| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Babička? Jesle? Chůva?

 Příspěvky 110 z 121 [Dalších 111 >>]
Katka0001
30.10.2017 10:23:12
Já mám štěstí, mám k dispozici obě dvě babičky, ale stává se, že někdy nemůže ani jedna z nich a tak mám v záloze ještě aplikaci na hledání chůvy. Mohu jen doporučit.
Eva, 3děti
  • 
26.11.2012 21:46:18
Charakter dítěte se prý vytváří do 3 let věku... Pak už s ním zásadně nehneš. Ale těžko říci.
Já byla doma se všema, s první 5 let, s druhým 4 roky a teď jsem s třetí na čtyřleté rodičovské.
Školky u nás berou jen předškoláky, na soukromou nevydělá. Takže jak to vyřešit - že by další dítě? A pak další? Ale to je trošku jiný problém. Eva

2.10.2010 21:24:53
To, že by v 19. století neexistovaly domovy důchodců je blábol, byly jak starobince, tak špitály pro přestárlé, chudé a nemocné. Ostatně bývaly i v 18., 17. a 16. století, existovaly u nás i po celé Evropě po celý pozdní středověk. Doložené byly v každém větším městě, zřizovaly je církve a panská vrchnost, přispívaly na ně bohatí měšťané. To, že staří umírali doma v péči dětí je postmoderní mýtus. Bylo to štěstí vyvolených. Výminek totiž taky nebyl žádný all inklusive pobyt...
jana nová
  • 
17.9.2009 20:17:24
také jsem zjistila náhodným hlídáním v jedné rodině že zbožňuji děti troufám si říct že mám přirozený talent tak šupky dupky studovat dálkově pedagogiku a dosavadní práce ekonomika mě může být ukradená už se těším jak skončím v nějaké školičce
marketa
  • 
14.9.2009 18:55:26
mila petulo, zapominas, ze v socialistickych jeslich deti zaviraly do klecovych postylek a deti v jeslich travily osm a vice hodin denne. ucitelky byly v pomeru tak jedna na dvacet deti.

dnesni jesle - matka do nich malokdy da dite na vice nez 6 hodin denne. naprosta vetsina rodicu v nasich jeslich (celkem as 15 rodin) davala dite na 4 hodiny a to ne vsechny dny v tydnu. (ja celkem na 12 hodin tydne, ale vlstne jen na 9 protoze jsme nechodily na 8 ale na 9 rano).
pomer max 5 deti na ucitelku, ale vetsino jen 3. kvalitni zdrave svaciny, pestry program, cteni obrazkovych knih, malovani, modelina atd. maximum indiviualni pece. kvalifikovane ucitelky s titulem na urovni vissi odborne skoly, reditelka s vysokoskolskym vzdelanim.
ano, moje dcera mesic plakala ... pri odchodu domu!!!kricela JA CHCI DETI, DETI, DETI: DOMU NEEEE.
pak pochopila, ze deti opravdu uvidi kazdy tyden a bylo uz dobre.
takze se laskave uklidni a zbav predsudku.
marketa
  • 
14.9.2009 18:30:23
nevim, co ti odpovedeli ostatni, ale z moji zkusennosti to fakt nebyl problem.
pri prijmani jsem vyplnila formular, ve kterem se na to primo ptali.
svacinu dostavali a rodice se stridali v jejim nakupovani podle pripraveneho seznamu. obed byl privazen z kvalitni jidelny a byl pro deti vhodny, moje dcera ale tak dloho nezustavala.
svacina sestavala z cerstveho ovoce/zeleniny, jogurtu bileho nebo s ovocem, konflejku, chleba, pomazankoveho masla, syra.
nektere deti byly z vegetarianske rodiny a nebyl to problem.
deti nedostavaly sladkosti, krome obcasneho narozeninoveho kolace. tem mensim rodice davali sebou kojenecke mleko a lahvicky s detskou vyzivou jako hipp a jine.
moje dite alergii nema, ale jsem si naprosto jista, ze i pri komplikovane alergii bych nasla vstricny postoj. prala jsem si napriklad, aby do dvou let nedostavala zadne orech, med a kravske mleko a bylo to respektovano.
pokud by alergie mela a na hodne veci, tak bych ji jidlo davala z domova a nebyl by to problem.
vsechno je o lidech a normalni domluve.
vesna
  • 
14.9.2009 14:43:29
Mna uplne dorazilo toto objektivne pozorovanie p. ucitelky. Vy naozaj viete, ktore dieta bolo doma s babickou, ktore s opatrovatelkou a ktore s maminkou (o tych jaslickach, predpokladam, ze su zaznami)? Pri nastupe 20-30 deti do skupiny najmensich je to uctyhodne, ale je to len technicka otazka. Zaroven sa len pytam samu seba, ci by som bola rada, aby moje dieta malu takuto p. ucitelku, ktora o detoch ma vopred vytvoreny nazor, na zaklade dlzky rodicovskej dovolenky matky.

Co ma ale najviac rozculilo je hodnotovy system, ktory p. ucitelka posudzuje u 3.rocnych deti, a ktory je samozrejme u tych, s ktorymi matky nie su aspon 3-4 roky doma otoceny na ruby. Z mojho okolia poznam jaslickovske deti, ktore su naozaj menej zavisle na maminke, su samostatnejsie (ano, obcas aj menej posluchaju autority, ale maju uzasny zmysel pre spravodlivost), maju vyrazne vacsiu slovnu zasobu, prejavy negativizmu su menej burlive... Samozrejme, nechcem to zovseobecnovat, ide len o par deti, ale autorcina analyza na nich vobec nesedi, skor naopak.

Tu sa stale zamienaju tezy. Dieta v jaslickach (v starostlivosti babky/opatrovateľky) sa nerovná zanedbavane dieta, na ktore jeho rodicia kaslu. Takisto, dieta s ktorym je matka doma do puberty sa nerovna dieta, ktore je milovane a rodicia mu venuju dostatok pozornosti. To co vy, p. ucitelka popisujete su klinicky povrdene priznaky deti odlozenych, zanedbavanych, zijucich v citovo a vnemovo chudobnom prostredi, o ktore rodicia / staratelia neprejavuju zaujem. To je ale ina kapitola. Neviem, preco je to tak tazko uveritelne, ze je mozne sklbit pracu a lasku k detom, profesionalny rozvoj a starostlivost o dieta. Chce to vela sebazapierania, vela nocnej prace, menej spanku, vacsiu zapojenost otca, ale da sa to, ked sa chce.
14.9.2009 10:21:44
Jano, díky, souhlasím. Navíc je fakt zajímavý pohled učitelky, která s dětmi tráví hodně času.
Kimmy, 2 deti
  • 
13.9.2009 15:16:34
Iris - mne tvoje usporadani prijde naprosto idealni a moc bych si prala, aby podobnou prilezitost melo mnohem vice zen.
Iris
  • 
13.9.2009 11:11:02

Souhlasím, že pokud má člověk děti, má se jim co nejvíce věnovat a co nejvíce s nimi prožít. Ale přístupy rodičů, jak takového ideálního stavu dosáhnout mohou být různé. Nepřipadá mi ideální varianta být tři roky doma a pak nastoupit na plný úvazek do práce a nechat dítě ve školce a později v družině od rána do 17h odpoledne.
Např. moje zaměstnání má výhodu, že je celkem snadné získat částečný úvazek a navíc je velmi časově flaxibilní a částečně se dá pracovat i doma. Nevýhodou je, že se musím udržovat "in", nemůžu si dovolit dlohodobější výpadek. Proto jsem pokaždé nastupovala do práce na částečný uvazek, když bylo dítěti 1,5roku (věk, kdy už pochopí, že maminka nezmizela natrvalo, existuje i když ji nevidí a zase se vrátí). Po tu dobu se o děti staral manžel, který má podobné zaměstnání. Ale pak mi nečekaně vyšla vstříc paní ředitelka MŠ a mého syna přijala do školky, když mu bylo 32měsíců - chodil na jeden až dva půlny v týdnu. A musím říct, že varianta školka se nám velmi osvědčila.
Obě moje děti chodí do školky, ale nikdy ještě nebyly ve školce celý týden a většinou chodí domů po obědě.
Svoji budoucí karéru si ideálně představuji tak, že budu pracovat na částečný úvazek ještě mnoho let, abych se mohla věnovat dětem. Bez mého brzkého nástupu do práce po mateřské by to velmi pravděpodobně nebylo možné. (Nevím, zda byste měla důvěru třeba k lékařce, která se právě vrátila po šesti letech z rodičovské dovolené.)
Zevšeobecňování mi nepřipadá v tomto případě vhodné a je mnoho rodin, kde by dostupné jesle byly vhodným řešením. Spíš by se měla vést diskuse, jak by jesle a MŠ měly vypadat a kolik času je pro dítě vhodné, aby tam trávilo.
 Příspěvky 110 z 121 [Dalších 111 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.