| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Vliv kojení na inteligenci dítěte

 Celkem 87 názorů.
 Daniela(dospely syn) 
  • 

Vliv kojeni 

(6.10.2001 4:27:40)
Ja si osobne myslim ze na tom neco bude,ja osobne jsem kojila rok a pul. Bylo to pro mne pohodlnejsi nezli litat s lahvemi a sterilizovat je. Syn je velice chytry a inteligentni a zdravy netrpel nikdy nejakymi nemocemi.Dobre urostly. Samozrejme jsem se tez musela chranit a jist hodne ovoce zeleninu a pit mleko a doplnovat vse mineralkami a pripadnymi vitaminy a mineralnimi latkami a calcium.Abych se udrzela v dobre kondici. Myslim ze na tom neco je.Daniela
 Helena Souchová 


Re: Vliv kojeni 

(10.12.2002 9:30:41)
Já ani moje sestra jsme nebyly vůbec kojené a ani jedna z nás nikdy netrpěla nějakou chorobou a ani jsme jako malé příliš nestonaly a to pocházíme Teplicka z inverzní oblasti. Co se týče inteligence (sama se posoudit nemohu:), ale maturovala jsem s vyznamenáním a má sestra nyní studuje vysokou školu.
Mou dceru jsem kojila pouze 3 měsíce a také mi nepřipadá horší než ostatní (déle kojené děti), dovolím si říci, že má v mnohém i navrch (ale to tvrdí asi každá matka o svém dítěti:). Jen nám začíná trošku přerůstat (ve 22 měsících měří 92 cm, ale váží 14 Kg, takže otesánek zase naštěstí není).
Jinak jsem zastánce kojení, samozřejmě.

 Petra, 6-ti měsíční syn 
  • 

Kojení je skvělé 

(31.5.2002 21:27:43)
Nevím, zda má kojení vliv na inteligenci, ještě to nemám vyzkoušeno a i kdyby syn byl inteligentní, nevím, zda bych to připisovala kojení. Jedno je ale jisté.Sbližuje to matku i dítě, je to určitě zdravé a v neposlední řadě taky velice pohodlné jak pro matku tak pro dítě. Matka nemusí nic chystat a dítě nemusí dlouho čekat. Jsem odhodlaná kojit do roku, déle mi to připadá možná zbytečné, když už papá teměř vše, ale uvidíme, třeba až to přijde, změním názor.
Mějte se a díky.
 Renca,Misa 2roky,4mesice 
  • 

Re: Kojení je skvělé 

(9.12.2002 21:15:42)
Petro,pokud si myslis,ze po roku ji kazde dite vse,tak Michal je vyjimka.Kojim ho stale a opravdu da prednost kojeni pred jidlem.Inteligentni je,nebo spis vychytraly az moc,ale jestli je to z kojeni,nevim.Kdyby mi nekdo rekl po porodu,ze budu kojit tak dlouho,tak neverim.
 Andrea + Vítek 14měs 
  • 

Re: Re: Kojení je skvělé i pro roční dítě 

(24.3.2003 19:59:27)
Uz od začátku těhotenství jsem byla rozhodnutá, že budu kojit tak dlouho, jak jen to půjde. Teď je Vítkovi 14 měsíců a já stále kojím. V některých dnech převážně (hlavně když rostou zuby). Že by jedl všechno, to tedy opravdu ne. Kojení je teď daleko více o sblížení a poutu. Vítek se už naučil, že příjde, zvedá mi tričko a vyzývavě brumlá, aby dostal své mlíčko - v tu chvíli ho žádné další jídlo nemůže přesvědčit, že je lepší. Takže s tou "vychytralostí" bych rozhodně souhlasila. Co se týká inteligence, tak to ještě uvidíme.
Andrea
 Antonín vezen kmínem 
  • 

Re: Re: Re: Kojení je skvělé i pro roční dítě 

(21.5.2003 21:50:21)
Blbost .
 kaja 
  • 

nesouhlasím 

(13.12.2002 21:14:12)
Nesouhlasím s příspěvkem o vlivu kojení na mentalitu dítěte. Sama mám dceru, kterou jsem porodila císařským řezem a kojená byla pouze týden.Šla o rok dřív do školy, v 5. letech uměla číst.Nyní je na druhém stupni základní školy a má na vysvědčení pouze jedničky.Nepopírám, že kojení je nejvhodnější způsob stravování kojenců, také je to nejpohodlnější pro maminky, ale rozhodně nesouhlasím s názorem, že kojené děti jsou na tom mentálně lépe.
 dada 
  • 

Re: nesouhlasím 

(14.4.2003 22:14:19)
myslím si totéž
i když jsem přestala kojit dvojčata až v 23 měsících, inteligentní jsou dost -ale určitě ne kvůli kojení.
 Lenka, Kryštůfek *1.8.2002 


Re: nesouhlasím 

(19.5.2003 12:56:43)
Holky, já tedy nevím, jak jste na tom s inteligencí vy, ale to není NÁZOR, to je VÝZKUM. S výsledky je možné nesouhlasit, ale to je asi tak jediný, co s tím můžete dělat :-)))))
 Lida a twins 


Re: Re: nesouhlasím 

(20.5.2003 22:09:23)
To je prave ten problem - ze jde o vyzkum - a provest takovy vyzkum spravne je velmi slozine, mnohdy az nemozne.

Nemohu nesouhlasit s vysledky, jelikoz nevim podrobne na jakem vzorku byl provaden, jak presne dlouho, podle jakych kriteriich byli jedinci vybrani, merila se take inteligence rodicu, dalsi strava apd, apd. Otazek mnoho. V kazdem pripade mam vsak o vysledcich jiste pochyby. Nedokazi si predstavit jak mohou statisticky spravne prokazat, jak vysoke IQ by kojeny jedinec mel, kdyby kojen nebyl a naopak. A prave ze jde jenom o "porovnavaci" metodu, tak pochybnosti mam.
Na zaklade tohoto vyzkumu bych take mohla klidne rici, ze mene inteligentni matky nekoji! (protoze inteligence se do jiste miry dedi a co kdyz s to s tim kojenim nema nic spolecneho - tak to je jenom priklad)

Pokud by tomu totiz tak bylo, tak by cela generace deti, narozenych v 70tych letech byla "mene inteligentni", jelikoz v te dobe se kojilo jen minimalne. Prozatim jsem nic takoveho neslysela.

Ale jinak s kojenim samozrejme souhlasim, ma to spoustu bolahodarnych vyhod jak pro dite tak pro matku.
 Evelyn1968,2děti 


Re: Re: Re: nesouhlasím 

(21.5.2003 7:51:40)
To už fakt přeháníte,
ono už nestačí, že jsem neschopná, hrozná matka já, když jsem měla málo MM, teď to ještě odnesou moje děti nízkým IQ, asi bych si to měla jít rovnou hodit.

E.
 Hanka, dcera 3 roky 
  • 

Re: Re: Re: Re: nesouhlasím 

(21.5.2003 20:25:47)
Nedá mi to a musím se zapojit do diskuze. Myslím si, že kojení není žádná zásluha. Jsou prostě maminky, které kojit nemohou, ale to přece ještě neznamená, že by byly špatné mámy. Naopak mám známou, která sice kojí, ale zato dává ročnímu dítěti párek v rohlíhu s kečupem. Souhlasím s tím, že kojení je to nejlepší, co můžeme dítěti dát, ale někdy to prostě nejde. Rozhodně mi moje dcera, která např. od 1,5 roku mluví ve větách, od 2 let zná všechny barvy a umí spoustu básniček a písniček, nepřipadá hloupá. Hanka
 Antonín veze kmín ,spokojený taťka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: nesouhlasím 

(21.5.2003 20:58:49)
Vy ale máte starosti to je vidět, že na tý mateřský nemáte co dělat-chytračky přepracovaný.
 Antonín veze kmín,šťastný taťka 
  • 

Re: Re: Re: Re: nesouhlasím 

(21.5.2003 21:05:31)
Také jsem měl málo mateřského mlýka (nemohl jsem vůbec kojit) a nepřipadám si ménně inteligentný ,jsem jako každá druhá nebo i první žena ,i když jsem muž.Doufám ,že mně podpoří i další chlapy.
 Antonín veze kmín 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: nesouhlasím 

(21.5.2003 21:12:38)
čet jsem tvůj příspěvek a musím říct ,že mně mluvíš z duše jako bysmese znaly léta.
 Marťa11 


Re: Re: Re: Re: Re: nesouhlasím 

(21.5.2003 21:13:09)
Vy asi nebude Čech, co? Ty hrubky, to je fakt děs... ostatní nebudu komentovat.
 Antonín veze kmín 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: nesouhlasím 

(21.5.2003 21:47:01)
To mám tak rád tyhle přechytralý matky, který tráví čas u internetu místo aby se pořádně staraly o děcka.To by mě zajímalo, jestli si uvědomujete že jako ženský máte naprostou pohodu celý tři roky a přitom si připadáte hrozně "zdrchaný" To jsem zvědavý co mi na tohle odpovíte.
 Jana CAM 


Pro Antonína 

(21.5.2003 22:11:12)
Antoníne co vozíš ten kmínek. Mateřská trvá čtyři pohodové roky a né tři a můj muž který mě právě od netu vyhání, že mi můj čas vypršel se diví, že tady diskutuješ s ženskýma místo toho, abys třeba jak on hrál radši přes net s chlapama mariáš. Jana
 Antonín veze kmín 
  • 

Re: Pro Antonína 

(22.5.2003 6:52:33)
Manželovi vyřiďte že mariáš pro chlapy se nehraje na internetu ,ale v hospodě a že se mu nedivím ,že vás u počítače nechává vypovídat ,protože je to pro něj rozhodně pohodlnější než poslouchat debatu o inteligenci kojených dětí doma.
 Marťa11 


Pro Antonína 

(22.5.2003 7:47:45)
Tý, jo.!!!
Tak teď jste nás ale odhalil, že si celý ty 4 roky na mateřský jenom sedíme u internetu, lakujeme si nehty, cákáme se ve vaně a vůbec se celý den připravujeme na to, až manžílci přijdou z práce domů a my jim budeme vyprávět, jak jsme zdrchaný... a děti a domácnost - jako nic - dítě na celý den strčím do postýlky a přivážu ho tam, aby nedej bože nevylezlo a domácnost je přeci hračka - vypráno, vyžehleno a uklizeno - to se přeci dělá samo, ne?
Hlavně to proboha neřozšiřujte mezi ostatní chlapy, který nejsou tak chytrý, inteligentní a vtipný jako vy a nechtěli si to pak s náma třeba vyměnit!!! Samozřejmě i s porodem, protože to je, jak vy chytrý, inteligentní a vtipný pán jistě víte, něco jako rýma, ale my to zase přeháníme, abysme byly důležité!!!
Zdraví Marťa (na mateřský)
 Antonín veze kmín veze Káču na tragaču 
  • 

Re: Pro Antonína 

(22.5.2003 18:01:07)
Mějte se hezky .Jsem rád ,že jste pochopila ,že se jedná o legraci a lehkou nadsázku . Důležité je neztratit smysl pro humor. Přeji Vám mnoho sil při výchově svišťů.Pokud máte nějaké zajímavé téma rád se někdy vaší diskuse opět zúčastním-prudce inteligentní Antonín.
 oberka 


Re: Re: Pro Antonína 

(29.8.2004 22:44:32)
ano velmi suhlasim s maminkami a pre Antonina iba jedna vec: blbec nnikdy nepozna ze ma nizke IQ. Tak mnoho zdaru prajem.
 Táňa dvě děti 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: nesouhlasím 

(23.6.2006 14:14:22)
Na tohle Ti odpovím jen tím,že je mi tě upřímně líto....
 Eva K 
  • 

Re: Re: Re: nesouhlasím 

(21.7.2005 10:27:55)
Souhlasím, myslím, že udělat výzkum, který skutečně odpovídá realitě je velmi těžké, většinou nejsou zahrnuty všechny faktory, které ho mohou ovlivnit.
Eva
 Nicollette 


Re: Re: nesouhlasím 

(7.6.2004 8:36:35)
Tak nevim, kdo a jak to zkouma, ale ma dcera (8 let) je kojena poctive 13 mesicu, je alergicka na vsechno mozne i nemozne, pravidelne nemocna, vice nez jeji spoluzaci ve skole a v druhe tride ma na vysvedceni dvojky. Mela jsem snad kojit jeste par let??? Samozrejme, ze kojeni je lepsi nez flaska (i praktictejsi), ale ne kazda maminka kojit muze. Co ja jsem se nacetla, ze kojene deti maji daleko mensi riziko byt alergiky, nez deti nekojene. Kdepak.....
 jaga,syn 6 měsíců 
  • 

Re: Ach to kojení! 

(21.5.2003 21:12:00)
Se zájmem jsem si přečetla příspěvky týkající se kojení a jeho vlivu na inteligenci dětí.Sama jsem díky hysterii kolem kojení 3 týdny trápila dítě hlady, protože -cituji-,,Již milióny matek před vámi byly schopné kojit...atd. atd."" Dítě se přisávalo nejdřív na půl hodiny, pak na 3 a půl, na 7, na 9,když byl chlapečkovi měsíc,vydržel vzhůru střídavě řvoucí a střídavě zuřivě škubající už prázdnými bradavkami celkem 13 hodin.Sousedi bušili přes zeď a ráno se šlo do poradny.Další 3 měsíce jsem krmila Sunarem i kojila a dítě konečně získalo denní režim.Hledala jsem řešení v literatuře i na internetu, ale celkové vyznění bylo jasné: někde maminko děláte chybu. Hledala jsem tedy chybu a našla jsem - stres ! - ten za to může. Protože jinak jsem zkusila všechno možné i nemožné. Chci tím jen říci těm, které chtějí kojit, ale nemohou, aby zbytečně netrápily ani sebe, ani svoje dítě.jaga
 Evelyn1968,2děti 


Re: Re: Ach to kojení! 

(22.5.2003 10:01:55)
Ahoj Jago,
úplně Tě chápu, kolem kojení je opravdu hysterie, jinak se to nedá nazvat. Kdybych neměla úžasnou pediatričku, která mi vysvětlila, že kojení je důležité, ale důležitějží je, aby dítě pilo aspoň NĚJAKÉ MLÉKO, asi bych díky všem super radám nechala syna nevědomky umřít hlady:o(. I tak jsem byla pod velkým tlakem a brečela jsem při každém otevření Nutrilonu, protože " Kojení je pro dítě nejlepší výživa....."
Odborníci to ignorují, ale jednou se v TV jeden "podřekl" a přiznal, že JSOU matky, které mléko prostě nemají. Kdyby mi to někdo řekl už v porodnici, ušetřila bych si dva roky deprese.
E.
 Hanka, dcera 3 roky 
  • 

Re: Re: Re: Ach to kojení! 

(22.5.2003 12:03:55)
Ahoj holky, úplně s vámi souhlasím. Moje dcera hned v porodnici kojení prostě odmítala a nic s tím nesvedly ani sestřičky v porodnici, která je zaměřená na kojení. Samozřejmě jsem pořád musela poslouchat, že je jediná v porodnici a že se to prostě podařit musí, ale nepodařilo. Připadala jsem si jako hrozná matka, protože před porodem jsem byla přesvědčená, že kojit budu minimálně půl roku a v životě by mě nenapadlo, že bych to nedokázala. Naštěstí mi naše doktorka schválila Nutrilon, ujistila mě, že to vůbec nevadí, což mi po hysterii, která vládne v porodnicích kolem kojení, připadalo jako balzám. Dcera byla spokojená a to je myslím to hlavní.
 cvrčk 


Re: Ach to kojení! 

(2.3.2005 20:23:06)
Mám synka Vašíka , kterému za několik dnů bude 10 měsíců.Stále kojím.Když mu byly asi čtyři týdny,naše paní doktorka zjistila že málo přibírá na váze a věnovala mi Sunar.Nastala na pár týdnů smíšená výživa,a poté se podařilo znovu přejít na plné kojení bez sušených mlék.Mimochodem-jedna moje známá už od příchodu z porodnice krmila dcerušku převařeným nízkotučným mlékem a černým čajem.A jak rostla a přibývala!Zádné špatné následky po jakékoliv stránce.Tak jak to teda je?!
 Gabča(Bára 28.3.) 


Re: Re: Re: Ach to kojení! 

(6.7.2005 17:12:37)
ahoj,souhlasím!!!!Měla jsem deprese,neměla jsem mléko-ale věichni mě ujištovali,že to chce čas.Malá po přiložení okamžitě spala a buzení nepomáhalo.V porodnici mi řekli,že se mám uklidnit,ale nikdo mi nepomohl.Ted je malí 15 měs,je šikovná,ale ještě ted je mi z toho smutno.Dokrmovaná byla od 2 týdne,kojila jsem 8 měs.S první dcerou to bylo stejné-kojit jsem chtěla,ale neělo to
 Eva K 
  • 

Re: Re: Re: Ach to kojení! 

(21.7.2005 10:35:20)
3% matek nemůžou vůbec kojit. A ta informace mi nepřipadala nijak tajná..

Eva
 Burka 


Dlhodobe kojenie 

(15.6.2004 21:11:31)
Dojcim svoju dceru sedemnast mesiacov. Je to velmi prirodzene a prijemne, obom nam to vyhovuje. Nerozmyslam nad tym, do akeho veku ju budem dojcit. Co sa tyka zvysenej inteligencie u dlhodobo dojceneho dietata, priklanam sa k nazorom, ze to moze mat takyto vplyv, ale nie prevratny. Dojcenie ma urcite pozitivny vplyv na organizmus dietata a dovolujem si tvrdit, ze dlhotrvajuci. Materske mlieko je jedina strava sita malemu dietatu na mieru. Nenahraditelna. Verim, ze do urcitej miery inteligenciu zvysuje. Ale matky, ktore nedojcia z roznych dovodov sa teraz nemusia obavat, ze ich deti nebudu inteligentne. Su tu totiz aj ine faktory, ako je genetika, socialne prostredie v ktorom dieta vyrasta, to,ako sa dietatu venujeme a iste cela skala roznych inych.
 Marie 
  • 

Re: nesouhlasím 

(20.4.2007 14:47:58)
Ono je to myšleno v průměru.
Samozřejmě těch důvodů, proč je někdo inteligentní, je více. Dědičnost, to, jak se mu v dětství rodiče věnovali, jestli nežil ve stresu, atd. Ale myslím si, že kojení sem patří taky. Rozhodně přispívá ke spokojenosti dítěte. Nespokojené dítě se hůře soustředí. Čili je v tom sposta faktorů, víte?
Je fajn, že vaše dítě je inteligentní i když jste nekojila, ale to přece nevylučuje to, že kojení podporuje inteligenci!
 Lucie 2 děti (9 let a 4 měsíce) 
  • 

Inteligence není jen o kojení. 

(6.6.2007 8:47:22)
Staršího syna jsem kojila pouze 2 měsíce a je velmi chytrý ve 3 letech se naučil sám sčítat. Teď přemýšlíme jestli jej dát na gymnázium po 5. třídě, protože máme pocit, že se na základce nudí.
Mám neteř, která byla kojena do roku a ve škole jí to moc nejde.
Obě děti mají matky vysokoškolačky a otce středoškoláky. Otcové jsou bratři.
Inteligence není jen o kojení.
 LaD 2002 


To je ale blbost! 

(8.5.2003 22:46:41)
Že by v tom mateřském mléce byly nějaké chemické urychlovače?
 Laurísek 


Kojení 

(14.6.2003 15:35:57)
Já kojím svou holčičku 4 měsíce.Jsem moc ráda, že mohu kojit. Je to jedna z těch nejlepších věcí, které může maminka pro své dítko udělat. Ale když to prostě nejde, tak se nedá nic dělat a ta nejlepší věc je jít koupit třeba ten Nutrilon a ne se trápit a nervovat. Sama vím, že schopnost kojit je dar a je mi líto všech maminek, které kojit nemohou. Kdybych musela z nějakého důvodu přestat kojit asi bych to hodně obrečela.
 tangerine 


Re: Kojení 

(14.12.2003 21:21:49)
Dceru kojím sedm měsíců,ted má osm kilo,od pátého přidávám večer kaši a od šestého zeleninu.Překonaly jsme spolu krizový 3-4 měsíc,kdy je růstový spurt,tím,.že jsem kojila třeba po hodině,kdykoliv si řekla, a mléko se začalo tvořit víc.Nabídka se přizpůsobila poptávce.Hodně piji vodu,ovocné čaje a fenykl anýz čaj každý den,jím pravidelně a rozmanitou stravu a jsme v pohodě.Je velice vnímavá a šikovná,ale možná by byla i bez toho kojení.Je pouze dokázáno,že kojené děti mají vyšší emoční inteligenci,lepší imunitu a pleť a delší život.
 Helena,Evička+Alex 8/02 


Re: Re: Kojení 

(30.12.2003 22:28:02)
Dvojčata jsem kojila necelých šest neděl, po prořvaných nocích a dních jsme nasadila Nutrillon, a ejhle Evka začala konečně nabírat na váze (v šesti nedělích měla necelé 2,5kg, při porodní váze 2.2,kdy zhubla na 1.8kg)a Alex přestal být nervozním uřvaným mímem, oba spali tři hodiny v kuse.Před tím věc nevídaná.Já se uklidnila, pořádně vyspala (šest hodin, jednou krmil manžel) a šla nakoupit další Nutrillon a byla jsem úplně bez výčitek. Mléko jsem měla, tak pro jednoho, protože Evina už v porodnici odmítla prso, poté se naučila prostě nastrčit pusinku a Alex pumpoval za oba a Evince to teklo bez námahy do bříška.(a pak, že bez práce nejsou koláče), takže kde není dostatečná poptávka, nebyla dodávka. A nemám pocit, že by byli méně inteligentní, nebo emočně zaostávali.Evička leze od čtyř měsíců, po čtyřech od pěti (nekecám, mám to zadokumentované), Alex od půl roka, v sedmi měsích lítali kolem nábytku a v devíti měcích začali chodit.V deseti měsích jsme chodili na klouzačku na písek. Oba mluví na svůj věk velice slušně, dokážou se, s trochou obtíží, sami najíst, jsou železně zdraví a to chodí do jesliček. Takže nevím, jak je to s tím výzkumem inteligence kojených a nekojených dětí. (jsem zásadně PRO kojení !!!)
 Misa3 


Re: Re: Re: Kojení 

(31.12.2003 1:47:37)
Proboha kdo prisel na tak straslivy nesmysl, ze by kojene ci nekojene deti byli mene ci vice inteligentni nez druha skupina? Napr. Jungiani predpokladaji, ze by se kojeni mohlo odrazit na citovem vyvoji ditete, ale to je jen jedna z teorii a pochopitelne kdyz maminka nemuze kojit, nerekla bych, ze dite bude citove deprivovane, pokud se mu bude jinak po vsech strankach dobre venovat. Kojeni je urcita intimita mezi ditetem a matkou a jaksi utvrzuje v diteti pocit bezpeci a je to pradvepodobne pro dite prijemne, ale to jiste pokud lezi matce v naruci a ona ho krmi z lahve a treba je pro ni snazsi se s ditetem szit protoze ji kojeni bolelo, tak nevidim duvod, proc by se to melo na cemkoliv odrazit.
 Leila 
  • 

Re: Re: Kojení 

(24.5.2005 9:15:06)
Smarja, co je to za blbost, ze kojené děti mají vyšší emoční inteligenci,lepší imunitu a pleť a delší zivot???? To jsi nekde cetla ???? Znam spoustu lidi kojenych i "sunarovych", a a muzu Te ubezpecit, ze jejich emocni inteligence, plet i delka zivota se ROZHODNE NEODRAZI od toho, jestli byli kojeni nebo ne. To mi prijde jak komunisticka utopie / kojit, kojit, co to da a vymyslet ruzne veci , aby lidi verili, ze je to nejlepsi pro jejich dite. Netvrdit, ze to nejlepsi neni, ale prosim Te, nepis, ze kojeni lide maji vyssi emocni inteligenci atd... to je fakt utopie...
 Leila 
  • 

Blbost.... 

(24.5.2005 9:16:15)
Smarja, co je to za blbost, ze kojené děti mají vyšší emoční inteligenci,lepší imunitu a pleť a delší zivot???? To jsi nekde cetla ???? Znam spoustu lidi kojenych i "sunarovych", a a muzu Te ubezpecit, ze jejich emocni inteligence, plet i delka zivota se ROZHODNE NEODRAZI od toho, jestli byli kojeni nebo ne. To mi prijde jak komunisticka utopie / kojit, kojit, co to da a vymyslet ruzne veci , aby lidi verili, ze je to nejlepsi pro jejich dite. Netvrdit, ze to nejlepsi neni, ale prosim Te, nepis, ze kojeni lide maji vyssi emocni inteligenci atd... to je fakt utopie...
 Leila 
  • 

Blbost.... 

(24.5.2005 9:17:25)
Smarja, co je to za blbost, ze kojené děti mají vyšší emoční inteligenci,lepší imunitu a pleť a delší zivot???? To jsi nekde cetla ???? Znam spoustu lidi kojenych i "sunarovych", a a muzu Te ubezpecit, ze jejich emocni inteligence, plet i delka zivota se ROZHODNE NEODRAZI od toho, jestli byli kojeni nebo ne. To mi prijde jak komunisticka utopie / kojit, kojit, co to da a vymyslet ruzne veci , aby lidi verili, ze je to nejlepsi pro jejich dite. Netvrdim, ze to nejlepsi neni, ale prosim Te, nepis, ze kojeni lide maji vyssi emocni inteligenci atd... to je fakt utopie...
 *Jula-junior* 


Re: Blbost.... 

(25.5.2005 17:04:22)
Je to vážně blbost.Moji dceru jsem nekojila vůbec.Je prvním rokem na vejšce,nikdy neměla horší známky než 2.Neteř byla kojená do 15ti měsíců,je v páté třídě a má trojky od shora dolů.
 zufi 


Re: Re: Blbost.... 

(25.5.2005 17:07:54)
Souhlasím,mám dvě dcery,obě byly kojené minimálně,asi 14dní až měsíc.Obě jsou až nudně chytré.
Mladší má samé a starší je na vysoké,na Filosofické fakultě UK,kde brali 10lidí ze 300.
 Míša(cyrda) 
  • 

Re: Kojení-dítě citově rozvíjí a tím rozvíjí jeho přirozenou inteligenci ne intelekt 

(26.12.2006 15:34:05)
Kojení rozvíjí pevnou vazbu mezi dítětem a matkou. Dítě se tak stabilizuje a má pocit jistoty, kterou mu umělá strava-NIKDY-NIKDY-NIKDY nemůže dát!!!!! Kojené dítě je tak šťastné-zaplavuje se při sání endorfiny (něco jako dospělý při francouzském polibku nebo sexu, či sportu a jiné pohybové aktivitě, kdy překonává své ego). Kojené dítě díky pevnému -orálnímu - sacímu - kontaktu s matkou rozvíjí TĚSNÉ citové pouto, které se nekojenému dítěti nedostává. Emocionální rozvoj upevňuje jeho víru v samo sebe a posiluje jeho přirozenou inteligenci. Děti nekojené-odstrčené hledají celý život už jen "náhražky", které jim byly od narození předsouvány v podobě "umělé stravy". Takto se snaží "vyšvihnout" nad ostatní i v kolektivu, intelektuálními tedy opět umělými znalostmi jako hladoví citově nenasycení, odtržení od prsu. To jsou ti neomylní jedničkáři-intelektuálové-nikoli inteligenti. zdraví Míša
 Zufi. 


Re: Re: Kojení-dítě citově rozvíjí a tím rozvíjí jeho přirozenou inteligenci ne intelekt 

(26.12.2006 16:02:27)
Nesouhlasím s tebou.Moje děti byly a jsou šťastné a mají pevnou citovou vazbu, nejsou žádné ,,jedničkářky,, , ale přirozeně inteligentní, starší studuje vysokou, mladší je na gymplu a má IQ 140.Kojené nebyly.
Tvůj příspěvek musí rozplakat maminy, co nemohou kojit, protože po přečtění nabudou dojmu, že jsou ,,macechy,,.
Ty jsi z Laktační ligy ?
 Líza 


Re: Re: Kojení-dítě citově rozvíjí a tím rozvíjí jeho přirozenou inteligenci ne intelekt 

(26.12.2006 16:15:39)
Míšo, a ty jsi byla kojená nebo ne? Já jen odkud se bere ten exaltovaný projev...
 Katerina, tri deti, cekam ctvrte 
  • 

PRO VSECHNY FANATICKE "KOJOVNICE" 

(26.12.2006 18:44:58)
Takovyhle skalopevny bojovnice a kojeni, co pouzivaji ty demagogicky argumenty hranicici se sektarskymi metodami argumentace bych fakt posilala tam, kam patrej, tedy slusne receno do haje. Moje mama me kojila par tydnu, nejaka podobne priblbla kravka- LEKARKA TO BYLA tenkrat kojeni nebylo v mode) ji zas naopak kojeni vymluvila. Dodneska mam s moji mamou skvelej vztah, ve skole jsem byla vzdycky jedna z nejlepsich v predmetech, ve kterych divky obvykle nevynikaji, dneska je mi tricet a jsem uplne spokojenej clovek, milujici svy rodice a deti. Myslim, ze par mesicu kojeni navic (nebo naopak) by to opravdu nezmenilo. Mile KOJOVNICE, JESTLI SI CHCETE DETI KOJIT AZ DO DNE, KDY PUJDOU DO SKOLY (A TO SE VSADIM, ZE JIM JESTE DATE ODKLAD, JAKO VSEOBETUJICI SE MATKY)TAK SI TO DELEJTE, ALE PRESNTANTE S TIM PRUDIT OSTATNI UZ KONECNE!
 Maťa. 


Re: PRO VSECHNY FANATICKE  

(28.6.2009 18:42:31)
Kateřina, všetky "kojovnice" nehádž do jednoho vreca kvoli príspevku jednej Míši, ju?

Prvého syna som kojila rok, druhého kojím už 9-ty mesiac. Inteligentní sú obaja.

Ja som bola kojená 6 týždňov..a inteligencia mi tiež nechýba:-)))

Proste komu sa kojiť darí - dostal ten dar - tak nech si kojí ak chce, kto ten dar nedostal, tak to neznamená, že má horšie deti, alebo je horšou matkou.

To je moj názor na vec.

P.s. Práve začínam "kruté" boje s mladším synom, postupne omezujem kojenie, lebo na mne visí čo hodinu, v noci imrvére. Som z tých nocí už taká zničená, že som sa rozhodla s odstavovaním začať o niečo skor, než už staršieho. U staršieho som postupne bez problémov odstavila v jeho roku. Tak dlho mám v plánu kojiť i mladšieho, ale vzhľadom k jeho vačšej závislosti na prsu som s tým postupným začala skor, aby sme to vobec do toho roku stihli. Kojenie po roku života neodsudzujem, ale ani ho už nepokladám za životne doležité, považujem to už iba a len za závislosť. Takže preto som sa u svojich detí rozhodla takto:-)

Kojeniu zdar a umelému mlieku tiež (čo by sme bez neho robili???).

~m~
 10.5Libik12 


Re: Re: Kojení-dítě citově rozvíjí a tím rozvíjí jeho přirozenou inteligenci ne intelekt 

(26.12.2006 20:03:05)
Míšeno, takto jako ty se normální kojící matka málokdy projeví. Ta pokládá totiž své kojení za přirozenou součást mateřství a nemá potřebu o tom vést úchylné teorie.Kojíš ty vůbec?
Holky, co náhodou nekojíte, nebo jste nebyly kojeny, nevšímejte si toho.
Zároveň si myslím, že například Kateřina celkem neprávem uráží většinu dlouhodobě kojících ženských, které nikomu nic necpou, což je druhý, stejně blbý extrém.
 Mickey Knox 


Re: Re: Kojení-dítě citově rozvíjí a tím rozvíjí jeho přirozenou inteligenci ne intelekt 

(26.12.2006 20:23:45)
Mile damy, vy ste skutecne za timto skvostnym prispevkem nepoznaly meho kamarada jardu? musim rict, ze mne trochu prekvapilo to dupani nozickama v okamziku, kdyz pise "...-NIKDY-NIKDY-NIKDY nemůže dát!!!!!" Ale pri pokracovani prispevku jsem jiz jasne poznal nase muzske propojeni sexu a sportu: "Kojené dítě je tak šťastné-zaplavuje se při sání endorfiny (něco jako dospělý při francouzském polibku nebo sexu, či sportu a jiné pohybové aktivitě, kdy překonává své ego)" jen bych to trocu rozdelil, pokud jde o to ego, pri sexu ho uspokojuji, pri sportu prekonavam, ale zase musim rict, ze jeste nemam tak pevne brisni svalstvo, abych se musel prekonavat v obou pripadech.
A posledni odstavec podepisuji, spolu s Jardou (proc mne napadl mistr Cimerman?): "...Takto se snaží "vyšvihnout" nad ostatní i v kolektivu, intelektuálními tedy opět umělými znalostmi jako hladoví citově nenasycení, odtržení od prsu. To jsou ti neomylní jedničkáři-intelektuálové-nikoli inteligenti." prece jsme neco podobneho konstatovali v jednom z predchozich postu, tam jak bylo napsano, ze individualiste umiraj sami. jenze, abyste rozpoznaly, ze si jarda tentokrat vzal na sebe damsky hav, musite byt kojeny inteligent, tak jako ja :D
zdravim,
rene
 Monika, syn 4 roky 
  • 

Kdyby blbost nadnášela... 

(20.12.2008 21:12:19)
NEMOHU NEMOHU NEMOHU se nevyjádřit! Tomu, co zde tak fanaticky hlásáte, opravdu věříte? Nebo to mělo jen vyburcovat ostatní?
 sida 


vliv kojení na inteligenci? 

(31.12.2003 9:40:08)
Nezdá se mi to, já kojila syna 6 týdnu, dceru také /jsem zastánce kojení, ale nebylo mi bohužel dáno/ a ejhle...syn chodil v 9 měsících, v roce už doslova lítal...dcera v roce a půl komunikovala v pohodě s cizími lidmi. U obou psycholožka v první třídě na
testech zjistila IQ nad 130, u dcery dokonce zděšeně vykřikla u testu - pomaleji, nestíhám zapisovat /to když dcera obracela stránky testu a odpovídala rychleji než paní psycholožka stačila zapisovat průběžné výsledky/, učí se oba výborně a stíhají přitom sport,ochotnické divadlo, účast a moderování na školních i mimoškolních akcích, hudebku, spoustu kamarádů a nemám pocit, že bych je nějak zvlášť viděla vysedávat nad učením, a k tomu se ještě těší do školy /o prázdninách/a přitom všem zdůrazňuji, že jsou úplně normální :-)))). Takže kojením to není děvčata..
 RenataJ+2 
  • 

Jak je to s vyzkumy? 

(28.3.2005 1:40:47)
Ani mne nebylo doprano po cisarskem rezu kojit, navzdory usilovne snaze. Byla jsem z toho nestastna, prave diky podobnym vyzkumum, statistikam o nemocnosti deti a vzniku alergii u nekojenych deti.
Vzpominala jsem , jak nam propoustejici lekarka zduraznovala, ze v podobne situaci nemame silet, ze generace 50. let na sunaru vyrostla a take na tom nejsou nijak hure, nez ostatni.
- Osobne si myslim, ze zdravy pristup ke kojeni maji zjm. "uvedomele matky", tedy prave ty, ktere se svym detem venuji nadprumerne a proto - logicky - jejich deti z prumeru vycnivaji.
Mrzi me, ze mym detem nebyl umoznen onen krasny kontakt, neverim, ze se na nich selhani meho tela podepsalo tim, ze budou mene inteligentni. Zatim jim je osm mesicu (synove - dvojcata), ale ve srovnani s vrstevniky toho jiz umi daleko vice, at jiz jde o motoriku (jeden jiz dela prvni kroky), tak o "mluveni", vnimani aj.
 Lenka+Štěpánek 2m 
  • 

Re: vliv kojení na inteligenci? 

(10.4.2005 20:28:40)
Díky za uklidnění a vědomí, že nejsem sama. Náš synek se narodil ve 42týdnu a vážil pouhých 2,65kg, měřil 49cm, ale zdravý.
V porodnici mi ho dali přisát až druhý den v poledne. Bohužel bez úspěchu. Synek spinkal, nešel probudit a jeho malinká pusinka moje bradavky ztěží pojmula. Další den opět bez velkého úspěchu. Přisál se na 5min a po zvážení jsme zjistili, že vypil 10 až 20ml. Mezi kojením mi ho sestřičky odváželi, že ho budou vzhledem k jeho váze sledovat a dokrmovat. (Nyní vím, že tato váha není až tak nízká a pokud je děťátko vpořádku,tak není důvod ho nenechat u matky na pokoji, aby se mu mohla s kojením věnovat nepřetržitě. Ale malá porodnice nemá asi takových drobečků moc ). Takže ve finále jsem ho dostávala 4x za den na kojení a jednou v noci a s výhrůžkou, že nesmí moc ubývat a musí jíst, jinak půjde na kapačky a ať moc nepláče, protože se vysílí a nebude moci sát....a ještě to hloupé vážení po každém kojení. Jedním slovem stres. Po dvou dnech rozhodli, že mu budou dávat příkrm, aby nezhubl a to i injekční stříkačkou, protože byl hrozně spavý. Po 4 dnech mi ho dali na pokoj a klouček spinkal a plakal tak tichounce, že jsem se bála o jeho život, tak mě vynervovali.....Pořád jsem ho zkoušela kojit. Snažil se drobeček, ale vysílením vždy usnul a po zvážení nasál tak málo....a šup sestřička příkrm. Já už plakala s ním, protože málo papal. Dle instrukcí sestřiček jsem ho poctivě po 2h budila nutila ho pít. Celé noci a dny.....já nespala on nespal, strašné nervy to byly a tak po 7dnech jsem trvala na propuštění domů. Podařilo se a my byli doma. Jenomže jsem byla tak vystresovaná z porodnice, z toho vážení kolik vypil a z toho, že ho nesmím za žádnou cenu nechat plakat a že musím do něho to jídlo "rvát", aby nezhubl.
Ve finále jsem mu veškeré své mléko poctivě odstříkávala každé 3h a dávala z lahvičky, jelikož malý mi u prsa usnul a já přeci nevěděla kolik vypil.Po 5 týdnech jsem měla bradavky zničené, že jsem musela odsávání ukončit a přejít na Nutrilon. Ještě jsem několikrát zkoušela malého kojit, ale plakal, nenapil se pořádně a měl hlad.........Já to několikrát oplakala, byla jsem s nervy na pokraji zoufalství, protože jsem ho tak chtěla kojit. Nicméně jsem si pak uvědomila, že přece důležité je, aby malej něco jedl a že mu svými výčitky a stresem z nekojení nepomůžu. A tak jsem se smířila s umělou výživou a s větší pracností. Ale synek má zítra 9týdnů a téměř 5kg. Je velmi vnímavý a šikovný. Směje se, drží chrastítko, zvedá nožičky a přetáčí se na bok. Je pravda, že jsem stále u něj, nenechávám ho moc plakat (pozůstatek výhrůžky z porodnice), manžel si s ním často povídá. Ze začátku nám pomohl baby vak, kde se cítil v bezpečí. Ale stále sleduji vypité ml na jeho lahvičkách a stále mám v uších sestřiček hrozbu "musí jíst a nesmí ubývat".
Snad se toho někdy zbavím a nebudu lpět na každém jeho loku mléka. A snad si nekojení dlouho nebudu vyčítat, ikdyž to mám stále v hlavě.
Maminky nenechte se úplně zmást v porodnicích, zdravá miminka sami vědí kolik a kdy pít a rozhodně se o své přihlásí.
A teď vím, že vážení po každém kojení na klidu rozhodně nepřidá, když druhé mimi na pokoji je veliké a žravé.
Jsem pevně rozhodnutá druhé dítě kojit a nedat ve všem na sestřičky v porodnici, ikdyž je mimčo menší.
Ale bohužel ne vždy je dopřáno.
Lenka

 Zuzana 
  • 

Re: Re: vliv kojení na inteligenci? 

(10.4.2005 22:21:31)
Milá Lenko, ja som bola kojena asi 2tyzdne. Vyrastala som na sunare. Teraz mam 29rokov, skonceny doktorat a ked som si robila IQ test, vraj som nadpriemerne inteligentna. Tymto sa nechcem chvalit (ostatne myslim si, ze to mi v zivote velmi nepomoze, ak nie som dostatocne rozhybana), len Vas chcem upokojit, ze aj ked nekojite, tak zle to zase nebude, aby ste si museli robit vycitky.
 Henrieta 
  • 

Re: Re: Re: vliv kojení na inteligenci? 

(4.5.2005 10:50:12)
Já jsem kojená byla jen do 3 měsíců, mám alergii a ekzém, sestra byla kojená přes dva roky, alergiemi netrpí. Proto svou dceru kojím i ve dvou a čtvrt a chci kojit i dále. Dcera v roce a čtvrt uměla všechna písmenka abecedy, v roce a třičtvrtě barvy a tvary, teď už počítá do pěti a nejen jako básničku, i tomu rozumí. Já myslím, že v MM jsou určitě nějaké látky, které na rozvoj mozku a myšlení působí. Nechápu ženský, co dobrovolně přestanou kojit své miminko třeba kvůli práci a tak. Pokud to ale nejde, je to něco jiného, pak nezbývá než dát Nutrilon.
 Kopretinka 


Re: Re: Re: Re: vliv kojení na inteligenci? 

(4.5.2005 13:10:49)
No to je dost zjednodušené, já jsem kojená nebyla vůbec a alergiemi ani ekzemem netrpím. Můžeš kojit jak divá a dítě stejně může trpět alergií i ekzemem, nebo naopak. Tím nejsem proti kojení, ale tvůj argument je zavádějící.
 Martina, Ditka 2m 
  • 

Re: Re: vliv kojení na inteligenci? 

(24.10.2005 22:50:17)
Proboha co to bylo za příšernou porodnici? Jasně že každá maminka si přeje pro své mimi to nejlepší a snaží se dát na rady lékařského personálu, ale tohle by neměli dělat ani ve snu!
Moje dceruška je zase druhý extrém- mléka jsem měla moc, až stříkalo samo z prsu, jí to ale nevadilo a pila jako duha - až na to, že po pití všechno vyzvracela. A přesvědčit ji že má pít míň... když miminka "vědí samy nejlépe"... ale zvládly jsme to.
 rozárka 
  • 

Re: JSTE NORMÁLNÍ!!!!!!! 

(11.2.2006 8:58:04)
Tak jako teď maminy co nekojí budou bečet do polštáře ne!!!!
Je to hovadina, mám 2 sestry já nebyla kojená vůbec,obě segry 2 měsíce!
Ani jedna nejsme nemocné víc jak 1x do roka, žádné alergie, vyrášky NIC.
A co se týče inteligence.... jedna dělá vysokou školu,druhá je zatim na střední ale taky chce na vysokou. Já teda mám jen maturitu.
Naopak sestřenice dcera (kojená přes rok) alergie, hormonální potíže (od narození má velká prsíčka) a je KAŽDÝ měsíc nemocná.
takže BLOBOST BLBOST!!!!
A co se týče kojení 1,5-2 a více let to je normálně UCHYLÁRNA! to děcku stejnak nic nedá a má to jako čaj..... a taky ¨jak to vypadá :(
Kojení je krásná věc ale jen do určité míry nejsme přece dojné krávy né?
 Jitka 26, syn 11 m 
  • 

Re: Re: JSTE NORMÁLNÍ!!!!!!! 

(6.6.2006 19:08:29)
Syna jsem plně kojila 3 měsíce.Pro mě to bylo děsný.Vůbec jsem se nevyspala, neuvěřitelně nalitý bolavý prsa. Kojící matka je nezastupitelná, malý děsně trpěl na bříško, no nic moc. Už jsem nevěděla kudy kam. Všichni mi říkali, když dáš Nutrilon, bude to ještě horší. Připadala jsem si jak vyždímanej hadr. Průměrně syn přibíral 300 g týdně a já byla mrtvá. Pak jsem zkusila dá Nutrilon, kojení jsme do 1 měs. odbourali. Malej začal spát, já taky!!! Nemůžu si to vynachválit. Kdybych věděla, jak se vše zlepší, začala bych rušit kojení daleko dřív a ulevilo by se mi. Lepší miminko na umělé a mamina v pohodě, než kojené mimi a matka se silami v koncích!
 EVA 
  • 

Re: Re: JSTE NORMÁLNÍ!!!!!!! 

(14.11.2006 12:33:09)
Ježíš, ty jsi odporná. Když někdo řekne, že kojení je úchýlárna, tak je mi ho teda pěkně líto.No, ale z tvého příspěvku je znát, že asi moc inteligentní nebudeš, zopakuj si češtinu.
 Monika, syn 4 roky 
  • 

čtěte pozorněji, prosím 

(20.12.2008 21:18:45)
pokud si dobře pamatuji, tak dotyčná nepsala obecně o kojení, že je to úchylárna, ale že úchylárna je kojit 2-leté dítě, že to m.j. nevypadá dobře a nic mu to nedává - s tím se nedá nesouhlasit. Slovo kojenec totiž vzniklo ze slova "kojit" a kojenec, jak známo, je dítě od narození do 1 roku života...
 lenka 
  • 

Re: Re: vliv kojení na inteligenci? 

(11.2.2006 9:07:36)
To je hrozný jakej je přístup v nemocnici!!!! Kojení přece není zas tak příšerně důležité k životu.... Vzpomeňte si na své maminky nebo babičky, copak z nich někdo kojil třeba i půl roku??? ne ne max pár měsícu a ni to ne ašup do práce děcko do jeslí.... a máme snad málo inteligentních lidí ing nebo mudr???? A ten tak na mimi a maminu v nemocnici musí být daleko horší a šidí se o ty první krásné chvíle spolu!!!!
 Bára 
  • 

To je, ale pěkná blbost 

(30.5.2005 1:06:06)
Ježiš, kdo tomuhle věří?
Mám kamarádku, která byla od malička na sunaru a má nadprůměrnou inteligenci. Její IQ je něco kolem 140, já sama jsem byla také od malička na sunaru a mám 3 střední školy s vyznamenáním. Nikdy jsem nebyla zaostalá, spíš naopak. Měla jsem problém s tím, že jsem byla napřed.
Teď mám malé miminko, jsou mu 3 měsíce. Bohužel byl kojen jen 6 týdnů a pak jsme museli přejít na Sunar a to jsme ještě nedonošení. Narodili jsme se v 34 týdnu. Ale jeho vývoj je v pořádku. Dokonce jsme o něco živější a rychlejší, než kamarádky miminko, které je donošené.
Já tomuhle nevěřím. Každé dětsko, má svůj vývoj a je jedno, jestli jí tohle nebo tohle.
 danuše schillingová dvě dcery a syn 
  • 

kojení 

(22.9.2005 16:15:11)
Mám 3 děti ve věku dcery 10 a 3 a syna 7 let.První dvě děti jsem každého kojila 2 roky atřetí 2.5 roku.Když vydím jak prospívají,mám z toho velkou radost.Jsou chytré a zdravé.Když onemocní jejich léčení je o mnoho kratší.
 jana malá, jedno dítě 
  • 

kojení 

(21.12.2005 12:30:03)
jsem na nervy, mám dvouletého syna a nic, vůbec nic nejí na oběd, nejradši bych mu to tam narvala násilím, nedělám nic jiného jenom kojím, kojím, kojím - připadám si jako otrok
 lucia1604 


názor 

(16.2.2006 11:51:56)
Jak to tady tak čtu, tak skoro všechny mluvíte o svých dětech jako o géniích (a to je v pořádku... všechny si myslí, že jejích dítě je to nej) :)) ale když se rozhlédnu po okolí, tak vidím veliké množství lidí, kteří kojeni nebyli a nemůžu si pomoct, ale je to znát. Nemyslím tím, že by nebyli inteligentní. To určitě ne. Jen vidím ten rozdíl. Neumím to popsat. Jen jim déle trvá než pochopí určité věci, narážky, skrytý význam toho, co někdo řekl.... S učením (jedničkama a vysokou školou) to opravdu nemá nic společného. Všichni jsou svým způsobem chytří a inteligentní....
Jenom bych chtěla dodat, že studovat na vysoké škole nesouvisí s inteligencí či IQ nebo intelektem... opravdu ne.
Co jsem napsala je jen můj pohled na věc, nic víc, tak se, prosím, nikdo neurážejte.
 Adéla 
  • 

Re: názor - je to taky spíš pocit 

(23.5.2006 23:05:16)
ahoj,
díky za tento názor. naprosto souhlasím, ono to je totiž tak, že lidský mozek je velmi složité zařízení, o kterém se toho příliš neví (jsou k tomu např. zajímavé knížky Koukolíka a Drtilové o mozku). Vědci při svých výzkumech obvykle dospějí k závěru, že tak jak je to "zařízeno přírodou", je to optimální pro člověka. Je tedy možné, že specifický způsob sání, který se uplatňuje pouze při kojení (z lahve je to trošku jiným způsobem), může pomoci aktivovat některé procesy vedoucí k vytváření synapsí v mozku, může to být ovlivněno tou velmi intimní vazbou, která se při kojení vytváří apod. Navíc inteligence není jedna obecná vlastnost, ale jsou různé složky inteligence (emoční, verbální apod....)a objektivnější je měřit a porovnávat tyto jednotlivé složky. Nemusí to mít ani tak souvislost s hodnotou naměřeného IQ, ale spíš s harmonickým rozvojem všech složek inteligence.
 Alča 
  • 

Hon na čarodějnice. 

(4.7.2006 10:58:20)
A jak to, prosím, zjišťuješ? To se každého, komu to podle Tvého názoru méně pálí, zeptáš zda a jak dlouho byl kojen? Nebo jak jsi k takovému závěru došla? Nic ve zlém, jenom otázka. Ikdyž nejspíš jen řečnická, Tvůj příspěvek je už tady nějakou dobu a odpověď zřejmě nedostanu.

Myslím si, že zrovna názory jako je ten Tvůj a ještě tak chatrně podložené jsou výsledkem honu na čarodějnice, ve který se v poslední době zvrhla původně jistě záslužná myšlenka o propagaci kojení, kdy výsledkem je rovnice: nekojící matka = špatná matka = věčně nemocné a hloupé dítě.



 vanesa 
  • 

kojeni je bomba 

(28.4.2006 12:48:42)
Ahojky,mám skoro pulročni mimčo a mužu říct,že kojení je paráda,kdyz je hlad vytáhnu prso a je hotovo!Vím že kojit je jen o tom chtít to a touzit po telesném kontaktu s miminkem!Své dvě dcery jsem kojila jen krátce,prostě se mi zdálo jednodušší dávat pít z láhve,až ted při třetí dceři jsem si uvědomila,že kojení je užasné pro nás obě!Je to jen o tom chtít to!!!
 Monika, syn 4 roky 
  • 

je to marné 

(20.12.2008 21:23:37)
kolikrát ještě bychom my, které jsme kojit chtěly, ale nemohly (opravdu nemohly!!!, milá kolegyně, prostě to nešlo, nefungovalo z nejrůznějších důvodů), kolikrát ještě bychom to měly zopakovat?
Ne, skutečně jsou ženy, kterým kojení nejde!!! Chtít skutečně nestačí!!!
 Sona ,dvouletá dcera 
  • 

kojení je super 

(18.10.2006 12:46:56)
Kojení je ta nejkrásnější a nejněžnější věc, kterou maminka se svým dětátkem prožije. Nic nepřekoná ten pocit, když se k vám ten malý drobeček přitulí a vy cítíte jeho teplo a blízkost. Já jsem kojila do 20 měsíců, i přes udivené a pohoršující reakce svého okolí /bohužel i toho rodinného, kamarádek - prosím tě, už toho nech, to je hrozné/. Jsem ráda, že jsem se nenechala odradit, kamarádky nevěděly, ani o čem mluví, samy nekojily, dobrovolně to raději vzdaly. Občas vzpomínám, jak to bylo nádherné a přiznám se, že je mi tom pocitu smutno.
 Lidka 2 děti 
  • 

No nevím 

(2.11.2006 7:28:36)
Nějak se mi tomu nechce věřit.Moje mamka neměla mléko ani u jednoho ze svých dětí a nemám pocit, že bychom byli hlupáci.Možná se tím posilují vazby mezi matkou a dítětem,dítě má lepší mléko,ale inteligence?Je pravda,že můj starší syn byl kojený do 2 let a vše mu jde nad míru snadno.Učení nových věci,fyzicky je velice zdatný až mám strach,že když mu jde vše tak lehce,tak jak se vyrovná s prvními neúspěchy.Mladší dcera byla kojená rok a je pravda,ze se její vývoj probíhá trochu jinak,ale není to spíš tím, že každý jsme jedinečný?
 Marcela, čtyři dítka 
  • 

kojit když to jde je faj  

(12.11.2006 22:33:14)
Mám 4 dítka, 21let 17let 15let a 16 měsíců. První holka odmítala kojení už v poronici tak mučení a řev do tří týdnů Sunar a byl klid. Je velmi inteligentní až moc. Druhá holka plně kojena do 6 měsíců. Málo inteligentní kamarád mého muže jí dal ochutnat guláš a bylo po kojení, je dislektik. Třetí holka plně kojena do roku a půl a inteligence bych řekla docela normální. Kluk se kojí plně a je mu 16 měsíců,a to co dělali holky již od 4-5 měsíců dělá on o 3-4 měsíce později. Mluvení ho nezajímá jednou měsíčně řekne máma a to stačí. Chodí od 10 měsíců. Tak nevím neškodí to kojení?
 Marcela, čtyři dítka 
  • 

kojit když to jde je faj  

(12.11.2006 22:33:16)
Mám 4 dítka, 21let 17let 15let a 16 měsíců. První holka odmítala kojení už v poronici tak mučení a řev do tří týdnů Sunar a byl klid. Je velmi inteligentní až moc. Druhá holka plně kojena do 6 měsíců. Málo inteligentní kamarád mého muže jí dal ochutnat guláš a bylo po kojení, je dislektik. Třetí holka plně kojena do roku a půl a inteligence bych řekla docela normální. Kluk se kojí plně a je mu 16 měsíců,a to co dělali holky již od 4-5 měsíců dělá on o 3-4 měsíce později. Mluvení ho nezajímá jednou měsíčně řekne máma a to stačí. Chodí od 10 měsíců. Tak nevím neškodí to kojení?
 Irena 
  • 

může za výšku IQ opravdu kojení? 

(30.11.2006 10:33:43)
Ze svého studia vím, že kojení je velmi důležité pro zdravý vývoj dítěte, ale není to jediná věc, která jej ovlivňuje. Na druhou stranu může totiž matka po půl roce výlučného kojení doplňovat stravu nevhodně, zatímco matka, která nikdy nekojila se může o správnou výživu dítěte daleko lépe postarat. Co se týče výsledků výzkumu, můžou být dány přece i tím, že když už maminka kojí více než rok, znamená to, že má asi na dítě čas a také se mu více věnuje (hraje si s ním, čte pohádky a jeho IQ tak rozvíjí). Kojit nemohou jen tři procenta žen a ty ostatní většinou kojit přestanou z jiných důvodů, například musí do práce a o mimino se starají například prarodiče, kteří mu většinou nemohou dát tolik a dítě pak může zaostávat za ostatními, kterým je věnována větší pozornost (a pravděpodobně jsou také déle kojeny). Proto si myslím, že maminky, které kojit nemohou, ale svému dítěti věnují dostatek času, jeho IQ a psychický vývoj by neměl být nijak rozdílný od kojených dětí. Co se zdraví a alergií týče, to je opravdu podloženo mnoha výzkumy, takže bych to nezpochybňovala jen proto, že některé děti prostě mají natolik silný předpoklad k alergiím, že jim nepomůže ani kojení ani čistý vzduch.
 Ada 
  • 

Hon na čarodejnice 

(23.3.2007 12:36:34)
SAma som bola kojená necelé 2 mesiace, mám ukončené VŠ vzdelanie- Lekárska fakulta, imunita mi zatiaľ slúži super, choroby sa na mňa príliš nelepia. Mám 3,5 mesačné miminko, kojenie išlo super, kým dosiahol 7kg, odvtedy mal stále hlad, kojila som 8-10 krát denne, odstriekavala, pila čaj pre kojace matky, trvalo to stále, dokonca musela kojiť po 1hod. Ale stále plakal,musel byť na dudlíku, mlieko sa viac netvorilo. Dokedy má zmysel ho týrať hladom? Pokiaľ máte priemerné dieťa, mlieko mu môže stačiť do konca 6.mesiaca. Ale, čo tie matky, ktorých deti sa narodia väčšie a priberajú rýchlejšie? Kto to nezažil, len ťažko pochopí a uverí.
 Beris, Verunka + Kačenka 


Možná je to trochu jinak... 

(5.8.2007 8:36:32)
No, napadlo vás třeba, že to s tou inteligencí nemysleli, jako že kdo se líp učí a má lepší známky a udělá si víc škol, ale že je to možná jiný druh inteligence? Možná se u těch dětí projeví větší tvůrčí myšlení, nebo schopnost promyšleně reagovat na různé podněty a skutečnosti. Neumím to docela popsat, ale pochopila jsem pány vědce trošičku jinak, než - inteligence = dosažené vzdělání a jedničky po celou dobu výuky.
 Šerlok Homeless 
  • 

Re: Možná je to trochu jinak... 

(5.1.2008 20:18:11)
Řekl bych spíš, že je to spíš statistické vyhodnocení. Na vzorku 450 dětí, nebo kolik. To není nijak moc, ale furt víc, než 1 nebo 2 děti, vyskytující se v diskusních příspěvcích. Věřte ženský, že na vlastních pár dětech se epidemiologické studie dají dělat těžko.
 Šerlok Homeless 
  • 

Re: Možná je to trochu jinak... 

(5.1.2008 20:25:57)
Jinak řečeno: Kojení má částečný (pozitivní) vliv na inteligenci, čímž není řečeno, že je jidiným faktorem nebo že IQ lze vypočítat podle nějakého vzorce z délky kojení. Abyste to mohly porovnat, tak byste musely vzít ve stylu Mengeleho 1000 párů jednovaječných dvojčat, které by vyrůstaly v identických podmínkách s jediným rozdílem: Vždy jedno z dvojčat by bylo kojeno do 1,5 roku a druhé pod 3 měsíce. A po 20 letech vyhodnotit.
 Nathana 


Re: Možná je to trochu jinak... 

(15.12.2008 21:54:55)
Jojo, huráá na to!!! Myslím, že chápu, jak to páni vědci mysleli. To, že některé dítě není kojené ještě neznamená, že bude hloupější, než kojené, ale může to znamenat pouze to, že prostě v těch 13ti měsících dokáže jen lépe vyhodnotit jisté situace. Opravdové inteligenční testy by totiž páni vědci v 1 roce a 1 měsíci prováděli asi velmi, velmi těžko... ~y~ A pro pány šťouraly - domácnost mám v pořádku, vše hotovo, obě děti spí a já si tedy dovolila usednout k PC. Přeji hezké svátky a kojeným dětem i těm nekojeným hóóóóódně dárečků! Zdar!
 Homca 2 dospele deti 
  • 

Nekojeny profesor 

(24.5.2008 19:24:15)
Za 14 dni dela muj syn statnici na CVUT. Kojila jsem ho jen mesic, duvody radeji nebudu uvadet. Je nadprumerne inteligentni. Ale kojeni samozrejme neodsuzuji.
 iveta, dvě dcery 6, 2roky 
  • 

překojuji 

(2.6.2008 16:27:29)
první dceru jsem kojila do tří a půl let, od tří let jen na uspání, pak jsem přestala, když jsem zjistila, že jsem těhotná. Říkala jsem si, že druhou budu kojit max. do dvou let. Je jí dva a půl a stále jí kojím, kdykoli chce, jiné jídlo jí taky, ale moc tomu nedá. Už mě to hrozně vyčerpává, ale jsem hrozně slabá na to, abych dokázala přestat a vydržela několikadenní, možná i týdenní řev. Nemám nikoho, kdo by mi jí vždy na pár hodin pohlídal. Takže jsem opět otrokem svého dítěte a nevím jak z toho ven. Sunar ale dávat nechci, navíc myslím, že to už v tomhle věku ani nepotřebuje. Je někdo, kdo dokáže poradit?
 Líza 


Re: překojuji 

(2.6.2008 20:25:00)
No, pro začátek by stačilo přestat si lhát do kapsy. Buď tě to strašně vyčerpává a pak tě nebude drásat řev, nebo tě to strašně nevyčerpává. Prostě buď koj, protože chceš, nebo nekoj. :-o Říkat si, že něco mě tak strašně vyčerpává, že to musím dělat pořád dál, je trochu na hlavu.
 10.5Libik12 


Re: překojuji 

(2.6.2008 21:49:06)
No vidíš a mně jak se stejně staré dítě poznenáhlu odstavuje a zapomíná, srdce usedá, protože je jasné, že NAPOSLED je na spadnutí.
 Homca 


Dodatek 

(11.6.2008 20:33:07)
Tak dnes syn udelal statnice na vybonou. Kdysi odmaturoval taky na same jednicky. Myslim, ze kojeni s tim nema nic spolecneho. Ale urcite se zesiluje citova vazba mezi ditetem a matkou. To jsem si uvedomila az kdyz byl kluk starsi. Pak jsem tu citovou vazbu musela dohanet jinak. Ale taky to nemusi byt pravda. I chovani a temperament je ukryty v genech. Homca

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.