| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Máme doma leváka

 Celkem 67 názorů.
 Jana 
  • 

Leváci 

(20.3.2001 15:24:57)
Sama jsem levák, proto mne toto téma zajímá. Nedávno jsem viděla dokumentární film o levácích, ve kterém se snažili tak nějak shrnout, jaké vlastnosti jsou pro leváky typické, např. tedy že mohou mít problémy s vyjadřováním, s učením, jsou náchylnější k delikvenci; u leváků je dominantní pravá hemisféra, proto mají tvůrčí myšlení a sklon k výtvarným činnostem. Leváctví je prý častější u mužů, pokud je levákem žena, projevují se u ní mužské vlastnosti, a to nejen povahově, ale i fyzicky (tím měli na mysli že žena-levačka je tzv. androgenní typ ).
Docela mne tyto názory překvapily, protože jsem je nikdy před tím neslyšela, zajímaly by mne názory ostatních, ať už leváků, nebo těch, co mají nějakého leváka v okolí.
 Hanka, 2 malé holky (1 + 4 roky) 
  • 

Re: Leváci 

(24.3.2001 10:06:48)
Zrovna to o "levačkách mužatkách" (vím, že jsem to zjednodušila), se mi vůbec nezdá. Sestřenky jsou z dvouvaječných dvojčat. Pravačka je akční, techničtější typ, levačka je typická jemná dívenka humanitního zaměření, jejímž oblíbeným koníčkem je vyšívání:)
 Eva -levak 
  • 

Re: Re: Leváci 

(30.3.2001 2:09:45)
Ahoj vsichni.

Take jsem levak, ale nidko se mne nikdy nepokousel preucit. Mozna proto, ze nas ve tride bylo 9 levaku. Ale dodnes mi kazdy [pravak] s udivem rika:"Ty jsi levak, jak tak muzes psat?" Ja se jich take neptam, jak oni muzou psat pravou. Mam take problemy s oteviranim konzerv, na uredech, kde jsou pridelane tuzky napevno pro pravaky. Zajimam se o clanky o levacich, a proto mne zaujal ten popis vlastnosti, ktere by meli levaci mit. Souhlasim s tim, ze levaci maji sklon k umeleckym profesim. Ale nezda se mi, ze by zeny levacky byly androgeni typy. Neznam zadnou takou. Jen pevne doufam, ze na nas levaky budou vyrobci a vynalezci vice myslet.
 Inga 
  • 

Re: Re: Re: Leváci 

(30.12.2004 9:07:44)
Ak potrebujete pomocky pre lavakov, odporucam vam vybornu stranku www.lavaci.sk Tu dostanete kupit vsetko co lavak potrebuje k zivotu na kazdy den - noznice, pera, pravitka, otvaraky na konzervy. Dufam ze som vam trochu pomohla.
 Misa3 


Re: Re: Re: Re: Leváci 

(30.12.2004 10:44:40)
Diky za typ, ale pokud pisi na slovenske stranky, tak se mi to zasekne a vse spadne a nekdy restartuji PC i 3x. Mam dojem, ze to nejak souvisi s propojenim pres Telecom. Jinak bych potrebovala nektere pomucky po levaky a nektere pro postizene. Byla jsem levak a ted mi leva ruca castecne ochrnula. Pravou pisu velice neobratne a veci jako je krajeni chleba atd jsou docela zabavne, pokud dokazete brat s homorem, ze ostrym nozem honite stridave jednou a druhou rukou stale uhybajici chleba. Ale prisla jsem na fintu: Chleba proste rozkrajim na ctvrtky a z tech jde potom krajet pulkrajicky docela dobre. Jinak jsem premanentne vztekla, protoze jsem byla zvykla malovat, kreslit, šít, vylepsovat veci, ktere jsem koupila a ktere se mi zcela nelibily. Priznam se, nektere veci jsem kupovala jen proto, ze jsem je mohla vylepsit a udelat z nich neco pekneho( vetsinou hracky pro deti kamaradek). Cvakle, ze.

No jinak spojeni levorukosti a mluveni, respektive koktani. Tak tohle jsem zazila take, protoze i kdyz jsem psala levou, strasne jsem cele detstvi zadrhavala. Asi me sezerete, ale jakmile jsem se odstehovala od rodicu, se kterymi jsem mela denodenni problemy, zadrhavat jsem jako zazrakem prestala...Prosim ale, abyste nez me zacnete odsuzovat, si predstavili misto svych rodicu ty moje...pobyt s nimi nebyl zrovna balzamem na nervy.
 papajana 


Re: Re: Re: Re: Leváci 

(30.12.2004 15:52:59)
taky děkuju.Mohlo mě to napadnout zadat laváci, ale... mě to jde otevřít v poho, jsme připojeni vzduchem.

Míšo, nic moc dětstvíčko:0((( Na druhou stranu, myslíš, že bys byla taková jaká jsi, kdyby to bylo růžové? Ty jsi ale holka bystrá :0))), takže víš, že všechno zlé je pro něco dobré.
 papajana 


Re: Re: Re: Re: Leváci 

(30.12.2004 15:54:28)
Ještě mi poraďte, jak je to s dodáním a placením na Slovensko?Děkánkuju,kuju,kuju.
 papajana 


Re: Re: Re: Re: Leváci 

(30.12.2004 15:54:39)
Ještě mi poraďte, jak je to s dodáním a placením na Slovensko?Děkánkuju,kuju,kuju.
 Inga 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Leváci 

(25.1.2005 21:43:48)
S posielanim dobierok do Čiech nie je ziadny problem, je to o nieco drahsie ale da sa to.
 Dana (levák) 
  • 

Re: Leváci 

(26.3.2001 12:57:30)
Ten pořad o levácích jsem také viděla a nad vyjádřenými vlastnostmi jsem se nestačila divit. Sama jsem levák. V první třídě se snažili domluvou moji matku přinutit k tomu, aby dala souhlas k přeučení na praváka. Naštěstí matka odmítla. Zato paní učitelka nám třem levákům ve třídě to dala patřičně pocítit, že jsme jiní a to přece nelze. Jako poslední jsme psali perem, všechno jsme museli napřed napsat na tabuli, protože bychom to všechno jinak zmastili. Byl to hrozný pocit ponížení. Otec se snažil domluvit pro mne vyjímku, abych mohla psát kuličkovým perem, ale bez výsledku (plnícím si levák všechno rozmaže). Nakonec pomohla paní doktorka a vyjímku mi zařídila. Musím se přiznat, že jsem všem pravákům hrozně záviděla a nechápala proč zrovna já musím být levák.Do druhé třídy jsem nastoupila jinde a paní učitelka si nemohla mne vynachválit, jak umím krasopisně psát. Asi záleží na přístupu pedagoga. Své dítě bych nikdy přeučit nenechala. Mého manžela bohužel přeučili a měl dlouho potíže se psaním a dodnes v řeči zadrhává a jeho písmo není k přečtení (umí psát oběma rukama, ale ani jednou pořádně).
 Fiona 
  • 

Re: Leváci 

(4.3.2004 19:27:03)
Po přečtení tohoto článku jsem byla hodně zaskočena některými (pro mě novými ) informacemi o nás (levácích).Myslím si ,že by mohli mít trochu víc výhod,než mají dosud.Často bývám středem kritiky ve třídě (jsem v devítce) a učitelé se bohužel někdy přidávají,místo toho,aby nějak zakročili.Také jsou pro mě některé věci nepochopitelné,když mně je vysvětluje pravák jistě se už s tím někdo z vás setkal.Mrzí mto hodně protože jsme přece jenom stejní...
 Venda-levačka 
  • 

Re: Leváci 

(4.3.2004 19:38:31)
Jjá sama jsem taky levák,ale ten pořad v TV jsem asi prošvihla-nevíte někdo kdy a kde byl a jestli ho badou opakovat_ Ráda bych taky věděla,jesli v nejbližší době nebudou někde dávat něco onás.jestli někdo víte,prosím napište to na tuhle stránku
 Píšťalka 


Co tě nezabije to tě posílí 

(29.3.2004 18:07:43)
Jsem od malička levák, a nutno dodat, že bych se bez své levé ruky ani nenajedla. Natož pak podepsala. Když jsem začala chodit do 1. třídy, tak být levák byl velký handicap. Nejenže tehdy byl trend přeučit leváka na praváka, ale také ti kteří se rozhodli leváky zůstat byli diskriminováni. Já jsem například opouštěla první a druhou třídu se čtyřkou ze psaní. No a dnes mám potravinářskou průmyslovku. Také jsem brzy pochopila, že co tě nezabije, to tě posílí. Takže když jsem viděla, že pokud se nebudu snažit sama, tak nebudu nic umět, tak jsem se naučila používat obě ruce stejným dílem. Počítačovou myš ovládám pravou rukou. A konzervy? Existuje otvírák, který se zapíchne do konzervy a pravou rukou pohyby k sobě se pohybuje ozubené kolečko po konzervě. Rada: leváci zkuste to levou rukou od sebe. Jde to úžasně, i když se mi manžel směje, že to vypadá hrozně.
Jinak si myslím, že není problém který bych nezvládla. Co nemohu dělat levou, vypomohu si pravou.
Jo a ještě jedna věc. Nesnáším škrabky pro leváky, protože se mi zoubky co jsou na levé straně zabodávají do ruky. Asi ji neumím držet. Tak jsem se naučila škrabat brambory pravou.
Ještě jednu poznámku. Mám dvě holčičky, obě jsou pravačky, ale pokud by nebyli, tak bych nikdy nikomu nedovolila aby je přeučoval na pravou ruku.
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


Máme doma asi leváka... 

(30.3.2004 7:40:35)
Mam maleho chlapecka, 15 mesicu. Uz od malicka pouziva vice levou ruku. Zejmena na takove ty jemnejsi veci, jako je treba navlekani krouzku na tycku atp.Ji levou rukou ze lzicky a pokud maluje pastelkou (spise cmara po papire) je to take levickou. Ja sama jsem pravak, manzel je pravak... A od toho to vse prameni. Moje tchyne si usmyslela, ze kluk proste levak nebude a vse mu cpe do prave ruky. Pastelky, lzicku... vsechno. Vojta chvilku dela pravou a pak si dotycnou vec stajne prenda.
Moje maminka je ucitelka na 1.stupni ZS a od ni vim, ze predelavat dite z levaka na pravaka ja akorat tka zadelat si na dyslexii apod.
Moje tchyne tvrdi, ze jeji druhy vnuk, nas synovec, se take jevil jako levak, v peti ho vzali k psycholozce a ta rekla, ze je pravak. Tchyne to samozrejmne vedela od zacatku, ale moje svagrova byla zrejmne blba, ze tam vubec Ondru brala.
Tak se chci jen optat, zda mate nekdo zkusenost s tim, v kolika letech lze rozeznat, zda je dite pravak nebo levak? Pry to jde uz v brisku podle ultrazvuku.. ale ja s tim nemam zkusenost. tak se radsi ptam.
Mam znamou psycholozku, velmi hodna pani doktorka a s detmi to opravdu umi. Myslite, ze by melo cenu vzit k ni naseho Vojtika? Mam totiz pocit, ze kdyz budu mit papir v ruce, budu mit od tchyne klid.
Samozrejmne by se nejadnal o nejake zkoumani, ale spis o to, ze ja bych si dala kafe a Vojta by ukazal, co umi.
Dekuji vsem za jakoukoliv odpoved .
Lenka
 Marketa, Bara 


Re: Mame doma asi levaka... 

(30.3.2004 20:21:11)
Ahoj Cairo,
psycholozka, ktera sledovala moji dceru z duvodu nedonosenosti, mi na moji otazku odpovedela, ze se to da s jistotou rict az kolem tretiho roku. Do te doby pry deti pouzivaji obe ruce, jednu mozna vic, druhou min. Ja sama jsem totiz levak se vsemi vadami levactvi (co to obnasi, nevim, tak to rekli me mamce pote, co se mnou udelali psychologicke testy). Preucovani se uz nedela, protoze to opravdu muze pozdeji zpusobit problemy treba ve skole. Proti tchyni se obrn a trvej si na svem. At si tvuj syn bere veci do te ruky, do ktere je mu to milejsi. Pozdeji muzes pozadat o provedeni testu.
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


Re: Re: Mame doma asi levaka... 

(1.4.2004 13:23:06)
Moc dekuji za odpoved,
copak ja, ja obrnena jsem. Ale nas synator, jak jsem si posledni dobou vsimla, zecina reagovat podrazdene. Naposledy babicku vzteky pichnul tuzkou a pak si ji dal do druhe ruky. Tak ji to treba dojde driv, nez zasahnu ja ;-).
DIky Lenka
 Lída. 


Re: Re: Re: Mame doma asi levaka... 

(1.4.2004 22:26:41)
Ahoj,
mladšímu je 23měsíců a už asi půl roku pozorujeme, že bude nejspíš levák. Jí zásadně jen levou, tužku bere do levé, kostky na komín přikládá levou.
Starší dělá všechno pravou, kromě malování. Tam si tužku přendává z ruky do ruky. Bude mu pět.

Myslím, že bych udělala cokoli, aby s tím tchyně přestala.
Lída
 Tulačka(Bety 9/96+Anička 4/98) 


Re: Máme doma asi leváka... 

(2.4.2004 12:42:28)
Moje sedmiletá dcera byla podobný případ. Ze začátku jsme jí tužku dávali do pravé ruky, když jsme viděli, že v pravé ji drží jako motyku a v levé vzorně, hechali jsme ji žít. Před nástupem do první třídy jsme pro jistotu zašli do pedagogicko - psychologické poradny, abychom měli případně argumenty ve škole (nebyly naprosto potřeba, snaha o přeučování se nevyskytla a dnešní pera s keramickou špičkou se nerozmazávají). Po velmi příjemném rozhovoru nejprve se mnou a později s Betynkou (o samotě) paní psycholožka zkonstatovala, že je dominantně levák, zcela jasně při psaní, ale některé činnosti (navlékání korálků, stříhání atd.) dělá a zjevně bude dělat pravou rukou. A samozřejmě jí máme nechat zcela na vlastním uvážení, kterou ruku bude v těchto případech používat.
 Tulačka(Bety 9/96+Anička 4/98) 


Re: Máme doma asi leváka... 

(2.4.2004 12:46:06)
Moimochodem, jestli je dítě levák nebo ne, se prvotně určuje podle toho, jestli má "vůdčí" oko levé nebo pravé. Stačí smotat papír do ruličky a nechat chlapečka, ať se podívá do "dalekohledu". A podle toho, které oko to bude...Ale nevím, zda je to možné v tomto věku.
 Hanka,syn 15 měsíců 
  • 

Re: levák 

(2.4.2004 14:03:04)
Oba s manželem jsme leváci.Od malička jsem s tím moc velké problémy neměla,až později na základní škole se nějaké menší problémy vyskytly.
Moje tchyně /matka manžela/ se snažila manžela už od dětství převést na praváka,jen z důvodu co by tomu řekli lidé. Nakonec to dopadlo tak, že manžel píše pravou rukou ,ale kreslí zásadně levou a ostatní činnosti vykonává zásadně levou rukou.Sám přiznává ,že je kolikrát zmatený a přehazuje si tužku z ruky do ruky, podle toho jestli právě píše nebo kreslí.
Nesouhlasím s předěláváním na praváka. Každý má hold šikovnější jinou ruku,ať je levá nebo pravá.
Mám 15 měsíčního syna, který zatím upřednostňuje ruku pravou, ale kdyby se časem ukázalo ,že bude levák, tak ho v tom podpořím.
Teď už to přece jen mají děti snažší , mají pro leváky pera, nůžky...Za mě nic takového neexistovalo. Dodnes mám také největší problém s otevíráním konzer.
 Píšťalka 


Nebezpečná tchýně 

(3.4.2004 7:19:00)
Milá Lenko. Moje děti jak už jsem psala jsou praváci. Ale pokud by nebyli. Asi bych zakročila. Víš jako pravák dává dítěti všechno do pravé, tak levák do levé. Což nemohl snést můj první manžel, který tvrdil, že tímto způsobem udělám z dcery leváka. A ejhle dcera si vybrala a je z ní pravák jako poleno. Jenže tvůj chlapeček je už dost velký na nějaké přendávání. Teď už by si podle mě měl vybrat sám. Třeba se časem rozhodne, že to s tou pravou rukou bude přece jen lepší, ale nemá cenu ho k tomu takto tlačit. Zásah jeho babičky je velmi nebezpečný. Mé kamarádky tchán se také rozhodl, že jim předělá kluka na praváka. Protože jak on říkal dítě v roce ještě nemůže mít vybráno kterou ruku používat. Jenže opak byl pravdou, kluk už měl vybráno, a noční počůrávání byl jen zlomek toho co se s klukem začalo dít. Na návštěvě u babičky nechtěl jíst. Pak už nechtěl jíst vůbec. Nechtěl malovat ani nic stavět. Byl tak nervově na dně, že odmítal cokoliv kde by musel použít svoji levou ruku. Kamarádce pomohlo až to, když si dupla. Má normálního chlapečka, který chodí do první třídy, učí se dobře, jen má problémy se soustředěním. Bohužel z vlastní zkušenosti vím, že bránit se prarodičům a zvlášť pokud jsou velmi tvrdohlaví, je velmi těžké. Ale asi bys měla upozornit babičku, že jestli s tímto nepřestane, že ji váš chlapeček může přestat mít i rád. Přeji ti hodně trpělivosti s babičkou a hlavně ať se to u vás brzo vyřeší.
 Katka (2,5 letý syn) 
  • 

Re: Máme doma asi leváka... 

(4.4.2004 15:30:07)
Myslím si, že i když budete mít papír v ruce s nějakou studií nebudete mít od tchýně stějně klid.
 manzel, 1x 6 lety kluk 
  • 

Re: Re: Máme doma asi leváka... 

(4.4.2004 23:24:35)
Necetl jsem to cele, ale pripadam si jako ve sci-fi.
Ve 21. stoleti jeste nekdo preucuje levaky???
Takovou tchyni je nutno PACIFIKOVAT naproto tvrdym zpusobem dokud nepochopi, ze to NENI jeji dite!
Sam vim, jak jsou babicky tvrdohlave a z vlastni zkusenosti vim, ze nutne byt nekompromisni az velmi neprijemny a nejake naznaky, ze by neco nemely delat, nestaci.
Ja sam jsem levak a nastesti me nikdo nenapravoval.
 Lidka 
  • 

Re: Máme doma asi leváka... 

(5.4.2004 22:06:13)
Lenko, náš malý /budou mu dva/ se taky někdy jeví jako levák. Od malinkata jsme s ním chodily na neurologii,protože používal zásadně levou stranu. Levou ruku, levou nohu, otáčel se levou stranou...A pan neurolog mi řekl, prý bude nejspíš levák no a co..Což se mi ale nezdá,protože děti v tomhle věku by prý měli používat obě ruce stejně. TeĎ používá obě, a já nevím zda mu lžičku předělat do pravé, nebo nechat tak. Aby v tom neměl zmatek. Zatím ho nechávám v klidu. Jo švagrová své dítě coby batole pleskala po ruce a přendávala mu věci do pravé, jakože je chytá špatně /holt to IQ/, a zjistily až ve třetí třídě, kdy byli v poradně,protože hrozně drápe, že je vlastně předělaný levák.
Jinak Tulačko, není pravda, že když používá pravé oko bude pravák. Náš syn je pravák, a má dominantní levé oko.Má překříženou lateritu...
 Tulačka(Bety 9/96+Anička 4/98) 


Re: Re: Máme doma asi leváka... 

(9.4.2004 12:37:31)
Já vím, že jsou i tyto "zkřížené" případy, ale v ideálním případě platí vazba oko - ruka. Jak se u Vás zkřížená laternita (nevím, jestli jsem to napsala správně). Znám holčičku, která s tím má obrovské problémy, pravděpodobně negativně zapůsobilo přeučování, a nyní (10 let) je dys- úplně všechnoa musela být přeřazena do zvláštní školy. Máte také problémy? T.
 Lidka 
  • 

Re: Re: Re: Máme doma asi leváka... 

(9.4.2004 19:42:00)
Tulačko, zkříšenou lateritu má starší syn /bude mu deset/. Je dysgrafik a dysortografik. Ale byl od narození normální pravák. To, že to má zkřížený poznala až spec. pedagožka v poradně, kde jsme byli skrz tu dysgrafii.
 Tulačka(Bety 9/96+Anička 4/98) 


Re: Re: Máme doma asi leváka... 

(9.4.2004 12:46:16)
Omlouvám se, až teď jsem si všimla, že malému jsou 2 roky, takže asi problémy výše uvedeného rázu nemáte.Když jsme byli v pedag. - psych. poradně ptala jsem se i na jezení (jak jsem psala, Betynka je v mnoha ohledech, včetně jídla "obojetník" a zajímalo to i učitelky v MŠ). Psycholožka mi řekla, že se to ustálí až v první třídě, mám dát na výběr,ale pak se držet dříve vybrné ruky (kterou to jde líp).T.
 Dandy 


Re: Re: Re: Máme doma asi leváka... 

(25.6.2004 21:37:24)
Ahoj holky!

Já jsem levák a jako dítě jsem to docela pocítila. Doma to vůbec neřešili, dělala jsem všechno levou, tak to tak naši nechali. Ale, jak jsem nastoupila do školy, byla jsem jsem jediný levák ve třídě a učitelky si myslely, že chci být zajímavá. Posílali mě do nějakých poraden, jestli jsem OK. Mamka to se mnou absolvovala pouze jednou, pak jsme to ignorovali. Ve škole jsem v matice musela psát na tabuli pouze pravou, ale nešlo mi to, tak jsem přišla s brekem a pětkou. Potom naši udělali ve škole takový vítr, že jsem byla konečně uznaná za leváka. Psát plnícím perem levák nedokáže, všechno si maže, nůžky potřebuje taky levé.To jsou ale jen prkotiny a doufám, že dneska se to stát už nemůže!!
Můj kluk má 2,5roku, nechávám ho atˇsi hraje rukou kterou chce, bohužel dělám
typicky levé chyby, dávám třeba misku na levou stranu, rohlík mu podávám do levé, ale myslím, že si nakonec vybere ruku kterou bude chtít. Rozhodně se nepůjdu nikam radit, to by musel mít jiné problémy. Leváci jsou naprosto stejní jako praváci.
Nedělejte z toho maminky, PROSÍM dětěm trable!!!!


 Cencul, Mirka 3 roky 
  • 

Re: Máme doma asi leváka... 

(6.4.2004 13:36:20)
Ahojky, ja mám doma asi tiež laváka. Mirka preferuje lavu ruku prakticky od kedy zacala uchopovat veci. Natahovala sa zásadne lavou. Neskor brala lyžičku do lavej a teraz kresli lavou. Ale nechavam ju aj ked pouziva pravu. Nech si sama vyberie. K tej tchýni: no ja som sa kvoli nej prestahovala 700 km. Teraz chodí na návštevu tri-štyry krát do roka a aj to stačí. Ja som vynervovaná, Mirka nechce minimalne tyzden jest, ale predtym to bolo na dennom poriadku. Zial svokru si nevyberieme.
 Elinor 


Re: předělaný levák 

(7.4.2004 15:34:03)
Já jsem z největší pravděpodobností byla jasný levák, ale můj otec nesnesl to pomyšlení, že on by měl mít dítě, které se nějak vymyká. Výsledkem akorát bylo, že kdykoliv jsem něco vzala do levé ruky, tak mě přes ni bouchl a čekal až danou věc přendám do pravé. Levou ruku nazýval "krchňačkou" a dodnes je to ve mě zakódováno jako nadávka. Sice pravou píši, ale levá je stále dominantní a silnější, cokoliv potřebuji udělat silou, beru to do levé ruky. Až v dospělosti jsem s pomocí mého manžela přišla na to, že většina mých psychických problémů souvisí právě z nátlaku v dětství a podrývání sebevědomí. Jsem ráda, že dnešní doba nědělá z leváků něco méněcenného a rozhodně své dítě nebudu "předělávat".
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


Mame doma asi levaka II 

(8.4.2004 9:10:16)
Ja vam vsem strasne moc dekuji za dusevni podporu a za nazory.
Diky diky diky
Lenka
 Majka ( 6,8) 
  • 

Re: Leváci 

(12.7.2004 22:13:42)
Milí ľaváci, nedajte si vziať svoju jedinečnosť a odlišnosť. Myslím, že časy masívneho "pravoručstva" sú preč a šikovnejšia ľavá ruka nie je nič menejcenné.
Naša dcéra sa prejavila ako tvrdá ľaváčka v dvoch rokoch pri držaní farbičiek. Mala tendenciu písať oboma rukami, ale stále častejšie si dávala farbičky do ľavej ruky.
Vďaka za perá Tornádo, ktoré sa pri písaní nerozmazávajú a ak neviete, ako
písať v prvej triede, posaďte si vedľa seba dospelého ľaváka, nech vám ukáže, ako nakláňať zošit a držať pero a tužku.Oplakali sme písanie písmenka m. To som si zobrala ja pero do ľavej ruky a snažila sa písať, aby som vedela, ako otočiť zošit, na ktorú stranu ho nakloniť.
Šnúrky na topánkach sa musela naučiť viazať sama a keď sa prihlásila v družine na vyšívanie, užasla som, lebo pani vychovávateľka ju naučila narábať ihlou bez väčších problémov.
Jediná vec je u nás tabu: nemožeme o nikom povedať, že je nešikovný a že má obe ruky ľavé...
 Mirka 
  • 

překvapivé otázky leváka 

(1.11.2007 8:30:59)
Já mám doma prvňáčka leváka, takže teď řeším psaní a ostatní věci, které jsem zatím nechávala volně plynout, ale mám dojem, že něco na těch uměleckých sklonech možná bude. Můj syn si kreslí od rána do večera a do školy se mu moc nechce, protože musí jenom sedět, když "by si zrovna potřeboval nakreslit zoologickou zahradu". Těší se do kroužku keramiky a lega, protože tam aspoň něco dělá. Podle paní učitelky je hyperaktivní, chytrý a taky upovídany. Nedávno mě překvapil tím, jak sledoval reklamu v televizy(procházel okolo) a říkali tam něco o tom, že dostanete 10 návleků na vysavač zdarma. Návleky tam byly naskládané do čtverce a on se mě ptal, jak může být deset utěrek ve třech řadách. Když jsem se nad tím zamyslela, tak jsem došla k závěru, že desátý návlek byl na vysavači, ale byla jsem překvapená, že dítě, které neumí ještě ani sčítat a odčítat si toho všimlo.Ještě se musím zaměřit na tu reklamu, abych přesně zjistila, jestli jsou opravdu ve 3řadách po 3 kusech, protože já jsem tu reklamu moc nesledovala. Taky je to spousta dalších dotazů a drobností, které mě u šestiletého dítěte zarážejí, ale možná jsou fakt leváci trochu inteligentnější. Každopádně ať je to jak chce, je potřeba dát tomu človíčkovi prostor ve všem co ho zajímá a nechovat se k němu jako k malému hloupému dítěti, které nic nechápe. Zdravím a přeju hezký den
 Miriam, syn 9 let 
  • 

Levák??? 

(20.3.2001 16:46:03)
Můj syn byl, i přes můj odpor, školou označen za praváka. Ve třetí třídě dostal novou třídní, která konstatovala, že chlapec neumí psát některá písmena, vynechává znaky atd. a v poradně nám sdělili, že je dys... skoro dysmozek, řekla bych já. Nicméně pravák. Protože jsem se odmítla smířit s náhlým výskytem asi pěti poruch učení u dítěte, majícího pouze dvě dvojky (z tělocviku a češtiny), vzala jsem dítě jinam a hle! psycholog konstatoval, že dítě je levák a psycholožka...(Doplňte dle uvážení). Najednou se zjistilo, že písmenka, která údajně nezmáme, umíme docela dobře levou, že diktáty máme bez chyb, jen pomaleji, že když píšeme levou, tak to po sobě přečteme. Měsíc, kdy jsme po příchodu ze školy vytáhli písanku a psali a psali, aby stačil spolužákům, byl nápor na mě i na syna, ale přinesl ovoce. Jen by mě zajímalo, kolik takovýchto "praváků" mezi námi chodí a kolik dětí doplácí na neodborně provedené testy? Proč škola není povinna přihlédnout ke zprávě z poradny, kde se už v pěti letech psalo, že dítě upřednostňuje levou ruku? Sama jsem převedený levák a otec - docent desriptivní geometrie šílel, když jsem na vysoké udělala rys v tužce pravou a pak vzala pero do levé a obtáhla ho tuší. Nevím ale například, co s hodinkami - dát je na pravou, tedy nepoužívanou ruku, nebo na levou - tedy používanou? A spoustu dalších věcí...
 Jana (levák) 
  • 

Re: Levák??? 

(21.3.2001 9:09:44)
Myslím, že nejlepší je to nechat na tom kterém člověku, jak mu to vyhovuje, já třeba hodinky nenosím vůbec, ale když jsem je dřív nosila, tak na levé.
Někteří lidé mají problémy s počítačovou myší, pro leváka je asi nejpříjemnější používat levou ruku, i když si nemyslím, že je nutné nastavovat obráceně tlačítka (protože ne vždy má člověk počítač jen sám pro sebe, pak je to třeba přepínat, a pro mě tedy to nastavení pro praváky neznamenalo žádný problém, řekla bych, že jde jen o zvyk).
Pro mě osobně je největším kamenem úrazu otvírání konzerv, protože všechny otvíráky jsou pro praváky, i když možná je to moje nešikovnost a nebo jsou některé konzervy fakt blbě udělaný.
 Lenka, syn 7 letý je levák 
  • 

Re: Re: Levák??? 

(28.3.2002 21:39:45)
Přečetla jsem si Tvůj příspěvek.
Zaujalo mě to s počítačovou myší.Syn - levák - se ji naučil používat pravou rukou.(Všichni ostatní doma jsme praváci, takže by bylo složité stále myš přehazovat).

Počítačuje asi od svých 4 let, a myš mu nedělá problémy.Zato jí, píše a vše ostatní dělá levou rukou.

 Martina 
  • 

Levák v rodině 

(27.3.2001 11:50:01)
Když jsme asi před 24 lety zjistili, že syn upřednostňuje levou ruku, brali jsme to jako naprosto normální věc, protože jsme věděli, že to zdědil po svém tátovi. Když nastoupil do školky, tak se nad tím rovněž nikdo nepozastavoval, neměl žádné problémy, naopak, krásně kreslil a to i křídou nebo vodovkama. V první třídě hned po tužce dostal povolení od paní učitelky používat čínskou propisovačku. Ani pak neměl problémy, vždycky pěkně psal a doposud píše. Nikdy nás nikdo neposílal (NAŠTĚSTÍ) na nějaká psychologická vyšetření, zda je u něho dominantní levá nebo pravá ruka. Se svým leváctvím nikdy neměl problémy a tak když jsme zjistili, že levou ruku upřednostňuje i jeho malá dcerka, bereme to jako danou normální věc a věřím, že nikoho nenapadne ji někdy přeučovat na pravou ruku. Zvlášť když už ráda kreslí, stejně jako táta.....
 Jitka, dcera levačka 
  • 

Re: Levák v rodině 

(16.9.2004 10:12:42)
Moje dcera je také levoruká, máti se mne pokoušela přesvědčit, že ji mám přecvičovat (a dokonce i otec lékař - přinesli mi nějakou asi 30 let starou knížku, že je to vhodné), ale prosadila jsem svou a teď jsem moc ráda - Kristýnka je nadaná jak matematicky (její logiku bych chtěla mít, fakt), tak hudebně, výtvarně. Jen ji neumím naučit plést - já jsem pravačka, tak jí to nějak neumím vysvětlit obráceně. Zkoušeli jste to, leváci? A co mne ještě napadlo - bylo by dobré nějak vyvinout tlak na výrobce všeho možného, aby na leváky začali víc myslet, ty písanky třeba jsou naprosto jednoznačné - proč by nemohl být předtisk písmenka na obou stranách řádku, a takových věcí je řada ... Docela bych do toho měla chuť, prosím, dejte mi inspiraci na další věci, které by byly vhodné pro leváky (škrabka a nůžky jsou jasné). Jitka
 papajana 


Re: Re: Levák v rodině 

(19.9.2004 19:40:28)
Jitko, jen tě chci uklidnit. Písanky jsou sice jednoznačné, ale už v dalších letech si bude moci dcerka přikládat předlohy písmen na druhou stranu. Zkoušela jsi test laterality?
 Lída, 3 kluci a holka 
  • 

Re: Re: Levák v rodině 

(21.9.2004 9:51:22)
Jitko,

spousta leváků plete úplně stejně jako praváci. Ono je to pak výhodnější, že si třeba nemusíš "převracet" návody. Koneckonců, pletení je obouruká činnost. Nebo si můžeš dcerku posadit naproti sobě a může zkoušet to, co předvádíš, opakovat zrcadlově. Vzpomínám si, že jsem dokonce viděla knihu, kde bylo popsané pletení i pro leváky, včetně obrázků. Bohužel si nevzpomenu, jak se jmenovala :-((
 Lída, 3 kluci a holka 
  • 

Re: Re: Levák v rodině 

(30.9.2004 10:20:31)
Ahoj Jitko,
ještě něco k tomu pletení: teď má vyjít speciál Praktické ženy se školičkou pletení, a to i pro leváky.
 Kateřina (kluk 10-levák,holka 8,5) 
  • 

levák 

(27.3.2001 21:05:39)
Mám syna leváka.Nikdy jsme ho nepřeučovali.Ani ve škole nebyl problém.Je to výborný žák,perfektně čte a teď i krásně píše.Má velmi klidnou povahu.Jen s jednou věcí je problém:je neuvěřitelně ukecaný.Jeho slovní zásoba je velmi bohatá.Paní učitelka to řeší tím ,že ho častěji vyvolává.Vůbec se mi nezdá,že by do poznatků z filmu zapadal.Tak nevím.Je fakt,že jsme museli shánět kvalitní nůžky pro leváky, ale hází pravou rukou.
 Anna 
  • 

Re: levák 

(27.4.2002 20:03:06)
Take mame kluka, ktery od malicka uprednostnoval levou ruku. Nikoho nas nenapadlo ho preucovat a tak krome strihani nuzkami (nastesti jsem sehnala pro levaky) problemy nebyly. Nas druhy syn je pravak, velice rad napodobuje starsiho a casto se k nemu macka na zidli. A takhle spolu pohodlene mohou malovat, jist...
Pocitacovou mys se nas "levacek" naucil pouzivat pravou rukou a kdyz jsme mu prehodili na levou ruku, sam ji chtel zase vratit. To je jedine co pravou zvlada. A co se mluveni a vyjadrovani tyka, vubec nezapada do zminovaneho filmu, je to nas "povidalek". Mluvit zacal uz v roce a pul a dodnes pusu nezavrel. Dovede se bavit s kymkoliv a o cemkoliv.

Anna
 Lenka(levák),syn 6 let ,13.5. 
  • 

Leváci 

(13.5.2001 13:55:39)
V první třídě jsme byli tři leváci a nejdříve ze všech dětí(k všeobecné závisti)jsme směli používat propisovací pero - tzv. "číňana".
Co se týká technických pomůcek pro leváky... jediné na co nedám dopustit,je ŠKRABKA NA BRAMBORY!!!I když pochopitelně umím použít i tu "praváckou".
Nůžky, počítačovou myš apod. používám "pravou" variantu, zvykla jsem si a nevadí mi to.
Rozčilují mě ale různé průpisové doklady v malých silných bločcích, které mají kolonku na podpis blízko hřbetní části bloku.Ty když podepisuji, může mě vzít čert.

 Karel Půček, synáček školkáček 
  • 

vodovod levou, hodinky na pravé atd. 50 na 50 

(23.2.2004 17:38:01)
S bratrem jsme prošli kdejakym ustavem a to,že jseme psali levou pravou podle nálady nás diskvalifikovalo do role nezvladatelnych. Oba dva sbratrem jsme začali psát už na základce tiskacím, protože jsme nesnesli ten tlak ohledně čitelnosti. Dodneška vynechávám písmenka a občas i slůvko.
Syn je po mně, rodina manželky považuje pravou za jedinou správnou a tak su zvědavý, kdy se dozvím něco o špatné výchově.
 Tereza,studentka 
  • 

Leváci-potřebuji pomoc! 

(28.3.2004 13:40:18)
Studuji 8-leté gymnázium, 5. rokem a letos píši seminární práci ze sociologie na téma levorukost. sama jsem pravák,ale právě proto mě toto téma zajímá. I pro mě je nepochopitelné,jak někdo může psát levou rukou,ale vím,že já bych také nedovedla vysvětlit,proč já píšu pravou a ne levou.
chtěla byhc vás všechny-leváky-požádat o pomoc. Ráda bych ve své práci uvedla, s jakými úskalími se v životě setkáváte, např. škrabky na brambory, nůžky..To jsou ty více známé a zmiňované,ale jistě ne jediné nástroje,které vám mohou dělat problémy. Pokud byste mi tedy měli co říct,moc vás prosím,napiště mi na mail,je uvedený výše, ale prosím co nejdříve,práci 26.4.2004 musím odevzdat.
Předem všem děkuji a přeji mnoho štěstí do života
Tereza
 Irena  
  • 

Re: Leváci-potřebuji pomoc! 

(30.3.2004 14:10:10)
Terezko,
nevím, proč je pro tebe nepochopitelné, že někdo píše pravou a někdo levou - každý má možnost volby - vybere si ruku, kterou má prostě vrozeně šikovnější. Tedy v současné době již ano, dříve tomu tak nebylo. Já jsem např. ve škole psala rukou pravou (ač jsem levák ), ale v dospělosti jsem se sama naučila psát levou - takže teď umím psát oběma rukama stejně. ( Upřímně řečeno, psát levou rukou je těžší, protože člověk pero "tlačí" před rukou, zatímco při psaní pravou ho "táhne" za rukou - je to prostě úplně jiný druh pohybu. )
Pokud jde o problémy s náčiním, byly jen takové drobné. Škrabku zvládnu leváckou i praváckou (když používám pravou škrabku, spíš otáčím bramborou, kterou mám v levé ruce ), nůžkami pro praváky jde velmi špatně stříhat levou rukou ( není vidět "čára", po které se stříhá ) - takže nůžky pro leváky jsou rozhodně přínosem. Podobně srp je uzpůsoben na sekání pravou rukou ( naštěstí máme sekačku !). Jediný větší problém, se kterým jsem se jako levák potkala, bylo otvírání konzerv klasickým otvírákem ( jediný obouručně použitelný typ otvírače konzerv je tzv. kolečkový ).
Tolik asi k mým zkušenostem. Pokud bys měla podrobnější dotazy nebo chtěla vyplnit nějaký dotazník, napiš mi na můj e-mail.
 Terezka 
  • 

Re: Leváci-potřebuji pomoc! 

(31.3.2004 20:56:22)
Moc Vám Irenko děkuji,přesně o tohle mi šlo a jsem ráda,že se toho někdo chytnul :) S tím nepochopním je to tak,že jsem zkoušela vzít tužku do levé ruky a usilovně jsem hodinu opisovala text a výsledkem byla jen změť čar na rozmazaném papíře a ruka zkroucená v nepřirozené křeči :) Hodina určitě nestačí,ale na testování mi to stačilo:) Bude to o té nadanosti,s tím souhlasím. u nás v rodině nikdo nikdy levou nepsal(co pamatuji)a ani já k tomu sklony neměla,prostě mě to jen zajímalo.
Ještě jednou děkuji a doufám,že nebude vadit,když se zase ozvu.

terezka

P.S.: Tykání mi tedy v žádném případě nevadí:)
 Irena 
  • 

Re: Re: Leváci-potřebuji pomoc! 

(2.4.2004 7:27:58)
Klidně se ozvi, když budeš něco potřebovat. ( Raději na moji e-mailovou adresu, kterou jsem zde vyplnila, na tyto stránky se totiž
nedívám tak často. )
Irena
 inga 
  • 

Pozor - pomocky pre lavakov Re: pomocky pre lavakov 

(29.12.2004 21:54:42)
Ked potrebujete pomoc, tak vam mozem odporucit vybornu stranku s pomockami pre lavakov, su tam noznice, otvaraky na konzervy, pera, a este vela dobrych veci pre nas lavakov. stranka je na www.lavaci.sk
 Jaruška 
  • 

Re: Pozor - pomocky pre lavakovRe: pomocky pre lavakov 

(16.10.2007 21:11:32)
A já jsem našla obchod pro leváky v Čechách na www.obchodprolevaky.cz
 Miro, 3 dospělé děti a ještě vnoučata 
  • 

nepřecvičovat ! 

(6.4.2004 18:45:31)
Nejsme zastánce přecvičování. Přirozenost je nejlepším prostředkem jak zvládnout budoucnost.
Uvědmme si, že jsou celé národy, které stále píší levou rukou. U těch by se dominance pravé ruky jevila zvláštní. Arabi píší zprava do leva a je jich 120 milionů, Indové doprava, Číňané od shora dolu.
Vědecky je zjištěno ze statistik, že leváci jsou spíše jemné, chápavé povahy a v IQ mírně převyšují praváky. Inteligentního leváka nechat přecvičovat - to je přece síla. Proč násilí?
Jsou také oblati, kde je leváků více. Ve městě Tula se koncentruje kovářské řemeso už od pravádvna, tamější meče byly vyhlášené už za časů Muromce a skoro všichni kováři jsou tam leváci.
Netrapme leváky, nepomůže to.
Dostal jsem tu ale inspiraci: at nekdo vymyslí otevírač pro oboje ruce !
 irena (Míša5/00+Maruš3/03) 


Re: nepřecvičovat ! 

(6.4.2004 19:04:29)
Jsi levák??? :)
Moje mamka jo a proto např. nepoužívá škrabku na brambory. Ja su pravák.
 Lída 
  • 

Jsem levák? 

(1.10.2005 7:07:57)
Taky mám malý dotázek.Je mi teď 19. Píšu sice pravou rukou, stříhám, čistím si zuby, hážu míček (což je nevýhoda, protože levou ruku mám silnější), ale věci beru zásadně levou rukou, piju,jím levou,telefon si přikládám jen k levému uchu (jakobych na pravé straně nerozumněla, co mi kdo říká), sms píšu levou, pravou to neumím, hladím kočku zásadně levou rukou...Ale na bruslích nejsem schopná zabrzdit pravou nohou, zato levou mi to jde báječně. Říkala jsem si, jestli bych se třeba i nemohla naučit psát levou rukou, ale to mi opravdu nejde. Co si o tom myslíte? Jsem levák či pravák?
 Katarina 
  • 

lavactvo 

(27.4.2004 3:28:48)
Rada by som vedela, ci je mozne najst na internete bibliografiu studii, clankov, vyzkum, ktory sa udial na temu lavactvo. Autor clanku sa zmienil o vyzkume z 90-tych rokov, ktory dospel k zaveru, ze precvicovanie ma negativny dopad na dieta. Mohla by som dostat tieto informacie, ak je to mozne?
Dakujem,
Katarina
 Přecvičený levák 
  • 

Re: Přecvičování 

(29.8.2004 0:07:16)
Když jsem si četl příspěvky na této stránce, připadal jsem si jak kmet.To jsem nedávno oslavil 35.narozeniny. Než jsem šel do školy, byli semnou rodiče u doktorky. Ta jim zdělila, že by bylo asi lepší, kdybych šel o rok dýl. Pro nějaky ty mozkový disfunkce. Samozřejmě šel jsem hnet. Začal jsem psat levou rukou a dle mámi, jsem psal velmi pěkně. Ovšem byl problém. Plmící pero se velmi dobře rozmazávalo. Paní učitelka několikrát "doporučila" rodičům přeučení na pravou a při jednom domácím úkolu otec rozhodně zasáh. Takže, 28 let jsem škrábal tak, že jsem to po sobě nepřečet, ale pravou. Mé studijní výsletky tomu opravdu odpovidali. Zadrhávám, nebo přehodím slova jen když se rozčílím, nebo chci něco vyhrknout. Nyní rok píšu jen levou a snažím se i ostatní činnosti převíst na druhou ruku. Nejvice u psaní jsem pochopil jak člověk (první tuto přecvičovací zkušenost jsem uspěšně zapoměl) dostává zabrat. Bolela mě ruka, hlava a vlastně celý tělo. Po měsici příležitostního psaní jsem psal stejně jako pravou, ale rychlost mi chybí do dnes.O tyto věci se zajímám až nyní. Nevím jestli dělám dobř, ale za ten rok mě to asi změnilo (samozřejmě jen trochu). Rád bych se dozvěděl o podobných zkušenostech jiných. Díky. Ignác.
 Petra 
  • 

Re: Re: Přecvičování 

(2.2.2005 15:04:50)
Mam podobnou zkusenost jako Ty, Ignaci. Je mi 40, od prvni tridy jsem psala i kreslila pravou rukou. Pouze na cinnosti, ktere jsem se ucila az tak okolo 10. roku zivota, pouzivam vyhradne levou ruku ( krajeni, zehleni, natirani stetcem, hazeni atp. ) Prede dvema lety jsem byla dlouhodobe nemocna, tedy jsem mela dost casu na experimenty a tak jsem si rekla, ze se naucim i psat levou. Dalo to dost prace, hlavne jsem stale nemohla najit ten spravny sklon papiru a pisma. Ted uz ale pisu obema rukama stejne, levou se mi pise lepe, mene krecovite, i kdyz trochu pomaleji nez pravou.
Je to zajimave, ten vrozeny levak v cloveku proste zustava cely zivot a ani po letitem precvicovani se neda znicit. Vubec nechapu, proc se levaci u nas jeste relativne nedavno precvicovali, zatimco ve svete je spousta 60-70 letych lidi pisicich levou rukou, u nas v tehle generaci je to asi jen vyjimkou. I my mladsi jsme jeste museli trpet a nechat se predelavat na pravaky - dnes uz tohle doufam nikoho ani nenapadne!!!
 Pavel 
  • 

Re: Přecvičování 

(23.6.2018 9:11:57)
Dobrý den, mám stejný problém který jste měl Vy. Změnilo se to u Vás k lepšímu když jste se sám učil v pozdějším věku zpátky na levou?
Děkuji za odpověď.
 Josef, 21 let, přeučený levák 
  • 

Jsem (bohužel) úspěšně přeučený levák 

(21.10.2004 1:33:23)
Od malička jsem bral vždycky vše do pravé ruky, nikdy mě nikdo nenutil a mě samotného to taky ani nikdy nenapadlo. Odjakživa píšu pravou. Řekli byste teda "Tak jseš teda pravák!", ale není tomu tak. V některých činnostech v ní mám více citu, než v pravé. Krom toho koktám. Příčina mé koktavosti je právě v přeučeném leváctví. Musim si dávat pozor, aby byla levá polovina těla dostatečně zaměstávána (např. jsem se naučil brát telefon do levé ruky), abych koktal méně, krom toho se cítím celkově lépe a má to i další výhody (komunikativnost, extraverze, zřetelné mluvení, větší šikovnost ve sportu, lepší ovládání mimiky, větší pocitovost, atd). Bohužel psychologové, se kterými jsem se setkal, mi většina tvrdila, že jsem pravák. Říkám "většina", takže byli i takoví, co měli názor, že jsem levák. Když ale tak vzpomínám, tak jsem se např. nemoh naučit zavazovat tkaničky pravou. Šlo mi to až levou. Možná patřím mezi těch 3-5% lidí, kteří mají tzv. nevyjasněnou lateralitu, čili u nich neni jisté, zda jsou praváci či leváci.
 lada 
  • 

co jsem? 

(13.9.2005 2:43:19)
Jsem levák či pravák?
Levou rikou píšu, levou nohou kopu do míče, hokejku držím na levo

Pravou stříhám, hážu, držím nůž

CO TEDY JSEM LEVÁK ČI PRAVÁK???
 Hyena 
  • 

Re: co jsem? 

(14.8.2006 11:20:38)
Nelám si tým hlavu. Ak píšeš ľavou, pokojne sa môžeš vyhlasovať za ľaváka. Aj ja to tak robím. Pritom nôž držím v pravej ruke, myš pri počítači mám napravo, strihám pravou rukou, etc.
 ŠJů 
  • 

Odkaz na článek 

(27.2.2006 5:34:42)
V otevřené encyklopedii Wikipedia je nový článek o leváctví (http://cs.wikipedia.org/wiki/Lev%C3%A1k).
Je spíše teoretický, praktických rad tam moc není. Každý může text upravovat nebo doplňovat. Podívejte se, jestli vás nějaká informace nezaujme nebo jestli nemáte, co byste tam doplnili nebo opravili. Základ článku je překlad z anglické verze, určitě by stálo za to tam doplnit, jak se u nás měnil přístup k levákům a kdo se o to zasloužil.
 Anezob 
  • 

psaní oběma rukama 

(20.2.2007 17:27:44)
ahoj,
mě dal táta, když jsem šla do první třídy vybrat- piš kterou rukou chceš, ale normální je psát pravou(1969). takže od šesti let píšu pravou, zásadně kreslím levou, kterou umím i psát kterýmkoliv směrem a jenom levou luštím křížovky. Je fakt, pravou škrábu a levou taky, ale tou proto, že jí mám nevypsanou
 Marietta, 17 let 
  • 

Jsem levák nebo ne? 

(11.3.2007 10:33:00)
Dřív jsem dělala hodně činností pravou rukou a ve škole jsem začala psát pravou jako ostatní děti. Teď ale postupem času používám stále víc pravou, jakékoliv ruční práce (šití, vyšívání, ...) dělám levou, když se jí polívka, beru lžíci do levé ruky. Umím psát oběma rukama. Pravou sice líp, ale připisuju to tomu, že je vytrénovanější. Kdybych stejně dlouho psala levou, bylo by to naopak. Takže teď to dělám tak, že ve škole píšu pravou a doma levou =)
 Ivan 
  • 

Re: Jsem levák nebo ne? 

(13.3.2007 7:14:28)
čti na www.prolevaky.cz
 Léňa 
  • 

Re: Jsem levák nebo ne? 

(28.10.2007 22:56:36)
Já to mám asi podobně jako ty. Zjistila jsem, že mám levou ruku šikovnější než pravou až někdy v 11 letech, do té doby jsem všechno dělala pravou ( na žádné přecvičování si nepamatuju a mamka tvrdí, že jsem se odmala projevovala jako pravák ... ale kdo ví?) Takže činnosti, které jsem se učila až od tohoto věku, dělám automaticky levou a pravou je ani neumím ( třeba žehlení, práce s kladívkem, pilou, natírání, ale i krájení ), ostatní zvládám oběma. A psát umím oběma prakticky stejně rychle i úhledně( liší se jen sklon písma ).
 SmíšekMíša 


Jsem hrdá,že jsem levačka!! 

(24.5.2008 23:19:06)
Jsem hrdá,že jsem levačka a že i ma dcerka bude.Mnoho lidí si myslí že levaci mají nějaký problemy například otvírani plechovek a tak ale není to pravda je kolem levaku plno mýtů ale většinou nepravdivích tento článek se mi líbil ukázal jak se kdysi levaci museli předělávat na pravaky a i ja mela s tím zkušenosti ještě v roce 96 se me snažila učitelka nutit psát pravou rukou naštěstí zasahli rodiče a ja byla rada byl to stresující nátlak v 11letech.Někdy i v dnešní době se lidé nechápavě dívají že píši levou rukou.Jsem vynikající malířka obrazu.Ma dcerka levou rukou kreslí ji a předělávat ji na pravačku nebudu záleží čistě na ní jakou rukou bude psát vím že bych jí ve 2 letech jen popletla.V dnešní době už je hodně pomůcek a věci pro leváky a než dcerka pujde do první třídy bude toho ješte víc.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.