| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Alternativní způsoby výživy dítěte - ano, či ne?

 Příspěvky 110 z 62 [Dalších 52 >>]
2.1.2014 21:23:43
Moje dcera JE téměř veganka. Po dlouhým váhání a špekulování jsem se k tomu rozhodla. Tak třikrát tejdně má vejce - od našich slepic, pokud nesou, tedy většinu roku. Je ve dvou letech stále kojená a občas dosane kousek másla nebo sýra, ale to je tak jednou měsíčně max.
Byly jsme spolu v nemocnici kvůli úrazu a doktory jsem stravou tak vyděsila, že Mar udělali všechna myslitelná vyšetření. Dlužno dodat, že výsledek "Naprosto vzorné hodnoty" po mě téměř vztekle mrskli. Tož tak, no. Jde o to si o tom něco načíst a trochu si to hlídat. To je fšecko.
  • 
3.9.2009 14:20:46
Není to tak dávno, co byla země placatá, a točilo se kolem ní slunce. To byla oficiální verze "vzdělanců" a "mocných" té doby; stejné, jako jsou dnešní verze "zdravé výživy" a dalších témat, dotýkajících se života lidí. Přemýšlejte všichni, kteří nechcete býti otroky lidí, jenž v drtivé většině pouze přebírají cizí bludy, dogmata, a jejichž jediná filozofie je plný břich a měšec, kteréžto hodnoty jsou určující názoru.
Všimli jste si těch slovních obratů?
"Bylo např. zjištěno, že u žen, které porodily dítě s určitým postižením mozku (anencephalie), chyběl ve zvýšené míře ve výživě zinek. Byly zjišťovány i nízké hladiny folátů v krvi žen, které porodily děti s rozštěpy páteře a míchy." Hezké, že? Prokázaná příčinná souvislost žádná, ale jak inspirativní směrem k myšlenkám, podporující tu či onu složku výživy, tu "správnou" samozřejmě!
Dále: ...může být trvale změněna..., - (ale nemusí), ...některé studie prokázaly... - (což znamená, že jiné něco neprokázaly), a ... se doporučuje... (kdo? - to už nám bohužel pan docent nesdělil), a jiná perla ... mohou vznikat i křeče... (bože, ochraňuj nás před vegetariány :-) ), a další a další. Až by se chtělo zvolat - kdo tyto lidi navádí, to přeci nemůže vyplodit vzdělaný člověk.
Takže na závěr jen malou poznámku: konejme v souladu se svým nejlepším vědomím a svědomím, a přemýšlejme o všen, co nám jiní lidé servírují... :-)
Lucka 345
5.1.2009 13:38:42
Já teda plodožravec rozhodně nejsem! A opravdu se neví odkdy jí člověk maso, prokázáno je jen pár desítek tisíc let nazpět. A věřím, že dokud mamut byl, že se cpali jak mohli.
Lucka 345
5.1.2009 13:34:45
Mám dojem, že jste populární asi jako "Děti květin" ve své době. Bylo to moc moderní, ale důsledky jsou vidět až dneska. ~Rv
Lucka 345
5.1.2009 13:30:51
Bohužel musím konstatovat, že ti se zdravou stravou umřeli taky...~;((
Lucka 345
5.1.2009 13:27:05
Má rada - na všechno se vykašli a jez, co ti chutná. jinak nepřežiješ.
Lucka 345
5.1.2009 13:24:22
Jsme závisláci na mléku a z tohoto důvodu chováme doma 3 kozy. Myslím, že o sobě mohu klidně prohlásit, že jsem "holka krev a mlíko" a nikdy mi nic výše uvedeného nebylo (snad s vyjímkou mých prvních 14 dní). Máme 2 děti, mléko pijí "rovnou od pramene" od věku 1 roku, děláme si sýry a další výrobky. Nikdo z nás nemarodí, není chudokrevný ani nemáme žádnou alergii.Proto bych se této potraviny ráda zastala a komu nechutná, ten ať ji nepije, ať se napije vody a nebrblá. ~c~
30.12.2007 19:32:33
Dobry den,

pro svou bakalarskou praci (sociologie - UK) hledám několik vegetariánských párů, ochotných se se mnou v cca hodinových rozhovorech podělit o zkušenosti s výchovou svých dětí (k rozhovoru postačí účast jednoho z partnerů). Tyto rozhovory by sloužily pouze pro účely mé práce a na vaše přání mohou být anonymizovány. Platí po celé ČR - ráda za vámi kamkoliv přijedu :). Odměnou vám budiž dobrý pocit a balíček výrobků z ekologického zemědělství.
Pro další informace mne prosím kontaktujte na e-mailu vegetarianstvi@seznam.cz. Diky! :)
  • 
20.11.2007 16:28:08
Promiňte,
ale tvrzení, že vegetariáni (nebo i vegani) mohou v důsledku své výživy trpět nedostatkem kyseliny listové, mastných kyselin, či zinku je čirý nesmysl. Kyselina listová má název odvozený od zdroje kde je bohatá a snadno dostupná a tou jsou např. listy zeleniny. Rovněž tak rostlinné oleje jsou vůbec jednou z nejbohatších zásobáren zdraví prospěšných mastných kyselin. Neexistuje důvod podzásobení zinkem, či selenem (oba zmíněné prvky jsou typické bioakumulací v rostlinách a popel některých z nich dokonce bývá geochemiky, nebo ekotoxikology užíván jako indikátor prvkového složení půd - vím to jsem vědcem z oboru).
Vitamín B12 je hojný např. v kvasnicích a k jeho zásobení, pravděpodobně postačí i zdravá střevní mikroflóra. Všechny tyto údaje mám prověřené dlouholetou zkušeností u sebe a známých. A moje žena nedávno porodila zdravé dítě, i když jako vegetariánka během těhotenství zakoušela nenormální reakce, ze strany některých lékařů. Nepodvolila se, ani nedopovala vitamínovými prostředky.
Panu doktorovi bych doporučil stanovisko amerických a kanadských dietologů :
Position of the American Dietetic Association and Dietitians of Canada: Vegetarian diets
Journal of the American Dietetic Association, Volume 103, Issue 6, June 2003, Pages 748-765.

Jestli umí anglicky dočte se mimo jiné:

"Well-planned vegan and other types of vegetarian diets are appropriate for all stages of the life cycle, including during pregnancy, lactation, infancy, childhood, and adolescence."

"It is the position of the American Dietetic Association and Dietitians of Canada that appropriately planned vegetarian diets are healthful, nutritionally adequate, and provide health benefits in the prevention and treatment of certain diseases."

Takže, tyhle odborníky typu pana MUDr. Tláskala, bych já spíše označil jako xenofobní pomlouvače, žalovatelné za hanobení přesvědčení, kterým veg(etari)anství nepochybně je.

Nenechte se zastrašovat,
S pozdravem
Mgr. V.Strunga


PS
článek dostupný na vyhledávači www.sciencedirect.com, např. z Masarykovy Univerzity, nebo státní vědecké knihovny v Ostravě.
Mája
  • 
6.11.2007 21:06:30
Dobrý den. Výživa člověka byla, je a bude velice diskutovanou otázkou. Nikde nenajdeme recept na zdraví, který je zaručený, osvědčený a dá se aplikovat na všechny. Každý z nás se může rozhodnout. Na rozdíl od zvířat jsme do vínku dostali rozum a je na nás, jak jej používáme. Jsem vegetariánka, protože si myslím, že je to správné. Je to mé rozhodnutí a nikomu ho nenutím. S miminkem si nějaký rok počkám, ale až budu chtít založit rodinu, budu si dávat velký pozor, aby mělo vše co potřebuje. Svému dítěti maso odpírat nebudu. Ono si pak zvolí svou cestu, jestli bude chtí jíst maso, bude to jeho přesvědčení a já mu v tom rozhodně bránit nebudu. Přeji hezký den. :)
 Příspěvky 110 z 62 [Dalších 52 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.