| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Mami, kup mi mobil!

 Celkem 15 názorů.
 Petr (svobodný) 
  • 

Vydělej si na něj (skoro) sám 

(9.5.2001 12:14:40)
Myslím, že by si na telefon mělo dítě vydělat. Stejně jako na jeho provoz. Uvědomí si tak nejlépe hodnotu peněz, bude si jej daleko více vážit, nebude telefonovat zcela zbytečně a naučí se, že nic není zadarmo a místo čmárání po zdi udělá něco užitečného pro sebe i ostatní.
Rodiče mohou v nejhorším případě malou částkou přispět.
 Mirka, syn - 10 let 
  • 

Re: Ke článku: Mami, kup mi mobil! 

(9.5.2001 18:29:40)
Koupit, či nekoupit je otázka, kterou si teď právě tiše řeším. Můj syn to má totiž do školy víc jak hodinu cesty a to s přestupem (nebo dvěma). Po zkušenosti, kdy mi sice pečlivě zavolal z budky, že jde ke kamarádovi, ale kolegyně mi to nevyřídily, už mám strach pokaždé, když jede domů sám. Je ve čtvrté třídě, tedy dost malý, ale o to víc se bojíme - nemůžeme jezdit denně s ním. Asi koupit, ale s kartou a kontrolovat... Co myslíte? Mimochodem - u nás v domě jsou převážně nezaměstnaní, ale syn je jediné dítě v ulici bez mobilu - kde na to asi berou - chudáci? Že by sociální síť až tak pružila???
 loonette 
  • 

Re: Re: Ke článku: Mami, kup mi mobil! 

(10.5.2001 4:17:34)
mirka, zrejme aj chudaci na socialnych davkach sa boja o svoje deti a tak ako ty im chcu kupit mobil...mozno je to pre deti aj otazka prestize, ale ked to ma svoje opodstatnenie, preco nie?
 Mirka, syn - 10 let 
  • 

Re: Re: Re: Ke článku: Mami, kup mi mobil! 

(11.5.2001 14:48:23)
Připadá mi trošku pokrytecké jít si pro příspěvek na bydlení a jídlo a pak z toho platit dvě až tři karty za měsíc - myslela jsem si vždycky, že když si chce dítě "pokecat", může si za kamarádkou zajít a nemyslím si, že když celý den prokouřím u domu, tak bych nemohla zajít jednou týdně s děckem do plavání nebo ven se psem...A ještě asi tolik: společenské postavení je záležitostí chování a ne mobilu. V naší ulici nezaměstnaní jsou většinou vyučení kuchaři - bydlíme v bývalém "podnikovém" domě - a o kousek dál kuchyň při internátu shání lidi už skoro dva roky. Jenže na práci...ne na klepání.
 Dora 
  • 

Mami, kup mi mobil 

(9.5.2001 19:17:37)
Já mám spíš starost, aby mobily dětem "nevysmažily" mozky. Nemáte někdo více informací o důsledcích používání mobilů??? Výrobci sice tvrdí, že zatím se mobily zdají být bezpečné a zbytek se ukáže až časem... to mě nijak neuklidnilo. Vzhledem k tomu, že mě po delším telefonování mobilem bolí ucho jsem nedůvěřivá a dětem jsem doporučila posílat pouze SMS a volat jen v nejnutnějším případě. Představa, že by ratolesti používaly head sety asi není realistická.
 Kateřina 
  • 

Mobily a mozky 

(10.5.2001 8:31:24)
Ahoj, používání mobilu se mojí ratolesti zatím netýká, ale kvůli sobě jsem se po důsledcích používání této pomůcky trochu pídila. Bohužel není zatím možné seriozně prokázat výraznější vliv mobilu na lidské zdraví, protože na to je potřeba dlouhodobějšího zkoumání, než je posledních cca 5 let masového používání. Jediné, co jsem vyčetla, je srovnání s mikrovlnnou troubou. Pokud jsem to správně pochopila, mobil vydává podobné záření jako mikrovlnka a při nadměrném používání "zahřívá mozek" - doslovná citace. Ale věrohodné studie bude možné udělat opravdu až za několik let. Zkrátka všeho s mírou...
 svatej Inocenc 
  • 

Re: Mami, kup mi mobil 

(31.8.2001 21:25:33)
nechcete mi doufam naznacit ze verite tem absurditam o skodlivzm vlivu mobilu. To bysme nemohli delat cubec nic pac existuje neco co by bylo 100%ne zdravy??? :-(
 Arnošt, 2 děti 
  • 

Re: Ke článku: Mami, kup mi mobil! 

(10.5.2001 9:36:26)
Chtěl bych upozornit, že většina mobilů umí nastavit pevný seznam odchozích čísel zaheslovaný rodičovským PINem. Čili dítě bude na příjmu, vy i kamarád mu bude moci zavolat, ale neutratí příliš peněz za odchozí hovory. STejně tak se dá limitovat přímo na telefonu i u paušálu odchozí hovory. Detaily by měl obsahovat manuál a nebo by je měl poskytnout na bezplatné lince operátor.
(Myslím že se jedná o věci kolem PIN2).
 Šárka, syn 14 let, dcera 12 let 
  • 

Mobil ano? 

(10.5.2001 23:49:02)
Otázku mobilu jsme začali řešit loni, kdy po něm zatoužily obě děti...dcera, která si příležitostně vydělává, ale v souvislosti s tím bývá častěji mimo domov a pohybuje se sama po Praze, si "koupila" (za symbolickou cenu) starší přístroj ode mě a kredit od té doby si platí sama. Synovi, který denně dojíždí do školy, jsme nakonec mobil koupili z výhodné předvánoční nabídky Go... měl kredit poměrně vysoký, ještě 1 kupón dostal jako dárek, nicméně stačil 1200 korun proesemeskovat s kamarádkami během 14 dnů... nechali jsme ho vydusit a déle jak měsíc měl mobil pouze jako příjmový přístroj na příchozí hovory... od té doby začal šetřit nejen peníze z kapesného na kredit, ale rovněž i volání... a esemesky už posílá jenom ze školy z internetu :-)))
Myslím, že dětský mobil má svoje opodstatnění...nebrala bych ho jako výraz snobismu, ale praktickou věc...ovšem vše musí mít svá pravidla a nic se nesmí přehánět...děti nepotřebují nejmodernější modely...ale možnost komunikace s rodiči je v dnešní době k nezaplacení...
 Jarka, dvě dcery 
  • 

Re: Mobil ano? 

(11.5.2001 9:15:36)
Taky jsem dlouho odolávala mobilní mánii. Časem jsem podlehla a teď jsme mobilní celá rodina. Vůbec toho nelituju. Když se dcery někde zdrží, pošlou zprávu, nebo mně prozvoní a já jim zavolám zpátky. Kredit si kupují z kapesného, takže je to nutí trochu se zapojit a občas si přivydělat na nějaké brigádě. Jsou už velké, takže to jde. Malé děti těžko půjdou někam na brigádu, tam by se to dalo řešit např. kreditem za 300,- a pokud ho probendí SMS-kami s kamarády, mají smůlu. Já osobně si myslím, že mobil je velmi praktická věc.
 Michaela, 2 dcery, 7 a 3 roky 
  • 

Re: Re: Mobil ano? 

(24.6.2004 8:01:13)
Mobilová mánie skutečně postihla celou republiku. Pravda je, že se dá bez něj žít, ale že velmi zpříjemňuje život. Mám 7 letou dceru a tak ta otázka není u nás zatím tak aktuální i když já už dnes přemýšlím, jak to budeme řešit. Dcera nevštěvuje 1.třídu a v pololetí mě uzemnila informací, že dvě děti dostaly za vysvědčení mobil. Přiznám se, že jsem to rozdýchávala. Když jsem se ji zeptala, jestli by taky mobil chtěla, s vážnou tváří mi sdělila, že ji tedy stačí až ve 2.třídě. Od té doby jsme to neřešili, ale vím, že to přijde. Mám jeden dobrý tip od kamarádky, která má dceru ve druhé třídě a když po ní dcera chtěla mobil, maminka ji vysvětlila, že když ho bude mít, bude ji neustále kontrolovat. Zabralo to. A tak to jistě taky použiji a na chvíli třeba oddálím dceřinu touhu po mobilu. Na druhou stranu je pravda, že bydlíme na malém městě, a to se asi nedá srovnat s velým městem. Dcera má do školy asi 100 metrů aniž by přešla silnici, já jsem ještě na mateřské a tak i tohle jsou všechno důvody, jestli dítěti mobil pořídit nebo ne. A co se týče škodlivosti působení mobilních telefonů. Myslím si, že těch škodlivých vlivů už je okolo nás tolik, že nepoužívání mobilu to nezachrání. Čeho se já více bojím, je právě heslovité použivání zpráv, které omezuje slovní zásobu apod. Taky se jaksi vytrácí spolehlivost mezi lidmi. Dřív jsme se domluvili sejdeme se tam a tam, v tolik a tolik a muselo to být. Dnes se domluvíme a co? Někde sedím a v tom přijde SMS, promiň, nestihám, přijdu za půl hodiny. Ale jsem ráda, že svůj mobilek mám, jen bych chtěla, aby moje děti co možná nejdéle vyrůstaly bez něj. Michaela
 Gábi, 2 děti 


Re: Re: Re: Mobil ano? 

(24.6.2004 9:38:30)
Michaleo,
já se přiznám, že moje dcera jde do 1. třídy v září a už před rokem jsme s manželem přemýšleli, kdy bude mobil nejvhodnější. Zatím to necháme plynout, protože stejně nebude ještě dlouho chodit nikam sama, ale až bude sama chodit ze školy a do školy, tak mi to pipadá samozřejmé, že si ji budu moci zkontrolovat nebo se s ní na něčem domluvit. Jak jinak to udělat? V čem je mobil problém? Vždyť nemusí jít o žádný dramatický výdaj navíc ...
 Duslik 


Re: Mobil ano? 

(8.8.2015 21:46:09)
Nedochvilnost není jen vinou mobilů. Když to má někdo v sobě, tak se s tím nedá nic dělat. Mám mobil a přesto chodím všude dřív. Stejně tak všichni v naší rodině, včetně téměř 11letého syna. Přestože se škola otvírá až v 7,40, syn je již v půl osmé(často i dříve) před školou. Když někam jdeme na čas, tak mě popohání, abychom nepřišli pozdě, přestože ví, že to u mě nehrozí. Jaký mají děti vzor, takové jsou potom i ony.
 Duslik 


Re: Mobil ano? 

(8.8.2015 21:37:48)
My jsme synovi(v prosinci mu bude 11let) koupili mobil ve 2.třídě k vánocům, protože přišel ze školy nešťastný, že je poslední ze třídy, kdo ještě nemá mobil. V druhém pololetí 3.třídy začal chodit sám ze školy a na začátku 4.třídy i do školy. V září 2014 řádil v okolí škol na Praze 11 pedofilní gang a od té doby jsem ráda za mobil. Když přijde ke škole, pošle zprávu nebo zavolá a když jde ze školy (má to domů necelých 15 minut pěšky) tak si s ním skoro celou cestu po telefonu povídám. Mám aspoň větší pocit bezpečí, protože na telefonující dítě si snad tyto existence tolik netroufnou.
 monnyka 


a co EMF? 

(10.8.2015 3:19:37)
V článku postrádám byť jen minimální zmínku o ne úplné zdravotní vhodnosti (diplomaticky řečeno) mobilů pro děti. V době, kdy např. Vídeňská lékařská komora v jednom z bodů 10 lékařských pravidel pro bezpečné používání mobilního telefonu (z roku 2008 :-)) píše že "děti a mladiství do 16 let by měli používat mobilní telefon pouze v nouzových případech" - jedná se o oficiální informační materiál sepsaný lékaři pro veřejnost - a Francie před nějakou dobou schválila poměrně přísný zákon týkající se použití mobilů ve školách, školkách, povinností mobilních operátorů atd. mi přijde český pštrosismus (tj. budeme dělat, že to neexistuje), úsměvný. Nemá smysl se z elektrosmogu nepřiměřeně děsit a vyšilovat, ale adekvátní osvěta, jako je tomu ve velké většině zemí západní Evropy, by byla určitě na místě.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.