| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Jak zvládnout zubaře

 Celkem 13 názorů.
 SYLVIE 1 SYN 4 ROKY 
  • 

NÁVŠTĚVA U ZUBAŘE 

(11.10.2004 11:08:02)
nedávno jsem navštívila se svým synem zubaře.Bohužel má už v tomto věku dost kazů. Dlouho jsem nemohla najít vhodného dětského zubaře, někde mi chtěli objednat nejdříve za půl roku, jinde pro plný stav ho nevzali vůbec.Jedině kde by mne brali s otevřenou náručí byli soukromí zubaři, ale 700,- kč za blombu se mi zdálo opravdu trochu moc, nehledě na to že syn měl kazy asi čtyři.Nakonec jsem přes známou dostala kontakt na zubařku, která nyní dělá na "dospělém" oddělení,ale dříve pracovala na dětském.Vzala mne ihned a v první den návštěvy vyvrtala synovi dva kazy.Nechci tu svého syna vyzdvihovat do nebes, ale u zubaře byl poprvé a měl strach že to bude bolet,ani nepípnul a statečně se držel.Paní doktorka se chovala jaksi normálně, kluka nijak neuklidňovala, ale ani nestrašila.za týden jsme přišli na další zoubky,opět dva kazy, z toho ovšem jeden velký, to už syna bolelo, ale i tak se snažil být hrdina a mě to bolelo za něj, když mu tekli slzy,a le nevydal hlásku,paní doktorka syna nakonec pochválila, že prý by to nevydržel ani dospělí.Naposledy jsme přišli opět na dva kazy, z toho opět jeden větší,syn už poplakával přeed ordinací a pří vrtání už taky, zdůraznuji že poplakával, nedělal žádné scény, seděl nehnutě, jen bolestí ťukal nohama o sebe, že to musí bolet, podotkla i doktorka, nakonec syn vyjekl bolestí a při výplachu plival krev, doktorka podotkla že mu najela na dáseň, ještě před tím ovšem dost tvrdě synovi řekla ať přestane klepat těma nohama, že si za to může stejně sám atd.potom zase zdůraznila, že ho to muselo hodně bolet a že je dobrej že to vydržel.Nakonec ovšem doktorka sdělila synovi, že ZA TO JAK ZLOBIL A CO TAM PŘEDVED NIC NEDOSTANE !!Při každé návštěvě vždy dostal obrázek nebo nějakou blbinku,těšil se že za to jak bude opět hrdina zas něco dostane, ovšem slova paní doktorky mne doslova omráčila a vidět viděšené oči syna a zároveň jeho pohled na mne jako že co vlastně proved byl opravdu smutný, bylo mi ho líto a tak jsem ho před doktorkou pochválila sama.Na to podávala sestřička malou stříkačku synovi, když to viděla doktorka, hned na sestru vyjela, že snad řekla, že za to co tam syn předved nic nedostane.Z chování této paní doktorky, jsem nebyla v šoku jen já, ale očividně i sestra.Kdybych cítila alkohol, řekla bych že byla opilá, ale nebyla, šlo jen o její "laskavý" přístup k dítěti.Jsem opravdu zvědavá jak opět dostanu někdy syna k zubaři, vím jen to že k ní už nepůjde a opět budu hledat.Podotýkám jen že syn si čistí zuby dvakrát denně,ale prý trpí nadměrnou kazivosstí, čemuž prý nijak nezabráníme, takže zubaře bude zřejmě navštěvovat často.Už teď mám však strach za něj, jaký milý a vstřícný přístup ho čeka.
 Hanka 
  • 

Jak snížit strach v zubařském křesle 

(11.2.2005 14:40:39)
Osvědčil se jeden tip od dětské zubařky: pořiďte dětem elektrický zubní kartáček. Jednak si zuby vyčistí líp a nebudou se tolik kazit a navíc si dítě zvykne na vibraci kartáčku na zubech a nepřijde mu tak strašidelný, až mu v puse začne vibrovat vrtačka. V kombinaci s laskavým přístupem zubařky vřele doporučuji!
 Hanka 
  • 

Jak snížit strach v zubařském křesle 

(11.2.2005 14:40:40)
Osvědčil se jeden tip od dětské zubařky: pořiďte dětem elektrický zubní kartáček. Jednak si zuby vyčistí líp a nebudou se tolik kazit a navíc si dítě zvykne na vibraci kartáčku na zubech a nepřijde mu tak strašidelný, až mu v puse začne vibrovat vrtačka. V kombinaci s laskavým přístupem zubařky vřele doporučuji!
 Danka 
  • 

Re: Jak snížit strach v zubařském křesle 

(23.6.2005 22:22:19)
Zrovna jsem nedávno v nějakém pořadu slyšela,že k zubaři je nejlépe chodit už od prvního zoubku. Dítě si tak zvyká na zubaře postupně a neodchází se stresem hned po první návštěvě. Je to jen běžná prohlídka a ne bolestivý zákrok, po které si navíc dítě s sebou odnáší trauma pro příští návštěvu.
 Kája B. 


Re: Jak snížit strach v zubařském křesle 

(7.10.2010 9:58:31)
Hani, já jsem se ptala na elektrické kartáčky naší zubařky a ta je rozhodně nedoporučuje k pravidelnému používání, protože prý čistí příliš agresivně a pacienti z nich mají poškozenou sklovinu v místě krčků a kazy se tam špatně opravují... Říkala nanejvýš jednou týdně... Takže ani dítěti bych elektrický kartáček asi nekoupila. Naše malá se čištění taky ze začátku bránila, ale nějaký čas jsme bojovaly a ona si prostě zvykla, že to jinak nejde...
 Pavla, jedno dítě, dvaapůl roku 
  • 

Prosím o radu 

(13.7.2005 12:13:42)
I přes naše poctivé a každodenní čištění zoubků jsem u svého syna Vojty objevila kaz. Je mu dvaapůl roku, u zubaře už jsme byli před půl rokem, návštěva proběhla v pohodě, ale to asi proto, že mu nic nedělali. Teď ho zub bolí, tak jsem ho vzala ke stejné zubařce jako minule, tedy k mojí, ale byla to hrůza, bojoval jak lev a řev se rozléhal po celém patře. Zub mu neošetřili, pouze doporučili, ať si sse synem zajdu co nejdřív kee speciálnímu dětskému zubaři, který ví, jak na malé vzpurné děti. Jsme z Prahy 5, ale i přes mé usilovné pátrání se mi žádného dětského milého specialistu, který by to uměl s takhle malými dětmi, nalézt nepodařilo. Proto prosím o radu a tip, za odpovědi předem děkuji...
 pro Pavlu 
  • 

Re: Prosím o radu 

(13.7.2005 17:52:44)
ahoj Pavlo
řešila jsem přesně stejný problém jako ty....psala jsem již příspěvek o mé zkušenosti se zubařem, tak na něj kdyžtak jukni.
Netušila jsem co je to opravdu za fušku sehnat levného, dětského a hlavně milého zubaře!!!
A asi tě zklamu,nakonec jsem zkončila se svým synem u své dospělé doktorky. Jsem s ní moc spokojená a jen mne mrzelo, že mi to nedošlo dříve, že každý dospělý zubař má povinnost vzít do péče tvé dítě, ke kterému chodíš.Má zubařka je strašně hodná,i se mnou zachází jako kdybych byla malé dítě, když sedím na křesle, což mne utišuje od toho velkého strachu co mne zase čeká a s mým synem je to stejné.Nyní mu je už 5 let a bohužel má zoubky téměř všechny již opravované, ale díky této doktorce probíhají návštěvy již za poněkud poklidnějších výstupů, než jak tomu bylo u té předešlé paní doktorky.Viz. můj příspěvek.
samozřejmě že jsem hledala vyloženě dětskou doktorku, ale většinou všude měli plno a tak kde mne výtali s otevřenou náručí byli doktorky soukromé, ale tam by mne jedna návštěva vyšla na 700,- kč !!
nevím jakou máš zkušenost ty se svým zubařem, nebo zubařkou, ale pokud jsi spokojená, zkusila bych to. držím palce Sylvie
 Hrušáci 


Strach ze zubaře 

(17.8.2006 9:47:51)
Mám 3,5 letého syna. Od půl roku mu pravidelně čistím 2xdenně zoubky a zatím je má krásné a snad bez kazu. Od jeho 1,5 roku ho beru já či manžel pravidelně k zubaři, když jdeme na preventivní prohlídku. Nikdy nám před ním zoubky nevrtali, vždy je zubařka pouze prohlídla a konstatovala, že jsou v pořádku. Náš syn ji posílá autíčka, hovoří s ní o ledasčem, ale jakmile mu řekne "pojď spočítáme Tvoje zoubky".., řekne ne, otočí se a odchází z ordinace. Přemlouvání,sliby, že dostane nový kartáček.. ani přesvědčování nepomáhá.Nevím z čeho by mohl mít trauma a možná je to jen jeho tvrdohlavost. Ale bohužel už neznáme žádný způsob jak jej ke spolupráci přesvědčit. Poraďte, prosím..Předem děkuji.
 j 
  • 

bolest  

(4.10.2006 21:21:53)
zubaři sou bezcitni
 Kája B. 


Jak jsme vyzráli na trápení u zubaře s tříletou holčičkou :-) 

(7.10.2010 9:55:44)
Mám dcerku, které jsou necelé 3 roky. Nedávno jsme byly poprvé u zubařky (byla bych s ní šla dřív, ale teprve teď jsme našly dětskou, která přijímala nové pacienty), a ta objevila čtyři drobné kazy na zadních stoličkách. Přístup naší paní doktorky k dětem (a k pacientům vůbec) je dobrý, je hodná, všechno vysvětlí, dokonce pouští dětem při ošetření pohádky, první (seznamovací) návštěva probíhala v naprosté pohodě (dcerka se dívala, jak paní doktorka spravuje zub mně), ale jakmile se při další návštěvě paní doktorka chtěla dcerce "šťourat" v pusince, malá po nějaké chvíli odmítala pusu otevřít, přestože prvních pět minut to snášela naprosto klidně a dokonce si úplně v pohodě nechala dát lokální anestezii (injekci). Nic ji nebolelo, jen jí bylo nepříjemné mít otevřenou pusu a nechat si tam rýpat nástroji a prostě po pěti minutách už se jí to nelíbilo, odmítala mít otevřenou pusinku, začala být podrážděná, pak se rozplakala, chtěla jít pryč, odmítala vůbec spolupracovat... Všichni jsme z toho byli vystresovaní, jeden malý kaz se spravoval nadvakrát (dvě návštěvy po půl hodině), paní doktorka zoufalá z toho, že to nemůže v klidu opravit, já zoufalá z toho, jaký to bude šílený boj, než budou všechny čtyři zuby opravené... Doma jsme to s malou probíraly, trénovaly jsme, aby vydržela s otevřenou pusou, všechno si nechala vysvětlit, dokonce měla slíbenou odměnu... Všechno marné.
Paní doktorka říkala, že je tu ještě možnost analgosedace (anesteziolog dítě uvede do takového útlumu, takže jakoby napůl spí, ale je schopné spolupracovat), jenže tu nehradí pojišťovna a stojí asi pět a půl tisíce... Je to sice hodně peněz, ale já bych bývala byla ochotná třeba měsíc nejíst :D, jen aby měla malá spravené ty zuby bez nervů a stresu. Ale ještě mě cosi osvítilo a já jsem poprosila naši dětskou doktorku, aby mi pro malou napsala Diazepam (sedativum, lék na uklidnění). Seznámila jsem ji s tím, jaké máme trápení. Paní doktorka mi ho napsala a já jsem dcerce včera hodinu před usednutím do zubařského křesla dala 5 mg. Pediatrička sice předepsala jen 2,5 mg, ale já se rozhodla to risknout a dát raději celou tabletu, aby to bylo jisté. A u zubařky jsem potom jen žasla! Dcerka byla absolutně klidná (a vůbec přitom nebyla ospalá, třebaže ten den po obědě nespala), naprosto perfektně spolupracovala, celou dobu měla vzorně otevřenou pusu, nechala si ochotně ošetřit zoubek (bez anestezie! - vrtání, výplň, dohlazování) a přitom nepůsobila vůbec malátně, živě se zajímala o všechno kolem, vyptávala se paní doktorky, na co má který nástroj (a vybírala si, kterým chce ošetřovat teď), vyžádala si k ruce erární plyšovou opici, které "ukazovala", jak se to správně má dělat, když paní doktorka spravuje zoubek... No prostě úplný zázrak :-) Díky bohu za Diazepam. Ušetřily jsme pět a půl tisíce, Diazepam je za minimální doplatek. Působil asi tři, čtyři hodiny, potom to pomalu odeznělo a dcerka byla zase normální živé dítě :-)) Takže mohu vřele doporučit, pokud vás nečeká u zubaře žádné rozsáhlé ošetřování a nechce se vám hned dávat x tisíc za analgosedaci.
 Monika 
  • 

Re: Jak jsme vyzráli na trápení u zubaře s tříletou holčičkou :-) 

(10.3.2014 9:02:30)
Dobrý den, za chvíli se chystáme k zubaři a jsem ráda, že jsem si přečetla váš příspěvek. Moc mě uklidnil. Mám ten samý problém s mým skoro 6 letým synem a přes veškeré vysvětlování a hraní si na pana zubaře, tak stejně tam pak chudinka brečí a je nešťastný. I mě byl doporučen Diazepam tak jsem zvědavá jak to dopadne. Tak snad kontrola dopadne bez jakýchkoliv problémů :-)
 Radka 
  • 

Re: Jak jsme vyzráli na trápení u zubaře s tříletou holčičkou :-) 

(2.2.2016 9:33:50)
Dobry den, prosim o informaci,zda i u Vas diazepam pomohl vyresit problem s nespolupracujicim ditetem pri osetreni u zubare. Zitra jdu jiz ponekolikate se 4letou dcerou na osetreni kazu, zatim se pres veskerou snahu nepodarilo zub opravit (kouse,zmita se,krici...). Jiz jsem take uvazovala o analgosedaci, ale odrazuje me nutnost hladoveni a zizneni ditete pred zakrokem a take způsob podani sedace (do zily pres kanylu).Predem dekuji za odpoved. Radka Zbiralova
 Zorka 
  • 

Pomoc při prevenci 

(11.3.2015 18:36:16)
Zdravím,
pokud se děti bojí, protože mají často kaz, je dobré zacílit více i na prevenci. Může pomoct třeba xylitol, který má pozitivní účinky nejen na zubní sklovinu. Více se o tom můžete dočíst tady http://www.brezovycukr.cz/pozitivni-ucinky-xylitolu-na-zuby/

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.