| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Kde koupit plynovou masku pro miminko

 Celkem 44 názorů.
 Lenka (31, 2 synci 4 a 2 roky) 
  • 

Lidi, neblázněte! 

(9.10.2001 21:26:57)
Chtěla jsem se zeptat, jaké filtry mají ty masky, které jste pro svou rodinu zakoupila? Jak dlouho vás ochrání? Dvě hodiny? Jde o ochranu proti chemickým zbraním? A co ty biologické? Chápu Vás, máte alespoň pocit, že jste udělala, co se dalo. A obchodníci zase něco vydělali. Smím se zeptat, kolik stojí ochranná maska pro dopělého člověka? O té pro miminka už jsem se dočetla (480 dolarů opravdu není málo, ale byznys je byznys...). Taky jsem máma, mám malé děti, ale nevím nevím, jestli by nás masky zachránily. Mnohem víc mě překvapila (vyděsila?) informace (ČT1), že kryty v Česku by stačily pro 12% lidí. Dost málo, ne? Přeju nám všem, abychom nepotřebovali ani kryty ani masky.
 Šárka 
  • 

Filtry ochrání před... 

(10.10.2001 14:17:28)
Tak ještě jednou pro Lenku. Filtr chrání proti organickým a anorganickým plynům, oxidu siřičitému aj., rtuti a jejím sloučeninám, proti pevným a tekutým částicím, radioaktivním a silně jedovatým, bakteriím a virům. Doba účinnosti je závislá na koncentraci, což nikdo předem nemůže odhadnout (tedy může to fungovat desítky minut nebo desítky hodin). Masky a obleky jsou dobré na to, aby člověk v nich nasedl do auta a odjel do bezpečné oblasti. Vás trápí kryty...to je tak. Na stát se prostě nikdo z nás nemůže spoléhat. A je lepší uvědomit si to co nejdříve.
 Loonette 
  • 

Re: Filtry ochrání před... 

(10.10.2001 17:23:38)
Sarka a kde je ta bezpecna oblast, ked utok nebude len lokalny?
V malickych Cechach sa nebude kam skryt alebo by si presla aj hranice za vidinou bezpecnosti? A kam?
 Dora 
  • 

A proč právě plynovou masku? 

(9.10.2001 21:52:04)
Milá Šárko,
já vím, že to byla legrace, když jsme se na branných cvičeních balili do pláštěnek a šašili s maskama, aspoň jsme se ulili ze školy. Možná tato nostalgie tě dostala do nákupní horečky, ale s ochranou to nemá nic moc společného. Možná, že by mě a mé děti účinně chránila, když denně chodíme do školy a ze školy podél otřesných kolon aut chrlících poměrně silné jedy /bydlím v centru Prahy/.
Jinak mám dojem, že poplašné zprávy spíš měly za účel vyvolat v lidech pocit takového ohrožení, že budou souhlasit s čímkoli, co udělají vlády.
 spoza mora 
  • 

Re: A proč právě plynovou masku? 

(10.10.2001 14:07:16)
suhlasim s tym, co pises. nezijem na slovensku, ale pri mimoriadnych prilezitostiach ako tato si pozriem na internete aj spravy zo slovenska a mam taky dojem, ze najvacsiu paniku robia prave tam a v cechach. ak hrozia pre tuto chvilu a v tejto situacii nejake odvetne akcie, myslim, ze prave americanom, ale ostatne je podla mna sirenie paniky a trosku aj bussines. v amerike je teraz druhy pripad antraxu a uz sa tam hovori o biologickej vojne, co moze, ale nemusi byt pravda. a potom sa kupuju kombinezky za 480 dolarov ako po masle. myslim, ze tym, co kupuju masky, by trocha rozvahy nezaskodilo...
 Katka, vdana, bezdetna 
  • 

Nehrabe Vam? 

(10.10.2001 8:52:36)
Vam asi opravdu hrabe? Kdyby byla valka tady, tak nereknu, ale je na v Afganistanu - na Blizkem Vychode...Navic vuci biologickym zbranim Vas plynova maska stejne neochrani. Zajimalo by me kolik jste za ty masky zbytecne vyhodila penez. Mozna bylo lepsi dat tyhle penize na nemocne nebo opustene deti...
 Míša, syn 4,5 roku 
  • 

Re: Nehrabe Vam? 

(10.10.2001 11:21:59)
Sice bych to nenazvala tak silně, ale jinak si taky myslím, že nakupovat plynové masky je nesmysl. Přesně podle hesla "civilní obrana je vždycky dokonale připravená na předchozí válku". Pokud vím, tak dokonce na tu předminulou, protože naposledy byly bojové plyny, proti kterým by nás maska mohla ochránit, použité v první světové. Proč by k nim někdo sahal dneska, když jsou k dispozici mnohem efektivnější zbraně (na které nám ani fantazie nestačí), mi není jasné.
Nicméně Šárka má určitě právo utrácet za co chce a jestli ji to uklidnilo, tak proč ne i za věci, které nám ostatní připadají k ničemu.
 Šárka Adámková 
  • 

Vlastní obrana 

(10.10.2001 14:08:23)
Přesně tak. Mám právo utrácet za co chci, jsem ráda, že to tady někdo napsal. Svůj názor nikomu nevnucuji, stejně jako napadají někteří mě, mohla bych udělat totéž (ale neudělám). Afghnánistán je relativně daleko, teroristé jsou všude. Když jsem masky kupovala, neměla jsem na mysli 3.světovou válku, ale lokální teroristický útok. Že je pravděpodobné, že nějaký někde bude, varovala i WHO, pokud to víte. Zabezpečením své rodiny nikoho neobtěžuji. A o tom, že situace není legrační, svědčí mj. chystaná brožurka, kterou dostaneme všichni (jak se chovat při různých nenadálých situacích) nebo vojáci s prstem na spoušti, kteří stojí v centru Prahy. Nerada bych tady později psala: Vidíte, že jsem měla pravdu. Skutečně doufám, že se alespoň u nás nic nestane.
 Miška, 3 děti 
  • 

Re: Vlastní obrana 

(10.10.2001 14:14:49)
Nezlehčuji tento problém, ale napadlo mě, že teroristické útoky bývají na budovy, kde se shromažďuje více lidí. Na co tedy budou při teroristickém útoku masky, které leží doma ve skříni. Nebo ji budeme nosit sebou v kabelce?
 Miška, 3 děti 
  • 

Re: Vlastní obrana 

(10.10.2001 14:17:05)
Nezlehčuji tento problém, ale napadlo mě, že teroristické útoky bývají na budovy, kde se shromažďuje více lidí. Na co tedy budou při teroristickém útoku masky, které leží doma ve skříni. Nebo ji budeme nosit sebou v kabelce?
 Jarka, dvě dcery 
  • 

Re: Re: Vlastní obrana 

(10.10.2001 14:46:35)
Taky to neminim zlehcovat. Priznam se, ze z toho, co se deje, mi beha mraz po zadech. V souvislosti s "vlastni obranou" me napada spousta otazek, na ktere asi nikdo nedokaze odpovedet, protoze nikdo dopredu nevi, co bude, jak bude a jestli vubec neco bude. Napr. Sarka logicky napsala, ze masky a obleky slouzi k tomu, aby si je clovek oblekl v pripade nejakeho napadeni a rychle se snazil dojet autem nekam do bezpecne oblasti. No jo, ale jak to udela rodina, ktera je v prubehu dne roztrousena na ruznych mistech - rodice v praci, kazdy jinde, jedno dite ve skole, druhe taky ve skole na druhem konci mesta. Nedovedu si predstavit, ze sednu do auta pojedu se schovat a je necham tady. Navic by v takovem pripade vznikl chaos - takovy napad jako odjet by dostal asi kazdy, takze zacpy, fronty u benzinek, fronty v obchodech .... Nebo co udela rodina, treba peticlenna, ktera proste nema na nakup techto pomucek potrebnych 25 000? Nebo duchodci? Priznam se, ze my tolik penez navic taky nemame, abych je mohla jednoduse vzit a potrebne pomucky nakoupit. A jak je to s zivotnosti tech masek? Sarko, je tam nejaky alespon jeden nahradni filtr? Nebo ji muzete pouzit a potom vyhodit a rychle si koupit novou, kdyby druhy den byla taky potreba? Taky by to chtelo mit tedy v aute neustale plnou nadrz, v kufru pohotovstni zavazadlo s oblecenim, dekami, spacaky, jidlem, vodou ... veskere doklady nosit neustale u sebe, mit dobre zabezpeceny byt kvuli rabovani. Tohle vsechno se jeste zaridit da, nejvetsi problem vidim v tom, sehnat dohromady celou rodinu. Sarka udelala pro svuj klid maximum, ja ji chapu. My masky nekupujeme, protoze na ne nemame, zasoby dobre vody si doma taky nevytvarime a nenakupujeme ve velkem konzervy. Stava se ze me fatalista. Nevim, jestli je to dobre, ci ne.
 Dora 
  • 

Re: Vlastní obrana 

(10.10.2001 19:27:22)
Milá Šárko,
samozřejmě, že máš právo nakupovat co uznáš za vhodné a dát za to kolik pěněz chceš. Na druhou stanu si ale uvědom, že jsi svůj článek nadepsala "výzva rodičům celého světa", tak se nediv, když tvou výzvu někdo kritizuje.
Mimo to - většina rodičů celého světa žije v rozvojových zemích a pro spoustu z nich je bezprostřední ohrožení života nebo zdraví každodenní realitou.
Každý rodič chce svoji rodinu uchránit, to je jasné. Ty si představuješ, jak s rodinou uháníš autem někam pryč /patrně bydlíš v malém městě/. Já jsem v jiné situaci. Každé moje dítě chodí do jiné školy, nemám auto a bydlím v centru Prahy odkud bych se autem dřív než za hodinu nevymotala ani kdyby nebyla panika, kdy do auta sedá každý.
Ale jestli to tobě na klidu přidá, nos klidně masku všude sebou, jako to dělali známí v Izraeli v době války v Perském zálivu /teda- většina z nich se na masku vybodla i tam/.
Mějte se všichni

 Šárka 
  • 

Re: Re: Vlastní obrana 

(10.10.2001 21:38:31)
Máte pravdu, je to hlavně pro můj klid. Mimochodem, také bydlím v centru Prahy, takže se sháněním rodiny by malinký problém byl. Nicméně, připadá mi lepší udělat něco než nic. Když by se něco semlelo v noci nebo v době, kdy jsme doma, tak použijem, co máme a bude to lepší než tlouct hlavou do zdi a říkat si: já blbec jsem ty masky nekoupila. Navíc, masky se nezkazí, jsou použitelné i při požáru, havárii chemičky apod. Někdo se také ptal na filtr. Tak ten máme ke každé masce jeden, více jich teď neprodávají, neboť mají k jedné masce jeden, a firmě by připadalo nefér prodávat masky bez filtru.
No a perlička na závěr, že paranoidní nejsem jenom já:-))): Věděly jste holky, že naši ministři (někteří) mají "ochutnávače" na své jídlo?
Jinak slibuji, že pokud na mě Jirka Pavlín ještě úplně nezanevřel, napíšu příště něco hooodně pozitivního a nebude to vůbec o maskách:-))
Mějte se!

 Dora 
  • 

Re: Re: Re: Vlastní obrana 

(10.10.2001 22:53:44)
Mě to téma zas tak negativní nepřipadá. Všimla jsem si, že poslední dobou jsou na sebe lidé mnohem příjemnější a vstřícnější vůči sobě. Dřív byl každý ve své ulitě nákupů a plánů do budoucna a teď si většina mnohem víc užívá přítomnosti. Řada rodičů říká, že se trochu změnil jejich vztah s dětmi. Jsou více ochotni přehlídnout malichernosti a soustředit se na podstatu vztahu. Já sama jsem si také už všimla, že se více usmívám v situacích, kde bych dříve vypěnila.
 Martina, 2 děti 
  • 

Také máme masky 

(10.10.2001 12:13:46)
Ahoj holky,
také patřím k těm, které už přes týden mají doma masky (italské výroby od firmy Pícha z Prahy). Jedna maska spolu s kompletnim ochranným oblekem (včetně obuvi, rukavic, kombinézy)přijde na cca 5 000 Kč. Včera jsme uspořádali cvičení civilní obrany a byl na nás rozhodně zajímavý pohled. Všem jsme vysvětlili zásady bezpečného používání ochranných pomůcek a vysvětlili případný postup v jednotlivých situacích. Nezlobte se na mě, ale správně bych toto očekávala od vlády, pokud vznesete dotaz na zástupce města, nedozvíte se nic (alespoň u nás), ne proto, že by byli neochotní, ale proto, že nic sami nevědí.
Martina
 pavel 
  • 

Re: Také máme masky 

(2.3.2003 19:34:10)
Milá Martino,
jsem rád,že alespoň vy patříte k lidem,kterým
to myslí!Ti chytráci,co kritizují nákup masek jsou
pitomci!!!
Každý si musí uvědomit,že dle platných zákonů ČR
se stát postará(masky...aj.) pouze o děti školou povinné a o lidi v nemocnicích a LDN.Ostatní se o sebe musí postarat sami!!!!!!!!
Tak se konečně všichni proberte,socialismus a
mnohými vysmívané cvičení CO ve školách je pryč!!
Laskavě si uvědomte,že fanatici a teroristi ještě nevymřeli!!
Nechci nikoho strašit,ale žijme v realitě!!
Pavel.
   
  • 

 

(11.10.2001 1:33:53)
 M. 
  • 

komu dřív? jen pro silné žaludky 

(11.10.2001 8:48:16)
Šílená situace: Procházka v parku, celá rodina optimálně spolu. Všechny masky máme sebou v kočárku. Něco se semele, víme co a reagujeme bez zbytečné paniky. Komu nasadit masku dřív? Sobě, aby ste mohla dýchat a nasazovat masky dětem, nebo dětem a sama riskujete, že než to doděláte, už nic nestihnete.....

K maskám je filtrů celkem 5, každý slouží na jiné druhy chemického útoku. Takže je potřeba vědět, který použít, aby byl účinný. Chemický útok však nepostihne jen tvář, je potřeba i rukavic, obleků, pláštěnky. Nemyslím si, že to bude probíhat takto - upozornění: za chvíli bude chemický útok, nasaďte si masku s filtrem číslo 3, odpočítáváme... ale nejspíš takto - lidé okolo vás se začnou dusit a umírat, nic nevidíte, máte potíže s dýcháním, marně uvažujete, co to bylo potřeba dělat... všude oblaky kouře, panika, křik, pak už jen ticho.
 Lucie 
  • 

a co antrax? 

(11.10.2001 9:14:48)
Právě jsem dočetla o třetím případu nakazením bakterií antraxu na Floridě... Je to bakteriologický útok, nebo není, mají lidé chodit už teď s maskou na obličeji? První nakazený byl novinář a ten se stýkal s množstvím lidí. Už je po smrti. Co když ty útoky budou takové, že o nich nevíme dokud neumře pár stovek lidí a pak už bude stejně pozdě.
 Jan, dvojčata 
  • 

Re: a co antrax? 

(11.10.2001 10:55:58)
na snět slezinnou platí antibiotika. pokud jsou nasazena co nejříve je šance na přežití velká.
Americké ambasády dostaly příkaz opatřit si určitý druh antibiotik na 3 dny, takže - zajít do lékárny a optat se, prevence je jistota
 Míša, syn 4,5 roku 
  • 

Re: Re: a co antrax? 

(11.10.2001 12:04:47)
Ahoj Jane,
na antrax antibiotika platí, pokud ho ovšem nevdechneš a nedostane se do plic (pak je smrtelný téměř stoprocentně). A kdyby ho někdo opravdu použil jako bakteriologickou zbraň, tak nejspíš právě ve formě aerosolu, která se do plic dostane.
A navíc - tedy pokud jsi ten Jan s "látkovými plínkami", co žije v Anglii - Ti uniká, že v ČR jsou antibiotika jen na lékařský předpis, takže cesta do lékárny to nespraví.

 Jan,dvojcata 
  • 

Re: Re: Re: a co antrax? 

(12.10.2001 9:50:48)
nejen antibiotika, existuje i ockovaci latka, ale ta je jiste jen pro armadu a VIP.

Použít aerosol na velke mnozstvi lidi je trochu problem, ale Cechy asi nebudou nejdulezitejsi cil.

No a ty antibiotika - pokud vim tak ze statistik vyplyva, ze Cesi uzivaji skoro nejvice leku na osobu v Evrope - tak asi nebude problenm si je nejak opatrit.


Ja jen nechapu proc jsou tu vsichni tak rezignovani, " stejne se proti tomu neda nic delat" atd.

To nemate deti? Takovyhle pristup bych chapal u nejakych krajnich individualistu, ale na serveru pro rodice?

Neni lepsi byt pripraven i na krajni situace? a kdyz nenastanou, nic se nedeje, pokud ano - vime co delat.

Jednoduche reseni - napriklad odjet na venkov - tam je riziko temer nulove
Slozitejsi reseni - zajistit si ochranne prostredky, vedet kde jsou kryty atd. atd.
 Míša, syn 4,5 roku 
  • 

Re: Re: Re: Re: a co antrax? 

(12.10.2001 10:52:34)
Jane,
rozhodně jsem nerezignovala. Ale moc se mi nelíbí představa, že by si teď 10 miliónů lidí dalo předepsat antibiotika na účet zdravotního pojištění (jiná legální možnost v ČR není). To by asi udělalo v kase pěkný vír a nezbylo by tam na věci aktuálně mnohem podstatnější.
 Jan, dvojcata 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: a co antrax? 

(12.10.2001 17:41:16)
kdyz se nedaji koupit antibiotika a stat je nema v pripade krize k disposici pro obyvatele je neco v neporadku, nemyslite?
 Mirka,1 dieta 
  • 

Re: Re: Re: Re: a co antrax? 

(12.10.2001 19:37:13)
Jan,
nehnevaj sa na mna, ale mne sa nezda ze ked doma nemam tebou spomenute zavazadlo "na kazdy pripad" a ked som neabsolvovala potrebne skolenia typu "co ak..." tak ze som rezignovala. Mne skor Ty pripadas nejak moc aktivny a nastartovany. Nebudes Ty nahodou dealer plynovych masiek, ochrannych oblekov, protilatok a tak? Z Tvojich prispevkov na mna dycha NATLAK ako pri poslednej navsteve dealera magickych utierok, ktory od nas odchadzal so slovami "...ked Vam ta mojimi utierkami neutierana spina rozozerie kozu tak si na mna spomeniete...". Slubujem, Jan, ked to vypukne spomeniem si na to ze si mal pravdu.
 Jan, dvojcata 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: a co antrax? 

(16.10.2001 18:58:21)

Nehnevam sa :)

a neboj sa, nejsom dealer masiek.
Preco natlak? Je natlakom sdelenie mojho nazoru na rezignacnie reci ktore sa tu vedu?

 jirka 
  • 

Je to jedno 

(11.10.2001 10:24:32)
Heledte kaslete na masky kryty a tak podobne, copak vy chcete zit v poatomovys svete ? nebo ve svete kde byl chemicky nebo biologicky utok ?

podle me je nejlepsi poradne se nadechnout a doufat v to ze smrt prijde hodne rychle a co nejmene bolestne. Nekteri lide spachaji se svou rodinou hromadnou rychlou a bezbolestnou sebevrazdu. je to asi to nejlepsi co udelat
 Jan, dvojčata 
  • 

nesmysl 

(11.10.2001 10:52:22)
stabilita bojových plynů není obvykle delší jak 8-20 hodin
to znamená, že kdo má masku přežije a druhý den ji už může sundat.

Takže pryč s rezignovanými řečmi že je to stejně jedno, není!
 roman 
  • 

Re: nesmysl 

(11.10.2001 11:06:06)
jenze to je jen jedna z veci, co pripadna radioaktivita ? nakaza z biologickych zbrani, potom nakaza z mtrtvych tel lidi, zvirat, otravene zdroje jidla vody a tak ? to bude nejaky zivot ? rabovani vrazdy bezpravi chos panika. neni mozno se schgovat, davove chovani lidi, psychologicke poruchy v extremnich situacich, v takovem svete chcete zit ?

ja ne.

 Šárka 
  • 

Re: Re: nesmysl 

(11.10.2001 21:37:50)
Jak to tady čtu, byla by z toho prefkektní sociologická studie. Jedna věc je všem Čechům vlastní: doufat v nejhorší, myslet pesimisticky. Neboli: zachovejte paniku, všechno špatně dopadne:-(( A dále, neschopnost komunikace s druhým, pokud má jiný názor, a
vyslovování apriorních soudů bez znalosti věci. Ať si každý za sebe rozhodne, kde a jak chce žít. Podáte zbraň nemocnému s rakovinou, protože těch pár měsíců už za to nestojí....? Přitom touha žít téměř za každou cenu je v nás zakódována. Obdivuji ty, kteří přesně dopředu vědí, jak situace dopadne a jak se sami zachovají.
 Jan, dvojcata 
  • 

Re: Re: nesmysl 

(12.10.2001 9:58:36)
Pokud je clovek pripraven na rizika a vi co delat, neni vse ztraceno.

Rozhodne hodlam zit se svou rodinou co to pujde, pokud to chcete zabalit, mel byste si pospisit, co kdyz je to uz ve vzduchu? :)

Jak muzete vubec fungovat s takovymito nazory?

"co pripadna radioaktivita ?"
vhodne ochranne prostredky

"nakaza z biologickych zbrani"
v podstate staci to co pro radioaktivitu, stalost biol. a chem. zbrani je celkem mala

"potom nakaza z mtrtvych tel lidi, zvirat, otravene zdroje jidla vody a tak ?"
neprijit s nimi do kontaktu, mit zasoby, vedet jak se chovat.

to bude nejaky zivot ?
ano, bude

"rabovani vrazdy bezpravi chos panika. neni mozno se schgovat, davove chovani lidi, psychologicke poruchy v extremnich situacich, v takovem svete chcete"
zit ?"

v jakemkoli, mam celkem normalni chut k zivotu.

Je mi z tohoto pristupu nanic, zajimalo by mne jak dlouho to s timto negativismem chcete jeste vydrzet
 Jana, Tomísek 
  • 

Re: Re: Re: nesmysl 

(12.10.2001 11:56:59)
Jane,
pokud jsi na vse pripraven, rekni mi, jake ochranne prostredky mas pro celou rodinu proti radioaktivite?
Budete zit par let v podzemi, pod dostatecne tlustuo vrstvou betonu nebo skály, nez klesne radioantivita na pripustnou mez?
Nebo, proc si myslis, ze biologicke a chemicke zbrane maji jen malou stalost? Konkretne antrax muze vytvaret spory, ktere vydrzi dlouho a dlouho...
No nic, kdo chce vybavit celou rodinu plynovymi maskami, at nakupuje, at kope protiatomove kryty na zahrade, nakupuje zasoby jidla, vody a vseho ostatniho na dlouhe roky.
My bydlime v garsonce v panelaku, co nema ani sklep... Penize na masky se nam nikde nevymnozi, zasoby jidla a vody na dlouho dobu nemame kam dat, umisteni bytu v nejvyssim patre taky prilis optimismu neskyta. Takze? Zijeme, jako predtim. Chodime na prochazky, prebalujeme, kojime, mazlime se a hrajeme si.
Mozna to nekdo odsoudi jako strkani hlavy do pisku pred problemem, ale jine reseni nevidim. Neumim si predstavit, ze chodim na prochazky s kocarkem, u pasu plynovou masku, v kocarku druhou pro Toma. S sebou samozrejme i vysilacku, at muzu zavolat manzelovi (co kdyby v pripade nejakeho utoku prestala fungovat sit mobilnich telefonu), zasoby vody alespon na den, nejakou tu vybavicku pro Toma atd. atd. Nevim, co vsechno jeste si clovek s sebou v takovem katastrofickem scenari bere a ani to nechci domyslet.

Nejsme ve valce, fronta neni u hranic Prahy. Teroristi mohou uderit kdykoliv a kamkoliv, tomu se neubranime a pripravit se na to neda. Vyhybam se, pokud muzu, velkym shromazdenim lidu (viz vcerejsi koncert na Staromaku), ale pokud potrebuju jet metrem do centra, jedu a bez masky :o)
Jana
 pavel 
  • 

Re: Re: Re: Re: nesmysl 

(12.10.2001 14:07:51)
jo s tim to se da souhlasit. proste zit jako normalne, a az to prijde a bude to vetsi tak stejne nic neudelame. mimochodem v pripade jaderneho utoku ti vysilacka nepomuze, z duvodu jevu kteremu se rika elektromagneticky puls nebude fungovat zadna elektronika.

to jan: no jestli ses takhle vybavenej tak se neboj stejne nebudes mit moc sanci. ty lidi co takhle vybaveny nebudou te prepadnou okradou.
 Jan, dvojcata 
  • 

Re: Re: Re: Re: nesmysl 

(12.10.2001 17:39:25)
Vazne nechapu tohle napadani jinych nazoru, to vas vazne nikoho treba nenapadlo ze plynova maska se da vyuzit napriklad kdyz v sousednim meste zacne horet chemicka tovarna?

Ze neni spatne vedet jak se chovat v pripade nebezpeci?

Tady je napriklad normalni, ze ma rodina doma zavazadlo na krizove situace - s kopiemi dokladu, se zakladni lekarnou, vodou atd.

Kdyby se neco delo - napriklad pozar- budou mit zakladni veci, doklady apod.

A napriklad na venkove je nebezpeci velmi male, to je minimum co lze pro rodinu udelat.

Nemusime se vybavovat protichemickymi obleky a maskami kdyz vime kde je ma obec pro nas pripravene, nemusime kopat kryty kdyz je v sousednim dome, mame mensi obavy kdyz ma stat vakciny proti antraxu atd.

P.S. bojove plyny Sarin, nebo Tabun vydrzi ani ne 12 hodin
 Sylvie 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: nesmysl 

(13.10.2001 12:18:23)
Ahoj Jane,
u vás v Anglii (pamatuji si dobře?) je to asi trošku jiné, než v Čechách. Třeba kryty. V Praze se prý do krytů vejde asi 40% pražanů. A to je na tom Praha nejlépe. Masky a další vybavení... No, z toho, co vidím v televizi, tak má pro nás stát připravené masky z doby, kdy jsem chodila do školy a už tehdy byly nefunkční. A dozvědět se, co a jak v případě nebezpečí... Prý už se na instrukcích začíná pracovat. Dokonce nějaké ministerstvo chystá brožurku, kterou bude dávat do škol a úřadů. Mělo by vyjjít celých 20 000 výtisků... Takže pokud víš, do jakého krytu máš jít a jsi si jistý, že tam budeš mít masku a ochranný oděv, tak ti to mohu jen a jen přát. Sylvie
 Marcela, Emmy 1 a 1/2 + 15 tyden tehotna 
  • 

Přímo z Washingtonu DC: plynové masky jou asi vyhazování peněz 

(13.10.2001 3:17:29)
Mila Sarko a ostatni rodice,

ziji ve Washingtonu DC, pomyslnem terci a stredu vseho deni. Mam malou holcicku, dalsi na ceste a mam strach, jako vetsina z nas. Zijeme jen maly kousek od Pentagonu a muj manzel pracuje hned vedle Bileho domu.... Musim priznat, ze se mi moc dobre neusina a neustale preletavani helikopter nad nasi ctvrti me desi.
Premyslela jsem a stale premyslim, jak ochranim sve nejblizsi. Jestli zustat tady, nebo jet za rodici domu, za cenu usednuti do letadla, zdali koupit plynovou masku a zasobit se jidlem, vodou a antibiotiky proti antraxu.
Minuly tyden me na tiskove konferenci prekvapil nazor ktery vlada predklada, ze totiz lide zbytecne vyhazuji penize za plynove masky. Pokud dojde k nejakym utokum, budou to utoky chemicke, ci biologicke a plynova maska nam tudiz bude k nicemu. Navic, jak mi vysvetlil muj manzel, ktery byl az do prosince lonskeho roku dustojnikem US Army, utok nas bud zasahne primo a na to abychom pouzili plynovou masku bude pozde, nebo bude vzdalen a nebudeme ji potrebovat. Aby plynova maska splnila svuj ucel musi byt pouzita behem nekolika sekund. Standard udavany armadou je osm sekund. Dale je nutne nosit masku neustale u sebe, pripevnenou k opasku, aby byla neustale v pohotovosti a nutny je take specialni vycvik, ci skoleni, jak masku spravne pouzit.
Nechci nikoho nijak ovlivnovat, v tomto pripade se kazdy musi rozhodnout sam za sebe a usoudit, co je pro nej nejprijatelnejsi a co cloveku doda pocit vetsiho bezpeci. Hledame odpovedi, ale bohuzel nam je ted nikdo neda. Musime jen doufat, modlit se a verit, ze nas vsechno zle mine. Nas a nase deti.

Marcela
 Zdenka (2 holky 7let,4 měsíce) 
  • 

Re: Přímo z Washingtonu DC: plynové masky jou asi vyhazování peněz 

(16.10.2001 22:53:12)
Díky za tvůj příspěvek . Žiji v relativně klidných čechách ,ale nyní mám strach .Mám strach o sebe a své děti nevím kam bych je schovala před jakýmkoli útokem a hlavně jestli bych se o nebezpečí dověděla předem . Pochybuji ,že v televizi oznámí "nasaďte masky za 5 minut je tu terorista",takže nákup masek jsem zamítla a lidi ,kteří se dnes snaží vydělat prodejem masek považuji za parazity .
 Pavlína ,1 dcera 8 měsíců 
  • 

Re: Chápu obavy 

(16.2.2002 1:27:57)
Ahoj.Chci jen teď,s odstupem času,vylíčit stav své duše krátce po "utocích".Ačkoli žiji v Čechách,měla jsem v období od 11.září minimálně až do Vánoc příšerné psychické stavy oscilující mezi paranoiou a depresí,kdy jsem každé ráno místo snídaně okamžitě zapla TV a očima přeletěla flashnews na Teletextu,abych věděla,kdy a jaký typ utoku se blíží a odkud jej můžeme čekat,pak jsem ještě surfovala po netu,abych se utvrdila v tom,že prozatím nám žádné nebezpečí nehrozí.Doma mi k tomu křičelo tříměsíční miminko.Neměla jsem daleko k laktační psychose.Místo radosti moře slz a depka z toho,co proboha bude,umocněná mou velkou sugestibilitou.Nedovedu si představit,že bych v té době bývala byla v US.To by mě asi byli nuceni hospitalizovat na psychiatrické klinice.Teď je to už nepoměrně lepší,nicméně,jsem "stále ve střehu".
P.S.: O koupi plynových masek jsem kdysi uvažovala také,pak jsem však tuto variantu z důvodů uvedených v uvodním článku této diskuze zcela zavrhla.Opravdu,kdyby opravdu k "něčemu" mělo dojít,masky by nejspíše byly k h...u!
P.P.S.: Za bolševika se říkalo " hlavně,že je mír ".Tenkrát jsme se tomu coby pubescenti smáli.Dneska mně to už směšné nepřijde...
Čau,Pavlína.
 sally 


Re: Re: Chápu obavy 

(16.2.2002 1:39:03)
Pavlíno,
možná by ses divila, ale lidi v USA byli celkově klidnější, než lidi v Čechách. Alespoň v mém okolí - možná je to tím, že to bylo na "jejich" dvorku, možná proto, že oni mohli něco okamžitě konkrétně dělat, možná proto, že televize přinášely skvělé zpravodajství. Přesné, nehysterické, věcné... Lidi vyvěsili vlajky a řekli "show must go on" - a šli nakoupit a pro děcka do školy a na fotbal, do divadla, na večeři...
 edima 


Re: Přímo z Washingtonu DC: plynové masky jou asi vyhazování peněz 

(22.2.2002 20:17:52)
Ahoj Marcelo,

Doufam, ze obavy o deti Vas uz opustily, situace uz ted vypada lepe, nez loni napodzim.
Chystam se v dubnu na 3 mesice za manzelem do Washingtonu DC, ale vubec nevim, co tam budeme delat, protoze manzel bude urcite porad v praci. Byla bych moc rada, kdybys mi odpovedela a treba poradila, kam si s dcerou muzeme zajit za nejakou zabavou. Mely bychom bydlet na Spring Lake drive, Bethesda.
Dekuji
Marcela
 Lucka, 2 děti 
  • 

Masky 

(14.10.2001 22:39:29)
Já rozhodně žádné masky nesháním.
Jednak, náš tříletý chlapeček by se do žádné masky nenechal obleknout ani by do žádného vaku nevlezl. Jednině snad svázaný a uspaný.
Malou si také neumím v žádném takovém zařízení představit. Navíc si myslím, že případná válka - rozhodně nebude o plynových maskách a krytech. A kdyby - asi se dobrovolně zařadíme mezi ty na které místo v krytu a maska nevybude - někdo to stejně být musí. Ale odjela bych nekam do lesa nebo do hor - na nejake hezke misto.
 Pavel, 4 děti 
  • 

Lidi, nedejme se :-) 

(16.10.2001 20:50:20)
Snad poprve odpovidam do chat diskuse, ale nedalo mi to. Rodicove, vsichni rozumni lide tohoto sveta, musime vzit rozum do hrsti a nedat se!! Souhlasim s tim, ze jakakoliv sebelepsi priprava je nesmysl. Jsme (vsichni) natolik zavisli na zdanlive samozrejmych civilizacnich vymozenostech, ze takhle (kryty, masky, zasoby) se s nastalou situaci skutecne neda "bojovat". I kdyby to nekdo z nas prezil, kdo z nas umi pestovat obili, skot, kdo umi vyrobit z mleka syr, kdo umi vyrobit z popela a sadla mydlo (ad Robinson)??? Zapomneli jsme elementarni technologie nutne k preziti!! Zakopavani do krytu, kupovani masek a delani zasob, to nic nevyresi, a je skutecnym schovavanim hlavy do pisku.
Neznamena to vsak, ze mame rezignovat. Myslim a verim, ze kazdy z nas musi v teto chvili delat vse pro uklidneni nasich nejblizsich, budme s detmi, chodme s nimi na vychazky, povidejme si s nimi, prestanme se honit za nejakymi "uspechy" v byznyse a politice a pojdme zit (nikoliv uzivat) Rozdavejme klid, radost, odvahu.
Pokud se ptate, co jsem udelal ja, tak jsem zrusil kapitalove pojistky, za penize (moc toho nebylo :-)jsem koupil prave narozenym dvojcatum krasny kocar, jejich mamince (manzelce) prstynek a velikananskou kytku (kterou dostava kazdy druhy den cerstvou), vzpomnel jsem se, ze mam daleko na Morave maminku, volam ji kazdy den. Neni to lehke, ale jde to. Na kupovani masek a zasob nemam naladu, zaludek ani penize.
A taky by se meli vzchopit zensky na celem svete!!! Copak uz toho vrazdeni, nasili a zrudnosti pachanych na nas, vasich detech, nemate dost??
Ja vim, ze to vsechno nekdo oznaci za laciny vykrik. Ale nez prezit, a potkat se "pote" s lidmi, kteri se smiruji ze se "to" musi stat a ze "to" lze prezit, to je podle mne smireni, rezignace. To radsi budu poradne zit tedka, a v az "to" prijde, postaram se, aby me deti co nejmene trpely a pak se sam poradne nadechnu, jak pise jeden diskutujici. Ale verte, nic se nestane!!!! Clovecenstvo ma mocny pud sebezachovy, a vsechno to dobre dopadne. Drzim nam vsem palce :-)
 Monika, 2 synove 
  • 

To je snad jen sen... 

(25.10.2001 14:30:30)
Zdá se mi hodně šokující,že s takovým klidem hovoříme o nákupech plynových masek!! Neměli bychom být smířeni s tím, že nás někdo zatáhne do války a řekne nám kupte si plynové masky. Ostatně finanční částka za masky pro 4 člennou rodinu není zrovna malá. Opravdu myslíte, že si to dovolí každá rodina? A budeme je vůbec potřebovat, dneska jsou války o něčem jiném než nervových a jiných plynech.
 Peta 
  • 

? 

(26.10.2001 10:44:00)
Je smutné, že lidé hovoří o něčem aniž vědí jak se ona věc jmenuje. Nejvíc mne tato situace mrzí v médiích, která by si měla uvědomit a hlavně zjistit, co je správné a teprve následně "začít vytrubovat" do světa co nám chtějí oznámit.
Jak nám už na základní škole nejpřísnější (ale i nejoblíbenější pan učitel) vtloukal do hlavy a myslím si že oprávněně - neznám plynovou masku!!!!!!
Znám (alespoň z doslechu) plynovou komoru, plynovou láhev, plynovou nádrž - tedy zařízení v nichž se plyn používá, nebo přepravuje.
Ale věc, která nás má chránit se jmenuje OCHRANNÁ MASKA!!!! (přijde mi to celkem logické, má nás totiž chránit nejen před plynem, ale i před biologickými a dalšími škodlivými látkami).
Pokud by zařízení pod názvem "plynová maska" existovalo, doufám, že žádný zodpovědný rodič ho svému dítěti nenasadí a nebude ho chtít "napustit" (děsný výraz) plynem.
Používejme správnou terminologii - prosím...

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.