| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Můj porod U Čápa

 Příspěvky 110 z 116 [Dalších 106 >>]
1.8.2010 22:35:07
A víte že vykapání očiček není vůbec potřeba? Sono ledvin a kyčlí se udělá pár dní po porodu, stejně musíte být v péči nějakého pediatra.
kili
  • 
12.7.2010 8:36:49
některé potíže vznikají postupně, jiné náhle a nečekaně. Protože u novorozence s poruchou postnatální adaptace, ať již náhle nečekaně nebo postupně se rozvíjející, jde o čas - o minuty a někdy o vteřiny, je jeho šance na patrřičnou pomoc doma nesčetněkrát menší než v nemocnici.
MarkétaP + 4 dcerky
12.7.2010 0:12:56
Kja, ano, dost toho je normálně popsané v lékařské literatuře (například rozvoj hypoxie a jak se projevuje na postupných alteracích srdečného rytmu, různé stavy rodičky jako hellp syndrom, eklampsie apod, které mají buď pomalý nástup v hodinách (tj. převoz k zásahu bez problémů) nebo v sekundách, a pak obvykle vysokou úmrtnost i v porodnicích). To, že o tom nevíš ty jako pacient, moc neznamená, neb min. v našem zdravotnickém prostředí není zvykem pacienta jaksi o všem, co se s ním děje, informovat.

Navíc je poměrně dost komplikací, které se vyskytují statisticky častěji u medikovaných resp. intervenovaných porodů. Např. dirupce plodových obalů zejména v časných fázích otvírání vede k častějšímu operativnímu ukončení porodu pro tíseň plodu. Injekce/infuze oxytocinu, praktiky jako kristellerova exprese (tlačení na břicho), manuální popotahování za placentu apod zase k častějšímu vyššímu krvácení. Na to existuje poměrně dost různých studií, některé najdeš třeba na cochrane.org. Hrubě řečeno v porodnici si můžou "dovolit" víc drsnějších zásahů, protože na ně mají "kompenzační mechanismy" - můžou provádět intervence vedoucí k vyššímu krvácení, protože jak jsi správně vypozorovala, umí (musí) je i rutinně řešit. V případě domácích porodů / neintervenovaných porodů v intimním bezpečném prostředí kdekoli k takovýmto intervencím nedochází, četnost podobných komplikací je tudíž nižší. Navíc na rozdíl od nárazového sledování v porodnici (PA obvykle s rodičkou není po celou dobu, ale přijde třeba jednou za (půl) hodinu zkontrolovat, udělat záznam na monitoru) je u domácího/jako domácího porodu rodička sledována v podstatě kontinuálně (všemi smysly PA plus občasným poslechem ozev), takže nejčastější komplikace třeba na straně dítěte dovede snáze a dříve zachytit a rodičku převézt.
Kja
11.7.2010 22:23:23
To je nekde v literature popsane, ze komplikace se vyvijeji postupne? Nechci byt ironicka, skutecne me zajima, jestli je to vic nez jen "obecne znama pravda".

Ja jsem poprve rodila ve 20, po absolutne bezproblemovem tehotenstvi jsem rodila v terminu, bez medikace, hladky porod trvajici cca 8 hodin od prvnich stahu, dite zdrave. Ve treti dobe se neco zvrtlo, a ztratila jsem 2 litry krve. V nemocnici si s tim poradili, ale nechci vedet, jak by to dopadlo doma. A jeste minutu pred tim nic na problemy neukazovalo. Mozna ze jsem vazne rarita, byt se tehdy personal tvaril rutinne. Tak bych si o tom rada precetla nejake statistiky.
8.7.2010 21:53:46
Na Vrchlabí jsem taky slyšela jen chválu, pro 1. porod jsem tam byla registrovaná, ani nevím, proč jsem nakonec jela na Bulovku - asi proto, že jsem tam chodila na předporodní kurs a cítila jsem se tam víc "jako doma". V době mého 2. porodu bylo zavřené - doteď nevím, jestli bohudík nebo bohužel - asi bych se taky jinak rozhodla spíš pro něj než pro domácí porod~d~. Každopádně gratuluju k novému miminku~x~
Autorka
  • 
8.7.2010 19:44:42
Jsem přesvědčená o tom, že bohužel spousta komplikací jsou následky zásahu do porodu a nepřirozenosti porodního procesu, jak je dnes realizován zejména v nemocnicích. Snažila jsem se to popsat v článku. Věřím, že se opravdové komplikace projeví, pokud porod je přirozený, a to většinou jeho zastavením, znejistěním maminky, prostě to poznáte, že to není v pohodě. Pak je řada komplikací jako důsledek nepřirozeně vedeného porodu - a ty přicházejí i náhle, stejně jako náhle a rychle je zasahováno do porodu. S tím souhlasím, proto jsem do porodnice jít nechtěla. Protože pravděpodobnost komplikace v přirozeném porodu je malá, zatímco pravděpodobnost komplikace při porodu v nemocnici je docela velká.
kili
  • 
8.7.2010 8:19:29
Jednak pojem indikace komplikace je poněkud svérázný ve věcech lékařství, inikace tu znamená určení léčby či vyšetření. Ale budiž, obecně slovo indikace může znamenat údaj, zjištění. Někldo Vám možná napíše, že komplikace jsou vzácné. To je ovšem skutečnost,. které je nanic tomu, komu se přihodí. Někdo Vám možná napíše, že při komplikaci ani porodnice nemusí pomoci, ale každý soudný chápe, že přece jen je pomoc dítku poskytnutá lékařem s potřebným vybavením kvalitnější, než pokusy o pomoc bez vybavení a znalostí někde mimo nemocnici. Také Vám možná někdo sdělí, že při vzniklé potřebě pomoci lze zajet do nemocnice, jenže je třeba si uvědomit ztrátu času, která rozhodne o životě a jeho kvalitě. Nejsou žádné přesné statistické údaje o výsledcích porodů doma ani o výsledcích plánovaných porodů doma. Párkrát za rok se objeví v médiích nějaká zpráva o koomplikaci či úmrtí při porodu doma, to se ale nedá dost dobře vyhodnotit statisticky. PA, které provozují porody doma, si raději žádnou statistiku nevedou. Čelná představitelka jejich uskupení sice proklamuje, že se nemůže nic stát a že se dá poznat problém předem, ale ani jí se to párkrát příliš nepovedlo. Při nízkém počtu doma odvedených porodů PA nemají řádné zkušenosti a dovednosti v péči o novorozence s poruchou postnatální adaptace. Vaši rozvahu a rozhodnutí mám za správné. Určitý dyskomfort nemocničního prostředí není dostatečným důvodem k vystavení novorozence risiku promeškaného času k řádné péči. Risika jsou ve všem, ale jejich míra je různá.
8.7.2010 3:22:34
...lépe bych mé pocity nevyjádřila. jsou naprosto stejné a také bych se ráda dozvěděla něco více o té "očistě". dík. li.
8.7.2010 3:18:28
...úplně přesně! cítila jsem to stejně. dík.
MarkétaP + 4 dcerky
7.7.2010 23:06:14
Kupodivu ne, skutečně nečekané komplikace jsou velmi vzácné a pokud se vyskytnou, je záchrana problematická i v porodnici. Většina komplikací se postupně rozvíjí a lze zachytit signály během porodu a rodičku převézt do porodnice (sledování stavu rodičky a plodu zdravotníkem je i u porodu doma normální a možnost transferu do 20 minut je podmínkou domácího porodu).
 Příspěvky 110 z 116 [Dalších 106 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.