| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Vliv pořadí narození na život dvojčat

 Příspěvky 110 z 22 [Dalších 12 >>]
Bzuk
16.3.2010 13:24:56
Já bych tento článek zas tak nezatracovala. S touto přiblblou otázkou se u našich holek setkávám opravdu často. Úplně neznámí lidi to strašně zajímá. A to si myslím, že kdyby se zeptali třeba na věk, tak jim to možná aspoň něco vypoví - jestli třeba hádali správně. Ale to, která je starší - proč to proboha chtějí vědět? Aby navázali kontakt? Já ukážu "tahle" a tím většinou naše rozmluva končí. Odejdou a za chvíli potkám zase někoho - "Jé, dvojčátka, ty jsou krásná - holčičky? - která je starší?" Holky jsou zatím malé - rok a půl. Určitě jim nechceme zatajovat, která přišla na svět dřív. Ale taky nechceme jednu označovat jako starší a druhou jako mladší. Vždyť jsou obě stejně staré - mají narozeniny ve stejný den. Kdyby holky tyto otázky kolemjdoucích lidí vnímaly, tak už by si musely říct, že být starší, na tom asi něco bude. Snad tyto přihlouplé dotazy brzo skončí...









15.3.2010 23:04:59
... úplně souhlasím, není to o pořadí narozených dvojčat, ale o temperamentu, charakteru, výchově apod. Mám o dva roky mladšího bratra, rodiče nás nikdy nijak "nešktulkovali" tzn. ty jsi starší, takže zodpovědnější, rozumná apod.a i proto máme, myslím, velmi príma vztah od malička až do dneška. Kdyby rodiče dávali najevo, že je mladší, takže třeba pomalejší, "hloupější" apod., určitě bych ho tak vnímala a i on by se tak viděl, omezovalo by to nás oba. Jsme každý šikovný na něco jiného, on nebyl žádný velký student, ale je na rozdíl ode mne velmi společensky obratný, manualně zručný apod. Máme si navzájem co dát a to také díky tomu, že jsme od rodičů nemusili poslouchat prázdné řeči typu "on je mladší, ještě hloupý, musíš to pochopit, musíš se o něj postarat...". I za to patří našim velký dík!
jary
  • 
14.3.2010 9:10:03
co paní psycholožka splácala tentokrát. Všichni víme, že vliv pořadí narození ap. má vliv na pozici v rodině, to je jasné. Ale krom toho prvorozeného a nejmladšího, jakpak že to vypadá s těmi třeba taky šesti, sedmi, osmi dětmi mezitím? Není vůbec pravda, že jsou nevýrazné, ani ryba ani rak a bla bla. Je to především o povaze, někde se neprosazuje druhorozený, zatímco pátý ano, někde první dcera po několika synech je taková, že si jí (krom vizáže ženy) nevšimnete, zatímco její mladší sestra vynikala ve všem a o místo usilovala, ale pak ještě přišli chlapci a to jak se kdo chová není dáno ani tím, zda je to chlapec nebo děvče, ale povahou. Ono totiž v rodinách, kde jsou 2-3 děti to vypadá, že je to dáno tím, kdy je které narozené, ale to je jen nedostatečnou velikostí vzorku. Když těch dětí je víc, tak je přesně vidět, že třeba páté a šesté a osmé je stejné jako první, zatímco druhé nemělo nikdy zájem o soupeření (od malička). Ale mělo zase jiné přednosti.

"každé dítě by mělo znát své pořadí narození, protože mu to pomůže najít a pochopit svou roli v rodině, své místo" - to je důsledek, když někomu řeknete: Ty seš ten první, a ten druhý je ocásek. Kdybyste jim to ale řekli naopak, tak to bude naopak. Tohle není žádný výzkum. Vliv čehokoli lze zkoumat jedině, když se o tom právě neví. Je jasné, že když vezmete dvě děti a jednomu bude říkat: och, to je ten prvorozený starší, o druhém: malinká chudinka nevýznamná druhorozená, tak že je to ovlivní. Úplně stejně, jako když rodiče o jednom dítěti říkají, jaké je šikovné, zatímco druhé gramlavé, ačkoli žádný velký rozdíl není, a pak začne být. Pokud rozdíl je, bude se jen o to více prohlubovat, místo aby ho rodiče umenšovali. Stejně tak rodiče vykládají jednomu, jak je nadané, hudebně, druhé hluché - ale i to hudebně hluché slyší, že to nadané zpívá opravdu falešně. Nebo jedno podporují ve studiu jak je chytré, druhé ne /někdy dáno jen vybraným oborem/ a pak se strašně diví, když ten moula má najednou dvě prestižní školy. Já bych děti do žádných pozic nestavěl, dvojčata jsou si rovna, dominance je dána jinak.
Mě by, paní autorko, převelice zajímalo, jak svoji existenci ustojí dvojčata, která o svém pořadí narození nic neví - když jim nikdo tu pozici v rodině neurčí.
Třeba proto, že matka nepřežila jejich porod a jich se ujal někdo jiný.
To budou nadosmrti řešit tuhle kravinu?
jary
  • 
14.3.2010 8:58:50
Pořiďte ještě jedno nebo dvě a ono se vyřeší samo a jinak: bude jich skupinka "nevýznačných"
jary
  • 
14.3.2010 8:58:44
Pořiďte ještě jedno nebo dvě a ono se vyřeší samo a jinak: bude jich skupinka "nevýznačných"
12.3.2010 9:33:38
ahoj mam stejny nazor, mam 5leta dvojcata kluky a ten mladsi je vice prubojnejsi a vice se dokaze prosadit...ale ten o 2minuty starsi uz se taky snazi prosadit si svou ale nevi v tom tak ostrileny jetse ale na to casem prijde..s klukama je nekdy holt kriz:-))))))))))~s~
Cipora
10.3.2010 22:25:37
Cit.:
"Pamatujete si na biblický příběh Jákoba a Ezaua? 25. kapitola knihy Genesis jasně říká, že otec Izák dával přednost prvorozenému Ezauovi, zatímco jejich matka Rebeka milovala jen Jákoba. To dalo vzniknout závisti mezi dvojčaty a následně Jákob podvodem obral svého bratra o prvorozenství"

Tak tady ovsem doslo k mylce. Jaakov "neobral podvodem" Esava o prvorozenstvi, nybrz ten mu ho prenechal za misu cocovice.
Tolik si Esav vazil sveho prvorozenstvi:[

Co se asi tim "obral" mysli, je zname "ruce Esavovy, hlas Jaakovuv".
V te chvili neslo o prvorozenstvi, nybrz o otcovske pozehnani - tady je o tom diskuse:

http://www.rodina.cz/nazor12090063.htm

  • 
10.3.2010 10:01:57
U nás také tak, 5letá dvojčata, holka větší a dominantní, kluk malej klidnej Cipísek a přitom byl vytáhnut první. U dvojčat je to asi jiné. Hlavně kdybych rodila normálně, tak by šla holka jako první, páč byla dole.:-)
10.3.2010 8:57:37
Přidám se k tomu aby s jedním z rodičů trávil nějaký pravidelný čas jen sám. Měli jsem stejný "problém" s prostředním synem a tímto se to výrazně zlepšilo. Případně poskytnout mu nějakou jinou výhodu kterou nemájí ostatní...
Hilly.
9.3.2010 15:05:10
Kristain, no to je mazec s tím Cyrilem Svobodou :-)
 Příspěvky 110 z 22 [Dalších 12 >>]

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.