| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Látka nebo papír?

 Celkem 109 názorů.
 Miška, 3 děti 
  • 

Jaké pleny 

(5.9.2001 9:24:33)
Když byli mí kluci malí /12, 15 let/, měli jsme jen látkové pleny. Neměli nikdy opruzeniny, ale jen proto, protože existovaly Sandry. To byla látka, která se dávala mezi plenu a zadeček /tvar šátku se 3 rohy/ a ta zabraňovala mokru, aby se dostalo zpět na zadeček. Prala se s plenami. Některé nepromokavé kalhotky tuto látku obsahují - mezi ni a kalhotky se dává plena.
Věř mi, že jsem ale byla moc ráda, když se mi před 2,5 roky narodila dcera, že už existují pleny papírové. Ušetří to čas, energii, vodu, žehlení. Takže cena, za kterou plenky koupíš, se vyplatí. Je pravda, že každá maminka si musí najít odpovídající značku a velikost, která bude vyhovovat v daném věku. Jednou jsem chtěla ušetřit a koupila pleny Koruna v tehdejším Sezamu /nyní Albert/ a malá z toho měla 2 týdny strašné opruzeniny. Doktorka říkala, že se to může stát, když se změní značka plen. Nejvíc se u nás osvědčila značka Fixies. Ještě musíme mít plenu na noc, takže zůstávám pořád u této značky.
 Kateřina (Markétka 4 roky) 
  • 

Látkové i papírové (pleny) 

(5.9.2001 11:37:53)
Taky jsem řešila dilema mezi látkovými a papírovými plenami uvažovala jsem jako Sylva. Kromě toho, že jsem si (naivně) myslela, že papírové se víc prodraží, brala jsem v potaz i další věc: představila jsem si, jak obrovitou horu použitých jednorázovek musí vyprodukovat denně jenom Praha. A kolik jich asi musí být na celém světě. Vím, že je to trochu nepatřičné (zvlášť když člověk sedí nad horou nevyžehlených plínek, před sebou spoustu povinností, dítě se má každou chvíli vzbudit atd.), ale nakonec jsem stejně byla ráda, že jsem jednorázovky dávala jen na noc a na procházky a doma používala látkové. Byl to přijatelný kompromis. Můj život nebyly jenom bavlněné pleny a současně jsem trochu uklidnila i svoje ekologické svědomí. A zadeček se nám nikdy nijak drasticky neoprudil. Pokud budeme mít ještě sviště, budu to řešit stejně. K.
 Mirka (Dcera 7let, syn 6 měsíců) 
  • 

Re: Látkové i papírové (pleny) 

(6.12.2005 12:59:27)
Při narození dcery sme bydleli u mých rodičů a navíc měla mamka kamna, takže sme vyvářeli skoro zadarmo (automatce moc nevěřím)a prali sme normálně v automatce. S věšením, sbíráním a žehlením mi vždy někdo pomohl, nebo si vzal holku k sobě a já mohla žehlit. Na nočník sem začala učit hned jak začala sedět a mě se krásně ušetřila práce- brzo se totiž naučila sama si sedat na nočníček. Teď už bydlíme sami a když si spočítám vyváření na plynu, nebo i tak energii v automatce, vodu, prášek, práci atd. tak si myslím že papírovky vyjdou stejně draze možná i levněji. Synka mám tedy na papírovkách a také ho chci co nejdříve učit na nočník - třeba to teď nebude tak lehké, ale uvidíme.
 Lada, Davídek 4 roky, Simonka 3 měsíce 
  • 

Látkové plínky - nekonečný kolotoč 

(5.9.2001 12:28:22)
Já jsem u Davídka ze začátku používala doma látkové a na ven papírové, ale to znamenalo několikrát denně pročůrané dupačky, prostěradlo i peřinku v postýlce a to nemluvím o stoličce, ta nám prosákla snad všude. Denně u nás jela pračka, na balkóně plápolaly pleny, já po nocích žehlila, v koupelně se mezitím hromadily plínky další a když přišla zima a plínky nebylo kam věšet s radostí jsem přešla na pleny papírové. Teď se Simonkou jsem používat látkové pleny ani nezkoušela, protože na praní, žehlení a ten kolotoč kolem plen prostě nemám čas. Používáme Pampersky, protože nejvíc vydrží a v jiných plenkách se nám vždy oprudí zadeček (a to přebalujeme často).
 Jan, dvojčata 
  • 

látkové pleny 

(6.9.2001 14:00:43)
Používali jsme v podstatě jen látkové pleny
-je to nejekologičtější
-zdravé pro děti - naučí se dříve zadržovat moč
-nevylučují formaldehyd a jiná chemická svinstva

A také proto, že přítelkyně žije v Anglii a tam je povědomí o ekologickém chování a zdraví o dost větší než tady, lidé se tam nechtějí nechat zavalit odpadem, který se rozloží až za několik set let!
Rozhodně jsme neměli problémy s množstvím - pračka a sušička to zvládaly úplně v pohodě.
Opruzeniny-ne, a když používali jsme kvalitní kosmetiku
 Martina 26, zatial bezdetna 
  • 

Re: látkové pleny 

(6.9.2001 14:35:13)
Hmmm! V najblizsej dobe planujeme babatko a o niektorych veciach velmi intenzivne rozmyslam. Z obdobnych dovodov ako uvadza Jan by som uprednostnila na bezne pouzitie latkove plienky, ale naozaj by to chcelo asi susicku al. aspon ventilator s teplym vzduchom (da sa v pohode kupit). Dufam, ze to zvladneme! Niektore moje pribuzne zazili este kombinaciu latkove plienky + neexistencia pracky a to muselo byt to prave "zuzo" - namacanie, vyvarka, susenie, zehlenie, namacanie...Vela trpezlivosti prajem vam i sebe!
 Helena, 1 malý kluk 
  • 

Re: látkové pleny 

(7.9.2001 15:08:35)
Ahoj Jane,

no tak to si myslím, že Tvoje přítelkyně je v Anglii asi jednou z hodně mála, kdo používá látkové pleny. Také žijeme v Anglii a ještě jsem nepotkala žádnou maminku, která by používala látkové pleny. Chodím do různých baby clubů, takže myslím, že jsem už pár maminek s malými dětmi potkala.

Helena

P.S. No, možná že mají Angličané povědomí o tom, za kolik set let se jaký odpad rozloží, ale pouze v teorii. To, že se papíry, obaly od čokolád a plechovky od limonád vyhazují do odpadkových košů a ne jen tak na ulici, to se ještě nestačili naučit!!!
 Jan, dvojčata 
  • 

Re: Re: látkové pleny 

(7.9.2001 17:33:18)
"no tak to si myslím, že Tvoje přítelkyně je v Anglii asi jednou z hodně mála, kdo používá látkové pleny. Také žijeme v Anglii a ještě jsem nepotkala žádnou maminku, která by používala látkové pleny. Chodím do různých baby clubů, takže myslím, že jsem už pár maminek s malými dětmi potkala. "

Pokud jsi v Anglii, tak si jistě zaregistrovala, že látkové pleny používá i manželka ministerského předsedy, protože jsou ekologičtější!

"P.S. No, možná že mají Angličané povědomí o tom, za kolik set let se jaký odpad rozloží, ale pouze v teorii. To, že se papíry, obaly od čokolád a plechovky od limonád vyhazují do odpadkových košů a ne jen tak na ulici, to se ještě nestačili naučit!!! "

Ano, nepořádek tu je, ale taky se uklízí - mimo to- víte proč je v Londýně tak málo odpadkových košu (v metru dokonce žádné) a raději se najmou metaři?

je to opatření proti bombovým útokům, nálož se snadno skryje do koše :)
ale to je trochu od tématu

s pozdravem Jan
 Miška, 3 děti 
  • 

Re: Re: Re: látkové pleny 

(7.9.2001 18:07:01)
No jo, ale jak bychom to potom asi tak dělali... látkové pleny musíme prát v prášku na praní - to znamená ekologické jednání? Takže nebudeme dávat raději žádné pleny, ne? A co tak dámské vložky? Ty byste třeba také chtěli zrušit? A nějaký nápad, co si tam asi tak máme dávat, to by náhodou nebyl? A co tak starší lidé, kteří potřebují pleny, a co inkontinence.... a tak bychom mohli jít dál a dál...

A co tak třeba nám tu práci s dětmi trošku ztížit, když je tak jednoduchá a pohodlná?

 Helena, 1 malý kluk 
  • 

Re: Re: Re: látkové pleny 

(8.9.2001 12:31:15)
Ahoj Jane,

naštěstí nejsem manželkou ministerského předsedy, takže národu nemusím jít tolik příkladem jako ona. I když si nemyslím, že paní Blairová osobně přebaluje každou počuranou plínku. Určitě na to má lidi a i kdyby mi ve všech novinách psali, jak je vzorná matka na plný úvazek a poctivě přebaluje, tak tomu věřit nebudu.

Pokud však máte dvojčata a používáte jen látkové pleny, tak před vámi smekám.

Helena

P.S. V Londýně nejsme, takže bombové útoky nám tu tolik nehrozí. Odpadkových košů je u nás na ulicích relativně dost a stejně je Angláni nepoužívají... :-(
 Lenka,dvojčata,téměř 7 měsíců 
  • 

Re: Re: Re: látkové pleny 

(13.9.2001 20:41:32)
Čau Jane,

taky mám dvojčata a nedovedu si představit život s látkovými plenami. Ze začátku jsem jich měla tak velkou spotřebu i přes to že měly pleny papírové (ublinkávání, pod hlavičku,široké balení atd.), že jsem musela prát každý druhý den a plenky mi vždy vyžehlil někdo jiný.
Myslím si, že žena v šestinedělí má spoustu důležitějších věcí na práci než namáčení, praní a žehlení plín.
Mám na děti více času, jsou spokojené a nemám věčně plnou koupelnu pokakaných plín.
Pravdou je, že je to každého věc jaké pleny používá a co je pro něho podstatné a co méně.

Přeji spoustu krásných chvil s dvojčátky.

Lenka

PS:Jak dlouho je v Anglii mateřská (normálně a u dvojčat) a kolik žena dostává mateřský příspěvek? Existuje tam také porodné?

 stefan stepan 
  • 

Re: Re: Re: Re: látkové pleny 

(6.5.2006 0:00:39)
rad bych to taky vedel jak to je cekame totiz dite a jsme v anglii kde pracuji a zijeme
 Bára 
  • 

Pampers aktiv 

(8.5.2006 9:49:59)
Ahoj, nevíte někdo, zda-li jsou teď pampersky někde v akci? Nejlepe v Brně, ale myslím, že ty řetězce to mají vždycky celorepublikově.
 La Pepa 


Re: Pampers aktiv 

(8.5.2006 10:24:11)
zkus www.akcniceny.cz
do vyhlednavani zadej pleny
vyhodi ti to vsechny akce
 Helena 
  • 

Re: Pampers aktiv 

(8.5.2006 12:07:28)
Pampersky jsou teď v akci v Globusu, to velké Jumbo balení za 399 Kč.
 Kačka+Miška+Eli+Anička 


Re: Re: Re: Re: Re: látkové pleny 

(9.5.2006 18:53:25)
Ahojky Štěpáne (nebo snad Štefane :o) )

- záleží na tom jestli chcete používat látkové plenky nebo jednorázové. V anglii je výběr látkových plenek větší než u nás, když se koukneš http://rodina.cz/plenky tak tam najdeš nějaké odkazy na stránky v UK nebo na www.latkovepleny.cz Je tam zkušenost od Ed taky žije v UK její albíčko je tady teď mě z hlavy napadá tak http://www.kittykins.co.uk/ a http://www.totsbots.com/ - mají pěkné bambusáčky :o) :o) a http://www.woollybacks.co.uk/store/Default.asp mají pěkné vlňáčky

hodně štěstí při hledání :o)
 Petra, dite zatim zadne 
  • 

Re: látkové pleny+ekologie 

(12.10.2001 12:37:51)
Jenom mala poznamka k te ekologii- stalo by za to spocitat, kolik proudu "sezere" pracka se susickou, kolik vody a prasku...Nekde je potreba tu energii brat, a ne vsude je jeji ziskavani ekologicke. Opravdu by stalo za uvahu zjistit, zda je lepsi prat a susit a nebo treba ekologicky spalovat ve spalovnach.
 kindlata 


Re: látkové pleny 

(2.1.2004 21:31:13)
My sice nejsme z Anglie, ale používáme pouze papírové pleny a co se ekologie týče...zcela neekologicky je spalujeme v neekologických kamnech na tuhá paliva :-)
 Simona, dcery 4 a 13 let 
  • 

Pro mne není co řešit! 

(6.9.2001 17:40:42)
Milé plenkové trpitelky
Ač se necítím nijak stará, zažila jsem to! Prvního půl roku starší dcery jsem denně večer namáčela - nemaje pračku - potom prala, máchala, ždímala, věšela, v zimě - v létě venku sušila, ráno vstávala o 2 hodiny dříve a žehlila a žehlila....... A to jsem měla v balení praxi, takže se mi dcera nepročůrávala mimo plenky!
Když jsem čekala dceru druhou, také jsem řešila dilema „látka nebo papír". Původně jsem také plánovala, že doma bude látka a ven papír, ale byly jsme skoro pořád venku a tak látkovek bylo za 24 hodin tak málo, že nevydaly na pračku a pleny - byť promáchnuté - začínaly zapáchat.
Ale stále jsem měla pocit, že na „látce" ušetřím. A tak jsme s mamkou sedly, vzaly papír a tužku a počítaly: cena nových plen + cena prášku + cena vody na vyprání + cena el energie na vyprání + amortizace pračky (je nutno počítat s cca 10 vyvářkami týdně navíc oproti běžné produkci prádla) + cena el. energie na žehlení.
Popravdě řečeno jsem vycházela ze starší dcery, která měla plenky do 14 měsíců ve dne a do cca 2 let v noci a došla jsem k výsledku, že budu-li kupovat levnější druhy plenek (upřímně řečeno mně i malé vyhovovaly všechny vyzkoušené značky kromě Pampers, u kterých měla dcera zadeček samou žmolku jakoby rosolovité hmoty, která „vylézala" z pleny), dostanu se u jednorázovek na zhruba +10% ceny látkových. A když bych připočítala svůj čas....
No a tak jsme byly v „jednorázovkách" až do plenkového konce. Ten nastal u naší druhé dcery mnohem později (ve dvou letech ve dne a ve 2a3/4 v noci), než u první, takže se nám její počůrávání prodražilo ještě o trochu více, ale za to pohodlí to stálo. Vřele mohu doporučit rybí mastičku a s tou jsme nezažili ani den opruzenin.
Mějte se - ať v papíru či látce - fajn!
 Markéta, syn 3 roky 
  • 

Nápodobně! 

(6.9.2001 21:06:14)
Sice už pár pátků uplynulo od doby, kdy náš korunní princ trávil celé dny v plenách, ale stále si dobře pamatuji na své předsevzetí balit ho do látkových. Skutečnost však byla dost podobná tomuto článku - byť méně dramatická. Jen jsem do látkových plen ještě dávala separační a bez ohledu na normální vývoj kyčlí nám preventivně bylo doporučeno široké balení. Než jsem to mrskající se tělíčko zabalila do vrstvy kalhotek, tří plen látkových a jedné separační, a namazala zadeček, bylo málem půl dne pryč. A po rozbalení jsem separační plenu nacházela shrnutou a přilepenou jen kolem pindíka - nevím tedy, co byla platná. Následné zkušenosti se střídáním značek papírových plen mám naprosto stejné. Jedna velikost u jednoho výrobce není totéž, co stejná velikost u jiného. Dnes ještě používáme pleny na noc - a skončili jsme u Bamboliny, v těch je opravdu suchý. Co se masti týče, od začátku používáme Menalind, ačkoliv je velmi drahý. Je ale přímo určený na ochranu pokožky před močí i stolicí, a to i u dospělých inkontinentních pacientů, a prckovi se osvědčil. Přeji všem přebalujícím mnoho štěstí, pevné nervy a trpělivé děti. Markéta
 Katka, 2 děti 
  • 

Cena za pohodlí 

(7.9.2001 9:50:25)
Nenechte si vymývat mozky TV reklamami! Dáme-li stranou reklamní slogany jako "suchý zadeček" (toho lze při dobré péči dosáhnout i při použití látkových plen), "miminko v pohodě" (myslíte, že všechny předchozí generace miminek žily v pocitu nepohody?), jde jen o jedno jediné: POHODLÍ MAMINKY. A čím se platí za pohodlí? Zaneřáděním Zeměkoule horami neodbouratelného odpadu, v nichž budou muset ta naše báječná miminka se suchým zadečkem žít po celý život.
 Lada, Davídek 4 roky, Simonka 3 měsíce 
  • 

Re: Cena za pohodlí 

(7.9.2001 10:29:18)
Jako kdyby byly plínky jediný neodbouratelný odpad ...
 Jan, dvojčata 
  • 

Re: Re: Cena za pohodlí 

(7.9.2001 17:36:34)
nejsou jediný neodbouratelný odpad, ale nelze je recyklovat,
navíc to není argument k tomu je používat.
 Lenka 
  • 

Re: Re: Re: Cena za pohodlí 

(9.9.2001 22:16:05)
Ahoj Jane,
I když se snažím "myslet na přírodu" jak to jde - třídím odpad, vyhledávám přípravky netestované na zvířatech a podobně, papírové pleny používám z jednoho prostého důvodu, a to, že chci věnovat své dceři maximum času a i když mi můj přítel (né manžel) opravdu pomáhá, dám dceři přednost před hodinami praní a žehlení plen.
 Janina,Marcel 25 mesicu 
  • 

Re: Re: Re: Re: Cena za pohodlí 

(11.10.2001 20:23:12)
Souhlasim s Lenkou a nez abych silela s pranim,skladanim atd., venuji se radsi malemu. Latkove pleny Marcel mel jen na ublinkavani atd., napad, ze bych mu je davala na curani jsem na stesti ani nedostala. Vzdyt bych jich spotrebovala denne hromadu, kterou bych musela prat a tim spotrebovat praci prasek,vodu a elekrinu a ted by se dalo dohadovat se o tom, co je ekologictejsi.
A kdyz si vzpomenu na prvni tri mesice po porodu, tak nevim ani kdy bych se tem plenam mela venovat.

Janina
 Aleš (dvojčata) 
  • 

Re: Re: Re: Cena za pohodlí 

(9.9.2001 23:21:20)
Docela by mne zajímalo jestli pan Jan k dětem v noci vstává a pracně motá hadrové pleny ?
 Miška, 3 děti 
  • 

Re: Re: Re: Cena za pohodlí 

(10.9.2001 7:52:49)
Jane, to já jsem měla ještě jeden důvod pro volbu mezi papírovými nebo látkovými plenami.
Když jsem viděla, jak mi látkové pleny u dvou předchozích dětí zničily svými malými chloupky pračku, raději jsem volila tento způsob, protože na novou pračku jaksi nemám.
 Miška, 3 děti 
  • 

Re: Cena za pohodlí 

(7.9.2001 11:15:03)
Myslím, že zamyslet by se měli jiní lidé, ne zrovna maminky s malými dětmi. Maminkám tohle alespoň moc ulehčí práci. A to jim přeji. I naší Zeměkouli.
 Jan, dvojčata 
  • 

Re: Re: Cena za pohodlí 

(7.9.2001 17:40:28)
"Myslím, že zamyslet by se měli jiní lidé, ne zrovna maminky s malými dětmi. Maminkám tohle alespoň moc ulehčí práci. A to jim přeji. I naší Zeměkouli. "

kdo jiný by se měl zamyslet než maminky dětí? Vžyť práve ty děti na vaší pohodlnost doplatí!

 Miška, 3 děti 
  • 

Re: Re: Re: Cena za pohodlí 

(7.9.2001 18:01:16)
No jo, ale jak bychom to potom asi tak dělali... látkové pleny musíme prát v prášku na praní - to znamená ekologické jednání? Takže nebudeme dávat raději žádné pleny, ne? A co tak dámské vložky? Ty byste třeba také chtěli zrušit? A nějaký nápad, co si tam asi tak máme dávat, to by náhodou nebyl? A co tak starší lidé, kteří potřebují pleny, a co inkontinence.... a tak bychom mohli jít dál a dál...

A co tak třeba nám tu práci s dětmi trošku ztížit, když je tak jednoduchá a pohodlná?
 Jan, dvojcata 
  • 

Re: Re: Re: Re: Cena za pohodlí 

(8.9.2001 21:51:20)
Praní může být ekologické, tak proč ne?

Vložky? některé jsou i rozložitelné - možná i v ČR, to je o ekologickém cítění.
Proč začínáte tak z ostra?
Práci vám ztížit nechci, ale zvládáme dvojčata, a přirodu se snažíme neničit, a jde to, jen chtít


 marian 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Cena za pohodlí 

(11.9.2001 15:06:49)
Okrem tych, ktore obsahuju plastovu vrstvu na povrchu.Vsetky ktore su z erlaidu su rozlozitelne a tak isto aj plienky.
 Lada, Davídek 4 roky, Simonka 3 měsíce 
  • 

Re: Re: Re: Cena za pohodlí 

(8.9.2001 17:28:57)
Pane Jane,

nepředpokládám že zrovna vy denně namáčíte, perete, sušíte a žehlíte tunu plínek po dvojčatech. Pokud ano tak klobouk dolů před vámi i vaší ženou. Já osobně to ale nestíhám. Když je tu ta možnost používat jednorázové pleny, tak proč ji nevyužít. To je to stejné jako byste chtěl abychom nepoužívali vložky, ale jako v minulosti nějaké hadry., které se posléze vyperou.
BTW. Jak tak koukám na tomhle serveru nejvíce "rýpou" muži, pročpak asi ? Tak a teď se do mne pustí :)
 Jan, dvojčata 
  • 

Re: Re: Re: Re: Cena za pohodlí 

(8.9.2001 21:57:54)
Je vidět, že jse přílïš konzervativní, o děti pečujeme s přítelkyní (ne manželkou) společně, prát o žehlit umím. Překvapuje vás to?
Pokud nestíháte prát, zapojte manžela, za pokus to stojí.

Prostě se s přítelkyní snažíme neničit přírodu, dělá to tak hodně lidí, a ta poznámka o vložkách - vyrábí se i z přírodních materiálů, nebo tampóny, ty jsou rozložitelné (když už jste s tím začala) všechno se dá nějak řešit.

ale lidé jsou pohodlní, přitom by měli myslet právě na své děti, ty na naší pohodlnost možná doplatí

 Katka, 2 děti 
  • 

Re: Re: Re: Re: Cena za pohodlí 

(10.9.2001 11:21:41)
Ač nejsem muž, přesto zareaguji také. Nezlobte se na mne, ale doba, po kterou dítko nosí plenky, se mi v porovnání s celým jeho životem jeví jako pouhá epizoda. S odstupem i pro maminku se to období bude jevit v životě jako epizoda (nehledě na to, že při dobré organizaci a použití pračky, event. sušičky to zas tak obrovská práce opravdu není). Naproti tomu množství vyprodukovaného odpadu je obrovské a necháváme to svým dětem jako dědictví.
Mimochodem, není mi jasné, proč se tady řeší i otázka vložek atd. To sem vůbec nepatří, už proto, že při použití vložek neexistuje možnost volby.
 Kateřina (Markétka 4 roky) 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Cena za pohodlí 

(11.9.2001 10:01:08)
Už jsem psala svoji reakci bezprostředně po zveřejnění článku "Látka nebo papír". Napsala jsem, že jsem látkové a papírové pleny kombinovala, což byl pro mě kompromis mezi pohodlím a zodpovědným přístupem k životnímu prostředí. Právě jsem zjistila, že diskuse na tohle téma se rozběhla na tomto fóru. Musím říct, že se plně kloním k Janovu názoru a že kdyby mi byl manžel v té době mohl víc pomáhat, jednorázové pleny bych nepoužívala vůbec. Některé maminky tu píší, že s bavlněnými plenami se to stíhat prostě nedá. Ale ono to chce opravdu "jen" zapojit někoho dalšího a lépe si zorganizovat čas. Myslím, že to byla Miška, kdo tu psal o tom, že pleny je třeba vyprat, což je taky zátěž pro životní prostředí. Jistě, je, ale domnívám se, že mnohem menší, než půl popelnice plen za víkend (jak psal někdo další v "Komentářích ke článkům"). Prát se dá přece v bezfosfátovém prášku, plínky pouze počurané stačí namočit a vyvářet bez předpírky atd. Přemýšlím (bez ironie) o tom, jak je možné, že naše maminky žádné jednorázovky k dispozici neměly, zvládly domácnost, děti a jak mohu aspoň za sebe říci, nikdy jsem neměla pocit, že by mě máma nějak šidila kvůlí tomu, že musí běhat kolem prádla. Nemluvím ani o tom, že až do poloviny 80. let si naši mohli nechat o automatické pračce jenom zdát, přičemž v té době už u nás žádné plínky necirkulovaly. Nějak máme ten život čím dál snadnější, technický rozvoj kráčí vpřed mílovými kroky a my přesto nebo právě proto zavalujeme matičku Zemi horami všech možných jednorázových věcí. To nemluvím o tom, že každý kousek zeleniny či ovoce si dneska leckdo dá extra do mikrotenového sáčku, protože to je jakási známka "vyšší úrovně". A stejně si pořád říkám prodavačkám o pytlíky papírové...
No nic, bavlněným plínkám ZDAR.
 Miška, 3 děti 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Cena za pohodlí 

(11.9.2001 11:05:33)
Ahojky, ještě jsem psala o tom, že praní plen v automatické pračce pěkně pračku ničí. Že by tohle nikoho ještě nepotkalo?
 marian 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Cena za pohodlí 

(11.9.2001 15:03:53)
Ahoj Katka my sme bavlnene lienky pouzivali len mesiac a poviem ti pravdu vobec mi nie je luto ze pouzivame jednorazove. Kupujeme Pampersy. Ohladne plienok sa nad zivotnym prostredim nezamyslam, skusal som zehlit plienky a nie je to nic moc. ten cas sa da aj uzitocnejsie vyuzit. Ked sa obzriem okolo seba kolko ludi sa vozi v starych skodovkach, zigulakoch a vartburgoch, kolko starych autobusom a nakladiakov jazdi, tak ma skutocne problem okolo pouzitych plienok nemoze trapit.
Ahoj Katka, prajem ti nadherny den
m.
 Kateřina (Markétka 4 roky) 
  • 

Marian a životní prostředí... 

(13.9.2001 8:35:42)
Díky za odpověď, Mariane, ale je to typická ukázka "pštrosího" přístupu. Proč by sis měl dělat starosti, že odkládáte hromady jednorázových plen, když spousta lidí jezdí starými auty, která zamořují ovzduší? A proč by si majitelé starých aut měli lámat hlavu s výfukovými plyny, když spousta rodičů malých dětí produkuje hromady jednorázových plen? Proč by se třeba sousedi v domě namáhali s nošením plastových lahví do kontejneru, když ostatní je taky hází do popelnice?
Něco Ti řeknu, taky jezdíme starou škodovkou, ale ne každý den do práce, jen na cesty mimo Prahu a na prázdniny. Takže si myslím, že vzduch zamořujeme xkrát míň než leckterý majitel nejnovějšího volkswagenu, který si denně vozí do práce zadek ve svém miláčkovi. Myslí si, že tak ukáže, že na to má a že dojede rychleji. Cha chá. U vás nejsou zácpy? Tramvají ráno dojedu do práce asi třikrát rychleji, než kdybych jela autem. Kdyby každý začal u takových maličkostí, možná by na tom zeměkoule byla už dneska líp.
Taky Ti přeju nádherný den. K.
 marian 
  • 

Re: Marian a životní prostředí... 

(19.9.2001 15:35:40)
Nieco na tom bude. Jasne ze kto nema na nove auto a potrebuje ho tak sa vozi na starom. to ani nie je tak jeho problem ale skor problem nasej spolocnosti , ktora sa postarala o to ze ceny aut su daleko vyssie ako nase prijmy. Ja osobne mam trojrocne auto, a vozim sa na nom dost. rocne najazdim nieco viac ako 20 tisic km. Co sa tyka plienok, ja si osobne myslim,ze to so zivotnym prostredim nema nic spolocne, pretoze pri prani latkovych plienok zase produkujes odpad fosfatov a to tiez nei je pre nase zivotne prostredie ziadna vyhra. Skor je vyhra v tom,ze cas ustreny na prani a zehleni plienok mozeme venovat svojim detom a to je to najdolezitejsie. Plienky az tak zivotne prostredie nezatazuju. Mozes mi verit v tejto oblasti sa velmi dobre vyznam.ale s tym setrenim zivotneho prstredia mas vo vseobecnosti pravdu, dlabe na to cela zemegula ale zase rakusaci to prehanajus jeho setrenim.
ahoj a tesim sa na tvoj dalsi prispevok.
m.
 Kateřina (Markétka 4 roky) 
  • 

Re: Re: Marian a životní prostředí... 

(20.9.2001 7:56:19)
Ahoj Mariane, nechci tu už rozebírat problémy starých či nových aut a četnosti jejich používání. To bychom se dostali někam jinam. Spíš chci reagovat na to, že praním bavlněných plen se zamořuje životní prostředí (fosfáty). Pokud vím, je k dostání řada pracích prostředků bez fosfátů nebo se sníženým obsahem f. Pro ty nejskalnější dokonce existují mýdlové vločky, které jsou ekologicky úplně čisté. Možná jde někdy o to, abychom nepodlehli reklamám o "zářivě bílém prádle", které je tak zářivé právě díky fosfátům. Píšeš, že jednorázové plenky nejsou až takovou zátěží pro životní prostředí a že Ti můžu věřit. Jestli máš nějaké podrobnější statistické a technické údaje, které by to potvrzovaly, ráda si je přečtu. Sama jsem totiž přesvědčená, že jsou to větší či menší použité balíčky, které se rozkládají mnoho desítek, možná stovek let a nejsou recyklovatelné. Hezký den.
 Dáša 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Cena za pohodlí 

(13.9.2001 20:54:33)
Naozaj pri použití vložiek neexistuje iná alternatíva? Moja babka spomínala, že oni používali "handry", ktoré potom vyvárali.
A mama pravidelne hovorieva, že kedysi sa s deťmi nikto toľko nezapodieval, do roka ich balili do perinky, s ktorej nikam neutiekli, nebolo treba stážiť, .... Asi vie čo hovorí, pravidelne varuje nášho 10 mesačného syna:)))
My obaja aj s manželom naozaj ten čas venujeme radšej malému ako praniu, vešaniu, žehleniu, skladaniu a stále dookola ...
A keď už je reč o okológií, raz som videla v televízií muža, ktorý presvedčil manželku, že riad sa najlepšie umýva v potoku pomocou napadaného lístia zo stromov. A nakoľko mám kolegyne, ktoré bývajú v tej istej dedine, viem, že to nebola póza pre tv kamery, ale že to tak robia naozaj.
 Jana, syn 2,5 roku 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Cena za pohodlí 

(15.9.2001 21:20:29)
Milá Katko!
pokud nevidíš cestu volby u menstrulačních vložek zkus tento tip. Kup si potřebný počet bavlněných plen, ušíj si z nich vložky potřebné velikosti( nezapomeň na kus igelitu uvnitř) a máš do konce života postaráno.
Přeji ti stejně příjenmé zážitky jaké ty dopřáváš dětem. Vzlášť v létě to bude žůžo, ne?
Ráda si počtu o tom jaké to je.
 Miška, 3 děti 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Cena za pohodlí 

(16.9.2001 7:12:15)
Jano, ty máš dobré nápady.... Určitě jsi to už zkoušela, ne? To musíš nosit ale asi tak 3x větší velikost kalhotek, punčoch a širokou sukni...:-))
Tahle diskuze mi připadá přinejměnším zbytečná, protože ten, kdo má ekoligické cítění, ten ty ostatní maminky, které myslí na svou pohodlnost a na to, aby se jim nezničila pračka, stejně nepřesvědčí. Já jsem si odbyla 2x bavlněné pleny a teď jsem byla ráda, že mám po třetí trošku pohodlí a používám papírové. Snad se nebude zase někdo tak divit, ale mě nepomáhá žádný manžel a jsem na ně všechny /děti/ sama, takže mám na to snad trošku právo... Když to takhle moc ničí ekologii, jak říkal Jan a někteří ostatní, proč se tyto pleny vyrábějí? Myslím, že výrobci se také musí nad ekologií zamýšlet a o bombardování ekologických hnutí kvůli plenkám jsem ještě neslyšela.
 Jana, syn 2,5 roku 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Cena za pohodlí 

(18.9.2001 21:44:45)
Já jsem tím ekologickým nápadem jen chtěla uvést v zamyšlení ty skalní zastánce bavlněných plen. No uznej sama tak krásná představa....bavlněné prací vložky :o) .
 Míša, syn 4,5 roku 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Cena za pohodlí 

(19.9.2001 9:09:06)
Nejsem žádná stoletá pamětnice, ale na ty bavlěné prací vložky jednou u nás došlo. Rádi zapomínáme, že socialistické zásobování mívalo své mouchy, a že každou chvíli něco nebylo (klasicky toaletní papír). No, a v roce ´87 byly nedostatkovým zbožím vložky. Pochopitelně záhy z drogerií zmizela i vata, a tak když doma došly "strategické zásoby", rozstříhaly jsme s mámou staré plínky a používaly ty. Rozhodně to není zkušennost, kterou bych si chtěla zopakovat. Ale možná bych ji mohla dávat k lepšímu, až zas někdo bude vykládat, že za komunistů bylo líp :-))
 Miška, 3 děti 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Cena za pohodlí 

(19.9.2001 9:33:40)
Mě stačí, když si vzpomenu, jak byly kdysi takové ty tvrdé vložky se síťkou. Měli jsme je v porodnici před 15 lety a jak ty vložky zachytili síťkou o stehy, to bylo něco. Myslím, že je tady vzpomínal někdo /asi Jan/, že se dají nosit místo těch neekologických. To by bylo něco... Vše pro to, aby se žena cítila dobře! :-))
 Marie (3 děti) 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Cena za pohodlí 

(20.9.2001 6:55:52)
Před 15.lety? To máte bezva, my je tam máme do dnes. Pravda, po císaři mi zas tak nevadily, ale ostatní maminy doslova úpěly
 Miška, 3 děti 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Cena za pohodlí 

(20.9.2001 10:44:48)
Abych řekla pravdu, tak před 2 roky tam byly taky. Jenže to mi taky tak nevadilo po císaři, jak před těmi 15, když jsem rodila normálně. No chodit venku bych v nich nechtěla.
 Míša, syn 4,5 roku 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Cena za pohodlí 

(20.9.2001 10:57:22)
Já se s těmi buničinovými vložkami v síťce setkala v porodnici taky, ale myslela jsem, že je to rafinovaný způsob, jak maminky přinutit, aby si vložky měnily co nejčastěji, a zabránit tak infekcím (tyhle vložky totiž prakticky nesají a musí se měnit málem po pěti minutách).
Že se do nich mohou zachytávat stehy po šítí, mě (po císaři) nenapadlo. Ale chápu, jak je to asi "příjemné" - mě se takhle stehy na břiše zachytávaly do síťových jednorázových kalhotek.
 Lenka,dvojčata,téměř 7 měsíců 
  • 

Re: Re: Re: Re: Cena za pohodlí 

(13.9.2001 20:53:03)
Ahoj Lado,
úplně s tebou souhlasím.

Přeji spoustu radostí s dětmi

Lenka
 Markéta, syn 3 roky 
  • 

Re: Cena za pohodlí 

(8.9.2001 0:28:52)
Milá Katko, je mi smutno. Ačkoliv poctivě třídím odpad, netopím pevnými palivy, nekouřím, jezdím tramvají atp., přece jsem se zařadila mezi bestie, ničící soustavně planetu. A to jen proto, že mé dítě se při přebalování vždy proměnilo v čerstvě vyloveného kapra. Stále se rozpadající "sednvič" z kalhotek a látkových + separačních plenek jsem mu pod zadeček musela podsouvat nesčíslněkrát, než se ho (zadeček) podařilo polapit, namazat a zavázat. Asi jsem zcela neschopná, ale po narození miminka celý můj den sestával z přebalování, kojení, uspávání protestujícího děťátka a léčení mých porodních poranění - trvalo to 2 měsíce(!). Neměla jsem čas si ani vzít jídlo - nebýt pomoci mé maminky, žila bych na suchých rohlíkách. Na papírové pleny jsem nepřešla z pohodlnosti, ale z čirého zoufalství. Nemyslím si, že většina pro-papírových mamimek se těšila, jak se pěkně vykašle na ekologii a jak si bude lebedit při snadném přebalování. Naopak. Při čtení příspěvků jsem došla k názoru, že většina z nás měla či má předsevzetí stejné: budu vzorná matka a hospodyně, budu dbát na správnou výchovu, zdravou výživu - a přebalovat budu pěkně klasicky, jak se to dělalo po generace.
Před časem jsem chtěla synovi začít dávat látkové pleny na noc, aby se naučil spát bez nich. CHA CHA. Několikrát za noc se mi budil mokrý i s postelí a já ho honila po pokoji, protože ten pročůraný hadr nechtěl nechat ze sebe sundat. Pokorně jsem se tedy vrátila k ekologické hrůze. A jen pro zajímavost - TV reklamy nesnáším, "naše" plenky v nich ani nefigurují. Snad Tě alespoň trochu potěší, že nesou bělené chlórem. S pozdravem Markéta
 Katka, 2 děti 
  • 

Re: Re: Cena za pohodlí 

(10.9.2001 11:10:36)
Milá Markéto, samozřejmě nepopírám, že používání látkových plen je méně pohodlné než používání jednorázovek. Určitě vyžaduje trochu více úsilí ze strany maminky, je nutno si trochu zorganizovat práci (chviličku to trvá, ale pak se to podaří), ale upřímně řečeno, v dnešní době automat.praček, sušiček a jiných pomocníků to zas tak veliký problém není. Myslím, že stojí vždy za to se alespoň pokusit, vždyť to období, kdy dítko nosí pleny, uteče velice rychle. A ten dobrý pocit pak stojí za to. Zdraví Katka.
 Martina, Andulka 21m, 30. týden 
  • 

Jsou látkové pleny opravdu ekologické? 

(21.9.2001 20:55:34)
Dnes jsem už sice na podobně ekologické téma psala u sušiček prádla, ale přidám ještě něco málo k těm tolik diskutovaným látkovým versus papírovým plenkám. Doufám, že tím poněkud rozšířím obzory Katce, Janovi a dalším, kteří jsou skálopevně přesvědčeni o tom, že papírové pleny jsou ve srovnání s látkovými neekologické.

Někde jsem četla, že papírovým plenkám, které dítko ve svém nejútlejším dětství spotřebuje, padne za oběť 12 stromů. Když připočtete navíc tu horu obtížně recyklovatelného odpadu, opravdu to vypadá, že látkové pleny jsou daleko ekologičtější.

Opravdu? Látkové pleny se musí vyvářet, máchat (obvykle se doporučují dva máchací cykly) a žehlit. Pokud tak činíte denně, ročně na tuto činnost padne v průměru 1.000 kWh elektrické energie (pokud k tomu ovšem používáte sušičku, přičtěte ještě 1.200 kWh navrch a ostatní údaje příslušně znásobte) a zhruba 40 kubíků pitné vody, která se musí upravovat, čerpat, rozvádět do domácností a následně čistit. Těch tisíc kilowatthodin elektřiny představuje v hnědouhelných elektrárnách, které pracují s účinností okolo 30 %, necelou jednu tunu uhlí, jejímž spálením vznikne 250 kg tuhých odpadů plus nezanedbatelné množství emisí kysličníku uhelnatého, uhličitého, siřičitého a kysličníků dusíku. V jaderných elektrárnách pak vznikne určité množství vyhořelého paliva, které je sice ve srovnání s těmi plenami co do množství zanedbatelné, ale podstatně nebezpečnější.

Na druhé straně se energie spotřebovává už při výrobě papírových plen. Průmysl papíru a celulózy je poměrně energeticky náročný, bohužel momentálně nemám po ruce přesná čísla, abych mohla uvést přesný energetický obsah v jedné papírové plence. Na straně třetí je těžba uhlí či uranu také energeticky náročná a nese sebou možná daleko horší ekologické důsledky. 12 stromů během několika let vyroste znovu, uhlí či uran se už neobnoví.

Jak vidíte, ta záležitost není vůbec jednoznačná. Já osobně, ačkoliv se v ekologické branži pohybuji, bych si vůbec netroufla přijmout jednoznačný závěr, zda jsou ekologičtější papírové či látkové pleny. A už vůbec bych si na základě toho, jaké která máma používá, netroufla posuzovat její charakter.

Co k tomu dodat? Cena za pohodlí papírových plenek je jistě vysoká. Ale cena za nepohodlí látkových je určitě minimálně stejná, možná ještě vyšší, tak proč si to pohodlí nedopřát?

Z ekologického hlediska by asi bylo ideální vyvářet látkové pleny v mýdle na sporáku, ve kterém se topí dřívím, máchat je v užitkové vodě v blízkém potoce či v dešťovce a žehlit je žehličkou na dřevěné uhlí. Vlastně mě napadá ještě lepší způsob, jaký jsem viděla kdysi na nepálském venkově. Miminka tam pleny nemají, nosí takové zahnědlé kalhotky a v případě nehody je maminka jednoduše stáhne, vymáchá v nejbližším potoce a nechá uschnout na sluníčku :-)

Zdraví Vás

Martina
 Miška, 3 děti 
  • 

Re: Jsou látkové pleny opravdu ekologické? 

(22.9.2001 7:29:20)
Martino, máš mé sympatie.
Moc tomu nerozumím, ale dalo by se, myslím, přemýšlet, když se mluví o ekologii, i o tom, jaký odpad vzniká tím, když se zbavujeme starých spotřebičů, jako je pračka, sušička, lednička, myčka, televize... Tyto spotřebiče používají určitě i ti, kteří se ohánějí tím, že používají kvůli ekologii látkové pleny. Ale už toho tady k těm plenám bylo dost, takže je na každém, ať používá pleny, jaké mu vyhovují. Nebo spíš našim dětem.

Jen si nikdy nesmíme myslet, že jsme lepší, než ostatní, jen proto, že děláme věci jinak, než druzí a že máme jiný názor.
 Katka, 2 děti 
  • 

Re: Jsou látkové pleny opravdu ekologické? 

(24.9.2001 10:38:27)
To je zajímavé téma. Pokud mi některý ekolog-profesionál předloží skutečně věrohodný a jasný důkaz toho, že bavlněné pleny OPRAVDU škodí životnímu prostředi úplně stejně jako papírové, přestanu se znepokojovat a velmi ráda své názory přehodnotím. Zatím mi nikdo takový rozbor nepředložil a tak jsem stále přesvědčena o tom, ze přece jen předměty používané jednorázově škodí více než ty, které se dají použít opakovaně. Nikdy jsem netvrdila, že použití bavlněných plen je ABSOLUTNĚ ekologické, v dnešní době bohužel člověk musí většinou spíše volit metodou menšího zla. Ale opakuji, ráda se nechám přesvědčit.
 Miška, 3 děti 
  • 

Re: Re: Jsou látkové pleny opravdu ekologické? 

(24.9.2001 12:47:13)
Katko, myslím, že přesvědčit bychom se spíš měli nechat my, co jednorázové plenky používáme, že jsou opravdu škodlivější, než látkové. Bohužel, ať dělám, co dělám, na internetu není na ekologických a jim podobných stránkách ani zmínka o dětských plenách, takže mě to přesvědčuje spíš o tom názoru, že to s nimi asi tak špatné nebude a že si nemusím dělat zase tak velké výčitky, že je používám.
 biobaby 
  • 

biobaby 

(24.9.2001 21:00:47)
Bioprodukty pro deti.
www.biobaby.cz
 Martina, Andulka 21m, 30. týden 
  • 

Re: Re: Jsou látkové pleny opravdu ekologické? 

(26.9.2001 22:49:15)
Katko,

takový důkaz Vám asi žádný ekolog, ba ani ekolog profesionál, nepředloží. Z jednoho prostého důvodu. Ekologické škody, které páchají jednorázové pleny nebo výroba energie a pitné vody na údržbu plen látkových, je totiž velmi těžké převést na společný jmenovatel. Jsou horší hory počůraného a pokakaného odpadu nebo pár gramů vysoce radioaktivního plutonia? Dřevo vytěžené na celulózu nebo jámy po uhlí a vápenci pro tepelné elektrárny? Emise ze spalování zemního plynu, který se používá pro tepelné procesy v papírenském průmyslu, nebo radioaktivní škvára, popílek a všechny ty škodlivé kysličníky z hnědouhelných elektráren?

Z tohoto důvodu používejte ty pleny, které vás uspokojují, ale zároveň važte slova vůči těm, kteří jednají jinak. Prostě ekologie není v případě jednorázových plen pádný argument. Ani pro, ani proti.

Martina
 Magda 
  • 

Re: Také přidam svůj názor 

(7.9.2003 20:30:13)
Před sedmi lety jsem porodila syna Martina a vychována v dobách dávno minulých mne ani nenapadlo sáhnout po papírových plenách ( i cena byla jiná než dnes ),opruzený zadeček jsme měli asi dvakrát. V roce Martina jsem šla do práce a zvládla jsem to všechno. Musela jsem. A teď jsem šest mesiců těhotná a látkové pleny budu používat pouze pod hlavičku (i přes velikou nevoli starších příbuzných) a čas který ušetřím věnuji tomu dítěti a Martinovi který je v první třídě. Velice ráda využiju toho že žiju na prahu jednadvacátého století. Jinach bych mohla vzít děti jít zpátky do jeskyně a čekat na mamuta. (Naši předci tak přece taky žili)
 Lukina 


pampers 

(18.9.2003 18:49:55)
Teď jsem koupila v Tescu v akci Pampersky za 345,-Kč/84.ks (3-6.kilo).
Jinak chodím po obchodech s kalkulačkou a počítám, protože ty rozdíly jsou většinou veliké.
 Lionka 


Re: pampers 

(9.10.2003 12:44:48)
Za stejnou cenu je i akce na mini a junior v Lidlu-vyjdou levněji (4,-/ks)než v akci Fixies v Globuse
 Vojta  
  • 

Re: plenky v nemocnici  

(7.5.2004 8:50:20)
Je mi patnáct a v noci se počůrávám.Doma si kupuju plínky jaké chci, a které mi vyhovují, ale když jsem třeba v nemocnici, tak tam mě přebalují sestry a musím tam mít plenky i přes den. Je mi přitom strašně, protože mě přebalují i 18 leté sestry a to když pak ležíte v té posteli a nad vámi se sklání moc hezká holka a přebaluje vám jednu plínku za druhoutak to je dost trapný . Můj nejhorší zážitek bylo, když přišli na praxi ze zdrávky kam chodila moje kamarádka.Bylo jí 16. a zrovna té řekli, aby mě přebalila.Dost se divila, protože to o mě nevěděla, ale udělala to a nedala na sobě nic znát.Nejhorší na tom je, že musíte mít tu plínu celej den a oni ty plíny pro dospělí nejsou moc pohodlné.No prostě jste zapaření a špinaví, protože do nich musíte i kakat a pak v tom ležíte třeba půlku noci.Prosím pomozte mi. Jak to mám udělat, aby to přestalo.????
 lipoo 


Re: Re: plenky v nemocnici  

(7.5.2004 20:24:30)
Vojto, co je to za blbost? Jaký máš problém? Pokud jsi enuretik, proč bys měl plenky i přes den?Léčíš se nějak?
 jana valtonenova, dvojcata 16mesicu 
  • 

latka bez problemu 

(9.9.2001 10:24:09)
Mame temer sestnactimesicni holcicky a od navratu z porodnice pouzivame pouze latkove pleny.Papirove mame pouze na delsi navstevy u pribuznych nebo pri pobytu na chalupe, kde neni mozne prat v pracce.Papirove jsou samozrejme pohodlnejsi. Latkove vymenuji po hodine a pul, na noc davam dve.Pleny samotne jsem v 8 mesicich obmenila za vetsi 80x80 cm, ktere jsou mnohem lepsi.Vetsi problem byl s kalhotkami. Nejdrive jsem se nechala zlakat kalhotkami znacky Gemini.Jsou ovsem absolutne spatne,ani s druky ani se suchym zipem nesedi dobre a kakani tece kolem stehynek ven, a take cele velmi brzy prosakuji.Jsou dve varianty, tenci a tlustsi s frote vnitrkem.Ty tluste jeste ke vsemu spatne schnou a za tri dny suseni zatuchnou a jsou opravdu nepouzitelne.Nejlepsi jsou plenkove kalhotky od Jitexu, Sandra.Sedi na zadecku lepe,a kakani udrzi uvnitr.Neprosakuji a na noc vsunuji pleny primo do kapsy ze specialni latky ktera perfektne zabranuje opruzeni a pusobi na zadecku suse. Kalhotky s nazvem sandra vyrabi jeste dalsi firma, ale ty jsou podivne tenke a nevydrzi nez par tydnu. Opruzeniny jsme nemeli ani jednou, s tim ,ze rybi masti nesetrim.Po kakani meju pod tekouci vodou detskym mydlem. Samozrejme nekdy k procurani dojde pokud nevymenim vcas, ale nepovazuji to za tragedii. Take nekdy pouzivam kalhotky z prirodni vlny, ktere udrzi take tak puldruhe hodiny a po nekolikerem prebaleni, jsou-li mokre, staci je vyvetrat a perou se tak po osmerem vetrani, nebo samozrejme po poskvrneni kakanim.Ty jsem ovsem ziskala z Finska.
Latkove pleny pouzivam na prvnim miste kvuli ohleduplnosti k zivotnimu prostredi, az na druhem kvuli usetreni. Myslim si take, ze papirovky svadi prave k "setreni" tim, ze prebalujeme po 4-6 hodinach, coz je velice nehygienicke. Vzdyt ani menstruacni vlozku bych nechtela mit takhle dlouho bez vymeny.a stejne tak mimco svuj zadecek v plene, byt papirove.
Pleny jsem zehlila pouze v sestinedeli, nyni jen peru v 95 stupnich neparfemovanym praskem.
Clovek se po kratke dobe nauci si cas zorganizovat tak, kdy plni pracku, vesi ci sklada. Mam 130 plen na dve holky a peru plnou pracku obden.
Musim rict, ze me mrzi, ze pri srovnani s jinymi staty, konkretne treba s Finskem, v nasi zemi jsou latkove pleny tak malo pouzivany, pritom je to mnohem modernejsi pristup: nejen usetrit svou kapsu , ale hlavne se konecne chovat setrneji k prirode, i prave pro ty nase dnesni mimina.Nebo ne?
 Kristýna, syn 9 měsíců 
  • 

Re: latka bez problemu 

(9.9.2001 22:50:34)
Souhlasím s tebou. Mám sice jen jedno mimčo, ale také mi nepřijde, že by mi látkové pleny ubíraly mnoho času. Rozhodla jsem se pro ně také hlavně z ekologických důvodů. Když jsme na návštěvě u babičky, kde děda nakoupil zásobu Pampersek, trnu hrůzou jak je za pouhý víkend naplněná popelnice. Jsem zvyklá přebalovat látkové pleny po hodině a tak papírovou nechám maximálně tři hodiny a už se cítím provinile, že ho v tom nechávám dlouho. S opruzením máme úplně opačnou zkušenost, než maminka Píďalky. Z porodnice jsme si z papírových plen přivezli červený zadek a to tam nebyly přesně odpočítané, takže jsem jich dávala asi 8 denně a po každém přebalení mazala Bepanthenem. Doma v látkových plenách do dvou dnů opruzení zmizelo a objeví se opět pouze po zapaření v papírových (které jsou vlastně celé obalené igelitem).
Máš pravdu s těmi kalhotkami. První měsíc jsem žádné nepoužívala a balila do třech plen, jak mě to naučila máma a tu zase její máma... Pak už začal být kluk moc pohyblivý a také dnešní dupačky moc volné a široké, takže se každou chvíli rozbalil a všechno bylo umazané. Začali jsme shánět kalhotky. Přesně jak píšeš. Gemini froté neschnou, ty na druky padají a ze všech stranou utíká obsah pleny. Nakonec jsme objevili jedny (bohužel bez značky), na suché zipy s igelitovými manžetkami kolem vnitřních stehýnek, takže zadrží kde co a ve spojení se zapínacím tričkem "body" poskytují dobrou ochranu i pro devítiměsíčního čiperu, který leze, stoupá, padá.
Myslím, že papírové pleny jsou dobrým vynálezem pro cestování, jako spousta jiných jednorázových věcí, ale na denní používání je to zbytečné plýtvání přírodními zdroji. Docela by mě zajímalo, jestli někdo zkoumal kolik energie stojí výroba a dvouleté obden praní 60ti bavlněných plen a kolik výroba a likvidace těch tisíců papírových plen.
Na sáčku s látkovými plenami, které jsme koupili bylo sympatické heslo:
Balte děti do bavlnky!
Ahoj Kristýna
 jana v,dve 15mes. dcery 
  • 

Re: Re: latka bez problemu 

(14.9.2001 22:00:30)
ahoj kristyno, mam radost z tveho kladneho ohlasu. ja take samozrejme pouzivam body, aby se nesesunuly.Nasla jsem take v jednom "sekaci" kalhotky zn. Hema. Ty jsou vyborne. Staly me 10 Kc. Kdyz jsem se ale pidila po novych, zjistila jsem nakonec az na internetu, ze jsou Holandske. pokud ma ale nekdo zname v holandsku, doporucuji je vrele.
jeste s tim pranim, samozrejme to take nejek znecistuje a neco to stoji, ale v prvnich mesicich, kdy jsem menila desetkrat za 24 hodin by byl papirovy odpad neuveritelny a spocitali jsme cenu plen latkovych plus plenk.kalhotek plus cenu prani (spotr.elektriny, vody) a prasku a usetrili jsme az 1500,- mesicne.Nyni by to bylo o neco mene.
To me ani nenapadlo jak zminujes to baleni jen ve trech plenach, vyborny napad pro novorozene malinke, tak snad ho vyzkousime jeste nekdy priste.
Take jsem cetla zajimavost, ze jedno dite ktere pouziva jednorazove pleny vyprodukuje prumerne 1500 kg odpadu za sve plenkove obdobi.Plena se rozklada zhruba 500let a pri rozkladani na smetisti se z pocuranych umelych plen uvolnuje metan.No to jen pro zajimavost.Tak zdravicko.
 Magda,syn Adam 10 měsíců 
  • 

Re: Re: Re: latka bez problemu 

(15.9.2001 14:40:37)
Každá mamina si musí sama vyzkoušet a rozhodnout se, co jí vyhovuje.Já jsem se rozhodla pro jednorázové plenky.
Nechci tento způsob obhajovat, jen pár poznámek a reakcí na Janin příspěvek.Myslím, že ušetřit 1500,-Kč měsíčně je přehnané, jedině, že by používala plenkové kalhotky za 20,-Kč/kus (prodávají se,značku si však nepamatuji).Já kupuji Pampers a měsíčně mě stojí kolem 700,-Kč, a to od narození.Možná se může někomu zdát, že přebalovat dítě po delší době je nehygienické, my jsme dosud žádné problémy neměli.A co se týká otázky životního prostředí?Určitě se spotřebovaný prášek, voda i el. energie na praní a žehlení se nevyrovná odpadu z jednorázových plen, ale začněte u sebe: nejezdíte autem¨(nebo i autobusem), nepoužíváte lak na vlasy atd.?
 jana v,dvojcata skoro 16 mes. 
  • 

Re: Re: Re: Re: latka bez problemu 

(16.9.2001 13:19:30)
Psala jsem ze na zacatku to bylo az tak velke usetreni, pri spotrebe 20 plen denne, 10 ks na jedno dite.Nyni uz by to byl mensi rozdil, jelikoz prebalujeme mene(odpadly dve nocni prebaleni) Auto nemame, tudiz jim jezdime tak jednou za tri mesice mimo prahu.Pouzivame pouze MHD. Laky na vlasy nepouzivam ani jsem je nikdy nepouzivala a myslim, ze jednorazovky jsou , jak uz jsem psala v predeslem prispevku velmi neekologicke.Tridime plasty papiry sklo.Takhle jsme alespon my zacaly u sebe.Zdravicko j
 Magda 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: latka bez problemu 

(17.9.2001 10:56:58)
To jsem ráda, že jsou taky takoví lidé, jako ty.Alespoň mám lepší pocit, že se to vyrovná.Ovšem můžu jen konstatovat, že budu nadále používat "jednorázovky" a čas, který tím ušetřím, věnuji svému muži a synovi.
Zdravíčko m.


P.S.Nějakou dobu jsem žila v Rakousku (myslím, že je srovnatelné s Německem) a upřímně - v okruhu mých přátel bylo 5 rodin s malým dítětem a žádná nepoužívala látkové pleny.O pár řádků výše o tom píše Helena, která žije v Anglii.
A ještě co se týká ušetřených peněz.Myslím, že 10 plen denně je opravdový luxus, nebo spíše zbytečnost. Na začátku jsem používala 6 plen denně x 4,30/kus.To znamená měsíčně 774 Kč.Mimochodem mám kamarádku s 3-měsíčními dvojčátky a tu stojí pleny 1000,-Kč měsíčně.
Ale myslím, že otázka peněz je v tomto problému až na druhém místě.
 Dáša, 36r, syn 11 mesiacov 
  • 

Re: Re: Re: latka bez problemu 

(15.9.2001 21:40:07)
Zaujalo má číslo, keď hovoríš, že pri látkových plienkách si v prvých mesiacoch ušetrila 1500 Sk mesačne. Vzala som si dokumentáciu od práčky, vyúčtovania za vodu, elektrinu a začala počítať.
Upozorňujem samozrejme, če ceny budú v slovenských korunách :)))
Predpokladám, že perieš cca 40 plienok každý druhý deň. Ja osobne som tie kvalitnejšie plienky kúpila po 39 Sk/kus. Za cca 2 roky zničíš odhadom asi 80 kusov. Čiže látkové plienky ťa mesačne stoja 130 Sk.
((39*80=3120/24 mesiacov=130)
Na prášku Nela batole je na plnú práčku odporúčaná spotreba 100 g, tj. pri 15 praniach mesačne je to 1500 g v cene (podľa veľkosti balenia) 100 Sk
Pri takto častom praní predpokladám, že sa práčka opotrebí za 4 roky. Pri cene 18000 Sk/48 mesiacov je mesačné opotrebenie 375 Sk. (Viem práčky sú aj lacnejšie, ale aj drahšie)
Na prepláchnutie čerstvo prebalenej plienky rátam cca 1 liter vody (nikdy som to nemerala). Návod na našu práčku (energetická trieda B, teda vraj úsporná) uvádza 65 l na pranie pri teplote 95 C. Ja osobne som pri praní plienok používala aj dodatočné pláchanie 50 l vody. Celková spotreba vody na jedno pranie je teda cca 40+63+50=153 l vody. Za celý mesiac je to 2295 l pri cene 15,8 za m3 je to mesačne suma 36 Sk.
Elektrická energia spotrebovaná na pranie (podľa výrobcu) je 2,2 kWh + 0,2 kWh na dodatočné plákanie, čo je celkovo pri cene 2,8 Sk/kWh suma
2,4*15*2,8=100 Sk.
Takže spočítajme spolu
Opotrebenie plienok 130 Sk
Opotrebenie práčky 375 Sk
Prášok na pranie 100 Sk
Voda 36 Sk
Elektrická energia 100 Sk
Spolu =======
741 Sk

Nepočítala som ešte také veci ako žehlenie, zmäkčovač vody, čas strávený vešaním plienok, skladaním.

Osobne používam papierové plienky. Hoci sa dajú zohnať aj rôzne lacné druhy, po skúsenostiach používam iba Pampers, ktoré nakupujeme iba v akciách. Vychádzajú nás cca 6,6 / kus. Priemerná momentálna spotreba je u nás asi 6 kusov denne, čo mesačne robí asi 1250 Sk. Keď sme boli menší, prebaľovali sme častejšie, menšie plienky však vychádzajú trošku lacnejšie. Takže úspora s látkovými plienkami naozaj je, len je otázna jej výška :))) Číslo 1500 korún je naozaj prekvapujúce.
 jana v, dvojcata skorem 16 mes. 
  • 

Re: Re: Re: Re: latka bez problemu 

(16.9.2001 13:51:07)
Tak znova to promyslim, a je to : 1 plena 4-5 Kc, takove jsme tehdy meli. Dejme tomu 4Kc. Za jeden den na jednu divku 10 ks krat dve divky dela 20 ks. Dnu v mesici 30, takze 4x20=80 x 30=2400Kc
Praci prasek me stoji asi 350 Kc na 3,5 mesicu, peru samozrejme i vsechno ostatni pradlo.Kdybych prala pouze pleny, tak vydrzi tak pul roku.Plus ty vody a energie.Je to opravdu tak. Uz to ted znovu nemam po ruce.Zmekcovac vody nepouzivam, protoze mi opravar pracky rekl, ze vymena topneho telesa za tech 5 let(zhruba) bude mnohem levnejsi nez zmekcovac za tu stejnou dobu.A tak staci dat jednou za cas pouze.
Dale pleny staly 27 kc za kus a po dvou letech se nijak vyrazne neopotrebi, myslim neponici. Mam zkusenost od mladsich sourozencu, pleny jsou vetche az po 2. ci 3. diteti.I pak se daji pouzivat na utirani pus, nebo ruzne v domacnosti na hadry.A vyborne jsou na smrkani pri marodeni , protoze na rozdil od normalnich kapesniku neodrou opravdu nos, a hodne se do nich vejde. Takze na doma pohodicka, samozrejme na ven jsou velke do kapsy.
Ale kazdy ma svou cestu, a je skvele, ze si mame moznost sami zvolit jak na to.Napriklad v tovarne na latkove pleny mi rekli, ze do Nemecka odbavuji cele kamiony latkovych plen, zatimco v Cechach nic moc. To jsou ty trendy, ze?
 Dáša 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: latka bez problemu 

(17.9.2001 17:53:09)
plne súhlasím s názorom, že za zmäkčovač vody vyhodíš oveľa viac peňazí ako za výmenu vyhrievacieho telesa. Nám dokonca pán, ktorý nám práčku zapájal povedal, že tých chlapíkov v reklame pozná osobne a dobre sa zabávajú na tom, že vytiahnu špirálu a presviedčajú o nutnosti kúpiť novú práčku :)))
Ale pre peniaze, prečo nie ?:)))
 Věra, Kryštof 15 měsíců 
  • 

Papírové vítězí 

(11.9.2001 22:30:23)
Alespoń u mne. Látkové jsme používali dva měsíce, kvůli kyčlím, bylo léto, sušili se na zahradě./doma to nejde, máme podlahové topení./ Nastal podzim, deštivé dny, když jsem zjistila, kolik práce si ušetřím, notabene dítě je spokojený, bez problémů, k látkovým jsem se již nevrátila.
Holt, pokrok je pokrok, zamýšlela jsem se nad tim, co je šetrnější k přírodě, nejsem si jista, jak to vlastně je, myslím, že to vyjde zhruba nastejno.
Zdraví Vierka
 Leona, děti 2, 10 a 2 roky 
  • 

Plenky a plenky 

(15.9.2001 17:55:29)
Mám dvě děti s větším věkovým rozdílem a tedy i rozdílné zkušenosti, co se plen týče. Synovi bude za 13 dní jedenáct let. narodil se krátce po sametové, kdy náš trh nebyl zásoben krásnými věcmi pro děti, jako dnes, tudíž syn vyrůstal na látkových plenách a přízových soupravičkách. Pokud si dobře pamatuji, neměl žádné problémy s opruzeninami a jeho spotřeba v ranném miminkovství byla 30-40plen, které jsem denně vyvářela, povětšinou v hrnci na kamnech v odbarvovači, aby byly krásně bílé -a taky byly -a následně máchala v automatce. Byla jsem velmi mladá, svobodná matka, takže mne tato činnost nijak zvláště nezatěžovala. Papírové pleny, které tehdy byly u nás k mání, vypadaly jako velké menstruační vložky, byly hrubé a i přesto jich bylo v obchodě málo - alespoń u nás. Když se měla narodit dcerka /2 roky, 5 měsíců/, byli jsme s mužem rozhodnuti, že budeme používat pleny papírové. I přesto jsem vytáhla staré pleny po synovi, ale i ještě starší po mém 15-ti letém bratrovi a dala se do vyvařování. Výsledek byl takový, že ze 60ti plen po mém synovi nezůstala jediná, která by se při věšení a vyprašování žmolků vzniklých při praní nepotrhala. Je zajímavé, že asi z 10ti plen po bratovi se roztrhala jen jedna, zbylé byly krásné, měkkoučké,bílé a opravdu bavlněné. A tak jsem přikoupila ještě 10 nových - ač na nich bylo napsáno 100% bavlna, zdálo se, že je to 100% výmysl. Ani po několikerém vyvaření se mi nepodařilo docílit u nich sněhově bílé barvy. Dcerka je používala pouze pro doplnění papírových plen do širokého balení, a pak pod hlavičku do kočárku a postýlky, do poradny.. Nečůralo se do nich, ani nekakalo, přesto se u těchto nových plen první díra objevila již po 2 měsících používání. Domnívám se, že ceně látkových plen by měla odpovídat i kvalita, což bohužel není pravdou. Proto jsem vděčná za pleny papírové.
 Milena Smolová,bezdětná 
  • 

Re: Jaké plenky... 

(18.9.2001 10:54:37)
Teda vážení, přečetla jsem všechny příspěvky k danému tématu a chvílemi jsem byla naprosto šokovaná, jakým směrem se diskuse ubírala. Sylvie v prvním příspěvku uvedla, že obdivuje maminky, které používají látkové pleny a uvedla důvody, které ji vedou k používání papírových.Z některých příspěvků jsem ale měla pocit,že někteří to neobdivují vůbec. Mluvilo se o všem - o autech, benzínu, ekologii, penězích, opotřebení materiálu, někdy rozumně, jindy velmi ostře. Jsem z té diskuse velmi rozpačitá - nenašla jsem to, co jsem hledala. Čekám své první miminko a také se rozhoduji, co si vybrat. Nejsem žádný skalní ekolog, abych byla vysloveně jen pro papírové pleny, nejsem ani vysloveně pro látkové pleny. Zajímají mě zkušenosti s různými značkami papírových plen, zkušenosti maminek - co se jim osvědčilo lépe. Zatím jsem rozhodnuta kombinovat látkové a papírové. Vaše diskuse mi v tom vůbec nepomohla.
Jinak co vím ze zkušenosti své sestry - používala pro obě děti látkové i papírové pleny, žehlila pouze v šestinedělí kvůli sterilizaci a vyvařovala také jen pár měsíců - samozřejmě jen pročůrané plínky. Myslím, že se to zvládnout dá - alespoň jsem to viděla okolo sebe. Diskuse o tom, kdo jezdí jakým autem nebo kdo používá lak na vlasy s tím nemá co dělat. Buďme prosím tolerantní - každý má právo na svůj názor, ale nemusíme se navzájem osočovat a urážet.
Tak se všichni mějte a hlavně - ať jsou vaše děti zdravé a šťastné.
Milena
 Pavla, syn 9 měsíců 
  • 

Re: Re: Jaké plenky... 

(18.9.2001 11:52:27)
Ahoj Mileno, co maminka, to jiný názor. Musíš se k tomu propracovat sama. Jak už jsem na rodině jednou psala, já sama byla přesvědčená (svou mámou), že budu používat látkové a jen na cesty ven papírové. Jenže když se malý narodil, bylo to úplně o něčem jiném. Byla jsem po císaři, nevyspalá, vyčerpaná a kdybych šestinedělí nestrávila u našich, tak nevím, jak bych to zvládla. Pak jsem se do toho kolotoče vpravila. Ale když už jsem ten den věšela druhou várku plín, další byly namočené a další připravené na žehlení, mimčo brečelo, manžel nikde a tak abych malýho neošidila, chodila jsem spát po půlnoci. Řekla jsem si ne a začala používat výhradně papírové. Látkové jsem užívala jen na blinkání a utírání mimča a najednou jsem zjistila, že mám více času na dítě i na manžela, že nemusím trnout, kdy budou zase pročůrané nebo pokakané dupačky. U těch papírových jsme prošli více značkami. Začínali jsme u Huggies, pak Fixies a nakonec skončili u Pampers - ty nám vyhovují nejlépe, malý není opruzený. Jen když je napsáno, že jsou pro děti do 9kg, tak my už na 8kg museli koupit větší, aby ho neškrtily. A cena? Při různých akcích jsme se u plín 4-9kg dostali na cenu okolo 5,20, nyní MAXI vyjdou na 6,20.
 Miška, 3 děti 
  • 

Re: Re: Jaké plenky... 

(18.9.2001 12:45:00)
Mileno, myslím, že v začátku jsme psali své zkušenosti s plenami, dokud nám do toho nezačali lézt tzv. ekologové, takže se určitě můžeš dopracovat příspěvky až na začátek a najít si, co jsi chtěla.
 Katka 
  • 

Re: Re: Re: Jaké plenky... 

(18.9.2001 12:49:53)
Miško, mohla bych, prosím, vědět, co myslíš tím "tzv. ekologové"? Díky za odpověď.
 Miška, 3 děti 
  • 

Re: Re: Re: Re: Jaké plenky... 

(18.9.2001 13:05:46)
Nechci tím zhazovat ekologii, ani jedince, kteří se opravdu ekologií zabývají a dělají vše pro to, aby náš svět nebyl zahlcen neodbouratelnými odpady, atd., ale jsou i tzv. ekologové - a tím myslím ty, kterým vadí to, že maminky kupují papírové pleny kvůli svému pohodlí, ale sami zase na druhé straně dělají jiné věci, které třeba maminky nedělají a které životní prostředí ničí také, ale třeba zase trošku jinak.
 Kateřina (Markétka 4 roky) 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Jaké plenky... 

(19.9.2001 8:30:42)
Miško, díky za odpověď, ale o nikom takovém, kdo by do debaty o plínkách "lezl", jak píšeš, nevím. Měj se.
 Miška, 3 děti 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jaké plenky... 

(19.9.2001 9:17:13)
Asi budu muset dobře vážit každé slovo, které napíšu. Je fakt, že když je nějaká debata, maminka se ptá, jakou značku plen koupit, chce vědět, jaké máme zkušenosti s jakými plenami, a najednou přijde někdo a začne psát o tom, že papírové pleny jsou neekologické atd., začne psát o pohodlnosti maminek, že mě to dokáže vytočit, protože tohle je zase na úplně jinou debatu. Ale asi to tak musí být, protože každý má nárok na svůj názor.
 Lada, Davídek 4 roky, Simonka 3 měsíce 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jaké plenky... 

(19.9.2001 10:20:48)
Miško nic si z toho nedělej. Ne nadarmo se říká: "Pod svícnem je největší tma !" Těch tzv. ekologů je po světě plno, ale bohužel těch pravých pouze hrstka. Prohlašovat že používání papírových plen je neekologické dokážu taky ... Zajímavé je pozorovat koho nejvíc a jaké příspěvky vytáčejí. Já myslela že se tady má diskutovat a předávat si zkušenosti a né nekompromisně prohlašovat, že to co dělám já je 100 % správné, ale to je to, co ti rádoby ekologové nikdy neuznají.

Víte co je nejekologičtější nechat děti bez plen jen tak ! :))))

Plenkám zdar
 Mája 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jaké plenky... 

(19.9.2001 10:48:24)
Plně s tebou souhlasím, vážit každé slovo... To je neuvěřitelné, myslela jsem, když jsem si přečetla úvodní článek, že jde o vyjádření zkušeností.Ovšem po přečtení všech příspěvků se mě některé tak dotkly, že mě přešla chuť se rozepisovat o svých zkušenostech. Je z nich totiž cítit útočnost a pohrdání.Používám papírové pleny a nikdy by mě nenapadlo napadat zastánkyně látkových plen, že např. ubírají čas svému dítěti a rodině.A tak si myslím, že ani ony (a Jan) by nemusely být tak prudké a raději než agitovat, by měli přispět svými zkušenostmi a radami.
 Miška, 3 děti 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jaké plenky... 

(19.9.2001 11:13:54)
Ještě k těm ekologům....
Kdyby mi šlo opravdu o ekologii, tak bych svůj příspěvek formulovala úplně jinak, než zavrhováním, shazováním, nadáváním atd...

Začala bych tím, že papírové plenky jsou určitě pro maminku pohodlnější a ušetří čas, ale maminky, zamysleli jste se někdy, jaké dědictví zanecháte svým dětem v podobě neodbouratelného odpadu? Jestli vás tato stránka věci zajímá, rozepíšu se víc. Čísla, značky plen, které nejsou tak agresivní k živ. prostředí, atd. Určitě by takovýto příspěvek vzbudil určité zamyšlení a ne ostrou odpověď.

Ale některé příspěvky prostě musí mít vždy nádech agrese k těm ostatním.
 Dana,bezdětná 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jaké plenky... 

(19.9.2001 11:59:32)
Zatím žádné plenky nepotřebuji, a proto jsem se rozhodla do této diskuze nezasahovat, ale po přečtení posledních příspěvků mi to prostě nedalo a tak reaguji.
Myslím si, že debata o plenách by neměla spočívat pouze v tom, jakou značku "jednorázovek" koupit (viz název úvodního článku), a jsem proto ráda, že se ozvali také lidé, kteří mají dobré zkušenosti s plenami látkovými. Myslím také, že jejich cílem nebylo Vás shazovat a zavrhovat, ale prostě ukázat, že tato varianta nemusí být tak časově nedostupná, pro dítě nezdravá a zkrátka celkově nepřijatelná jak tvrdí reklama a mnohé moderní maminky. Pro takové jako jsem já (zatím nezkušené zastánce látkových plen) je to určitě cenné zjištění.
Také si myslím, že ekologické chování nespočívá pouze v tom jestli někdo vyvařuje bavlněné pleny, ale je to jeden z krůčků k trvale udržitelnému životu především pro naše děti a jsem přesvědčená, že zastánci látkových plen jsou i v ostatních oblastech k životnímu prostředí šetrnější než zastánci plen papírových.
 Kateřina (Markétka 4 roky) 
  • 

Mišce, Ladě a Máje... 

(19.9.2001 11:16:55)
Miško, já jsem neodpovídala žádné mamince na dotaz, jaké jednorázovky jsou osvědčené, ale reagovala jsem na článek "LÁTKA NEBO PAPÍR".
Lado, sice nevím, co myslíš tím "pod svícnem je největší tma" a koho považuješ za "skutečného" a koho za "rádoby" ekologa, ale vzhledem k tomu, že si opravdu nemyslím, že to, co dělám já, je 100% správné - každý někdy pochybujeme, asi ten "rádoby" ekolog nebudu. Snažila jsem se jenom vyjádřit, že člověk by se měl ke svému okolí chovat ohleduplně, ať už se jedná o auta, plínky nebo mikroten.
Májo, to co jsem psala o používání plen v době našeho miminkovství, považuju taky za radu a zkušenost, ne za agitaci. Howgh
 Miška, 3 děti 
  • 

Re: Mišce, Ladě a Máje... 

(19.9.2001 11:27:01)
Ten můj poslední příspěvek byl spíš do té rubriky, kde se z tohoto původního článku udělala ekologická agitace a příspěvky se přesměrovávaly tam. Ale všechno vzniklo kvůli tomuto článku Látka nebo papír. A ve článku se pokud vím, nemluvilo o ekologii.
 Mirek, 2 měsíční dcera 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jaké plenky... 

(3.10.2003 15:31:36)
Zdravím všechny,
když jsem četl příspěvky, tak mi to nedá a také něco přidám. Používáme pleny bavlněné (výjimečně na cestu papírovky). Když nějaká žena řekne, že praní jí zabírá čas, vstávají mi vlasy na hlavě. Trošku lenošivá, řeknu si většinou. Pral jsem si a žehlil dva roky sám. Bydlel jsem a pracoval v Mnichově, takže mi nic jiného nezbylo. Nikdy jsem neměl pocit, že to trvá dlouho. Roztřídil jsem prádlo na bílé, světlé a tmavé a pak hodil do pračky, přidal prášek, někdy aviváž (za 5 minut hotovo). Pak jsem věšel (za 15 minut hotovo). Poté jsem to žehlil a při tom koukal na televizi. Je pravda, že jsem si to ulehčoval. Nežehlil jsem si nátělníky, froté ručníky, ponožky... Je to zbytečný. Možná to nechce při práci vykecávat s kámoškou. Teď máme bavlněné pleny. Do bubnu se jich vejde cca 50 + třeba bílý froté ručník na miminko a kapesníčky. Plen máme cca 90. Pereme cca 4x za týden. Za 5 minut to naházíme do pračky. Žena to žehlí 40 minut. Já hodinu.
Nemám samozřejmně nic proti papírovkám. Já jenom, že z toho praní a žehlení dělal některý ženský zbytečnou kovbojku.
Ještě k té stoličce vyteklé mimo plenu. Je potřeba to udělat pořádně. I když miminko někdy kope. Vono tý stolice zase tolik není.

Mirek
 Marťa11 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Jaké plenky... 

(3.10.2003 21:57:06)
:-)
Taky dobrý... Ale já i těch 40 minut, no mně by to trvalo jistě dýl, i když se u toho s nikým nevykecávám :-), si raději hraju s prckem... A večer když spinká, no tak to místo žehlení taky raději trávím radostněji...
Ale každýho věc, z žehlení kovbojku nedělám, jen nechápu, proč bych si měla přidělávat práci...
 Eva/Verunka 09/02 + 14tt 


Re: Jaké plenky... 

(3.10.2003 22:06:46)
To je i o možnostech,
pračka vypere-bezva, ale mi máme malej byt. V sušárně to schne tři dny, protože tam netopí. Venku v tomhle počasí taky nic moc. Věšet můžu jen když malá spí, protože ještě moc nechodí. Prostě je to fakt o tom, čemu chci věnovat čas. Na televizi se skoro nedívám, po večerech překládám nebo dělám manželovi účetnictví. A navíc si přece jen myslí, že ty papírové jsou i pro to děťátko pohodlnější než ten hadrovej dumel. ale to je pouze můj názor.:-)))
 Mirek, 2 měsíční dcera 
  • 

Re: Re: Jaké plenky... 

(7.10.2003 8:32:05)
Ahoj,
každýmu podle chuti. To je jasný. Ona kdyby žena na to neměla čas, tak by to taky neprala. Ale když ho má, tak žehlí, suší, pere... Hlavně, že má mimino suchý a čistý zadek...

Mirek
 Momi + Hani a Veri 


Re: Re: Re: Jaké plenky... 

(7.10.2003 13:35:32)
Pozerám,že dcerka má ešte len dva mesiace.Tak nech vám to vydrží.
Inak ja som pri prvej dcerke tiež používala zo začiatku látkové,ale jak sa potom mimino začne pretáčať,loziť,sedieť,tak mu ten balík plienok musí strašne prekážať v pohybe.A častejšie to tečie von.Tak som s tým praštila a máme papierové.No a teraz pri dvoch deťoch ...nedá sa to porovnať.Akurát že látkové sú ekologickejšie.
 Ferdulka 


Re: Re: Re: Jaké plenky... 

(7.10.2003 19:44:35)
To máte asi zlaté miminko.Já bych to nestíhala ani při prvním minimku,prádlo se mi kupilo i bez plen...A manžel zkraje také pomáhal žehlit.
 DJarda 


Vykecávat u žehlení s kamarádkou? 

(14.11.2003 11:22:39)
Ahoj Mirku,
Já osobně mám už 5 měsíční dvojčátka. Většinu práce už stíhám sama i žehlení. Ale domnívám se, že opravdu jsou situace, kdy si žena prostě víc času na látkové pleny udělat nemůže. Představ si například ženu s problémy s laktací. Jako já. Moje miminka byla nedonošená, neuměla pořádně sát. Takže jsem první 3 měsíce krmila každé 2-3 hodiny ve dne v noci. Jedno takové krmení s dokrmením a s přebalením mi trvalo zpočátku celou hodinu a půl.Takže mi na další činnosti včetně jídla a spánku zbývalo vždy tak 1 hodina v kuse. Takže po těch 3 měsících jsem byla tak vyčerpaná, že říct mi někdo o látkových plenkách, asi bych ho uškrtila. O organizaci práce také moc nešlo jelikož manžel za mě kojit nemůže a do práce chodit musí, takže o tom, že by za mě v noci přebaloval, nemůže být ani řeč.
Na závěr tedy doporučuji všem pánům, kteří mají pocit, že se jejich žena na mateřské "fláká", ať zkusí alespoň 3 měsíce téměř nespat. Potom se uvidí jak to bude s jejich výkonností.
 Katka, 2 děti 
  • 

Látka nebo papír 

(19.9.2001 11:17:57)
Myslím si, že tahle diskuse rozhodně neměla být vedena jako diskuse o tom, kterou značku papírových plen pořídit, ale stačí se podívat na název článku a hned je vše jasné: látka nebo papír. Takže je rozhodně v pořádku, že se zde diskutuje o tom, zda koupit miminku papírové či látkové pleny. Bohužel vzhledem k tomu, že všichni žijeme na jedné planetě, musíme být k sobě navzájem ohleduplní a přemýšlet i o následcích svých každodenních činů. Což znamená: máme-li možnost volby, vybrat si řešení ekologičtější a šetrnější vůči planetě i vůči ostatním lidem. Nediktuji nikomu, co má dělat, je to věc jeho svědomí. Konkrétně u plen jde o to, nezastírat si oči žádnými reklamními slogany a přiznat si poctivě, že použiji-li papírové pleny, získám sice více času a pohodlí, ale bohužel zanechám velké množství nerecyklovatelného odpadu. Při použití látkových plen se samozřejmě musí počítat s tím, že práce s praním a žehlením bude o něco více (ale ne zase tolik, aby se to nedalo zvládnout), ale je to volba šetrnější vůči životnímu prostředí. Stručně řečeno, myslíte-li na budoucnost dětí a nejen na přítomnost, je lépe volit látkové pleny. Je to asi věc celkového životního stylu. Platí to u všeho: přemýšlejte nejprve o následcích a pak teprve se rozhodujte! A konkrétní zkušenosti a rady týkající se použití látkových plen? Není to nic zvláštního, všechno už tady snad bylo řečeno. Používat pračku (v zimě třeba i tu sušičku), žehlit a vyvařovat jen dokud je to nutné (většinou jen v šestinedělí). Přebalovat velmi často, podle stavu plenky tak po 1 - 1,5hodině, někdy i častěji. Hodně mazat rybí mastičkou, aby se předešlo opruzeninám. Myslím, že při použití pračky a dostatečného množství plen to není opravdu žádný problém!! A pokud maminka nebo dítě onemocní nebo nastane jiná výjimečná situace (cestování atd.), pak si třeba i ulehčit přechodně život papírovou plenou. Mimochodem, obě mé děti byly odchovány v době celkem nedávné látkovými plenami a obě jsou veselé, spokojené a usměvavé a neutrpěly naprosto žádnou újmu.
 Kateřina (Markétka 4 roky) 
  • 

Re: Látka nebo papír 

(19.9.2001 11:37:24)
Katko, díky!!! Vyjádřila jsi to přesně. Miško, Sylva (autorka článku) psala hned v úvodu, že se rozhodovala mezi látkovými a papírovými plenami mj. taky proto, že látkové jsou ekologičtější. Mimochodem, několikrát jsem se obracela na redakci Rodiny (Jirku), jestli by mohl na hlavní stránku dát nějaký článek, který by podobné téma. Bohužel, dosud se tak nestalo. Možná kdyby se to bylo povedlo, nemusela tahle debata tak "zplanět".
 Kateřina (Markétka 4 roky) 
  • 

Re: Látka nebo papír 

(19.9.2001 11:42:10)
Katko, díky!!! Vyjádřila jsi to přesně. Miško, Sylva (autorka článku) psala hned v úvodu, že se rozhodovala mezi látkovými a papírovými plenami mj. taky proto, že látkové jsou ekologičtější. Mimochodem, několikrát jsem se obracela na redakci Rodiny (Jirku), jestli by mohl na hlavní stránku dát nějaký článek na podobné téma. Bohužel, dosud se tak nestalo. Možná že kdyby to byl udělal, mohla ta diskuse začít slovy, která Ty, Miško, navrhuješ: "Maminky, zamyslely jste se někdy...". Článek Látka nebo papír pouze rozproudil debatu, která byla trochu o rozmýšlení se, které jednorázovky a trochu o tom, jestli jednorázovky nebo bavlněné.
 Leona, děti 2, 10 a 2 roky 
  • 

Re: Látka nebo papír 

(23.9.2001 15:52:18)
Jen malá poznámka na okraj - nedávno v televizi běžel dokument o tom, že někde ve světě - nemýlím-li se v Holandsku - zahájili recyklaci jednorázových papírových plen. Více informací bohužel nevím, stihla jsem jen konec pořadu.
 Leona, děti 2, 10 a 2 roky 
  • 

Re: Látka nebo papír - recyklace 

(23.9.2001 15:52:46)
Jen malá poznámka na okraj - nedávno v televizi běžel dokument o tom, že někde ve světě - nemýlím-li se v Holandsku - zahájili recyklaci jednorázových papírových plen. Více informací bohužel nevím, stihla jsem jen konec pořadu.
 Miška, 3 děti 
  • 

Pleny pro větší děti 

(19.9.2001 11:46:34)
Už jsem ke článku psala o tom, že mí dva kluci měli oba látkové pleny. Oni ale byli bez plen už od svých 9 měsíců /ani nevím, jak jsem je to tenkrát naučila, asi to chtělo hodně trpělivosti/, takže nemám žádnou zkušenost s většími dětmi a látkovými plenami.
Moje dcera začala chodit na noční až ve dvou letech /dřív to prostě nešlo, nechtěla nočník ani vidět, natož na něm sedět/ a nyní má 2,5 roku a pleny má na noc. Píšu to proto, že by mě zajímalo, jak tohle jiné maminky řeší, jestliže dávají látkové pleny. Totiž jde o to, že když náhodou nemám doma papírové pleny, zkusím dát látkové, jenže do rána mám mokré prostěradlo, peřinu, pyžamko...
Je tady někdo, kdo v tomto věku používá látkové pleny?
 Hana, Víťa 3, Miky 1r. 
  • 

Jen tak....... 

(22.9.2001 0:52:39)
Zdravím všechny diskutující. Nechci psát o tom co je ekologičtější. Jen tak chci napsat jak to probíhalo u nás. U prvního syna jsem nevěděla co budu dávat za plínky, přikláněla jsem se k papírovým. Několik dní jsem dávala do papírových bavlněnou, ale mimčo se mě pořád budilo, protože pořád čůralo nebo kakalo. Když jsem nestíhala ani prát a žehlit tak jsem to vzdala. Celkem ráda. Používala jsem ze začátku "pemprsky", ale zjistila jsem, že nám vyhovují mimo Boby všechny značky. Vždycky jsme nakupovaly slevněné v akci. Nikdy jsem neměla Víťu opruzenýho a stihla jsem spoustu svých zálib co se obrovské zahrady týče, mnoha zvířat a hlavně svýho synáčka se kterým jsem to všechno podstupovala. Víťa byl strašně hodný, trpělivý a spokojený mimčo.V půl roce jsem ho začala pod tlakem rodiny dávat na nočník, ale po třech týdnech jsem to vzdala, když jsem viděla, že Víťu absolutně nezajímá kde se hovínko v nočníku vzalo, taky jsem nechtěla trávit čím dál větší čas čekáním na výtvor. Někdy to byla i hodina. Přestala jsem nás mučit a prarodičům oznámila, že až to přijde, tak to bude, ale Víťu do ničeho nutit nebudu. Nar. se v červnu, takže v létě už capkal holoprckatej po zahradě, ale když se občas vyčůral, tak se ani nezastavil, aby se podíval co se to stalo. No nic. V 15 měsících když běhal před koupáním nahatej si naráz začal říkat že chce BAK. To znamená rychle na nočník. Chyběla mu plína. A do plíny nechtěl dělat hovínko. To taky zavčas hlásil. Tak jsem se přizpůsobila. V prosinci (1 a pul roku) dostal zápal plic. Byl v kritickým stavu, dlouho se z toho léčil a tak jsme od nočníku upustily. Přestal si říkat. To už jsem byla znovu těhotná. V únoru zase vyhledával nočník. Celkem pravidelně, tak jsem mu přestala dávat plíny. Zbytečně zdržovaly při vyslíkání. Ty nosil jen na návštěvy a výlety. I když si vždycky řekl, ale my neměly možnost ho posadit na nočník, tak jsme mu řekly že se může vyčůrat do plíny. Příbuzní se divily. Nehod bez plíny měl jen několik a to až mnohem pozděj. Většinou když vypil víc lahví čaje za sebou. Vždy jsem projevila lítost, ale nerozváděla jsem to, abych ho nedeprimovala. Zato když to stihnul tak sklidil vždycky obdiv. V noci nosil plínku, ale málokdy ji počůral. Většinou až ráno, když jsme déle spaly. Jedna plínka vydržela i týden. V červnu jsem mě narodil Miky. Jsou od sebe jen 5 dní. Jinak 2 roky. Víťa chodil s přehledem na nočník, na noc dostával plínu, kterou nepočůral. Ale neměla jsem odvahu mu ji nedat. Až jeho plínky došly. Musím říct, že balení, které jsem načala v březnu došlo začátkem srpna. Další jsme už nekupovaly. Miky má 15 měsíců. Na nočník jsem ho ještě nedávala, ale v létě jsem si všimla, že ho zajímá co to teče. Chystám se na první posazení na nočník. Už 14 dní poznám kdy to na něj jde. Doufám, že bude stejně chápavej jak Víťa, ale tlačit na něj nebudu. Vím jaký je v nich rozdíl a na každého se musí jinak. Slyšela jsem ale, že děti co nosí bavlněné plínky, tak chodí na nočník mnohem dřív. Je hloupé že to říkám, ale můj tatínek prý v roce krásně mluvil, ale počůrával se do tří let. Mějte se všichni krásně a ať vám děti rostou.
 Roman, 1 dcera 
  • 

Používáme plenky Huggies 

(3.12.2005 0:12:09)
Huggies jsou dobrým kompromisem mezi levnými plenkami a zbytečně drahými Pampers. Navíc se Huggies vyrábějí u nás narozdíl od Pampers takže tím, že si je kupujeme, dáme práci i našim lidem. Navíc nejsou tak drahé jako Pampers ale za to zhruba stejně kvalitní a neobsahují tolik chemikálií které potom způsobují podráždění. Takže jedině Huggies, které se vyrábějí u nás. Ostatní levné plenky jsou k ničemu a Pampers zbytečně drahé. Navíc Pampers se nevyrábějí u nás, takže jejich koupí české ekonomice příliš nepomůžete, spíš naopak. Roman
 Blanka, 3 a pul mesicni chlapecek 
  • 

Mam stejny nazor 

(18.4.2007 9:15:55)
Ahoj vsichni,
mam stejny nazor jako Sylvie, taky jsem se rozhodla pouzivat latkove pleny a zacala jsem v 6 tydnech. Potom co jsem se vice zorganizovala.Nechala jsem si pleny poslat z ceska. Bydlim totiz v Sydney, Australie. Tady je taky hodne latkovych plen, ale vetsinou jsou to ty, ktere vypadaji jako ty papirove, proste v jednom kuse, ty se pry ale hur susi, proto jsem chtela klasicke, co znam.
Nejhorsi bylo je vymenovat je tak casto, aby na to clovek porad myslel a kontroloval jestli rve, protoze se pocural a je mokry nebo ho boli brisko a tak dale. Tak jsem to vzdala a je to ohodne lepsi. Blanka
 Danka 
  • 

látkovky 

(21.5.2007 14:17:37)
Nevím, proč tu někdo píše o žehlení plínek....Vždyť se dají koupit látkovky, které se už nežehlí. Vypadají úplně jako jednorázovky, pěkné, žádný "balík" na zadečku. Jsou krásně měkké a pohodlné a zadržují víc než obyč. látkovky. Nikdo neříká, že se v šestinedělí maminka musí vrhnout na látkovky, ale pak, když už má určitý rytmus a zvyk, proč to nezkusit? Když si vezmete tu moderní látkovku do ruky, budete překvapeni tou měkkostí. (Sama jsem zírala).
 Barbora 
  • 

Pro maminky, co zásadně odmítají látkové pleny 

(10.11.2007 18:27:55)
Mamči, projížděla jsem zběžně tuto diskuzi a většinou se tady stavíte proti látkovým plenkácm - ale jakým! Proti klasickým bílým čtvercovkám našich maminek a babiček, které ale v dnešní době moderního látkování plní zejména podřadnou roli. Např. na internetu můžete narazit na nepřeberné množství moderních KALHOTKOVÝCH plen, třeba bambusových, biofroté, biobavlněných, čtvercovky vícevrstvé (např.fa Popolini), vkládací pleny zvyšující savost plen, separační pleny (v nabídce z mnoha materiálů), které oddělují vlhkou plenu od zadečku, svrchní kalhotky - na trhu jsou sice k dostání i s povrchovou vrstvou z PVC, ale většinou natrefíte na svrchní kalhotky z merino vlny, vlněné, fleesové...stačí si jen vybrat. Nechci nikomu nutit používání látkových plen, to je každého věc, jestli jo nebo ne, ale tady jde především o pohodlí maminky (navíc látkovky se nežehlí :-) - ona manipulace s látkovkami vůbec není tak namáhavá. Perou se v pracích prostředcích, které životní prostředí nezatěžují.
 Venkovanka 


Re: Pro maminky, co zásadně odmítají látkové pleny 

(23.2.2008 0:34:59)
Musím souhlasit, díky švagrové jsem přešla na látkové pleny. není to vždy jednoduché, musí se častěji vyměňovat a s dvouma klukama - kaďousema se mám co ohánět, ale mám skutečně lepší pocit,že nezahlcujem skládky (i když někdy na jednorázovky taky dojde). Můžu doporučit BAMBUSOVé plenky a Plenky ORGANIC - podívejte se na www.mamaja.cz. R^
 P.P. 
  • 

Re: Pro maminky, co zásadně odmítají látkové pleny 

(5.5.2010 10:30:40)
No jo, ale ta diskuze je 9 let stará, víš :-), myslím, že tenkrát ještě tyhle nové látkové plenky neexistovaly (možná někde v zahraničí).
 Fany, 1 syn (8 let) 
  • 

Pro látkové pleny 

(26.8.2021 11:32:52)
Zdravím, nedá mi to, abych nezareagovala. Přece nejen látkové pleny se perou v pračce, ale také oblečení. A představa, že moje dítě vyprodukuje množství těžko odbouratelneho odpadu, se mi nelíbí. Když tato alternativa existuje, proč ji nevyužít? Nehledě na to, ze existují i látkové pleny, které se mění stejně jednoduše jako papírové. Můj syn také vyrůstal na latkovych plenkách

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.