| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Úrazy, popáleniny a opařeniny u dětí

 Celkem 20 názorů.
 MUDr.Petr Vavrovič 
  • 

Názor: Úrazy, popáleniny a opařeniny u dětí 

(15.7.1999 22:10:01)
Jako aktivní dětský chirurg ze zkušenosti bych nedoporučoval publikovat jakékoliv informace k léčení dětských popálenin navádějící k ošetřování popálenin dětí rodiči byť i lékárenskýmí přípravky/Solcoseryl apod/.Dnešní praxe staví na odborném posouzení rozsahu/ve dvou letech může být popálenina nad 5% plochy nebezpečná/, na odborném prvním převazu za aseptických kautel a další frekvenci převazů dle lokálního nálezu. Pouze takovéto vedení léčby zamezí prohloubení ploch infekcí a následnému protrahovanému hojení a jizvení. Navíc ke krytí ploch po jejich ošetření jsou vhodnější hydrofilní gely typu Aquagelu, dle nálezu s podporou přípravků k enzymatické nekrektomii.Z uvedeného plyne, že jediná dobrá rada je chlazení čistou vodou, první pomoc lékařskou RZP a transport na odborné pracoviště, které jedine rozhodne o eventuelním ambulantním vedení terapie.Věřte, že zdaleka nejčastější věkovou skupinou popálených dětí jsou děti do dvou let, jakákoliv léčba pro ně znamená výrazné psychické trauma a cílem je tuto dobu minimalizovat a rovněž minimalizovat i kosmetické, neřku-li funkční postižení. Doporučoval bych podobné příspěvky zaměřit spíše na káravé upozornění mnoha lehkomyslných rodičů na jejich zvyky při pití kávy nebo vaření.
S veškerou úctou MUDr.Petr Vavrovič
 Martina 14let 
  • 

Re: Názor: Úrazy, popáleniny a opařeniny u dětí 

(12.8.2006 21:33:45)
náhodou sem narazila na vaše články o opařeninách, hledala sem články o novinkách v chirurgických operacích... je mi 14let a ve 2letech sem na sebe zvrhla hrnec plný vařící vody..obličej, záda, ruce a zadek mám v pořádku (naštěstí), ale zbytek mám opařený. byly dny, kdy sem trávila chvíle litováním a brečením,ale dnes už vím, že to je naprosto zbytečný. zatím sem se s žádnými problémy nesetkala, když opomenu první třídu, kdy sem schytala ne moc pěkný přezdívky. samozřejmě že i dnes se najde pár čumilů, kteří na vás civěj, proto radši nelezu na koupaliště. chci jen poradit mamince, která opařila své miminko, že to mohlo dopadnout hůř, sem odchovaná na tom, že sou lidi, kteří sou na tom daleko hůř, tak proč se zbytečně trápit... ted jen čekám na lékařský pokroky, žádná operace ani leasr mi nedokáže odstranit rozsáhlý a vystouplý jizvy.
držim palečky, at má co nejmíň následků.
 Simona (dcera 16.měsíců) 
  • 

popáleniny - trauma na celý život? 

(22.4.2001 21:59:24)
Upozornění všem rodičům: Donedávna by mě tento článek nechal chladnou a asi bych ho ani neotevřela a pomyslela si: "to se přece MĚ nemůže stát-vždyť přece dávám na své dítě pozor. To se může stát jen těm nedbalým." Ovšem z tohoto krutého omylu mě vyvedl velmi nešťastný a pro mě a mojí 16-měsíční dceru velmi traumatizující zážitek,kdy na sebe stačila v jedné mikrovteřině stáhnout hrnek s horkou kávou. Stalo se to úplnou náhodou (jako mnoho úrazů) a v tu chvíli se pro mě svět zastavil. Dcera skončila v nemocnici s III.stupněm popálení (z pouhé kávy!) a její krásné dětské tělíčko nyní "hýzdí" plastika.
Varování všem rodičům: dávat pozor nestačí,protože i tehdy se to může stát každému-je to otázka náhody. A kdo nevěří,zajděte si do Centra popálenin v Brně,Praze nebo Ostravě a stanou se z Vás přehnaně úzkostliví lidé,kteří si svou oblíbenou kávu budou schopni dát třeba za okno nebo třeba vůbec nevařit,jen aby se proboha nic nestalo. V nemocnici jsem s hrůzou zjišťovala,jak mnoho dětí je tím pak poznamenáno na celý život.Vůbec se o tom nepíše, přitom popáleniny jsou jedny z nejbolestivějších a nejhůře hojitelných úrazů.


 Lída, syn 23m 
  • 

Re: popáleniny - trauma na celý život? 

(25.4.2001 23:11:57)
Ahoj Simono,
cítím s Tebou a doufám, že budete brzy v pořádku. Byla jsem na tom stejně jako ty - s pevným předsevzetím, že tohle se mi stát nemůže, protože to nedopustím. Byla jen náhoda, že v tom hrnku, co na sebe syn před měsíci zvrhnul byl čaj už jen vlažný. Netušila jsem to a než jsem k němu doběhla a sáhla na něj, viděla jsem před sebou všechny ty moudré články... Byl mokrý od obočí až po kalhoty. Teď piju horký čaj ve stoje a hrnek odkládám na lednici do výše svých očí.
Při hojení jizev po popáleních prý velice pomáhá akupunktura s akupresurou. Dostali jste doporučení na nějakého specialistu?
Držím palce, aby bylo brzy líp.
Lída
 Radka, dcera 8 let  
  • 

Re: Re: popáleniny - trauma na celý život? 

(22.7.2002 9:21:32)
Musela jsem se pousmát, když jsem četla o Vašem způsobu pití horkých nápojů. Když byla moje dcera v onom kritickém věku, kávu jsem pila většinou když spala.Jindy jsem, stejně jako Vy, ukládala hrnek s kávou na nábytek do výše 160-170 cm. Nezřídka jsem se však nedostala k více než 2 douškům a kávu nacházela "náhodně" až večer nebo druhý den... :-))
 Marcela 
  • 

Re: Re: Re: popáleniny - trauma na celý život? 

(8.9.2006 22:56:21)
Milé maminky,

ono to chce trochu myslet. To tvrzení o mikrovteřině je alibismus. Mám také malé dítě a horkou kávu jsem vždy dávala z jeho dosahu, ne na kraj stolu a ještě ouškem směrem ven nebo na stůl s ubrusem, aby si ho dítě mohlo přitáhnout. Když jsem vařila, tak vždy jen na zadních plotýnkách. Nejsem dokonalá, ale tohle nebezpečí jsem si velice dobře uvědomovala a hlídala jsem také návštěvy, které k nám přišly (vlastně to dělám dodnes, přestože synovi je už pět a má o trochu víc rozumu). Co vám asi řekne vaše dítě v dospělosti, když mu budete vysvětlovat, jak se to stalo? Myslíte, že pochopí vaše tvrzení o nanosekundě? Já na jeho místě bych vám asi "poděkovala" a zeptala se vás, proč jste tu kávu nedala někam, kam bych na ni nedosáhla. Vzpomínám si na jednu maminku, která opařila svou dceru hrncem vařící polévky, kterou přenášela NAD NÍ!!!! To bych prostě neudělala ani s dvěma deci kávy! Souhlasím s panem doktorem a s maminkou, která pije kávu, když dítě spí. Myslete občas hlavou a snažte se předvídat, co všechno by se mohlo stát.
 lenka 
  • 

Re: Re: Re: Re: popáleniny - trauma na celý život? 

(1.11.2006 14:11:27)
Jsem ošetřovatelka a na přednáškách nám kladl pediatr na srdce, aby jsme si na tyto věci dávali veliký pozor, protože se za svou praxi setkal s velkým množstvím moc ošklivých popálenin. Ale byl natolik chlap, že se nám přiznal, že ačkoliv vždy varuje tak i mu se nepodařilo uhlídat své dítko.
Přesně jako vy jsem si říkala tohle se mi nikdy nestane a taky že ne. Mám šestiletou holčičku, která byla tomuto traumatu ušetřena. Podařilo se mi totiž něco horšího nechala jsem na sebe strhnout horký čaj 18ti měsíční holčičku, kterou jsem hlídala 6 minut!
Žena která tvrdí, že je to jen naše vina má naprostou pravdu, ale bohužel člověk není dokonalý a vševědoucí. Nepřála bych jí zažít něco podobného, ale přijít to může zítra, za rok....... a třeba v jiné podobě než je popálenina....... a pak pochopí co vše se může stát ve zlomku vteřiny
Takže vy co jste to nezažily neodsuzujte nás ostatní, to že se vám to ještě nestalo neznamená že to přijít nemůže a pak vás lidi začnou obviňova a napadat, ale i kdyby vás mučily, tak nic není horší než vaše vlastní svědomí!!!!!!!!
 petra 
  • 

Re: Re: Re: Re: popáleniny - trauma na celý život? 

(8.1.2007 22:23:14)
vážená, velice mě rozčilil váš článeček o tom jak jsou některé matky vlastně neschopné a nemyslí.můj syn se náhodně namotak ke skupině kluků a bouch vedle něho kanystr s benzínem, má popáleniny na 30% těla.19 narkoz, 3 transplantace, je mu 13 let a následky si ponese po celý život,myslíte si že i já nemyslím když nejsem se synem 24 hod jako anděl strázný???
 Iva, Viki (8/05) 
  • 

Re: Re: Re: Re: pro Marcelu - neodsuzujte 

(19.2.2007 14:33:16)
Milá Marcelo, neodsuzujte, prosím.

Já patřila taky k těm úzkostně opatrným, které si myslí, že jim se to stát nemůže. A stalo se. Hrnek s kávou jsem zalívala ve dřezu (tedy mimo dětský pohled i dosah) a tam do něj i lila mléko a nechávala ho tam, dokud kávu nevypiju, aby se nemohlo nic stát. Jenže jednou, to měl myšák 15 měsíců, si hrál s konvičkou na květiny, strašně rád napodoval zalévání. Běžel po kuchyni, zaškobrtl a padal. Z obavy, aby si konvičku nepíchl do pusinky, jsem pohla rukou, že ho zachytím ... Bohužel jsem v té chvíli zapomněla, že hržím za ouško šálek s kávou (ve dřezu) a na syna káva vysříkla. Naštěstí jen vystříkla a naštěstí velmi malé množztví. Přesto hrozný pláč, na který do smrti nezapomenu. Honem jsem ho popadla a nacpala pod sprchu. Pak převlíkla a zavolala sousedce, která je lékařka. Přišla hned a vzala nás autem na pohotovost. Tam mu to ošetřili sterilní vodou, dali léky proti bolesti, vazelínu a pustili nás domů. Naštěstí se jednalo jen o popáleninu 1. stupně (na hlavičce a u oka), oko zasaženo nebylo. Za dva týdny se vše zhojilo a malý je naštěstí bez fyzických následků. A jen jen doufám, že mu to neublížilo ani psychicky.

Iva
 koopretina 


zatvrdlá rýma 

(19.2.2007 17:50:44)
Prosím o radu, jak mám přemoci zatuhlou rýmu která se mi stále drží v čele, nad okem cítím tlak a nepomáhají mi ani inhalace. Nemáte některá nějakou radu????
 lipoo 


Re: zatvrdlá rýma 

(19.2.2007 18:47:22)
lili-je to zatuhlá rýma nebo zánět dutin?Podle popisu to spíš vypadá na zánět dutin..
 koopretina 


Re: Re: zatvrdlá rýma 

(19.2.2007 18:52:02)
mám antibiotika na zánět dutin, rýmu jako takovou vlastně nemám ale cítím to nad okem vedle nosu a až k uchu jak je to "zatuhlé".Ant. mám od pátku .
 lipoo 


Re: Re: Re: zatvrdlá rýma 

(19.2.2007 18:55:20)
No,tak jestli to nebude na punkci?TEda pokud by se to časem neuvolnilo...a co na to?Počkej..mrknu se
 lipoo 


Re: Re: Re: zatvrdlá rýma 

(19.2.2007 18:59:30)
no...tak pokud nic nesmrkáš-mám obavu,že to budeš mít "zatvrdlé" a budeš muset na tu pukci-však co ti mudr říkal???Nám doporučoval nahřívat tou lampou /infračervenou/-nebo jak se to píše...ale už si to nepamatuju,abych nekecala...Už je to nějakých x let-malej je měl ve třech letech...
 Vendula 
  • 

Syn 15mes 

(12.6.2007 10:02:40)
Na tuto stranku jsem prisla, abych zjistila jak se leci popaleniny prvniho stupne. Muj syn si totiz vzal zehlicku, kterou jsem nechala na zemi-studenou a dal ji do zasuvky a pak s ni popalil koberec a svoje chodidlo. Ma tam jen cervenou jizvu, nastesti to neni na obliceji. Kdyz jsem cetla vase clanky tak jsem si uvedomila jake mam stesti, ze je to jenom noha. Urcite to byla moje chyba, ze se to stalo to nema cenu zapirat. Je ale nesmysl odsuzovat ostatni. Maminky musi delat sto veci najednou a k tomu hlidat svoje deti.Je tedy velmi pravdepodobne, ze zapomeneme dat hrnet s kavou na lednicku a nebo nechame polevku na stole. Vsem preji hodne stesti, hlavne tem nejmensim :-]
 veronika 
  • 

Re: popáleniny - trauma na celý život? 

(15.8.2007 14:25:29)
tvůj názor mě dost dostal, neříkám že by se člověk neměl chovat maximálně opatrně a někdy tomu ty rodiče dost pomůžou, ale někdy se může stát nešťastná událost a zabránit tomu prostě nejde...
..mám zábranu do kuchyně, na sporáku namontovanou zábranu, kafe jsem taky pila jen když mi dítě spalo, nikdy nevařim když je vzhůru a takovejhle věcí je ještě spousta a stejně se mi malá opařila.
vytáhla hadici z pračky když zrovna vypouštěla na vyvářku a opařila si 63% procent. jak jsem měla zabránit tomuhle????
Zdá se mi opravdu pošahaný tu všechny kritizovat takovým názorem...
dítě je bohužel pytel blech, to bych ji musela zavírat do dětskýho pokoje do té doby než si uvědomí všechna ta nebezpečí???
 rošták 


Re: popáleniny - trauma na celý život? 

(21.9.2010 19:54:36)
Moc pěkný článek, před týdnem bych jistě souhlasila, ale teď ležím se svojí 18.mesíční holčičkou v nemocnici, která se opařila horkým čajem.
Pokud se už stane tak hrozná věc, že se dítě popálí - není na místě upozorňovat maminky ať myslejí hlavou, neboť to trauma, které prožíváte se svým dítětem v nemocnice je strašlivé.
Pravdou zůstává, že se o dětských úrazech způsobené opařením moc nepíše a maminky ani netuší jak náročná a dlouhá je léčba.Dítě má bolesti a každý den ho musíte držet za ruce když mu dávají čistý převaz. Nezažila jsem ještě nikdy nic horšího. A psaní o tom ,že mě by se to nikdy nestalo je úplně bezpředmětné a zbytečné.
Přeji všem maminkám, kterým se něco podobného stalo aby byly silné a mohly být oporou pro své dítě.Aby to všechno zvládly - protože potom to zvládne i vaše dítě.
 Andrea 
  • 

Re: popáleniny - trauma na celý život? 

(4.1.2011 20:32:38)
Souhlasím svámi já měla stejný názor myslelea jsem,že tohle se mě netýká,že tohle se nám stát nemuže.A jednoho dne si starší syn uvařil čaj a nechal ho na kraji linky a už to bylo.Nepřála bych to nikomu.Výčitky vuči sobě ,že jsem to nedokázala ohlídat na celý život.Nepřála bych to nikomu ani mamince která tvrdí,že je to jen om naše vina nikdy neříkejte nikdy nevíte co muže potkat vás.
 Hanuš 
  • 

super praktické pro maminky 

(9.12.2006 11:33:08)
kouknete na prakticke rady pri popaleni http://www.napopaleniny.cz/desatero.pdf
spoustu veci jsem netusila a jsem rada, ze mam nyni navod jak se chovat....
 Kateřina Konečná (dospívající) 
  • 

popáleniny 

(21.2.2007 9:25:52)
21.1.1993 sem utpěla popáleniny 3. stupně a uz je mám 13 let. s tento článek je pravdivy.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.