| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Příběh o odmítnutí amniocentézy s dobrým koncem

 Příspěvky 110 z 182 [Dalších 172 >>]
Lucie
  • 
29.9.2011 10:18:07
Děvčata,
musím se přidat k této diskuzi.

Můj první, desetiletý syn má LMD, ADHD. Mnoho problémů, běhání po psychologii, neurologii, eeg a tak dále. Prošli jsme vším, od agresivity, po jeho výroky, že jsme hnusní, zlí, nejhorší, po výroky typu, že chce být mrtvý...
Nebudu rozepisovat, jak moc je to těžké a složité a co taková výchova obnáší.
Ale JE ZDRAVÝ. Co to je ADHD, pouhé nic proti tělesnému či mentálnímu postižení.

S oběma syny jsem byla na odběru plodové vody. S prvním jsem dva měsíce čekala na výsledky, pološílená strachy. Na genetice mi rovnou řekli, ať se připravím na postižené dítě a ZDA JSEM JAKO SCHOPNÁ SE O NĚJ STARAT??? LASKAVĚ SI TO ROZMYSLETE, AŤ STIHNETE JÍT NA POTRAT!!

PO AMnio jsem měla šílené křeče dva dny, brečela jsem bolestí a myslela, že prostě potratím.
Po dvou měsících nekonečného šílenství a strachu jsem se dozvěděla, že muj syn je zcela zdravý.
Jak se asi vyvíjelo mé miminko, když jeho matka byla strachem bez sebe, v šíleném stresu, pominu-li mé okolí, od příbuzných po přátele, kteří do mě "hučeli", že je snad JASNÉ, že bych si ho nechala vzít!!!

Můj druhý syn měl šílené riziko Downova syndromu, poslali mě na Amnio okamžitě do druhé budovy. De facto mě k tomu přinutili a já jako ovce, šílená strachy, jsem šla a dělala, co mi říkali.
Nastalo deja vu, stejné, šílené křeče, které trvaly skoro dva dny.
Modlila jsem se (ač nevěřím v Boha), aby byl malý v pořádku.
Po milionech vyšetření se zjistilo, že můj druhorozený syn je zcela zdráv. A já zase žila měsíc v neskutečném stresu.

Můj překrásný syn, zcela zdravý, zemřel měsíc před porodem.

Nemohu vysvětlit, ani popsat, co to s člověkem udělá, protože, kdyz jsem ho chovala v naruci a libala jeho tvar, zemřela jsem společně s ním.

Dala bych cokoli, abych zemřela já a ne on.
Dala bych cokoli, aby byl můj syn postižený. Ale aby žil.
Dala bych cokoli za to, chovat ho v mé náruči a vozit ho třeba na vozíku, ale vidět jeho úsměv a cítit vůni jeho kůže.

Věřte mi, že už mě nikdy, nikdo k odběru plodovky nedonutí.
Skutečně byste nemohly mít doma postižené dítě?
DOkázaly byste nechat Vaše dítě dobrovolně zabít poté, co byste jedno pohřbily pod hromadu kamenů a chodily plakat na jeho hrob?
DOkázaly byste to s klidným svědomím udělat?

Pokud bych měla postižené dítě, opravdu by trpělo jiné či další sourozenci? Čím? ŽE by kolem sebe viděli handicap? Že by se museli zapojit? Že by si uvědomili o to víc hodnotu života? Že by se k lidem s postižením chovali "normálně"?

Když mé dítě skočí po hlavě do vody a zůstane do smrti postižený, také se ho nějakým způsobem zbavím? Protože by další děti trpěly??

NIKDY nemůžeme vědět, co přijde.
Člověk musí změnit svůj život, to ano.
Ale každý má právo na lásku.

MOžná nesouhlasíte, ale tohle je můj názor.

POkud by Vás zajímal celý muj příběh, podívejte se na nenarozenemiminko.cz.

Pajinka25
  • 
8.12.2010 8:22:06
"Kdysi dávno při pročítání informací na internetu o amniocentéze a následném čtení diskusí jsem se dozvěděla, že jedna maminka měla riziko Downova syndromu u svého dítěte 3:1. Při takovém riziku bych šla na amniocentézu i já. Přiznávám. Spát by mi to nedalo. Hranice je u mě zhruba 10:1. Od vyššího výsledku bych už možná nešla, ale kdo ví? Tuto situaci jsem nezažila, nemůžu soudit"

tenhle postoj autorky nechápu a připadá mi, že si protiřečí. Tvrdí, že by si ditě s Downem stejně nechala a že nechápe postoj maminek, které by to neudělaly, ale jakmile by bylo riziko 3:1, tak by najednou na amnio šla? Proč??? Když to pro ní nemá význam? jestliže bych byla rozhodnutá si dítě nechat, tak mě nebude zajímat ani kdyby to vyšlo 1:1, nebo snad ne? Jo a nějaký kecy, že se dítě narodí předčasně a pak se vina svalí na amnio, které proběhlo kdo ví kolik týdnů před tím - z toho teda taky kvetu. Předčasný porod např. dejme tomu třeba v tom 7. měsíci nemá s amnio, která se provádí někdy ve 4. měsíci nic společného. Po 3 měsících od amniocentézy nemůžete svádět předčasný porod právě na amniocentézu.
Pajinka25
  • 
7.12.2010 20:01:56
já myslím, že nejsi z pravěku, prostě jen máš svůj názor a já ho s tebou sdílím. je to každýho věc. Včera jsem sledovala jeden dokument o ženě, která měla při první těhu špatné triply a nakonec byl chlapeček zdravý, jen má jednu ledvinu, ale plně funkční. Když byla těhotná podruhé, odmítla tripl test, protože se prý nechtěla stresovat a když se holčička narodila, zjistilo se, že má DS. A docela mě rozčílilo, že pak ta ženská sedí jak uzlíček neštěstí a brečí do kamery, co jí to vlastně potkalo. Ale pak zase tvrdí, že by si jí stejně nechala, i kdyby to věděla. Tak co si o tom pak má člověk myslet, buďto jsem rozhodnutá, že to tak chci, ale pak si nemůžu stěžovat, pokud to nechci, mám volbu. Já osobně nejspíš půjdu na amnio i v případě dalšího těhu a znám plno žen, které šly dobrovolně, i když nemusely. Taky se na to dívám tak, že dokud nedržím miminko v náručí, můžu se vlastně rozhodnou jakkoli, je to pak sice smutné, když už cítíte pohyby a najednou se to zkrátka ukončí, ale rozhodně to není o sobeckosti matky. Vždyť ty děti jsou na světě chudáci.
7.12.2010 16:35:39
Sobec nejsi, obdivuji Tě, a myslím si že na tom je kus velky pravdy, jak máš jednou dítě,nebo více dětí zdavych a najednou by melo přijít dítě např. s DS nebo jinak postižený, život ti to bezpochyby zkomplikuje, ovlivní, omezí, finančně to zatíží a ono fajn - Ty se třeba uskromníš a obětuješ, ale zbytek rodiny to odnáší a otázka je, zda to je - bylo třeba? já čekám na vysledky, doufám, že to dopadne dobře, ale kdyby ne, tak si dítě nenechám. Mám krásnýho zdravýho kluka co má 4 roky, a neumím si to představit jinak. kdyz se neco semele v průběhu života, pak je jasný, že se člověk přizpůsobí, ale jít do toho vědomě od začátku a uvědomit si dopad na druhé sourozence a rodinu jako takovou, tak já zas nejsem tak sobecká abych si řekla, že "já" si to dítě nechám a postarám se, když musím vedět, že se to bude týkat i těch ostatních. Je to téma širokého rozsahu a jsou samozřejmě různý typy formy postižení DS, ale představit si že zrovna mám tu agresivní formu a těžkou formu, ne děkuji..... dokud se miminko nenarodí a nemam ho v naruči, tak jsem schopna se tak rozhodnout. spousta matek by si dítě nechala, ale spousta také ne....každy mame pravo výběru. já jsem zastáncem drsné přírody, slabí a nemocní jedinci nepřežívaj.... jsem asi "z pravěku".
7.12.2010 16:24:29
tak to je nás více, já jsem ve Španělsku, triple test mi vyšel dobře, nicmene na utz ve 20tt mi mimču odhlalili dve cysty v hlave, taky neco u srdička a malou dilataci ledviny, tak jsem dnes byla na odběru plodovky a za tyden se dozvim víc. mam čtyřleteho zdraveho krasneho kluka, neumim si představit dítě jinak. a taky to, jak by to ovlivnilo cely budoucí život naší rodiny, y meho zdravého syna...ty úvahy maminek, ktere jsou 100% rozhodnuty si díte s downem nechat, taky moc nechapu. to že nekde nejaka Deniska s DS vydala kuchařku neznamena že jeji dite s tímto postiženim by bylo stejne užasne, forem postižení je spousta, pro mě cokoliv kde je duševni porucha nepřipada v úvahu, v přirodě slabí jedinci také nepřeživaj, je to daný přírodou odjakživa a nasilim a vědomě si takovéto nezdravé dítě pořidit, to je u mně hloupost.jsem rada že jem na amniocentezu šla, a budu věřit, že vše dopadne dobře:))
Pajinka25
  • 
7.11.2010 17:34:58
ahojky tak jsem si pročetla všechny příspěvky a koukám, že co člověk, to názor. Mě je 25 let, jsem v 25. týdnu a v 18. týdnu jsem podstoupila amniocentézu a to hned ze dvou důvodů. Jednak mi vyšel hraniční tripl a za druhé přítel má v rodině mutaci genu delta f508, tedy genetickou dispozici pro cystickou fibrózu. Já jsem musela být otestována na případné mutace genu, protože kdyby se mutace našla i u mě, hrozilo by, že malý bude mít už cystickou firbózu jako takovou. Naštěstí výsledky z amnia dopadly dobře v obou případech, Down nám nehrozí a co se týče CF, malý po příteli zdědil nosičství, takže mutaci v sobě má taky, ale to nic neznamená, pouze jeho budoucí partnerka bude muset projít těmi vyšetřeními, kterými jsem prošla já. A co se týče amnia............jsem ráda, že je něco takového možné. Já bych si zkrátka postižené dítě nenechala, ať se to někomu líbí nebo ne (i když je to naše první mimi). Obdivuju všechny matky, co do toho jdou, ale všechny prostě takové nejsme. Navíc si nemyslím, že amnio je jen zdrojem příjmů nemocnic, mě do toho nikdo nenutil, pouze mi to doporučili a já to udělala pro svůj klid, protože jsem se nechtěla stresovat do konce těhu. Navíc co se týče rizika potratu, sice tam je, ale většinou k tomu dojde v případě, že už nějaké komplikace předtím byly - krvácení, předchozí samovolné potraty, ZT apod. V případě, že vše probíhá tak jak má, je riziko téměř nulové.
A. Stark
30.9.2010 17:58:33
Nesmysl. Co myslíte tou důstojnou smrtí - potrat resp. inijekce a následný porod mrtvého dítěte (plodu), které ani nepohřbí? To není důstojné. Tento Váš názor je VELMI nebezpečný, závání to, tím, že se budeme zbavovat lidí, kteří dle Vašich slov nemohou "žít plnohodnotný život", hlavně aby měli důstojnou smrt (a kdo určí kde je hranice mezi těmi, kteří mohou a nemohou žít plnohodnotný život, dost relativní ne? ) Co třeba vozíčkáři, mají plnohodnotný život? Já myslím že mohou mít. Zeptejte se - když se oháníte svými znalostmi o novodobých koncetrácích a životu postižených - zda některý člověk s Downovým syndromem nechce žít. Važte slova.
A. Stark
30.9.2010 17:41:04
Mám (až na malé odchylky) stejnou zkušenost. I nám vyšel pozitivní tripl, s tím rozdílem že riziko Downova syndromu bylo - dle jedné metody 1:290 a dle druhé metody 1:12. My jsme navíc absolvovaly podrobnější ultrazvuk srdíčka, neboť děti s Downovým syndromem mají z 50 % srdeční vady. Vyšel dobře. Amniocentézu jsem odmítla - nic neřešila, dítě bych si stejně nechala (což ovšem nedokázala pochopit sestra na příjmu v Podolské porodnici, která se znechuceně vyptávala proč že jsem nešla na amniocentézu, že jsem to patrně nedomyslela). Ani já nechápu, že je to pro některé rodiče nepřekonatelný problém postarat se o své postižené dítě, říkám si kam by taková selekce "nepovedených" dětí mohla v budoucnu až zajít (něco jiného je nemoc, kdy by dítě mělo trpět nebo žít jen krátce např. Edwardsův syn., tam jsem pro přerušení). Dcera žádný Downův syndrom nemá, je šikovná a dělá nám radost.
Pavla
  • 
14.9.2010 17:21:10
Nikdo z nás si nepřeje, aby se mu narodilo postižené dítě. Kdyby mi osobně hrozilo z tripple testu podezření na postižení dítěte, tak bych na potrat nešla. Vím, že by to bylo asi hrozně těžké, pro mě i pro manžela se s takovou situací smířit, ale na druhou stranu - jednalo by přece o NAŠE dítě. A sáhnout mu na život jen proto, že by mohlo být postižené... Proto bych se v první řadě snažila na ně dívat jako na naše dítě a v další řadě až na to, že může být postižené.
Kdyby mě chtěl manžel kvůli tomu opustit - tak upřímně řečeno - zač by stál takový manžel? Naštěstí takový není :-)
Jinak tripple test jsem odmítla právě kvůli tomu, abych se v případě nějaké odchylky nemusela celou dobu těhotenství stresovat.
Jana, tři děti
  • 
31.8.2010 19:33:10
Souhlasím s článkem i tímto názorem. U našeho třetího dítěte jsem po tripple testech měla úplně stejný výsledek rizika Downova syndromu, 1:270. Po screeningu v 1. trimestru to bylo jen 1:1200, po konecnem UZ ve 20. týdnu ještě finálně snížené na 1:500. Bylo mi 38 let, to hrálo velkou roli. Amnio mi bylo doporučeno. Po zralé úvaze, porovnání rizika potratu 1:100 vs. riziko Downa, jsme se rozhodli na amnio nejít. Naštěstí jak lékař v Genetu, tak naše genetička byli oba milí, vstřícní a v podstatě souhlasili s našim závěrem.

No, musím přiznat, že jsem si na riziko občas vzpomněla, ale nijak zvlášť jsem se tím pak už nestresovala. Přesto jedna z prvních věcí, kterou jsme s manželem po porodu kontrolovali, bylo právě postižení Downovým syndromem. Náš syn je zdravý.

Myslím, že je dobré si uvědomit, že čísla jsou čísla, že pokud lékař říká, že riziko potratu pri amnio je mizivé, pak nevím, jak by definoval "mizivost" rizika Downa v mém případě. Riziku Downa se totiž ještě násobí jakýmsi pocitovým koeficientem, že Down je katastrofa. Přitom porovnání čísel mluví jasně.

jana
 Příspěvky 110 z 182 [Dalších 172 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.