| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Náš příběh o pěstounské péči – 5. díl: Psychologové

 Příspěvky 110 z 15 [Dalších 5 >>]
Mateřídouška
  • 
20.9.2009 21:19:11
Děkuji.
Vypet
19.9.2009 22:33:35
Milá Mateřídouško, zasloužíte si obdiv ( Stejně jako Maceška a další). Nechápu proč má někdo potřebu se do Vás navážet. Držím Vám palce a přeju hodně štěstí :-)
Mateřídouška
  • 
19.9.2009 7:01:58
:-)
18.9.2009 13:25:39
článek mám, ale ještě jsem ho nevložila :-) Ale je to trnitá cesta, spíš než kvůli synovi, tak kvůli tomu, jak složitě jsme se dobírali k diagnóze a nějaké pomoci a kvůli tomu, co jsme přitom zažili. Už jsem se domlouvala se Střediskem NRP, že bych chtěla dysfázii nějak "zařadit" do problémů, které mohou náhradní rodiče potkat. Taky nám třeba jedna "odbornice" radila dát syna do zvláštní školy, přestože má inteligenci v normě. Napiš mi na mail smalkova@astrosat.cz, je to na dlouhý povídání :-)
Mateřídouška
  • 
18.9.2009 11:43:12
Kačislavo,vaše problémy jsou dost podobné. Podrobně se k tomu chci dopracovat v dalších článcích. Ta dysfázie by mě dost zajímala a ty psí kusy taky. Zkus také něco napsat. Hltala bych to jako limonádu za horkého dne:-)
17.9.2009 19:33:20
a co má vaše robátko za problémy s deprivací? Náš syn, který k nám přišel, když mu bylo 3,5 roku, vůbec nemluvil a měl problémy s motorikou. Ovšem deprivaci způsobila bio rodina, do 2 let ho drželi v postýlce, vůbec si ho nevšímali, takže i chodit začal teprve ve dvou. Teď má diagnostikovanou dysfázii, právě začal chodit do první třídy (měl roční odklad, takže mu bude za měsíc už osm) a my už několik let od stanovení diagnózy děláme psí kusy, aby jednou mohl vést normální život i přes ten blbý start.
17.9.2009 19:15:55
Zuzano, nevím, jaké jsou vaše osobní zkušenosti, ale teorie je jedna věc a praxe druhá. My máme děti v dlouhodobé pěstounské péči, některé jsou dospělé, a i když děti ke kontaktům s rodiči povzbuzujeme, děti o to nestojí. Problém je totiž v tom, že dítě, které není právně volné, do adopce jít nemůže. K právnímu uvolnění u větších dětí dochází spíše vyjímečně, i když je splněna podmínka půlročního nezájmu rodičů. Děti, mnohokrát zklamané rodiči, mají potřebu mít komu říkat mamko, taťko, a je jim celkem jedno, že podle rozsudku jsou "jen" pěstouňátky. Dlouhodobá pěstounská péče, tak, jak je u nás často pojímána, má pro děti velký význam - ony totiž potřebují někam patřit.

K vaší poznámce, že tedy měla rodina Mateřídoušky žádat o adopci, když nepřipouští účast biologické rodiny: dětí vhodných do adopce je mnohem méně než žadatelů o ni. Pokud by takto uvažovali všichni, zůstávalo by v ústavech ještě více dětí než je tomu nyní. Pokud chci přijmout do rodiny dítě z DD, musím vycházet z reality, která zde je. A ta realita je taková, že bohužel mnoho dětí, jejichž rodiče o děti nejeví skutečný zájem, do adopce uvolněno není, a dlouhodobá pěstounská péče je pro ně dobrým řešením. Ponechává to navíc dítěti i jeho původní rodině dostatek prostoru pro změnu vzájemných vazeb, budou-li o to v budoucnu stát.
17.9.2009 15:41:48
Riziko, že věci nebudou takové, jak jsme si představovali, že dítě bude mít nějakou nemoc či postižení, existuje určitě vždycky - tedy i u dětí, které si porodíme... věřte tomu. Musíme doufat :-)
Mateřídouška
  • 
17.9.2009 13:26:34
Děkuji za reakce. Není jich zde mnoho, proto dnes odpovím každému.
Bondulko, stejně jako ty, znám také pár rodin, kde si vzali dítě a až po nějaké době se zjistilo,
že je velmi vážně nemocné.
V tom vidím velké riziko PP (i adopce). Vůbec nikdo nedokáže říct, jak se bude dítě vyvíjet.
Musím také dodat (s velkým obdivem k těmto rodinám), že se se situací vypořádali a dnes se shodují v tom, že i když to není jednoduché, jsou šťastní, že mají právě takové dítě, protože jim odkrylo úplně jiné obzory. (Tímto zdravím maminky z těchto rodin, protože vím, že mé články čtou a budou vědět koho myslím:-)
Zuzkasim, píši další díl, takže se na Rodině ještě potkáme.
Roxie, gratuluji k vašim dětem. To, že nemají deprivační projevy, je spíše výjimka. Jste šťastná maminka a moc vám to přeji.
A máte pravdu. Můj problém je v tom, že nad vším moc bádám. Po informacích se pídím, ale pak se zbytečně předem bojím. Samozřejmě tím nic nevyřeším. Úplně souhlasím, že je třeba to svěřit Vyšší moci, jen si to zavčas uvědomit a mít víru alespoň jako to hořčičné zrnko.
Zuzano, možná jste nečetla moje minulé články. My původně chtěli adopci, ale vyvinulo se to jinak.
Snad jsem na nic nezapomněla.
Těším se na setkání u dalších pokračování.
17.9.2009 12:00:12
Zuzko, Vy máte asi na mysli tzv. "profesionální pěstounskou péči" (nebo taky "dočasnou"). O té se poslední dobou občas diskutuje. I do (běžné)pěstounské péče jdou děti kde se účast bio rodičů nepředpokládá, ale do adopce nejdou z jiných důvodů. Zdravotních, etnických, jsou tu i sourozenecké skupiny, větší děti ...
 Příspěvky 110 z 15 [Dalších 5 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.