| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Která angličtina je „ta pravá“?

 Příspěvky 110 z 48 [Dalších 38 >>]
judy
  • 
22.12.2011 16:44:55
Tak nevim, proc se dohadovat o tom, "kterou anglictinou" na zakladni skole v CR vyucovat.

Na zakladni skole se dite nauci pri nejlepsim ZAKLADY anglictiny - av tom pripade jde o zaklady, ktere jsou prakticky temer stejne. Slovni zasoba je pomerne mala, nejaka konverzace ditete, ktere neni zvykle anglicky v praxi mluvit, neni na zadne vysoke urovni, aby melo problemy s tim, jestli mluvi britskou nebo americkou nebo australskou nebo jinou anglictinou. Cesky prizvuk rovnez nijak neprispiva k tomu rozpoznat, kterou anglictinou vlastne mluvi. A krome toho - z ktereho ditete bude anglicky pisici spisovatel? Potrebuje se spis domluvit, a k tomu zrovna fraze z anglickych ucebnic nijak moc nepomahaji. Zrovna tak ani ne k psani nejakych obsahlejsich stati - na to je toho potreba daleko vic, a to se proste nauci tam, kde se to vyucuje na vysoke urovni. Nebo v jine zemi.

Pokud je k dispozici ucitel z te ktere zeme, ktery s detmi mluvi svou materstinou=anglictinou, ani v tom pripade dite anglictinu neovladne natolik, aby muselo resit, kterou anglictinou kdo s nim mluvi - bude se snazit vubec rozumet, at konverzuje s kymkoli, nez si zvykne.

Pripada mi to jako reseni, kterym ceskym narecim se bude v te ktere skole vyucovat. Dulezite je, aby se dite cestinu naucilo - a to i tehdy, jestli zije na Plzensku nebo na Ostravsku - ten spisovny zaklad se od nareci lisi natolik, ze nez si zvykne, ze tu ci onde lidi mluvi jinak, nejakou chvilku mu to potrva. Zrovna tak jako nemcina - kterou nemcinu se bude ucit - na severu Nemecka lide mluvi jinak nez na jihu, jinak nez ve Svycarsku, jinak nez v Rakousku. A presto se domluvi, staci chtit.

  • 
12.11.2010 16:28:41
Obecně lze říci, že nejlepší výuka jazyka je v anglicky mluvícím prostředí. Naše škola Talkschool.cz takové prostředí vytváří.
21.10.2010 22:49:24
"Proti BrE nemám ani to nejmenší, ale leze mi na nervy ta tendence předepisovat celýmu světu, co je "angličtější" a do tý škatulky narvat všechny bez rozdílu.

Jo a mmch nesouhlasím, že AmE nedovoluje inteligentní debatu. Zažila jsem jich za život docela dost."

Absolutny suhlas... ~R^
Samantaa
20.10.2010 20:28:31
Máš pravdu, ale těžko se vybírá, když není z čeho. A že preferuju to, že byl někdo "venku" je spíš z mých zkušeností. Odchodila jsem asi deset kurzů po maturitě, a s lektory s mnoha certifikáty jsme často "vyplňovali cvičení" a oni se při rozhovorech nechytali, pokud někdo použil obrat který neznali. Oproti tomu holka, která měla "jen" státnici a byla pár let v Anglii reagovala jinak - buď takto to jde říct, ale je to hovorové, nebo takto to nejde, používá se to nebo to.... . Dcera chodila před lety měsíc do školky, kam na oběd docházel "rodilý" angličan a trochu si s dětmi povídal - to bylo super, za těch pár týdnů se rozmluvila a ani jí to nepřišlo.
.Katka
19.10.2010 19:21:37
Vůbec si nemyslím, že člověk musí vyjet "ven", aby se naučit správně anglicky. Pro mě byl neocenitelný kurz výslovnosti na VŠ (studovala jsem angličtinu), takový by měl absolvovat každý učitel. A pak si myslím, že by učitelé měli projít testy angličtiny a kdo by nevyhověl, tak buď povinně na dobrý kurz angličtiny, nebo nashledanou. Úroveň FCE je pro učitele ale málo, chce to aspoň CAE, pro vyšší ročníky a střední školy i CPE. Jenže se bojím, že po takové "čistce" by to spousta učitelů zabalila. Těch by ovšem škoda nebylo, po mně se taky v práci požaduje bezchybná práce a to, co jsem dnes viděla na hodině angličtiny u mé třeťačky, to byla prostě hrůza.
.Katka
19.10.2010 19:01:15
Pokud jde o placení na bookdepository, tak stačí normálně zadat číslo české karty, akorát na ní musí být povoleny platby přes internet. Měna se převede automaticky a částka se z účtu strhne v korunách.
Petra., 5m, 23m
  • 
19.10.2010 11:25:57
Ahoj. Jsem učitelka AJ a s tou kvalitou výuky na ZŠ je to fakt tragické. Opravdu učí kdo má ruce a nohy, s angličtinou nemají obvykle nic moc společného. Bud jsou to přeučené ruštinářky, nebo když učí češtinu, tak anglinu zvládnou taky, ne? To děs, netuším, kam dám děti jednou do školy, z tohohle přístupu mám hrůzu. Dík za tip na super knihkupectví, už jsem si tam vybrala, jen nevim, jak je to s tím placením. Prosím tedy o radu :-)Zatím jsem nikdy kartou takhle neplatila...Ceny jsou v eurech, na karte české koruny.... Předem moc dík za radu
19.10.2010 6:55:43
Komu chybí česká angličtina, tak tady: ~t~

http://www.youtube.com/watch?v=3UgpfSp2t6k&feature=related
Samantaa
18.10.2010 22:37:35
hezká debata pro ty šťastnější- u nás na vesnici na celkem velké škole jsou angličtináři pár let (nebo lekcí) před dětma, rodilého mluvčího ochotného pracovat i s dětma jsem v okolí dvaceti km už tři roky nesehnala a jsem šťastná, že dceru vzala na konverzaci dívka, co byla pět let v Anglii. Blízko nás ve větším městě je několik škol (cca 5) a co vím ani jejich dobří jazykáři venku nebyli. Je teď zřejmě problém, že učitel musí mít VŠ pedagogického směru. Kamarádka studovala AJ, po promoci šla učit, musela si dodělat pedagogiku a potom už ven nejela. Takže vám závidím debatu o tom, co a jak by se mělo učit. Já bych brala jakoukoli verzi dobře.
Žžena
17.10.2010 22:52:41
Já myslím, že nejsi vyhraněná proti americké angličtině, ale proti Američanům. Prostě jsi na ně vysazená a cokoli s nimi spojené je špatné. Oni jsou všichni blbí jako tágo, tak i ten jazyk. To už tak bývá, někdo nemá rád Amíky, někdo Němčoury, někdo Rákosníky.
No ale představ si, že i mezi Američany jsou inteligentní a vzdělaní lidé, dokonce se vsadím, že jejich podíl v populaci je velmi podobný jako podíl inteligentních Čechů v ČR. A oni i ti Američani umí tou strašnou američtinou vyjadřovat fakt inteligentní myšlenky, vytvářet umělecké texty (protože americká tvorba nejsou jen pouliční detektivky).
Sorry, ale myslím, že o americké angličtině víš prd a jediné čím se oháníš je vlastní předpojatost a předsudky.
 Příspěvky 110 z 48 [Dalších 38 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.