| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Odkud je slovo Vánoce?

 Celkem 4 názorů.
 Eva 
  • 

Vanoce 

(13.12.2000 22:58:52)
Pisete, ze Vanoce jsou z nemeckeho Weihnachten.Podle Germanic-Celtic tradic Weihnachten je z latinskeho "Cristes maesse-Mass of Christ/Christmas/nebo taky Svata Noc je vlastne Holly Night.Rekove meli Christougenna.Weihnachten,Advent,Epiphany- prvni zminka je o nich z pateho stoleti.Jak mohli mit Cesi Vanoce pred nimi?Ten Jezis,at uz s malym j podle komunistu,nebo velkym J podle krestanu a ostatnich narodu je vlastne pocatek Vanoc.Laticky VIGILE znamena,ze verici cekaji na prichod...
 Lída, syn 19m 
  • 

Re: Vanoce 

(15.12.2000 14:55:40)
Ahoj Evo,
máme doma etymologické slovníky dva, z toho jeden od Václava Machka, mezi jazykovědci velmi uznávané kapacity. Oba slovníky říkají totéž. Vánoce pochází se staroněmeckého wînnahten. Podle toho, co uvádí V. Frolec v knize Vánoce v české kultuře bylo původně zřejmě ze den wîhen nahten (v posvátných nocích). Podobně se období od svátku sv. Ondřeje do Tří králů v lidové němčině označovalo Rauhnächte, drsné noci. (citace podle G. Reitschel, Weihnachten in Kirche, Kunst und Voksleben. 1902) Označení Weihnachten se zřejmě udržovalo v lidovém prostředí. Zobecnělo až v 2. pol. 12. st. (v literatuře se objevuje poprvé v r. 1170. (citace podle W. Heim, Weihnachtsbrauchtu. 1978). Vysvětluju si to tak, že podle toho, jak slovo vypadá dnes, je možné poznat, jakým vývojem muselo projít a tak se dá určit kdy vzniklo i bez toho, že by bylo někde napsané. To, že je to „stará výpůjčka předcyrilometodějská“, píše poprvé F.V. Mareš (Slavia 28.1959.516n)
 Darja 
  • 

Re: Vanoce 

(16.12.2000 10:10:54)
To je celkem jedno, jaký má původ právě slovo "vánoce", hlavní je, ze ten svátek /narození světla, Saturnálie atd./ je starý jako lidstvo samo. Takže hezké svátky všem D.
 Míra & spol 


původ slova 

(12.12.2002 11:00:05)
no a já si myslel, že to jako víc fouká vítr a hlavně v noci, takže původní ván-noce se změnily na Vánoce... :-)

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.