| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Anketa: Jak jste zvládli první třídu?

 Příspěvky 110 z 41 [Dalších 31 >>]
23.6.2009 7:10:27
Ještě musím napsat že v 1 a 2 tř. měla dcera super učitelku.
23.6.2009 7:09:04
Dcera končí 4 třídu a učivo jí zabere max 45 min a to jen občas pokud píší nějakou písemku, (ale je těžké porovnávat děti, někomu to jde rychleji a někomu pomaleji), V loni jsme měli p. uč. která jim dávala hodně úkolů, dcera je jedničkářka tak u nás nebyl problém, úkoly měla napslané běhen 20 minut, ale vím že si rodiče stěžovali že děti nestíhají. Letos mají jinou p. uč. a dostávají z každého předmětu 1 úkol týdně, tak to je úplně na pohodu.
A při nástupu do 1 třídy jsem měla nervy já, já jsem školu nesnášela a první třídu probrečela, jsem srpnová a bylo mě čerstvě 6 jenže za komunistů jsem prostě musela protože jsem byla normální, kdybych dostala odklad tak by to bylo asi lepší. Bála jsem se u dcery jak to bude ona zvládat aby nebyla po mě, dcera školu milovala a těšila se do ní s příbívajícím věkem se těší na spolužáky a škola je prý o ničem~;) ale to bude blížící se pubertou. Syn je v září tak není co řešit, do školy nastoupí ve svých 7 letech (za rok)doufám že jeho nástup bude stejný jako u dcery do škole se těší už teď.
Sarus
  • 
15.6.2009 23:53:52
přístup paní učitelky. Nejmladší dcera jde do školy až za rok, ale písmenka zná - tak nějak to šlo samovolně stejně jako počítání. Ale cíleně jsme ji nic neučili. Když nastupovala do MŠ, říkala nám úča, že číst a psát je tam učit nebudou, ale pozdravit, poděkovat apod. to ano. Z toho vyplývá, že prvňák by měl zvládat nějaké to "sociálno" a vlastní samoobslužnost. Číst, psát a počítat se snad bude učit v 1.třídě od "píky", ne? Vzpomínám si na taková písmenka, co jsme měli v zásobníku, museli jsme je nastříhat a z nich se na lavici skládala slova. Moje dvě starší děti to měly před 15 lety nemlich to samé. Jinak moji známí učili svého synka znát písmenka formou hry - doplňovačky. Ale to dítě to MUSÍ bavit, jinak by to mohlo být spíš kontraproduktivní. MMCH zmiňovaný hoch těchto známých čte a píše od 4 let a od září jde do 1. třídy a 6 let mu bude až v lednu.
Koelell
  • 
10.6.2009 15:11:59
Což je docela blbý, neboť učitelku co jsme měli do teď dcera zbožńuje, její přístup je opravdu skvělý, vytvořila dětem celoroční hru se skřítkem kdo se snaží jde o políčko nahoru a kdo méně jde dolů nakonec dostanou všichni dort...
Nemá přehnané nároky a tak ví co po dětech může vyžadovat, takže třeba ví, že dcera se soustředí tak prvních 15 minut a pak už kouká kde co lítá takže ji opravdu zbytečně nestresuje - akorát je teď naše paní učitelka těhotná a tak se docela děsím toho koho dostaneme místo ní, ať to bude kdokoliv už to nebude paní učitelka Týna....
Radana
  • 
9.6.2009 20:49:00
Dcera nastupovala do první třídy před 3-mi lety. Byla čerstvě šestiletá a tak jsem měla i trochu obavu, jestli jsem udělala dobře, protože více než polovina dětí z jejich třídy nastupovala s odkladem, tedy byly o rok starší a ostatní byli narození v polovině roku, takže byla nejmladší. Současně nastupoval syn do školky a já zpět do práce. Bála jsem se jako blázen, ale nakonec jsem byla překvapená, že to šlo všechno poměrně dobře zvládnout.
Dcera měla a má stále úžasnou paní učitelku, což je myslím jeden z nejdůležitějších faktorů. Paní učitelka dokázala prvňáčky nadchnout, učení je bavilo, dcera se na ní těšila a proto pak celkově všechno lépe zvládala. Možná tak půl roku jsem měla pocit, že se musíme učení doma věnovat možná trošičku více, než starší děti, ale brzy se to srovnalo a dnes jsem ráda, že jsem jí dala do školy hned a ne s odkladem. Dcera se učí dobře a do školy se stále těší a taktéž i její ostatní spolužáci a je to opravdu v paní učitelce :-). Po prázdninách čeká nástup do první třídy syna, tak jsem zvědavá, jak to zvládneme s ním, ale myslím, že to bude zase dobré. Jednak je narozený v listopadu, takže i bez odkladu nastoupí téměř v 7-mi letech, navíc má výhodu, že všechno už má, kvůli malému věkovému rozdílu, odkoukáno od své sestry, takže v podstatě to pro něj nebude nic nového :-). Jako menší dělal úkoly současně s naší dcerou a bral to jako zábavu, měl svou vlastní písanku, počítal a dneska to umí všechno tak nějak samovolně. Uvidíme, jestli to bude výhoda, nebo nevýhoda a zase pevně věřím, že dostaneme dobrou paní učitelku. Už víme jakou a říká se o ní, že je trpělivá a naučí :-), tak snad to bude pravda. Myslím, že pokud se škola dětem dopředu nijak neznechucuje a staví se to jako něco, co může být i zábava, tak to děti zvládnou všechny bez potíží.
pavla 2 deti
  • 
9.6.2009 15:26:26
Ahoj,tak ja jsem ucitelka taky,momentalne u prvnacku a tohle bych si nikdy nedovolila..Vzdyt co jineho nez psat a cist a pocitat se maji v te prvni tride ucit ?(samozrejme , kdyz neberu slusne chovani,kamaradske vztahy atd.) :)Mnohem dulezitejsi,je vyzralost ditete a jeho samoobsluha..vse ostatni se nauci."Kazde"dite na konci prvni tridy umi cist a psat vsechna pismenka a pocitat do 20.To je ve skole nauci,ale mnoho jich jeste ted v cervnu nema tuseni v cem prisli do skoly,neumi si zavazat tkanicky a hodne jich jeste spatne mluvi.Samozrejme vymenou mlecnych zoubku se nekdy logopedicka pece hodne zpomali,ale pokud na konci prvni tridy neumi spravne vyslovovat vic pismenek,ma potom problem treba v diktatech.
Takze si v klidu uzivejte prazdniny,obcas zkuste nejake spojovacky,vybarvovani,vazani tkanicek,povidejte si na vyletech o zviratkach a pismenka nechte na rijen a dal.....a hlavne je nechte pani ucitelce,co by tam delala,kdyby vsichni v prvni tride umeli cist a psat :) :)
Markéta, syn 7l. a miminko
  • 
9.6.2009 15:06:27
To je fakt zvláštní přístup. Syn právě končí první třídu normální státní školy, úkoly denně zaberou maximálně třicet minut, nedostávají je každý den a na víkend vůbec ne. Pokud jde o písmenka, syn uměl jenom ta obsažená v jeho jméně a do vánoc četl (a myslím, že většina třídy). Slabikář je koncipovaný tak, že obsahuje jednotlivá písmenka a slova na jejich procvičování, nevím teda, proč by je dítě mělo umět před nástupem do školy.

Denní dvouhodinová příprava do školy ve mě budí dojem, že si učitelka zjednodušuje život a neučí děti to, co by měla. Děti u syna ve třídě zvládly všechno učivo předepsané pro první třídu vlastně už teď i s tím "minimem" domácí přípravy. A když si představím prvňáčka, který čtyři hodiny dřepí ve škole, pak další čtyři v družině a večer v šest usedá osvěžen k domácím úkolům, aby je v osm ukončil a zřejmě v bezvědomí padl, zůstává mi hlava stát.
9.6.2009 12:11:15
Jo a já jsem se při nástupu staršího do první třídy setkala s přístupem učitelek na naší spádové škole: Jak to, že umí číst a počítat? proč ho to proboha učíte, to nesmíte! Těžko bylo vysvětlovat, že jsem ho fakt nic neučila, že všechno on sám. Pak mi ještě jedna učitelka vyprávěla (na můj dotaz jak pracují s dětmi co jsou napřed), jak umí vyzrát na taková kvítka co jsou napřed v matice a vyrušují, jak je dusí jednoduchýma příkladama na čas do zblbnutí. Do této školy jsem ho dát prostě nemohla.
9.6.2009 12:01:42
Taky bych to nenechala být, mám zkušenost, že pokud je na škole takováto jedna učitelka, je malá pravděpodobnost, že by jiné měly o moc jiný přístup. Vše začíná u ředitele školy, na jeho představě o fungování školy a podle tohoto přesvědčení se obklopí lidma. Učitele vybírá ředitel. Nefunguje to na 100%, je to pořád práce s lidma, ale ve většině případů ano.

Takže já bych brala nohy na ramena a nevystavovala děti takovým stresům. Když se učitelka takhle chová k rodičům, jak se pak bude chovat k dětem? Líp určitě ne.

Včera jsem četla vtip: Víte jaký je rozdíl mezi učitelem a učitelkou? Učitel je poslání a učitelka nemoc. ~y~ Můj třeťák to objevil na internetu a hrozně se tomu chlámal.
Lída+2
9.6.2009 11:06:00
u nás je to taky zakázané a navíc...není mco prostior...pokud ej slušný počasí děti od oběda do 14 vensku....kdesi..pak....příjdou zdrží se na Wc...a rodiče aktivní si odeberou děti(jako třeba já) a pak zase zmizí....kaMSI NA HŘIŠTĚ NEBO ZAHRÁDKU....vrací se v 15h....pak už zůstávají ve škole ,ale jsou venku na pozemku u školy....v zimě teda ne....to jsou od 15-16 v tý družině ...většinou něco vyrábí.
 Příspěvky 110 z 41 [Dalších 31 >>]

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.