| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku V jakém věku zvládne dítě počítač?

 Celkem 21 názorů.
 Leona, děti 2 - syn 11a1/2, dcera 2a3/4 
  • 

Věřte - nevěřte... 

(5.2.2002 11:13:02)
Naše malá Vendulína sedla k počítači poprvé, když jí byly 2 roky a 5 měsíců. Objevila jsem právě ty demoverze Terasoft a stáhla všechny. První den jsem jí pak chvíli ukazovala a bádala s ní, co že tam všechno vlastně je. Úžasné bylo to, že malá se nekonec sama chopila myši a přepínala si jednu hru za druhou, písničky, pohádky, potom naprosto klidně celý dětský koutek vypnula a zapnula si jiný... A to všechno bez jakýchkoliv zábran, nebála se ničeho a zkoumala, co všechno to dovede a kam až ji to pustí. Starší syn chodí delší dobu na zmíněného www.alík.cz, malé se to zalíbilo, takže si ho občas také nechá spustit. Fascinovalo mne, že poprvé se jí Alík otevřel v malém okně a ona s naprostou suveréností prostě zmáčkla F11, jak to vídává u nás, aby se jí okno zvětšilo... A tak jsme nelenili a na Vánoce pořídili 3 CD-romy dětských
koutků od Terasoft za výhodnoucenu - 3 za cenu 2!!! Z naší princezny se pomalu a jistě stává malý počítačový expert - ale nelekjte se, netráví u počítače celý den. Maximálně hodinku a pak si sama program vypne a zavolá, že máme vyndat CD... Občas je u nás nějaká návštěva a žasne, když ji vidí, jak to všechno umí. A já se nafukuju, jak šikovnou mám dcerku.
P.S: Ta chlubilka - jak psala Miška, jsem byla já...:o))))
 Ladia, 2 děti (15+11) 


Re: Věřte - nevěřte... 

(5.2.2002 12:44:21)
Já se teda musím taky pochlubit, že mám úžasně šikovné dítě :) Davídek dostal od našeho známého hru PUT PUT (anglicky - dobrodružství malého autíčka), když mu byly 2 roky a zcela automaticky mu šlo vše tak, jak to okoukal od nás. Dneska nejraději zpívá, maluje v Klubíčku II, hraje Klubíčko her, učí se v dětském koutku a občas mu dovolíme zajezdit si nějaké hry - auta. Samozřejmě že je ještě neumí číst, ale taťka nebo já mu jednou ukážeme, jak se ovládá menu a pak to zvládne sám. Sám také umí vložit do mechaniky CD, vypnout, zapnout a restartovat počítač. Moc dobře ví, že nesmí na počítači dělat nic jiného, jako třeba mazat soubory nebo formátovat disk :) Občas také nakoukne na www.alik.cz a hraje různé hry a puzzle. Je fakt, že děti které s počítačem vyrůstají to mají snažší. Když vidí tatínka a maminku pořád bušit do klávsnice leccos okouká :)))
 Marcela Alan 3a1/4r. 


Re: Věřte - nevěřte... 

(6.2.2002 18:19:36)
nevěřím, ale
až přijde čas, tak vyzkouším.Díky za info, že zvětšit okno se dá F11, to jsem netušila, vždy pracně najíždím myší na "maximalizovat". Škoda, že musím ještě čekat 2roky, než mě malý naučí víc.
 Bobina 
  • 

Re: Věřte - nevěřte... 

(8.2.2002 1:20:56)
verte nebo neverte, moje mala zacinala s pocitacem, kdyz ji byl jeden rok, nejdrive mys nekolik mesicu zuzlala, ale po nekolika hodinach vysvetlovani presla na pexeso a jine hry, ve 2 letech si nahravala cedecka , ve 2,5 letech jsem ji nemohla od chatu odtrhnout a ted ve 3 pomalicku dokoncuje Hockey 2003 pro play station 3.....
 Babůnka, 3 kluci 


Re: Re: Věřte - nevěřte... 

(10.2.2002 13:38:14)
Věřím, věřím, náš první syn začal s počítačem v roce a půl, samozřejmě mu ho půjčujeme s mírou a co se týká krátkozrakosti, už se stalo a to díky tomu, že dost krátkozraká jsem já, moje máma, velmi mírně můj manžel, jeho rodiče myslím trochu taky, jeden z manželových sourozenců taktéž, možná by se ještě někdo našel a myslím si, že jak počítač, knihy anebo televize mají své pro a proti o kterých se mi tady nechce rozepisovat, bylo by to velmi nadlouho a ani nejsem tak dobrá pisatelka, abych to zvládla napsat tak perfektně jak to píšete vy ostatní.
 Elvira  
  • 

Re: Věřte - nevěřte... 

(22.10.2006 20:32:56)
Deti jsou velmi sikovne a bystre ve vsem, ale hodinka ve 2 letech na pocitaci je hodne dlouha doba, v 10 letech ji nevytahnete z pokoje ven.Podle americkych studii max 15 minut denne v tomhle veku. a paradoxne vetcina materskych skolek, tech drazsich a lepsich ani televizi a ni pocitac nepouzivaji ve tride.Vim to z vlastni zkusenosti.
 Emily 
  • 

moje drahá dcerka 

(4.12.2006 20:21:59)
Ahoj dámy, má dcera je opravdu velmi spokojená, jak jsem psala už v rubrice děti a peníze, má i svůj vlastní počítač, respektive notebook, s pevným připojením, stále surfuje, ano, mě to ovšem nevadí, taky mě nevytahuje od televize když se dívám.

Papapa

P.S: je jí 11
 jana 
  • 

Re: moje drahá dcerka 

(7.12.2006 12:10:36)
Ahojte!Taky mám jedenáctiletou dcerku a už nosí brýle.Snad to není jen tím mžouráním do compu.Momentálně začíná šetřit na noťas,ale to už bude snad spíš na výuku a nějaké surf. na netu.Nesedí tady denně,ale tak třikrát týdně-celkem tak 4-5 hod. týdně hádám.
 Px, svobodný 
  • 

Brejlící generace 

(5.2.2002 21:30:16)
Nechci nijak zpochybňovat užitečnost těchto her pro maličké děti, ovšem mám dojem, pokud tříleté dítě bude trávit tolik času před obrazovkou a z tak malé vzdálenosti, jak je i z obrázků zřejmé, nemůže to skončit jinak než krátkozrakostí v pozdějším věku, nehledě na to, že hrozí nebezpečí záměny skutečného světa s virtuálním, které i bez toho děti ohrožuje více než dost. Bude jednou vůbec umět odlišit živé tvory od hrdinů kreslených seriálů? ...
 Sylvie 


Re: Brejlící generace 

(5.2.2002 21:36:49)
Ahoj Px, ne, že bych byla nějak odvázaná z počítačů, ale na druhou stranu... Podívej, já jako dítě pro změnu ležela v knížkách a krátkozraká jsem z nočního čtení při nedostatečném osvětlení... A knížky, to jsou vlastně taky virtuální hrdinové. Myslím, že pokud jsou děti u počítače (nebo knížek) přiměřenou dobu, pokud na počítači (nebo v knížkách) nemají vyložené drasťáky a pokud mají i jiné zájmy (pokud možno pro změnu zase pohybové), tak počítače (či knížky) určitě neuškodí.
S.
 Miška, 3 děti 


Re: Brejlící generace 

(5.2.2002 22:15:06)
Obrázky jsou pouze ilustrační a na nich jsou opravdu děti menší, než o kterých se ve článku píše. Myslím, že každý rodič pozná, jak dalece své dítě může nechat sedět u počítače a že děti v tomto věku u počítače zase tak dlouhou dobu nevydrží. Vidím to i na Mišce - u počítače vydrží čím dál méně, protože počítač tak dobře zvládá, že ji to čím dál méně baví :-)
 Mamka Zdenka 


Re: Brejlící generace 

(6.2.2002 1:07:13)
Asi opravdu nemáte zkušenosti s malými dětmi, protože jak už tu padlo a jak je všeobecně známo, doba kdy se tříleté dítě dokáže na něco soustředit je velice krátká. Zdeninka vydrží u počítače tak 30 min a to jí to opravdu baví a soustředí se na to a pak si jde s klidem malovat vystřihovat nebo jinak hrát. Myslím, že počítač je výborná součást výuky dítěte a fakt to funguje. Takhle malé děti, které to s počítačem umí nejsou dnes žádnou vyjímkou. Od dvou let chodíme na angličtinu, kde jsou počítače s výukovými programi pro takto malé děti. Za ten rok co tam chodíme jsem tam ještě neviděla dítě, které by si s počítačem nevědělo rady, a to ne všechny děti mají počítač doma. Jo je holt jiná doba, marně přemýšlím s jakým maximálním technickým výkřikem jsem se ve třech letech setkala já - snad ta černobílá televize, nebo ta černá krabička, která se jmenovala radio menuet? :). A co se týče krátkozrakosti - jako dítě jsem četla nadměrné množství knížek, včetně takových těch nezdravých věcí jako s baterkou a lampičkou, a co jsem se dostala k počítači cca 10 let do něj brejlým každý den a zatím brejle nemám...
(PS: a doufám, že ještě nějaký ten pátek mít nebudu)
 klokanrobin 


Re: Brejlící generace, tak to ani nahodou 

(6.2.2002 15:37:06)
Ahoj Px a všichni ostatní,
nemohu si pomoc a nereagovat na tvůj názor. Dovol ať ti řeknu moje zkušenosti s počítači a světem kreslených seriálů. Já jsem počítač viděl poprvé u nás doma asi tak když mě bylo šest let a něco mě na nich přitahovalo a pravděpodobně protože si toho moji rodiče všimli tak mě k osmým narozeninám koupili počítač pro děti/mládež (osmibitovka) a od té doby jsem začal poznávat svět počítačů, během jednoho roku jsem ten počítač celkem slušně ovládal a dokázal jsem si i naprogramovat jednodušší textovou hru a později jsem udělal i hru s grafikou, cca. šestnáct barev. V deseti letech jsem byl mezi vítězi národní soutěže mladý programátor. V jedenácti jsem naprogramoval nový operační systém pro můj osmibit který podporoval diskety a ramdisky (nízkokapacitní pevné disky, cca. 0.5MB) a tento systém s uživatelem komunikoval prostřednictvím oken a nabídkových menu což do té doby nebylo moc obvyklé u operačních systémů. No dál v mých zkušenostech s počítači radši nebudu pokračovat, protože určitě uznáte, že patřím mezi ty kteří s nima mají dost zkušeností :-)).
A jaký význam měly tyto zkušenosti s počítačem od mého ranného věku ? Obrovské a také večer usínám klidným spánkem s vědomím, že jsem hodně lidem pomohl buď přímo anebo nepřímo a to protože patřím do týmu Rodina Online jako správce :-))).
Ohledně té krátkozrakosti, nevšiml jsem si, že bych byl kvůli častému sledování počítače krátkozraký, je sice pravda, že nosím brýle proti krátkozrakosti, ale to je z dědičných důvodů (brýle proti krátkozrakosti měl v podobném věku jako jsem je já poprvé dostal například i děda anebo můj otec a oni v mládí neměli téměř žádné knížky a počítač nikde nebyl) a moje brýle mají bohudík úplně stejnou dioptrickou sílu jako ty první brýle co jsem dostal, což už je spoustu let, řádově desítky let, no občas jsem trošku unavený po dlouhém sledování počítače, ale dle očního odborníka, který mě minimálně jednou ročně vyšetří zrak, tak se mě zrak nezhoršuje, tudíž spíše než unavený ze sledování počítače jsem unavený všeobecně z práce, jako každý jiný.
Ohledně toho nebezpečí záměny virtuálního světa se skutečným, to se mě zdá, jako malování čerta na zeď. V mládí jsem jako každý jiný kluk odpoledne šel s ostatními ven, dokonce jsem byl šéf klukovské party a hráli jsme na schovku, na policajty a zloděje ... a občas pozdě odpoledne jsem něco dělal na počítači anebo jsem se díval na televizi a večer jsem jako každý šel spát. V dnešní době přes den pracuji s počítači a večer jsem často někde s kamarády venku a o víkendových dnech jsem minimálně na několik hodin na procházce v lese, ve městě anebo u kamarádů, no prostě jsem v reálném světě a i když část svého života žiju ve virtuálním světě stále jsem v reálném světě a nemám pocit, že bych si je nějak pletl :-))))).
 Sissi 
  • 

Re: Brejlící generace 

(28.10.2007 10:06:37)
Krátkozrakosti v souvislosti s počítačem bych se nebála. Já jsem z generace, která se setkala s počítačem poprvé kolem patnácti let v tom lepším případě, a mezi svými vrstevníky si připadám bez brýlí docela jako exot :o)
 Mana. 


deti ze Silicon Valley 

(8.2.2002 20:57:30)
Tak tenhle clanek se mi libil, konecne vyroste generace zkusenych uzivatelu, se kterymi nebudou problemy :))). Kdo je z oboru, tak dobre vi, o cem mluvim :). Generace se musi prizpusobovat, my klikali do sviticich tlacitek detskych her, ted deti klikaji mysi, myslim ze je to to same.
Jinak ohrozeni kratkozrakosti, jak tu padl nazor, pochybuji ze hrozi. Ale presto mozna jakesi nebezpeci je. Jsme oba s manzelem ze softwaroveho oboru, zijeme v Silicon Valley. Nedavno tu vysel clanek v casopisu Wired (Jan02), byla to psychologicka studie, ktera se zabyvala psychickou poruchou deti narozenych v Silicon Valley v rozmezi uplynulych 12ti let. Jedna se o deti jejichz vetsinou oba rodice jsou programatori. Jde o poruchu, ktera je na puli ceste k autismu, neni to primo autismus, ale nema k tomu daleko. Ty deti ziji v uplne jinem svete a maji jine mysleni a nejsou schopne zit normalnim praktickym zivotem. Tahle porucha se vyskytuje samozrejmne i u deti narozenych jinde, ale jen v nepatrnem mnozstvi, narozdil od deti ze Silicon Valley. Takze je dost jasne, ze na vine jsou pocitace. Mozna je to i mysleni a zivotni pristup programatorskych rodicu. Nicmene ja jsem ted v pulce tehotenstvi a nebyla bych rada kdyby neco podobneho postihlo naseho potomka, tak ho budu radsi drzet v uplne miminkovskem veku od pocitacu trochu dal. Jinak na chvilku denne, jak tu pisete, ze ty deti u toho stejne dele nevydrzi, je to podle me naprosto zdrava vec :)).
 Míša 
  • 

Re: deti ze Silicon Valley 

(2.1.2003 15:38:22)
Myslím, že názor typu "moje děti ve věku x let už umí skládat puzzle" ukazuje praktickou stránku věci, ale jen tu, "že to jde".
Tenhle článek jde dál, protože ukazuje, kam to (také) může vést. Ukazuje za opravdový výzkum.
Neměli bychom být jednostranně nadšeni dovedností dětí (ty zvládnou leccos), ale měli bychom přemýšlet o smyslu počítače, programů...
Míša
 Jitka_holky_2000_2002 


Hry pro děti 

(23.2.2003 21:31:40)
Chci vám doporučit http://www.kidsgames.org je tam hrooooomada hraní, učení, písniček a puzzlí pro děti - i pro ty maličké (modrý balónek 0-6). Je to anglicky, ale moje ještě ne dvouletá holčička, si tam sama brouzdá a anglina jí nijak načiní problémy.
Jitka
 Jitka_holky_2000_2002 


Re: Hry pro děti 

(23.2.2003 21:36:27)
Omlouvám se ještě ne 3-letá. Ubíram rok vlastní holčičce. HaAHAHA
Jitka
 sisi 


je to tak 

(14.2.2002 21:51:40)
Moc se mi článek líbil, už jenom proto, že i u nás doma to je podobné. Máme 3,5 letého syna a už před rokem, kdy jsme si koupili počítač nás Tomášek hodně překvapil. Nejenže se zžil s počítačem velmi brzy, dokonce dříve než můj manžel, který je co se počítače týká naprostý začátečník.
Dnes si ho umí sám pustit, otevřít si, co zrovna chce ( dětské hry, omalovánky, atd.) a když ho to nebaví tak ho vypne, vše tak jak se mu to ukázalo, že je to správně. Kdyby mi někdo před touto naší zkušeností řekl, že jeho tříleté dítě tohle umí, pomyslela bych si - určitě vymýší. No a až teď jsem pochopila, že je to prostě tak. Učí se ti mrňousi rychle!
 Lucy-T 


Re: je to tak 

(21.1.2009 18:46:45)
tady je to
 Ilona 
  • 

počítač je OK 

(1.10.2002 13:42:23)
Mám 5 letou dceru a od 2 let chodí na počítač.Ze začátku jsem jí pouštěla různé píšničky a pohádky program "Klubíčko" a později jsem jí začala kupovat "Dětské koutky",které se pak časem naučila ovládat sama.Moje dcera je lehce retardovaná a dělá jí problém se na něco soustředit,ale u počítače vydrží a hodně se na něm naučí.Myslím si,že počítač je pro děti dobrá věc,ale samozdřejmě nesmí u něho sedět pořád. Ilona

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.