| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Jídlo od maminky i ve školní jídelně?

 Celkem 4 názorů.
 Analfabeta 
  • 

Kuchařky ty recepty fakt neznají?  

(16.2.2016 10:41:32)
Copak to bude za novoty, aby to kuchařky fakt neznaly? Vždyť školní jídelny vaří podle norem, mají předepsané výživové normy, mají předepsáno, jak často se mají jaká jídla střídat, copak to předpisy s "recepty od maminek" splní? Ještě bych tak brala třeba inspiraci třeba kuchyní italskou, francouzskou, ale školní jídelna má problém třeba se zařazením sýrů, protože kromě výživových norem se musí vejít i do rozpočtu. Pamatuju si na jeden díl Ano, šéfe!, kdy byl Pohlreich v jedné školní jídelně. Cokoli navrhnul za změnu, vyvrátila mu hospodářka s odkazem na příslušnou normu nebo předpis, takže změnu vpodstatě nemohl udělat žádnou. Tak aspoň uvařil těstoviny sypané pravým parmezánem. Ano, děti si pochutnaly, ale hospodářka pak ten cenový zásek rovnala 14 dní, protože nechtěla šidit ta ostatní jídla. Ke konci pořadu byl Pohlreich docela vykulený a ptal se sám sebe, proč dětem nemůžeme dopřát kvalitu. Nemůžeme, mnozí rodiče by na to neměli.
 luthienka 


No nevím 

(16.2.2016 12:40:21)
Myslím, že kdybych poslala recept na nejoblíbenější jídla mých dětí, asi by to neklaplo. Včera např jsem dělala steak z tuňáka a teplý bramborový salát s polníčkem.
TO , že jsou zvrhlé normy je fakt. Ale v mnoha školách dodnes není možnost dát si čerstvou atraktivní zeleninu (například formou salat barů). Jí se v podmínkách , kde je vysoký hluk (ač existují technická opatření pro úpravu hluku), nutí se děti do dojídání, jídlo je servírováno nerudnými výdejnicemi (ani se nedá říct kuchařky).
Moje děti si nosí obědy z domova. Bohužel škola jim neumožní ani aby si to ohřáli... Tak dělám to, co jde jíst studené (zelenina, ovoce s tvarohy nebo pudingem, tortily, sendviče nebo palačinky s masem, sýrem, zeleninou, rýže nebo kuskus s vším možným, .) A teplé jídlo dělám doma.
Ale asi jsme ve stravování výjimka.
 Lada, tři děti 
  • 

Děti neumí jíst 

(21.2.2016 15:53:58)
Dnes děti brblají i nad pečeným kuřetem. Na dotaz, co tak doma mívají vám odpovědí: rybí prsty, řízky, pizzu (z mrazáku i z pizzerie) některé maminky nevaří obědy vůbec, protože je to nebaví. Čerstvá zelenina je pro ně něco úplně nového, z ovoce tak banány a to ještě polovinu, zbytek vyhodí. Na svačinu rodiče kupují donuty (polité obarveným pokrmovým tukem s cukrem - občas se tváří jako čokoláda), balené dlouhotrvající croissanty, sušenky, kinder čokoládky (přece je v nich tolik mléka) a tak bych mohla pokračovat.
Vím to, učím na prvním stupni a s hrůzou sleduji, co ty děti vybalují z boxíků. Ovoce jsem ještě nezaregistrovala ani u jednoho z mých prvňáků.
Prosím, neříkejte, že s tím škola má něco udělat. V rámci výuky jsme už dělali ovocné i zeleninové saláty, přesto jsou někteří, kteří konzumaci ovoce a zeleniny považují za ubližování na zdraví. Výsledek? Denně otrávené obličeje dětí u stolů ve školní jídelně a je jedno, jestli je omáčka s masem, nebo kuskus se zeleninou. Všechno končí ve zbytcích a kdybychom děti alespoň trochu nehlídaly, odnesly by tam skutečně celé obědy. Jen pár dětí sní většinu ze svého talíře, ale to je tak, že to jsou děti, které doma mají správně nastavené mantinely a musí sníst i to, co jim zrovna nechutná (např. brokolice).
Bohužel se složením stravy prudce klesá inteligence dětí a naopak stoupá agresivita (jsou přeslazené vším možným), asociální projevy jsou dnes v každém ročníku. Dříve to bylo jednou za dekádu.
Začít se musí ale v rodině.

 Marketa, kluci 14 a 7 
  • 

Re: Děti neumí jíst 

(21.2.2016 21:02:45)
Myslim, ze to neni tak, ze by vsechny deti jedly doma nezdrave a odmitaly zdrave a vyborne pripravene pokrmy ve skolni jidelne. To se jen obdivuhodne zkoncentrovaly v tvoji tride. Moje deti napriklad doma jedi tak se stredni chuti, varim myslim dobre a pestre, ve skolni jidelne nechutna ani jednomu. Cerstvou zeleninu jim tam tedy neserviruji, rozvarenou brokolici ano.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.