| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Cesta za šťastným úsměvem II

 Příspěvky 110 z 58 [Dalších 48 >>]
16.8.2010 23:10:28
Mě rodiče taky vedli k tomu, abych koukala na to, co má člověk v hlavě (a ne na hlavě~:-D), je to správná cesta. Přeji hodně štěstí a jsem si jistá, že vše statečně zvládnete. O roštěpu bříška slyším poprvé, i když jsem věděla, že roštěp může být na více místech. Je to zajímavý.
Ježiška
  • 
16.8.2010 22:50:28
krásnej článek, rozhodně dost povzbudivej...mám dceru s levostranným rozštěpem rtu a čelisti a nebylo dne, kdy bych litovala, že jsem nešla na potrat, je nádherná, nejen vzhledem, ale i na srdci. je jí sice necelých 9 měsíců, ale každým den se s ní neuvěřitelně zasmějeme..vždyť co je krásnější než upřímný dětský úsměv, který čiší převážně z očí? maminky, které tady píší o potratech, některé názory jsou přemrštěné, je na nich znát sobeckost pisatelek a chytrost, i když o těchto vadách znají z doslechu. Já o potratu neuvažovala, možná bych nad ním zapřemýšlela, kdyby héo doprovázela nějaká související vada, které rozhodně nejsou banální, ale v té době jsem cítila pohyby a bylo by to nejstrašnější rozhodnutí...každopádně, nelituju, díky Hance Broulíkové jsem byla připravená na vše, než jsem šla do porodnice, měla jsem vše nastudované, viděla jsem spoustu fotografií a prakticky nic mě nerozhodilo...nyní nás čeká operace čelisti kolem 8. roku, ale já se jí nebojím, dcera vše zatím nesla velmi statečně a navíc jsme rozhodnuti vést ji k tomu, že záleží na tom, co má v hlavě a ne, jestli má nad rtem jizvičku...kolikrát jsem viděla krásné lidi, ale jen pokud mlčeli, jakmile promluvili, jejich krása byla ta tam. Rodiče, zjistěte si předem vše od maminek, co s tím mají zkušenosti...Ještě dodatek, v porodnici se mnou ležela maminka, jejíž dceři diagnostikovali rozštěp bříška, tzn. že měla vyhřezlá střeva...holčička po porodu podstoupila několik operací, ale je v pořádku a krásně roste
15.8.2010 13:07:37
O tom jsem nevěděla, to je zajímavý, ale s rozhodováním o tom, jestli jít na potrat, nebo ne, tohle nemá co do činění. I když je to nová informace (pro mě) o roštěpech - jak jsem říkala, o roštěpu páteře já skutečně moc nevím, jen to, že to může být pěkný průšvih, když je v té nejhorší formě.
MarkétaP + 4 dcerky
15.8.2010 9:27:21
Není. Spousta lidí má okultní (skrytý) rozštěp páteře, přikrytý kůží, o kterém se dozví třeba až v pětapadesáti na rentgenu, když začně mít (věkem dané) potíže s pohybovým aparátem a jde na nějaké vyšetření. Vím to od genetiků, kteří se rozštěpy zabývají, o pár let později to takhle našli mému tatínkovi.
15.8.2010 1:47:12
Krásný. Mluvíš mi z duše ...
15.8.2010 1:39:43
Omlouvám se za chytračení, koukám, že už jste si to navzájem vysvětlili~3~
15.8.2010 1:35:21
To je sakra rozdíl, jestli má mít dítě roštěp rtu a patra nebo roštěp páteře. Jednu holku s roštěpem páteře jsem poznala, ale i přes to, že žila, tak většinu času po nemocnicích, i když celkem normální život (na vozíčku), ale co vím, tak většina roštěpů páteře je neslučitelná se životem.
14.8.2010 22:19:30
Ahoj, máme s manželem v péči šest dětí, které mají každé různou diagnozu, kterou by patrně slabší povahy, kdyby ji znaly předem, řešily potratem.
Naštěstí jejich biologické matky je jen odložily a tak se dříve či později dostaly k nám.
Chci jen říct všem, kteří koketují s myšlenkami - s tím bych na potrat šla a s tím ne - že všechny naše děti jsou skvělé, šťastné a i své zdravotní nedokonalosti zvládají s přehledem.

Nejvíc asi nejmladší, který má právě polemizovaný rozštěp páteře to zvládá senzačně, právě je po těžké operaci kyčle a těší se, že se začne postavovat :-)
Jeho úsměv okouzlí každého.
A zvládá normální školu, v září jde - vlastně jede - do druhé třídy.

Tož tak :-)
14.8.2010 22:14:19
Taky jsem "roštěpáček". A když čtu některé názory, jsem ráda, že jsem se narodila už před 33 lety, a mí rodiče o roštěpu předem nevěděli, i když si nemyslím, že by zrovna oni šli na potrat.
Ani si nepamatuji, na kolika operacích jsem přesně byla, bylo to něco mezi 12 a 15. Vždy jsem měla štěstí a narazila na dobré lékaře a zdravotnický personál - a že jsem jich ve Vinohradské nemocnici za tu dobu potkala hodně. Pamatuji se, že jako malá jsem byla velice statečná, a vše jsem snášela dobře - přestože se to s dnešní dobou nedá srovnávat, protože každá operace vyžadovala 2-3 týdenní hospitalizaci na dětském oddělení, kam nesměly návštěvy, takže to pro nás bylo opravdu krušné - 3 týdny nevidět rodiče! Když jsem byla větší, věděla jsem, že nemáme penízky nazbyt a ze 100 km vzdáleného bydliště by za mnou naši stejně jezdit nemohli, takže jsem to snášela líp. Zato operací jsem se bála víc a víc, čím jsem byla starší, a vzpomínala na to, jaká jsem byla ve 4 letech hrdinka.
Nutno ještě podotknout, že mám oboustranný roštěp rtu i patra, a také mám dispozici ke špatnému hojení jizev, takže na mně ty dvě "čárky" pod nosem budou znát vždycky~:-D.
Když přemýšlím o svém dětství, nejhorší to bylo na základce a střední škole (děti umí být opravdu zlí), což vyvrcholilo pubertou, to jsem někdy měla pocit, že bych se přemísťovala radši kanálama. Snažila jsem se na tom najít také něco dobrého, a tak jsem to brala i jako filtr na "lidskou blbost". Po dosažení plnoletosti jsem se setkala už s minimem lidí, kteří by mi tuto vadu na mém obličeji připomněli. V práci ani v osobním životě mi to rozhodně nevadí, a myslím, že žiji poměrně plnohodnotně. Mám dvě zdravé děti - samozřejmě, že jsem v těhotenství trnula strachy, aby po mně nezdědili roštěp, každý si přeje mít pro své děti život co nejjednodušší. Řešila jsem to konzultací na genetice půl roku před plánovaným otěhotněním. Rady, které jsem tenkrát obdržela jsem do puntíku uposlechla, a obě početí opravdu plánovala, (včetně kyseliny listové 3 měs.před otěhotněním, těhotenských vitamínů a vyhýbání se v 1.trimestru všem možným rizikovým faktorům, jako je vit.A, různé chemikálie, teplé koupele, ...), byla jsem poučena, že roštěp rtu a patra může vzniknout již okolo 30. dne těhotenství, což většina žen ještě ani neví, že je těhotná. V obou těhotenstvích jsem byla ve 20 tt. na genetické konzultaci, kde jsem se dozvěděla, že jsou děti zdravé.
Chci dodat trošku optimismu maminkám dětí s roštěpem tím, že dnes už je přeci jenom lékařská věda o 33 let vyspělejší, než byla za mně, a hlavně Vaše děti nemusí trpět dlouhým oddělením od rodičů při hospitalizaci, což bylo pro mě tenkrát nejtěžší. Věděla jsem, že kdyby se mi mělo narodit dítě s roštěpem, rozhodně bych ho chtěla, a snažila se ho podržet svými zkušenostmi.
Ronja
  • 
13.8.2010 19:49:59
Bezvýhradnej souhlas.
 Příspěvky 110 z 58 [Dalších 48 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.