| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Byli jsme s Clarisskou v Čechách

 Celkem 5 názorů.
 Zuzana, petileta Johanka 
  • 

Seifertova basnicka z "Vejire" 

(26.6.2001 1:51:13)
ja vim, vlasteneckych basnicek jsme se ve skole ucili hodne, ale clovek to oceni az nejak pozdeji a obvzlast, kdyz zije daleko, a tuto mi nedavno poslal e-mailem kamarad z Prahy.....je od Seiferta ze sbirky Vejir Bozeny Nemcove...

Uzavira se zvolna kruh,
a jak se jeho krivka uzi,
jak z ciziny, jak dobrodruh,
jenz privonel si k rodne ruzi,
jde vahave a pak se vzmuzi
a mysle pritom na matku
do dlane sevrel rodnou ruzi
a septa vroucne do platku:

Z tech obloh, ktere videl jsem,
kdyz poznaval jsem cizi kraje,
ta, kterou nese tato zem,
nejsladsi ze vsech obloha je,
a kdyz si matka s deckem hraje,
kdyz place, kdyz je samy smich,
nejsladsi decku obloha je,
ta, kterou zri ji na ocich.
 Eva, dva dospivajici synové 
  • 

Rozsireny pohled na vec/svet. 

(26.6.2001 13:08:30)
Napada me, ze to mozna je ta prava svoboda (demokracie), kdyz se akhle pise o vsem a to O VSEM NAJEDNOU. Je to prijemne. Byla jsem totalitne zvykla, ze se porad neco nesmi, ba co vic, ze je porad neco nevhodne. Tady je vsechno - jedna vlast, druha vlast, treti vlast, ted zijeme tady a pak zase tam, ted jsem si vzala tohodle a pak tamtoho: VSECHNO JE V PORADKU!
A to je dobre. Dekuju.
 Vera S. Clarisska uz 5, USA 
  • 

Re: Rozsireny pohled na vec/svet. 

(2.7.2001 4:30:24)
Mila Evo,
lip nez jste to rekla Vy, se to asi ani neda. To je to , co mne a vsechny, kdo at uz z jakychkoliv duvodu museli odejit za casu totality, neprestava tesit. Odchazelo se totiz tenkrat NAZDYCKY. Kazdy exulant z te doby by Vam mohl vypravet sve sny, sve strachy... Italove, Svedove, Nemci (zapadni) a jini se mohli vracet. Slavit sve svatky s rodimani a pribuznymi...mit dve vlasti. Lide "z vychodu" meli sny o mezipristani v Leningrade ze znameho akcniho filmu... Mnozi nejen sny, ale i zkusenisti.
To ze to mnohym zni jako pohadka, muj syn nedavno vezl takove kluky stopem...byli tenkrat v listopadu deti... to je jen dobre.
Ze je mnoho tech, pro ktere tahle moznost svobody nic neznamena, to uz je smutnejsi... Ale je opravdu krasne se setkavat takhle v eteru , jet za maminkou, kdy se mi zachce, mit nekolik vlkasti... Opakuji si si s Vami, jak je to fajn... Vera S.


 Amanda,dcera 2 roky 
  • 

Kysuce 

(28.6.2001 22:28:26)
Nemám ani tak názor k článku,zaujalo mi dětství na Malé Straně - MS má své kouzlo stále,Ceský ráj ,atd,ale to že někdo jezdil na Kysuce mi upoutalo nejvíc.Já jsem také jezdívala k babičce na Kysuce,konkrétně do Vysoké nad Kysucou,Pražáky tam člověk tedy žádné nepotkal...O tom bych se ráda dozvěděla něco více - kam na Kysuce?Hezký kraj,hezká příroda,naprostý kontrast k Praze. s pozdravem A.
 Vera S. Clarisska, uz 5 USA 
  • 

Re: Kysuce 

(2.7.2001 4:16:03)
O je, mila Amando, nemylte se. Slovesko, cela rada jeho mist, je nahodou takovy typ pro zasvecene...Mam mnoho prazskych pratel, kteri znaji Slovensko lepe nez mnohy mistni zapecak...
Moje maminka pochazi z Oscadnice u Cadce (doplnte si hacky)..Je to takova dlouha vesnicka, ktera vede prakticky az na polske hranice.BYvalo tu hodne paseraku jako z romanu. Mame tam spoustu pribuznych a ja se citim jeji soucasti stejne jako svych jinych "rodnych krajin". Oscadnice je vychozim mistem k vadrovani na Racu, kde je krasne lyzarske stredisko. I v lete se tam da ubytovat. Jeden ze skanzenovych domecku strediska je "nas dum" premisteny tam, kdyz si stycek postavil zdeny, osklivy barec...
Ricka, protekajici vesnickou uz neni tak cista jako byvala za meho detsvi (cistivali jsme si v ni zuby..), ale stejne studena a osvezujici... Na povetstne krizove ceste, kde stoji napis, ktery mne za komunismu zvlast fasninoval:"Obetovali clenovia nrodneho vyboru Oscadnica".. ted jsou nove dekovne napisy krajanum z Chicaga...Pout tam byva kolem 15.srpna..Krsna a slavna...Chcete-li vedet vic. Ozvete se mi na muj e-mail. Vera S.

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.