| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Bilingvní výchova - míchání jazyků

 Příspěvky 110 z 44 [Dalších 34 >>]
dana
  • 
8.5.2009 23:16:51
My zijeme v Nemecku, dcera 5 let mluvi perfektne oba jazyky a jeste nikdy nemichala.
  • 
1.5.2009 14:13:13
Dobrý den,

mám dotaz zda se v té diplomové práci píše také něco o dětech, které sice vyrůstají v dvojjazyčném prostředí, ale přesto přes veškeré snahy mluví jen jedním jazykem? Druhý jazyk absolutně odmítají.
Děkuji
  • 
28.4.2009 10:32:02
Kimmy, obycejne se do podobnych "zabomysich sporu" nezapojuji, ale ptala ses, tak se pokusim odpovedet: vyraz "bilingvni" byl prevzat z latiny (tj. bis - dvakrat, dvoji, lingua - jazyk) a pouzival se jeste drive, nezli nas cesky kalk. Kazdy vsak muze uzivat oznaceni, jake se mu libi vice. Priznavam, jsem bohemista a zaroven i klasicky filolog, tak nemam prilis rada takoveto "nepoucene debaty o slovech" :-)

Pekny den vsem

Jana
Evka
  • 
27.4.2009 16:15:54
Díky za odpověď. To je docela zajimavé, co píšeš o těch rodičích romských dětí a integraci. Plně chápu, co je k tomu vede, stejně si ale myslím, že je to trochu škoda.
Ten Tvůj přesun v deseti letech určitě musel bejt pěknej hukot, to je asi dost drsná daň za jazyk, vzdělání, a tolerantnější společnost. Každopádně bych se s Tebou docela ráda někdy potkala, kam do ČR jezdiš?
Měj se prima, ozvu se zase za pár dnů, doufám, že tuhle diskuzi ještě zkontroluješ.
moravacka
24.4.2009 20:07:43
Neboj,syn to zvládne.Taky jsme česko-slovenská rodinka.Dcera(nyní 4 roky)začala mluvit česky,vzhledem k tomu,že jsme bydleli v ČR,a asi kvůli mě,že jako matka jsem s ní trávila více času.Ale pak do toho začala mixovat i slovenské výrazy,tak jsme se s manželem dohodli,že se budem bavit pouze česky,aby ji to nepletlo a neměla pak problém ve školce a vůbec.Nyní ona sama odmítá mluvit slovensky,ale rozumí všemu velmi dobře,přotože to stále v rodině slyší(návštěvy slov.rodiny,telefonáty,atd.)Ona ta česko-slovenština není žádný problém pro dítě,díky tomu,že je to tak podobné.
Je ale fakt,že dítě z vícejazyčné rodiny má smysl i pro jiné jazyky a učí se je snáz.Momentálně žijeme v Anglii a dcera už rok navštěvuje školku.Překvapily mě její rychlé pokroky,a dnes už komunikuje bez problému s jinými dětmi,dokonce ji kolikrát doma přistihnu při hraní,jak si sama se sebou povídá anglicky :-)
Margita
24.4.2009 14:00:07
Evko dik za odpoved. Myslim, ze by bylo prima kdyby se deti ve skole nadale aspon trochu seznamovaly se slovenstinou, a samozrejme nekolik romskych slovicek by myslim vsem detem dodadlo pocit vetsi sounalezitosti (ovsem na skolach s vetsinou romskych deti, kde reditelky chtely zavest romstinu, vim minimalne o dvou skolach kde o to rodice nestali protoze chteji aby se deti co nejvic zaclenovaly do majoritni spolecnosti...)

Jinak mne bylo deset, kdyz jsme se stehovali, a od patnacti nastesti hojne navstevuji CR a obcas se tam i zabydlim. Deset byl bezvadny vek na stehovani, teda myslim co se tyce jazyku. Jinak citove to byl brutus :-)
Renata + 2 piskoti
  • 
24.4.2009 6:52:44
Ahoj, koukam ze jste kousek nad Frankston, my jsme blize k mestu, bydlime v Beaumaris.
marketa,2
  • 
24.4.2009 3:01:49
Ahoj zijeme v langwarrin asi 45 minut do city(melbourne) a vy ?
Evka
  • 
23.4.2009 20:13:54
Ahoj Margito,

dik za Tvuj prispevek. Zaujalo mne, ze preferujes cestinu pred anglictinou, i kdyz jsi do Statu prisla jako male devce. Mohu se zeptat, kolik Ti bylo let?
Jinak s tou romstinou jsi poukazala na problem, o kterem my z vetsinove spolecnosti si ani neuvedumujeme, ze existuje. Pred rozpadem Ceskoslovenska, bylo v ramci vyuky cestiny i par (doslova) hodin slovenstiny. Po roce 1993 to nikoho nenapadlo nahradit romstinou.
Baba Jaga
23.4.2009 15:10:14
Napsala jsem "Tyhle matky jsou hloupe, ze si nedokazi svuj matersky jazyk prosadit." jako reakci na prispevek o Kubanske matce, jejiz manzel si nepral, aby na dite mluvila spanelsky. A stojim si za tim, ze to je jeji chyba a ztrata, ze si pred vlastnim manzelem nedokaze svoji materstinu prosadit. Nechapu, kde jsi v mem prispevku nasla, ze mam neco obecne proti matkam, ktere z nejakeho duvodu na deti mluvi cizim jazykem.
 Příspěvky 110 z 44 [Dalších 34 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.