| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Jsem jenom máma...

 Celkem 41 názorů.
 Petra 
  • 

také 

(12.9.2001 7:42:49)
Nemohu také udržet slzy a ani nechci nad tak strašnou věcí,která se stala.A všechno to udělali lidé...
Je mi z toho strašně ,sice nejsem máma,ale jsem ženská a nedovedu si představit,že najednou někdo z mých blízských by byl jen tak pro nějaké trapné mocenské spory zabit.
Tyhle věci jsou opravdu věcí mužů.Protože my ženy,matky bychom tak zbytečně nikoho nezabíjeli.Kdo dává život,tak ho zbytečně nebere...
Petra
 Martina 
  • 

reakce 

(12.9.2001 8:07:07)
i já se nemůžu z té hrozmé tragedie sebrat. Nechápu, nechápu, nechápu. Nechápu jak někdo mohl něco takového udělat. Nechápu jak v zemi s nejdokonalejší zpravodajskou službou na světě mohou najednou unést čtyři či víc letadel. Nechápu jak je možné, že letadlo spadne na nejstreženější budovu světa - Pentagon. Nechápu prostě nic. Jsem vyděšená. Někde v New Yorku mám totiž sestru Katku. Katka je naštěstí v pořádku, na vyhlídce na WTC, byla předevčírem. V mnoha tisících rodinách však takové štěstí neměli. Na závěr bych si dovolila upravit jedno židovské pořekadlo: "Kde jsi byl, Bože, když lidé umírali ve World Trade City.
 Stan 
  • 

Re: Kde je Bůh? 

(12.9.2001 8:54:26)
Včeřejší teoristický útok je hrozný svým provedením a především počtem obětí. Ale plakat moc nepomůže. Každý den totiž v "tichosti" umírá tisíce dětí na podvýživu a zanedbání. A pláčeme? Zřejmě bychom museli proplakat celý život. Takové události by v nás měli spíše vyvolávat otázky jako Má život nějaký smysl? Může být lidský život lepší, bezpečnější, štastnější? Dokáží to lidé nebo zásah vyšší moci? Zvláště 20.století dokázalo, že lidstvo nedokáže resp. dokáže mezi sebou rozsévat utrpení a bolest a planá slova o celosvětovém míru. A kde je Bůh? To se ptáme my, moudří lidé, kteří si přeci se vším poradí a vše vyřeší?
 Zuzana 
  • 

svet NIKDY nebyl v poradku 

(12.9.2001 23:05:47)
naprosto souhlasim se Stanovou poznamkou, z oficialni zpravy ceskeho ministerstva zahranicni o svetovem hladu vybiram jen strucne:
Kazdý rok 10.7 milionu detí umírá,
vetsina z nich na podvýzivu a související nemoci.
800 milionu lidi na svete nema dostatek potravin, aby uspokojilo sve zakladni potreby.
V poslední dobe je novou pohromou pro mnohé rozvojové zeme epidemie
HIV/AIDS. V soucasnosti je 36.7 milionu lidí infikováno virem HIV (pricemz
je známo, ze naprostá vetsina HIV pozitivních lidí onemocní do deseti let
AIDS), z toho 25 milionu zije v subsaharské Africe a onemocni jiz jako deti!.....

a tak by bylo mozne pokracovat velmi dlouho, jen proto, ze to nevidime denne v primem prenosu a ze my sami jsme nikdy hlad nezazili, mame mozna chvilemi iluzi, ze svet je docela bezpecne misto k zivotu. Svet ale NIKDY nebyl v poradku!
A kazda katostrofa, cim blize, tim mohutneji, nas na to upamatuje!

 Mia 
  • 

Re: svet NIKDY nebyl v poradku 

(13.9.2001 22:42:05)
Poslední léta každý večer myslím na těch 60 000 dětí, které ten den zemřely na následky hladu. Na CNN nejsou tak často vidět, ačkoli je to tragédie celé Země. Dělit svět na civilizovaný a primitivní v době globalizace nemá význam, vždyť za změny klimatu může víc jeden světadíl a větší následky zase nese jiný. Výroba také bývá co nejdál, nejlépe na opačném konci světa, než vlastníci. To, že třetina obyvatel Země nemá přístup k pitné vodě a přitom se její zdroje dravě privatizují společnosmi, které jsou bohaté dost už tak mi připadá nechutné. Při sledování dokumentu o lékařích bez hranic mi bylo skoro stejně, jako při pohledu na věže padající na hasiče. Jsou fakt věci, se kterými se nikdy nesmířím, ani jako člověk a už vůbec ne jako matka Dobrou noc
 Kde Jsem Byl? 
  • 

Re: reakce 

(12.9.2001 16:39:59)
Byl jsem ve World Trade Center a na Vecnost jsem prijimaj Duse, ktere mi sem poslali jini bohorovni.
 LM 
  • 

"uprimna" sustrast 

(12.9.2001 9:12:22)
A ako falosne vyznie "uprimna" sustrast od takych ludi ako su Putin, Arafat..., ktori su sami priamo ci nepriamo zodpovedni za smrt ludi. Ale mozno su len zdeseni z toho, ze je mierova doba...
 Petra 21vdaná 
  • 

strašné, strašné, strašné 

(12.9.2001 10:10:13)
Chtěla bych vyjádřit upřímnou soustrast se všemi, kdo o někoho tak nesmyslně přišli. Nevím, ale můj názor je, že americká tajná služba o tom věděla. Stejně jako věděla o spoustě dalších věcí v minulosti (vyhlazovací koncentrační tábory, atd..) To je politika, nejsmutnější je že na to vždy doplatí obyčejní lidé.


Petra
 Zuzana,32 let,syn 8 let 
  • 

Co se to děje? 

(12.9.2001 11:19:22)
Kateřino,určitě nejsi jediná co brečí.Já jsem včera u televize taky brečela.Můj muž doběhl z autobusu domů a reagoval stejně jako ten tvůj "rychle zapni telku,v USA se stalo něco hrozného".A já koukala a nechápala a brečela.Hlavou se mi honili myšlenky jako "bože kam jsme to dospěli,když nějaký vyšinutý lidi spáchají něco tak hrozného,jak to že to americké FBI uniklo,mají přece své lidi všude,to množství obětí se snad nebude dát ani zpočítat atd".Je to hrozné,je to neuvěřitelné a vypadá to jako ze zlého filmu,ale bohužel je to opravdové.A je to strašná tragédie,celý svět drží smutek s Amerikou,jenom nějací šílenci v Palestíně se radují a slaví.Je to normální?!No jistě že není,protože kdyby jo,tak něco podobného by se přece nestalo!
Jsem taky matka a manželka,svoji rodinu miluji a tak to nesu taky moc těžce.Vždyť pořád je tu to malé "co kdyby..."
 Simona, dcery 4 a 13 let 
  • 

svět už nikdy nebude takový 

(12.9.2001 11:20:44)
Včerejší zpravodajství TV NOVA zahájil Pavel Zuna větou:
Je jedenáctého září 2001 devatenáct hodin, třicet minut. Je jedenáctého žáří 2001 a svět už nikdy nebude takový, jaký byl dnes ráno.
Měl pravdu a mně se po přečtení příspěvku paní Kateřiny Chrobákové chce napsat MÁMY CELÉHO SVĚTA, SPOJTE SE ve snaze, vymýtit ze světa násilí. Vždyť i ti, kterří tu hrůzu včerejška vymysleli, i ti, kteří ji vykonali, i ti, kteří se nad ní radovali (ó hůzo, i takoví lidé dokáží být !!!!), ti všichni mají někde svoje MÁMY. Ty mámy, které je měly naučit, že není nic cennějšího nad lidský život.
Nikdy jsem v Americe nebyla a asi se tam ani nikdy nedostanu, nemám tam rodinu ani známé a přesto cítím s každou rodinou a s každou mámou, které včera u večeře přibyla u stolu nějaká prázdná židle.
 Míša, syn 4,5 roku 
  • 

Re: svět už nikdy nebude takový 

(12.9.2001 11:48:38)
Ahoj holky,
mě taky zůstal rozum stát a chvílemi jenom bezmocně brečím. Mám prakticky nepřetržitě puštěné CNN (manžel mě upozornil SMSkou hodně brzy, takže jsem viděla v přímém přenosu, jak se obrovské mrakodrapy sesypaly jak domečky z karet) a vůbec nemám dojem, že se to stalo někde daleko a že se mě to netýká.
Díky vám všem za to, co jste napsaly. Pořád doufám, že dokud my mámy brečíme, má svět naději.
 Jitka (2 kluci) 
  • 

Re: Re: svět už nikdy nebude takový 

(12.9.2001 12:13:46)
Ahoj všem,
myslím, že to co se událo, otřáslo většinou lidstva. Je to tak nesmyslné a tak kruté, a přitom nebylo k útoku použito extrémně ničivých zbraní. Krom toho, že jsem nedokázala potlačit slzy, ve mně vyrostl a zůstal strach. A nejhorší je, že nevím, čeho se bojím, vím naprosto přesně o co, ale čeho? Čeho jsou ještě lidé schopni? Je mi smutno a moc se mi chce věřit, že zdravý rozum zvítězí.
Jitka
 Tonča, syn, 19 tyden 
  • 

Re: Re: Re: svět už nikdy nebude takový 

(12.9.2001 14:12:00)
Brečím, tisknu k bříšku svého syna, který naštěstí nic nechápe a brečím. Vím, že tím miminku v bříšku neprospěju, ale nemůžu si pomoci. Myslím, že když se sečtou všichni známí a příbuzní, kterým tam někdo zůstal, bude plakat celý svět. Jak mám vychovávat své děti, když nevím, co je čeká? A co čeká nás?
 Katka 
  • 

Svět bude opravdu jiný... 

(12.9.2001 11:36:08)
Včera odpoledne jsem po příchodu domů pustila rádio a dozvídala jsem se ty strašlivé zprávy jednu po druhé. Nestačila jsem žasnout hrůzou nad tím, co se stalo a co je dnes ještě vůbec možné. Pořád mám husí kůži, když si na to vzpomenu. Na Radiožurnálu mluvil Pavel Pecháček, který několikrát zdůraznil, že máme dost velký důvod zapamatovat si datum 12. září 2001, protože v tento den se opravdu svět změní. Myslím na všechny, kterých se ta strašná tragédie jakýmkoliv způsobem dotkla a hluboce s nimi cítím. Chci pořád věřit, že nic horšího už svět dopustit nemůže.
 Alena, 2 děti 
  • 

Re: Svět bude opravdu jiný... 

(12.9.2001 14:07:37)
Ahoj,

obávám se že horší věci přijdou. Možná že se i ději, ale nejsou v Americe, a jsou dělané potichu a pomalu. Jen mě děsí že tohle asi nikdo na světě nevyřeší.

Alena
 Miška, 3 děti 
  • 

Re: Svět bude opravdu jiný... 

(12.9.2001 14:39:19)
Mě děsí tohle:

Americký ministr zahraničí Colin Powell prohlásil, že útoky na newyorské Světové obchodní středisko a na Pentagon byly aktem války, a že Spojené státy také odpoví, jako kdyby šlo o válku.



 Míša, syn 4,5 roku 
  • 

Re: Re: Svět bude opravdu jiný... 

(12.9.2001 16:42:32)
Ahoj Miško,
tohle nás, myslím děsí všechny. Násilí plodí vždycky zase jenom násilí. Dá se předpokládat, že za tohle se Amerika bude chtít pomstít a pak se bude chtít pomstít druhá strana (ať už je to kdokoliv) a tak pořád dokola... Kam až?

Alice,
mě ještě víc, než ty promarněné americké životy, vyděsilo, že někdo může být natolik plný zloby a zášti, že unese letadla a flákne s nimi do mrakodrapů tak, že přitom zabije tisíce nevinných lidí. Kde se bere ta nenávist a fanatismus?
 Miška, 3 děti 
  • 

Také to tak cítím 

(12.9.2001 12:23:44)
Cítím to úplně stejně, jako všechny ženy, co jste tady psaly. Také jsem měla slzy v očích, také jsem to nechápala.
Dívám se na tento obrázek http://www.worldlive.cz/kamerak.php?id=878 a je mi na nic. Co asi bude zítra...
 alice 2 děti 
  • 

můj názor 

(12.9.2001 14:59:05)
škoda, že pláčete jenom nad zmařenými americkými životy. škoda, že vám není líto těch zmařených životů, které zmařili právě Američani. v žádném případě se nazastávám teroristů a takovýto útok je skutečně odporný. jenom chci říct, že nic není černobílé.i USA v celkem nedávné minulosti rozsévala bomby
 Jitka (2 kluci) 
  • 

Re: můj názor 

(12.9.2001 15:18:34)
Víš, Alice, moje reakce, a myslím že i ostatních, vyjadřovala okamžitou reakci na situaci. A pochopitelnou. A myslím, že tahle reakce nijak nesnižuje váhu životů promarněných jinde a někým jiným. Nesmyslné vraždění nemá omluvu, ani dnes ani nikdy jindy.
 Miška, 3 děti 
  • 

Re: můj názor 

(12.9.2001 20:32:09)
Alice, tady přece nejde o USA. I kdyby to bylo v Rusku nebo jinde, pořád je to útok proti nevinným lidem. A ještě o to horší, že to může vyvolat reakci, která povede opravdu k válce.
Dokud budou teroristé, kteří jsou ochotni položit své životy za svého vůdce, pořád bude nebezpečí, že se něco takového stane. A kam až mohou zajít příště?
 Lenka 
  • 

Re: můj názor 

(13.9.2001 23:06:27)
No, je fakt, že NY má štěstí, že teroristi nepoužili zbraně s ochuzeným uranem. Ty zničí území na několik tisíc let.
 Pavel, 2 děti 
  • 

NECHAPU, NECHAPU, NECHAPU ....! 

(14.9.2001 14:08:20)
Nechápu srovnávání teroristické akce určené pouze!!! k zabití co největšího počtu civilistu s vojenskou akcí proti zločineckému režimu, který prováděl vojenskými silami genocidu ve Slovisku, Chorvatsku, Bosně a Kosovu !!! Je to naprosté nepochopení a výsměch všem zavražděným obětem těchto zemí. Oprávněnou kritikou USA a evropských zemí zůstává, že jim trvalo dlouhých 7 let než přistoupili k razantní akci. Bez této akce by se nám všem Miloševič smál za bukem ještě hodně dlouho.

P.
 Dáša ( 3 děti ) 
  • 

Útok na celý svět 

(12.9.2001 15:18:55)
Brečím, brečím a brečím.... A přitom si říkám, že to vůbec není útok proti Americe. Copak ve Světovém obchodním centru pracují jen Američané? Německo nařídilo v celé zemi vyvěsit prapory. Určitě tam mají zastoupení všechny banky světa, takže nejen americké mámy měly prázdná místa u svých stolů. Stala se hrozná tragédie a já se moc bojím, aby nepřišlo ještě něco horšího.
 Katka 
  • 

Jeden svet 

(12.9.2001 15:58:14)
Sedim skoro cely den na netu, takze jsem okamzite videla, co se deje...byla jsem z toho vydesena jako vsichni co tady psali...je mi jedno, ze se to stalo daleko v Americe...videla jsem to v tu chvili v ten okamzik...pro me to bylo jako by se to stalo tady za rohem...kdyz jsem jela domu metrem divala jsem se na lidi okolo...co se smali a bezstarostne zvatlali o vsednich radovankach zivota...ja v tu chvili nemohla vubec promluvit..strasne jsem jim zavidela, ze nic nevedi a strasne jsem je litovala, ze ten sok, ktery ja uz mam za sebou je teprve ceka :-((( Zijeme na jedne zemekouli a uz par let je hodne mala....neverim v boha, ale vcera jsem se k nemu modlila, aby ochranil vsechny lidi na planete, kde zijeme...americany, pakistance, cechy...proste vsechny...
 Lenka 
  • 

jednička s hvězdičkou 

(12.9.2001 16:24:28)
Tak tomuto článku dávám jedna a to s hvězdičkou. Je to opravdu tragédie a to tragédie nejenom pro Ameriku, ale pro celý svět. Brečíme nad tím i v Čechách a zároveň máme strach, co bude dál. Držím nám všem palce.
 petra 
  • 

ohlas 

(12.9.2001 19:54:36)
já také brečím, hrozně. A modlím se, aby ty chytré a mocné chlapy ve vládách velmocí tohoto světa nenapadlo vytáhnout ty Čapkovy pušky a zcela moderní a současné bomby a děla a jít do války, protože by moje malé dětičky asi nikdy nepoznaly slasti a strasti prvních lásek. Je to hrůza, ve Státech mám sestru, ale stejně vím, že se tahle tragédie musí vyřešit diplomaticky, aby příštím terčem nebyla náhodou školka a škola, do kterých chodí naše děti. Ti obludní zvířatolidé se totiž neštítí ničeho a jen čekají, jak jim USA oplatí, aby mohli ve jménu svého divného boha vraždit, vraždit, ubližovat a ničit
petra
 z predmesti Chicaga 
  • 

z predmesti Chicaga 

(12.9.2001 20:40:19)
To rano nesla televize, syn sel do skoly bez ranniho vecernicku. Ja sla rovnou do posilovny. Je to typicke americke fitcentrum s nekolika desitkami televizi. Predstavte si na posilovnu zcela nezvykle ticho, vsichni jsou kolem obrazovek, vsichni nechapou, ja jeste vic, protoze neumim dobre anglicky. Priletela jsem domu a hned pustila televizi a vzkazy ze zaznamniku. Muj manzel pracuje u letiste, byl polomrtvy strachy, jestli jsem nesla na nakupy. Z televize a jeho informaci jsem se dozvedela, ze Amerika vstoupila do valky, ale vlastne nevi proti komu. Amerika!!!! Nejbezpecnejsi misto na svete! Vsech dvacet zpravodajskych kanalu je plnych te hruzy, koure a plamenu. A navic to ticho. Obloha prazdna, vlaky privazeji lidi z centra (kde jsou mrakodrapy), zaviraji se muzea, nakupni strediska, skoly, centralni parkoviste ....
Manzel se vratil drive, vyzvedli jsme syna ze skoly a ja jsem mu radeji sama strucne rekla, co se stalo. A on, sestilety prcek, me uklidnoval, ze prece Americani maji nejlepsi vojaky! Nekdy mam pocit, ze svet bysme meli prenechat detem.
Sli jsme po hlavni ulici, ze ktere je krasne videt na Sears Tower, nas nejvetsi mrakodrap. Kluci me doprovodili do prace a sli do parku. Pracuji v restauraci dosti nizke cenove skupiny, mame prevazne stale hosty, vsichni se znaji. Teprve tam jsem uvidela, jak velka tragedie se pro Americany udala. Oni vlastne nikdy nezazili valku, nezazili bezprostredni strach z ni! Mela jsem strach prat jim dobry den, ptat se jich, jak se maji. Byli vsichni zdrceni, rozruseni a hlavne bezradni. Telefonovali, breceli, mlceli a hluceli. Zapominali sve veci, nechteli zmrzlinu a ptali se me na meho boha. Snad chteli slyset neco o bohu tech silencu, snad se jim Evropa smrskla i s Asii na to misto, kde neplacou, ale oslavuji a rozdavaji detem lizatka.
Je druhy den, porad je ticho, za chvili jdu do prace, snad uz nebudu plakat, nevidim tak na cestu.
 Milada, dcera 9m., syn 5,5 roku 
  • 

Re: z predmesti Chicaga 

(12.9.2001 21:42:03)
Ahoj holky,

myslím že maminka z předměstí Chicaga tu nakousla otázku: Jak, proboha JAK jste to vysvětlily (nedá se to vysvětlit, ale lepší sloveso mne teď nenapadá) svým dětem???????

Jak mám odpovědět synkovi, když se mne ptá, proč ta letadla nabourala? Že to byl úmysl? Řekla jsem mu, že to byli zlí lidé a snažila se to zaobalit... Zvládli jste to líp?


Milada

PS: Nedá se to srovnat, ale když se loni potopila ponorka Kursk, syn se o to hodně zajímal a stále se ptal, jestli všechny zachrání atd... Tehdy jsme mu namluvili, že všichni námořníci jsou OK, ale co teď?
 sally 
  • 

Jak to říct dětem 

(12.9.2001 23:45:46)
Asi jim vysvětlit jak se to mohlo stát (stačí jednoduché věci, jako bezpečnost na letišti - teroristi byli ozbrojený jen nožema, do 4 palců - 10 cm - se až do teď mohl v Americe vzít nůž na palubu - navíc to byly VNITROSTÁNÍ lety, takže bezpečnost byla menší).
A že celým účelem byl teror - tzn. děs, že se snaží vyděsit celý svět, aby se jich bál, asi jako když někdo bije bezdůvodně spolužáky.
Myslím, že důležité je vysvětlení, co se dělá proto, aby se to neopakovalo - zavírají se další možní viníci, budou se měnit bezpečnostní předpisy pro letadla atd. Také bych asi řekla, že lidi dělali co mohli - letadel s únosci na palubě ostartovalo víc, ale nedostaly se do akce, protože všechna letadla byla vrácena na nejbližší letiště. Také to čtvrté letadlo neuspělo - prý jeden pasažér volal ještě domů a říkal, že cestující s tím zkusí něco udělat - a letadlo skončilo v poli.
Děti bych se určitě snažila uklidnit, nemá cenu, aby vyrůstaly ve strachu, tak jako my, po vší té propagandě.
 Míša, syn 4,5 roku 
  • 

Jak to říct dětem? 

(13.9.2001 9:30:00)
Ahoj Milado,
v dnešní MF Dnes je rada "separujte malé děti od informací, nenechte je dívat se na zprávy".
Tak tohle jsem jednak prošvihla - ve chvíli, kdy jsem si v úterý zapínala CNN jsem ještě vůbec nevěděla o jak velkou katastrofu jde, takže jsem syna nestihla včas zahnat. A po pravdě řečeno, nejsem zastáncem malování šťastných pohádek, že se nikomu nic nestalo. Děti jsou vnímavé a když nic jiného, tak z našeho chování podvědomě vycítí, že něco není v popřádku (budou mít rozpor mezi našim chováním a našimi slovy a příště by nám třeba nevěřily). Taky si říkám, že nevíme, co z toho všechno bude, takže je lepší pravda po kapkách, než náhlý šok.
My jsme synovi řekli, že moc zlí lidé unesli letadla a schválně s nimi nabourali do mrakodrapů (ostatně, jak se věže WTC hroutí k zemi, bohužel viděl), že přitom umřelo hrozně moc lidí a spousta lidí po celém světě je z toho moc smutná. Do hlavy mu samozřejmě nevidím, takže nevím, co se v něm odehrává, ale přinejmenším zatím klidně spí. Jen do školky si s sebou vzal svoji malou stíhačku a detailně se vyptal tatínka, co má stíhačka dělat, když se setká s nepřátelským letadlem. Mimochodem - podobně to podaly i paní učitelky ve školce, takže kdybych se rozhodla pro šťastnou pohádku, má moje dítě teď problém, které autoritě věřit.
Naštěstí se náš Junior neptá "proč?" se to stalo, protože bych nedokázala vysvětlit něco, co sama nechápu.
 Tana, 2deti 
  • 

Nestesti v Americe 

(12.9.2001 21:04:23)
Zdravim vas z Havaje. Vcera jsem se
dozvedela o vsem mnohem pozdeji, protoze zde mame o sest hodin mene
nez na vychodnim pobrezi. Vypravila
jsem deti do skoly, ale manzel je
po hodine privezl zpatky,vsechny
skoly byly zavreny, taktez letiste
a statni budovy. Lide sedeli u televize a sledovali, co se deje.
Nikdo nemohl uverit... Proc se to
stalo? Kdo v tom ma prsty? Arabove?
Proc jim Americani tak velkoryse
udeluji viza? Ja osobne si vzpominam, ze jich na univerzite
ve Virginii ( kde studoval muj
manzel ) bylo jak kobylek a vsichni
mluvili proti krestanstvi... A proti Americanum.

Dnes rano volala do televize jedna
maminka v sedmem mesici a triletymi
dvojcaty. Hleda sveho manzela, ktery pracoval ve 101. poschodi...
Vcera neprisel domu, nic o nem nevi
a ona ho tolik potrebuje... I komentator se dlouze odmlcel, nevedel, co odpovedet. To je opravdu nestesti.

Nedovedu si predstavit N.York bez
tech dvou mrakodrapu, jejich stiny dopadaly na cele mesto a vyhlidka
byla jedinecna. Ve Washingtonu D.C.
jsou nastesti nizke budovy, ale i
tam zahynulo hodne lidi.

Doufam, ze Americani brzy prijdou
na to, kdo tohle provedl a s viniky
zatoci. I v techto koncinach vladne
velka nenavist a smutek. Ale ty zivoty lidi uz stejne nikdo nevrati. I moje deti jsou americke,
ale radeji cestuji s pasy kanadskymi, protoze se o ne moc
bojim...
 Tana, 2deti 
  • 

Nestesti v Americe 

(12.9.2001 21:04:25)
Zdravim vas z Havaje. Vcera jsem se
dozvedela o vsem mnohem pozdeji, protoze zde mame o sest hodin mene
nez na vychodnim pobrezi. Vypravila
jsem deti do skoly, ale manzel je
po hodine privezl zpatky,vsechny
skoly byly zavreny, taktez letiste
a statni budovy. Lide sedeli u televize a sledovali, co se deje.
Nikdo nemohl uverit... Proc se to
stalo? Kdo v tom ma prsty? Arabove?
Proc jim Americani tak velkoryse
udeluji viza? Ja osobne si vzpominam, ze jich na univerzite
ve Virginii ( kde studoval muj
manzel ) bylo jak kobylek a vsichni
mluvili proti krestanstvi... A proti Americanum.

Dnes rano volala do televize jedna
maminka v sedmem mesici a triletymi
dvojcaty. Hleda sveho manzela, ktery pracoval ve 101. poschodi...
Vcera neprisel domu, nic o nem nevi
a ona ho tolik potrebuje... I komentator se dlouze odmlcel, nevedel, co odpovedet. To je opravdu nestesti.

Nedovedu si predstavit N.York bez
tech dvou mrakodrapu, jejich stiny dopadaly na cele mesto a vyhlidka
byla jedinecna. Ve Washingtonu D.C.
jsou nastesti nizke budovy, ale i
tam zahynulo hodne lidi.

Doufam, ze Americani brzy prijdou
na to, kdo tohle provedl a s viniky
zatoci. I v techto koncinach vladne
velka nenavist a smutek. Ale ty zivoty lidi uz stejne nikdo nevrati. I moje deti jsou americke,
ale radeji cestuji s pasy kanadskymi, protoze se o ne moc
bojim...
 Jana , děti 14,11,4 roky 
  • 

to není komentář 

(12.9.2001 22:31:07)
Ne, nebudu komentovat příspěvek, vždyť je o tom co cítíme všichni. Jak vykřičet nahlas všechen ten smutek, zlost, beznaděj, strach...? Tak tohle nedokážu.
Mám tam rodinu, byla jsem tam...
Dovolali jsme se, naši jsou v pořádku ,ale co ty tisíce lidí, kteří v nejistotě čekají na zprávu o mámě, tátovi, dceři, synovi, sestře...Co bude ?
 Mirka 
  • 

Máma 

(13.9.2001 0:25:45)
Už víc jak rok chodím na tyto stránky a diskutuji s ostatními rodiči o mých
velkých, či menších problémech. Jak otěhotnět, kde rodit, jak na kojení, co
papat, jak často kakat, píchnout či nepíchnout ouška, od kdy na
nočník........ Jsou to problémy, které se staly středem mého života. A
najednou to zní tak strašně malicherně. Najednou to všechno zastíní jednou
šílená noc, kdy jsem se zoufale snažila dovolat do USA, jedna noc, která se
zdála nekonečná, jedna noc, která skončila klidným hlasem mého manžela :
"Jsem v pořádku." Doufejme, že toto není začátek konce a že si nebudeme
muset vyčítat do jakého světa jsme přivedli své děti. Jsem taky jenom máma a
přeji všem matkám celého světa, aby jejich jedinou velkou starostí byly
opruzené zadečky.
 Leona, děti 2, 10 a 2 roky 
  • 

PROSÍM! 

(13.9.2001 8:15:59)
Ještě v pondělí jsem za největší tragedii považovala zánět středního ucha své dvouleté dcerky a také to, že můj syn si po prázdninách nepamatuje naprosto nic z výuky českého jazyka čtvrté třídy...Jak je všechno relativní... Dcerce zabrala antibiotika a už tolik netrpí, se synem mohu přece učení procvičovat! Ale TOHLE!? Když jsem viděla záběry z New Yorku, byla jsem šokovaná natolik, že jsem nebyla schopná ničeho. Ani pláče, ani zloby. Jen jsem nechápala a nechápu stále. Slzy přišly později a jsou tu stále. Jen se je snažím držet v sobě, abych neděsila děti. Mám TAKOVÝ strach a tolik je mi líto všech těch, kteří s nadějí a bolestí čekají,že se jim jejich blízcí vrátí...Nevím co říct víc. Jen si přeji, aby se nám všem na celém světě nestalo nic dalšího takhle strašného.PROSÍM!
 elly 
  • 

I muj svet se zmenil 

(13.9.2001 16:08:20)
ten pocit neomeze svodoby a jistoty je pryc.
Kladu si tisice otazek,asi jako kazda z vas. Kdo, proc, jak, a co bude dal?
Na nektere z nich uz nam odpoved a vubec me to neprekvapuje. Detstvi jsem prozila ve vojemskem state. Dobre vim ze cesi svuj "simtex " prodavali prevazne tororistum a jeste ke vsemu je na uzemi ceskoslovenska cvicili.
Take si myslim,ze vim proc k teto tragedii doslo. Podivejme se jake vyroby zbrane strileji do palestynskych deti.
Co me dalo nejvic prace bylo prijit na to jak je mozne, ze k necemu takovenu mohlo vubec dojit. Myslim, ze znam odpoved i na tuto otazku. Bohuzel to neni to co bych chtela slyset.
Myslim si, ze k necemu tak obrovskemu by nikdy nedoslo, kdyb jsme my amereicani(canadani) nebyli tak zaslepeni vlastni velikosti. Podivejme se kolem sebe. Nemame zadne problemy. Kzdy znas si v klidecku zije ve svem domku se zahradkou. Pred garazi stoji nejmim dve auta, vetsina manzelek nempracuje, protoze nemusi. Na dovolene jezdime v lete k mori v zime do alp. Nevarime, vecere v restautaci je pohodlnejsi. Nezname sousedy, ptotoze by nam jejich starosti zabirali misto v nasm zivote. Jsme slepi ke vsemu co se nas osobne netyka. A porad si jenom stezujeme jak na vsichni vcetne nasi vlady a celeho sveta ublizuji.
Svet nas nezajima, ptotoze vse co potrebujeme mame primo pod nosem.
Je mi do breku. Co se to se me stalo? Vyrostla jsem v malu, komusti sebrali babicce s dedeckem uplne vsechno. Ale byli jsme stastni. jezdili jsme na vylety, delali taboraky, starali se o zahradku a domaci zvirata.
Dnes se kazdy vecer vracim do prekrasneho ale nezabydleneho domu. Nevita me babicka, neposila me k tete, bratranci a sestrenice si neprijdou po skole hrat. Jsme sama. A vlastni vinou. A tak zije vetsina lidi tady.
Vim ze se moc nezmeni, ale ja se budu snazit udelat aspon ten svuj maly svet vic lidsky.
 Kamila Kyseláková, 2 děti třetí na cestě 
  • 

Strach 

(2.10.2001 20:25:41)
Dnešním dnem už uplynulo docela dost času od události v New Yorku, ale já mám strach neustále, mám strach z Války, strach z toho, že se jednou budu třeba muset bát o své tři děti o svého muže o holý život. Neustále nemůžu pochopit, komu může záležet na smrti tolika nevinných lidí....
 přišlo mi mailem 
  • 

Minuta ticha 

(13.10.2001 12:25:15)
Minuta ticha...
Ak si stale este hororizovany scenami z 11.septembra 2001,
prosim ta, zachovaj MINUTU TICHA na pocest takmer 10.000 Americanov,
vacsiny civilov, ktori zahynuli (alebo su nezvestni) pri zbabelom utoku teroristov...

... kedze uz zachovavas minutu ticha, prosim ta, zachovaj
dalsich 13 MINUT TICHA za 130.000 civilov - Iracanov, ktori zahynuli r. 1991 na rozkaz Bushovho otca. (Spomen si, ze pri tejto prilezitosti sa Americania tak isto tesili ako prednedavnom Palestincania...)

... teraz ziadam dalsich 20 MINUT TICHA za 200.000 Irancanov,
ktori zahynuli zbranami vtedy este mladeho Sadama Husseina za podpory USA...

... dalsich 15 MINUT TICHA ta prosim za 150.000 Afgancov, ktori
zahynuli rukami Talibanu taktiez zbranami a rozkazmi z USA, ktore
vytvorilo a CIA vycvicilo tuto organizaciu ...

... viac ako 10 MINUT TICHA ta ziadam za 100.000 Japoncov, ktori
zahynuli priamo ci nepriamo v Hirosime a Nagasaki...

Ak si tak urobil, bol si ticho 1 HODINU: 1 MINUTU za vsetkych
Americanov a 59 MINUT za VSETKY ICH OBETE...

Chyba este dalsia HODINA za mrtvych vo Vietname, na ktoru
Americania tak neradi spominaju...

Bodajby sme si spomenuli na bombardovanie Bagdadu Spojenymi
Statmi, kde zomrelo 18.000 ludi a nie 5.000 ako vo veziach...

VIDEL TO NIEKTO NA CNN??? ALEBO NA NEJAKOM INOM SVETOVOM KANALI???
ZIADAL NIEKTO VTEDY SPRAVODLIVOST??? ALEBO CO JE ESTE HORSIE POMSTU???

PROSIME, aby Americania zacali chapat, ze su tiez zranitelni a
ze tragedie, ktore oni sposobuju, su tak isto BARBARSKE a
ZBABELE ako tie ostatne...

... a MRTVI INYCH NARODOV BOLIA TAK ISTO AKO ICH VLASTNI...



 sally 
  • 

Re: Minuta ticha 

(15.10.2001 19:58:50)
Jdou dva intelektuálové typu Přišlomimajlem po silnici a tam v příkopě leží okradený zbitý člověk v krvi.
Kývnou na sebe a ten jeden říká: "Musíme najít ty, co to udělali. Potřebují naší pomoc...." :-)))
 Madla 
  • 

Re: Minuta ticha 

(16.10.2001 0:15:16)
Tak si nekdy rikam, jak je dobre, ze se ti Slovaci
odtrhli od Cech. Aspon nemusime takove anonymni debily jako
je autor vyse uvedeneho clanku poslouchat prilis casto.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.