| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Česká rodina počátkem 21. století

 Příspěvky 110 z 145 [Dalších 135 >>]
Irena
  • 
19.10.2010 12:54:03
Tak nevím jak ty,ale já mám dítě pro to,že jsem ho chtěla a miluji ho, přesně tak můj manžel. Pokud někdo řeší mít či nemít dítě z důvodu,aby nebyl opotřebovaný v důchodu a měl peníze sám pro sebe, je to chudák a nemá to v hlavě v pořádku.Nesváděla bych na rozvoj a kapitalismus,že zničil rodinu - biologické hodiny jsou pořád stejné.Jen prostě lidé začali víc přemýšlet,jak zkvalitnit život sobě i dětem - víc dětí,míň šancí je vzdělat apod.Dřív byl život tvrdý,lidé neměli možnosti,byl to boj o potravu.Dětí se rodilo hodně pro to,že 1)antikoncepce je hřích 2)aby měl kdo živit staré rodiče 3)aby bylo víc pracovní síly na pole 4)sex byl asi jediné povyražení chudiny.Podívejme se do světa,nejvíce dětí se rodí v chudých oblastech a myslíte si,že z lásky k dětem? Prd vody,jak trochu povyroste,maká ve fabrice nebo hrabe na skládce.Jsou případy,kdy rodina ještě malé mimčo zmrzačí,aby dobře žebralo.Takže přestaňme nadávat na dnešní dobu,myslím že tak jak se straráme o děti dnes a jak je milujeme,nikdy předtím nebylo.
Irena
  • 
19.10.2010 12:34:41
Muž poryje zahradu - v paneláku :-) v bytech prostě žádné "mužské práce" nejsou (nebo jen velmi velmi pomálu).
madelaine
17.10.2010 9:46:49
Jájo ~R^
17.10.2010 8:26:22
~2~to možná chlapi z baráků, ale panelákoví se válejí u televize, počítsače nebo jdou do té hospody ~n~
17.10.2010 8:22:23
Ecim, tak takového chlapa neznám a asi nikdy nepoznám ~a~
Dela
  • 
16.10.2010 22:01:00
Milá Binturong,
taky si myslím, že se lidi mají pro rodinu snažit překonat své krize. Ale v celé diskusi narážím na tvou argumentaci oťukáváním. To ty jsi idealistka! Definuj oťukávání:-) Kdyby se všichni chovali zodpovědně, tak asi na světě není co řešit. Znamená to, že znám svého partnera za všech okolností? Co když neznám ani sebe (ačkoli se o to poctivě snažím - prostě se radikálně změní práce, bydlení, situace v širší rodině)?? A navíc, z romantických seriálů věřím jedné epizodě ze Sexu ve městě, myslím, že se jmenovala Timing is crucial: Carrie potká dávného milence s čerstvou manželkou, na party se opijí a ona vyzvídá, proč si vzal zrovna tuhle ženskou, jestli je lepší v posteli, zábavnější, chytřejší, hezčí... a on Carii řekne, že ne, že vlastně ona byla ve všem lepší, ale tu svou manželku zkrátka potkal v době, kdy se tak nějak rozhodl usadit:-))
Jája
  • 
16.10.2010 21:02:32
Balbíno, single možná přežije a léty si na svůj stav i zvykne. Znala jsem single za komunistů, byli to sourozenci a když si nenašli partnery, dožili živost spolu. Znám několik single součsnosti, nikdo z nich není spokojený, šli by do partnerství a třeba i do manželství, ale čím jsou starší, tím více se nějakého svazku bojí. Znám single rozvedeného muže. Po několika známostech se prostě bojí té další, tím spíč, že manželka ho těžce drbe výživným, na které on nemá oni omylem (slušný kluk, ale nějaký čas se staral o nemohoucí matku, která potřebovala péči 24/7, ale soud to nezhohlednil, napařili mu exekuce a protože jeho ex zakázala dětem, aby se s otcem stýkali, on dneska o děti nestojí. I majetek nechal přepsat jinam, nemá důvod se o cokoli starat, když na něj děti dlabou).
Single třeba není spokojen, ale nakonec si na svůj stav zvykne.

Pokud žena odejde od partnera i s dětmi, tak nevěřím, že je s tím spokojená. Může se zadařit, že potká jiného partnera, může ale taky zůstat sama s dětmi. V tom případě má problém, protože stát, který by jí měl pomoci, jí nepomůže, takže ona sice není se svým stavem spokojená, ale nic s ním nezmůže, navíc se ekonomicky může dostat naprosto do jetele. Je to proto, že s výživným ji mohou pomoci pouze tři složky, všechny státní: soud, policie a vězeňská služba. Když jsem já bojovala za nevyplácené výživné, střetla jsem se se všemi složkami a prakticky všechny stály za vyliž, všechny jsem je prostě otravovala od jejich klídku a od kafe. Já pro ně nebyla žadatel, kterému je třeba pomoci, protože potřebuje zdroje na výživu dítěte, já pro ně byla obtížný hmyz. Soud mi třeba napsal, že otec nemůže platit výživné, protože by mu nezbývaly peníze na hospodu, což jsem měla považovat za formu kulturního vyžití. Stalo se to dokonce předmětem mojí stížnosti na ministerstvo spravedlnosti, protože mne naštvalo, že soud nezajímá, že já dítěti na výživu třikrát obrátím každou korunu, ale otec má mít na hospodu. Druhá složka, policie, ta převezme trestní oznámení za neplacení výživného. Trestný čin vyšetří raz dva. Pak je soud, vynese rozsudek, otce třeba i zavřou, ale když ve vězení nemusí pracovat, bylo mi to taky k prdu, akorát jsem měla výdaje na ježdění k soudu. A protože jsem je vyrušila se sladkého nicnedělání, tak mi nepřiznali náhradu výdajů. To mi tenkrát taky dost zaťalo sekyru do peněženky.
Je krásné, že propagujeme, že každý se má starat o sebe, ale pokud jako stát oslabené rodině nepomůžeme, nemůžeme se divit, že se mladí lidí do dětí nehrnou. Pokud totiž nepomůžeme rodinám (např. samoživitelkám), které se dostaly do obtíží, tak rodinu postupně totálně zlikvidujeme. Pokud ve společnosti nenajde oporu, prostě si řada lidí - především žen, protože na ně ty problémy dopadají více - tu rodinu odpustí.

Byla jsem jedna z těch, co pomáhala inicializovat zákon o vyplácení výživného. Pro stát by to nebyl žádný náklad. Stát by rodině (předvším ženě samoživitelce, ale v této roli může být i muž, akorát těch není tolik) vyplatil výživné na děti a to výživné by si vzal zase na tom, kdo ho platit má. Protože se tu angažují jen státní složky (soud, policie, vězeňská služba), mělo by to být bez problému, bylo by tu max. tříměsíční zpoždění, než by se celá mašinerie dostala do pohybu. Zařízla to pravice a vysvětlit jim, wo co go, že současný stav je tunelování státního rozpočtu a že nejsme právní stát, to je fakt nad lidské síly.
Ecim
16.10.2010 14:17:29
Balbíno ~R^
Balbína
16.10.2010 0:04:46
no přesně :-)) "mami, vždyť ty furt chodíš někam do hospody" nebo "mami, neříkej, že jdeš zase do hospody, nepřeháníš to?"
Naposledy jsem byla bez muže ani nepamatuju (na jaře?) ~a~ spíš se mi to ale někdy sejde.
Jinak si nemůžu stěžovat. Doma se nesedřu, když se mi nechce, tak odbydu jen to nejdůležitější. A když přijde muž domů, pomáhá dost a klidně si jdu dvakrát týdně zacvičit.... prostě jak to kdy vyjde.
Balbína
15.10.2010 23:59:03
neviděla bych to až takhle. Dříve na tom byli lidé co se týká majetku o hodně hůř. Bylo velice výhodné, pokud rodina žila pohromadě a to ve dvou generacích. Mladí chodili do práce - na pole, staří se starali o vnoučata, dům. V té době by nebylo ekonomicky myslitelné, že by žena žila sama s dítětem, resp. bylo to velice těžké.
Myslím, že je dobře, že v dnešní době není takový problém (oproti době dávné) odejít od partnera, pokud soužití s ním je nesnesitelné. Na druhou stranu v této době je spousta single lidí, kteří prostě zůstanou sami. Nevěřím, že jsou takto dlouhodobě spokojení.
 Příspěvky 110 z 145 [Dalších 135 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.