| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Jirka a my - můj vlastní příběh

 Příspěvky 110 z 34 [Dalších 24 >>]
1.9.2011 10:58:28
taky to mám jinak, občas se o naší zemřelé dcerušce bavím, občas mi to nevadí, ale nesmí to být moc dlouho, jinak se mi začnou vracet ty hrozné chvíle beznaděje, nemocnice, a zase špatné zprávy a zase špatné zprávy, to jak trpěla..... pořád mě to bolí (i po 12 letech)
nemůžu moc ani ty weby, kde se to probírá, dlouhá cesta atd. , mě to nepřináší úlevu, ale naopak se to ve mě všechno znova zjitří a je mi mizerně
chci věřit, že to tak mělo být, že teď už má klid a že to prostě byla její i naše cesta
Punťa
8.6.2010 19:00:27
Milá Dášo, i mně zemřel syn Jiří, před maturitou. Považuji za velmi důležité o těchto věcech mluvit, a to i tehdy, když nemáte pocit žádného zavinění. Nabízím Vám setkání; pokud projevíte zájem, dám Vám kontakt. Jaroslava
Gabča - 1 andělíček
  • 
7.6.2010 17:44:43
Plně souhlasím s Mili (maminkou 4 kluku a 1 holcicky).Nam nas 6 tydenni prvorozene dite zemrelo pred dvemi mesici a take je mi velmi lito, ze od te doby, co zemrel, se uz o nem nemluvi, pouze, kdyz ja nekde neco zminim. Predtim byl takovy zajem...Usuzuju to take z toho, ze si ostatni mysli, ze by me to ranilo, ale me spis zranuje to, ze se dela, jakoby tu vubec nebyl a on tu s nami byl 9 mesicu v brisku a 1,5mesice pote.
Ale kazda maminka je jina, ty, ktere se o tom nechteji bavit, tak na internetu nepotkavam, bo nemaji potrebu vyhledat o nasich milovanych andeliccich diskuzi. Ale zarazilo me, ze jsem na internetu narazila na spoustu maminek (1.zarazeni, ze jich je tolik), ktere se o tom chteji bavit(2.zarazeni, myslela jsem, ze takova jsem jen ja:) Tak su za to rada.
Jinak se plne podepisuji pod prispevek Mili. Kazda tu bolest nese, jak nejlip umi a leky na ni jsou ruzne, pro me je tim lekem o mem andilkovi mluvit.
Veverrka
7.6.2010 15:55:24
je pro Mili ( aby nedošlo k mýlce )
Veverrka
7.6.2010 15:51:53
Já bych si dovolila zajít ještě kousek dál, a to, co píšete, zobecnit. Myslím, že mlčení a potlačování je kontraproduktivní vždycky. Že určující není povaha, typ či nátura toho kterého člověka, ty to pouze ztěžují nebo usnadňují. Strach je odvrácená strana Síly ( HV ) a nikdy nepřinese pokoj. Obdivuji Vás za Vaši odvahu a sílu a snahu a..., a jsem ráda, že sklízíte, co jste zasela ~x~
Darina
  • 
7.6.2010 14:11:11
Dobrý den. Take si myslim, že společnost na smrt zapomína, mně tragicky zahynul syn v roce 2001 a ja zoufale hledala maminky se stejným osudem a našla až po letech na diskuzi maminek se stejným osudem a na setkáni s maminkami dlouhecesty. Takže mně pomohlo o tom mluvit, jak píše Mili nepopírat existenci mého syna, ja vzpomínam někdy i na tu osudnou vteřinu, ale více na to krásne co jsme spolu prožili. Je ale pravdou, že ta rána u mně ne a ne zacelit, ale díky svým kamarádkam se stejným osudem jsem fungujícim člověkem, což nějakou dobu po smrti syna jsem ani nebyla. Nebudťe na tu bolest sami.
7.6.2010 13:52:31


I já jsem ztratila blízkého člověka - před rokem mi umřel bráška, bylo mu 20 let. Nedokážu ani popsat, jak jsem tuto situaci prožívala. A bylo to i o to těžší, že sama už jsem matka. Jeho odchod jsem přijala až po roce, přesto to rozumově stále nechápu. Smrt je hrozná v tom, že je prostě definitivní. Ne jako když se vám někdo odstěhuje na druhý konec světa a můžete si kdykoliv zavolat.
Hodně o bráškovi mluvíme a vzpomínáme na něj, i když u toho tečou slzy. S jeho odchodem umřelo i něco v nás, na druhou stranu v nás dál žije.
Brášku vychovával jeho táta a myslím, že z téhle ztráty se nikdy nevzpamatuje. Bráška byl celý jeho život.

Okolí je "ohleduplné", protože zkrátka neví, jak o takových věcech mluvit, aby pozůstalí nesmutnili.

7.6.2010 12:55:37
Ještě si vzpomínám na jednu maminku, které zemřelo miminko při porodu a nedlouho potom se narodil její synovec a prarodiče pak neustále mluvili o tom synovci a dokonce odstranili vystavenou fotku té maminky s bříškem a místo ní tam dali fotku toho synovce. Ona to nesla strašně těžce, tolik si od svých rodičů přála, aby i její dítě uznali za své vnouče, myslím, že to i dost narušilo jejich vzájemné vztahy.
Hodně maminkám vadí právě to popírání existence tím, že je přecházena mlčením, že se odstraní jakákoliv vzpomínka na dítě apod.
Ale znovu připomínám, že mnoha maminkám, ale ne všem, jsou i takové, které takový přístup zase potřebují.
7.6.2010 12:48:43
Kačenko, není jednoduché dát nějakou univerzální radu, můžu ti maximálně napsat, co pomáhalo nebo vadilo mě a maminkám, které o tom se mnou mluvily.

Jak jsem psala už předtím, nejdříve zjistit, jestli o to vůbec stojí, jak psala Lionka, některé opravdu špatně snáší i malou zmíňku.
Ale mnohé budou vděčné, když o jejich dítěti budeš s nimi mluvit. Pokud tedy už víš, že stojí o mluvení o dítěti, můžu dát příklad, co jsem zažívala sama, ale co mi řekly i mnohé další, když se mluví o jiných dětech, ať už o ostatních dětech té maminky nebo o jiných dětech v příbuzenstvu či přátel apod., nepřecházet mlčením i to zemřelé, zeptat se třeba i na něj, jak co třeba prožívalo, když chválíš sourozence nebo třeba bratrance, sestřenici zemřelého dítěte, tak říct i kratičkou větu o tom, že např. Milenka byla taky tak něžňoučká holčička, tak moc jí slušely ty bílé šatičky, Ondrášek byl taky takový veselý uličník, vzpomínáš, jak nás tehdy rozesmál, Matějovi čtení také šlo výborně. Mamince v té chvíli nejspíš vstoupí slzy, ale bude ti vděčná. Mě osobně strašně bolelo, když se probralo kdejaké dítě v příbuzenstvu, ale o Milence nepadlo slovíčko a když jsem se o ní zmínila sama, tak nebyla vůbec žádná reakce, jen takové nepříjemné mlčení. Taky mě dost dostává, když si musím obšírně vyslechnout, jak Terezka strašně trpěla, když jí brali krev nebo píchali ouško. Mě by teda vůbec nevadilo si to poslechnout a politovat holčičku, ale vadí mi, že pokud se slovem dotknu toho, co prožila Milenka, tak je to něco nepatřičného, to už je pryč, o tom už nemluv, ale to ouško, to bylo strašné!
7.6.2010 12:24:57
Nejsem si jistá, že to souvisí s tím, jak staré bylo dítě, spíš s povahou maminky, pro některé je ta bolest tak obrovská, že čelit jí a prožít ji naplno nechtějí a raději se rozhodnou ji potlačit, nevzpomínat, nevracet se. Ty o tom mluvit nechtějí a není dobré je k tomu jakkoliv nutit.
Podle mých zkušeností velká část maminek má naopak potřebu mluvit jak o dítěti, tak o tom co prožily a co je bolí, nacházejí v tom úlevu, protože to nedokážou potlačit, nemyslet na to. I když o tom nebudou mluvit, stejně toho budou plné a stále na to myslí.
Já osobně mám velkou potřebu zachovat si pocit, že Milenka je stále součástí mého života, byť jiným způsobem a trvalé mlčení kolem ní mi vadí, protože to vypadá, jakoby tady ani nikdy nebyla, jakoby nikdy nebyla součástí našeho života. Pro mě byla dobrá cesta to nepotlačovat, ale prožít naplno tu bolest. Dnes po 3 letech pro mě není problém vidět Milenky fotky, videa, mluvit o ní, nevrhá mě to nikam na dno, neničí mě to, naučila jsem se, pokud přijde nějaká připomínka, která mě zabolí, rozjitří, tak si třeba chvíli poplakat, někomu to říct, napsat a pak se zase rychle vrátit do klidného vyrovnaného stavu, což ze začátku není nic samozřejmého, pomáhá čas a mě osobně pomohlo právě o tom mluvit, často pořád dokola vyprávět všechny ty bolavé zážitky, dokud se jejich bolavost neotupí, dokud zmíňku o nich neustojím tak, aby mě nevrhala do deprese.

Co se týká nějaké rady pro okolí, jak se chovat, jediná trochu univerzální je taktně se zeptat, zda o tom ta maminka chce či nechce mluvit, dál to záleží na její reakci, pokud řekne ne, tak nemluvit, maximálně pokud je to dobrá kamarádka nebo bližší příbuzná, tak ujistit, že kdyby v budoucnu měla potřebu, tak že jste tady ochotné naslouchat.
Pokud vyjádří ochotu o tom mluvit, což se někdy dá poznat i z toho, že své dítě nějakým nenápadným způsobem zmíní (nenápadným proto, že nejspíš už má za sebou sama zkušenost odmítnutí nebo nechce nikoho vystavovat trapným pocitům), tak naslouchejte, můžete ji i trochu povzbudit nějakou otázkou, hezkou poznámkou o jejím dítěti.
Myslím, že takové to apriori uvažování, že mlčet bude nejlepší a snaha se ani malinkou zmíňkou tématu nedotknout, může hodně ublížit, jak psala i Dáša. A není třeba se bát pláče, mnohdy uvažování, že když člověk pláče, tak se cítí nejmizerněji, nemusí být pravdou, pláč mnohdy ulevuje a často je to tak, že po první zmíňce se maminka rozpláče, ale pak se uklidní a otevře se k tomu dostat ze sebe, co potřebuje. Postupně pak už nemusí být slzy jen o smutku a bolesti, mě když dnes vstoupí při povídání o Milence slzy do očí, je to vedle negativních emocí i o vyjádření pozitivních emocí, něhy, lásky k ní. Dá se vlastně i říct, že dnes už ani nemám většinou potřebu mluvit o těch hrozných bolavých věcech, ale vyjádřit před svými blízkými nebo i před kýmkoliv, kdo je ochoten naslouchat, svoje něžné city k ní, které zůstávají i po jejím odchodu.
 Příspěvky 110 z 34 [Dalších 24 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.