| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Nové české stránky o kojení

 Celkem 4 názorů.
 Marta Kovářová, 2 a 1/2 letá dcera 
  • 

Zkušenosti s kojením 

(8.6.2001 9:14:07)
Mám 2 a 1/2 letou dceru, kterou jsem kojila do věku dvou let a tří měsíců. Kojení bylo příjemné pro nás obě jednak kvůli fyzickému kontaktu dítěte s matkou, ale i mně bylo dobře, když jsem si s dcerou u prsu mohla půlhodinku sednout, odpočinout a sledovat, jak jí chutná. Dcera velmi dobře prospívala. Během prvního roku byla strašně moc baculatá a všichni mi říkali, ať už přestanu kojit, že bude tlustá. Ale někde jsem četla, že kojené děti bývají málokdy obézní. A taky se to potvrdilo, moje dcera je dnes jako proutek a všechny faldíky zmizely. Stále jsem slýchala ve svém okolí, že "kojit dvouleté dítě není normální", ale nedala jsem se odradit a vyčkala až do doby, kdy se dcerka vpodstatě odstavila sama.
Když totiž začala chodit do jesliček, měli k pití kakao a bílou kávu, jí to moc zachutnalo, a už potom z prsu nechtěla pít.
Dcerka nikdy nechtěla pít žádné kojenecké a batolecí "umělé" mléko, ani jí moc nechutnaly instantní mléčné kaše. Ale má ráda všechny mléčné výrobky. Od 1/2 roku jsme stravu postupně doplňovali ovocem, zeleninou, polévkami a masem. Jak říká moje maminka, dcerka přešla "z prsu rovnou na řízek". Bylo to pro dcerku přirozené a zdravé.
Bohužel mám zkušenosti, že dnešní maminky v době papírových plen a umělého kojeneckého mléka o kojení mnoho nevědí a když dítě zpočátku nechce sát, vzdají to a přejdou na umělou výživu. Taky zejména proto, že nemají ve svém okolí nikoho, kdo by jim poradil jak na to. Proto je moc dobře že liga na podporu kojení má své aktivity i u nás. Mnoho úspěchů do další činnosti a mnoho zdravých kojených dětí přejí Marta Kovářová s dcerou Zuzankou.
 Dana 2 kluci - 4 a 2 roky 
  • 

Re: Zkušenosti s kojením 

(13.4.2002 14:00:16)
Já mám na kojení jen ty nejlepší vzpomínky. Staršího syna jsem kojila do doby otěhotnění, pak mu zřejmě přestalo chutnat, neboť již nechtěl. Druhého syna jsem přestala kojit teprve před týdnem, téměř přesně ve 2 letech. Váhala jsem velmi dlouho, neboť to byl pro nás oba obrovský zážitek. Nevím jestli u ta velkého dítěte ma mateřské mléko ještě vliv fyzický, ale na naši psychiku to bylo super. Byly to minuty absolutního štěstí.
 Henri Ani/Toni/Šíša/Miki 


Re: Re: Zkušenosti s kojením 

(13.4.2002 14:10:41)
Já si právě dělám starost o tu psychickou stránku. Sestřenice kojila svoji malou do dvou let a odstavila ji jenom tak, že ji poslala na týden ke své sestře, aby už nevyžadovala. Není to moc drastické odstavovat dítě, které to už možná chápe jako odstrčení? Že ho maminka nechce? Já jsem původně chtěla taky kojit až do dvou let, ale teď zvažuju, že se pokusím začít odstavovat už v roce a do 1 a půl roku to snad nebude dušičku malou tak bolet.
Co myslíte?
 Jana (Mikulas a Andela) 
  • 

Re: Re: Re: Zkušenosti s kojením 

(23.4.2002 3:48:18)
Urcite to je drasticke !
odstavovat by se melo pomalu a s laskou ! Myslim si, ze nezalezi zdaleka tak moc na veku, je to individualni, zalezi na matce i diteti; ma osobni zkusenost je, ze kdyz nastal ten pravy cas, kdy jsme ja i mrnous citili, ze uz by "to slo", tak jsme postupne behem nekolika tydnu az mesicu odstavili. Coz bylo u syna asi v roce a trictvrte, u dcery ve trech letech. Je pravda, ze znam mnoho pripadu, kdy bylo odstaveni dost "problematicke" ale myslim si, ze na veku ditete zase tak moc nezalezi, ze rok stare dite muze rychle a nasilne odstaveni nest stejne tezko, jako dvoulete, jen ze se to na nem tak nepozna... Nevim , jaky z toho vseho plyne zaver, snad ze nema cenu rozhodovat predem "jak dlouho je nejlepsi", protoze uz zitra muze byt vsechno jinak. A ze kdyz kojeni funguje, je uplne nejlepsi si ho poradne uzit !

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.