| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Co (dětem) neříkat

 Celkem 11 názorů.
 Anna 
  • 

co nikdy neříkat dětem 

(30.1.2001 20:38:58)
...já jsem nejvíce v šoku z maminek, které třebas přes celé pískoviště na dítě ječí: "takového tě Bůh nechce". Každému občas něco ulítne, ale tohle je pro dítě tvrdé. Zdravím A.
 Mirka 
  • 

Re: co nikdy neříkat dětem 

(31.1.2001 13:25:55)
Jsem 34 letá maminka, mám dvě děti 4 a 2 roky.
Moc se mi líbí názor pana Matějíčka, kterého mám velmi ráda.
Ale nechápu, co myslela maminka Anna. Promiňte paní Anno, ale mohla byste mi tu větu blíže vysvětlit? to opravdu slyšíte často na pískovišti - Takového tě Bůh nechce?
Pokud ano, je mi to líto, jsem sama křesťanska, mám živý vztah k Ježíši a můj manžel také.
něco takového bych nikdy neřekla:
l. protože to není pravda - Bůh chce moje děti, i když se chovají tak jak si nepředstavuji, že je dobré, chce je i když je kázním
2. protože je to opravdu - věta kategorie - nemám Tě rád - a opravdu je mi líto dítěte, které to takhle slyší
Jsme lidé nedokonalý, ta maminka zřejmně zneužívá Boha ve výchově, ale to neznamená, že Bůh neexistuje, že to nevidí a že mu to není líto.
Milá paní Anno - chápu, že Vám to vadí, ale odpusťe jí to a nemějte to za zlé Bohu - nemůže za to - a nemějte to za zlé ostatním křesťanům - nechovají se tak všichni - ale všichni lidé dělají chyby i křesťané - v tom není.
Moc Vás pozdravuji a kdybyste mi o tom chtěla napsat víc - budu ráda.
Mirka
 Anna 
  • 

Re: Re: co nikdy neříkat dětem 

(31.1.2001 19:59:45)
Pekny vecer,
myslim tim, ze i kdyz rodic rekne "nemam te rad", dite si to s nejvetsi pravdepodobnosti prebere a zvladne to. Lasku, zajem a peci rodicu proste vice ci mene zaziva a citi, ze to tak vazne nemysli.
Sdeleni "takoveho te Buh nechce" /a bohuzel jsem se s nim v ruznych formach setkala dostkrat/ je podle me zakernejsi, dite uvadi do nehostinneho sveta, jehoz radu nemuze dost dobre vyhovovat.
Jsem rada, ze vetsina rodicu vychovava deti nezneuzivajic autoritu Boha.
S pozdravy Anna
 Anna, dva kluci 
  • 

Re: Re: Re: co nikdy neříkat dětem 

(2.2.2001 14:30:30)
To , ze dite si prebere vetu od rodice a nevadi, kdyz rodic rekne nemam te rad , jsem nenapsala ja, ale jina Anna !!!!
Hluboce nesouhlasim!!!
Muzete detem rikat, ze se vam nelibi, co provadeji, muzete rikat, ze s nimi nesouhlasite, ale podle me jen surovec rika detem, ze je nema rad, aby je potrestal. Chtela jsem napsat - proboha,co to povidate !!! ale pani Anna je nejspis verici, protoze, kdyz nekdo zprostredkovane rekne diteti,ze nekdo jiny / Buh / ho nema rad, tak se ji to dotklo . jak jako otec nabo matka muzete bvedet, jestli vase dite ma, nebo nema Buh rad ? nechte to na BOhu, at sam rekne vasim detem, co jim chce sdelit !
 Anna 
  • 

Re: Re: Re: Re: co nikdy neříkat dětem 

(3.2.2001 23:06:41)
Dobrý večer,
mě se prostě vždycky hluboce dotkne, když se někdo chová špatně k dětem. Vím, že to, co vidím já jako špatné se někomu jinému může zdát celkem normální. Každopádně to mnou hodně otřáslo, když jsem slyšela jinak milující rodiče říkat v předchozím příspěvku zmíněnou větu, nebo jiné podobné. Na to, jak to vědí, jsem nikdy zatim neměla odvahu se zeptat.
Anna
 Mája, 2 děcka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: co nikdy neříkat dětem 

(12.2.2001 21:21:01)
Osobně si myslím, že věta "Nemám tě ráda" zasáhne dítě také dost a možná více. Věta "Takového tě Bůh nechce" -si přebere možná spíše...Boha si představit neumí a tak, když "nechce, nechce, ještě,že mám maminku"...:).
Ale v obou případech dítěti LŽEME.
Bůh nás chce,ale nechce,aby jsme byli zlí, vzteklí, ale i tak nás bere a má rád....Maminka nemá ráda, když je dítě zlé, ale i tak dítě bere a má ráda. Zaměřit se spíš na vlastnoti, než "být" proti osobnosti.Ta špatná není.
 Mirka :dvě děti 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: co nikdy neříkat dětem 

(15.3.2001 21:03:43)
Myslím,že je mnohem důležitější vychovávat dítě a zajímat se o to co mu prospívá,než mu vnucovat svoji víru.Nejsou jen křesťani,kteří mimochodem svým tmářstvím a deziluzemi nepřispívají k příliš dobrému rozvoji osobnosti.Nechte to na dětech ať jednou věří tomu co sami v sobě najdou.Víra v Boha, bohužel, z mnoha lidí neudělala ještě .slušné jedince.Proto je největší odpovědnost na nás na rodičích,každý máme morální krédo,které předáváme svým potomkům.Dejme jim šanci vybrat si svou cestu jakékoliv víry.Bůh nám děti nevychová tak jim s ním nepleťme hlavu.Díky panu profesorovi za skvělé knihy a moudré rady,které předává člověk člověku.berme to tak.Díky za prostor.
 Lida a 2holky 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: co nikdy neříkat dětem 

(6.8.2002 17:20:26)
Souhlasim s tim, ze spatne polozena veta muze nase dite ovlivnit na cely zivot. Pamatuji si na to ze sveho detsti.

Veta, "nikdo te nebude mit rad, kdyz budes delat to a to..." - tato veta ze me nastesti ne na dlouho, ale prechodne, vychovala sobce a povrchniho cloveka. Zacala jsem se totiz v urcitem obdobi chovat tak, aby mne ostatni meli radi, ne tak jak bych se opravdu chovat mela podle sveho vyznani. Pamatuji si, ze v pubertalnim obdobi, jsem se snazila zavdecit kazdemu - i tomu spatnemu cloveku, jen aby me meli radi. (...tzv. "podlejzak").


Veta: " Kvuli tobe jsme se rozvedli" - ani snad nemusim popisovat, jaky vztah k mym rodicum jsem po tomto mela.


Veta: " Na stredni skolu nepujdes, kdyz te nevzali napoprve - stejne bys ji nedostudovala" ... musim rici, ze tato veta naopak ve mne vyvolala naprostou "manii" dokazat, ze skolu vystuduji - a pote i vysokou, a druhou vysokou - ale sebevedomi mi to stejne nezvysilo - s tim bojuji dodnes. Stale si pripadam, ze na to, ci ono nemam, a ze jsem hloupejsi nez ti ostatni.



.........a ve finale po tomto vsem, jsem matku pozvala na promoce. Odpoved znela, ne, tam ja nepujdu, protoze tam bude tvuj otec. .. Dobra, chapala jsem (castecne). No a nedavno se mi stalo, ze mi moje matka sdelila, ze bych ji mela byt vdecna za to, ze mi "dala" vzdelani .... no, jeste, ze uz jsem dospela a dokazi si nektere veci spravne prebrat.

 Alena, 23 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: co nikdy neříkat dětem 

(25.9.2002 16:23:35)
Mám taky jeden příspěvek. Nikdy nezapomenu, jak mi otec na otázku, proč tak strašně preferuje mého bratra, odpověděl: To ty nepochopíš, on je totiž SYN. Dnes už je mi to jedno, ale v těch 16 letech to bylo fakt kruté. On si ani neuvědomil, jakou hrůzu říká...
 Petr 
  • 

Co dětem neříkat? 

(6.10.2001 22:29:17)
Máme 4-letou dcerku Lucinku.
Je to velice hezké, chytré a bystré děvčátko. Mnohokrát už nás přesvědčila, že si pamatuje a chápe více, než bychom čekali.
Nevím, zda přesně výroky uvedené v článku jsou těmi nejvýstižnějšími reprezentanty výroků pronesených zpravidla ve vzteku či podobném duševním rozpoložení. Patří mezi ně.
Možná by bylo lepší podívat se na tento problém více z nadhledu. Člověk toho napovídá hodně, slovo sem, slovo tam.
Dítě má v mnoha situacích způsob chápání děje velmi odlišný od dospělého.
Mnohem podstatnější je být s ním opravdový kamarád, takový, kterému důvěřuje, u kterého vždy najde podporu či rozhřešení. To ale znamená, že každá výtka nebo napomenutí (i ostřejší) musí mít svou logiku. Vždy je však nutné hledat kompromis mezi kamarádem a autoritou rodiče, autoritou, kterou má důvod respektovat, autoritou "zaslouženou". K tomu ale musí každý nejprve pochopit sám sebe a svůj žebříček hodnot.
Pokud dítě ve svém vývoji postupně objeví, že vaše "taktika" výchovy má mezery už u vás, postupně zcela ztratí důvod ji respektovat.

Mezi největší jedy vzájemných vztahů patří nesplněné sliby (dobré i zlé). Toto vadí i v upřímném kamarádství.

Zdravím, Petr
 Jirka 
  • 

Co se nema rikat .... 

(8.10.2001 2:10:27)
Nasi rodinu rozbil muj tatinek pred 30 lety velmi spatnym vyrokem. I kdyz tatinek uz pres 25 let nezije, vubec nechapu, proc ho tento vyrok napadl, a nikdy jsem nezjistil, jestli si uvedomil dopad tohoto nestastneho vyroku.
Pozadi: Ja jsem byl v r. 1964 na dosti dobrem 17. miste v celostatni matematicke olympiade, na VS jsem jako jeden z mala dostaval nejvyssi prospechove stipendium, 5x za sebou jsem ve sve kategorii vyhral matematickou olympiadu v SC (usteckem) kraji.
Tedy muj tatinek prohlasil na ulici, ze Jirka se uci "PRUMERNE".
To byla tak fantasticka ostuda, ze ktere se muj vztah k rodicum nevzpamatoval. - Ani maminka si po letech nebyla schopna uvedomit dosah a dopad te urazky. - Pak uz mi bylo v zivote dost veci jedno (neopijel jsem se ani jsem drogy nedelal), ale odesel jsem jednoho dne potichu z domova.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.