| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Dárek, nebo úplatek?

 Příspěvky 110 z 172 [Dalších 162 >>]
Iva - svobodná
  • 
23.6.2010 12:57:43
A co třeba když to tak nebude bude trest, zákaz, a pod.... místo úplatku malá výhružka?? :-)~z~
17.6.2010 9:01:23
Pawllo, díky. Koukám, že musím změnit terminologii~;). Zas nám v tom ti odborníci udělali guláš:-). ALe souhlasím s Janinou, že zaběhlé jsou jiné názvy a tak to bude akorát zmatek...
Pawlla
17.6.2010 5:36:36
Janino,přesně,napsala jsem,že měla učitelka použít autoritativní přístup a byla jsem nařčena,že chci mlátit děti rákoskou~t~Ono vůbec slovo autorita je dneska spíš nadávka a to taky není dobře.~a~
JaninaH
16.6.2010 21:33:04
Aha, dík, jak říkám, jsem naprosto "out", co se týče terminologie.
Ale stejně mám pocit, že když se řekne "autoritativní výchova", budou to stejně laici chápat spíš tak, jak jsem popisovala, tedy jako "styl rákoska". Stejně jako pojem liberální výchova je chápán spíš jako ne-výchova.
J.
Pawlla
16.6.2010 21:18:21
Jo a patří to do rozdělení rodinné výchovy,ne školní.
Pawlla
16.6.2010 21:04:11
Janino,to co popisuješ Ty se teď nazývá autoritářská výchova:-)Mám aktuální učebnici.
JaninaH
16.6.2010 20:41:34
Pawllo,
to se opravdu tak teď učí? Nerýpu, jen se ptám, opravdu mě to zajímá.Studovala jsem pedagogiku v 80.letech a učili jsme se něco úplně jiného, zhruba tohle (z učebnice Psychologie pro učitele, autor Jan Čáp):
Při autokratické (autoritativním, dominantní) výchově vychovatel mnoho rozkazuje, hrozí a trestá, málo respektuje přání a potřeby dětí, má pro ně málo porozumění, jednoznačně determinuje žáky svými zkušenostmi, úsudky a rozhodnutími, poskytuje jim málo samostatnosti a iniciativy.
Možná se chápání výchovy tak posunulo, že pro výše popsaný styl výchovy už není ani název a za autoritativní se považuje to, co popisuješ ty.
J.

Pawlla
16.6.2010 20:19:22
Autoritativní výchova
Vyžaduje od dětí,aby se chovaly rozumě a společensky na úrovni odpovídající jejich věku a schopnostem.Je to styl vřelý,pečující,zajímající se o názory a city dítěte.Rodičovská rozhodnutí jsou dětem zdůvodňována.
Chování dítěte-nezávislé,sebeprosazující,kamarádské vůči vrstevníkům,spolupracující vůči rodičům,zdravě usilující o co nejlepší výkon.

Tohle je ta škaredá autoritativní výchova.
Myšutka*
16.6.2010 18:09:52
Milado, já jsem vyjmenovaná slova považovala za hrůzuještě v osmé třídě. Diktáty jsem měla pravidelně za 5. A mám dneska vystudované dvě VŠ a doktorát. Prostě každý považuje za těžké něco jiného. Věřím tomu, že mé dítko jednou v klídku vystuduje, ale teď je pro něj problém se s porvat s touhle látkou. Zato už chápe zlomky a jako jediná napsala písemku z dějepisu pro pátou třídu bez chyby (je třeťák a byla tam náhodou u písemky místo plavání)
16.6.2010 1:50:27
Přečetla jsem článek a diskusi až sem a udivuje mě Pawlo, že cítíš jako příkoří a ublížení manipulaci s dítětěm v případě uklízení a zároveň nevidíš tu manipulaci se zajíčky a slíbením odměny za vysvědčení a úkol a kdoví co.Nevím, jestli si to psala zrovna ty, možná ne- ale věta účel světí prostředky- mi právě připadá vrcholem demagogie.

Jinak jsem pro střední cestu, mám syna se spoustou diagnoz a taky mi byl doporučovaný systém odměn za splněný úkol- ale zatím se z toho snažím vybruslit jinak. Uznávám, že nějáké vysvětlení o prospěšnosti a smysluplnosti čtení atd. je mu šumák. podávám to autoritativně tak, že teď je čas na školní ůkoly a procvičování, že když se učím něco nového musím to procvičovat, opakovat a pak má čas na zábavu podle své chuti. Docela často mu něco malého kupuju , někdy jen tak, někdy pro radost, když měl špatný den a někdy na oslavu nějákého úspěchu- hlavně odvahy. To je asi taky odměna, ale není slibovaná dopředu ani nezáleží na výsledku.
Pro mě je v pohodě dát dítěti klidně i dárek na konci školního roku, ale prostě bych to nepodmiňovala tou známkou. Že se snaží přece vidím každý den- zatím se s ním učím.
 Příspěvky 110 z 172 [Dalších 162 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.