| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Musím zhubnout!

 Příspěvky 110 z 107 [Dalších 97 >>]
rebarbora, 3 ratolesti
  • 
6.9.2011 23:45:11
Mám tři děti ve věku 7, 10 a 12 let (dva starší jsou kluci). Doma máme k jídlu vcelku normální přístup, mám ráda zdravou kuchyň s občasnými radostnými hříšky (buřty u ohně, čokoláda, výjimečně Cola - na přání dětí apod.) Dávám pozor, jak o jídlu mluvím, neřeším diety, ani své ,,tak akorát" :-) tělo (180 cm , 80 kg - no i když trošku bych ubrat mohla, ale nemluvím o tom před dětmi). Mám spíš problém, který nemohu moc ovlivnit - děti chodí jednou za dva týdny k exmanželovi a jeho nová žena asi dost řeší svůj vzhled a váhu, takže moje děti, po víkendu u nich, se mě ptají, zda si mohou dát po večeři ještě banán - zda nebudou tlusté, že Jana říkala, že to se nejí po šesté hodině..., že to je moc kalorické...apod. - ale něco jiného je jídelní režim dítěte a dospělého...
A nejmladší dítě - dcera - pak (po víkendech u táty a jeho ženy)začala odmítat nosit některé své kalhoty - pže jí dělaly ,,tlusté bříško/nohy....". Také si začala všímat mého těla (,,maminko, neměla bys zhubnout... a nemáš ty nějak tlusté bříško/nožičky..? apod.).
Tohle nevím, jak ovlivnit - spíš se snažím mít k jídlu i tělu normální přístup - nezanedbávat to, ale ani se na to extremně nesoustředit, říkat dcerce, že jí to sluší..apod.
Bojím se, aby právě přístup (k jídlu vnímání vlastního těla) v téhle nové rodině nějak špatně neovlivnil dceru..
Delisa
  • 
20.10.2010 13:47:24
Ke spuštění anorexie nebo bulimie stačí třeba jen debilní poznámka nějaké partičky kluků ve smyslu "viděl´s tu prdel?". Dotčená dívka, která do té doby o sobě nepochybovala, se ani nemusí otočit, ale debilní poznámka se jí zaryje hluboko do podvědomí a pochybovat o sobě začne. Někdy není v moci rodiny propuknutí nemoci zabránit, někdy si rodiče o problémy svého dítěte pěkně koledují.

Sama se divím, že nemám nějakou poruchu příjmu potravy, protože v pubertě jsem si často od mamky vyslechla, že když se budu cpát "budu jak bečka kitu" nebo od taťky, že mám "prdel jak štýrský valach". Oni to mysleli nejspíš v žertu, mně to ale tak vtipné nepřipadalo. Pamatuju si to dodnes.

Můžeme dcerám pěstovat zdravé sebevědomí, říkat jim, že jsou krásné takové jaké jsou atd. - ale puberťáci rodičům nevěří, víc uvěří vrstevníkům. Takže v tomto souhlasím s autorkou, důležité je si dětí všímat a mluvit s nimi a mít na ně vždycky čas.

Mám dceru a bojím se o ni. Snažím se a budu se snažit dávat si pozor na jazyk. Pětiletá dcerka je mlsná a přesto si dávám setsakramentský pozor, abych jí neříkala "nejez to sladké, budeš tlustá". Říkám jí "nejez to sladké, zkazí se ti zuby".
Jíťa
  • 
20.10.2010 13:27:33
Za 1. Z toho vyplývá to co jsem řekla: Projev nedůvěry ze strany rodičů může být spouštěčem nějakého problému.

Za 2. otázkou je jak včas to chceš odhalit. Podle mě pokud už je potřeba odborné pomoci, je dost pozdě, protože v dnešní "osvícené" době nemáš možnost donutit dítě, aby tě poslechlo. Bohužel, dítě má jen práva, ty jako rodič jen povinnosti (na tvoje práva vůči dětem zákony kašlou).
Jíťa
  • 
20.10.2010 11:28:40
Dobře, když teda chceš mermomocí přesné citace. Přečti si znovu celou větev a řekni mi ty, kde já jsem napsala, že návštěva psychologa problém zhorší.
Celou dobu mluvím o tom, že zhoršit situaci může rodič tím, že projeví nedůvěru. Z pohledu dítěte tím projevem nedůvěry může být i návrh návštěvy psychologa - toť vše.

Z tvých příspěvků mám neustále dojem, že máš hodně jednoduché představy:
Včera dítě ještě normálně jedlo, dneska se v obědě ponimralo, šup s ním pro jistotu k psychologovi, abychom to stihli včas podchytit... A ono navíc nadšeně souhlasí, protože máte dobrý vztah.
20.10.2010 0:10:28
Přesně tak. Psycholog - ostuda. Pawla má autistu, takže si prožila určitě jako matka taky svoje. U nás se bere psycholog a psychiatr (teď už) jako normální doktor - prostě proto, že bez nich bych už já dávno nebyla v rodině, a syn by - jako autista (lehčí forma - Aspergerův syndrom) - taky skončil v ústavu.
---- Zatímco moje mamina má pocit, že psychologové a psychiatři jsou k ničemu, takže když má sama problémy, odskáčeme to my děti, ač máme svých starostí nad hlavu. Ne že bych se NECHTĚLA mamce věnovat, ale jestliže se sama léčím s depresí, syn aspík v pubertě, už týdny, měsíce, roky čekám(-e), kdy to "rupne" a skončíme všichni tři v ústavu (třetí - manžel)... tak prostě nemám čas řešit pořád její problémy, obzvlášť když já už od života tzv. dostala přes ústa a její problémy se mi občas zdají zbytečné, malicherné ve srovnání s tím vším, čím procházíme my. Tak by se holt ten psycholog hodil ~n~.
---- Taky mám pocit, že někteří lidé jsou víc ohroženi sklony k závislosti na čemkoliv (drogy nebo internet, alkohol nebo nakupování, počítačová pseudorealita nebo čokoláda, to je skoro fuk). Z vlastní zkušenosti mám pitomý pocit, že v pozadí může být sebevědomí. A vypěstovat u dítěte sebevědomí není tak jednoduché - primárně to není jen v tom, že se rodič "věnuje dětem" - on totiž musí vystihnout tu pravou potřebu dítěte, sám být psychologem a věštcem v jedné osobě. Mluvím z vlastní zkušenosti - i z pozice dítěte, i z pozice rodiče. Moje máma neodhadla mě (byla přiliš autoritativní na mou křehkou dušičku), já neodhadla syna (o Aspergerově syndromu jsem prvně slyšela, když mu bylo možná nějakých osm let). Neboli není vše (ve výchově) tak snadné, jak si lidé od prvního pohledu myslí, nebo jak usuzují z vlastních zkušeností.
Pawlla
19.10.2010 21:13:49
Včas se to odhalit nedá a vzít pubertální dítě k psychologovi jen kvůli nějakému podezření je blbost. V případě falešného podezření může být spouštěčem nějakého problému právě ten rodičovský projev nedůvěry


Ono to už zapadlo v diskusi,ale to je příspěvek Jíťi,s kterým jsem nesouhlasila a doteď nesouhlasím,protože z toho vyplývá,že návštěva psychologa nemá význam.A za druhé,včas se to odhalit rozhodně dá.
Pawlla
19.10.2010 21:09:22
Jíťo,zkopíruj mi příspěvek kde píšu,že je všechno jednoduché!!!Nic takového jsem nepsala,naopak píšu,že ne vždy se to podaří.Nevadí mi opačný názor,ale nevkládej mi něco co jsem nenapsala.Moje rady jsou možná amaterské,nicméně se svými dětmi vážnější problémy nemám a ty které byly jsem zdárně vyřešila,takže asi můj postup nebude tak špatný.~2~
19.10.2010 12:40:28
Přidávám se k Jítě, taky nechápu. Psycholog neznamená ostuda, ale jak tam chceš to dítě dostat? K zubaři nebo pediatrovi se chodí preventivně, ale k psychologovi? Jak dítě donutíš spolupracovat, aniž bys na něj vyvíjela nátlak.
19.10.2010 12:37:02
Ona by se z toho taky nedostala sama. Vyhledala odbornou pomoc ve chvíli, kdy jí docvaklo, že má problém. Jen prostě nejdřív musela sama nahlédnout, že její chování není zdravé a normální.
Iren
  • 
19.10.2010 12:26:28
Mě by zajímalo,co nemoc odstartovalo.Smáli se jí spolužáci,zamilovala se, jak vlastně vypadala? Maminky vidí své děti vždy jako krásné, ale zarazil mě hamburger ke snídani... mé dítě má hamburger jako velkou vyjímečnost na výletě apod. Nebyla opravdu oplácaná? Pak bych dceři např. s hubnutím pomohla a korigovala jej na zdravou míru (místo hamburgru na snídani celozrzné pečivo apod). Pak může mít dítě pocit,že jsou rodiče spojenci v jejím tažení za štíhlou postavou a ne nepřátelé,kteří jí nutí tuky - ale nechci soudit,neznám pozadí. Osobně mám zkušenost se svojí sestrou,ta drží diety celý život,ve 40 vypadá jako stará bába a stejně teď ztloustla (má naprosto zničený metabolismus,že cokoliv sní,tělo uloží).Je často nemocná,měla pár úrazů ze slabostije nervózní a okolí se jí vyhýbá.Žije sama (musela by vařit chlapovi a ztloustla by),má velkou lednici a v ní alkohol.Anorexie ani bulimie to není,ale i tak to považuji za poruchu.Bohužel je to tlak dnešního světa na to,aby byli všichni štíhlí a krásní.
 Příspěvky 110 z 107 [Dalších 97 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.