| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku K výživě batolat a dětí předškolního věku

 Celkem 88 názorů.
 Jana Valtonenova,holky 20mes. 
  • 

ovoce a zelenina ne 

(20.1.2002 14:25:07)
Mam velky problem s 20 mesicu starymi dvojcaty.Snazim se dodrzovat jak u sebe, tak u nich, zdravou vyzivu.Holcicky ovsem zcela odmitaji jist jak varenou tak syrovou zeleninu nebo ovoce. Mam obavy, ze nemaji dostatecny prisun prospesnych latek z tohoto duvodu.Na pohled vypadaji dobre, ne nijak hubene ci stradajici rozhodne. Nejde o nekolikadenni odmitani , nybrz o dlouhodoby ukaz. Od te doby, coz je tak zhruba od 10.mesice, kdy jsem jim prestala davat spise kasovitou konzistenci , se holky zapricily.Jedna uz pri pouhem pohledu ci pricuchnuti odmita a druha si obcas lizne, ovsem tim to konci.Opravdu jsou radsi o hladu.Od pohledu se jim ovoce i zelenina libi, velice rady me ji krmi, ale samy si neukousnou a pokud se jim nejakym omylem ci mym trikem dostane do pusy treba jen mimikousicek, s odporem ho plivou ven.Zubu maji plnou pusu, a rohliky ci krupavy chleba kousou rady.Pred casem take jedly nudle ci ryzi, ovsem ta jim nyni take neni vhod.
Jsem opravdu bezradna, jak je naucit jist tyto veci?Dokonce i jogurt jim "pokazim" tim, ze ho smicham s rozmackanym ovocem(coz drive jedly s velkou oblibou).
 Michaela s 24 měsíční Miškou 
  • 

Re: ovoce a zelenina ne 

(20.1.2002 23:53:18)
Ahoj Jano,
nezoufej!!! U nás to bylo úplně stejné. Nyní jsem si zvykla, že moje dcerka vlastně určuje, co bude papat. Naše paní doktorka říká, že se to všechno časem srovná a že je to naprosto normální. V době, kdy Miška nejedla ovoce, pila ovocné šťávy. Se zeleninou jsme to řešili tak, že měla zeleninu jen vařenou a rozmixovanou v polévce. Jinak to nešlo. Vydrželi jsme to a teď baští sama jablíčka, mrkvičku atd. Abych se ale moc neradovala - přestala jíst těstoviny, chléb a knedlíky (to už mixovat nejde.... Tak uvidíme, co vymyslí dál...
Moc zdravím a přeji hodně trpělivosti!
Míša
 Jitka (2 děti) 
  • 

Léčebna 

(23.1.2002 14:25:22)
Ahoj všichni,
naše dětská lékařka nás posílá do léčebny EDEL ve Zlatých horách (Jeseníky).
Prosím, zda jste tam někdo byli, napište dojmy, jak se Vám tam líbilo....
Díky předem, Jitka.
 Mirka + Kuba 15měs 
  • 

Re: ovoce a zelenina ne 

(22.12.2006 1:07:02)
.... Jani, nedělej si z toho hlavu. Buď se to spraví, nebo ne. Můj bratr od miminkovského věku - tedy od doby, kdy se podávají příkrmy, zeleninu a ovoce odmítal. Mamka říkala, že vše. Zůstalo mu to až do dospělosti - on z toho nevyrostl.Ovoce a zeleninu v syrovém stavu dodnes nepozře vůbec žádnou. Zeleninu jí vařenou pouze v polévkách - tedy v minimálním množství. Odmítá jíst tvrdé sýry, jogurty, tvaroh. Z mléčných výrobků pije pouze mléko. Prostě je to totální masožravečc. Je ale od malička atopik - jeho tělo si zřejmě určuje, co chce a co ne.
No a je to chlap jak hora - 190 cm, 80 kg, t.č. otec 2-letého syna. Nevzpomínám si, že by se doma toto někdy významě řešilo - pouze jednou mu taťka slíbil, že mu dá 50 Kčs za snědení jahody - snědl, ale v zápětí letěla do záchodu....
Je tedy fakt, že mu mamka,co pamatuji,dávala vitamínové tablety - tenkrát C a B-komplex, aby mu nějak nahradila ten nedostatek vitaminů.
Vyrostl taky, zdravý je jak ryba - podle testů co mu dělali nedávno až moc:) - když se doktoři dozvědí, co všechno nejí, jen kroutí hravou a netuší....:)
Takže zachovej klid, i kdyby zeleninu a ovoce jíst nechtěli, dá se vyrůst i bez ní - je to sice extrém, ale jde to.:).



 Jasmine 


Re: ovoce a zelenina ne 

(22.2.2009 10:09:06)
Ahoj, moje dcerka taky nemá ráda zeleninu, občas se přemůže a sní jí rozmixovanou v polívce. Ovoce sní pouze v dětských přesnídávkách a v kaších, např. banánová kaše z rozmačkaného banánu a Beby s probiotikama. Nevzdávám se a zkouším to znova a znova. Snad se postupně rozjí. Držím palečky.
 Sosan 
  • 

Kritika vegetariánství 

(3.1.2003 17:58:36)
V některých ohlasech na článek zaznělo, že obsahuje zastaralé informace. Že děti vůbec nemají jíst tolik masa a mléka, co je v článku uvedeno. To by měl asi příslušný Mudr. z Motola tedy vrátit diplom a jít si přečíst nějaké populární knížky o výživě, že? Možná ano. Troufám si však tvrdit, že to, že maso nahradíte těstovinami a palačinkami je opravdu způsob, jak svým dětem trvale a nenapravitelně uškodíte. Vegetariánsky se stravoval lze, i u malých dětí, ale musí se tomu hodně rozumět a musí si s tím člověk dát hodně práce. Pokud si s tím tu práci nedáte, děláte tak dětem medvědí službu. Kvalitní libové maso není zdaleka tak škodlivé, jako si vegetariáni myslí, dokonce je mnohem zdravější než leckterá bezmasá jídla. Pokud chcete dětem zdravotně prospět, dávejte jim opravdu pestrou stravu, která neobsahuje příliš tuků a cukrů. Zdravá výživa (viz robi, klaso, vegeťáky, sójové maso) má podstatnou nevýhodu v tom, že je na chuť hnusná, v nejlepším případě přijatelná. Jako náhrada vedle opravdového masa chuťově nikdy neobstojí a je několikanásobně dražší. Pokud nemáte předsudky a netrpíte potřebou vegetariánského alibismu ("já maso nejím, takže jak je se zvířaty zacházeno není moje starost"), dopřávejte dětem to nejlepší a to předpokládá i v přiměřeném množství kvalitní libové maso nejlépe z biochovů. I takové maso je stále levnější než jeho vegetariánské náhražky a kdo ochutnal obojí jistě potvrdí, že asi tak o 100% chutnější. Dítě si stejně obvykle dost vybírá, tak mu ten výběr předem nezužujte.
Závěrem vzkaz: To, jak je se zvířaty zacházeno v zemědělství je částečně i vina vegetariánů, kteří místo toho aby byli nohama na zemi a v zájmu ochrany zvířat vyvíjely nátlak na veterinární kontroly a zasazovali se o přijímání zákonů na ochranu zvířat, se staví do pozice "já nic, já muzikant". A z duchovního pohledu bych přidal, že v přírodě je normální, že jsou zvířata zabíjena jinými zvířaty jako potrava a kdyby nebyla zabita, stejně by nakonec uhynula stářím. Tedy smrt je přirozená součást života a je jí potřeba jako takovou akceptovat a ne brát jako něco, co nevidíme a kvůli čemu živíme děti palačinkama. I my sami umřeme. Jde spíš o to, jestli to zvíře ve svém životě mělo možnost prožít "plnohodnotný zvířecí život" a jaksi tak naplnit duchovní účel svého života, než bylo zabito. O to by se měli duchovně založení vegetariáni více starat. To, že si duševno zvířat ztotožníte s prožíváním Disneyovských kreslených filmů a tento duševní postoj se stává východiskem k vegetariánství, je jen důkazem hloupnutí městského člověka.
 Miška, 3 děti 


Re: Kritika vegetariánství 

(18.1.2003 11:10:07)
Sosane, tenhle příspěvek jsi mohl napsat v případě, že o vegetariánské stravě nic nevíš. A pokud se týká těch tvých palačinek, které tady ve článku zmiňuješ, tak těmi se teda vegetariáni vůbec neživí. A taky jimi neživí své děti. A tak je to i s těstovinami. Můj syn se živil od narození do tří let vegetariánskou stravou a přála bych ti slyšet doktorku a učitelky ve školce, jak ho chválili, jak krásně prospívá a že by nečekali, jak je tato strava zdravá. I já se cítila stokrát lépe po zdravotní stránce. Když o něčem nic nevím, tak o tom nepíšu.
 Martina, Áňa-2,5roku 
  • 

Re: Sosanův duchovní pohled na věc 

(30.4.2004 2:14:23)
Milý Sosane,
myslím, že jste si výše uvedené příspěvky o výhodách veget.stravy nepřečetl pořádně, nebo ano, ale vybral jste si ztoho jen to, co se Vám hodilo. Kdyby jste si je řádně přečetl (zvláště pak příspěvky Slávky a Mišky), taky by jste takový naštvaný text prostě nemohl napsat (a hlavně takové nepřesné kecy, promiňte, třeba to omílání, že vegetariáni krmí své děti palačinkami, no Sosane!). Máte jistě pravdu, že dítěti by mělo být ponecháno právo výběru, proto já sama, ač vegetarián, dávám naší Aničce občas kuřecí maso.Chutná jí, takže v tom nevydím problém. Až bude jednou dospělá, může se cpát uzeninami a knedlíky s omáčkou celý den, ale zatím mohu její výživu ovlivnit a to taky udělám. Pokud máte dítě, tak jistě víte, že ponecháteli mu volně na výběr, bude se spokojeně a sklidem živit pouze čokoládou, sušenkama apod (viz. USA). Vyvážená lakto-ovo-vegetariánská strava, kde jsou zastoupeny všechny živiny, které člověk potřebuje, je doporučována jak dětem, tak dospělým, i svět. zdravotnickou organizací a předpokládám, že tam žádní hlupáci nesedí. A ktomu, jak jste se vyjádřil o vegetariánech jen tolik, že nemáte pravdu. Nikdo Vám neodpírá právo jíst maso a nikdo Vás k vůli tomu ani nenapadá ani neuráží. Je to Vaše volba, tak si ji užijte. A pokud mohu být osobní, už vůbec se tady neohánějte nějakým duchovním pohledem na věc a jaký kdo má duchovní účel. Myslím, že nevíte o čem mluvíte.
Mějte se každopádně moc hezky, Martina
 vegetarianka 
  • 

kvalitni libove maso 

(7.7.2005 10:26:19)
tak proc nezeres svoje vlastni libove maso kretene
 Jana 
  • 

Re: kvalitni libove maso 

(7.7.2005 12:11:53)
Vegetariánko, tvoje nechutná vulgární poznámka sem nepatří, tak se podle toho zařiď a radši sem vůbec nepiš!!!
 Adriana 
  • 

Re: Kritika vegetariánství 

(10.12.2005 12:41:11)
Ztotožňuji se s Tvým názorem.
Mluvíš mi ze srdce. Díky
 Skunkless 


jak to vidim ja 

(10.12.2005 21:41:54)
Mily Sosane!

Nejprve jsem se lekla, jak je mozne, ze napises clanek ve kterem vegetariany trochu obhajujes a trochu urazis, co Te k tomu asi vede? Pak jsem si ovsem precetla kostruktivni pripominku "vegetarianky" a pochopila. Lide jako ona, kteri nemaji jiny argument, nez vulgarismus a ti jez se prohlasuji za vegetariany ale pritom se chovaji, jako by netusili o co jde (- ja nic, ja vegetarian) jsou, krom jineho, duvodem, proc se o vegetarianstvi rozsiruji nepravdy. Souhlasim s Tvou poznamkou, ze lide, kteri zkratka jen prestanou jist maso, aniz by se zajimali o to jak plnohodnotna je pak jejich strava a jak zivocisne produkty vhodne nahradit, riskuji sve zdravi (pripadne zdravi svych deti). Pak se mame "masozravcum" divit, ze se jim vegetarianstvi nezda zdrave.

Pokud jde o bezmase vyrobky (Robi, tofu, klaso, vegetak, soju a dalsi) a jejich chut, je to jako s cimkoli jinym. Nerekla bych, ze vsem lidem bude chutnat jidlo jen proto, ze je to maso, bez ohledu na jeho upravu a schopnost toho, kdo jej pripravuje. Nase chute jsou odlisne a kucharske schopnosti tez. Netusim, co jsi mel tu cest z vegetarianskych pochutin pozrit, ale evidentne jsi spokojen nebyl. Pocitam, ze nikdo neprestane jist ryby jen proto, ze jednou ochutnal spatne pripravenou tresku. A stejne tak pokud si vegetarianske jidlo pripravime dle nasich vlastnich chuti, budeme spokojeni.
Krom tech pripadu, kdy je ochutnavame ci varime jen proto, abychom ostatnim dokazali, ze nam nechutna.

Je prima, ze se zabyvas duchovnim pohledem na vec, ale opet nebudu tak uplne souhlasit. Treba uz pojem "duchovno" pro Tebe muze znamenat neco jineho nez pro mne. Ze je smrt soucasti zivota musime prijmout vsichni. O co by vegetarianum, ale nejen jim, vsem zdrave myslicim lidem, melo jit predevsim, je dosahnout toho, aby se opravdu dusledne dbalo na plnohodnotne prozity zivot zvirat, jak upozornujes. Velkochovy teto podmince jednoznacne nevyhovuji. Bio farmy jsou jiste krokem kupredu, ale ani ony nejsou dokonale. U nekterych lidi je duvodem k nejezeni zviratek treba prave ta "disneyovska zvireci duse", jinym zas lezi na srdci jejich vlastni zdravi a o zvirata jim ani tak nejde, no a dalsi lide proste nechteji byt zivym hrbitovem. Cetla jsem zajimavou pripominku, ze pokud by nas stvoritel (predstav si co chces, ale nejak svet vzniknout musel) chtel, abychom jedli zvirata, pak by to zaridil tak, aby byla rovnou pripravena k jidlu - tak jako rostlinna strava, jez je jedla syrova. Ja osobne jsem vegetarian osm let a jsem spokojena, krom toho, jak zachazime se zivymi tvory mi se mi nelibi nasili jako takove. Nepripada mi, ze prave bytost jez ma dusi, by mela zabijet (at lidi nebo zvirata, cokoli). To, ze v prirode prirozene funguje mechanismus potravniho retezce, pro mne neni duvodem zajasat a obhajit si tim sve rozhodnuti zabit. Prave proto, ze mame mozek a dusi, mame narozdil od zvirat take moznost se sami rozhodnout. Postupne jsem se zajimala mnohem vice o duchovno jako takove a ted mi moje nejezeni zviratek pripada jako prirozeny vysledek meho vyvoje, bytost ktera za smysl sveho zivota povazuje lasku (at uz to zni jakkoli legracne) jednoduse nepotrebuje zabijet.

Zaverem bych jeste chtela pripomenout, ze malokdo z nas dela veci na 100%. Proc to pak vycitat druhym? Chci tim rici, ze pokud se snazis prestat kourit a z krabicky denne snizis svou davku na 5 cigaret a i kdyz chces byt "zdravy" (v tomto pripade bez koure) tak rekneme chodis na mista, kde jini kouri. Nenapadne me vycitat Ti, ze jsi pokrytec a pokud to neumis poradne, tak at radeji kouris a nesnazis se prestat. Stejne tak ti, kteri se rozhodnou pro vegetarianstvi a jeste nenasli smysl ve vecech ktere s tim souvisi (podporovani dodrzovani prav zvirat a podobne) si nezaslouzi odsoudit, ale povzbudit.

Nakonec bych rada rekla, ze je prece na kazdem z nas, rozhodnout se tak, aby nase ciny reprezentovaly nas same jak si prejeme. Pokusme se byt tolerantni k tem, jez si vybrali jinou cestu!
 Sselknuks 
  • 

Re: jak to vidim ja 

(10.12.2005 23:15:09)
K a ž d ý má právo vidět jak cítí i ty.
 Skunkless 


Taky si myslim. 

(11.12.2005 17:37:56)
A co Ty, vidis sebe jako presny opak me? Nebo proc pouzivas mou prezdivku..ovsem z druheho konce. To se Ti tolik libi? :)
 Ssleknuks 
  • 

Re: Taky si myslim. 

(11.12.2005 18:37:08)
Každý je strůjce svého štěstí, nemám rád když se někdo velmi slovně vydává do prázdnaa jen ze svých úvah.
 zuzka 
  • 

Re: Kritika vegetariánství 

(3.2.2006 15:49:15)
který kretén tohle mohl napsat??
 Lucka a Vylýsek 13 měsíců 
  • 

Re: Kritika vegetariánství 

(23.1.2007 15:46:30)
Rozumné mužské slovo a že chlapa ocením tak 2x do roka :-)
Moje dcera naso jí a myslím, že ho má ráda, rozhodně mi přijde rozumnější těstovinové rizoto s kuřecím masem k obědu, než palačinky s marmeládou a to jestli si někdo říká vegetarián a pohoršuje se nad zacházením se zvířaty, to už je věc druhá. Ostatně, vegetariánka nejsem, nelíbí se mi to taky, jenže jako jedinec s tím těžko něco udělám. Nehledě na to, že když někdo na ulici zkope psa, umlátí kočku, tak je to podobné jako to zabíjení prasat na jatkách. Není to o řečech a polemice, je to o činech a o lidech.

Mějte se všichni pohodově a masu zdar!
 Jirka 
  • 

Re: Re: Kritika vegetariánství 

(14.4.2007 2:27:23)
Jestli vnímáš vegetariána jako někoho kdo se živí palačinkama s marmeládou tak já vnímám masojeda jako někoho kdo snídá obědvá a večeří pouze tatarák a špek s hořčicí.
 Jirka 
  • 

Re: Kritika vegetariánství 

(14.4.2007 2:18:26)
Tak tento příspěvek se vskutku povedl. Já osobně, jakožto vegetarián sóju a podobné pseudonáhražky masa nejím, občas koupím robi (3x do roka), nicméně hláška, jak je ta o chutném masu považuji skutečně za výrok dne. Maso chutné možná je,leš chtělo by k tomu připsat: jak pro koho. Jedna indická nauka hlásá, že každý je přitahován k tomu, jaké jsou jeho kvality, týká se to jídla, ale hudby atd... Mě osobně maso odjakživa páchne a malé děti je třeba hodně přemlouvat, než pozří první kusy masa. Je třeba si uvědomit, že výrok "maso je chutné" je skutečně silně relativní. Po ochutnání indické kuchyně bohatou na zeleninu a mléko by se dalo o tomto výroků říci, že relativní je poněkud slabý pojem.

Pokud zkoumám rodiny s dětma a soustředím se na jejich stravu, přijde mi, že ochránce dobré výživy by se měl starat především o ony masožrouty. Vegetarián je povětšinou člověk inklinující ke zdravé výživě, i když to není pravidlem, povětšinou tomu tak je. Podívám-li se na rodiče masoužroutů co svým dětem dávají, rozhodně to není "zdravé maso" chvíly po porážce zpracováno a uvařeno. Jsou to uzeniny, párky, salámy, hamburgry, řízky, pečené maso, smažené maso, rozhodně nedávají dětem "zdravé maso vařené" proč tomu tak je? Maso vařené nikomu nechutná. Maso samotné chutné příliš není, aby se jím stalo, musí se přichutit velkou dávkou nezdravého koření a chemických zesilovačů chutě. Až mi bude někdo tvrdit, že masožrouti jedí zdravě, tak bych ho rád odkázal na jídelníček moderní školy kam chodí například můj syn + 500 dětí. Prosím vás, vegetarián bude jíst zdravěji s ohledem na českou kulturu stravování, i kdyby se živil jen mlékem a rohlíkama s máslem.
 Anna 
  • 

Re: Kritika vegetariánství 

(20.5.2010 13:28:07)
To se povedlo. Zkousela jste nekdy davat svemu synovi maso? Ja jen, ze mala ho mela moc rada a premlouvat jsem ji nemusela. Ja si myslim, ze 95% vegetarianu pochazi z mesta. Nase slepice a kralici se totiz tvari velmi spokojene, i kdyz je jednou snime, zda se, ze o tom nepremysli:) Ovsem kdybychom je nejedli, tak by nezili a my bychom meli vice casu sedet doma a premyslet, jak se stravovat zdrave a jak je maso skodlive.
 Dana- syn Filipek 18m 
  • 

Nechce jist 

(5.1.2005 20:43:33)
Kdyz jsem si precetla tento clanek,jsem jeste vic znepokojena nez pred tim.Nas maly klucik totiz nechce moc jist.Mlecne vyrobky uplne odmita,zeleninu vetsinou taky.Jedine co ji bez problemu jsou ovocne presnidavky,ale nechce je jist lzickou,ale pouze z lahve.Vlastne lzickou nechce jist vubec.Jidlo si bud chce brat sam nebo mu ho musim davat ja,ale i tak je strasne vybyravy.Nemate nekdo zkusenosti s tim samym?Nevim jak to resit.Mam strach,ze ma nedostatek potravy a vitaminu.
 MirkaEyrová 


Re: Nechce jist 

(5.1.2005 21:24:23)
Ahoj Dano!
Na netu Ti asi nikdo neřekne, jestli má nebo nemá Tvůj synek dostatek vitamínů a minerálů. Pokud jsi tím znepokojena, zkus prozkoumat dostupnou literaturu (třeba něco objevíš v knihovně), porovnat chlapečkovy přírůstky, jeho vývoj. Kdybys objevila nějakou znepokojivou odchylku od obvyklého dětského vývoje, nebo kdyby Tě to nijak neuklidnilo, myslím, že se můžeš poradit s dětským lékařem.
Jinak náš syn je taky drobek, taky mlsný, taky odjakživa poměrně málo jedl. Dám Ti několik tipů. - Syn jako kojenec např. dobře jedl bílý jogurt, trochu přislazený a dochucený ovocnou přesnídávkou (různých chutí, počínaje jablky a konče jahodami). Když se mu později přejedly, zkoušeli jsme kupované jogurty. Představ si, že odmítal a dosud odmítá jogurty, kde jsou kousky ovoce (bude mu 7 let) - řešili jsme to podáváním jogurtů bez kousků (myslím že je např. Danone bez kousků). - Dosud neustále bojujeme s mléčnými výrobky - vždycky má období, kdy jí přesně jeden druh něčeho, a pak se mu přejí, a my musíme zkoušet zase něco nového. Takže bylo období pribiňáčkové, lipánkové, bobíkové, dezertové (kupovaný puding), jogurtové, kakaové, mléčné... Dobrý tip může být bílá jogobela slazená hroznovým cukrem, nebo různé ovocné tvarohy. - Můžeš taky vyzkoušet doma vařené pudinky, jsou určitě chutnější a mléčnější než ty hotové (ale já na ně byla líná...), anebo za mého dětství nám mamka chystala tvaroh s ovocem: osladila tvaroh, dala na misky a pokladla ovoce dle sezóny - jahody, maliny, švestkový kompot, banány, mandarinky, pomeranče... V menším množství se dá možná jíst i tvaroh přichucený cukrem a syrovým vajíčkem, případně s rozinkami (jako náplň do koláčů) - ale my jsme to nikdy nejedli ve velkém, nevím, co to syrové vajíčko udělá s batoletem. - Hlavně to chce obden či dva něco zkusit, třeba synkovi něco zachutná.
Co se zeleniny týče, tam je to horší. Vařená není asi tak moc chutná pro děti. Syn polévky nerad doposud (až na výjimky, jako třeba domácí čočková). Když už je dítě větší, a nehrozí, že bude mít ze syrové zeleniny nadýmání, pak se dá podávat syrová - rajčata, papriky, čínské zelí, okurka atd. U batolat bych jim té syrové zeleniny moc nepodávala, ale zkoušet se to občas dá. Koneckonců znáš naši domácí klasiku? Nastrouhá se jablíčko(-a), nastrouhá se mrkvička, přisladí, přidá trocha citronové šťávy, zamíchá a leckterým dětem to chutná (syn se s tím ovšem smířil až někdy kolem 3. roku).
Jinak dám tipy na slané mléčné výrobky. Kromě sýrů (které můj syn "objevil" až letos) se na slano může podávat i tvaroh: vařené brambory omastit, trochu posolit a servírovat s tvarohem rozdělaným trochou mléka a přisoleným. Taky se dá vyzkoušet vaječná pomazánka - tvaroh osolit, přidat nadrobno pokrájené kyselé okurky, nadrobno pokrájená vařená vejce a trochu hořčice. Výborné třeba na chléb. - Nebo syna můžeš zkusit "ošidit" - na kynuté či ovocné knedlíky kromě másla a cukru přidat lžičku bílého (sladkého) jogurtu či trochu oslazeného tvarohu...
Jinak poznámka: 18ti měsíčnímu dítěti se nemusíš rozpakovat dát lžičku do ruky a ať si chlapeček experimentuje. Ale chce to nemít pod stolem koberec, na stole drahý látkový ubrus a na dítěti extrémně drahé oblečení...
Držím palce.
M.
 MirkaEyrová 


Re: Re: Nechce jist 

(5.1.2005 21:43:20)
Zapomněla jsem ještě na jeden "mléčný" tip: pokud už by nic jiného syn nechtěl, můžeš zkusit mu dávat aspoň klasické kynuté pečivo s tvarohovou náplní, ale poctivě naplněné (čím levnější, tím méně náplně). A dá se též vyzkoušet rozdělat tvaroh jako do buchet (viz minulý příspěvek), rozetřít na plech pomaštěný a vysypaný jemnou strouhankou, poklást ovoce (třeba třešňový kompot) a zapéci (dělala to moje máti, já to nezkoušela, takže nevím na jakou teplotu).
M.
 Marťa11 


Re: Nechce jist 

(5.1.2005 21:45:06)
Náš Tedík začal zlobit někdy před tím 18. měsícem, do té doby jedl hezky... teď mu byly 2, má 96 cm a 14 kg, takže není ani malý ani hubený, ale má dny, kdy je jen na Nutrilonu... uvařím oběd - nechci, snídani - nechci, svačina - nechci... mlíko mu dávám, zkoušela jsem ho nechat bez něj, je mu to fuk... tak dávám... zatím se nenervuju, jídlo buď vyhazuju nebo jím sama... ovoce - ani neochutná... každý den mu dělám čersvou šťávu z ovoce, to mám rád... pak ještě špagety... svlíku tričko, posadím ho a on rukama nebo vidličkou láduje... nebo kousky brambor... jinak nic... pak má dny, kdy sní 2 talíře oběda čehokoli... nevím, já myslím, že je to spíše období, že zkouší co a jak... dokud není hubený a unavený, tak to neřeším, Nutrilon snad ledacos pokreje :-)))

jediný co hlídám, aby hodně pil, ale o nemusím, on se dost prolejvá...

tak snad je to přejde???
 Líza 


Re: Re: Nechce jist 

(5.1.2005 21:52:50)
Moje starší dcera jedla jak vrabec a byla droboučká jak vrabec. Protože jsem znala zkušenost z naší rodiny, kde malému, slabému a často nemocnému dítěti úzkostlivým nucením do jídla vypěstovali pořádnou anorexii už někdy kolem roku a čtvrt, dodržovala jsem jedinou zásadu: NIKDY NENUTIT, nedávat najevo ani přílišný zájem o to, kolik dítě sní. Dávala jsem jen 5 jídel denně, nic mezi nimi, žádné sladkosti ani sladké pití. Těch 5 jídel bylo maximálně pestrých a zdravých, co snědla, snědla (tak do 20 min., ne déle) a zbytek jse sklidila. Dodnes věřím tomu, že kdybych se nechala vynervovat jejím nezájmem o jídlo, mohlo to skončit špatně. Takhle se motala někde po 10. percentilu, až se trochu zvetila a dcneska jí úplně normálně.
 MirkaEyrová 


Re: Re: Re: Nechce jist 

(5.1.2005 22:43:34)
Lízo,
10. percentila - to jste ještě měli dobré. Náš syn měl a asi stále má (vypadá pořád skoro stejně) pouhou 3. percentilu. V pěti letech měl na 109 cm 15,5 kg, v šesti letech asi 115 cm a zhruba 17,5 - 18 kg. Teď má 122 cm, váhu jsme poslední dobou neměřili, páč máme pošišmanou váhu a ještě jsme se nedokopali k tomu koupit novou. - Samozřejmě ve výchově k nevyběračnému stravování to je dost nevýhoda - když býval malý, měla jsem strach, aby při výchovné "hladovce" se to neodrazilo na jeho zdravotním stavu, takže jsem žádné praktiky typu "když ne tohle, tak do příštího jídla nic" nikdy moc neprováděla (rvalo by mi to srdce).
M.
 Líza 


Re: Re: Re: Re: Nechce jist 

(6.1.2005 8:34:35)
Mirko, tak to jsme měli nebo máme stejné míry a váhy, ale tím, že jde o holku, je to blíž normě :-)
Já měla hrůzu hlavně z toho, že by to mohlo dopadnout jako u té holčičky, kterou jsem zmiňovala - zaťaté zuby a odmítání všeho kromě čisté vody poměrně dlouhou dobu. Skončila v nemocnici, vyléčila ji třídenní hladovka o čaji. Instrukce rodičům: jídlo je její problém, nabídněte a nechte být. Pak se to teprve zlepšilo.
Mně šlo hlavně o to, aby jedla z vlastního zájmu - konckonců, když bude mít hlad, bude bolet v¨břicho ji a ne mě. Tohohle postoje se mi podařilo u ní dosáhnout :-), velmi rychle pochopila, že jí kvůli sobě a ne proto, aby mi udělala radost.
 Ženetka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Nechce jist 

(6.1.2005 14:55:38)
Nemohla byste se mi některá podívat, na které percentile se pohybuje ten můj hubeňour? Je mu 11 a půl, váží 32 kg a měří 138 cm.
Díky.
 Irena 
  • 

Re: : Nechce jist 

(25.4.2007 9:15:33)
Dobrý den, podle tabulek je kolem 50. percentilu.
 Z 
  • 

Re: Nechce jist 

(5.1.2005 22:13:08)
Ahojky, ja bych se tim moc netrapila, vsak ono ho to prejde. Recepty od Mirky jsou bezva, hlavne nenutit. Myslim ze je taky dulezite, abys jedla s nim jidlo ktere mu davas a nechala se ho v tom trochu povrtat, treba ho to zacne bavit. Nemene dulezita je taky forma servirovani, vychvaleni a pripravovani na to bajecny papani cos mu nachystala.
Jinak muj synovec ma ve svych 4 letech 15 kilo, vypada tak trochu jak z Dachau, papat se mu taky moc nechce, ale je zdravy a spokojeny kluk.
 MirkaEyrová 


Re: Re: Nechce jist 

(5.1.2005 22:49:29)
Dano,
příspěvek od "Z" mi připomněl, že mi moje mamka občas doporučuje to, co sama na mém synovi ozkoušela, když ho občas hlídá: nechat ho vařit či chystat jídlo s ní. Pak prý se do toho, co sám "uvařil", pustí s větší chutí. Věřím tomu, až na to, že já na to nemám moc nervy...
18 měsíců je sice ještě dost nízký věk, ale možná něco velmi jednoduchého mu můžeš taky "svěřit", třeba to pomůže...
M.
 Kamila, Tomášek 2,5 r 
  • 

Re: Nechce jist 

(11.1.2005 12:07:31)
Můj syn (2,5kg)od čtyř měsíců nechce nic jíst. Tedy kromě zeleniny, ovoce a jogurtů. Tzn., že nejí vůbec obědy (maso apod.), ale pouze veškeré druhy zeleniny, ovoce a jogurty. Je to sice zdravá strava, ale moc se po ní nepřibírá. Nejí také vůbec žádné sladkosti. Jsem už z něj zoufalá. Jinak je to celkem zdravé a velmi živé dítě, ale slabší tělesné konstrukce (91 cm, 12,40kg). Co sním?
 Líza 


Re: Re: Nechce jist 

(11.1.2005 12:13:13)
Kamilo, být holka, tak je přesně průměrný co se váhy a výšky týče, takže předpokládám, že na kluka je možná trochu drobnější, ale asi žádná podvýživa :-)))
Zoufalá z toho, že nejí sladkosti, být nemusíš.

Nepíšeš, zda kromě ovoce a zeleniny jí i přílohy - brambory, rýži, těstoviny nebo tak, nebo aspoň chleba.

Pokud jde o maso, taková tragédie to není, bílkoviny se dají získat z mléčných výrobků i z jiných zdrojů (co luštěniny?) a železo mu můžeš přidávat (jí vejce? mají spoustu železa ve žloutku).

Nevím, jestli ses o tom bavila se svou dr. - mně připadá, že podle tvých údajů prospívá dobře, ale může mu nějaká složka v potravě chybět...ale na všecko jsou náhražky :-)
 Michaela 
  • 

Re: Re: Re: Nechce jist 

(19.5.2006 13:44:01)
Mám 2 letého chlapečka a nechce vůbec jíst jinou stravu než mléko Sunar 12.Zkoušíme vše možné ale pokud vidí jiné jídlo na talíři ani ho neochutná a okamžitě ho odstrkuje od sebe.Chlapeček je zdráv váží 13kg a měří 85cm.je velmi živé dítě ale co se týče stravy velmi mě to trápí.Podle lékařky prý tento stav může trvat do 3 let dítěte a nebo další rada byla taková abych ho nechala 2 dny vyhladovět což se mi zda drastické.Prosím o radu co stím a jestli je to normální že od narození je jenom na mléku.Byly i týdny kdy jedl polévky,přesnídávky,jogurty ale nakonec jsme se vrátili opět jen na mléko..Děkuji za pomoc
 Jana,syn 2roky 
  • 

Re: Re: Re: Re: Nechce jist 

(23.9.2006 0:00:25)
Mám chlapečka 2 roky,už od miminka máme problémy s jídlem.Neustále se nervuju,že málo jí.Nechce maso,tětoviny a rýži jen občas,sní jen brambory a polévky.U jídla nevydrží sedět max.2 sousta a pak za ním lítám a přemlouvám ho,aby něco snědl,nevím jak ho donutit,aby aspoň chvíli useděl.Miluje "montíky" a kupované pudinky,vše ale za pochodu.Myslím,že podvyživený není váží 14kg a měří 90cm/od mala mi spousta lidí tvrdila ,že je drobný,tak mám asi pořád ten pocit/Poraďte mi prosím někdo jak mám syna zklidnita donutit ho normálně jíst?
 Lída,3 kluci a holka 


Re: Re: Re: Re: Re: Nechce jist 

(23.9.2006 11:11:18)
Jednoduché. Přestaň ho přesvědčovat. A nedávej mu montíky a přeslazené pudinky. Zatím máš ještě čas. Pokud budeš pokračovat dosavadním způsobem, bude to pořád horší a horší. Začne tě vydírat tím, že nebude jíst, pokud... a podobně. Žádné normální zdravé dítě, které má přístup k jídlu, ještě hlady neumřelo. Ať sní, kolik sám chce, a pak mu jídlo odnes a dej až další, které je na řadě. Žádné pamlsky mezi jídly. Věř mi, funguje to.
 Martina 21měs.dcerka 
  • 

Re: Nechce jist 

(10.2.2009 7:36:24)
Dobrý den, mám úplně stejný problém s jídlem-jako Vy. Bohužel mám jedinnou radu-vydržet, děťátko nenutit (z vl.zkušenosti vím-že to je cesta do pekel-já nutila a dopadlo to tak, že malá -jen uviděla lžičku, začala plakat a odmítala úplně jíst). Řešili jsme to i s pediatričkou-která, když si nevěděla rady-tak nás poslala na pozorování do nemocnice. Navíc se přidaly problémy s kousky-dcera nechce kousat-vše hned polyká a většinou se pozvrací..takže i těch málo lžiček, co sní jde ven... V nemocnici, po všech vyšetřeních nic nezjistili..bylo mi řečeno "..nojo, to jsou ty kojené děti"..čímž mi dala p.doktorka jasně najevo-že s dlouhým kojením nesouhlasí (dceru jsem kojila rok!) Dnes je Terezka úplně pohodové dítě, jen já jsem se musela smířit s tím, že to nikdy nebude jedlík. Snažím se nenutit do jídla-někde jsem vyčetla-že rodiče by měli mít možnost ovlivnit co a kdy dítě jí a dítě zas-kolik toho sní a jestli vůbec bude jíst.Terezka má dnes 11kg(21měs.) Přeji Vám pevné nervy a vydržte!!
 Jitkaklara 
  • 

Re: Re: Nechce jist 

(18.10.2006 11:12:39)
KAmčo,nic si z toho nedělej,můj synek jako by tomu tvému z oka vypadl.Bude mít a půl roku a žije jen na jogurtech.Jsme z něho taky nešťastní,ale zatím prostě nic jiného jíst nechce.Je to 12kilový drobek,ale jinak je moc spokojené a veselé dítko.Jitka
 Simča 


Re: Nechce jist 

(27.5.2009 13:02:46)
v červnu bude mít náš syn DOminik 2 roky, během asi posledních 2 měsíců mi nechce jíst moc pečivo. Začala jsem to řešit kupování celozrných chlebíčků a tak jako většina, nechceš, nejez! Nejraději by jedl jen párek a to i spečivem. Obědy sní celkem v pohodě, kromě ted těstovin. Asi od jednoho roku přestal jíst i jogurty a o mléčných výrobcích ani nemluvím, ty prostě nejdel nikdy. Doufám, že se to zlepší. Jinak je hodný a živý, váží 13kg, což je v normě. Jen někdy, když není najezený, tak je vidět, že je protivný. Ale jinak je tozlatíčko. Mějte se.
 ivca filip 1rok 
  • 

co davat? 

(10.1.2005 14:08:12)
Ahoj maminy,
ma rocniho klucinu a nevim, cim mu mam jeste obohatit jidelnicek.Papame jogurty,zel.polevky
jablka,presnidavky,tvaroh obcas rohlik,ale ten spise zuzlame velke kousky nam delaji problem,obcas se poblinkame na tuhou stravu,myslim omacky,gulase parky nepomyslime!Mame problem s tim ze malo jime a ani jsme za 2 mesice nevyrostli,ani o kousek.Nevite co s tim?nutit se k jidlu neda vezme si jen to co mu staci podle me je to malo.Cim mu to spestrit?pa a diky za rady.
 Lida +2 
  • 

Re: co davat? 

(10.1.2005 14:37:45)
Ivco,

...moc se s tim netrap, ze tvuj maly moc neji. Myslim, ze s timto se potyka hodne maminek (vcetne mne). Pokud to neni tak daleko, ze tvuj maly je podvyziveny atd., tak to nech plavat. Cetla jsem krasny clanek na toto tema. Deti proste jedi tehdy, kdy chteji a kdy maji potrebu. Proste maji obdobi, kdy nejedi temer nic, a pak je najednou obdobi, kdy jedi atd. Nema smysl je do niceho nutit. Samozrejme, je potreba jim jidlo nabizet, ale pokud to nesni, tak se s tim netrapit. Je pravda, ze se mi to osvedcilo. Holky sice zadne jedlice nejsou, ale maji obdobi, kdy jedi vice a pak zase obdobi, kdy se az divim, z ceho prezivaji. Ale nejsou ani hubene, ani tluste. Velke jsou az moc (na horni hranici, ale to spis maji po mamince). Vim, ze je to tezke, ale vykasli se na to. Ony se ty deti sami sebe hlady neutrapi.
 Lucie, Amaia+Eneko+Julen 


Re: Re: co davat? 

(10.1.2005 15:13:28)
Ivco, uplne souhlasim s Lidou - netrap se tim, pokud je Filipek zdravotne v poradku, nech ho jist, jak on potrebuje - ostatne - to se vlastne dela i v prvnich mesicich zivota miminka - dava se mu jist/koji se tehdy, kdy ma hlad. Mam podobnou zkusenost. Tedy - mala zpocatku jedla hodne a vsechno, pak nastoupilo obdobi, kdy si zacala vybirat, nebo nechtela jist vubec. Proste nabidnu a kdyz nechce, nenutim ji. Nekdy treba ale protestuje jen proto, ze se chce krmit sama! Taky jsem zpocatku mela obavy....ale jsem toho nazoru, ze pokud se dite nuti jist, muze se mu to zosklivit. navic mi jednou dr. v nemocnici rekla, ze deti mohou bez jidla v pohode prezit i 2 tydny!! Taky chute se u nas menily, co male pred par mesici chutnalo, nad tim dnes ohrnuje nos. A treba ti bude k necemu dobre to, co je oblibene u nas: dynova polevka (je sladka, vetsine deti moc chutna) - nakrajis dyni, mrkev, brambory, ja nekdy pridam i kukurici (mrazenou). Uvaris v drobatko osolene vode bez poklice, pridas pak na zaver trochu smetany, rozmixujes dohladka a pred servirovanim zamichas trochu masla. Nebo bila ryba (napr. filety tresky) osmazena na maslicku s varenymi bramborami, pripadne ochucena drobatkem estragonu - to je u nas hit; nebo osmahnes na oleji trochu cibulky se sunkou (kureci), mezitim si uvaris cocku, vodu nechas temer vyvarit, prilejes k cibuli a sunce, promichas a nechas jeste chvilku podusit. Nebo kdyz udelam dcerce rizoto, pred servirovanim ji tam pridam trochu nastrouhaneho syra. Hned ji to mnohem vic chutna. Nebo zelene fazolky s mrkvi a brambory...spagety bolognese - mlete hovezi osmahnute na cibulce a cesneku, zaliju vodou nebo bio vyvarem (bez glutamanu), prihodim rajcatovy protlak (ne kecup!), podusim, zahustim strouhanou cuketou, dochutim spetickou soli a oreganem a podavam se spagetama a trochou nastrouhaneho syra. Jako svacu treba miluje syr BabyBel (takove ty male cervene bochanky), nebo kukuricny klas...co miluje 9 vetsina deti, co znam), jsou zelene olivy. Ale to je takovy "nezdravy" ulet, ktery ji dopreju jednou za cas. Klidne napis na mail v zahlavi, pokud bys treba chtela nejake dalsi receptiky nebo tak.
 Ruza(dcerka ,16mes.) 
  • 

Re: Re: Re: co davat? 

(6.2.2005 15:54:50)
Ahoj Lucka.Patrim tiez k maminam,co maju slabych papacikov doma(teda ja mam jednu).Budes mozno taka dobra a napises mi tiez este dajake dobre typy na recepty,mne totizto dochazda fantazia.Dik vopred.
 ivca filip 1rok 
  • 

Re: Re: co davat? 

(10.1.2005 15:15:39)
ahojky Lindo,
diky za prispevek budu se snazit to nejak neresit, jen se bojim aby mi nejak nezaostaval a nebyl hloupej,tim jak se nevyzivuje!Snazim se do nej porad neco cpat,ale jak pises jen do toho dobne par lzicek a dost.Tak uvidim k lekari do poradny jdem 19.1.snad priberem.papa
 Helena Prokopova, 1 syn 
  • 

Re: co davat? 

(21.12.2005 12:46:24)
Asi Ti neporadím, můj 1,5 roční syn nejí vůbec nic na oběd, snídá, večeří, svačí, ale neobědvá, takže můžeš být ráda, že Ti jí to, co jí. Ten můj ani jeden den nesní polévku
 ivca filip 1rok 
  • 

co davat? 

(12.1.2005 11:33:14)
ahoj luci psala jsem ti e-mail,ale jeste jsi se neozvala,byla bych moc rada za ty nove recepty pro filipka dekuji ti pa ivca
 Lucie, Amaia+Eneko+Julen 


Re: co davat? 

(13.1.2005 17:58:02)
Ivco, konecne jsem te nasla! Mailuju jak blazen, ale porad se mi to z tve adresy vraci zpet. Uz jsem to zkousela ze dvou svych adres a nejde to. No nic, budu to zkouset dal. Nemas jeste nejakou jinou adresu???
 Daniela Součková + Pavlík měs. 
  • 

Re: co davat? 

(19.12.2010 23:04:51)
Dobrý večer,

zoufale brouzdám po internetu a hledám nějaké receptíky pro našeho mrňouse, dochází mi fantazie. Skoro na všechno říká "nechceš". Můžu prosím moc taky požádat o nějaké receptíky. Díky moc předem.

Pěkné svátky. Daniela
 Jája a Terezka 3 měsíce 
  • 

nebudu papat 

(7.8.2005 9:41:36)
Ahoj chtěla jsem poprosit o radu.Moje dcerka hrozně zlobí s jídlem jednoduše řečeno nechce moc jíst.Tak se chci zeptat jestli někdo neznáte nějaký fígl jak jí nenásilným zpusobem donutit aby trošku víc jedla
 Alena 
  • 

Re: nebudu papat 

(17.8.2005 16:33:48)
Zní to sice trochu saďoursky, ale většinou se papá všechno, když je hlad...
 jana,pepík 14 měsíců 
  • 

Re: nebudu papat 

(28.7.2006 14:21:16)
Ahoj holky,k tomuto tématu se vyjadřuji pozdě,ale tento problém mě taky trápil. Doktorka mi poradila užívat b-komplex a opravdu se malýmu zvýšila chuť na jídlo. Poradila jsem to i svým kamarádkám a zabralo to. Takže to skuste a odepište jak to zabralo.
 Zuzana + kluk04 + holka06 


Trochu tlusté dítě 

(23.9.2005 12:57:29)
Mám doma mladší batole a krmím ho trochu jinak než je doporučeno. Ráno mléko, dopoledne ovoce s nějakým obilím (bio vločky, kuskus, apod.), poledne normální oběd (buď polévka nebo hlavní jídlo) - někdy s masem někdy bez, ale vždycky se zeleninou a žádný dezert, odpoledne 1 malý jogurt nebo pár lžiček tvarohu s ovocem apod. večer kousek chleba nebo rohlík s něčím, často i tady syrovou zeleninu. Na noc mléko. Když se nám zpozdí odpolední svačina, dávám večer už jen mléko. Moje dítě je zdravé, statné, ale mírně obtloustlé – musím si to přiznat. A přitom je to spíš živý kluk. Tak nevím. Asi to bude tím, že nepije čaj, tak mu do vody přidávám na dno trošku šťávy. Myslíte, že ho moc krmím?
 PajaMM 


Re: Trochu tlusté dítě 

(23.9.2005 13:07:56)
Ahoj ZooZo!

Krmime sve dite asi temer stejne, Klarka teda tlusta neni, spis naopak. Byvala oplacanejsi jako mensi a ted z toho vyrostla.
K te vyzive - ja ji nedavam zadnou stavu do vody, pije ji jen tak a caj ji nesladim. A snazim se, aby nepila zadne slazene vody, ale Jupiku od babicky se teda obcas neubranim:-)))

Jinak se asi zeptej sve detske lekarky nebo nejakeho odbornika na vyzivu, myslim!!!

Preju hodne stesti a zdravi!!!
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Trochu tlusté dítě 

(23.9.2005 14:20:24)
ZooZo, a vyžaduje dítě to jídlo, nebo to je stereotyp, kterej dodržujete?
Pro srovnání: já dětem nabízim jen něco malýho ke snídani, v poledne oběd a pak něco malého k večeři. Když mi dítě řekne, že jíst nechce, nemusí ani ten oběd - podvyživeně nevypadá a počítám, že dobrovolně hlady neumře.
 Zuzana + kluk04 + holka06 


Re: Re: Trochu tlusté dítě 

(23.9.2005 14:59:55)
Je to stereotyp. Někde jsem četla, že malé dítě má malý žaludek, a proto má jíst pětkrát denně malé porce - tak po 3 hodinách. Někdy má opravdu hlad a někdy možná ne moc, ale on je takový, že někdy vykřikuje ham jen tak z rozmaru - něco mu prostě chutná a něco ne, takže se ho zas tak moc neptám (je mu 16 měsíců). Rohlíky by jedl pořád, včera se takhle zbláznil po malinách, takže to radši kontroluju. Když na mě oběd vysloveně plive, tak ho taky nechám být a je bez oběda. On není zas tak úplně obézní - je to celkově takový (lidé říkají:) "kluk jako buk", ale když přijdu mezi jiné děti, vypadá jak takový dřevorubec a v některých kalhotách mu docela přetéká bříško. Tak jsem si myslela, jestli nedělám někde chybu.

Z.
 Zuzana + kluk04 + holka06 


Re: Re: Re: Trochu tlusté dítě 

(23.9.2005 15:02:51)
Ještě poznámka - je mu 16 měsíců, doktorka ho naposled viděla na roční prohlídce a říkala, že je "pěkný" (už tehdy byl podle mě tak trochu na hranici). Tak uvidím, co mi řekne v listopadu.
 Jana 


Re: Trochu tlusté dítě 

(23.9.2005 16:03:53)
Zoozo,
tve krmeni se mi nezda jine, nebo prilis vydatne. Pro srovnani, mam dva kluky, 2r a 4r, snidane: caj + krajic chleba (maslo, tvrdy syr, marmelada)
svacina: jogurt (150ml) + krupiky (kukuricne lupinky, burizony...)
obed: husta polivka nebo hlavni jidlo
svacina: krajic chleba, nebo rohlik, jogurt
svacina: ovoce, zelenina
vecere: nekdy tepla, nekdy studena, uz jenom neco maleho

Nekdy snidaji jogurt a svaci pecivo, ale skladba jidla je priblizne stejna. Piji nejcasteji caj se stavou. Oba jsou dobre staveni, ten starsi vylozene hubeny, sama slacha a sval, mladsi ma jeste tu batoleci baculatost.
Kazdy den jsou venku, pohybu maji dost a dost, kolobezka, odrazedlo, piskoviste, les...

Jeno, nase deti by oziraly korinky a zebraly po kolemjdoucich, kdybych jim nedala obed.. i tak jsou siroko daleko znami jako kyseliny, ktere chteji jist od vseho, co vidi :)
J.
 terapeutka 


Malý buřtík 

(14.1.2007 17:15:12)
Mám doma třináctiměsíční Kačenku a ta mi váží už asi 14kilo, porodní váhu měla necelé 4kila, kojila jsem ji 7měsíců plně a pak ještě asi 2 měsíce s příkrmy a zároveň jsem ji zvykala na sunar, což se úspěšně zdařilo. Teď jí dávám na snídani asi 200ml sunaru, to je vše. Občas Hami snídaňovou kaši nebo obyčejné cornflakesy zalité sunarem asi 100ml. Přibližně za tři hodiny po snídani má ovoce (banán, strouhané jablko, hršku, broskev...) nebo ovocnou přesnídávku. Za další tři hodiny má oběd (brambory se zeleninou+kuřecí maso, nebo těstoviny s omáčkou, nebo rýži s něčím, stačí jí i hustší polévka.
Za další tři hodiny má odpolední svačinu, na tu má většinou jogurt, výjimečně pribináčka nebo kunínka..., Po večerním koupání máme kaši na večeři (instantní dětské mléčné kaše jako Hami, sunarka a pod.) Během celého dne pije čaj (dětský ovocný sáčkový, nebo šípkový, heřmánek... ale vždy pytlíkový a neslazený - ne instantní), nezdá se mi, že bych ji překrmovala, necpu ji sladkostmi a přesto vypadá jak vypadá, kam se kouknu, samý faldík. Zatím ještě sama nechodí, tak jen můžu doufat, že to "vyběhá", jak nás uklidňují babičky a spol. Pokud někdo máte dítě, které skutečně faldíky vyběhalo, tak mě prosím uklidněte! :-)
 Radka-2 deti 
  • 

Re: Trochu tlusté dítě 

(25.9.2007 18:10:34)
Zajímalo by me, jak moc je Vás syn tlustý. Ten muj mel v 1 roce 12,5 kila a nikdo mi neveril, ze ho neprejídám, naopak, jedl víc nez zdrave, kdyz pecivo, tak jen celozrnné, zádné susenky, piskoty jen tak 1krát mesícne,hodne zeleniny, ochutnal opravdu leccos,jakmile zacal chodit, zdravá strava zustala a ze synácka se zacal vylupovat krasný zdravý kluk. Ted jsou mu 4,5 roku, má nejakých 16 kilo a já mám pocit, ze základ jsme udelali dobrý. Takze hlavu vzhuru!!
 Lenik77 


Re: Trochu tlusté dítě 

(2.1.2009 7:41:57)
No mám obdobný problém s mojí holčičkou. Jedla by pořád, ale jen některé dny (což samozřejmě reguluju) a někdy radši jen mlíčko a jogurt. Od narození pije čistě heřmánkový či bylinkový čaj a čistou vodu, občas dostane něco sladkého (piškot, sušenku), ale nic velkého, kolem děti dostávají mnohem víc a nejsou tak robustní. Ve svých 18 měsících má takovou sílu, že jsem to u nikoho jiného neviděla, po přečtení tohoto článku jsem si řekla, že musí mít večer asi hlad, protože těstoviny na večeři v životě do té doby nedostala, někdy si dá kousek chleba či rohlíku, ale většinou jen nějaké ovoce. Má takovou sílu, že přesunuje nábytek (židle křesílka..) a když jsme koupily mléko, tak mi balík šesti mlík (než jsem ho stihla uklidit) dala z toho druhého dolů. Snažím se jí v tom bránit, ale někdy mi nejde na rozum co si zase za posilování našla. Tlustá vyloženě není, jen je robusní, kostru a svaly. Když jsme to řešily s doktorkou, tak mi nevěřila, že jí tak jak jsem jí řekla. Což je 3x denně 150ml Nutrilonu (večer v noci ráno)k snídani jogurt s trochou marmelády, či ovocem. Svačinu obvykle nestihnem, tak jí až oběd. Maso se zeleninou někdy polévka jen zeleninový vývar. Nic mastného, sama jsem držela dietu kvůli problémům se slinivkou, takže žádná jížka a nic podobného... pak odpoledne nějaké ovoce, kolem 17:00 chce něco co víc zasytí, takže kousek chleba se šunkou, tence jí to mažu máslem ne vždy a pak kousek sýru 30 eidam a večer už jen to mlíčko.Pokud má hlad dám jí jablíčko. Když jdeme nakupovat, tak sní kousek rohlíku a nebo pár sušenek, pokud moc zlobí a já bych jinak nenakoupila. Jídlo ji udrží chvilku v klidu, pokud je najezená, tak rohlík nechce... oběd papá hezky sama a když je sytá tak mi donese talíř se zbytkem jídla, takže se určitě nepřejídá...mamka říkala, že jsme byli s bráškou na tom podobně a snad do tří let se srovná s vrstevníky...uvidíme jak říkají lidi kolem mě.
 Myss 


Nic noveho 

(20.11.2005 15:22:40)
Nic noveho jsem se z clanku nedozvedela.Stare zname pravdy opakujici se v kazdem casopise.Nekdy mam pocit,ze se to uz leta jenom opisuje.
 Myss 


Re: Nic noveho 

(20.11.2005 15:23:53)
Je to nazor ke clanku vyziva batolat,sorry,nejak jsem to spatne zaradila.
 Pavla Zámostná 
  • 

Předškolní děti (MTŠ) a maso 

(13.4.2006 10:42:42)
Prosím o stanovisko k tvorbě jídelníčku z hlediska masa.
ŠJ mají většinou zájem sestavovat jídel. lístky tak, aby maso bylo používáno především vepřové. Důvod: je levnější a asi rychleji se tepelně opracuje. Můj názor je však, že vepřové maso i když rychle roste - je tučnější a tím podporuje obezitu. Proto by se mělo střídat úměrně vepřové maso s mladým hovězím, ale i jinými druhy mas.
Spotřební koš na toto nepamatuje (Vyhl. č. 107/2004)
Prosím o stanovisko - Zám.
 frieda 


clanky doformy 

(31.10.2006 16:59:40)
Kdyz se tu zabyvate stravou, shanim clovicka na psani clanku o vyzive. Jen tak 3-5 clanku za tyden. napiste na info@doformy.cz
 evaeva 


samé tabletky 

(2.2.2007 13:02:48)
koukám, že tabletkama bych mohla malou vesele nacpávat ze všech různých důvodů. příjde mi lepší jí dát ryby, hodně dobré oleje a te%ď jsem našla, že rama dělá novou Rama Idea, - na rozvoj mozku, že má přesně ty kyseliny, které potřebuje, tak zkusím spíš tohle.
 lenka stara 42dcer 
  • 

trapny 

(6.3.2007 10:34:48)
amadh
 Eva Melounová 
  • 

Inosinát sodný 

(10.8.2007 12:57:11)
Dobrý den všem maminkám, tatínkům, lékařům, atd. Možná sem můj dotaz nepatří, nicméně píši. Týká se koření. Mám skoro 2 - letou dceru, která trpí odmala na alergické kožní potíže. Nedávno jsem v obchodě s radostí objevila koření Vega bez glutamanu. Velmi jsem se zaradovala, že konečně budu moci vařit celé rodině dohromady a to i přichucená jídla. Hned jsem si koupila 2 balení. Doma po přečtení složení jsem však zjistila, že kromě soli, sušené zeleniny, cukru a vitamínu B2, navíc obsahuje i Inosinát sodný. Docela jsem se zděsila. Volala jsem výrobci, zda tento mohou používat i malé děti, byla jsem ujištěna, že ano. Nicméně nejsem o tom pořád 100% přesvědčená. Ráda bych tedy oslovila ty z vás, kteří řeší podobné problémy. Pokud mi může někdo poradit, budu velice ráda. Děkuji předem. Eva
 Renata 
  • 

Re: Inosinát sodný 

(2.9.2007 10:47:20)
Dobrý den,
zřejmě máme doma totožný výrobek, protože i já jásala, že konečně cosi bez chemie. Můj muž koupil, donesl, já prostudovala a skoro to považuji za sprosťárnu od výrobce, napsat si na obal bez glutamátu (t.j. vlastně jinými slovy, je to pro děti, nebojte se chemie) a nacpat tam jiný zvýrazňovač chuti, možná se stejnými neblahými dopady na zdraví. Dle mé tabulky "éček" - je i ke stáhnutí na internetu - je inosinát sodný zařazen mezi látky působící nepříznivě. Můžete dát do vyhledávače inosinát sodný a pátrat dál... Já ten můj kilový pytlík zřejmě vyhodím, nemám svědomí ho používat...
 Alca 
  • 

Re: Inosinát sodný 

(8.1.2010 14:33:50)
No tak to je dobre.
Taky jsem si ten pytel koupila:-(
A hledam na internetu co to je ten inosinat a co nenajdu. Dalsi nachytane lidi.

Je to opravdu podraz.

Dam to nekomu, kdo neresi ani glutaman.

Alca
 Míša+2-lety Tomášek 
  • 

bobikozrout 

(31.10.2007 21:14:53)
Ahoj...Tak ja mam taky problem s mrnousem,taky mi toho za den moc nespapa,miluje bobicky a presnidavky,ale obed mi moc nesni,nevim co mu mam teda varit.Jediny co mi zbasti je mrkev,brambor,brokolice a kureci maso,ale pouze rozmixovane.Teda ne uplne,ale vetsimi kousky se dusi.Prece mu nebudu jidlo mixovat az do ja nevim kolika let?!Nechci mu varit furt to stejny, kdyz mu udelam nejakou omacku treba s testovinama,tak sni 5 lzicek a vic ani rau.Z ovoce chce jenom jablicko a ze zeleniny mrkev.Je mu 21 mesicu a ma 16kg,ale neni tlustej,je dlouhej.Myslite,ze mu takovyhle jidelnicek staci?Jsem zoufala,uz chci,aby papal normalne a ne mixovany jidla!Zkuste mi nekdo navrhnout co mu mam zkusit uvarit...prosim...Pa
 Klára 
  • 

Hezké... 

(9.6.2008 17:57:12)
Moc hezky napsaný článek.Asi bych ho měla dát přečíst své švagrové, matka 4 dětí a své 10-měsíční dceři dává jíst guláš, knedlo-vepřo apod.A ještě se tím chlubí.
 noodelz78 


Jogurt pro 16ti mesicni dite 

(23.2.2009 13:14:40)
Chci se zeptat, jaky ochuceny jogurt mohu davat svemu 16ti mesicnimu synovi. Vidim, ze vetsina maminek dava activii .... zijeme v Londyne a tady se activie nedoporucuje pro deti mladsi 3 let. Pri posledni navsteve Cech mi v podstate nikdo nedokazal poradit (dokonce ani v lekarne) a tak bych se ted rada pripravila. Chystame se domu v polovine brezna a uvitam jakoukoli radu. Dekuji
 noodelz78 


Jogurt pro 16ti mesicni dite 

(23.2.2009 13:14:43)
Chci se zeptat, jaky ochuceny jogurt mohu davat svemu 16ti mesicnimu synovi. Vidim, ze vetsina maminek dava activii .... zijeme v Londyne a tady se activie nedoporucuje pro deti mladsi 3 let. Pri posledni navsteve Cech mi v podstate nikdo nedokazal poradit (dokonce ani v lekarne) a tak bych se ted rada pripravila. Chystame se domu v polovine brezna a uvitam jakoukoli radu. Dekuji
 rosacoeli 


Re: Jogurt pro 16ti mesicni dite 

(23.2.2009 13:41:41)
určitě bych volila BIO pokud chcete mít jistotu toho NEJ bílý nebo nějakou ovocnou příchuť, ale bílý je moc dobrý, sama je kupuju.... když byly děti malé tak s banánem a teď jim dám i kakao do něj nebo domácí marmeládu, to je dobrota ~R^ ~;) a nebo choceňský bílý, je smetanový a výborný taky. Čtěte složení, některé firmy dávají do bílého želatinu a podobně a to si myslím že je zbytečné. jde to i jinak ~z~ tak snad jsem vám trošku poradila i když ve finále to stejně leží na Vás ~x~ hezký pobyt doma ~x~
 Silvie 
  • 

Re: Jogurt pro 16ti mesicni dite 

(3.3.2009 12:07:30)
já dávám malé ovocnou Hollandii, je bez Éček a ostatní chemie a obsahuje zdravé jogurtové kultury a hlavně - malé moc chutná. Problém ale asi bude sehnat ji v Anglii, je to čeký výrobek.
 Lenka 
  • 

Re: Jogurt pro 16ti mesicni dite 

(20.5.2010 14:10:16)
My dáváme synovi ( 18 měsíců ) hlavně smetanové jogurty bez konzervantů a barviv. Dobrý je např. Choceňský. Myslím že se nepokazí nic ani dobrým jogurtem z Valašska.
 Elizia 


Jogurt 

(18.3.2009 11:43:01)
Já mám sice syna již školkového, ale taky mu od začátku kupuji jen Hollandia jogurty.Přirozeně zrají v kelímku, mají příjemnou konzistenci a ani bílý jogurt, který já sama u ostagních jogurtů sama moc nemusím, je poživatelný, stravitelný a i si na něm, pochutnám. Takže taky doporučuji Hollandii.
 Elizia 


Jogurt 

(18.3.2009 11:43:30)
Já mám sice syna již školkového, ale taky mu od začátku kupuji jen Hollandia jogurty.Přirozeně zrají v kelímku, mají příjemnou konzistenci a ani bílý jogurt, který já sama u ostagních jogurtů sama moc nemusím, je poživatelný, stravitelný a i si na něm, pochutnám. Takže taky doporučuji Hollandii.
 Hanka F, dcera 
  • 

Hamanek 

(2.5.2009 19:13:45)
Holky, mám tip na super soutěž – Hamánek TV (www.hamanektv.cz). Vítěz si zahraje v TV spotu, navíc je tam spousta cen. Zkuste tam přihlásit svoje dítka. Třeba některá z nás bude mít štěstí a vyhraje :). Já to zkusím určitě.
 oddTom, Matěj04 Ignác06 Líza08 


Re: Hamanek 

(2.5.2009 21:57:17)
A je to úplně zadarmo, Hamánek je charita, že. :D ;)

Ještě tak cpát děti do reklamy... :)
 Sarinka45 
  • 

Re: Hamanek 

(23.9.2014 13:07:14)
Nevím jestli zadarmo ale teď ho mají v akci na http://eshop.levnepotraviny.cz/kategorie/pro-deti za 10Kč to je podle mě skoro zadarmo :P
 Bara 
  • 

Re: Hamanek 

(29.1.2010 21:22:36)
Nic proti,ale HAMANEK, je teda dost desna presnidavka, nejen, ze hrozne chutna,ale kdyz si prectete slozeni, tak to svemu diteti nemuzete prece dobrovolne davat. kor kdyz je na trhu takovych moznosti. Pripojuji se k Selskemu jogurtu Hollandia a take doporucuji Chocensky bily jogurt. je to pochoutka. jelikoz i muj mrnousek ńeni jedlik, pridavam mu do svacinoveho jidelnicku i bobiky a lipanky, take je miluje. jinak od 1 roku mi zacal marodit - strevni infekce, hnusne hnisave angyny, streptokokove bacily - nasledovaly navstevy nemocnic, pichani antibiotik..., porad nejake infekce dychacich cest, rymy a vse se vleklo a muj drobecek jen hubnul a plakal. Pak teda babo rad. take jsme nevedela co s tim a tak kdyz bylo hodne zle, kupovali jsme mu elatinove medvidky, aspon pro nejakou tu energii.Uzili jsme si spolu opravdu dost tezke chvile. nekecam,ale rok a pul byl nemocny,vkuse.Uz jsme neverila, ze neco pomuze.Priznavam, ze jsem uz i hystercila a jednu dobu ho do jidla i nutila, nastesti moje mam zasahla a nenechala me takhle blbnout, zoufalstvi... pak nastalo leto a my byli cele leto u babicky s dedou, tam zacal ruzovet a konecne se uzdravovat...abych to zkratila. dnes mu jsou skoro tri roky, papa uplne vsechno :))))a krasne prospiva, muj sen se naplnil. je mu tedy 33mesicu, vazi 13kg a miru nevim,ale je proste drobecek. ale uz se to lepsi a ja ted pevne doufam, ze bude jen lip, no teda jsem zvedava, co skolka,ale to je uz dasli kapitola. vsechny moc zdravim. a preji zdrave a krasne deti.Bara. PS: moc bych neresila ty veci,jako jaky druh jogurtu davat a tak, zensky, musite to na svych detech zkusit, kazde ma svoje chute, svoje obdobi a svoji osobnost.
 Jana 
  • 

přesnídávky - pro batole 

(23.2.2010 22:33:27)
Chtěla bych vědět, jestli jsou dobré pro ROČNÍ dítě masozeleninové i ostatní přesnídávky. Slyšela jsem názor - že prý je to lepší než různá vařená jídla doma - že prý obsahují všechno co dítě potřebuje.
 Jarka 
  • 

Nechce jíst 

(30.8.2010 18:28:26)
Já měla velký problémy, aby naše zlatíčko něco pozřelo. Tohle se mi zdálo jako blbost http://www.tatavsukni.cz/2010/07/31/s-chuti-do-toho-pul-je-hotovo/ , ale zabralo to :-).
Jarka
 fifulilinka 


Tolik porcí mléčných výrobků 

(4.7.2012 10:47:07)
Celkem mě zarazilo, že předškolák má vypít půl litru mléka nebo 4 porce mléčných výrobků, to mi přijde dost. Jinak jsou dobré tipy na výživu dětí i dospělých na stránkách yesneyes.cz, zijzdrave.cz
 Marta 
  • 

Re: Tolik porcí mléčných výrobků 

(30.8.2012 23:05:50)
Tyhle články ve mě vyvolávají pomalu deprese...mám děti s alergií na mléko...kupodivu bez jediné porce mléka a mléčných výrobků denně prospívají úplně vzorově.:-)
 fifulilinka 


Jídlo dětí 

(16.8.2012 13:17:07)
Mé děti naštěstí baští ovoce a dcerka miluje i hodně zeleniny, takže strava je tím pádem rozmanitá, ale taky dost běhají po venku, jezdí na kole a řádí, takže se jim daří držet v tabulkách dobré váhy. Čekám, co bude, až budou v pubertě sedět u PC, snad jima jejich živost vydrží.
O pohybu a zdravém životním stylu diskutujeme na stránkách Komunity 111.
 fifulilinka 


Co dítě jí 

(29.8.2012 11:06:11)
Je super web yesneyes.cz, kde čerpám svou inspiraci pro jídlo své i dětí.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.