| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku O praní, sušení a jiných vymoženostech, které každá správná žena miluje

 Celkem 76 názorů.
 Zuzana 
  • 

omyvatelny ubrus? 

(22.9.2001 2:21:05)
Na co omyvatelny ubrus, my nemame zadny, stul stary dreveny, neni nad skutecnou eleganci prirodnich materialu a proc takovy krasny povrch jeste prikryvat....mozna, ze k tomu nazoru dospeje i tvoje pritelkyne spolecne s patym ditetem...krome stolu bez ubrusu pouzivame samozrejme i pracku, sucicku, mycku, a jen chudaka zehlicku tak jednou za rok...
 Hanka 
  • 

Re: omyvatelny ubrus? 

(22.9.2001 14:11:30)
V naší pětičlenné domácnosti není praní a sušení problém... Himaláje jsou tvořeny prádlem k žehlení. Základnou nezdolatelného pohoří je ložní prádlo /ve výbavě jsem ho měla opravdu dost/, zasypáno oblečením z minulé sezóny /zima se blíží, budu muset těžit/. V kterémsi z vyšších pater leží zavaleny manželovy trenky a ponožky, které už bolestně postrádá /ne, že bych takovéto nesmysly žehlila, ale jednou jsem ho pověřila posbíráním prádla. Já ho obvykle jakž takž složím a věci, které není nutno žehlit, hned vrazím do skříně. Ne tak můj choť. Ten vše popadl, zmuchlal a hodil nahoru na horu prádla. Vzápětí ujel horní svah, manžel coby horotvůrce ho tedy naházel zpět v opačném pořadí, čímž si zakopal ty potřebné drobné součásti svého oděvu/. Nahoře leží hromada manželových košil, "aby se příliš nepomačkaly", a vrcholek pak není pokryt čepičkou sněhovou, ale starým ručníkem, který brání našemu kocourovi pouštět na vyprané prádlo své zákeřné chlupy /to zvíře je zřejmě horský lev, nejraději spí na špičce, i když občas sjede dolů i s lavinou/. Při poslední výměně ložního prádla jsem rezignovala. Při věšení jsem ho mimořádně pečlivě protřepala a vypnula, posléze pak rovnou povlékla. Ranní rozdíl první noc po žehlení - první noc bez žehlení byl zcela nulový, takže v tomto trendu hodlám pokračovat...
 Miška, 3 děti 
  • 

Re: Re: omyvatelny ubrus? 

(22.9.2001 14:38:07)
Já myslela, že jsem nějaký vyvrhel, když po bytě vždycky stěhuji hromadu nevyžehleného prádla podle toho, jestli má zrovna přijít nějaká návštěva... Teď jsem si v tom ale nedávno udělala pořádek a zjistila jsem, že naspodu hromady jsou již věci, které jsou dětem malé nebo už se nenosí, takže hromada se překvapivě zmenšila jen na nějaké závěsy a polštáře, které si nedovolím nevyžehlit, což je ale z ložního prádla to jediné, co žehlím. Naštěstí mě nikdy nečekají žádné pánské košile, na něco je dobré, být s dětmi sama. U nás se hodně pere, skoro každý den, někdy i dvě pračky. Ale prádlo věším tak, abych ho mohla rovnou složit.
Samozřejmě to mám ale stále na talíři u mé maminky, která žehlí jen pro dva a to malé množství zvládne za chvíli. Jenže, dceru si na procházku nevezme, doma mi s ničím nepomůže, takže co si udělám, to mám. Hlavně, že se máme rádi, ne?
 Jarka, dvě dcery 
  • 

Re: Re: Re: omyvatelny ubrus? 

(22.9.2001 15:33:41)
Miško, jsme na tom stejně, neustálá hromada na žehlení, kterou čas od času proberu a tak i dvou třetin usoudím, že se žehlit nemusí, poskládám a hotovo. vypracovala jsem se dokonce tak, že cejchy rovně pověsím, pečlivě složím a po tech dvou vrchních tranách přetáhnu žehličkou, aby to v té skříni dobře vypadalo:o)) Už kvuli tomu nemám ani výčitky. Prostě jsem si to zjednodušila a ještě u nás doma nikdo neumřel z toho, že nemá vyžehlene triko. :o))
 jana, dvě děti 4 a 6 
  • 

Re: Re: Re: Re: omyvatelny ubrus? 

(24.9.2001 14:26:08)
To je balzám na mou duši, já si až do dneška (i pod vlivem mé hyperúzkostlivé maminky) představovala, že jsem ten jediný vyvrhel ženského rodu, který žehlí (v případě nutnosti) akorát košile mého muže. Hora prádla se skutečně časem vždy smrskne o to, co je po roce či dvou už malé či jinak nepoužitelné. A pokud nás to takhle dělá více (či většina), tak už jsem úplně klidná :)))
Jana

 martina 
  • 

Od velehor do popelnice 

(27.9.2001 10:52:35)
Zdravím všechny majitelky velehor,
i u nás se v ložnici tyčí jedna hořička, co hořička vlasně pořádný konkurent alespoň Sněžky. Horniny jsou různorodé, ale manželovy košile jasně vedou.
Umíte si představit, milé dámy, rozespalého chlapa, který ráno stojí před skříní a hledá a hledá svojí oblíbenou košilku. Košilku ale nenajde, protože je ve druhém výškovém táboře našeho Evrestu. Zabručí něco, že tuto košili už neviděk dva měsíce. A s výrazem Boha pomsty, se na mne osopívětou: "co si má tedy vzít na sebe."
A nyní přicházím já, žena dovolenkující se na mateřské dovolené, která mimo jiné, že se musí zvládnou postarat o dvě malé děti, o uklizený byt, o uvařenou večeři, jinak samozřejmě nemá nic na práci, tak snad zvládne vyžehlit tu kupu prádla, co je v ložnici.
Mlčky , někdy s úsměvem , někde s pomyslnou dýkou, přicházím k prádelníku. Hledám a hledám nějakou košilatou potvoru, kterou by si mohl můj chlapák vzít na to dnešní důležité jednání. Věršinou pod nánosem košil, které můj manžel sice nenosí, protože jsou naprosto hrozné, většinou už něco pamatují, ale vyhodit je nechce. najdu nějaký pěkný nesepraný model, který ho uspokojí. Když lov nedopadne dobře, nositekná košile se v marastu nenositelného košilového bahna nenajde. Tak hold musím sáhnout po žehličce - nepřítelkyni číslo jedna a nějakou vydolovanou koku vyžehlit.
Zašívání u nás funguje přesně tak, jak ,Majdo, píšeš, praktikuji totiž totéž, co tvá osvícená kamarádka. Prádlo na zašití se hromadí v růžovém plastovém koši. Občas, když mne přepadnou výčitky svědomí, že jsem hrozná hospodyně, rozhodnu se něco zašít. Zalovím do koše, a jéjej, tohle už je dětem malé, tohle je už vyšlé z mody, a tak ono oblečení roztřídím na dvě hromádky. Malé věci a věci nestojící za zašití. Košík je skoro prázdný a mne na zašití zůstaly dva tři kousky.
.
Další problém, který mne trápí, má dokonce kriminální zápletu. Nevím, jak je to možné, ale máme doma zloděje, Krade nám ponožky. Co ponožky, on si vždy odnese jen jednu a nám se doma hromadí truchlící pozůstalé polovičky.

Nějakou dobu jsem podezírala pračku, že mi ponožky při praní snad požírá. Přímé důkazy však proti ní nemám, a tak u milé pračky musím zachovávat presunkci neviny. Osiřelé ponožky se ale hromadí a hromadí. Mají azyl v igelitové tašce a marně čekají na své sourozence. Většinou však celobytové pátrání po příbuzných končí neúspěchem, pozůstalá ponožka je vyřazena ze seznamu kandidátek na ošacení dolních končetin členů rodiny a putuje do popelnice. Čímž se stává majetkem hlavního města, něboť odpad dle zákona o odpadech vlastní, alespoň myslím, obce. Tak jedna ponožka skončí na skládce či ve spalovně, ale kde je konec její sestry....
 Míša, syn 4,5 roku 
  • 

Re: Od velehor do popelnice 

(27.9.2001 12:24:52)
Ahoj Martino,
při čtení Tvého příspěvku jsem úplně viděla naši domácnost.

Ráno (pokud možno v pět) stojí můj muž před skříní, kouká na štos košil (všechny mu jsou, všechny jsou poměrně nové a všechny běžně nosí) a hledá jednu speciální, protože "přece chápeš, že k té šedé kravatě potřebuju světle šedou košili" (a jako napotvoru jsou tam samé světle modré, tmavo šedé a jedna bílá). V pět ráno mě ovšem ani bezmezná láska, kterou k manželovi přímo překypuji, nedonutí vstát a jít příslušnou košili vyžehlit. Nakonec tedy pán domu odchází s jinou kravatou anebo smířen, že dnes nebude ladit "tón v tónu", ale každopádně v jiné košili (zaručeně té, co byla ve štosu až naspod, takže při jejím vyndavání rozhrabal ostatní natolik, že je mohu znovu žehlit).

I v naší pračce žije Ponožkožrout, díky kterému vždycky po praní vytáhnu lichý počet ponožek, i kdyby je před vhozením do pračky přepočítávala třeba pětkrát a vždy se sudým výsledkem. Je to Ponožkožrout-labužník, protože mizí prakticky výhradně manželovy ponožky (už jsem pojala i podezření, že je chyba v mém muži, a přepočítala mu pro jistotu nohy). Osiřelé ponožky trpně visí na šňůře nad vanou, dokud mi po půl roce nedojde trpělivost a nevyhodím je. Pochopitelně se pak hned druhý den postrádané dvojče najde. Jo, a taky je náš Ponožkožrout recesista, protože občas nějakou ponožku vyplivne zpátky do bubnu - pokud možno černou a pokud možno ve chvíli, kdy je pračka plná bílého prádla a naprogramovaná na vyvářku (takhle měl třeba syn všechny látkové pleny rozkošně světle modré).

Jediné, co jsem zdárně vyřešila, je zašívaní dětského oblečení. Když se nad námi (jednou za čtvrt roku) slituje babička a vezme si vnoučka na víkend, zabalím mu s sebou pyžamo a trička, co je šili horkou jehlou a co mají rozpárané švy. Moje máma je poklad, takže se mi všechno vrátí spravené a ještě dítko nadšeně líčí, jak s babičkou šili na "šícím přístroji".


 Miška, 3 děti 
  • 

Re: Re: Od velehor do popelnice 

(27.9.2001 13:02:04)
Míšo, možná máme pračky, které jsou příbuzné, ne-li sestry. Ta moje dělá taky takové vylomeniny. A opravdu je zajímavé, že moje ponožky a ponožky dcery se nikdy neztratili. Ztrácí se jen ty chlapecké. Někdy je mi až do pláče, co mi moje pračka vyvede. No ona to neprovádí pračka, ale já, když si nedostatečně zkontroluji nohavice, kapsy atd. Např. už několikrát jsem prádlo prala společně s papírovým kapesníkem. Samozřejmě tmavé prádlo. To bych nepřála ani největšímu nepříteli /možná ano, ale jen jednomu/. Nebo nejdražší krajkové kalhotky, co jsem měla, které se dostaly do pračky s riflemi... To jsou infarktové situace. Divím se, že jsem ho ještě nedostala. /Nebo je taký dobrý vtip, když vám do bílého prádla vklouznou hnědé punčochy./
 Simona, dcery 4 a 13 let 
  • 

Problém rozvrtaných košil jsem vyřešila! 

(1.10.2001 1:11:34)
Kdysi mne osvítil duch svatý - nebo alespoň duch nějaké zkušené manželky - a na neustálé protesty mého superpuníčkářského manžílka (syn - jedináček!!) kde že má tu svoji oblíbenou.... jsem mu přestala prádlo do skříně uklízet. Po vyžehlení našich Everestů (či jejich částí) rozdělím prádlo na 3 hromádky a já z nich uklízím jen tu svou jedinou. Je - pravda - nejobjemnější, neboť k mému ošacení je nutno připočítat věci naší nejmenší a tzv. rodinné prádlo (lůžkoviny, ručníky a pod. ), ale hromádku starší dcery položím na její pracovní stůla a manželovu na jeho.
Pravda - začala jsem s tím záhy po svatbě a manžel se takto ochočil a dnes mu to přijde úplně samozřejmé. I moje vlastní matka - když to u nás jednou zažila - mi závidí. A lituje, že s ochočováním nezačala včas. Ale vzhledem k tomu, že už 50 let uklízí oblečení do skříně tátovi ona, už svůj čas prošvihla....
Mimochodem - její návštěvy jsou jedinými okamžiky, kdy zahlédnu dno svého prádelního koše. Bohužel rodiče žijí 270 km daleko, takže je Vám jasné, že tato setkání (moje a dna zmíněného koše) nejsou moc častá.
Ahoj, jdu žehlit....
 Eva, bezdetna 
  • 

Re: Problém rozvrtaných košil jsem vyřešila! 

(19.11.2001 1:57:50)
Pokud ma vas manzel reklamace i k nekterym nedostatkum zehleni, radim zainvestovat do susicky a nechat milostpana, at si sve pradlo...ktere se pak nemusi zehlit.... i sam posklada:))
 Janka (2 děti) 
  • 

Re: Re: Problém rozvrtaných košil jsem vyřešila! 

(19.11.2001 9:13:26)
Holky, které máte zkušenost se sušičkou, napište ji. Já o ní uvažuji už dlouho, ale mám strach, že prádlo musí být zmačkané a za energii se nedoplatím.

Díky Janka
 Juraj Král 
  • 

Re: Problém rozvrtaných košil jsem vyřešila! 

(21.3.2002 11:25:49)
Jo, to mi ta moje začala dělat tři měsíce po svatbě. Naštěstí tak brzo, takže nebyl problém s dětmi ani s dělením majetku. Teď už šest let žiju s jinou. Je to asi hloupé, ale je to tak - já neměl problém si najít takovou, které toto uspořádání vyhovuje (podruhé jsem se raději zeptal předem...), bývalá má velmi zúžený výběr a stále ještě hledá.

J.
 *Viky* 


Re: Re: Problém rozvrtaných košil jsem vyřešila! 

(21.3.2002 12:56:05)
To je pokus o vtip, ne? Kvůli něčemu takovému jste se rozváděl??? A nemyslíte si náhodou, že partnerka = služka?
 Jarka, dvě dcery 


Re: Re: Re: Problém rozvrtaných košil jsem vyřešila! 

(28.3.2002 14:43:31)
Majdo, poradím ti. :o))) Ložní prádlo také nemusíš žehlit. Já ho věším hezky za boční švy, pěkně uhladím, proklepu, při sundavání rovnou hezky složím a pro klid duše přežehlím po té vrchní straně, aby to "pěkně vypadalo". Doby, kdy jsem kvůli tomu měla výčitky svědomí dávno minuly a od té doby se mi nehromadí v koši stohy povlečení. A úplně nejraději povlíkám v létě. Ráno vyperu, večer to samé znovu povléknu. Z balkónu rovnou znovu do postele. :o)))
 Lenka P. 
  • 

Re: Problém nevyžehlených košil jsem vyřešila! 

(27.3.2002 18:37:31)
Ahoj všechny nerady žehlící holky,
problém košil jsem vyřešila externí službou. Jednou po nepříjemné diskusi na téma "chybějící vyžehlená oblíbená košile" jsem vzala psa a šla to rozchodit, cestou jsem vylepila několik /3/ inzeráty s nabídkou domácí práce - žehlení košil. Asi nade mnou stál můj anděl strážný, protože se mi ozvaly hned dvě paní z okolí mého bydliště. Nakonec jsem se domluvila s jednou z nich - paní, pro kterou je žehlení zábavou a hobby - sama jsem se divila, že někdo takový vůbec existuje!!!
K mému velkému údivu je manžel dokonce ochoten prádlo dokonce na žehlení odnášet a přinášet a automaticky je uklízí z košíku do skříně.
Já se na něj mile usmívám a vždy zdůrazním, jak je fajn mít o ty neprožehlené hodiny více času na sebe.
Není to asi všemocná rada, ale u nás to funguje bezvadně.
Lenka
 Jarka,dvě dcery 
  • 

Re: Re: omyvatelny ubrus? 

(22.9.2001 15:36:08)
Hanko, ten předchozí příspěvek je i pro tebe :o))))
 Simona, dcery 4 a 13 let 
  • 

Vřele doporučuji 

(1.10.2001 1:42:30)
Rychlá recyklace ložního prádla je ideální. Před chystaným převlékáním pečlivě sleduji předpověď počasí, ve vytipovaný den si přivstanu a prádlo svléknu a dám prát hned ráno. Pokud jde o pracovní den, v poledne oželím oběd a dojdu to domů pověsit (pozor na zákeřné kapesníky či ručníky, kryjící se v rožku povlaku, aby tento v danném místě neuschnul!!!). Pro ty, kdo to mají domů daleko pak doporučuji víkendové dny. No a večer se to posbírá(nebo vpodvečer, jedná-li se o sychravý podzim jako nyní) a nechá dovětrat v ložnici. Před spaním povléknu, natáhnu jiné prostěradlo (mám vyzkoušeno, že to je schopno rychlé recyklace jen výjmečně, ale vzhledem k tomu, že se stejně nežehlí, tak o nic nejde) a sladce spíme.
Budoucím hospodyňkám a těm, kteří si dplňují stavy svého ložního prádla pak doporučuji krepové povlečení. To nežehlí ani moje přepečlivá maminka. (žehlit ponožky a spodní kalhotky jsem ji také odnaučovala velmi těžko).
Akoj a rychlé recyklaci zdar!
 Bohunka a 3 děti 
  • 

převýchova mužů 

(13.3.2002 21:34:21)
Posílám příspěvek do diskuse, také mám tchyni, která žehlila vše i ponožky, po svatbě jak přibývaly děti jsem jí to odnaučila. Také knedlíky musely být zásadně domácí, dnes už to není pravda.,poté co jsem ovdověla a zůstala s dětmi sama, jsem si po letech našla přítele a i toho je nutno od začátku trochu krotit a směrovat. Protože třeba byl zvyklý, že to, co je na stole se může s prominutím sežrat a ostatní? jaksi na to zapomínal... A taky jiné neřesti. Pokud jde o žehlení a úklid věcí, tak to je u nás tak, že vyžehlím a narovnám na mřížku na dosušení a pak to přítel to svoje, moje a Tomáškovo posbírá a uklidí..sice se rozčiluji, protože Tomáškovi to do skřínky dá všelijak, pak jsou slipy mezi mikinami a tak...ale schová.. A ostatní věci dvou starších dětí pilna tchyně uklidí sama...však i tomu nejstaršímu strká svačinu do aktovky. ne a ne ji to odnaučit.
A mladému to prochází, onehdy zapomněl doma celou složku se sešity a prošlo mu to.
Ubrusy? Při třech dětech máme omyvatelný, oni jsou prasátka všichni, nejen děti, ale i ostatním se občas zadaří. Tak se mějte. Samozřejmě na Vánoce máme ubrus látkový a pěkně ozdobený stůl...
 Jana 28, Tomášek 2,5 měsíce 
  • 

Re: omyvatelny ubrus? 

(22.9.2001 15:43:08)
Ubrus? Proč??? Nejsem blázen... v domácnosti, kterou tvoří muž technického typu, velmi malé dítě a rozmazlený papoušek, nevydrží ubrus na stole ani den v rozumném stavu. Z holé desky stolu se lépe dostávají ptačí hovínka, drobné součástky se dají jednoduše smést (do ubrusu se zapíchávají a ohýbají se jim nožičky), pájka nenadělá tolik škody....

Jo, mám dva ubrusy. Vánoční a velikonoční. Ty prostřu na ony slavnostní dny, naaranžuju svíčky, cukroví nebo vajíčka a potom trávím spoustu času odháněním papouška a muže, kteří střídavě páchají nálety na ubrus. Jejich úmysly jsou samozřejmě jiné, ale výsledek stejný :o) A tak už týden po svátcích je stůl opět zavalen nejrůznějšími předměty a vypraný nevyžehlený ubrus je pečlivě složen ve skříni, kde stráví další rok...
 MONI 
  • 

Re: Re: omyvatelny ubrus? 

(24.9.2001 6:51:33)
Upatlaný stůl od dětí to beru ,ale hovínka od ptáku ,i kdyby to byl miláček, tak z toho bych asi nejedla.To se Vám klec jinam nevejde, to ho musíte mít nad stolem. FUJ!!!!
 Jana 28 
  • 

Re: omyvatelny ubrus? a papousek 

(24.9.2001 9:36:08)
MOzná byl můj popis až příliš barvitý - papoušek je ochočený, přítulný a má celodenní svobodu. Klec má samozřejmě jinde, ale když už se mu podaří dostat se na jídelní stůl (má to zakázané... :o)), tak se mi líp čistí holá deska, než vyměňuje ubrus.
Kdo chová ochočeného ptáčka, pochopí.
 Janinka 
  • 

Re: Re: omyvatelny ubrus? a papousek 

(1.10.2001 15:35:26)
Chapu. Popsala jsi to doopravdy az prilis barvite, ale moc dobre chapu, jak to je. Kamaradka ma ochocenou andulku a je to perfektni. Obcas i ujida z talire :-) Proc ne, kdyz je zdrava, ze jo!
 Zuzana,32 let,syn 8 let 
  • 

Re: omyvatelny ubrus? 

(24.9.2001 7:23:03)
Na začátku jsme měli klasický plátěný ubrus a na něm omyvatelný.Po čase se plátěný ubrus zlikvidoval,zůstal jenom ten omyvatelný.Časem zmizel i ten omyvatelný a zbyl jenom stůl s gumovým prostíráním.U našeho syna je však i to zbytečné.Jakmile sedne k jídlu,má ho na sobě.Stůl se setře,prádlo vypere,horší je to se židlemi.Ty jsou čalouněné.Za chvíli zlikvidujeme i stůl a židle a budeme jíst jako v Japonsku - na zemi.Peru taky každou chvíli,taky si dávám předsevzetí,že po každém praní to hned vyžehlím,ale kdepak!Ty Himaláje mi v ložnici(nevidí to návštěva) pořád rostou.Jednoznačně nežehlím ručníky,ložní prádlo,tepláky a spodní prádlo.Co ale z duše nenávidím žehlit jsou kalhoty na puky,fuj!Kdo je vymyslel?
 markéta 
  • 

kdo vymyslel puky? 

(13.2.2002 8:57:27)
Četla jsem kdysi článek o tom, jak vznikly puky. Je to údajně český (resp. moravský) "vynález" a stalo s to takto: V 19. století dodával OP Prostějov (nebo nějaká podobná firma) oblečení do Ameriky. Do té doby se kalhoty nosily bez puků, prostě roury. Jedna dodávka (pochopitelně lodní) šla hrozně dlouho a kalhoty v ní byly naskládány na puky a hodně na těsno. Po dodání do obchodu je obchodník začal prodávat tak, jak byly. Zboží s novou fazónou šlo na dračku a tak si napsal na Moravu pro další zboží takto "upravené".
Za pravdivost článku neručím, jak jsem koupila, tak prodávám. Ale nebylo to aprílové číslo.
 Dana, kluci 11 a 6,5 
  • 

Re: omyvatelny ubrus? 

(25.9.2001 10:21:26)
Ahoj holky,
to jsem šťastná, že je tolik spřízněných duší. Co se týče ubrusu, používám tzv. teflonový, vypadá dobře, dá se dobře prát, rychle schne a je absolutně nemačkavý. Ložní prádlo dávám na mandl.
ahoj
Dana

P.S. Já svou hromadu prádla na žehlení nazývám Hydra, hádejte proč? :-)
 Lidka (dva kluci) 
  • 

Re: omyvatelny ubrus? a co takhle mytí oken? 

(25.9.2001 23:32:04)
Holky,
já jsem tak ráda, že nejsem sama. Kdo si přestal dělat hlavu ze žehlení. Už se vypracovávám jen v tom pečlivém věšení a skládání. I na oblečení v obchdech se koukám, jestli by šlo jenom vyprat, nebo se musí žehlit.
Jen mně deptá naše ulice, kde jsou dvě sousedky v důchodovém věku, které každý měsíc myjí okna. Já je umyju dvakrát do roka a děkuju za husté záclony.
Ahoj Lidka.
 Eva, dvě dcery 8 a 3 roky 
  • 

Re: Re: omyvatelny ubrus? a co takhle mytí oken? 

(5.12.2001 14:58:07)
Lidko, na to kašli. Když to tobě a tvojí rodině vyhovuje, tak to tak dělej. Já taky myju okna jen 2x do roka. Teď v létě dal manžel některá okna vyměnit za euro-okna a ty se nadají dokonce rozšroubovat a tak mám zase o práci méně. A vúbec nám netáhne do bytu. Paráda ! Jinak názory na žehlení /nebo spíš nežehlení/ a omyvateľné ubrysy jsou mi sympatické. Vúbec si nemyslím, že tyhle holky jsou nějaké lenivé nebo lajdáci. Práce v domácnosti je i tak dost a naše děti a muži budou určitě radši, když budeme veselé a ne strhané.
Měj se pěkně. Fandím ti. Eva
 markéta 
  • 

Re: Re: omyvatelny ubrus? a co takhle mytí oken? 

(13.2.2002 9:30:02)
Jsme na tom stejně. Taky si myslím, že umýt okna dvakrát za rok stačí. Hlavně, když je přes ně vidět. A kdo si myslí, že je to málo, tak ať mi je umeje. Nemeju je na vánoce a velikonoce, ale podle počasí. Na jaře a na podzim, když je hezky, teplo a svítí sluníčko. Nevím, proč bych si měla máchat ruce ve vodě na mrazu jenom proto, že bude Štědrý den. A taky jsem si pořídila takovou tu gumovou stěrkou. S tou je to rychlá a suchá práce. S rámy je to horší. Ale kromě plastových typů nebo paní na úklid mě žádný zlepšovák nenapadá.
 moni,dcera 4 roky 
  • 

Re: omyvatelny ubrus? 

(26.9.2001 6:47:36)
Na materskej som bola len jeden rok a tak som už dávno zaviedla systém , že žehlím iba manželove košele a to , čo si chcem obliecť do práce - (nepracujem každý deň , ale potom o to dlhšie) .Utierky postelné prádlo ,uteráky, pyžamá,tričká a spodné prádlo stačí rovno vyvesiť ,elastické plachty sa ani nesmú žehliť(moja svokra sa o to pokúša a ničí ich).Kto má rád pohľad na dokonale upravenú posteľ nech si kúpi , alebo nechá na rozne príležitosti darovať krepové,ktoré sa tiež nemá žehliť stále je krásne.Ešte jedna poznámka,podľa mňa nežehlené spodné prádlo dlhšie vydrží a nerozpadáva sa tak skoro a elasticita zostane dlhšie zachovaná.
 marian 
  • 

Re: Re: omyvatelny ubrus? 

(1.10.2001 13:04:34)
Ja osobne umyvatelne obrusy neznasam a ani si neviem predstavit doma obedovat na inom ako tkanom obruse a postelne pradlo je ovela krajsie a prijemnejsie ked je vyzehlene.
 Janinka 
  • 

Re: Re: Re: omyvatelny ubrus? 

(1.10.2001 15:17:31)
No vis, to je opravdu vec kazdeho, jake ma hodnoty. Mne osobne prijde taky lepsi nemit vyzehlene povleceni a usetrit tim cas pro deti nebo si proste odpocinout - odpocaty rodic je take plus pro deti. A co proti omyvatelnemu ubrusu? Daji se sehnat i velmi krasne vzorovane a jsou pro male deti uplne skvele, ze ubydou strachy "hlavne aby neuspinil ubrus". My sice jeste deti nemame, ale az je budeme mit, bude to u nas vypadat takto. Mam rada poradek a prakticke veci.
 marian 
  • 

Re: Re: Re: Re: omyvatelny ubrus? 

(8.10.2001 11:22:18)
nechapem preco by malo mat dieta strach ze zaspini obrus. moje dieta ma jeden a pol roka a jedava pri normalnom obruse.ked ho zaspini dame cisty. mozno sa ti to bude zdat divne ale my sme doma zvyknuti servirovat na vysokej urovni a umely obrus k tomu nepatri. samozrejma ze je to kazdeho vec.
 Zuzana,32 let,syn 8 let 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: omyvatelny ubrus? 

(8.10.2001 12:33:23)
Mariane,
poučil bys mně,co je to stolovat na vysoké úrovni?Můj slepičí rozum to nějak nebere.My prostě stolujeme slušně,sice bez ubrusu,ale na čistém stole a z čisté jídelní soupravy a s čistým příborem.Dokonce i pijeme z čistých skleniček o:)
 marian 
  • 

omyvatelny ubrus? 

(8.10.2001 14:59:56)
Nemusis sa az tak podcenovat.
 marian 
  • 

Re: Re: Re: Re: omyvatelny ubrus? 

(8.10.2001 11:23:36)
nepaci sa mi tvoj postoj ... "ze si si vycvicila manzela" to ho povazujes za opicu?????
 Miška, 3 děti 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: omyvatelny ubrus? 

(8.10.2001 12:23:29)
Mariane, zkus se na to podívat z té lepší stránky - vy nás považujete za slepice, my muže za opice. Co je lepší? Já bych snad raději byla tou opicí... ty jsou mi sympatičtější:-)))))
 marian 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: omyvatelny ubrus? 

(8.10.2001 14:53:55)
Ahoj Miska, moc ta pozdravujem a som velmi rad ze sme tu opat na rodine. Vidim ,ze mas zmysel pre humor.Ta slepica ...no nic moc, predsa len opica vyzera lepsie. To mas pravdu.prajem ti nadherny den.
m.
 Míša, syn 4,5 roku 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: omyvatelny ubrus? 

(8.10.2001 13:16:39)
Mariane,
my, co jsme neměly štěstí na tak dokonalého muže, jako jsi Ty, velmi dobře víme, že chlapa je třeba k domácím pracem vycvičit. S drezúrou se musí začít co možná nejdříve, ideálně tak ve dvou letech, jenže to naše tchýně většinou prošvihly (jak znám tu svojí, tak určitě schválně :-))
Poslední šance něco změnit je ihned po založení společné domácnosti, jenže to většina z nás zvorá (mluvím z vlastní zkušennosti). Tehdy jsme totiž nadšené novým hnízdem a těžce zamilované a klidně bychom vypustili duši, jenom aby si ten náš drahoušek nemusel náhodou pověsit oblek sám. Jenže jak roste počet členů domácnosti, kteří si dělají nárok na čisté tričko a vyžehlený kapesník, dá se to stíhat čím dál hůř. A zkus vysvětlit chlapovi, zvyklému na dokonalý servis, že by si měl uklidit svoje košile sám, protože zplodil potomka(y). Já to zkusila - jediný výsledek byl, že celý štos zůstal na žehlicím prkně, odkud si je manžel jednu po druhé bral na sebe (ale on je vážně beznadějný případ, protože vyrostl v domácnosti s babičkou v domě - tj. na "ženské" práce byly dvě a kluci nehnuli prstem). No, a protože nestíháme, tak šidíme tam, kde to není vidět - třeba na těch ubrusech. Mimochodem (zase intimní dotaz) - kdo pere a žehlí ubrusy u vás?
Jinak - já používám ubrus taky látkový a díky prostírání (pro dospěláky proutěné, pro syna omyvatelné umělohmotné) se mi daří měnit (a žehlit) ubrus tak jednou za měsíc.

P.S.: A teď končím a jdu žehlit ubrus.

 marian 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: omyvatelny ubrus? 

(8.10.2001 14:51:30)
Mila Misa, u nas sa o pranie a zehlenie staraju zeny. Ked som doma a zrovna sa zehli tak si odkladam pradlo do skrine.Ved to je normalne. Povysavam a obcas umyjem riady.Aj by som ich umyval castejsie ale problem je v tom ze na umyvanie riadov mame v rodine rozdielne nazory, takze vacsinou ich neumyvam. Ja vidim cely problem v niecom inom.Vravis ze po svadbe treba zacat s vycvikom.Nie, po svadbe.Tieto veci treba prejednat pred svadbou a vtedy korigovat, po svadbe sa da uz len sem tam nieco doladit. Takze ak zenam vasi,ze mu znezehli a neperie,tak si treba najst takeho ktory to robi.
Kolko doprajes svojmu manzelovi volneho casu na jeho konicky?
m.
 Míša, syn 4,5 roku 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: omyvatelny ubrus? 

(8.10.2001 15:10:23)
Ahoj Mariane,
no, však jsem si to s těmi ubrusy myslela - být za vodou někde v kanceláři, tak hlasuju klidně i pro látkové ubrousky (aby se kroužky s monogramem vyvětraly i jindy než na Vánoce:-)).
A zase jsi špatně četl - nenapsala jsem, že s výcvikem je třeba začít po svatbě (o té jsem se vůbec nezmínila), nýbrž v útlém dětství. Něco málo se dá doladit po založení společné domácnosti (což leckdy svatbu předchází), pak už je "pozdě bycha honiti".

A ke koníčkům - můj muž má na ně tolik času, kolik si ho dokáže udělat. Zrovna jako já.
 marian 
  • 

: omyvatelny ubrus? 

(8.10.2001 16:06:43)
Ahoj ved to zase netreba tak prehanat. co by si cakala od chlapov.
vidim ze mas super naladu,aj ja .Tak sa maj pekne a dufam ze sa tu zajtra stretneme.
ahoj.
marian
 Míša, syn 4,5 roku 
  • 

Pro Mariana, už ne o ubrusech 

(9.10.2001 8:58:12)
Ahoj Mariane,
ale já včera měla vážně skvělou náladu. Dokonce jsem byla "úplně vysmátá", jak mě pobavila Tvá neutuchající snaha udělat ze mě Xantipu. Minulý týden sis myslel, že snad sypu manželovi do kafe jed a teď se ptáš, kolik času mu DOPŘÁVÁM na koníčky. To jako myslíš, že stojím se stopkama v předsíni a říkám: "tak miláčku, teď smíš jít na hodinku hrát ping-pong, ale v půl osmé, ať jsi doma!" a když nepřijde včas, musí klečet na hrachu? :-))
Budeš se divit, ale vážně nepatřím k ženám, co si vezmou fotbalistu a pak se diví, že chce chodit hrát fotbal i po svatbě, místo aby seděl doma a držel se s ženuškou za ručičku. Já si třeba vzala chlapa, co leze rád po horách, a teď se občas přistihnu, že jsem kvůli němu na nějakou horu vyšplhala taky. A hůř! Ono se mi to i docela líbí. A on zas naoplátku zjistil, že nejen běžky jsou lyže a že nechat se na kopec vytáhnout motorickou silou vleku, nemusí být tak úplná otrava.
Jasněže s rodinou nemůže člověk dělat úplně všechno tak, jako za svobodna - třeba návštěva kina jsou malé manévry a ne rozhodnutí "za deset minut odházíme". Spousty aktivit se můžou zúčastnit i děti, ale občas to přece jen nejde (například na svoje jazykové kurzy brát syna nemůžu), takže jeden z nás musí hlídat (pokud se "neobětuje" babička). I když to "hlídání" v manželově případě někdy vypadá tak, že si Juniora nechá přivézt do kanceláře a třeba do osmi večer pracují spolu.
Takže zpátky k původní otázce - můj muž má na koníčky opravdu tolik času, kolik si ho dokáže udělat. V jeho případě především na kolik dokáže opustit svého největšího koně - práci. A i já mám tolik času, kolik si ho dokážu udělat. To znamená zejména na kolik se mi podaří najít hlídání nebo nějakou zábavu pro našeho syna. No, a asi stárnem, ale poslední dobou nás nějak nejvíc baví dělat něco společně ve třech (třeba šplhat po horách :-))
 marian 
  • 

Re: Pre Misu 

(10.10.2001 8:34:50)
Ahoj Misa, nakoniec sa z teba vykluje velmi dobra zena. Ved tak to ma byt,treba si uzivat a dopriat jeden druhemu slobodu. Nie ako si niektori myslia,ze partner sa po svadbe vzda vsetkeho. Ved to je totalna blbost. My to robime tiez tak,ze na vacsinu akcii bravame dieta. Tiez to vzdy nejde.Niektore aktivity robim sam a niektore zase robi sama moja zena. Ja robim sport,ktory si vyzaduje velku opatrnost,preto nemozem so sebou bravat dceru. Iba vtedy ak ide aj manzelka ale aj to sa da len niekedy.Ale vzdy si treba uvedomit aby to nebolo na ukor rodiny.Myslim si ze aj zene dobre padne ked chlap obcas na par hodin vypadne z domu a zena ma chvilu pre seba, len to netreba prehnat. Co sa tyka financii tak tam treba brat tiez velky ohlad na rodinu a nie vidiet len svoje zaujmy.
 Míša, syn 4,5 roku 
  • 

Re: Re: Pre Misu 

(10.10.2001 9:30:21)
No jasně, Mariane. Já jsem "pravý poklad mezi manželkami" (alespoň to říká můj muž).
A můžu Ti jen potvrdit, že se občas hodí, když chlap vypadne někam ven. Já třeba miluju služební cesty mého muže (teda ty krátkodobé, tak na 2-3dny) - co uklidím, zůstane uklizené déle než 5 minut, k večeři může být klidně krupicová kaše a ještě se pak na něj vždycky těším. Prostě paráda :-))
A finance? Momentálně nás nejvíc stojí kroužky našeho Juniora, my dospělí jsme proti němu žabaři.
 marian 
  • 

Re: Re: Re: Pre Misu 

(10.10.2001 10:52:08)
to si viem zivo predstavit,aj mna to caka a velmi sa na to tesim.je to velmi dobra investicia,dieta je spokojne ,robi uzitocnu cinnost a potom ho nenapadne robit nejake sprostosti alebo stracat cas s nejakou pochybnou partiou. comu sa venuju tvoje deti?
marian
 Míša, syn 4,5 roku 
  • 

Re: Re: Re: Re: Pre Misu 

(10.10.2001 11:15:39)
Ahoj Mariane,
zatím mám dítko jen jedno (doufám, že to není definitivní počet), a to jsem letos na jeho vlastní žádost zapsala na všechny kroužky ve školce - tedy na angličtinu, flétnu a keramiku. A mimo to chodí ještě dvakrát týdně cvičit do Sokola. Baví ho všechno, ale dneska ráno vykládal, že "anglina" je nejlepší (mají na ni skvělou paní učitelku, která je neučí v sedě ve třídě, ale při hrách v tělocvičně - třeba barvy s nimi dělala podle míčků, kterými si kutáleli).
 marian 
  • 

Misu 

(10.10.2001 11:52:55)
To ma tvoje dieta velke stastie na taku sikovnu ucitelku.podla mna je to velmi spravne aby dieta vyskusalo co najviac zaujmov a sportov.potom neskor si vyberie o co ma skutocne zaujem.
m.
 Zuzana,32 let,syn 8 let 
  • 

Re: : omyvatelny ubrus? 

(9.10.2001 9:13:40)
Mariane,
když to tak o tobě čtu,tak patrně jsi jediným prototypem dokonalého muže :-).
 marian 
  • 

Re: Re: : omyvatelny ubrus? 

(10.10.2001 8:24:03)
Zuzka, myslim si ,ze takych ako som ja je na svete vela. Len bohuzial nie tolko aby a uslo na kazdu zenu ale plati to aj naopak.
 Jarka, dvě dcery 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: omyvatelny ubrus? 

(8.10.2001 15:42:37)
To je hezka debata o ubrusech :o))) Priznam se, ze ubrus na stole mam rada a libi se mi. ne igelitovy, ale hezky nazehleny naskrobeny latkovy. A taky se priznam, ze kdyz byly holky male a bryndaly, cvrndaly, drobily, patlaly, tak jsem vzdy pred jidlem /Mariane, ted necti/ ubrus sundala, slozila, nechala svoje mala prasatka se napapat, potom jsem udelala generalni uklid jidelniho koutu a vse korunovala krasnym cistym ubrusem, ktery mi diky teto metode vydrzel vzdycky dost dlouho. :o)) Pozdeji uz nebylo treba ubrus sundavat.
Moje kamaradka ma hezkou ubrusovou historku. Kdyz byla mala, jeji maminka pritloukala ubrus zespoda ke stolu pripinacky. Aby ho mrne na sebe nestrhlo. Protoze ubrus menili hodne casto, mela maminka tuto cinnost uz pomerne zautomatizovanou. Kdyz bylo te me kamaradce asi 18 let a jeji maminka opet sahala po napinacku a kladivku, tak ji nesmele rekla: mami, mozna uz tohle delat nemusis, ja dam pozor, abych ten ubrus neztrhla. Maminka se na ni podivala, chvili premyslela a pak ji to doslo. :o)))
 marian 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: omyvatelny ubrus? 

(8.10.2001 16:14:32)
to bola velmi mila historka,dobre ma pobavila. my obrus menime velmi casto pretoze moja dcera stoluje s nami a sem tam ma na to svoj nazor ako je spravne naservirovane.
m.
 Adriana, 2 děti 6 a11 let.... 
  • 

Proč cvičená opice???!!!! Slušný manžel. 

(7.3.2002 11:19:15)
Nevim, proc si tak dotčený(á), nikdo nemluvil o cvičené opici, ale o manželovi, který pochopil co se mu od začátku předkládalo. Osobně to považuji za výborný nápad- odpadne diskuse an téma " Kam si mi to proboha zase dala....!" Moje děti se to naučili dělat, mažela asi v životě nepředělám, ale neulehčuju mu to. Za chvíli by nevědel ani kde je jeho skříň. Je to totiž velmi, velmi pohodlné nechat si všechno předkládat až pod nos...
 Adriana, 2 děti 6 a11 let.... 
  • 

Proč cvičená opice???!!!! Slušný manžel. 

(7.3.2002 11:19:47)
Nevim, proc si tak dotčený(á), nikdo nemluvil o cvičené opici, ale o manželovi, který pochopil co se mu od začátku předkládalo. Osobně to považuji za výborný nápad- odpadne diskuse an téma " Kam si mi to proboha zase dala....!" Moje děti se to naučili dělat, mažela asi v životě nepředělám, ale neulehčuju mu to. Za chvíli by nevědel ani kde je jeho skříň. Je to totiž velmi, velmi pohodlné nechat si všechno předkládat až pod nos...
 Dáša, 1 syn 
  • 

žehlenie? umývačka? 

(22.9.2001 19:25:43)
Keď ame kupovali práčku, trvala som na sučičke. Vyskúšala som to pár krát a klasicky vešala von na sušiak, Hora prádla nezadržateľne rástla a ja som ju stále presúvala po byte :)) Až pred dvoma týždňami som si tu prečítala, ako sa má vlastne so sučičkou pracovať. A tak teraz s úžasom zisťujem, že keď náplň vypranej práčky rozdelím na polovicu, riadne popretriasam a hlavne striehnem na skončenie sušenia, za celý týždeň mi na ožehlenie ostala iba naša dvojperina. Plachty používame froté naťahovacie a hneď po vysušení sme ich natiahli naspäť. Dokonca aj moje blúzky putovali rovno na vešiak a dnes ani moja mama nezistila, že nie som v ožehlenom :)))
Myslím ale, že manželove košele predsa len trochu prežehlím. Veď je mojou vizitkou :)))
V nemom úžase nad tým, koľko času teraz ušetrím, som dokonca v priebehu dvoch dní zlikvidovala aj hromadu prádla od Veľkej noci.
Za diskusiu o sušičkách prádla sa musím naozaj veľmi poďakovať.
A priznávam, že celý víkend chodím okolo našej kuchyne s metrom a už som asi vyriešila, kam dáme umývačku. Poraďte mi, na čo mám dávať pri jej kúpe pozor.

Ešte ma napadá jedna otázka. Ako sa vysporiadavate s praním rôznofarebného prádla, ktoré má sklony púšťať farbu?
 Kateřina 31(3děti) 
  • 

Re: žehlenie? umývačka? 

(26.9.2001 1:17:58)
Ahoj Dášo,
jsem ráda, že ti moje zkušenosti se sušičkou pomohly. Jak jsem psala u sušičky na značce tolik nezáleží - nabízený komfort vysoká cena nevyváží, tak u myčky bych nešetřila. Pokud mohu doporučit tak jednoznačně preferuji myčky značky AEG v cenove hladině nad 20 000 Kč. V podstatě kup první model který má program intenzivního mytí při teplotě nad 60. To je v podstatě jediný program, který používám, připálený pekáč či hrnec je pro tutu myčku umýt hračkou. Pokud budeš kupovat jiný typ - musí tam jít doplňovat sůl - pozor bez ní myčka nemyje, měla by být kontrolka množství soli, zanesení sít, leštícího prostředku, pokud se u vás méně vaří a naopak spotřeba skleniček dosahuje astronomických rozměrů, pak využiješ rychlo program trvající cca 20 minut. Do myčky používám tablety Calgonit, báječný je také tekutý mycí gel.
 Kateřina 31(3děti) 
  • 

Re: barevné prádlo 

(26.9.2001 1:20:46)
Protože kdybych něco vyprala v ruce tak bych se hned osypala, řeším to rozdělením prádla podle barev a praním na rychlo program cca 30 minut.
 Míša, syn 4,5 roku 
  • 

Re: Re: barevné prádlo 

(26.9.2001 8:04:25)
Ahoj Dášo a Kateřino,
taky jsem zvědavá, jak to vy ostatní děláte s barevným prádlem.
Já veškerou špínu dělím na světlé (prádlo, bílá trička, manželovy světlemodré a šedé košile), tmavé (černé, tmavozelené, modré, džíny) a červeno-žluté. Červené věci sice zpravidla trochu pouští, ale žlutým to nevadí, naopak ta žlutá déle vydrží jasná a "svěží" (rozhodně to není tak, že by se postupně všechno měnilo na oranžovou :-)). S vidinou tohohle dělení už oblečení nakupuju. Poučila jsem se - ta červeno-žlutá várka vznikla postupným dokupováním k jednomu žlutému tričku a jedné červené mikině, které jsem musela prát v ruce (mám alergii na saponáty a prací prášky, takže jsem se z toho pokaždé osypala).
 Miška, 3 děti 
  • 

Re: Re: Re: barevné prádlo 

(26.9.2001 8:26:00)
Míšo, to s tím červeno-žlutým prádlem je zajímavé. Sice mám spíš všechno do růžova, ale to zase ladí s tou červenou a fialovou... Já to dělám tak, že když mám málo prádla barevného, musí chvilku počkat, až ho bude víc a potom se podle barev rozdělí. Ještě, že je možné, prát s poloviční náplní. Já už jsem si odvykla /s lepšími pracími prostředky/ prát prádlo na víc, jak 50 stupňů /a to jen bílé/. Jinak povlečení peru na víc stupňů. Kdysi jsem prala bílé prádlo na 60 a víc a zdálo se mi šedivější a zaprané.
 Lída. 


Re: Re: Re: barvu pouštějící prádlo 

(15.11.2001 23:07:11)
Vzpomněla jsem si na vaši starší debatu, když jsem házela ten svůj "kouzelný hadr" do pračky. Podrobnosti o tom, jak to funguje, můžete najít na www.dyemagnet.com.
Vypadá to jako froté a je to čistá balna. Chytá to na sebe barvu z pouštějícího prádla, takže se v pračce neobarví nic jiného. Když mi to mamka líčila, dívala jsem se na to tak nedůvěřivě, jako asi vy teď :-). Takže mi ho koupila, ať se s tím poměřím sama. Poprvé jsem ho jen tak aby se neřeklo přidala mezi čistě bílé miminkovské vědci, ke kterým jsem přidala zelený - téměř jistě nepouštějící - kousek. Jaké bylo moje překvapení, když jsem prádlo vyndávala. Všechno bylo čistě bílé, jen ten původně bílý hadr byl fialový. Já tam s tím bílým prádlem omylem šoupla jednu malou červenou děsně pouštějící věc. Takže teď už to směle používám kdykoli, když peru barvu pouštějící prádlo spolu s ostatním.
Problém mám jen v tom, že moje známá prodejkyně už tohle zboží od firmy nedostává. Takže, kdybyste se setkali s takovou nabídkou, dejte mi prosím vědět. Díky

Lída
 Radka Uhrová (dcera 7,syn 4) 
  • 

Re: Re: Re: Re: barvu pouštějící prádlo 

(16.11.2001 9:06:31)
Ahoj Lído,
něco podobného inzerují v katalogu Magnet-camif.Pokud se tam podíváš, dej vědět, je-li to ono.I mě by se tahle věcička hodila, jenže dosud jsem naprosto nevěřila, že něco takového opravdu funguje.
www.magnet-camif.cz , strana 206 (cena 299,-)

Radka
 Lída. 


Re: Re: Re: Re: Re: barvu pouštějící prádlo 

(25.11.2001 20:13:04)
ahoj Radko,

musím přiznat, že jsem nebyla schopná si tu stránku katalogu zvětšit tak, abych mohla přečíst něco víc, než cenu. Ta zhruba odpovídá. Já ho mám asi za 250. Nepoužívám ho třeba na velmi pouštějící modré věci, které můžu dát dohromady s černým prádlem. Dávám ho do pračky, když si nejsem jistá, nebo když je jeden kus dvoubarevný (kombinace světlé a tmavé). Každopádně ten hadr postupně barvu mění, ostatní prádlo ne. Nefungoval jen jednou - barva z pouštějícího kusu obarvila hadr i gumovou aplikaci na jiném tričku, jinak nic. Když se hadr zcela naplní přijatou barvou, přestane fungovat. Ale já ho už mám přes rok. Prý když smícháš kolu s vodou a dáš ho tam, roztok odbarví :-) Ale to jsem nezkoušela. Konec konců můžeš zkusit vzít kus froté - třeba ten patent spočívá v tom, že zjistili, že froté přijíma barvu nejlíp :-))) Ten hadr jako froté vypadá a je to čistá bavlna.
Lída
 Leona, děti 2, 10 a 2 roky 
  • 

O velehorách a lepidle 

(23.9.2001 17:34:46)
I já se dnes a denně již dva a půl roku potýkám (s naprostým neúspěchem) s haldou prádla, ať už špinavého, či čerstvě vypraného visícího na sušáku či čekajícího, až to již pověšené uschne. A v lepším případě již voňavého, suchého a třesoucího se na žehličku. (Proč dva a půl roku? Protože tak je stará i naše malá princezna. Dokud jme byli jen 3, tedy můj muž, syn a já, nedělalo mi žádné potíže zvládat zaměstnání a i přesto mít domácnost jako ze škatulky, napečeno, úkoly hotové a podepsané a zopakované učivo... Ale od té doby, co je náš malý andílek na světě, jako by se den zcvrknul, nebo co.) Každý den, když krmím naši pračku (bohužel bez sušičky) si svatosvatě slibuji, že hned jak to uschne, tak vše vyžehlím, ale dopadá to tak, jak samy znáte - z kopky prádla je naráz kopa, hora, velehora, která co chvíli hrozí sesunutím. Také jsem už přišla na to, že tepláčky, trička a podobné věci na doma mrňavce ani nám nežehlím.(Beru zpět - přišel na to můj milovaný muž) Zrovna tak povlečení, protože je ověřeno, že můžete cíchy třeba vymandlovat a naškrobit, tak následující ráno vypadají, jako by po nich skákala tlupa opic. Ostatní věci se snažím postupně žehlit a tím likvidovat onu velehoru. Ale mám pocit, že čím víc vyžehlím, tím víc ta hora narůstá - je to zajímavý přírodní úkaz. Co se týče ubrusu - ten nevlastníme, máme korková prostírání. Taky nemám záclony (to byl můj sen od dětství, nemuset věšet záclony)- bydlíme v podkroví, takže je to věc naprosto zbytečná. Stejné je to s koberci -místo nich jsme pořídili parkety, lino, dlažbu a plovoucí podlahu. Syn má takový ten malý kobereček se silnicemi a dcerka má matraci z molitanu potaženou pracím potahem (domácí výroba - jsem totiž velmi šikovná - chachá). Oťapkané zrcadlo čistím tehdy, když už se v něm opravdu nelze poznat a ulepená křesla hned, jakmile se mi z nich podaří odlepit.... Ale abych nevypadala jako čuně - s úspěchem se mi daří každý druhý den povytírat podlahy v celém bytě a 2-3x do týdne vydrhnout WC s koupelnou. Nádobí meju ručně - do naší malé kuchyně myčku prostě nenacpeme. Pokud naše ohlasy čte nějaký chlap(nebo moje maminka), rozhodně poznamená, že kdybychom neseděly u počítače a neplácaly zbytečnosti, měly bychom času dost i na to žehlení. Umím si představit tu živou polemiku...Na svou obhajobu(a možná nejen na svou) musím říct, že ta hodinka na internetu mi perfektně pročistí hlavu a nastartuje mne k dalším výkonům. Jako například posbírat hračky, přišít knoflík, zaštupovat fusekle, umýt boty, uvařit....Však víte. Na závěr musím říct, že jsem opravdu velmi ráda, že v tom nelítám sama a že je nás více, které opravdu všechno tohle jako správné ženy milujeme!
 Radka, 2 děti extra čuňátka 
  • 

Nejsem služka 

(23.9.2001 22:31:54)
Milá děvčata, moc vám všem děkuju, značně se mi ulevilo. Připadala jsem si jako vyvrhel, když jsem před každou návštěvou stěhovala košík s prádlem tak, aby nebyl na očích. Jednou jsem si nedala dobrý pozor a našla ho tchýně. Pes by ode mne kůrku nevzal. Prostě nedokáže pochopit, že když mám jenom 2 děti a mám kancelář doma, nemám byt super naklizený, prádlo vyžehlené a pozašívané, stále napečeno, zahradu posekanou a vypletou. To ještě neví, že ten malý košík týdně žehlí její milovaný syn. Chachá. Jemu vděčím za nákup výkonné sušičky a objevu, že pokud prádlo vyndám a složím hned, žehličku nepotřebuje. Ubrus dávám také jen na vánoce a velikonoce. Poslední báječný vynález: nejlepší koberec = žádný koberec. Dlažba s podlahovým topením nemá chybu.
 Agáta, syn 7 let 
  • 

správně! 

(24.9.2001 8:12:36)
Jasně holky, souhlasím s Vámi, na nevyžehlené triko ještě nikdo neumřel (i když teď zrovna nějak výjimečně se mi nevyžehlené prádlo podařilo zminimalizovat na jednu igelitku, heč, ovšem v koupelně už visí další).

Znám však jednu maminku, má pět dětí, žehlení i spodního prádla je pro ni samozřejmostí a jen se mi tak provinile svěřovala, že možná ty ponožky už žehlit nebude.
 Milan 
  • 

Znacka susicky? 

(25.9.2001 10:05:56)
Precetl jsem si clanek o prani a suseni i par nazoru. Bohuzel jsem se nedostal na clanky dva tydny stare, jak o nich pise Dasa. Jiz delsi dobu premyslime se zenou o zakoupeni susicky. Zenu na tom laka hlavne moznost zbavit se zehleni. Zajimal jsem se o technickou stranku veci u znamych a kolegu v praci a zjistil jsem, ze maji s pouzivanim susicky a nutnosti zehleni rozdilne zkusenosti. Asi hodne zalezi na znacce a zpusobu pouzivani. Take asi na tom, jedna-li se o samostatnou susicku a pracku ci o kombinaci pracky se susickou. Bohuzel jsem nikde v clancich nenarazil na pouzivanou znacku susicky. Mohly byste, mile ctenarky, poslat strucnou odpoved na otazku, jakou konkretni znacku a typove cislo susicky pouzivate?
Dekuji.
 Dáša 
  • 

Re: Znacka susicky? 

(25.9.2001 22:11:30)
Skús napr. www.electrolux.cz
 Kateřina 31(3děti) 
  • 

Re: Znacka susicky? 

(26.9.2001 1:25:57)
Milane,
o sušičkách jsem toho napsala opravdu dost. Obecně lze říci, že je mnohem lepší samostatná sušička, je třeba dát pozor na to, aby dvířka byla dostatečně velká lépe obdélníková než kulatá. Prádlo je třeba před dáním do sušičky protřepat, skládat hned po dokončení sušení. K žehlení zůstanou opravdu jen čistě bavlněné pánské košile, ty s příměsí jdou dávat rovnou na ramínka a do skříní.
Sušičku mám značky whirlpool awz 121 - cena něco nad 10 000 Kč.
Katka
 Renata,dve deti 
  • 

Porozumeni 

(25.9.2001 21:56:28)
Mila pani Magdo,jsem rada ze takove problemy nemam jen ja.Mam dve male deti,ktere jsou rok a tri mesice po sobe,jsou obe velmi ciperne a tak nestiham prat,uklizet,atd.Kos se spinavym pradlem mi pretyka a o cistem a jeste nevyzehlenem taky,tedy dnes ne,zehlila jsem skoro cely den.U toho varila obed,uspavala mladsi dceru a napominala syna at neve,ze malou vzbudi.Nekdy to u nas vypada jak kdyz vybouchne atomovka.Ze zacatku me mrzelo,ze to nestiham uklidit ,ale tet se radeji venuji detem.Tak silne nervy vsem ,ktere jsou na tom stejne.
Renca
 Martin 
  • 

Sušička- prosím o radu 

(30.9.2001 19:35:01)
Radi bychom poprosili o radu jakou sušičku koupit. Zajimalo by nas, zda nam vysuší prádlo odstředěné na 500 ot./min. (máte s tím někdo zkušenost?). Víte někdo, proč je tak velký cenový rozdíl mezi kondenzační a ventilační. V obchodě nám nikde nebyli schopni kvalifikovaně poradit ani jsme nenašli nějaké spotřebitlské testy, které by nám odpověděly na naše dotazy. Také bychom uvítali vaše zkušenosti s konkrétní značkou.
 Katka 
  • 

Re: Sušička- prosím o radu 

(30.9.2001 20:21:25)
Kondenzační sušička odpařenou vodu z prádla zkondenzuje a odvede do odpadniho systemu, podobně jako pračka použitou vodu. Musí se tedy napojit na odpadni potrubi. Složitější technologie, proto podstatně vyšší cena. Ventilacni susicka ma zpravidla odvodni hadici, která se má vystrčit ven z místnosti, pokud je však ve větší místnosti, může se voda bez nejmenších problémů odpařovat do místnosti (ušetříte za drahé zvlhčovače vzduchu), hadici pak prostě odšroubujete a uschováte na věčné časy. Prádlo odstředěné na 500 otáček suším v naprosté většině, čím více vody je v prádle, tím je pak po usušení nadýchanější.
Z vlastní zkušenosti doporučuji samostatmou sušičku se čtvercovými dvířky, typ stačí v ceně kolem 10 000 Kč, investice do dražší s různými senzory se dle mého nevyplatí.
 Pavla, syn 10 měsíců 
  • 

Re: Re: Sušička- prosím o radu 

(30.9.2001 21:17:35)
Můžete mi někdo poradit jakou koupit myčku? Myslím cenu tak okolo 10-20 tis.
 Milada, dcera 10m, syn 5,5 roku 
  • 

Re: Re: Re: Sušička- prosím o radu 

(30.9.2001 21:49:25)
Ahoj Pavlo,

už jsme Ti radily - no většinou to byly holky, tak píšu tvrdá Y. Ale někam se to přesunulo, původně jsi se přece ptala v rubrice o miminkách, že? Ale teď absolutně nemohu najít, kde to je teď :-(

Milada
 Milada, dcera 10m, syn 5,5 roku 
  • 

Re: Re: Re: Re: Myčka 

(30.9.2001 22:06:40)
Pavlo,

tak už jsem to našla. Je to v rubrice Vybavení, listuj až k 20.9.2001.

Milada
 Milan 
  • 

Dotaz pro Katerinu 

(1.10.2001 17:49:51)
Ahoj Katerino,

procetl jsem par Tvych prispevku o susickach (diky Jirko za odkaz) a jsem prekvapen jednou technickou zalezitosti. Ve vsech materialech, ktere jsem doposud sehnal, se hovori o tom, ze aby suseni bylo vyhodne, musi mit pracka minimalne 800 otacek za minutu a vice. Totez mi napsala i Magda Silna (take dekuji), ktera uvadi dokonce jako minimum 1000 otacek. V Tvych prispevcich jsem se docetl, ze nejradeji odstredujes pri 500 otackach. Jaky to ma pak vliv na dobu suseni? A na spotrebu el. energie? Uvazujeme se zenou o koupi susicky hlavne z duvodu uspory unavneho zehleni. Protoze mame pracku IGNIS, ktera umi jen tech 500 otacek za minutu pri odstredovani, znamenalo to az dosud pro nas dalsi velkou investici do lepsi pracky. Dle Tvych zkusenosti by ale nase pracka asi postacovala. Jaky je Tvuj nazor? A jeste jeden dotaz na nutnost zehleni. Nosime misto kosil a halenek obycejna bavlnena tricka. Myslis, ze by se po ususeni v susicce nemusela zehlit?
Diky za odpoved.
 Kateřina 31(3děti) 
  • 

Re: Dotaz pro Katerinu 

(1.10.2001 20:37:10)
Ahoj Milane,
myslím, že investice do nové pračky (pokud jste s ní jinak spokojeni) je opravdu jenom kvůli počtu otáček zbytečná. Má inteligentní pračka (TOP MODEL od AEG) umí bez problémů i
1 500 otáček, jenom jsem časem vypozorovala, že nejméně následné práce je opravdu s prádlem vysušeným na 500 otáček. Je to zajímavé ale zkusila jsem vysušit stejný počet ručníků odstředěných na 500 a na 1500 otáček - rozdíl byl 12 minut, což bych považovala za zanedbatelné. Prádlo doporučuji před vložením protřepat (stejným způsobem, jako když ho chcete pověsit na šňůru). Pokud ho vyndáte hned po usušení, pak 98% prádla žehličku opravdu nepotřebuje, bavlněná trička v naprosté většině rovnou ze sušičky věším na ramínka a ukládám do skříně.
Katka

P.S. Po každém sušení je třeba ze sušičky odstranit usazený nános na filtru - kdo to jednou uvidí, kolik prachu, úlomků vláken - je to opravdu vrstva, ten už podle mě jiný způsob sušení těžko kdy využije.

P.S.2 Jsem alergická na domácí prach, pyly trav apod. Dokud jsem neměla sušičku, mohla jsem se při žehlení udusit. Na příčinu jsem přišla v tom okamžiku, kdy jsem poprvé vyndala k vyčištění filtr ze sušičky - to všechno v tom prádle dříve zůstalo!

 Šárka 
  • 

Pro Milana 

(10.3.2002 22:55:09)
Milane,
máme sušičku jen krátce, cca měsíc, ale za tu dobu jsem nežehlila nic, a vyprali jsme kompletně všechno včetně košil a povlečení. Slyšela jsem kdysi od kamarádky, že jsou věci ze sušičky přesušené a žehlí se podstatně hůř. Nemůžu to potvrdit. Nevím,jak jiné sušičky, ale ta naše je skvělá (Siemens, číslo nevím, ale je to ta nejnovější). Ubylo mi hodně práce!

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.