| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku K výživě novorozenců a kojenců

 Celkem 169 názorů.
 Jana, 19. týden 
  • 

Otázka k medu 

(16.3.2001 18:10:51)
Ve článku se píše i o medu. S medem souvisí i moje otázka.
V přípravých kurzech k rodičovství nám bylo zdůrazněno, že dítěti mladšímu 1 roku by se med za žádných okolností neměl podat, protože určité látky v něm by mohly v dítěti vyvolat až otravu. (Jen pro iformaci, tyto kurzy absolvujeme ve Spojených Státech. Na těchto stránkách jsem žádná varování ohledně medu nenašla.)
Mohli byste jste se k této otázce vyjádřit?
Mockrát děkuji a těším se na Vaše přízpěvky.
Jana
 Marcela + Vanda 10. měs. 
  • 

Re: Otázka k medu 

(19.3.2001 7:28:21)
Ahoj Jani,
jediné co jsem se tady v Čechách o medu dověděla je doporučení Dr. Fořta - med ano, ale převařený.
Někdy se můžou v medu vyskytnout bakterie, které by vedly k oné otravě. (Vím i název, ale nejsem si 100% jistá, takže ho neuvedu). Převařením tyhle bakterie zničíš (bohužel i zničíš látky prospěšné).

Takže já osobně med nepoužívám (pro dceru). Ale také nepoužívám nic jiného - ono to bez slazení jde také :)
 Viktor 
  • 

Re: Re: Otázka k medu 

(29.4.2004 1:43:41)
V žádném případě se medu nemusíte bát a nijak ho převařovat nic se vaší malé nestane rozhodne se toho nebojte Dr. Viktor Ph.D.
 Daniela+Nithi 


Re: Re: Re: Otázka k medu 

(29.4.2004 2:19:31)
Drahy pane doktore, nevim jak v CR, ale pres ocean se med detem do jednoho roku opravdu nedoporucuje a to kvuli botulismu.
Jak kniha jenz vydava Health Canada a co si vsechny maminky ( alespon v QC) berou domu rika, med obsahuje spory jenz muzou zpusobit botulismus- zridka se vyskytujici jez casto fatalni nemoc.
 Daniela+Nithi 


Re: Re: Re: Re: Otázka k medu 

(29.4.2004 2:20:14)
Berou domu - myslela jsem z porodnice....
 Lida+2 
  • 

Re: Re: Re: Otázka k medu 

(29.4.2004 18:09:57)
Mily pane doktore Viktore,
jak uz se zde zminila jedna matka, v zemich mimo CR (ja osobne ziji v UK) a precetla jsem temer vsechnu dostupnou UK a USA literaturu tykajicich se vychovy deti apd. Tak v techto publikacich je vsude napsano, NEPODAVAT!!!!! detem do 12m med (prave kvuli te bakterii botulo-charakteru, ktera dospelemu nic neudela ale pro kojence muze byt fatalni). Take se doporuceje nepodavat detem med, ktery neprosel "procesem" tj. podavat med pouze kupovany (ne domaci).


Takze pane doktore Viktore, mozna by stalo za to studovat i ze zahranicnich zdroju (nase republika je preci jen malizka na to, aby byla schopna delat vsechny vyzkumy)
 Majka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Otazka k medu 

(29.4.2004 20:11:00)
A prosim te, kde se daji ty studie sehnat? A jak se ty botuliny do medu dostanou? Pouzivame med zcela bezne, mame v rodine a v okoli nekolik vcelaru, ale nikdy jsem o podobnem problemu neslysela.
 hanka dcera 5 mesíců 
  • 

Re: Re: Re: Re: Otázka k medu 

(6.6.2005 8:12:34)
Na toto musim reagovat, ano nase republika je malinka, ale tak omezeny nejsme, kazdy MUDr. v teto republice vi, co je to botulismus u kojencu, takze kazdy MUDr. vi, ze med se kojencum davat nesmi.
 Erika a Peťko 


Re: Re: Re: Re: Re: Otázka k medu 

(6.6.2005 11:15:50)
Hanka, čo je to botulizmus? Ja viem, že med sa dávať nesmie, ale nikto mi nevysvetlil nikdy, prečo....? ;o)
 Cockney 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Otázka k medu 

(6.6.2005 12:07:11)
Ja vim, ja vim, ;-))))!, botulinismus z jidla je onemocneni zpusobene neurotoxinem, ktery produkuje bakterie Clostridium botulinum. Tento toxin je nesmirne ucinny a v neuveritelne malych koncetracich muze zpusobit i u dospelych smrt. Nejcastejsim zdrojem jsou nespravne pripravene domaci konzervy s nizkou kyselosti (nalozene maso). U nas byly pred asi 10ti lety hlaseny pripady butulinismu z konzerv s jahodami z Ciny.
U malych deti je botulinismus nejcasteji z medu, ktery muze obsahovat spory bakterie a ve strevech pak bakterie produkuji zmineny toxin.
Jeste existuje botulinismus ze zraneni (spory bakterii jsou prirozene v zemi), ten je nejvice rozsiren mezi narkomany, tam se bakterie romnozuji primo v krvi.
Mimochodem botulinotoxin se pouziva take v lekarstvi k velmi ucinnym lecbam a taky k odstranovani vrasek.
 dajkajedna 


Re: Otázka k medu 

(13.10.2009 22:37:26)
Ono všechno z Kanady a USA nemusí být to správné...
Imunita človíčka je stabilní až okolo 3. roku dítěte, a ne ve 12 měsících !! S medem se to má tak, že si můžete nechat udělat rozbor medu (od včelaře nejlépe) :-)), vůbec ne kupovaný - ten je vyroben synteticky a včely neviděl ani z rychlíku. V pravém včelím medu jsou naopak velmi prospěšné prvky. Kdo je líný nechat dělat rozbor a následně správně med skladovat a nabírat vždy čistou lžičkou !!(ne olízanou), ať raději med nedává do 3 let dítěte. Lékaři se neshodnou, protože málokterý je zároveň včelař...~d~
 Eva,chlapeček(10 měsíců) 
  • 

nechce jíst 

(3.6.2007 11:10:57)
Dobrý den,obracím se na vás s prosbou o radu.Náš chlapeček(8 měsíců gestačně,narozen předčasně tj.10 měsíců od porodu)nechce jíst.Je to velmi komplikované a trvá to již 6 měsíců.Začalo to tzv.bojkotem kojení,s kterým jsme bojovali 3 měsíce s pomocí snad všech dostupných rad a laktačních poradkyň a poté jsme kapitulovali.Mleko si od té doby odstříkávám(mléka mám dost) a dáváme mu ho lahví Avent.Z počátku pil z lahve pěkně,ale od jisté doby nam bojkotuje i lahev.Když má velký hlad vypije max.20 ml,a lahev odhodí rukama pryč.Za půl hodiny zase.a pořád dokola.Z koušeli jsme pít z kalíšku,hrnečku atd.,ale bez valného výsledku.Bojím se že má malý málo tekutin.Vypije denně tak max 500ml.Dáváme i příkrmy,zeleninu,ovoce a kaše,ale přístup malého je obdobný.Jsem z toho neštastná a vyčerpaná.Malý je štíhlý(ne-li hubený),měří 71,5 cm a váží 7,25kg.Nevím jak mám dál postupovat,na co se zaměřit,aby malý nijak nestrádal.Děkuji moc za odpověd,popř. nějakou radu.Eva
 Kamoska 


odmítá příkrmy 

(9.9.2007 18:17:38)
Prosím o radu: naše 11měsíční kojená holčíčka odmítá téměř všechny příkrmy. Z masozeleninových příkrmů sní výjimečně pár lžíček. Zkoušela jsem domácí i různé druhy kupovaných, ale bez úspěchu. Ovocné pyré jí většinou aspoň trochu, ale maximálně 50 ml. Kaše sní max. 70 ml. Ráno jí dávám jogurt, toho sní taky max. 50 ml. Když ji bolely zuby (asi v 9 měsících), dokonce 14 dní nesnědla ani lžičku, jenom pila z prsu. Vodu, ani čaj vůbec nechce. Zkoušela jsem několik druhů hrníčků, lahviček i brčko. Pít z nich hned uměla, ale po vypití minimálního množství ji to přestane bavit a pití odstrčí. Vždy po neúspěšném pokusu o přikrmení ji nabídnu prso, protože mám obavu, že by měla žízen, když jiné tekutiny nechce. Ráda bych postupně přestala kojit aspoň v poledne, ale jak docílit toho, aby jedla a pila? (Váží v 11 měsících 8,4 kg)
 Katka + 3 
  • 

Re: odmítá příkrmy 

(10.10.2007 13:09:23)
Z vlastní zkušenosti vím, že je to o nervy, ale ještě žádné dítě dobrovolně hlady nezemřelo. Můj starší syn se rozhodl, že mu MM stačí a názor změnil až v 21 měsících. Ani potom to ještě nějakou chvíli nebylo s jídlem slavné, teď je mu 8 let a brzo mě přeroste.Hlavu vzhůru a nenutit.
 sisi 
  • 

Re: odmítá příkrmy 

(11.9.2009 22:31:03)
vidím,že se netrápím sama. Už jsem si myslela,že jsem udělala něco špatně. Říkám si, že se to spraví,ale ne. Má den,kdy něco sní a den ,kdy do sebe kromě mlíka nic nedá. Každý mne uklidňuje,ale stejně mě to trapí. Syn byl jedlík a tak mě to nedám a stále hledám jak to dát do pucu. Narážím jenom na to, žemám čekat a nenutit.V tu chvíli si říkám ještě,že mám to mlíko. Jediné co ji chutná a i něco sní je suchý rohlík. Ten prostředek si sama vydlabe a aspoň něco sní.
 rajsi 


Re: nechce jíst 

(28.3.2009 15:05:39)
ahoj,mám podobný problém,napiš mi email
 Tatiana Kekelyova 
  • 

Re: nechce jíst 

(3.7.2011 14:58:35)
Dobry den,
mame takmer stejny problem, od kojeni, umelych mlek, prikrmu,........... taky jsem hodne vycerpana.5 krat denne
vymyslet aby neco snedl, breci u toho, od lahve se odtrhava. a nechce ani jine tekutiny, jen nasilu lzickou.
ne vzdy mame pomocenou plenku.
maly mel pul roku 69 cm 7kg. mleko vypije jedine v noci, nebo to zkousim hned po probudeni ze spanku pres
den. kym se vzpamatuje, tak neco vypije. takze taky se pridavam a moc moc privitam jakoukoliv radu.
dekuji Kekelyova
 milena,nechutenství 


Re: nechce jíst 

(20.9.2011 13:16:41)
Prosim Vás o informace jak v této problematice pokračujete. Jsme na tom stejně a už jsem z toho zoufalá. Byl by nějaký kontakt na Vás.
 Svatka, Terezka 
  • 

Re: Otázka k medu 

(19.3.2001 12:58:54)
Milá Jano,
nám v kurzu říkali totéž: nedávat med dětem mladším než 1 rok z důvodu vyvolání alergie. P. Fořt v Moderní výživě pro děti doporučuje med až od 3 let.
 maminka janinka 


Kojení - "prdíky" ?? 

(11.5.2005 9:56:47)
Miminko, kojence lze částečně uchránit před tzv. "prdíky"
Doporučte, čeho by se kojící maminka měla ve stravě vyvarovat a co naopak jíst časteji. Děkuji
 Nikoušek 


Re: Kojení - "prdíky" ?? 

(11.5.2005 10:45:46)
Myslím, že jak správně píšete - částečně uchránit před prdíky. Protože může být maminka sebeohleduplnější a stravovat se co nejopatrněji a záleží na těch mimi střevečkách..
Nejíst často věci co nadýmají - květák, kedluben, brokolice, hrách, fazole,..
Nepít silně bublinkové, radši vůbec bublinkové minerálky a vody
Nejíst příliš kořeněná jídla.
Nepít džusy..
Na prdíky prý trpí víc chlapci. Ta moje první holčička ale trpěla hodně, proplakala to. Tu druhou preventivně všude nosím, pokládám si ji do náručí tak, aby nožky měla jakoby od sebe, pokrčené nebo lehce zvednuté a dávám ji často na bříško. Bratrancův chlapec měl obrovské bolesti když byl kojený, užíval i kapky, nepomáhalo nic. Až začne mimi lozit a všelijak jinak se hýbat, pomůže si samo. Ležícímu mimi pomáhat cvičením s nožičkama. Pa.
 HelenaPa 


Re: Re: Kojení - "prdíky" ?? 

(4.7.2007 10:45:25)
Strava matky prdíky bohužel může zhoršit, ale zlepšit ne. Já jsem ze zoufalství byla několik dní o suchých topinkách a čisté neperlivé vodě (malý se mi i osypával, proto tak strohá dieta) a prdíky ho trápily pořád. Takže vyloučení nadýmavých jídel to prostě jen "nezhorší". Nám moc pomohly kapky Baby Calm.
 Danča, +1 


Re: Kojení -  

(1.9.2011 13:13:25)
Nám na prdíky pomohly kapičky od Espumisanu, dávala jsem po pěti kapičkách a zafungovaly víceméně ihned. Malé se ulevilo a mě teda taky. Od té doby dávám. Takže za nás můžu doporučit.
 Evule,,,,:-) 
  • 

Re: Kojení - "prdíky" ?? 

(3.5.2006 20:57:26)
Mam 4 měsičního chlapečka,kterého pořad kojím a před časem ho dost trápily bolestivé prdíky:-( Známá mi poradila,abych si zašla k jedné paní,která prodává kosmetiku firmi-JUST-která se dovaží se Švýcarska a ta mi prodala bezkonkurenční Tymianovy krem,malému jsem při každém přebalení onou mastičkou promasírovala podbříšek a po dvou dnech měl malý pokoj:-) nemohla jsem tomu uvěřit a měla jsem s toho obrovskou radost.Mastičku ještě pořad používam a moje malé sluníčko už nic netápí:-) A protože jsem přes těhotenství přibrala 21kg adost jsem popraskala,tak si u ní léčím i stryje,tak doufam že krémy zaberou i na ně..!Chtěla jsem Vám jenom napsat mou zkušenost.Jest-li máte stejne potíže tak se zkuste poptat jest-li to u Vas ve městě někdo neprodáva a když ne a byl by zájem,tak se ozvěte ráda poradím a pomůžu:-)
 Jo + 2 


Re: Otázka k medu 

(12.3.2006 13:35:09)
Ano, tady v CR se také nedoporučuje med do jednoho roku. Pro zajímavost - moje tchýně porodila a vychovávala své děti v Indii a tam se kojencům dával na noc pít med s vodou, aby dobře spaly.
 Jo + 2 


Re: Re: Otázka k medu 

(12.3.2006 13:39:58)
Koukám, že se ten předchozí příspěvek zařadil o úplně jiné diskuze ....
 doubalka 


Re: Otázka k medu 

(1.5.2006 4:39:22)
tooooooo
 Lada,syn 5.měsíců 
  • 

Re: Nebezpečí alergie 

(3.6.2006 23:09:45)
Já četla, že med by se neměl dávat dětem do 2 let. V medu je obsažen pyl, který by mohl vyvolat alergii. Určitě se vyplatí dávat si na takovéto "nebezpečené" potraviny pozor a zbytečně organizmus dítěte nezatěžovat.
 Blanča a Davidek 


Vyziva pro deti podle P.Forta 

(20.10.2006 14:31:23)
Ahoj maminky,

prosim ma nekdo z vas zkusenosti s vyzivou deti podle pana Forta? Mam osmi mesicniho syna a rada bych uvitala rady jak prikrmovat. Snazim se vest podle jeho rad, ale zda se mi synuv jidelnicek trosku jednotvarny, tak bych uvitala recepty a vase zkusenosti.
Mnohokrat dekuji

Blanča
 Lída+2 


Re: Vyziva pro deti podle P.Forta 

(20.10.2006 16:52:32)
http://www.rodina.cz/diskuse136.htm

optej se tady
 Blanča a Davidek 


Re: Re: Vyziva pro deti podle P.Forta 

(20.10.2006 19:04:10)
Dekuji
 Irena, dcera 9 mesicu 
  • 

Otazka ohledne jogurtu 

(19.3.2001 10:22:49)
Vazeny pane doktore,
jsem rada a dekuji, ze se objevil prispevek na tema vyzivy kojencu. Rada bych se zeptala na vas nazor ohledne jogurtu. Cetla jsem radu doporuceni nepodavat kravske mleko detem mladsim 1 roku kvuli bilkovinam, ktere mohou vyvolat alergie. Ale zaroven ten samy zroj doporucuje podavat jogurty. Jogurty uz neobsahuji ony bilkoviny nebo jak tomu rozumet? Od kdy byste vy doporucil davat diteti jogurt, jaky - bily s ovocem nebo bez?
Dekuji
Irena Polivkova
 Daniela, 2 dcery (3 a 1,5) 
  • 

Re: Otazka ohledne jogurtu 

(22.3.2001 20:17:14)
Ireno,
informace nejen o jogurtech velmi pěkně shrnula Stáňa ve svém příspěvku v rubrice Zdravá výživa z 5.3.: http://www.rodina.cz/scripts/diskuse/prisp.asp?id=17567
V odborných knihách jsem se dočetla totéž a jsem přesvědčena, že pan doktor by Ti odpověděl ve stejném duchu.
 Hellen 


Re: Otazka ohledne jogurtu 

(18.4.2004 19:23:30)
Dobrý den, zajímalo by mě od jakého věku mohou děti dostávat jogurty a smetánky?Děkuji za odpověď
 Ferdulka 


Re: Re: Otazka ohledne jogurtu 

(18.4.2004 20:04:38)
Bílý jogurt se doporučuje pro děti od ukonč.7.měsíce,tvarohy typu Pribináčků apod.až po roce života kvůli zátěži ledvin.
 Lenka Hrabcová , 2 malé děti- chlapci 
  • 

Re: Otazka ohledne jogurtu 

(9.1.2005 14:16:02)
Vazeny pane doktore,
jsem rada a dekuji, ze se objevil prispevek na tema vyzivy kojencu. Rada bych se zeptala na vas nazor ohledne jogurtu. Cetla jsem radu doporuceni nepodavat kravske mleko detem mladsim 1 roku kvuli bilkovinam, ktere mohou vyvolat alergie. Ale zaroven ten samy zroj doporucuje podavat jogurty. Jogurty uz neobsahuji ony bilkoviny nebo jak tomu rozumet? Od kdy byste vy doporucil davat diteti jogurt, jaky - bily s ovocem nebo bez?
Syn má devět měsíců, projevil se u něj rozvíjející se atopický ekzém.
Děkuji za odpověď, Lenka Hrabcová.
 misapoho 


praskle zilky 

(10.1.2005 10:53:26)
Ahoj holky, je mi 26 a zjistila jsem, ze mam na nohach popraskane zilky, nevite, z ceho to je a jak proti tomu bojovat? Myslela jsem, ze se to dela az ve vyssim veku. Diky za info
 Medunka 


Re: praskle zilky 

(10.1.2005 11:34:23)
ahoj misapoho,
nejsi sama, já to mám bohužel taky:-( Ve 25 letech a taky nemám potuchy co s tím:-(( Snad nám tu někdo poradí!
(Já to mám asi dědičný,babička a mamka to mají taky, mají skoro fialové nohy a já nechci!!!! už teď to mám dost:-(
 misapoho 


Re: Re: praskle zilky 

(10.1.2005 13:45:45)
mamina to ma taky, ale zacalo se ji to delat o dost pozdeji, nez mne :o(
 misa, ver. 6 mes. 
  • 

pomoc -praskle zilky 

(31.5.2005 12:39:52)
Takže: já jsem byla na sklerotizaci křečových žil/žilek již ve svých 25 letech (před otěhotněním). Nyní je mi 29 a mám mimčo 6 měsíců, po těhot. a porodu mám opět stejný problém-křeč. žíly a popraskané žilky.
Napíšu tedy, co vím:pokud se jedná pouze o popraskané žilky, myslím, že se dají odstranit laserem na plastické chirurgii nebo na odborném pracovišti, které se na to specializuje (viz Zlaté stránky). Pokud je problém rozsáhlejší - řešit se dá tzv. sklerotizací (již jsem absolvovala) - u nás ji provádí lékař chirurg, specializuje se na cévní onemocnění.Existují i stránky oněch lékařů specialistů, kteří radí, jak postupovat při těchto problémech - např. Dr. Petrlík, ale nevím přesně adresu.
 AlenaDia 5ti měsíční syn 


výživa-příkrmy 

(11.12.2002 21:23:21)
Dobry den,
pokud by to bylo mozne, chtela bych poprosit o radu, syn byl kojen pouze jeden mesic, nyjn mu je pet mesicu, zkousela jsem se ho postupne prikrmovat polevekou po malych davkach, ale syn razantne odmita, myslela jsem, ze si postupne zvykne, ale kdyz zjisti, ze se nejedna o mleko okamzite zacne brecet, takze se mi nedari ho prikrmovat, mohl by mi nekdo poradit,jak mam dale pokracovat, obavam se abych v nem nevyvolal odpor k polevka a k jinym pokrmum, nez je mleko.
Moc dekuji a preji hezky den.
Alena Diakova
 Ivana, Terka8/99, Šimon7/02 


Re: výživa-příkrmy 

(11.12.2002 22:10:48)
Ali a jaké polévky mu vaříš? Já teda opět začínala jen mrkvovým pyré, protože je sladké jako mlíčko, a to nám teda mooooc chutná :-)
Jak si na to trochu zvyknul, šup mu k tomu bramboru, ta taky nemá nijak ostrou chuť. Zpočátku to chce zeleninku ne moc výraznou.
Ale třeba mu kuchtíš právě tohle a stejně mu to nešmakuje, pak teda nevím :-(
Držím pěsti. Ahoj Ivana.
 AlenaDia 5ti měsíční syn 


Re: Re: výživa-příkrmy 

(12.12.2002 8:46:21)
Dekuji za odezvu, ale presne mrkvova polevka mu nejede, ani ve flasce ani po lzickach. Preji hodne zdravi a hlavne prijemne a pohodove vanoce. Alena
 Marketa, Albert- 7m 
  • 

Mrkvicka  

(25.9.2004 5:18:24)
Dobry den,
pisete, jak si vas malicky pochutnava na mrkvicce, prosim vas jak ji pripravujete.Varenou, slazenou? Nam zadna mrkvicka krom te ze sklenicky od Hami nechutna.
Dekuji za odpoved a byla bych moc rada, jestli mate jeste nejaky tip na neco dobreho co se vam osvedcilo, ze papa. Ten muj klucina proste nic nemusi.
Marketa
 papajana 


Re: Mrkvicka  

(25.9.2004 11:09:14)
Ja kojila prvni dcerku az do 2 let a prvni prikrmy zacala dostavat az v 9. - 11. mesici. uplne pomalinku. Nechcete jeste pockat, treba ma prcek jeste cas a chutna mu to nejlepsi.
 Nadia @ 


Re: Mrkvicka  

(27.9.2004 20:55:38)
Marketko, mala mi mrkev ani nic jineho dlouho nechtela. Je dobre dat oskrabanou syrovou mrkev az do varici vody, ona se tak nevyvari a je sladsi. Ja uz davam vyvar (mam ho zamrazeny v kelimkach, to dat trochu vody, ten vyvar a mrkev a jinou zeleninu a varim). U male (ted 10 mes.) jsem zjistila ze nema rada rozmixovane jidlo. Takze mrkev zacala poradne jist az kdyz jsem ji opravdu hodne uvarila a rozmackala vidlickou. Pokud ji nejakou kasi, udelej ji do toho vyvaru a dej tam tu mrkev, treba to sni. Sul i cukr jsou zbytecne. Me mala ze zacatku snedla jen sousto namocene do moji (slane a zaprazene!) polivky. Takze nemam co radit! Kdyz tu mrkev nechce, zkus Kubika! Nebo jako ja v jejim 7. mes. jsem nastrouhala mrkev na jemno, cistou rukou vymackala stavu a dala ji to bud do kase nebo po lzickach nebo z hrnicku ... co byla ochotna vzit.


jinak sladkou chut dostane zelenina pri gratinovani - peceni v troube na trosce tuku a vode. Ale jestli tohle je mozne davat diteti, to nevim. u prvniho ditete jsem se divila a taky opovrhovala maminkami, ktere davaly diteti cokoliv. Ted vidim,z e jim zrejme nic nezbyvalo, jinak by dite na jidlo jen hledelo a pilo mliko. Tak nezoufej, ono neni nejdulezitejsi drzet se nejakych tebulek!!!


Ahoj Nadia
 Marketa, Albert- 7m 
  • 

Mrkvicka  

(28.9.2004 14:32:30)
Jsem moc rada za vase odpovedi, nejradeji bych vsechny knizky, ktere ctu o vyzive, vyhodila, akorat mi to dodava pocitu, ze pokud jeste tak "banalni" zeleninovou kasicku muj Andilek nepapa, tak ze jsem naprosto neschopna. Uz se kazdy den desim poledne, co zas bude. Takze jak mi radite, zacnu znovu, bez moudrych knih a pomalu. Napr. dat varit mrkev az do varici vody, to je napad!Hned zitra to vyzkousim. Po pravde, mam to mrkvickove pyre hodne vodnate, to bude asi ten problem. Takze napisu, jak to zitra dopadlo. Dekuji vsem!PS:jak je mozne, ze od Hami mi papa vsechno a celou sklenicku!Kdyz varim ja, tak nic!
 Marketa, Albert- 7m 
  • 

Mrkvicka mnam mnam  

(30.9.2004 14:33:24)
Tak jsme to dokazali!! Dnes muj Broucek spapal 200g mrkvicky a jeste chtel pokracovat, ale uz nebylo. Varenou mrkvicku ve vode mi nepapal, ale uvarenou v pare, tak 45min., uplne do meka 3ks velke, pak rozmixovat na kasicku, dve lzicky klickoveho oleje a tak tri lzice jablecneho 100%juice. Mnan mnam, to nam chutnalo.
Mockrat vam dekuji za podporu. Chce to opravdu trpelivost a pak se to vyplati.
 Hanka, Barča 7m 
  • 

Re: Mrkvicka  

(27.9.2004 22:53:32)
Markéto, mrkvičku uvaříš nebo podusíš v troše kojenecké vody a rozmačkáš vidličkou. Je lepší nemixovat, ale rozmačkat, aby si dítě zvykalo, že strava není úplně hlaďounká. Zkus pár dní, pak přidej bramboru. Vždy ji vař s kmínem (pomáhá odstranit z brambor nežádoucí látky) a ten pak vyber. Pak zkus další z doporučovaných zeleninek, my dávali brokolici a teď dýni, příští týden chci sehnat slušné drůbeží maso (z biochovu, bez antibiotik a hormonů) a dám vývar.
Pokud budeš mít pocit, že je nutné přisladit, slaď raději hroznovým cukrem, na rafinovaný je času vždy dost.

Hodně zdaru
Hanka
 Marcela B. - pětiměsíční syn 
  • 

Obilné mléko a atopický ekzém 

(5.3.2005 21:29:10)
Obracím se na Vás s prosbou o radu. Náš téměř již pětiměsíční syn má Atopický ekzém. Od známé jsem se dozvěděla o paní s podobným problémem, které prý pomohli v Institutu Celostní medicíny. Co nejdříve jsme se tam tedy objednali. Kde nás vyšetřili pomocí EAV, pak nám řekli že má syn alergií na kravské mléko a poslali nás k dietologovi (také z Institutu Celostní medicíny), který nám řekl že všechna mléka označená HA (zatím používáme), ale i PEPTI jsou úplně zbytečná a doporučil nám používat jen obilné mléko, které si sama připravím z kombinace rýže, jáhel (krup nebo ovsa), cizrny, čočky nebo fazoli azuki, olejnatých semen, mořské řasy a ječmenného sladu. Nemůže tohle mléko malému uškodit? Sama raději důvěřuji doposud používanému mléku, ale doktor se mě snažil přesvědčit o opaku.
 Líza 


Re: Re: Obilné mléko 

(6.3.2005 6:11:07)
Kroupy nebo oves obsahujou lepek, který v 5 měsících nemá dostat ani zdravé dítě, natož atopické. Stejně tak předpokládám, že stopy lepku budou i v ječném sladu.
Alergický může být i na mořské řasy a olejnatá semena.
Fazole nebo čočka ho budou nadýmat.

EAV se vůbec nemusí shodovat s tím, co by vám ukázaly klasické krevní alergo testy. Pokud ty vám ukážou, že je tam alergie na KM, pak byste dostali Pepti (a - máme to v rodině - nevěř tomu, že nempomáhá). Ale je dost pravděpodobné, že nic takového v nich nebude.
 Pavla 
  • 

Re: Re: Re: Obilné mléko 

(19.12.2005 12:26:13)
Ahoj,mám dceru s atop.ekzémem,kterým trpí od 1měsíce.Nyní je jí 20měsíců a můžu říct,že jsme vyzkoušeli snad všechno.Aler.testy ukázaly,že malá není alergická na KM.Tím,že jsem měla trpělivost a vždy jsem vyloučila nějakou potravinu asi na týden jsem vysledovala,že jí vadí jakékoliv mléko i PEPTI.Koupila jsem sojové mléko a naše malá je spokojená a ekzém ustoupil,ale musíme hlídat co jí.
 Gábina, 2 kluci 
  • 

Re: Obilné mléko a atopický ekzém 

(6.3.2005 23:33:46)
Vcelku souhlasím s názorem Lízy, ten naordinovaný koktejl mi připadá docela šílený.Řešili jsme stejný problém, když bylo synovi rok a půl a teď je stejně tomu mladšímu a řešíme to znovu. Krevní testy ti v tomto věku pouze ukáží hladinu protialergických látek v krvi, takže nic konkrétního. Pouze čím vyšší číslo, tím větší riziko rozvinutí alergie. Podle toho, co píšeš asi nekojíš, ale pokud jde o mléko Nutrilon Pepti MCT, tak jsme ho užívali vcelku s úspěchem, akorát jsme ho museli různě ochucovat, aby to syn vůbec vypil. Na dost dlouho jsme vypustili veškeré další mléčné výrobky a zkusili různá sojová mlíčka, která bez reakce strávil. Ty máš ale ještě dost malého drobečka na nějaké experimenty, ale zkus zapátrat v prodejnách zdravé výživy, případně bio, protože tam se dá lecos objevit. Snad tě, ale potěším, že s rostoucím věkem reaguje synův organismus na mléčné produkty lépe a lépe, i když to nijak nepřeháníme.

Hodně trpělivosti a úspěchů při léčbě přeje Gábina
 Martina, dcerka skoro 3 roky 
  • 

Re: Obilné mléko a atopický ekzém 

(21.3.2005 20:33:44)
Ahoj, dcera má stejný problém. Doporučovaná kombinace mi přijde dost divoká vzhledem k tomu, že děcku je jen 5 měsíců. Asi to nebude špatný koktejl, ale tak od roku a půl. Dcera pije mléko rýžové zn. Zajic-rýžový. Většinou je k dostání v lékárnách nebo zdravých výživách. Dle specialistů ve Vinohradské nemocnici lze tento nápoj podávat již od 6. měsíce, přestože na krabici jsou uvedeno od tří let. Samozřejmě je na každém, jestli tomu bude věřit či ne. Z rýžového mléka vařím, přidávám do omáček nebo připravuji jen čisté mléko. Vyhovuje nám více než všechny sojové náhražky, po kterých dcerku bolí břicho.
Měla jsem i recept na rýžové mléko připravované doma, ale bohužel ho nemohu najít. Pokusím se ho zjistit. V případě zájmu mi napište přímo na mou adresu tenis@iol.cz (nechodím tak často na tyto stránky).
Zdravím, Martina a Alžbětka
 sonulinecka 


Obilné mléko 

(30.10.2007 8:51:47)
Ahoj, tak já vařím celé naší rodině obilné mléko co dva dny. Malá na měm vyrostla od 6 týdnů. Dávám jeden díl rýže, jeden díl celozrnné rýře a mořskou řasu WAKAME, která obsahuje mnohonásobně více vápníku než mléko a mnoho násobně více železa než maso, pak také nějaké bílkoviny, vit., min. látky. To vše vařim 90 minut, poté přecedim a mám mléko na světě. Malé ho sladím rýžovým sladem. Zbytky z vaření mléka propasíruji a používáme místo jogurtů. Musim říci, že moje děti za celou dobu neměly ani rýmu. Kravské mléko zahleňuje a vznikají ekzemy, RÝMY, astma atd. Jinak kamarádce dítěti velice pomohl na ekzem sirup JOALIS BAMBI, ten slouží jako odbourávač toxinů a vysazení mléčních výrobků a bílé mouky. Od té doby ho malá neměla. Nemoci jsou vždy signálem, že je v těle nerovnováha, většinou ve stravě. Proto reagujte na tyto okolnosti a nesnažte to zahnat lékama, vždy se nemoc vrátí jako bumerang a mnohonásobě agresivněji.
 Věra+Barunka 
  • 

Re: Obilné mléko 

(31.10.2007 20:09:56)
A na kolik Kč takové mléko vyjde?
 Dita 
  • 

ovesná kaše 

(3.11.2007 11:24:19)
Dali jsme včera poprvé našemu 5ti měsíčnímu synovi ovesnou kaši. V noci vůbec nespal a mel krece. Muze to mit z ovsa? I dneska je neklidný, stále pláče, nevíme, co s ním. Všimli jsme si potom na krabici, ze až od UKONČENÉHO 6. měsíce. Může to mít vliv??? Děkujeme za odpověď. Dita
 perdita 


Re: ovesná kaše 

(3.11.2007 12:55:19)
Dito, to teda v klidu může. On totiž oves obsahuje lepek, i když trochu jiný druh, a ten bych do ukončeného 9. měsíce fakt nedávala. raději začněte rýží, tu snáší věčina dětí:-))
 petty.c 


Re: Obilné mléko 

(27.2.2011 12:45:28)
Ahoj, s obilnými mléky s tebou souhlasím. Jen se chci zeptat jak mléko vaříš, v papiňáku nebo jen v hrnci?
Děkuji
 Marketa-Karolínka+ Eliška 


Re: Mrkvicka  

(9.12.2006 14:29:23)
Zdravím,
začínáme také s příkrmama. Moje dcera Karolínka nechtěla jíst mrkev, tak jsem koupila mrkev v bio krámku, a může se po ní přetrhnout. Moc ji chutná. Už budu kupovat zeleninu jen v bio krámku.
Markéta
 Klára (dcera Eliška, 5 měsíců) 
  • 

pitný režim 

(24.1.2003 14:27:04)
Z článku jsem zjistila, kolik tekutiny by mělo miminko za den vypít. Bohužel nemohu nikde zjistit, jaký pitný režim mám nasadit. Eliška nesplňuje normu asi o 300-400ml. Už měsíc nekojím a hned jsem nasadila kromě sunaru pevnou stravu. Jídlo Elišce chutná, ale tekutiny ne. Ani dětský čaj ani voda (ještě jsem nezkoušela ovocnou šťávu, připadalo mi to brzy). Jediné, co Eliška pije, je sunar, ale toho nevypije dost, aby získala potřebné množství tekutin. Prosím poraďte mi někdo kdy, jaké a kolik tekutin svému miminku dáváte. Děkuji Klára
 Sosan 
  • 

Re: pitný režim 

(24.1.2003 15:29:26)
Já bych se těch norem nedržel tak úzkostlivě, 150 ml na 1 kg hmotnosti mi přijde nějak hodně. Při kojení se vůbec nedá změřit, kolik toho dítě vypije a nikdo se nad tím nepozastavuje. Snížil se nějak výrazně počet počůraných plen? Jak je dítě staré?
 Klára (dcera Eliška, 5 měsíců) 
  • 

Re: Re: pitný režim 

(25.1.2003 19:20:42)
Elišce je 5 měsíců. Čůrá méně často zato větší množství. Bojím se, abych ji v zájmu dodávání tekutin zbytečně nepřecpávala. Dělám jí mléko řidší, ale stejně ho nevypije víc, spíš méně, než před zavedením kašišek a přesnídávek, což je logické. Mám dojem, že čaj nebo voda jí vyloženě nejedou a sladit nebo nějak dochucovat nechci. Jestli máte nějaké zkušenosti, napište! Díky Klára
 Petra Zdeňková 
  • 

Re: Re: Re: pitný režim 

(29.1.2003 22:37:14)
Jestli Elišce nechutná hořký čaj,tak jej oslaďte hroznovým cukrem.Ten není škodlivý jako sacharoza.Je dostupný v každé lékárně.Ale možná to nebude nutné,protože stačí,aby si Eliška zvykla na novou chuť.
 monika a samuel 6m 
  • 

Re: Re: Re: pitný režim 

(7.12.2004 19:01:10)
Mam uplne stejny problem se svym 6mnesicnim synem,kojim ho 2krat denne,vic toho nechce,pri kojeni vypije tak 200ml za den,snazim se mu davat co nejvic mlika do prikrmu,pak ma vsechno zbytecne ridke a stejne tech tekutin ma sotva 500ml.Vsechno si to zapisuji a zacinam z toho blaznit.Ale na druho stranu vypada naramne zpokojene,nevim jak moc mu ty tekutiny chybi,ja toho take za den moc nevypiju.
 Lucinetka+Terinka 5.4.04 


Dovolená s miminem 

(13.3.2005 19:17:11)
naše malá má 11měs., do 8 měs. byla kojená, nyní dáváme sunar - kaši na střídačku na noc, ráno zase Hamilon /večer 240ml, ráno 150-180ml/- přes den vypije asi 200ml dětsk. čaje - nemůžu sehnat žádné informace, zda má dostatek tekutin - můžete poradit ?
 Zuzana syn 
  • 

Re: Re: pitný režim 

(19.6.2004 21:36:28)
synovi jsou 3měsíce a přešel na Nutrinol kolik a kdy má pít k umělé výživě tekutin
 Klára Pauknerová,7,měs.,dcera Klárka 
  • 

Re: pitný režim 

(27.2.2006 11:28:12)
Příspěvek k pitnému režimu-Moje dcerka pila nejraději Nutrilon,4aj nebo štávy jen občas.někdy vůbec. dehydrovaná prý podle doktorů není,ale mně to neuklidnilo.Zkusila jsem koupit dudlík od CHICCA se 4 dírami na přechod z lahve na hrnek,malá to ještě moc neumí,ale jenom tím,že to zkoumá a žužlá,vypije celou lahev čaje.Zkuste to
 Mary 
  • 

Pane jo... 

(11.2.2003 13:16:54)
Tak, že mléko je nejvíce podobné mléku kravskému je snad největší s prominutím prasečina co jsem kdy četla....
Je co do složení naprosto odlišné, protože potřeby telátka, pro nějž je mléko určeno, je diametrálně odlišné než u lidského mláděte. Dítě se postaví na nohy zhruba po roce života +-, telátko za několik hodin po porodu. Dítě zdvojnásobí svou váhu zhruba po 180 dnech, tele zhruba za 14 dní....
Kravské mléko je pro telátka, pro nikoho jiného, je uzpůsobeno telátku, nikoliv člověku. Jen člověk chce být celý život kojencem, neexistuje na světě žádný živočišný druh, který by běžně v dospělosti konzumoval mléko. Člověk jde ve své zvrácenosti ještě dál, konzumuje mléko jiného živ. druhu.

Však cpěte své děti sladkými tučnými mléčnými výrobky typu Pribináček apod....ať se mléčnému průmyslu daří dobře...
 Mike, 10.měsíční dcera Andi 
  • 

Re: Pane jo... 

(22.3.2003 6:18:26)
Vaše rozhořčení se mi líbí, pročítám "Rodinu" celkem často a názory některých matek jsou s prominutím úchylné, přesto s vámi nemohu zcela souhlasit. Vždyť i např. pro transplantaci se nejlépe hodí prasečí kůže i když jsme jako lidé zcela jiným druhem. Přijde mi, že se principielně stavíte proti kravskému mléku, z článku pana doktora je však zřejmé, že proto, aby bylo vhodné pro kojence, je speciálně upravené. Kritika je jedna věc, ale zkuste poradit, čím má maminka krmit své dítě, pokud nemůže kojit či jí mléko už nestačí?
 Dáša 
  • 

Re: Pane jo... 

(23.3.2003 7:14:32)
Pri tejto argumentácií ma napadá, ktorý iný živočíšny druh dáva svojim mláďatkám napríklad dusenú mrkvu, varené zemiaky, cestoviny, čaj, polievku .... ?
 Daniela 
  • 

Re: Re: Pane jo... 

(23.3.2003 22:51:05)
Ahoj,
osobně se domnívám, že kravské mléko není výhra. Zahleňuje-zdravý jedinec si s tím možná poradí, ale u slabých, alergických a malých dětí bych upřednostnila /samozdřejmě po mateřském/ kozí mléko.
Daniela
 Hanka  
  • 

Re: Re: Re: Re: Pane jo... 

(1.4.2003 22:41:34)
souhlasím s vámi.Děťátku je možné dát kravské m,éko až kolem 1. roku a to ještě raději ředěné 1:3.Kozí ani ovčí mléko se nedoporučuje pro vysokou schopnost alergizace.
 Katka, a Tomasek 4 mesice 
  • 

Prikrm pri kojeni? 

(28.5.2003 19:16:31)
Synek mi pribyva jenom 100 g tydne uz asi mesic. Plne kojim 4 mesice a nevim, zda bych nemela pomalu zacit prikrmovat zeleninou jako u ditete na umele vyzive. Tomasek ma nyni 5 kg, jeho porodni vaha je 2.79 kg.
Napiste mi. Diky Katka
 Pavlína, Vojta 8/99,Vítek 6/02 


Re: Prikrm pri kojeni? 

(28.5.2003 22:28:12)
Milá Katko, myslím, že si s váhou a přibýváním nemusíš dělat starosti. Některé děti přibývají rychleji, jiné pomaleji, když je plně kojený je to normální. Rozhodně nepropadej panice a dál klidně koj! Hlavní je, že je Tomášek spokojený. Kdyby se ti zdálo, že má hlad, přikládej ho co nejčastěji střídavě k oběma prsům, klidně po hodině. Nedávej žádný čaj, kojení - přední mléko, je na žízeň, zadní mléko ho zasytí.
A zeleninku nech až po půl roce, pro tak malé dítě to není ještě vůbec vhodné, v krajním případě snad jen rýžová kaše a umělé mlíčko.
Jen na okraj, vím o čem píšu, staršího syna jsem kojila 14 měs., mladší bude mít rok a myslím, že budem kojit ještě déle! Byl plně kojený 7 měs, až pak dostal zeleninu.
Přeju ti dlouhé a spokojené kojení! Nenervuj se kvůli váze, tvá nálada se pak odráží i na malém.
Tak ať jste oba v pohodě :)))
Zdraví Pavlína
 Aksalka 
  • 

Porad jenom kojim 

(11.1.2004 19:42:36)
Jsem v koncich.Malemu je temer sest mesicu a ja uz mam kojeni dost.Zni to hrozne,ale je to tak!Uz od ctvrteho mesice prestal pribirat,jednou dokonce schodil,ale pani doktorka porad tvrdi jak je krasny.Nojo,ale ona ho pri krmeni nevidi.Kdyz ho prilozim tak tahne jak sileny a vubec se nechce pustit,nekdy lezime i hodinu a on porad tahne.A kdyz ho oddelam tak si hned zacne strkat ruce do pusi a treba ani ne po pul hodine se zacina domahat zase jidla.Nejenze me uz pekne boli bradavky,ale taky doma nic neudelam,jen kojim!To se to nekomu rika kojit treba i po hodine,ale to bych stravila kojenim nejmin 12hodin dene!Ale podle lekarky je to stale normalni.Kdyz byl mensi(3mesice),spal me uz krasne temer celou noc.Usnul kolem osme a vzbudil se na krmeni tak kolem pate-seste.A ted?Stezi usne v devet a v jednu uz krici,dam mu najist a ve tri rve znovu,pak v pet,sedm atd.A to vzdy kojim min.pul hodiny!Jsem naprosto vycerpana!Ale pry je to normalni.Ja myslim,ze ne!Chci se uz konecne vyspat.
Mate s timto nekdo nejake zkusenosti?Nemam mu uz davat lahev?Kasi atd.
 remy 
  • 

Re: Porad jenom kojim 

(5.2.2004 16:11:25)
Aksalko, máš báječnou dětskou doktorku. Máš na ni kontakt? Jsem z Prahy.
 Ivana 
  • 

Re: Porad jenom kojim 

(27.2.2004 12:32:03)
Promiň, ty jsi ale kráva! Dětí, co spí v tomhle věku celou noc, je jen malé procento. Tvé dítě spí úplně normálně, řekla bych, že pěkně.. na to, že je kojené. Kojit několikrát za noc je normální a jsi hloupá, jestli tě to obtěžuje... nebuď tak sobecká a dobřej svému děťátku to nejlepší.
Plno maminek probdí celé noci, kojí třeba i po hodině a neremcají. Pořídila sis dítě snad dobrovolně, tak koj a nestěžuj si.
 Iva 
  • 

Re: Re: Porad jenom kojim 

(27.2.2004 14:37:03)
Ivano, já nemíním sama sebe shazovat a používat podobné výrazy, jako používáš ty, tak jen otázku. Kdo vlastně jsi jsi, že si myslíš že máš právo hodnotit druhé, dokonce do té hloubky jako co by měli cítit a prožívat? Ty na tom podle těcht příspěvků taky nejsi asi moc dobře, co? Docela bych se přimlouvala za to, aby správce podobné výkřiky a urážky mazal. Co vy ostatní na to?

Ke kojení - po půl roce věku bych se nebála už použít na noc nějaké kaše nebo sušené mléko, dítě už je dost velké a než se tak trápit, určitě je lepší začít s přikrmováním. Oběma se vám uleví a nikomu to neuškodí.
 vranimůra 


Re: Re: Porad jenom kojim 

(27.2.2004 19:22:55)
To je neskutečné Ivano, jak jsi netolerantní a sprostá. Říkáš, že se má hledět hlavně na zájmy dítěte, ale pochybuji, že ty sama to děláš. Protože jestli jseš taková i doma tak lituju tvé děti. Tak sprostou a nevychovanou matku bych nechtěla.
 Misa3 


Re: Re: Re: Porad jenom kojim 

(27.2.2004 23:24:27)
Ramiro, mam naprosto stejny nazor, jako Ty. Pokud nekdo ma jiny nazor musi ho vyjadrit slusne a bez urazek, nebo ho radeji nevyjadrovat vubec.

Vzpomnela jsem si na jeden citat. "Nesouhlasim s Vami, ale udelam vse, abyste mohl svobodne vyjadrit svuj nazor." Tak o tomhle diskuze je. Pokud sklouzne do nadavek souhlasim, ze uz nejde o diskuzi a takovy projev si vubec nezaslouzi odpoved.

Ramiro, netrap se proste na podobne invektivy neodpovidej, nestoji to za to. Dalo by se to brat snad jeste s humorem a podobny projev zesmesnit... ale nestoji to za to, i tohle stoji prilis casu.
 JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) 


Re: Porad jenom kojim 

(27.2.2004 16:23:32)
Aksalko, já tohle zažila s prvním dítětem a myslela jsem si, že to normální je. Celý dny jsem kojila a k bolavým bradavkám se přidala záda, nevyspání a další... Když jsem ale dojížděla do školy, krmil mimčo manžel umělym mlíčkem a bylo to úplně jiný dítě - pilo po několika hodinách a mezi tim bylo spokojený a hravý - ne ukňouraný jako se mnou. Nakonec jsem ho (ještě i z jiných důvodů) odstavila - k oboustraný spokojenosti. Nevim, jestli mu tehdy moje mlíko nestačilo, ale vypadá to tak. Přitom druhý dítě je pravej opak - od narození se kojí sice taky bez ohledu na hodinky, ale přisátej vkuse bejvá tak maximálně čtvrt hodiny - pak si hraje. Když se někdy po šestym měsíci začal zdržovat u prsu delší dobu, zavedli jsme příkrmy a hned se to srovnalo. Takže nedej na hloupý řeči o sobectví a žes to chtěla - každý dítě je jiný a jenom Ty víš, co už je nad Tvý (a možná i miminkovský) síly. Kojení má bejt ku prospěchu a pokud není, je třeba si vypomoct jinak...
 Janka, 2 kluci 3r., 6 měs. 
  • 

Re: Porad jenom kojim 

(15.5.2004 11:22:40)
Aksalko, mám naprosto stejné zkušenosti. Zažila jsem to už s prvním synem, který čím byl starší, tím se kojil častěji- á 2 hod. ve dne v noci a s příkrmy po 6 měs. se to příliš nezlepšilo. Nyní kojím mladšího syna - nikdy to nevydrží 3 hod. bez jídla, a poslední měsíc přibral 7OOg.Kojím ho ve dne á 2 hod., usíná (se mnou) ve 22h a v noci se budí ve stejných int.Jsem utahaná a nevyspalá, ale prý je to normální. Důležité je, jestli je spokojený a má 5-6 mokrých plen denně. Držím palce.
 Lenka, tři děti od dvou měsíců do pěti let 
  • 

Re: Porad jenom kojim 

(14.3.2007 9:07:19)
ahojky, podle toho co popisuješ, tvému synkovi už samotné mléko nestačí a je čas zavést příkrm. Každé dítě se vyvíjí jinak - některým dětem stačí samotné kojení až do půl roku věku, některým i déle a některé je nutno začít přikrmovat i dříve. Můj synek, po hodině kojení, plakal hlady ve čtyřech měsících. Věřím že matka v tomto věku dítěte už je schopna poznat různé reakce svého drobečka a rozliší zda má děcko hlad nebo ho trápí něco jiného. Mám tři děti a každé těhotenství, porod , kojení i rekce maličkých se byli jiné a rozhodně není třeba se fanaticky držet nějakých pouček. Řiď se svým vlastním rozumem a citem - jen bych asi spíše zvolila zeleninový příkrm než umělé mléko. S pozdravem Lenka :-)
 Alice 
  • 

Re: Prikrm pri kojeni? 

(29.5.2003 22:32:02)
Katko, snad jeste platí, ze díte by v pulroce melo zdvojnásobit porodní váhu? Takze jste v norme.
 prdylka 


Krvave nitky ve stoličce,nevím co stím. 

(16.10.2004 9:42:08)
Ahoj maminy, mám problém se svým 3měsíčním chlapečkem před 14 dny se mu ve stoličce začali objevovat krvavě nitky,šla jsem k paní doktorce ta mi na to dala Hylak a že mám přestat používat Sab simplex na bolení bříška.Říkala jsem jí,že známá má taky plně kojenou holčičkua měla s ní stejné problémy a jí doktor v nemocnici řekl,že se jedná o alergii na kravské mléko. Moje doktorka to nechce pořád připustit. Jestli s tím máte někdo zkušenost poraďte. Díky
 Líza 


Re: Krvave nitky ve stoličce,nevím co stím. 

(16.10.2004 15:10:20)
Prdylko, na vyšetření trvej nebo změň doktorku, jednak krev ve stolici obecně je vždy nutno vyšetřit, a jednak moje příbuzná to měla s miminkem stejné a byla to alergie na KM - respektive na ty bílkoviny KM, co přejdou do mateřského mléka. Musela přestat úplně kojit, převést dítě na Nutrilon Pepti, má plně hrazené šetrnější vakcíny atd.atd.
 Tereza, dvě děti 
  • 

Re: Prikrm pri kojeni? 

(21.10.2004 20:43:31)
Ahoj, já jsem měla podobné problémy, dcera už více jak 5 měsíců, stále kojím. Lékařka mi doporučila ke kojení Sinlac. Je to kaše, dávám ji lžičkou asi tak - je to jak kdy 8-9 lžiček po kojení. Malá je spokojená, už dobře přibývá.
Hodně štěstí. Tereza
 Vopice 


Re: Kaše po 6. mesíci 

(12.5.2007 17:49:21)
Dobry den, mam druheho kluka, kteremu je 6 mesicu. Zacali jsme s polednim prikrmem, mrkvickou. Malicky ma stale ale hlad, hlavne tedy v noci. Pres den normalne kojime, kdykoli si rekne, kolem poledne davame mrkvicku, ktera mu skutecne chutna. Kdyz ale prijde vecer a noc, zda se, ze malicky dostane vetsi hlad nezli pres den. Prestoze prikrmujeme mrkvickou, v noci kojime kazdou hodinu. Vypada to, ze v noci je hladovejsi nezli behem dne. Proto se chci zeptat, jestli muzeme soucasne davat poledni mrkvicku i vecer kasi, aby se "vice" zasytil a mel ucelenejsi noc. Je-li mozne, aby byl problem nekde jinde? V pul roce mame 70 cm a 7,5 kg. Porodni vaha byla 3,11 kg a 46 cm. diky za odpove´d
 Katka a Tomášek 4měsíce 
  • 

Re: Prikrm pri kojeni? 

(22.11.2008 12:59:02)
ahijky já mám holčičku 3,5 měsíce taky mi přibyla jen půl kila za měsíc ted jsem si ji byla zvážit po deseti dnech a nepřibrala ani deko takže nám doktorka řekla že mám přikrmovat nutrilonem. takže nakojím a přikrmím. vážila 5kg a po těch 10 dnech vážila 4.90kg
 Hanka, Barča, 7m 
  • 

Re: Pane jo... 

(27.9.2004 23:11:42)
Souhlasím s Mary, já Barče nedám kravské dokud budu kojit a to teda chci ještě nějakou dobu. Od přírody je určeno k naprosto jinému vývinu a kdyby ty matky viděly jak se ty pribiňáčky vyrábí, nejedly by to asi ani samy. Ale fakt je, že to by se nedalo jíst asi nic, nejde to takhle hrotit. Nicméně dávat v několika měsících věku takové "dezertíky" a zbytečně těm malým prckům zatěžovat jejich nezralý trávicí systém, to se asi ty mámy nezajímají ani o to co jí ony samy. Jak by mohly mít představu o dítěti?
 Lenka a Karlík 
  • 

Re: Pane jo... 

(2.3.2005 20:35:03)
Ty jsi ale omezená K....,nebo telátko!Copak jsi vystudovala?
Asi jen 9 tříd!
 Vendulinka 


Humana 

(3.11.2003 9:52:20)
Dobrý den, chtěla jsem se Vás zeptat co víte o mléku s názvem Humana, byla mi doporučena moji doktorkou a je o ní článek i v Betynce, ale nevím ,ráda bych znala názor i nějaké maminky, která jí používá než jí dám své 4 měsíční holčičce. Končíme s kojením a chceme zkusit něco nového. Své starší dceři jsem dávala Bebu, ale vždycky když si odříhla, tak jsem cítila nelibou vůni Beby. Ozvěte se prosím.
 Petra, dcera - téměř 11 měsíců 
  • 

Mandarinky, pomeranče ano či ne? 

(4.11.2003 19:16:34)
Zkusila jsem své dceři dát mandarinku a moc jí chutnala. Neobjevila se ani žádná alergická reakce. Moje kamarádka ale tvrdí, že slupky z těchto plodů (mandarinek , pomerančů) zatěžují nadměrně střeva a prý může dojít i k jejich zauzlení. Informace má prý od doktora. Trochu mě tím vystrašila. Nevíte někdo, co je na tom pravdy? Jinak běžně baští hroznové víno včetně pecek a slupky.
 Joka,synové 15 let a 8 měsíců 
  • 

Re: Mandarinky, pomeranče ano či ne? 

(4.11.2003 22:04:06)
Před třemi lety jsem ležela v nemocnici, kde byla po operaci paní se zauzlezním střev - varovala nás všechny před pecičkami z melounu a hroznového vína, které toto způsobují. Já osobně malému dávám pouze šťávu z hroznového vína (s jablky od Hippu) a myslím, že není nutné zatěžovat děti "hmotou" navíc v podobě šlupek a pecek.
 Jana, Honzík-4,5měsíce 
  • 

maso, tuky,žloutek - v 1.roce života vůbec ne?? 

(26.4.2006 17:41:48)
Právě jsme absolvovali kurz o výživě kojenců do 1.roku, kde jsme se dověděli, že by malí prďošci vůbec neměli/nepotřebují dostávat výše jmenované potraviny do 1.roku, že prý příliš zatěžují jejich střeva. Kamarádka to ale konzultovala se svou doktorkou, která jí tvrdila, že jsou v nich bílkoviny, nenasyc. mastné kyseliny atd., které nutně potřebuje ve vyšší míře než dostává z mateř. mléka. Ty ale přece dostával/dostává z mateřského mléka, které by mu mělo dle výzkumů do 8.měsíce výhradně stačit,ne? potraviny doporučené pro první rok jsou zhruba následující- mrkev, cuketa, květák, brokolice apod. ze zeleniny, brambory, rýže, jablko, hruška, borůvky(až od 10.měs.)- a to je vše z ovoce. taky dietoložka říkala, že by se uvedené potraviny měly kombinovat max. 3 najednou. poraďte prosím, co si myslíte hlavně o tom masíčku do 1 roku?
 Ivka+3 


celer 

(7.1.2004 13:35:15)
Neslyšeli jste někdo něco o nevhodnosti podávání celeru kojencům?
 16.5Salám&Lajka14 


Re: celer 

(7.1.2004 14:38:34)
Celer je alergen, neměl by se dávat dětem ohroženým alergií (tzn. je-li někdo v rodině alergik). Stejně jako petržel.
 Markéta, dvojčata 4m. 
  • 

Další zelenina 

(11.10.2006 21:38:54)
myslíte, že je vhodná červená řepa (čerstvá)a zelený fenykl? Všude doporučované brambory se nám nezdají nejvhodnější (solanin). Ameriky jsme si prý dovezli ten nejhorší druh, kteří domorodci vůbec nepoužívali. Nahradila bych je topinamburem.? Je nutné každou zeleninu stále zkoušet extra? Máme jedlé kaštany, na Korsice prý tvoří základ jídelníčku, mohly by je 4 m. děti?
 Jana, 8měs. syn 
  • 

jogurty 

(18.6.2004 10:52:27)
Ahoj, chtěla bych se zeptat zda nevíte, od jakého věku dítěte mu můžu vyrábět domácí jogurt z normálního (krabic.) mléka, když normálné se mléko doporučuje až od 1 roku min. Děkuji
 Kristýna+Robík 


Re: jogurty 

(18.6.2004 22:20:17)
Jogurt je zkysané mléko a tudíž lépe stravitelné než čerstvé, pokud dítě nemá nějaké zažívací potíže, zkusila bych mu ho dát už ve druhém půlroce života, v rámci příkrmů, třeba napůl s ovocnou přesnídávkou. Nesní toho zase tolik, aby mu to nějak vadilo, tj. ohrozilo nedostatkem železa nebo vitamínů a nadbytkem bílkovin. Čerstvé mléko od krávy má jiný poměr bílkovin a dalších základních složek, než lidské, takže na pití pro kojence, kteří spotřebují asi litr mléka denně, není vhodné. Jogurty jsou šetrnější.
Upozorňuji, že toto je laický názor, když si nejsi v jídelníčku kojence něčím jistá, zeptej se vždycky raději ještě pediatra.
 marie 
  • 

umela vyziva  

(19.6.2004 2:08:25)
Mam 7 tydeniho syna,ktery je krmen umelou vyzivou.Vim ze materske mleko nicim nenahradim a ze je nejlepsi co diteti muzete dat.Presto se chci zeptat jestli to male o neco prichazi nebo jestli to ovlivnuje jeho vyvoj.Nemam s tim moc zkusenosti je to moje prvni dite.Ted si vycitam ze jsem se vic nesnazila kojit ale uz je pozde.Proto prosim vas zkusene o vas nazor.Dekuji za kazdy nazor.
 axe 


Re: umela vyziva  

(19.6.2004 12:48:01)
Marie, v první řadě si nic nevyčítej. To, že nekojíš, neznamená, že jsi špatná matka :-))) Někdy se můžeš snažit sebevíc a prostě to NEJDE (i když jsou fanatici, kteří ti budou tvrdit pravý opak :-))) Tvoje mimi teď potřebuje pohodovou mámu a hodně lásky. Když si ho s sobě při krmení z lahve přitulíš - klidně "kůži na kůži" :-))), budeš mu koukat do očí a myslet na to, jak moc ho máš ráda, děláš pro něj stejně tolik, jako kdybys kojila. Btw, já jsem byla kojená půl roku, jsem alergik. Brácha kojenej nebyl a alergik není, takže kojení je fajn, ale úplně spasitelné není.
Pro případné rejpalky: můj kluk nechtěl moc pít, já dělala doslova psí kusy, abychom to zvládli - nakonec se mi podařilo plně kojit 6,5 měsíce, v 11 měsících se rezolutně sám odstavil.
 Sylva 
  • 

Re: umela vyziva  

(19.6.2004 16:19:44)
Marie, obrať se na Laktační ligu, tam ti poradí opravdu odborníci, případně doporučí laktační poradkyni v místě bydliště.
Nejsem odborník, takže nevím, jestli je opravdu pozdě - třeba by se dalo ještě něco dělat.
 Zuzka + ilípek 
  • 

Re: Re: umela vyziva  

(2.12.2004 14:35:23)
Je to trochu neaktuální příspěvek, ale nedá mi to.

Mám synka 7 měsíců, od narození byl kojen pouze málo (částečně) a od třetího měsíce jsem kojit přestala. Ne že bych chtěla, ale nestačila jsem jeho tempu - prostě nebylo co. Už od porodnice ve mě všichni zasévali komplexy méněcennosti - byla jsem snad jediná, kdo z dvaceti maminek kojil tak málo. Myslela jsem, že můj chudáček snad zemře, když nebude kojen. Byla jsem nešťastná, také jsem telefonovala na Ligu kojení. Největší blbost jakou jsem udělala! Paní Mydlilová chtěla hlavně znát rodné číslo miminka (proč asi?) neposlouchala mě ani 3 vteřiny, vysypala na mě něco o tom, že mám přikrmovat injekční stříkačkou. Největší blbost jakou kdy kdo vymyslel. Miminko totiž spolyká tolik vzduchu, že má z toho strašné bolesti bříška. Lituji toho, že jsem takovou blbost někdy dělala. Manžel potom udělal průzkum a přinesl promyšlené lahvičky a dudlíčky známé zahraniční firmy (nechci dělat reklamu) a helemese - bříško bylo o mnoho klidnější!!! Pak jsme ještě chvíli v pohodě kojili tak jako dříve a když se mi zdálo, že umělé mlíčko výrazně převažuje, tak jsme přestali. Naše paní doktorka mi řekla, že zná děti, které jsou plně kojené a přitom nemocné, a naopak děti nekojené a zdravé (tím nechtěla říci, že nekojit - jenom zdůrazňovala, že nejdůležitější je být v pohodě). Chlapečkovi je 7 měsíců, nebyl nikdy nemocný, nemá žádný zdravotní problém a v noci spí jako dudek (a my spíme spokojeně vedle něj). Příkrmy baští už také v pohodě. Pochopila jsem, že miminko je spokojené proto, že má vedle sebe odpočinuté, spokojené a veselé rodiče.
 Zuzka +2 
  • 

Re: Re: Re: umela vyziva  

(2.12.2004 15:11:32)
Zuzko,

ja s tebou souhlasim a nejsi sama. Ja jsem holky take nekojila dlouho, vlastne plne pouze 14 dni.Skoncila jsem z nekolika duvodu - jeden bylo moje zdravi a druhy bylo zdravi jedne z dvojcat, ktera chudinka, dokud jsem ji nedala umele mliko tak se vubec nenajedla, nepribirala, spise hubla (jo jo, jak ji potom mlicko z flasky smaklo). A take jsem si pripadala jako krkavci matka, zejmena z reakce okoli. Holkam je ted 3,5 roku. Nemocne jsou tak 1x do roka (musim zaklepat) a to maji celkem normalni virozy, ktere obvykle chytnou ve skolce. Alergie prozatim zadne, vztahy - mam pocit,ze tak mazlive deti jsem jeste nevidela. To neni v zadnem pripade odsuzovani kojeni, to je dpokazano, ze je dobre, ale spise chci podotknout, ze dite, ktre vyrusta na umele strave v zadnem pripade neumre, a muze byt take zdrave a bez alergii.
 Linda,Jakub2roky a Anetka 5tydnu 
  • 

Re: Re: Re: Re: umela vyziva  

(17.1.2005 13:41:18)
AHOJ VSECHNY NEKOJICI MAMINKY!ANO,JE TO TAK. V DNESNI DOBE,KDYZ REKNETE UZ NEKOJIM,TAK SE NA VAS VSICHNI KOUKAJI JAKO NA VYVRHELKU.MOJI HOLCICCE BUDE 5 TYDNU,KOJILA JSEM JI MESIC,PLNE 3TYDNY.MALA NEPRIBIRALA,BRECELA,KOJILA JSEM PO PUL HODINE.TO BYL MORD!DOKRMOVANI STRIKACKOU?ZKUSTE DOKRMIT HLADOVE DITE ZE STRIKACKY.VYSLEDEK?SPOLYKANY VZDUCH,BOLENI BRISKA,KOMPLET CELA RODINA V KONCICH.NYNI SI ZVYKAME NA MLICKO Z FLASKY A MALA JE V POHODE,V NOCI SPI.TO, ZE JI UZ NEKOJIM PRECI NEZNAMENA,ZE JI MAM MIN RADA!!!SYNA JSEM KOJILA 3NEDELE A ZADNE CITOVE STRADANI URCITE NEMEL A NEMA.PROC SE KOJENI TAK FANATICKY PROSAZUJE?MAMINKY PAK AKORAT MAJI KOMPLEXY.MYSLIM SI,ZE PRO DITE JE NEJLEPSI,ABY MELO POHODOVOU MAMCU,NE?
 Lida +2 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: umela vyziva  

(17.1.2005 13:57:38)
Lindo,

neboj a nemej komplexy.Je pravda, ze tady na rodine to ke kmplexum z ne-kojeni svadi. Ale, prosim, mas uplnou pravdu. Dulezitejsi je pohodove dite a matka, nez kojeni. Ostatne, cela nase generace vyrostla na lahvich, a co? Nejsme o nic vice ci mene nemocni nez nasi rodice a jiste mame sve rodice a oni nas take velmi radi. (A stale se dozivame vyssiho veku nez nasi predci?!?) Co se tyce alergii - no , nemam pocit, ze by jich bylo mene, nez kdyz ja jsem byla mala, ba naopak.

Ja jsem plne kojila 3 tydny - pak jsem musela prestat, protoze jsem byla nemocna a navic jedna z dvojcat se vylozene trapila hlady. Od te doby, co dostaly lahev spi, jsou hodne, nikdy nezlobily, mame se moc radi, maminka i deti jsou v pohode a dokonce i tatinek to privital, jelikoz konecne mohl take zacit krmit. Ted je holkam 3,5. Naposledy byly nemocne pred 15 mesici (osklivou chripku), alergie nemaji (jedna ma akorat koprivku na nakladane okurky, kterou jsem ja jako dite mela taky asi do 7dmi let). Takze Lindo, hlavu vzhuru!!!! Jses skvela matka, protoze nenechas sve dite trapit, coz je dulezitejsi, nez se tvarit jako zaslouzena matka!!!!
 Linda,Jakub2roky a Anetka 7tydnu 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: umela vyziva  

(3.2.2005 19:00:06)
LIDO,MAS SVATOU PRAVDU.MYSLIM,ZE BY MOHLI NAM, CO NEMUZEME KOJIT PLNE A NEBO VUBEC DODAT TROCHU VIC SEBEDUVERY A NE VYVOLAT POCIT,ZE JSME ZKLAMALY.ZNAM JEDNU HOLKU,CO BYLA Z TOHO ZE NEKOJI ZRALA NA BOHNICE.A ZBYTECNE.MA KRASNEHO,ZDRAVEHO KLUKA.ZAVINIL TO JEJI PEDIATR,PROTOZE NA NI KOUKAL JAKO NA KRKAVCI MATKU.JE TO SILA.CHLAP A POHORSOVAL SE NAD TIM,ZE NEKOJI.AT SI TO SAM ZKUSI,NE?LAHVICKAM ZDAR MAMINY!L.
 Lenka a Karlík. 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: umela vyziva  

(2.3.2005 20:58:45)
Jsem moc ráda,že jsem tu našla taky někoho normálního.
Já jsem nekojila ani den.Měla jsem dlouhý porod.Tři dny jsem poslouchala
na hekárně jak ostatní rodí a ječí.Když jsem konečně porodila i já, tak jsem
ještě tři dny spala,tak že,jsem neslyšela ani mobil.Sestry byli natolik soudné,že mi dítě přinesli až jsem byla schopná se o něj postarat.
Pak samozřejmě začalo fanatické přesvědčování o důležitosti kojení.
Sama jsem zdravotník."Důrazně"jsem sestře vysvětlila,že mě nutit nebudou a buzerovat se taky nenechám.Za chvilku tam stála s flaškou a moje dítě bylo do konce pobytu v porodnici klidné a spokojené.
Fanatičky kojte a ostatním do toho nekecejte!
 Linda,Jakub2roky a Anetka 3.5mesice 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: umela vyziva  

(29.3.2005 22:04:11)
DOBRE JSI UDELALA LENKO.VYBRALA SIS SAMA A TAK TO MA BYT.VSADIM SE,ZE MALEJ SPI CELOU NOC A JE POHODAR,VID?JAKO NASE ANETKA.JE FAKT ZLATA.JE PROSTE NAJEDENA!TAK AT ROSTETE!!!L.
 Zuzka + Filípek 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: umela vyziva  

(8.4.2005 22:04:59)
Zdravím nekojící matky po několika měsících, Filípkovi bude 11 měsíců a je to sekáč! Alergie žádná, dosud měl 1 x lehkou rýmu bez horečky, jinak zdravý jako řípa. V noci spinká a ve dne lítá jako čert.

Z.
 Hanka syn Darecek, 4 tydny 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: umela vyziva  

(13.4.2007 12:17:44)
ahoj, rada bych se zeptala, zda jste davali pri umele strave miminku cajicky.
mama strach aby nemelo zizen a nebylo dehydrovane, i kdyz umela vyziva, kterou mame by mela plne nahradit mat. mleko.
Diky.
 smolicka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: umela vyziva  

(21.4.2007 10:25:59)
Ahoj Hani!Kojila jsem jen 3týdny,pak jsem přešla na umělou výživu.Ze začátku jsem malé čajíčky nedávala vůbec a malá měla zácpu.Pak jsem jí dala napít čaje a bylo po problému.Mezi umělou stravou a mateřským mlékem je rozdíl.Mateřské mléko slouží jako nápoj i jako jídlo.Ale u umělé výživy tohle neplatí.Čaj musíš dávat.Zkus se najíst a nenapít se,určitě by to nebylo nic příjemného.
 Alena a 5 měsíční Zituška 
  • 

Re: Re: Re: Re: umela vyziva  

(24.11.2005 8:57:03)



Srdečně zdarvím nekojící maminky,
je to balzám číst tyto řády co se týká nekojení a umělé výživy. Já jsem kojila částečně 6 týdnů, protože mám vpáčené bradavky.Vůbec to nešlo, malá byla nenajedená a nespokojená a já s manželem na nervy.Od šestinedělí krmím umělě, Zitulka, manžel i já jsme v pohodě a vážně teď si užívám to krásné mateřství.
Zdravím
 Markéta a dva kluci 
  • 

Re: Re: Re: umela vyziva  

(15.6.2005 22:52:17)
I já jsem se na vlastní kůži přesvědčila,že nejdůležitější je být v pohodě.Když jsem čekala soje první mimčo,byla jsem přesvědčená o tom,že kojení je naprosto běžná a samozřejmá věc.A ouha.Asi v 5týdnech Filípek řval,řval a řval.Přes dobré rady a hlavně mojí snahu kojit jsem stále přikládala,jenže když není,tak není.A tak jsme asi třikrát s obrovskýma kruhama pod očima navštívili poradnu,kde jsme pozorovali jak dítěti klesá váha.Jelikož jsem alergik Filda dostal Nutrilon Pepti.Filda netrpěl bolestma bříška,krásně rostl a všichni jsme byli spokojený.Když jsem čekala toho druhého,řekla jsem si,že to prostě zvládnu,a když všude píší,že není ženy která by nemohla kojit,byla jse přesvědčená,ze to musí jít.A co myslíte.Už z porodnice jsme odcházeli s příkrmem.Jenže moje mlíčko bylo tak slabé,že se David napil,a během 20min.plakal opět hlady.Nakonec to u nás vypadalo tak,že jsme krmili snad každou hodinu.Bohužel mu ani Nutr.Pepti nevyhovoval,tak jsme zkoušeli co by bylo nejlepší.Po mlíčkách se kroutil bolestma bříška,nebo stále ublinkával.Nakonec jsme vyhráli s Omneem.Můžu fakt doporučit.Jak je teda vidět není jednoduché ani kojit,ale ani krmit lahvičkou.Mám kamarádku,která v půl roce svojí holčičku kojí po 4hodinách,v noci spí jak dudek,a je náramně spokojená.Když krmíme společně,tak já než ohřeju vodu,smíchám s mlíčkem,ona má dávno nakojíno i vykrkáno.Kojení je prostě pohoda,ale když to nejde,tak se z toho prostě svět nezhroutí.
 Dita H. + Agáta 4 m 
  • 

Re: Re: Re: Re: umela vyziva  

(23.6.2005 20:41:20)
Tahle diskuse je balzám na duši. I já byla ve stejné situaci. Po císaři se mi mlíko udělalo až za 5 dní, Agáta se mi nechytla na ploché bradavky, pak jsme zkusili kojit přes kloboučky - to chvíli šlo, ale kojila jsem vždy přes hodinu, což bylo na nervy. A mlíka jsem stejně měla málo, takže jsem musela nahrazovat jedno kojení Nutrilonem z flašky. Samozřejmě se Agátka už nechtěla namáhat a přestala mi pít z prsu. Nechtějte vidět ty scény, když jsem jí přiložila. Řvala jako bychom jí na nože brali, kopala do mě nožičkama, pěstičkama bušila do prsu, prostě šílený. Tak jsem to vzdala, ale ne úplně. Protože jsem sama alergik a chtěla jsem malé dát "lepší základ", volila jsem cestu odstříkávání mateřského mlíka a krmením z lahve. Vydržela jsem to do konce 3. měsíce, vždy jednou odstříkané a jednou umělé mlíčko. Byla to otročina, ale věřím, že to stálo za to. Teď už krmím jen umělým mlíčkem a můžu potvrdit, že Omneo se nám osvědčilo nejlépe. Než jsme "vychytali" jaké bude Agátce vyhovovat, chvíli to trvalo - vyzkoušeli jsme Nutrilon, Nutrilon hypoalergení, Bebu a HIPP. Po Omneu je spokojená, netrpí na prdíky a v noci krásně spinká. Já jsem odpočinutá, můžu se přes den Agátě věnovat, jsem v pohodě a užívám si mateřskou dovolenou jako opravdovou dovolenou.
A ještě pro pobavení: moje nejlepší kamarádka porodila šest týdnů před námi dvojčátka (Anna a Matěj), rodila také císařem a hned třetí den byly děti plně kojené. Dnes je jim skoro 6 měsíců, váží každý 8 kg, stále je plně kojí a ještě má tolik mlíka, že po celou dobu zvládala odstříkávat mlíčko pro mě. Zamrazila ho v pytlíčkách a já měla vždy "rezervu" pro Agátu. Paní doktorka mi řekla, že je to v pořádku, že se to takhle vždycky dělalo a že bude mít Agáta víc protilátek. Máme prostě takovou soukromou kojnou. :-)
Zlomte vaz a hlavně buďte v pohodě. Potom bude v pohodě i vaše dítě. Dita
 Markéta a dva kluci 
  • 

Re: Re: Re: umela vyziva  

(15.6.2005 22:58:42)
I já jsem se na vlastní kůži přesvědčila,že nejdůležitější je být v pohodě.Když jsem čekala soje první mimčo,byla jsem přesvědčená o tom,že kojení je naprosto běžná a samozřejmá věc.A ouha.Asi v 5týdnech Filípek řval,řval a řval.Přes dobré rady a hlavně mojí snahu kojit jsem stále přikládala,jenže když není,tak není.A tak jsme asi třikrát s obrovskýma kruhama pod očima navštívili poradnu,kde jsme pozorovali jak dítěti klesá váha.Jelikož jsem alergik Filda dostal Nutrilon Pepti.Filda netrpěl bolestma bříška,krásně rostl a všichni jsme byli spokojený.Když jsem čekala toho druhého,řekla jsem si,že to prostě zvládnu,a když všude píší,že není ženy která by nemohla kojit,byla jse přesvědčená,ze to musí jít.A co myslíte.Už z porodnice jsme odcházeli s příkrmem.Jenže moje mlíčko bylo tak slabé,že se David napil,a během 20min.plakal opět hlady.Nakonec to u nás vypadalo tak,že jsme krmili snad každou hodinu.Bohužel mu ani Nutr.Pepti nevyhovoval,tak jsme zkoušeli co by bylo nejlepší.Po mlíčkách se kroutil bolestma bříška,nebo stále ublinkával.Nakonec jsme vyhráli s Omneem.Můžu fakt doporučit.Jak je teda vidět není jednoduché ani kojit,ale ani krmit lahvičkou.Mám kamarádku,která v půl roce svojí holčičku kojí po 4hodinách,v noci spí jak dudek,a je náramně spokojená.Když krmíme společně,tak já než ohřeju vodu,smíchám s mlíčkem,ona má dávno nakojíno i vykrkáno.Kojení je prostě pohoda,ale když to nejde,tak se z toho prostě svět nezhroutí.
 Hana Zoubková-Jeník 11 týdnů 
  • 

Re: Re: Re: Re: umela vyziva  

(18.9.2005 15:02:58)
Děkuji všem za tak poučné příspěvky.Také jsem si připadala méněcenná, když nekojím. Měla jsem těžký 3 dny vyvolávaný porod a mlíko se mi vůbec neobjěvilo.Po týdnu jsem dostala vysoké horečky a zjistili, že mě po porodu nevycévkovali a že mi v močáku zůstává skoro litr vody a tak se asi netvoří mlíko a přesně jak některá popisujete přikládání se stalo noční můrou a malej jen řval jak viděl prso. Domů z porodnice jsme šli s příkrmem Nutrilloo pepti a musím říci, že ho malý nesnášel a vyhazoval co se dalo.Do kočárku na procházku bylo obtížné jít, protože se několikrát poblinkal a stále řval hlady. Vydrželi jsme to do šestinedělí a potom nám doktor doporučil Nutrillon premium. Zpočátku přestal ublinkávat, ale poslední dobou si trochu ublinkne, ale je to jen vyjjímečně.
Chtěla jsem poprosit o radu zkušenější - kolik jednotek v jakém věku jste dávali a v jakých časových rozmezích napít. Zdá se mi, že vypije dost a každý i sestra z Laktační ligy mi to tvrdili.V 11 týdnech začal pít 150 ml asi 6x denně, což se mi zdá hodně.Když snížím na 120 nebo 135 ml,tak si chvíli pobrečí, ale také tak usne.V noci se budí 2x. Jak krmíte v noci z lahve.Přebalujete v noci nebo rychle nakrmíte a necháte usnout. Také mi radili vývary z ovesných vloček na noc a nebo nutrillon forte na noc, ale stejně se budí a chce jíst.Budu ráda za každou informaci i klidně na meil Handalka@seznam.cz. Ráda bzch si vyměnila nějaké zkušenosti se stejně statečnýma maminkama, které jak já říkám kojí z lahve.Děkuji

 Magdalena Gustinova,3mesicni Lukasek 
  • 

Re: umela vyziva  

(3.1.2008 10:05:16)
Ahoj Zuzi,chtela jsem se zeptat,ohledne toho kojeni.Lukasek ma tri mesice,do te doby jsem ho kojila,ale ted uz mam mleka nedostatek,tak jsem nastoupila na sunar.Ale jeste porad na dve davky za den vystrikam,tak mu je davam lahvicky.Mam takovy spatny pocit,ze delam neco spatne.Prosim te kolikrat za den mu mam davat papat?Malej se mi hlasi skoro co tri hodiny a vypije 150ml.Mam zacit s prikrmovanim?A jak?Je to moje prvni miminko a ziju v cizine a tady mi nikdo moc neporadi.Dekuji
 Radim, 1 dcerka 
  • 

Problémy s jídlem i pitím 

(24.1.2005 0:25:50)
Moc rád bych se zeptal na radu, jestli nějaká je. Máme 7-měsíční dcerku, která byla hypotrofická, při porodu měla 2,2 kg. Mateřské mléko měla jen měsíc a to odstříkané, z prsu se nedokázala napít. Ale i s umělou výživou máme neustále problémy, vlastně s čímkoliv. Dnes má 6,5 kg a za den vypije ve 4 dávkách asi 500ml mléka včetně kaše večer a 50ml čaje. Ale i to do ní dostáváme jen s chrastěním, nejlépe ve spánku.Po 5 hodinové pauze si sama vypije tak 70 ml. Pak odmítá, křičí, škube sebou, navíc má reflux, takže občas něco ublinkne.Pak už musíme odvádět pozornost, aby aspoň trochu vypila. Krmíme ji hlavně, když je ospalá nebo spí, v momentě, jak se probudí, přestane pít a odmítá. Máte někdo podobnou zkušenost ? Masozeleninový příkrm jí dáváme 3 měsíce, kupovaný i doma dělaný, toho sní ochotně tak 5-6 lžiček a pak zase děláme kašpárky a sní asi 100 g. Poradíte nám ? Jsme někdy v koncích.
 Zuzana a Eli 
  • 

Re: změna dudlíku 

(1.2.2005 14:25:02)
Ahoj Radime,
moje situace byla podobná, mám 8měsíční holčičku, po narození měla trošku problém s dýcháním, ale větší problém nastal po zjištění, že je refluxní. V důsledku mého pobytu v nemocnici 14 dní po porodu jsem zaviněním lékářů přišla o mléko a moje holčička měla velký problém s pitím z lahve - dostávala nutrilon AR, což je zahuštěné kvůli ublinkávání, a jediné co nám pomohlo,bylo po vystřídání několika saviček nalezení velké savičky,která připomínala prsní bradavku,použití jakékoliv jiné znamenalo hysterický pláč a odmítnutí stravy.Musela mít také v savičce větší otvor,jinak se brzy unavila.Náš problém to celkem vyřešilo a nyní nemáme problém ani s pevnou stravou.Asi jsem moc nepomohla,ale byla jsem taky moc bezradná, každý radil něco jiného, trošku jsme taky posunovali intervali krmení, aby byla opravdu hladová, ale na každé mimi platí prostě něco jiného a my Vám držímé palečky.
 katka-pracovnice v kojenec.vyživě 
  • 

Re: Problémy s jídlem i pitím 

(16.2.2005 16:08:34)
Určitě by se chtěloř,co ho trápí.
Možná bude problém někde v nesprávném výběru kojenecké výživy.Doporučuji se obrátit na bezplatnou infolinku 800 100 000,kde je velice milá paní,která Vám možná pomůže více.Nicméně za lékařem bych pro názor skočila taktéž.
Jinak já doporučuji Nutrilon s prebiotockou vlákninou,možná nutrilon-Nenatal LCP.
 Markéta 2 týdenní holčička 
  • 

Re: Re: Problémy s jídlem i pitím 

(20.1.2006 21:06:34)
Zdravím všechny maminky a přidávám se k tomuto tématu.Z porodnice jsem si odvezla hypotrofickou holčičku 2200 g a bohužel krmím z láhve výživou Nutrilon Nenatal LCP.Malá se mi po něm kroutí a třeba 5 hodin pláče.Mám hrozný strach.Dostala jsem rady,že mám zkusit krmit Sunarem Baby,ale mám obavu,protože je opravdu maličká a vím,že Sunar by měly děti až od 3 kg.Nevím si rady a tak prosím, může mi někdo poradit co dělat?.
 katka-pracovnice v kojenec.vyživě 
  • 

Re: Problémy s jídlem i pitím 

(16.2.2005 16:08:51)
Určitě by se chtěloř,co ho trápí.
Možná bude problém někde v nesprávném výběru kojenecké výživy.Doporučuji se obrátit na bezplatnou infolinku 800 100 000,kde je velice milá paní,která Vám možná pomůže více.Nicméně za lékařem bych pro názor skočila taktéž.
Jinak já doporučuji Nutrilon s prebiotickou vlákninou,možná nutrilon-Nenatal LCP.
 Michelle I 


Re: Re: papání ze lžičky 

(25.6.2007 16:40:46)
Mám 5-ti měsíční dceru Lauru a již přes měsíc zkouším zavádět příkrmy, ale marně, neumí jíst ze lžičky a vše mi vždy se slinama vyplivne, dostanu do ní opravdu hodně málo a vůbec nevím, jak na to. u prvního syna jsem neměla žádné problémy, ihned od první lžičky věděcl co s ní má dělat. Je možné,že po měsící zkoušení ještě neví, jak jídlo ze lžičky spolknout. Jestli má někdo na to nějaký vyzkoušený fígl, prosím pora´dte mi.
Děkuji
 Eva, 11měsíční dcera 
  • 

čím obohatit jídelníček? 

(6.4.2005 9:09:28)
Mám prosbu o radu, mám 11 měsíční zdravou dceru. Stále jí dávám jen ke svačině jogurt s ovocem, ovoce, přesnídávky, k obědu kuřecí maso se zeleninou, bramborem, rýží nebo těstovinou a k večeři rýžové a obilninové kaše. Občas to proložíme baby sušenkami. Jinak stále kojím. Dokojuji i po každém jídle. Nemáte někdo radu, čím bych jí mohla již jídelníček obohatit, na to, že jímjiž je 11 měsíců, mě přijda tato strava už jednotvárná. Moc děkuji
 markéta 
  • 

Re: čím obohatit jídelníček? 

(6.4.2005 10:01:24)
Já jsem dceři v tomto věku začala dávat v podstatě běžnou "zdravou" stravu. To znamena vařené a dušené maso všechny druhy - drůbežní, vepřové, hovězí, králičí, rýži, jáhly, kroupy (ty má hrozně ráda), všechnu zeleninu i ovoce (to jsem samozřejmě zkoušela postupně a po malých dávkách, jestli se neobjeví alergie), omáčky, mléčné výrobky - i pacholíky, tvarohové přesnídávky (zase postupně, jestli to bude dobře snášet), mléko, sýry, pečivo. Všechno měla nakrájené na malé kousky, ale už měla dost zubů, nevím, jak jste na tom vy. Dávala jsem jí teda to, co nám, jen přizpůsobené, např. jsem jí nesolila a nekořenila. Dobré je také mleté maso, to se dobře kouše.
 Zuzana + Terezka 6m 
  • 

Odšťavňovače - jaký typ 

(5.12.2005 21:31:57)
Ahoj maminky, zatím plně kojím, ale chci začít dávat dceři šťávičky.
Poraďte mi prosím, jestli máte nějaké dobré, nebo i špatné zkušenosti s nějakým typem odšťavňovače.
Děkuji
 Jana, chlapeček 4 měsíce 
  • 

kdy je ukončený 4. měsíc? 

(20.1.2006 19:32:58)
Dobrý den, zajímalo by mě kdy má dítě ukončený 4. měsíc. Naše paní doktorka mi tvrdí, že dítě ukončí 4. měsíc až v den, kdy je mu 5 měsíců.Např. dítě se narodí 1. ledna a 4. měsíc má podle ní ukončený až 1. června. Přijde mi to docela nelogické, potom by 1. měsíc dítěte trval 2 měsíce. Můžete mi to prosím vysvětlit? Ptám se na to proto, jelikož na výživách je vždy napsáno "od ukončeného .... měsíce". Bojím se abych dítě nezačala krmit něčím co ještě není vhodné pro jeho věk. Děkuju
 PajaMM 


Re: kdy je ukončený 4. měsíc? 

(20.1.2006 19:38:26)
Jani,

podle me je ukonceny 4. mesic den, kdy diteti prave zacne mesic 5. To znamena, ze pokud se dite narodi 1.ledna, tak ukonceny 4. mesic ma 1.kvetna....a ne cervna...
 Elfík +1+2 


Re: kdy je ukončený 4. měsíc? 

(24.1.2006 12:41:23)
Ahoj.
Mám doma 18.týdenního chlapečka narozeného 18.9.2005 a od 21.1.2006 mu dávám mrkev.Dnes už dostane za chvilku brambor atd.Měli jsme dle lékařky začít hned 19., ale ty dva dny nás nezabijí a alespoň byl u prvého příkrmu tatínek. Takže 100% od 5.měsíce, což je den po dokončeném 4.měsíci.
Mišulka hned napoprvé spapal celou mističku a ještě to zapil 150ml mléka. Je to v pořádku? Je velký - má už teď 7,7kg a 68cm. Taky se rychleji vyvijí. Už nyní si hraje s nožičkami, převrací se dle svého a v náručí se pokouší stoupat.
Je pravdou,že mrkev trochu staví, ale mi s tím měli potíže už dřív, tak máme doma laktozu od lékařky a ta zabírá.
Já spíš řeším problém receptů. Lékařka řekla 3dny mrkev, pak 3dny do toho brambor, pak 3dny krůtí/kuřecí/králičí maso a jedenkrát týdně žloutek. Ale v jídelníčkách firem, co mi dala je, že mám dávat nejdřív mrkev, pak jen brambor, pak jen brokolici atd. A pak teprve míchat. Tak nevím. Koupila jsem i nějaké hotové příkrmy od Hippu, ale to už jsou směsy i s masem.
Můžete-li mi někdo poradit konkrétně, kdy, kolik dní, kolik atd. dávat té zeleniny? Kdy ovoce? Můžu klasické přesnídávky? Sama je mám ráda, ale nechci ublížit svému vymodlenému dítěti. (dle lékařů jsem měla být neplodná).
Děkuji moc.
 madelo 


Re: kdy je ukončený 4. měsíc? 

(8.2.2008 20:22:47)
Ahoj,
nevím jak jaká maminka, ale já jsem začala Andrejce dávat mrkvičku, ještě neměla 4 měsíce. Začala jsem, tak jak píše většina maminek, 3 dny mrkev,další dny jsem přidala brambor, brokolici, květák atd. Byla šikovná a od prvního dne spapala vše co jsem jí dala. Takže náš jídelníček teď v šesti měsících vypadá tak, že jí dám to co vařím sobě jen to nesolím a nekořením, samozřejmě mám na mysli zeleninu, brambor, rýži a věci, které se pro ni hodí. na svačinu dostane přesnídávku nebo rozmačkané ovoce začala jsem s Aktivií, tak ji taky chutnala. Na večer kaše.
Mám spoustu kamarádek, které mají stejně staré miminko a vždy když přijde některá od své doktorky, nestačím se divit. Jedna už má dávat sladké pečivo, druhá to nedoporučuje. Takže sto lidí, sto chutí a sto názorů. Já osobně si myslím,že pokud vaše dítě prospívá a snáší dobře jídlo které mu dáváte, nemáte se čeho obávat.
Ostatně jsem se divila, že někteří výrobci maso-zeleninových příkrmů přidávají do jídla od 4 měsíce např. celer nebo cibuli, jednou jsem se setkala i se solí. Takže zastávám názor mé matky, která nás krmila vším už od miminek a jsme všichni zdraví jako řípy.
Tak se nebojte. Mějte se krásně
:-)
 Klára 
  • 

Re: kdy je ukončený 4. měsíc? 

(19.10.2008 23:21:54)
Tvá paní doktorka má pravdu. Ano, 4. měsíc má 1. května, ale ukončí 4. měsíc až na konci května, tzn. že příkrmy od UKONČENEHO 4. měsíce se dávají vlastně od 5. měsíce ... ale asi reaguju pozdě :)) o nějakou tu dobu....
 Ala 
  • 

Re: kdy je ukončený 4. měsíc? 

(14.7.2009 15:37:19)
Co to tady meleš? Umíš počítat do pěti? Jestli se dítě (jak je uvedeno v příkladu) narodilo 1. ledna, tak 31. ledna má ukončený první měsíc, 28. února má ukončený druhý měsíc, 31. března má ukončený třetí měsíc a 30. dubna má ukončený čtvrtý měsíc. Takže od 1. května se může přikrmovat zeleninou. Je vidět, že některé doktorky i ostatní by si měli zopakovat jednoduché počty.
 zajíc 1 


Re: kdy je ukončený 4. měsíc? 

(19.5.2009 15:16:09)
Ahoj holky, je to opravdu tak na 99,9%,že ukončenej je vlestně až před dnem,kdy mu je 5.Učili jsme se to na zdrávce.Takže třeba 1.5..mu jsou 4 měsíce a ukončenej 4.měsíc má 31.5.Je to někomu divný,ale je to tak.Papa Katka
 Ala 
  • 

Re: kdy je ukončený 4. měsíc? 

(14.7.2009 15:41:30)
No, zdá se že na zdrávce by se taky měli znovu naučit počítat do pěti. To se tam asi taky učí, že první měsíc života je vlastně "nultý" měsíc, nebo čím takovou hovadinu odůvodňují? :)) Takže když si někde přečtu, že v prvním roce života nemám dítěti dávat dejme tomu ořechy, znamená to ve skutečnosti, že mu je nesmím dávat do 2 let, ne? To je úplně stejná "logika". No pěkně děkuju, vy zdravotníci, kupte si snad kalkulačku.
 Veronika Nováková, dcera 13m 
  • 

Re: kdy je ukončený 4. měsíc? 

(2.8.2010 21:33:11)
Proboha, co je to za blbinu, slecna ze zdravky asi spala na prednaskach, ne?
Logicke je, ze kdyz se dite narodi, zacne si zit svuj prvni mesic a jelikoz ma mesic pouze 30 dnu, ne 60, tak tento prvni mesic je ukonceny po tech 30 (resp.31) dnech!!!
Navic dokud neni prvni mesic ukonceny, nemuze zacit druhy, takze prvni mesic rozhodne nelze ukoncit ve dvou mesicich veku, to je fatalni ... :-)
 Katka, chlapeček skoro pět měs 


Re: kdy je ukončený 4. měsíc? 

(20.4.2011 12:49:34)
Ahoj Jano, mám úplně stejný problém, ba skoro mám pocit, že máme stejnou paní doktorku. Když jsem se v polovine pátého měsíce zmínila o možnosti příkrmu (jsme na UM), dostala jsem vynadáno a doporučeno, ať dávám na noc kaši - taktéž ovšem označenou od 4. ukončeného měsíce. Byla jsem tak zmatená, že jsem obvolala všechny infolinky - sunar, nutrilon a všude jsem se dozvěděla, že ukončený 4. měsíc je skutečně chvíle, kdy dítě začíná měsíc pátý. Tak jsem pak jen doufala, že při kontrole u paní doktorky z honzíka nevyjde ven červený bobek po mrkvičce a že nebude mít zeleninku za uchem. Příkrmy mu zatím moc svědčí. K.
 Elfík +1+2 


Příkrmy nekojeného dítěte 

(24.1.2006 14:10:16)
Ahoj.
Potřebuji poradit (nakousla jsem to již výše). Synovi je 18.týdnů a není kojený. Začali jsme tudíž přikrmovat. Měl 3dny mrkvové pyré, dnes poprvé brambor. Vždy sní poměrně dost, na to, že začínáme a pak ještě vypije i 150ml mléka. Nevím, zda by nebylo lepší mu po jídle dávat jen čajíček (kolik). Kdy začít s ovocem? Nepochopila jsem, zda až vystřídáme zeleniny a začnu opravdu dělat míchané polívčičky, zda to ovoce mám dávat ke svačině či místo té polévky. A zase - jako plnou dávku, či dokrmit mlékem. Nikde to nemohu najít. Děkuji
 markéta, Tereza 7/03 
  • 

Re: Příkrmy nekojeného dítěte 

(24.1.2006 15:30:32)
Zdá se mi, žes s příkrmy začla dost brzo. Já také nekojila a začla jsem koncem pátého měsíce. Začla jsem dávat zeleninu místo poledního mléka. Vzhledem k tomu, že také jedla hodně, už jsem jí mléko nedávala. Jenom chvíli po jídle šťávu nebo čaj. Pokud toho sní opravdu hodně, doporučovala bych počkat s mlékem až zas bude mít hlad. my měly sunar zhruba po třech hodinách, tj. cca kolem 12.h, 15., 18.h a naposledy kolem půl deváté. Pak zas v šest ráno. Takže zeleninu jsem začla dávat místo toho poledního sunaru, asi po měsíci jsem začla dávat ovoce místo sunaru v šest večer. Nikdy jsem nerozlišovala mezi zeleninou a polívčičkama (hrozný slovo). Prostě to byla rozmixovaná zelenina, ze začátku jednodruhová, pak vícedruhová, popř. s bramborem nebo rejží. Asi po měsíci a půl jsem do toho začla přidávat trochu masa. Všechno jsem hodila do mixéru a umlela. Když to bylo moc hustý, přidala jsem trochu vývaru. Asi tak v 8. měsíci jsem občas přidala do ovoce jogurt a místo sunaru jsem začla dávat kaše. Ty se mohou dávat v řidší formě i ve flašce, ale my jsme s krmením problémy neměly, takže jsem je dávala hustší lžičkou.
 Elfík +1+2 


Re: Re: Příkrmy nekojeného dítěte 

(26.1.2006 10:54:56)
Začala jsem přesně dle doktorky. Ve 4 měsících máme 7,7kg a 68cm, takže on už potřebuje výživnější baštu. Dle ní jsem dokonce měla rovnou dát 3 dny mrkev, pak do toho 3dny brambor a hned 3dny maso a 1xtýdně ten žloutek. Já to pročetla ve všem možném a rozhodla se nejdřív dát samotnou mrkev, brambor, brokolici, květák a pak to začít míchat. a pak do toho přidat maso. Podle doktorky se mám dostat na to, že za měsíc už bude večeřet kaše. Tak já nevím. Možná je to tím, že je velký a i se rychleji vyvijí. V 18týdnech si hraje s nožičkama, přetáčí se o "106" a snaží si sednout a v náručí se vehementně snaží stát a nikdo mu to nerozmluví.
Tak já fakt nevím. Je to můj celý svět a teď mám strach, že mu víc ublížím ...
Ale děkuji.
 aknelop 


Re: Re: Re: Příkrmy nekojeného dítěte 

(3.2.2006 13:38:27)
Každý doktor říká něco jiného, ale jak jsem to měla vyčtené já, tak mi to naše peditrička potvrdila: dceru jsem porodila 23.9.05, od 23.1.06 jsme začali k obědu dávat 2-4 lžičky skleničkové stravy pro kojence od HAMI-PRVNÍ LŽIČKA, je to jen mrkev, každý den, jsme o pár lžiček přidali a ted´sní celou skleničku (110g), zkraje jsem jí dokrmovala mlékem, ale teď, když s ní celý obsah, tak jí dosycuji pouze čajem. Teď jsem ještě přikoupila od HAMI-MRKEV S KUKUŘICÍ a střídám to. na každé skleničce máš doporučený věk kojence. Dlouho jí trvalo, než si zvykla, občas si i popláče, ale chce to mít trpělivost. Dr.nám doporučila začínat zeleninou, že ovoce je sladší a zelenina jim poté nešmakuje, dnes jí dám poprvé ke svačině po obědě banán, když už si na zelelninu navykla. Také mi byl dopručen k odpolední svačině bílý jogurt Activie s živýma kulturama a časem do něj přidat čerstvé ovoce (po tom se ale malé zvedá žaludek, tak jsme ho prozatím vysadily).
Oběd a odpol.svačina by měli postupně nahradit celou dávku mléka. Večer jsme začali s pár lžičkami kaše od Milupy, která je bez veškerých sladidel a sacharózy, ale opravdu jí na ní teprve učíme.

NEBER TO,PROSÍM, JAKO RADU, TAK TO DĚLÁME MY, ALE MYSLÍM, ŽE BYS MĚLA CHODIT K TAKOVÉMU PEDIATROVI, KTERÉMU DŮVĚŘUJEŠ A KTERÝ JE TI SCHOPNÝ NA TVÉ OTÁZKY ODPOVĚDĚT.

Jinak přeji hodně zdravé a prospívající dítko.
 Elfík +1+2 


Re: Re: Re: Re: Příkrmy nekojeného dítěte 

(4.2.2006 10:14:08)
Děkuji moc. Já jsem si včera zavolala na infolinku od Hero - Sunar a tam mi ledacos vysvětlili. Malý už teď baští masozeleninové domací "polívčičky". Nerad, ale baští. Spíš, že mu to trvá dlouho a stydne a pak už to nechce. Jenže k tomu ještě v dalších 4 dávkách jídla denně vypil i 1l mléka, což je prý moc a obsah bílkovin a vůbec všeho pak je jako bych mu prý dala napít normálního mléka. Tak jsem hned večer dala kaši - rýžová s banánem (prý nevadí) a ta byla hned v něm a sám si mě chytil za ruku a cpal si lžičku "sám" do pusinky. S ovocem prý mám počkat, tak čekám. Prý až ten oběd sní 100% spokojeně. Chci mu dát tak 2týdny a pak začít. Uvidíme. Malýmu bude zítra 20týdnu a váží přes 8kg, takže už mu mléko fakt nestačí. Zatím jsem mu dala čajík Rýmáček, ale nejede mu (má stále rýmu) a tak zkouším jen vodu - to je lepší. Stejně ale mám pořád strach, že něco dělám špatně a že mu tím ublížím. Takže ... díky za každou další radu. Elfinka a Míša myšáček
 tedezka 


Re: Re: Re: Re: Re: Příkrmy nekojeného dítěte 

(7.7.2006 13:04:58)
Ahoj Elfinko, já mám holčičku, které jsou 4 měsíce a váží 6,5 kg a už mám také přikrmovat. Samozřejmě taky nevím co a jak, ale mně doktorka řekla, že mám dávat k dopolední svačině šťávičku nebo pyré z ovoce a k obědu zeleninku (u obojího postupně více druhů). Slýchám ode všech, že ovoce se dává až dýl, ale těžko říct komu věřit a jak to dělat. Ovoce i zeleninu zatím dopíjíme mlíčkem, protože toho ještě moc nezbaští.
 Lu  
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Příkrmy nekojeného dítěte 

(24.12.2006 0:07:39)
Elfi nešil! Řiď se instinktem - jsi přece výborná máma! Kdo jinej zná Mišáka tak dobře jako ty? Knížky a doktoři a výrobci papání se řídí statistikama - mělo by to tak být, ale každý dítě je jiný. Sama přece říkáš, že Mišák je napřed. Krm ho tak, jak TY SI myslíš, že je to pro něj nejlepší - jsi s ním 24 hodin denně, tak se vyznáš, ne? A jestli by mu to mělo ublížit? Neboj, byla bys první, kdo by to změrčil. HLAVU VZHŮRU - MIMI JE FAKT KRÁSNÝ...
 Radka a Ondra 13měsíců 
  • 

Mléčné výrobky - kdy a jaké? 

(10.4.2006 23:29:55)
Dobrý den, již pár měsíců se pokouším dopátrat jak je to vlastně s podáváním mléčných výrobků batolatům (tedy dětem ve věku 1-3 roky). Na jedné straně čtu články od lékařů,kde píší, že je možné podávat kravské mléko od 12m. Na druhé straně pak leží názor poradců na výživu, kteří tvrdí, že je kravská bílkovina do 18m (kvůli zátěži na ještě nedovyvinuté ledviny)nevhodná a do 3 let údajně není vhodné podávat tvarohy, pribináky apod. Nějakou vyjímku tvoří jogurty s živými kulturami, kysané nápoje. Osobně dávám prckovi od 8m ke sváče bilý jogurt Hollandia a míchám ho s čerstvým ovocem, nebo ovocnou přesnídávkou a občas mu slabounce namažu tmavý chleba čerstvým máslem. Ráda bych mu ale jídelníček zpestřila, přece jen ta marmeladka je na chlebík už poněkud jednotvárná:-) Může mi někdo skutečně fundovaně poradit jaké výrobky a v jakém věku je vhodné podávat a čemu se vyhnout a proč? Jak je to se sýry, je dobré podávat mléčné výrobky se sníženým obsahem tuku?

Předem moc děkuji za opovědi, R.
 Květa +10měs .syn 
  • 

Re: Mléčné výrobky - kdy a jaké? 

(6.7.2006 16:22:27)
Nám řekla dětská lékařka,že je syn vyspělý a proto můžeme zařadit do jídelníčku sýry a jogurty a taky máslo na chlebík už v 10 měsících a jemu to moc chutná,byla jsem ráda,že máme zase něco nového na zub.Malej je k jídlu ale už jsem kolikrát taky nevěděla co vymyslet.Ale dávám pozor při nákupu,aby v tom nebyla chemie.Máslo kupuju jen obyčejné,žádný umělý margarín!Sama ho taky nejím.Hodně zdaru a chuti k jídlu.K.
 Jitka Karvanová 9měs. syn 
  • 

Re: Mléčné výrobky - kdy a jaké? 

(3.11.2006 14:32:31)
Mohl by mi někdo poradit, co můžu dát 9 měs. dítěti za potraviny, když má atopický ekzém? Všude se píše něco jiného a už nevím, co s tím. Bojím se, abych mu to ještě nezhoršila. Jedná se mi hlavně o svačiny. Např. od kdy můžu jogurty, pribiňáky, pudinky, chleba s máslem, sýrem atd. Díky moc. Ahoj
 Lucie 
  • 

Re: Mléčné výrobky - kdy a jaké? 

(23.3.2009 11:02:20)
nevim proc nemuzu si pomoct ale vyzniva mi to ze misto marmelady bys mu mazala radeji tavenčej syr.. jestli sem to spatne pochopila tak s eomlouvam ale ty bych nedala ani svemu nejvetsimu nepriteli na chleba co je to za sajrajt :)
 jutta 
  • 

co se o kojení nepíše 

(27.4.2006 11:21:18)
Ještě před 14 měsíci jsem si lámala hlavu s tím, jestli budu dobrá kojící matka a bála jsem se zákeřných zánětů a bolestí prsů. Během kojení se mi párkrát stalo, že se prso jakoby ucpalo a mléko nešlo ven. Tenkrát jsem hledala radu, ale nikde nic. Dokonce ani můj gynekolog mi neporadil a podle něj bylo prso v pořádku. Když mi bylo řečeno kamarádkou, že se mám zeptat dětské lékařky, tak už bylo po problému. Taky jsem z počátku kojení (v šestinedělí) probděla spoustu nocí, neboť moje mimi se stále budilo a plakalo. Po vyloučení základních možností jsme zjistili, že má pouze hlad. Nastalo u mě období snížení tvorby mléka. To je něco, co jsem se taky nikde a od nikoho nedozvěděla a dokonce ani moje kamarádka to nenašla v žádné knize. Možná špatně hledala, ale možná se o tom ani nepíše. Asi jsem byla důvtipná a vydržela jsem pár týdnů přikládat častěji a vyplatilo se. Nemusela jsem dokrmovat sunarem. ALE moje švagrová o tom také nevěděla a taky částečně z lenosti nasadila umělou výživu. Stejně i moje další kamarádka, která teprve skončila šestinedělí, měla málo mléka a tak nasadila sunar. A já se teda ptám. Proč se o tomto a jiných problémech nepíše?? Proč na tyto fakty neupozorňují sestřičky už v porodnici?? Nebo je snad naše porodnice vyjímkou??? Proč stále pediatři nutí maminky dávat dětem sunar, když to není nutné? Můj první syn je narozený předčasně a kdyby mi tenkrát někdo z doktorů řekl, že moje mléko je pro něj to nejlepší a že to nemám vzdávat, tak bych nepřišla o to nejcenější. Nikdo mi tenkrát neřekl, že se časem naučí sát, jen to musím stále zkoušet. Dneska vím, o co jsme přišla, protože svého druhého syna kojím a je to krásné. Přeji všem maminkám, aby mohly svoje miminka kojit co nejdéle a nevzdávaly to, i když jim pediatr bude doporučovat sunar, pokud to nebude nutné kvůli zdraví dítěte. J.
 Hanka, 6.mes. dcerka 
  • 

Re: co se o kojení nepíše - jak na kojení!!! 

(29.8.2006 12:06:56)
Ahoj, mně v porodnici docela pomohli, ale hodně jsem toho i četla. Je důležité se nenervovat.
Když bolí prso, protože je v něm moc mléka, tak se musí zchladit a před kojením nahřívat pod teplou sprchou a masírovat (dlaněmi proti sobě, jako když se válí knedlíky). Když je mléka víc než stihne mimi vypít, tak ho můžete po kojení odstříkat. Někdy to trvá než začne pořádně sát. A když je mléka více, tak se pak tolik netvoří.

Když není poptávka, není nabídka.

A naopak, když je ho méně, stačí pít čajíček pro kojící matky a přikládat častěji k prsu, do několika dnů se tvorba mléka rozběhne. Pití čaje pro kojící matky rozhodně neškodí, piji ho každý den od té doby co malá měla přes 6 kilo, což bylo velmi brzy a mně připadalo, že jí moje mléko nemůže stačit. Zároveň tím dodržuji pitný režim, který je důležitý. Měly byste vypít 3 až 4 litry tekutin denně. Mimi mléka vypije až 1/6 své váhy denně. Když je trošku větší, tak se to brzy vyšplhá nad 1 litr mléka denně.

Když má období prudšího růstu, tak pije neustále a v noci i po 2 hodinách. Pak to někdy vypadá, že mám prsa obě úplně prázdná. Ale je to klam, nepropadejte panice, vždy se tam nějaké mléko najde.

Právě jsme začaly s příkrmem mrkvičky. Myslím, že po ukončeném 6.měsíci je to akorát.

Vydržte, pa Hanka
 Adela, Terezka 4,5 mesice 
  • 

Re: co se o kojení nepíše 

(12.9.2007 20:20:06)
O kojeni jsem toho moc nevedela a uz v nemocnici jsem si myslela, ze asi nemam dostatek mleka, prestoze jsem vedela, ze to muze trvat az 2 dny, nez se to opravdove mleko zacne tvorit.Kdyz jsem prisla domu, tak to byla moje mamka, kdo si myslel, ze nemam dostatek mleka a "nutila" me pit caje pro kojici matky, prestoze jsem to nepotrebovala, protoze mleko me ukapavalo kudy jsem sla a Terezka na vaze pribyvala, ani neubyla po porodu na vaze jak to byva zvykem. Caje jsem po nejake dobe prestala pit, protoze to bylo zbytecne. Pak jsem nejakou dobu stravila u sve babicky, kt. take tvrdila, ze Terezka urcite nema dost mleka, protoze obcas zabrecela a taky chtela abych uz ji zacla davat umelou vyzivu. Terezka na vaze pribyvala, takze jsem na jeji rady nedala. Urcite jsem udelala dobre, ze jsem se nenechala odradit. Kojim podle potreby Terezky. Na posledni kontrole me doktorka rekla,ze ve 4m. vazi 5,7kg (coz je pry lehky podprumer). Takze se nenechte odradit, ikdyz to vsichni budou myslet dobre.
Jeste chci jen napsat, ze moje svagrova prestala kojit svoje 1m dite kvuli problemum, kt. melo detatko, mleko se ji prestalo po nejake dobe tvorit a ted asi po 1 mesici se rozhodla ho zacit znova kojit a mleko se ji zase zacina tvorit...........takze jde skoro vse.
 Jana, Honzík 4,5měs 
  • 

maso, tuky, žloutky - do 1.r. NE??? 

(27.4.2006 18:40:19)
Právě jsme absolvovali kurz o výživě kojenců do 1.roku, kde jsme se dověděli, že by malí prďošci vůbec neměli/nepotřebují dostávat výše jmenované potraviny do 1.roku, že prý příliš zatěžují jejich střeva. Kamarádka to ale konzultovala se svou doktorkou, která jí tvrdila, že jsou v nich bílkoviny, nenasyc. mastné kyseliny atd., které nutně potřebuje ve vyšší míře než dostává z mateř. mléka. Ty ale přece dostával/dostává z mateřského mléka, které by mu mělo dle výzkumů do 8.měsíce výhradně stačit,ne? potraviny doporučené pro první rok jsou zhruba následující- mrkev, cuketa, květák, brokolice apod. ze zeleniny, brambory, rýže, jablko, hruška, borůvky(až od 10.měs.)- a to je vše z ovoce. taky dietoložka říkala, že by se uvedené potraviny měly kombinovat max. 3 najednou. poraďte prosím, co si myslíte hlavně o tom masíčku do 1 roku?


 Itica 


Re: maso, tuky, žloutky - do 1.r. NE??? 

(28.4.2006 11:50:28)
Jano, některé potraviny by opravdu prcci do jednoho roku neměli. Např. žloutky a živočišné tuky. Co se mase týče, tak tam by to mělo být již od půl roku, ale pouze v malých dávkách a nejlépe přesnídávky. Myslím, že oficiálně je to 10g na den, ale nemělo by být každý den. Nejlepší je začít s drůbežím nebo králičím masem a postupně zkoušet i vepřové a hovězí. Samozřejmě v kombinaci s brambory, nebo rýží a zeleninou. Čím více složkové jídlo mimi dostane, tím lépe pro něj. Ohledně tuků je nejlepší rostlinný olej nebo máslo,ale jen ve velmi malinkém množství. Do kojeneckých přesnídávek se taky přidává, takže takové množství úplně stačí. Jde o to, že vitamíny se nejlépe vstřebávají pomocí tuků. Nejedná se ale o živočišné tuky. Mléko se doporučovalo od 1 roku a naposledy jsem slyšela, že až od dvou let. Osobně jsem prvního nekojeného syna naučila na mléko v roce a druhého kojeného syna asi měsíc po jednom roku (tedy 13m). Je ale důležité, jestli rodiče netrpí alergiemi na jídlo a nebo i mimi nemá už nějakou alergii potvrzenou. S hruškou bych asi trochu brzdila. Je sice možné jí dávat, ale nadýmá a trošku i staví, tak bych jí určitě nedávala často. Borůvky už vůbec ne. Jsou sice přesnídávky, ale pokud mimi dostane jednu tak za 2 týdny, nic se nestane.Čerstvé borůvky nedoporučuji. Mohly by způsobit těžkou zácpu. Tak to asi vše. Jen bych chtěla na závěr dodat, že trendy a zjištění ohledně dětské výživy se dost často mění. Někdy jsou ovlivněny osobním názorem člověka, který ho preferuje, takže ve směs ta klasická tabulka, kdy a co dítěti dávat, neexistuje. Vždycky se tam něco změní. Zdravím.J.
 Dana, 15 měs.Kája 
  • 

Problémy s jídlem a pitím. 

(1.8.2006 21:38:54)
Ve 13měsících jsem skoncila s kojením.Malému jsem nabídla Nutrilon, ten nechtěl.Pak sunar, ten mu chutnal.Po měsíci byla u nas střevní chřipka,malý zvracel.Od té doby mléko odmítá.mám nabídnout jiné, nebo mu dat pauzu? Mléčné výrobky máme každý den.Nemůže mu to chybět?
 petra, emma 5 měs. 
  • 

jak konzervovat přesnídávku? 

(24.8.2006 19:12:32)
Chtěla bych zavařit domácí broskvovou přesnídávku pro kojence, poradíte jaký použít konzervační prostředek? Díky Petra
 Jana+Martasek 
  • 

Re: jak konzervovat přesnídávku? 

(31.10.2006 13:25:59)
My jsme delali zavarene ovoce (merunky) bez cukru - navody jsou na internetu, a jabka s malym mnozstvim glukozy (=hroznovy cukr). Konzervant tam zadny neni, je to sterilizovane zavarenim. A nebo dalsi moznost zamrazit namixovane ovoce
 Romana 
  • 

Kojenec-vařený brambor 

(4.11.2006 22:56:38)
Zdravím, mám jednu otázku. Mohu dát plně kojícímu dítěti vařený brambor nesolený? Dítěti je 4,5 měsíce. Děkuji za odpověď Romana. Ps: co byste doporučila/-y???
 Simona 
  • 

Re: Kojenec-vařený brambor 

(5.11.2006 1:23:59)
A proč bys mu ten brambor dávala? Přijde mi to úplně zbytečné, ne-li přímo škodlivé. Brambor jako první příkrm určitě není dobrá volba, zvlášť takhle brzy.
 Líza 


Re: Re: Kojenec-vařený brambor 

(5.11.2006 6:50:40)
Simono, a to jako proč? Souhlasím, že je to brzo, mají ještě dva měsíce čas. Ale škodlivé, nevhodné? Kdes to prosím tě vzala?
 Sta 
  • 

škrtit při umělce??:-) 

(2.3.2007 13:17:51)
Ahoj vsichni, rada bych se zeptala na vas nazor. Patrim mez 2% matky, ktere doopravdy kojit nemohou. Malymu je 11 tydnu a na kontrole mu navazili 7kg. Bylo nam doporuceno trochu ho priskrtit v jidle. Nemyslim, ze bychom ho nejak precpavali, pije dokud chce a kolik chce. Takze vypije od 140 do 250 prumer tak 180ml. Neblinka, ani krome obcasnych prdu nijak netrpi. Ted sem se ho rozhodla skrtit na max 180 a dost - rve hlady. Nejak me ale prijde divny aby dvoumesicni mimino drzelo dietu a rvalo hlady. Musim podotknout, ze ja i manzel sme velmi stihli odjakziva a to ja jsem jako mimuno na pul roce mela neco malo prez 10kg. Tak co myslite, mam ho trapit hlady? Nebo jak, poradte prosim
 Dana 
  • 

Re: škrtit při umělce??:-) 

(24.8.2007 17:51:49)
Nejsem si jista, zda po takové době ještě řešíte tento problém, ale každý člověk by jsi měl přečíst instrukce na dané umělé výživě, což znamená např. ve 3 m má dítě vypít 750ml mléka za celý den(5 za den 150ml )a né dítě přecpávat a následně se divit.
 Danka 
  • 

Re: škrtit při umělce??:-) 

(10.10.2007 22:44:05)
Ale Dani to není pravda, každé dítě je jiné. Na těch krabičkách u UM je udělaný průměr. Přeci nemůžeme děti škatulkovat. My máme necelé 3 měsíce, podle škatul bysme měli mít 5 kg, ha ha máme 6,5. Narodili jsme se s 4,250, což je taky víc, takže podle mě má dítě mít kolik chce. Kojený děti taky "nepřiškrcujeme" a můžou mít, co hrdlo ráčí, tak co by ne děti na umělým mlíčku??
 Kamoska 


odmítá příkrmy 

(9.9.2007 18:22:07)
Prosím o radu: naše 11měsíční kojená holčíčka odmítá téměř všechny příkrmy. Z masozeleninových příkrmů sní výjimečně pár lžíček. Zkoušela jsem domácí i různé druhy kupovaných, ale bez úspěchu. Ovocné pyré jí většinou aspoň trochu, ale maximálně 50 ml. Kaše sní max. 70 ml. Ráno jí dávám jogurt, toho sní taky max. 50 ml. Když ji bolely zuby (asi v 9 měsících), dokonce 14 dní nesnědla ani lžičku, jenom pila z prsu. Vodu, ani čaj vůbec nechce. Zkoušela jsem několik druhů hrníčků, lahviček i brčko. Pít z nich hned uměla, ale po vypití minimálního množství ji to přestane bavit a pití odstrčí. Vždy po neúspěšném pokusu o přikrmení ji nabídnu prso, protože mám obavu, že by měla žízen, když jiné tekutiny nechce. Ráda bych postupně přestala kojit aspoň v poledne, ale jak docílit toho, aby jedla a pila? (Váží v 11 měsících 8,4 kg)

 Baba Jaga 


Re: odmítá příkrmy 

(9.9.2007 20:30:32)
Kamilo, nas cvrcek kdyz muze, tak si take vybere mleko, takze to stridam - rano ma mleko, dve hodiny po tom kasi s ovocem, za dve hodiny zase mleko a tak az do vecera - po prikrmu mu mleko nikdy hned nedam, az za ty dve hodiny. Po jidle mu davam z normalniho hrnecku napit vody, ale to jen tak symbolicky. Moc toho nevypije, ale bavi ho chytat vodu. Zkus to take, ona kdyz bude mit hlad a bude vedet, ze mleko hned tak nebude, tak si vezme.
 Martina31 


Sůl? 

(19.12.2007 21:28:29)
Naše malá miluje maso-zeleninové příkrmy od Hippu. Ale ve složení je uvedená i mořská sůl. Může 8 měsíční miminko už sůl?
 zuzana nova,5mesicni dite 
  • 

papani ze lzicky 

(24.9.2010 19:25:47)
plastovou lzicku dite cumla jako hracku, zkuste kovovou,pri nove chuti dite zbystri a velmi rychle pochopi) vyzkousene)
 Hanka 


Maso - zvěřina pro kojence, batolata 

(7.1.2011 12:47:09)
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda je možné dětem podávat zvěřinu. (Divočák, srnčí, daněk, muflon . . ..) Pokud ano, od kdy???

Díky a hezký den

Hanka

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.