlato co se trpyti. Jestli se nekomu libi kojit do 2 let at si koji, nicmene si osobne myslim, ze to decku ve 2 letech uz moc neda, to at radeji ji ovoce a zeleninu, jde spis uz o zvyk, rekla bych zlozvyk, to mne tady ukamenujou, co..?! A porod doma? No jestli ma nekdo tu odvahu, obzvlast pri prvnim decku, at si to riskne..
A jak tady Petra psala neco o tom co znamena byt zenou, hm to snad uz radeji necham bez komentare...
Mejte se, tady je krasne slunicko, tak my jdem ven.
Jana a dcera Kacka
 Jana Barborka 7 mes 
  • 

O co tady jde? 

(21.2.2002 15:50:22)
Kazde rano, kdyz si zapnu pocitac,mi naskoci jako uvodni stranka "Rodina" a ja si vzdy s chuti prectu novy prispevek. Bohuzel velmi casto mam pocit, predevsim pak z reakci na dane clanky a v diskusich, ze maminky, misto toho, aby jen napsaly svuj nazor a polemizovaly "na urovni", se pousteji do ataku s pisatelkou, pouzivaji urazek a jinak ji napadaji....proste dulezite je, srazit ji na kolena stuj co stuj! Pochopily jste VY DOTYCNE, ze tady jde o neco uplne jineho? Jak chcete vest sve deti k toleranci, kdyz vy sami vubec nevite, co to sluvko znamena?
 Stetinka 


Re: O co tady jde? 

(21.2.2002 17:48:48)
Jano,
z celkem dlouhe rady reakci mi nejvic "sedla" vase odpoved, i kdyz si osobne myslim, ze kojeni do 6 mesicu je pro dite velmi dulezite. Ovsem take zastavam nazor, ze kazda maminka vi, co je pro jeji dite i pro ni nejdulezitejsi. V tomto pripade je to pravdepodobne spokojena matka i za cenu ditete umele ziveneho. At se kazdy rozhodne sam, je to jeho pravo. A stejne tak je jeho pravo "hlasat" sve presvedceni na verejnosti.
Budme rady, ze mame moznost volby...a tim myslim nejen kojeni!
 Hanka,2 děti 
  • 

Re: Re:pichnuti do vosiho hnizda 

(21.2.2002 21:21:30)
Tedy Magdo, to se ti opravdu podařilo píchnout do vosího hnízda. Když jsem si přečetla některé reakce, nevím, jestli je to k smíchu nebo k pláči. Fanatismus, fráze načerpané z brožurek nevalné úrovně, snaha zvítězit se svým názorem za každou cenu.
Za sebe řeknu, že ne se vším v tvém příspěvku souhlasím, rozhodně ho ale neberu jako vulgární, dokážu se vcítit do tvého pocitu ponížení, kdy ti na chodbě sestra lapne a zmáčkne tvůj prs. Dodala bych ale jednu věcnou přípomínku k umělé výživě - alergizace!!! Konkrétně: Můj "drobeček" Anetka se narodila s váhou 4,1kg, takže jí v den porodu asi množství mého mléka nemohlo stačit, docela často poplakávala. Měla jsem ji u sebe, kojila jsem ji cca každou hodinu (prosím, nekamenujte mne nikdo, čas jsem neodměřovala, to jen odhaduji). Byla jsem nesmírně vyčerpaná dlouhým, náročným porodem, točila se mi hlava ap, proto jsem večer sestru požádala, aby na chvíli vzala Anetku k sobě, abych se mohla aspoň trošku vyspat, protože jsem opravdu nebyla ve stavu, kdy bych se o ni mohla dostatečně postarat. No a milá sestra neudělala nic jiného, než že ji dvakrát bez mého vědomí nakrmila umělou výživou. Dnes je Anetce 13 měsíců a má tak šílenou alergii na kravské mléko, že po pouhém olíznutí něčeho mléčného má cca hodinu červené fleky po celém obličejíčku, alergii potvrdily i laboratorní testy. Dobře vím, že nemůžu s jistotou tvrdit, že právě tento první kontakt s umělým mlékem je příčinou, ale dětská lékařka i alergoložka potvrzují, že to tak může být.
Původně jsem byla odhodlaná kojit cca 1 rok (stejně jako před 10 lety syna), ale v této situaci svůj "závazek" zvyšuji na dva roky.
Mějte se všichni krásně, ať už kojíte nebo ne! Hanka
 Hana, syn 2 a půl roku 
  • 

Re: Re: Re:pichnuti do vosiho hnizda 

(21.2.2002 21:49:16)
Váhám, jestli mám svůj příběh připsat do téhle diskuse, ale Magda ve svém příspěvku píše o tom, jak se dneska všude propaguje kojení a jak se každý na nekojící dívá skrz prsty... Já, ač jsem se moc těšila na kojení, měla bohužel tu smůlu, že jsem kojit nemohla, protože mi v 36.týdnu těhotenství selhaly játra a následně ledviny... takže jsem mohla být a jsem ráda, že jsem rodila v nemocnici, kde si věděli rady a zachránili mi život, ale co mě dlouho mrzelo, že se mnou nikdo nebavil o tom, jestli budu nebo nebudu kojit, prostě zastavili laktaci léky a neřekli, že nebudu kojit. Syna jsem viděla sice po narození, ale moc si to nepamatuju a pak až, když mu bylo pět dní a to jsem obrečela a stejně jsem k němu ještě nesměla,... A on osmý den svého života onemocněl meningitidou a já dodnes trpím tím, že to bylo proto, že jsem ho nemohla kojit, nemohla jsem s ním být a navíc ho očkovali jako všechny novorozence třetí den - doktoři hledali virus ve mně, ale já to nebyla, já to na něj nepřenesla... Dneska už jsme ze všeho snad venku a i imunologicky je syn téměř v normě. Ale kdykoliv jsem koupila Nutrilon a přečetla si, že nejlepší je kojit, měla jsem co dělat, abych nebrečela. Když byli klukovi dva roky,četla v knížce o stravování batolat najednou zase větu, že nejlepší je dítě kojit, rozbrečela jsem se a nemohla se zastavit. Věřte mi, že stejně jako je těžké vyrovnat se s obtížností a krásou kojení, je moc těžké psychicky se srovnat s tím, že kojit nemůžete...
 Jana CAM 


Re: Re: Re: Re:pichnuti do vosiho hnízda aneb spočítejte si výhody a nevýhody kojení 

(21.2.2002 23:25:17)
Příspěvek Běty mi mluví ze srdce, ale přesto ještě něco dodám. Takto psát o kojení, jak píše Magda, může jen žena, která má s kojením špatnou zkušenost. Možná jen proto, že jí nikdo vhodně s důstojností neporadil, zřejmě kojila nesprávnou technikou a kojení jí v důsledku toho bolelo. Zásada správného kojení je, že kojení nesmí bolet. Pak je to velice příjemný zážitek jak pro dítě tak pro matku. Rovněž složení mateřského mléka je hotový zázrak. Umělá výživa sice dokáže dodat potřebné kalorie k růstu, ale nedodá složité mastné kyseliny a obranné látky, živé buňky a další spoustu přínosných látek pro dítě. Dítě v mateřském mléku dostane tuk a zároveň enzym na jeho lepší trávení atd., zkrátka umělá výživa se nemůže nikdy mateřskému mléku vyrovnat. A jaký přínos z toho můžou mít maminky? Kojení snižuje výskyt rakoviny prsu a vaječníků. Takže ve srovnání s těmito výhodami, nevýhoda puntíkovatého trička je opravdu směšná. Jinak já kojím již 16 měsíců a nejsem nijak v pohybu omezena, když cestuji na den dva pryč zastoupí mně manžel a podá odstříkané mléko. Magda by byla nejradši, aby prsa rovnou narostly i mužům, aby převzali péči o dítě se vším všudy jak píše, to by se jí to nakupovalo a možná by se jí líbilo, kdyby rovnou to dítě za ní donosil a porodil hi hi. Ale to už píšu se stejnou nadsázkou ve stylu alá Magda.V každém případě je na každém jak se z kojením rozhodne. Já jsem si jako rozumný člověk dokázala spočítat výhody a nevýhody. Je škoda, že maminy jako Hanka(syn 2,5 roku) tu možnost volby ani neměly, ale těm maminkám co si můžou vybrat mezi MM a umělou výživou přeji ať vybírají moudře.
 Janka & Míša & Verunka+Lukášek 


Re: Re: Re: Re: Re:pichnuti do vosiho hnízda aneb spočítejte si výhody a nevýhody kojení 

(22.2.2002 14:08:49)
Myslím, že prohlášení "píchnutí do vosího hnízda" je naprosto přesné. Rozpoutala se tu velmi zajímavá diskuze. Přečetla jsem všechny příspěvky a z každého příspěvku bych byla dokázala vzít věty s kterými souhlasím a naopak. Pravdivé bylo v jednom příspěvku to, že každá má právo říci svůj názor. Vždyť je to přeci skvělé když každá napíše svou zkušenost ( mohlo by to být bez urážek ostatních ), dát všechny zkušenosti dohromady, ať kladné nebo záporné, do jedné knihy ( nebo brožury - jak kdo chce ) tak nastávající mamimky jsou naprosto připravené, bez depresí když kojit nebudou a štěstím když budou. Jsem ráda, že jsem si Vaše příspěvky a zkušenosti mohla přečíst, pište dál - jenom pamatujte na to, že každý má právo na svůj osobní názor a také jej má právo říci nahlas. Hezký den.
 Petra Haluzová, Honzík 20 měsíců 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re:pichnuti do vosiho hnízda aneb spočítejte si výhody a nevýhody kojení 

(23.2.2002 12:47:52)
Milá Běto a Jano se dvěma dětmi,
velmi vám děkuji za váš příspěvek. Do diskusí na rodině se obvykle nezapojuji, ale tady mi to opravdu nedá. Podle mě je kojení přirozeným pokračováním těhotenství a porodu. Já se na ně takto dívám, kojím dvacet měsíců a kojit budu i dál, protože mě to absolutně v ničem nezatěžuje. Nemám ani černo pod očima, ani mi nepadají vlasy nebo zuby. Plně jsem kojila do osmi měsíců, protože to vyplynulo ze situace. V té době měl Honza téměř deset kilo. Já jsem drobné postavy 157/48, jím zdravě a pochopitelně taky beru vitamíny. Nejsem žádná orvaná matka puťka, která sebe staví na poslední místo za všechny členy rodiny. Těším se z lásky a blízkosti mého syna a snažím se užít si každou minutu.
Myslím si, že část podstaty spočívá v informovanosti. Vědět, jak velkým přínosem mateřské mléko pro moje (naše) dítě je - teď nechávám stranou krásu fyzického kontaktu - a taky, jak mám jíst a jaké látky do sebe dostat, aby moje tělo fyzicky nestrádalo.
Asi mě všichni správně nepochopí, ale nechci se tady rozepisovat, protože tohle je téma na hodiny a hodiny. Z některých maminek v téhle diskuzi je mi smutno.
Všechny zdraví Petra a právě kojící se Honzík
P.S.: Doporučuji knihu od Petra Fořta Moderní výživa v praxi pro těhotné, kojící ženy a děti
 Buffy 


Re: Re: Re: Re: Re: Re:pichnuti do vosiho hnízda aneb spočítejte si výhody a nevýhody kojení 

(24.2.2002 14:20:00)
Tak tuhle větu opravdu nechápu:

"Všechny zdraví Petra a právě kojící se Honzík"

To kojíš a zároveň píšeš na počítači? Dost dobrý!!!
 Petra Haluzová, Honzík 20 měsíců 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:pichnuti do vosiho hnízda aneb spočítejte si výhody a nevýhody kojení 

(25.2.2002 22:54:14)
Ahoj Buffy,
i když je Honza už docela velký, pořád je kojení jedna z nejčastějších činností, které dělám. Kojení je pro mě momentálně životní styl, takže kojím při nejrůznějších příležitostech.
Ahoj Petra
 Julie, Annabelle 2 mesic 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re:pichnuti do vosiho hnízda aneb spočítejte si výhody a nevýhody kojení 

(2.3.2002 23:43:17)
Mila Petro a ostatni,

Mam 2 mesicni holcicku a kojim ji opravdu rada. Je krasne se divat, jak se spokojene "zahryzne" do prsicka... Ja take rozhodne nejsem nejaka "putka", ktera sedi doma a koji u televize. Naopak denne vyrazime ven a kojime temer vsude: v museu, obchode, restauraci a treba i kine... Nikomu se ale "nevystavujeme", pres mimi prehodim deku a nikdo nic nevidi... Ten clanek mi prijde ponekud jednostrany. Stejne jako Petra si myslim, ze kojit je prirozene, zdrave a kdyz maminka kojit muze, tak mi prijde "nerozum" nekojit. Pokud ale maminka kojit nemuze, jelikoz nemuze, tak to take neni konec sveta. Uprimne nepochopim zeny, jez se svobodne rozhodnou nekojit. Pripada mi to ponekud sobecke. Nadruhou stranu proc ale nevyuzit treba elektricke odsavacky aby alespon 1x denne mohl "kojit" treba take tatinek. A nebo babicka a rodice si mohou vyrazit za kulturou... Ja osobne pouzivam odsavacku od 4. tydnu a davame nasi male 1x denne z lahvicky. Nedela ji to zadne problemy.
 Martina, 26, vdaná, bezdětná 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re:pichnuti do vosiho hnízda aneb spočítejte si výhody a nevýhody kojení 

(25.2.2002 16:06:16)
Milé maminky,
myslím, že vám v tom celém běsnění tady okolo kojení uteklo jedno a to, že z psaní nelze tak snadno vyčíst nadsázku a ironii a střílení si ze sebe sama nebo z většinou vážných témat. Přečtěte si pár článků Magdy Silné a pochopíte co váma asi uniklo, že šlo o nadsázku a ne o to jak se ulít z kojení.
Znám se a vím, že tak jako by mě některé ženy odsoudily za to, že jsem po svatbě ačkoliv svého muže miluji nezačala běhat kolem něj a poskakovat jako kolem boha, ale brala to sportovně tak si umím představit, že i vše to vážné kolem dětí a pokud je toho na člověka hodně a paní Magda má ty malá robátka 3, tak někdy trocha humoru a odlehčení vážného tématu docela slušně pomůže.
Magdo jste mi strašně sympatická, že máte takový humor a hlavně se nenechte touto diskuzí odradit a pište dál už se těším na veselé příhody z vaší Silné rodiny.
 Běta 
  • 

Re: Re: Miluji své děti, ale nechci aby mě mateřství zničilo. Co si asi o tom myslí nemluvňata? 

(21.2.2002 15:27:47)
Bikerko,Bikerko,

v diskusi o porodech doma si byla hlavně ty s nejvyhraněnějším názorem, nemyslíš? Despoticky si matkám, které chtějí rodit přirozeně, říkala, ať si klidně rodí na poli( nebyl to náhodou výsměch?) Sama si volila porod hezky v teple u Apíka s epidurálkem a s následným odpočinkem bez dítěte. Je to fajn, že se umíš tak pěkně šetřit.
Nevím, proč paní Magda "Silná" o kojení takto píše. Někdo si může myslet, že umělé mléko je pro miminko to nejlepší, já mu ten názor neberu. Ale já si zase myslím,že kontakt matky s miminkem během kojení je něco úžasného a neopakovatelného a ještě se u toho miminko napapá. Co si o tom myslí narozená miminka?
Běta
 Petra, dvě děti 
  • 

Re: Re: Re: Miluji své děti, ale nechci aby mě mateřství zničilo. Co si asi o tom myslí nemluvňata? 

(21.2.2002 16:41:41)
Novorozeně (i větší kojenec)chce být neustále "připláclé" na maminku a chce si podle své potřeby sát z prsu. Tak je nejšťastnější. Jsou matky, které to přirozeně svým dětem umožní, a klidně se přitom nechají "zatečkovat". A jsou matky, které jsou pohodlné a všelijak se vymlouvají. Opravdu milující matka nezná žádné výmluvy a dělá vše pro blaho dítěte na úkor svého pohodlí.

Jiná matka dělá všechno pro své pohodlí na úkor štěstí dítěte. Umělá výživa, dudlíky, jesle, postýlky, paní na hlídání - to jsou vynálezy pro matku a ne pro dítě! Miminku se nelíbí, když je s ním nakládáno jako s věcí. Když někdo napíše "miluji své děti, ale nechci, aby mě mateřství zničilo" , tak to znamená, že své děti nemiluje tak, jak by si zasloužily. Znamená to, že je sobecký a že upřednostňuje svoje zájmy před zájmy dítěte.
 Bára,Matýsek a Kubíček 


Re: Re: Re: Re: Miluji své děti, ale nechci aby mě mateřství zničilo. Co si asi o tom myslí nemluvňata? 

(21.2.2002 19:12:27)
Ahoj maminky,precetla jsem si clanek,reakce na nej a musim taky reagovat.Co se tyce me,nikoho neodsuzuju za to,pokud nemuze a nebo nechce kojit.Je to jen jeho vec a rozhodnuti.Nemyslim si,ze by o to mene milovali sve deti.Jen nejsou schopni (nebo nechteji) se tolik pro sve deti obetovat.Obetovat,myslim ve smyslu tom ze ja napriklad plne kojim,kojim kazdou hodinu a pul (takze nedelam krom kojeni a krkani skoro nic jineho:-))),kojim tak ctyri krat-petkrat za noc,jelikoz mame camprlinka,ktery se osype temer po vsem muzu toho jen velmi malo a ted mam pravdepodobne z kojeni odvapneni kosti.O tom ze po mem celozivotnim boji s nadvahou,kdy jsem schodila tricet kilo a predstava toho ze budu "tlusta" mi nahani nocni muru,mam nekolik kilo navic,kterych se "udajne" zbavim az kojit prestanu,radsi ani nemluvim.A chtela bych pokud by to bylo jen trochu mozne,kojit do pul roku plne a po te tak do dvou let.Delam to pro Matyska protoze ho miluju a z meho pohledu je to,to nejlepsi co pro nej muzu udelat a nebyt nekolika doktoru,kteri se pozastavuji nad tim,ze kojim tak casto a i v noci,ze uz je Matysek dost stary,aby spal celou noc atd.Tak mi na tom neprijde nic divneho.Ale to ze je to nejlepsi je jen muj nazor a moje rozhodnuti.A nemyslim si ze zena ktera by uplne ve stejne situaci dala pednost sobe,ci sve postave,nema rada sve deti,jen proste mysli na sebe o neco drive nez my "milujici maminky",ktere za dva-tri roky budou hopsat v posilovne,s prsama zastrcenyma v teplakach :-))) a budem dohanet to na co jsme v zajmu nasich miminek pozapomeli.Urcite by taky jako mi pro sve deti dychali,urcite je take od rana do vecera pusinkuji,zuzlaji a mazli se s nimi a urcite jsou pro sve deti ty nejlepsi mamy na svete,ktere by nevymenili.Jen proste dostavaji pit z lahve.
 Petra, dvě děti 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Miluji své děti, ale nechci aby mě mateřství zničilo. Co si asi o tom myslí nemluvňata? 

(21.2.2002 20:15:03)
Já jsem kojila přes čtyři roky a prsa mám sice jiná, ale pořád hezká. Když se přestává kojit pozvolna, povolení prsou nehrozí. Rovněž při správné výživě nehrozí odvápnění ani únava. Já jsem kojila zpočátku také každou hodinu až dvě, až do roka a půl i několikrát v noci. Některé maminky nemohou kojit, ale snaží se to dítěti vynahradit tak, že ho krmí z láhve svlečené, aby děcko cítilo její teplo, často ho chovají a tisknou k sobě. Tak by to mělo být, aby se maminka snažila dát nejvíc, co může. Ale některé mámy toho zneužívají, že nekojí, krmení odbývají v poklusu nebo ho svěří jiné osobě....To jsem měla na mysli. Neměla jsem na mysli prohlašovat, že ta, která dítě nekojí, je špatná! Měla jsem na mysli prohlašovat, že ta, které se nechce dítě kojit(tj. CHOVAT ČASTO TĚSNĚ U SEBE), tak ta že nevychází dítěti vstříc! Je to její právo, budiž jí to dopřáno. Sama pak ponese následky svého rozhodnutí. Mezi matkou a dítětem se při kojení a při těsném kontaktu vytváří silné citové pouto, dítěti je dávána jistota do života. To pouto se nemůže vytvořit, když ta matka tomu brání a dítě od sebe odstrkuje, aby se "mateřstvím nezničila". To jsem chtěla říct. Mějte se hezky a ať jsou vaše děti spokojené.
 Dasa_ 


A čo otec? Ten nemá na kŕmenie nárok? 

(21.2.2002 21:26:07)
Nerozumiem, čo si chcela povedať tou cudzou osobou, ktorej matky zverujú kŕmenie dieťaťa. A čo otec, myslíš, že ten na takéto veci nemá nárok? Ten nemôže zažiť ten pocit z kŕmenia, tú blízkosť? Aký bude potom vzťah medzi nimi? Ten je iba na zarábanie peňazí?
 Petra, dvě děti 
  • 

Re: A čo otec? Ten nemá na kŕmenie nárok? 

(21.2.2002 21:36:06)
Muž se může dle libosti tulit ke kojící(nebo krmící)manželce a děťátku. Tak to příroda zařídila.
 Klára 2 dcery 
  • 

Re: přirozené 

(22.2.2002 10:50:35)
Á to miluji, dělat jen to co je přirozené, tzn. rodit doma je přirozené tak budem rodit doma, kojit do 2 let je přirozené tak to budem dělat, jenže když je všechno po přirozenu tak nezapomínejte že i neléčit nemoci je přirozené buď dítě přežije nebo ne to je přeci přirozené tak to příroda zařídila. Takže vrátíme se do jeskyní a přežije ten nejsilnější tak to příroda chtěla.
 Miška, 3 děti 


Re: Re: přirozené 

(22.2.2002 10:55:05)
Já teda nevím, ale ti jeskynní lidé mi nepřipadali, že by měli být vzorem - mlátili se palicí po hlavně láska neláska:-) Takže teď vlastně nevím, co je to v souladu s přírodou. K tomu asi moc nepatří počítač, co? Znám pár lidí z televize, co žijí v souladu s přírodou - ti přece opravdu žijí v lese a přírodně. To asi mezi nimi Petra nebude....:-) Tak jak to teda myslela?
 Agnes (1,5 dítěte) 


Re: Re: A čo otec? Ten nemá na kŕmenie nárok? 

(22.2.2002 13:57:22)
Už jsem to nevydržela a musím se taky ozvat. Sama děti nemám a možná mít ani nebudu, ale tvoje názory mě mírně řečeno zarážejí. Úplně mě zamrazilo, když jsem si přečetla tvoji odpověď na krmení otcem. Podle tebe to příroda zařídila tak, že matka porodí SVÉ dítě a proto se o něj musí také SAMA starat. Tady to vypadá, že otec je pouze na zplození dítěte a pak na zajištění obživy rodině, takže jako v pravěku. Nejsi ty náhodou v nějaké sektě? Takovéhle fanatické "návraty k přírodě" přece nejsou normální. co když dítě onemocní? Budeme doufat, že ho příroda zachrání?
 Petra, dvě děti 
  • 

Re: Re: Re: A čo otec? Ten nemá na kŕmenie nárok? 

(22.2.2002 14:07:08)
Agnes, návrat k přírodě znamená návrat k přirozenému rodičovství a mateřství. Jestli jsi někde viděla kojit samce své mládě, tak ti gratuluji, mně se to ještě nepoštěstilo.
 Miška, 3 děti 


Re: Re: Re: Re: A čo otec? Ten nemá na kŕmenie nárok? 

(22.2.2002 14:14:51)
Petro, návrat k přírodě u tebe znamená vrátit se do opičích dob? Protože jak jinak si vysvětlit, že muže přirovnáváš ke zvířecím samcům....
 Jarmusha,David 7/01,Diana 2/03 


Re: Re: Re: Re: A čo otec? Ten nemá na kŕmenie nárok? 

(22.2.2002 14:24:16)
Petro, kojit chlap nemuze, ale krmit z lahve ano, tak proc by to nedelal? Vzdyt otec neni pro dite zadna "cizi osoba". Muj pripad to sice neni, my jeste kojime, ale ze sveho okoli vim, ze dite prijima lahev od otce prinejmensim se stejnou chuti jako od matky. Podle te tve teorie to vypada, jakoby bylo uplne proti prirode, aby daval chlap diteti jidlo. To mu nemuze dat ani kasi ze lzicky, kdyz sedi spolecne u stolu? A jestli kasi ano tak proc ne mleko z lahve?
 *Mirka* 


Re: Re: Re: Re: A čo otec? Ten nemá na kŕmenie nárok? 

(22.2.2002 15:47:53)
Ked už sme v tej prírode, tak samca som ani ja kojiť nevidela ale u vtákov je to snáď bežné, že kŕmia obaja rodičia a "rodinné vzťahy" sú u nich často silnejšie ako u cicavcov.
 Monči28 


Re: Re: Re: Re: A čo otec? Ten nemá na kŕmenie nárok? 

(5.12.2003 23:50:44)
A víš co je zajímé? Mořský koník mládě dokonce rodí..
 Martina, 26, vdaná, bezdětná 
  • 

Re: Re: A čo otec? Ten nemá na kŕmenie nárok? 

(25.2.2002 15:48:23)
Petro, jak tak pročítám vaše odpovědi tak stále silněji nabývám na dojmu, že snad sedíte u PC a opisujete to z příruček asi tak 200 let starých. To snad ani jinak není možném že nekdo v tomto tisíciletí si myslí, že otec se může ko kojící či krmící matce přitulit. TO je opravdu směšné. A jaký máš názor na přítomnost otce u porodu?
 Viki 
  • 

Re: Nenechám se mateřstvím zničit, abych dítěti vůbec k něčemu byla... 

(21.2.2002 21:05:36)
Teda Petro... Podle Tebe matka, která své děti miluje, ale nechce, aby ji mateřství zničilo, je sobecká? Hmm, tak to doufám, že se má dcera jednou neprovdá za Tvého syna. Můj první muž měl taky takovou obětavou sebezničující maminku. A ve třiceti byl naprosto neschopný vlastního života bez její pomoci, konzultace a souhlasu. Teď je mu 40, maminka mu vaří, pere, žehlí, no přece své dítě miluje. Jiná maminka nechává spát svého už 10ti letého syna ve své posteli a jiná stojí na ulici s rozervanými šaty a odhalenými prsy, protože 3-letá holčička se chtěla prostě napít... Protože miluju své dítě, nenechám se mateřstvím zničit, abych mu vůbec k něčemu byla! Dítě mě chce a potřebuje nezničenou, zdravou, odpočatou a veselou. A rodina taky!!!
 Aneta, 2 děti 
  • 

Re: Re: Re: Re: Miluji své děti, ale nechci aby mě mateřství zničilo. Co si asi o tom myslí nemluvňata? 

(22.2.2002 7:18:55)
Nemyslím si, že by byla pravda, že matka, která nechce mít 24 hodin dítě připláclé na těle je pohodlná. Každý dětský psycholog Vám řekne, že k tomu, aby byly spokojené děti je velmi nutné, aby byla šťastná a spokojená také jejich matka. Takže pokud si některá matka představuje svoji spokojenost tak, že si občas zajde s kamarádkou do kina nebo něco podobného, neznamená to, že je pohodlná nebo že má své dítě málo ráda. Zkrátka je jiná. Jiná neznamená špatná.
Aneta
 Petra + Sandra 10 měsíců 
  • 

Re: Re: Re: Re: Miluji své děti, ale nechci aby mě mateřství zničilo. Co si asi o tom myslí nemluvňata? 

(22.2.2002 21:34:24)
Z této reakce jsem docela v šoku. Nevím, jestli si to pisatelka uvědomuje, ale poměřovat lásku k dítěti pouze kojením mi připadá docela scestné, i když je pravda, že se to v poslední době stává módou. Znám maminku, která kojila do roku a půl dítěte a přitom si vesele četla noviny a mezi kojením se dítěti nevěnovala už vůbec, ale neopomněla nikde zdůraznit, že je její dcera plně kojená a ona dělá, co může. Ale kojí - jaká skvělá matka. Znám maminku, která své dítě kojila plně asi do osmi měsíců a pak je vesele převedla na pevnou stravu tím, že mu začala dávat to, co měla rodina k obědu, ale rozmačkané - protože to pro ni bylo nejjednodušší, nejdříve jen kojit a pak přece nebude vařit nadvakrát(to cituji). Další skvělá matka. Já sama jsem naopak kojila dva týdny a pak dalšího půl roku nléko odstříkávala, protože mám ploché bradavky, na kterých se mi navíc udělal velice silný ekzém, takže každé kojení byla strašná bolest korunovaná rím, že se dcera stejně nenapila, protože se zastavoval spouštěcí reflex. Když jsem po půl roce dostala velice silné léky - fluorochinolony, přestala jsem odstříkávat úplně. A přešli jsme na zmíněný Nutrilon. O tom, že je vhodný pro pohodlné maminky bych s chutí polemizovala. O co je v noci jednodušší vyndat hladového drobečka z postýlky (nebo s ním spíte aby mohl být u prsu nejen celý den, ale i celou noc? Víte, že zvyšujete riziko SIDS - syndromu náhlého úmrtí?)a přiložit si jej k prsu, než vstanout z postele, jít připravit čerstvé mléko, miminko nakrmit a nezapomenout vypláchnout lahvičku. Myslím, že by opravdu bylo na čase si uvědomit, že kojení je pro miminko zdravé a důležité, je to právo každé maminky, ale rozhodně to není její povinnost.
P.S. Magdo, článek byl skvělý a já nechápu, jak si může někdo dovolit obviňovat z pohodlnosti Tebe se třemi malými dětmi.
 Martina, 26, vdaná, bezdětná 
  • 

Re: Re: Re: Re: Miluji své děti, ale nechci aby mě mateřství zničilo. Co si asi o tom myslí nemluvňata? 

(25.2.2002 15:31:42)
A vy jste Pán Bůh, že to můžete takhle rozsoudit?
Já si myslím, že je to věc každého. Apokud podle vás ta jediná a správná matka je ta upatlaná a obětavá manželka tak vám jsitě nic nebrání abyste si to tak zařídila. A pokud některá žena cití, že dítě nejen papá, čůrá, kaká a spinká, ale taky myslí a celý život není jen miminko, ale taky roste a bere rozum a chce znát spoustu věcí kolem sebe než jen marmeládky, papáníčko apod.a chce znát odpovědi, tak taková žena se jistě zajímá i o svět kolem, práci, život a zábavu.
Tak proč takové ženy odsuzujete? Chtělo by to trochu tolerance. Pro každého muže není přitažlivá upatlaná mamina, ale naopak ambiciozní pracující žena. A váš názor, že žena pokud nemá děti se má starat o cizí je sice hezký, ale pokud by všechny ženy byly v domácnosti a staraly se o manželi a děti tak by svět možná nebyl tak hezké místo pro život.
 Monči28 


Re: Re: Re: Re: Miluji své děti, ale nechci aby mě mateřství zničilo. Co si asi o tom myslí nemluvňata? 

(5.12.2003 23:42:03)
Já s tímto tvrzením až tak nesouhlasím, neboť si myslím, že mohu milovat své dítě aniž bych se stala jeho otrokem. Neprospívá to ani jednomu z nás. Jako příklad bych uvedla třeba situaci, kdy si dítě za každou cenu vynucuje cosi a maminka, protože ho miluje jde a koupí mu to. Protože kdyby to neudělala, děťátko by strašně plakalo že to nedostalo a matka by v tu chvíli byla spíš macecha, jejíž vinou dítě pláče.
Zamysleme se..
 Lubylu 


Re: Re: Re: Miluji své děti, ale nechci aby mě mateřství zničilo. Co si asi o tom myslí nemluvňata? 

(21.2.2002 19:40:11)
Bikerko,

naprosto souhlasim s Betou, ono se to hezky nadava vsem, kdo by chtel rodit trochu jinak a pokud mozno s hezkym zazitkem.

Tve deti urcite frustrovane byt nemohou, kdyz jsi si porod hezky bez stresu prozila v nemocnici a kdyz si je kojila sest mesicu a jsi se svym vysledkem spokojena. Nikdo nerika, ze jsi proto spatna matka. Udelala jsi pro sve deti, co citis, ze bylo v tvych silach.
Proto kdyz nekdo chce "rodit na poli" nebo ho kojeni bavi tak to jeste neznamena, ze je s takovou zenou neco v neporadku.

Pro me kojeni bylo velmi dulezite uz jen proto, ze jsem citila a citim, ze jsem tim svemu diteti nabidla to nejlepsi a take nas to hodne sblizilo. Ten pocit, ze ji muzu dat najist jen ja pro mne byl dost povznesujici a na me mokre triko jsem byla pysna!
Nerikam, kojit za kazdou cenu, nekdy to nejde a nekdy holt to ani miminko nechce a potom trpi maminka, ze ji miminko odmita. Ale dokud mlicko je a dite jej chce tak proc ne??

Ja nevim co bych jineho se svymi prsy delala :o) Nahodou jsem rada, ze i na ne doslo a nemam je jen na okrasu :o)

Ed
 Jarka, dvě dcery 


Re: Re: Re: Re: Miluji své děti, ale nechci aby mě mateřství zničilo. Co si asi o tom myslí nemluvňata? 

(21.2.2002 20:22:58)
Tak nevím. Moje starší dcera byla kojená tři týdny. Ty tři týdny jsem nedělala nic jiného, než že jsem malou každou hodinu a půl přikládala. Ona poctivě dvacet minut tahala, pila, pak na deset minut usnula a pak plakala a plakala. Po třech týdnech ještě neměla svou pordní váhu - vážila o 30 dkg míň, než když se narodila. Dostala umělou stravu, já jsem jetě pár dní ždímala svá prsa abych aspoň těch pár kapek mateřského mléka do ní vpravila, ale brzy už jsem neměla ani kapičku.
Přiznám to otevřeně, ačkoli tuším, že se na mě některé z vás sesypou. Žádné trauma jsem z toho neměla. Prostě jsem to brala tak, že nejsem schopná své dítě nakrmit ze svých zásob a naopak - byla jsem šťastná, když se malá konečně dosyta najedla a přestala vytrvale plakat hlady. A nemyslím si, že by náš vzájemný vztah tím nějak utrpěl. To opravdu ne. Krmila jsem jí zasadně v náručí, přitisknutou k mému tělu stejně jako při kojení, mazlila se s ní atd. Ale opravdu jsem nechodila, nemlátila hlavou o kandelábry a nervala si vlasy...neobviňovala sama sebe, že jsem špatná matka.
A Magdy článek chápu. Ona nepsala nic o tom, že své děti nechce kojit, nebo že jí jsou na obtíž. Ona jenom nahlas pojmenovala to, co možná v skrytu duše cítí více maminek. že každá mamina, ačkoli své dítě nade vše miluje, je stále člověkem, že se s jeho narozením neproměnila v mašinku a robotka. A že má své pocity a myšlenky a že na ně má právo! Dodnes si pamatuju, jak jsem se občas těšila, že na jedno odpoledne a večer cca za 14 dní předám naše ratolesti manželovi a vyrazím s kamarádkou třeba do divadla.
 Dana, dvojčata 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Miluji své děti, ale nechci aby mě mateřství zničilo. Co si asi o tom myslí nemluvňata? 

(21.2.2002 21:36:59)
Ahoj Magdo a Jarko. Naprosto souhlasím. "Naše" kojení jsem popisovala v deníčku, už je to dost dávno. Kluci se narodili předčasně, takže kojení jsem za asistence sestřiček (já měla hrozné štěstí na lidi - rodila jsem u Apolináře a všichni byli báječní) trénovala asi týden, než se zadařilo. Dvojčata se nejlíp kojí najednou, takže to občas bývala i legrace, ale po třech měsících se kluci budili i v noci na přeskáčku po půl hodině. Každá lékařka, se kterou jsem mluvila, mne nutila, abych do května vydržela (chyběly nám 2 měsíce), ale když kluci začali ubývat na váze (a při porodní váze 1.750 a 1.950 g - když nás propustili, vážili 2,5 kg - začali vypadat dost uboze), "naordinovala" jsem jim hypoalergenní Bebu. Od dokrmování byl k úplnému odstavení jen malý krůček. Aby ne? Z lahvičky to tak krásně, bezpracně teklo. Mrzelo mne to, ale co se dalo dělat? Osobně jsem považovala kojení za podstatně pohodlnější formu výživy dětí, žádnými mokrými tričky jsem netrpěla - aby ne - kojila jsem v podstatě non stop, bylo to bezvadné období. A pak jsem si připadala jako matka - hyena, když mi kamarádky líčily, jak kojily do 3 let věku dítěte a ten pohled dětské lékařky, když jsem se musela svěřit.
Děkuju Magdo.
 Jana a trilete slunicko 
  • 

Re: Re: Re: Re: Miluji své děti, ale nechci aby mě mateřství zničilo. Co si asi o tom myslí nemluvňata? 

(21.2.2002 20:54:40)
Kojila jsem dva a pul roku a ke konci jsem si pripadala ne jako zena, ale spis jako otrok, jako chodici mlikarna. Vyslabla, vyhubla se zelenym oblicejem a cernem pod i pred ocima. Sotva jsme vylezly z domu, mala chtela "milko", kamkoli jsme prisly, mala mela hlad, prestoze uz dostavala tuhou stravu, mamino mlicko bylo to nejoblibenejsi... Proste vas vsechny varuju, takhle dlouho to nezkousejte! A nejlepsi je hned od zacatku kojeni kombinovat se sunarem nebo co se pro tento vek hodi
 Vacerka 


Re: Co to znamená být ženou? 

(21.2.2002 15:40:17)
Byt zenou znamena byt oddanou manzelkou? Co je to za nesmysl? To by me zajimalo jak si Petra predstavuje oddanou manzelku...Clanek Magdy neni vubec vulgarni a nemluvi o detech jako o vecech...Petro precti si ho jeste jednou, treba ti to sepne...
 Indiansummer 


Pocity žen ... 

(23.2.2002 12:11:53)
Nedokážu odhadnout, proč se tahle debata zvrhla ?! Jakákoliv z vás nemusí mermomocí léta kojit, aby byla za dobrou matku ! Kojení nedělá z ženy lepší matku a naopak nekojení neznamá, že je žena jako matka na odpis... Kojení by nemělo být záležitostí sebeobětování . Třeba si spousta žen stěžuje na to, že nemají po kojení tak hezká prsa, ale záleží nám mužům na tom ?? Mně imponovala moje žena tím, že MOHLA a CHTĚLA kojit naše děti do 2,5 roku, ale kdyby nekojila tak dlouho, stejně bych jí měl vždycky za dobrou matku našich dětí !!! Je krásná, i když nemá prsa jako modelka ( a já jsem rád,že moje žena to také neřeší ) Takže myslím, že mateřství tkví někde jinde a pocity z kojení - to, proč kojit, nebo ne - to spíš leží hluboko ve vašich mateřských myslích - tam kde zvažujete všechna pro a proti. Kojení jednoznačně dětem prospívá - ovšem ten princip "vysávání" maminčiného zdraví a snad i trošky té krásy na druhé straně také zaručeně funguje ... Nemáte to lehké !!!
 Dana 
  • 

Re: Pocity žen ... 

(23.2.2002 14:03:12)
Milá Indiansummer, po kojení možná nemají hezká prsa, - to je stejně otázka subjektivního pocitu, ale osobně jsem nejhezčí prsa v životě měla právě v těhotenství a při kojení (kdyby to šlo - nechám si je :-)). O tom to není.
 Dana 
  • 

Re: Re: Pocity žen ... 

(23.2.2002 14:05:45)
A promiň slovo milá - ý a á jsou na klávesnici vedle sebe - jde o překlep
 Miška, 3 děti 


Petro, jen by mě zajímalo 

(23.2.2002 13:02:24)
Mám takovou malou otázečku - čtu si už posté příspěvek - Co je to být ženou, a nějak mi z toho plyne, že dokonalá žena podle tvého vzorce je jen ta žena, která, jak popisuješ žije pro manžela, děti. Zajímalo by mě, kam stavíš ženy, které se nevdají nebo které nemohou mít děti. Opravdu mě zajímá, jak bys nazvala tyto ženy a jak se na ně díváš (když už vlastně podle tebe nejsou dokonalé).
 Petra, dvě děti 
  • 

Re: Petro, jen by mě zajímalo 

(23.2.2002 17:46:27)
Na malou otázečku malá odpověď, Miško. Žena má být dobrou manželkou a matkou. Když nechce, nebo nemůže, i tak může být ženou s velkým Ž -když se stará nebo pomáhá s péčí o cizí děti, nemocné lidi a tak....
 Miška, 3 děti 


Re: Re: Petro, jen by mě zajímalo 

(23.2.2002 20:03:49)
Teď jsem to pochopila tak, že dělíš ženy na manželky a matky /dohromady/ a na jeptišky. Ale kam zařadit ty ostatní ženy, to jsem chtěla vědět... Ty, co jsou třeba vdané, ale nemohou mít děti, ty, co mají děti, ale nevdaly se, ty, co nejsou vdané a ani nemají děti, protože se realizují např. v práci /výzkumnice, lékařky, podnikatelky/ a ještě mi zbývají ty, co žijí jen s ženami.
 Martina, 26, vdaná, bezdětná 
  • 

Re: Co to znamená být ženou? 

(25.2.2002 15:05:04)
Milá Petro,
ještě, že mé rozhodnutí začít se s manželem příští léto pokoušet o miminko je nezvratné. Kdybych si přečetla váš příspěvek dříve určitě bych dostala strach a rozhodla bych se si zachovat zdravý rozum namísto stát se matkou -strojem.
Nerozumím jaký je rozdíl mezi emancipovaným upraveným strojem a mateřským strojem ve vašem podání. Co je špatného na tom pokud maminka je upravená a usměvavá? Matka vašeho popisu je podle mého utahaná, uštvaná, ušmudlaná, upatlaná, frustrovaná, nespokojená ženská, která trpí pocity sebeobětování a protože ji nic jiného nezbývá povýší si to vše na svou modlu.
To bych chtěla vidět toho manžela nadšeného z takto "obětavé" manželky a matky.
Trochu mi připomínáte fanatiky některých náboženství, kteří nerozumí smyslu, ale blábolí důležitě své nesmysly do celého světa a kárá všechny kdo těmto blábolům nevěří.
Proboha jestli skutečně to co popisujete je to co doma předvádíte tak musím říct, že jako dítě jsem byla nadšená, že moje maminka mi možná neodměřovala kolik mlíka jsem za den vypila, ale za to se mnou šla později ven jezdit na kole a byla s ní sranda. Jo a moje maminka byla skvělá, krásná, vždycky mi všechno vysvětlila, zpívala mi i když asi falešně, ale hlavně měla mě jako dítě a ne jako stroječek do kterého musíte vložit přesný počet mlíka, kaše, ovoce, marmelády a já nevim čeho ještě aby fungoval. A moje maminka taky nebyla upatlaná ani od marmelády ani čokolády ani ničeho co jste vy popisovala. Moc jí to slušelo a vždycky byla pěkně upravená.
Takovou maminku jsem měla nejradši a jinou bych nechtěla i kdyby pro mě měla jídelníček an celou pětiletku.
 Radka, 8.tt 
  • 

R.U.R. 

(27.2.2002 8:53:53)
Petro,
z toho, co o Vás z různých diskuzí na tomto serveru vím, je mi jasné, že jste dokonalá žena a matka, máte ideální manželství, svého muže zbožňujete a každé jeho slovo je pro Vás zákonem ... máte dvě krásné, zdravé, chytré děti, s jejichž početím, porodem, kojením a výchovou nemáte sebemenší problém ... všechno máte srovnané a ještě jste tak báječná, že se o své zkušenosti dělíte s námi nedokonalými padlými ženami ... Ale já Vám prostě nevěřím ... buď si nehorázně vymýšlíte, nebo jste robot. Doufám, že je to spíš ta první varianta, protože roboti mě odjakživa děsí ... jsou strašně studení. Radka
 Adela+1 dcera 
  • 

Re: Absolutně s článkem nesouhlasím 

(23.2.2002 18:50:12)
Paní Petro, já zase s článkem plně souhlasím.
Sama mám pocit, že v dnešní době ženská, která nekojí je ta nejhorší na světě. Osobně si myslím , že sice mateřské mlého bezesporu má do jisté míry ochranné účinky,ale zase na druhou stranu to není prevence všech možných nemocí. Když jsem byla malá jediné správné bylo podávat sunar . V dnešní době je zase ta jediná správná cesta kojení.
Z osobní zkušenosti musím říct, že já jsme byla kojená 9 měsíců a trpěla jsme v dětství silným astmatem . Můj bratr byl na sunaru a nikdy neměl žádné problémy. Můj muž a jeho setra též patřily ke kojeným dětem a oba měly dýchací problémy. Tak nevím.
Já sama jsem kojila 8 měsíců a nemohla jsem se dočkat až to skončí . Dokonce jsem byla rozhodnutá dceru odstavit v 9 měsících , protože jsem toho měla plné zuby.
Moje důvody k odstavení byly tyto:
1. Z velké produkce mléka , které mi utíkalo jsem měla rozmokvalé bradavky, přestože jsem prsa mazala a často nechávala na vzduchu.
2. Dceři natrostly na konci 3!!!! měsíce první zuby , takže kojení bylo opravdu náročné.
3. Mě vadilo , že nemůžu dceru dát nachvíli pohlídat babičkám a odpočinout si. mléko mi nešlo odstříkávat ani odávačkou.
Byla jsem k smrti utahaná , protože dcera byla hodně uplakané miminko a prvních 5 měsíců jsme spala průměrně 4 hdiny denně.
A pak , když jsem si přečetla na rodiny články vašeho ražení dostala jsem depresi jak jsme špatná matka , když mi kojení připadá hrozný a sama se cítím jako vydojené "zvířátko".
Hluboce obdivuju ženy , které kojí děti do dvou let a více, ale rozhodně si nemyslím , že já jsem v porovnání s nimi horší matka, když mám jiný postoj ke kojení než ony.
Adéla
 Ivana, syn tři měsíce 
  • 

Re: Absolutně s článkem nesouhlasím 

(23.2.2002 22:05:05)
Ahoj,
strašně moc by mě zajímalo, v které porodnici jsi rodila. Moc by mě zajímalo, v které porodnici dostane dítě Nutrilon z lahve bez toho, že by o něj žena musela prosit na kolenou. Napiš mi ji a já tam půjdu moc ráda porodit. Já už jsem svůj příspěvek o porodnici, kde jsem rodila psala. Psala jsem o Bohunicích. Pokud jsi ten článek nečetla, přečti si ho (článek má název "Bohunice, kojení, atd.). A milá Petro, i když s Tvými názory absolutně nesouhlasím, strašně moc bych Ti nepřála se dostat do situace, kdy se budeš dívat na svoje dítě, jak Ti třeba hodinu i více řve hladem, protože jsi rodila v porodnici, která "podporuje" děti. Až se do takovéto situace dostaneš, pak pochopíš, jaký je Nutrilon zázrak. Já jsem naopak moc ráda, že svoje dítě přikrmuji a i kojím. Jsem moc ráda, že nemusím svoje dítě vystavovat lidem, kteří jsou nachlazení, protože si potřebuju jít nakoupit do hypermarketu. Jsem moc ráda, že svoje dítě svěřím mamince a ta ho Nutrilonem nakrmí. Ano, jsem ráda, že nejsem dojná kráva, že jsem žena, která miluje svoje dítě nade vše, miluje ten pocit, když ho má u prsu, ale miluje i svobodu.

Měj se hezky Ivana
 Petra, dvě děti 
  • 

Re: Re: Absolutně s článkem nesouhlasím 

(24.2.2002 18:58:55)
Já souhlasím s používáním Nutrilonu, ale ne z lahve, na tu vzniká snadný návyk! Pokud se kritické období překoná přikrmováním ze lžičky, nic proti tomu.
 Dasa_ 


Re: Re: Re: Absolutně s článkem nesouhlasím 

(24.2.2002 21:48:01)
Naozaj si dokážeš predstaviť podávanie či už umelej výživy alebo odstriekaného MM čerstvo narodenému dieťaťu (2-3 dni) výhradne z lyžičky? CCA 50 ml tekutiny 8 x denne?
 Petra, dvě děti 
  • 

Re: Re: Re: Re: Absolutně s článkem nesouhlasím 

(24.2.2002 23:13:59)
V naší porodnici dávali výhradně láhev, tam nebyla propagována žádná možnost alternativního dokrmení. Ale skutečně je to možné. Najeď si stránky http://www.kojeni.cz/odborne.htm

Tam se dozvíš, co všechno může jít, když se chce. Krmení lžičkou, kapátkem, stříkačkou, po prstu, kádinkou, z hrníčku, ze suplementeru (to je velmi důmyslné zařízení na dokrmování).

Já jsem nepotřebovala své děti dokrmovat. Kojila jsem celé první dny a noci téměř v jednom kuse a brzo se mi začal tvořit dostatek mléka. Při nedostatku mléka je důležité přikládat častěji a střídat prsy při jednom kojení, hlavně je důležité kojit často i během noci. Tvorba mateřského mléka se rychle(do 2 dnů) vyrovná rostoucím potřebám děťátka.

 Ivana, syn tři měsíce 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Absolutně s článkem nesouhlasím 

(26.2.2002 22:14:55)
Milá Petro,
moc by mě zajímalo, co bys dělala, kdybys dítě kojila od půlnoci do půl druhé v noci střídavě z jednoho a druhého prsu, dítě by Ti pořád řvalo, vždycky by se přisálo a okamžitě jak zjistilo, že nic neteče, odtrhlo se a začalo řvát. Víš, co jsem udělala já? Nalila jsem mu 50 ml do láhve, ano, děs se!, do láhve, on ji vypil za 10 sekund a v tu ránu spal. Pohoda, ne? Zkus mi napsat Tvoje řešení.
Ivana
 Míša, Junior *97, Beruška*2006 


Re: Re: Re: Re: Absolutně s článkem nesouhlasím 

(25.2.2002 18:32:39)
Ahoj Dášo,
jen čistě technická poznámka - novorozence opravdu lze krmit jen ze lžičky. Zažila jsem to u vlastního syna. Narodil se o měsíc dřív a neměl dostatečně vyvinutý sací reflex, takže ode mě pít odmítal. První čtyři dny dostával mlíčko sondou rovnou do žaludku a pak asi ještě týden ze lžičky. Je to hodně náročné, nacpat takhle do miminka těch 50 ml po půlkách kávové lžičky, ale jde to. A dodnes jsem přesvědčená, že jen díky téhle metodě se neodnaučil sát úplně, takže jsme z porodnice odcházeli plně kojení.
 Dasa_ 


Re: Re: Re: Re: Re: Absolutně s článkem nesouhlasím 

(25.2.2002 21:35:43)
Náš syn sa tiež narodil o mesiac skôr a naviac mal problém so srdiečkom. Z toho dôvodu sme kojiť nemohli, ťahanie ho veľmi vyčerpávalo. Ja som odstriekavala a on potom dostal fľašu. V reále to vyzeralo tak, že som pol hodiny odstriekavala, 3/4 hodiny ho kŕmila, aby vypil aspoň 30 - 40 ml, potom pol hodinky držala hore, prebaliť a o pol hodiny som zase odstriekavala:))). Vydržala som to mesiac a potom som ho prinútila ťahať z prsníka. Takže mi nikto nenahovorí, že keď dieťa dostane pár krát napiť z fľaše, z prsníka už ťahať nebude. My sme to "v pohode" zvládli po celom mesiaci kŕmenia z fľaše.
Ale uznávam, že každé dieťa sa správa inak, každé je vlastne originál :))
 Dana, dvojčata 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Absolutně s článkem nesouhlasím 

(25.2.2002 22:04:43)
Nikdo se nikomu nic namluvit nepokoušel. Tak to prostě bylo. To, že jsem nedokázala vyprodukovat dost mléka možná dokazuje fakt, že jsem asi 14 dní první kojila, pak přikrmovala, potom kluci asi pochopili, že to "jednodušší" přijde potom, takže ještě asi 3 dny předváděli, že pijou z prsu a najednou mléko prostě nebylo. Vůbec. Žádná mokrá podprsenka, žádné bolesti, nic takového. Nechat vyhladovět, jak doporučovala paní doktorka, jsem je tedy opravdu nechtěla.
 Ivana, syn tři měsíce 
  • 

Re: Re: Re: Absolutně s článkem nesouhlasím 

(26.2.2002 22:05:00)
Ahoj,
můj syn pije hned od začátku Nutrilon z lahve a pije i ode mne bez problémů. Když se oboje střídá, nemůže s tím být problém, mám to vyzkoušeno. Takže i to schvaluji. Nedokáži si představit, že by manžel, když jdu do školy (chodím na vysokou školu), krmil syna ze lžičky.

Ivana
 Iva Čapková 


Pro Ivanu 

(28.2.2002 20:14:52)
Ahoj Ivano!
Tak už jsem našla tvou recenzi Bohunické porodnice. Asi jsem předtím špatně pochopila zmínku o tomto ústavu, protože jsem doufala, že se tam od ledna 2001 něco zlepšilo. Bohužel vidím, že na šestinedělí je to stále stejné :-( Myslím, že pokud je maminka bez problémů, pak může být v Bohunicích spokojena - pokud se sestry dobře vyspí. Já jsem měla obdobné problémy jako ty. Doufám, že s bolestí je to u tebe už lepší, mně to vydrželo dost dlouho.
Zatím ahoj a příště snad porodíme v lepší porodnici. (Také jsem po zkušenosti z porodnice byla rozhodnuta další děti nemít, ale už jsem to překonala a rozhodla se, že raději budu v porodnici matka prudička, ale svá práva si napodruhé obhájím!)
iva
 Ivana, syn tři měsíce 
  • 

Re: Pro Ivanu 

(1.3.2002 20:00:04)
Ahoj Ivo,
můžu ti říct, že na zážitek z Bohunic opravdu nikdy nezapomenu. Dřív jsem se divila ženám v Nizozemí, které rodí doma, teď už se nedivím. Navíc když jsem teď slyšela tu aféru s porodnicí u Milosrdných bratří, tak se mi zatmělo před očima. Kdybych teď byla těhotná, porodila bych v porodnici (kvůli možným komplikacím) a okamžitě podepsala reverse. Ale po tomto zážitku z Bohunic opravdu znovu nechci rodit (nebo spíš pobývat na šestinedělí). Kde Ty ses rozhodla teď rodit? Mohla bys mi popsat, jaký Ty máš zážitek z porodnice?

Díky moc, Ivana
 Iva Čapková 


Re: Re: Pro Ivanu 

(1.3.2002 22:15:59)
Čauky Ivano,
moc tě zravím. Určitě ti napíšu ale: nemáš náhodou e-mailovou adresu, kam bych ti mohla napsat?
zatím pa
iva
 Iva Čapková 


Re: Re: Absolutně s článkem nesouhlasím 

(24.2.2002 21:24:40)
Ahoj Ivano,
můžeš mi prosím napsat, kde je tvůj příspěvek o porodu v Bohunicích? Ráda bych si ho přečetla a nemohu ho najít. Sama jsem tam také rodila (loni v lednu) a zřejmě mám dost odlišné zkušenosti.
díky
iva
Pokud můžeš, pošli mi článek na adresu: iva.cap@volny.cz
 Martina, 26, vdaná, bezdětná 
  • 

Re: Absolutně s článkem nesouhlasím O kojení jako nadlidské činnosti 

(25.2.2002 14:32:51)
Milá Petro,
ačkoliv děti nemám, přesto se musím paní Magdy zastat. Já její články čtu už delší dobu a rozhodně bych neřekla, že děti odstrkuje kvůli svému pohodlí. Velice se u jejích článků pobavím a musím říct, že kdybych jen z poloviny zvládala různé situace s přehledem a humorem jako ona tak bych se považovala za dobrou. Myslím, že z jejích příspěvků naprosto čiší láska ke svým dětem a rodině vůbec. Její článek jsem nepochopila jako odmítání kojení, ale to šílené co se kolem strhne pokud nejste perfektní "kojná" vždy ready a poslušná. Nezlobte se na mne, ale docela dost mých kamarádek mělo problémy samo se sebou díky kojení, které zřejmě není až tak úplně jednoduché pokud je to poprvé a může skutečně připravit mamince miminka mnoho velmi stresujících chvil a máte-li navíc strach jestli má miminko dost tak dvojnásob. A mně sestra sáhnout na prso a skutečně jak dojnici ho zmáčknout beze slova tak pokud bych se na to vzmohla asi bych ji jednu pěkně pleskla. I kojící maminka je člověk a ne jen tupý stroj na dávání mléka, a tak by s ní měly zacházet i sestry. Nikdo nezpochybňoval dobrý vliv kojení na miminko jen občas je třeba se podívat jestli to skutečně není na úkor něčeho jiného např. psychické pohody maminky. A upřímně řečeno je mnoho zdravých nekojených dětí, které ale měli maminku milující, v pohodě, která ač je nemohla nebo nechtěla kojit jim zcela jistě dala do života pocit bezpečí, klidu a lásky a to je to oč tu asi šlo.
Nechápu proto proč na paní Magdu musíte tak útočit. Nebo je to trestné říci, že pro každého kojení neznamneá naprostou idylku a splynutí s miminkem? Že to někdy může cítit jinak? Nejsme roboti, ale lidé a to co jednomu je příjemné pro druhého může být problematické.
 Henri, 27 let a 6,5 měsíční Anička 
  • 

To byla teda odvaha !!! 

(10.3.2002 22:31:22)
Chtěla bych jenom vyjádřit upřimný obdiv nad odvahou vyslovit tolik námitek vůči kojení a zacházení s kojícími maminkami. Já jsem byla a pořád jsem velkou zastánkyní kojení, nejenom proto, že moje holčička krásně prospívá (váží skoro 9 kilo v půl roce, narodila se 4-kilová), ale i proto, že mám to štěstí a těhotenství a ani stále trvající kojení na mně nezanechalo žádnou stopu. V kojení vidím velmi pohodlný a opravdu levný způsob krmení, nemluvě o zdravotním hledisku pro dítě a estetická stránka mně moc netrápí, protože žádný problém z tohto hlediska nemám, jenom si vyměňuju polštářky do podprsenky. Anička sice musí všude se mnou, nebo spíš já nemůžu všude s ní, ale to mi zatím taky nepřekáží. Myslím ale, že je skutečně nejdůležitejší aby maminka byla v pohodě. Taky jsem se bála, že hrozně moc přiberu, že budu na břichu a na prsou samá jizva, že budu mít prsa po kolena a budu věčně nevyspalá a uštvaná máma s mastnejma vlasama a kruhama pod očima, trojitou bradou a velkým zadkem. Tyto hrůzy mě budily za nocí mého těhotenství. Nic z toho se naštěstí nevyplnilo a tak jsem spokojená, hlavně proto, že příroda byla ke mně milosrdná, bůh ji za to zaplať. Ale pokud nemá každý takéto štěstí, měl by se opravdu řídit podle svých pocitů. Být nervózní, vystresovaná máma, ječící na tatínka, posléze na dítě, které ještě chudinka nic nechápe a takto mu připravovat domov, kde se nebude cítit doma, to bych radši obětovala kojení, za cenu klidného prostředí.
ALE, na druhé straně, není všechno tak růžové jak se zdá. Také jsem první měsíc kojila se slzami v očích s kloboučkama na bradavkách, protože technika-netechnika, holt, když je tak jemná tkáň několikrát denně broušená, tak po třech dnech skoro teče krev. Druhý týden po porodu, už sice v džínách, ale ještě celá ubolená a unavená jsem klusala, nebo spíš se dobelhala, k doktorovi se zánětem v prsu a horečkou a později i toho mlíčka najednou nebylo dost, ale dítě všechno jiné zuřivě odmítalo, tak jsme kojili každou hodinu ve dne v noci.....
Čili suma sumárum, pokud můžu skromně radit, myslím, že opravdu stojí za to zkusit i něco vydržet, ale pokud má kojení přinášet více zla než dobra, tak je výběr jasný. Já doufám, že do roka úspěšně odstavím, abychom z toho ani jedna neměla psychickou ujmu.
Přeju hodně hezkých dnů s našima mazlíčkama.

Henri
 Jana N (1 a 2 dcery) 
  • 

Kojení - empatie, respektování druhé osoby 

(25.3.2002 23:09:08)
Reakce na předcházející příspěvek. Nevidím důvod, proč byste měla přestávat kojit v roce. Přestaňte, až se to Vaší "jednotce" (vy + dítě) bude zdát vhodné.

První dítě jsem kojila tři roky a kousek, pak jsem otěhotněla s dvojčaty (vynechám problémy v porodnici) a ty jsou kojeny dodnes - tedy zatím do svých 18. měsíců. Rozhodně se nechystám je v jejich dvou letech odstavit. Neočekávám žádnou újmu, ani na svém ženství, ani.....

Původní příspěvek Magdy (myslím) velmi oceňuji. Je upřímný a je pravdivý. Kojení prvorozené dcery mi připadlo skvělé, příjemné, ..... Kojení dvojčat mi přijde problematičtější, a to i dnes (kdy je téměř bez problémů), protože jedno z dvojčat je tak živé, že se vůbec nevyspím. (A spánek je přece základní potřeba). Prvnorozená dcera uměla být kojená tak, že mne zase tak moc "nebudila". S dvojčaty, když se jim "vydaří" noc, si je přináším a odnáším a přináším a odnáším. A i když kojím, tak si moc nepospím, protože se po mně neustále převalují,připadnu jako sportovní náčiní. Dnes je však již většina nocí, kdy spí až do rána.


Když to vezmu kolem a kolem, podívám-li se do hloubky své vlastní dušičky (a platí to jen pro mne), zdá se mi, že by moje "ženství" ponížilo, kdybych nekojila. Kojení je pro mne taky trošku potvrzením mého mateřství, prostě mi to k těm prvním letem života těch dětí patří. Magdin příspěvek se mi moc líbil, protože mám ráda, když se řekne, jak to je, co člověk prožívá,... prostě PRAVDA. Není to naškodu, pro mnoho matek je to naopak osvobozující, když slyší, že někdo má podobné názory či pocity.

Prosím však všechny kojící matky, aby "násilně" kojit nepřestávaly.

Jana N.
 Jana 
  • 

Re: Absolutně s článkem nesouhlasím 

(4.3.2002 14:07:24)
Mila Petro,
myslim, ze jste vubec nepochopila co nam Magda chtela svym clankem sdelit. V uvodu sve odpovedi jste napsala zruba "co take cekat od porodnic?" Cekam velmi mnoho, mimo jine take to, ze se ke me budou chovat dustojne (vim o cem mluvim, v jedne jsem pracovala). Obecne plati, ze spokojenost matky se odrazi ve spokojenosti ditete - co myslite, ze je lepsi - spokojena, nevystresovana maminka, ktera se uci komunikovat se svym miminkem (ano, presne tak, uci se, protoze tohle neni ani zdaleka tak prirozene, jak si vetsina zen mysli)nebo matka, ktera ma pocit, ze se z ni jednim okamzikem (tj. porodem)stal pouze prostredek k vyrobe mleka, pocitu bezpeci, sucheho zadecku atp.? Je to prave matka po porodu, ktera ten pocit bezpeci potrebuje sama - fyzicky i dusevne vycerpana zhusta narocnym porodem. A od porodnic OCEKAVAME, ze jejich personal pomuze svym profesionalnim pristupem novopecenym maminkam tuto (velmi zasadni)zmenu zvladnou - i s tim, ze si zena nebude pripadat nedustojne. Existuji maminky, ktere treba vubec nezvladnou kojit - ne z duvodu nedostatecne vybavenosti fyzicke, ale psychicke. Nechapejte to, prosim jako atipropagaci kojeni - samozrejme plati, ze kojeni je pro dite to nejlepsi, ale neverim, ze nekojici matka ma sve dite min rada. Dulezita je SPOKOJENOST.
 Martina, dva kluci 
  • 

Re: Absolutně s článkem nesouhlasím 

(5.3.2002 18:25:23)
Myslím, že autorku článku chápu. Svého prvního syna jsem kojila pouhé tři měsíce. Osvěta žádná a já se až příliš pozdě dozvěděla, že ve třech měsících se mění potřeba dítěte a je hladovější. Je nutné toto období přestát. U druhého synka jsem to přestála. Byl plně kojený skoro do roku. Nic jiného nechtěl. Celkem byl kojený do dvou let a třech měsíců.
Jak jsem si připadala? V porodnici se se mnou nikdo v tomto směru nebavil - máte přece druhé dítě, tak víte jak na to. Ze začátku to bylo příjemné. Skutečně převážil příjmený pocit, že se nemusím starat o speciální stravu pro své miminko. V roce ze mne začínala být samoobsluha. To začalo trpět mé ženství. Po dvou letech mi kojení bylo i nepříjemné. Kojila jsem všude (asi jako každá maminka), vždy, když si synáček vyhrnul mé triko. O blůzkách se nedalo hovořit. Oblečení muselo být nemačkavé. Žádná parádnice jsem nebyla.
Nemyslím si, že by pisatelka zavrhovala kojení, myslím, že by přivítala citlivější přístup. Na prsa mi žádná sestra nesahala, ale vím, že by mi to bylo velmi nepříjemné. Prsa velká, že těsná trička také nepřicházela v úvahu...
Myslím si, že kojení je jistě velmi zdravé, je i příjemné, když miminko je malé, ale když se po vás sápe dvouleté sluníčko, začíná to být nepříjemné. Můj názor je - kojit, ale kolem roku přestat. Tím neuškodíte ani děťátku, ale ani Vašemu ženství!
 Darina 2+ tehotna 
  • 

Re: Absolutně s článkem nesouhlasím - tolerancia a vlastny vyber 

(6.3.2002 10:57:46)
Podla mna je to, co sa v clanku pise, uplna pravda. Ja, rovnako ako aj autorka toho clanku, som obe deti kojila, presne preto, ze je to pre ne to najlepsie. Napriek tomu plne suhlasim s tym, ze matka sa stava otrokom svojho dietata a nema narok vobec na nic. A aj neskor, ked uz nekoji, dieta je na nu natolko citovo naviazane, ze otecko aj tak nic nezmoze, aby sa dietatko ukludnilo. Nevravim, ze by to zena nemala pre svoje dieta spravit, ale preco by mala mat zatvorene usta? Preco sa celemu svetu nema postazovat? Takmer kazda matka, tak ako aj autorka, to nakoniec pre svoje dieta urobi, ale ma pravo byt za to chvalena. A to je ten problem. U nas sa to berie ako samozrejmost. Matka ma materske mlieko a musi kojit. Nie ste perfektna ak kojite, pretoze je to normalne, ste zla, ak to nedokazete (a ono to nie je vzdy taka sranda, ako sa zda, hlavne ked vase dieta ku osmim kojeniam denne spotrebuje este 4-5 flasiek umeleho mlieka). Chvala, to je to, co kazda matka potrebuje (a priznajme si, ze prikrmovane deti su vzdy gulatuckejsie, a vacsinou aj napriklad lepsie spia). O co laksie sa v kojeni pokracuje, ked vam v poradni pri trojmesacnom babatku povedia "o, to je uzasne, ze este kojite! (verte, zama som to zazila a dotiahla az do roka aj vdaka takymto slovam).
Mozno by bolo naozaj tolerantnejsie nechat mamicky sa rozhodnut, uz aj v tej nemocnici. Mozno by to nemalo dobry efekt(napr. v Holandksu takato moznost je a koji tu dost malo zien - presnejsie zacina asi 90% ale po troch mesiacoch to percento klesne na 30 - ono po tretom mesiaci nastupuju mamicky zasa do prace, takze aj to je mozno dovod), ale ak by bola osveta dobra a matkam sa dalo vediet, preco je to vhodne, bolo by to asi nakoniec lepsie. Myslim, ze by sa zeny rozhodli nieco obetovat pre zdravie svojho dietata (a tie, ktore nie, tie aj tak caka doma vybavicka na prikrmovanie, nerobme si iluzie) aj napriek tomu, ze by k tomu neboli nutene.
Takze tak. S autorkou suhlasim, je to drina odkojit dve deti (a to ma za par tyzdnov caka dalsie), ale stoji to za to. Treba vsak mamicky presvedcit a nie donutit.
 *Mirka* 


Hlas pre Magdu. 

(21.2.2002 16:08:02)
Úplne s Tebou súhlasím. Z tehotenstva, porodu a kojenia sa v poslednej dobe robí VEĽKÁ VEC. Otehotnieť len tak je takmer trestný čin ohrozujúci dieťa. Žena ktorá predtým neužíva vitamíny, rôzne preparáty, nečíta príslušnú literatúru, patrične sa na to nepripravuje a pod. je nezodpovedná. Prežiť si tehotenstvo len tak v pohode je opäť úplným šialenstvom. Žena ktorá každú chvíľu neje niečo zdravé, nepije mlieko, necvičí, nemyslí pozitívne na pôrod, nenacvičuje dýchanie a nenavštevuje aspoň jeden predporodný kurz je nehanebnica, ktorá si zdravé dieťa hádam ani nezaslúži. Porodiť oholená, s klystírom a nastrihnutá, s nohami v remeňoch a v leže je opäť niečo nepredstaviteľné a nedôstojné. Ak pri pôrode nie je aj nastávajúci otec automaticky to znamená že dieťa nebude mať rád. Žena ktorá nekojí a ktorá neprežije prvý rok s dieťaťom pricvaknutým o prsník je beštia a treba ju zahlásiť na sociálku aby jej to úbožiatko vzali...
Otehotnela som bez akýchkoľvek problémov žiadne vitamíny, žiadne preparáty, žiadna zámerne vyhľadávaná literatúra. Proste to prišlo samo, prirodzene, cítili sme že to obaja chceme. Tehotenstvo som si užívala a jedla to na čo som mala chuť, cvičila keď sa mi chcelo, žiadne kurzy a pod. Pôrod som absolvovala popísaným spôsobom a necítim sa preto ponížená. Samotný pôrod trval 15 minút, a aj napriek tomu že som nenavštevovala žiadne kurzy, prebehol absolútne bezbolestne. Manžel sa ho nezúčastnil a môžem povedať, že malú miluje. Len podotknem, že ani ja by som sa iného pôrodu okrem toho môjho nechcela zúčastniť (aj keby som bola muž). Kojiť som chcela ale nemohla som (nie je dôležité prečo, urputní zástancovia kojenia by to aj tak ako dôvod neuznali) ale rozhodla som sa mlieko odstriekavať (6 mesiacov). Výhodou bolo že som mohla kedykoľvek odísť kamkoľvek a v noci sa v pohode vyspať. Manžel dokonale zvládol starostlivosť o náš pokladík. Prebaliť, nakŕmiť, prezliecť...
Neviem či sme dobrými rodičmi ale jedno viem každá etapa nášho rodičovstva prebieha úplne prirodzene bez akýchkoľvek prehnaných analýz čo je dobré a čo nie, tak ako to prináša život.
 Dasa_ 


Re: Hlas pre Magdu. 

(21.2.2002 21:56:48)
Vďaka. Hlad nielen pre Magdu ale aj pre teba. My sme proste národ(y) extrémistov. Keď otec nie je pri pôrode, tak je to proste niečo nepredstaviteľné, správa sa skoro ako asociál. Vraj premešká to najúžasnejšie v živote. Teda neviem. Máme známeho. Bol pri pôrode svojej dcéry. Všetko bolo úžasné, fantastické, majú zaujímavé fotografie. Dcéru neprebalil ani ako ročnú, o krmení, kúpaní, nočnom vstávaní ani nehovoriac. Odsťahoval sa do obývačky, aby ho malá v noci nerušila. Naozaj je najpodstatnejší deň pôrodu? Nie sú tie neskoršie dni minimálne tak isto dôležité, ak nie dôležitejšie?
Druhý príklad. Moja sestra má tri deti. S kojením najstaršieho boli veľké problémy, takže skoro od začiatku sa prikrmoval Sunarom. Ovocné šťavy dostával ako trojmesačný a s kojením sekol úplne niekedy okolo 4-tého mesiaca. Mlieko prestal úplne piť ako 18 mesačný. Najmladší (rozdiel 4 rokov) bol plne kojený do 6 mesiacov. Až v tomto veku začal dostávať inú stravu ako materské mlieko. Kojený bol do 1 roka. A teraz skúste hádať, ktorý z nich dodnes neužíval žiadne antibiotiká, prechladnutý bol 2 krát a sťažuje sa, že musí stále chodiť do školy (nemaroduje)? Ten starší (10 rokov), nekojený. Naopak, ten najmladší, odchovaný presne podľa predpisov a doporučení lekárov je chorý skoro neustále. Jeden týždeň v mesiaci doma odleží v horúčkach, antibiotiká užíva zhruba ob mesiac. A to ešte dostáva lieky na podporenie imunity. Takže, naozaj je kojenie zázračný prostriedok na všetko? A kto kojený nie je, je menejcenný?
 Miška, 3 děti 


Re: Re: Hlas pre Magdu. 

(22.2.2002 7:03:35)
Dášo, nad tím jsem se už také kolikrát zamýšlela:-)) Syn, který byl kojen 3 měsíce je zdravý, jako ryba a ten, co byl kojen skoro rok, byl pořád na hromadě, měl alergie a byl prostě ten, na koho všechno vlezlo:-)).
 Dasa_ 


Re: Re: Re: Hlas pre Magdu. 

(22.2.2002 7:56:17)
Vieš, napadá ma taká šialená myšlienky, či to nie je tým, že sa s alergénom stretol dosť skoro, tak sa jeho telo naučilo s tým vyrovnávať :))) Veď vraj najviac alergií je v tých najčistejších domácnostiach, kde nenájdeš ani smietku. Detský organizmus si vraj odmala nezvykal na prach, roztoče ... a tak si telo ani nevytvorilo mechanizmus boja s týmyto látkami. Tak teda neviem ..... :)))
 Miška, 3 děti 


Re: Re: Re: Re: Hlas pre Magdu. 

(22.2.2002 8:01:13)
No Dášo, to je dobrá myšlenka:-), ale jak tak přemýšlím, tak já s tím mým denním luxováním.... jestli jsem to dělala i tehdy, tak se nedivím....že byl chvíli alergický na prach:-))) Měla bych asi přestat tolik uklízet, ať si teď dcera může na ty alergeny zvyknout a nemá taky alergii na prach, co?:-)
 Petruše+Terka01+Mariánka05 


Děkuju 

(21.2.2002 16:52:54)
Magdo,
děkuju za tento článek. Já sama bohužel nekojím, kvůli poporodní depresi - nedokážeš si představit, co se mnou kojení psychicky dělalo. Prostě to nešlo, i když jsem se snažila sebevíc. Všude okolo jsem slyšela, že dítě se musí kojit, jinak jsem odpad všech maminek a mě to ubíjelo (hlavně v šestinedělí). Brala jsem to, jako že jsem selhala a to mi moc nepřidávalo. Naštěstí teď už se na to dívám jinak. Takže ať si Petra říká co chce, ještě jednou díky za článek......
Petruše
PS: Při pití z láhve držím mimčo taky v náručí a užíváme si to obě, ten kontakt tam taky je. Nebo si Petra myslí, že se mimčo krmí v postýlce a mamča stojí z nataženou rukou někde za rohem?:-)
 Petra, dvě děti 
  • 

Re: Děkuju 

(21.2.2002 18:13:33)
Petruše, já nemluvila o případech, kdy kojení nejde. Právě tam, kde maminka kojit moc chce, ale nejde jí to, tak tam bych udělala všechno pro to, aby se necítila, že selhala. Já oceňuji upřímnou snahu dítě kojit!!! Když to některé mamince nejde, rozhodně ji nepovažuji za špatnou matku. Ale o maminkách, které nekojí z důvodu potečkování trička a vytahání prsou si myslím svoje.
 Petruše+Terka01+Mariánka05 


Re: Re: Děkuju 

(22.2.2002 10:07:11)
Tak to se Ti Petro omlouvám. Někdy si to prostě člověk vyloží jinak..... Takže promiň a hezký den přeje
Petruše
 Helena 


Re: Re: Děkuju 

(22.2.2002 16:24:11)
Mezi náma co se týče tzv.postavy a prsou moje zkušenost je následující: Když jsem kojila, šla jsem s váhou rapidně dolu a prsa jsem měla dokonalá. Takže podezřívat, že někdo nechce kojit kvůli postavě mě přijde divné. Navíc nebyla v minulých příspěvcích řeč o tom, že někdmu vadí špinavé tričko, či že je pohodlný kojit a nebo že matky chtějí klid pro sebe. To že jsem přestala kojit mi práci spíš přidalo (kojit je velice nepracné) a to, že jsem udělala správně mi dnes potvrdil lékař tím, že mi řekl, že mě prostě fyzicky (resp. metabolicky) těhotenství a kojení tak vyčerpalo, že se nemám divit všem obtížím, které mám (klouby, kůže atd.). Takže pokud chci mimino chovat (resp. mít na to sílu) musím se dát metabolicky do kupy.
Prostě u každého jinak a hlavně nejedná se o pohodlí.
bikerka
 Eva, dcera 13 tydnu 
  • 

kojit nebo ne? 

(21.2.2002 20:41:12)
Plne souhlasim s autorkou clanku. Kojila jsem svou dceru asi tri tydny a mela jsem s tim pouze problemy. Jednak sok v porodnici, kde mi bez dovoleni zmackli prsa tak, ze jsem bolesti brecela, pak zjisteni, ze mam vpacene bradavky a malo mlika. V porodnici na to kojeni teda dost tlacili, ale ja si nebyla jista, jak dlouho to vydrzim. Pro mne osobne kojeni predstavovalo obrovsky psychicky tlak a stres. Po propusteni z porodnice dcera doma nedelala nic jineho, nez ze brecela, protoze sala a v podstate nevysala nic. Ja brecela nad ni, protoze mi ji bylo moc lito a take jsem litovala sebe, ze to tak boli. Bala jsem se noci, kdy se detatko budilo a chtelo jist v podstate kazdou hodinu, a ja se pristihla pri myslence, ze radsi jeste jednou porod (ktery byl mimochodem v pohode), nez kojeni. Kojeni (lepe receno bolesti pri kojeni)jsem se tak bala, ze jsem si radsi odstrikovala to malo, co tam bylo a davala ji to pit z lahvicky. Kazdy den jsem chodila na kontrolu vahy k detske doktorce, kde se me snazili rozkojit (poradili mi kloboucky na prsa, pomohlo to vsak jenom trochu), ale mam pocit, ze muj psychicky blok byl hodne silny, a to jsem si pred tim predstavovala, ze kojit budu. Kdyz mi doktorka sdelila, ze bud budu dokrmovat, nebo dcera pujde do nemocnice, tak bylo rozhodnuto. Dcerka dostala Nutrilon a ze zacatku se nemohla dojist, ale postupne jsme jeji jidlove potreby dali dohromady s vahou, a ted je to v pohode. Jako nejvetsi prinos umele vyzivy vidim to, ze muze krmit i manzel, ktery se na to vzdy tesi a ktery se mi priznal, ze kdyz jsem jeste kojila,ze mi zavidel tu moznost poskytovani jidla. Muj nazor je, ze nez aby matka a dite meli byt stresovane z kojeni, tak je lepsi nekojit.
 Jana, Verunka 7týdnů 
  • 

Re: kojit nebo ne? 

(1.2.2003 21:49:07)
Díky, díky a ještě jednou díky! Jsem moc ráda, že nejsem jediná, která souhlasí s uvedeným článkem. Když jsem čekala malou, byla jsem přesvědčená a připravená, že budu kojit určitě prvních 6 měsíců. Těhotenství bylo bez problémů, porod proběhl taky dobře. Byla jsem šťastná, dcerka zdravá a i já zvládala první dny po porodu naprosto v pohodě. Jediné, co mi kazilo trochu náladu bylo čekání na mlíčko. Ovšem vzhledem k tomu, že moje mamka měla vždycky mléka nadbytek, mohla ho tenkrát rozdávat, nepředpokládala jsem, že v mém případě by to měl být problém. Bohužel vše bylo jinak. Ani třetí den se mi mléko neobjevilo a jelikož malá hodně zhubla musela být přikrmována mlíčkem od jiné maminky. Stále jsem čekala, že se mi prsa nalijou, byla jsem připravená na případnou bolest a moc jsem si přála, aby se už mlíko objevilo a já mohla dát svojí prinzecně to nejlepší. Asi čtvrtý den v porodnici ze mě sestřička vytáhla pár prvních kapek, byla jsem radostí bez sebe. Jenže má radost byla předčasná. Žádné nalití ani tvrdnutí prsou jsem nepociťovla, ke všemu jsem měla pořádně rozbolavěné a rozkousané bradavky. Mlíko se mi sice objevilo, ale opravdu ze mě šlo po kapkách, takže malá po každém kojení brečela hlady a to jsme jí kojila tak půl hodiny i dýl, ke všemu každé kojení se pro mě stalo noční můrou, brečela jsem bolestí kvůli těm bradavkám. Nakonec jsem v porodnici kvůli těmhle problémům zůstala šest dní. Jedna sestřička mi sice nabídla, že mě pustí domů a napíšou mi příkrmy, ale když jsem o tom zmínila při ranní vizitě, koukali na mě všichni jako na vraha. Přemluvili mě, abych ještě jeden den zůstala. Nemyslím si, že by to k něčemu bylo. Naštěstí mě podpořili moji rodiče a kdyby mi mamka nekoupila kloboučky na kojení, trpěla bych dál. Odcházela jsem tedy z porodnice k radosti všech s dcerkou plně kojenou. První dny doma byly těžké. Malá po každém kojení brečela hlady, první noc probrečela celé tři hodiny a my oba s manželem jsme byli nešťastní a bezradní. čekala jsem na pondělí, kdy dorazila dětská doktorka, že se s ní poradím o příkrmech, i když se mi do toho vůbec nechtělo, čekala jsem, že mě opět zavrhne jako matku, co svému dítěti nechce dopřát mateřské mléko. Naštěstí doktorka byla normální a prohlásila, že mám kojit jen 15minut a zbytek mám dávat umělé mlíčko. Takže jsme koupili Nutrilon a začali dávat pít z lahvičky. Holčička vypadala hned spokojenější. Do dneška kojím a přikrmuji, ale vůbec pochybuji, že ze mě malá nějaké mlíko dostane. Zkoušela jsem odstříkavat, ale každou kapku ze sebe doslova ždímu. Nikdy by mě nenapadlo, že budu mít s kojením takovéhle problémy. Když ale dnes pročítám různé články v časopisech, kde vychvalují kojení až do nebes, tak mám pořád pocit, že jsem někde něco udělala špatně, že jsem to třeba neměla hned vzdát. Možná že bych byla schopná kojit, ale znamenalo by to krmit alespoň hodinu a určitě několikrát za den a noc. Dovedu si představit, jak bych vypadala. Nevyspalá a protivná, myslím, že tohle za to tedy nestojí. Proč nikde nepíšou, že je zrovna tak důležité, jak se cítí matka ? Mám pocit, že dnešní doba pohlíží na dítě jako na něco skoro posvátného, ale nikoho nezajímá, co prožívají maminky. Docela mě rozčiluje, jak všude propagují kojení jako to nejlepší a jediné a že se tím zamezí nemocem apod. A že to není to jediné, to už nikde nenapíšou. Třeba moje švagrová, odkojila obě svoje děti, i když s problémama, jenže jinak je chovala jak skleníkové květinky, děti nesměli na sluníčko, pořád chodili nabalený a byli zavřený v panelákovým bytě. Výsledek - neustále byli nemocný, kašel, chřipky apod. A k čemu bylo kojení ? On je to totiž jen jeden stupínek a rozhodně to není to jediný, co naše děti ochrání. Svoje dítě miluju a samozřejmě chci pro něj to nejlepší. Moc mě mrzí, že jsem ho nemohla kojit, ale proto přeci nejsem špatná matka. Přála bych si, aby tohle začali brát autoři článků a porodnice a členové Laktační ligy taky v potaz. Proto jsem vážně ráda, že jsem našla tenhle článek a na něj reagující ohlasy. Vím, že v tom nejsem sama a jsem za to moc vděčná. Takže ještě jednou díky. Mějte se všichni moc krásně ! A ať vám děťátka dělají jen samou radost !
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Re: kojit nebo ne? 

(13.7.2003 22:37:54)
Jano (s Verunkou) Tak já Ti to teda napíšu – ZÁLEŽÍ na tom, jak se cítí matka a klidně můžem říkat, že nejen kvůli ní, ale i kvůli miminku. Já jsem sice neměla problémy s kojením, ale obdobný rozhodnutí jsem udělala v těhotenství kvůli ekzému – neměla jsem užívat hormonální mastičku kvůli miminku, měla jsem tělo na mnoha místech rozdrápaný do masa, v největších vedrech jsem chodila v dlouhym rukávu a kalhotech, abych se nedrbala, celý noci jsem nespala a proseděla jsem i několik hodin ve vaně pod sprchou, která mírnila svědění, o hysterických záchvatech a pláči snad ani nemusim mluvit. Kožařka mi odmítala cokoli dát, že už mi zbejvá „JEN“ pár tejdnů. V porodnici na mě koukali jak na zjevení. Když jsem otěhotněla podruhý, rychle jsem se stavila na kožní pro hormonální mastičku dokud na mně nebylo nic vidět a jedno namazání tak po třech týdnech (když se blížila krize) mě udrželo v relativní pohodě až do narození miminka. Jestli mám pocit, že jsem některýmu z těch dvou dětí kvůli ekzému znepříjemnila pobyt v bříšku, tak hádej kterýmu… Vůbec nepochybuju, že jestli chceš dětem dát to nejlepší, měla bys jim dát hlavně spokojenou maminku – vždyť maminka je pro mrňousky střed vesmíru :-)
 Petra,Ladíček 2,5roku 
  • 

Re: Re: kojit nebo ne? 

(19.9.2004 18:20:19)
Ahoj Jani(s Verunkou)zdravím tě.Chci reagovat na tvůj článek,myslím si,že to je asi o tom,že kdo tyhle problémy neměl a je zaujatý,nikdy nepochopí.Když jsem čekala malého,určitě bylo mým přáním,aby byl kojen.V mém případě se kojení rozběhlo dobře,mléka bylo dost,ale nikdo mi nepomohl s technikou kojení,takže jsem kojila i hodinu a malý byl stejně nespokojený a já trpěla.Tvrdla mi prsa,přidaly se vysoké teploty a nakonec zánět.V nemocnici mi nasadili léky,které mi po dvou dnech užívání téměř zastavily laktaci.Přestala jsem je užívat a než se znovu mléko začalo tvořit jsem dokrmovala.Vím,jaký jsem měla pocit,že mě plno lidí odsoudí,obrečela jsem to a měla výčitky.Nakonec to tedy dopadlo lépe,než jsem čekala,kojila jsem 14měsíců,ale bez problémů to rozhodně nebylo.V porodnici semnou byla paní,která kojit ani nechtěla,prý by jí to omezovalo v mnoha činnostech,ani tak jí neodsuzuji jako špatnou mámu,já i můj bratr jsme byli kojeni asi 3týdny a nijak jsme nikdy nemarodili.Jedna známá mi dokonce řekla,co jsem si tím dokázala,že jsem kojila...tak nad tím opravdu zůstává rozum stát.Dáváš své dcerce to nejlepší co můžeš a miminko především potřebuje lásku a maminčinu náruč.Nemusíš mít vůbec výčitky,že jsi něco zanedbala.JSI PRO SVOJÍ VERUNKU TA NEJ MAMINA A TO JE TO HLAVNÍ:-)Přeji vám hodně zdraví a domácí pohody a ať malá roste jako z vody.Ahoj Petra
 sisi 


nevěřím svým očím 

(21.2.2002 23:01:21)
Paní Magdo,
přečetla jsem si Váš článek a přeji Vám ať neztratíte elán do psaní dalších příspěvků. Z následující diskuse jsem si přečetla pár dopisů a na další mě přešla chuť. Zdá se mi, že to prostě nepochopily. Sama jsem měla hrozné nervy u kojení prvního syna. Ani ne ze samotného kojení - to bylo v pohodě - ale hlavně z okolí. Nic jiného člověk neslyší než "musíš", žádná možnost volby. Já sama jsem pro kojení, čím dýl tím líp, ale ten tlak okolí byl pro mě dost stresující.
 Petra, dvě děti 
  • 

Re: nevěřím svým očím 

(22.2.2002 8:36:01)
Ahoj Sisi, já jsem zase zažila opačný tlak. Já jsem moc chtěla přirozeně kojit a musela jsem být hodně silná, abych si své kojení prosadila. Již v porodnici jsem byla svědkem zbytečného podávání umělé výživy, pokračovalo to v rodině, kdy mi babičky neustále cpaly, že kojím špatně a nutily dětem pití a jídlo, u lékaře o situaci ani nemluvě. Všude samé lahve, Nutrilony, jako kdyby to byla uplně normální věc přikrmovat mimino od porodnice. Pro okolí je přirozenější vidět matku s lahví než kojící ženu. Je těžké prosadit přirozenost. Přirozené je plně kojit do půl roku. Jen u některých dětí a žen ze zdravotních důvodů to nejde. Brala bych v potaz vážné zdravotní důvody jako měla paní Hanka. Je moc statečná a vůbec nemusí být smutná. Paní Hanko, vyplačte se, ale buďte šťastná, že je vše tak jak je. Jsou maminky s horšími problémy. Pak jsou některé ženy, které jsou u kojení tak vystresované, že u těch bych to také brala. Tam asi selhala podpora okolí, kterou maminka k úspěšnému kojení nutně potřebuje, hlavně podporu manžela. Ale moc mě mrzí případy, kdy je neuváženě a předčasně hned při prvních problémech narušeno dosud úspěšné kojení předčasným podáním příkrmu z láhve(záhuba kojení) místo toho, aby se podniklo nějaké přirozené opatření pro podporu kojení! A pak je to zdůvodněno tím, že to fakt nešlo!!!!! To je nesmysl a opíjení se rohlíkem. I v dnešní době jsou lékaři a dětské sestry, kteří kazí ženám kojení nesmyslnými radami. Tělo ženy je moudré a požadavkům dítěte se přizpůsobí, ale je třeba vědět , jak na to, pokud jsou problémy. Kdo má problémy, může se obrátit na horkou linku kojení, spojit se s laktační poradkyní, jen chtít! Všechno je to jen otázka chtění a nechtění! Kdo chce kojit a nebrání mu zdravotní stav, tak kojí, i kdyby pro to měl udělat cokoliv, třeba se sebrat a jet přímo do Laktační ligy pro radu. Uvědomte si, že i maminka, která má problémy, se může plně rozkojit, pokud touží kojit a je ochotna pro to něco udělat a pokud je dobře vedena zdravotníky. Myslím, že když se podíváte na stránky Laktační ligy, tak uvidíte, jaké různé potíže se dají překonávat. Takových žen si vážím - které bojují za svoje kojení, i když jim třeba moc nejde. Kojení je právo každého dítěte. A ženy, které nechtějí kojit kvůli potečkovanému tričku a kvůli tomu, že jim někdo zmáčknul prso a kvůli tomu, že mají strach o svou dokonalou postavu, tak ty ať teda nekojí. Ale já jim píšu, že se vzdaly kojení z naprosto nesmyslných a malicherných důvodů.
 Jana CAM 


Maminky spočítejte si výhody a nevýhody kojení! 

(21.2.2002 23:16:32)
Příspěvek Běty mi mluví ze srdce, ale přesto ještě něco dodám. Takto psát o kojení, jak píše Magda, může jen žena, která má s kojením špatnou zkušenost. Možná, jen proto, že jí nikdo vhodně, důstojně, neporadil zřejmě kojila nesprávnou technikou a kojení jí v důsledku toho bolelo. Zásada správného kojení je, že kojení nesmí bolet. Pak je to velice příjemný zážitek jak pro dítě tak pro matku. Rovněž složení mateřského mléka je hotový zázrak. Umělá výživa sice dokáže dodat potřebné kalorie k růstu, ale nedodá složité mastné kyseliny a obranné látky, živé buňky a další spoustu přínosných látek pro dítě. Dítě v mateřském mléku dostane tuk a zároveň enzym na jeho lepší trávení atd., zkrátka umělá výživa se nemůže nikdy mateřskému mléku vyrovnat. A jaký přínos z toho můžou mít maminky? Kojení snižuje výskyt rakoviny prsu a vaječníků. Takže ve srovnání s těmito výhodami, nevýhoda puntíkovatého trička je opravdu směšná. Jinak já kojím již 16 měsíců a nejsem nijak v pohybu omezena, když cestuji na den dva pryč zastoupí mně manžel a podá odstříkané mléko. Magda by byla nejradši, aby prsa rovnou narostly i mužům, aby převzali péči o dítě se vším všudy jak píše, to by se jí to nakupovalo a možná by se jí líbilo, kdyby rovnou to dítě za ní donosil a porodil hi hi. Ale to už píšu se stejnou nadsázkou ve stylu alá Magda.V každém případě je na každém jak se z kojením rozhodne. Já jsem si jako rozumný člověk dokázala spočítat výhody a nevýhody. Je škoda, že maminy jako Hanka(syn 2,5 roku) tu možnost volby ani neměly, ale ty maminky co si můžou vybrat mezi MM a umělou výživou ať vybírají moudře.
 Iva Čapková 


Re: Maminky spočítejte si výhody a nevýhody kojení! 

(24.2.2002 21:01:54)
Ahoj Jani,
píšeš o důležitosti bezbolestného kojení. Souhlasím. Jen ne každá mamka může bezbolestně kojit. Já jsem měla příšerné bolesti první 2 měsíce, pak už se to dalo. I když jsem vyzkoušela všechno možné, i když mi "má" por.asistentka i poradkyně z Laktační ligy říkaly, že dělám vše správně, bolesti nepolevovaly. Nakonec jsem kojila 9 měsíců, ale dnes si myslím, že by pro Toma bylo lepší, kdybych byla v klidu a ne neustále zkroucená bolestí. Přesto nevím, jak se rozhodnu, pokud se mi u dalšího dítěte stane totéž.
Měj se krásně
iva
 Jana CAM 


Re: Re: Maminky spočítejte si výhody a nevýhody kojení! 

(24.2.2002 21:33:03)
Milá Ivo,
Já si myslím, že nemá cenu maminky nutit kojit, já jsem spíš pro pomoci každé mamince, která kojit chce a má takové problémy třeba zrovna jako ty. Každá maminka má právo na informované rozhodnutí. Maminka, která neví jak prospěšné látky jsou jen v MM, tak to může zbytečně rychle vzdát a třeba pak toho i lituje. U tebe je jiný problém. Tam si myslím, že už špatným startem v porodnici se nastartoval u tebe bludný kruh co se týká té bolesti. Víš jistý dyscomfort zpočátku u některých citlivých žen může nastat, ale né tak dlouho a né tak jak ty popisuješ. Určitě to nebyla tvá chyba, ale spíš těch zdravotníku, kteří ti měli ukázat správnou techniku kojení a pokud byl problém u dítěte ( např. pokud se již v děloze naučilo cucat paleček a tím se naučilo špatně sát) Bylo potřeba se zaměřit i na to, aby se dítě naučilo správně sát (a neodíralo ti bradavku) a to by ti určitě při několika návštěvách ukázala zkušená laktční poradkyně. Já ti můžu poradit jen to, že pokud se rozhodneš nekojit tak aspoň, dopřej svému dalšímu dítěti mlezivo, protože v mlezivu je spousta obranných látek, keré potáhnou celý trávicí trakt dítěte a chrání ho před infekcí, která často vstupuje u kojenců do těla trávicím traktem. No a pokud se rozkojíš pod dohledem šikovné laktační poradkyně myslím, že si to kojení vychutnáš stejně jako já. Ahoj Jana
 Iva Čapková 


Re: Re: Re: Maminky spočítejte si výhody a nevýhody kojení! 

(26.2.2002 20:14:34)
Ahojky Jani,
upřímně doufám, že se mi to podruhé podaří lépe. Snad to bolet nebude a pokud ano, snad mi tentokrát paní doktorka Paulová poradí někoho schopnějšího.
Moc bych kojit chtěla, protože současná síla propagace kojení na mne působí tak, že kdo nekojí, není dobrá matka. Vím, že je to jen můj problém, ale co se dá dělat, už jsem holt taková, tak se budu snažit;-))
Ahoj
iva
 Jana CAM 


Re: Re: Re: Re: Maminky spočítejte si výhody a nevýhody kojení! 

(26.2.2002 23:11:51)
Milá Ivo,
nemyslím si, že bys byla špatná matka, jen proto, že by se ti kojení nezdařilo. Už to, že jsi bojovala a měla snahu svědčí o tom, že jsi chtěla dát svému drobečkovi to nej. A o to tu jde. Vím, že paní doktorka Paulová je velice příjemná a ochotná osobně pomoci. Možná by bylo fajn se svěřit co nejdřív do její péče a nečekat, až nastanou problémy. Měj se krásně ahoj Jana
 Iva Čapková 


Re: Re: Re: Re: Re: Maminky spočítejte si výhody a nevýhody kojení! 

(27.2.2002 20:33:05)
Čauky Jani,
já tě nepodezřívám z toho, že by sis myslela, že jsem špatná matka. Jen na mne tak působí současné KOJIT, KOJIT, KOJIT, s čímž ovšem jednoznačně souhlasím.
Až budu čekat své druhé miminko, jsem rozhodnutá navštívit paní doktorku Paulovou osobně v Praze, odhalit jí svou hruď a minulé problémy a vše prokonzultovat, abych mohla učinit kroky k úspěšnému kojení již v těhotenství. Nic bych si totiž nepřála víc, než spokojeně a bez bolesti kojit.
Díky za pokec, bylo to fajn :-))
pa
iva
 Jana CAM 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Maminky spočítejte si výhody a nevýhody kojení! 

(28.2.2002 0:06:37)
Milá Ivo,
i já jsem si s tebou ráda popovídala a zvlášť mně těší, to co jsi mi naposledy napsala. Vidím, že jsi rozumná a tvé rozhodnutí a snahu maximálně podporuji. Ráda si v budouctnosti určitě tvou druhou zkušenost přečtu, pokud se budeš chtít zde na těchto stránkách svěřit. Možná, že se opakuji, ale zkušenosti jsou opravdu k nezaplacení a zvlášť když třeba pomůžou i druhým. Měj se krásně Pa Jana
 Jitka, dvě malé děti 
  • 

Nechápete ironii 

(22.2.2002 7:07:57)
Milé holky,
trochu nadsázky, braní věcí s humorem a ironii asi některé z vás nepochopily.
Skoro to vypadá, že tu povstaly matky bojovnice proti matkám méně obětavým.
Takhle to přece autorka vůbec nemyslela!!
Má tři děti, píše, že všechny kojila a jen chtěla s trochou nadsázky ukázat, že skutečně v dnešní době se na pocity a tělesný stav kojící maminky zapomíná.
Matka, která kojí rok a déle je postavena skoro na piedestal.
S paní Magdou souhlasím, vtipně napsaný článek!
 Miška, 3 děti 


Re: Nechápete ironii 

(22.2.2002 7:23:30)
Jitko, konečně někdo, kdo tento článek dokázal vysvětlit. Možná ten, kdo se chytil ještě neví, že Petra píše příspěvky jen s fanatickým zanícením a ještě k tomu ty ostatní nečte, takže se nedivím, že kdo ji nezná, tak se "chytil" :-))
 Lubylu 


Re: Re: Nechápete ironii 

(22.2.2002 9:22:17)
Misko,

Petra urcite neni fanatik, do teto diskuze se nezapojila, protoze spatne pochopila clanek, ale proto, ze to co a jak to dela s kojenim ona veri, ze je pro jeji deti to nejlepsi a chtela tak urcite jen ty, ktere jeste miminko nemaji a premysleji o kojeni povzbudit.
To, ze veris, ze delas to nej pro sve deti z tebe jeste nedela fanatika. Je lepsi ovsem za neco verit a stat si zatim, nez se postavit se zalozenyma rukama a nedelat s tim nic.

Ja souhlasim, ze kdyz kojeni nejde at uz z jakychkoliv duvodu tak takove maminky by mely dostat tu nejvetsi podporu ne to zkouset znova a znova, ale psychickou podporu, aby se necitily, ze selhaly. Protoze urcite udelaly co bylo v jejich silach a to ze nemaji mlicko, nebo jim to nejde neni duvod, proc si myslet ze jsou neco horsiho, nez ty co koji.
Nahodou i kdyby kojily jen tyden tak tomu svemu miminku daly ten nejlepsi start do zivota, protoze prave to mlezivo obsahuje nejdulezitejsi ochranne latky. Priroda to takto zaridila. Nam v nemocnici rikali, ze i kdybychom nechtely kojit tak at to zkusime alespon ten tyden, protoze tyto ochranne latky z lahve to miminko nedostane a ony mu vydrzi v telicku 6 mesicu - a to vse jen z par dnu kojeni! Je to tak, ma dcera nebyla tech 6 mesicu nemocna...

I ja jsem si myslela parkrat, ze to vzdam. Duvody byly pocatecni bolest prsu, popraskane bradavky, kojeni co 2 hodiny, nevyspanost a posledni dobou stipani dcerky pri kojeni do prsou AUU. Ale nejak jsem to s podporou meho muze prezila a ted jsem moc rada, ze jsem to jen tak nevzdala.
Nechci kojit dele jak rok, takze urcite jsem taky sobecka, myslim totiz na sebe a prave na to, ze jsem diteti dala co potrebovalo a ted je zase cas na me, rada bych totiz zase zacala pracovat a to s kojicim ditetem nejde.
Kazda maminka to sve ditko miluje a dat mu, co povazujeme za nejdulezitejsi nedela opravdu z nikoho fanatika. To bylo dost kruta poznamka.

Ja zastavam Perin nazor, a taky si nemyslim, ze jen proto, ze chci mit otce u porodu se snazim byt s dobou. To je pekny nesmysl.
Preci nikdo nikoho nenuti to tehotenstvi prozivat, ale ta moznost tady je, dokazano ze brat kyselinu listovou pred otehotnenim jen miminku prospiva, tak proc ne? Proc neudelat pro to dite to nejlepsi?

Tim nemyslim zcela se mu oddat a prat a zehlit mu veci ve 40 letech :o)
Ja sama znam hranice a tohle bych nedopustila, nechapu proc si nekdo mysli, ze tim, ze kojim sve dite dele nez 6 mesicu a nevadi mi to, ze by z meho ditete neco takoveho vyrostlo. To snad s tim, jak clovek zachazi s miminkem a batoletem nema vubec nic spolecneho!

Proto rikam, urcite kojit, ale ne za kazdou cenu. Kdyz to nejde, tak to miminko preci taky bude zdravo a nenechame jej hladem jen proto, ze se vsude hlasa, ze kojeni je to nej. Ono je to nej, ale kdyz to nejde, tak si nic nevycitat.

Ed
 Jarka, dvě dcery 


Re: Re: Re: Nechápete ironii 

(22.2.2002 9:52:37)
Edito, já myslím, že Miška reagovala tak, jak to cítí. Já jí rozumím, protože to cítím stejně. Magdy článek je napsaný s nadsázkou, humorem, nadhledem. Petra jí podle mne zbytečně obvinila ze sobeckosti a neochotě dát svým dětem to nejlepší. Tak to opravdu není.
Co se týká názorů na kojení, souhlasím s tebou. Někomu to jde bez problémů, někdo prostě kojit nemůže. A je zbytečné kolem toho dělat nafouknutou bublinu a vzbuzovat v maminkách pocit, že myslí jenom na sebe apod. A na tom, že maminka několika dětí narozených krátce za sebou nechodí 24 hodin denně s hlavou v oblacích a nejásá nad každou pokakanou plínkou blahem, nevidím nic špatného. Nejsme světice, jsme ženy, lidské bytosti a máme právo být i unavené, podrážděné, nevyspalé a máme právo dát svému okolí tyto pocity najevo. To přece ještě neznamená, že nemáme své děti rády, nebo že se oně špatně staráme. Z některých Petřiných názorů mám dojem, že vidí všechno černobíle - tak je to dobře a tak je to zase špatně. Nic mezi tím. Ale tak to přece v životě nefunguje. :o)))
 Petra, dvě děti 
  • 

Re: Re: Re: Re: Nechápete ironii 

(22.2.2002 10:09:46)
Jarko a Miško, já se snažím vycházet svým dětem maximálně vstříc, byla jsem z neustálého kojení unavená, nespala jsem, byla jsem podrážděná, když jsem musela v noci stávat, ale "kousla" jsem se a VYDRŽELA JSEM KOJIT. Byla to totiž hezká únava a pro své děti jsem ji ráda podstoupila a nikdy jsem neuvažovala, že bych kojit přestala! Přestala jsem, až samy děti ztratily kolem druhého roku věku o kojení zájem. Nechala jsem děti, aby si vše řídily. Já si nepřipadám jako fanatik, já chtěla udělat šťastné své děti.
 Miška, 3 děti 


Re: Re: Re: Re: Re: Nechápete ironii 

(22.2.2002 10:17:58)
Petro, fanatik nejsi proto, že své děti kojíš a že máš názory na kojení takovéto. Fanatik je podle mě ten, kdo rozděluje svět na dvě kategorie - špatnou a dobrou. A sám se pasuje na toho, kdo určuje, která je ta dobrá kategorie a ostatní, co si dovolí jen trošku uhnout, myslet ironicky, dělat si ze sebe a z života legraci atd., odsune mezi ty, co patří do kategorie špatné a tam je má zařazené. A hlavně - nenechá lidi žít tak, jak chtějí a jak vědí, že je to pro ně nejlepší. Vnucuje jim své názory - manželé jsou jeden mozek atd... Myslím, že tato debata se hodí do rubriky kojení a ne k Magdina článku.
 Jarka, dvě dcery 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Nechápete ironii 

(22.2.2002 10:27:05)
Miško, naprosto souhlasím. :o))
 Petra, dvě děti 
  • 

fanatismus? 

(22.2.2002 10:55:47)
Já jen vyjadřuji své názory a své pocity, jak vidím lidi kolem sebe. Nevím, proč si myslíš, že já někoho rozděluji. Ti lidi se rozdělují SAMI, podle svého chování. Já pouze poukazuji na to, co se mi nelíbí na jejich chování a co MNĚ připadá špatné, proto začínám své věty slovem "já". Já netvrdím, že ti lidi jsou špatní, pouze mi připadá špatné jejich chování, na které poukazuji. Co je hezkého na tom, když máma odstrčí dítě a nechce ho kojit, protože na to nemá chuť a obtěžuje ji zatečkované tričko? To snad nemůže nikdo nazvat jako objektivně hezké. Jedině ten, kdo tak žije a kdo takový je, se za takový ošklivý postup bije a říká, že to je "lidské"(lidi si pojmy dobra nehezky přizpůsobili k obrazu svému).

Podle mne je lidské bojovat za hezké věci a ne za ošklivé. Když je člověk ujetej, tak mu přijde hezké to, co je objektivně ošklivé. Pořád píšete, že já nemám právo říkat, co je hezké a co není hezké, že pro každého je to něco jiného. Ale vždyť to není pravda! Copak to necítíte, že v mateřství je jen jedno dobro? Vy nejste schopné pochopit, že ten drobeček je bezbranný a plně na vás závislý? Že matka je ta, co by měla dávat maximum, obětovat se, a nic za to nečekat. Že děcko potřebuje do života dodat jistotu bezpodmínečným přijetím, když je v děloze, když se narodí a když je kojenec i batole. Vždyť jak prožije vstup na svět, tak takový bude mít celý život! Co nejvíce kojení, mazlení, co nejvíce s matkou, to je NEJLEPŠÍ PRO VŠECHNY DĚTI. Dovolíte si snad říct, že některé dítě chce, aby nebylo často chováno a mazleno?!!!Proč si pořizujete děti, když vás vlastně dítě obtěžuje!????
 Petra, dvě děti 
  • 

Re: fanatismus? 

(22.2.2002 11:05:16)
No je vidět, že vás hodně popuzuji. Vytrháváte moje věty z kontextu, překrucujete je a pěkně je doháníte do absurdity. Jen si poslužte. Vidíte, nastala zas ta chvíle, kdy přestávám číst vaše příspěvky, protože opět začínají být záštiplné. A kdo si začal? Vy!!!!!
 Klara 2 dcery 
  • 

Re: fanatismus? 

(22.2.2002 11:20:28)
No dobře, já přestávám chodit do práce, protože mě mé dcery potřebují celou a peníze asi teda nepotřebují. Přestávám brát antikoncepci jelikož je to ošklivé nemít tolik dětí (tzn. 8-15) kolik mi jich příroda dala do vínku. Nebudu brát ohled na mé porody zatížené zdraví, protože to je není podstatné. Budu kojit nepřetržitě protože když dokojím jedno narodí se druhé. Budu žít v souladu s přírodou v lese v tichu to dětem prospívá, živit se kytkama abych probůh neublížila nějakému živému tvoru. Rodit budu doma a obklopena mými žijícími dětmi. Když při porodu umřu nemusím se bát, manžel přivede jinou ženu která ho bude bezmezně milovat a rodina se dále rozroste. Ano Petra mi promluvila do duše a kaji se za své hříchy. Už zde asi nebudu diskutovat protože mít počítač, TV a elektriku vůbec, není přirozené.

Klára (zatím 2 dcery)
 Lubylu 


Re: Re: fanatismus? 

(22.2.2002 11:47:30)
Klaro,

precetla jsem si diskuzi jeste jednou, ale nikde jsem nenasla ani zminku o tom, ze by jsme mely zit v lese, jist kytky, mit 8-15 deti apod.
To uz opravdu zvelicujete a dramatizujete oc jde. To preci nikdo po vas nechce.

Jedine o cem tato diskuze je, zda-li kojit nebo nekojit na ukor matky. Kazda z nas zna sve hranice, a pokud uz kojit nechci tak kojit prestanu a uricite mi z toho nebude uzko jen proto, ze vsechny ostatni maminky jeste koji. Kdyz jsem s timto rozhodnutim spokojena, tak mi preci muze byt soufl, co si o tom mysli nekdo jiny.
Proto opravdu nechapu to rozhorceni, kdyz se ozve nekdo, kdo by kojit chtel a je rad, ze mu to jde pokud mozno co nejdele. Neni to navrat k prirode, ale priroda se vraci do naseho zivota, ktery je opravdu velmi hekticky, o cemz soudi tolik prispevku dnes rano, cili sedime u pocitace.
Asi bychom se mely na chvilinku odpojit z internetu a vratit se, az se ukidnime a zase bude fajn.
Mimochodem kde jsou nase deti, kdyz tu tak posedavame a "diskutujeme" nebo to je jedno, protoze kdybychom se jim venovaly, tak chceme byt "in"?

Petro, pokud mas chut si poklabosit bez urazek, tak vim, ze je to smutne, ze to musime delat soukrome, ale muzes mi napsat na muj mail v zahlavi.
Jinak kazdy mame na tom svete mistecko tudiz i tato diskuze, presto ze vetsinou vedena nas nemusi zastrasit.
Ed
 Klara 2 dcery 
  • 

Re: Re: Re: fanatismus? 

(22.2.2002 12:07:13)
Ahoj Edito,
to byla reakce na diskuzi o interupci a Petřin názor je že je to špatné. Já jí to nechci (a myslím že ani nemůžu) brát. Je to její názor ano beru to. Ale jakmile mám jiný názor hned jsem špatná.
 Lubylu 


Re: Re: Re: Re: fanatismus? 

(22.2.2002 12:15:38)
Ahoj Klaro,

ono je to opravdu asi velikanske nedorozumeni.
Jsem rada, ze do diskuze o potratech jsem se radeji nezapojila, protoze to vypada, ze bych asi s necim s Petrou nesouhlasila, coz je porodit dite za kazdou cenu ikdyby bylo velmi nemocne. Ovsem proto si jeste nemyslim, ze to ona nemysli dobre.
Pokud sve ciny opodstatnime tim, ze jsme s nimi spokojene, potom neni preci o cem diskutovat a co si hajit.

Velika skoda, ze se to tady nejak vyjelo z koleji a misto rad a povzbuzeni tu dochazi k urazkam :o(
Ed

 Klara 2 dcery 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: fanatismus? 

(22.2.2002 12:26:33)
Ahoj Edit,

tak se mějte s holčičkou pěkně,užijte si víkend.

Klára a dvě potvůrky

 Jana 


Re: fanatismus? 

(22.2.2002 11:28:18)
Hodně mi to tady připomíná diskusi, co proběhla na rodině před nějakou dobou. Byla také o kojení, jen s tím rozdílem, že se řešilo, jestli matka, která u kojení píše smsky, čte, sleduje televizi... je stejně kvalitní jako ta, která kojí s výrazem fanatického štěstí a s pohledem upřeným na sající obličejíček.

Magda ve svém článku neřekla nic nového. Neřekla, že nekojila. Také neřekla, že své holky cpe od třetího měsíce hranolkama. Jenom se divila, jak málo se všichni zajímají o stav matky. O její pohodu, o její pocity při kojení. Trend "budeš kojit do dvou let a basta!" zcela zbytečně v ženách nekojících vyvolává pocit viny, méněcennosti, pocit špatné matky, která není schopná svým dětem dát jen to nejlepší.

Souhlasím s Magdou, kojení není vždycky pohoda. Jsem v současné době velmi "in", takže můžu srovnávat.

Za posledních 7 měsíců kojení po třech, maximálně 4 hodinách znamená, že
1. ještě jsem nespala déle než 3 hodiny v kuse,
2. zpočátku jsem neustále spala na mokrém prostěradle v mokré noční košili,
3. nemůžu odejít sama z domu na déle než tři hodiny,
4. pokud to zkusím, bolí mě prsa (zkuste si odstříkávat v divadle...),
5. má prsa při kojení vidělo nezanedbatelné množstvní lidí, (centrum Prahy nevyjímaje)
6. jsem "vtipně" titulována zásobárna mléka, potravinová konzerva
7. přestože se cpu jak nezavřená, vyhubla jsem na kost
Mám pokračovat? :o)

Asi ne, tohle znají všechny kojící. Přesto netvrdím, že Toma nekojím ráda. Jen by mě vzal čert, když slyším že kojení je svatá povinnost, nutná oběť matky, kterou musí dělat se svatozáří nad hlavou za každou cenu.

A lékaři? Od narození Toma ze žádný nepozastavil nad tím, jak moc jsem zhubla. Nikoho nezajímá např. krevní obraz kojící matky, nesleduje se, jestli si tím, že kojíme své dítě, nehuntujeme nadobro zdraví. Ale při každé prohlídce u pediatra se zdůrazňuje, jak Tomášek přibývá, jak je zdravý, jak je fajn, že kojím.

Jo, pro dítě jen to nejlepší, ale kde je ta rozumná hranice?
 Miška, 3 děti 


Zamyšlení 

(22.2.2002 11:46:05)
K tomu bych jen chtěla říct svůj pocit - já se na kojení moc těšila, hlavně ale proto, že je to moc krásný pocit, mít u sebe takhle blízko miminko, vědět, že mě potřebuje, dávat mu to nejlepší. A nějak by mě nenapadlo, že se tím pro své dítě obětuju, dělala jsem to z lásky. Ale kdybych cítila, že se obětuju a vnitřně kojit nechci, že mě to už nebaví, tak bych určitě přestala, protože když něco nedělám z lásky a proto, že to sama chci, tak to prostě nedělám, když opravdu nemusím /třeba z důvodu alergie/. A proto mi vlastně ani nevadilo, že se nikdo nestará o to, jestli mi to nevadí, jestli se mi nehuntuje tělo, jestli mi nevadí vstávat atd. Když moje dcera začala moje mléko odmítat, bylo to pro mě sice úleva, že už na mě nebude tolik závislá /bylo jí 7. měsíců/, ale zároveň mi bylo strašně líto, že už nepoznám ten krásný pocit a že už je vlastně patrné, že mě tolik nepotřebuje. Ale zase bylo velkou úlevou to, že byla najednou opravdu najezená a nevyžadovala každou chvilku pít. I když v tom kojení mi to opravdu nevadilo, že pije často. Jen jsem najednou viděla, kolik času mám a že konečně můžu taky dělat něco pro sebe - zhubnout /na mě totiž kojení tento efekt nemělo/ a cvičit a semtam si taky od dítěte odpočinout.
 Ladia, 2 děti (15+11) 


Re: Re: fanatismus? 

(22.2.2002 11:57:18)
Jani, ty mi přímo mluvíš z duše. Já až jsem se sama u lékaře ozvala, že jsem hrozně zhubla začal teprve kolem mě šrumec a hned mi bylo řečeno, přestat kojit. Kojení ano, ale na úkor zdraví matky to vám řekne každý rozumný člověk. Jde pouze o to, že vše musí být prospěšné pro obě strany. A pokud správně vidím tak Petra tady hlásá VŠE PRO dítě, ale co matky nic ? Já vím, že miminka jsou bezbranná a plně závislá na nás, ale snad existují nějaké hranice ...
Já jsem hrozně ráda, že žiji v civilizovaném světě, kde se mohu obrátit na odbornou péči, že můj muž nemusí v lese lovit, abychom se najedli, že nemusím rodit v temném lese jedno dítě za druhým, že mohu kdykoliv uznám za vhodné kojení ukončit, že nemusím prát prádlo v řece, že mohu sbírat informace na internetu ....

Na tobě Petro mi vadí jediné, že vždy, toho, kdo má jiný názor než ty nazveš nymfomankou, padlou ženou nebo matkou, kterou její dítě obtěžuje. Proč ti tak strašně vadí, že žijeme jinak, milujeme své muže, děti a jsme tak jak žijeme šťastné ?

Když chceš žít přirozeně, tak první věc, kterou bys měla udělat je zbavit se počítače :) Je to hnusně nepřirozené :)
 Ludmilka 
  • 

Re: Re: Různé názory na kojení 

(22.2.2002 12:50:43)
Ahoj všichni,
osobně si myslím, že článek paní Magdy a také příspěvek, na který odpovídám, jsou velice cenné. Hned řeknu proč - je spousta možností jak v sobě pěstovat pocit viny - že jsem špatná matka, špatná žena, špatný člověk, protože nejsem DOKONALÁ. Každému člověku moc pomůže, když si uvědomí, že dokonalý být nemusí a ani nemůže. Což právě říkají zmíněné články.Proč se zbytečně trápit, že necítím při kojení extázi, když "správná matka" by ji měla cítit? Na stránkách Ligy la lechte jsem četla několik článků propagujících kojení a všude bylo výslovně uvedeno, že těmito radami se má žena řídit (například několikaleté kojení), pokud to v ní nevyvolává nadměrně negativní pocity. Nebo jsem to snad špatně pochopila?
Všem přeji hezký víkend a dostatek tolerance.
 Jana, dva synové 
  • 

Re: Re: Re: Různé názory na kojení 

(22.2.2002 13:38:06)
Ahoj Ludmilko a vsichni,
tvuj prispevek mi pripomnel pribeh me kamaradky, ktera kojila sve dite az do tri let [kojeni jim bylo prijemne]. V lete byli se synem stanovat. V noci se klukovi nechtelo spat a rusil ostatni. Chtela ho uklidnit kojenim a najednou kluk do tmy povida:"Proc mi sem porad strkas to maso, mami?!?!" " Uz mi to sem nedavej", a sam se z noci na den odstavil.

Jana
 Alice dcera 29 mesicu 
  • 

Re: Re: fanatismus? 

(23.2.2002 0:09:28)
Ahoj Jano,
uplne s Tebou souhlasim. Jak uz jsem Ti jednou psala, tak nejspis budeme stejne postavy jsem mala a drobna a mas pravdu, ze kdyz jsem svou dceru plne kojila, tak jsem taky strasne zhubla. Dtite pribyvalo az moc az mi v poradne rekla sestra,, to ji nesmite dat vzdycky, kdyz zabreci " docela me to pobavilo, protoze dite vzdy plakalo hladem. Take se nikdo nezajimal o muj zdravotni stav jak se citim. Je pravda, ze jsem se snazila o vetsi prisun nutnych zivin, abych se uplne neznicila a taky mi dost vadilo, ze mi okoli rika mlikarna Kunin, ale jinak je kojeni opravdu dulezite a myslim si, ze i pohodlene jak rekl muj pan doktor je to vzdy poruce a nemusite nic vyvarovat a patlat se s flastickama a taky je kojeni prijemne pro dite i matku...
 Aleš 
  • 

Re: Re: Nechápete ironii 

(22.2.2002 9:36:04)
Miško a co je na příspěvcích Petry tak fanatického? To že jsou u ní na prvním místě potřeby dítěte? To že ona by udělala vše pro své dítě bez ohledu na sebe, své pohodlí? To nedokážeš pochopit? Ty už ani nedokážeš rozumně ohodnotit její příspěvky, když jsi na ni tak alergická.
 Miška, 3 děti 


Re: Re: Re: Nechápete ironii 

(22.2.2002 9:37:42)
Aleši a Ed, vám se zdá příspěvek - kdo je dobrá žena a kdo špatná - normální?:-)
 Jana Š. 
  • 

Pro Mišku a ostatní 

(22.2.2002 9:58:38)
Ahoj Miško!
Vzhledem k tomu, že z mnoha hezkých článečků známe paní Magdu, tak jistě víme, jak tento příspěvek myslela. Naprosto s ní souhlasím, přitom jsem sama kojila dokud to šlo a byla jsem na to patřičně hrdá. Stejně tak známe paní Petru,dvě děti , z několika diskusí, kdy se k ní vždycky přidá pan Aleš ? :o)))
Pardon,paní Petro, ale dle Vašich názorů a vyjadřování pocitů - známá písnička od Olympiku - "každou větu začneš slůvkem JÁ" - mám pocit, že jste úplně BLBÁ. Sorry, ale teď se mi hrozně ulevilo...:o)))
Pá holky , přeju statečné paní Magdě hodně zdraví pro celou rodinu.
 Lubylu 


Re: Pro Janu S 

(22.2.2002 10:08:34)



:o(








 Petra, dvě děti 
  • 

Já chci žít v souladu s přírodou 

(22.2.2002 10:28:36)
Edito, představím se. Já jsem zastánce sexuality pouze z lásky, přirozených porodů a přirozeného kojení, výchovy dětí bez tělesných trestů. Odmítám partnerskou nevěru. Odmítám interrupci, i kdyby se mělo narodit nemocné dítě. Tak proto mi tady píšou, že jsem blbá.
 Miška, 3 děti 


Re: Já chci žít v souladu s přírodou 

(22.2.2002 10:37:26)
Petro, nejde o to, že ty jsi tohoto všeho zastáncem. Jde o to, že to nutíš i nám ostatním a že kdo si s tebou dovolí nesouhlasit, nazveš ji padlou ženou. To k tomu tvému představení.
 Lee 


Re: Já chci žít v souladu s přírodou 

(22.2.2002 10:40:10)
PROTO v žádném případě NE, ale proto, že ty, kteří si dovolí mít odlišný názor na svět než ty, odsuzuješ jako méně hodnotné lidi, méně obětavé matky, méně milující partnery a vůbec špatné lidi. Tak proto tě ostatní považují za fanatika, protože ostatním upíráš vlastní názor, proto že svou pravdu vyhlašuješ za jedinou správnou a protože nemáš ani špetku tolerance. NE PRO TVÉ NÁZORY, ale PROTO JAKÝM ZPUSOBEM JE PROSAZUJEŠ a to je veliký rozdíl!!!! Obávám se ale, že ty to stejně nepochopíš, protože si zaslepená a zavřená ve svojí pravdě a odmítáš poslouchat.
 Jarka, dvě dcery 


Re: Já chci žít v souladu s přírodou 

(22.2.2002 10:51:40)
Přesně tak, Petro. Já ti taky neberu tvůj pohled a tvůj životní styl. Každý jsme jiný a každý máme právo žít tak, jak mu to vyhovuje. Ale ty jsi sama sebe pasovala na jedinou spravedlivou na zeměkouli a snad jsi i přesvědčená, že jenom ty jediná žiješ skutečně mravně a správně. Zatímco my ostatní, padlé ženy se sexuálně ukájíme jenom pudově, nechceme kojit děti, protože jsme sobecké, své potomky mlátíme hlava nehlava, pelešíme se za manželovými zády a potom chodíme s lehkým srdcem potrácet plody svého nevázaného života.
Kdokoli řekne něco, se bezvýhradně neslučuje s tvým pohledem na svět, je tebou označen za sobce, padlou ženu....Přiznám se, že některé tvé názory se mi také libí a ztotožňuju se s nima, ale tvůj styl vedení diskuze a debatování je příliš demagogický. A myslím, že zrovna tohle tady dost lidí rozčiluje.
 Klára 5 dcery 
  • 

Re: Já chci žít v souladu s přírodou 

(22.2.2002 10:53:53)
A když s přírodou tak sex jen od září do listopadu. Až na Vás přijde říje.
 Lubylu 


Re: Já chci žít v souladu s přírodou 

(22.2.2002 11:03:10)
Petro,

bohuzel uz to vypada, ze to tak bude.
Vzdy budou dva nazory a ten jeden si bude myslet, ze druhy mu neco vnucuje jen proto, ze s nim nesouhlasi.

Mozna by to tady mel nekdo rozhodnout za nas. Jako nekdo kdo opravdu vi, o cem mluvi, aby se ani jedna strana necitila ukrivdena. Treba rict, podivejte se maminky, neexistuje ani dobre ani spatne a proto se tady rozcilujete zbytecene.
Proto setrte si energii a stres a radeji si svou frustraci vybijte nekde jinde nez snazenim se prosadit si svou pravdu.

Vzdyt je jen prirozene, ze v co verim si budu hajit, ale nikdy by me nenapadlo nekoho nazvat blbcem jen proto, ze v neco veri.
To potom i vsichni co veri v Boha musi byt blbci, protoze veri v neco, co si ja osobne myslim neexistuje..... Ale to si samozrejme nemyslim, tak jako si nemyslim, ze nekdo se rozhodl spatne, protoze nechce a nemuze kojit, nebo chtel rodit v nemocnici, protoze tak mu to vyhovuje nejlepe.

Najde se nekdo, kdo udela tomuto nadavani tady konec? Nebo bude nutne zalozit na rodine dva tabory, jeden pro maminky jako ja a Petra, ktere si budou moct navzajem predat spolecne nazory bez toho aby byly napadany a naopak.
Pripada mi to, ze Petru odsuzujete jen proto, ze se pripletla do diskuze, kde vetsina veri v neco uplne jineho nez ona a ze pry vas chce predelat. Ale to se ji i kdyby to chtela preci povest nemuze, protoze kazda snad vime co od zivota chceme a nejaka pani v diskuzi na Rodine na tom nic nezmeni.

Nebo ano?

Ed
 Petra, dvě děti 
  • 

Smečka 

(22.2.2002 11:29:38)
Edito, děkuji. Tyhle maminky(smečka) si chtějí mezi sebou posvětit tu svoji pravdu a vrhnou se na každého, kdo má jiný názor. Nikdo na serveru smečce neunikne, ať napíše kamkoliv, vždycky ho dostihnou a "pověsí " se na něj. Já si tady nemůžu s nikým s podobnými názory popovídat, protože nás vždycky smečka uštve a zesměšní, dokonce útočí i na naše rodiny a dávají podpásovky, nařkávají z kdovíčeho a prostě celkově kompromitují. Z muže, jehož názorů si moc cením (z L.D.Trockého v rubrice Milujeme se) udělaly slabošského neschopného blbce a tyrana a ještě se vysmívaly ,že jsem se do něj zamilovala. A to jen proto, že jsme si spolu s Trockým konstruktivně povídali.

Edito, co se týče porodů, tak jsem pro, aby každé ženě bylo umožněno vybrat si, kde chce porodit. Jestli doma, v porodním domě, v nemocnici.. Já bych si vybrala možnost doma. Co se týče kojení, ať si kojí kdo chce a kdo nechce ať nekojí. Já jen nechápu, jak si někdo může řikat, že pro své dítě dělá to nejlepší, když ho schválně nekojí. Já bych nemohla žít s pocitem, že pro své dítě nedělám to, co je v mých možnostech. Mějte se hezky, Edito.
 Jarka2, dvě dcery 
  • 

Re: Smečka 

(22.2.2002 11:51:05)
Petro, nesouhlas s Tvými názory byl důvodem Tvých nadávek. Ty jsi začala s padlými ženami a dokonce i s kravami. Tak se potom nediv.
Taky s některými Tvými názory souhlasím, ale ne s formou podání. Ty neslušně napadáš ostatní, jakmile s Tebou nesouhlasí. A podrážděné reakce jsou toho jen důsledkem. Tak se chovej jak Ty chceš, jak uznáš za vhodné, ale nevnucuj se ostatním jako jediná správná.
 Petra, dvě děti 
  • 

Re: Re: Smečka 

(22.2.2002 12:06:40)
Bylo by zajímavé opravdu udělat žebříček počtu přímých útoků. Kdyby se u každé osoby od zloby, kterou dostal, odečetla ta, kterou udělil, tak myslím, že vy byste byly v hlubokém mínusu.
 Lee 


Re: Smečka 

(22.2.2002 11:58:21)
Jsi demagog, nepochopila si nic a ani se nesnažíš pochopit... považuješ se nejspíš za Johanku z Arku nebo nějakou jinou světici, protože proti všem obhajuješ tu svoji svatou PRAVDU ... a všichni ostatní si zaslouží srazit do pekel.

 Sharon 


Která další rubrika? 

(25.2.2002 18:35:18)
Ojky jojky, to se to tu rozjelo!! Já snad už ani nemám co dodat, protože mám obavy, že by to stejně nikdo nečet :-))). Ale nedá mi aspoň jedna věta z dávné minulosti této diskuse (co do počtu příspěvků)... zajímalo by mě, co Petra proboha považuje za konstruktivní diskusi, kterou vedla s Trockým? Ať hledám jak hledám, najít nedokážu....
Ke kojení se moc vyjadřovat nebudu, protože jakožto správná vyvrhlá padlá herodeska jsem kojila své ubožáčky jenom 4 měsíce.... potom jsem je odmrštila a narvala jim flašku...
Jenom jsem zvědavá, kde se P2D objeví se svým jediným správným názorem na svět dále.... o nevěře a milování jakožto i o správném a jediném obětování se pro muže již poučila.... o potratech a nepotratech rovněž.... výchova dětí jakož i kojení probíhá aktuálně... co bude dál? Schválně, vypsala bych tipovací soutěž......
 Miška, 3 děti 


Re: Která další rubrika? 

(25.2.2002 18:48:26)
Sharon, doufám, že sis při tom kojení z lahve sundala tričko! :-))
 Aleš 
  • 

Re: Re: Která další rubrika? 

(25.2.2002 19:56:11)
Hele Miško, Sharon a spol.,proč teda zkrátka nenapíšete Petře, že ji tady na tom "vašem" serveru nechcete? Alespoň byste měli od ní pokoj.
Aleš
 Miška, 3 děti 


Re: Re: Re: Která další rubrika? 

(25.2.2002 20:01:39)
Aleši, že bys přece jenom byl nakonec Petra? Ta totiž většinou taky začíná slovem "Miško":-)
 Aleš 
  • 

Re: Re: Re: Re: Která další rubrika? 

(25.2.2002 20:35:02)
Čéče Miško, já teda fakt začínám pochybovat o tom kdo jsem. Jsem Aleš? Nebo Petra? :) A nejsi ty Sharon? A není Sharon ty? A kdo s kým má co? Je to složitý, ty vztahy na "rodině".
Aleš
 Jana CAM 


Re: Re: Re: Re: Re: Která další rubrika? 

(25.2.2002 21:34:37)
Milá Miško, Sharon, Simčo, Sylvo, Jarko dvě dcery a spol. Nevím proč si tady nepovídame o kojení nebo o problémech kojení, nebo jak to probíhalo u vás a co byste vy poradily druhým maminkám, místo večného špičkování mezi vámi a paní Petrou 2 děti. Já se nechci nikoho tady na netu dotknout, ale podle mně je to zbytečná ztráta času donekonečna se zabývat příspěvky, které se mi zrovna nelíbí. Já si vážím každého příspěvku, který mně naopak nějak obohatí, vždyť každá mamina ho píše v čase, kdy třeba místo toho může relaxovat nebo věnovat se svým koníčkům. Vždyť většinou jsme všechny na mateřské a dá se říct vlastně, že i na jedné lodi. Tak zkrátka Petřiny články nečtěte, když vás dráždí. Já si čtu vše a snažím se pochopit obě strany a myslím, že se ta debata stočila uplně někam jinam a nejsem si jista jestli to je dobře. Tak těším se na vaše další příspěvky a doufám, že si umíte psát i s někým jiným než je paní Petra hi hi:o)
 Sylvie 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Která další rubrika? 

(25.2.2002 21:55:51)
Jani, o kojení si nepovídáme, poněvadž nejsme v rubrice "Kojení" :-) Ale taky mám ten pocit, že s "honem na Lišku" bychom mohly přestat, beztak na otázky víceméně neodpovídá. Ráda si popíšu s kýmkoli, máš nějaké zajímavé téma :-)
SW
 Jana CAM 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Která další rubrika? 

(25.2.2002 22:35:12)
Já vím Sylvi, že nejsme v rubrice kojení, ale rozvinula se tady zrovna o kojení taková zajímavá diskuse, proto jsem o kojení i psala. Jsem ráda, že patříš k těm rozumnějším maminám a doufám, že i ostatní budou mít stejný názor jak ty. O kojení se bavím ráda, protože pro mně to byla velice pozitivní zkušenost a přála bych to i ostatním maminám. Taky jsem zpočátku nevěděla jak na to, ale to snad neví žádná prvorodička, jak jí to půjde. Možná kdybychom si tady víc pomáhaly, v lecčem si vzájemně poradily, tak by možná bylo míň smutných maminek a víc šťastných miminek. Dík že si se ozvala pa Jana
 Sharon 


Re: Re: Re: Re: Re: Která další rubrika? 

(27.2.2002 13:02:01)
Hele, Aleši, ať už jsi kdokoliv, zjevně jsi nikdy nemohl číst všechny příspěvky, které tvoje kámoška P2D napsala...jakožto i kdokoliv jinej... jedině tehdy lze totiž pochopit emoce, které její další a další projevy vyvolávají... předpokládám, že to není cílem tohoto webu, na druhou stranu akce vyvolává reakci a pokud je navíc nějakým způsobem kontroverzní, těžko se tomu ubránit....
Dále: Petře netřeba říkat, aby odešla - sama zde již mnohokrát zdůraznila, že navždy odchází, protože v tak zlém prostředí se jí dělá špatně... je tedy tak málo zásadová, nebo jenom plácá do větru, aby působila zajímavě? Mimochodem, Aleši, ty jsi zjevně Petru - jako jediný zde tady (vyjma Trockého) oslovil, dokonce tak významně, že s tebou i konverzuje... zeptej se jí tedy, proč NIKDY neodpověděla na žádný asi z 357 dotazů, které na ni byly vzneseny, proč NIKDY nenapsala kromě svých pouček a správných světonázorů nějaký NORMÁLNÍ
 Sharon 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Která další rubrika? 

(27.2.2002 13:05:01)
Soráč, ale omylem jsem si to odklepla dřív.... :-))))
 Sharon 


Hon na Petru? 

(27.2.2002 13:04:15)
Hele, Aleši, ať už jsi kdokoliv, zjevně jsi nikdy nemohl číst všechny příspěvky, které tvoje kámoška P2D napsala...jakožto i kdokoliv jinej... jedině tehdy lze totiž pochopit emoce, které její další a další projevy vyvolávají... předpokládám, že to není cílem tohoto webu, na druhou stranu akce vyvolává reakci a pokud je navíc nějakým způsobem kontroverzní, těžko se tomu ubránit....
Dále: Petře netřeba říkat, aby odešla - sama zde již mnohokrát zdůraznila, že navždy odchází, protože v tak zlém prostředí se jí dělá špatně... je tedy tak málo zásadová, nebo jenom plácá do větru, aby působila zajímavě? Mimochodem, Aleši, ty jsi zjevně Petru - jako jediný zde(vyjma Trockého) oslovil, dokonce tak významně, že s tebou i konverzuje... zeptej se jí tedy, proč NIKDY neodpověděla na žádný asi z 357 dotazů, které na ni byly vzneseny, proč NIKDY nenapsala kromě svých pouček a správných světonázorů nějaký NORMÁLNÍ názor NORMÁLNÍ mámy o NORMÁLNÍM životě v její rodině.... možná ti to uniklo, ale nic takového tady nenajdeš.... tak se jí zeptej, třeba konečně NĚCO řekne....
 Jana Š. 
  • 

Re: Hon na Petru? 

(27.2.2002 14:03:40)
Ahoj Sharoh!

Jakto, že chudinka P2D nic neřekla?A co ta dojemná historka o slepici :o) ?
Nedávno jsem tu byla na Petru hrubá a dodatečně jsem se omlouvala, protože se to dotklo Ed, nicméně mám stále stejný názor..! Kupodivu. Buď je Petra fakt taková puťka a má doma Pána tvorstva - v čem je dle víry muž víc než žena ? - nebo je sama, bez dětí a chlapa, zakomplexovaná, a měly bysme jí spíš litovat. Já jí teda lituju. Musí mít hrozně nudnej život. Podle mě stále sedí jen u počítače, aby stíhala číst (i když mám pocit, že moc podrobně nečte)všechny diskuse a odpovídat na ně. Petro, poraď, co máš za zaměstnání, že máš tolik času? Nebo jsi na mateřský - to ovšem už vůbec nechápu, kde bereš čas? Ale zatím se ještě neukázala v rubrice Snažíme se, zaplať Bůh, možná bysme se my všechny, které toužíme po miminku, dozvěděly, že nemůžeme otěhotnět, protože nás ovládá chtíč, případně proto, že nás často vyšetřuje cizí muž(jaká hrůza!!!), a že umělé oplodnění je proti božím zákonům :o)
Tak, teď jsem jí pošťouchla a jsem zvědavá na reakci.
Ahoj holky, já už musím jít pracovat, pište, moc ráda čtu Vaše příspěvky!
Ahoj Jana
 Aleš 
  • 

Re: Já chci žít v souladu s přírodou 

(22.2.2002 11:23:19)
Nedělejte tady ze sebe chudinky co jim je odpírán vlastní názor. Jarko pamatuješ si mně určitě z diskuze o milování,dovolil jsem si tam hroznou věc, zastal jsem se Petry, protože jsem ty věci cítil jako ona. To jsem neměl dělat, byl jsem obdarován posměšky z vaší strany.

Lee já si myslím, že je dobře svou pravdu obhajovat.Petra rozhodně nikomu neupírá vlastní názor,to snad ani nejde.

Já to chápu tak, že Petra odsuzuje činy, které považuje za špatné. V
 Aleš 
  • 

Re: Re: Já chci žít v souladu s přírodou 

(22.2.2002 11:33:27)
(teď jsem to omylem předčasně odklepnul)
..... V žádné případě neodsuzuje nikoho z vás a v tom je podstatnej rozdíl. Odsuzuje nevěru,pohodlonnost,interrupce atd... Tím vám přece nenadává a neuráží vás. Petro je to tak?
Naopak když čtu příspěvky Petry, tak vídím, že ona sama se při jejich psaní dále jakoby vyvíjí a dotváří si svůj pohled. Mně se zdá, že je tady spoustu jiných lidí, kdo nepřipusí jinej názor a místo slušného chování jenom reaguje posměšky, viď Kláro!
Já mám svůj názor ale snažím se ho pod vlivem příspěvků poopravovat.
Aleš

 Petra, dvě děti 
  • 

Re: Re: Re: Já chci žít v souladu s přírodou 

(22.2.2002 11:54:06)
Aleši, ano, děkuji za podporu. Já nechápu, jak někdo může říkat, že nevěra je někdy dobrá, interrupce je někdy dobrá a svévolné nekojení je někdy dobré. To jsou přece věci vždy a jasně špatné!!!!! Já odmítám špatné věci a proto někoho soudím? Kdo tvrdí, že nevěra je někdy dobrá, je potenciální nevěrník. Kdo tvrdí, že interrupce je někdy dobrá (když je děcko nečekané, když je děcko nemocné)tak je potenciální vrah. Já odmítám být potenciálním nevěrníkem a potenciálním vrahem, proto odsuzuji nevěru a interrupce. Co se týče kojení, tak pouze prosazuji práva vašich dětí. Pardon, že chci pro vaše děti to nejlepší. Končím.
 Lenka, Kryštůfek *1.8.2002 


Re: Re: Re: Re: Já chci žít v souladu s přírodou 

(22.2.2002 12:32:35)
Chci taky žít v souladu s přírodou, ale stejně důležitý mi připadá i soulad s LIDMI. To mi připadá stejně tak důležité. Umět naslouchat, být tolerantní. Zatím se mi to v životě jenom vyplatilo. A to nejsem nevěrná, nepodstoupila jsem interrupci a svoje dítě, které se mi brzo narodí, jsem odhodlaná kojit, když to půjde.

Petro, z těch náznaků ze svého života, co jsi napsala na všech fórech, je jasné, že nemáš problémy jenom vypořádat se s jinými názory v teoretické rovině tady na webu, ale i v životě. Připadáš mi jako hodně nešťastná ženská, která kolem sebe mlátí rukama. Padni komu padni.
 Ája 
  • 

Jak to víš???? 

(22.2.2002 13:09:42)
Petro, a jak víš, že Tebou popsané věci jsou, cituji, "přece vždycky špatné?" Co je to "objektivně hezké", a kdo to rozhodne v případě, že se na tom lidi nedohodnou? A jaké je to "jedno dobro", které máme cítit, já ho nějak opravdu necítím. Jak to víš, že jsou to zrovna názory, které zastáváš Ty?

Edito, a kdo by to jako měl rozhodnout za nás? Kde najdeme toho vševěda, který opravdu ví, o čem mluví? Máš snad dojem, že Ty to nevíš?

Magdo, díky za hezký článek. A díky všem, kteří si taky myslíte, že všechno má své hranice a to, že si člověk občas dovolí myslet i na vlastní pohodlí a spokojenost, a není ochoten se rozdat do poslední kapky krve a pak padnout vysílením, nepovažujete za sobectví,hyenismus a zvrácenost.
 Petra, dvě děti 
  • 

Re: Jak to víš???? 

(22.2.2002 14:04:00)
Ájo, je to naprosto jednoduché. Dítě je naprosto závislé na vůli matky a nemůže se bránit žádnému jejímu postupu. Troufám si tvrdit, že to je objektivní pravda, že žádné dítě na světě nechce být usmrceno odsávačkou a troufám si tvrdit, že žádné dítě, které přijde na svět, nechce být krmeno Nutrilonem z dudlíku. Na to jsem nepřišla já, na to přišla příroda. Proto je to objektivní pravda.

O objektivní odpornosti nevěry, kterou jsem zde zmínila, se zde rozepisovat nebudu, to patří jinam.
 Robert, 1 dcera 
  • 

Re: Re: Jak to víš???? 

(24.2.2002 12:49:17)
Bohuzel, musim konstatovat ze jste krava.

Priroda take zaridila, abychom zili na stromech a zrali syrova zvirata.

Civilizace nam vsak umoznila zit v domech a jist varene pokrmy.

Nevidim zadny duvod se ridit prirodou, pokud neni zadna vyhoda a konecny vysledek neni o nic zdravejsi dite, ale pouze vytahana vemena.
 Petra, dvě děti 
  • 

Re: Re: Re: Jak to víš???? 

(24.2.2002 19:09:03)
Roberte, jsi hulvát první kategorie. Nejsi schopen pochopit, že civilizace nepřináší jen výhody, ale i nevýhody? Odklon od žraní syrového masa je jistě pozitivní. Ale o odklonu od kojení se to již říci nedá. Jestli jsi nečetl ani jednu studii na toto téma, měl bys tak co nejdříve učinit. Jestli si u žen ceníš- více než schopnosti poskytnout zdraví a citovou pohodu dítěti(jaké kojení bezesporu přináší)- tvaru prsou, tak máš opravdu převrácený žebříček hodnot.
 Aleš 
  • 

Re: Re: Re: Jak to víš???? 

(24.2.2002 19:28:23)
Roberte, já musím bohužel konstatovat že jste kretén a idiot!!!

Absolutně jste nepochopil co Petra chtěla "přiblížením přírodě" říct.Tak já se Vám to pokusím vysvětlit jednodušeji. Alespoň tak jsem příspěvky Petry pochopil já. Petra asi nemyslela vrátit se do pravěku,obalit se buvolí kůží,jíst syrový maso.
Asi myslela to,že žena má přijmout přirozené životní pochody dané přírodou a nenahrazovat je bezdůvodně umělými, leč pohodlnějšími.
Petro mám pravdu, nebo jsem taky vedle?

Roberte, z vašeho příspěvku vyzařuje neúcta k ženám! Vám vadí "vytahaná vemena" vaší manželky, když vám s jejich pomocí odkojila hezkého syna nebo dcerku? Podle mně, pokud žena kojí,a dídě přijímá obranné látky, tak je rozhodně větší šance, že bude dítě zdravější.
Aleš
 Petra, dvě děti 
  • 

Re: Re: Re: Re: Jak to víš???? 

(24.2.2002 21:45:49)
Aleši, děkuji, myslela jsem to samozřejmě tak, že jsem pro nejít "proti" přirozeným pochodům těla. Nemám na mysli nějak měnit civilizaci či se zříkat vymožeností lékařské vědy, léků a tak podobně. Míním ovšem vrátit přirozené lidské pochody, jako je například porod a kojení, z neosobní lékařské péče zpět matkám. Já chci zpět své kojení a svůj porod!!! Těhotenství a porod není nemoc, proč by mělo být pravidlem rodit v nemocnicích? A kojení? To je vážná a zodpovědná věc, žádný námět na fejeton, který zde vytvořila paní Magda. Ženy si stěžují na tlak ze strany personálu, aby kojily. To nechcete, aby se vám vrátilo vaše kojení? Měly byste být rády, že se pro podporu kojení začlo něco dělat. Nebo byste chtěly, aby bylo všechno odlidštěné a kojení nepřátelské jako třeba v sedmdesátých letech? Abyste se chudinky nezbláznily, že vám sestřička řekne, maminko kojte!

Taky nevím, proč si někdo namlouvá, že mu dítě řve hlady, když zapláče. Dítě má různé důvody proč pláče. Je samozřejmě možné, že nemá dostatek mléka, některé ženě se "spustí" mléko později. Ale pravděpodobnější je, že se dítě brekem domáhá matčiny přítomnosti a že si třeba chce jen naprázdno cucat prs, aby bylo citově spokojené. Cucáním prsu a častým přikládáním se stimuluje další tvorba mléka, zvyšuje se jeho produkce. Jakékoliv zasahování do této rovnováhy příkrmy,lahvemi a dudlíky porušuje tuto symbiózu matky a dítěte. Jako první možnost při pláče dítěte matku okamžitě napadne "slabé mléko" nebo nedostatek mléka a běží škemrat o láhev s Nutrilonem. Když je potřeba dát dokrm, když opravdu dítě neprospívá, tak jedině alternativními metodami, z kádinky, lžičkou, stříkačkou apod...aby se později mohlo přejít opět bez problémů na kojení. Pití z lahve je pro dítě snadnější a proto často začne odmítat prs a začne preferovat lahev. Já bych byla vděčná, kdyby naše místní porodnice začala být baby-friendly, a velmi bych si toho vážila.
 Dana 


Re: Re: Re: Re: Re: Jak to víš???? 

(25.2.2002 15:48:09)
Milá paní Petro, trocha nadhledu a tzv. "lehkost bytí" by neuškodilo.
 Eva, 1 dcera 
  • 

Re: Re: Jak to víš???? - tvrzení 

(25.2.2002 13:53:02)
Odvolávám se na věty z Vašeho příspěvku: "Troufám si tvrdit, že žádné dítě, které přijde na svět, nechce být krmeno Nutrilonem z dudlíku. Na to jsem nepřišla já, na to přišla příroda. Proto je to objektivní pravda." Je to pouze Váš subjektivní názor, protože jsem si nevšimla, že by tady probíhala nějaká anketa mezi miminkami o preferovaném způsobu krmení. Taky jsem se chtěla zeptat, zda máte nějaké konzultační dny s přírodou, když se na ní stále odvoláváte.
Nedělejte prosím z kojení takovou životní záležitost (stejně se kojí jenom ze začátku) a nestresujte matky, které se rozhodnou z jakéhokoli důvodu nekojit. Podle Vaší logiky by to znamenalo, že když dítěti narostou zuby a přejde na pevnou stravu, tak ho matka nemiluje a nedělá pro něj to nejlepší. Když matka nekojí, neznamená to, že je špatná. Nakonec krmení je pouze fyzická potřeba. Co je pro mne důležité, abysme s manželem z naší dcery vychovali nezávislou a sebevědomou osobnost. Zatím jsem si nevšimla, že by byla nějak citově deprivovaná, když jí krmím Nutrilonem z lahvičky (díky za něj) a představte si, krmí i manžel, nestačí mu se ke mně a dceři jenom přitulit a koukat. Rád se do krmení zapojí i sám.
 Simča, dcery *1988 a 1997 


Hlavně Petře 

(22.2.2002 15:53:24)
Milá Petro
Stejně jako Ty jsem zastánce sexuality pouze z lásky, přirozených porodů a kojení, výchovy dětí bez tělesných trestů. Partnerskou nevěru odmítám, nepěstuji, ale neodsuzuji hned každého, kdo do toho "spadne", protože jsme jen lidé. Odmítám interrupci, i když nevím, jak bych se zachovala, kdyby se mi mělo narodit nemocné dítě. Mám totiž dvě zdravé děti a k nim jisté povinnosti. Vzhledem k tomu, že moje velice blízká přítelkyně má vážně postiženou holčičku, vím, že je to "pracovní úvazek" pro více, než 1 osobu. A vzhledem k tomu, že máme oboje rodiče daleko (nemohli by vypomoci) a s mužem oba podnikáme - a přitom jsme na hranici chudoby (i takoví podnikatalé u nás jsou), nevím, kdy bych mohla pečovat o postižené dítě a přitom mít na chleba a boty pro ty již žijící....
Přes moje názory, které se shodují vlastně s Tvými a které tady poměrně často prezentuji, mi tady nepíšou, že jsem blbá. Je to trochu o způsobu vyjadřování. Tyto podáváš jako dogma, podle dřívějších způsobů "kdo nejde s námi, jde proti nám" a ještě to má trochu závan fanatismu (volba výrazů, slov, obratů, formulace "jako vyčtené z knihy").
Promiň, pokud se tě moje zhodnocení dotklo, klidně se předem omlouvám, ale pokud máš SKUTEČNĚ zájem o diskusi, zkus trochu přehodnotit tón, kterým tu "hovoříš.
Vím, o čem mluví, jsem znamením býk a jako takový jsem velice výbušná, rychle reagující a měla jsem s tím často potíže. Moje mamka - úžesná paní a máma a babička, která by se pro nás děti i vnoučata roztrhala a přitom nás také nekojila - mi vždy říkala: "můžeš říct cokoliv, ale TEN TÓN, na ten si dej pozor!
Dnes vím, že měla pravdu a učím to svoje holčičky (berana a lva), za které bych položila život, ač jsem je nekojila............
Simča

 Petra, dvě děti 
  • 

Re: Hlavně Petře 

(22.2.2002 16:48:46)
Můj tón, s jakým diskutuji, vyjadřuje moji povahu. Já zkrátka odmítám polovičatá řešení a jdu do důsledků. Taková už jsem. Komu se to nelíbí, ať na mne nereaguje. Děkuji za normální dopis.
 Sylvie 


Petro, nerozumím ti 

(22.2.2002 22:12:21)
To je pravda. ONo je jednodušší vymlouvat se povahu, než na sobě zapracovat, že? Všichni musí uznat, že všechno, co řeknu je jediná správná pravda, protože já mám prostě takovou povahu...

Petro, nerozumím ti - tady někdo psal, že nejlepší je děti nekojit? Tady je někdo nechová, nemazlí se s nimi? Nevzpomínám si, že bych něco takového četla (i když pravda je, že příspěvků tu přibylo...). Dokonce i Magda, do které jsi se navážela, své děti kojila a uznává, že kojení je důležité - jenom upozorňuje, že i kojící ženy jsou lidské bytosti. A když se podíváš na fotku, jak si její děti hrají :-)... Je třeba k té fotce ještě něco dodávat?

Mimochodem, nepochopila jsem, podle čeho poznáš tu SPRÁVNOU pravdu. Vzpomínám si, že jsem zhruba před půl rokem četla v překladu jedné rakouské knihy, že děti by se měly kojit do jednoho roku, nicméně neměli bychom se vysmívat ženám, které kojí déle , protože to určitě myslí dobře, i když to ideální řešení není. Bylo to prezentováno jako stanovisto rakouské pediatrické společnosti. Netvrdím, že je to názor, se kterým bych souhlasila, ale na druhou stranu - jak se dá objektivně určit, kdo má pravdu? Pokud si dobře vzpomínám, jejich názor vycházel zejména z toho, že mateřské mléko je "znečištěno" životním protředím a dítěti se do těla dostávají látky, které v zdravotně kontrolovaném mléku obsaženy nejsou, a které už dítě po jednom roce života pít může. Teda, pít může to mléko, nikoli ty škodlivy :-)

S.
 Jana Š. 
  • 

Omluva 

(22.2.2002 22:42:06)
Ahoj holky!
Dneska jsem na těchto stránkách byla hrubá na Petru,dvě děti, za což se dodatečně všem včetně Petry omlouvám. Jsem taky býk (ahoj, Miško :o))) a protože jsem nedávno četla Petřiny příspěvky na jiných diskusích, tak mi prostě už ujely nervy...Nicméně je to stále můj názor. Také jsem proti potratům, pokud to není nutné ze zdravotního hlediska, také jsem kojila, a to i v době, kdy jsem měla silnou poporodní infekci, čtyřicítky horečky, zimnici a musela jsem třetí týden po porodu trávit v nemocnici. Vymohla jsem si hospitalizaci i pro dceru a kojila jsem do té doby, dokud mléko nezačala odmítat - zhruba v půl roce. Taky jak tady Petra píše - kde máte děti, když sedíte u internetu - to už je trochu moc, ne? Myslím, že většina z nás využívá chvilky volna v práci nebo zasedne k počítači až večer, když drobečkové spinkají :o) Kdybychom se nezajímaly o blaho našich dětí, tak bychom nebyly na těchto stránkách... Na často se opakující slůvko "já" jsem upozornila proto, že Petra byla nařčena z toho, že je zároveň Aleš. Začínám mít taky ten pocit - po přečtení příspěvků obou jmenovaných. To jen tak mimochodem...
Přeji Vám všem hodně zdraví a ještě pro Ed: nezlob se za mé "nevybíravé" slovo, zkus si pročíst diskusi o potratech a možná pochopíš, proč jsem byla tak nabroušená na Petru.
Dobrou noc všem!
 Dasa_ 


Re: Dlhé kojenie 

(22.2.2002 23:36:20)
Podobnú štúdiu som čítala aj ja. Hovorilo sa v nej, že do materského mlieka sa naozaj všetky škodliviny veľmi ľahko prenášajú. Pre dieťa je najdôležitejšie mledzivo, prvé mlieko. Ale po roku je to vraj skôr už zvyk.
Nevzniká vlastne dlhým kojením u dieťaťa závislosť? Nemyslím závislosť na mlieku, ale závislosť podobná napríklad cumlíku?
Máme susedku, ktorá v troch rokoch musela zo zdravotných dôvodov odstaviť svoju dcéru. Tá okolo nej stále chodila a prosila ju "Maminka, prosím, aspoň mi ukáž ... " :)))
 Petra, dvě děti 
  • 

Re: Petro, nerozumím ti 

(23.2.2002 10:54:58)
Opravdu nejste schopné pochopit, že se najde někdo s podobným uvažováním jako já? Děkuji Alešovi, že mě pochopil. Mně je jedno, že vy mě berete jako exotku s jedinou svatou neměnnou pravdou, jsem ráda, že někdo (Aleš) mě chápe.

Je jasně vidět, Sylvie, že mi nerozumíš, to máš pravdu. Jenom bych si tě dovolila upozornit na pravý opak. Že já si právě snažím uvědomovat, co dělám špatně a snažím se pracovat na svých nedostatcích-to je právě to, co mi zde vyčítáte, že chci žít podle ideálů, bez násilí, v lásce, v sepětí s řádem přírody. Takže k tomu, co zde prohlašuji, jsem DOŠLA POSTUPNĚ SVOU PRACÍ NA SOBĚ a rozhodně to nejsou názory, které hlásám bezmyšlenkovitě odjakživa. Když jsem se zmínila o své povaze, myslela jsem tím to, že v mé povaze je zakotvena touha po dokonalosti v lásce, mateřství...toto mi máte neustále za zlé.
 Miška, 3 děti 


Re: Re: Petro, nerozumím ti 

(23.2.2002 11:18:52)
A já vždycky myslela, že to bývá naopak. Člověk se učí během života komunikace s lidmi a tolerance. Že se zdokonaluje, vidí své chyby a těch se vyvaruje. Chybou je podle mě ale to, když někdo jde za svým cílem a ideály a nevidí a neslyší svět kolem sebe. Teprve potom se učí vidět to, že jít přes mrtvoly není vždycky to ideální, protože tím ničí životy jiných lidí okolo.
A když se potom naučí žít mezi lidmi v pohodě, tak potom vidí, že život je i legrace, krása, zábava a hlavně taky přátelé.
Každý, kdo chce něco změnit a hlásat názory, musí se chovat jinak, než ty, Petro. Tak, aby ostatní zaujal a aby ho poslouchali. Takhle se prosazují názory. Ne tak, jak to děláš ty. Tebe nikdo neposlouchá, ani když má stejné názory jako ty. A já prostě mám pocit a dojem, že ty se chováš fanaticky a tento dojem mi nikdo nevyvrátí. Možná na to někdy přijdeš sama. Až změníš tón a až změníš své podání názorů a najednou tě budou lidé poslouchat a budou tě mít i rádi.
 Petra, dvě děti 
  • 

Odmítám článek paní Magdy 

(23.2.2002 18:36:06)
Miško, je směšné, jak mě nařkáváte z toho, že že nevnímám skutečný život. Proč bych se měla přizpůsobit na život v moderní době, když vím, že moderní doba dělá spoustu chyb? Já ty špatné vymoženosti moderní doby nechci přijmout do života, pouze ty dobré. Co je dobré a co je špatné ve smyslu mateřství? ŠPATNÉ JE TO, CO DÍTĚ POŠKOZUJE A DOBRÉ JE TO, CO MU PROSPÍVÁ. O prospěšnosti kojení zde netřeba mluvit(jak o citovém hledisku tak o výživovém). Ve smyslu kojení bych se mohla vyjádřit tak, že když vím, že nekojení by moje dítě poškodilo, tak vyvíjím maximální snahu o to, abych ho kojila. Jinak bych se sama sobě nemohla podívat do tváře. NEJDE O FAKT, ZDA MATKA KOJÍ ČI NEKOJÍ SVÉ DÍTĚ, JDE O TO, JAKOU SNAHU VYVINE, ABY DÍTĚ KOJIT MOHLA. Ke čláku Magdy Silné dodávám to, že se ironicky vysmívá této snaze, proto ho odmítám. Připadá mi jako trapný vtip.
 Miška, 3 děti 


Re: Odmítám článek paní Magdy 

(23.2.2002 19:16:53)
Petro, já jsem také pro kojení, také jsem ho prosazovala tak, že jsem např. svou švagrovou, která přestala kojit první měsíc z toho důvodu, že neměla mléko, málem obvinila z toho, že nechce kojit schválně, že přece mléko musí mít každá matka a záleží na tom, jak moc chce dítě kojit a jak ho kojí. Než jsem ale zjistila, že ne všechny ženy jsou jako já - pomalu jako mlékárna, ne všechny ženy kojí bez problémů, jako já, a ne všechny ženy berou kojení takovým způsobem, jako já. Vlastně to všechno zjišťuji až nyní čtu příspěvky žen, které kojit nemohly. Neznám žádnou ženu, která by nekojila kvůli postavě - žádnou kamarádku takovou nemám, asi bych si jí nevážila, kdyby prostě dítě nechtěla kojit jen proto, že se bojí o svá prsa nebo by jí vadilo potečkované tričko.
Ale reagovat na Magdin článek bych takhle nemohla z toho důvodu, že je to napsáno s ironií, nadsázkou a s takovým povzdechnutím si, že to, že žena kojí, je pro každého kolem normální věc a nikdo se vlastně nestará o to, jestli má u toho žena i nějaké negativní pocity. Že každý okolo bere kojení jako samozřejmost, jako něco, co žena musí dělat a je jedno, jestli si připadá, jako zvířátko nebo chodící mlékárna.
Je to takové povídání mezi námi ženami a to si prostě nezaslouží takové odsouzení, jak jsi to udělala ve svém příspěvku.
 Miška, 3 děti 


Re: Re: Odmítám článek paní Magdy 

(23.2.2002 19:37:47)
Ještě jsem chtěla dodat, že tahle věta:

"Myslím, že pocit spokojeného miminka v náručí, vědomí, že mu dáváte to nejlepší, co máte a pohled, jaký si na kojení udělaly už mé malé holčiny dokáže přenést maminku přes mnohé."

tě přece musela přesvědčit, jak je tento článek myšlen...

 Jarka, dvě dcery 


Re: Odmítám článek paní Magdy 

(23.2.2002 19:52:11)
Mám pocit - nebo ne - jsem si jistá, že jakákoli snaha domluvit se s paní Petrou - dvě děti, je zbytečná. Ta paní to má sama v sobě tak neuvěřitelně jasné, že jejími názory a postoji, jejím pohledem na okolní svět neotřese vůbec nic. Mám dojem, že své dětství, dospívání a mládí prožila v jakémsi citovém vakuu, v izolaci od společnosti, od lidí, od vrstevníků. Neměla žádné podněty k tomu, aby se mohla sama osobnostně a názorově vyvíjet. Až nyní, ve své dospělosti a poté, co se jí narodily děti, přišla na několik úžasných objevů, o kterých je přesvědčená, že na ně nikdo jiný nepřišel. Například objevila to, že "špatné je to, co dítě poškozuje a dobré zase to, co mu prospívá", nebo že se dítě potřebuje mazlit, chovat, hladit, že nejsou vhodné tělesné tresty, že je důležité žít v lásce....a spoustu dalších a dalších. Petro, nechci se tě nějak dotknout, ale ty nám to tady prezentuješ jako něco, co bysme konečně měly vědět! To si opravdu myslíš, že jsem stádo tupých samiček, které nevědí, co je to láska, mateřská láska, které jsou tak neschopné a nevzdělané, že jim musí být vtloukáno do hlavy, že se mají se svým dítětem mazlit a že ho mají pokud možno kojit? Víš, já už mám děti velké a vždycky jsem se snažila dávat jim to nejlepší, vést je k ohleduplnosti, lásce, pracovitosti... ale nikdy jsem neměla potřebu to vykřikovat do světa jako nějaké úžasné objevy. Tohle vychází z každé matky zevnitř, každá normální maminka by za své dítě dýchala, každá z nás ví, jaké to je prosedět noci u malého drobečka s horečkou... budˇtak hodná a pokud zde chceš diskutovat, ber nás jako rovnocenné partnerky. Nepoučuj nás, neosočuj jako matky,které jejich děti obtěžují, jako padlé ženy... Ještě jsem neviděla matku, kterou její dítě obtěžuje a ona ve svých volných chvílích sedí u PC a diskutuje s ostatními maminkami, radí se, svěřuje se svými obavami, trápením, ale i s radostí, štěstím, které jí její ratolest přináší. Pokud je tvoje volba žít tak, že zavrhuješ výdobytky moderní doby - je to tvoje věc a nikdo nemá právo ti do toho mluvit. Ale zrovna tak je naše věc, že chceme žít tak, jak to vyhovuje nám, že chceme připravit své děti na život - a to na život v době, ve které se narodily. A tím nemyslím to, že z nich vychováme bezcharakterní nestvůry. Nejsou všichni takoví, to jenom ty se svým fanatickým pohledem na současnost, na všechny lidi pěstuješ si tenhle pocit nenávisti. A mám strach o tvé děti, protože jestliže v takovémhle prostředí netolerance, demagogie a neochoty přijímat ostatní lidi takové, jací jsou - vyrůstají, pravděpodobně to nebudou mít lehké. Anebo se ti, až jim bude 16 - 17 let trhnou, a nezmůžeš vůbec nic. To bych ti samozřejmě nepřála. Spíš bych ti přála, abys v sobě našla trochu té lásky k bližnímu, trochu tolerance, pochopení...aby z tebe jednou nebyla stará zahořklá baba, kterou všichni opustili, protože s ní už nikdo nemohl vydržet. Jednoho takového starého pána máme v domě - a věř, není na něj veselý pohled.
 Martina 
  • 

Re: Odmítám článek paní Magdy 

(27.2.2002 14:22:42)
Petro, všimla jste si vůbec v tom svatém hněvu, že paní Magda všechny své děti kojila? A tudíž také musela nějakou snahu vyvinout? A že mluví o svých pocitech? Proboha, co je na tom špatného? Chcete snad hodnotit, jestli jsou její pocity správné? No, to si tedy docela troufáte ...
 Sylvie 


Re: Re: Petro, nerozumím ti 

(23.2.2002 12:01:49)
Petro, promiň, ale neodpověděla jsi mi na otázku - Proč se tady navážíš do Magdy (Autorka článku by raději před štěstím dítěte upřednostnila pětidenní pocit důstojnosti( odmítla by ze sebe udělat kojící zvířátko)a svoji pohodlnost.) i do ostatních (Když někdo napíše "miluji své děti, ale nechci, aby mě mateřství zničilo" , tak to znamená, že své děti nemiluje tak, jak by si zasloužily. Znamená to, že je sobecký a že upřednostňuje svoje zájmy před zájmy dítěte. ) ? ? Čím si to Magda zasloužila? Tím, že radši trpěla bolestí se strženým nehtem a raději nebrla léky, jenom aby mohla kojit? Nebo tím, že si dovolila upozornit, že i takovéhle chvíle můžou nastat? Proč jsi nenapsala, podle čeho poznáš objektivní pravdu ?? Nikdo z nás ti přece nebere, že dle tvého názoru by dítě mělo být kojeno co nejdéle, že by se mělo často chovat a že chce být mazleno. Naopak - myslím, že naprostá většina žen - ne-li všechny - se tak chovají. Pokud mohly, tak kojily (byť třeba jenom velmi krátkou dobu), a jestliže úmyslně dítě odstavily dřív než ty, tak k tomu jistě měly své důvody. Viz například ta poznámka o škodlivinách v mléku.

Prosím, odpověz mi na otázky. A nevymlouvej se na to, že jenom píšeš svůj názor. Protože ty k tomu děláš ještě něco navíc - urážíš lidi, které neznáš a které si dovolí napsat jiný názor než ty (a není to jenom v téhle diskuzi, že?). A prosím, nevymlouvej se ani na svoji povahu. NIkdo není povinen strpět napadání a urážky jenom proto, že urážející "má prostě takovou povahu". Jo, a ještě dřív, než my napíšeš, že i tobě v téhle diskuzi kdosi napsal, že jsi blbá, zkus se zamyslet, čím jsi k tomu přispěla.

S.
 Aleš 
  • 

Re: Pro Mišku a ostatní 

(22.2.2002 10:15:19)
Jano nebojte se, já vám nebudu nadávat jako vy Petře. Je to fajn, že jste si ulevila.Já si myslím, že je dobře začít každou větu slůvkem JÁ (já si myslím, já to vidím takhle, já mám takovou zkušenost,...)Tak to má bejt.
 Aleš 
  • 

Re: Re: Re: Re: Nechápete ironii 

(22.2.2002 10:06:00)
Miško,
asi jsi myslela ten článek, kde Petra píše, že některé matky přirozeně dětem umožňují kojení a jiné upřednostňují své pohodlí na úkor svého dítěte.
Mně to vůbec nepřipadá fanatické.
Tušim, že Petra svůj názor v některém z dalších příspěvků upřesnila když psala, že pokud kojit maminka nemůže, tak prostě nemůže a hotovo.Ale já si myslím, že je potřeba rozlišovat to jestli matka nemůže kojit nebo nechce kojit z vlastní pohodlnosti.
Já když čtu příspěvky, tak si přečtu i všechny další související články a podívám se na tu věc, na ten názor z globálu a ne že vyjmu jenom část článku a na tu reaguji.
A když čtu konkrétně příspěvky Petry, tak cítím, že u svých příspěvků moc přemýšlí a že i ona sama si svým psaním doplňuje vlastní názor.
Aleš.
 Simča, dcery *1988 a 1997 


Magdo, Magdo, to jsi to tu rozvířila!!! 

(22.2.2002 13:18:32)
Ahoj všechny přítomné diskutující. Přečetla jsem Magdin článek a protože s ním dost souhlasím (taky jsem při první dceři zažila šok, kdy malá byla po kojení zvážena, sděleno mi, že nic nevypila a na chodbě s provozem jako na Václaváku mne sestra chytla za prs, stiskla a když zjistila, že se vytlačila mini kapička, konstatovala: no jo, prsa to má a mlíko žádný. Napíšeme Feminar, to nestojí za to s TÍMHLE kojit! ), byla jsem dost zvědavá na Vaše reakce.
Překvapilo mne, že
*mnohé nepochopily trochu nadsazený Magdin styl a humor, pro který její články tady milujeme a čteme
*debata se zvrhla na řešení "co dělá správná matka" (komu by toho bylo zde málo, doporučuji debatu o správných a padlých ženách v kapitole "Milování" - podobní iniciátoři!!)
*Prosím vás, vždyť si vezměte nějakou překladovou literaturu (např. mám doma Velkou knihu o matcea dítěti) a zjistíte, že jsou zde hodoceny klady a zápory různých metod (porodů, kojení, oblékání, plenek apod.) a vše je na volbě matky (resp. rodičů) a že o to se např. v "Porodech" jedná. Né,že by jedna metoda byla dobrá a druhá špatná, ale o té svobodě rozhodnutí! A o tom také Magda psala. (Moc dobře o tom vím, mám zážitky z poradny, kdy na mne dr. rok řval každou návštěvu, že nekojím a že jsem pohodlná..... A já měla výčitky, že jsem děti nakojila, ale prostě se mi mléko netvořilo.)
*Magda psala o honu na čarodějnice: každá matka, která nekojí (ať už ji k tomu vede cokoli) je apriori odsouzena. Každá rodina by si přece měla sama rozhodnout o způsobech vedení dětí, stravě, výchově a pod a POKUD SE LIŠÍ OD UZNANÉHO STANDARTU nezaslouží si od ostatních okamžité odsouzení. Snažme se si už uvědomit, že svět není černo-bílý, ale velice pestrobarevný!

PS.Aby nedošlo k mýlce: jsem velkým zastáncem kojení, brala bych ho se všemi jeho nevýhodami i výhodami :-), "kojícím" maminám moc závidím. Mám ze svého nekojení (1. dceru s dokrmem asi 2 týdny, 2. asi 8 týdnů) dodnes blok a výčitky svědomí možná horší právě pro postoj okolí........
 Miška, 3 děti 


Re: Magdo, Magdo, to jsi to tu rozvířila!!! 

(22.2.2002 13:46:12)
S tím mačkáním prsů od sestřiček zkušenosti naštěstí nemám:-) Před 16-ti lety tak aktivní sestřičky nebyly a nějak se mi dokonce honí hlavou, že v té době ani nebylo moderní kojení.:-)
Ale teď tady máme porodnici Baby friendly a sestřičky opravdu chodí a každou maminku učí tak, že jí vezmou bradavku a dají do pusinky miminka tak, jak se to má dělat. Vždycky, když se ke mě nějaká taková sestřička blížila, hned jsem se bránila, že jsem odkojila dvě děti a nepotřebuji nic ukazovat. Naštěstí poslechly:-) Ale jednou mě jedna bradavka strašně moc bolela a já nezpozorovala, že se ke mě sestřička blíží, když jsem odpočívala při kojení a ta mi tu bolavou taky chňapla a hned ji chtěla dávat miminku do pusinky.
Někdy to ty sestřičky berou opravdu moc vážně!:-) Docela mě překvapilo, že je hodně žen, které opravdu vypadaly, jako by kojit neuměly. A přitom když já měla mimino v 19 letech, tak tohle nikdo neučil a každá maminka měla tento hmat a výkon v malíčku:-)
 Simča, dcery *1988 a 1997 


Pro Mišku 

(22.2.2002 15:07:56)
Miško,
já měla ty nejhorší zkušenosti právě před 14 lety a ani před těmi 4 1/2, kdy se narodila malá to nebylo, co se týká kojení, ideální. Možná jsem něco při kojení dělala špatně já (a to jsem o tom přečetla kde co) a kdyby mi sestry v klidu vysvětlily, co a jak (bez cloumání mými dosti obolavělými ňadry) nemusela jsem mít do 24 hodin po porodu bradavky do krve a možná jsem i kojila...(?)
U té menší mi zase vzali po porodu (a dvou hoďkách na PS) malou na sesternu, jelikož mně vrátili na pokoj, kde jsem ležela před porodem, že nebudou v 1/2 páté stěhovat moje věci na nedělky, že to udělá ranní směna. Já nato blbec kývla, netuše, že to ta ranní směna půjde udělat až v 9 hodin a tím pádem malou neuvidím 4 a půl hodiny a vrátí mi ji napapanou z láhve a s dudlíkem v puse...... Normálně jsem se rozbrečela, když jsem to viděla. (a ať si o mně každý myslí, co chce, ale když to teď - po 4 a půl roce píši - mám slzy v očích, když si vybavím to zoufalství "vždyť já CHCI KOJIT, a oni mi ji nacpou z flašky") Tolik jsem chtěla kojit!! A o to více mne zraňovala ta propagace, že "správná matka kojí" (= já nejsem dobrá matka). Já vím, že je to blbina a budu se zde s KÝMKOLIV ( :-)) ) hádat na téma, že i dobrá máma může kojení vědomě odmítnout. Ale to víš - psychika, rozbouřená porodem je prevít.
Takže ne každému je asi dáno intuitivně VĚDĚT, je dobře, že dnes existují laktační poradny a LigaLL, ale tenkrát to nebylo a nebo (neměla jsem Internet :o)) )jsem o tom nevěděla.
Ahoj, přeji krásný víkend
Simča
 Miška, 3 děti 


Re: Pro Mišku 

(22.2.2002 17:15:58)
Simčo, určitě jsi nedělala nic špatně, myslím, že to bylo přístupem personálu. Pokud není v porodnici novorozenecké oddělení, kterému jde opravdu o novorozence a o to, aby byli kojeni, tak ostatní personál hledí hlavně na rodičku. Myslím, že by bylo moc fajn, kdyby probíhaly změny na všech porodnicích a ne jen v některých. Aby všechny patřily mezi Baby friendly hospital a aby jim opravdu šlo i o rodičku i o dítě. Já jsem tu změnu opravdu poznala - před 16 lety a teď. Byl to obrovský skok, kdy opravdu novorozeneckým sestrám o něco jde a snaží se to prosadit.
 Miška, 3 děti 


Re: Re: Pro Mišku 

(22.2.2002 17:17:25)
Mimochodem, jsem taky býk. Jestli se nás tady sejde víc, to teda bude vypadat:-)
 Dana, dvojčata 
  • 

Re: Magdo, Magdo, to jsi to tu rozvířila!!! 

(22.2.2002 21:45:47)
Ahoj Simčo, přesně jsi vystihla moje pocity. Nebyla jsem schopná donosit svoje děti, co na tom, že je nenormální vícečetné těhotenství, jsme uzpůsobeny na jedno dítě. Nebyla jsem schopná porodit normálně, protože se tehdy dvojče B, dneska naše zlatíčko Ondrášek na poslední chvíli otočil nožičkama dolů a začal se dusit. Nebyla jsem schopná uživit své děti kojením, protože jsem nedokázala přes veškerou snahu (až 7 litrů tekutin denně) vyprodukovat dost mléka pro oba. A většina lékařů a okolí Ti prostě někam nastaví laťku. Nejsou a nebyly to žádné enormní komplexy, ale chvilkový pocit vědomí vlastní nedostatečnosti v těchto směrech byl prostě nepříjemný. Normální je.... doplňte dle požadavků a nesplňujete-li nějaké kritérium - leckdo se jen divně podívá. Už to všechno mám za sebou, ale naprosto chápu Magdin článek. Díky za něj ještě jednou.
 Hanka, 2 malé holky 
  • 

Re: Magdo, Magdo, to jsi to tu rozvířila!!! 

(23.2.2002 22:13:19)
Kojení je krásné, jednoduché, příjemné... PRO MNE. Neměla jsem s ním nejmenší potíže. Ale osobně znám maminku, která se dvakrát snažila, co to šlo, radila se s pediatrem, poradnou na kojení, a přesto plná výčitek svědomí vydržela sotva šestinedělí. Proč takovéto maminky ještě karatelsky pronásledovat, to fakt nevím. Hromadné odsuzování nekojícíéch mamin mi přijde jako zvrhlost. Napsalas to dobře. Ten přístup sestry popisovaný ve článku mě šokoval:( - to je na stížnost. A za ten stržený nehet tě, Magdo, upřímně obdivuju:)
 Katka 


Tolerance? 

(22.2.2002 14:39:25)
Ahoj Magdo,

musim se priznat, ze jsem nejdriv nevedela, o cem pises :-) A teprve pak mi doslo, ze jsem asi jen mela poradne stesti, ze jsem se setkala jen s tolerantnim pristupem ke kojeni i k "nekojeni". (Ta tvoje historka se sestrou je fakt desna!!)
Zda se mi, ze po roce 1989 jsme tak trochu skocili rovnyma nohama do spousty veci, ktere desitky let chybely a pak se najednou objevily.... V rade zemi to prichazelo krok za krokem a v Cechach "pres noc". Mam na mysli treba racionalni vyzivu, alternativni medicinu, tzv. "zapadni kulturu", a radu jinych. Ted je to mozna otazka tzv. "prirozenych" porodu a nutnosti kojeni. Liga kojeni se nenarodila v Cecech a nebylo to ze dne na den. A vznikla z realnych potreb.
Mozna to je jak kdyz se prudce polozi neco na rovnoramennou vahu - z jednoho extremu se to prehoupne do druheho a chvilku to trva, nez se jazycek vah ustali....
Jednou to budu mit tvoje tri holky snazsi!!!
Mej se fajn.

Katka
 Emaro, Mimi 03/06 


NO TO SME DOPADLI 

(22.2.2002 15:15:44)
No to sme dopadli,ked materinsku lasku meriame dlzkou kojenia.Nic nieje cierne alebo biele a to ze sa pani Magda "pozrela" na kojenie aj z ineho uhlu predsa neznamena,ze odporuca nekojit.Myslim,ze precitani prispevkov,by si mohli propagatori kojenia pomadlit ruky nad tym ako dobre posobia na nase mozgy,ked co len za trochu kriticky nazor boli niektore damy skutocne schopne "kamenovat".
Ked som sa snazila rozkojit zapal kombinovany s upchatimy kanalikmy,mala som strasny stres z toho ,ze pridem o mlieko a nebudem moct kojit.To co som si prezila nebolo skutocne nic prijemne.Nakoniec som to s pomocou manzela zvladla,ale keby sa to nepodarilo,som si ista,ze by som nebola o nic horsia matka.
Mozem potvrdit,ze kojenie ma skutocne popri mnohych pozitivach aj negativa/hlavne pre zenu/.
A to ze sa o nich v propagacnich brozurach nepise neznamena ze neexistuju.MILE DAMY SKUSTE AKCEPTOVAT AJ INE NAZORY,LEBO SI NEVIEM PREDSTAVIT,AKO TO NAUCITE SVOJE DETI.
 Petra, dvě děti 
  • 

Jak bych článek o kojení napsala já 

(24.2.2002 13:14:37)
KOJENÍ JE NAPLŇUJÍCÍ ZKUŠENOST

Milé maminky, žena je od přírody silnou bytostí, aby vydržela všechnu tu péči o své miminko. Přirozeným projevem mateřské lásky k dítěti je touha poskytnout mu bezpečí, touha dát mu ze sebe to nejlepší. Nejkrásnějším projevem jak dát dítěti do života kus sebe samé, je touha kojit své děťátko. Je to moc krásné kojit děťátko. Kdo to nezažil, neví. Ono se ale řekne "kojit"! To není tak snadné, jak to na první pohled vypadá! Některé mamince to jde snadno od prvního okamžiku, některá potřebuje překonat mnoho potíží a potřebuje třeba i odbornou radu, než se jí podaří rozkojit se. Ale výsledek vždycky stojí zato. Blažené miminko živené tím nejlepším, co mu můžete dát, je nejkrásnější odměnou za všechno úsilí a sebezapření, které je někdy ke kojení nutné. Je naprosto normální zkraje kojit skoro v jednom kuse. Každá kojící maminka ví, co to jsou stohy promočených triček, bolest nalitých prsou, běžná je horečka při retenci mléka, některá maminka přetrpí i rozpraskané bradavky, kandidózu či zánět mléčné žlázy. Trvá to déle než se podaří sladit požadavky dítěte s produkcí mléka u maminky. Příroda vymyslela unikátní systém zpětné vazby, ale všechno nejde hned, je třeba mít trpělivost. Trpělivost se vyplatí. Každá kojící maminka zná, co to je přechodný nedostatek mléka, ale jen opravdu trpělivé a poučené maminky vědí jak tento nedostatek přirozeně překonat bez použití příkrmu. Prosím, obraťte se na stránky Laktační ligy, tam je o různých potížích při kojení pojednáváno, tam je dáván návod, jak si s nimi nejlépe poradit. Maminky, až půjdete do porodnice, připravvte se i na eventuální necitlivé zacházení ze strany zdravotnického personálu a připravte se i na to, že nebudete rozumět, co po Vás chtějí, připravte se i na to, že budete pod tlakem. Prosím, nedržte tyto pocity v sobě, svěřte se tomu, komu důvěřujete. Budete potřebovat hodně psychické podpory, abyste se necítila nejistá. Zde je řada na Vašem partnerovi, jak Vám může pomoci s mateřstvím a jak si může sám nalézt cestu k Vašemu miminku. Není krásnějšího pohledu pro muže, než sledovat jak jeho milovaná žena kojí milované děťátko. Nepoučené chování může mít i Váš obvodní pediatr. Neřiďte se striktně radami nezúčastněných lidí, nedejte se znechutit jejich mnohdy ponižujícím přístupem k vám. Myslete jen na své krásné děťátko a spoléhejte především na potřeby Vašeho děťátka a na Váš vlastní instinkt. Když máte problémy, které nemůžete zvládnout, prosím, nevzdávejte se a nepřecházejte okamžitě na příkrm umělou výživou z lahve. Dočasně můžete dokrmovat miminko třeba ze lžičky. Spojte se s laktační poradkyní(číslo na horkou linku kojení uvedu na konci), ona Vás trpělivě vyvede z Vašich problémů. Ta snaha za spokojenost miminka rozhodně stojí a vyplatí se.

A Vy, maminky, kterým bylo kojení upřeno, kterým se nepodařilo své děti kojit, i přes veškerou snahu, prosím, neciťte se jako špatné matky. Vaši lásku můžete svému děťátku ukázat i jinak. Pokud krmíte z láhve, udělejte miminku iluzi, že je kojeno. Svlékněte si tričko, přitulte maličké k sobě, nechte ho cítit se blažené ve Vaší hřejivé náruči a nechte mu si dlouho vychutnat tuto atmosféru bezpečí a klidu. Pozvěte ke krmení i tatínka, potěšte jeho i miminko společnou rodinnou chvilkou.

Maminky, nemusím snad připomínat, že během kojení musíte dbát na to, abyste se dobře stravovaly, vždyť zajišťujete výživu pro dva (tři?..). Odpočinek, zvláště při nočním kojení, které mnohdy přetrvává až do roka věku i déle, je problémem. Je to naprosto normální a časem nočních kojení ubyde. Jen je nutná trpělivost. Nechte Vašemu dítěti možnost, aby se samo odstavilo, až bude chtít. Některé se odstaví před jedním rokem, některé až po druhém. Jsou normální i pocity, že si budete připadat, že Vás dítě vysává a využívá. Jemně korigujte jeho potřeby a slaďte je se svými možnostmi, abyste se necítila příliš vyčerpaná. Sama vycítíte, jak se chovat nenásilně a citlivě k Vašemu děťátku. Tím, co Vašemu děťátku v tomto miminkovském a batolecím období dáte, se mezi Vámi vytvoří silné pouto, které Vám už nikdy nikdo nevezme. Kojení je velmi prospěšné i batolatům, zvláště z citového hlediska. Přeji všem maminkám, aby se setkávaly s citlivým a vstřícným přístupem zdravotníků a rodinných příslušníků, aby jim bylo umožněno důstojně kojit své děti. A nezapomeňte: Kojení je právem každého dítěte a každé matky!

A hlavně: Při problémech nezoufejte a nevzdávejte se! Nestyďte se za ně a nestyďte se obrátit na odborníky.

Stránky Laktační ligy:
www.kojeni.cz

Horká linka kojení:
Tel: 02 / 61 08 24 24
 Stáňa+Ondra (* r. 94) 


Re: Jak bych článek o kojení napsala já 

(24.2.2002 13:42:56)
Ahoj Petro,
napsala jsi docela dobrý osvětový článek vhodný do brožurky pro nastávající maminky (já bych se ještě možná vyvarovala silných slov zavánějíích patosem, ale to už je trochu věc osobního pocitu), kdežto Magda píše (s humorem, nadhledem a ironií, včetně sebeironie) krátké postřehy z vlastní rodiny. A uznej, že mezi nimi by takový článek působil jako "pěst na oko" :o) (a odtud se asi line celé to nedorozumění, které vyústilo v dlouhatánskou diskusi a osočování).
Já se přiznám, že mi více vyhovuje ta ironie a nadhled než takový ten "smrtelně" vážný a seriózní přístup, ale to už je věc osobního založení (a nemělo by to být důvodem vzájemného napadání).

A jen na okraj - Petro, pokud budeš své příspěvky psát mírně kazatelským tónem , bude se Ti dost často stávat, že jimi budeš budit nevůli - prostě proto, že řada lidí bude mít pocit, že z nich děláš téměř nesvéprávné blečky (byť ty to tak nemusíš vůbec myslet). Internet má prostě kromě výhod (jak jinak by člověk poznal názory takové spousty lidí) tak nevýhody (na rozdíl od osobní komuikace nevidíš výraz toho druhého, neslyšíš tón, není možné některé věci vysvětlit bezprostředně), s nimiž se musí počítat, jinak to vede ke spoustě zbytečných nedorozumění a nepochopení (protože chodím na Rodinu už dlouho, pár takových tu pamatuji - možná si ještě někdo vzpomene - potratová diskuse; diskuse, kdy mít děti; diskuse o tom, do kdy zůstat s dítetem doma ...)
 Sylvie 


Re: Jak bych článek o kojení napsala já 

(24.2.2002 23:33:06)
Gratuluji Petro, získáváš bod za to, že jsem si ze zvědavosti přečetla tvůj článek. Brr, takový násládlý příšernosti, kde každý druhý odstavec začíná slovem "MAMINKO" jsem nečetla ani v těhotenství. Když jsem na něco podobného narazila, zvedla se mi hladina adrenalinu a já nedočetla. Ale to je samozřejmě věc názoru, když už poučné články, tak já osobně dávám přednost informacím před prázdnými řečmi (rozuměj - nikoli napsat, že MM je pro dítě užitečný, ale přečíst si, proč je užitečný, nečíst výlevy, že KAŽDÁ žena něco pozná, ale že MůŽE POZNAT atd.) a hlavně nesnáším, když mi kdokoli cizí říká "maminko". Ale jinak se přikláním spíš k Magdinýmu článku, ten mi, narozdíl od tvého, něco dal - ujištění, že i jiné ženy si připadají jako chodící mlékárna, takže jsem naprosto v pořádku :-) A navíc - miluji lidi se smyslem pro humor, ale z tvých příspěvků mám pocit, že této vlastnosti se ti nedostává, nebo ji aspoň neprojevuješ. A to je škoda, kdyby ses občas zasmála, tak bys třeba neviděla současný svět tak černě, jak nám tu každou chvíli líčíš :-(
S.
 Lubylu 


Re: Re: Jak bych článek o kojení napsala já 

(25.2.2002 0:52:39)
Ahoj vsem co jeste nespi a vsem co vstavaji a procitaji u ranniho kafe diskuzi,

tak ja jsem relativne na Rodine nova, vlastne jsem si ani nestacila procist vsechno co se sem kdy napsalo a zajimalo by me, jak dlouho uz Rodina existuje, protoze clovek asi opravdu musi precist vice jak jednu diskuzi, aby tak trochu pochopil, proc si nekdo stoji za takovym nebo makovym nazorem.
Zabrousila jsem do diskuze o potratech, abych se dozvedela, jak ze to s pani Petrou je.
Ani po tom vsem co napsala bych ovsem nikdy nikoho neodsuzovala, kazdy si zaslouzi trochu porozumneni a verim, ze i pani Petra to tak spatne nemysli...? Ale to zase bude v povaze me :o) Ja totiz verim, ze to kazdy mysli dobre, tak jako Magda to myslela dobre, kdyz se rozhodla tento clanek napsat.

Tak jeste jednou dobrou noc nebo dobre rano a snad se tu trochu lepe pozname, abych byla v obraze a mohla snad i trochu pomoct svymi radami a zkusenostmi jak uz to tady nektere zabehle Rodinarky delaji :o)
Ed



 Stáňa+Ondra (* r. 94) 


Re: Re: Re: Jak bych článek o kojení napsala já 

(25.2.2002 11:32:47)
Ahoj Edito,
jak dlouho Rodina existuje by Ti asi nepřesněji prozradil Jirka Pavlín, který ji má celou "na svědomí":o). Já jsem ji objevila zrhuba před dvěma roky a od té doby jsem pravidelná spokojená návštěvnice (a poměrně časntá přispěvatelka ;o). Takže těch vášnivých diskusí už jsem tu pár zažila ať už se týkaly plínek nebo potratů ... ;o)

Pokud jde o paní Petru zkus se ještě kouknout do rubriky "Milování", kde před časem (zas ne až tak dávným) probíhala diskuse o nevěře a zkus se celou tou diskusí prokousat (počítej s tím, že to dá dost práce, ta diskuse byla fakt "výživná" ;o) ... Pak možná přijdeš na to, proč Petřiny příspěvky budí takové reakce, jaké budí a proč z někoho, kdo své dítě rok kojil dovedou udělat málem propagátora umělé výživy :o)).
 Simča, dcery *1988 a 1997 


Re: Jak bych článek ....Ale kdo by to četl a nepopadal se při tom smíchy za břicho? 

(25.2.2002 2:49:42)
Milá Petro
Uvědom si, že Magda píše fejetony a ne naučné traktáty z padesátých let MINULÉHO století. Tak mi totiž tón tvého - jistě fakticky správného - článku připadá. Ale v podstatě jste obě - i když každá jinými prostředky - řekly totéž: jak je kojení důležité, jak je fajn pro matku a dítě, a že má také nějaké nevýhody. Ale ty klady samozřejmě převážují!
Ale proč se u všeho tvářit tak strašně vážně? Zastávám názor, že smích, úsměv a vtip jsou věci, které mohu někomu dát, i když sama zrovna nemám sil nazbyt. A pokud mi on úsměv oplatí, já tím síly načerpám. Těch věcí vážných je v životě až až, tak proč se neusmívat:o))))))) když to jde!!!!
S.
 Miška, 3 děti 


Re: Re: Jak bych článek ...... Petro, Petro.......:-)) 

(25.2.2002 10:40:49)
Petro, Petro, tohle přece ale nebyl osvětový článek o kojení, ale článek ze života Silné rodiny. Mimochodem, kdybys chtěla psát takový článek, jak to myslela Magda, tak bys musela psát o sobě a o tvých dětech. A ne příručku pro nastávající maminky. Od toho jsou tady jiní lidé, aby takové články psali....:-)
 Lenka, Kryštůfek *1.8.2002 


Re: Re: Re: Jak bych článek ...... Petro, Petro.......:-)) 

(25.2.2002 10:56:44)
Miško, ale Ty vůbec nechápeš, že "kojení je vážné téma a ne námět na fejeton" a že Magdin článek je "špatný vtip"?
To máš pak holka těžký chápat Petřiny reakce :-))

 Miška, 3 děti 


Re: Re: Re: Re: Jak bych článek ...... Petro, Petro.......:-)) 

(25.2.2002 11:10:36)
Už se kaju :-))
No v jedné diskuzi jsem se Petry ptala, jestli se vůbec umí smát.... neodpověděla:-(
 Jarka, dvě dcery 


Re: Jak bych článek o kojení napsala já 

(25.2.2002 11:10:48)
Kdybych byla malé miminko a měla jsem rozum a možnost výběru, jaké mamince se mám narodit - jestli Magdě, nebo Petře, určitě bych si vybrala Magdu. Protože bych měla jistotu, že moje maminka bude veselá, vtipná, protože bych věděla, že mě bude milovat a dá mi to nejlepší, čeho bude sama schopna. A to vše že bude probíhat v normálním lidském prostředí, plném lásky, humoru, zdravě prožívaných emocí, s ohledem na omylnost a nedokonalost lidstva a tudíž bych ani já nebyla později vystavována stresu - chovat se přesně podle předem stanoveného řádu, myslet si přesně to, co je mi nalajnováno. Nemusela bych se denodenně dívat na maminku, která by mi sice dávala taky hodně lásky a všeho nejlepšího, ale činila by tak s tragicky zodpovědným výrazem ženy, která své ženství obětovala na oltář mateřství. Jako dítě bych rozhodně chtěla vyrůstat v prostředí, kde se vyskytují normální lidé se svými klady i zápory, se svými úlety a chybami, než v prostředí, kde bude sice vše naprosto dokonalé, ale tak nějak sterilní. Protože bych věděla, že až jednou vyrostu, nebudu muset splňovat nároky své do posledního dechu se obětující matky.
P.S. Petro, ujišťuju tě, že kojení je vhodný námět na fejeton, zrovna tak to může být porod, rozvod, svatební cesta, maturita, víkend na horách, první alkoholový večírek a první návštěva kostela..... :o))))
 Miška, 3 děti 


Re: Re: Jak bych článek o kojení napsala já 

(25.2.2002 11:16:12)
Ještě mě pořád něco nutí doplnit, že kdybych byla malé miminko, tak by mi bylo jedno, co a čím mi dává maminka najíst, hlavně abych se najedla a neměla hlad :-)
 Eileen 
  • 

Otázka (a námět) pro Petru 

(25.2.2002 13:26:40)
Paní Petro,
musím říct, že by mne velmi zajímal běžný život člověka, který dokáže pouhou reakcí na řekněme fejeton, rozvířit takhle rozsáhlou diskuzi. Přestože mi moje zaměstnání umožňuje být on-line prakticky celý den, nejsem schopna sledovat nové příspěvky ani u jedné diskuze, natož u několika. A to vůbec nemluvím o psaní příspěvků, nedejbože tak obsáhlých, jako jsou obvykle ty Vaše. Možná by všem těmto diskuzím a případným nedorozuměním mezi Vámi a ostatními velmi pomohlo, kdybyste nám popsala, jak vypadá Váš běžný den a především, jak ideály (které mnoha diskutujícím připadají řekněme fanatické) dokážete realizovat v praxi.
Děkuji za odpověď
 Ladia, 2 děti (15+11) 


Re: Otázka (a námět) pro Petru 

(25.2.2002 13:44:12)
Eli, tak to by myslím zajímalo všechny a řekla bych, že už se i někdo na něco podobného či na to stejné paní Petry ptal a ona jako obvykle neodpověděla :)
 Eileen 
  • 

Re: Re: Otázka (a námět) pro Petru 

(25.2.2002 14:36:45)
Jak už jsem psala, nejsem schopna sledovat všechny diskuze a všechny příspěvky v nich, takže se omlouvám jestli tady obtěžuji s něčím, co už bylo (či nebylo) řečeno a vysvětleno. Myslela jsem to tak, že většina diskutujících (pokud má k danému tému osobní zkušenost) něco ze svého osobního života prozradí (byť v rámci internetové anonymity). Jejich názory jsou potom (třeba v jiné diskuzi) o něco srozumitelnější. Hezké odpoledne
 Iva Čapková 


Souhlas! 

(24.2.2002 20:39:54)
Ahoj Magdi,
vidím,že jsi rozpoutala velkou diskuzi. Ani mně to nedá a musím reagovat. I já mám pocit, že stejně jako v 60.letech byla odsuzována matka, která dítěti nedávala Sunar, dnes je to totéž v bleděmodrém, je se propaguje kojení. Nehodlám polemizovat o tom, že mateřské mléko skutečně JE, to nejlepší pro dítě, a že pro matku je to pohodlné, jen mám pocit, že pokud se matka z objektivních či subjektivních důvodů rozhodne nekojit, je přinejmenším divná.
Pro mne kojení rozhodně nebylo příjemnou záležitostí a první dva měsíce jsem při každém kojení zažívala velké bolesti. Nakonec jsem přesto dokázala kojit 9 měsíců a jsem na to opravdu pyšná. Z dnešního pohledu ovšem vím, že by pro domácí pohodu bylo daleko lepší, kdybych nekojila. A myslím si, že pohoda je pro dítě to nejdůležitější. Pokud se mi stane totéž i při dalším dítěti, určitě to obrečím, ale doufám, že sama sebe dokážu přesvědčit, že je lepší nekojit a být v pohodě. Protože být v podobném psychickém srabu s ještě jedním dítětem, to by nedopadlo dobře.
iva
 Iva+3 


Re: Souhlas! 

(25.2.2002 0:07:09)
Ahoj Ivo,

moc me potesila Tvoje reakce. Magdin clanek se mi moc libil (diky Magdo!), ale Tvoje reakce se me zvlast dotkla. Nejen, ze se stejne jmenujeme a mame stejne stare deti :-), ale jeste jsme mely velmi podobne zkusenosti s kojenim (s cimz se nesetkavam casto). Obdivuju Te, ze jsi to zvladla tak dlouho. Ja jsem kojila 2,5 mesice a potom jsem to s velikym zklamanim vzdala. Stejne jako ty jsem mela pomoc odborniku: laktacnich konzultatnu z Ligy La Leche, lekaru i sester... Zajimalo by me, jestli Ty vis, co bylo pricinou Tvych bolesti a vubec kdo jsi a jak se mas (treba toho mame spolecneho jeste vic...). Pokud budes mit chut, napis mi vic na muj e-mail ivabrkic@yahoo.com Mej se fajn.
 Magda Silná 
  • 

Poděkování 

(26.2.2002 20:24:42)
Milé maminky a tatínkové,
chtěla bych Vám poděkovat za všechny reakce na můj článek. Přesně to jsem chtěla. Vyvolat diskusi o pocitech, které u kojení nebo po, může mít kterákoli z nás. Potěšilo mne, že se ozvali i muži . Myslím, že je důležité vědět, že stokrát krásný pocit může být vystřídán něčím, za co na sebe v jeden okamžik nejste pyšna a přitom i to je součást Vašeho já.
Pro všechny maminky, které mi psaly i soukromě a měly strach o mé děti a mé prožívání kojení - myslím, že jsem docela normální matka. Prostě zlatý průměr - všechny dcerky jsem výhradně kojila šest měsíců (Laďku dokonce sedm - odmítala příkrmy) a pak s příkrmy a přidáváním mléka umělého s kojením skončila. Tak nějak nenásilně a pro holčiny, řekla bych, přirozeně. Považuji to za hezké období, ale i teď když Laďce dávám láhev s mlékem, miluji ji stejně intenzivně. Myslím, že to ví.
Obdivuji maminky, které kojí dva či více let, ale vím, že i tak jsem měla problémy kojit a zároveń už být těhotná. Teď si teprve dávám své tělo dopořádku.
Měla jsem pocit, že popsáním a pojmenováním nejniternějších pocitů (a nejen mých), které trápí nejednu maminku (ať už si to přizná nebo ne), bude jen dobře. Věřím, že jste to cítily stejně.
Vaše Magda Silná
 Slavka, dcera 23 mesicu 
  • 

Proc tolik emoci? 

(26.2.2002 23:21:34)
Predem bych chtela rict, ze jsem matka, ktera kojila plne 6 mesicu a castecne do 14 mesicu, jelikoz moje dcera trpela nesnasenlivosti kravskeho mleka a celkove stejne cokoli bileho v lahvi odmitala vypit.S kojenim jsem skoncila postupne, kdyz uz me dcera proste nechtela. Mela jsem stesti, ze jsem mela mleko, moje dite umelo pit dobre, me nic nebolelo a libilo se mi to. Pravda zanet prsu s horeckami byl desny a ta privazanost prvnich 6 mesicu taky obcas lezla na mozek, ale celkove jsem mela dobry pocit. Takze jsem obecne zastance kojeni, ale na druhou stranu chapu i nazory opacne. Porodni asistenky se opravdu chovaji postaru. Musis, nesmis! Poradit mi nikdo neporadil a kdyz vidite, jak nuti kojit zeny, ktere to proste boli nebo naopak zenam, ktere chteji, ale anatomicke pomery jim to ztezuji, reknou, vy proste kojit nebudete, tak si rikam, jsou to vubec zenske? Nase mamky nekojily, tehdy se hned odstavovalo, moje tchyne z toho byla na mrtvici, jak dlouho jeste budu kojit a jak, je mozne, ze dite jenom kojim a nedavam mu caj. Taky me strasila, jak to bude bolet a nic. Takze bych chtela rict, kdyz to jde kojte, kdyz to nejde, tak nekojte. Je to Vase dite a Vase telo.Uprimne priznavam, ze pro me bylo kojeni pohodlne a rozhodne mene financne narocne nez hypoalergenni mleka v prasku. A ohledne pocitu zviratka? My proste jsme zviratka, s tim nic nenadelame. Z biologiceho hlediska nejsme nic vic jen proto, ze mame vyssi inteligenci nebo vedeme valky.
 Hana, 2 děti 
  • 

Co tu všichni blázníme? 

(28.2.2002 20:33:38)
No ženský, co tu všechny blázníme? Tak to vypadá, že naším nejoblíbenějším ženským sportem se stává hádat se o to, kdo je lepší matka - no neni to trapný? To je přece snad jasný, že 1. kojit je pro dítě to nejlepší, 2. že pokud je matka již z kojení skutečně unavená, (což je individuální), je potřeba kojení omezit, protože miminko si zalouží vyspalou maminku, 3. mateřství znamená oběť, která nás ale nemusí deptat,protože odměna je vskutku nejsladší, 4. když jsme mámy malých dětí, tak jsme prostě často upatlané, pocintané mlékem, máme takový ten mírně nepřítomný pohled a tak dále, 5. moc si v té upatlanosti nehovíme, a tak se snažíme vypadat trochu k světu, abychom případné další adeptky na mateřství definitivně neodradily a abychom se za sebe nestyděly, když se na sebe podíváme do zrdcadla a 6. stejně pak v kapse najdeme upatlaný bonbón, který nám tam strčilo naše starší dítě...
Mějte se!
 Petule+Philip 25mesicu 


Re: Co tu všichni blázníme? 

(28.2.2002 21:11:40)
Jeeeee, Hanko tys to napsala vazne krasne :-)))) Ten bonbon mi sice zatim nema kdo strcit do kapsy (jeste tam nedosahne), ale uz se na to pripravuju a svym zpusobem tesim :-)))).
Moc diky za tenhle prispevek!
Mej se krasne
Petule
 Andrea, dva synové 3 roky a 2 měsíce 
  • 

Re: Co tu všichni blázníme? 

(1.3.2002 20:22:24)
Příspěvek Hany je velmi výstižný. Ráda bych do této sakramentsky dlouhé diskuse přispěla i svými zkušenostmi a názory. Můj starší syn přišel na svět po celkem náročném 20ti hodinovém porodu. Vážil skoro 5 kg. První věc, která ho na světě překvapila, byl hrozný hlad. Já jsem ale prvních deset dnů po porodu neměla přes veškerou snahu žádné mléko. A on řval a řval ve dne, v noci a já jsem byla tak vysílená porodem a chřipkou, která mě v ten den postihla, že jsem byla sakramentsky vděčná za ten Nutrilon, které mu sestřičky po prvním probrečeném dni podaly. Najednou jsem měla krásné, hodné miminko, které spokojeně spinkalo. Flašku v těch prvních dnech dostal vždy po hodině náročného cucání. Kojení se nakonec přeci jen rozjelo a vše bylo v pořádku. Kromě jedné věci. Celou dobu jsem trpěla pocitem méněcennosti, zbytečnosti a vlastní neschopnosti. V každé odborné literatuře a od každé lékařky či sestry „přes kojení“ se dnes člověk dozví, že kojit může každá matka, mléko přijde 2-3 den po porodu a při správné technice kojení se nemůže víceméně vyskytnout žádný problém týkající se nedostatku mléka a pokud se někdo „rozhodne nekojit“, je špatný, protože tím neskutečně ublíží dítěti. Tak já jsem tedy kojila, konečně. Ale přesto si myslím, že jsem dítěti ublížila. Dávala jsem totiž kojení tak strašnou důležitost, že jsem byla v obrovském stresu, naprosto bez sebedůvěry, často jsem brečela, když to stále nešlo a jistě jsem tyto své stavy na své dítě nechtěně přenášela.
U druhého syna přišlo mléko přímo předpisově druhý den po porodu a dosud s tím nemám žádný problém. Možná je to právě proto, že jsem změnila svůj názor, neměla jsem takovou trému a nepřikládala kojení tu zcela nejvyšší důležitost (když půjde, bude to skvělé, když nepůjde, svět se nezboří)
Jsem ráda, že své dítě kojím, nevadí mi, že jsem u něj na přechodnou dobu takřka zcela upoutaná, protože jsem na mateřské dovolené, školy mám dostudované, na kole si vyjedu po kojení, práci si najdu, až skončím mateřskou a vím, že tato doba uběhne rychle a ztratí se v propadlišti minulosti až moc rychle. Jsem teď prostě celkem v klidu. Za nějaký půlrok mi nic moc neuteče. Přesto chápu ženy, pro které je třeba práce, sport nebo trocha té volnosti a svobody velice důležitá, ať už psychicky, nebo existenčně. Miminko je jistě pro každou z nich strašně důležité, ale láska se mu dá projevit i mnohem lepší cestou. Co je důležitější ? Když má dítě mateřské mléko od své nervózní, nevyrovnané a nespokojené maminky, nebo když ho maminka po době, kterou uzná za vhodnou, začne krmit z lahvičky, ale je vyrovnaná, šťastná a spokojená ? Mě maminka nekojila, protože jí to prostě nešlo, přesto jsem zdravá a mám úžasné zázemí, protože mám veselou a šťastnou maminku a již od malička cítím, jak moc a nadevše mě má ráda.
A ještě jeden problém. Můj mladší syn má problémy s prdíky. Piju čaje proti nadýmání, vyhýbám se bublinkám, luštěninám, květáku i čerstvému pečivu. Stejně se ale po poradě s odbornicí „přes kojení“ dozvídám, že dělám málo. Neměla bych vlastně žádné ovoce a zeleninu, snad kromě jablek, ani maso či mléčné výrobky nejsou vhodné, a tak si říkám: Nemá mít náhodou kojící žena bohatou a pestrou stravu s dostatkem ovoce a zeleniny ? Asi bych tedy k tomu suchému tvrdému rohlíku a hořkému čaji, které snad neškodí, měla jíst nějaké vitaminové doplňky. O kolik ale potom bude lepší to mateřské mléko oproti tomu Nutrilonu ?

 Radka 
  • 

Jiná porodnice 

(2.3.2002 16:53:46)
Já mám z přístupu ke kojení v porodnici také nevalné zážitky, ale v opačném smyslu. Dcerku mi dali až druhý den po porodu na pokoj a do té doby dostávala umělou výživu v láhvi bez mého vědomí, takže jsem měla opožděný nástup laktace. Dokrmovat z láhve mě vyloženě nutili, tajně jsem část vylévala do umyvadla. Když jsem se pátý den po porodu (se slzami na krajíčku) ptala paní doktorky, co mám dělat pro zvýšení tvorby mléka, tak se na mě paní doktorka ani nepodívala a řekla: Některé matky mléko nemají, tak se s tím smiřte! Nejdřív jsem to obrečela, pak jsem zavolala do Krče a teď už jedenáct měsíců kojím.
Píšu o mělnické porodnici a doufám, že se tam snad situace někdy zlepší, ale zatím jsem o žádných změnách neslyšela.

Zdraví Radka
 Darina, 2+ bruško 
  • 

Tolerancia a pochopenie. 

(6.3.2002 10:55:22)
Podla mna je to, co sa v clanku pise, uplna pravda. Ja, rovnako ako aj autorka toho clanku, som obe deti kojila, presne preto, ze je to pre ne to najlepsie. Napriek tomu plne suhlasim s tym, ze matka sa stava otrokom svojho dietata a nema narok vobec na nic. A aj neskor, ked uz nekoji, dieta je na nu natolko citovo naviazane, ze otecko aj tak nic nezmoze, aby sa dietatko ukludnilo. Nevravim, ze by to zena nemala pre svoje dieta spravit, ale preco by mala mat zatvorene usta? Preco sa celemu svetu nema postazovat? Takmer kazda matka, tak ako aj autorka, to nakoniec pre svoje dieta urobi, ale ma pravo byt za to chvalena. A to je ten problem. U nas sa to berie ako samozrejmost. Matka ma materske mlieko a musi kojit. Nie ste perfektna ak kojite, pretoze je to normalne, ste zla, ak to nedokazete (a ono to nie je vzdy taka sranda, ako sa zda, hlavne ked vase dieta ku osmim kojeniam denne spotrebuje este 4-5 flasiek umeleho mlieka). Chvala, to je to, co kazda matka potrebuje (a priznajme si, ze prikrmovane deti su vzdy gulatuckejsie, a vacsinou aj napriklad lepsie spia). O co laksie sa v kojeni pokracuje, ked vam v poradni pri trojmesacnom babatku povedia "o, to je uzasne, ze este kojite! (verte, zama som to zazila a dotiahla az do roka aj vdaka takymto slovam).
Mozno by bolo naozaj tolerantnejsie nechat mamicky sa rozhodnut, uz aj v tej nemocnici. Mozno by to nemalo dobry efekt(napr. v Holandksu takato moznost je a koji tu dost malo zien - presnejsie zacina asi 90% ale po troch mesiacoch to percento klesne na 30 - ono po tretom mesiaci nastupuju mamicky zasa do prace, takze aj to je mozno dovod), ale ak by bola osveta dobra a matkam sa dalo vediet, preco je to vhodne, bolo by to asi nakoniec lepsie. Myslim, ze by sa zeny rozhodli nieco obetovat pre zdravie svojho dietata (a tie, ktore nie, tie aj tak caka doma vybavicka na prikrmovanie, nerobme si iluzie) aj napriek tomu, ze by k tomu neboli nutene.
Takze tak. S autorkou suhlasim, je to drina odkojit dve deti (a to ma za par tyzdnov caka dalsie), ale stoji to za to. Treba vsak mamicky presvedcit a nie donutit.
 Boba 


Plne se stotoznuji s Vasimi pocity ve spitalu  

(3.1.2003 23:27:11)
Plne se stotoznuji s Vasimi pocity ve spitalu - pokud bych se nezajimala o kojeni predtim, pristup personalu a nedostatek informaci by me od kojeni odradil.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.