| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Symboly svatebního dne

 Celkem 309 názorů.
 Blanina K. 
  • 

Co má správná nevěsta ve svatební den mít?! 

(24.11.2000 16:30:48)
Každá nevěsta by v den své svatby dle tradic měla mít na sobě:
- něco nového
- něco půjčeného
- něco darovaného
- něco modrého
 Jarek 
  • 

Re: Co má správná nevěsta ve svatební den mít?! 

(28.11.2000 16:09:03)
něco pěkného a zásadně nového
 Markéta 
  • 

Re: Co má správná nevěsta ve svatební den mít?! 

(29.11.2000 11:20:19)
Já to znám trošku jinak - místo něčeho darovaného znám něco starého (jako symbol něčeho, co měla nevěsta ráda za svobodna, ale ráda si s sebou vezme do manželského života).

Jinak by nevěstě neměl chybět alespoň symbolický podvazek. Podvazek má novomanžel nevěstě sundat (nejlépe zuby, at´je legrace) a hodit svobodným mládencům. Ten který ho chytí, se ožení jako další.

Další pěkný zvyk je ten, že nevěsta hází kytici přes rameno a která svobodná divka ji chytne se vdá jako další.
 Dana 
  • 

Re: Co má správná nevěsta ve svatební den mít?! 

(30.11.2000 21:23:15)
Když jsem se v létě vdávala a hlásala tyto čtyři věci, protestovala moje babička proti modré barvě. Prý pak budu v manželství samá modřina. Prostě jiný kraj, jiný mrav :-).
 Lenka 
  • 

Bez vesty? 

(4.4.2005 6:15:34)
Holky, prosím o radu: viděla jsem pěkný oblek na ženicha, ale jsou to jen kalhoty a sako, bez vesty. Myslíte, že by to byl velký prohřešek? Jde spíš o letní oblek, světle hnědý, jak si představuju. Bohužel mám pocit, že u světlejších barev jsem viděla už více obleků bez vesty. Jaký na to máte názor (jen mi prosím nerozmlouvejte barvu - na té světlé, resp. béžové, pískové) trvám. Díky předem za radu.
 Vanilka,30 


Re: Bez vesty? 

(4.4.2005 8:46:17)
Lenko, neměl by to být až tak zásadní problém, oblek bez vesty je úplně normální, potíž je jinde...podle bontonu chlap ve společnosti nesmí sundat sako, když nemá vestu. Takže na obřad v pohodě, i na hostinu, ale až by se potom šel bavit, bylo mu horko a pod sakem neměl kravatu, čekalo by ho buď a) nesmyslné paření se v saku nebo b) vypadal by jako společensky unavený maturant půl hodiny po půlnoci (víš co myslím, kluky co jim kouká podolek od košile, kravatu mají nakřivo a tak...). Neříkám, že takhle bude vypadat, jen že z tohohle důvodu se vestička doporučuje. Ale záleží na Vás-pokud Vám toto případné fópa nevadí, tak ho za to nikdo určitě neukamenuje:-) Je to Vaše svatba.
 Vanilka,30 


Re: Re: Bez vesty? 

(4.4.2005 8:46:36)
Kravatu...blbnu, samozřejmě až by neměl pod sakem VESTU:-)
 Kudátko+3 


Re: Bez vesty? 

(4.4.2005 13:24:00)
ja jsem rozhodne pro vestu. Moc se mi to libi, je to elegantnejsi a bonton taky hraje roli.
Manzel mel taky vestu a bere si ji i na kazdy ples. Dle meho nazoru na svatbe by mela rozhodne byt.
Pokud je vsak sako, ktere ma zapinani jen na 2 knofliky, tedy az dole s velkym vystihem, tam se s ni az tak nepocita. Tento typ saka je ale pro muze, kteri maji trosku brisko.
 Klára, vdaná 
  • 

Re: Re: Bez vesty? 

(4.4.2005 13:40:54)
Já bych to zas tak neřešila. Můj muž sice měl celý oblek s vestou, ale už jsem také viděla foty ze svatby, kde nevěsta měla doma šité šaty (vlastně modrou sukni a světle modro-bílou blůzičku) a ženich měl lesklou košili s rozhalenkou - bez motýlka, kravaty, vesty nebo saka! A co bylo důležité? Ladili k sobě a slušelo jim to. Já bych se sice takhle nevdávala, ale onen ženich na mě působil velice pěkně a šlo to k jeho povaze, necítila jsem v tom žádný trapas apod a nevěstu rozhodně nezahanboval (ale ani naopak!). Takže pokud oblek bez vesty vypadá dobře a ladí k šatům nevěsty, kupte ho. Vezměte v potaz ty okolnosti, co tu dámy napsaly o odkládání šatstva a bude to jistě v pořádku. Pánové si saka sundavat nemusí, jsou na teplo zvyklí. Já jsem si také za celý den nesundavala závoj, jak nevěsty dělávají a nezbláznila jsem se z toho ;-)) aspoň budete mít fešného ženicha po celý den, pěkně v saku. Světlý oblek je fajn, pokud na to máte postavu, my jsme ho mít nemohli ;o))
Vzájemné sladění nevěsty a ženicha je, myslím, o moc důležitější, než nějaká vesta.
 Kudátko+3 


Re: Re: Re: Bez vesty? 

(5.4.2005 10:31:04)
Leni, preji krasnou svatbu. Kdy to mate?
 Lenka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Bez vesty? 

(5.4.2005 14:52:07)
No, už to máme za pár - 14. května...
 Klára 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Bez vesty? 

(5.4.2005 15:11:44)
Tak to budete mít jistě hezké. My se brali také v květnu. A světlý oblek bude vypadat v těch dnech báječně ;o))
 Kudátko+3 


Re: Re: Re: Re: Re: Bez vesty? 

(6.4.2005 6:01:57)
hm, tak to je opravdu za par. Preji hodne stesticka. Muj puvodni termin svatby, ktery jsem vybirala byl 30. 4., ale vybrali jsme nakonec 2. 10. a nelitujeme a uz jsme pul roku svoji:))
 Lenka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bez vesty? 

(6.4.2005 6:54:26)
Děkuju holky. A musím se pochlubit: včera jsme při nákupu obleku byli úspěšní! Vybrali jsme takovou kamenně šedou barvu, bílou košili a vínovou širší vázanku, moc to tomu mému ženichovi slušelo a budem i pěkně sladění, jak o tom tady psala myslím Klárka. Tak jsem ráda, že je další věc zařízená. A že jsme s tím oblekem nemuseli dělat kompromisy - s tou vestičkou to opravdu vypadá mnohem líp.
 Vanilka,30 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bez vesty? 

(6.4.2005 8:29:26)
Lenko, tak to gratuluju k úspěšnému nákupu:-) Můj ženich má svatební oblek už asi rok a já na něj taky moc ráda koukám, sluší mu:-)
 zxcvb 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bez vesty? 

(7.4.2005 9:20:10)
Ja se zenim v sobotu, ale bez buzerantske vesty, neco takoveho bych si na sebe nikdy nevzal. Jenom je skoda, ze se zrovna pokazilo pocasi... :-(
 GJana& julinka 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bez vesty? 

(7.4.2005 17:19:37)
me se vesta libi. Je to ale tvoje svatba a ty jsi ten, ktery si ji ma uzit. Jsem pro to, aby si kazdy vzal to, vcem se citi nejlip. Tedy dziny nemyslim, aby si to nekdo nevylozil spatne. nevesty treba nemaji rady saty bez rukavu, zenisi vesty.
 zxcvb 


Tak to mame za sebou :-) 

(11.4.2005 10:48:45)
Tak uz to mame za sebou, puvodne jsem mel trosku hruzu z 50 lidi, ale nakonec jsme se vsichni bavili vyborne a byla to vydarena akce. Ja jsem sel v normalnim obleku (samozrejme bez vesty :), nevesta v satech z pujcovny (se satama byl trosku problem, musely se jeste doma trosku upravit protoze moc nesedely, co se rukavic tyce, ty se ve zmatku rano zapomnely doma). Odpoledne se sla nevesta prevleknout do normalnich satu cerveno-vinove barvy, protoze ty svatebni byly dost neprakticke(a nejen podle me ji to v tech "normalnich" satech sluselo mnohem vic, klidne mohla jit k obradu v nich, ale byla to jeji volba).
 Vanilka,30 


Re: Tak to mame za sebou :-) 

(11.4.2005 10:51:45)
Tak fajn, přeju ať Vám společný život vyjde podle Vašich představ!
 zxcvb 


Re: Re: Tak to mame za sebou :-) 

(11.4.2005 10:58:14)
Diky :-)
 Lenka 
  • 

Re: Tak to mame za sebou :-) 

(11.4.2005 11:25:09)
Taky gratuluju! Jen doufám, že jsi to nevěstě o těch šatech neřekl:-) Aby ji to nemrzlo. A jaké jste měli počasí? U nás bylo v sobotu hnusně, zima a celý den pršelo...
 zxcvb 


Re: Re: Tak to mame za sebou :-) 

(11.4.2005 11:39:06)
No pocasi sice nevyslo, ale to neva. O tech satech jsem ji to rekl, ale samozrejme diplomaticky :-), tzn. neco ve smyslu, ze jsou opravdu hezke a ze jsme si mohli usetrit komplikace s pujcovnou (udajne problem s neprijemnym personalem bez snahy neco resit - kdybych u toho byl osobne, asi jim ty saty vratim a jdu jinam, ale takove detaily nejsou dulezite).
 a 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bez vesty? 

(31.7.2006 14:17:18)
to tu vestu preberate v stovke mailov? DEESSSSSSSSSSSSSSSSS
 Lenka 
  • 

Re: Bez vesty? 

(5.4.2005 6:19:13)
Děkuju za vaše rady, holky. Já jsem samozřejmě taky pro vestičku, jenže termín svatby se blíží, tak jsem si říkala, jestli není načase začít dělat kompromisy... Ale snad se na nás usmálo štěstí, včera jsem objevila dokonce dva obchody s pěknými světlými obleky (včetně vestiček!), tak tam dneska s milým vyrážíme a pěvně věřím, že i nakoupíme. Tak nám držte palce!
 Marketa 
  • 

Vdat se mlada? 

(29.11.2000 15:32:11)
Chtela bych se vas zeptat,co si myslite o mladych manzelstvi.Jelikoz mam jiste gynekologicke problemy,rozhodli jsme se s pritelem mit miminko.Je tu vsak maly problem,pritel nechce,aby se detetko naarodilo jako nemanzelske, nechci to ani ja...Ovsem, je mi 19 let a to dokonce cerstvich?Poradite mi? Vdat se,ci nevdat?
 Adela 
  • 

Re: Vdat se mlada? 

(29.11.2000 16:11:52)
Ahoj Marketo,
vdavala jsem se v 19, nebot muj pritel je o 10 let starsi nez ja. Musim se priznat, ze sem trosku strach mela, ale vedela jsem ze se milujeme a to bylo to hlavni. Mame krasne zdrave miminko a jsme spolu moc stastni. Jestli vis, ze je on ten pravy, proc si ho nevzit?!!!
at vam to vyjde, ahoj!
 Martina, Kim 6 let 
  • 

Re: Vdat se mlada? 

(29.11.2000 18:36:38)
Ahoj Marketo,
ja jsem se taky vdavala v 19. Manzel je starsi o 9 let. Vcera jsem mela 10 vyroci svatby a stale je to nadherne.
Drzim Ti palce, at Ti to vyjde
 Dana, dvojčata 
  • 

Re: Re: Vdat se mlada? 

(30.11.2000 19:23:49)
Ahoj Markétko,
já jsem také byla ta, co se vdala za mlada (v 19-ti). Nevedly mne k tomu podobné důvodu jako tebe, ale pro láska s velkým L. Po pěti letech šťastně rozvedená. Dvojčátka mám s jiným tatínkem (žijeme spolu 3 roky).
Moje sestřenka se vdávala také v devatenácti po třech měsících známosti a 11 let žije v naprosto šťastném a poklidném vztahu. Ono to není ani o tom, zda v 19-ti či ve 40-ti letech, ale o tom, jestli dobře znáš svého partnera, víš jaké má chyby a jestli jsi si jistá tím, že se s jeho chybami dá žít (jestli jenom nechává v koupelně zmuchlaný ručník, s tím se asi opravdu žít dá, ale jestli pije, nebo je hrubý - časem zjistíš, že to nejde). Takže - rozhodnutí je stejně vždycky na tobě.
P. S. - doporučuji výměnu gynekologa (jako jiná přispěvovatelka), mně také řekl jeden, že nikdy nebudu mít děti a jiný měl jiný názor - jak vidíš u jména, měl pravdu - dalšímu otěhotnění kromě antikoncepce nic nebrání.
Držím palečky, aby ses vdala za člověka, který se bude snažit, abys byla šťastná.
 LD 
  • 

Re: Vdat se mlada? 

(9.9.2011 10:06:04)
pisete, ze sestrenice se vdavala po 3mesicni znamosti - ovsem na druhou stranu doporucujete partnera znat.
btw gynekologicke problemy nemuseji nutne znamenat neplodnost, resp. muze jit o neco progredujiciho. a chodit k lekari, ktery mi bude rikat jen hezke a pozitivni veci muze byt zavadejici.
 Jana, 30 let 
  • 

Re: Vdat se mlada? 

(30.11.2000 7:39:55)
Víš Markéto,
ono je také velmi důležité si promyslet spoustu jiných zásadních věcí, mezi které samozřejmě patří i bydlení, finanční zajištění... Samotná svatba - inu proč ne, ale s tím miminkem je to už složitější. Je to "závazek" na celý život - pro Vás oba (ale především pro Tebe). A to si zaslouží být připraven po všech stránkách. Jak jste na tom v tomto směru? Píšeš, že máš gynekologické problémy. Zkusilas názor tvého doktora zkonfrontovat s jiným? Mám kamarádku, která se také nechala "vybláznit" svým gynekologem. Na různých jiných vyšetřeních po porodu, jiní doktoři jen kroutili hlavou a nevěřili - byla naprosto zdravá. Samozřejmě nelituje, protože má dvě krásné děti, jenom manžela už nemá. Svatba, děti ... - zkrátka to byla "rychlovka" a nepoznala včas, že to není ten pravý.
 Markéta 
  • 

Re: Vdat se mlada? 

(30.11.2000 12:47:38)
Milá jmenovkyně,

utěšuji se tím, že nemůžeš být tak hloupoučká, jak na mě působí Tvůj dotaz. Třeba to zní hloupě jen z toho důvodu, že ses to snažila zkrátit na minimum a neplácat místem.
V opačném případě mi zbývá jen kroutit hlavou.

Hodně štěstí!
 Marcela 29, 2 dcery 
  • 

Re: Re: Vdat se mlada? 

(17.12.2000 13:05:13)
Nepřipadá mi, že by markéta byla hloupá, i mně v 18 letech řekl lékař, že by bylo lepší mít dítě hned a to mě ještě čekalo 5 let studií na VŠ a mého manžela totéž.

Vyřešili jsme to tak, že jsme počkali, až jsem otěhotněla a vdávala jsem se do 14 dnů poté. Takže dcera rozhodně nebyla nemanželská, nýbrž narozená přesně 9 měsíců od svatby. Svatba v červnu, dcera se narodila v březnu. Dnes je jí už 10 let, mimo ni mám ještě tříletou dceru a velmi šťastné manželství. VŠ jsme tenkrát bez problému oba vystudovali v řádném termínu, i když já s dítětem na rukou a manžel musel při studiu pracovat. Možná stojí podotknout, že jsme se brali absolutně finančně nezajištění, bydleli jsme v 1. místnosti. Dnes jsme majitelé prosperující společnosti, dokonale finančně zajištění a na minulost vzpomínáme s úsměvem, jenže děti nám to stejně nevěří.
 Radka,syn 3 roky 
  • 

Re: Vdat se mlada? 

(30.11.2000 21:54:34)
Vdávala jsem se 4 měsíce před 19. narozeninami (nemusela jsem) a za celých 7 let jsem zatím neměla důvod litovat a doufám,že k tomu ni nikdy nedojde. Pravdou ale je, že dnes se lidé berou spíš později než brzo.Rozhodnout se musíš sama, pokud o tebe tvůj přítel stojí, máš to o to jednodušší. Ať se rozhodneš jakkoliv, přeji Vám oběma hodně 3těstí.
 Jana* 
  • 

Re: Vdat se mlada? 

(4.12.2000 16:42:40)
Milá Markéto,

budeš-li chtít, napiš více podrobností, takto se k tvé otázce nedá mnoho říci. Nemůžeme ti poradit, je to jen a jen tvůj život (zatím) a časem budete oba rozhodovat o životě dalším.

Neuvádíš, kolik je tvému příteli let a jste-li ekonomicky zajištěni a schopni zajistit i to maličké a právě proto, že to neuvádíš, předpokládám, že jste a že to není jen taková ta otázka stylu máme se rádi a chceme miminko ač oba studujeme a třeba budeme bydlet u rodičů. Řekněme tedy, že v tomto ohledu jste soběstační a dospělí.

Mám známé, které se vdávaly v 16, 17, 18 (musely) a nejsou rozvedené a mám kamarádky, kterým je kolem 30 a nejsou vdané (nepotkaly toho pravého). Nevím, které z nich jsou opravdu šťastné, neznám jejich manželství či partnerství. Ve věku ten recept není, ale současně není věk nepodstatný.

Já bych se v 19 letech vdávat nemohla, neměla jsem toho pravého a spoustu jiných okolností. Za toho pravého jsem se vdala okamžitě (ve 22) a teprve teď po téměř 3 letech plánujeme i miminko. Mluvili jsme o něm od prvního dne, ale teprve teď máme pocit, že bude naše dítě zajištěné (pořízení bytu ...) a že já nebudu přemýšlet, že nemám žádnou praxi a kdo mě jednou po mateřské bez praxe zaměstná apod.

Trošku mi u tebe uniká sled pocitů. Chcete být spolu, milujete jeden druhého, proto chcete mít miminko (někdo se svatbou jiný bez), nebo chcete mít miminko, protože máš gynekologické problémy a máš strach, že by jsi ho později nemusela moci mít ? To je totiž pro mě klíčová otázka. Ještě než jsme se s manželem brali, tak jsme si ujasnili, že pokud nebudeme moci mít z jakéhokoli důvodu dítě, tak ho třeba adoptujeme, ale chtěli jsme se kvůli sobě navzájem. Dítě je produktem lásky. Shakespeare řekl, že dítě je láska, která se stala viditelnou a já to tak cítím. Pochybuješ o tom, zda by jsi se měla vdát a zda na to nejste příliš mladí a nepochybuješ o tom, zda máte mít dítě ? Ani svatba (pro někoho ten papír) vám přece nezaručí, že to bude klapat a když to klapat nebude, bude ten rozchod pro to malé těžký ať budete žít s papírem nebo bez papíru. Při církevní svatbě (měli jsme obě, na úřadě i v kostele) nám pan farář řekl, Bůh stvořil jedno, stvořil muže a ženu. Ne dítě a ženu či muže a dítě ani muže a ženu a dítě. Rozumíš mi, kam tím mířím ? Nemluvil o tom, jak budeme či jak máme vychovávat své děti (tak jako to dělají při úřední svatbě), protože to byl sňatek nás dvou o nás dvou, mluvil o nás dvou.

Vdát se mladá je pojem relativní. Ve svých 19 letech můžeš být dospělejší než mé známé, kterým je 30 let nebo i nezralá jako má sestra, které je 15 let.

Jak to vše cítíš ty sama ? Pochybuješ ? Když ano, o čem pochybuješ ? O sobě ? O něm ? O dítěti ? O sňatku ? Co z toho, co jsi napsala, opravdu chceš a nepochybuješ o tom - je to ta svatba, to dítě či tvůj přítel ?

Přeji ti hezký den a ujasnění si všeho, ce je pro tebe (pro vás) důležité.
 Eva 
  • 

Re: Re: Vdat se mlada? 

(26.11.2001 2:19:28)
Tak takhle skvelou reakci tu ctu snad poprv...ani sobecka ani prehnane pecujici a navic tak rozumna, jako kdybych slysela svou mamu, ktera je ted tisice mil daleko. Dekuju za projev toho, ze vsechny zeny jeste nejsou vypecene housata:)
 Iva, dvouletá dcera 
  • 

Re: Vdat se mlada? 

(8.12.2000 0:05:16)
Nevdávat!
Vdávala jsem se ve třiceti, měla miminko a občas si stejně říkám, že to bylo dost brzy.
 anna,svobodná 
  • 

Re: Re: Vdat se mlada? 

(15.12.2000 11:06:01)
Ivo,
moc si mě potěšila.Je mi 29,5 let a mam strašný nervy, že nejsem ještě vdaná a nemám miminko.Všichni kolem se na mě dívají podezřele,a hlavně mě straší, jak budu mít těžký porod atd..,když nemám do 30 let první dítě.Taky nevim, jestli nebudu jako nevěsta, až se s přítelem někdy v budoucnu dohodnem na svatbu,vypadat směšně,mezi těmi mladými "dvacítkami".Napiš, jak si tohle všechno vnímala ty. Anna
 Blanka (syn 6 let) 
  • 

Re: Re: Re: Vdat se mlada? 

(22.12.2000 13:52:20)
Vdávala jsem se v 28 letech, miminko jsem měla ve 30 a teď se chystáme na druhé. Porod jsem měla tak lehký a rychlý, že mi ho "dvacítky" záviděly. Jen teď nevím, jestli to bude ještě rychlejší, nestihneme dojet do porodnice. Štěpán se narodil 2 hodiny po začátku porodních bolestí, na sále jsem strávila jen asi 15 minut a pak povinné 2 hodiny po porodu. Myslím si že každá jsme se cítíme "zralé" na svatbu a děti jindy.
 Lenka, 
  • 

Re: Re: Re: Re: Vdat se mlada? 

(27.12.2000 12:39:07)
Milá Blanko, potěšil mě tvůj příspěvek.Je mi 29 let, žiju dva roky s přítelem, ale nejsem vdaná a nemám děti. Okolí mě straší s těžkým porodem..atd,atd..Čím víc mě straší,tím víc se bojím jít "do toho"i když mimísek je mé největší přání.Tak dík za povzbuzení.
 Iva,dvě dcery 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Vdat se mlada? 

(27.12.2000 15:14:53)
Milá Lenko,
i já Tě potěším.Mám sice už dvě dcery 9 a 11 let,je mi 35 roků,ale neustále se cítím na děti mladá.Má nejbližší přítelkyně teprve teď čeká své první(je lékařka a má 36)a druhá své druhé(také je lékařka a první měla před rokem a půl ve svých 34 letech).Já jsem rozvedená a žiji se svým nynějším milovaným přítelem 4 roky.Neustále ještě přemýšlíme o dítěti a jako mez jsme vytyčili 40.Jsme úplně v pohodě.A bolestivý porod by bylo to poslední,čeho bych se bála.
Hodně optimismu a vše nejlepší nejen v roce 2001 přeje Iva.
 Michala /vdaná, bezdětná/ 
  • 

Re: Vdat se mlada? 

(13.12.2000 13:19:40)
Milá Markéto, dle mého názoru by jsi neměla do ničeho chvátat, nejprve partnera dokonale poznej. Nevím, jak dlouho spolu chodíte, zda spolu též žijete. Každý člověk je z jiné rodiny, je jinak vychováván, tudíž má i jiné zvyky, to je nutné si uvědomit. Je též důležité vědět, jak se chová v krizových situacích, které v rodině, kterou chcete být, mohou nastat. Polož si také otázku, zda by si Tě Tvůj přítel vzal, i kdyby jste rodinu neplánovali. Nebo se zeptej přímo jeho. Hodně štěstí Ti přeje Michala. P.S. Raději si vše rozmysli, říká se dvakrát měř a jednou řež.
 Darja, dcera 3 a půl měsíce 
  • 

Re: Vdat se mlada? 

(20.1.2001 0:40:34)
Já osobně jsem si brala manžela v necelých 22 letech po 8 letech vztahu. Dali jsme si pro dítě dvě podmínky. Musíme mít kde bydlet a musíme ho finančně zajistit. Po splnění těchto dvou podmínek jsme se rozhodli vzít a bylo to moc fajn. Pokud tedy plánujete miminko, svatba by vašemu vztahu neměla ublížit. Miminko je mknohem zásadnejší krok než svatba. Přeji hodně štěstí a dobré rozhodnutí.
 Andrea lotocka 
  • 

Re: Vdat se mlada? 

(7.6.2006 12:21:38)
Ahoj.Podle me neni dulezite kolik ti je,ale jestli se mate s pritelem radi.A pokud chcete miminko tak je svatba urcite spravny krok.Preji hodne stesti a krasne a zdrave miminko.
 tom 
  • 

Re: Re: Vdat se mlada? 

(23.6.2006 18:34:22)
Ahoj, souhlasím s tebou, na věku zas tak nezáleží pokud to není zase nějaký markantní rozdíl, nejdůležitější je láska a zdraví.
 Andrea lotocka 
  • 

Re: Vdat se mlada? 

(7.6.2006 12:21:55)
Ahoj.Podle me neni dulezite kolik ti je,ale jestli se mate s pritelem radi.A pokud chcete miminko tak je svatba urcite spravny krok.Preji hodne stesti a krasne a zdrave miminko.
 Lucka 
  • 

Svatba 

(13.6.2006 12:29:55)
Ahoj Alenko tak jaká byla svatba povídej a přeháněj moc se těším na tvé zážitky a blahopřeji mladá paní.
 Alena ,dcera 3,5let 
  • 

Re: Svatba 

(14.6.2006 20:09:32)
Ahoj Luci,svatba byla tak nadherna,ze se o tom da stezi psat,ale mela jsi pravdu,vse ze me dost rychle spadlo,sice se vyskytly nejake potize,ale zvladla jsem to i diky memu novomanzeli,ktery mi byl v tento velky a krasny den velkou oporou,i nase dcera si to pekne uzila,meli jsme sice nepekne pocasi,ale to netrvalo cely den,a tak jsme si to uzili i v prirode,meli jsme to v krasnem parku a vse se vydarilo.Ted uz je vse zase v normalu,az na to vyrizovani na uradech,ale mala chodi do skolky tak to zvladam celkem v pohode.Co ty jak se ti vede??Uz je VAM lepe??Mockrat ti dekuji za blahoprani,moc me potesilo a mile pekvapilo,ze jsi na me nezapomnela.Tak ze je uz ze me pani ,ale je mi tak trochu lito,ze uz si tak krasne saty nikdy neoblecu,bolelo me to uz hmed na druhy den rano,kdyz jsem je videla viset,tak jsme to se svagrovou oplakali,jako loni po jeji svatbe...
No co vic napsat,jen tolik ze ti moc diky za tva slova,podrzeli me nad veci a vyslo to jak si rikala,teda psala.Tak se mi zase ozvi pokud budes mit cas a par minut mi venovat.Davej na sebe pozor a preji ti krasny den
 Lucka 
  • 

Re: Re: Svatba 

(15.6.2006 13:55:41)
Ahoj Alenko tak vidíš já ti říkala, že to bude v pohodě. Já jsem taky přemýšlela než jsem jela šaty vrátit jestli si je ještě nemám obléct, ale na konec jsem je vrátila, ikdyž nerada. Teť už nám zůstanou jen krásné vzpomínky a fotky. Já jsem taky říkala, že bych se vdávala každý rok jednou samozřejmě za stejnýho manžela, ale ta atmosféra je prostě nepopsatelná. Nám se daří fajn, bříško roste a když je tak krásné počasí celé odpoledne trávím venku. Tak se měj krásně mladá paní a jestli mi budeš chtít napsat nebo poslat fotečku tak tady je můj e-mail: lcs@centrum.cz
 Alena ,dcera 3,5let 
  • 

Re: Re: Re: Svatba 

(24.6.2006 15:50:29)
Ahoj Luci,psala jsem ti na tvuj email,ale jeste si se tam asi nedostala,jak se porad mas???Jste v poradku??Co brisko,roste??Tak si to pekne uzivej a kdyz tak napis pokud budes chtit a mit cas,a pokud bys uz nenapsala at se ti vse vydari jak si prejes a narodi se Vam krasne a hlavne zdrave miminko,ktere Vam bude delat jen samou radost.Mej se krasne a davej pozor jak na miminko tak sama na sebe.Preji hodne stesti.
 Alena33 


Re: Re: Re: Re: Svatba 

(26.7.2006 13:24:23)
Ahoj Luci,tak co je s tebou ja ti uz na mail psala a ty porad nic,mas se ???Co miminko????Ja musim najit jeste jednou tu mailovou adresu co jsi mi psala a kontaktovat te znovu,pokud nebudes rychlejsi.Tak zatim.Mej se hezky.
 Alena33 


Re: Re: Re: Re: Svatba 

(26.7.2006 13:24:25)
Ahoj Luci,tak co je s tebou ja ti uz na mail psala a ty porad nic,mas se ???Co miminko????Ja musim najit jeste jednou tu mailovou adresu co jsi mi psala a kontaktovat te znovu,pokud nebudes rychlejsi.Tak zatim.Mej se hezky.
 Peťka (25) 
  • 

Verše na svatební dort 

(5.1.2001 6:12:51)
za nedlouho se budu vdávat a nevím si rady co by mělo být napsáno na dortu pro moji budoucí tchýni. Ani nevíme zda dává dort i ženich své budoucí tchíni, poradí nám někdo? jak to probíhalo u Vás??
 Veronika (27), vdaná 
  • 

Re: Znáte verše na svatební dort? 

(8.1.2001 16:55:55)
Peťko!
Myslím, že toto je asi hlavně krajová záležitost. V různýh rodinách se to asi taky řeší různě. U nás se obvykle píše "Mamince za syna". Ale na mém dortu pro mamku nebylo nic. Asi se cukrářce nechtělo do psaní - měly jsme navíc se sestrou dvojnásobnou svatbu :-) Byl pouze hezky vyzdobený a já jsem jenom tchyni sdělila, že je to pro ni za Jeníka :-) Určitě Ti poradí cukrářka, ta má asi nejvíce zkušeností. Každopádně držím palce, ať se svatba vydaří!
 Andrea 27, vdaná 8 let 
  • 

Re: Znáte verše na svatební dort? 

(15.1.2001 10:04:46)
U nás jsme dávali oba dva dorty navzájem (každý své tchýni). Já jsem na svém dortu pro tchýni měla napsán verš:

"Maminko milá, Vašeho syna
z lásky si beru,
mějte mě ráda
jako svoji dceru."

Manžel pro moji mamku neměl napsáno nic.

Přeji krásnou svatbu a šťastný manželský život.
 Radka (25) 
  • 

Re: Znáte verše na svatební dort? 

(16.1.2001 7:28:14)
Maminko milá,
děkuji Vám za lásku
kterou ke mně máte,
děkuji Vám za syna
kterého mi dáte.
 Helena, 1 syn 5 let 
  • 

Re: Znáte verše na svatební dort? 

(17.1.2001 23:09:47)
U nás se dává dort s verši manželově mamince.
Píše se tam:
Děkuji Vám maminko
za syna Vašeho
láska ho přivedla
do domu našeho.
Jinak Vám přeji do života jen to nej, ať se vám vede spolu dobře.
Helena
 Patricie, 26, svobodná 
  • 

Jak na sobě zapracovat před svatbou.. 

(5.1.2001 8:35:53)
No vidím, že Pája není sama co má obavy ze svatby...řekla bych, že je to nejdeprimující okamžik v životě...je fakt, že už mám asi taky roky, ale přesně jak Pája mám strach, že fůra věcí nevyjde. Ale přítel by už letos se chtěl taktéž oženit, tak snad se nám to díky "RODINĚ" podaří zvládnout. Pracovaly jste na své postavě a vzhledu před svatbou a dokázala jste některá např. výrazně zhubnout? Nemáte odhad na kolik dnes taková svatba s 40 svatebčany může přijít??
 Helena, dva kluci 
  • 

Re: Jak na sobě zapracovat před svatbou.. 

(12.1.2001 8:26:32)
Moje maminka, kdyz došlo na mnozstvi svatebčanů,vždycky hlásila,že se svatbou je to jako s prasetem o zabijačce. Vždycky si myslíš , ze jsi pozvala všechny. A vždycky na někoho zapomeneš. A vždycky tě někdo pomluví . Proč proboha v dnešni drahé době zvát na svatbu takové hordy lidí ? Co vede snoubence k tomu, aby na ten , z pohledu dlouhotrvajícího manželstvi , nedůležitý den
/myšleno tak, že přijdou hezčí dny a hezčí zážitky / vyplácali sumy peněz jen pro ten fakt, že uzavřeli manželství ? Já měla svatbu , kde se nás sešlo dvacet jedna celkem , a troufám si tvrdit, že dnes bych počet hostů , omezila ještě na polovinu. Lidi, bez kterých jsem si neuměla svatbu představit, se někam vytratili, odstěhovali se,nebo prostě nemají čas... a dnes se stejně nevídáme. Neví, co dělají moje děti, jak se nám pokazilo topení, dnes mám jiné známé a bývalí svatební hosté jsou úplně nedůležití. Získala jsem jiné přátele, kteří se mnou šlapou světem, a kupodivu, ani já jim nebyla na svatbě, a nikomu to nevadí . Opravdový kamarád malou svatbu pochopí a závistivec a pomlouvač vám roznese po vsi , i když na té svatbě bude.
A i tetičkám a neteřím a jinému příbuzenstvu, se kterým se vídáte jen na svatbách a pohřbech, se dá vysvětlit, že svatba nebude pro půl republiky, ale jen pro nejbližší . Pokud se s nějakým příbuzným vidím poprvé na svatbě,a nepřiletěl zrovna z Ameriky, není podle mě na svatbě nutný a neměl by se divit ,že nebude na obředu.. Já vím, že na vsích na Moravě je společenská poprava uspořádat malou svatbu, kde ženich není v cylindru, ale proboha proč ? Za rok ,dva, málokterý z těch, co se tak jásavě hrnuli k hodovní tabuli přijde a nabídne se, že Vám večer pohlídá malýho prcka v postýlce , aby jste mohli oslavit výročí té krásné, svatby...
Nechci, aby to vyznělo , že jsem proti velkým svatbám bez výjimek, pokud má někdo šest sourozenců, tak se k tomu číslu dostane snadno,ale jinak v současném postavení široké , velké rodiny ,jsem proti čtyřicetičlenným svatbám. Znova se ptám, co nutí dnešní mladé lidi, utratit za svatbu všechny úspory rodičů ? Jsem totiž dost klidná, že by čtyřicetičlenný svatební kolektiv financovali ze svého mladí snoubenci .
 Lucie 
  • 

Re: Re: Jak na sobě zapracovat před svatbou.. 

(12.1.2001 8:53:33)
Milá Heleno,

to, co o své svatbě a svých svatebních hostech píšeš, může být pouze Tvoje osobní zkušenost.

Zrovna svatbu plánujeme a číslo, které Tobě připadá jako astronomické, a to čtyřicet lidí, mě zase připadá jako skoro minimum. Zakázali jsme si myšlenky jako "co tomu řekne tahle teta, když jí nepozvem", ale přesto je spousta kamarádů a příbuzných, které prostě na svatbě chceme a za které nám ta útrata stojí. Píšu záměrně NÁM, protože nemíníme za svojí svatbu utrácet úspory ani jedněch rodičů, ti si to totiž nemůžou dovolit.
Nejsem žádný zajíc (27) a myslím si, že řada mých vztahů s nejbližšími kamarády už je pořádně prověřená časem a různými společnými trampotami. Přesto se pořád rádi vidíme a já nevidím důvod, proč je nepozvat k události, která je pro mě v životě důležitá.

Z Tvého pohledu již mohlo leccos zážitek ze svatby překrýt, máš dvě děti, takže určitě vidíme svět jinak, ale já marně vzpomínám, kdy jsem v životě udělala cokoliv důležitějšího než to, že chci svému příteli a budoucímu manželi slíbit, že je on ten pravý, s kterým chci zestárnout.

Záleží samozřejmě na prioritách. Kdybychom neměli kde bydlet (byt jsme si koupili též z vlastního) a museli počítat s každou korunou, tak to asi taky budu vidět jinak. Takhle je pro mě svatba příležitost, jak se spolu uvidí lidé, kteří by se jinak nikdy nepotkali a věř mi, že si to budu chtít pořádně užít!

L.

 Iva 26 
  • 

Re: Re: Re: Jak na sobě zapracovat před svatbou.. 

(13.1.2001 8:35:38)
Já nevím, ale mě se zdá, že se často s tou svatbou moc nadělá.
Pro mě svatba důležitá nebyla vůbec - důležitej byl výběr partnera, a ten proběhl několik let předtím. Svatba je spíš "organizační záležitost". Nás bylo 12, jen svědci a sourozenci + babička. A vzpomínám na ni docela ráda. Všechno bylo v klidu a v pohodě.
Naši kamarádi si svatbu udělali nakonec sami - obřad na úřadě s minimem lidí, a pak vyrazili sami do přírody a udělali si takovej nějakej "pohanskej" obřad.
Zdá se mi zbytečný nejen vyhodit tolik peněz (podle příbuzných vím, že to jde do desítek tisíc), ale připravit si obrovskej stres tím, že budu mšsíce dopředu myslet na to, aby všechno klaplo, koho pozvat, koho ne, která rodina bude co platit a pak hodiny sedět v restauraci mezi spoustou lidí, kteří se navzájem ani neznají.
 Silvie, 23 let svbodná 
  • 

Re: Re: Jak na sobě zapracovat před svatbou.. 

(12.1.2001 10:40:50)
Heleno,
souhlasím s tebou na 100%.
Bydlím na Moravě a tam je tradice - na vesnici velká svatba. Já jsem nikdy nepomyslela na to, že bych měla mít velkou svatbu. Vždy jsem chtěla mít malou, ale rodiče mého přítele by si představovali, aby z jejich strany bylo cca 30 lidí, a to i takoví, které jsem v životě neviděla!!! To jsem odmítla, protože se vdávám já a ne rodiče.(Dohromady s našim velkým příbuzenstvem by to bylo hned 60 lidí). A nechápu, proč za 1 den vyhodit tolik peněz. (a zvlášť když chceme stavit dům a každá koruna bude dobrá).
Takže já budu mít svatbu jen o 20 lidech. A budou to jen lidi nejbližší - rodiče, sourozenci a prarodiče.
Dál se rozepisovat nebudu, protože bych jen opakovala tvé slova.
Silvie


 andrea sluková, 29,autorka knihy Svatba- průvodce 
  • 

Re: Re: Re: Jak na sobě zapracovat před svatbou.. 

(17.1.2001 11:30:54)
Milá Lucko a milé nastávající nevěsty,
kdysi jsem se také s očekáváním připravovala na svůj- "náš VELKÝ DEn"- svatbu...a toužila jsem spolu se svým něla nastávajícím mužem připravit vše co nejlépe, abychom si svatbu co nejvíce užili...také jsem dost tápala, sháněla nejrůznější informace jak na to...
ráda bych vám nabídla pomocníka: knížku "Svatba - průvodce pro začátečníky a pokročilé", který vám pomůže se lépe zorientovat v bludišti svatebních příprav a celého svatebního dne -obsahuje scénáře svatebních obřadů - i církevních, svatební role svatebčanů včetně ženicha a nevěsty, rady ke svatební módě, adresář hradů a zámků, svatební rituály, tipy na překvapení od vašich kamarádů, pověry, tipy na svatební zábavu apod. (cca. 100 barevných foto k inspiraci!)
Knížka vyjde v nejbližších dnech - dostanete ji v běžné distr.síti knihkupectví a ve vybraných půjčovnách svatebních šatů (např. Romantik Paris, salón Cymbeline - Praha a v dalších.)
také doporučuji módní přehlídku svatebních šatů- 22.2.2001 v Praze - hotel Hilton.
Připravujte se, plánujte, užívejte si předsvatební čas- stojí to za to.

přeji vám vydařenou svatbu!
s pozdravem
andrea sluková
autorka

ps: od 1.2. můžete také navštívit nový svatební web: www.veselky.cz




 Jana 24, svobodná 
  • 

Poraďte mi prosím 

(20.2.2001 13:06:48)
Mám jeden problém a nevím zatím, jak ho vyřešit.S mým partnerem už pomalu řešíme svatbu, ale moje rodina, což je mamka, babička a tety (sestry naštěstí ne) jeho odsuzují a nechtějí ho ani vidět. Vlastně se s ním ještě ani nesetkaly a ani nechtějí.Žijeme totiž už spolu,což je pro ně nepřekonatelné a není jim dost pro mě dobrý. Tento stav trvá už 3 roky.Říkám si, jak by mělo proběhnout požádání o mou ruku u mé mamky, a koho pozvat na svatbu,aby to proběhlo ve slušnosti a bez hádek.Pokud o něm totiž vůbec něco vysloví, jsou jen sprostá slova a urážky.
 Monika, 7-měsíční Adámek 
  • 

Re: Poraďte mi prosím 

(20.2.2001 23:39:37)
Ahoj!

Nejsem vdaná ani se k tomu s partnerem nechystáme, ale v sobotu jsme byli na svatbě svých kamarádů a shodli jsme se oba, že pokud bychom někdy uvažovali o naší svatbě, tak bychom ji udělali podobně jako naši kamarádi. Žádní rodiče, příbuzní, tetičky, babičky, apod. - jen oni dva a pět dalších lidí. Paráda. Byli jsme na několika svatbách, ale takhle pohodovou svatbu jsme ještě nezažili.

Monika
 Jitka Sůsová, Ríša 3 roky 
  • 

Re: Re: Poraďte mi prosím 

(23.2.2001 16:39:23)
Tak to byl přesně můj případ - naši o tom nevěděli, protože se se mnou kvůli Jeníkovi půl roku předtím rozešli, Jeníkova maminka řekla, že když nejdou naši, ona taky nepůjde, ale oslavíme si to s ní den na to - takže jen 7 kamarádů, objednaný Lincoln, kam jsme se všichni vešli - a bylo to naprosto skvělé!!!Odpadly hysterie s pozvánkami pro příbuzné, a náklady na svatbu byly navíc cca 5000, (před 5 lety), z toho nejdražší byl pronájem Lincolna.
Takže se mi to moc líbilo a strašně rádi na to vzpomínáme _ave středu máme výročí...
 Zita, jedno dite, deset let manzelstvi 
  • 

Re: Poraďte mi prosím 

(21.2.2001 20:07:40)
Mila Jano,
pri cteni tveho prispevku jsem si vzpomnela sama na sebe, jak velmi dobre znam podobnou situaci! Z toho, ze trva jiz tri roky, ze tvi pribuzni jeste nikdy tveho nastavajiciho ani nevideli a ze mluvi sproste a pouzivaji urazky usuzuji, ze jejich snaha o dialog a porozumeni je minimalni, ze chteji prosadit jejich vlastni predstavy a vuli za kazdou cenu, i cenu urazek a sprosteho vystupovanai. A z toho vseho vyvozuji, ze situace je mozna velmi obdobna te, kterou jsem prozivala ja. Nejsem psycholog ani rodinny terapeut, ani jsem to vse nikdy s zadnym odbornikem nediskutovala, pokusim se ale dat dohromady jen me osobni zkusennosti s odstupem rady let snad o to objektivnejsi.
Cele roky jsem premyslela, jak je mozne, ze po harmonickem a klidnem detstvi a peknych spolecnych zazitcich, kdy jsem se svym otcem jezdila pod stan nebo na ryby, s maminkou do divadla a na vystavy a kdyz jsme i splnovala vsechny jejich predstavy o mne, nosila jen same jednicky, nikdy se netoulala po nocich nebo neopijela, jak je mozne, ze nas vztach tak spatne skoncili? Aby to nebylo prilis dlouhe, coz uz i tak je, pokusim se to napsat v bodech:
takze PRICINY
1. Zarlivost: nechteli se o mne s nikym delit a sami si to nechteli uvedomit, ze zkratka zarli a boji se toho zit zase jen sami se sebou a "prijit" tak o sve jedine dite. To vse ovsem maskovali vyroky stejnymi jako v tvem pripade, ze totiz muj muz pro mne neni dost dobry.
2. Uplatneni moci: jen oni chteli rozhodovat o mem dalsim osudu, neduverovali mi ne pro to, ze by k tomu meli duvod, ale pro to, ze jen oni chteli vse urcovat a ovladat.
3. Nespokojenost s vlastnim partnerstvim nebo zivotem: Kdyz jsem prohlizela stara rodinna alba, zjistila jsem, ze jiz nekolik generaci prede mnou nikdo nikdy nikomu na svatbe nebyl, i moji rodice se brali bez pritomnosti jejich pribuznych a stejne tak i moje babicka a prababicka - ona sama mela velmi tezky osoud, ovdovela drive, nez se ji narodila dvojcata, v obdobi hospodarske krize dvacatych let je sama vychovavala a navic se potykala s tezkou nevylecitelnou chorobou, kdyz si ovsem jeji dcery nasly partnery delala vse pro to, aby jejich vztahy prervala. Stejne tak jedna z nich, kdyz posleze prozila veskrze neuspokujici manzelstvi, vystupovala radikalne i proti jakymkoli vztahu svych deti. Je to snad prokleti nasi rodiny, ale racionalne vzato je to myslim jednak tim, ze mozna prilis tvrdy osud cloveka zatvrdi a doopravdy nepreje stesti ani nikomu jinemu, nebo se naopak natolik obava manzelstvi a partnerstvi po predchozi vlastni spatne zkusenosti, ze to prenasi i na sve deti a navic chce od techto deti, aby jeho vlastni citovy zivot bezezbytku naplnily, protoze neproziva zadny jiny vztah napriklad k partnerovi. Nechci nic tvrdit, kdyz tvoji situaci bezezbytku neznam, ale z toho, ze tvoji rodinu tvri matka, babicka a tety usuzuji, ze i to muze hrat svou roli.
4. Nedostatek uprimnych pratelstvi a moznosti konfrontace situace s okolim: muj otec se nikdy s nikym doopravdy nepratelil, vsechno byly jen povrchni vztahy s kolegy v praci napriklad, nepamatuji nikoho, s kym by mel otevreny, uprimny vztah. Kdyby ho totiz mel, rekl by mu ten jeho kamarad asi toto: clovece co blaznis, holce bude petadvacet, vystudovala, je zdrava a pekna, tak co chces, ten jeji je taky slusnej kluk, nepije, nekouri, taky studovanej, mozna se ti nelibi, jak vypada, co nosi na sobe nebo ja nevim co, no ale ty si ho neberes, tak co, hlavne kdyz se libi holce, kdyz je stastna a kdyz si rozumej a nehadaj se! To vis, deti nam starnou......podobny proslov mel k memu otci pouze muj stryc, zaplat za nej, obratil se nakonec ale proti mne, muj otec na mne totiz zacal doma kricet, co si to dovoluji, si na nej u stryce stezovat, ale ja si nestezovala! Muj stryc celou situaci proste sam prohledl a protoze i on je z te nasi nestastne rodiny, kde nikdy nikdo nikomu nepral vlastni zivot, tak i on to v mladi zazil a rozhodl se, ze on uz tedy bude ten posledni.

A ted moje vlastni ZKUSENOSTI, draze zaplacene, to mi ver
1. Jakakoli snaha o dilaog s rodici, setkani, pratelske jednani
a vyjasnovani situace byla chapana jako slabost, moznost k dalsi agresi, prilezitost k tomu, ziskat me na svou stranu, preci jenom me ovlivnit a partnerstvi, pozdeji manzelstvi mi vymluvit.
Pripadne na mne kricet a urazet me. Vse bylo radne zastiteno vyroky: my jsme tvoji rodice, my to s tebou myslime nejlepe, vsechno jsme ti dali, nam musis byt vdecna za vsechno...
2. Jakykoli pokus o utuzeni dobreho vztahu s mymi rodici vse jen zhorsil: jiz v dobe manzelstvi jsem napr. zakoupila listky na neobvykly dvoudilny film, ktery moje mamka chtela jiz dlouho videt, a pozvla jenom ji, abychom prozily spolecny vecer jen my dve a nase vztahy se tak zlepsily. Vecer probehl v dobre atmosfere, vypravely jsem si o praci a znamych, byl ale jiz zakoncen direktivnim oznamenim, abych ji zitra zatelefonovala, ze malo volam, abych tedy tak ucinila hned druhy den, kdyz jsem tak neucinila, prisel postou dlouhy dopis, ktery urazel me i meho muze a byl plny citoveho vydirani a vycitek. Kdyz jsem jindy z dovolene poslala dlouhy dopis a maly darek postou, byl dopis oznacen za malo citove vrely a vubec hrozny a maly darek meho otce dokonce urazil! Stejne tak, kdyz me pozadal o to, abych mu z cesty do Rakouska privezla kavu, jeste mesice mi vycital, ze byla mleta a on chtel celozrnou, aniz se o tom bohuzel pred tim zminil. Stejne a tak i televize, kterou jsme pro ne zakoupili z nasi novomanzelske pujcky a o kterou si moji rodice vyslovne rekli a sami si ji vybrali, se jim pozdeji nelibila a kazdou nasi navstevu u nich hovoril muj otec o tom, jak je spatny zvuk a jeji vzhled, ze se pry nehodi do obyvaku....mohla bych pokracovat jeste dlouhym vyctem podobnych situaci.
3.Pocitovala jsem se svymi rodici soucit, rovnez zodpovednost za ne a za jejich stesti, urazky a sproste chovani i vuci memu muzi me vzdy hluboce zranily, priste jsem se ale tvarila jako by nic a snazila to prejit - dnes to vidim jako chybu. Snad nejznamejsi krestanske prikazani sice pravi "miluj blizniho sveho" a i v tomto zneni se stalo treba titulem romanu, takto ale neni cele, dovetek totiz zni "jako sebe sameho" a kdo se necha psychicky nebo i fyzicky tyrat a urazet, ackoli si mysli, ze snad miluje ( rodice nebo sveho partnera ) a je pro to ochoten nejen odpustit, ale cele to prejit a zapomenout a nevnimat, tak takovy clovek nemiluje sebe, a to neni jen dovetek, to je stejne dulezita cast prave toho prikazani. Urazky a sproste chovani se urcite maji odpustit, ale nejdrive je treba dat jasne najevo, ze dalece presahuji jakekoli normy mezilidskych vztahu a ze na takove urovni se jednat neda!

moje, snad neprilis stastne, ale preci jen RESENI
1. okamzite po projevu sprosteho chovani a urazek prestat uplne komunikovat a to na dlouhou dobu. Neni co resit a vysvetlovat cloveku, ktrey se takto chova! Nedovedu takove chovani oplacet a ani nechci, nesmim si ho ale nechat nadale libit a to rezolutne. Prerusit kontakt na tak dlouhou dobu, nez se pribuzni sami ozvou zcela jinym tonem, normalnim, lidskym, o prdchozim incidentu nehovorit a pokud na zminku o partnerovi opet budou ragovat sproste, opet okamzite jednani prerusit, bez jakychkoli emoci a s vedomim, ze treba i navzdy. Proc ne? ostatne sprostych a hrubych lidi je vzdycky vsude dost a neni mozne je nechat klidne provozovat jejich chovani, jako by se nechumelilo, tim ho vlastne akceptujeme a davame alespone trochu neprimo najevo, ze je v poradku, uz jen tim, ze na nej reagujeme. Po dlouhodobem odstupu a ignoraci vsech techto projevu se nakonec nas vztah ustalil na jakesi neosobni odtazite urovni, bez sprostych nadavek a hrubosti, jakekoli jen naznaceni neceho takoveho opetuji dlouhodobym odmlcenim v jakemkoli kontaktu.
2. Po letech me mrzi, ze jsem tenkrat vcas nenavstivila s mymi rodici psychologa, nechci napsat "nejakeho psychologa", ale takoveho, jehoz hodnotoveho zebricku a vlastnich kvalit bych si i ja vazila a ktereho by byli ochotni respektovat i moji rodice jako autoritu. Muj nazor je ten, po celych letech vlastniho snazeni a po tom, co jsi o sve situaci napsala ty, ze je skutecne tebou samou nevyresitelna, ze slusny lidsky dialog neni mozny (jak pises, jiz to trva tri roky, sproste chovani se projevuje vuci nekomu, koho tvi pribuzni ani nevideli) a nechat tveho pritele napochodovat s kvetinou v ruce k vam domu se rovna vstupu gladiatora do areny. Muze to byt i zarodkem jeho budouciho spatneho vztahu k tvoji rodine,
treba i nenavisti a nebylo by divu. Takze bych nejprve vyhledala pomoc treti osoby a pokusila se o rodinnou terapii( jen pro tebe a tvou mamku )nahled na priciny chovani a snahu o napravu, je ale dost mozne, ze se to nepodari, mozna ale, ze ano.
Preji ti hodne stesi co nejuprimneji, doufam, ze prave tvoje tvoje rodina bude jednou dobrym prikladem toho, jak se takove obdobi da prekonat a prospeje nakonec i k osobnimu rustu vsech zucastnenych. Preji ti to opravdu ze srdce, Zita
P.S. Mila redakce, byla bych velmi rada, kdyby se k teto snad modelove situaci mohl vyjadrit i pan profesor Matejcek, neni sice bezezbytku jasne, o co jde, nejsou zde ani nahledy ostatnich clenu rodiny, ale snad by mohl alespon universalne poradit. Dekuji mnohokrat.
 Jana 
  • 

Odpověď Zitě 

(22.2.2001 8:53:27)
Zito, děkuji Ti mnohokrát za radu. Zásadně jsem totiž přehodnotila svou situaci a své chování.Doposud jsem vyloženě dolízala s pláčem a prosíkem, aby mého přítele naši přijali.Teď je s tím konec.Líbí se mi,jak rozvážně a s klidem dokážeš mít nad tím nadhled a zároveň ukazuješ, že máš taky svou hrdost.Já jsem se doposud chovala jako škemrající dítě, ale tys mi ukázala cestu.Moc si tě vážím a ještě jednou děkuji.
 Nora, vdaná 4 roky 
  • 

Re: Pro Zitu 

(23.2.2001 15:32:36)
Ahoj Zito,
je mi, jako kdyby jsi psala o mne.
Az na to, ze v nasi rodine vladne matka, a to tak ze vsem. Dokonce i svemu druhemu manzelovi, ktery je vicemene na ni zavisly. Jen ja se obcas bourim, ale protoze jsem slusna a nechci k ni byt hruba, vetsinou to dopadne tim, ze to obrecim. Ralativne vzato proti memu partnerovi nic primeho nemela. Pouze z jako to pochazi rodiny, ze se nestyka se svym otcem a sestrou, ze neni prilis bohaty ( s bytem v os. vl., kde do dnes bydlime) apod. Problemy jsou obcas vetsi, obcas mensi. Asi nejvetsi problem je v tom, ze aniz si to prizna je na mne psychicky zavisla, chce me ovladat, vedet co delam,...Nyni mame ja a ona spolecne dum, ktery chceme s manzelem nastavit a investovat do nástavby. Tudiz jsme ji pozadali, abychom mohli dum rozdelit, aby nestavba byla napsana pouze na mne. (Povazuji to za logicke, kdyz do ni ivestujeme my), to peklo, co prave prozivam, no sila. Stoji mne to tolik sil, a to s manzelem cekame dite. Budou z toho asi velke problemy i do budoucna. Proste: co si to dovoluji, a ja sama bych na to neprisla. Kdopak mi to asi poradil? hadate urcite spravne. A je to tady. Manzel je ten spatnej, bez nej bych byla hodna mimincina holcicka...
Ale poradit neumim. Jsem asi prilis slaba na rezolutni zasahy.
 Jitka Sůsová, Ríša 3 roky 
  • 

Re: Re: Poraďte mi prosím 

(23.2.2001 16:33:26)
Milá Zito, přečetla jsem tvůj článek jedním dechem. No to je přesně ono, co jsem prožívala, a do určité míry poržívám dnes. S manželem jsme se seznámili v práci, já po vysoké , bylo mi 22, on o 20 let starší, rozvedený. Kdyby mi tenkrát někdo řekl, že se vezmeme, tak hop ošlu k psychiatrovi. Ale prostě najk postupem doby a po dlouhém kamarádství, chození do kina, divadla, na čaj.. to nějak vykrystalizovalo. Naši o něm věděli, i když ho neznali, a dokonce se jim líbilo, že jejich dcerunka jde s panem inženýrem kandidátem věd... Všechno se změnilo v momentě, že naši vycítili, že už se děje něco víc. Začalo peklo, kontroly u mě v bytě, když se domákli toho, že jedeme spolu na dovolenou, táta přišel k odjezdu autobusu mě kontrolovat, udělali nám příšernou scénu jednou v plnoci před naším domem, kdy se maminka na Honzu vrhla s kabelkou a málem mu rozbila brejle..dopisy napadající jeho i jeho maminku, která ve všem byla naprosto nevinně (navíc ji v životě neviděli) byly jén slabý odvar toho, co bylo pak. jednou večer jsem dostala ultimátum - buď oni, nebo on. V naprostém klidu jsem si vybrala - on. Bylo mi 26, konečně jsem měla dost toho citového vydírání (přesně, jak píšeš- my jsme rodiče, myslíme to dobře,co jsme pro tebe všechno udělali..). I když jsme v té době vůbec neuvažovali o tom, že se vezmeme, nakonec se nám to začalo jevit jako moc hezké řešení. Já jaem byla konečně psychicky klidnější, naši se mnou vůbec nekomunikovali, ani brácha, který byl na jejich straně (až teprve, dkyž sám začal chodit s holkou, svůj postoj přehodnotil) a půl roku na to jsme se vzali . Ve středu oslavíme pětileté výročí... Rodičům jsme poslai oznámení, že jsme se vzali. Z jejich strany žádný kontakt. Až po dalším roce mi brácha volal, že je maminka v nemocnici. Sebrala jsem všechny síly, nervy a kdovíco ještě a šla jsem tam. Výčitky sice nebraly konce, ale v momentě, kdy jsem mamince řekla, že to asi nemá smysl, že odejdu, chytla mě za ruku a prosíla, ať nechodím pryč. Řekla mi sice věci, které snad žádná máma dceři nemůže říct typu - nikdy nebudete mít dítě, i kdyby se to stalo, my ho nechceme. Siutace se trochu změnila v momentě, kdy se nám rok na to narodil Ríša. Začali trochu komunikovat, chvíli to bylo celkem fajn, ale pak maminku občas něco popadlo a po scénách mě Jeník musel dlouho uklidňovat. Nakonec jsem to nevydržela a v lednu jsem už mamince řekla, co si myslím. Že tím, že napadá Jeníka (mimochodem za naprosté blbosti, nic podstatného) ubližuje nejvíc mě a že oni jako věřící lidé by se snad takhle chovat neměli, jak může táta jít ke zpovědi (je katolík) a maminka k Večeři Páně (je adventistka), když se takhle chovají a nemají vypořádané svoje vztahy. Asi jim to došlo, protože maminka dokonce zavolala Jeníkovi, že se mu omlouvá!!To nás málem porazilo. No, hlídají se. Moc nám pomáhají s hlídáním Ríši, abych mohla pracovat a abychom šetřili na větší byt. Chvílem mám pocit, ale že to je jen klid před bouří. Myslím, že se ale bojí, že kdyby měli zase nějaké záchvaty, že jim nebudeme dávat Ríšu...
Možná jsem zapomněla napsat, co jim vlastně na Jeníkovi vadilo - že je o 20 let starší a rozvedený. Jinak nic - nekouří, nepije, občas zajde s kamarády si popovídat (všechny znám, jsou moc fajn, přátelíme se i jejich rodinami), mě má strašně rád, o Ríšovi nemluvě, z toho je úplně hotovej (i když chtěl původně blonďatou Markétku, a narodil se mu - podle jeho vyjádření - Čingischán - černovlasej a po narození měl žloutenku..).
Takže sice mě posiluje, že v těhle problémech nejsem sama, na druhou stranu je mi z toho smutno a doufám, že až Ríša vyroste, nebudu se chovat obdobně k jeho vyvolené. Pokud nebude fetovat, nebude alkoholička a budou se mít rádi...
Doufám, že až jí přivede, budu mít stejný názro jako teď!!!
Takže holky, držme se!!!!
 Zita 
  • 

pro Jitku a pro Noru 

(23.2.2001 18:04:51)
Mila Noro, mila Jitko,
urcite nejsme samy, ja znam i v okruhu svych pratel hned nekolik pripadu a je mezi nimi dokonce i kluk, muj dobry kamarad z vysoke, podobny osud jako on mela pozdeji i jeho sestra, kdyz si nasla o mnoho starsiho pritele zijiciho v zahranici. Vsichni mame moc radi vypraveni o tom, jak poprve navstivil jejich rodinu, on: muz strednich let, etablovany universitni profesor s financnim zazemim - vilou v jednom atraktivnim zapadoevropskem meste,
jednim manzelstvim za sebou a mezitim jiz skoro dospelou dcerou. Vubec nechapal, co se deje, kdyz se na nej docela neznami podivni lide - rodice jeho nastavajici - temer vrhli a nadavali. Skutecne nevedel proc, a kdyz se vzpamatoval jen v klidu oznamil, ze je pravdepodobne bude muset zazalovat pro urazku na cti! Samozrejme dnes uz je tomu spoustu let, mezitim jsou oni dva stastne svoji a maji deti.
Cela situace se mi ale zda typicka prave pro lidi, kteri sami sebe
za neco oznacuji:
katoliky, advetisty,
slusne lidi s moralnimi zasadami, kterymi se ohani a za ktere se schovavaji. Je to tak jednoduche koupit si celou ideu hotovou, nemuset nic sam kazdodenne konfrontovat s vlastnim svedomim a misto toho mit na vsechno patent a ve jmenu jakehokoli svetoveho nabozenstvi rikat vsem lidem kolem sebe, co maji delat a jak se maji chovat. A pouzivat k tomu jakekoli prostredky, vcetne hrubosti a sprosteho vystupovani, no a co, vzdyt mi preci vedeme SVATOU VALKU!
Takze hodne stesti s tvym muzem i Rysou, verim, ze uz snad mate nejhorsi za sebou. My jsme se ale rozhodli zadnou pomoc od rodicu nevyhledavat a taky jsme ani nic nedostali nebo nepodedili.
Jakehokoli deleni domu napriklad bych se opravdu obavala. A je to tezke, kdyz oba pracujeme, hlidani si musime platit, vsechno delat sami, je to mnohem narocnejsi nez pro kohokoli, kdo zkratka vecer zvola babicce a nemusi si ani lamat hlavu, jak to vyresit v praci, kdyz dite onemocneni.
A navic jeste muze zit v byte po prarodicich nebo takovem, na ktery nasporili rodice, my nic takoveho nemame a je to nekdy temer nad nase sily. Casto je mi z toho smutno, ze namam nikoho, kdo by mi pomohl, nemam ani zadne sourozence, o ktere bych se mohla oprit a zavidim tem, kdo jsou z velkych rodin, kde kazdy ma nekoho. Na druhou starnu mam ale svobodu, ktera se nicim jinym neda vyvazit a navic spoustu dobrych pratel, kterych si o to vic vazim a nase vztahy o to vic utuzuji. A nekdy jsou i chvile, kdy jsem hrda na to, ze to co mam,
i kdyz je toho malo ve srovnani s temi, co neco podedili a dostali,
ale to co mam ja jsou jen vysledky me vlastni prace. To je skvely pocit, i kdyz je za tim spousy namahy. Podobne je na tom i jeden muj vyse zmineny kamarad, casto si zoufal, kdyz musel vsechno - bydleni, praci, rodinu - zacinat bez pomoci rodiny, ktera ho odepsala, utkvel mi ale jeho vyrok, kdy jednou prohlasil: "vzdyt ja jsem vlastne hrozne stastnej clovek, to, co mam, jsem si vytvoril jen ja sam" a neco na tom bude!
Kdysi davno jsem videla nejakou socialistickou televizni inscenaci o rozvodu a zene, ktera chtela to ci ono od sveho byvaleho muze vetsi podil majetku, od sve rodiny pomoc, od sveho ditete dobry prospech....nakonec se vseho musela vzdat a koncilo to vse vetou, ze
"byt dospely znamena zit z toho, co sam vytvorim"
zni to mozna banalne, ale myslim, ze je to absolutne skvele, protoze se to tyka nejen te materialni roviny - a i to je dost tezke samo o sobe - ale hlavne te citove roviny, nezit z pocitu, ze mi nekdo da za pravdu, ze me nekdo uznava nebo chape, at uz partner pri rozvodovem rizeni nebo rodice, nemuset se neustale odrazet ve vnejsim svete ale zit z podstaty, z toho, co sam vytvarim. Ja myslim, ze je to uzasne a ta veta me provazi uz mnoho let.
Diky moc za vase dopisy,
srdecne na vas myslim, Zita
 Jitka, Ríša 3 roky 
  • 

Re: pro Jitku a pro Noru 

(9.3.2001 12:01:17)
Ahoj Zito, moc děkuji za tvůj dopísek. Prostě to těmi rodiči musíme vydržet, kdo ví, jak se budeme jednou chovat k Ríšovi. Ale musím si to, co jsem zažila, pamatovat, abych se některých chyb vyvarovala.
Kdybys měla někdy chuť si popovídat třeba telefonem nebo se sejít (jestli jste z Prahy), budu moc ráda, ozvi se, pošlu telefon
Jinak se měj moc krásně
 Zita 
  • 

adresa pro Jitku 

(22.3.2001 22:28:36)
Ahoj Jitko, diky moc za odpoved,
urcite bych si rada popovidala,
ackoli zrovna bydlime
dost daleko od
Divadla Spejbla a Hurvinka,
( to jsem si vsimla v nejakem tvem jinem prispevku )
ale budu moc rada, kdyz se ozves
treba na mail
e.zita@eudoramail.com
uz se tesim, ahoj Z.
 sally, 31, vdaná, bezdětná 
  • 

Re: Poraďte mi prosím 

(21.2.2001 21:39:46)
já bych v této situaci nikoho na svatbu nezvala... my jsme měli jen rodiče, svědky a kamarádům jsme to oznámili - kdo přišel, ten tam byl.
Nakonec to byla moc pěkná svatba, spousta legrace a vůbec to nebyly složité obřady a nervy s tím, jestli někdo něco řekne nebo neřekne a jestli stihneme být támhle včas a jestli se myrty vážou nalevo nebo napravo...
Můj muž taky o ruku nežádal, jen jsme to rodičům oznámili.

Přestože máme oba rozsáhlé příbuzenstvo, nikdo se neurazil (ani prarodiče).

Na tvém místě bych mamce omznámila, že se budete brát (klidně jí to oznam ty sama) a řekla jí, že je na svatbu zvána, oznámila hodinu a datum. Tím bych skončila, proč trápit přítele a vystavovat ho urážkám? Svatba by měla být krásný zážitek, proč si ho kazit pomlouvačnejma tetama.

Jeslti se máte rádi, tak pro vás bude svatba krásným zážitkem i bez přítomnosti rozsáhlého příbuzenstva, nasazování chomoutů, škrcení se v kravatě a předčítání pitomých veršovánek o svatební noci - a placení spousty účtů....

Držím palce a hodně štěstí. Nenechte si to zkazit nenávistí a závistí!
 Silvie, 23 let 
  • 

Svatební šaty 

(22.2.2001 7:39:27)
Milé dámy,

chtěla bych Vás poprosit o radu.
Chci si nechat ušít svatební šaty - nějaké jednoduché, dlouhé, vzdušné, žádné princeznovské, perličkové, prostě elegantní, ALE jsem úplný antitalent na materiál látky. Nechci přijít ke švadleně a spoléhat se na to, že to, co ona vybere bude to nejlepší. Už se mi stalo, že jsem dala vyloženě požadavek na šaty nekrčící se a ony se přesto krčily.
Máte nějaké zkušenosti, jaký materiál je dobrý a který ne?

Přeji hezký den
Silvie
 Slávka, zatím svobodná 
  • 

Re: Svatební šaty 

(7.3.2001 21:40:15)
Milá Silvie,

reaguji na Tvůj problém s výběrem svatebních šatů. Svatba mě sice čeká za půl roku, ale šaty už mám vybrané. Také jsem chtěla nějaké jednoduché, žádné s množstvím spodniček atd. Zašla jsem do půjčovny šatů i s nástavajícím manželem a vybrala si. Naprosto jednoduché saténové,přiléhavé na tělo, které můžu potom nosit třeba na plesy atd. Koupila jsem si je a cena byla přijatelná. Tento problém mám tedy díky bohu z krku. Co se týká materiálu, asi bych volila satén. Jednoduchý střih, bez ozdob (flitry atd.) Ale to je otázka vkusu každé z nás.

Držím palce a ať máš při výběru šťastnou ruku.

Zdraví Slávka
 Zuzana,32 let,syn 8 let 
  • 

Re: Poraďte mi prosím 

(22.2.2001 14:46:27)
Máš to těžké,co udělat aby si nerozzlobila rodiče ,ale zároveň nestratila toho koho miluješ a chceš s ním strávit zbytek života?Já bych asi řekla rodičům (zbytek rodiny vynech)rezolutně a jednoznačně:"je to můj kluk, máme se rádi a chceme spolužít a mít rodinu.Ať se vám to líbí nebo ne,musíte to respektovat!" Takhle podobně jsem reagovala já na mojí matku (po několika letech mého manželství,ji některé věci začali na mém mužovi vadit)a musím říct, že to zabralo.Možná si naši rodiče neuvědomují, že jsme už dospělí lidi s vlastním životem.Udělejte si svatbu třeba jenom se 2 svědky,nestojí to tolik peněz (a za velkou svatbu jsou zbytečně vyhozené) a nebudeš muset poslouchat výčitky rodičů,že ti udělali svatbu. Časem se to zlomí a oni přijmou i zetě,kterého nechtěli(ale když ho zatím neviděli,tak co jim na něm vadí?Zatím to přece nestihli zjistit).
 Jana 24, svobodná 
  • 

Re: Re: Poraďte mi prosím 

(23.2.2001 13:18:59)
Díky Zuzko za tvou radu, je to pro mě velkým přínosem a přímo bohatstvím, když mi vy všichni radíte ze svých zkušeností.Už bych po tom všem asi taky byla pro malou svatbu. Ptáš se, jak na mém příteli může něco rodičům vůbec vadit, když ho neznají.
Je to tak, že jsem kdysi před 6ti lety pracovala s ním na brigádě, já jako výpomoc v restauraci při gymplu spolu s mojí babičkou,a on se zaučoval na číšníka. Od té doby si pak dodělal střední hotelovou školu a za několik let jsme spolu začli chodit. Moje mamka tedy odmítá povolání číšníka, je to pro ni absolutní plebs společnosti, a k tomu od babičky ví všechno o jeho rodině - jeho otec tam dělal šéfkuchaře, s tím názorem, že je jejich rodina majetnická, snažíc se nahrabat spoustu peněz, dále falešná apod.Nemusím snad podotýkat, že je to absolutní blbost, každý se přece stará jak může,aby uživil svou rodinu, a žádné nečisté praktiky v tom nejsou.
Prostě mamka se mnou měla plány takové, že já půjdu na právnickou fakultu (kam jsem se několikrát pokoušela neúspěšně dostat), ale teď je všechno nahouby, a ze mě nebude kvůli němu nic. Jsem také pouze středoškolačka a ještě k tomu s číšníkem žijící, děs a hrůza!
Můj přítel si to taky u ní "pokazil" tím, že se dozvěděla, že mně (po 1,5 roce) zahnul, rozešli jsme se tenkrát za strašné atmosféry v obou rodinách, oba jsme oznámili,co se stalo, a když jsme se zase dali hned dohromady, tak pro mou mamku už skončil nadobro.Říkala tenkrát, že už už ho chtěla přijmout,ale teď je konec a může jí trvat několik let nebo nikdy, jestli ho někdy přijme.
Teď jsme spolu 3 roky, ale žádná změna v chování mé mamky.
Ale beru si všechny rady opravdu k srdci a budu se podle toho chovat.
 Hela 
  • 

Re: Re: Re: Poraďte mi prosím 

(23.2.2001 13:50:18)
Milá Jano,

nechápu, proč jste rodičům říkali, že přítel zahnul. Já si nedovedu představit, že bych někdy něco takovéhoto rodičům prozradila. Zbytečně by se do toho míchali a později by mi to určitě připomínali nebo vyčítali(jako v tvém případě).
Ale co, už se stalo.
ALe nedivím se tvé mamce, že mu to nemůže odpustit. Vždyť přece "ublížil" její milované dceři.
Ale zase je od ní škaredé, že odsuzuje tvého přítele podle jeho rodiny - původu, vzdělání. Vždyť nikdo nemůže za to, do které rodiny se narodil a jaké mu tam nachystali podmínky pro život.
Já sama jsem středoškolačka, mám super práci, dobře placenou a můj přítel je dělník s mizerným platem, ale v životě by mě nenapadlo se nad tím to pohoršovat či se na něj dívat nějak jinak, přes prsty. Vždyť má jiné klady, pro život důležitější než peníze, kariéru atd. Na co mi bude nějaký "inženýrek", když bude namyšlený, nic doma neopraví, nepomůže....
A moje rodina je šťastná, že mám přítele hodného, slušného, a nikdy mi nevyčítali, že je něco míň (asi to bude i tím, že mí rodiče jsou ten stejný případ jako já)

Přeji ti hodně štěsí v životě, a jdi si za svým srdcem
Hela
 Zuzana,32 let,syn 8 let 
  • 

Re: Re: Re: Poraďte mi prosím-pozdrav Janě 

(26.2.2001 9:46:22)
Milá Jano,
myslím,že chybu jste udělali oba v tom,že jste řekli svým rodičům o nevěre.Ale stalo se,člověk se učí na vlastních chybách.Jeho rodina to asi vzala tak,že stalo se, může se to stát komukoliv.Tvoji rodiče se s tím vyrovnávají hůř,dala si jim důvod a mají ti co vyčítat na tvém klukovi.Mně tenhle problém naštěstí nepotkal, ale s manželem se také někdy pohádáme (a kdo ne?).
Vždy to řešíme jen mezi sebou a já zastávám ten názor,že pokud dva lidi spolu žijí dobře a mají se rádi,vždy se jeden druhého před rodiči zastanou.
Co se týče názoru rodičů na vzdělání,myslím že nejsou jediný s tímto názorem.Mají to v sobě a ty to nezměníš!Nevidím nic špatného na středoškolském vzdělání.Jen vysoká škola ze mně slušného člověka neudělá.Člověk přece nemůže za to v jaké rodině se narodil a vyrůstal v ní.Mnohokrát jsou lidi s "učňákem" slušnější a dokonce i chytřejší než ty vzdělaný.Mám kamarádku,která má vysokoškolské vzdělání a její muž má "jenom" učňák.Jejich manželství je klidné a harmonické.Mimochodem,jestli pak tví rodiče mají vysokoškolské vzdělání?A co babička,má taky vysokou?Proč se nejdřív nepodívají na sebe a rodinu ve které vyrostli oni?Zkus jim to připomenout.
Měla bys být nekompromisná,ale slušná.Nakonec je to tvůj život,ty budeš s tím klukem žít,né oni.Nemyslím si, že je tvůj kluk špatný.Našel odvahu a přiznal se ti s nevěrou,mohl to taky zatajit.Určitě to chtělo hodně odvahy.Ani tví rodiče nejsou dokonalí.Nemáme to lehké,pořád nás berou jako malé děti.Chce to ale zaujat jasné stanovisko.Pro mně to taky není lehké,jsou to moji rodiče a mám je ráda.Jsem už ale dospělá s vlastním životem a rodinou a přišla jsem na to,že když nebudu nekompromisná moje manželství by s pomocí rodičů (hlavně matky) brzo stroskotalo.A to já nechci!
Přeji ti hodně odvahy,nedej se.
 Kiki, 24, před svatbou 
  • 

Re: Re: Re: Poraďte mi prosím 

(27.2.2001 16:30:30)
Ahoj Jani,
tak já jsem momentálně ve velice podobné situaci. S mým přítele spolu chodíme již 6 let ( 4 roky jsme spolu žili ) a v létě se budeme brát. Jenže: mým rodičům také moc "nevoní". Měli jsme problémy v komunikaci ( prostě jsme nedokázali řešit běžné problémy v klidu ), neuměli jsme si povídat. Skončilo to mým odstěhováním zpět k rodičům. A tam právě vznikl ten problém, od té doby je podle nich všechna vina jen na něm ( není to pravda ) a já jsem hloupá, že jsem se k němu vrátila po týdnu zpět. Je to již skoro dva roky - odstěhovala jsem se od rodičů ke kamarádce a každý víkend jsem u přítele. Jenže, když jsem našim oznámila, že se chceme vzít, tak mamka začala brečet a táta prohlásil, že na žádnou svatbu nepůjde. Je mi to líto, protože mám rodiče ráda a nevím jak je přesvědčit, že je to můj život. Léto se blíží a my s nadšením připravujeme naší svatbu. Doufám, že se naši umoudří a nakonec bude vše tak, jak má být. A přeji Ti, aby to tak dopadlo u tebe.
Ahoj Kiki
 Alena 
  • 

Re: Poraďte mi prosím 

(26.2.2001 9:03:42)
Tak to je teda docela smutne. V tomto pripade by jsi se mela rozhodnout, co vlastne chces. Tvoje rodina je sobecka a ani nevim jestli chce, aby jsi byla stastna. Pokud sveho pritele milujes (a on Tebe) a chcete se vzit a byt spolu, tak se vezmete. Nevadi, ze u toho nebude Tvoje rodina. Udelejte svatbu ve ctyrech a potom si ji krasne uzijte ve dvou. Jen na Vas zalezi, zda-li citite, ze jste sami sobe oporou. Budete zit spolu, ne s Tvoji nebo jeho rodinou. Pokud se to neresi 3 roky, tak na co dale cekat? Delejte veci tak, abyste byli stastni VY! Nenechte si Vas vztah nikym narusit. Ahoj a drzim palce. Alena
 Julie 
  • 

Re: Re: Jak na sobě zapracovat před svatbou.. 

(13.3.2001 1:10:58)
Svatebni den byl pro mne jeden z nejkrasnejsich dnu meho zivota. Vse to zacalo v cervnu 96, kdy mne muj manzel prekvapil na dovolene s prstynkem a pozadal mne o ruku. Celou svatbu jsme pripravovali jeden cely rok a to hlavne proto, ze to byla cesko-americka svatba v Praze. Obrad jsme meli v kostele Sv. Tomase pod prazskym hradem a hostinu v Pallfyho Palaci. Celkem jsme meli 90 hostu, jelikoz se sjelo veskere pribuzenstvo z ruznych koutu sveta. Na svatbe jsme udrzovali jak ceske, tak americke zvyky. Rozbite talire, unesena nevesta, hod kytici a podvazkem.... Noc jsme stravili v krasnem a romantickem hotelu a dalsi den jsme vyrazili na svatebni cestu.

Verim, ze je dulezite si svatebni den nalezite uzit. Moje pritelkyne svou svatbu pojala znacne rozdilne. Svatbu mela v kostele a po te se jelo na zahradu jednoho z clenu rodiny a opekalo se prase, pilo se ceske vino a pivo... Byla to opravdu krasna svatba. Myslim, ze i z mala se da vymyslet krasna svatba...
 andrea sluková 
  • 

Re: Jak na sobě zapracovat před svatbou.. 

(17.1.2001 10:56:14)
Jak na sobě zapracovat před svatbou? Co všechno obnášejí předsvatební přípravy? Jaké chování se očekává od nevěsty, ženisha, svědků, rodičů? jaké jsou svatební pověry, rituály, jak se na svatbě bavit? odpovědi na tyto otázky a mnoho jiných najdete v knize, která vyjde za několik málo dní ....jmenuje "Svatba - průvodce pro začátečníky a pokročilé" - praktické rady a mnoho fotografií.
K dostání bude v běžné síti knihkupectví a ve vybraných půjčovnách svatebních šatů.


ať se Vám svatba vydaří!
s pozdravem
andrea sluková
autorka

ps: a kolik stojí svatba? různě.existuje velký rozdíl v cenách, úrovni služeb...vdávat a ženit se dá různě - na zámeckém nádvoří, v zahradním altánu, na břehu jezera, na hradní věži, v historických prostorách - přijďte se poradit!
0602 - 23 24 36

 Helena B., novomanželka 
  • 

Re: Kolik stojí svatba pro 40 lidí 

(18.1.2001 15:18:33)
Tak to vím docela přesně, stála 42 tisíc. Obecně se dá říct, že počítej 1000 na osobu. V této částce, co jsme platili, byla hostina (v restauraci a vlastní víno), půjčení šatů, myrty, kytka, luxus.punčochy, spodní prádlo, poplatek úřadu a cukroví na hostinu i do výslužek.
Záleží ale dost na tom, jak je drahá restaurace, tam mohou být velké rozdíly.
Krásnou svatbu.

Helena
 Iva, 26 
  • 

Re: Re: Kolik stojí svatba pro 40 lidí 

(19.1.2001 21:07:43)
No pane jo, za to bys vybavila byt.
Ale každej bere tusvatbu jiným stylem. Mě tohle vážně za to nestojí.
 Alena (26), vdaná 
  • 

Re: Ke článku: Symboly svatebního dne 

(9.1.2001 8:37:39)
Ahoj lidičky!
Taky bych se s vámi chtěla podělit o mé zkušenosti ze svadby, co tomu předcházelo a jak to dopadlo. Začala bych třeba žádostí o ruku...:o)První bylo, když požádal o ruku můj budoucí manžel mě. Samozřejmě, moc velké překvapení to pro mě nebylo, oba jsme končili školu (a co teď?), o svadbě jsme nějakou dobu už mluvili, a to nenápadné zkoušení mých prstýnků a jaký by se líbil mě...Potom přišla večeře v krásné restauraci, po ní sklenka vína a u ní ona otázka...I když jsem si myslela, že můj manžel není moc romantik, toto bylo nádherné a tak romantické. Jenom musím ještě dodat, že mě i manžela totálně překvapil personál restaurace, že (asi jsme nebyli dostatečně diskrétní) nám taky přišli pogratulovat a přidali malou pozornost restaurace. Opravdu pěkný večer a pěkné vzpomínky už hned na ten první krok našeho společného života. Potom přišel druhý krok- oznámení rodičům. Protože byla naše bydliště od sebe vzdálená asi 400 km, dověděli se o naší chystané svadbě prvně naši. Domů jsem zatelefonovala, ať mamka chystá slavnostní oběd, že přijedeme domů oba. Samozřejmě, slavnostní oběd nenechal mamku klidnou, tak vyzvídala a vyzvídala, až to musela na 100% tušit (já jí to ale neřekla!!). A když jsme přijeli (asi den před obědem) a manžel s kytkou a tvářil se jako by nic, tak to bylo jasné všem. Před obědem jsme slavnostně rodičům oznámili, že jsme se zasnoubili a manžel o mě požádal (já jsem rodičům řekla, že jsme se zasnoubili a manžel poté požádal-tak to bylo přesně). Pak přišlo oznámení rodičům manžela- tam to nedopadlo tak pěkně, manželova mamka to z nás "vytáhla, hned, jak jsme přijeli :o) A tak se začala chystat svadba..Termín jsme měli za 3 měsíce a já měla volno (do práce jsem nastoupila až po svadbě). Svadbu jsem tedy chystala celou já. Manžel již chodil do práce a viděli se možná ta o víkendech, když přijel (vzdálenost byla oněch 400 km). Musím teda říct, že jsem ji chystala s mamkou. První problém: vybrat šaty. I když to bylo tak dlouho do předu, šaty, které jsem si vybrala (nádherné!!) byly už na náš termín zamluvené :o( A já od té chvíle nechtěla jiné. Objezdili jsme s mamkou půjčovny snad v celém okrese, ale takové už nikde nebyly... Ale nakonec jsem si vybrala. Sice jiné, ale také velice pěkné a podle mého vkusu. Prstýnky, kytice, restauraci, hudbu jsem sehnala zcela bez problémů (vždy samozřejmě po dohodě s manželem, telefony se prodražily značně..). Zbývalo domluvit výslužky, cukroví a dorty, což nakonec taky nebyl problém. Jedna známá od další známé..peče na svadby..a bylo to jasné. I to bylo zařízené. Jo, málem bych zapoměla. Jako jednu z prvních věcí, co jsme zařizovali, bylo oznámení. A to jsme rozesílali tak 14 dní před svadbou. (všichni pozvaní ke stolu však už byli dávno pozvaní ústně). No a potom přišel na řadu kadeřník a kosmetička. Opravdu doporučuji, všechno tak 14 dní předem znovu potvrdit, abyste měli jistotu, že na vás nezapomněli, provést další zkoušku šatů (zvlášť pokud se šaty upravovaly, nebo jsi hubla, ale doporučuji i jinak). Já z toho neměla nic:ani jsem nehubla, šaty mi padly hned na poprvé, a když jsem šla na zkoušku, tak jsem zjistila, že to není tak ono. A v klidu (bylo ještě 14 dní čas) se dalo vše do pořádku. Ale doporučuji i zkoušku restaurace (co když se zrušila :o) a pod. Tak získáte jistotu, že všechno klape a je, jak má být. A pokud není, můžete to ještě doopravit.
Tak protože jsem toho napsala už horu, tak si dám přestávku a příště vám napíšu, jak probíhal samotný náš velký den.
Mějte se pěkně a držím palce, ať to všechno vyjde!!
Alena
 Honza 27 
  • 

Re: Re: Ke článku: Symboly svatebního dne 

(9.1.2001 12:26:37)
Poznámka pro Alenu - správně se píše svatba, ne svadba.
 Helena B. - novomanželka 
  • 

Jak zabavit svatebčany na hostině 

(18.1.2001 16:10:48)
Je po přípitku, po obědě, hosté spokojeně sedí u stolu, ani mluvit se jim moc nechce, na tancování je ještě příliš brzy – co teď? Je jedna varianta: Snažit se násilně do rozhovorů nebo se koukat okolo. Existuje však zábavnější varianta, kterou je však třeba zavčas připravit. Velice se mi to osvědčilo a byla by škoda nechat si ty nápady pro sebe:

1. Sestavte si album fotek vašeho vztahu
My chodili spolu 5 let, takže jsem vybrala nejhezčí fotky a dala je i s popisky do alba. Všichni si je postupně rádi prohlédli, protože na těchto fotkách často také byli.

2. Arch podpisů
Při čtyřiceti hostech byla A4 malá, takže doporučuji větší formát. Tvrdý papír jsem oblepila stříbrnou samolepící páskou, vystříhala hvězdičky a srdíčka (dle fantazie), nalepila datum a bylo to. Na hostině jsem všechny coby nevěsta poprosila, aby nám tam na památku něco napsali, nakreslili… Výsledkem je skvělá náladovka počínaje slušňáckými přáními (Hodně štěstí, zdraví, lásky…) až po pozdní večerní (Neuč se, žena tě naučí! Chlast, slast…) opilecké malůvky a pokusy :-)

3. Svatební noviny
Tohle považuji za nejzdařilejší nápad. Trvalo mi několik týdnů, než jsem dala dohromady veškeré texty, obrázky atd., ale stálo to za to. Můžete sestavit články jako skutečné noviny, tj. z domova, právnická poradna, z přírody, poezie atd., nebo úplně jiným způsobem, v každém případě by se měly týkat muže a ženy, tchýní, dětí atd.(Manželské zákony, Co měl muž studovat, 10 přikázání pro tchýně…) Na internetu je spousta veselých článečků o vztahu mezi mužem a ženou, kreslené vtipy na totéž téma, jen si vybrat nebo něco vymyslet. Taky jsem nakopírovala fotky nás dvou – nevěsty a ženicha, coby malých dětí (nad tím se rozplývaly všechny babičky a tetičky :-)). Pokud byste některá měla zájem, mohu vám své noviny zaslat emailem jako inspiraci (jen texty a kreslené vtipy). Můžete je darovat i jako svatební dárek vdávající se kamarádce.

Zajímalo by mě, jestli někdo něco z mých nápadů použije, napište mi a krásnou svatbu.

Helena B.
 Ala 
  • 

Re: Jak zabavit svatebčany na hostině 

(18.1.2001 20:40:39)
Helenko,moc se nam libi Tvoje napady!!Opravdu originalni a neotrele.Radi bychom je 27.4.vyuzili. Mohla bys nam tedy poslat ty sve noviny? Na miksa@guarant.cz nebo klapstova@hotmail.com. Moc Ti dekujeme A.+I.
 Ája 
  • 

Re: Jak zabavit svatebčany na hostině 

(19.1.2001 5:52:10)
Ahoj Heleno,

tak originální nápady jsem ještě nikde nezažila a ani nic podobného. Co znám tak jsou všelijaké společenské hry, končící vesměs hádkou, ale tohle co jsi vymyslela ty, je unikátní. Opravdu. Jen se trošku přiznám, že ty tvoje noviny jsem asi moc nepochopila, ale už teď tě moc prosím, kdyby jsi mi je též mohla poslat, budu ti moc vděčná. Určitě vyzkouším řadu dalších nápadů. Nemáš náhodou nějaký tip kde bych nějaký ty články na internetu našla?? Jsem totiž v práci dost vytížená a na hledání mi čas nezbývá. Děkuji za informace a budu se těšit na noviny. dandyy@email.cz
 Sylva 
  • 

Re: Jak zabavit svatebčany na hostině 

(22.1.2001 10:14:40)
Heli, to je super nápad. Právě si lámu hlavu s tím,jak zabavím 20 lidí od oběda do věčeře.
Kdybys byla tak hodná a poslala mně ty noviny nebo ještě kdyby tě něco napadlo. Dík Sylva
email: Sysinka@post.cz
 Blanka 
  • 

Re: Jak zabavit svatebčany na hostině 

(23.1.2001 10:33:42)
Ahoj Heleno,

chtěla bych ti poděkovat za typ, chystáme svatbu a celkem si lámeme hlavu, jak to udělat "jiné", zábavné, prostě bezvadné. Tvé nápady určitě,s dovolením použiju, chtěla bych tě však poprosit otebou nabízené materiály k zaslání na E-mail. Napiš, kam ti mohu napsat svůj E-mail, nerada bych, aby se překvápko profláklo už teď díky adrese.
Moc díky. Ahoj Blanka

 Helena B. 
  • 

Můj email 

(23.1.2001 17:31:06)
Můj email je: hblaziko@bvv.cz
 Helena B. 
  • 

NOVÝ EMAIL !!! 

(8.8.2001 14:28:05)
Mám nový email, jsem totiž těhotná, takže pro případ, že bych zůstala doma (plánováno je to až o vánocích 2001), pište mi na:
hblaziko@centrum.cz
 Veronika Zemanová 
  • 

Re: Jak zabavit svatebčany na hostině 

(25.1.2001 15:21:19)
Vzhledem k tomu, že chystám za 4 měsíce svatbu, jsem vděčná za každý dobrý nápad, který tento nádherný vylepší. V našem případě ho chci prožít co nejlépe,protože se nám stalo něco, s čím jsme nepočítali ani jeden. Naše svatba byla z počátku plánovaná jako z rozumu. Byli jsme dobří kamarádi, rozuměli jsme si a mysleli jsme si, že bez vášní náš vztah bude lépe držet. Před týdnem jsme slavili zásnuby a museli jsme si navzájem přiznat, že naše svadba zdaleka není jen z rozumu. Prostě je z toho najednou láska jako trám. Takže budu vděčná za každou radu od zkušenějších.Zároveň bych ráda našla nastávající nebo novopočenou maminku, která by si se mnou chtěla po internetu dopisovat nebo by chtěla občas někam zajít a předat mi své zkušenosti ohledně, protože můj drahoušek chce dítě (finanční problém není, věk také ne mě je 21 jemu 28)a to tak, že včera už bylo pozdě. Závistivě nakukuje do kočárků a už si představuje jak se o nás bude starat. Za každou radu nebo odpověď děkuji. Verča
 Lenka 27 
  • 

Re: Re: Jak zabavit svatebčany na hostině 

(25.1.2001 15:43:36)
Veroniko,
Ty mě vyloženě děsíš! Copak se v jednadvaceti plánujou svatby z rozumu?!?!
Zkus to prosím nějak vysvětlit,
díky Lenka
 Veronika Zemanová 
  • 

Re: Re: Re: Jak zabavit svatebčany na hostině 

(25.1.2001 16:07:12)
Milá Lenko,
špatně se to vysvětluje. V naší, kde se všichni brali z velké lásky, jsem viděla komplikace, které pramenili ze známého rčení, že zamilovaní nevidí chyby a nedostatky toho druhého. Já jsem měla tříletý vztah, který měl skončit svatbou. Byla jsem zamilovaná, on vypadal, že také. O prázdninách jsem za ním jela překvapit v práci (pracoval u jedné securitky a hlídal jednu akci v přírodě, tam jsem ho načapala s jinou a dozvěděla se o dalších, o kterých jsem neměla ani ponětí. Měl je v době,kdy jsem s ním nejšťastnější. Nakonec na mě křičel a dával mi to za vinu. Vzhledem k mé povaze mi nedělalo problémy nasadit nezúčastněný obličej (i když jsem pěnila) a odkráčet hrdě středem (věděla jsem, že tak mu to vrátím líp než jakoukoliv scénou). Dělalo se mi špatně jen při pomyšlení, že bych tu hanbu a ponížení své lásky ještě někdy snášet. Pak jsem v práci potkala Simona. Vzhledem k problémům v rodině mi nabídl bydlení u sebe (měl tam už jednoho kámoše). Bydlení během toho 1 měsíce bylo bez problémů a s obouma vycházela velmi dobře (bez vedlejších produktů spolubydlení kluků a holek). Pak nás jeden známý začal pomlouvat bůhví co spolu nemáme. Začali jsme se touto novou situací bavit a kamarády v tom nechali cachtat. Plánovali jsme naoko svatbu a děti a většina známých se bavila s námi. Jenže pak někoho napadlo, že to není tak špatný nápad a my o tom začali realisticky uvažovat. Nejdříve kolegové, pak kamarádi, pak velmi dobří přátelé - známe jeden druhého, víme o svých chybách (oba jsme strašní cholerici) a o svých přednostech, máme společné koníčky - proč tedy ne? Teď nás ale smích přešel, aspoň ten škodolibý, protože se nám stalo to, s čím nikdo nepočítal - zamilovali jsme se a myslím, že tohle byl, i když trochu zašmodrchaný, začátek vztahu s dobrými základy. Když budeš mít otázky dále, napiš mi na e-mail. Mám ho k dispozici pouze v práci, ale hrozně ráda si dopisuji. Čau Verča
 Petra 
  • 

Re: Re: Jak zabavit svatebčany na hostině 

(17.2.2001 15:22:03)
Milá Veroniko,

 Petra 
  • 

Re: Re: Jak zabavit svatebčany na hostině 

(17.2.2001 15:30:48)
Milá Veroniko,
škoda, že všechno v životě není tak jak si člověk plánuje. Taky mám bezvadného přítele / za dva měsíce už skoro manžela / je mu 26 let a me 24 let, také už několik měsíců okukujeme všechna miminka, bohužel zatím ne naše. Na to již několik měsíců bezvýsledně čekáme. A bohužel každý měsíc nic a čekání je to opravdu bolestné. Přeji ti, aby se ti všechno vydařilo, jak si sama představuješ.
PETRA
 Ráchel, 2 děti - 4 leté a půlroční 
  • 

Re: Re: Jak zabavit svatebčany na hostině 

(26.4.2001 21:16:59)
Milá Verčo,
přeji Ti nejen hezkou svatbu, ale i hezké manželství. S miminkem se opravdu vyplatí nespěchat rychle rychle, dejte si čas, než se sžijete. Manželství prostě je něco jiného, než chození (jinak by se lidi přece ani nebrali, ne?) a chce to čas. Nám se chvíli počkat opravdu vyplatilo.

Ahoj, Ráchel
 Ivča Flieglová 
  • 

Re: Jak zabavit svatebčany na hostině 

(26.1.2001 9:48:02)
Ahoj. Máš úžasný nápady na svatební hostinu. Něco takovýho by mi určitě nenapadlo. Já si lámu hlavu, co se celé odpoledne a večer bude dít. Určitě něco z toho co jsi napsala použiju. Až budeš mít chvilku, pošli mi prosím nějaké ty vtípky a textíky z Tvých novin. Děkuji a jestli máš nějaké další skvělé věci nebo rady jak udělat ted den D pro všechny co nejlepší, tak mi napiš na můj E-mail:flieglova@typos.cz.
Předem děkuji a těším se na Tvůj e-mail.
Přeji hezký víkend
ÍVA
 Pavel 
  • 

Re: Jak zabavit svatebčany na hostině 

(7.2.2001 17:21:05)
Dovolim si take prispet s drobnosti, i kdyz pouzite pomucky zrejme odradi vetsinu:
Jedna se o variaci na puvodni napad c.1 -
Sehnali jsme fotky nevesty i zenicha od detskych let az po soucasnost a dale (klasicke atelierove)svatebni fotky zucastnenych pribuznych, pripadne kamaradu. Ty jsme pres scanner zpracovali v pocitaci na "prezentaci" (v Powerpointu) v lehce usmevnem stylu ("60. leta - je to Elvis Presley nebo tatka?") a nakonec promitnuli z notebooku pres dataprojektor vsem svatebcanum v sale.
Nadseni 70.letych tet a vubec vsech, kteri se po takove dobe spatrili na svych (svatebnich) fotkach pred tolika divaky, asi nemusim popisovat.
Lec, kec by ten notebook, scanner a dataprojektor byly pristupne vsem...
Pavel Z.
P.S. Jeste jsme do toho promitani vlozili fotky z digitalniho fotaku nafocene ten den - taky zapusobilo.
 Jana 
  • 

Co říci při žádání o ruku 

(8.2.2001 11:30:41)
Ahojte všichni,
moc se mi líbí vaše nápady a možná že některého z nich také využiji.Ale zrovna teď řeším jinný problém. Svatbu jsme si s přítelem naplánovali na červen a tento výkend přijde k mým rodičům žádat o mou ruku. Všeobecně víme co a jak jako např. květiny mojí mamince,ale co dál . Jakou formou popř. jakými slovy se žádá o ruku ?
Ani jeden jsme se nikdy podobné akce nezůčastnili a nějací velcí řečníci sršíci nápady nejsme a tak bych prosila o rady jak na to a popřípadě i vaše vlastní zkušenosti.

Děkuji Jana.
 Helena B. 
  • 

Re: Co říci při žádání o ruku 

(8.2.2001 14:19:01)
U nás to bylo tak, že já jsem mamku a taťku varovala, z jakého důvodu k nám můj teď už manžel přijde, takže nebyli překvapení. Ten, když pak přišel s dvěma kytkama (!), řekl:"Sice nevím, jakým způsobem se to má dělat, ale já jsem vás přišel požádat o Helenčinu ruku. Říkám to dobře?", čímž nás všechny rozesmál a atmosféra se uvolnila.
Mamka dostala kytku, já taky a zasedli jsme k obědu. A ani to nebolelo :-).
 Safa 
  • 

Re: Co říci při žádání o ruku 

(27.2.2001 4:46:31)
Tak po pravde receno pokud tvi rodice nejsou nejaci puritani tak na tom vlastne ani nesejde. Vyzbrojen pugeeetem a lahvi jsem byl zadat o ruku tenhle ctvrtek a: 1/ rodice moji nastavanici byli prekvapeni, ze se dneska neco takoveho vubec praktikuje. 2/ presto, ze se mi plet jazyk a vlastne jsem mluvil uplny nesmysly vzali to vyborne. Takze pokud tveho partnera rodice znaji a pokud nejsou prisne vychovani puritani myslim, ze veskere obavy jsou zbytecne.
 Marcela 
  • 

Re: Co říci při žádání o ruku 

(8.3.2001 15:05:20)
Zdravím Tě Jano,
úvodem....víkend se píše s "í" a ne s "ý" (:-))
A otázkou, co říci při požádání o ruku, by se měl zabývat Tvůj nastávající, ne Ty. Snad mu do toho nechceš mluvit ?
Niceho se neboj a nech se prekvapit.
Ahoj
Marcela
 Lída, syn 21m 
  • 

Re: Jak zabavit svatebčany na hostině 

(10.2.2001 10:31:39)
Když jsme plánovali před deseti lety naši svatbu, myslela jsem, že to děláme podobně, jako většina jiných párů. Teprve z vaší debaty vidím, že to tak asi není.
Přesto na svatbu vzpomínáme s potěšením nejen mi dva, ale i naši rodiče a přátelé, kteří na ní tenkrát byli. Po obřadu jsme měli oběd v restauraci nedaleko našeho bydliště, trochu jsme ho protáhli a odpoledne jsme se s přáteli, ale bez rodičů přesunuli do našeho bytu na další oslavu a posezení. Nechtěli jsme ani kapelu a tanec, ani zábavu v odlehlém hotelu, kde zůstanou všichni na večeři a na noc. Bylo to bezva, nic bychom neměnili. Téměř stejnou svatbu měl později náš svědek. Měli jste někdo podobně organizovaný svatební den?

Lída
 Gabina 
  • 

Re: Re: Jak zabavit svatebčany na hostině 

(8.3.2001 14:35:32)
My jsme zatim jeste svatebni den neprozili, ale chystame se na to. Mame v planu to udelat podobne jako ty. Po obradu si jen s blizkymi pribuznymi dojit na obed. Tam chvilku posedet a popovidat si, pak se skocit domu prevlect do neceho pohodlnejsiho a vecer vyrazit do podniku se svymi kamarady.
Myslim, ze budou spokojeni jak rodice a prarodice, tak i mladsi generace. Pokud bychom usporadali oslavu spolecnou, tak by pro velky vekovy rozdil nebyla zabava tak dobra a uvolnena.
Gabina
 Olga Ettrichova 
  • 

Re: Jak zabavit svatebčany na hostině 

(25.2.2001 16:20:55)
Vdavala jsem se pred vice nez pul rokem. Jelikoz je muj manzel Nemec, museli jsme vsechny papiry zarizovat min. pul roku dopredu (pokud by nekdo byl v podobne situaci, muzeme nabidnout pomoc pri prekladech a seznamem, co vlastne potrebujete). Po svatbe jsme zustali v Cechach. V Nemecku a Rakousku, nevim jak v jinych zemich, je zvykem delat ke svatbe tzv. svatebni noviny. My je meli ve forme skutecneho casopisu. Pripravovali je nasi pratele a pribuzni, protoze nevesta a zenich je nemaji pred svatbou videt. Byly tam fotky nas dvou od batolat az po dospelost i jak jsme spolu zacali chodit, byly tam ruzne clanky, prihody dobrych pratel a pribuznych, ktere se tykaly nas dvou, byly tam i vtipy a dalsi vesele clanky jako jste meli i vy. Meli jsme pro kazdeho pritele a kazdou rodinu pripraveny jeden vytisk. To vyplnilo mezery na svatebni hostine.
Tip na to, jak se naucit pribuzne vaseho manzela a zapamatovat si, kdo vsechno byl na svatbe, pokud ji mate vetsi, jsou fotky. Jeden pribuzny mel polaroid, tak jsme nechali vsechny nase hosty pred hostinou po parech ci rodinach vyfotit. Pak se tyto fotky nalepily do alba a prislusni lide k tomu pripsali nejake prani a podepsali se. My meli na svatbe skoro 60 lidi, takze si takto ozivuji jmena a obliceje manzelovych pribuznych:-)
Nasi kamaradi, kteri umeli hrat na nejake hudebni nastroje, nam zase zahrali k tanci.
Dalsi velice pekna vec jsou hry a zvyky, ktere velice pobavi lidi kolem. My meli hazeni kytkou, drazbu podvazku a pak dalsi scenky, ktere vlastne slouzily jako vtipne predani darku. Vsechno pripravovali opet nasi kamaradi a pro nas to bylo prekvapeni.
Pokud by nekdo chtel podrobnejsi informace a tipy, muzete napsat, radi odpovime.
Olina E.
 Jana 
  • 

Re: Re: Jak zabavit svatebčany na hostině 

(4.6.2004 19:48:25)
Poněvadž v červenci jdeme známým svědčit a chceme jim udělat suprovou svatbu, prosím Vás o zaslání nějakých her, které jste měli na svatbě, zajímavá je i dražba podvazku-to využijeme. E-mail: chalupaPolana@seznam.cz

Předem díky.
 Monika, 28 let 
  • 

Re: Jak zabavit svatebčany na hostině 

(20.3.2001 14:17:11)
Milá Heleno,

jsem moc ráda, že jsem našla Tvůj příspěvek. Svatbu budeme mít sice až 1. září, ale aspoň budeme mít dost času připravit si něco z Tvých nápadů. Ne na každé svatbě se najde bavič, který zábavu "rozjede" a udrží. Myslím, že ten nápad s fotkami od kojeneckých let je skvělý. Napadlo mě sestavit chronologicky naše dětství a porovnat je. S tím Internetem máš pravdu, tam člověk najde ledacos a těch vtípků, které dostane e-mailem. Díky moc za inspiraci.
Monika
 magda 
  • 

Re: Re: Jak zabavit svatebčany na hostině 

(21.3.2001 21:55:00)
ahoj
chci ti take prispet s nasi svatbou s pracovnim nazvem "Big Bang" meli jsme s manzelem 4 mesice pred zverejnenim a tak jsme si vse pripravili, zaridili a nalezite uzili.
prekvapeni bylo spousty jako prvni byl profesionalni fotograf na svatbe, kdy jsme se pri pozovani dobre pobavili.
jako druhe bylo na pocitaci udelany 10 min film z nasich fotek od detstvi, ktery koncil svat. oznamenim a strhujici hudba rozplakala i mou jinak studenou tchyni.
jako treti dostali vsichni svatebcane od nas propisky s textem: Milan a Magda upomínka na svatebni den 26. 6. 1999. s obrazkem

a bylo to supr majda
 Ráchel, 2 děti 
  • 

Re: Jak zabavit svatebčany na hostině 

(26.4.2001 21:27:52)
Ahoj,
byla jsem poctěna rolí svědkyně na brzké svatbě, takže pro kamarádku sbírám zajímavé nápady na svatbu. Sama jsem se vdávala před sedmi lety. Co se nám opravdu osvědčilo bylo udělat v odpoledních hodinách extra program pro děti hostů (v jiných prostorách). Rodiče si tak mohli vklidu užít slavení a povídání s kamarády a dětem se věnovala (výborně!) jedna naše kamarádka. udělala pro ně zábavný program na téma svatba a u dětí měla velký úspěch.
Ráchel
 petra ,syn 5měsíců 
  • 

Re: Jak zabavit svatebčany na hostině 

(27.4.2001 23:18:07)
Zdravím Vás a zároveň prosím o zaslání svatebních novin, ráda je spolu svašimi nápady věnuji své přítelkyni, vdává se 9.6.2001. Děkuji za skvělé nápady Petra štěpová Dobříš
 petra ,syn 5měsíců 
  • 

Re: Jak zabavit svatebčany na hostině 

(27.4.2001 23:18:11)
Zdravím Vás a zároveň prosím o zaslání svatebních novin, ráda je spolu svašimi nápady věnuji své přítelkyni, vdává se 9.6.2001. Děkuji za skvělé nápady Petra štěpová Dobříš
 Michaela, před svatbou 
  • 

Re: Jak zabavit svatebčany na hostině 

(16.7.2001 14:12:31)
Ahoj Ilonko,
tak jsem právě po zasnoubení. S přítelem jsme si naplánovali svatbu skoro rok napřed a chceme jí mít - jako všichni - něčím originální a hlavně takovou, aby se ní hned tak nezapomnělo. Přišla jsi na úžasné nápady a dala jsi mi báječnou inspiraci. Prosím, mohla by´s mi poslat na mail ty noviny nebo stačí pár odkazů. Určitě nevynechám Murphyho :o)). Pokud budeš chtít, dám ti vědět, jak má svatba dopadla a klidně pošlu i pár fotek.
Míša
 Michaela 
  • 

pro Helču 

(16.7.2001 14:16:41)
Milá Helčo, dlužím Ti velikou omluvu za svůj zmatek. Jelikož jsem zbrkle odpověděla, tak jsem použila špatné jméno. Omlouvám se ještě jednou - hoooooodně velký trapas. Promiň.
Míša
 Marketa,26 let 
  • 

Re: pro Helču 

(2.8.2001 7:56:53)
Ahoj Helco,
tvuj prispevek me moc zaujal, 11.8. se vdavam a uz nekolikrat jsem premyslela, jaka bude zabava na nasi svatbe a jak to vsechno dopadne. Mohla by si mi poslat na ukazku ty noviny : marky.m@seznam.cz
Diky moc, Marketa
 Marky 
  • 

svatba a jméno 

(2.8.2001 9:42:00)
Ahoj Helčo,
tvůj příspěvek mě moc potěšil a je to pro mě velká inspirace pro svatbu, která mě za 14 dní čeká. Možná teď odbočím trošku od tématu, ale druhá věc (kromě zabavení hostů na svat.hostině), s kterou si lámu hlavu je jméno. Jak asi všichni víte, tak od 1.7. už není nutné dávat koncovku - ová k příjmení. Můj nastávající se jmenuje Wůdy, jaký máte holky názor, přidat k tomuto jménu koncovku nebo ne ? Těším se na Vaše názory.:o)
Ahoj Markéta
 Dana, dvojčata 
  • 

Re: svatba a jméno 

(2.8.2001 13:43:24)
Ahoj Markého, zatím jsem to nijak nestudovala, slyšela jsem ale, že budeš-li chtít užívat příjmení bez -ová či -á, musíš se zříci českého občanství. Nechci Tě nějak plašit, ale hovořilo se o tom naprosto vážně, doporučuji proto návštěvu matriky raději předem.

Hezkou svatbu
 Michelle 
  • 

Re: svatba a jméno 

(2.8.2001 15:55:22)
Jses si jista, ze tu koncovku mit nemusis? Ziju v domneni, ze novela se tyka pouze cizinek, ktere se prijedou vdat do Cech za Cecha. Bohuzel ceske divky, ktere si berou cizince v Cechach, tu koncovku proste dostanou, at chteji nebo ne. Takze se bojim, ze bud se s koncovkou proste budes muset smirit nebo se vdat v jine zemi. Radeji si to jeste na matrice prover.
 Míša, syn 4,5 roku 
  • 

Re: Re: svatba a jméno 

(2.8.2001 17:29:36)
Ten nový zákon o matrikách jsem kdysi zkoumala a co se příjmení nás domorodců týče, je tam jen, že ženské příjmení se určuje "podle pravidel české gramatiky". Bez bližšího vysvětlení, co to vlastně znamená. Zatím jsem nepátrala, jak to matriky vykládají, ačkoliv mám cizí příjmení a ta koncovka -ová mi k němu moc nesedí.
Nicméně, Markéto, v případě cizojazyčných příjmení končících na samohlásku, byly matriky dost benevolentní už před novelou a běžně to bez -ová povolovaly.
 Eva (3 088 622 vteřin do svatby) 
  • 

- ová u cizích jmen 

(3.8.2001 16:31:41)
Jo - já byla na matrice tuhle středu. Můj nastávající je Angličan a jmenuje se Watson-Jones. Paní matrikářka mi sdělila, že takové jméno ještě neviděla. Já bych to radši bez -ová, ale asi mi to nedovolí. Prý si to ještě někde ověří.

Existuje prý způsob, jak to obejít (řekla mi ona paní). Podepsat čestné prohlášení, že se člověk hlásí k nějaké etnické menšině. Jsem Pražačka křtěná Vltavou, ale to by prý nevadilo, on to čestné prohlášení totiž nikdo neprověřuje. Hm... ty naše zákony opravdu stojí za to.

Jen doufám, že někoho nenapadne, že bych se měla jmenovat Watsonová-Jonesová!!! (I když Watson-Jonesová taky není moc logické, co?)
 Zanda 
  • 

Re: - ová u cizích jmen 

(15.11.2002 19:44:35)
S koncovkou -ova jsem mela take problemy. Ziji v Nemecku a proto jsem si zazadala o zruseni teto koncovky. Odpoved byla :1)prihlasit se k nejake mensine. To nepujde.
2) Napsat prohlaseni, ze ac jsem ceske narodnosti citim se byti vice nemkou.
Tak tuhle blbost vymyslel prosim Cesky parlament.

Dnes uz me ani neprekvapi, ze pas mam s -ova, ridicsky prukaz bez -ova.
Ja vlastne nevim jak se jmenuji.
 taky -ova 
  • 

Re: Re: - ová u cizích jmen 

(27.11.2002 15:14:09)
Jsem na tom stejne, je to tak, je to hruza. Pak clovek jede na dovolenou do nejake jine zeme a tam neveri, ze jsme manzele, kdyz se kazdy jmenujeme jinak (manzel ve svem nemeckem pasu kupodivu zadne -ova nema).

Nejlepsi je, ze ja bych jeste mohla tvrdit ze si pripadam jako Nemka a to "ova" by mi skrtli, ale tchyne, Nemka jako poleno, je na mem ceskem oddacim liste uvedena jako -ova, a ona tuhle moznost nema, protoze ta plati jen pro ceske obcany. Ty urady jsou fakt dokonale.
 Míša (měsíc do svatby) 
  • 

Re: Re: Re: - ová u cizích jmen 

(19.4.2003 17:39:32)
Problém s -ová jsme řešili s přítelem dlouho. On je původem z Ukrajiny a jméno Kuckir je dost problémové. Zkuste si dát na konec -ová = Kuckirová. Chtěla bych mít radši jméno Kuckir, jenže zkuste to říct na matrice. Přítelova maminka má jméno za svobodna, takže z toho se to odvodit nedá. Prosím, poraďte mi. Je lepší Michaela Kuckir nebo Michaela Kuckirová? Děkuji
 Ivana, Terka8/99, Šimon7/02 


Re: Re: Re: Re: - ová u cizích jmen 

(19.4.2003 18:26:48)
Míšo mně se to líbí bez -ová:-) Mám kamarádku a ta se jmenuje Eva Szabó... Podle mně to tak má být, když v zemi původu to tak taky je.
 Helena B. 
  • 

NOVÝ EMAIL pro ty, co chtějí noviny !! 

(8.8.2001 14:39:53)
Ahoj zájemkyně o svatební noviny, vzhledem k tomu, že jsem těhotná, tak člověk neví dne, kdy jej doktorka nechá doma (i když v plánu to mám až okolo vánoc 2001), tak kdybyste mě nezastihly na emailu hblaziko@bvv.cz, napište mi na:
hblaziko@centrum.cz

Zdravím vás a krásnou svatbu.
 Kity pro Helcu 
  • 

Musim je nsouhlasit..:-))) 

(7.9.2001 8:55:30)
Ahoj Helco,
precetla jsem s i Tve napady a musim jen souhalsit.... docela jsem se nasmala, jake skvele napady jsi mela.
Ja se vdavala v dubnu a udelala jsem neco podobneho.
Tri nastenky nasich fotek.. na jedne moje, od miminka, na druhe manzelovi a na treti nase spolecne, plus nejake vtipne textiky....
Necekala jsem ,ze to bude mit uspech... ale melo.. a veliky...kdyz se teticky a babicky videly o 20 let mladsi... vzpominaly a smaly se..:-)))))
Bylo to prima.. a spousta lidi mi pak rekla, ze to byl dobry napad..:-)))
Moc se mi libl Tvun napad s novinami... to je naprosto originalni a skvele.....
Preji Ti stastne manzelstvi a spoustu dobrych napadu..
 Jana 
  • 

Re: Jak zabavit svatebčany na hostině 

(3.10.2001 11:13:51)
Ahoj Heleno,

svatební noviny již znám z Německa, mají tam trochu jinou podobu než ty tvoje, více se týkají samotných novomanželů a sestavují je jejich sourozenci nebo kamarádi. Většinou tam jsou fotky od dětství až po fotky společné a k nim je připsán nějaký humorný text nebo historka.
Tvoje noviny jsou trochu jiné, ale také humorné a zajímavé. V našich končinách je to určitě nové a inspirující rozptýlení na svatbě.
Já osobně bych upřednostnila noviny, kde bude více fotek a historek novomanželů než těch obecných pravidel a zákonu o vztahu muže a ženy, jelikož po absolvování několika svateb by se to mohlo stát okoukané a trochu nudné.
Nápad to byl určitě dobrý a na tvé svatbě originální.
Přeju šťastné manželství a pohodové těhotenství.
Jana
 Magda S. 
  • 

Žádost o "noviny" jak zabavit hosty na svatbě 

(16.10.2001 13:05:18)
Milá Helenko, právě jsem ve stádiu příprav na svatbu a děsí mě představa právě tebou zmýněných sedících a nic neříkajících příbuzných a hostů. Pokud budeš mít čas a chuť se se mnou poděli o tvé "noviny", byla bych velmi ráda. Ahoj a předem děkuju za skvělý typ. Můj email: bosssorka@centrum.cz
 Míša 
  • 

Re: Jak zabavit svatebčany na hostině 

(2.3.2002 20:40:22)
Tvoje nápady mě velmi zaujaly-také plánujeme svatbu a tak se těším, až se celá rodina zase setká a bude sranda. Rozhodně použiju tvůj nápad s fotkami ze vztahu-my spolu chodíme čtvrtým rokem, takže bude také z čeho vybírat. Mimochodem také použiju jeden zvyk ze svatby mého bratrance-na Slovensku, kde se udělá kolečko ze svatebčanů a nevěsta si musí s každým zatancovat takový zvláštní slovenský taneček(žena bratrance tančila takto 2 hodiny) a pak se bude nejspíše dražit můj střevíček-ale to až budeme trochu společensky unavení. Doufám, že se mi to celé povede jako Tobě a že na to budu vzpomínat celý život v dobrém. Měj se hezky a přeji šťastný manželský život.Míša
 Rossa 


Re: Jak zabavit svatebčany na hostině 

(4.7.2002 17:28:38)
Milá Heleno, obdivuji Tvoji trpělivost a tvořivost,..nestačila jsem se divit nad Tvými nápady. Takových lidí jako Ty je dnes bohužel málo,.každý spěchá a všem je nějak líto času, který není využíván na vydělávání peněz. Přeju Ti mnoho krásného v manželství a hodně úspěchů ve "všem!!"
Růžena
 Ivka 
  • 

Re: Jak zabavit svatebčany na hostině 

(2.1.2003 15:46:39)
Zaujal ma Vas napad, nejake "akcie" (zbieranie minci - kto ma viac, nevesta alebo zenich, ten drzi kasu, ci tanec s konskym postrojom, rozdavanie pomarancov "buducim svadbychtivym parom" - samozrejme s dobrym obkecanim sitacie a vyberom hudby) sme uz s mojim buducim manzelom vymysleli, ale dobry napad je na nezaplatenie.
Rada by som Vas poprosila o podklady "Svadobnych novin".

Dakujem a v novom roku prajem vsetko dobre Vam a Vasej rodine.

Ivka
 Viky! 


Re: Re: Jak zabavit svatebčany na hostině 

(30.1.2003 0:53:25)
Ahoj, na zabavení hostů je taky docela fajn udělat jakási "tabla" fotografií. My jsme na stěnu pověsili dva veliké archy papíru, na každý jsme nalepili spoustu fotek - na jedno mé a na druhé manželovy. Byly to fotky od dětských, přes studentské, přes fotky rodinných příslušníků k fotkám společným. Chodili jsme spolu dost dlouho, tak jsme původně chtěli udělat ještě třetí "tablo" - jakýsi příběh našeho vztahu, ale už jsme na to neměli sílu (připravovali jsme to den před obřadem). Svatebčané si navzájem vysvětlovali, kdo je kdo, z které rodiny a hned bylo co rozebírat :o)). Ty tipy, které jsi uváděla mi připadají báječné, ale asi je už nevyužiju ;).
 Lenka 
  • 

Malá svatba 

(20.9.2004 8:08:55)
Milé dámy, prosím o radu. Chystáme na jaro svatbu, jen za účasti nejbližší rodiny (ale i tak to bude asi 20 lidí). Do velké svatby nechceme investovat, ale přece jen se trochu bojím, aby tam nebyla nuda (bez kamarádů, s nimiž jsme zvyklí se bavit). A co s hudbou na malé svatbě? Vyplatí se? Úplně tichou svatbu taky nechci. S přípravami teprve začneme, proto sbírám zkušenosti. Jak jste si poradily vy? Děkuji předem za každou radu a postřeh.
 Babulka+2 


Re: Malá svatba 

(20.9.2004 10:46:10)
Ahoj Leni,

ja se vdavala pred tydnem ... nas bylo asi 35 (kdyz pocitam i nejake ty prcky). Hudbu jsme nemeli, ale vecer jsme pustili na kazetaku nejake ty lidovky a tancilo se a zpivalo.
Ja tam mela taky jen rodinu, zadne kamarady, ale zabavy bylo dost a dost.
Preju hodne stesti !!!!
 Michala+Míša+Via 


zima 

(21.9.2004 22:51:42)
Nevíte někdo, jak to vypadá na "zimní" svatbě v kostele? Právě o ní uvažujeme. Mám ale strach, abych u nosu neměla rampouchy. Nevíte, jestli se dá někde půjčit nějaký teplý svršek - kožišek, kabátek...? Budu mít šifonové kalhoty a živůtek.
 Věra 
  • 

Re: zima 

(22.9.2004 10:38:45)
Není problém,pelerínu nebo krátký kožíšek lze zapůjčit v kterékoliv půjčovně svatebních šatů a nejlépe vzít své věci sebou, a odzkoušet na místě.
Pomůžou Ti vybrat, co se k tomu bude hodit.
Zjisti si, jestli není kostel vytápěný, některé jsou, lze pak domluvit na obřad vytopení.
 Monča&Lucinka02/04&Filda09/06 


Prosím o pomoc 

(6.10.2004 12:49:40)

Všechny moc zdravím,

měla bych velkou prosbu. Moje sestra se bude vdávat a rádi bychom jim před radnici po obřadu připravili nějakou lumpárnu, legraci pro ženicha a nevěstu. Nezažili jste někdo něco, co se vám líbilo a ještě to pobavilo všechny přítomné?
Moc děkuji. Můj mail je v záhlaví, tak mi když tak klidně pište i tam. Děkuji
 Katka. 


Re: Prosím o pomoc 

(6.10.2004 16:50:55)
Doufám, že má Tvá sestra smysl pro humor, protože když jsem se já vdávala, měli všichni podobné "nesmysly" zakázené. Mě by to zkazilo celej den. Opravdu mi všechny "zvyky" připadají trapné. Ale každej je úplně jinej.
Držím palce, aby se vaše "překvapení" hlavně povedlo a líbilo se!!!
 Babulka+2 


Re: Prosím o pomoc 

(8.10.2004 9:09:32)
Flegco,

kamaradka s manzelem museli pred radnici spolecne prerezat kmen stromu, coz by me treba vtipne nepripadlo.
Po me svatbe na manzela stryc nastrojil kouli na nohu, obrovske kopacky (protoze je fotbalista), opentleny chomot, ja dostala do rukou oteze a bic, sedla si na maly opentleny kocarek a manzel me musel chvili vozit ... nastesti ma smysl pro humor, takze to bylo v pohode a vsichni se pobavili. No a pak jeste musel prenest nevestu pres prah a tam na nas cekal stryc s talirkem se slivovici, my si pripili, on rekl "podrz mi ten talirek, Jane" a nez po nem manzel stacil chnapnout, tak talirek spadl na zem a rozbil se. A protoze to "zavinil" manzel, dostal smetacek, ja lopatku a museli jsme to uklidit.
 Monča 
  • 

Re: Prosím o pomoc 

(23.10.2004 13:03:55)
Ahoj jmenovkyně!
Mam jeden tip na malý vtípek, který se nám docela vydařil. Uskutečnili jsme ho sice až na hostině, ale myslim, že je proveditelný i po obřadu. Ženich od nás dostal švihadlo, nevěsta píšťalku ......... a ženich musel skákat tak jak nevěsta pískala .... no, ze života ...:-). A aby to nevěstě nebylo lito, tak si to nakonec prohodili. Nevěstě to v šatech samozřejmě nešlo tak skvěle, ale o to to byla větší sranda. Oba mají smysl pro humor, takze to bylo v pohodě...
Mej se krasně a užij si sestřinu svatbu.
M.
 zuzka 
  • 

svatba na hluboké? 

(23.10.2004 18:29:50)
Ahoj.Nevdávala se některá z vás na zámku Hluboká?Kolik asi tak činní poplatek?Předem díky
 Monča&Lucinka02/04&Filda09/06 


Re: Re: Prosím o pomoc 

(24.10.2004 13:48:54)

Ahoj Moni,

to se mi líbí. Ještě jsem to neslyšela a ani u nikoho neviděla, ale že to je ze života, to máš pravdu. Vážně o tom uvažuji. Díky za radu.
 Senedra 


Re: Malá svatba 

(7.10.2004 14:42:03)
Lenko, my jsme malou, rodinnou svatbu vyřešili tak, že jsme udělali jen dlouhý oběd - asi od jedné hodiny do sedmi večer. Měli jsme s sebou kazeťák a hudba podbarvovala společenskou konverzaci...Snad jsme ani netancovali:-)
 Lenka 
  • 

Re: Malá svatba 

(2.11.2004 9:28:31)
Ahoj Leni,
ja jsem se vdavala ted v cervnu jen se svedky-moje sestra a jeji pritel.Svatbu jsme meli tajnou, protoze pokud by to nekdo vedel,stejne by tam nakonec byla spousta lidi,tomu se nevyhnes.Krasne prstynky jsme objednali po internetu,svatebni saty jsem mela svoje uz rok doma,oznameni "byli oddani"v barve satu pres internet-firma 4M.Zaroven se s nami tyden pred svatbou rozhodla kamaradka v osmem mesici tehotenstvi, ze to teda stihnou jeste take s zaroven nami a na obradu se jen prehodime.Mela take 2 svedky,nase spolecne pratele z party.Takze nas bylo jen 8-kamaradu,4 partnerske dvojice.Byla to strasna legrace.V nezname,namatkove vybrane malinke vesnicce.Nemeli jsme ani pripravenou hostinu.Po obradu,kde jsme se take vyborne vsichni bavili, menili si kamery,digitaky,podle potreby, jsme sli pres cestu neplanovane do nejake mistni cukrarny, sedli si ke stolkum venku -ja v romantickych satech s obruci na velky kamen a jedli,parky,salaty,zakusky jako kdyby nic.Kolemjdouci zasli,navic byl ctvrtek.Pak jsme objeli sokovane a dojate pribuzenstvo, tak v satech, vcetne sokovanych rodicu /ale jelikoz mame rozvedene, tak stejne nevim, koho z nich bychom pozvali, kdyz se nesnesou../U nas doma si s kamarady rozbalili kazdy par jeden svatebni dar na ktery jsme se vzajemne slozili
,a bylo hotovo. Druhy den jsem se s kamarady sesli v lepsi restauraci na veceri,kde jsme meli i svatebni dort a kolacky, posedeli a super.Porad vzpominame, jake to bylo zvlastni, netradicni,ale pro nas tak nadherne, bez stresu,porad jsem se smali a oddavajici a pani matrikarky s nami taky.Nakonec nas rodice jeste pochvalili, ze nemuseli delat svatbu,stejne se nikomu nezavdecis a pak jsou zmatky,hadky, stres.Mame strasne fotek a videozaznamy, takze kdyz nekdo z rodiny potom prijel za cas blahoprat,tak jsem jim to vsechno ukazali a spokojenost.Jeste bych chtela zaverem poprosit o neco:prihlasili jsme s manzelem se na soutez www.svatebniservis.cz na- soutez 2004-galerie 9.
Prosime vsechny ctenarky z "RODINY",jestli by nam /manzele Snajdrovi/mohli k fotce dat z jednoho PC max.10 hlasu.PREDEM MOC DEKUJI. Lenka
 Atu(červen2005) 
  • 

Re: Re: Malá svatba 

(5.11.2004 16:50:53)
Ahoj paní Šnajdrová, tak máte mých deset hlasů. Chválím nejen nápad s malou "dvojsvatbou", ale i krásný účes, moc vám to oběma sluší. My budeme mít taky trošku netradiční svatbu - po nás se jdou vzít po 25letém partnerství i mí rodiče, před pár dny se nás zeptali, jestli nejsme proti. Nejsme, o to větší bude legrace ! Navíc budeme mít zámek (obřad) pro nás a naše svatebčany k dispozici celou hodinu. Takže místo jedné svatby zařizujem s partnerem dvě, občas je to na zbláznění, ale všecko se dá vyřešit, budeme přece jen pár č.1 - vyhovuje to nám i těm šedesátiletým snoubencům.
Přeju mnoho štěstí v soutěži i v manželství!
Atu
 Lenka 
  • 

Re: Re: Re: Malá svatba 

(7.11.2004 10:20:05)
Dekuji Vam za hlasy, preji v cervnu krasnou svatbu.Poradne si to uzijte,at nekdy nelitujete, ze jste ten "svuj den" odbyli...Mejte se krasne.
 Lenka 
  • 

Re: Re: Malá svatba 

(10.11.2004 6:33:55)
Milá Leni,
děkuju za odpověď na můj dotaz (všem ostatním holkám samozřejmě taky) a tleskám vašemu nápadu se svatbou! Já bych do toho šla klidně taky, ale můj nastávající je v tomhle trošku konzervativnější, takže nás tam bude o malinko víc než vás. Co mě ještě nadchlo, jsou tvoje svatební šaty, byly naprosto nádherné! Až dosud jsem uvažovala o čistě bílých, teď trochu váhám... Samozřejmě jste dostali i mé hlasy.
Doufám, že jsi v manželství šťastná, stejně jako tví přátelé z dvojsvatby.
Měj se hezky
Lenka
 Lenka 
  • 

Re: Re: Re: Malá svatba 

(11.11.2004 13:01:28)
Mila Leni,
manzelstvi se mi snad povedlo a jsme opravdu stastni.Ta druha dvojice uz ma nekolika mesicni prekrasne klucici miminko!A barevne saty jsem zvolila i hlavne proto,ze jsem se na to,ze to bylo moje poprve,opravdu dost pozde vdavala, bylo mi tak nejak proti srsti mit bile saty.Nikdy jsem se vdavat nejak moc nechtela,ale okoli me unavovalo vecnymi otazkymi a ted jsem rada, ze se to stalo.Ted je mi uz 33.........
 Lenka, svatba květen 2005 
  • 

Re: Malá svatba 

(3.2.2005 6:29:16)
Ahoj holky, tak už se nám ta naše květnová svatba rýsuje, z úplně malé je středně velká (cca 25 lidí na oběd a 35 večer), šaty mám vybrané nádherné a začínám se těšit na den D. Nervozita se zatím naštěstí moc neprojevuje... Jsou tady ještě nějaké nastávající nevěsty, které mají chuť podělit se o zážitky se svatebními přípravami, příp. si vzájemně poradit? Ozvěte se!
Lenka
 Kudátko+3 


Re: Re: Malá svatba 

(3.2.2005 6:32:27)
Leni, ja jsem se vdavala v rijnu. Tech 25 lidi se mi jevi jako idealni pocet. Nas bylo 60, coz bylo dost.
 *Jasmína* 


Re: Re: Re: Malá svatba 

(3.2.2005 14:16:05)
Nás bylo 96 a bylo to super. Když už sranda tak pořádná!! :-)))
 Marcela 
  • 

Re: Re: Malá svatba 

(3.2.2005 18:01:09)
Tak já se vdávám na přelomu července/srpna. Taky nám hosti přibývají. Bude nás min.30, ale večer to bude tak k 50.Šaty jsem si dohodla se švadlenou, která umí i korzetové svatební šaty, i pěkně zdobené. Bude mě to stát téměř jako půjčovné (6000,-)a mám je napořád. Na prstýnky se jdeme kouknout na svatební veletrh. Kamarádka tam loni pořídila prstýnky s 30% slevou (tam si je objednala a pak si je došla do prodejny vyzvednout).Tak uvidíme co nám = mě padne do oka. Přítel totiž by nejradši žádnej prstýnek, stejně ho nebude nosit.On má na starosti jídlo a muziku, tomu zase nerozumím já. Tak ať se všechno povede jak má.
 Kudátko+3 


Re: Re: Re: Malá svatba 

(4.2.2005 6:39:59)
my jsme si koupili snubni prstynky v Ostrave. Oba za 5000,- jsou nadherne, ze zluteho zlata, nejsou placate a jemna rytina. Hladke. Bude moderni cely zivot. Taky jsem si myslela, ze ho manzel nebude nosit, ale docela mi na tom zalezi a nosi ho. Akorat ho ma trosku velky. Zkouseli jsme je v srpnu a asi jsme meli trosku otekle prsty.:))takze pozor na to.
 Helča, Radynek 
  • 

Re: Re: Re: Re: Malá svatba 

(4.2.2005 14:06:30)
My jsme také plánovali menší svatbu - jen rodina a večer i s přáteli. Nakonec jsme to spočítali na 39 lidí + 4 menší děti. večer ještě asi o 10 lidí víc. Svatba bude asi 60 km od partnerova bydliště, takže pozvat někoho na obřad a pak až večer není asi to pravé.
Nechali jsme si spočítat přibližně kolik nás bude stát hostina. Pro 60 lidí cca 50 tis. včetně nealko, piv , ovoce. jídla navrhli hrozně moc, tak to asi ještě proškrtáme. Cukroví peče má skorotchyně, polovinu alkoholu si můžeme donést, půlku od nich koupit. Plus tam bude ještě několik lidí přespávat.
Ráda bych se zeptala, kolik asi tak může vypít 60 lidí tvrdého alkoholu? Budou všech věkových kategorií, alkohol nikdo neodmítá. A co se asi tak pije nejvíc?
Jo a ještě mne tak napadlo, Radynkovi budou 2 roky a je docela raubíř. Tak jsem přemýšlela, že bych pro něj na to odpoledne najala chůvu, abych si byla jistá, že stále někdo přesně ví, kde zrovna je a co dělá. Co vy na to?
 Marcela 
  • 

hlídání 

(6.2.2005 21:29:59)
Ahoj Helčo, my jsme si hlídání malých raubířů domluvili s mojí 16-tiletou sestřenicí. Je to sice host, ale práce s dětmi ji baví a je ráda, že bude mít co dělat a připadá si důležitá.Tak jestli máš někoho takového mezi hosty zkus mu to nabídnout. Pokud ne, tak hlídací slečna je podle mne nejlepší řešení.Marcela
 Helča, Radynek 
  • 

Re: hlídání 

(7.2.2005 12:32:04)
Ahoj Marcelo, když jsem to nadhodila doma i u rodičů, říkali, že je to docela zbytečné, že to "nějak zvládnem". To je ale právě to, co nechci. Takže jsem se už vlastně rozhodla, že si chůvu zajistím. Takže kdybyste někdo měli známou z Brna, co by si chtěla přivydělat, budu jen ráda. Na penězích se určitě dohodneme, samozřejmě zajistíme odvoz domů.

Dneska jsem si byla na úřadě zajistit termín obřadu. odpoledne budu muset skoromanžela nějak dostrkat do svatebního salonu, aby si vyzkoušel oblek, prohlédnout prstýnky, oznámení, kytice. No nazdar, když to tak čtu, tak jsem zvědavá, jak ho tam dostanu. :))))
 Kudátko+3 


Re: Re: Re: Re: Re: Malá svatba 

(7.2.2005 13:27:41)
Hostina pro 59 lidi nas stala 27500,- a to vcetne noclehů vetsiny hostu a tyden novomanzelskeho pobytu. Parada.
 Lenka, svatba květen 2005 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Malá svatba 

(8.2.2005 12:29:48)
Helčo, pokud jde o ten tvrdý alkohol, já bych to nepřeháněla. Zvlášť pokud po vás budou chtít tzv. špuntovné (u nás je to např. 10,- Kč z litru vína a 40,- z litru tvrdého). Řekla bych, že nejvíc lidí pije stejně pivo a víno. Aspoň my to tak vidíme na naší svatbě. přineseme si vlastní víno a domácí slivovici, ostatní si hosti vyberou přímo v podniku. A k tomu hlídání - není zbytečné najímat chůvu? píšeš, že menší děti tam budou 4, tak si spolu určitě pohrají. Ale jestli je Radynek opravdu tak divoký, zkus třeba tu chůvu nejdřív hledat mezi známými, příbuznými apod. Nějak se mi nezdá ta cizí slečna. A navíc, Radynek tam bude mít plno babiček, tet, strejdů a myslím, že bude dávat přednost jejich společnosti před tou cizí chůvou. Je to ale jen můj názor. My budeme mít na svatbě děti ve věku 8, 5 a 1 rok. Hlídání neřeším z výše uvedených důvodů (samozřejmě s vyjímkou té maličké, která se bude batolit hlavně u rodičů.) Ale především ti schvaluju, že se nesnažíš být obětavou maminkou na vlastní svatbě. Malý za tebou stejně bude chodit, ale ty budeš nevěsta s povinností věnovat se všem hostům, takže zcela správně řešíš otázku, kdo se postará o malého. Přeju ti, ať všechno zvládnete a máte krásnou svatbu, na kterou bduete dlouho vzpomínat.
 vojtami 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Malá svatba 

(8.2.2005 15:37:32)
já nevím. možná právě proto, že budou všichni příbuzní chtít slavit, tak se nemůže spoléhat na to, že bude někdo z rodiny hlídat děti.
a když už to třeba někdo přislíbí, tak pak si bude chtít taky chvíli užít. i 16-ti letá holka si ráda zatancuje a vyblbne se.

my měli na svatbě sestřenku rok a 3/4. jenže ona byla zlatá. neplakala, byla hodná. procházela se po restauraci, tancovala a lítala na zahrádku. tam bylo ale ohrazené prostranství, takže žádné vběhnutí na silnici nehrozilo. ale vždycky po ní někdo koukal. jenže ona je opravdu zlaté dítě. vydržela tam asi do 18h a pak jí teta odvezla domů a hlídla jí sousedka a teta se vrátila na hostinu.

já bych asi zkusila nějakou tu chůvu. i když děti budou převážně lítat kolem rodičů, alespoň ta chůva bude muset mít vždy o dětech přehled. ale to záleží na vás..... co třeba zkusit oslovit někoho koho znáte, ale není to nikdo z rodiny a ani to není nikdo, kdo by se cítil být hlídáním svázaný. třeba právě najít nějakou sousedku z okolí které věříte a která je solidní a umí to s dětmi....
 Lenka, svatba květen 2005 
  • 

-hlídání 

(9.2.2005 6:30:16)
No jasně, ono záleží taky na tom, jaké je prostředí, jestli se děti mají kam zaběhnout apod. Ještě jsem zapomněla podotknout, že ty dvě starší děti jsou mého nastávajícícho, takže "rodiče" jsme tam my. Přesto nemám obavy, už pár oslav absolvovali a jsou oba šikovní a zvláštní péči nepotřebují. Jen jsem poprosila budoucí švagrovou, aby na ně dohlédla ráno při oblékání a pak během obřadu, ale víc ji tím taky nechci zatěžovat, i když je hlídá často a kluci jsou na ni zvyklí a poslechnou ji (narozdíl od babiček:-). Ale to fakt záleží na každém, jak si to zařídí.
 Helča, Radynek 
  • 

Re: -hlídání 

(9.2.2005 19:04:30)
U nás je trošku složitější proto, že momentálně bydlíme v Třebíči a svatba bude v Brně. Bydlím tady teprve 2 roky, takže všechny kamarádky jsou tzv. "kočárkové", takže mají svoje prcky. To stejné u našich. Z řad kamarádek třeba ze školy, nebo těch, co děti nemají, Radynek nikoho nezná. Ale naštěstí se nebojí ani čerta, takže nemám strach, že by s tetou nechtěl být. Je opravdu divoch a já potřebuju mít jistotu, že vždy někdo na 100% ví, kde je. Navíc se mi moc nelíbí, že pozvu kamarádku na svatbu, a ona místo zábavy bude běhat za Mimisem. Nevím, ale podle mne se to moc nehodí. To je ale jen můj názor.
 Lenka, svatba květen 2005 
  • 

Re: Re: -hlídání 

(10.2.2005 6:38:09)
Tak ti hlavně přeju, ať se ti to podaří zařídit tak, aby sis svatbu co nejvíc užila. Dej vědět, jak jste to nakonec vymysleli. Mimochodem, kdy bude ta veselka?
 Helča, Radynek 
  • 

Re: Re: Re: -hlídání 

(11.2.2005 20:04:14)
Leni, svatbu máme domluvenou na 21.května ve 14.hod na Staré radnici v Brně. Skoromanžela jsem v pondělí do salonu nedostala. Vykroutil se, že mám moc práce. :)) Včera bylo další kolo v dohadování o chůvě. Myslím, že žádný argument proti už mne nepřesvědčí.
 Lenka, svatba květen 2005 
  • 

Re: Re: Re: Re: -hlídání 

(12.2.2005 15:25:37)
Takže taky květnová svatba? To je super. My to máme o týden dřív. Včera jsem odškrtla další položku v seznamu příprav, byla jsem si objednat svatební kytku a kytky pro maminky. Opravdu si to teď užívám. Moc mi pomáhá budoucí švagrová, která je úplně zlatá a zavedla mě k bezvadnému květináři. U tebe mi ale nějak uniklo, proč chceš dostat partnera do salónu. Kvůli jeho obleku? Nebo snad má vidět dopředu tvé šaty? Pokud jde o jeho oblek, já jsem to vyřešila tak, že jsem vzala nastávajícího do obchodu s pánskými oděvy, kde sice neměli to, co si představuju, ale aspoň jsem zjsitila jeho velikost a teď se už budu chodit dívat bez něj a jeho pak vezmu jen k hotovému. Třeba by to na toho tvého taky platilo.
 Helča, Radynek 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: -hlídání 

(12.2.2005 19:22:32)
Tak na Radka neplatí vůbec nic.Ten jen slyší, že máme jít do obchodu, už se osypává. :)))) Potřebujeme půjčit oblek, a protože měří 2m, tak to není jen tak. Tak když už tam budeme, tak zamkneme dveře, aby nemohl utéct, a zároveň vybereme kytice, oznámení,... Jezdíme k našim většinou o víkendu, tak když tady jsme v týdnu, musím toho využít (nebo zneužít?) :))) Radek by byl úplně nejspokojenější, kdyby jeho jedinou povinností bylo přijít na radnici a říct "ano". Jo a vlastně se ještě pěkně zpuprdlíkovat na vyhrávání s kamarády.
 vojtami 


věno, oblek 

(13.2.2005 16:54:51)
:-)))
tak můj muž zase nechtěl jen tak obyčejný oblek, ale musel mít sako se stojáčkem. a to jsem byla ráda, že slevil z kraťasů :-)))
ale co já jsem oblítala pražských salónů a butiků s oblekama...... spíš jsem chtěla, aby byl oblek jeho. on totiž žádné jiné sako než se stojáčkem neoblékne. připadají mu ostatní hnusný. co my jsme se kvůli tomu natrápili a asi nejvíc já, jelikož on ho nescháněl a já jsem lítala jak hadr na holi, protože jinak by nebyla svatba ( až tak to bylo!!!!! :-)
no a nakonec jsme ho sehnali v OP prostějově za rozumnou cenu, měli poslední a dokonce mu ta velikost odpovídala. akorát jsem mu zkrátila trochu nohavice, ty byly zbytečně dlouhé.
jo a pak další problém, co pod sako. normální košile s límečkem se k tomu nehodila a tak jsem opět scháněla košili se stojáčkem. a opět jsme sehnali v OP ale v jiném městě. jo a ještě ke všemu musela být krémová, protože já jsem neměla bílé šaty, ale krémové.
myslím, že jsem si přivodila pár žaludečních vředů, ale moc nám to slušelo. jo a od toho se odvíjely kytky, které taky byly krémové :-)

s věnem jsem vůbec netušila že se na to hraje. já jsem sice měla něco od mamky nastřádané, ale spíš jsem si pak kupovala výbavu z prvních výplat. pak jsme se přestěhovali od rodičů do bytu a já už všechno vybavení domácnosti měla ( to byl problém v tom, že se mě pak každý ptal co chceme jako svatební dar, ale já nevěděla )
no a od manželových rodičů jsme nic nedostali, ale platili část svatby a to jsem považovala jako dar. a naši taky platili část ( my taky ) a mamka nám koupila rok před svatbou ještě mikrovlnku, konvici a žehličku a tak jsem to brala jako finito.
ale o věnu jako takovém slyším po X letech poprvé. kdybychom se měli brát kvůli věnu, tak se nikdy nevezmeme, jelikož bychom žádné ani neměli :-)
 Kudátko+3 


Re: věno, oblek 

(14.2.2005 7:20:53)
Manzel mel na svatbe oblek od OP Prostějova, koupili jsme ho, stejne ho vyuzije. Antracit.

Veno mel muj manzel, me veno bylo velmi chabe, ted mi nasi pul roku po svatbe koupili hrnce. Jinak rodice hradili cast svatby - na pul. Ale manzel mel vsechno - od naberacky a priboru pocinaje po lozni pradlo.

Zive kvetiny jsem ve vlasech nemela a ani nejsem jejich zastancem. Zvlaste ruze brzy zvadnou.
 Jitka 
  • 

Re: Re: věno, oblek 

(14.2.2005 8:02:21)
Nás to čeká v červenci, zatím nijak zvlášť neplánujem, chceme se brát v kostele, tak teprve příští týden se jdem domluvit na faru.

Téma věno mě ale taky zajímá, už víc jak rok spolu bydlíme a naši nám domácnost prakticky vybavili spotřebiči již k loňským (a letošním) Vánocům, taky povlečením a tak a zaplatili nám ložnici...tímpádem se k mému věnu postavili tak, že to je tohle. Tuhle jsem na to zavedla hovor s mamkou, nějak se jí to nezdálo, má strach, že kdyby nám teď dali peníze, tak je rozfofrujem za blbiny (jsem malá holka, žejo:-), je mi šestadvacet), takže víceméně jsem se dozvěděla, že věno dostanu, ale tak nějak později, až budem něco potřebovat (např. až se někdy rozhodnem koupit byt či stavět), tak nám pomůžou. Tak je to taky řešení.

Svatbu zaplatí kompletně, to si ujít nenechají, snoubenec zaplatí "jen" kytice, prstýnky, pití a moje boty, já jemu tu pověstnou košili (mmch věděly jste to? já tenhle zvyk neznala, že nevěsta kupuje ženichovi košili a on jí svatební boty:-)

 Kudátko+3 


Re: Re: Re: věno, oblek 

(15.2.2005 6:22:36)
nevesta kupuje kosili a kravatu (ja askot). Jitko, to mate dobre, zaplati Vam v podstate vse (podobne, jako u nas).
 Meluzína 
  • 

Re: Re: Re: Re: věno, oblek 

(15.2.2005 13:53:00)
S tou košilí to je známá tradice. Ale u nás to bylo tak, že košili manželovi na svatbu koupila tchýně. Já když jsem se dozvěděla cenu, tak jsem myslela že mě klepne a jen jsem se modlila, aby si tchýně na tuto tradici nevzpomněla a ty peníze po mně nechtěla. Naštěstí se to nestalo :)
 Jitka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: věno, oblek 

(15.2.2005 15:54:59)
Já to o košili nevěděla. Přítel má taky k obleku již vybranou košili (kravatu mít nebude, proto mu ji nebudu kupovat, chce takovou tu...jak se tomu nadává...prostě ani motýl ani kravata...něco mezi:-)...ale když jsem slyšela o pověrě, tak samo že mu košili na svatbu koupím taky, už jsem mu nakoupila tolik košilí, že by bylo trapný nekoupit tu svatební:-))

Co se týče májové svatby, tak na tu já odvahu nemám, i když už je vysvětleno jak tato pověra vznikla...tak i tak.
 Kudátko+3 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: věno, oblek 

(16.2.2005 6:26:13)
ani motyl ani kravata, neni to ten zmineny askot, ktery mel muj zenich? Jinak jeste byvaji takove trojuhelnicky.
 Jitka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: věno, oblek 

(16.2.2005 8:12:35)
Kudatko, nejvíc se to asi blíží tomu ascotu...já tomu říkám trošku hanlivě "foremetka", tak jsem se po správném názvu nikdy nepídila:-) Ale je to hezké, má to takovou stříbřitozelenou barvu a píchneme do toho sponu s briliantíkem.

Káťo, když to je taková svatba co popisuješ, asi bych si (já osobně za těchto okolností) vzala na sebe nějaký světlý kostýmek, asi ani ne bílý, spíš krémový nebo světlounce žlutý...prostě barvu, která Ti sluší, na hlavu buď nic, nebo klobouk. Dětičky ve svatebním budou určitě perfektní:-)
 Pavla 
  • 

Svatba v květnu 

(17.2.2005 7:55:31)
Holky svatby v květnu se vůbec nebojte. Obě moje babičky (teda u jedné si nejsem 100%jistá) se vdávaly v květnu a oba páry oslavili zlatou svatbu. A já jsem se taky vdávala v květnu. Bylo to loni a datum ???.... 15.5. no nevypadá to pěkně? A svatba dopadla nádherně. Vzduchem vonělo jaro a počasí nám taky přálo. Vždyť máj je lásky čas ne?
 Pavla 
  • 

Re: Svatba v květnu 

(17.2.2005 8:00:49)
Ještě jsem zapomněla dodat, že vše jsme vybírali společně s manželem. i svatební šaty. Jenže ono to na zkoušce vypadá jinak než potom v reálu i s účesem a líčením. Takže i tak byl ze mně paf.
Takže na pověry už nevěřím. A věno?? Rodiče zaplatili hostinu napůl. A zbytek (tj. šaty, prstýnky, oznámení, kytice a fotografku) jsme si platili my. Ale i tak se nám náklady bohatě vrátily, protože jsme měli přes 50 hostů. Ale za tu cenu, že jsme to neměli v restauraci, ale vše jsem si zařizovala sama. Ale bylo to dokonalé. Jen mě ten týden před svatbou stál asi 5kg, protože nám ve středu vypověděla kapela, protože si klavírista zlomil ruku :-) Ale nakonec jsem sehnala náhradu a byl supr.
 Jitka 
  • 

Re: Re: Svatba v květnu 

(17.2.2005 8:23:55)
Pavlo, jak se Vám náklady vrátily? Myslíš v darech?

Slyšela jsem o zvyku vybírat do střevíčku, ale nevím kdy a jak se to dělá, přijde mi divné, abych sundala botu (zapocenou za celý den:-))) a někdo (kdo? ženich?) obcházel hosty žebrotou a já tam zatím balancovala po jedné noze:-)))

Prosím poraďte:-)
 GJana& julinka 


Re: Re: Re: Svatba v květnu 

(17.2.2005 9:44:22)
Jitko. Znam piti ze strevicku, ale to je taky neprijatelne. fuuj. No co treba klobouk? Do takoveho cilindru se toho hodne vejde!!!!!!

Jinak kamaradka mi rikala, ze svatebni datum by se melo vybrat tak, aby v jeho souctu nakonec nebyla 11, ze se v takoveto dny stavaji nestastne udalosti. Vzpomenu 11.9. a USA, lonsky rok 26.12. Tsunami v Asii... Z magie cisel mam respekt, proto jsem sve datum zvolila na 21.6.2005. Souctem je magicka 7, letni slunovrat, cislo devet je moje osobni cislo... Tak snad nam to prinese stesti.
 Jitka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Svatba v květnu 

(17.2.2005 9:50:32)
Jani, jak se to sčítá? My chcem 9.7.2005, to dává 5? Jestli teda počítám dobře.
 GJana& julinka 


Re: Re: Re: Re: Re: Svatba v květnu 

(17.2.2005 9:57:26)
Jitko. 9+7 = 16 = 1+6 = 7, 2005 k tomu je taky soucet 7, takze 14 = 1+4 = 5 Tak asi tak nejak. Myslim, ze sis vybrala dobre datum.
 Jitka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Svatba v květnu 

(17.2.2005 10:45:42)
Jani, děkuju.

Přeju Ti hodně štěstí!
 GJana& julinka 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Svatba v květnu 

(17.2.2005 10:50:36)
Jito i tobe, kdyztak se mi ozvi na email, jak jste dopadli... Samozrejme pokud budes chtit.
 Jitka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Svatba v květnu 

(17.2.2005 11:36:33)
Jani, ráda, ale to je ještě za dlouho:-)

Já jsem normálka zaregistrovaná, ale zatím jsem s tím nevylezla "na světlo", tak proto píšu coby anonym. Jinak my dvě už jsme si před časem povídaly:-)
 GJana& julinka 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Svatba v květnu 

(17.2.2005 11:53:16)
Ja jsem si to myslela... divny co??? Ja nemam zadne "choulostive tajemstvi", jako se resi na jinych diskuzich, za ktere bych se mohla stydet nebo pro ktere bych chtela zustat tajna, nekdo treba jo, neresim to, respektuju... problemu mam taky spousta i bez toho.... Zabomysi valky nejsou muj konicek...
 Jitka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Svatba v květnu 

(17.2.2005 12:16:19)
Tohle taky neni choulostivý tajemství, vyjevím to po neděli, protože to máme schůzku s farářem:-) Spíš pověrčivost:-)

Jinak je ale dobrý, že Ti nějak došlo, že už jsme si povídaly:-) To je hezký. Jojo, jsou věci mezi nebem a zemí...;-))
 GJana& julinka 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Svatba v květnu 

(17.2.2005 12:38:07)
Tak jo... Jinak s mejlikem nemusis cekat az do svatby... Tedy po nedeli se budu tesit...
 Pavla 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Svatba v květnu 

(17.2.2005 12:44:18)
Jity, náklady se nám opravdu vrátili ve svatebních darech, protože když se nás všichni ptali co chcem, tak jsme říkali že peníze. A protože všichni věděli, že po svatbě se pouštíme do rekonstrukce bytu, tak nám rádi přispěli. Stejně jsem většinu věcí do výbavy už měla. Od svých 15 jsem k narozeninám dostávala jen takové věci. A s tím mimčem při květnových svatbách nevím. My jsme chtěli, že se začnem snažit až tak od září, aby se nám to narodilo opět tak v květnu. jenže ouha, nastaly problémy a nějak se nedařilo. Ale teď jsem už druhý měsít těhule. A mimíska čekáme na začátek října. Ale tyhle problémy asi nezpůsobila svatba v květnu. Ale můžu vám říct, že jsem si kvůli tomu taky vyslechla svoje. V práci mi jeden kolega dost necitlivě řekl právě to přísloví - svatba v máji do roka na máry. A opravdu jsem to obrečela.
 Jitka 
  • 

Re: Svatba v květnu 

(17.2.2005 8:15:58)
Já si taky myslím, že pověry o květnových svatbách jsou opravdu jen pověry...navíc jsem tuhle i četla, proč tato pověra vznikla a na rozdíl od jiných je to i dost logické.

V máji na máry...to proto, že dřív to bylo zpravidla tak, že v květnu byla svatba a v červnu, nejpozději červenci, byla nevěsta těhotná. No a porod potom vycházel do nejchladnějších měsíců roku-leden, únor. Za tehdejších hygienických podmínek se často stalo, že maminka při porodu umřela. Proto dostaly květnové svatby tu smutnou příchuť toho, že do roka a do dne...

Dneska už je to samozřejmě pasé a květnové svatby bývají nejkrásnější, ta předzvěst jara a léta, ale ještě ne vedro, tolik neprší, bouřky ještě nejsou...nic to ovšem nemění na tom, že my jsme srabíci a tak jedem na červenec:-)))

Květňulkám hodně štěstí a vydařenou svatbu! Jo a pro jistotu-pozor na plození těsně po svatbě;-)))))))))
 Klára, vdaná 
  • 

Re: Re: Svatba v květnu 

(17.2.2005 14:01:59)
Ještě bych chtěla dodat, že kromě chladného počasí před jarem docházely zásoby jídla a nebyla dostatečná výživa kojících matek. Proto opravdu faráři nechtěli v květnu páry oddávat. Takže ta "pověra" vznikla z rozumného základu.
Dneska už to naštěstí neplatí, takže náš pan farář vůbec neměl námitky a v klidu nás loni v květnu oddal.
Můžu říct, že nebyl ani tak záměr brát se v květnu. Kdyby to bylo jen na mně, vdávala bych se v dubnu, ale okolnosti tomu zkrátka nepřály, takže jsme se usnesli alespoň na květnu. A byla jsem spokojená, protože k mé radosti nebylo zrovna ten den příšerné vedro, jak už koncem května bývá. Takže jsme měli opravdu jaro, jaké jsem si přála a nemusela jsem se v šatech uvařit. ;-))
A můj otec se smál, že já už můžu porušit všechny pověry...
Květen doporučuji. Ale můžete namítnout, že ještě celý rok od naší svatby neuplynul...
Znám ale i případ, kdy nevěsta po květnové svatbě okamžitě otěhotněla a syn se narodil v únoru. A taky to dobře dopadlo.
Kdo věří na pomluvy, je podle mě trochu nedospělý.
Všem nastávajícím nevěstám přeji hodně štěstí a hlavně se nenervujte. Vůbec to není potřeba.
 Jitka 
  • 

Re: Re: Re: Svatba v květnu 

(17.2.2005 14:31:30)
Kláro, dík:-) Nemyslím si, že bych byla nedospělá, např. černá kočka přes cestu zleva doprava, která mi přeběhla předevčírem, ve mně vyvolala pocity velmi milé, zkusila jsem ji vyhledat a musela ji pohladit, ačkoli měla očka jako ďáblík a pak jsem se jí nemohla zbavit a málem za mnou vlezla do autobusu:-), ale prostě když to jde kdykoli jindy, nebudu to lámat přes koleno a brát se rajcemkrecht zrovna v květnu.

Sama jsi to napsala, že dneska už to neplatí, že těch důvodů, proč nevěsty umíraly do roka po květnové svatbě bylo víc a nic z toho, co jsi vyjmenovala, na dnešní dobu už nesedí.

Ještě jednou-je věřit na pověry a věřit na pověry. V jednom případě můžu být pověrčivý blázen a šílenec a ve druhém se tím "jen" bavit. Já jsem ten druhý případ a tak si na svatbu hodlám zajistit děsně pověrčivě něco nového, starého, půjčeného a modrého:-) Například.
 Jitka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Svatba v květnu 

(17.2.2005 14:33:34)
Jani, fajn. Písnu Ti po víkendu mejlíka. Naše termíny jsou vlastně jen obtýden, tak si můžem zdělovat průběh příprav a tak:-)
 Klára 
  • 

Re: Pověry k pobavení 

(17.2.2005 15:17:23)
Souhlasím. Proti černým kočkám nic nemám, naopak. Dodnes lituji, že když jsem se narodila 13., tak proč ne v pátek? A z legrace si myslím, že třináctka je moje šťastné číslo. Jen jsem chtěla podpořit svatby v květnu ;-) tedy spíš podpořit všechny, aby si nic nedělali z hloupých řečí některých lidí. Taky jsem to musela párkrát vyslechnout.
Ať se každý bere, kdy je mu to milé nebo vhodné. Já mám zkrátka ráda jaro, ale když někoho láká sníh nebo letní žár, proč ne?
Něco starého atd. jsem si taky chtěla zkusit, ale pak už jsem se na to vykašlala. To je, myslím, celkem hezká tradice. Akorát taky nikdy nevím, jak je to s tou modrou. Slyšela jsem variantu ano i ne (= modřiny), takže opravdu asi jiný kraj, jiný mrav, jak už tu někdo napsal.
 Klára 
  • 

Re: Re: Re: Re: Svatba v květnu 

(17.2.2005 15:22:43)
No vidíte. A já se vždycky chtěla vdávat v dubnu. Když kvetou sakury před naším domem. Nakonec bylo ale jasné, že v dubnu to nepůjde a tak ty sakury měla moje sestra, které jsem musela dát přednost ;-) Takže můžu jen dodat, že když jsem si dřív myslela, že po několikaletém vztahu si můžu vybrat termín svatby podle chuti, nemusí vůbec vyjít. Ale ono na tom až tak nesejde. Láska přece kvete za každého počasí...
 Jitka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Svatba v květnu 

(18.2.2005 7:41:32)
Kláro, tos napsala hezky:-)

A já jsem ten poslední člověk, co miluje letní žár:-) Nejradši mám podzim, nebo předjaří (zač. března), ale to mi přijde na svatbu ne moc šťastné, v prvním případě bývají plískanice, ve druhém ještě sníh...Nakonec jsem usoudila, že v kostele budu stejně ráda když vydržím v šatech i v červenci a pak se hned někam přesunem, tak to snad vydržím:-) Jinak mě vedro opravdu přivádí do stavů kdy jsem hooodně nepříjemná:-)

S modrým taky nevím jak to je...ale slyšela jsem, že byl neměly být modré šaty (měla je prý např. Božena Němcová a manželství bylo asi psí život, samá modřina na těle i na duši). Ale něco malého modrého (např. podvazek) se určitě snese:-)

Stejně tak se mi moc líbí perly...a přijde mi, že ke svatbě patří, ale prý ne, perly znamenají slzy. Takže budu bez perel:-(

Jojo, pověry:-)
 Kudátko+3 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Svatba v květnu 

(18.2.2005 9:07:35)
taky moc nemam rada horko, omdlevam. Brali jsme se 2.10. a bylo nadherne.
 Helča, Radynek 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Svatba v květnu 

(18.2.2005 10:06:38)
My když jsem někomu řekli, že chystáme svatbu na květen, skoro vždy se ozvalo: v Květnu neeee. Ale u nás byla trošku jiná kritéria při výběru data. musí to být až bude teplo a nesmí být závody. Partner je totiž doborovolný hasič a od června do konce září mají každý víkend závody. Taky jsem si klepala na čelo, ale pak mi došlo, že většina Radkových známých jsou taky hasiči, a spoustě lidem by to nabouralo program.Tak to prostě vyšlo na květen. Teď už konkrétně na 21.5.
 Káťa 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Svatba v květnu 

(19.2.2005 12:41:42)
Tak jsme se dnes byli podívat na zámek Štiřín, jestli se nám tam bude svatba líbit. A je to tam opravdu nádherné, takže hned v pondělí potvrdíme termín, nejspíš to bude 28.5. A přípravy mohou začít. Já si naivně myslela - malá svatva, malé přípravy, ale není to tak. Stejně musím vybrat šaty pro sebe i děti, objednat kytky, prstýnky, kadeřnici, manikůru, občerstvení...A to chci ještě zhubnout nějaké to kilo...
Nemůžu se rozhodnout, jaké šaty pro mě. NEbudu mít klasické bílé svatební (už jsem trochu stará, mám 2 malé děti a vdávám se podruhé. Nevím, zda nějaké půjčit, či koupit. Nevíte někdo o nějaké prodejně (či netové adrese) kde mají nějaké úžasné šaty? V Praze.
Hezký víkend všem!
 8 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Svatba v květnu 

(19.2.2005 16:18:14)
Z vlastni zkusenosti doporucuji svatebni salon larmonia (www.larmonia.cz). Maji krasne saty spanelske kolekce, hodne v barve sampane, ktera je podle me slusivejsi nez cista bila. Trosku vic ozivi tvar a na fotkach vypada k nerozeznani od bile. Saty jsou nadstandartni, a tomu odpovida i cena. Nevim jaky je aktualni cenik, ale pujcovne se pohybovalo nekde kolem 7000-8000 Kc a koupe satu asi 30000-35000, zalezi na modelu. Pro koupi vsak je treba saty objednat asi sest tydnu dopredu. Hodne stesti.
 Klára 
  • 

SVATBA V KVĚTNU - TRNÍ 

(21.2.2005 18:06:56)
Dobrý den,
hledám tady manželský pár, který se nebál porušit nepsané pravidlo, že svatba v květnu znamená smůlu a tuto svatbu na květen plánuje, nebo ji mají již za sebou. Také je možné, že zde naleznu někoho, kdo měl v květnu svatební obřad a skutečně soužití příliš dlouho nevzdrželo, nebo to nebylo to pravé.
Připravuji pořad Trní na toto téma, kde si o květnových svatbách budeme povídat. Natáčení je honorované a podrobnosti sdělím na emailu, nebo na čísle 602 122 441. Děkuji..
 8 


Perlicky 

(18.2.2005 17:59:13)
Ahoj Jitko, ja bych z perel nemela vubec strach, nedej na povery. Vdavala jsem se v zari 2002, mam nadherne manzelstvi a mela jsem na krku perly:-) byl to darek od myho taty a hrozne se mi hodil jako doplnek k satum, ktere byly v barve sampanskeho. Jinak ja jsem se vdavala v americe a tady se rika, ze nevesta ma mit na svatbe something old, something new, something borrowed and something blue:-) Neco stareho, neco noveho, neco pujceneho a neco modreho. Modry jsem mela podvazek a pujcene perlicky do usi... Hodne stesti vsem budoucim nevestam, ja bych se hned vdavala znovu:-)
 Klára 
  • 

Ještě viz. vatba v květnu 

(21.2.2005 18:14:46)
Jak jsem si pročítala místní vzkazy, narazila jsem skutečně na některé květnové svatby, kdy všechno proběhlo v pohodě. Budu tedy ráda, když se mi někdo ozve, klidně zatím jen informativně. Natáčelo by se v březnu a Trní by se vysílalo právě v květnu, myslím, že by to mohl být zajímavý a pěkný díl....
 Lenka, svatba květen 2005 
  • 

Re: Re: Re: věno, oblek 

(15.2.2005 13:24:59)
Věno taky považuju za přežitek a zatím na to u nás nepřišla řeč (a doufám, že ani nepřijde). Rodiče hradí část svatby, s čímž jsme původně ani nepočítali, domácnost máme taky v podstatě zařízenou, myslím, že není co řešit. Ale ty zvyky ohledně oblečení mě docela překvapily. To s košilí, kravatou a botama pro nevěstu vůbec neznám! My si s "ženichem" obstaráme oblečení každý sám. Když už jsme se nebáli svatby v květnu, nemusíme dodržet ani tuto tradici:-)
 Evka 
  • 

Re: Re: Re: Re: věno, oblek 

(19.2.2005 11:59:14)
Všimla jsem si, že věno nebo výbava se hodně nosí v určitých oblastech. Já mám sestřenku na Moravě a tam by to bez věna nešlo. Týká se to většinou holek a začíná se s tím fakt brzo, pamatuju se že každý prázdniny mi sestřenka ukazovala nové kousky ručníků a ubrusů.
 Lenka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: věno, oblek 

(21.2.2005 7:08:01)
Já ale jsem z Moravy! Asi to platí spíš pro vesnice než města. A taky si neumím představit, jak by dneska vypadaly všechny ty ručníky a utěrky, kdyby mi je naši skladovali od 15 let (je mi 28):-))
 *Jasmína* 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: věno, oblek 

(22.2.2005 8:19:10)
Tak tedy nevím jak je to s věnem, ale já jsem z Jižní moravy, z malé dědiny a věno jsem neměla. Nevím ani o žádné kamarádce, která by si od 15ti let střádala utěrky a ručníky. Podle mě je to přežitek z dob, kdy ničeho nebylo a proto když se na pultě něco objevilo tak se to koupilo s tím že "až se bude holka vdávat, bude se to hodit. Moje babička měla taky takové chutě kupovat postupně výbavu, což jsem jí ale zavčas zatrhla s tím, že jestli mě chce něco dát, tak ať mi dá peníze, že si ve správný čas koupím to co budu do domácnosti potřebovat. Pochopila.
 Klára, vdaná 
  • 

výbavu jsem měla 

(22.2.2005 13:17:32)
Tak já jsem výbavu měla. Asi taky tak patnáct let. Ručníky a utěrky sice někdy vypadají "zastarale", ale při dněšních cenách jsem za ně vděčná. Samozřejmě se řídím věčnou radou: používej nejdřív to, co se ti líbí, protože za pár let už ti to bude jedno ;-) Ložní prádlo jsem si sama šila z látek, které mi kdysi maminka koupila. To by byl asi jeden druh výbavy.
Ten druhý se týkal vybavení kuchyně. Nerez hrnce máme báječné a dnes bych jistě lepší nenašla, možná ani tak dobré. Pak jsem měla sadu příborů, skleněné talíře a sklo na nápoje (to zatím nemáme doma, neb bydlíme v malém). Velkou část výbavy jsme si s manželem pořizovali sami po kouskách za svobodna, čili podle vlastního vkusu: hrnečky, misky, kořenky, sklenice, pánve atd. A jsme rádi. Před svatbou nám chybělo jen pár drobností typu vařečka, nic jsme nepotřebovali dokupovat ani dostávat darem. Dřív jsme byli rádi, že si můžeme koupit něco do budoucí domácnosti a místo kravin jsme si udělali slušnou sbírku. Já jsem totiž vášnivá kuchařka ;-)
Tak si z toho vemte, co uznáte za vhodné. Je fakt, že když rodiče pořizují dcerám výbavu, mělo by to být něco "nadčasového", což se ne vždy povede. Nám se výbava vyplatila.
 Vanilka,30 


Re: výbavu jsem měla 

(22.2.2005 13:44:56)
Já nevím, ale cítím trošku rozdíl ve dvou pojmech: výbava a věno.

Výbava jsou podle mně ručníky, osušky, hrnce...prostě to, co si nevěsta přináší do své nové domácnosti. A bylo to tak vždy, každá správná "panna" si vyšívala monogramy na kapesníčky a šila povlečení.

Naopak co se týče věna, tak tam si myslím, že to bývaly často i věci nemovité (u bohatších, viz např. Levý Hradec, sídlo českých královen, který bývá označován i jako "věnný" Hradec), nebo peníze, či větší hospodářské zvíře, na které mladá rodina hned mít nemusela.

 Lenka 
  • 

Re: Re: výbavu jsem měla 

(22.2.2005 16:00:05)
Jasně holky, vpodstatě je to všechno pravda. Nic proti výbavě, spíš mě zaráží otázka věna jako taková. Nevím, co bych si myslela o rodičích mého partnera, kdyby se mě zeptali, jaké mám věno. Jakoby tím posuzovali, jestli jsem pro jejich syna výhodná partie nebo ne. Dneska už snad soudíme člověka podle jiných hodnot, ne? A výbavu neřeším už vůbec, co máme, to máme, co budem potřebovat, to si koupíme. Jsme dva dospělí vydělávající lidi, tak myslím, že to vůbec není problém rodičů.
 poupě 
  • 

výbavu jsem měla 

(22.2.2005 16:08:45)
Tak v naší rodině mě na výbavu střádali cca od mých 10 let, takže jsme do domácnosti dokupovali opravdu jen drobnosti a nové vymoženosti typu sendvičovač, mikrovlnka, myčka... A nemůžu říct, ža bych se třeba styděla před návštěvou ukázat talíř nebo hrnek :o)
Mám několik kamarádek a všechny nějakou výbavu mají.
Věno asi přežitek je, ale rodiče nám oběma přispěli ke koupi bytu, takže bychom to mohli za věno považovat :o)
 Maci1 


Věno je přežitek... 

(22.2.2005 16:44:25)
z dob, kdy žena nebyla samostatně výdělečně činná - tedy kompenzace pro manžela, od nějž se čekalo, že ji bude živit. Dnes už nic takového nemá opodstatnění, obvykle jsou oba partneři ekonomicky soběstační.
 Klára, vdaná 
  • 

výbava vs. věno 

(24.2.2005 15:31:26)
Tak kdyby se mě někdo ptal na věno, taky bych z toho měla smrt. Nenapadlo by mě, že by se taková věc ještě dnes mohla stát, ale podotýkám, že jsem z Prahy. V tom je tedy pokrok pozitivní, jinak jsem spíš tradiční člověk, proto jsem byla ráda, že mám vlastní výbavu.
Ale úplně jiná věc. Když jsem se "chlubila" manželově babičce, že výbavu mám, překvapila mě odpovědí, že můj muž taky. A tu výbavu mu pořídila právě čiperná babička. Zkrátka a dobře to jsem se zas (v duchu) naštvala. Lépe řečeno ta tradice nevěstiny výbavy taky pořádně vzala ze své... Ale myslím, že ta výbava nakonec připadne manželově sestře. Vlastně jsem ji ani neviděla.
Stát se může prostě cokoliv. ;-)
 vojtami 


Re: výbava vs. věno 

(24.2.2005 15:53:28)
kláro, já myslím, že se toho stejně moc nastřádat nedá......
tak co mě napadá: ručníky, osušky, utěrky, povlečení, jídelní souprava, skleničky, max. ještě čajová souprava, příbory.

ale pochybuji, že ve výbavě bude třeba struhadlo, kráječ na vejce, palička na maco, pařáček, škrabka na brambory atd....

takže myslím že to třeba nebude až tak hrozné.
a můžu říct, že jsem dostala od mamky příbory, které dostali oni svatebním darem. ale vytáhla je až potom, co jsem byla zoufalá, že nemůžu sehnat přesně ty co chci. chtěla jsem hluboké lžíce, dlouhé a ostré vidličky a ostré nože. kupodivu je to přesně to, co měla doma. ale nedoufala, že by se mi tolik moc líbili. a když jsem ztratila jednu kávovou lžičku ( asi letěla se slupkou od melouna do koše ), tak jsem to obrečela ( teda jestli to nebylo taky tím, že jsem právě otěhotněla a byla možná přecitlivělá ), ale štve mě to dodnes. a s tím, co se nyní prodává s obchodech, tak se to nedá ani trochu srovnávat.


vanilko a jano, já jsem tichý čtenář na této diskuzi pravidelně. mám svatbu už za sebou a stále na ní myslím, jaká to byla krása. opravdu jsem si to užila na 100%. občas sem něco napíšu.

vanilko, jen jsem se chtěla zeptat, kdy máš svatbu? já měla v červnu a šaty jsem měla zamluvené asi od ledna nebo února. stály mě myslím nějakých 3500 ( teď abych nekecala ) a vypadaly jako z pražských butiků. jen že ta cena nebyla jako v těch buticích. navíc byly ty šaty ani ne půl roku staré, paní otevírala nový salon, skrátila mi je podle mojí výšky - mám 158cm ) a vlastně celkově mi je upravila. ale můžu ti říct, že jsem teda měla velký strach abych šaty sehnala. v praze totiž za ně chtěli asi 8000 a ještě by mi je ani neupravili.....
jen jsem ti chtěla říct, že by sis pak nemusela vybrat takové jaké by se ti líbily, ale takové, jaké by zbyly......
 Vanilka,30 


Re: Re: výbava vs. věno 

(25.2.2005 7:59:05)
Mitchi-mám svatbu 9.7.-podle Tebe už tedy na šaty nejvyšší čas! No, myslím, že máš pravdu a není proč to odkládat. Červen-září je hlavní svatební sezóna a já mám velikost poměrně konfekční, takže sice jsem nechtěla zbytečně vyšilovat dopředu (když plašila kamarádka, smáli se jí všichni, že jí chytá vdávadlo...), ale asi je to rozumný a hned příští týden vyrazím, aspoň na obhlídku. Nejsme extrémně velké město (ačkoli krajské), půjčoven tu zas tolik není, aspoň těch kvalitních ne, tak ať je případně čas objet i jiná města.

Tak děkuju za nakopnutí;-)

PS: někde jsem četla, že už čekáte mimi brzo. Už je na světě?:-)
 Klára, vdaná od května 2004 
  • 

půjčení šatů 

(25.2.2005 11:48:05)
Vanilko,
Já jsem si šaty nechávala ušít. Ale moje sestra se vdávala měsíc přede mnou (v dubnu) a tuším, že do půjčovny jsem s ní šla 3, spíš 4 měsíce předem. Ona si šaty půjčovala. Jsme z Prahy. To je myslím takový běžný časový rozvrh. Dokonce tam byla slečna, která se měla vdávat až dávno po mě, ta si šla šaty zamluvit cca půl roku předem. To mi připadá přehnané. Je pravda, že šaty vždycky jsou, ale později byste si už nemusela vybrat přesně podle vkusu. Výhoda půjčených šatů je, že Vám několik dní před svatbou šaty upraví přesně podle aktuální postavy. Takže se musím připojit k ostatním: raději vyražte "teď hned".
 GJana& julinka 


Re: Re: výbava vs. věno 

(25.2.2005 9:53:58)
Mitchi - takove drobnosti neni takovy problem dokoupit. Ja napriklad uz mam koupene jak periny, tak polstare, protoze pokud chce clovek trochu neco kvalitnejsiho a vi, ze po nasledujicich dvacet let bude zatizeny hypotekou, je kupovani predem na miste. Naopak muzu vsem doporucit takoveto predzasobeni se, protoze to neni takova financni darda. Ja ted napriklad bydlim v necem jako je podnajem. Jsem tam zcela sobestacna a takove veci jako je struhadlo mam. Dost veci se ale poridit musi az po sestehovani, pokud spolu par jeste neziji. Mluvim o nabytku, spotrebicich. Naprosto nejdulezitejsi ze vsech je pro me pracka. Nekdy se to ale da vyresit svatebnimi dary. Moje kamaradka napr. napsala seznam veci, ktere by chteli jako svatebni dary, co by se jim hodily a pribuzni si to mezi sebou rozebrali. Kazdy se "napsal" ke konkretni veci,aby se nestalo, ze se sejdou tri sendvicovace, tri varne konvice atd.
 vojtami 


Re: Re: Re: výbava vs. věno 

(25.2.2005 11:46:35)
jo, vanilko, čekáme mimi už velmi brzo. teď jsem 32+6, takže zítra začínám 34týden. už se hrozně těšíme, i když manželovi se to zdá jako kdybych byla prý těhotná několik let ( hrozně pomalu mu to utíká ). mimi jsme si začali pořizovat hned po svatbě :-)
čekáme chlapečka vojtíška

chodili jsme spolu 4 roky a z toho 3 roky před svatbou jsme bydleli u našich. a protože jsme věděli, že se budeme na jaře 02 stěhovat do bytu, tak jsem každý měsíc koupila něco do výbavy. teda do výbavy není to správné slovo, ale prostě věci, které je nutné mít, abychom mohli normálně bydlet.
můžu říct, že teda se to nechalo.... zrovna levné to nebylo. ale dalo se to zvládnout v pohodě. třeba jeden měsíc pánev a 6 talířů, další 6 mělkých atd ( já jsem chtěla takové sváteční ). ale fakt už jsem se nemusela vydávat z peněz když jsme se přestěhovali.

akorát se svatebníma darama byl trochu problém, protože se všichni ptali co a my už všechno měli. teda o nějakého robota jsem nestála ( zatím jsem ho nepotřebovala - teď pro malého ho stejně koupím abych mohla dělat kašičky )
tak jediné, co jsem si konkrétně řekla že chci, byly skleničky na červené víno a to jsem řekla jen jedněm příbuzným, aby se mi nesešlo několik stejných darů.
ale jinak jsme si řekli o peníze. nejvíce nás překvapily babičky. a za ty peníze jsme si pořídili televizi + stolek, jídelní obrovský stůl se 6-ti židlemi a ještě nějaké drobnosti.
ale měla jsem z těch věcí ohromnou radost a bylo to lepší, než kdyby nám každý dal nějakou nepotřebnou věc a nic bychom z toho neměli.....

ten seznam - svatební listina - není špatná věc, ale zase kdybych bývala napsala, že chci pračku a televizi atd, tak se obávám, že by nám to zase nikdo nekoupil....
ale viděla jsem, že i takovou svatební listinu dávají v obchodech s nábytkem a vy si tam zapíšete čísla nábytku a svatebčané vám ho koupí. ovšem jaksi opět se obávám, že toto je záležitost jiné třídy :-))))

kde budete mít holky obřad? jani, ty jsi psala že v zahraničí. na nějakém neobvyklém místě?
my měli na zámku. tam se brali naši, já tam měla vítání občánků, je to v mojí rodné vsi a hlavně jako obyvatelka vesnice jsem měla obřad zdarma. teda já bych si ani nikde jinde obřad nevybrala ani kdyby se za něj mělo platit, protože to je prostě na svytbu jako stvořené.....

také jsme si nechávali celý svatební den natáčet profíkem. sice to nebylo zrovna nejlevnější, ale zato je to moc hezké. a když se na to koukám, tak si připadám jako hvězda dne a prostě ten den patřil opravdu jen nám.....

ale nevm jak je to právě ve vaší oblasti kde bydlíte. ale tady tím, že je ten zámek, tak je tady všechno hrozně brzo obsazené. v únoru jsme na beton zamluvili restauraci a měli jsme to jen tak tak, aby to vyšlo na to naše datum. oznámení jsme už taky měli. sice to vypadá, že jsem plašila zbytečně, ale opravdu od listopadu do května jsem měla co dělat abych všechno zařídila ( taky bez manžela - ten prostě na to vyběhávání není ). a mezitím práce, takže jsem měla pocit, že to naopak nějak nestíhám.....
jen co dalo zabrat sestavit seznam hostů, kde kdo bude spát, v kterém autě pojede, kolik bude výslužek, koláčků atd atd atd......

mohla bych psát donekonečna. ty papíry jsme s mamkou myslím nevyhazovaly, abychom se měli čeho chytit třeba při dalších oslavách......
 Klára, vdaná 
  • 

Re: Re: výbava vs. věno 

(25.2.2005 11:31:29)
Mitchi, samozřejmě, že jsme si museli nějaké věci dokoupit, s čímž jsme počítali ... nakupovali jsme před i po svatbě. Ale já jsem vycházela z toho, co mi říkala kdysi švagrová v době jejich zařizování kuchyně ... spousta "blbostí" po stovce a ani nevíš, jak ty cifry naskakují ... a to mluvila o sběračkách apod. Já osobně si taky ráda koupím něco na sebe atd., ale člověk to může někdy přehánět. Takže jsem ty peníze radši vrážela do nádobí a musím říct, že kuchyň jsme opravdu měli vybavenou výborně. Dokupovali jsme přesně tu škrabku, kráječ na vajíčka a struhadlo. Ale souhlasím s těmi příbory. Ty, co se dají sehnat dnes (za slušnou cenu) se mi také vůbec nelíbí a jsem vděčná za ty staré, které kdysi máma koupila. Manžel byl dokonce navýsost spokojen, neboť se jednalo o tytéž příbory, na které byl zvyklý z domova ;-))) to jen pro pobavení.
Já si myslím, že k výbavě patří ty věci do kuchyně, koupelny a postele. A když už jsou dopředu nakoupené, hodně to pomůže. Vždyť jenom ručník dneska stojí podle mě dost peněz a kdybych chtěla nakoupit nové, tak za to dám 2000,-. Takhle bylo na žehličku.
Mimochodem, tím pádem jsme nechtěli za svatební dary žádné nádobí a opravdu to všichni dodrželi. Od nejbližších příbuzných jsme dostali také peníze,i od našich, protože jsme "ušetřili" na svatbu (ve srovnání s mojí sestrou). Rodiče nám chtěli přispět oběma stejně, takže o co jsem ušetřila já s mým mužem na hostině, o to jsme pak měli víc peněz na něco praktičtějšího.
Přeji Vám dobrý průběh těhotenství!
 GJana& julinka 


Re: Re: Re: výbava vs. věno 

(25.2.2005 11:36:10)
Klaro - ty jsi z Prahy? jestli ano, na rucniky bych ti mohla dat tip. Jsou kvalitni, k dostani v Bile labuti Na Porici. Poridis tam osusku 50x100 za 116 korun. Podotykam kvalitni zbozi.
 Klára, vdaná 
  • 

ručníky 

(25.2.2005 11:54:33)
Děkuji,
To jste mě pobavila. Já opravdu ručníky nepotřebuji. Máme jich dost, ani jsme si zatím nebrali všechny. Bydlíme totiž v tzv. 1+0. Manžel si tedy ještě pořídil nějaké větší (je ho kus chlapa a s tím zřejmě moje předkyně nepočítaly), kupodivu si je přivezl ze zahraničí, kde byly opravdu levné a klavitní. Když slyšel, jaké jsou ceny u nás, litoval, že jich nepřivezl víc. ;-)) ale dám tu informaci v rodině, třeba se někomu bude hodit.
 GJana& julinka 


Re: ručníky 

(25.2.2005 11:59:46)
Klaro - ctu tak na pul oka, takze ne moc pozorne, ale mozna se nekomu ten tip bude hodit. Ja mam za cca 800 8 osusek, a asi stejne rucniku....
 Klára, vdaná 
  • 

Re: Re: ručníky 

(25.2.2005 12:11:42)
Tak to máte na dnešní ceny opravdu dobře nakoupeno. Je fakt, že já to až tak nesleduji, protože ty ručníky mám, ale když občas ty ceny vidím, tak se mi protáčejí panenky. Ceny znám jen z velkých obchoďáků. Kdybych chtěla kupovat, určitě toho prolezu víc. Také jsem šetřivá.
Nicméně, asi jsme tu diskusi posunuly už úplně jinam a nakonec, já tady nemám co pohledávat, že ;-)
Hezký den všem!
 GJana& julinka 


Re: Re: Re: ručníky 

(25.2.2005 12:13:55)
klarko - ja myslim, ze to je taky dulezite zarizovani spolecne domacnosti. Jsou proste veci, ktere si clovek neuvedomi dopredu, protoze je toho proste moc. Navic je tu spousta vdanych, ktere nam nevestam sdeluji informace. Urcite jsou to prinosne poznatky...
 Vanilka,30 


Re: Re: Re: Re: ručníky 

(25.2.2005 12:26:12)
Klárko, přidávám se k Janě-neodcházej:-) Tahle diskuze se jmenuje Svatba, ne Budu se vdávat nebo Nevěsta a nikdo jiný:-)

Kdo jiný by nám, co se na to teprve chystáme, měl poradit s vychytávkama, které nám svobodné nebo paní vdané 25 let neřeknou? Já osobně třeba nemám žádnou blízkou (ba ani vzdálenější) kamarádku, která se vdává + - stejně, takže mým jediným nezávislým zdrojem jste Vy:-)

Mitchi, no tak to se Vám to krátí, to těhulkování. Vojtíšek je krásný jméno, taky o něm v duchu přemýšlím, jmenoval se tak děda, ale odešel už před 6ti lety.

Kde svatba bude se zatím rozhodujeme, rozhodně v nějakém kostele, chceme svatbu církevní. Jsme z JČ, takže ještě uvidíme, v úvahu přichází Bavorov, Vodňany, Prachatice, nebo některý z Budějckých kostelů...Toto je výhodou svatby v kostele, že nejsou tak plné, že se nemusíme v únoru bát, že nebude v červenci místo. I tak se ale musíme rozhodnout brzo, farář to po nás bude chtít vyplnit co nejdřív a kromě toho si myslím, že toho 9.7. bude svateb poměrně dost-je to sobota po týdnu, ve kterém jsou ty svátky (Cyril a Metoděj a M.J.Hus), takže vlastně stačí vzít si dovču jen na Po a Čt, protože Pá už máme volno ze zákona a budem doma 9 dní...tak podle mně toho dost lidí využije.
 GJana& julinka 


Re: Re: Re: Re: Re: ručníky 

(25.2.2005 13:49:27)
Vanilko, nevim, jak to plati u nas, ale mam dojem,ze cirkevni svazek je "pevnejsi" diky cirkevnim "zakonum". Tam pry musi rozhodnout o pripadnem rozvodu papez nebo nekdo z Vatikanu. Je to tak? Vim, ze se nebudete brat kvuli pripadnemu rozvodu, ale asi o tom vic vis...
 vojtami 


církevní svatba 

(25.2.2005 18:04:39)
já jsem byla na svatbě na kukandu kámošce, pak po 2 letech jsem se na tom samém místě vdávala já, pak o 2 měs později se tam vdávala další kámoška a pak 1.10. jsme byli dalším kamarádům na svatbě. a ti měli svatbu v kostele....

já byla na svatbě v kostele poprvé. snoubenci nám říkali, že dokonce někteří příbuzní odmítli do kostela vstoupit. prostě jen tak. to jsem nemohla pochopit. my věřící nejsme, ale kruci když už je mi někdo blízký a má to být jeho jeden ze dnů, které nikdy nezapomene, tak proč ho kazit něčím takovým...
tak to mi jich bylo líto. ale asi to zase nebyli až tak dobří příbuzní ani přátelé, když to pro ně neudělali.

chodili na nějaké přípravné povídání či co, ke zpovědi a učili se nějaké texty....

a hrála jim tam hudba nahoře na chóru ( myslím ) a bylo to strašně krásné, až mi běhal mráz po zádech. hrál tam pán na housle myslím ave maria.....


jinak manžel pochází také z jižních čech - okr český krumlov.
 Klára, vdaná 
  • 

Vracím se ;-) 

(1.3.2005 15:19:38)
Už jsem zase tady. Mám teď zas dost práce, ale určitě občas nakouknu a kdybych mohla někde třeba přispět se zkušeností, tak přispěji. Hlavně bych ale ráda všem nastávajícím nevěstám chtěla popřát co největší pohodu. Ale nevím, zda to vůbec jde touto cestou.
Asi jsem nebyla taková ta "klasická" nevěsta (jsou-li vůbec nějaké). Pro mě totiž bylo stěžejní manželství a svatba znamenala spíš takový ten vstup. Záleželo mi na tom, aby to dobře vypadalo atd., aby se hosté a návštěvníci měli z čeho těšit. Já se ale spíš než na svatbu těšila na ten společný život. A proto nepovažuji naši svatbu za jeden z nejkrásnějších dnů života, jak to často čtu a slýchávám, ale dejme tomu hezkou slavnost. Musím se přiznat, že svatební mše pro mě byla jedna z nejkrásnějších a moc jsem si ji užila na rozdíl od běžných mší v kostele. V tom bylo moc hezké příjemné překvapení. To jsem nečekala. Ale jinak se shodnu s manželem na tom, že ten den spíš tak proběhl, jak měl ... a těch "nejkrásnějších" dnů se snažíme užívat si častěji. A to bych chtěla popřát i Vám všem. Abyste nemusely vzpomínat jen na tu svatbu, ale na spoustu dalších krásných okamžiků, které budou přicházet. (Je pravda, že já teď strašně vzpomínám na naší první "manželskou" dovolenou, protože jsme jeli za hranice, všechny příbuzné, práci a další myšlenky jsme nechali daleko a byl to skvělý pocit ... ale snad se to zopakuje ;-)
Ale každý den se stane něco hezkého. Třeba se na mě podívá ptáček a něco zazpívá...
Zase sem někdy mrknu.
 Milka 
  • 

Re: Re: Re: výbavu jsem měla 

(26.2.2005 6:00:30)
Tak já ted´ nevím jestli jsme diskutovali na téma věno nebo výbava, já měla ten dojem, že je to jedno a to samý. Ted´ vidím, že není. Oni se na to neptali nějak přímo, ale z náznaků jsem pochopila, že chtěli vyzvědět jak se k tomu staví moji rodiče, jestli se chystají zaplatit svatbu atd. Oni si totiž představují, že naši jako nabídnou že tu svatbu zaplatí, a oni budoucí tchánovci, jako za nima přijdou, že zaplatí tu druhou půlku. Tak to přesne bylo když se vdávala přítelova sestra. Jenže moji rodiče nic takového nemají v úmyslu. U nás byla taková výchova jako chceš studovat, tak si na to ušetři, nechce se ti studovat, je to tvůj život, chceš se vdávat, tak si to zaplat´. No někdy až moc liberální. Moji rodiče a přítelovi rodiče to jsou lidi jak z jiný planety.
 Vanilka,30 


Re: Re: Re: Re: výbavu jsem měla 

(28.2.2005 7:53:12)
Mitchi-to je ale sprostý a smutný. Pobyt v kostele ještě nikdy nikomu neublížil, naopak, to místo je prodchnutý čímsi, co i nevěřícího člověka podle mně musí uchvátit. Jestli to nebylo právě proto, takový ten podvědomý strach, že by je to mohlo "chytnout". Jejich škoda.

Jani, když se chtějí církevně oddaní rozvést, musí se buď žádat o povolení skutečně ve Vatikánu (ale zpravidla to jde přes naše biskupství) nebo prokázat že byl sňatek neplatný (např. jeden ze snoubenců něco zamlčel-nemoc, neplodnost, předchozí sňatek...). Nebo jinak-můžou se dát rozvést normálně občanským soudem, ale nesmí nadále chodit ke svátostem. Takže to má smysl u lidí, kteří nechtějí svatbu v kostele proto, že je to tam "hezčí", ale proto, že prostě chtějí spojit sebe navzájem Božím požehnáním.

My jsme oba věřící (ne klasičtí pánbíčkáři ani svíčkový báby), ale prostě věřící, takže tak nějak jiná svatba než s tím "Co Bůh spojil, člověk nerozlučuj" pro nás ani v úvahu nepřipadala. Podle mého, v kostele by se měli brát jen lidí, kteří to cítí podobně. Jinak na tu honosnost, slavnostnost a krásu stačí nevěřícím lidem určitě nějaký nádherný hrad či zámek.
 Vanilka,30 


Re: Re: Re: Re: Re: výbavu jsem měla 

(28.2.2005 7:54:53)
Jo Jani, dlužím Ti z pátka mejlíka, jakmile budu mít chvilku, odpovím! Ty odepisuješ vždycky hned a já se pak stydím, ale odepisuju taky, jen mi to někdy víc trvá:-)
 GJana& julinka 


Re: Re: Re: Re: Re: výbavu jsem měla 

(28.2.2005 8:37:20)
Milko - obecne plati, ze svatbu by mela platit nevesta. Je to proste takove nepsane pravidlo. Muze to byt takova nepsana dohoda z minulosti, kdy svatby byly domlouvany rodici nebo dohazovaci. Vsichni rodici chteli vdat svoje dcery, takrikajic se jich "zbavit". Proto take muz a rodina manzelova chtela nejake veno za tu "obet", ze si musi uvazat na dozivoti manzelku na krk... Je to takova kompenzace... Nerikam, ze to tak byt musi a ze tak je to jedine spravne. Myslim, ze vsechno je o komunikaci. Pokud spolu snoubenci pred svatbou ziji, maji jiz najeke spolecne vydaje, v podstate rodinny rozpocet, mohou to zaplatit spolu dohromady a myslim, ze se tak vetsinou deje.

Mitchi - prijde mi to taky dost sprosty. Vadi mi, ze na svete neexistuje tolik tolerance k pochopeni zivota vsech nabozenstvi a zvyku (samozrejme taky neuznavam jehovisty a ruzne sekty, kteri vyuzivaji lidske duverivosti. Kdyz stoji v metru s tim svym casopisem "Probudte se" a hrnou se s nim ke mne, vzdycky jim reknu: "Dekuju, jak jsem vzhuru"...). Vanilko na rozdil od tebe si nemyslim, ze by ti, co meli strach ze svatby se bali toho, ze by je to mohlo chytnout. Naopak kdyz si vezmu, jak v minulem rezimu bylo vsechno nabozenske spatne, tak jsou proste tak vychovani, ale tohle chovani je neomluvitelne.

Vanilko: Vira v boha neni spatna. Ja sama v nejakou tu existenci verim, ale jestli je to "To" nebo "Ono", to nikdo jiste nevi... Spatni jsou pouze lide, kteri si ji prizpusobuji k obrazu svemu. Vsechno je jen a jen v lidech, v tom, jak to tem "masam" podaji, jak vylozi uceni z bible a podobnym kniham. Smula a problem nastava tehdy, kdyz jsou davy lidi negramotni.... Jo a neboj. Ted se blizi pracovni termin, takze uz nebudu odpovidat hned... Budu pracovat s jazykem na veste, dnem i noci... ;o))

Hezky den vsem nevestam.




 Vanilka,30 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: výbavu jsem měla 

(28.2.2005 10:13:28)
Milko, je to nepsané pravidlo, jak už napsala Jana, nyní se to většinou "zmírňuje", že nevěsta (resp. její rodiče) platí z těch největších položek hostinu a oznámení a ženich platí prstýnky (četla jsem i že se mohou domluvit tak, že on zaplatí prsten jí a ona jemu), kytice a pití na hostině. To s tím pitím se potom dělává (záleží na každém, ale nejčastěji tak), že platí víno a aperitivy, prostě to, co patří k té hostině a tvrdé většinou pijí až "pozdnější" hosté a za svoje, protože to je dobrovolné a lze se bez toho obejít a, podle mého(!) názoru je to i správné, protože svatba by myslím měla být o všem jiném, než lacinou ožíračkou pro bandu kámošů.

Jano, špatně jsem to napsala, nemyslela jsem, že se vyloženě bojí...spíš prostě nechápu, co je vede k tomu odmítat jít do kostela. Nemám nic proti nevěřícím lidem (coby věřící se usmívám pod fousy, a říkám si, že "pravda se stejně jednou ukáže":-))), jsou morální nevěřící a prasata věřící, takže o to nic. Ale podle mně není sporu a je s podivem, že hrad a kostel jsou vlastně historicky, architektonicky, vybavením, dějem...s nadsázkou tytéž stavby-a přece když vlezete do kostela, dýchne na člověka něco úplně jiného než na hradě. Tak to jsem tím spíš myslela, že myslím, že existujou i lidi, co se toho prostě "bojí" stejně jako někdo by v životě nešel ke kartářce nebo tak...takový ten posvátný strach z tajemna a něčeho, co si nemůžu osahat.

 Kudátko+3 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: výbavu jsem měla 

(28.2.2005 13:11:36)
ze svatbu plati nevesta snad uz v dnesni dobe neplati. Myslim, ze by to melo byt 50/50.
 Vanilka,30 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: výbavu jsem měla 

(28.2.2005 14:24:09)
No, ono když se nad tím člověk zamyslí, tak to tak zhruba vychází...nevěsta má sice "jen" hostinu a svoje výdaje na parádu, ale ženich má těch položek zase víc, i když třeba levnějších. Takže mě přijde že to 50:50 se skoro vždycky sejde (pokud nemají briliantové prsteny a hostina nesestává z opékaného prasete).
 Lenka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: výbavu jsem měla 

(1.3.2005 6:33:34)
No nevím, co v poslední době registruju ve svém okolí svatby (šlo většinou o snoubence ve věku 25-30 let), nikdy neplatila nevěsta nebo její rodiče celou hostinu, ale platili ji obojí rodiče na půl, příp. snoubenci sami. Úplně nejrozumnější mi připadá, když rodiče dají určitou částku a snoubenci sami za ni pořídí, co na svatbu potřebují, ať už to pokryje hostinu nebo další výdaje. Tak to měla kamarádka a od začátku měli jasno, kolik peněz na svatbu mají a mohli se tím řídit. U nás platí rodiče na půl hostinu, zákusky a víno a ostatní si hradíme sami. I když já jsem nervák, který má nejradši sám všechno pod kontrolou, takže už teď řeším, aby bylo těch zákusků a vína dost, aby bylo dobré... neumím prostě předat povinnosti na jiné:-) Ale nedá se nic dělat, mám i tak jiných starostí dost a musím tedy mamce a budoucí tchýni důvěřovat, že to zvládnou:-)
 Lucka+Mik 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: výbavu jsem měla 

(4.3.2005 15:52:17)
Ahoj Lenko, koukám , že jsme na tom úplně stejně. Mamka a tchýně se nějak nahlásily, že zařídí cukroví, tak jsem jim tu radost udělala a oni jsou teď tak zaneprázdněný. Strašně je to baví, že mají nějakou starost - a já mám o starost míň. Ale máš pravdu, protože je musím tak trochu pořád kontrolovat. Víš, musím u toho být, protože je to moje svatba a chci, aby všechno bylo dokonalý - vím, že to asi nepůjde, ale snažím se a mám z toho strach. Prostě chci mít všechno pod kontrolou.
 Klára 
  • 

Svatba v kostele 

(1.3.2005 17:07:03)
Nejít někomu na svatbu jen proto, že je sňatek církevní, podle mě taky svědčí buďto o slaboduchosti anebo o nějakém příliš traumatizujícím zážitku takového člověka.
Když jsme měli svatbu my, tyhle věci jsem "neřešila", protože obě naše rodiny jsou věřící. Ale zároveň je spousta nevěřících příbuzných na obou stranách. A to někteří z nich měli dokonce svatbu v kostele. A pak také byli hosté - kamarádi z VŠ apod., opět nevěřící. Jediné, co mě napadalo, že pro ně možná bude obřad zdlouhavý a budou se tudíž nudit. Měli jsme celou mši, takže to bylo asi tak na hodinu. Ale nakonec mě kamarádka potěšila zprávou, že svatba byla zajímavá a dojemná. Je pravda, že těch čistě náboženských úkonů tam nebylo příliš, myslím z hlediska ubíhajícího času a když to trvalo déle, hrála hudba, čili bylo zase co poslouchat. Některé příbuzné možná zlobilo, že jsme měli "tichý slib", tzn. za zvuků hudby a ne nahlas do mikrofonu, jak to někdy bývá. Ten slib byl ale náš, rodiče možná slyšeli a ostatním není nic do toho, co my si slibujeme, co znamenají naše prsteny apod... a navíc, celý obřad podmalovávala hudba, což je asi lepší než hrobové ticho. To dávám jako možný tip.
Jinak mám historku od mojí maminky. Vdávala se před 35 lety, dopoledne na úřadě a odpoledne v kostele, jak se to v dobách totality dělávalo. Táta byl sice pokřtěný, babička s dědou (jeho rodiče) měli taky svatbu v kostele, ale to proto, "že se muselo... kvůli babiččině babičce a lidem". A na svatbě mých rodičů poblahopřála babička novomanželům na úřadě a v kostele už ne ;-), nicméně na obou obřadech byla přítomna. Na svatbě mé sestry se trochu nudila a štěbetala, že už bude konec... a co dělala na naší svatbě jsem naštěstí nemohla slyšet a vidět.
K těm církevním sňatkům ještě jedno. myslím si, že svatba v kostele je mnohem hezčí než na úřadě. Ale to je můj pocit. Pokud má někdo svatbu na zámku, je to určitě taky nádhera. Ale brát se v kostele jen "aby to líp vypadalo" mi připadá nefér. Už proto, že během obřadu se slibuje, že manželé budou potomky vychovávat v křesťanské víře atd. Pozitivní na celé věci je, že každý, kdo měl svatbu na úřadě, může ji mít kdykoliv (se stejnou osobou) i v kostele. Můj bratr se s církví rozešel, jeho žena je nevěřící, měli tudíž svatbu na úřadě a mně to připadá správné. Rozhodnout se ještě pro církevní sňatek mohou kdykoliv.
A ještě něco: dřív bylo možné do 24 hod. manželství prohlásit za neplatné, v prípadě, že nebylo konzumní (strašný výraz). Nevíte někdo něco o tom, jestli by to šlo ještě dnes? Tedy, ne že bych měla ten problém, ale ze zajímavosti. Dnes by ale asi byl už problém něco takového dokázat, že...
 Marky 
  • 

Re: Re: Re: věno, oblek 

(23.2.2005 12:23:46)
Tak tu pověru jsem nevěděla. Sakra, to na tom prodělám, protože košile se koupit stejně musí, ale já budu mít botky, co už nějakou dobu běžně nosím. A nový mi přítel stejně nekoupí, už tak se mi boty nevejdou do dvou botníků :)))
Jinak jsem fakt ráda, že v tom nejsem sama. Přítel chtěl žlutý oblek (jako Daniel Nekonečný - fuj toho nesnáším) nebo že bude celý v černym. To v žádnym případě a protože budu mít tmavě vínové doplňky, tak takovou bude mít přítel košili. Ale bude to ještě boj.
 GJana& julinka 


Re: Re: Re: Re: věno, oblek 

(23.2.2005 14:13:53)
Marky - moje mamina pracuje v lekarne a rikala, ze nekonecny je strasne prijemny clovek... Ale kdyz ho clovek vidi, tak ten excentrismus odrazuje - taky si nemuzu pomoci.

K tomu obleku... Libi se mi smetanova barva, ale klasika taky neni spatna. Co uz mi prijde vic kyc je napr. frak cilindr atd.

Co se vena a vybavy tyce. Z ekonomickych duvodu je lepsi si vybavu stradat delsi dobu. Ja napr. budu kupovat byt a kdybych nemela napr. hrnce nebo rucniky nebo jine nezbytne zbytecnosti, asi bych se nechala dobrovolne zbankrotovat. Postupne schranovani mi prijde rozumne.

Veno je prezitek zapadnich zemi. Vim ale, ze v mnoha zemich to je jeste zasadni tradice. v zemich muslimskych napr. dostava nevesta jako veno zlate sperky. Je to ale brane jako dar ji, nikoli placeni manzelovi, ktery si ji bere. Dava to te zene samostatnost. V pripade nedorozumeni je totiz "opravnena" je uzit k vlastnimu hmotnemu zabezpeceni.
 Vanilka,30 


Re: Re: Re: Re: Re: věno, oblek 

(23.2.2005 14:38:38)
Jani-to jsem já, Jitka:-) Už jsem vystoupila z inkognita, protože jsem dneska využila na domovské diskuzi jedné otázky a práskla to na sebe:-)

Tak co, poznalas mě nebo ne? (jak jsi psala, že jsi intuitivně vycítila, že už jsme se spolu někdy bavily). Myslím že to bylo o zralosti partnerů k rodičovství na jiné diskuzi.

Mejlík jsem nakonec nepsala, vídám Tě často na Rodince (jsem jedna z pravidelných tichých na MŽM) a já jsem tu taky pravidelně, tak myslím, že když si budem sdělovat zkušenosti tady, třeba se k nám přidá i víc holek. Kdybysme se někdy dostaly na něco ne tak zveřejněníhodného/chtěného, můžem na mejl nebo icq (jestli ho máš).

Co se týče barvy obleku, mně se smetanový (a vůbec světlý) na mužích moc nelíbí, zbytečně rozšiřuje. My budem mít antracit, snoubencovi jej nechala ušít babička na míru na promoci a svatbu, tu první akci už absolvoval (bohužel stejně v taláru:-), na druhou je připraven teď.

Souhlasím s tím, že věno je přežitek, jakási kompenzace za to, že nevěsta dřív zpravidla nepracovala. Přesto se místo přežitku může říkat zvyk-a proti zvykům nic nemám. Až budu (jestli dá Bůh) jednou vdávat dceru, tak samozřejmě, podle doby v jaké to bude, ale chci jí rozhodně "něco" věnem dát. Já asi nedostanu klasické peníze na ruku, ale spíš až budem potřebovat (kupovat např. byt či stavět), naši nám pomůžou finančně, tak jsme se domluvili. Jinak už nám pomohli až až s vybavením bytu.
 GJana& julinka 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: věno, oblek 

(23.2.2005 16:39:54)
Vanilko: ja myslela ze jsem si s tebou povidala na MZM.Proc jsem mluvila o mejliku. Ne vsechny veci jsou verejne publikovatelne. Tahle anonymita ma neco do sebe... tak proto.

Barva obleku. Mam rada obracene kontrasty, takze bily oblek s tmavou kosily a bilou kravatou... Jinak moje draha polovicka ma padesat kilo i s posteli ;o)) takze v jeho pripade je to vic nez potreba...
 Vanilka,30 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: věno, oblek 

(24.2.2005 8:02:48)
Jani, jestli máš chlapa drobného, tak mu bude světlý oblek určitě sedět. Já mám takového hromburáce (186/90), sice po světlém obleku touží už dlouho, ale zatím se mi to daří rozmlouvat...nechci aby vypadal jako lední medvěd:-)

Jaké budeš mít šaty? Už jsi o tom uvažovala? Já jsem včera projížděla internet a na jednom serveru jsem našla doporučené tipy pro různé typy párů...my jsme velký-široký a malá-drobnější, neměla bych mít širokou sukni, ale mně se líbí korzet a širší sukně (nemusí být zrovna s obručí, ale trochu vystužená určitě), tak nevím. Asi bude záležet na tom, jak mi co padne...

Zatím je to daleko, po salónech hodlám vyrazit až tak v půli března, sice se mi to zdá zbytečně brzo, ale fakt je, že červen-září jsou svatební sezóna a nerada bych, aby to bylo moc přebrané, tak radši začít včas.
 GJana& julinka 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: věno, oblek 

(24.2.2005 9:34:51)
Vanilko. Jake budu mit saty vubec netusim. Mam sice predstavu, ale vzhledem k tomu, ze se nebudu vdavat v CR, tak budu muset upnout zrak na to, co mi nabidnou tri pujcovny, ktere jsou v miste. Protoze jsem to pojala jako dovolenou a driv tam odjet nebudu moci, budou mi muset stacit 3 dny... trochu stres, ale neda se svitit...
 Vanilka,30 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: věno, oblek 

(24.2.2005 10:03:55)
Jani, to jsem netušila, že se nebudeš vdávat v ČR. Sice jsem na MŽM četla, že jste teď s přítelem nějaký ten kilometřík od sebe, ale nějak jsem myslela, že je to přechodné a vše se odehraje tady. Tak to pak jo, to se Ti nedivím, že šaty jsou zatím to poslední, co máš v hlavě.
 GJana& julinka 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: věno, oblek 

(24.2.2005 10:13:46)
Proto jsem pretim mluvila o emalu... ;o)) Je prilis mnoho tichych ctenaru a kazdy o me nemusi vedet uplne vsechno... ;o))
 Vanilka,30 


Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: věno, oblek 

(24.2.2005 10:46:42)
Nojo, už to chápu, to víš, myslela jsem, že celkem není až tak moc co skrývat. Takhle je možná identifikace pro toho, kdo Tě zná, poměrně snadná:-)

Tak já se ozvu.
 Marky 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: -hlídání 

(23.2.2005 12:15:56)
Helčo, to je jako by to bylo o mém přítelovi. Ten je úplně stejný. Bohužel občas potřebuji jeho radu, názor, spolupráci a to je docela kámen úrazu. Zrovna včera jsem mu musela říct, že příští týden mám schůzku v místě konání obřadu a protože je to na zahradě, tak si musíme vybrat, kde to tam chcem mít. Tak chci aby šel se mnou. Trochu to na mně zkoušel, ale byla jsem neoblomná. Ale jinak vidím, že jsou ti chlapi všichni stejní :)))
 poupě 
  • 

Re: Re: Malá svatba 

(5.2.2005 10:02:18)
Ahoj Leni, my to máme až v srpnu, ale počet hostů předběžně stejný :o) Zatím máme jen zamluvený termín a chystáme se na to ostatní. Přeju pěkné přípravy a ještě hezčí den D.
 Lenka, svatba květen 2005 
  • 

Re: Re: Re: Malá svatba 

(10.2.2005 6:43:23)
Poupátko, i když to máte "až" v srpnu, radši přípravy moc neodkládej a pomalu začni. Já jsem měla taky pořád dost času, ale když nám na začátku prosince řekli v oblíbené restauraci, že už jsou na půlku května zadaní, tak jsem pěkně zpanikařila! Taky paní přes zákusky řekla mamce v lednu, že až do léta neberou objednávky. Takže ono je to sporné. Aspoň tu restauraci a zákusky si zamluvte už teď a pomalu se začni rozkoukávat po šatech, já jsem z toho měla docela strach, ale bylo to strašně fajn! Tak si ty přípravy hezky užívej!
 Káťa+2 Škubánci 


Re: Re: Malá svatba 

(15.2.2005 18:36:47)
Ahoj Lenko i ostatní, také se připojuji ke květnovým nevěstám. Včera jsem byla požádána... No, už to moc neprožívám, máme spolu dvě děti, a navíc - už jsem jednou vdaná byla. Moje představa je: nevěsta a ženich, svědci, děti. Nikdo víc! Žádné oznámení. Pravděpodobně to bude na Štiříně. Jen mám obavu trochu z dětí, bude jim 2 a půl a jsou dosti živé. Nejvíce se těším na to, že chlapečka obléknu do fraku, snad seženu i cilindr a holčičku do krásných bílých šatiček.....:-)))))Jak obléknu sebe zatím vůbec netuším.
 Kudátko+3 


Re: Re: Re: Malá svatba 

(16.2.2005 6:27:56)
Kato, tak to je krasne. Jsou svedci pripadne schopni deti otrosku ohlidat u obradu? No, urcite si vem krasne saticky. Jsi urcite moc stastna a s detmi to bude urcite vesele a roztomile. Budete delat i nejake posezeni odpoledne?
 Zuzana 
  • 

Re: Jak zabavit svatebčany na hostině 

(24.5.2004 21:57:49)
Chtěla bych Vás moc poprosit o Vámi popisované svatební noviny - ráda bych se nechala inspirovat. S pozdravem Zuzka
 Sylva - snoubenka 
  • 

Re: Jak zabavit svatebčany na hostině 

(19.8.2005 13:07:34)
Prosím o poslání vtipů a pár článků do svatebních novin. Děkuji Sylva
 marcela 
  • 

Re: Jak zabavit svatebčany na hostině 

(21.9.2005 4:43:32)
mužete mi prosím zaslat ukázku vašich novin?vdává se mi 15října sestra a mam za ukol organizaci svatby a s tím spojenou zábavu...
spozdravem

hačková Marcela
 Alfons 
  • 

Re: Re: Jak zabavit svatebčany na hostině 

(28.9.2005 17:54:51)
Uspořádat soutěž v pití alkoholu a pozvat si cikánskou kapelu. A kdo nebude pít bude z účasti na svatbě vyloučený pro kažení svatební nálady.
 Alfons 
  • 

Re: Re: Jak zabavit svatebčany na hostině 

(28.9.2005 18:22:25)
Uspořádat soutěž v pití alkoholu a pozvat si cikánskou kapelu. A kdo nebude pít bude z účasti na svatbě vyloučený pro kažení svatební nálady.
 Božena 
  • 

Re: Jak zabavit svatebčany na hostině 

(23.9.2005 10:58:18)
Dobrý den.
Velice mne zaujal Váš článek a máte zájem ten nápad poslat dál,tak ráda bych prezentovala Vaše noviny do brzké svatby Našeho syna,který ji bude mít 13.10.2005.
Moc děkuji.
Božena
 Pavla 
  • 

Re: Jak zabavit svatebčany na hostině 

(26.1.2006 8:53:15)
Moc mě tento článek zaujal a jelikož se moje dobrá kamarádka letos v srpnu vdává, tak bych ji chtěla taky něco vyjímečného přichystat. Snad mi v tom pomůžete. Děkuji Pavla
 Reny 
  • 

Re: Jak zabavit svatebčany na hostině 

(3.5.2006 14:24:30)
ahojky, můžeš mi prosím zaslat ukázku tvých novin? díky!
 míša a pavlík 
  • 

Re: Jak zabavit svatebčany na hostině 

(10.7.2006 22:14:28)
Milá neznámá,
chtěli bychom tě s přítelem požádat jestli bys nebyla natolik laskava a nezaslala jsi nám editovatelnou formu tvých svatebních novin. rádi bychom ji použili na naší vlastní svatbě. předem tisícerééééé díky, míša a pavlík
 Elka12 
  • 

Re: Re: Jak zabavit svatebčany na hostině 

(18.7.2006 10:11:46)
Ahoj,

pises ako zabavit svadobnych hosti, mile zienky poradte mi, ja mam ten problem, ze na vlastnej svadbe budem iba za figurku. Rodicia mi nedovolia hovorit absolutne do nicoho, Idu robit velku svadbu povodne tam malo byt 50 ludi a nakoniec to vyzera na stovku a to vacsina je z nasej strany.Podotykam,ze polovicu tych hosti som niekolko rokov ani nevidela a ani nic o nich neviem. Absolutne neberu na vedomie ani jeden moj nazor. Mojmu nastavajucemu sa to tiez vobec nepaci, chceli sme mat peknu malu svadbu ale nakonie... totto cudo. Som z toho nervozna, chce sa mi plakat a odletiet niekam daleko a tam sa tajne zosobasit. Stale som si myslela, ze to bude najkrajsi den v mojom zivote ale namiesto toho to bude jeden velky cirkus. Ako sa mam k tomu postavit?
 jarka 
  • 

Re: Jak zabavit svatebčany na hostině 

(27.7.2006 10:51:10)
ahoj Helenko, chtěla jsem tě poprosit, zda by jsi mi neposlala jako inspiraci ty tvoje svatební noviny. naše rodiny se ještě ( bohužel nebyl čas :) ) po devíti letech neznají a mám strach aby se tam nenudili a nekoukali na sebe ....no prostě ty noviny si myslím že by pomohli. díky.
 Dana Beranova 
  • 

Re: Jak zabavit svatebčany na hostině 

(24.8.2006 1:51:24)
Moc rada bych se nechala inspirovat, chtěla bych taky sestavit sv. noviny a potřebovala bych nějak nakopnout :)
 DariaX 


Re: Re: Jak zabavit svatebčany na hostině 

(24.8.2006 11:53:43)

Ahojda baby,

neviem ako vy ale ja som zo svojej svadby dost nervozna, aby som vsetko stihla kupit zariadit a aby to v den D klapalo na 100 %. Prave dnes som si konecne kupila svatebni boty, mala som jedne vyhliadnute v Bati ale vahahala som a nakoniec to dopadlo tak ze ich vypredali, tak som dnes u Stivala si kupila boticky. Som zhrozena z toho ake je vsetko drahe ak sa povie slovko svadba, boty v pujcovnach maju tak vyskoke ceny a pritom si ich obujete iba v jeden den. To je des.
Aj vy mate z toho taky pocit ako ja?
 Zuzaka Kozáková 
  • 

Re: Jak zabavit svatebčany na hostině 

(3.2.2007 17:33:19)
Ahojky, mám v plánu vyrábět svatební noviny a asi i něco použiju s těmi fotkami, pro pobavení po obědě.
Chtěla bych tě poprosit, zda by jsi mi na email nezaslala tvůje svatební noviny, nebo nějaké tipy, triky, co tam má být, jak to vypadá.
Email: zuzsanka@seznam.cz

díky moc zuzka
 Alena 
  • 

Re: Jak zabavit svatebčany na hostině 

(29.3.2007 10:33:19)
Prosím o zaslání svatebních novin. neám žádnou představu jak by to mělo vypadat. moc děkuji. S pozdravem Alena
 Mirakasik 


Jak zabavit svatebčany na hostině 

(31.3.2007 15:40:27)
Vytvořile jsem pro vás (vesměs ženy) stránky o tvorbě svatebních novin. Prošel jsem internet a posbíral co nejvíce informací a dal to do jednoho celku,tak se mrkněně, kdo sháníte o svatebních novinách nějaké informace a nebo potřebujete poradit anebo získat inspiraci. www.svatebni-noviny.wz.cz . Ať slouží
 terezie + tadeáš 05 + berta 08 


smutně koukám:-)) 

(6.4.2007 9:08:59)
kdo mi poradí nějaký super svat.dar - něco zajímavého extra prostě něco super - žádný nádobí apod. díky moc
 Tanja 


Re: smutně koukám:-)) 

(6.4.2007 11:03:22)
My jsme teď tu otázku řešili také a nejdřív jsem vybrala pro kamošku toto: http://www.denjaksen.cz/cs/darky/relax/?detail=26
ale protože jsem nevěděla jak na to bude reagovat budoucí manžel, tak v závěru jsme rozhodli pro roční předplatné na časopis Betynka (čekaji mimčo) a k tomu přece jen pár kuch. věcí (digi vaha a tyčový mixer)

Hodně zdaru!!!
 terezie + tadeáš 05 + berta 08 


Re: Re: smutně koukám:-)) 

(6.4.2007 12:20:18)
díky za typ, na den jak sen , taky koukám a ta vana je super, i z vlastní zkušnosti :-))

ale i betynka je fajn a určtiě se bude hodit :-))
 Novotňásci 


Re: smutně koukám:-)) 

(17.4.2007 11:58:40)
Zkus vyšívaný obraz.Nějaké zátiší nebo krajinku.Já dostala jako svat.dar hodiny co šli obráceně.I číselník je pozpátku.
 Konvičková Monika 
  • 

Re: Jak zabavit svatebčany na hostině 

(28.5.2007 13:41:00)
Chtěla bych poprosit Helenu o poslání těch svatebních novin, mam jít na svatbu za svědka a potřebuji inspiraci. Děkuji Monika
 Natali 
  • 

Re: Jak zabavit svatebčany na hostině 

(19.7.2007 9:37:47)
Prosím o zaslání inspirace Svatebních novin.

Děkuji a přeji hodně štěstí.
 Kopřiva 


Re: Re: Jak zabavit svatebčany na hostině 

(6.8.2007 10:24:22)
radím ožrat hned v úvodu, bude klid. nebo nebude?
 Petra Šislerova 
  • 

Re: Jak zabavit svatebčany na hostině 

(8.8.2007 8:51:03)
Dobrý den, nemohla by jste mi poslat na maila ukázku vašich svatebních novin. Je to velice dobrý nápad a chtěla bych ho uskutečnit jen mi chybí inspirace. Děkuji moc Petra Šislerová
 Krakatice 


Květina pro svědkyni 

(9.8.2007 12:12:13)
Ahoj, za měsíc se vdávám a jediná věc, na které se nemůžeme s rodiči shodnout je, zda má mít moje svědkyně kytku. Objednala jsem jí smetanovou kalu, jen jeden květ, tak snad se tím nic nezkazí. Je to pravidlo, aby měly svědkyně kytičku?
 terezie + tadeáš 05 + berta 08 


Re: Květina pro svědkyni 

(9.8.2007 15:21:06)
Amando, já si teda nemohla vzpomenou jak to bylo u nás a tak jsem se šla podívat. Moje svědkyně měla jednu růži! myslím si , že tohle už je poslední detail, z kterýho se nestřílí. Manža to pojal tak je ženy prostě dostali kytky - nevěsta, maminky, svědkyně

přeji hodně štěstí a ať ten den hezky klapne
 Petra+1 
  • 

Re: Květina pro svědkyni 

(9.8.2007 20:44:10)
Nevím jestli je to pravidlo,ale na všech svatbách,kde jsem byla(i jako svědkyně)měly kytku kromě nevěsty i maminky,svědkyně,družičky a na naší svatbě i babička.Jedna květina určitě stačí,stejně tak pro maminky,jen družičky by měly mít stejnou kytici jako nevěsta,ale menší.
 da3ny + Dagmar 08, Eduard 11 


Re: Re: Květina pro svědkyni 

(10.8.2007 14:40:49)
Ahoj Amando,

podle tradice to má být tak, že pokud je svědkyně svobodná, tak má mít kytku, pokud je vdaná, tak kytku mít nemá. Ale určitě to líp vypadá, když kytku má. Záleží na každém, jak to chce. Je to spíš vysvětlení toho "klíče". :-) Svobodná x vdaná.

Přeji hezkou svatbu. :-)
 Mikk & 2 píďata 


Re: Květina pro svědkyni 

(29.9.2007 22:58:59)
 Mikk & 2 píďata 


Re: Květina pro svědkyni 

(29.9.2007 22:59:26)
 Mikk & 2 píďata 


Re: Květina pro svědkyni 

(29.9.2007 22:59:57)
 Miluan 


Re: Květina pro svědkyni 

(19.11.2007 10:10:14)
Ahoj četla jsem Tvůj dotaz. Ano svědkyně má mít kytičku.Ano jen jednu. Matky mají každá po třech.My jsme měly stejné jako nevěsta. Určitě nevadí když bude mít jiný druh :-)
 ellison 
  • 

bižuterie nejen na svatbu 

(9.12.2007 12:19:55)
Hotová bižuterie nebo i na zakázku podle vašeho přání... www.bizuterie.wgz.cz
 sarkat6 


Re: Jak zabavit svatebčany na hostině 

(14.4.2008 19:40:28)
Ahoj Heleno,
Tvuj napad se svatebnimi novinami mi pripada skvely :-). Rada bych vyuzila Tve nabidky a poprosila bych o zaslani ukazky novin mailem, urcite bychom na nasi svatbu chteli take neco podobneho vymyslet.
diky moc predem a ahoj Sarka
sarkat@centrum.cz
 Romana 
  • 

Re: Jak zabavit svatebčany na hostině 

(1.8.2008 10:10:27)
Ahoj Helčo, na tvůj příspěvek jsem narazila náhodou, ale moc by mě zajímalo, jak vlastně takové svatební noviny vypadäjí, určitě je chci mít na svatbě taky, ale vůbec nevím jak na to. Mohla bys mi prosím zaslat nějaký info, nebo jen tak na ukázky ty vaše? Můj mail: romana.zz@centrum.cz. Děkuju moc.

Ahoj Romana
 lili 


Re: Jak zabavit svatebčany na hostině 

(15.1.2009 9:18:15)
Ahoj Helčo, moc prosím o zaslání tipů na svatební noviny, přijde mi to jako dobrý nápad. Náš termín se pomaloučku blíží, tak si to chci začít připravovat. Moc děkuju!!~:-D
 Karolka a adopčáci 
  • 

Re: Jak zabavit svatebčany na hostině 

(25.1.2009 19:25:57)
Ahojec, nádherné je na svatbě večer vypouštění létajícího přání :-))), my vypouštěli teď na silvestra a je to opravdu zážitek - jako vypouštění balónu, přání je veliké, krásně a velmi dlouho letí a svítí :-) ... a je za pár korun :-)
dá se koupit tam co prodávají rachejtle nebo na netu třeba na:
www.letajiciprani.cz
 Eliška 
  • 

Re: Jak zabavit svatebčany na hostině 

(3.5.2009 21:00:26)
Ahojky, zaujaly mě tvoje nápady jak zabavit svatebčany.Hlavně svatební noviny, viděla jsem jich zatím málo, tak bych byla ráda abys mi pro inspiraci poslala tvoje.Díky
 Dita 
  • 

Re: Jak zabavit svatebčany na hostině 

(7.5.2009 10:29:06)
Ahoj Helen, no nevím jestli mi něco pošleš, příspěvek už není nejnovější, ale jelikož jdeme na svatbu a nápad s novinami se mi líbí, mohla by jsi mi poslat ty tvoje? Díky Dita
dita.papa@post.cz
 Eva Klepetková 
  • 

Re: Jak zabavit svatebčany na hostině 

(28.6.2009 20:07:41)
Ahojky,
chtěla bych pro známou udělat svatební noviny jako překvapení.
Proto tě prosím jestli by jsi mi neposlala tvoje jako inspiraci.
Děkuji moc Eva
 Jája 
  • 

nejlepší termín ... 

(21.3.2005 14:04:45)
Ahojky, s přítelem by jsme letos chtěli stvrdit náš vztah. Ale máme dilema kdy je asi tak nelepší čas ( samozřejmě bych byla radši kdyby byl krásný den). Oba máme své šťastné číslo 9 a tak přítel navrhl tento termín 9.9.. Mám ale starost aby bylo pěkné počasí. Nemáte náhodou někdo zkušenost se svatbou v září? Zatim díkes a přeju spoustu sluníčka
:-)) Jája
 Petra II. 
  • 

Re: nejlepší termín ... 

(21.3.2005 14:53:53)
Ono se to dá tezko dopredu zajistit, aby bylo hezké pocasí. I v léte muze zrovna lít jak z konve, nebo naopak takové 30 stupnové vedro pro pány v oblecích taky nic moc. Já osobne mám podzimní svatby moc ráda (sama jsem se vdávala v ríjnu a bylo krásne slunícko, ne uz vedro samozrejme, ale porád jeste teplo). Takový krásný barevný teplý podzim je pro svatbu výborný. Takze teoreticky je to zárí z mého pohledu úplne vyhovující. Jinak kdyz prsí, tak prsí stestí:-))
 Lenka 
  • 

Re: nejlepší termín ... 

(4.4.2005 7:39:23)
Počasí se opravdu nedá naplánovat. Ale září patří spolu s červnem k nejoblíbenějším "svatebním měsícům", není už tak horko, ale je velká šance, že bude krásný, pořád ještě letní den. Kamarádka se vdávala loni 4.9. a bylo nádherně, nebe bez mráčku, sluníčko, ale už to samozřejmě tak nepeklo jako v červenci nebo srpnu. navíc 9.9. je krásné datum, tak neváhej a zamluv termín! je to pátek, ale to asi víš a taky víš, kde vás v tento den oddají. Přeju hodně štěstí!
 Jája 
  • 

Re: Re: nejlepší termín ... 

(6.4.2005 13:05:08)
Ahoj,díky je fakt, že s počasím nic neudělám. Lít může i v červenci, takže už máme zamluvený termín na 9.9.2005 a začínáme oba pěkně nervóznět. Máme to trochu komplikované v tom, že já jsem z Prahy( kde žijeme s přítelem), ale původem jsem ze Šumavy. Přítel je z Vysočiny. Jelikož se cítím být pořád Šumavanda tak se chci vdávat tam. Navíc na zámečku v Česticích se brali i mí rodiče. Máme naplánovaný obřad na 11 hodinu, pak jsem chtěli mít oběd jen v rodinném kruhu a potom oslavu na pensionu našich příbuzných. Začínám ale přemýšlet, zda by jsme neměli udělat spíše klasickou hostinu pro všechny. Nemáte někdo tedy zkušenosti s obědem jen pro rodinnu a s odpolední oslavou? Přijedou tam totiž naši kamarádi, ale oběd by měl být jen pro rodinu. Co myslíte?
 Lenka 
  • 

Re: Re: Re: nejlepší termín ... 

(6.4.2005 15:11:18)
Tak to je fajn, že jste termín už rozhodli. Jinak tento typ oslavy - oběd s rodinou, večer i s přáteli, máme naplánovaný taky. U nás je to ale jendodušší tím, že jsme všichni místní, takže pro kamarády není problém přijít na obřad a pak až večer na hostinu. U vás je to asi komplikovanější tím, že i ti kamarádi by asi byli zdaleka (tedy aspoň někteří), takže pokud je budete zvát až na večer, je hloupé, aby přijeli ráno na obřad a pak někde celý den čekali. Ale pokud nebudou chtít vidět obřad a zúčastní se jen večerní hostiny, tak asi není problém. A možná jim to i bude vyhovovat, přece jenom je to pátek a někteří budou muset do práce...
 Jája 
  • 

Re: Re: Re: Re: nejlepší termín ... 

(6.4.2005 17:24:52)
Asi to budeme muset přehodnotit. Každopadně díky za názor. Kdy to máte vy?? Právě sháním šaty pro sebe. Je to děs .... když už se mi nějaké líbily, tak mi bylo sděleno, že je vůbec v nabídce nemají ( jen prý na internetu - nechápu proč ???) ..... ale celkem pěkné šaty mají v salonu Evanie v ul. Na Knížecí v Praze 5.
 Lenka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: nejlepší termín ... 

(7.4.2005 6:30:16)
My to máme za měsíc a kousek, šaty jsem začala shánět v lednu a hned v prvním salonu jsem vybrala, takže bylo vymalováno. Zatím ale pořád nemám boty... Neboj, myslím, že v Praze musí být nabídka šatů široká, určitě si vybereš. Já jsem si nakonec vzala ty, které mi hned padly do oka a vyzkoušela jsem si je jako první. I když jsem pak měla na sobě asi šestery další, stějně jsem se vrátila k těm prvním. Začni s příprava radši už teď, ať to máte v klidu, bude léto, mohla by vás zdržet dovolená. Přeju ať se daří a hlavně si to užívej! (I když mně to celé došlo, až když jsem viděla vytištěné svatební oznámení s našimi jmény, to mi úplně stouply slzy do očí a od té doby to prožívám hodně:-)
 MarkétaP + 4 dcerky 


Re: Re: Re: nejlepší termín ... 

(6.4.2005 17:39:51)
Jájo, my jsme to tak měli (oběd pro rodinu ve dvě a zahradní grilování od půl páté pro rodinu a kamarády), bylo to celkem fajn. Ale "příště" (to znamená, že zřejmě už nikdy :) ) bych to udělala jako moje kamarádka, velkou zahradní slavnost pro úplně všechny, s pečením prasete, tancováním pod lampiony atd. Nebyla to žádná klasika, byla to legrace a bavili se všichni. Organizovali si to sami na farské zahradě, prima pohoda. Ale bylo to v srpnu, v září na to už nemusí být počasí.
 Jája 
  • 

Re: Re: Re: Re: nejlepší termín ... 

(7.4.2005 15:06:51)
Ahoj holky, každopádně Vám díky za názory. 22.4. odjíždíme s přítelem na Šumavu kde chce mýho taťku požádat o mojí ruku, takže to tam pěkně procestujem a vybereme to nejlepší místo - a asi pro všechny hosty - je fakt, že přijedou na mou svatbu, tak co by na měměli někde čekat. Už se strašně moc těším!!!!! Chtěla bych to mít přesně podle mých představ z dětství - krásná, romantický, šumavský a hlavně moje....

Leni, tak to už máte za pár ..... tak hlavně ať vše dopadne dle Vašich představ a pořádně si to užijte!!!!! Hodně štestí!!!
 Janča 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: nejlepší termín ... 

(14.4.2005 9:12:29)
Ahojky, jednou jsem si tak brouzdala po netu a koukala se na svatební kytky - chtěla jsem něco něžnýho a zároveň zajímavýho. Narazila jsem na jednu moc pěknou kytičku, ale po tom co mi přišla odpověd na dotaz kolik že stojí ( 3.500,- - 4 400,-) jsem trochu padala do mdlob. Je to tak normální cena nebo se dá sehnal i lacinější???? Jsem sice zastáncem toho, že na svatbě nechci šetřit, ale zase platit tolik když nemusim se mi taky nechce. Nemáte někdo tip na dobré květinářství. A myslíte, že kdybych tam přišla s fotkou té kytičky co se mi líbila, že by byli schopni mi podobnou vytvořit??? Díky Jana
 Lenka 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: nejlepší termín ... 

(14.4.2005 13:46:48)
Jančo, mám k tomu stejný přístup jako ty - nechci na svatbě šetřit, ale na druhou stranu ani přehnaně utrácet. Ta kytka je naprosto předražená. Z čeho by byla? Já mám krásnou (podle mě) kombinaci rudých růží s bílými liliemi v docela originálním "balení" a včetně korsáže pro ženicha a kytiček pro maminky to vyjde na 1600,-! Těžko ti radit květinářství, když nevím, odkud jsi. Pokud nemáš daleko do Zlínského kraje, tak bych ten tip měla:-) Ale rozhodně v každém dobrém květinářství by ti měli udělat kytku podle tvých představ, takže s tím obrázkem to určitě zkus. Ideální by bylo mít s sebou i obrázek šatů, aby to šlo hezky dohromady. Přeju hodně štěstí!
 Janča 
  • 

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: nejlepší termín ... 

(15.4.2005 9:18:48)
No, tak to je opravdu trochu hodně. Ja jsem z Prahy ..... takže Zlínský kraj opravdu trochu z ruky... ale to neva stejně dík. Šaty si jdu vybrat dnes .. tak uvidíme. S tím obrázekm to zkusím. V te kytičce toho bylo víc ... neznám přesně názvy, ale bylo to na www.svatebnikytice.cz (kulaté kytice).

Děkuju a také přeji hodně štěstí!
 Klára 
  • 

A co korunka..... 

(19.4.2005 15:24:13)
Ahoj, prosím o radu ...... staršně moc se mi líbí mít ve vlasech o svatebním dnu korunku, ale někde jsem četla, že pokud se jedná o klasický obřad je to prý - NEVKUS. nemáte někdo s tím zkušenosti???? Děkuju Klára
 Psychouš 
  • 

Re: A co korunka..... 

(19.4.2005 16:05:36)
Velké procento mladých děvčat touží po sňatku, protože si od dětských let přejí být princeznou. Aspoň jeden den. :-)

 Lenka 
  • 

Re: A co korunka..... 

(21.4.2005 11:35:46)
Nevkus to určitě není! Důležité je, abys měla na sobě to, co se ti líbí a v čem se cítíš dobře. Korunka se snad příliš nehodí k dívce s brýlemi, ale jinak myslím není problém. O tom nevkusu jsi někde četla nebo kdo ti to řekl?
 Klára 
  • 

Re: Re: A co korunka..... 

(21.4.2005 13:57:45)
Už ani přesně nevim, prolízám teď spoustu svatebních serverů. Bylo tam psáno něco typu - na co by se mělo pamatovat! Myslím že to psal nějaký svatení koordinátor. Samozřejmě mám na mysli nějakou jemnou, ne moc kýčovitou korunku. Protože jsem si říkala, že když se dávají do vlasů různé ozdůbky, tak proč ne korunku - samozřejmě bych už nic jiného ve vlasech neměla.
 krteček 
  • 

svatba 

(9.5.2006 13:50:13)
No my měli malou svatbu-jen já,manžel,svědkové a kamarád.Chtěla jsem malou svatbu,ale pak se to nějak zvrtlo a šlo to vše nějak mimo mě a já byla ráda,že vůbec nějaká svatba bude a tak jsem si to vše nechala naplánovat.Takže žádný svatební šaty,jen pletený kostým,kytice obyč-karafiáty,auta jenom dvě.Hostina u mě doma,lítala jsem jak pometlo,vše jsem připravovala a nosila na stůl sama. A pak se všichni přejedli a chtěli se dívat na pohádky,takže se dívalo na asi 5 DVD krtečka a tak ..No ani o tom nechci mluvit,jsem ráda,že jsem vdaná,ale můj svatební den byl ten nejhorší co jsem prožila.

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.