| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Výtvarný projev a psychický vývoj dítěte

 Celkem 3 názorů.
 Zuzana, petileta Johanka 
  • 

O nezapomenutelne ucitelce kresleni 

(21.3.2001 23:25:12)
Chtela bych tu pripojit male podekovani pani Karle Bambasove, ke ktere jsem na hodiny kresleni a malovani v detstvi chodila; celych deset let, od peti az do patnacti. Vzpominam na ni casto a s laskou jako na vyjmecneho cloveka, cim vyjmecneho, se da jen tezko vyjadrit, ale po precteni tohoto clanku je mi jasne, ze byla tou nejlepsi ucitelkou kresleni, jakou si lze jen pro deti prat.
Kdyz jsme chodili do nejnizsich rocniku, cetla nam pravidelne pohadky, ktere jsme ilustrovali. Co hodina, to pohadka, a pokazde jina, a ne ledajaka! Mela obdivuhodnou sbirku pohadek a baji ze vsech kontinentu a nejrozlicnejsich kultur, casto v cizich jazycich, a navic nam vzdy se zanicenim vypravela, jaci zajimavi lide v te ktere zemi ziji, jak se oblekaji, cim se zivi a jeji laska k pohadkam a radost z kazdeho neobvykleho pribehu mi utkvela zive az dodnes. Zadna caranice pro ni nebyla podivna, neustale se nas vyptavala, co to ci ono na nasem nepovedenem vykresu predstavuje. Opravdu se rozhorcila jen tehdy, kdyz nekdo obkresloval od souseda nebo se snazil napodobit nejakou vecernickovou postavu.
Ve vyssich rocnicich, kdyz jsme malovali a kreslili podle skutecnosti, mela vzdy takovou nakazlivou radost z obycejnych kvetin ve vaze, ktere jsme malovali, ze ani ty okamziky jsem dodnes nezapomnela. “Deti, vidite ty krasne barvy, vsimnete si, zluta na kraji kvetu je docela jina, nez zluta uvnitr kvetu! A ten neobvykly tvar, no neni to krasa!” Ucila nas videt a zamilovat si krasu vsude kolem, i tam, kde bychom ji nevideli docela urcite, upozornovala nas na neobvykle stare domy pred demolici, vystavu autoveteranu v technickem muzeu nebo jen na to, ze kvetou stormy v parku. A vzdy nas vyzvala, at si honem vezmeme skicak, a jdeme kreslit, driv nez stare domy zbori nebo stormy odkvetou.
Je uz to davno a asi si tento prispevek ani neprecte, presto bych ji zde chtela podekovat,
a to z celeho srdce, stejne jako se i ona vsem detem vzdy venovala z celeho srdce.
 zuzanada 


Kresba 

(7.2.2011 8:38:26)
Neviem, či mi bude odpovedané, ale rada by som vdela či je možné podľa kresby určiť aj mentálny vek dieťaťa? Môj syn má 4 roky aj 7 mesiacov a stále sme vo fáze "čmáraníc", teda kruhy a špirály, prípadne len čiari. Na krelenie využíva len svetlé farby (najobľúbenejšia je žltá) a tiež musím povedať, že kreslí strašne nerád. Samozrejme obrázky ani nepomenováva. Je to pre mňa dosť skľučujúce, že to kreslenie je pre neho také nezaujímavé, lebo ešte som nevidela dieťa (teda okrem toho môjho), ktoré by tak strašne nerado kreslilo. Do kreslenia ho nenútim, ale snažím sa tie ceruzky a výkresy mu tak mimochodom podsúvať. Musím ešte poznamenať, že sme opozdený v reči, teda hovoriť už nejako začal, ale väčšinou sú to koncové slová veršov básničiek, ktoré recitujeme denno-denne a ešte slová, ktoré v tej ktorej situácií počul. Skoloňovať moc nevie a tiež má guláš v "ty a ja"......... No, je toho veľa ale rada by som mu nejako pomohla.........~d~
 Kačaba+2* 
  • 

Re: Kresba 

(20.2.2011 22:16:31)
Ahoj,nevím jestli není pozdě se zapojit do diskuze?Mám taky takového výtvarníka doma.Má 4roky a proti druhým ze školky ty jeho výkresy jsou pozadu.
Co se týká řeči,s tou jsme začali už navštěvovat logopedku.Také začal mluvit později,ale už to dohnal a když se snaží tak je mu i rozumět.Paní logopedka si přála nějaký obrázek.Tak jsme přinesli "mapu",ale vůbec se mi k ní nevyjádřila.Tak snad to bude lepší.Zatím jsem sondovala po kamarádkách a ne všechny předškoláci milují malovat a některé děti to "chytne" až později.
Brouk rád modeluje hlavně krájí mazacím nožem(modelínu,banány,...)vše co mu může pomoci se zručností.Pak se snad jednou tý pastelky chytne dobrovolně.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.