| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Otevřely se dveře do pekla

 Celkem 39 názorů.
 majda kralova 
  • 

nasilí nic nereší 

(13.9.2001 21:51:34)
Myslim na tu hruzu od chvile, kdy jsem viděla přímý prenos na CNN. Nemohu se soustředit na svého 5 leteho synka, bojím se o svého partnera, který by zřejmně musel do zákopů. Nemám radost ani v zaměstnání,kde jsem v kontaktu s nejmenšími dětmi. Malem jsem včera nabourala sve auto s nákladním vozem - nevím čí to mohla být vinna. Snad moje, ale.. Moje zamyšlení se a nepozornost, nebo jeho neochota uhnout a udelat místo menšímu? Mohla bych psát dlouho, ale myslím si, že učím -li svého syna, že násilí je až nejkrajnější řešení, tak tomu take věřím. Jednejme podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Majda Chomutov, Česká republika
 aneta 
  • 

Re: nasilí nic nereší 

(14.9.2001 7:49:12)
Skláním se nad Vámi matky které posíláte své syny do válek. Je to neskutečná odvaha a hrdinství. Mám 14 letého syna. Nedovedu si představit že by odešel. Ale pokud by přišel sám, požehnala bych mu. Neboť pak by (kdyby nešel) žil s ohnutým hřbetem a s myšlenkou, že se tomu dalo zabránit. A jeho děti a celá země by se musela hrbit a skovávát před hrdinstvím padlých. Jen mě děsí (pokud k tomu náletu dojde) množství Afghánských dětí a žen co zemřou aby splatili dluh který neudělali.

Aneta, Třeboň ČR
 Ľubica,3 deti 
  • 

Re: Re: nasilí nic nereší Vždy zomieraju nevinni 

(14.9.2001 9:08:32)
V ktorej vojne alebo akomkoľvek konflikte zomierali tí,ktorí to zapríčinili?Tí si pekne hovejú v teplúčku a nanajvýš vedú silné reči.Im nejde o ľudí,ale o to ako mať väčšiu moc a viac peňazí.Ani vo Vietname ani v Arábii ani v Srbsku alebo v Kosove alebo v Čečensku a v Etiópii nezomieral a nezomiera nikto iní len matky a ich deti a ich synovia ,ktorí museli alebo nemali iné východisko len ísť a zabíjať matky a deti na opačnej strane...Ani Saddám ani Solana a Clinton,či Bush ani Miloševič v týchto vojnách neprišli o životy a o životy svojich blízkych.O tie prichádzajú len ľudia,ktorí chcú v kľude pracovať,žiť a vychovávať deti.
 Jarmila Brablcova, 25 let, syn 2 m. 
  • 

Re: Re: Re: nasilí nic nereší Vždy zomieraju nevinni 

(14.9.2001 15:49:04)
Pod tohle bych se klidne podepsala, mluvis mi z duse...
 Ľubica,3 deti 
  • 

Re: Re: Re: Re: nasilí nic nereší Vždy zomieraju nevinni 

(20.9.2001 8:42:18)
Ďakujem.
 Zuzana, petileta holcicka 
  • 

JSME VINNI !!! 

(14.9.2001 18:01:50)
neverim tomu, ze nasi zemekouli otaci jen mocni, presidenti a milionari, kazdy z nich je totiz primo ci neprimo odrazem vule sveho lidu, at uz vule k agresi a valce nebo jen pasivity a lhostejnosti, ktera necha ve vlastni zemi vyrust tiranovi. Lhostejnost, sobeckost, starani se jen o vlastni maly svet, to jsou vinny, kterych se dopoustime, kdyz nechame nad sebou vladnout diktatora, kdyz nechame ve sve vlastni zemi vyrust zrudu. Nikdo z nas neni nevinny! Vsichni spolutvorime tento svet....
V prubehu valky v Jugoslavii bylo referendum, mozna, ze o tom ani nevite, ve kterem dostal zmineny Milosevic plnou podporu ve sve vlade a zaroven souhlas k pokracovani ve valce! Nverite?
Pred nekolika lety jsem videla soucasny nemecky dokumentarni film o bombardovani Hamburgu v druhe svetove valce...zacinal asi takto: cernobily, potrhany zaber ze ctyricatych let, parkem se prochazi mlada maminka s kocarkem, netusi, co ji ceka, za par okamziku se na jeji krasne poklidne mesto pri usti Labe snesou bomby nepratelskych vojsk, jaka krutost, jaka nespravedlnost! .....prochazi se poklidne v parku, mysli na sve miminko, a pritom uz vsichni muzi z jeji rodiny jsou nasazeni v armade, ktera obsadila pulku Evropy a v koncentrakach umiraji miliony lidi, zen a deti, jen za prislusnost k jine narodnosti a nekdo z jeji rodiny, nebo z rodine jine matky, je v tom lagru dozorcim......
v Camusove Cizinci je ve zcela jine souvislosti veta, kterou jsem si, nevim proc, zapamatovala: ....Clovek je vzdycky trochu vinnen!.....
 Ľubica,3 deti 
  • 

Re: JSME VINNI !!!Ja sa vinna necitim! 

(19.9.2001 8:16:50)
Ano da sa povedat,ze ludia si v Juhoslavii pokracovanie vojny "vyrefendovali",ale kto dal pravo zatiahnut do toho vojska NATO? Urcite nie sekretarka vo WTC! Ani u nas nebolo referendum o tom,ci chceme otvorit vzdusny priestor pre dake stihacky a dovolit im tu tankovat.Ved vlada ma chranit ludi v krajine a nie s nimi vstupvat do vojny a ohrozovat ich zivoty.Kde boli mocni tohto sveta,ked sa podpisal Mnichov?Podaktori usli do exilu a ludi nechali sa poriadne o hlade sa "vydusit".Oni mali co jest,o ich bezpecnost bolo postarane.Kde boli Americania ,ked sa staval Berlinsky mur,v 1968,preco nejdu robit poriadok do Etiopie,kde nasledkom vojny umiera denne 1000 vyhladovanych deti?Tam nie su peniaze na nakup ich zbrani ani naftove polia ,o ktore sa plati bojovat.
 Michelle,32 let, 8 lety syn 
  • 

Re: Re: JSME VINNI !!!Ja sa vinna necitim! 

(19.9.2001 9:26:40)
A kolikpak penez a jak casto jsi kdy dala na dobrocinne ucely? Kolikrat jsi byla na zasedani rady mesta, kde zacina politika, abys politiku ovlivnila? Jak moc pred volbama studujes programy stran a jak moc charakter volenych poslancu? Jake je tvoje povolani - prispiva necim svetu, nebo te zivi prodej ci vyroba nesmyslnych veci, ktere nikdo nepotrebuje?
"Kazdy narod ma takovou vladu, jakou si zaslouzi" (to neni z my hlavy, ale souhlasim s tim). Kdyby moje vlada poslala teroristy zbourat WTC a do svetovych novin vyhlasila, ze dobre Americanum tak, stydela bych se do hloubi duse a citila se vinna.
Ono je to lehke byt humanista, kdyz nas to nic nestoji a hlavne - nemusime vymyslet reseni, rozhodnout o jeho realizaci a byt za nej zodpovedni.
 Ľubica,3 deti 
  • 

Re: Re: Re: JSME VINNI !!!Ja sa vinna necitim! 

(20.9.2001 8:51:53)
Zapajam sa do verejneho zivota mozno az prilis,ak sa pytas na to.
Chcela som len upozornit,ze sa deju na tejto planete omnoho horsie veci a kvoli tomu nas do vojny nikto nezatahuje.
Podla Teba vlastne cesky aj slovensky narod mozu za to,ze bol Mnichov,obycajne nemecke deti za to,ze ich odtrhli po vystavani mura od rodin,etiopske za to,ze teraz nemaju co jest a afganska mama s 10 svojimi deckami za to,ze sa ich chysta USA bombardovat?Ved si to postavila do absurdnej roviny!
Potom naozaj aj sekretarka zWTC si za to moze sama ,lebo volila taku vladu,ktora dostala takuto odozvu zo sveta,(aj ked sa vlastne stale nevie od koho).
Ale diky za nazor.
 Lenka 30r., Terezka 5r. 
  • 

Nenechajme sa uniesť zlobou. 

(14.9.2001 9:47:43)
Milá Věro!
>Stejně jako všichni nejen v celé Americe jsme oněměli hrůzou. Hrůzou celého toho zrůdného plánu počítajícího s tisíci nevinných obětí; nad tím, co všechno to může přinést, co všechno to vyvolalo.>
Môžem Ťa uistiť, že cítim to isté. Absolútne si neviem predstaviť, že by som bola na mieste manželky, či dcéry niektorého z mužov, ktorí tam zahynuli. A ani nechcem. Bolí to.
A strach trvá.
Strach z toho, ako teraz zareaguje USA. Čo sa stane, keď naozaj (ako to už prezentujú viacerí vrcholní predstavitelia) začnú trestať nielen skupinu šialencov, ktorá je za tento príšerný čin zodpovedná, ale zoberú na zodpovednosť niektorý štát? Čo sa stane ak tento štát zareaguje vojenskou silou?
Neodpovedať na terorizmus je zlé. Ale nebude odpoveď niečo ešte horšie? Slovo VOJNA sa až príliš často ozýva z úst nielen Američanov. A slová majú strašnú moc.
Myslím, že si Katkin príspevok nepochopila.
Pre americké matky znamená vojna práve to “Jdi!” z Čapkovej Matky. Nevedia čo je to skrývať sa v pivniciach pred útokmi stíhačiek a bombardérov, počuť plakať od strachu a hladu svoje malé deti, prehrabávať sa v ruinách domov a hľadať svojich príbuzných. Áno, Amerika zažila niečo podobné teraz. Absolútna hrôza. Vieš si túto hrôzu predstaviť v stonásobnom, tisícnásobnom zväčšení? Európa to zažila pred viac ako pol storočím. Vieš si predstaviť, čo by znamenalo použitie dnešných zbraní? Ja si to predstavovať nechcem.
Na životy nevinných sa siaha dennodenne po celom svete. Bohužiaľ. Stalo sa tak aj teraz. Len nie kdesi ďaleko na východe, ale v srdci Ameriky s príslušným “hollywoodskym” efektom. Nenechajme sa uniesť zlobou.
Som obyčajná mama. Minulý týždeň v utorok sa ma Terezka spýtala, či sa už teším na vnúčatá. Mala v ten deň v škôlke “svadbu” s Rastíkom a zobrala to naozaj vážne. S úsmevom som jej odpovedala: “Pravdaže, tak ako sa babinka tešila na teba.” Myslela som to úprimne.
Prišiel však iný utorok. A mne sa chce plakať. Jednoducho mám strach.
Nenechajme sa uniesť zlobou.
Som obyčajná mama. A verím vo víťazstvo. Víťazstvo rozumu a lásky. Musím veriť.
Myslime všetci na svoje deti.
Mám vás rada.
Lenka

 Vera S. Clarisska, USA 
  • 

Re: Nenechajme sa uniesť zlobou. 

(15.9.2001 21:17:11)
Mila Lenko,
pochopila jsem Katcin clanek velmi dobre. A ona to vi. Proto jsem napsala ten muj, tak jak jsem ho napsala.
Naprosto s Tebou a s Katkou souhlasim. Ale ne "dokonce". Mam nejen Clarissku, ale take dva dospele syny, z nichz jeden je v Narodnich gardach a pokud se situace zhorsi, pujde tam, kde bude potreba...jako za kazdych katastrov, ktere tuhle zemi potkavaji: Zaplavy, tornada, hurikany a tentokrat utok. Tuhle valku nevyhlasili Americane, ale nekdo jiny. A vede "svatou valku" proti tomu, co chape jako "zapadni civilisaci" jiz velmi dlouho. Ty si opravdu myslis a s Tebou vsichni Ti kdo mluvi o lasce, ze je zastavi laska, nase velkorysost, nase touha po miru?
V jednom z ohlasu, ktere jsem dostala , nekdo pripominal Mnichov. Anglicky premier se tenkrat po tom, co "nas zradil", jak to chapeme v nasich dejinach, vracel do sve zeme jako mirotvorce, na letisti ho vitali jako zachrance miru tisice lidi... U nas lidi plakali a zatinali pesti. Za par mesicu padaly bomby i na Londyn.
Kdyz se nebudeme branit, prijde valka take k Vam domu. Americane, a ani ja, nemluvi o valce, ale o dlouhem procesu obrany a vytvoreni koalice proti zlu. Proti tem, kdo nemaji skurpule davat bomby do skolnich autobusu a smrt nevinnych je jejich prostredkem boje. Videla jsi, co delaji se svymi zemami a detmi napr. v Afganistanu?
Ano, my , ktere si to muzeme dovolit, muzeme prispivat laskou. Zapalovat svicky, darovat krev, kvetiny, hracky, penize, veci a svuj cas. Ale jsou i takovi, kteri musi darovat vic v tehle tezke hodine. A bude to mnohem vic nez si kdo umime predstavit. Proto i mne jima hruza. Nase generace rostla stale k lepsimu, doufali jsme, ze do vecneho miru, alespon u nas. Ti kdo nemysleli jen na svoje male stesti, vnimali neustale, ze se vlastne nikdy valcit neprestalo...
Ale tahle doba hajeni pro nas skoncila. Ale trast se o zivot nasich deti nepomaha. To je nezachrani. Tak jako nezachranila zrada spojencu na malinkem Ceskoslovensku jejich deti pred umiranim v ruinach Londyna.
Je treba je skutecne chranit. A kdyz jsi proti valkam, tak proti nim neco delat. Vic nez krasna gesta. Ver, ze se da. Ja v to nejen verim. Proto uz je mi lip. Uzkost pomalu opadava. Nesmime ji nechat, aby nas ochromila. Proto jsem svuj clanek napsala. Jsou lide, kteri budopu muset jit...jako museli vzdycky, a kdyz se valime v placi na zemi, misto abychom je pevne objali a rekli :"Jdi!"; ne jako prikaz a vyslani do valky, ale jako smireni s tim, ze jsou nekdy veci nevyhnutelne a posilu na jejich tezkou cestu, jsme sobecke matky, ktere mysli jen na sve stesti.( Vedel to i mirumilovny Karel Capek, proto napsal Matku tak, jak ji napsal. Ne proto, ze byl chlap). Vera S.
 Míla 
  • 

Re: Re: Nenechajme sa uniesť zlobou. 

(15.9.2001 22:19:01)
Ja bych na tu černou listinu přidala i katolíky a protestanty. Na to, co se už tak dlouho děje v Irsku mě taky nebaví se koukat. Budem sedět před TV a mít dobrý pocit, jak bráníme spravedlnost před zlem.
 Zita,dcera 8let 
  • 

svíčka 

(14.9.2001 12:20:02)
I když je to puze symbolické gesto:
Dnes večer ve 21,30 dává světna památku obětí v USA svíčku do okna.
A proto ať svítí okna ve všech domácnostech!!!!!!!!!
 Eva, dva dospivajici synové 
  • 

ASI BUDEME MUSET UDĚLAT HODNĚ DOBRA 

(14.9.2001 14:27:05)

ASI BUDEME MUSET UDĚLAT HODNĚ DOBRA,
kdyz bylo udelano tolik zla.
Rovnovaha byla porusena a bude potreba ji obnovit.
Znate tu pohadku?
Na krtiny prisly tri sudicky a praly Ruzence vsechno nejlepsi.
Ctvrta, protoze nebyla pozvana, ji prala smrt -
A TA TRETI, protoze nestihla vyslovit svoje prani,
musela ASPON ZMIRNIT prani te ctvrte -
Neumre, bude jen sto let spat...

Musime tu hruzu zmirnit,
musime ji vstrebat, kdyz uz se stala,
musime ji pochopit.

Mladi lide nosi kvetiny k obrovskym dverim velvyslanectvi,
zapaluji svicky v oknech -
Pridame se s malym kouskem dobroty v sobe
i my?




 Marie, dva malí kluci 
  • 

Vyřeší to násilí? 

(16.9.2001 14:33:32)
To co se stalo je strašné. První den jsem celý proseděla u televize a nevěřícně se dívala s pocitem že teď všechno dobré končí. Anebo začíná, ale to zlé. Po prvním pocitu hrůzy a zděšení, kdy jsem se nemohla bavit ani se svými dětmi přišel nával vzteku a pomsty. Jsou to vůbec normální lidi? Vždyť jejich zfanatizované mozky už musí být šílené. A teď, několik dní po katastrofě bych jim chtěla položit otázku: Co po nás chtějí? Co chcou ti vrazi? Jídlo? Peníze? Nebo nějakou jinou pomoc? Léky? Ať řeknou a dostanou, ale ať nás nechají normálně žít. My jim taky nebudeme brát víru a zasahovat do jejich státu. Proč bychom vedle sebe nemohli žít a navzájem se nenapadat? Jestli chtějí Talibán, ať ho mají, ale proč napadají ostatní? Vždyť lidé různých vyznání vedle sebe můžou žít když chtějí a jsou tolerantní. Proč ničit tento svět jen z pomsty? Myslím, že jejich choré mozky dokážou zničit svět až je naženeme do kouta. A proč se k tomu nepřiznali když před tím se vždycky k útokům přiznávali? Nestojí za tím někdo úplně jiný kdo tahá za provázky? Přeji našim vládním činitelům aby se v ničem neunáhlili, vše pořádně prošetřili a hlavně spojily svět. Potom se ZEPTALI a sílu nasazovali jako poslední a nevyhnutelný řešení. Jen tak se dá bojovat proti terorismu.
 Katy, 1 kluk 
  • 

Re: Vyřeší to násilí? 

(17.9.2001 9:34:57)
Milá Marie,

souhlasím přesně s tím, co jsi napsala.
Je mi jasné, že se Američané chtějí pomstít. Proč ale chtějí další násilí? Připadá mi, že chtějí jen krvavou pomstu a nic jiného nepřipadá v úvahu. Jejich patriotismus jim zaslepuje oči. Svým způsobem budou proti Afgháncům také teroristy, s tím rozdílem, že útok ohlašují dopředu a neudeří tak nečekaně.

A začínám silně věřit tomu, že násilí produkuje opět jen násilí. Chtějí zaútočit a zlikvidovat terorismus. Jenže nevěřím tomu, že zaútočí a zabijí POUZE ty zlé lidi. Hodně nevinných a bezbranných lidí přijde o život. Co útokem proti nevinným lidem dosáhnou? Asi jen to, že se v Afghánistánu najednou "narodí" stovky nových bin Ladenů, kteří udělají opět cokoli, aby ublížili a zničili nepřátele. Tím si USA přímo koleduje o nové neštěstí, tragédii a další katastrofy.
Útok a následná válka je bludný kruh. Vyřeší to tedy násilí? Já myslím, že určitě NE!!
 Jirka 
  • 

Poznatek z Kanady 

(16.9.2001 23:30:12)
Chci pridat ctenarkam (i ctenarum) poznatek z Kanady. V prubehu prvnich 24 hodin zdejsi noviny (v Torontu) psaly tim stylem, ze by se mely dat do jednoho letadla vsechny bomby z celeho sveta a to vse shodit na Afghanistan. Ted na konci tydne uz se komentatori divaji zpet a zacinaji se ptat otazky. (1) Proc USA v r. 1991 i pres varovani svych vlastnich poradcu pouzily Saudskou Arabii jako zakladnu v utoku proti Iraku? "Velky dabel" vlastne uplne znesvetil svatou zem. (2) Co se vyresi (nebo vyresilo) neustalymi sankcemi proti Iraku? Nic - jen desetitisice lidi zemrelo hlady. (3) Jak vlastne tuto "valku" skoncime? USA nemaji to, cemu se rika "exit strategy". (strategie pro ukonceni ...). (4) Proc USA vytvareji dalsi a dalsi fanatiky po celem svete s myslenkou, ze je mohou kontrolovat? (Del Badin (nebo jak se jmenuje) byl dobrym pritelem USA, stejne jako byl Saddam Husein. (5) Proc mame duverovat presidentovi USA G.W.Bushovi, ktery je velmi slaby v zahranicni politice? ---
V prubehu minulych 30 let jsem zjistil, ze spousta narodu nesouhlasi s USA a kazdy z nich muze neco pridat. USA nejsou videny jako mirumilovny narod, jak to GWB rika - Recko- vojenska diktatura; Recko/Kypr/Turecko - nechopnost ukoncit konflikt; Madarsko - problemy z r.1956; CSSR - zrada v r. 1968 (oni o agresi z 21.08.1968 vedeli o tyden predem a nebyl podan oficialni protest). Filipiny - podpora Markosovi; Bolivie - totalni anarchie; El Salvador - eskadry smrti. Jen tento tyden - Henry Kissinger ma neprimy podil na vrazde nejakeho genarala v Chile. -
Snadnad timto inventarem, ktery jsem poznal po celem svete, by se vsichni strategove meli zamyslet. - Pro lidi z USA - zeptejte se sami sebe nebo svych poslancu, proc od r. 1972 byla spousta zeleznic zrusena nebo od-elektrifikovana? Z techto duvodu potrebujete vice a vice nafty.
 Dáša ( 3 děti ) 
  • 

Re: Ahoj z Zurichu 

(17.9.2001 9:50:24)
Souhlasím. A kdyby byl doma i můj manžel, tak by určitě souhlasil i on. Řešit násilí násilím, nevím. Bezmyšlenkovitě slíbit svému národu: "My na ně zaútočíme, my se pomstíme!" Neřeknu kdyby tohle řeklo dítě,ale politik! Ten by snad měl uvažovat a teprve potom mluvit. Neboť co slíbil se jaksi nedá brát zpátky. V době jaderných zbraní jsme všichni jeden malý svět. Jakmile se to spustí, tak už si každý, kdo má něco proti USA, přihřeje svůj píseček. I kdyby šlo jen o Afgánistánce, kolik nevinných jich zahyne jen proto, že mají ve své zemi terroristy. Myslím si, že ti , co vládnou, dokážou ovládat dav.(Stačí hloupé reklamy. Kdyby na ně lidé nedali, tak už dávno nejsou.)Nevím, jestli je bůh, snad každý z nás má toho nějakého v sobě, ale prosím vás všechny. Když už nic jiného dělat nemůžeme, nalaďme se aspoň pozitivně, ať té dobré energie je více než té špatné. Mějte slunce v duši.
 Pavla, syn 9 měsíců 
  • 

Válka 

(18.9.2001 8:10:13)
Dnes ráno bylo v titulcích napsáno, že 70% američanů podporuje válku proti zemím, které mají co dočinění s tím, co se stalo. Ale já si říkám, jestli američané jenom neprahnou po pomstě. Je mi strašně líto lidí, kteří minulý týden zemřeli, ale to, že se jejich země pomstí válkou přeci nic neřeší!!!! Je mi jasné, že NĚCO se s tím udělat musí. Ale tím, že vyhlásí válku ohrožují životy lidí prakticky na celé zeměkouli. Připadá mi, že v současné době jsou natolik zaslepení bolestí, že nedokáží uvažovat reálně. Ano, i já bych chtěla pomstu za příbuzné, kteří by doplatili na terorismus, ale válka? Spousta zemí má již nukleární bomby, baktérie různých nevyléčitelných nemocí. A oni chtějí jít do války? Určitě sledujete různé chaty, a tak jste také určitě zjistili určitý posun v názorech od minulého týdne. Málokdo souhlasí s vyhlášením války. Většina jen nesouhlasně a nevěřícně vrtí hlavou. ONI chtějí válku, ONI nepotřebují pomoc, ONI nadávají na Ruzyňském letišti, když kvůli bezpečnosti pasažérů jde všechno pomalu, ONI odmítají krev Evropanů, kteří se v Americe postavili do front, aby trochu pomohli - prý tu máme šílené krávy. Vypadá to, že mají patent na rozum. Jak jinak, když JEJICH prezident povolí těžbu na Aljašce a globální oteplování ho nezajímá protože by vážně utrpěly jejich podniky. Řekla bych že Clinton byl trochu více obezřetnější zemi vedl lépe.
 Yvona 
  • 

Re: Válka 

(18.9.2001 11:42:09)
Když jsem v to úterý viděla v televizi tu hroznou spušť,plakala jsem.Bylo to pro mně hrozné a vůbec mi nepřipadalo,že se to stalo v Americe.Jako by to bylo u nás za rohem.Na Ameriku a Američany mám svůj názor,ale tohle si nezasloužili,tohle ne.Dnes ještě pořád pláču,nad tou hordou sutin pod kterou je tisíce nevinných lidí.Proč museli umřít?Jenom proto,že žili v Americe?Ale to je přece hrozně nespravedlivé!V prvních momentech jsem byla tak naštvaná,že jsem si říkala"co s takovými lidmi,kteří dokážou provést něco tak strašného,zničit všechny Bin Ládinové,je to banda fanatiků,kterí se narodí jenom proto,aby umřeli a je jim jedno,že sebou vezmou i tisíce lidí,kteří s nimi nemají nic společného".Byla jsem tak naštvaná,že kdyby mi tam nedejbůh někdo umřel,byla bych schopna jít pěšky do Afgánistánu a zabít ho vlastními rukami (pokud by on neudělal se mnou totéž dřív než já,jakože asi jo).Ale dnes vím,že tím,že bych ho zabila,život tomu svému stracenému bych nevrátila.Neobjevil by se mi doma a neusmál by se na mně.Dnes už se mi nezdá tak jednoznačně,že proti Bin Ládinům by se mělo zasáhnout vojenskou odvetou.Bude to odveta jenom mezi USA a Afgánistánem?Kdepak,patrně se to hodně dotkne celého světa.A co bude?Vypukne válka?Bude trvat půl roku,nebo 30 let? Ale já nechci válku!Ani moje dítě nechce vyrůstat ve válce!Ano jsou to šílenci,se kterými se musí zatočit!Zlikvidovat je!Ale je vojna to správné řešení(ale přiznám se,že já bych nevěděla jak jinak)?Bin Ládin za tu katasrofu rozhodně je zodpovědný,ale nejsou za to zodpovědní i další lidi?Po týdnu vycházejí na povrch nové skutečnosti:ruská a francouzská rozvědka informovali Američany,že se proti nim chystá nějaký teroristický útok,Němci jim volali horkou linkou,že mají nějakého muslima,ktrý ví o chystaném útoku.A co udělali Američani?Práskli jim telefonem a nevěřili nikomu!Oni jsou přece USA,oni ví všechno nejlíp,oni mají všechno nejlepší a nikdo nemůže vědět víc než oni!Pravá americká nadutost se zase předvedla!A zaplatili za to tisícky nevinných lidí!Koho vezme americký lid na zodpovědnost?Prazidenta,šéfa tajné služby,kdo podcenil ostatné státy?
 Zuzana, Texas 
  • 

oni ONI jsou.... 

(19.9.2001 6:27:29)
Ahoj Pavlo,
oni ONI krev Evropanu neodmitaji,
nevim, o jake zpravy se jedna, davla jsem ji
totiz loni dvakrat, predloni jednou...krome beznych prventivnich otazek v dotazniku, zda jsem kdy brala drogy, patrim-li k rizikove skupine atd. byla i otazka, zda jsem kdy navstivila Britanii, to, odkud z Evropy jsem, nebylo na zavadu...ovsem minuly tyden jsem brala antibiotika a krev jsem nenabizela....
ONI jsou take klidni a maji hodne daleko ke vzteku, kdyz ja se svou ceskou mentalitou jiz kypim ve fronte u pokladny a nejaka zenska prede mnou se tam dlouze vyptava na cenu podradneho samponu, nikdo nehne ani brvou, zrovna tak kdyz auto v kopci zastavi a zabocuje doleva pres dvojitou caru a cela snura vozidel za nim ceka, ja uz ztracim nervy a mam dojem, ze mi prave utikaji mezi prsty ty nejdrahocenejsi vteriny meho zivota a nejaky vul prede mnou brzdi dopravu, ver nebo ne, nikdo nezatroubi a vsichni cekaji...
ONI jsou z toho vseho spatni, u nas v praci skoro nikdo nemluvi, na chodbach misto pozdravu lidi klopi oci k zemi, jsou prepadli a plni obav, kostely byly o weekendu plne, resp. plnejsi nez jindy, rozcileneho jsem, krome jednoho televizniho komentatora ponekud bulvarni stanice, nevidela nikoho, vyptavala jsem se, znamych, pratel, kolegu v praci, jestli maji zlost, nikdo, s kym jsem mluvila, ji nemel, od nikoho jsem neslysela jedine slovo v afektu, natoz pak nadavku....
ja Ameriku zas tak nebastim, vsechno americke pro mne neni rozhodne nejlepsi a hodne mi toho tady chybi, ale nasla jsem tu to, co mi schazelo v Cechach, krome dobre prace a velkeho bytu taky laskavost, srdecnost a umeni zachovat klid, byt "cool" ...ahoj Zuzka
 sally 
  • 

Re: Válka 

(20.9.2001 0:10:35)
Pavlo,
soudit nějaký národ podle titulků v českých denících mi přijde přinejmenším zcestné. S kolika američany jsi ty mluvila, že jsi tak rychlá ve svých odsudcích???
A lháře Clintona, který měl před dvěma lety bin Ladina naservírovanýho na lopatě a nic neudělal bych za prezidenta opravdu nechtěla.
 Agáta 
  • 

bez násilí? 

(18.9.2001 15:38:31)
Hodně lidí tady píše:"...násilí nic neřeší..." a tak podobně, ale nějak ti teroristi přece musí být potrestáni, musí se jim to zarazit, příště by mohl být na řadě někdo jiný, třeba my.
A bez násilí to asi nepude, pochybuji, že by ti dotyční uznali své chyby a bez boje se vzdali.

Mám taky strach, jako ostatní, a nyní mám hlavně strach, aby to, co Američani vymyslí jako odplatu, bylo rozumné a účelné zároveň.

Agáta
 Marie 
  • 

Re: bez násilí? 

(18.9.2001 22:10:51)
Pokud by se Američané PTALI, třeba rovnou Talibánu, co potřebuje pro své lidi a za co by byl Talibán ochoten vyměnit U.bin Ladina (samozřejmě mimo zbraní), myslím že několikaleté dodávky humanitární pomoci pro Afgánce by to mohly vyřešit, i Talibán by byl pro když vidí kolik lidí uteklo a jak jeho lidé žijí. A mezi vládami by se tímto způsobem dala vytvořit smlouva o nepodporování, vyčleňování, stíhání a postihování terorismu. Jen to chce domluvu: trochu pokory a úcty ze strany USA, a pochopení a tolerance ze strany Afgánské - Talibánu. Pokud chce USA rozhodovat o světě, tak se musí umět sklonit a vyslechnout ty chudé z nejchudších a snažit se je nasytit, ale přitom jim nebrat jejich víru a kulturu. Ještě jednou Vás zdravím a přeji vládním činitelům aby se neunáhlili a útoky si pořádně rozmysleli. Je celkem jasné že většina teroristů na útoky nečeká v Afganistánu, ale je rozmístěná po celém světě. Na shledanou.
 Jarka dvě dcery 
  • 

Re: Re: bez násilí? 

(19.9.2001 7:20:02)
Marie, Taliban je fanaticke hnuti. Proc miliardar bin Ladin neinvestuje sve obrovske jmeni do rozkvetu teto zeme? Proc tyto penize pouziva na teroristicke utoky? Ja nevim, mozna jsem te spatne pochopila. Je mo z toho vseho taky na nic a bojim se, ale presto si myslim, ze chyba je v Talibanu, bin LAdinovi apod.
 Míša, syn 4,5 roku 
  • 

Re: Re: bez násilí? 

(19.9.2001 10:28:21)
Marie,
to je úžasná myšlenka - dáme jim peníze a oni nám za to nebudou ubližovat. Neříká se tomu náhodou výpalné? A vážně chceme ve velkém dělat to, co nám v malém (třeba mezi mafií a hospodskými) přijde nemorální?
Já sice chápu, že vám všem (stejně jako mě) běží mozek na plné obrátky a snažíte se vymyslet řešení, při kterém bychom pokud možno přežili všichni, ale takhle jednoduše a smířlivě to asi opravdu nepůjde.

A ještě něco - myslím, že všichni, kdo tady psali, že Američanům jde jen o krvavou pomstu, byli trochu nespravedliví. Kdyby to byla pravda, namířila si to americká letadla nad Afgánistán hned hodinu po útoku.
 Michelle, 32 let, 8 lety syn 
  • 

Idealy a realita 

(19.9.2001 8:12:11)
Mila Vero, chtela bych vam na rozdil od ostatnich idealistickych reci o tom, ze nasili nic neresi (ono totiz ve skutecnosti resi velmi mnoho), napsat, ze souhlasim s vami. Je treba stat nohama na zemi, zbavit se strachu a rict si, ze kdyz po uderu do tvare nastavim tu druhou, nedostanu nic jineho, nez novy vyprask. Zkousel se nekdy nekdo dohodnout s nastvanym opilcem, ktery se CHCE prat? Vetsinou se vam to nepovede.
Taky jsem mama, taky je mi uzko pri pomysleni na vsechny deti v Afghanistanu a taky mam strach.
Ale kdyz se schovame za humanismus, miru se stejne nedockame.
Drzim vam v Americe palce a doufam, ze vetsina nas evropskych narodu nebude natolik zbabela, aby vas v tom nechala.
 Dana, dvojčata 
  • 

Re: Idealy a realita 

(19.9.2001 19:51:29)
Tak taky s trochou do mlýna. Včera večer ČT 1, dnes druhý díl (něco kolem 23.30) dokument o lékaři, který je v Afghanistánu. Vřele doporučuji, jen pro silné nervy a žaludky, probulela jsem totiž celý pořad (dneska už se dívat nebudu, prostě na to nemám). Děti s chybějícím chodidlem po "setkání" s nášlapnou minou (dárek od Talibanu), "daně" v podobě poloviny jídla, které vyžebrají, bičované ženy, které si vzaly na nohy sandály (nebo bílé ponožky).... :-((((. Tohle JE hrůza a v tomhle by asi někdo měl zasáhnout (je mi jasné, že se někdo bude těžko míchat do svébytných záležitostí nějakého státu, ale stalo se to už párkrát, nebo se mýlím ????). Jestli to vidíte jinak, nekamenujte mne za to, že si myslím, že Taliban reprezentuje většinu zla na tomhle světě a dobře se dívejte.
 Janka Linhartová, dcera, 15 měsíců 
  • 

neomluvitelné 

(19.9.2001 14:21:38)
Nic, vůbec nic nemůže omluvit ty, kteří se pod tu hrůzu podepsali. Jediné, co mohou Spojené státy udělat, je odpovědět se stejnou, ne-li větší razancí. Nemyslím, že v tomto případě násilí nic neřeší - taková rána se oplácí ranou. Mj. chceme učit své děti, aby se nechaly otloukat od jiných s tím, že není hezké, nebo slušné, nebo vhodné ránu vrátit? Já chci učit svou dceru slušnosti, úctě k lidem a k životu, ale také ji chci učit tomu, že když jí někdo ublíží, musí čekat, že se bude bránit.
 Kity 
  • 

Co se to deje? Vest odvetny utok? 

(19.9.2001 21:21:26)
Ahoj vsichni..
Je mi 22, jsem cerstve vdana,planujeme miminko,mam docela prima praci, hezke bydlenicko,spoustu kamaradu a pratel.O politiku jsem se nikdy moc nezajimala...az ted..teprve ted se pidim po informacich, proc tohle vsechno,co ze se tenkrat delo v Jugoslavii,co s tim melo spolecneho USA....
Mam-li se priznat je mi z toho vsechno hodne spatne..mam cerne myslenky,bojim se budoucnosti,souhalsim se vsemi,ze tohle nezasahlo jen USA, tyka se to i nas.. jenze jak? Co to pro nas znamena? Mam strach,ze manzel pujde do valky...urcite bych mu rano nerekla JDI...vim,ze bych hledala skulinky,moznosti jak tomu zabranit...bylo by mi hrozne..
Opravdu mi jen stacilo sledovat zpravy, cist noviny, aktualni informace.. a v patek vecer uz jsem nemohla...uz sjem musela televizi vypnout,protoze tu prazdnotu a bolest, a soucit s temi,kteri tam byli,kteri zahynuli,kteri tam meli sve pribuzne a zname, s temi,kteri sli pomoci a bylo to naposledy... proste uz jsem dal nemohla...Asi bych se rozbrecela nebo co ja vim...Nikoho jsem tam plne doufam nemela, ani snad nikdo z mych blizkych..presto jsem to prozivala,jako by se mne to dotykalo primo osobne....
Popravde receno si myslim,ze tento hruzny a morbidni cin by mel byt potrestan...(muzeme se jen dohadovat o tom,co za zverstva se delo v onech letadlech :-( ) ale kladu si otazku, jestli se potom nezacne prat cely svet...jestli se cely svet nesrovna se zemi.. z toho mam strach... ale nechat to byt? Prejit to s tim, ez trestat zlo zlem je spatne? A co bude pak? teroristum vzroste sebevedomi, budou si myslet, ze jsou nezlomitelni a zautoci jinde? Zautoci na vice mist najednou, treba na jaderne elektrarny?
Tezko rict...kazdopadne si preji,aby to vsechno skoncilo brzy,aby vinici byli potrestani.
V tomhle plne stojim za USA. Ja mlada a svym zpusobem jeste sveta neznala...
 Simona, dcery 4 a 13 let 
  • 

Jak to zažil 18-ti letý kluk 

(20.9.2001 0:43:14)
Mám soukromou firmu a během minulého roku k nám docházel na brigádu jeden kluk. Vydělával si na velkou cestu. Na cestu do Ameriky.
Včera se vrátil a dnes se u nás zastavil. Říkal, že zažil nezapomenutelné prázdniny. Tři týdny práce v "kempu" (což je asi něco, jako naše tábory?) a dva týdny cestování po Americe neměly chybu. Až na to.......:

Pentagon na vlastni oči

Studuji střední školu a poslední tři měsíce jsem strávil pracovně v Americe. Od začátku září jsem cestoval po amerických městech a osudového dne 11. 9. 2001 jsem se nacházel ve Washingtonu. Ráno jsem se s přáteli vydal podle plánu na prohlídku Pentagonu. Zhruba kolem deváté hodiny jsem stál v jednom z křídel této budovy, a čekal ve frontě na vstupenky. Jelikož zájem návštěvníků je velký, dostal jsem je až na jedenáct hodin. Proto jsem šel do obchodu se suvenýry přímo ve vstupní hale pro turisty. Po příjemném nákupu jsem se usadil do pohodlné židle a čekal na své kamarády, s kterými jsem na prohlídku měl jít.
Zhruba v 9:40 se najednou ve dveřích objevili lidé v uniformě a začali nás hnát všechny ven z budovy. To ovšem nikdo z turistů ještě nevěděl, co se opravdu stalo. Celkem v poklidu proběhla evakuace. Dalo by se říct - profesionální evakuace. Co se doopravdy událo, to jsme se dozvěděli až venku. Jedna ze stran Pentagonu byla v plamenech a z širokého okolí se již sjížděli hasiči a vozy záchranky. Ten den se odehrála asi jedna z největších tragédií v životě mnoha lidi. V jednom okamžiku jich zemřelo několik desítek v letadle, které pod vedením teroristů naletělo na Pentagon a mnoho dalších přímo v budově. Chci ale podotknout, že pevnost této stavby musí být nepředstavitelná, protože ač jsem byl ve vedlejším křídle, neslyšel jsem ani v nejmenším náraz letadla či jiný výbuch a ještě několik minut po tomto náletu stála budova celá. Pouze z oken a trosek letadla šlehaly plameny. K sesuvu jedné části zdi došlo, až když jsme od budovy odbíhali. Začal se zde totiž všude po okolí šířit nepříjemný hustý kouř.
Jsem velice šťasten, že jsem tento teroristický útok, kdy nás od smrti dělilo jen několik desítek metrů, šťastně přežil. Hrůzu této události jsem si ve skutečnosti plně uvědomil až den poté. Doufám, že můj život nebude nadále tak pestrý. V každém případě to byly nezapomenutelné prázdniny.

(autor si nepřeje být jmenován)

 Ľubica,3 deti 
  • 

Odkaz pre Michelle ,ale nielen pre ňu 

(20.9.2001 11:08:29)
CO PISU WWW.BRITSKELISTY.CZ... "Budeme svědky úmrtí milionů lidí!"
5 milionům lidí v Afghánistánu hrozí hladomor
Humanitární pracovníci: zaútočí-li Spojené státy na Afghánistán, uvrhnou tu zemi do katastrofy

Humanitární pracovníci, kteří byli nuceni tento týden uprchnou z Afghánistánu, varovali, že v Afghánistánu vznikne obrovská katastrofa, jestliže Spojené státy nezruší svou hrozbu vojenského zásahu, informoval na svých internetových stránkách list Guardian.

I ještě před hrozbou zásahů vydaly humanitární organizace důrazná varování, že v Afghánistánu vzniká katastrofa. Tři roky trvalo sucho a po dvou desetiletích války a sovětské okupace nyní hrozí čtvrtině obyvatelstva země - 5 milionům lidí - hladomor.

Vesnice v horách budou nyní brzy odříznuty od vnějšího světa sněhem a před příchodem sněhu jim nebudou na zimu dopraveny od mezinárodních humanitárních organizací pravidelné příděly potravin, které by jim dovolily přežít přes zimu. V městech dochází k astronomickému stoupání cen potravin a v přeplněných a špinavých uprchlických táborech hrozí epidemie nemocí.

Dominic Nutt, činitel humanitární organizace Christian Aid (Křesťanská pomoc) konstatoval: "Je tomu, jako kdyby byl vykopán hromadný hrob pro miliony lidí. Můžeme je z něho osvobodit anebo je v něm pohřbít. Smrt hrozí milionům lidí."

Nutt nedávno cestoval z města Herat do vesnice Barkhol v horách v provincii Ghor. Byla to cesta dlouhá přes 300 km a trvala dva dny - jelo se po polních cestách. Nalezl komunitu v krizi.

"Jak jsme prošli horským průsmykem, stali jsme se svědky scény zkázy," uvedl. "Oblast vypadala, jak by byla spálená. Tam, kde měla být pole pšenice, nebylo nic než strniště. "

Vesničané sdělili Nuttovi, že spotřebovali už skoro všechny své zásoby potravin a zkonzumovali i zásoby semen, které měli zasadit pro úrodu příští rok. Velké rodiny mají nyní k jídlu jeden kus chleba denně. Nemohou z vesnice odejít, protože neexistuje žádná doprava. Humanitární organizace doufaly, že do těchto vesnic před příchodem zimy dopraví zásoby potravin, ale nynější hrozba amerického vojenského zásahu to znemožňuje.

Nutt také navštívil tábor Maslach u města Heratu. Podle odhadů tam umírá přibližně 40 lidí denně, většinou proto, že přicházejí z vesnic příliš zesláblí na to, aby přežili, protože se doma snažili vydržet co nejdéle.

V tomto táboře mají příchozí potraviny, ale podmínky jsou tam velmi tvrdé. Většina lidí je nucena vykopat si díru v zemi a na ni natáhnout kus látky. Vody je nedostatek a je částečně znečištěná. Záchody jsou primitivní.

I z ostatních částí Afghánistánu přicházejí zprávy o hladomoru. V centrálním Afghánistánu zaznamenal potravinový program OSN zprávy o Afgháncích, kteří byli dohnáni ke konzumaci jedovatých travin, které vedou k paralýze, a obyvatelé Afghánistánu na severu pojídají kobylky smíšené s krmivem pro dobytek.

Světový potravinový program konstatuje, že v současnosti v některých částech Afghánistánu umírá až 20 procent dětí, než dosáhnou věku 5 let a průměrná délka života je 40 let. Avšak OSN byla nucena suspendovat svůj program distribuce potravin v hodnotě 150 milionů dolarů.

Situace je ještě zkomplikována masovým pohybem lidí uvnitř Afghánistánu a přes hranice. Války a sucho vyhnaly z domovů více než 2 miliony osob. Vysoké komisařství OSN konstatovalo, že pokud provedou Spojené státy letecké útoky, začne ze země prchat další přibližně milion lidí.

Humanitární organizaca konstatují, že mnoho z těch lidí, kteří se zřejmě stanou terčem útoků, nemá ani tušení o tom, co se stalo v Americe.


 Jarka, dvě dcery 
  • 

Re: Odkaz pre Michelle ,ale nielen pre ňu 

(20.9.2001 11:32:55)
Ĺubico, je to otresne, taky jsem cetla dnesni noviny. Ja jenom nechapu jednu vec - my jsme o pomerech v Afghanistanu informovani, od zapadniho sveta se ocekava pomoc - chce se po nas, abychom byli uvedomeli. A co Usama bin Ladin a jeho miliardy? A ostatni penize, ktere ziskava od svych privrzencu? Kdyby je misto do terorismu investoval do rozvoje Afghanistanu, bylo by to urcite prinosnejsi. A potom by takovehle situace jaka hrozi ted, nemohly nastat. Taky je mi lito afghanskych deti, zen - ta zeme cela desetileti prochazi strasnymi utrapami. Ale zrovna tak je mi lito vsech deti, kterym utok na dvojcata vzal rodice, vsech rodicu, kteri prisli o deti atd.
Je nespravedlive, ze valku vzdycky odnesou ti nevinni.Proc je Usama zalezlej a zbabele se schovava, kdyz vi, co hrozi? I kdyby to neudelal /jako ze tomu neverim/ - ale i kdyby v tomhle skutecne nemel prsty, mel by vyjit ze sve diry a obhajit se a ne nechat ohrozovat cely svet. Je to v podstate na nem - kdyby zalezel osud celelho lidstva na tom, jestli ty nekam prijdes, co bys udelala? Trucovala bys, ze nikam nepujdes, ze nevis proc? A nechala bys kvuli tomu rozpoutat treti svetovou valku? Asi ne, vid.
 Ľubica 
  • 

Re: Re: Odkaz pre Michelle ,ale nielen pre ňu 

(20.9.2001 13:10:30)
Jarka,vies ja mam pocit,ze podozriveho uz maju,ale co dalej?Vinnik nikde!Cely svet dostava na podnose ,ze to spravil Ladin,ale je to naozaj tak?Prach z WTC este neusadol a uz vedeli,kto to spravil a ten tvrdi,ze je nevinny.Nikde sa nepise,ze vela teroristov vyskolili prave USA proti Sovietom v studenej vojne.A oni funguju dalej a otocilo sa to proti USA.Alebo nemoze to byt odpoved Ruska na znicenie ich ponorky?Alebo odpoved Kosovcanov,ktori teraz musia odovzdat zbrane?A co Cecenci?Vo svete je tolko ohnisk ,v ktorch mali prsty aj USA,ze nemusi byt jedina stopa Ladin.Mozno je to len medialny odklon od reality.Vzdy si vsimam drobne clanky v novinach,ktore nie su dalej rozbrblane.(Napriklad 1 odstavcek ,ked bombardovali Belehrad,ako 1 strela padla kdesi na pole v Madarsku.Nic viac sa o tom nehovorilo a ani nepisalo.Alebo,ze pri nalete Belehradu zbombardovali aj porodnicu a detske oddelenie nemocnice).Co si o tom mam mysliet? Jedine ,ze nie je ziaduce na to poukazovat.Urcite nenajdeme teraz v nejakych novinach palcove titulky,ze vlada USA nebude na nikoho utocit a pokusi sa vsetko vyriesit mierovou cestou.Mobilizacia uz prebehla,na americkom kontinente vojna prebiehat nebude tak co,nie?Predsa nevratia vsetky bojove lode z Perzskeho zalivu a 50 000 vojakov neposlu domov.A vsetky mamy si mozu vyplakat oci,ci su americke alebo afganske.Ladinovi a asi aj inym mocnym a bohatym je to fuk.Ich deti tam urcite nebudu.
 Jarka, dvě dcery 
  • 

Re: Re: Re: Odkaz pre Michelle ,ale nielen pre ňu 

(20.9.2001 14:33:31)
Ľubico, on je problem v tom, ze Ladin se nepriznal nikdy k nicemu. podle me je to jen ubohej zbabelec, kterej zneuziva mlady kluky, ktery ho obdivujou a jsou schopny spachat sebevrazedny atentat a sam je zalezlej, obklopenej prepychem. Vsichni ostatni mu jsou ukradeni. Co se tyce vysetrovani - jednoznacny dukaz neni, ale vsechny stopy vedou k nemu. Ma toho na svedomi dost a dost. Mel by vylezt.
Co se tyka napadeni Afghanistanu - at ho vydaji a nikdo je napadat nebude. Jenze to nakonec dopadne tak, ze papalasi se schovaj nekde v bezpeci a chudaci to vsechno odskacou. Taky se mi to nelibi. A zrovna tak se mi nelibi predstava, ze bysme se meli bat jezdit metrem, chodit do prace, posilat deti do skoly .... Protoze kdyby to tem teroristum ted proslo, dovolovali by si cim dal vic. Ladin a jeho privrzenci to maji dokonce v programu - znicit zapad. Vsemi prostredky. A ted si ma clovek vybrat. Kazdej normalni clovek chce zit, pracovat, vychovavat deti, milovat se. Je to tezky.
 sally 
  • 

Re: Odkaz pre Michelle ,ale nielen pre ňu 

(20.9.2001 20:55:45)
Lubico, ¨
jistě - v afganistánu do teď byla hojnost a pohoda, a ošklivé spojené státy je uvrhnou do bídy bombardováním....
 Loonette 
  • 

Re: Re: Odkaz pre Michelle ,ale nielen pre ňu 

(21.9.2001 14:05:45)
saly, toto si si ozaj mohla odpustit, tuto ironiu...nikto toto predsa netvrdi. pointa vsetkeho je v tom, ze je to velka politika, do ktorej obycajny smrtelnik nema sancu nahliadnut a na ktoru doplacaju nevinny ludia, ci uz ti vo WTC,alebo v afganistane. sledovala si prejav busha vcera vecer v kongrese? mas pocit zadostucinenia?
 sally 
  • 

Pro Loonete 

(25.9.2001 22:52:36)
Vidím Loonete,
že jsi nic nepochopila - tohle není o ničím zadostiučiněním (tím méně mém) - to je o tom, aby se tahle hrůza neopakovala, abys ty, nebo já nebo kterákoliv z holek tady, se neocitla v situaci jako moje těhotná kamarádka která místo oslavy dvouletého výročí svatby strojila memorial service (těžko mluvit o pohřbu, když nemáš tělo).
A když tak pečlivě sleduješ televizi, viděla jsi doufám nevinné palestinské ženy a děti oslavující smrt šesti tisíc (vinných????) lidí....
každej je strašně chytrej, když přijde na to, co NEDĚLAT a co se dělá špatně, ale přijít s nějakým ŘEŠENÍM... to už ne, co?
 Marie 
  • 

Re: Děs! 

(20.9.2001 23:48:16)
Díky za článek. Pochopila jsem ho. Viděla jsem i dokument o lékaři v Afganistánu. Taky jsem toho za život hodně přečetla a nebyly to romány. Vím jak dopadneme pokud půjdeme vyšlapanou cestou. Jen je mě líto dětí na celém světě.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.