| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Zdravá výživa - nový předmět na školách?

 Celkem 2 názorů.
 Jana, syn 11 let 
  • 

Komentář ke článku: Zdravá...... 

(29.4.1999 14:53:11)
Jistě neuškodí, když děti uslyší o zdravé výživě a o důsledkách nezdravé výživy od svých učitelů, ale určitě důležitější je informovanost rodičů, které mohou stravování doma ovlivnit. Děti určitě moc nepřemýšlejí o tom co je zdravé a co není, jedí co doma dostanou a když si mohou vybrat, dají přednost tomu, co jim chutná. Já osobně se snažím v rámci možností dodržovat zásady správné výživy, i když někdy za cenu, že musím vařit dvě jídla, protože manžel si klasickou českou kuchyni nedá vzít a ze zeleniny je ochoten pozřít snad jen cibuli a česnek. K mé radosti se mi ale podařilo, že syn si pochutná na různých zeleninových salátech či jiných zeleninových jídlech, které u nás mají své místo. Jako sladkosti mu kupuji musli tyčinky, které si celkem taky oblíbil. Musím, ale přiznat, že určitě není tak uvědomělý ve všech směrech, přes mé působení nepohrdne čokoládou od babiček či jídlem ala MacDonald...
 Hedvika Čepová 
  • 

stravování 

(5.12.2000 21:48:30)
Milí čtenáři na rodině.cz.
Zasílám Vám kopii svého dopisu, kterou jsem již jednou zasílala přímo na rodina.cz.Mám pocit, že se ještě nikde neobjevil.
Zde je a myslím, že úzce souvisí s článkem.
S pozdravem
H.Čepová

ZDE JE DOPIS:
Vážení,
po delší době jsem opět zabrousila na Vaše stránky. Jsou moc fajn. Mám 3 děti (8,11,13) a jedno téma, které se nás dotýká , je školní stravování. Ve škole, kam jsme chodili doposud, bylo stravování na strašné úrovni(malé porce, nechutné, mastné, mleté směsi z bůčku apod., ovoce nikde, zelenina občas, mléčné výrobky skoro nebyly).Po roce a půl se nám podařilo původního kuchaře i s celou firmou vyhostit a zároveň vyškrtnout ze seznamu firem, které mohou vařit pro školní jídelny.
Musely jsme ještě s 2 maminkami k tomu založit Občanské sdružení, neustále intervenovat na obecním úřadu, nadělat si spoustu uražených nepřátel, kontaktovat hygieniky, odborníky z ministerstva školství, naučily jsme se lecos o spotřebních koších , výživových normách apod. Je to neuvěřitelně tuhé téma a myslím, že ,ačkoliv se můžeme doma přetrhnout, aby naše děti jedly zdravě, ve škole se jim stále dostává zdařilé socialistické kuchyně.
Přitom jsou zákonem dána jasná pravidla, , která musí jídelny dodržovat.
Ve škole, kam naše děti chodí nyní, protože jsme se přestěhovali, je situace podobná. Náš syn to komentoval:"pořád stejný maso s knedlíkem, jenom mění omáčky..."
Mluvily jsme na toto téma i s dětskou lékařkou, která nás varovala, na co všechno si děti skutečně mohou založit , pokud dostávají různé mastné, tučné a jednotvárné blafy. Není to žádná legrace a převaha dětí je samozřejmě nucena se 5x týdně stravovat ve školní jídelně!
Dodávám, že nepatřím k hysterickým matkám, jejichž dítě nepozná čokoládu, dort nebo buřt u ohně. Ale co je moc, to je příliš.
Rodiče, jaké máte zkušenosti? Co jste v této oblasti dokázali nebo nedokázali ? Zkusme si předat zkušenosti.
Hlavní je se nedat, jde o naše děti.
Zdravím
Hedvika Čepová

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.