| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

 Příspěvky 16 z 6 
Monika Tourková, bezdětná
  • 
29.8.2000 13:19:56
Nikdy jsem nebyla ani v CAP ani v nemocnici Na Bulovce. Nemám děti a nejsem těhotná. Na tuto diskusi jsem narazila víceméně náhodou, ale upřímně řečeno, dopis pana primáře mi poněkud vzal dech. Těžko posoudit, nakolik se jedná pouze o stylistickou neobratnost a nakolik je jeho arogantní tón vyjádřením pravého stavu věcí. Nicméně na mne z tohoto dopisu dýchl duch stranických schůzí, kdy se nepranýřují lidé ale "jména" a s despektem se poukazuje na mládí diskutujícího, čímž má být pravděpodobně jasně dáno, že jeho argumenty není třeba se zabývat.
Z celkového vyznění článku až mrazí určitou hrubostí a přezíravostí.
Domnívám se, že ať už fakta vypadají jakkoliv, profesionál ve vedoucí pozici, kterým pan primář bezpochyby je, by si takovou dikci v komunikaci se svými podřízenými nikdy neměl dovolit.
  • 
14.8.2000 11:47:05
Před půl rokem jsem měla tu přednost, že jsem své třetí dítě mohla přivést na svět v CAP. Ačkoli to byl můj nejnáročnější porod, mohu nyní říci, že mi na něj zbyly jen ty nejlepší vzpomínky. Vzhledem k tomu, že mi odtekla plodová voda 25 hodin před rozběhnutím vlastního porodu, strávila jsem jeden den i na klasickém oddělení porodnice FN Bulovka a teprve potom jsem šla na CAP. Sestřičky i lékaři na porodnici byli velmi příjemní a vstřícní, žertovali se mnou v tom smyslu, že kdybych netrvala na tom, že porod nechci urychlit, mohla už jsem to mít dávno za sebou, ale žádné vysloveně negativní informace o CAPu jsem tam neslyšela, ani jsem nepociťovala jiný přístup kvůli tomu, že chci být ta "capová".
V CAPu o mě pečovala Zuzana Štromerová a s jejím přístupem jsem byla také velmi spokojená. Pomohly mi její rady i to, že dokázala vytvořit pocit, že porod je především věc matky. Byla jsem ráda, že v druhé a třetí době porodní je přítomen i lékař a že ten může v případě potřeby zasáhnout.
Pobyt na oddělení šestinedělí se mi také líbil a nemohu k němu mít žádné negativní námitky.
Proto mě velmi mrzí nyní probíhající spor, kterému, mám-li být úplně upřímná, příliš nerozumím. Zřejmě mi chybí dostatečně objektivní informace.
Přeju oběma stranám, aby se jim podařilo nalézt východisko, které by bylo přijatelné pro obě strany i pro budoucí maminky, které se chtějí pokusit o co nejpřirozenější porod. Záměrně říkám pokusit se, protože mi připadá, že v dnešním světě jsme již tak velice vzdáleni přirozenosti, že se to každému i přes maximální snahu nemusí podařit. Umístění takového oddělení, jako je právě CAP, přímo v nemocnici, mi tedy připadá naprosto optimální.
Doufám, že zvítězí zdravý rozum a ne osobní neshody nebo finanční hlediska.

S pozdravem
ing. Dana Pražáková
Praha 10
Hana Slavickova, syn
  • 
12.8.2000 7:58:30
Kdo chce, hleda zpusoby,
kdo nechce, hleda duvody.

Jitka Šplíchalová, bezdětná
  • 
11.8.2000 23:51:34
Pri cteni prohlaseni pana primare mi prichazi na mysl "Pouceni z krizoveho vyvoje". Pouzivane vyrazy mi napadne cosi pripominaji. Dezinformace, nenavistne reakce, rozliceni otcove (jiste pracujici), uz chybi jenom pojmenovat to ohnisko ideodiverzniho centra. Ale i to tam koneckoncu je naznacene. Tezko dnes dohledat, kde cely spor zacal a "Kdo za to muze". Za sebe ale musim rici, ze drzim palce vsem, kteri se zaslouzili o to, ze zeny dnes maji na vyber. Rada bych si i ja jednou v tehotenstvi pripadala jako svepravna bytost a ne jako kus nabytku, se kterym je manipulovano. Pokud CAP zanikne, bude to prohra pro vsechny - pro Bulovku (ktera vytvorila prostor), porodni asistentky (ktere udelaly obrovsky kus prace) i pro maminky a tatinky (kteri do toho sli). A bude uplne jedno, kdo s tim zacal.
Pavla Hoffmannova,8 mesic tehotensvi, Ankara,
  • 
10.8.2000 15:16:59
Plne souhlasim s reakci Petry Kutnarove. Mela jsem moznost CAP osobne navstivit a mluvit s jeho pracovnicemi, ktere na me udelali skvely dojem svym pristupem k nastavajicim maminkam a porodu jako takovemu. Normalni nekomplikovany porod prece neni nemoc a nesetrny zasah ze strany lekaru a nemocnicniho personalu muze porod spise komplikovat a pusobit kontraproduktivne (coz pri svem stresu z nemocnicniho prostredi a lekaru, ktery me dokaze az ochromit, muzu jen potrdit). Momentalne se snazim najit podobny pristup vedeni porodu jako je v CAPu tady v Ankare (a vubec to neni jednoduche). CAP je pro me idealnim spojenim domaciho produ a nemocnicniho vybaveni v pripade komplikaci. Drzim pracovnicim CAPu palce a doufam, ze zvitezi snaha pomoci maminkam nad osobnimi antipatiemi a profesni rivalitou.
  • 
8.8.2000 20:42:46
Nad slovy primáře nevycházím z údivu. Ačkoli tak vehementně odmítá osobní antipatie, z každého jeho slova čiší snad až nenávist vůči "dvěma jménům". Proboha, současná situace je skutečně bezvýchodná !! Měl by rozhodně na svou funkci rezignovat (nedokáže-li vyjít s představitelkami toho nejlepšího, co v ČR ve zdravotnictví je). Proč nechápe, že kvalitní péče nejsou jen krásné pokoje a dobré přístroje, ale mimořádní lidé.
Proč člověk, předpokládám s nadprůměrnou inteligencí, kváká uštěpačně ve svém prohlášení o počtu zachráněných životů lékařem v CAPu? Kdyby byli doktoři v problematických případech k ničemu, to by přece CAP nemusel vůbec na Bulovce být.
 Příspěvky 16 z 6 

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.