| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Názory k článku Sourozenci dětí s postižením aneb Mít či nemít další dítě?

 Příspěvky 110 z 97 [Dalších 87 >>]
Iris
  • 
30.3.2009 18:04:03
To bylo fajn. Ale co když matka skončí na psychatrii, postižené dítě v ústavu a ty zdravé v dětském domově. Trochu černá vize, ale je to prostě jedna z možností :(. Jak už tady někdo výše psal, nejtěžší to mají zdraví sourozenci, nikdo se jich na nic neptá a je na nich, jak se situací vyrovnají. Může je to posílit, ale také porazit. Ono nejít na potrat v případě, že vím, že se narodí postižené dítě a už mám zdravé děti, může být z určitého úhlu pohledu chápáno jako bezohlednost a sobectví matky vůči ostatním členům rodiny. Jde o to, zda je tento úhlel ten pravý :).
Líza
30.3.2009 17:47:37
Iris, a nebo se naučí dělit se, pečovat, soucítit a nebýt sobci. Což se, pravda, dneska moc nenosí.
Iris
  • 
30.3.2009 14:17:19

S manželem je to poměrně jednoduché, je dospělý a může si vybírat, jak se zachová. S dětmi (zdravými sourozenci) je to horší. Ty odejít nemohou, ty prostě musí přijmout volbu rodičů. Tedy třeba i to, že následkem matčiny volby přijdou o otce, o prarodiče. Dostanou se na úplné sociální dno, přijdou i veklou část matčiny energie a pozornosti. Budou vystaveny posměchu a pohrdání nejen dětí, ale i většinových dospěláku. Znala jsem dvě takové ženy a obě vše kupodivu zvládaly, tak nevím. Člověk asi zvládne víc, než si myslí. Na drhou stranu znám báječně fungující rodinu, kde vychovávali starší postižené a mladší zdravé dítě. To mladší zdravé (dnes již důchodkyně) upřímně nenávidí všechny postižené.
  • 
29.3.2009 14:31:48
Zazi, jsi moje krevní skupina. Nemohla bych si vážit svého manžela, který by, kromě dobrého, odmítl se mnou nést i to těžké a byl by pro potrat. Určitě by jeho rozhodnutí mělo negativní dopad na naše manželství, možná by vedlo až k rozpadu.
Naštěstí oba máme stejný názor na to, že každý má právo na život. I postižené dítě má svou důstojnost, svou potřebu lásky i když je, jako v případě mého syna, v něčem na horší úrovni než zviřátko.
Společnost se na nenarozené postižené dívá tak: proč nezabít, když se zabíjí tisíce zdravých nechtěných. V některých zemích: proč nezabít holčičky, když jsou chtění jen chlapečkové...atd. A tak osud dětí se často řídí podle společenských zvyklostí.
Neříkám, že vše s ním je jednoduché (teď například spolu ležíme už týden v nemocnici na vyšetření), přesto, co pro mě dříve bylo velmi těžké se dnes pro mě stává snadnějším. Také jsme se naučili větší trpělivosti, jsme s manželem pozornější a citlivější. Myslím, že starost o druhé, hlavně postižené v nás probouzí to dobré, co v nás je - vede nás prostě k lidskosti, nesobeckosti, nezaměřenosti jen na sebe. Je taková dnešní společnost? A tak všem rodičům přeju
odvahu pro zítřek.
28.3.2009 14:30:38
Daso, většina maminek postižených dětí je takových. Jsou to ty nejbáječnější ženský, které znám. Netuším, kde berou tu vnitřní sílu - bojovat, starat se, USMÍVAT SE a ještě dodávat optimismu nám, kteří tolik vnitřní síly nemají. A Zazi k ním samozřejmě také patří - ale to neznamená, že není normální:o) Je, fakt:o) Má jednu hlavu, čtyři končetiny - žádný exot ani marťan:o)))Tedy, pokud na ní něco nepřibylo od té doby, co jsem ji naposledy viděla~t~
28.3.2009 11:27:22
Daso,
možná jsem exot já, přístup, že "když tak se to dá pryč" je asi většinový (soudím i dle toho, že u zjištěných DS v období těhotenství je ročně provedeno asi 100 UPT a méně než 10 dětí se s tímto vědomím narodí). Ale pro mě je ten můj "správnější", s ním souzním, tak si ho ponechám :-)
Díky za Tvé názory, myslím, že rozumem je chápu.
No a nevím, ale řeholnice tedy fakt nejsem, jsem vcelu normální ženská :-D
28.3.2009 9:33:27
Zazi,
ja si vas vsech,ktere takto jednate nesmirne vazim a nekdy si pripadam,jak z jineho sveta.Kde jste vy vsechny reholnice?Potkavam vas ve skolce,v krame,u lekare?Mne obklopuji uplne jine zeny,nejsou to zadne pritelkyne,spis maminky z okoli.V debate zaslechnete zcela bezne,ze nepredpokladane otehotnela,tak byla na UPT.Z mladi znam taky spoustu holek.A to o zadnem pripadnem postizeni nebyla rec.A vy tady pisete-vsechny,ze mate treba i predem nejistotu a pritom do toho jdete!Ja nevim,fakt obrovska obet.Ja se sklanim.Obetuji rodine uplne vsechno ze sveho ja,ale tohle si vazne neumim predstavit.Pokud by se to stalo,dite bych milovala,jako kazda mama,ale kdybych mela pochybnosti predem,nesla bych do toho.Jak bych to pak nesla,to bych asi v te chvili neresila.
Iris
  • 
27.3.2009 14:14:36

Třeba proto, aby byla zajištěna dostatečná poptávka po amniocentéze :).
lris
27.3.2009 8:35:33
Ahoj, jsme pětičlenná rodina máma, táta a tři kluci. Když jsem čekala prvního chlapce měli podezření na rozštěp páteře, mentální postižení a 6 měsíců jsem ležela abych dítě donosila. Porod nebyl porod, ale masakr, oba jsme nebyli v pořádku. Od šesti týdnů jsme cvičili vojtovou metodu, ve třech a půl letech začal chlapec ztrácet zrak, všimli jsme si toho včas a vadu se podařilo zastavit, absolvovali jsme oční, logolpedickou školku a cvičili dál vojtu. Dnes máme príma šesťáka s diagnózou nadprůměrně inteligentního dyslektika. Když šel do první třídy rozhodli jsme se, že si pořídíme druhé dítě, aby byl na něj čas. Opět byla nějaká podezření, ale nakonec jsme konstatovali, že chyba bude asi ve mě. Porod byl císařem, ale druhý den nám oznámili, že miminko má těžkou srdeční vadu a právě ho chystají na přesun do Motolu a že vyhlídky nejsou moc příznivé. Dnes je mu pět, má za sebou tři operace a je hodně fyzicky omezen, k poškození mozku naštěstí nedošlo. Když mu byl rok zjistila jsem, že jsem těhotná. Okolí i lékaři naznačovali, že jsem cvok, když si chci dítě nechat. My se rozhodli, že když všechna vyšetření dopadnou dobře dítě si necháme. Když bude mít miminko jakoukoliv větší vadu půjdu na potrat. Chlapeček se narodil s drobnou vadou srdíčka, která se později sama upravila, hrozila i operace nožiček, ale taky nám přálo štěstí. Dnes mu jsou tři a je úplně v pořádku. Pro mě je ohromné zadostiučinění, když naše okolí přiznává, že jsem tenkrát něla pravdu, že si dítě nechám. A dnes už s jistotou můžu říct, že kdyby se tenkrát přišlo na nějakou vadu a já šla na potrat, bylo by mé rozhodnutí také správné, protože dvě takto postižené děti by nebylo v naších silách zvládnout. Držím palce všem aby i oni svých rozhodnutí nemuseli litovat.
26.3.2009 21:45:58
Daso,
nedokážu domyslet, co by bylo dál, mohu se snažit odhadovat své budoucí reakce, ale reakce jiných - to už je vážně těžká loterie. Ale Iris se nějak ptala, tak jsem jí odpovídala. A jelikož je pro mě opravdu téměř úplně vyloučené zvolit UPT, musím vycházet z toho.
Osobně se mi zatím nikdy prchat nechtělo. A že někteří muži prchnou vím, ale pořád mi přijde lepší prchlý muž než UPT. (Podotýkám, že mluvím pořád o sobě a vlastní rodině, chápu, že volby máme každý nastavené jinak a pro někoho jiného je lepší volit jinak. Já cítím primárně zodpovědnost za naše děti, za život svého manžela - pokud bude zdravý a svéprávný - zodpovědnost nemám.)
Taky se snažím, abych svému muži nedělala větší pakárny než přináší život sám o sobě, já samozřejmě nechci, aby prchnul. Ale stát se může cokoliv, nicméně to v tuhle chvíli nevím, a proto se tím netrápím.
 Příspěvky 110 z 97 [Dalších 87 >>]

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.