| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Děti versus stáří

 Příspěvky 110 z 32 [Dalších 22 >>]
Šárka,2 děti 19 a 12 let
  • 
1.8.2010 19:42:47
Souhlasím,že někteří starší lidé mají své vrtochy.Myslím,že pokud se snažíme pochopit proč ty své vrtochy mají tak můžeme přijít na to,že jsou buď nemocní a nebo takové vrtochy měli už než zestárli.Pokud jsou jiní než my jen proto,že je to vlivem nějaké choroby,ať už vlivem demence nebo jen proto že jsou nešťastní,že mají bolesti při své nemoci je to pochopitelné.Já pracuji v nemocničním zařízení kde ,poznávám různé lidské osudy a někdy mi je z těchto osudů smutno.Ale když vidím,že po zlepšení zdravotního stavu pacienta si ho berou příbuzní do domácí péče tak mám radost,že se zase našli lidé kteří se chtějí postarat o své staré rodiče.Většinou se pozná rodina už za hospitalizace pacienta,pokud chodí často ,někdy dokonce i denně na návštěvy za svým příbuzným tak je poznat ,že jim na nich záleží.Jsou bohužel i takoví pacienti kteří mají návštěvu jednou za čas,přesto,že jejich děti mají čas za nimi zajít ,protože jsou bez zaměstnání.Pak se nedivím,že jsou někdy tito staří lidé nerudní a hašteřiví,protože je jim líto,že na ně vlastní děti kašlou.Vždy s takovým člověkem promluvím aspoň pár hezkých a povzbuzujících slovíček a ještě se mi nestalo,že by na mě byli tito lidé zlí nebo se na mě zle utrhli.Mám veliké pochopení pro seniory ať jsou zdraví nebo nemocní.S bratrem jsme několik let pečovali o naši těžce nemocnou maminku a věřte, že to vůbec nebylo lehké skloubit denní 24 hodinovou péči o maminku a starost o rodinu.Slib který jsme mamince dali,že se o ni postaráme jsme dodrželi.Myslím,že jsem své 2 děti ani nemusela učit že mají mít úctu ke stáří,svým příkladem jsem jim řekla více než četbou tun teorie.Nic na světě nenahradí obyčejnou lidskou slušnost a úctu k lidem jako takovým.Stačí tak málo,jen pomoci tomu kdo to potřebuje a k tomu přidat úsměv.Úsměv je světlo,které při pohledu do očí naznačí ,že srdce je doma.
Lenka nové
31.7.2010 22:46:02
Ano, nejen děti by se měly učit, že staří lidé potřebují pomoc a že jsou jsou častěji mrzutí a mají své vrtochy, ale hlavně senioři by měli být vedeni k tomu, aby pochopili, že že se vše nemusí točit jen kolem nich, že i mladý člověk může být unavený, že má většinou větší starosti než oni a že si musí úctu, kterou vyžadují, taky trochu zasloužit. Bohužel mám letité zkušenosti se seniorskou škodolibostí, sobectvím, žárlivostí a zlomyslností.
Brusinka14
31.7.2010 20:01:15
Proč by se děti nemohly poučit, jaké problémy mohou starší lidé mít?S něčím se každý setká v rodině nebo sousedství, ale něco z praktické zkušenosti nezná. A pokud o něčem nevím, pak se nemůžu správně zachovat i kdybych chtěla!
Proč jsou dobré praktické zkušenosti? Protože právě to si lidé nejlépe pamatují. Nevím, jestli mají děti v Německu nařízeno, kterým lidem musí pomáhat. Účelné by bylo, aby to byli spíše lidé, které neznají. Aby se seznámily s větším množstvím lidí, kteří mají různé problémy. V tom Německu je to koncipováno jinak, to je pravda. Já bych byla pro to, aby dlouhodobá pomoc určitému člověku byla dobrovolná.
31.7.2010 14:36:21
Přesně tak, Simčo. Také nevím, proč si někdo zaslouží úctu jen proto, že je starý. Mít určitý věk není žádná zásluha. Spíš si myslím, že by měla být celková slušnost mezi lidmi. Bohužel tady u nás na severozápadě Čech té slušnosti moc není - a to ani mezi starší generací ani mezi mladší. ~a~
Simča, 2006+2007
  • 
28.7.2010 23:26:10
Přesně tak, já se snažím ctít bez ohledu na věk, ale s ohledem na člověka konkrétního. Když mě ve druhým už viditelným těhu s kočárkem straší , s odpuštěním, babka odstrčila a sedla si v busu na místo pro kočárky a ještě mě prudila, když jsem jí slušně řekla, že to místo je kočárkům vyhrazený, tak taková si mou úctu nezaslouží. Stejně jako ti, kteří dobíhají MHD s holí v podpaždí a pak najednou z ničehonic začnou kulhat... tak v takovým případě i já jsem unavená a nemocná. Možná jsem hnusná, ale někteří si za to můžou jen a jen samy.Ale pokud vidím, stařenku nebo stařečka, jak se pokorně drží tyče, tak neváhám a na sedadlo i doporovodím.
28.7.2010 11:12:23
neeee, děláš to právě výborně - ukazuješ svým dětem, že jsou staří lidé různí, a že ne všichni jsou starý parchanti... že sousedka ob patro je fajn babička, a baba nad váma babizna - stejně tak kluk v lavic je kámoš, a kluk za mnou je hajzl
a vo tom to je :-D
musíš je naučit vnímat rozdíli mezi hajzlem a nehajzlem ~6~
Irena
  • 
28.7.2010 11:04:01
Nám se stalo v plné tramvaji, že manžel držel na rukou našeho 2letého synka a stál.Bába, co seděla pod nimi, se na manžela osopila,ať si jde někam jinam, protože ji náš brblající třesoucí se synek obtěžoval (do paní nekopal, na to manžel dával pozor). Na to se zvedla jiná stará paní a řekla manželovi, ať si s malým sedne :-) bylo to jako políček pro tu protivnou bábu. Takže je to o slušnosti lidí.
Irena
  • 
28.7.2010 10:59:28
To pak můžeme holčičky od školky připravovat na to, že budou rodit a bude to bolet atd :-) vše chce svůj čas. Nevidím důvod proč učit úctě ke stáří - učit o úctě naprosto ke všem a o pomoci slabým a nemocným - to totiž nemusí být jen starý člověk.Někteří staří se pak rádi pasují do role těch "nej" kteří mají na vše právo, i když jsou stále zdraví a soběstační.Také se chování, návyky a kondice důchodců s pokrokem mění.Moje babička byla už v 50 děsně stará,že by si vzala džíny nebo šla ke kadeřníkovi nebylo myslitelné.Šetřila na pohřeb a chodila na hřbitov. A bylo to normální.Dnes 70letí jezdí na dovolené, na kola, vzdělávají se.Navíc,co vidím, drtivá většina rodin má dědečky a babičky, to je snad pro děti nejlepší škola a příklad, že lidé stárnou.Je mnoho příkladů, že se mladí chovají špatně ke starým...ale bohužel je také mnoho případů, kdy bába zničila mladým manželství,vyštvala sousedy z baráku atd.
Pawlla
28.7.2010 9:13:53
Lído,co k tomu říct?Pořád si myslím,že je to o lidské povaze a ne o věku.Nebo si myslíš,že někdo,kdo je schopný zhodit kočárek s dítětem do silnice,byl za mlada slušný člověk?Já si to nemyslím.
 Příspěvky 110 z 32 [Dalších 22 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.