| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Indiánské babičky žijí i v Čechách

 Celkem 62 názorů.
 Zuzana,32 let,syn 8 let 
  • 

To si příště pořídím 

(27.4.2001 6:55:51)
To se mi líbí.Šátky Vatanai se mi zdají opravdu super.Když byl můj syn malinký byli jenom klokanky.Mně se osvědčila,ale ten šátek se mi líbí víc.
 Lucka (20), zatím bezdětná 
  • 

SUPER! 

(27.4.2001 10:07:38)
Myslím, že je to skvělé. Brzo plánujeme miminko a určitě bych si to chtěla pořídit. Bydlím v malém městě, kde zná každý každého, ale vídám tu jednu mamču, která takhle omotanou ratolest nosí. Vypadá to hezky a je to praktické. Vzpomínám na maminky, které se dožadují pomoci s kočárkem do autobusu...Takhle je to vyřešené.
 Zdenka + dcerka Zdenka 2 roky 
  • 

Re: SUPER! 

(1.5.2001 0:08:44)
Mě se to také líbí ale dozvěděla jsem se o tomto způsobu dost pozdě, nicméně jsme užili klokanku i krosnu, ale bez kočárku to nešlo, takže ta věta :"maminky co se dožadují pomoci s kočárkem.." byla dost ošklivá. Někdy musíte třeba jít nakoupit a když máte dítě na zádech nebo břiše, pak vám zbývají na nákup už jen ruce, a to uznáte to bude asi dost malý nákup. No a pak jsou ještě maminky "dožadující se" místa , třeba ty čekající s bříškem, nebo s dvouletým dítětem, které těžko samo ustojí jízdu v tramvaji a držet ho na ruce - takových 14-15kilo živé váhy, nic moc. Možná až sama budete mít dítě budete se "dožadovat" nějaké pomoci , možná i stím kočárkem, nebo vám bude milé, když Vás někdo pustí sednout protože budete mít už velké bříško a oteklé nohy........
 Petra 
  • 

Re: Ke článku: Indiánské babičky žijí i v Čechách 

(27.4.2001 11:08:56)
Verunko, Verunko, ty jsi pekna mrska. Takova mrnava, a uz to s tou mamou pekne umis valet. Kdyz si takhle hezky papas kdy chces, to uz asi musis byt pekny cvalik. Nezaslechla si treba nekdy, ze by mamka rikala neco o tom, ze ji boli zada?
 Verunka 
  • 

Re: Re: Ke článku: Indiánské babičky žijí i v Čechách 

(7.5.2001 19:32:18)
Jestli tou "mrškou" míníte, že jsem sebevědomé miminko s vlastním názorem, tak máte pravdu. Aspoň takhle mě chválí tety z plavání. Nebo tím litují mámu? Těžko říct. To, o těch zádech, říkají babičky mámě taky, ale ona se jim směje, že prý víc jí bolely, když se dvakrát denně tahala s kočárkem doma do schodů. Pokud ví, tak si naříká, když se učí nový úvaz, ale během dvou tří dnů se ho naučí správně používat a je po bolesti. Už mě váže i do kříže a je to fajn.
 Dana,Kája 22 týdnů 
  • 

Re: Re: Re: Ke článku: Indiánské babičky žijí i v Čechách 

(8.5.2001 14:36:45)
Články o indiánských babičkách se mi líbí jen neumím ten šátek zavázat poradíte mi_
 Lída, syn 24m 
  • 

Re: Re: Re: Re: Ke článku: Indiánské babičky žijí i v Čechách 

(8.5.2001 19:23:12)
ahoj Dano,
podrobný popis na vázání najdeš i tady na rodině. Na hlavní straně najeď na Miminka a v nově rozbaleném menu na Nošení v šátcích. Nebo se mi ozvi na mail, pošlu Ti nějaké fotky s popisem. Určitě to vázání nevzdávej :-)
Lída
 Lída, syn 23m 
  • 

Taky jsme se šátkem spokojení 

(30.4.2001 12:56:44)
Ahojky,
moc se mi líbil Tvůj příspěvek o nošení v šátcích. Já bohužel objevila možnost jeho koupě, až když synovi byl skoro rok. (Mám šátek z H.A.M.) Takže jsme přeskočili všechny kolíbky a nejvíce se nám zamlouvá vázání na břiše křížem a na zádech jako batoh. Před rokem jsem zjistila, že s miminem na zádech se nějak dělají domácí práce jednodušeji, než když ho mám na ruce, nebo pořád odbíhám ho konejšit do postele. Teď se synovi moc líbí vození ve velké nákupní tašce na kolečkách. Buď stojí, aby měl přehled, nebo se schová a zavře dovnitř. Zrovna minulý týden jsem uklízela a za sebou po bytě (dva pokoje) tahala tašku. Jednou se do ní chtěl schovat i při cestě na nákup, no, když jsme míjeli policajty, nebylo mi nejlíp… Teď budou klukovi dva roky, váží asi 13 kilo a nosí se stále rád a namáhavé na záda to není. Šátek se nám osvědčil i jako houpačka. Moc ho všem doporučuju.

Lída
 Kristýna, syn skoro 7 měsíců 
  • 

Připravte se i na negativní reakce 

(20.6.2001 21:18:03)
Svoje miminko taky nosím v šátku. Po porodu syn nedýchal, byl kříšen a neurolog mi doporučil nejlepší terapii: chovat, chovat, chovat a hladit. Ze začátku to bylo úplně bez problémů, naopak jsme byli v Praze často středem příjemné pozornosti. Jenže syn už začíná mít svou hlavu a začíná se projevovat strach z cizích lidí. Dokud se pohybuji, chodím, je vše v nejlepším pořádku. Malý buď pozoruje svět nebo se stulí a spinká, ale problém nastává, když nastoupíme do přeplněného metra nebo do tramvaje a z důvodu bezpečnosti se posadím. Je ochoten mi tolerovat cestu z Flory na Náměstí Míru, ale pak ho to přestane bavit, začne se ošívat a fňukat a můžu ho houpat, zpívat, natřásat, všechno marné. Ve chvíli, kdy si stoupnu, je to zase v pořádku. Sama vím, že se mu nic neděje, ale jak to mám vysvětlit ostatním? V případě, že se syn usmívá, kdekdo ho obdivuje a zavádí se mnou řeč, ale jak chvilku fňuká, hned se na mne dívají, jako bych ho týrala. Často slyším tiché rozhovory: podívejte pani, jak je chudáček přivázanej, co ty zádíčka, vždyť ho všechno bolí. A mně se chce plakat. Jeden pán se na mne dokonce hlasitě obořil, co to s tím dítětem proboha dělám. A já jsem zůstala úplně zdrcená, druhý den jsem se dokonce vláčela přes půl Prahy s kočárkem. V domnění, že dávám svému dítěti to nejlepší zacházení, vypadám jak matka tyranka. Jsem vděčná za každou osvětu a propagaci nošení v šátcích, protože jsem zjistila, že valná část veřejnosti se stále ještě domnívá, že miminko má nejlépe ležet na zádech v kočárku a zírat do stropu.
Takže ostatní maminky, připravte se i na negativní reakce okolí a vytrvejte. Nošencům zdar!
 Petr, dceruška Ivuška 3 měs. a chlup 
  • 

Negativních reakcí jsme si bohužel už všimli 

(21.6.2001 15:36:32)
Jsme s manželkou velký zastánci nošení dětí, ať už v šátku, nebo v čemkoliv jiném. Kočárek má nesporně svý klady, ale naše "Čiko" (nejsem si jist, jak se to píše) kapsa nám připadá v dnešní době daleko "pružnější". Ať už v obchodě, MHD, ČD,... Na naší poliklinice: do prvního výtahu se kočárek nevejde a druhej výtah je "páter-noster" - pro kočárek jako dělaný :-(
Nosit děti je strašně pohodlný, přesto je spousta lidí nesmyslně proti tomu. Nejvíc lidí si myslí, že si kazí záda, jedna starší paní se divila, jak může dcerka v sedě spát (při tom bába chrápe v noci u zrnící televize na křesle). Když na nás někdo ohrnuje nos, jestli si Ivca nenicí záda, tak se ho zeptám, co "on/ona" dělá pro svý záda. Když si někdo dělá starosti, jestli ji nerozmazlujeme, když spí s náma v posteli, tak mu řeknu, že ji alespoň "zocelujeme" ve studený vodě, aby si nezvykla na teplou. Je to jako voda do uší,.... A těch věcí, kterou některý "dříve narozený" a lidi zblblí komunistickou výchovou nikdy nepochopí a vždycky budou držkovat.
Dudlik od mojí mámy "dudá" pejsek, i když jsme ji vysvětlovali, že ho dcerka vyplivne.
Ty lidi se už nezmění. My s manželkou kašleme na jejich "rady", a na blbý kecy se buď usmíváme, něco plácneme, nebo si jich nevšímáme.
 Monika, Adámek 11 měsíců a kousek 
  • 

Re: Negativních reakcí jsme si bohužel už všimli 

(22.6.2001 14:17:07)
Ahoj, Kristýno!

Používáme loktuši od Adámkových necelých šesti týdnů do současnosti a nevidím důvod, proč ji nepoužívat dále. Vychvalovat ji nemá cenu: Pro toho, kdo to schvaluje, je to jen nošení dříví do lesa, kdo s touto "přepravou" dětí nesouhlasí, toho stejně nepřesvědčím. Ale s negativní reakcí na loktuši jsem se setkala i já. Můj kamrád, který pracuje jako dětský psychiatr, mi ještě před narozením Adámka říkal, ať počítám s tím, že miminka a malé děti jsou něco jako "věc veřejná" a že především starší a staré paní mají tendenci navazovat kontakt ať už s maminkou nebo s děťátkem. Jistě - pochválení a rozplývání se nad miminkem potěší snad každého.
Ale zpátky k loktuši. Adámkovi byly necelé tři měsíce, hezky si hověl v loktuši, koukal a broukal. Nastoupila jsem do autobusu a sedla si naproti jedné starší paní. Cituji: "Ale co ti ta maminka dělá, no ty jsi ale chudáček, ty bys měl ležet v kočárku, a nožičky máš celé skrčené, a nebolí ho zádíčka? Paní, vy nemáte kočárek? Já nevím, ale to není pro to miminko dobré, aby bylo takhle skrčené..." Existuje jediná slušná odpověď. "Na Vašem místě by se mi možná také zdálo, že to není v pořádku, nicméně nám to doporučil lékař specializovaný na pohybový aparát".
A je ticho, maximálně se rozpřede debata na téma, co tu paní kde bolí a že ti doktoři jsou dneska strašní... ad zblblitum

Monika.

 Kristýna, syn 7 měsíců 
  • 

Re: Re: Negativních reakcí jsme si bohužel už všimli 

(8.7.2001 20:28:02)
Milá Moniko
a všichni ostatní rodičové zapojení do diskuse.

Děkuji za Vaši podporu a zkušenosti, dodali jste mi odvahy.
Ať nám děti v šátcích spokojeně rostou!

Kristýna
 Dickie, zatím bez dětí 
  • 

Odpověď na negativní reakce 

(9.11.2001 17:14:16)
Moc pěkné. Slušné a výstižné. Na tohle většina babek-všeteček zmlkne, protože před doktory mají úctu téměř povinnou.
 Blanimour 


Je to jako v bříšku 

(3.10.2005 14:54:53)
Také jsem se setkala s řadou negativních reakcí. Vždycky jsem odpovídala, že moje holčička byla v bříšku zkroucená 9 měsíců, tak proč by jí to mělo vadit teď. Babči většinou ještě sice trochu pyskovaly,ale v podstatě už neměly jak argumentovat.
Nedávno jsem také slyšela zajímavý odborný názor: Páteř mimča ještě nemá vyvinuté esovité zakřivení (vyvíjí se, až když začne zvedat hlavičku), ale naopak je do obloučku. Když se tedy dítě položí na záda, bod páteře, který je nejbílíže podložce, je nadměrně zatěžován a dochází k předráždění nervové soustavy. Díky tomu si dítě odpočine nejlépe, je-li v klubíčku.
Já jsem dceru (dnes 7 měsíců)nosila první dva měsíce v šátku pořád - byla jsem po císařském řezu a v baráku máme schody, takže jiná varianta ani nepřipadala v úvahu. Kdykoliv jsem s ní pak vyrazila ven v kočárku, tak řvala a řvala... Pak jsem nějaký čas kombinovala obojí, ale teď už zase preferuju šátek - z kočárku totiž nevidí ven (sama ještě nesedí) a to se jí ani trochu nelíbí.
 Martina 
  • 

Jdeme s dobou 

(20.10.2001 21:20:14)
Ahoj všichni příznivci novinek!
I já si myslím že radit mohou ti, kteří mají vyzkoušeno a nebrání se novinkám. Ale je bohužel mnohočetná generace těch, kterým pomůže pouze vymřít....
 Veronika, Anna půl roku a něco 
  • 

Re: Připravte se i na negativní reakce 

(22.6.2001 8:27:26)
Milá Kristýno,
já malou taky nosím v šátku, pokud musím někam cestovat MHD, když jedu nakupovat nebo chodím po úřadech. S negativními reakcemi jsem se zatím nesetkala. Ba právě naopak, jak to píšeš. Malou všichni obdivují a o nošení v šátku jeví zájem. Fakt je, že Anička je zatím pokaždé ze všeho kolem sebe tak vyvalená, že ani nemukne. Ale je mi jasné, že s tím jak bude čím dál aktivnější a bude se chtít hýbat (už teď leze, sedí a má tendenci se stavět na nožičky, to bude tím nošením :-)), jí to taky začne vadit a bude se se mnou nudit. Jsem docela citlivá na reakce okolí, ale v tomhle případě říkám, ať si všichni trhnou nohou. I když si dokážu představit, jak je ti to nepříjemné, vytrvej. Stojí to za to. Zkus si představit, jak se taháš s kočárem a nikdo ti nepomůže a když znuděné miminko bude řvát v kočáru, budou na tebe lidi stejně vrhat pohledy, jaktože ho nedokážeš uklidnit.
No, asi jsem ti moc nepomohla. Jsem zvědavá jaké zkušenosti mají ostatní, já jsem ještě žádnou maminku s dítětem v šátku v Praze nepotkala.


 Sylvie 
  • 

Re: Připravte se i na negativní reakce 

(23.6.2001 12:55:54)
Ahoj Kristýno,
klídek. Taky nosím mimčo v šátku, taky má nejradší, když v MHD stojím a co se týká reakcí spolucestujících, tak mám selektivní příjem informací. Slyším jenom to, co se mi hodí. Jinak řeči PROTI šátku vedli ponejvíc rodiče - jak moji, tak manželovi. Přestali s nimi ve chvíli, kdy Verča začala být ochotná vozit se v kočárku (kolem třetího měsíce) a oni s ní konečně mohli sami chodit na procházky... Když budeš mít chuť, ozvi se mi na mail, třeba si dohodneme někdy společnou procházku, a teprve potom budou mít lidi důvod k drbům. Dvě matky - tyranky najednou...
Ahoj Sylvie
PS: Dcera je zhruba stejně stará jako tvůj syn.
 Klára, tříměsíční synek 
  • 

Re: Připravte se i na negativní reakce 

(23.6.2001 21:04:14)
Mám úplně stejný problém. Můj synek je zlatíčko, když někam v šátku jdeme, pohupuje se a je strašně spokojený, když se zastavíme, musím pořád houpat, popocházet, aby cítil pohyb. sedět, to se opravdu nedá. Navíc bydlíme na malém městě a už klokankou jsme buduli pozornost, natož teď šátkem. Naše výlety probíhají tak, že cestou minimálně třem čtyřem lidem vysvětlujeme, jak je to zdravé, perfektní, potřebné, jak šátek miminku psychicky vyhovuje...prostě musíme přestát to, že šátky jsou novinka (to zní zvláštně, nošení dětí v šátku je přece mnohem starší než vození v kočárku!), aby za několik let s tím další maminky už neměly problém.
 Dana 
  • 

Re: Připravte se i na negativní reakce 

(24.6.2001 22:40:11)
Ahoj Kristýno
Mého muže jednou /v roce 1990/ s dítětem v šátku vyhodili z obchodu s tím, že takhle nosí děti cikáni. Byli jsme z toho dost vedle /což dokazuje to, že si příhodu pamatuji dodneška/ teď bysme se tomu asi v klidu zasmáli.
Co se týče MHD - jsem také z Prahy, bydlím na Jiřího z Poděbrad a do metra i tramvaje nastupuji s pocitem naprosté vděčnosti vůči lidem, kteří ještě MHD používají, z aut jsem už šílená. Ať klidně čumí, mají poznámky...usmívám se a nevadí mi. Nedávno dokonce jedna paní stihla mému původně řvoucímu a mnou neuklidnitelnému tříletému dítěti na cestě mezi Hradčanskou a Jiřákem říct úplně krásnou pohádku o mašince, která fakt zabrala a syn si jí pamatuje dodneška.
 Lucia 
  • 

Re: Připravte se i na negativní reakce 

(25.6.2001 9:28:36)
Moja stará mama (a všetky jej rovesníčky) nosila všetkých svojich 11 detí v "plachtičke", čiže v šátku a všetci sú dodnes zdraví, čulí a pohybliví. A to nebolo tak dávno... Takže to nie je nič nové, žiadny novodobý vynález...
 Dana, 2 synové,už v pubertě 
  • 

Re: Re: Připravte se i na negativní reakce 

(26.6.2001 14:09:53)
No právě. Někdy je mi až smutno z toho, jak ti zastánci " starých pořádků,tradic, osvědčených metod ",jediní vlastníci patentu na rozum, totálně zapomínají na to, jak žili jejich rodiče a prarodiče, a že oni jejich názory a zvyky odhodili za zpěvu svazáckých písní bez okolků do starého haraburdí. (Něčeho opravdu není škoda, něco teď rádi znovuobjevujeme jako Ameriku.)
Ještě musím přidat svou zkušenost, i když se týká jiného tématu než nošení v šátku. Své děti jsem obě dost dlouho jenom kojila a starostlivá babička z toho měla nervy nadranc. I když jsem měla mléka habaděj, měla obavu, že nebožátka strádají hlady, bylo na ní vidět, že kojení považuje za jakýsi výstřední a nezodpovědný módní rozmar.Správná miminka přece odjakživa pěkně bumbají sunar z flašky!!!!!!!!
To je přece správné a přirozené ........
 Jarka,dvě dcery 
  • 

Re: Re: Re: Připravte se i na negativní reakce 

(26.6.2001 18:55:10)
Ahoj Dano, souhlasím s tebou, napsala jsi to moc hezky a trefně. Já si vzpomínám, když jsem kojila a byla u mě babička, jak se do mě snažila dostat co nejvíc zapražených polévek, plnotučného mléka,vajec, zahuštěných omáček atd. A nechápala, že to nechci. Bylo to přece to nejlepší. :o)
 Jana 
  • 

Re: Připravte se i na negativní reakce 

(16.7.2001 14:21:39)
Milé maminky,
sice já ještě nemám koho nosit, nicméně s přítelem na tom už "pracujeme". I já jsem rozhodnuta používat šátek. Rozhodně je mi sympatičtější než kočárek. Už jen pro ten těsný kontakt matky s dítětem. Nicméně, prosím, můžete mi poradit, jak jste se ho naučily používat? A kde v Praze jste ho pořídily? Díky moc za poučení.
 Jana* 17. týden 
  • 

Re: Re: Připravte se i na negativní reakce 

(17.7.2001 12:41:45)
Ahoj Jani,

zkus :

šátky vatanai
http://www.vatanai.cz/

šátky didymos
www.babyline.cz
www.didymos.de (pro informace)

tady na rodině najdeš také způsoby vázání, vyšlo to na pokračování asi 3 díly

Kurzy najdeš pod Hnutím za aktivní mateřství
http://ham.korab.cz/
pod akcema

Čau Jana*
 jana 
  • 

Re: Re: Re: Připravte se i na negativní reakce 

(21.2.2003 12:39:31)
pekne, dat odkaz na stranku se sexem
 Hanka, 7 mesic  
  • 

Re: Klokanky 

(27.2.2003 10:11:30)
Vcera jsem se v unorove Mamince docetla, ze klokanky na bricho jsou vhodne az od ctvrteho mesice veku mimina. Sama mam Chicco, ktera ma vyztuzena zadicka a v navodu, ze by se mela pouzivat od ctvrteho mesice nic nepisou.
Poradite?
 Patricie,Viki 9/02,Lexi 11/04 


Re: Re: Klokanky 

(27.2.2003 12:49:21)
Ahojky,
pokud mas tu klokanku Chicco, co ma 3 polohy ( dite skoro lezmo, celem a zady k matce), tak je to v pohode, pokud mas jen 2polohy, tak podle mych informaci ma byt pouzita od 2mes. Spis nez klokanku doporucuji satek, my ho pouzivaly od cca 10dnu a vse OK, v klokance detti tak divne visi, vypadaji jako lotky, kterym visi nohy a ruce, v satku si mimi hezky "zabalis" a nic mu nikde nevisi:-))
Hodne stesti
Patricie
 *Leona 


Re: Re: Re: Klokanky 

(27.2.2003 20:06:05)
Ahoj Hanko,
podle návodu u 3-polohové klokanky od Chicca se tato taky může používat až od 2 mesíců!!! Dej si na to pozor! Žádnou klokanku nedoporučují používat dříve než od 4 měsíců (resp. dvou) - pro novorozence je opravdu nevhodná. Ideální je šátek nebo babyvak.
Odborníci navíc pro nejmenší nedoporučují klokanky vůbec - i ve čtyřech měsících je páteř miminka nezpevněná a časté nošení ve svislé poloze malému rozhodně neprospívá.
Snad jsem Ti moc nezamotala hlavu.
 Pavlína, Ondra 7 1/2měsíce 
  • 

Re: Re: Připravte se i na negativní reakce 

(17.7.2001 19:38:10)
Ahoj Jani, tvoje rozhodnutí ohledně šátku je super. My používáme babyvak od narození a moc se to malému i mě líbí. Kočárek ale máme taky. V současné době váží Ondra přes 9 kg a neumím si představit, že bych ho někdy "neodložila" do kočárku a neulevila zádům.
 Lidka (Vojtíšek 2,2 r., Jakoubek 12 t.) 
  • 

Re: Re: Připravte se i na negativní reakce 

(19.7.2001 22:22:38)
Zdravím,
šátek je ta nejbáječnější věc, kterou jsem zažila. Najdi si www.vatanai.cz, prodávají kvalitní šátky včetně poradenství a naprosto polopatických návodů, jak na jednotlivé úvazy.
U Vojtíška jsme měli jenom klokanku. Bylo to taky bezvadné, ale šátek je mnohem lepší. Jednak se z něj dá uvázat více možností, jednak je váha tělíčka na našich zádech lépe rozložena, jednak vliv nošení na bazální jistotu děťátka je nepopiratelný.
A k těm reakcí ostatních. Mně parádně podporuje manžel a jeho maminka a díky tomu zvládám reakce lidí na malé drbavé vesnici. Ale v poslední době zjišťuji, že lidé si zvykli a začli na tom vidět i dobré stránky. Dokonce si už někteří vzpomněli, že jejich babičky je taky takhle nosívaly.
Ještě je jedna zajímavá věc: dobře reagují lidé mladí a lidé velmi staří. Dnešní střední generace odchovaná kočárky a umělou výživou reaguje nejhůř. Řeči typu: "Jak to tomu miminku můžete udělat?" jsem už slyšela nejednou. U Vojty jsem to zvládala hůře, teď už jsem si mnohem jistější. Vím totiž, že nošení Vojtovi velmi,velmi, velmi prospělo.
 Pavla, Anča 4 týdny 
  • 

Jak ochranit dite v satku pred sluncem? 

(4.7.2006 15:13:26)
Ahoj devcata,
poridila jsem si satek a moji mesicni holcicce se v nem velice libi. Resim jeden problem. Jak ji schovat v satku pred sluncem a vetrem? Zatim to resim tak, ze nad ni nastavuju maly slunecnik od kocarku, ale pak mam plne ruce, sama moc nevidim na cestu. Trochu to pak ztraci to kouzlo. Poradite?
Pavla
 Anka, Eva07, Julie06 a Jitka04 


Re: Jak ochranit dite v satku pred sluncem? 

(5.7.2006 15:04:54)
Tak jsme doma z dovči, takže mám čerstvé zkušenosti se sluníčkem. Jediné řešení pro mě je mezi dvanáctou a čtvrtou nechodit ven a ve zbylém čase s malochem nejlíp do kočáru a když už to nejde jinak, tak přikrýt plínkou nebo přikrývkou. Já mám takovou super dírkovanou bavlněnou od Popolini a na léto je to skvělé.
Posílám i fotku, Julinku mám v jednoduché kolíbce a tam by na ni svítilo, takže stíním. Ale když nosím v kolébce v jednoduchém kříži, tak tam se sluníčko téměř nedostane.


 Anka, Eva07, Julie06 a Jitka04 


Založila jsem nám album s deníkem 

(5.7.2006 15:10:04)
Hmmm, já sem ten obrázek asi nevložím. Takže se podívejte na http://rodina.cz/nosimemimi, založila jsem nám tam album a deník, ať můžeme nasbírané zkušenosti přehledně třídit a posílat dál. Kdo má zájem vkládat fotky a psát, zažádejte si na té stránce o přátelství.
Pár článků už mám rozepsaných a brzy je tam dám...
 .Lola. 


Re: Založila jsem nám album s deníkem 

(7.7.2006 10:24:39)
Anko, bezva nápad. S deníkama se teď nějak roztrhl pytel.:o))) Minulý týden vznikl BIO deník. Kdyby to někoho z vás zajímalo, koukněte tam a případně požádejte o přátelství.
Já posílám žádost o přítele na šátkovým. :o)
 Denyna 


Re: Re: Re: Založila jsem nám album s deníkem 

(8.7.2006 16:11:55)
taky jsem si požádala o přítelíka. Díky:)
 Johanka prodává šátky 
  • 

Re: Re: Připravte se i na negativní reakce 

(12.1.2002 0:25:55)
Milá Jano,
prodávám šátky na nošení dětí z Guatemaly a z Indie, ceny jsou podle délky (3,6m - 5 m) mezi 1000 a 2000 Kč. Rozesílám s nimi také návody k vázání, jsou to ty samé, co jsou na internetu.
tel: 0335/333 240. mail: Johanka_Kuca@yahoo.de
Ahoj, zdraví Johanka
 Veronika G., 4měsíční dcera Natálka 
  • 

nákup šátků po internetu 

(9.12.2007 23:53:16)
Ahoj, já sice nejsem z Prahy, ale z Ostravy, ale i tak vím, jaký je problém kvalitní šátek sehnat. Proto doporučuji pořídit si šátek prostřednictvím internetu. Jsou šátky kvalitní a dražší, např. na:
http://www.didymos.cz/
http://www.vatanai.cz/
http://www.vbavlnce.cz/ - tady najdeš spoustu další výborné "děské výbavičky"
no a nebo mi taky byl doporučen šátek Šanami - kvalitní české výroby, ale cenově dostupnější. Ten najdeš na http://sanami.mimishop.cz/index.php

No a pokud jde o používání šátků, tak se často pořádají kurzy vázání šátků (např. v různých mateřských centrech, určitě jich v Praze taky pár je). Já osobně i přítel jsme se šátek naučili vázát podle těchto stránek http://www.vbavlnce.cz/index.php?kat=1&cln=6 kde je vše krásně krok po kroku popsáno a nafoceno.

Tak hodně štěstí...
 Andrea Laštovičková, dcera 7 měsíců 
  • 

Re: Připravte se i na negativní reakce 

(21.7.2001 15:00:30)
Zdravím potencionální "indiánské babičky".
Nošení dítěte v šátku je bezvadná věc. Nejen že to má pozitivní vliv na pocity a psychický i fyzický vývoj děťátka, ale můžete s ním chodit na nákup, na vycházku, do autobusu,...atd. a přestože dítě vlastně neustále chováte, máte volné ruce.
I já jsem zažila udivené a negativní reakce typu: vždyť mu tím ničíte záda, či: podívejte, jak je tam chudinka zkroucené - ale všem těmhle neználkům jsem se snažila nošení v šátku vysvětlit.
Mám i kočárek, ale jednou se mi hodí ten a jindy zas šátek.
Dcera má 7,5 kg a přesto se mi v šátku nosí stále dobře. V klokance mě již po několika minutách nošení bolela záda a to jsem v ní dceru nosila když vážila necelé 4 kg.
Radím tedy osvíceným rodičům atˇse stanou "indiánskými babičkami"- je to plus nejen pro jejich děti, ale i pro ně samotné. Jedinou nevýhodou je finanční stránka věci neboť pořízení šátku je poměrně drahá záležitost (4m cca Kč 2.000).
 Sylvie 
  • 

Chudinečka maličká... 

(28.7.2001 16:41:15)
Já bych přidala jednu příhodu. Když bylo Verče půl roku, začala lézt a stoupat si a procházky s kočárkem využívala k tomu, aby se v těchto dovednostech trénovala. Nejradši stála v čele kočárku a koukala dolů, jak se točí kolečka, takže bylo nezbytně nutné pořídit jí kšírky, aby nevypadla. Jednou jsme spolu byly v bance. Mezitím co já přemýšlela, jak z těch šedesáti tisíc na účtě proplatit faktury za čtvrt milionu a Verča si v pohodě prováděla svá akrobatická čísla, tak přišly do banky dvě čarodějnice. A hned to začalo: "No podívej na toho chudáčka malého, jak je přivázanej, no to je chudinečka, vzdyť vypadne, chudáček ubohej..." No, vydržely to probírat celou dobu, co byly v bance. Takže ty chudáčky malý nebohý vždycky musí někdo politovat, ať už se nesou v šátku nebo jedou v kočárku
 Kamila a Magda 7 měs. 
  • 

Re: Připravte se i na negativní reakce 

(5.1.2002 21:23:52)
Nosíme se v šátku už od narození, ze začátku bylo třeba si postupně zvykat, ale teď bez něj nedáme ani ránu. Bydlíme na menší vesnici a tak si hlavně tady vyslechnu věty typu: Vidělas, tahá ju jak opica! Ale teď už se nad tím nepozastavuju a dělám jen to, co máme rády.
Dostala jsem perfektní podrobné návody na jednotlivé typy vázání, které úspěšně rozšiřuju, takže i v naší vsi se počet nošenců pomalu rozroste.
 Iva Čapková 


Re: Re: Připravte se i na negativní reakce 

(9.1.2002 20:21:12)
Milá Kamilo,
velmi tě obdivuji za tvou odvahu propagovat nošení na vesnici. Vím moc dobře, co dokážou "milé" paní sousedky a to bydlím v Brně. Takže ať se ti i nadále dobře nosí a řady spokojených matek "nosiček" u vás rostou.
Zdraví tě
iva
 helenice 


konci to na hrbitove 

(15.11.2010 11:02:26)
.. na dusicky jsem sla na hrbitov za babickou... pobihaly kolem me moje dve certice (obe odchovane na kocarku), najednou se muj zrak zastavil na nahrobku s cerstvou barevnou fotkou maleho detatka.... trochu me to zarazilo a chvili jsem na to civela. Vsimla si me pani o dva hroby dal, co se prisla podivat na zesnuleho manzela....."ta holcicka se loni udusila mamince v satku, byly ji tri mesice, byla to hrozna tragedie pro celou rodinu, pritiskla se pusinkou mamince na telo a nez si toho vsimly, byla modra"...
jeste ze jsem satek nikdy nepouzila a mela tak svoje miminka v kocarku pred sebou stale na ocich a pod kontrolou
 Alena 
  • 

škola života 

(17.7.2001 10:22:43)
děkuji autorce článku za naše probuzení a novou cestu v projevu
a chápání dětského světa jsem novopečenou babičkou a spolu
s dcerou se učíme, co nám její plakající klouček sděluje.
Až vyzkoušíme baby vak
a šátek,napíšeme-zatím hledáme.
 Daniela, tříletý Adam 
  • 

Jiné výhody a nevýhody pro nošení v šátku 

(20.8.2001 17:10:11)
Především si myslím, že páteř miminka do zhruba 1 roku (kdy začíná chodit) není uzpůsobená na vzpřímenou polohu. Pak já mám zkušenost, že miminko můžu sledovat a mluvit na něj i v kočárku. Dokonce si myslím, že je na něj lépe vidět a hlavně se miminko může hýbat a hrát si. Další zápor nošení miminka v šátku je podle mě velká zátěž na páteř maminky plus nemožnost nošení nákupů apod. Do kočárku si dáte vše a navíc máte volné ruce. A co déšť, mráz a slunce? Nic pro miminko! Hodně zdraví a lásky přeje Daniela
 Sylvie 
  • 

Re: Jiné výhody a nevýhody pro nošení v šátku 

(20.8.2001 21:16:01)
Ahoj Danielo,
nechci vás přesvědčovat, že šátek je ten nej-, nej-. Jenomže mám vyzkoušený jak kočárek, tak šátek a některé vaše argumenty proti šátku mi připadají neopodstatněné. Chtěla bych vám popsat své zkušenosti.

ad1) vzpřímená poloha
Tento argument jsem docela nepochopila. Úplně malé děti se nosí v "kolíbce" - t.j. vleže, nikoli vzpřímeně. Teprve starší děti se dávají do vzpřímených poloh. Ale... oni v těch šátcích jsou uvázaní ve stejné poloze, jako když jsou nošeni na rukou. Stejně podsazený zadeček, stejně přitisklé k tělu, nožičky široce kolem těla nosiče... Nebo Vy jste až do roku své dítě nenosila na rukou ve vzpřímené poloze? A ještě - má dcera v půl roce začala lézt a během tří týdnů zvládla techniku lezení, vzpřímeného klečení, stoupání u nábytku a sezení. V osmi měsícíh pochoduje kolem nábytku. Dva lékaři mi nezávisle na sobě řekli, že vše dělá správně a svalový korzet má dostatečně vyvinutý, takže není důvod jí to zakazovat. Nebo vy jste Adámka až do roku ani nenechala sedět? Navíc ještě jedna drobnost. Nevím, jestli jste někdy zkoušela jezdit kočárkem centrem Prahy. Já ano. Každou chvíli kočárek drncnul nebo nadskočil, podle toho, jestli jsme přejížděli koleje, vjížděli - sjížděli na chodník bez nájezdu, jeli po nekvalitních dlaždičkách nebo hrbolatém asfaltu... Myslíte, že páteř dítěte, které vleže neustále (byť třeba jemně) nadskakuje a znova dopadá na záda, tím netrpí?

ad2) mluvení na dítě v kočárku
Samozřejmě máte pravdu, opět je tu ALE. Jednou jsem v autobuse dcerku v kočárku nějak nemohla uklidnit, tak jsem jí zpívala její oblíbenou písničku. Aby mě vůbec vzala na vědomí, musela jsem zpívat tak hlasitě, že se bavila polovina autobusu. V šátku je to přeci jenom komornější a nemusím zbytečně obtěžovat okolí.

ad3) na dítě v kočárku je líp vidět
Když je dcera starší, z tohoto hlediska mi je jedno,jestli ji mám v šátku nebo v kočárku. A pokud se dítě nosí na zádech, tak v kočárku je samozřejmě opravdu vidět líp. Jenže dokud byla malinká, preferovala jsem šátek. Ne proto, že jsem na ni viděla líp (i když i to bylo velké plus - dcera se narodila v zimě a v kočárku byla tak schovaná ve fusaku, že jsem prakticky neviděla, jestli vůbec dýchá), ale proto, že novorozenci hůř vidí a teprve postupně se jejich zrak zlepšuje. A je rozdíl, když na můj obličej kouká ze vzdálenosti cca dvaceti centimetrů ze šátku nebo minimálně metru z kočárku (pokud dokonce nekouká jenom do boudičky).

ad3) v kočárku si může líp hrát
Tady asi záleží na tom, čemu které dítě dává přednost. Dcera má vždycky jednu oblíbenou hračku, kterou všude taháme a která jí stačí. Nemusí mít plný kočárek hraček, stačí jí ta jedna jediná. A s tou si může hrát i v šátku, já to řešila připnutím na řetízek, na který se obyčejně věší dudlíky. Co se pohybu týká, byla bych ráda, kdyby se hýbala míň. Aspoň ve chvílích, kdy si chce přečíst noviny, které má zrovna ten pán vedle nás, nebo prozkoumat kabelku té paní naproti nás... Jinak samozřejmě v kočárku má prostoru k hýbání asi víc, ale o to větší to je zátěž na moje nervy - udrží jí kšírky nebo je urve, stejně jako se to povedlo mně, když jsem byla malá? V šátku ji mám neustále v dosahu ruky a pohlídám si ji.

ad4) nápor na páteř matky
Půl roku jsem malou nosila pouze v šátku, kočárek byl pouze pro babičky a dědečky a záda byla OK. Pak začala vedra, tak jsem začala malou na procházky po okolí vozit v kočárku (kočárek je přeci jenom vzdušnější) a během týdne mě začala záda tak bolet, až to nebylo hezké. Jednak bydlíme v baráku bez výtahu a v přízemí není dost místa, abych tam kočárek nechávala, takže ho musím tahat do schodů do patra a připadá mi to příšerné. Navíc bydlíme na kopečku a trasu, kterou s dítětem v šátku vyjdu bez problémů, tak s kočárkem sotva ufuním a abych ho utlačila, musím se o něj pořádně opřít a tím se nakloním do nepřirozené polohy. Navíc každou chvíli drcáme přes obrubník, a protože dcera většinou v kočárku odmítá ležet, musím jednou rukou řídit kočárek a druhou přidržovat dceru (opět nepřirozeně nahnutá poloha), aby nespadla. Samozřejmě jenom u vyšších obrubníků, ale těch je u nás...

ad5) nákupy
Určitě je příjemnější odvézt si nákup domů v kočárku než ho vláčet v ruce, ale na druhou stranu velký nákup děláme s manželem a autem. Navíc ne do každého obchodu se s kočárkem dostanu. I když u nás je Delvita, do té jezdím i s kočárkem, jenže už přitom neutáhnu vozíček, tak si nákup odkládám do kočárku a dcera ho vesele bere a vyhazuje. S šátkem ten problém není, protože ze šátku do vozíku nedosáhne.

ad6) déšť, mráz a slunce
Žádný problém. Když v dešti dám přes kočárek pláštěnku, dcera se vzteká a snaží se vylézt ven. V šátku nad ní roztáhnu deštník a obejde se to bez vzteku. V zimě jsem dceru nosila pod těhotenským kabátem a zima jí rozhodně nebyla. A sluníčko? To má i v kočárku, pokud kočárek nemá slunečník (a to ten náš nemá a pod boudičkou mi nevydrží - nemá tam rozhled). Jediná nevýhoda jsou současná vedra, ale kupodivu je to míň hrozné, než jsem čekala.

Mějte se fajn. Sylvie



 Martina 
  • 

Re: Jiné výhody a nevýhody pro nošení v šátku 

(21.8.2001 1:26:33)
Ahoj Danielo,

vyslechla jsem si svoje, kdyz jsem klokankovala a satkovala svoji dceru (pred 7 lety, to jsem byla jeste velka vyjimka a stred pozornosti). Ja jsem si byla jista, ze co delam pro moji holcicku opravdu to nejlepsi a i pro me byla bez-kocarkova existence velmi vyhodna, noseni batohu s nakupem mi nevadilo, vyvazovalo me miminko na brise...V Africe, kde jsem 3 roky zila, je noseni miminek tak bezne jako hluboky kocarek u nas. A to jsem videla, jak mamky miminka privazuji na zada - zazitek veliky, vezmou miminko za rucicku, predkloni se a hodi si miminko na zada, potom pres zada prehodi velky rucnik/deku/pruh latky, co je po ruce, zavazi uzly v pase a pod krkem a hura. obcas se privaze dalsi dite jeste na bricho, ale to musi pomoci zavazovat kamaradka. A co se tyce problemu se zady a kyclemi - deti jsou v pohode, noseni je pro miminka mnohem prirozenejsi a lepsi nez lezeni v kocarku.
 dasa 
  • 

šátek je bezva 

(29.5.2003 15:20:58)
doporučuju všem maminkám a moc. Dá se jít kamkoli kdykoli a s kýmkoliv nejde s kočárkem porovnat. Nevýhoda dítě je těžké a chce to fizičku nebo rozumě kombinovat s dopravou. Na úřady není nic lepšího. Po plavání je ale lepší kočárek. Celkově považuju za bezva nápad.
 dasa 
  • 

šátek je bezva 

(29.5.2003 15:22:21)
doporučuju všem maminkám a moc. Dá se jít kamkoli kdykoli a s kýmkoliv, nejde s kočárkem porovnat. Nevýhoda dítě je těžké a chce to fyzičku nebo rozumně kombinovat s dopravou. Na úřady není nic lepšího. Po plavání je ale lepší kočárek. Celkově považuju za bezva nápad.
 Jířa, 2 kluci 
  • 

cena??? 

(20.6.2003 18:09:43)
Hodně jsem šátek sháněla před druhým porodem. Bohužel jsem v té době neměla přístup na internet. Měla jsem kontakt jen na šátky Vatanai, připadaly mi super, ale dost drahé. Nakonec jsem měla baby-vak a moc se mi osvědčil, dokud byl Honzík malý. Jak začal těžknout, litovala jsem, že jsem nesehnala šátek, který se dá uvázat přes obě ramena. Vak jen přes jedno. Teď se dá u nás v mateřském klubu sehnat šátek za 550, což je skoro polovina ceny vaku a čtvrtina ceny vatanai-šátku. (kdyby někdo nemohl šátek za tak skvělou cenu sehnat jinde, Kasparek.webz.cz. Máme i krosnu na záda, manžel nosí Honzu radši v ní, ale mě připadá šátek lepší. Kočár nezavrhujeme, někdy je lepší to, jindy to, je paráda, když má člověk víc možností a může si vybírat.
Jířa
 Daniela,Julinka-6 týdnů 
  • 

Re: cena??? 

(16.9.2003 21:22:03)
šátek často používáme,mám ještě 2 starší děti a když je vodím do školy
a na různé kroužky,je to super.
Miminko nám ale vÿrůstá z té nejzákladnější kolíbky a já nemám návod na kolíbku 2,nebo na jiny úvaz pro větší miminko.
 Daniela,Julinka-6 týdnů 
  • 

Re: cena??? 

(16.9.2003 21:22:09)
šátek často používáme,mám ještě 2 starší děti a když je vodím do školy
a na různé kroužky,je to super.
Miminko nám ale vÿrůstá z té nejzákladnější kolíbky a já nemám návod na kolíbku 2,nebo na jiny úvaz pro větší miminko.
 Kristýna+Robík 


Re: Re: cena??? 

(18.9.2003 0:07:23)
Ahoj, vyhledej si tady někde na Rodině rubriku Nošení v šátcích, jsou tam i kreslené návody (asi tři roky staré). Pořádají se i kurzy vázání šátků, při mateřských centrech, baby clubech apod. Koukni se na www.vatanai.cz
Různé úvazy opravdu umožní nosit dítě pohodlně do více než 2 let, pak už to stejně skoro není třeba :-)
 Ruzena 
  • 

navod na vyrobu sátku 

(28.12.2003 17:26:27)
Mohli by ste napisat navod na usitie satku?Bola by som Vám velmi povdacna.Da sa v nom dieta nosit aj tak,ze je chrbatikom ku mne,aby malo vyhlad?Lebo tak sa najradsej nechava nosit na rukach.
 Markéta 
  • 

Re: oblicej dopredu ne!!! 

(20.3.2007 12:32:19)
urcite miminko nedavejte v satku oblicejem dopredu, je to velmi nevhodne pro pater, pisou to vsichni vyrobci satku v navodech!!!!
Miminko vzdy musi byt briskem k vam.
Jestli potrebuje vyhled, uvazte ho na zada (svoje), jako batoh, ja sama to jeste nedelam, dcera jeste nedrzi uplne bezpecne hlavu, to je totiz podminka pro uvaz na zadech. v krizi s kapsou na brise (mem brise)ji ale hlava dostatecne kouka ven a mala se rozhlizi vpravo i vlevo a pozoruje svet. je jeste opravdu mala, tak ji to mnozstvi novych zazitku vetsinou nejpozdeji do pul hodiny spolehlive uspi. satek ji pak pretahnu pres hlavu a ma klid.
poznamka k zime. nechali jsme si k satku od babicky extra uplest poradnou cepici s klapkami pres usi a ponozky skoro ke kolenum a je to vyresene. spis mam casto strach, aby ji nebylo moc teplo, nahriva se pekne ode mne :-). kdyz fouka vitr, ovazu nas jeste pro jistotu sirokou vlnenou salou a je nam obema krasne teploucko, urcite vic nez v nejakem fusaku v kocarku, kam bych porad nakukovala ze strachu, ze mala nedycha, a tak ji tam natahla zimu.
 Ruzena 
  • 

Pre Sylviu 

(11.1.2004 18:06:21)
Ahoj,pred pár dnami si mi poslala navod,ako nosit dieta v predu tak,aby bolo tvarickou v predu.A ja som tvoj mail omylom vymazala!!Budes taka dobrá,posles mi to este raz?Dakujem.
 Sylvie 


Re: Pre Sylviu 

(11.1.2004 18:17:32)
Ještě jsem ho nesmazala, posílám znova :o)

s.
 Johanka 
  • 

www.babysatky.cz 

(7.3.2004 17:34:45)
www.babysatky.cz
Toto je prodej babyšátků z Indie a Guatemaly
Dipl.- Psych. Johanka Kubanova Castillo
 Darius 


Rozumne maminky se deti dotykaji 

(15.1.2005 16:02:45)
Líbí se mi, jak si maminky dokázaly poradit a sehnat si tolik informací k danému, velmi užitečnému tématu. A jsem nadšen i těmi, které, aniž by je k tomu naše neschopné školství či zdravotnictví vedly, samy přišly na to, že pro miminko a maminku je nejlépe být stále spolu, v kontaktu. A protože o užitečnosti haptické komunikace (dotykem) vyšlo v poslední době pár výstižných řádků, sesbíral jsem je a komentářem opatřil na adrese
www.darius.cz/dotyky.doc
(555 KB)Ačkoliv studii ještě jistě budu/budete časem doplňovat, myslím, že již může sloužit.
 Káča 
  • 

Nabízím šátek na nošení miminka :) 

(10.5.2005 19:37:12)
Ahoj.

Pokud má některá z vás zájem o koupi šátku na miminko za příznivou cenu, tak se mi ozvěte na email pobox1@seznam.cz
 Pitt-bullka 


Re: Nabízím šátek na nošení miminka :) 

(3.12.2008 22:02:35)
Dobrý den měla bych zájem o Vámy nabízny šátek.Nabizím 400kč.Je to Optimální~z~~j~
 Erika a Kristýnka (3.měsíce) 
  • 

Nošení je krásné 

(22.7.2005 11:33:03)
Krásný den,
naší Kristýnku nosíme v šátku již od narození a moc se jí i nám nošení líbí! Ze začátku jsme ji nosili v kolébce a teď jí nosíme v kříži s kapsou,už je větší a hned po jídle nespí,tak v šátku chvíli kouká,pozoruje vše nové,ale za chvíli se jí začnou zavírat očička a usne! Je důležité,aby nošení bylo příjemné nejen miminku,ale i Vám! Je to krásný pocit mít své miminko nablízku! Nošení střídáme i s vozením v kočárku!Přeji Vám všem krásné nošení vašich miminek
 Ivka,Matous2/01,Nika8/05 


Super!!! 

(4.10.2005 12:51:16)
Nejen že jsem se u tohoto článku moc nasmála, ale hlavně mi mluví z duše!
Mám 2 měsíční prdelku která skoro stále řve, ale jak mile jí dám do šátku, okamžitě usíná a po 3-3,5 hod jí musí budit!
Zvláštní jsou ale reakce některých lidí! Myslí si že mám v šátku zvíře, dále poslouchám že to není zdravé, že malou trápím a to prosím i od lékařky!! Mě ale nikdo nepřesvědší!! Šátek je prostě SUPER!!!!!!

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.